فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و هشتم شماره 3 (پاییز 1397)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و هشتم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ساسان صیرفی * صفحات 483-505
    در حقوق کنونی تحدید حدود دریایی، روش خط هم فاصله جایگاهی بنیادین دارد، این در حالی است که بنابر نص کنوانسیون حقوق دریاها، ترسیم و محاسبه خط هم فاصله باید بر مبنای خطوط مبدا دریای سرزمینی کشورهای دارای سواحل مقابل و مجاور انجام گیرد. اما آنچه بر این قاعده سایه ای از ابهام انداخته، این پرسش است که اگر یکی از طرفین یا هر دو آنها دارای خطوط مبدا مستقیم باشند، آیا می توان خط هم فاصله را بر مبنای این خطوط مستقیم ترسیم و محاسبه کرد؟ این مسئله به ویژه در پیوند با مذاکرات تحدید حدود دریایی بین ایران و کویت مطرح می شود، چراکه ایران خواستار لحاظ شدن خطوط مبدا مستقیم خود در تعیین مرز منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره دو کشور بوده و است. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که مراجع قضایی و داوری بین المللی همواره از ترتیب اثر دادن به خطوط مبدا مستقیم در امر تحدید حدود خودداری می کنند و رویه معاهده ای کشورهای ساحلی نیز در مجموع موید همین رویکرد است. از همین رو، کاروری موضع ایران در این خصوص، خواه در مذاکرات آینده بین دو کشور و خواه در صورت ارجاع اختلاف به مرجع ثالث، مورد تردید است.
    کلیدواژگان: تحدید حدود دریایی، تحدید حدود سه مرحله ای، خطوط مبدا مستقیم، روش خط هم فاصله، رویه معاهده ای کشورهای ساحلی
  • سید محمد هادی راجی، محمد امین ابریشمی راد * صفحات 507-523
    مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 1366 با حکم امام خمینی (ره) تشکیل و در جریان بازنگری در قانون اساسی در سال 1368، در این سند وارد شد. با تشکیل این نهاد، تشخیص مصلحت نظام در مواردی که شورای نگهبان مصوبه مجلس را مغایر با موازین شرع یا قانون اساسی بداند و مجلس بر نیاز به تایید آن مصوبه اصرار کند، در صلاحیت مجمع قرار گرفت. با شکل گیری سازوکار تشخیص مصلحت توسط مجمع، یکی از سوالاتی که همواره مطرح بوده، حدود صلاحیت مجمع در ایفای این نقش است. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش برآمد که آیا مجمع می تواند هر مصوبه ای را که شورای نگهبان مغایر با قانون اساسی دانست -حتی اگر به صراحت مغایر با قانون اساسی باشد- تایید کند یا خیر. نویسندگان پس از انجام پژوهشی توصیفی- تحلیلی و با ابتنا بر اصول قانون اساسی و موازین حقوق اساسی، به پاسخ منفی به پرسش مذکور دست یافتند. نتیجه آنکه، مجمع صلاحیت تایید مصوبات صریحا مغایر با قانون اساسی را ندارد.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، قانون اساسی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی، مصلحت
  • ریحانه ریخته گربرنجی، عباسعلی کدخدایی * صفحات 525-545
    به دنبال توسعه فناوری های ارتباطی، کشورها به تدریج متوجه نقش مافوق تصور تبلیغات در جهت دادن به افکار افراد در برابر مناسبات جهانی شدند. از همین رو در طول تاریخ، کشورها و افراد اقدام به انتشار تبلیغات خصمانه یا پروپاگاندا [1] کردند تا جهانیان را به ضروری یا بشردوستانه بودن اقدامات خصمانه خود متقاعد سازند. در همین خصوص، به طور ویژه از تبلیغات خصمانه برای تحریک به مخاصمه مسلحانه به مراتب استفاده شده است که نمونه های آن را در تجاوز آمریکا به عراق، قضیه اوکراین و تبلیغات گروهک تروریستی داعش شاهد بودیم. هدف از این مقاله، تبیین ابعاد و جایگاه تبلیغات خصمانه برای جنگ در حقوق بین الملل به روش تحلیلی-توصیفی است. بررسی قواعد و مقررات حقوق بین الملل نشان می دهدکه برخلاف تصور عموم، تبلیغات خصمانه در عرصه حقوق بین الملل، بارها مورد اشاره قرار گرفته و محکوم شده است. مهم ترین نمونه آن در بند 1 ماده 20 میثاق حقوق مدنی و سیاسی به چشم می خورد. در همین زمینه، رویه قضایی و قطعنامه های سازمان های بین المللی نیز شاهد این مدعاست. به سبب اهمیت مقابله با این فرایند رو به رشد، لازم است رویکرد حقوق بین الملل در خصوص تبلیغات خصمانه برای جنگ به تفصیل بررسی شود.
    کلیدواژگان: آزادی بیان، تبلیغات خصمانه، حقوق بین الملل، میثاق حقوق مدنی و سیاسی، مخاصمه مسلحانه
  • حسن لطفی * صفحات 547-567
    در دهه های اخیر، دولت ها به طور روزافزونی در قراردادها از جمله قراردادهای کار و مصرف دخالت کرده اند. ماهیت و مبنای این مداخلات جدید محل بحث است و دیدگاه های مختلفی در این خصوص مطرح شده است: دیدگاه اول این دخالت ها را ادامه دخالت های اولیه دولت در قالب حقوق حاکم بر قراردادها و مبتنی بر عدالت تصحیحی می داند. اما دیدگاه دوم آنها را الگویی جدید تلقی کرده و به لحاظ ماهیت و مبنا آنها را متفاوت از دخالت های اولیه و در راستای عدالت توزیعی تفسیر می کند. نتیجه دیدگاه دوم، پیدایش حاکمیت قواعدی با ماهیت حقوق عمومی بر برخی حوزه های حقوق سنتی قراردادها و به عبارتی دیگر نفوذ حقوق عمومی در قلمرو حقوق خصوصی قراردادهاست. در مقاله حاضر ضمن بررسی دیدگاه های مختلف، به نفع دیدگاه اخیر نتیجه گیری می شود.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی، دخالت، قراردادها، عدالت توزیعی، عدالت تصحیحی
  • منصور محمدی دینانی، یوسف مولایی *، محمد ابراهیم بنی حبیب صفحات 569-581
    بهره برداری بهینه از منابع آب تعهدی است که هم در حقوق داخلی و هم در حقوق بین الملل به صراحت بدان اشاره شده است. این معیار در حقوق ایران مهم ترین مبنای تعیین اجازه بهره برداری از منابع آب است و تخطی از آن در شرایطی به عدم تمدید مجوز بهره برداری اعطاشده به بهره بردار منجر می شود. بررسی انجام گرفته در این مطالعه مبین آن است که روش تعیین مصرف بهینه آب برای مشترکان بخش کشاورزی با پایداری اکولوژیکی منابع آب در کشور سازگار نیست. با وجود بازبینی مکرر ضوابط و معیارهای موجود در قوانین گذشته، ضوابط حاکم بر تعیین مصرف بهینه به دلیل عدم تحقق پیش نیازهای آن از جمله وجود تشکل های آب بران و تحویل حجمی آب، ضمانت اجراهای کارامد و ناهماهنگی دستگاه های اجرایی که مسئول نظارت و کنترل بر بهره برداری از منابع آب اند، منتج به اهداف مورد نظر قانونگذار نشده است. بازبینی سند ملی آب با توجه به کاهش آب در دسترس، تحویل حجمی آب، کوتاه کردن دوره زمانی مجوزهای بهره برداری و اصلاح نظام قیمت گذاری آب در راستای حفاظت و بهره برداری پایدار از منابع آب مورد استفاده در کشاورزی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: بهره برداری معقول، توسعه پایدار، کشاورزی، منابع آب
  • عبدالله عابدینی * صفحات 583-598
    دولت ها و سازمان های بین المللی در نظام حقوق بین الملل به واسطه دارا بودن شخصیت حقوقی بین المللی قادر به اقامه دعوا به دلیل زیان های وارده از نقض قواعد موجود در نظام بین المللی اند. نظامی که حقوق بین الملل در آن آمیخته و همگام با تحولات آن، گشتارهای بدیعی را در ذهن و دستان خود تجربه می کند؛ ذهنیتی که در حرکت به سوی قرار دادن بشر به عنوان غایت منتفع از حقوق و دستانی که در کلاف سردرگم و سخت حاکمیت دولت قرار گرفته است. اگرچه در عرصه بین المللی موضوع جبران خسارت و قابلیت اقامه دعوای مستقیم در رژیم های حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بین المللی نمودی عینی به خود گرفته، با این حال، تحولات بین المللی در تلاش برای گذار از تنگنای مزبور و عبور از موانعی عمدتا شکلی و مرتبط با آیین دادرسی است تا مگر بشر را در آینه فردای حقوق بین الملل، همچون نظام حقوقی منطقه ای اتحادیه اروپا، برخوردار از حق اقامه مستقیم دعوا علیه دولت ها و متمتع از حقوق ذاتی خویش به پاس انسان بودنش به نظاره بنشینیم؛ تصویری که دکترین غالب بین المللی در طرح آن نقشی تمام زده است. ارزش امروزین، جبران خسارت کامل از افراد و امکان اقامه دعوا بدین مقصود است؛ اما واقعیت بین المللی معاصر، مجال حضور حاکمیت به عنوان مدافع مصلحت اندیش برای حمایت دیپلماتیک از اتباع خود یا گردن فراز برای چشم پوشی از جبران خسارت از سایر افراد به دلیل نقض های حقوق بشر و بشردوستانه در تمثالی چون مصونیت دولت است.
    کلیدواژگان: جبران خسارت، حق دادخواهی افراد، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، مرور زمان، مصونیت دولت
  • کیوان صداقتی، محمد جلالی *، ابراهیم موسی زاده صفحات 599-616
    «حوزه عمومی» ، به مثابه عرصه ای در میانه حوزه خصوصی و اقتدار برتر حکومت، از لوازم دستیابی به مردم سالاری است. «فضای عمومی مادی» ، از عناصر عینی مرتبط با حوزه عمومی است که به عنوان واقعیتی بیرونی، بعد مادی حوزه عمومی را پوشش می دهد. در نظام جمهوری اسلامی ایران، اماکن عبادی -خاصه مسجد- کماکان از مصادیق بارز فضاهای عمومی فیزیکی اند که می توانند به مثابه حلقه واسط و میانجی و کاهنده شکاف میان مردم و حکومت، جلوه گه وفاق و هم اندیشی شهروندان در باب مفاهیمی مانند «خیر عمومی» و «مصلحت جمعی» باشند و زمینه تحقق مردم سالاری دینی را فراهم سازند. این نوشتار نشان خواهد داد که رویکرد حداقلی و تنظیمی حکومت، در کنار خودگردانی و اداره مردمی اماکن عبادی، در نهایت، خودآیینی و خودفرمانروایی شهروندان را به ارمغان می آورد. چه اینکه، شهروندان از رهگذر فضای عمومی مردمی اماکن عبادی، مشارکت جمعی را در محدوده و مقیاسی کوچک تر تمرین می کنند تا آن را در حکومت مردم سالار خویش پیاده سازند.
    کلیدواژگان: اماکن عبادی، حوزه عمومی، حکومت اسلامی، فضای عمومی، مردم سالاری، مسجد
  • همایون مافی *، وحید بذار صفحات 617-638
    سازمان ملل متحد تلاش های خود در زمینه توسعه بین المللی را از دهه 1960 میلادی آغاز کرده است. اعلامیه ها و قطعنامه های متعدد مجمع عمومی سازمان ملل، ایجاد نهادهای تخصصی در زمینه توسعه از جمله کنفرانس ملل متحد برای تجارت و توسعه (آنکتاد) و برنامه ملل متحد برای توسعه، چهار دهه استراتژی توسعه از ابتدای دهه 1960 تا 2000 میلادی و همچنین تدوین اعلامیه توسعه هزاره ملل متحد (2000) از جمله این تلاش ها هستند. به نظر می رسد بررسی موشکافانه اعلامیه توسعه هزاره که موانع توسعه را به تفصیل برشمرده است و واکاوی میزان تحقق این اهداف در بازه زمانی تعیین شده، به طور آشکاری بتواند میزان موفقیت سازمان در عرصه توسعه را نمایان سازد. با این حال، با وجود تلاش های ملل متحد در زمینه توسعه، سازمان نتوانسته به اهدافی که در این حوزه مدنظر داشته است، به طور کامل نائل شود. دلایلی همچون نبودن سازوکار نهادینه، نبود سند الزام آور بین المللی و عدم تدقیق منشور سازمان ملل در این خصوص قابل ذکر است.
    کلیدواژگان: اعلامیه توسعه هزاره، توسعه، سازمان ملل متحد، کشورهای توسعه یافته، کشورهای در حال توسعه
  • بیژن عباسی، علی سهرابلو *، احسان شهسواری صفحات 639-659
    حقوق به مثابه علم سامان دهنده و تنظیم کننده اجتماع، با تغییر و تحول در ارتباطات اجتماعی ناگزیر از تغییر روش و رویکرد خواهد بود. وقوع تحولات به ویژه در حوزه حقوق عمومی با سرعتی که قوانین مصوب در فرایندهای قانونگذاری را یارای انطباق و روزامدی با آنها نیست، سایر منابع حقوق همانند رویه قضایی را واجد کارکردهایی متفاوت از پیش ساخته است. مقاله پیش رو در پی بررسی و تحلیل این پرسش بوده است که آیا رویه قضایی در حقوق عمومی معاصر تغییرات شگرفی داشته است و در صورت پاسخ مثبت در چه صور و اشکالی. نتایج حاصل از مثبت بودن پاسخ به تبع تحولات دنیای معاصر و اثرگذاری آنها بر علم حقوق است که رویه قضایی را در سه بخش الف) ایجاد و تاسیس هنجارهای جدید، ب) تکمیل هنجارهای موجود در نظام حقوقی و ج) حمایت از حقوق و آزادی های اشخاص ذی صلاح شناخته است و در نتیجه تغییر در جایگاه رویه قضایی در بین منابع حقوق عمومی و ارتقای آن را رقم زده است.
    کلیدواژگان: حقوق و آزادی ها، حقوق عمومی، رویه قضایی، قاعده سازی، هنجار
  • جواد صالحی * صفحات 661-676
    خشونت های داخلی کنیا اولین فرصت اعمال صلاحیت تکمیلی را به دلیل بی ارادگی دولت کنیا در تحقیق و تعقیب متهمان مدنظر دیوان کیفری به دست قضات داد. دادستان از اولین فرصت انجام تحقیقات در وضعیت کنیا به تشخیص خود بهره برداری کرد. بی ارادگی دولت ذی صلاح در تعقیب متهمان جرایم بین المللی شاخص های متفاوتی دارد که در این پرونده با معیار «همان فرد، همان رفتار» تشخیص داده شد. دولت کنیا صلاحیت دیوان کیفری را در پذیرش وضعیت کنیا با این معیار به دلیل ابهامات آن به چالش کشید. لیکن دادستان و قضات دیوان با توسل به این معیار اثبات کردند که دولت کنیا یا تحقیق و تعقیب را علیه همان افراد مدنظر دیوان انجام نداده است، یا اینکه رفتارهای مدنظر از آن افراد را مشمول تحقیق و تعقیب قرار نداده است. سوال این است که آیا مولفه های تشخیص معیار همان فرد، همان رفتار مدنظر دیوان دارای ابهام و مانع از اعمال صلاحیت تکمیلی دیوان در وضعیت کنیاست؟ مولفه های تعیین کننده این معیار در وضعیت کنیا حاکی از آن است که دولت کنیا به نحو مقتضی از صلاحیت خویش استفاده نکرده است. ازاین رو دیوان بین المللی کیفری صلاحیت تکمیلی رسیدگی به این پرونده را دارد.
    کلیدواژگان: بی ارادگی، دیوان بین المللی کیفری، دولت کنیا، رویه قضایی، صلاحیت تکمیلی، همان فرد، همان رفتار
  • فرهاد باقری *، مسعود علیزاده صفحات 695-677
    در عصر جهانی شدن و درهم تنیده شدن حوزه های مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ارتباط میان افراد و کشورها نیز گسترده تر و نزدیک تر می شود. این نزدیکی در روابط به خصوص در حوزه های اقتصادی، سبب برخورد، تقابل و تعارض قوانین کشورها می شود؛ قوانینی که اعمال آنها بر منافع کشورها گره خورده است. گاهی این منافع در خارج از مرزهای یک کشور واقع شده اند. اعمال قوانین بر مسائلی که در خارج از مرزهای یک کشور قرار دارد، با موانع فراوانی روبه روست. جدای از تعارض حوزه های قضایی دو یا چند کشور، حاکمیت کشورها از موانعی است که از اعمال قانون یک کشور در کشوری دیگر جلوگیری می کند. از طرفی قوانینی مانند قوانین رقابت که با حوزه های اصلی منافع اقتصادی و نظم عمومی و اقتصادی یک کشور گره خورده است، از چنان اهمیتی برخوردارند که اگر در خارج مرزها نقض شوند، دولت ها به سادگی از آن نخواهند گذشت. در این نوشتار با روش تحلیلی، توصیفی و تطبیقی رویه اتحادیه اروپایی در اعمال فراسرزمینی حقوق رقابت در محدوده حاکمیت دولت ها در جلوگیری از اعمال فراسرزمینی قوانین این قانون، نحوه صدور رای و آثار مترتب بر آن و همچنین چگونگی اجرای آنها بررسی می شود.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپایی، حاکمیت، حقوق رقابت، رویکرد فراسرزمینی، رویه قضایی، قلمرو قوانین
  • محمود جلالی، مسعود رضایی * صفحات 697-713
    استفاده از فضای سایبری برای دستیابی سریع و موثر به اهداف راهبردی، امروزه به ابزار جدید جنگی و مهم برای همه بازیگران دولتی و غیردولتی تبدیل شده است. به همین سبب، ماهیت توزیعی و تعاملی فضای سایبری، به همراه هزینه پایین ابزارهای پاسخگویی، عملکرد موثر و حمله در فضای مجازی را افزایش داده است. به علاوه، گمنامی در این فضا، هماهنگی عملیاتی سریعی را در محدوده جغرافیایی وسیعی تسهیل کرده و به وقوع حمله، تخریب و جرائمی در این فضا منجر شده که امنیت ملی و تمامیت ارضی کشورها را نقض کرده و در غیاب قواعد و قوانین حقوقی کارامد، مسئولیت بین المللی این جرائم و پیگیری حقوقی این حملات را در هاله ای از ابهام قرار داده است. ازاین رو مقاله حاضر با بررسی و تفاسیر تعاریف حملات سایبری و همچنین شبیه سازی این رویداد، بر این موضوع تاکید می کند که اگرچه در شرایط کنونی استفاده از حملات سایبری به مثابه توسل به زور در حقوق بین الملل مورد بحث و گمانه زنی است، لکن شناسایی قلمرو حقوقی آن نیز با موانعی در شرایط مختلف و از جمله حقوق جنگ، توسل به زور و حق دفاع مشروع روبه روست که ورود حقوق بین الملل به بحث را با چالش مواجه کرده است.
    کلیدواژگان: توسل به زور، حملات سایبری، حقوق بین الملل، دفاع مشروع، منشور ملل متحد
|
  • Sassan Seyrafi * Pages 483-505
    The equidistance method has an essential place in the current law of maritime delimitation. According to the Law of the Sea Convention, the equidistant line must be drawn and calculated from the territorial sea baselines of the opposite or adjacent states. What is unclear is whether the equidistant line can be based on straight baseline. This question was one of the issues that divided Iran and Kuwait during their negotiations on maritime delimitation between the two states since Iran believed that its system of straight baselines must effect the maritime boundary. The findings of this paper suggest that international judicial and arbitral bodies have always refused to give effect to straight baselines when it comes to maritime delimitation. This approach is generally confirmed by the treaty practice of coastal states. Therefore, the usefulness of Iran’s position with regard to this subject, whether in future negotiations or in case of submission of the matter to third party settlement, is doubtful.
    Keywords: maritime, method, delimitation, treaty, practice, coastal states
  • Seyyed Mohammad Hadi Raji, Mohammad Amin Abrishami Rad * Pages 507-523
    Expediency Council in 1366 on orders of Imam Khomeini (Rhmtallhlyh) was formed. During the revision of the constitution in 1368 the Assembly was identified in the constitution. With the formation of this body, the Expediency Council's statutes in cases where the Guardian Council deems contrary to Shariah law or constitution and parliament insists on the need to approve the legislation, it was within the competence of the Assembly. With the formation mechanism by the Expediency Council, one of the questions that have been raised about the competence of the Assembly to fulfill this role. This article seeks to answer the question of whether the convention could decree that the Guardian Council was inconsistent with the constitution even if inconsistent with the constitution be more explicitly approved or not, who explored this cross-sectional manner and basing the principles of the constitution and fundamental rights, the outcome but did not find the answer to the above question. The Assembly has the authority to approve legislation inconsistent with the Constitution is not explicit.Therefore, the competence of the Assembly is limited to the cases in which the opinion of the Guardian Council and the Assembly is different from the Constitution.
    Keywords: Expediency, guardian council, protection of the constitution, silence of the constitution, different conceptions of the constitution
  • Reihane Rikhtegar, Abbas Ali Kadkhodaei * Pages 525-545
    Following the development of communicational technologies, countries gradually found out about the unexpected role of propaganda in manipulating the thoughts of people in global relations. So in time, countries and people started broadcasting propaganda to convince the world that their hostile and illegal acts are necessary or humanitarian. Propaganda was specifically used to incite to war and its examples could be seen in United States` invasion to Iraq, the case of Ukraine and the propaganda of ISIL. Unlike what people might think, it has been repeatedly mentioned and banned in international law. The most important example is written in the first part of article 20 of the International Covenant of Civil and Political rights. It is also indicated in the procedures of International tribunals and the resolutions of international organizations. In order to thwart such increasing process, it is essential to study the approach of international law on propaganda for war.
    Keywords: propaganda, armed conflict, International Law, International Covenant of Civil, Political rights, freedom of expression
  • Hasan Lotfi * Pages 547-567
    The governments increasingly have intervened in contracts in recent decades. The nature and the foundation of these new interventions have been controversial and different viewpoints have introduced about them: First viewpoint treats these interventions as continuation of early ones in contracts and bases them on corrective justice. But, according to second viewpoint, these interventions are considered as paradigm and different from early interventions and based on distributive justice. This viewpoint is resulted in the rule of the public law in some areas of traditional contract law. Finally, this article concludes in favour of second viewpoint ofter scrutiny of different viewpoints.
    Keywords: Distributive justice, Corrective justice, Intervention, Contracts, Public law, instramentalism
  • Mansour Mohammadi Dinani, Yousef Molaei *, Mohammad Ebrahim Banihabib Pages 569-581
    The rule of reasonable or optimum usage of water resources is a key aspect of water resource management in Iran as well as international water law. According to rules and regulation of water allocation in agricultural sector of Iran, optimum and economic amount of water should be determined and considered to issue any surface or groundwater withdrawal licenses. Illegal and overuse of water would lead to termination of licenses. According to the study, determination of optimum water use in agricultural sector of Iran violate the rule of reasonable use of water and isn’t adequate to water availability and sustainable management of water resources. Despite some revision of law and regulation of water allocation for agricultural purpose have been made so far, wasteful usage of water is being seen mainly due to non-volumetric delivery of water, lack of water user participation, lack of guarantees and little cooperation of related public organizations. Revising water document base on climate change circumstances, volumetric delivery of water, reviewing water tariffs, diminishing water licenses time validity and considering tradable water rights are some suggestions to facilitate rational use of water resources in agriculture of iran.
    Keywords: Reasonable use, Sustainable development, water Resources, agriculture, water law
  • Abdollah Abedini * Pages 583-598
    One of the most important and partly interesting discussions in the so-called era of humanization of international law is the right of remedy and its position in reparation of victims of gross violations of international human rights law and international humanitarian law. While this right fairly put in the law, policy and enforcement mechanism of international human rights law, the other approximately similar area, i.e., international humanitarian law under which are common in basic protection of human being dignity, there is neither adequate and explicit provision nor mechanism for reparation. The paper addresses the status of limitation and state immunity and it draws a picture of contemporary international law regarding the issue at hand. Following the judgment of International Court of Justice on the State Immunity, 3 February of 2012, the decision is assessed by many scholars and many ideas are expressed on different possible aspects of it. This article, indeed, aims at to draws a picture of contemporary international law regarding impediments to remedies available for victims of gross violations of international human rights and international humanitarian law.
    Keywords: international humanitarian law, international human rights, Statute of limitation, state immunity, reparation
  • Keyvan Sedaghati, Mohammad Jalali *, Ebrahim Mousa Zadeh Pages 599-616
    "Public Sphere" is regarded as middle private place and superior sovereignty of government and is one of the tools for obtaining to democracy. Material public space is among objective element related to public Sphere that as outer reality covers the material aspect of public Sphere. In Islamic Republic of Iran, the places of worship -specialty mosques- are among obvious instances of public physical spaces that may regard as mediator link for reducing gap between people and government and also a place for holding seminar among citizens and discussion concepts including: “Public Good" and "public Interest” and prepares the suitable opportunity for religious democracy. The present article, reveals minimum approach prepared by government, self-control, administration of public religious places, self-tradition, self-religious issues and self-sovereignty of citizens. In fact, citizens as a result of public space of worship, practice public partnership in smaller scale for finally implementing it as their own democracy.
    Keywords: Places of Worship, Islamic Government, Public Space, Public Sphere, Mosque
  • Homaion Mafi *, Vahid Bazzar Pages 617-638
    Since 1960 decade, the United Nation have commenced efforts regarding to international development. this efforts composed of numerous declarations and resolutions of General Assembly of United Nation, creation of special institutions In the field of development Including United Nation Conference on Trade and Development (UNCTAD) and United Nation Development Programme (UNDP), four decades of development strategy (from 1960 to 2000) and also the United Nations Millennium declaration about development (2000). It seams which exact consideration of this declaration which is enumerated obstacles of development In detail, and check of account of achieve to this goals in certain time, clearly can display amount of success of the United Nations in relation with Development. despite of diligences of United Nation in relation with development, that can not entirely attain to goals which have envisaged in this realm. reasons are notable in herein including a lack of institutionalized instrumentation, a lack of binding international document, a lack of scrutiny of charter of United Nation.
    Keywords: development, United Nation, Millennium Declaration about Development, Developed Countries, Developing Countries
  • Bijan Abbasi, Ali Sohrablou *, Ehsan Shahsavari Pages 639-659
    Law as the regulator science of society will be necessary to change the approach and approach with the transformation of social communication. The occurrence of developments, especially in the field of public law, at a rate that does not allow legislation to adapt and enact whit them; make the other sources of law, such as precedent, have different functions. The leading article sought to investigate and analyze whether the precedent in contemporary public law had notable changes? and if the answer is positive, in what forms? Finding shows yes answer to this question following the developments in the contemporary world and their impact on the science of law that recognized the jurisdiction of the precedent in three parts: make a new norms, complete the existing norms and protecting the rights and freedoms of individuals and consequently the change in the status of judicial practice among the sources of public law and its promotion it happened.
    Keywords: Precedent, Rights, Freedoms, Norm, Public Law, Making Rules
  • Javad Salehi * Pages 661-676
    Government of Kenya's internal violence finishing first opportunity to exercise jurisdiction because the Kenyan government passivity in the investigation and prosecution of suspects Criminal Court, the Court considered that the criminal. The prosecutor is also investigating the first opportunity to distinguish themselves in this situation exploited. The Kenyan government also gave its name to the Statute of the Court became the first member state that challenged the jurisdiction of the Court to accept Kenya and defeat. Attorney Criminal Tribunal for the criterion "the same person, the same behavior," in this case was to test the practical test and it proudly. They resorted to this measure to prove that the Kenyan government or the investigation and prosecution against those considered the Court has done, or consider the behavior of those people is not subject to investigation and prosecution.
    Keywords: International Criminal Court, Kenya Government, Passivity, Prosecution, Investigation of Crimes, Same Person, Same Conduct
  • Farhad Bagheri *, Masoud Alizadeh Pages 695-677
    During globalization era and amalgamation of cultural, economic, political and social areas pertain to countries, the connection between people of the world and their countries is becoming vaster and also closer. Such proximity, particularly, in economic areas may cause collision, opposition and conflict of laws of the states. The laws which their application has been knotted to countries’ interests. Occasionally such interests stand beyond the borders of a country. Applying national rules to the beyond border matters faces many obstacles. Apart from conflict of jurisdictions, states’ sovereignty is one of the obstacles which hinder application of foreign law upon another country. On the other hand, rules such as competition rules which has been knotted to public and economic order of the countries, enjoy such importance which if been violated beyond their borders they wouldn’t bear the issue.
    Keywords: Competition Law, Conflict of Laws, Extraterritoriality, International Economic Law, Sovereignty
  • Mahmood Jalali, Masoud Rezaei * Pages 697-713
    Use of cyberspace for rapid and effective achievement of strategic goals has today become a new significant warfare for all actors. For this reason, the distributive and interactive nature of cyberspace together with low costs of accountability has increased the effective function of attacks in the cyberspace. Moreover, anonymity in this space, has facilitated rapid operations in a wide geography which in turn leads to attacks, destructions and crimes in this environment resulting in violation of territorial integrity and national security of States. The absence of effective rules and provisions has left the issue of international responsibility for these crimes and their legal prosecution in a vague situation. This paper deals first with the nature of cyberspace. Then the concept of power, threat and attack in cyberspace and the way by which sovereignty of States is being challenged is discussed. Finally, it emphasizes upon the fact that though in the circumstances as stand now resort to cyber attacks is considered as use of force in international law, nevertheless identification of their legal territory faces many obstacles in different circumstances including in the law of war, resort to force and self-defence making the entering into the issue of international law difficult.
    Keywords: Cyberspace, Cyber Attacks, International Law, Use of Force, Self, Defence