فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال هفدهم شماره 146 (امرداد و شهریور 1396)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال هفدهم شماره 146 (امرداد و شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم رهبر کرباسدهی، عباسعلی حسین خانزاده، فاطمه رهبر کرباسدهی صفحات 9-14
    زمینه
    اختلال سلوک یکی از رایج ترین اختلال های روان پزشکی بین دانش آموزان است، بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین تاثیر آموزش شناختی- رفتاری مدیریت خشم بر بازداری پاسخ دانش آموزان با اختلال سلوک بود.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه پژوهش 24دانش آموز مقطع متوسطه با اختلال سلوک شهرستان رشت در سال تحصیلی 1396-1395 بود که به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 2گروه آزمایش و گواه (هرگروه 12نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون استروپ (1935) در مراحل پیش و پس از آموزش استفاده شد. آموزش شناختی- رفتاری مدیریت خشم به صورت گروهی در 8جلسه برای گروه آزمایش ارایه شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش شناختی- رفتاری مدیریت خشم بر بهبود بازداری پاسخ دانش آموزان با اختلال سلوک به طور معنی داری تاثیر دارد (0/001>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، روش آموزش شناختی-رفتاری مدیریت خشم یکی از کارآمدترین روش های درمانی بوده و در کاهش تکانش گری، اضطراب و پرخاشگری بدنی در دانش آموزان با اختلال سلوک موثر است.
    کلیدواژگان: مدیریت خشم، بازداری پاسخ، دانش آموزان، اختلال سلوک
  • همایون هارون رشیدی، آقای واحد منصوری راد صفحات 15-22
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و تاب آوری با درماندگی روان شناختی مادران کودکان استثنایی شهر خرم آباد بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه مادران کودکان استثنایی (کم توان ذهنی، نابینا و ناشنوا) شهر خرم آباد در سال1394 بودند. نمونه پژوهش شامل 204نفر از مادران کودکان استثنایی بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه های حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران، تاب آوری کانر و دیوسون و درماندگی روان شناختی لاوبوند و لاوبوند استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین تاب آوری و حمایت اجتماعی با درماندگی روان شناختی مادران کودکان استثنایی رابطه وجود دارد که همگی در سطح 001/0 معنی دار بود. همچنین نتایج نشان داد حمایت اجتماعی و تاب آوری 60درصد از افسردگی، 50درصد از اضطراب و 17درصد از استرس مادران کودکان استثنایی را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان با انجام مشاوره به مادران کودکان استثنایی کمک کرد تا احساس کنند از حمایت اجتماعی برخوردارند تا بتوانند با مشکلات حاصل از داشتن کودک استثنایی مقابله کنند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، حمایت اجتماعی، درماندگی روان شناختی، کودکان استثنایی
  • کبری جوادیان، رسول عابدان زاده صفحات 23-28
    زمینه و هدف
    بازخورد یکی از مهم ترین متغیرهای موثر بر کارایی یادگیری حرکتی و نحوه اجرای مهارت است و نقش بسیار مهمی در کنترل حرکتی و اکتساب مهارت حرکتی دارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر بازخورد آگاهی از نتیجه با تواترهای مختلف بر اکتساب یک مهارت هدف گیری در کودکان با نشانگان داون بود.
    روش
    روش این پژوهش نیمه تجربی بود. نمونه 18کودک با نشانگان داون 6 تا 10سال بودند که به روش در دسترس انتخاب و پس از انجام پیش آزمون به 3گروه 6نفره با بازخورد (صفر درصد، 50 درصد و 100 درصد) تقسیم شدند. تکلیف شرکت کنندگان مهارت پرتاب از بالای شانه به سمت هدف ترسیم شده روی زمین بود. پیش از مرحله اکتساب 10پرتاب به عنوان پیش آزمون از شرکت کنندگان به عمل آمد. در مرحله اکتساب شرکت کننده ها 60پرتاب را انجام دادند. شرکت کنند گان گروه صفر درصد هیچ بازخوردی را دریافت نکردند، گروه 50درصد در نصف کوشش ها و گروه 100درصد در تمامی کوشش ها بازخورد دریافت کردند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد بین عملکرد 3گروه در اکتساب مهارت هدف گیری تفاوت معناداری (05/0P<) وجود داشت و گروه بازخورد 100درصد عملکرد برتری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش که حاکی از عملکرد بهتر گروه بازخورد 100درصد در کودکان با نشانگان داون بود، پیشنهاد می شود در آموزش مهارت های حرکتی به این کودکان از بازخورد افزوده با تواتر بالا استفاده شود.
    کلیدواژگان: بازخورد، آگاهی از نتیجه، تواتر، مهارت هدف گیری، کودکان با نشانگان داون
  • امیرعباس ابراهیمی صفحات 29-38
    زمینه
    کاشت حلزونی دستگاهی است که قابلیت دسترسی کودک را به بسامدهای مهم برای رشد زبان گفتاری فراهم می کند. عواملی که بر نتیجه کاشت اثر می گذارند، زیاد بوده و برخی عوامل همچون هوش بهر و توانایی حافظه کاری، ذاتی کودک بوده و تغییرپذیر نیستند. با این وجود، برخی عوامل کنترل پذیر هستند و ممکن است برای بهبود احتمال سطوح بالاتر موفقیت تغییرپذیر باشند. بر پایه ترکیبی از یافته های پژوهشی و تجربه های بالینی در گستره وسیعی از کودکان کاشت شده 12نکته مطرح شده در این مقاله اساس توان بخشی شنوایی کودکان ناشنوای پیشازبانی کاربر کاشت حلزونی را شکل می دهند.
    نتیجه گیری
    مهارت های گوش دادن و گفتار در کودکان بلافاصله پس از کاشت به خودی خود پدید نمی آیند. توان بخشی فشرده و سنجیده لازم است تا کودکان بیاموزند از پیام الکتریکی دستگاه برای اهداف بازشناسی گفتار و فراگیری زبان و گفتار استفاده کنند.
    کلیدواژگان: توان بخشی شنوایی، کاشت حلزونی، کودکان ناشنوا
  • حمیدرضا پوراعتماد، آقای سعید صادقی، خانم یاسمین رحمتی صفحات 39-44
    زمینه
    دایه گری دیجیتال به سبکی از مراقبت گفته می شود که وسایل دیجیتال، جایگزین روابط فعال کودک با محیط می شود و کودک در بیشتر ساعات بیداری در مجاورت مداوم با دستگاه های دیجیتالی است. کودکانی که از سنین بسیار پایین روزی چندین ساعت در معرض مستقیم دایه گری دیجیتالی بوده اند، فرصت تعامل با مادر یا مراقب را از دست داده و تجربیات غنی محیطی را که برای رشد بهنجار دستگاه عصبی ضروری است، دریافت نمی کنند که یک دسته از این کودکان، خردسالان با اختلال طیف اتیسم هستند.
    نتیجه گیری
    براساس اصل انعطاف پذیری عصبی و یافته های پژوهش های پیشین، مواجهه طولانی مدت با وسایل دیجیتال (دایه گری دیجیتالی) در دوره های حساس رشد، بازسازماندهی پیوندهای ساختاری و کارکردی مغز خردسالان را دچار انحراف می کند و باعث بروز نقص در تعاملات اجتماعی و کلام، رفتارهای تکراری و کلیشه ای می شود. در این مقاله مروری پس از بیان مقدمه ای کوتاه، تعریف اختلال طیف اتیسم و دایه گری دیجیتالی و سازوکارهای احتمالی تاثیر دایه گری دیجیتالی بر نشانه های این اختلال ارایه و در پایان نتیجه گیری شده است.
    کلیدواژگان: دایه گری دیجیتالی، سبک زندگی، اختلال طیف اتیسم
  • قربان همتی علمدارلو، اقدس رنگانی صفحات 45-50
    زمینه و هدف
    مشکلات رفتاری-هیجانی دانش آموزان با نرخ بالایی از معضلات اجتماعی همراه است و برای معلمان، خانواده و خود کودکان مشکلات بسیاری را ایجاد می کند، بنابراین مستلزم توجه ویژه مسئولان و دست اندکاران تعلیم و تربیت است. در این راستا، حمایت و مداخله رفتاری مثبت، نوعی رویکرد آموزشی است که می تواند برای کاهش و حذف مشکلات رفتاری-هیجانی دانش آموزان راهگشا باشد. حمایت و مداخله رفتاری مثبت، رویکردی است برای افزایش رفتار اجتماعی، بهبود پیامدهای بلندمدت زندگی در آینده و کاهش رفتارهای چالش برانگیز که می تواند جایگزینی مناسب برای رویکردهای تنبیهی سنتی باشد.
    نتیجه گیری
    به طورکلی می توان گفت رویکرد حمایت و مداخله رفتاری مثبت می تواند حس انگیزش را در دانش آموزان با مشکلات رفتاری-هیجانی افزایش داده و تاثیر مثبتی در کاهش رفتارهای مشکل آفرین، تنظیم هیجانی و پیشرفت تحصیلی این دانش آموزان داشته باشد. درواقع رویکرد حمایت و مداخله رفتاری مثبت می تواند راهکارهای غیرکارآمد در مدارس را تغییر دهد و محیطی مثبت و قابل پیش بینی برای دانش آموزان با مشکلات رفتاری-هیجانی فراهم کند. در این مقاله پس از بیان مقدمه ای کوتاه، تعریف رویکرد حمایت و مداخله رفتاری مثبت ارایه شده، سپس تاریخچه رویکرد حمایت و مداخله رفتاری مثبت آورده شده است. در ادامه ضرورت و اهمیت رویکرد حمایت و مداخله رفتاری مثبت، سطوح حمایت و مداخله رفتاری مثبت و کاربرد رویکرد حمایت و مداخله رفتاری مثبت برای دانش آموزان با مشکلات رفتاری-هیجانی در ایران ارایه شده و در پایان نتیجه گیری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: حمایت و مداخله رفتاری مثبت، مشکلات رفتاری، هیجانی، دانش آموزان
  • ستاره شجاعی، صدیقه رستمی صفحات 51-56
    زمینه
    آزمون‏های هوش و شیوه ارزیابی سنتی برای پیش بینی میزان پیشرفت تحصیلی آتی دانش آموزان با نیازهای ویژه کارآمدی لازم را ندارند. از این رو، به تازگی بسیاری از پژوهشگران درپی روش هایی هستند که بتوانند به طور موثر تری به پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کمک کرده و موفقیت های آتی آنان را پیش بینی کنند. یکی از جدیدترین روش های پیشنهادی برای دستیابی به هدف یادشده، الگوی پاسخ به مداخله است. الگوی پاسخ به مداخله، الگویی برای هدایت تدریس (یا همان مداخله) براساس میزان پیشرفت محصل (یا همان پاسخ) است که مبتنی بر ایده پیشگیری تدوین شده است.
    نتیجه‏ گیری: یافته های پژوهشی حاکی از این است که الگوی پاسخ به مداخله در پیشگیری از مشکلات یادگیری دانش آموزان با نیازهای ویژه و بهبود پیشرفت آنان سودمند است. در این مقاله پس از بیان مقدمه ای کوتاه، تاریخچه الگوی پاسخ به مداخله ارایه و سپس تعریف الگوی پاسخ به مداخله آورده شده است. در ادامه انواع الگوی پاسخ به مداخله، اجرای الگوی پاسخ به مداخله و کاربرد الگوی پاسخ به مداخله برای دانش آموزان با نیازهای ویژه در ایران ارایه شده و در پایان نتیجه گیری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: الگوی پاسخ به مداخله، دانش آموزان، نیازهای ویژه
  • عبدالکریم سوزنیار صفحات 57-61
    زمینه و هدف
    بازنگری در ملاک های تشخیصی اختلال های طیف اتیسم به طور گسترده ای پیش بینی شده و انتظار می رود نقش مهمی در پالایش تعریف آن داشته باشد. در مقایسه با نسخه پیشین، در نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی تغییرات متعددی ایجاد شده است. این ملاک ها هیچ گونه تاکیدی بر تاخیر زبان و سن شروع اختلال ها نداشته به جز این که اختلال های طیف اتیسم به عنوان نوعی اختلال عصبی تعریف شده است که نشانه های آن در اوایل دوره کودکی ظاهر می شود، اگرچه ممکن است این اختلال ها برای نخستین بار در مراحل بعدی زندگی نیز تشخیص داده شوند. حوزه های 3گانه اختلال های طیف اتیسم به 2حوزه حیطه اجتماعی-ارتباطی و حیطه رفتاری که شامل علایق ثابت و رفتارهای تکراری است، کاهش یافته اند.
    نتیجه گیری
    در مقاله تظاهرات بالینی این اختلال ها در فرد مبتلا با جزییات بیشتری برحسب مشخصه های بالینی توصیف می شوند. افزون بر گزارش این تغییرات در طبقه بندی اختلال ها، دستورعمل های بین المللی عمده ای نیز معرفی شده اند و توصیف مختصری از شیوه های بالینی مناسب برای ارزیابی این اختلال و اصول کلی مداخله درمانی نیز ارایه شده است.
    کلیدواژگان: اختلال های طیف اتیسم، ملاک های تشخیصی، راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی
|
  • Ebrahim Rahbar Karbasdehi, Abbasali Hossein Khanzadeh, Fatemeh Rahbar Karbasdehi Pages 9-14
    Background
    Conduct disorder is one of the most common psychiatric disorders among students so the purpose of the present research was to determine the effect of cognitive-behavior anger management training on response inhibition in students with conduct disorder.
    Method
    This study is a quasi-experimental with pre-test/post-test and a control group. The sample of study consists of 24 high school students with conduct disorder in Rasht city in the school year 2016-2017 that were selected by in access sampling method and assigned to two experimental and control groups. To collect the data, Stroop test (1935) were used before and after training. The 8 sessions of cognitive-behavior anger management training were implemented for experimental group.
    Results
    The results of multivariate analysis of covariance showed that cognitive-behavior anger management training were significantly improved response inhibition in the students with conduct disorder (P
    Conclusion
    According to the findings of the research, cognitive-behavior anger management training is one of the most effective treatments to reduce impulsivity, anxiety and physical aggression in children with conduct disorder.
    Keywords: Anger management, Response inhibition, Conduct disorder
  • Pages 15-22
    Background
    The aim of this study was to evaluate the relationship between perceived social support and resilience with psychological distress in mothers of exceptional children in Khoram Abad City.
    Method
    The research was the correlation method. The population consisted of all mothers of exceptional children in Khoram Abad City and sample consisted of 204 mothers of exceptional children who were selected using proposed sampling. To measure the variables of questionnaire psychological distress (Lavbond, 1995), multi dimensional scale of perceived social support (Zimet, 1988), resiliency scale (Conner and Davidson, 2003) were used. To analyze the data, Pearson's correlation and multiple regressions were used.
    Results
    The results showed a significant relationship between perceived social support and resilience with psychological distress in mother's exceptional children. The regression results perceived social support and resilience 17% of stress, 60% of depression, and 50% of anxiety in mothers of exceptional children.
    Conclusion
    Based on these findings, through the consultation can help mothers of exceptional children to have social support and can cope with psychological stress.
    Keywords: Resilience, Social support, Psychological distress, Exceptional children
  • Pages 23-28
    Background
    Feedback is the effective variable on performing skills and leaning the motion and it has an important role in motion control and acquisition of motion skills. The purpose of this study was to consider the impact of awareness from different frequencies on acquisition of an aimed skill in children with Down syndrome.
    Method
    This study is a semi-experimental research. Participants were 18 children with Down syndrome from 7 to 10 years that selected by in access sampling and were divided equally into three groups with feedback (0%, 50%, and 100%) after pre-test performing. The participants performed over hand throwing task to the target drawn on the floor. Before the acquisition phase, participants throw 10 times as pre-test. In the acquisition phase, participants throw 60 trials. Participants received no feedback in zero percent group, in the half of trials received feedback in 50 percent group and in the whole of trials received feedback in 100 percent group.
    Results
    Finding of this study showed that there was significant difference between the three groups in the acquisition of skills (P
    Conclusion
    According to the better performance in children with Down syndrome with 100% feedback, it is recommended that we can use feedback with high frequencies in training motor skills.
    Keywords: Feedback, Frequency, Aimed skill, Children with Down Syndrome
  • Pages 29-38
    Background
    The cochlear implant has the potential to give an individual access to the frequencies important to access spoken language. The factors that influence outcome are complex and some factors, such as intelligence, working memory ability, and elements within the auditory periphery, are known to be inherent to the patient and not highly amenable to change. However, several factors that affect performance are controllable and can be modified to improve the likelihood of higher levels of success. Twelve guiding premises underlie the rehabilitation for prelingually deaf children with CIs. These premises are a synthesis of research findings and clinical experience with a broad range of implanted children. This article provides an overview of these points.
    Conclusion
    Listening and speech skills do not emerge immediately after implants in children. Organized rehabilitation is needed for training the electrical messages to children.
    Keywords: Aural rehabilitation, Cochlear Implant, Deaf children
  • Pages 39-44
    Background
    Digital Nanning is a style of care that digital devices replaced by child active relationship with environment and child are exposed to permanent digital devices. Children who had been exposed to direct digital nanning for several hours from a very young age, losing the opportunity to interact with the mother or caregiver and do not get rich environment that are necessary for normal growth of the nervous system. That one group of these children are young people who are in the autism spectrum.
    Conclusion
    Based on the principle of neuroplasticity and the findings of previous studies, exposure to digital devices in sensitive periods development distort the restructuring structure and function neuroconnectivity in young children and as a consequence deficit in social interaction and language, repetitive and stereotype behaviors occur that continuation of this status child may be push to the neurodevelopment disorders.
    In this article review after a brief introduction, definition of Autism Spectrum Disorder and digital nanning and possible mechanisms of digital Nanning effects on the ASD symptoms and the end conclusion is expressed.
    Keywords: Digital nanning, Life style, Autism spectrum disorder
  • Ghorban Hemati Alamdarloo, Aghdas Rangani Pages 45-50
    Background
    Emotional-behavioral problems of students associated with high rates of social problems and create many problems for teachers, parents and children. So requires special attention of authorities and stakeholders in education and training. In this regard, a positive behavioral intervention and support approach can be useful for reducing and eliminating emotional-behavioral problems of students. Positive behavioral intervention and support is an approach to increase social behavior, improving the long-term consequences of living in the future and reduce challenging behaviors that could be alternative to punitive traditional approaches.
    Conclusion
    In general, it can be said that the positive behavioral intervention and support approach have increased a sense of motivation in students with emotional-behavioral problems and have a positive impact in reducing problematic behaviors, emotional adjustment and academic achievement of the students with emotional-behavioral problems. In fact positive behavioral intervention and support approach can change dysfunctional ways in schools and provide positive and predictable environment for students with emotional-behavioral problems. In this review paper, after a brief introduction, definition of positive behavioral intervention and support approach is given. Then the history of positive behavioral intervention and support approach has been defined. Following the importance and necessities of positive behavioral intervention and support approach, levels of positive behavioral intervention and support approach, implementation and application of positive behavioral intervention and support approach for students with emotional-behavioral problems in Iran is provided and finally conclusion is expressed.
    Keywords: Positive behavioral intervention, support, Emotional-behavioral problems, Students
  • Setareh Shojaee, Sedigheh Rostami Pages 51-56
    Background
    Traditional intelligence tests and assessing methods to predict the future academic achievement of students with special needs have not been sufficient. Thus, recently, many researchers are looking for ways that they can contribute more effectively to academic achievement of students with special needs and predict their future success. One of the newest alternative methods for achieving this goal is the response to intervention model. Response to intervention model is a model to guide teaching (or intervention) based on the student's progress which has been developed based on the prevention idea.
    Conclusion
    The findings indicate that the response to intervention model is benefit for prevention of learning problems in students with special needs and improve their progress. In this review paper, after a brief introduction, history of response to intervention model is given. Then the definition of response to intervention model has been defined. Following the types of response to intervention, implementation and application of response to intervention model for students with special needs in Iran is provided and finally conclusion is expressed.
    Keywords: Response to intervention model, Students, Special needs
  • Abdolkarim Soozanyar Pages 57-61
    Background
    The revision of the diagnostic criteria for ASD has been widely anticipated and is expected to be an important contribution to the refinement of the definition of ASD. In the upcoming DSM-5, several changes have been made compared to the previous diagnostic criteria. They include no emphasis on language delay and age of onset except that ASD is defined as a neurodevelopmental disorder with symptoms in early childhood although the disorder may first be diagnosed later in life. The three areas of impairments in ASD are reduced to two areas, namely a social-communication domain and a behavioral domain including fixated interests and repetitive behaviors.
    Conclusion
    In addition, the clinical presentation of ASD in the individual is described in more detail in terms of clinical specifiers. In addition to reporting these changes in the classification, the major international guidelines are introduced and a brief description of good clinical practice of assessment and the overall principles of intervention is provided.
    Keywords: Autism spectrum disorder, Autism, Diagnosis, DSM, ICD