فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و هفتم شماره 3 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و هفتم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عباسعلی کدخدایی، اسماء سالاری صفحات 561-583
    اصل احتیاط از هنگام ظهور در سپهر حقوق بین الملل تا به امروز، موضوع بحث های مفصل میان دکترین بوده است. عبارت پردازی های متفاوت از اصل و انعکاس آن در اسناد بین المللی با خصوصیت الزام آوری متفاوت، سبب شده است که تقریب آرا حاصل نشود. مطالعه ادبیات مرتبط با موضوع بر نقش خاص اتحادیه اروپایی و دول عضو آن در قوام هرچه بیشتر اصل مهر تایید می زند؛ نقشی که تنها به مواضع جانبدارانه از اصل در دعاوی بین المللی محدود نشده است و تجلی این مفهوم در اسناد، مقررات و آرای مراجع قضایی گستره موصوف را نیز دربر می گیرد. این مقاله با روشی توصیفی-تحلیلی و از طریق کنکاش در قوانین داخلی دول اروپایی و آن دسته از اسناد و آرای قضایی اتحادیه که با اصل احتیاط ارتباط دارند، در پی آن است که وصف عرفی را برای اصل احتیاط در اتحادیه اروپایی تایید یا رد کند.
    کلیدواژگان: اصل احتیاط، اصل عرفی منطقه ای، دیوان دادگستری اروپایی، قواعد ثانویه، محیط زیست و سلامت عمومی
  • حسن خسروی، نوید زمانه قدیم صفحات 585-599
    هربرت هارت با رویکردی هرمنوتیک از قواعد حقوقی، بر این نظر است که برای فهم نظام حقوقی بایستی به تحلیل درون گرا و معناشناختی قواعد حقوقی پرداخت. از این رو، وی نظریه تفکیک قواعد اولیه و ثانویه را ارائه می دهد که به شناخت سیستم حقوقی کمک می کند. در نظر وی، نظام حقوق بین الملل با توجه به ساختار جامعه بین المللی و فقدان قواعد ثانویه در این نظام که از آن به منزله مصداقی از یک نظام حقوقی خاص و منحصر به فرد دفاع می کند، فاقد سیستم حقوقی نظام مند است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، استفاده از نظریه هارت و رویکردهای جدید در فلسفه حقوق، در پی اثبات وجود سیستم حقوقی در حقوق بین الملل است. یافته های پژوهش نشان می دهند، این نظریه در شناخت نظام حقوق بین الملل تاثیری شگرف داشته است و حقوق دانان می توانند با تکیه بر این نظریه، به تحلیل حقوق بین الملل در قالب قاعده بپردازند.
    کلیدواژگان: سیستم حقوقی، فلسفه تحلیلی، قواعد حقوقی، نظام حقوق بین الملل، هارت
  • ولی رستمی، فاطمه محمدی، مسعود رنجبر صفحات 601-620
    توسعه سیاسی و به دنبال آن دموکراسی از جمله مفاهیمی اند که با وجود داشتن زمینه سیاسی، پیوند و ارتباط جدی با دانش حقوق دارند. بنابراین، می توان گفت پایه و اساس دموکراسی، همان پایه و اساس حکومت قانون با رویکرد ماهوی و تضمین حقوق شهروندی به وسیله ابزارهای قانونی است. نگاهی به تاریخ تکوین حکومت های دموکراتیک نشان می دهد که قانون مندشدن اخذ مالیات و محل مصرف آن از طریق رضایت عمومی، عامل اصلی در گذار به دموکراسی بوده است. توجه دولت های دموکراتیک به مالیات صرفا ایجادکننده حق نظارت و به پاسخ طلبیدن نظام سیاسی نیست، بلکه فراتر از آن نشانی از وجود ترتیبات قانونی است که چنین روندی را موجب می شود. دموکراسی ها علاوه بر نیاز مالی به مالیات برای گذران امور جاری حکمرانی، به سبب تعهدات رفاهی که بر عهده می گیرند، نیاز بسیاری به مالیات دارند. سوال اصلی این پژوهش این است که آیا مالیات را می توان ابزاری برای تحقق دموکراسی و توسعه سیاسی محسوب کرد؟ بررسی ها و نتایج این پژوهش نشان داد که صرف اخذ مالیات و اتکای کامل بر درآمدهای مالیاتی، نه تنها نشانه توسعه سیاسی و دموکراتیک بودن یا گذار به دموکراسی نیست، بلکه کیفیت دریافت مالیات و شیوه مصرف آن می تواند در بهبود شاخص های دموکراتیک موثر واقع شود. روش پژوهش ما از نوع تحلیلی-توصیفی و مبتنی بر مطالعات میان رشته ای است. داده های پژوهش به شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، حقوق شهروندی، دموکراسی، رضایت عمومی، مالیات
  • سهیلا کوشا صفحات 621-645
    با توجه به ماهیت جهانی فعالیت های فضایی، با پدیده نوظهور کاربرد انرژی هسته ای در فضا (NPS) مواجهیم که از 4 ژانویه 2004 به اوج خود رسیده و امکان سفر انسان و روبات ها را به کره ماه، مریخ و عمق فضا تسهیل کرده است. امروزه با استفاده از این سوخت می توان سفرهای سه ساله را در 90 روز انجام داد. «پروژه تیتان» به تازگی از سوی «ناسا» مطرح شده که با استفاده از راکتورهای شکافت هسته ای می توانند نیروی محرکه ای معادل هزاران وات الکتریسیته «We» را فراهم کنند، زیرا این فعالیت های فضایی نمی توانند از انرژی هیدروکربنی یا خورشیدی استفاده کنند. کاربرد این انرژی در فضا به منزله سوخت از 40 سال پیش از سوی امریکا و شوروی شروع شد که بیشتر با استفاده از ژنراتورهای رادیوایزوتوپی ترموالکتریک (RTGs) و دستگاه مولد گرمای رادیوایزوتوپی (RHUs) بود. هدف این مقاله بررسی اسناد و مقررات حقوق بین الملل حاکم بر این نوع فعالیت های فضایی است. در این مقاله با بهره مندی از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی درصدد پاسخگویی به این سوال هستیم که مسئولیت دولت های مجری و صادرکننده مجوز و «کپوس» برای پیشگیری از خطرات بالقوه استفاده از انرژی هسته ای در فضا چیست؟
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، حقوق بین الملل فضایی، کاربرد انرژی هسته ای در فضا، کمیته استفاده صلح آمیز از فضای ماورای جو (کپوس)، مسئولیت بین المللی
  • موسی پاشابنیاد، نسرین مصفا صفحات 647-664
    امروزه حقوق بشر توجه عمیقی به موضوع حمایت از افراد آسیب دیده از حوادث طبیعی دارد، زیرا این قبیل حوادث همه ساله در گوشه و کنار جهان رخ می دهند و خسارات مالی و جانی زیادی را با خود همراه دارند. با این حال، این موضوع به بحثی چالش برانگیز در روابط میان دولت ها، افراد، سازمان های بین المللی امدادرسان و دولت های آسیب دیده بدل شده و این سوال را نیز مطرح کرده است که ماهیت حمایت از افراد در برابر حوادث طبیعی چیست و اگر چنین حمایتی ادا کردن حقی بشری است، آیا ادای این حق فقط باید از دولت حاکم خواسته شود، یا اینکه مستقیما از جامعه بین المللی و به طور اخص از سازمان های بین المللی امدادرسان نیز قابل مطالبه است؟ براساس نتایج، دولت آسیب دیده وظیفه اصلی حمایت از آسیب دیدگان از حوادث طبیعی را به دوش دارد و البته در صورت ناتوانی یا تمایل نداشتن دولت حاکم به امدادرسانی موثر و نقض حقوق بنیادین آسیب دیدگان، جامعه بین المللی نیز وظیفه دارد از مجاری سازمان های بین المللی امدادرسان، به حمایت از آنان اهتمام ورزد.
    کلیدواژگان: امدادرسانی، حوادث طبیعی، دولت آسیب دیده، سازمان های بین المللی امدادرسان، کمک بشردوستانه
  • حسین خلف رضایی، ولی الله حیدرنژاد، حمید ناصری منشادی صفحات 665-687
    امروزه حق تعیین سرنوشت ملت ها به منزله یک قاعده آمره بین المللی و به تعبیری تعهدی عام الشمول شناسایی شده است که کشور ها نسبت به این تعهد، در قبال جامعه بین المللی متعهد و مسئول اند. این حق تمام جنبه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... را شامل می شود و دارای دو بعد داخلی و خارجی است. در بعد داخلی علاوه بر عموم شهروندان، حق مزبور، اقلیت های موجود در داخل مرز های کشور را نیز حمایت می کند و شامل می شود. مطابق حقوق استناد اقلیت ها به حق تعیین سرنوشت، به معنای جدایی طلبی و استقلال نیست، بلکه استفاده از این حق درخصوص اقلیت ها به معنای رفع تبعیض، مشارکت سیاسی در امور حکومت و تضمین حقوق آن هاست که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تحت تاثیر دستورات اسلامی و قرآن کریم، فراتر از حدودی که حقوق بین الملل برای اقلیت ها در زمینه حق مشارکت سیاسی مشخص کرده است امتیازاتی را در جهت مشارکت اقلیت ها در زمینه های مختلف حکومتی و امور جاری اداره کشور پیش بینی کرده است. از جمله این حقوق می توان به حق انتخاب نامزد موردنظر در تمام انتخابات اشاره کرد، ضمن اینکه حق تعیین نماینده اختصاصی اقلیت ها در مجلس شورای اسلامی، حق تشکیل حزب و آزادی در مراسم دینی و مذهبی و... را نیز باید به این فهرست افزود.
    کلیدواژگان: اقلیت ها، حق تعیین سرنوشت، قاعده آمره بین المللی، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مشارکت سیاسی
  • احمد مومنی راد، فرهاد باقری صفحات 689-706
    پس از معاهده لیسبون، ساختار ستونی اتحادیه اروپایی کنار گذاشته شد. جامعه اروپایی در اتحادیه اروپایی ادغام شد و ساختار نهادی واحد شکل گرفت، اما کارکرد دو ستون دیگر باقی ماند. یکی از این ستون ها، همکاری های پلیسی و قضایی در مسائل کیفری است که بعدها در حوزه آزادی، امنیت و عدالت اتحادیه ادغام شد. ساختار این حوزه صورتی بین الدولی دارد. مسائل پلیسی و کیفری در ارتباط مستقیم با نظم عمومی جوامع دول عضو است. لذا دولت ها از تفویض اختیارات گسترده به اتحادیه اروپایی در این حوزه امتناع کرده اند. این در حالی است که در سایر سیاست ها و مسائل اتحادیه اروپایی از حجم وسیعی از حاکمیت و اختیارات خود صرف نظر و آن را به اتحادیه تفویض و اعطا کرده اند. هدف سیاست های کیفری و پلیسی اتحادیه اروپایی، مبارزه با بی کیفرماندن مجرمان و فرار آن ها از قانون به دلیل انعطاف و نرمی سیستم حقوقی بعضی کشورهای عضو، حفظ حقوق مردم و حتی مجرمان و... است، لذا اتحادیه سعی کرده است، در این حوزه قوانین حداقلی وضع کند تا هم از تعرض به صلاحیت و حاکمیت دولت ها از سوی اتحادیه جلوگیری و هم اهداف اتحادیه تامین شود. این مقاله درصدد است تا با روشی توصیفی-تحلیلی، دریابد که در حوزه مسائل پلیسی و کیفری صلاحیت های اتحادیه و دولت های عضو آن چگونه در تقابل و تعامل با یکدیگر قرار می گیرند؟ و به این پرسش پاسخ دهد که در کنار این تعامل و تقابل، نقش حاکمیت دولت ها در یکسان سازی حقوقی در مسائل کیفری، پلیسی و نظم عمومی چگونه ایفا می شود؟ از طریق بررسی نقش دیوان دادگستری اتحادیه و ساختار، کارکرد و موسسات آژانس های حوزه آزادی، امنیت و فضایی روشن تر از فعالیت های پلیسی و قضایی کیفری به خواننده ارائه می دهد و در پایان به این نتیجه خواهد رسید که تفاوت های اساسی در تعریف نظم عمومی و نظریات حاکمیت دولت ها، سبب شده است در این حوزه، فعالیت ها و تصمیم گیری ها بیشتر جنبه ابتدایی و حداقلی داشته باشند.
    کلیدواژگان: اصل تفویض، اصل تقدم صلاحیت نزدیک ترین و موثرترین نهاد، دولت های عضو، مسائل کیفری
  • سید محمدصادق احمدی صفحات 707-723
    حق پاسداشت کرامت انسانی، استقلال و حق های بشری در جامعه، غلبه گفتمان حق در عرصه زمان کنونی است. حق تعیین سرنوشت به مثابه بنیان بسیاری از حق ها، اقتضا دارد تا توانش نظارت مستمر و تعقیب خط سیر قدرت را با هدف تحدید آن، در مرزهای حق ها و آزادی های بشری داشته باشد. روابط ناشی از حق نظارت همگانی بر قدرت همچون بسیاری از حق ها مناقشه برانگیز است. این امر ضرورت تبیین آن را با هدف منقح سازی ساحت حق از تحدیدهای غیرضرور و مخل و شفاف کردن محتوای حق ها که به وضوح تکالیف نیز می انجامد، مبرهن می کند. در پژوهش حاضر با تحلیلی اجمالی از مولفه های حاکم بر روابط دوگانه هوفلد و ارکان حق نظارت همگانی بر قدرت، قابلیت آن در بهره مندی از شیوه تمایزگذاری روابط و پردازش حق ها و تکالیف متفاوت به تصویر کشیده شده است. پیامد سنجش مزبور نشان از امکان بهره مندی از تحلیل رابطه قانونی یا موقعیت قانونی حق-ادعا و حق-آزادی دارد.
    کلیدواژگان: آزادی، ادعا، حق، رابطه قانونی، موقعیت قانونی، نظارت همگانی
  • حمید الهویی نظری، امیر فامیل زوار جلالی صفحات 725-746
    تامین مالی تروریسم به معنای فراهم آوردن انواع منابع مالی و لجستیکی، همچنین هرگونه تسهیلات دائمی و موقتی برای تروریست ها به منزله یکی از مصادیق بارز حمایت دولت ها از تروریسم است. با وجود قواعد و مقررات گوناگون در ممنوعیت تامین مالی تروریسم، این پدیده نه تنها کنترل و کاهش نیافته، بلکه رفته رفته پیچیده تر و بر میزان آن افزوده شده است و علت آن، جریان داشتن شریان های پولی این گروه هاست. ظهور گروه های تروریستی جدید در مناطق مختلف جهان به ویژه خاورمیانه گواه بر این ادعاست. ناکارآمدی قواعد و مقررات موجود در منع دولت ها از حمایت مالی تروریسم می تواند ناشی از منتسب نشدن اعمال تروریست ها به دولت های حامی آن ها باشد. این فرضیه مبتنی بر این واقعیت است که در طرح پیش نویس مواد کمیسیون حقوق بین الملل 2001، حمایت مالی در آستانه ای نیست که بتواند معیار انتساب را محقق کند. در مقاله پیش رو سعی داریم چگونگی مسئولیت دولت های تامین کننده مالی تروریسم براساس قواعد موجود و درنهایت ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود آن ها را بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: تامین مالی تروریسم، طرح پیش نویس کمیسیون حقوق بین الملل راجع به مسئولیت بین المللی دولت 2001، قواعد و مقررات موجود، مسئولیت بین المللی دولت ها
  • سید محمد قاری سیدفاطمی، مجید نیکویی صفحات 747-769
    دیدگاه ها درخصوص نسبت میان «حق طبیعی/حقوق بشر» و «حقوق طبیعی» متفاوت است. در این میان، برخی بر تمایز و ناسازگاری مفهوم حق طبیعی و حقوق طبیعی تاکید می کنند. وفق این نگاه، نه تنها خاستگاه تاریخی این دو مفهوم متفاوت است، بلکه از لحاظ مفهومی نیز میان این دو سازگاری وجود ندارد، زیرا حق طبیعی مفهومی اخلاقا بی طرف و منشا آزادی است در صورتی که حقوق طبیعی مفهومی اخلاقی و منشا تکالیف است. نوشتار حاضر، پس از بررسی نقادانه ادله مذکور، به اثبات این نکته می پردازد که نه تنها حقوق طبیعی و حق طبیعی از جهت مفهومی با یکدیگر سازگارند، بلکه از چشم انداز تاریخی نیز نظریه حق طبیعی و حقوق بشر از دل نظریه حقوق طبیعی مدرسی تکون یافته است.
    کلیدواژگان: اخلاقا بی طرف، حق طبیعی، حقوق طبیعی، حقوق بشر، قانون طبیعی اباحه
  • محمد ستایش پور، مهدی حدادی صفحات 771-795
    کمیسیون حقوق بین الملل در راه تنظیم شاکله حقوق مسئولیت بین المللی، سخن از دو اساس برای اعمال مسئولیت به میان می آورد: مسئولیت مستقل (مسئولیت دولت یا سازمان بین المللی مباشر عمل متخلفانه بین المللی) و مسئولیت اشتقاقی (مسئولیت دولت یا سازمان بین المللی درخصوص عمل متخلفانه دولت یا سازمان بین المللی دیگر)؛ با این حال، کمیسیون درباره برخی مقولات مربوطه، ساکت بوده است. مقاله حاضر بر آن است تا از رهگذر تبیین نکاتی که کمیسیون درخصوص آن ها سکوت کرده است، لزوم وجود نهاد مسئولیت اشتقاقی را مطالعه کند که تاکنون در ادبیات فارسی حقوق بین الملل مهجور افتاده است. در این راه، پس از تبیین مفهومی، به روند گذار آن در اسناد کمیسیون و به زمینه های پیدایی و گسترش آن می پردازد و در می یابد که مسئولیت اشتقاقی مکمل مسئولیت مستقل است و چهار عامل تعامل با یکدیگر، اخلاق گرایی، مسئولیت پذیری و پاسخ گویی و افزایش شمار بازیگران فعال در جامعه بین المللی، عمده ترین نقش را در ظهور و گسترش نهاد مسئولیت بین المللی اشتقاقی بازی کرده اند. توسیع این زمینه ها، وجود نهاد مسئولیت اشتقاقی که خود مقتضای عدالت است را مقتضی می دارد.
    کلیدواژگان: دولت، سازمان بین المللی، مسئولیت بین المللی، مسئولیت درخصوص عمل دیگری، مسئولیت ناشی از عمل غیر، مسئولیت اشتقاقی
  • سعید فرهادنیا، سیدعلی هنجنی صفحات 797-817
    سببیت مفهومی عقلانی است که در شاخه های مختلف علم پرتوافکنی می کند. حقوق نیز از این مفهوم بی بهره نبوده است و گرایش های مختلف حقوق از آن بهره می برند. هدف از انجام این تحقیق بررسی جایگاه مفهوم سببیت در حقوق بین الملل است. سببیت در حقوق بین الملل در عین حال که مبنای بسیاری از قواعد مسئولیت دولت ها و مسئولیت کیفری افراد است خود نیز در قالب اصل کلی حقوقی، خلا های حقوق بین الملل را پر می کند. هرچند عده ای بر این باورند که سببیت مفهومی خام است و مفهوم حقوقی آن در قالب عناوینی همچون نمایندگی و معاونت در حقوق بین الملل کیفری و مسئولیت دولت ها متبلور شده است. اما در مقابل آن این نظر وجود دارد که سببیت مفهومی متفاوت از نمایندگی و معاونت است و در عین حال که می تواند به منزله مبنای قواعد حقوقی عمل کند در خلا این قواعد می تواند منبع نیز باشد. این امر همان هدفی است که این تحقیق به دنبال آن است. در این خصوص مفهوم سببیت در حقوق داخلی و نحوه تعمیم به حقوق بین الملل و تمایز آن با سایر مفاهیم بررسی می شود.
    کلیدواژگان: اصول کلی حقوقی، حقوق بین الملل، سببیت، مسئولیت، نمایندگی
  • محمد مهدی زارعی، مجتبی زارعی صفحات 819-840
    در مقاله پیش روی تلاش شد تا اثبات شود که تولید، تکثیر، انباشت و به کارگیری سلاح های کشتارجمعی به دلیل آنچه از احکام ناشی از همجواری «فطرت» و «فقه» در تامین کرامت انسان به دست می دهد، حاوی حرمت است. گو اینکه «حق حیات» یعنی مهم ترین «حق انسان» منبعث از «حق الهی» است؛ حقی که به موجب احکام شرع، عقل و نقل نمی توان آن را نابود کرد. جنگ و دفاع در برخی مواقع و مقاطع گریز ناپذیر است، اما با تعمق در ادله تفصیلی ابتنایافته بر شرع، عقل و نقل، روح کلی و مشترک انسان ها صرف نظر از نژاد و مذهب و... که جملگی بر یک فطرت، مفطور یافته اند، تولید سلاح کشتارجمعی و حملات اتمی و شیمیایی روزگار ما به خصوص رخداد اتمی هیروشیما و ناکازاکی را جزوی از جنایات نابخشودنی در «حق انسان» و «محیط زیست» ارزیابی می کند؛ اقدامی که اساسا در اندیشه سیاسی، حقوقی و اخلاقی اسلام ممنوع و حرمتش تا زمره مستقلات عقلیه و حکم اولیه تداوم یافته است و به نظر می رسد تغییر و تبدیلی در آن راه نیابد.
    کلیدواژگان: حکم اولیه، سلاح های کشتارجمعی، شرع، عقل، فطرت، کرامت انسانی
|
  • Abbasali Kadkhodaei, Asma Salari Pages 561-583
    The precautionary principle has been widely discussed in the academic, legal and policy areas. Debates stem from various Formulations of the principle and its emerging in binding and nonbinding international instruments in varied fields.
    The role of the European Union and its members is undisputed in evolution of the principle. It can be recognized in different contexts; from its statements in international disputes to Jurisprudence of its judicial organs.
    This paper examines the situation of the precautionary principle in Domestic legal systems of European countries, primary and secondary rules of the EU and the jurisprudence of general courts, ECJ and ECHR to make a decision on the customary status of the principle in this region.
    Keywords: The precautionary principle, environment, public health, secondary rules, European Court of Justice, a regional Customary Principle
  • Hassan Khosravi, Navid Zamaneh Ghadim Pages 585-599
    By a hermeneutic approach of legal rules, Herbert Hart belief that: in order to understand a legal system, we should have introspective and conceptual analysis of legal rules. Therefore he gives a separation in primary and secondary rules that helps understanding this legal system. From Hart’s view, according the structure international community and lack of secondary rules in this system international law is a unique system of law. In this article, by applying the descriptive-analytical approach, by analyzing Hart’s view and a new approach in law philosophy, we shall try to affirm that international law is a system of law. The article results shows that Hart’s theory has a strowforword effect on understanding international law and under Hart’s idea, lawyers can act in interpreting and analysis of international law in the pattern of rule.
    Keywords: Hart, International Law Order, Legal System, Legal Rules, Analytic Philosophy
  • Vali Rostami, Fatemeh Mohammadi, Masoud Ranjbar Pages 601-620
    political development and follow it democracy are of the concepts that despite having political background serious link and relation has with low science. Therefore it can be said that democracy is the same basis and foundation of the rule of lawan garateeing citizen,s rights by legal instruments a look at formation history of democratics state indicats that regulatory taxing and its usage place through pubic satisfactory has bee main factor moving to the democracy. Attention of Democratic states to the taxes is not solely crating supervisory rightand to seek answer of political system but lasoso beyond that is signe of legal arrangments.which caucusing such a process . democracies in addition to the financial needs to the taxes to passes ruling current affiears.due to the welfare obligations that undertakes have so much need to taxes.Main goal of this research is to investigate taxation system on development of democracy investigations an the results indicated that taxation and full relying on taxation incomes is not the only solely singe of political development and being democratic of move to democracy
    but also is taxation quality and way of its usage that can be effectivbe in improve democratic indicies .
    Keywords: Tax, Democracy, Political Development, Public Satisfactory, Citizenship Rights
  • Soheyla Koosha Pages 621-645
    Recent changes of Space activities due to Globalization with emerging phenomenon of space Nuclear power sources (NPS) for deep space missions reached its peak from 4th of January 2004. The National Aeronautics and space Administration (NASA) due to Project Prometheus have started a research on the application of nuclear fission reactors. Since solar energy and other kind of energies are not suitable for January to deep space. Using Nuclear power sources (NPS in USA started from 40 years ago which was mostly in the form of Radio isotope thermoelectric generators (RTGs) and Radio isotope Heater units (RHGs).
    The aim of this article is deliberation of the treaties and rules of international law especially international space law which are enforceable for space nuclear power sources. In this article by applying analytic -descriptive method of research, we are about to answer this question that what are the duties and responsibilities of states who are carrying out or Licensing this kind of space activities and Committee on the peaceful uses of outer space (COPUOS) for prevention of their Potential risks?
    Keywords: international law, international space law, Nuclear power sources (NPS) for space, Committee on the peaceful uses of outer space (COPUOS), International Responsibility
  • Mousa Pasha-Bonyad, Nasrin Mosaffa Pages 647-664
    Today Human Rights has a deep attention to issue of protection of people affected by natural disasters, because such incidents occur every year around the world and bring with themselves a lot of human and financial losses. Nevertheless, this issue has become a challenging discussion in relations between governments and individuals, as well as in relations of international relief organizations with affected states. The question we have been seeking in this reaserch for its answer, is that what is the nature of the protection of people against natural disasters, and if such protection is a fulfillment of human rights, is it only should be asked from the government, or that it can demand also from the international community, and in particular from international relief organizations? Based on the results, the affected state has a main task to protect of victims of natural disasters, and of course, in the case of inability or unwillingness of the government to give an effective relief and occur a violation to the fundamental rights of victims, then the international community will be responsible to protect them, via international relief organizations.
    Keywords: Natural disasters, Affected state, Relief, International relief organizations, Humanitarian assistance
  • Hossein Khalf Rezaei, Valiallah Heidarnejad, Hamid Naseri Menshadi Pages 665-687
    Today, self-determination of nations is recognized as international pattern and as universal which the countries have responsibility to it. This right consists of all political, economic, social and cultural aspects and has two internal and external dimensions.
    In internal dimension, the said right as well general citizens, protect the minorities of country. According to law, right of destiny determination is not separation and independence but it points to removing discrimination, political participation in government and warrant their rights which Constitutional law of Islamic Republic of Iran recognized the points for participation of the minorities in different governmental fields beyond the limitations which were recognized by international law. Of the rights are selection candidate in the election as well determination of exclusive representative in Islamic Consolatory Assembly, right for establishment party and freedom in religious ceremonies.
    Keywords: Self-determination, International Peremptory Pattern, Minorities, Constitutional Law of Islamic Republic of Iran, political participation
  • Ahmad Momenirad, Farhad Bagheri Pages 689-706
    After the treaty of Lisbon, the structure of the pillars of the European Union was abandoned. European community emerged into European Union and the single institutional framework was established. But the function of the other two pillars continues. One of the pillars is the police and judicial co- operation in criminal matters which merged into the area of freedom security and Justice of the EU. Structure of this area is intergovernmental. Police and criminal matters are interrelated to the communities of the member states’ public order. Thus, states has refrained to confer vast powers in this area upon the EU. While they have relinquished from huge content of their sovereignty and powers of their own in other policies and matters of EU and conferred them upon it. Criminal and police policies in EU aim to combat with impunity of criminals and escape from justice because of lenient legal systems of some member states, to protect people rights and even the criminals . Thus the EU has attempted to lay down minimum regulations, so as refrain from aggression to the states sovereignty as well as guaranteeing the EU objectives.
    Keywords: Criminal matters, member states, principle of conferral, principle of subsidiarity, European Union
  • Seyed Mohammad Sadegh Ahmadi Pages 707-723
    The result of preserving the independence of dignity and human rights in society has caused right discourse is common at the present time. The right of Self-determination as the basis of many rights and freedoms requires in order that the one has power for Continuous monitoring and prosecution powers to limit it and guarantee the human rights and freedoms. Relation caused by the right of public oversight to power as many rights dispute. This different look requires the right of public oversight to power has been examined more. To determine the scope of necessary limitations of unnecessary restrictions. This would also make the content of right clear. In the present study component ruling on Hohfled’s bilateral relations and the elements of the right of public oversight to power will be analyzed. This attempt will be done to distinguish relations and rights and assignments. The result of this analysis shows that the analysis of legal relations and legal positions of claim-right and liberty-right can be used in analysis of right of public oversight to power.
    Keywords: right, claim, liberty, public oversight, legal relation, legal position
  • Hamid Alhooyeenazari, Amir Fami Zavarjalali Pages 725-746
    Terrorism financial providing means preparing different financial and logistical sources and whatever permanent and temporary loans for terrorists can be regarded as one of the clear examples of states support from the terrorism. In spite of existing various rules and regulations in prohibbiting providing terrorism finance,not only this phenomena has not been controlled and decreased but also it has gradually became more complex and greater. The reason for this is current monetary deals with these groups. The appearane of new terrorist groups in different areas in the world specially the Middle East is an evidence to this claim. Impracticality of the prevalent rules and regulations from preventing the states from helping terrorism financially can be due to attributing terrorists act to the supporting states. This hypothesis is based on this fact that in International Law Commission Article Draft 2001, the financial support is not in an amount that be able to determine the selecting criteria. This article tries to study the responsibility of states providing finance for terrorism based on the prevalent rules and finally it would give some suggestions for recovering it.
    Keywords: Providing Terrorism Finance, International Responsibility of States, Prevalent Rules, Regulations, The Draft Articles on Responsibility Wrongful Acts 2001
  • Seyed Mohammad Ghari Ghari Seyedfatemi, Majid Nikouei Pages 747-769
    A close reading of academic literature reveals that there are different approaches over the relation between ‘natural right/human rights’ and ‘natural law’. One approach maintains that there is an unbridgeable gap between these concepts. This highlights that natural rights emergence dates to a later period compared with natural law tradition. In addition, it articulates that there is no conceptual consistency between these concepts: natural rights’ propositions are morally neutral claims which identify our liberties while natural law principles are duty-based moral obligations. Critically analysing these issues, this paper argues for a close connection between a doctrine of natural or human rights and the tradition of natural law from the historical and conceptual perspective. The essay ends with an argument suggesting that the emergence of natural rights doctrine roots in, and has evolved from, the longstanding tradition of Scholastic natural law theory.
    Keywords: Natural right, Natural law, human rights, permissive natural law, morality, morally neutral
  • Mohammad Setayeshpur, Mahdi Haddady Pages 771-795
    Regulating the framework of the law of international responsibility, the International Law Commission (hereinafter ILC) has enunciated two bases to bearing responsibility in its outcomes: Independent Responsibility (concerning the responsibility of wrongdoer state or international organization) and derivative responsibility (concerning the responsibility of states or international organizations in connection with act of another state or international organization). Enunciating these two, which has not been explained enough in Farsi, the said conception is not clear, enough, on some issues; Throwing light on these points, the present paper has explained the related conception, studies its emerging via ILC documents and then scrutinizes the causes in question. Finally It has found and observed that derivative responsibility supplements independent one and there has been four factors, i.e. cooperation, moralization, accountability and identifying international organizations as active subjects in international community, play the most vital roles in its emerging and of course, increasing situations in the scope of international derivative responsibility. Incrementing these, necessitates the existence of the conception in question which is the manifestation of justice.
    Keywords: International Responsibility, Responsibility in connection with act of another party, Derivative Responsibility, State, International Organization
  • Saeed Farhadnia, Seid Ali Hanjani Pages 797-817
    Causation is a rational concept which it beams to all different fields of science. Law and all fields of law benefit from this concept too. The purpose of this article is to study the status of causation concept or principle in international law. Causation is the basis of many rules of state and individual responsibility in international law and at the same time, fills the international law gaps in the form of the general principle of law. Although, some believe that causation is a raw concept and it’s legal concept has appeared in the form of agency and complicity in international criminal law and responsibility of states. However, there is this opinion that causation is a different concept from agency and complicity and it can be the source of international law in the absence of the legal rules which have stemmed from it. This is the goal that this article seeks it. In this regard, causation concept in domestic law and method of extension of this concept to international law will be considered.
    Keywords: Causation, Responsibility, Agency, International law, General principle of law