فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و هشتم شماره 4 (زمستان 1397)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و هشتم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهرام زرنشان، سید حسین میرجعفری * صفحات 715-734
    مکاتب حقوقی به مجموعه منسجمی از اعتقادات حقوقی با اهداف و مبانی واحد گفته می شود. با توجه به منشا اعتبار و الزام قواعد حقوقی می توان گرایش های مختلف را به دو مکتب «حقوق طبیعی» و «حقوق پوزیتیویستی» تقسیم کرد. هر کدام از این دو مکتب در بازه های مختلف زمانی طرفداران خاص خود را داشته و یکی بر دیگری غالب بوده است. در این میان جایگاه پوزیتیویسم حقوقی در حقوق بین الملل و ارکان جامعه بین الملل رخ می نماید. هرچند تناقض ها و اشکالات عمده ای در این دیدگاه و جایگاه وجود دارد، نظریه پوزیتیویسم حقوقی در ارکان نظام بین الملل آشکار است. امروزه درمی یابیم که بسیاری از قواعد حقوق بین الملل در سطح بین المللی و ارکان سازمان ملل متحد همچون شورای امنیت و دیوان بین المللی دادگستری ریشه در پوزیتیو بودن دارند. با نگاه کلی به عقاید علما و دانشمندان پوزیتیو در بررسیجایگاه پوزیتیویسم حقوقی در جامعه بین المللی، باید بگوییم که دولت، محور اصلی است. این مقاله با نیم نگاهی به پوزیتیویسم حقوقی، تعاریف و نظرهای پیرامون آن، به اختصار به بررسی جایگاه پوزیتیویسم حقوقی در ارکان اصلی و تاثیرگذار سازمان ملل متحد می پردازد.
    کلیدواژگان: ارکان ملل متحد، پوزیتیویسم حقوقی، جامعه بین المللی، حقوق بین الملل
  • ولی رستمی، حمیدرضا سلیمی * صفحات 735-746
    صلاحیت های اختیاری به موجب قانون و به منظور پویایی اداره به مقام اداری اعطاء می گردد. از آنجایی که این صلاحیت ها قانونی است، بنابراین همواره بیم سوء استفاده از آن وجود دارد. نظارت قضایی بر صلاحیتهای اختیاری از جمله مسائل مهم حقوق اداری است. سوال این مقاله «چگونگی کاربرد اصل تناسب در نظارت قضایی بر اعمال صلاحیت های اختیاری در حقوق اداری انگلستان چیست؟» می باشد. هدف این پژوهش مطالعه کاربرد اصل تناسب در نظارت قضایی بر اعمال صلاحیتهای اختیاری است. روش تحقیق این مقاله، کتابخانه ای است. اصل تناسب به عنوان اصلی دارای ساختار در تلاش است تا اقدامات دولت مناسب و ضروری باشد و تا جایی که امکان داشته باشد، تعدی به حقوق افراد صورت نگیرد. دستیابی به تناسب بین اقدامات و اهداف قانونی دولت، جوهره اصل تناسب است. برداشت های ماهوی از حاکمیت قانون و تصویب قانون حقوق بشر 1998 کاربرد اصل تناسب در حقوق اداری انگلستان را تسهیل کرد.
    کلیدواژگان: اصل تناسب، حاکمیت قانون، صلاحیت اختیاری، قانون حقوق بشر 1998، ونزدبری
  • مسعود علیزاده، ابراهیم رحمانی * صفحات 747-763
    در چند دهه اخیر، به موازات سیر صعودی کنش های تروریستی در سطح بین المللی، لزوم اتخاذ واکنش های ضدتروریستی درک شد و کنوانسیون ها و معاهدات بین المللی منعقد و تصویب شد. این تدابیر معطوف به الزام دولت ها به جرم انگاری داخلی، صلاحیت محاکم کیفری ملی و پیش بینی اقداماتی برای پیشگیری از اعمال تروریستی بوده است. افعال گروه موسوم به داعش نشان از این دارد که ماهیت تهدیدآمیز آن برای صلح و امنیت بین المللی، از اصل تروریسم به عنوان تهدید صلح و امنیت بین المللی نشات می گیرد. ازاین روشناسایی ماهیت این گروه، سیاست کیفری و تقنینی سازمان ملل متحد، به خصوص شورای امنیت را در جرم انگاری اقدامات صورت گرفته بررسی و نحوه تعقیب و رسیدگی به اعمال گروه تروریستی تکفیری داعش به واسطه محاکم کیفری بین المللی هدف از این نوشتار است.
    کلیدواژگان: تروریسم، دیوان بین المللی کیفری، دولت اسلامی عراق و شام (داعش)، سازمان ملل متحد، شورای امنیت
  • محمد زرشگی، خیرالله پروین * صفحات 765-786
    از تمرکزگرایی که در ساختار حقوقی– سیاسی کشور و اندیشه فرمانروایان ریشه دوانیده است، می توان به عنوان اصلی ترین چالش شهر تهران نام برد. دلیل اصلی تراکم بالا در پایتخت را نیز می توان تمرکز افسارگسیخته سیاسی-اداری در آن دانست. به واقع اگر تمرکزی وجود نداشته باشد، تراکمی نیز وجود نخواهد داشت، ازاین رو با نیل به تمرکززدایی می توان به تراکم زدایی از تهران دست یافت. به دلیل اهمیت چنین مسئله مهمی (تراکم زدایی حقوقی شهر تهران) ضروری است که در زمینه آن وضع قانون و نه تنظیم مقررات صورت گیرد و در نتیجه، برای تحقق تراکم زدایی به نحو مطلوب باید از مقررات گذاری توسط قوه مجریه در این حوزه پرهیز شود. در این پژوهش برآنیم تا ظرفیت های قانونی را که در قالب تکالیف بر دولت در قوانین مختلف از جمله: ق. ا. ، سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری، قوانین برنامه های پنج ساله توسعه و قانون مدیریت خدمات کشوری در خصوص دولت الکترونیک، کوچک سازی دولت، آمایش سرزمین، و… بار شده است، به عنوان راهکارهای تراکم زدایی حقوقی شهر تهران بررسی کنیم و با تاکید بر اجرایی کردن این قوانین توسط قوه مجریه بر عدم تصویب قوانین جدید توسط نهادهای قانونگذار تاکید ورزیم. این تحقیق از لحاظ روش شناسی توصیفی-تحلیلی و کاربردی است. از آنجا که تاکنون پژوهشی در عرصه تراکم زدایی از منظر حقوقی-اداری صورت نگرفته است، می توان به بدیع بودن این موضوع اشاره کرد. با تحلیل موضوع از منظر تکالیف قانونی دولت به این نتیجه می رسیم که امکان تراکم زدایی حقوقی-اداری از تهران در پرتو قوانین موضوعه فعلی کاملا دست یافتنی است و آنچه مانع تحقق این مهم تاکنون شده، اجرا نشدن یا ناقص اجرا شدن قوانین مرتبط از جانب دستگاه های دولتی بوده است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تراکم زدایی، تمرکزگرایی، دولت الکترونیک، کوچک سازی دولت
  • مریم احمدی نژاد *، یاسر امین الرعایا صفحات 787-808
    حاکمیت دولت ها در حقوق بین الملل حاکی از وضعیت دوگانه ای است؛ از طرفی آموزه های کلاسیک حقوق بین الملل در خصوص حقوق معاهدات مانند التزام به معاهدات بین المللی و حاکمیت قانون با اعطای اختیارات مطلق به دولت ها در حفظ منافع ملی در تزاحم اند و از طرف دیگر، در مواقع خاص و بحرانی و نیز به سبب ماهیت بعضی از معاهدات بین المللی لاجرم باید اختیاراتی را برای دولت ها در جهت حفظ منافع ضروری لحاظ کرد. برای حل این وضعیت دوگانه و آشتی میان همکاری بین المللی و یکجانبه گراییدولت ها، شروطی با عنوان «شروط محدودکننده» در حقوق بین الملل پذیرفته شده است. این شروط سازوکاری را ایجاد می کنند که به مشارکت دولت ها در گسترش نظم حقوقی و انعقاد معاهدات بین المللی کمک می کند و در عین حال به هنگامی که دولت در معرض خطر فوق‏العاده قرار دارد، اختیار و آزادی عملی را برای رهایی آن از تعهدات بین المللی، پیش‏بینی می کند.
    کلیدواژگان: دولت ها، شروط محدودکننده، معاهدات بین المللی، منافع ملی و ضروری
  • محسن اسماعیلی *، محمد مهدی سیفی صفحات 809-827
    کرامت انسانی پایه ای ترین مفهوم بنیادین در تدوین حقوق بشر است و توجه به این مفهوم در اغلب نظام های سیاسی با اختلاف نظرها و تفاوت هایی مدنظر اندیشمندان و حقوقدانان همراه بوده است. این مقاله درصدد است تا با محوریت و تکیه بر آرای علامه طباطبایی، به بررسی مفهوم و مولفه های تشکیل دهنده کرامت ذاتی انسان بپردازد و ضمن اشاره به تعریف و مفهوم کرامت ذاتی در اندیشه علامه طباطبایی، مولفه هایی را که براساس آن انسان دارای کرامت ذاتی شده است، برشمارد و در نهایت به منظومه روابط میان این مولفه ها اشاره کند. نگارش زیر متضمن جایگاه ممتاز کرامت ذاتی است که در اندیشه علامه طباطبایی به کرامتی که در جریان تکوین و آفرینش انسان مطرح بوده و مربوط به مقام انسانیت است و در تمام افراد انسانی به صورت بالقوه وجود دارد، تعریف می شود. همچنین مولفه های نه گانه «شرافت ذاتی وجود» ، «خلقت ممتاز انسانی» ، «محوریت انسان برای سایر آفریده ها» ، «فطرت» ، «عقل» ، «علم» ، «اختیار» ، «پذیرش امانت الهی» و «خلافت انسان» براساس نظم رتبی خاص ، به عنوان دلایلی دال بر کرامت ذاتی انسان در اندیشه ایشان مطرح می شود.
    کلیدواژگان: اختیار، خلقت ممتاز انسانی، شرافت ذاتی وجود، عقل، علامه طباطبایی، فطرت، کرامت ذاتی
  • سهیلا کوشا * صفحات 829-847

    هدف عملیات تروریستی را ایجاد ترس شدید و علت آن را «ادامه نظام استعماری، استثمار و استقلال طلبی» دانسته اند. این عملیات پیش از حادثه 11 سپتامبر 2001 برای مخالفت با نظام حاکم به صورت «هواپیماربایی، بمب گذاری، خرابکاری، آدم ربایی و ترور شخصیت های مهم» بود. اما پس از حادثه 11 سپتامبر گروه تروریستی «القاعده» و «داعش» ، با اهداف سیاسی مذهبی مبادرت به انجام عملیات تروریستی کردند. شورای امنیت هم در قطعنامه 2249 (2015) تروریستی بودن عملیات «داعش» را به رسمیت شناخت. پژوهش حاضر با بهره مندی از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخگویی به این پرسش است که نقش دولت ها و سازمان های بین المللی دولتی و غیردولتی به خصوص سازمان ملل متحد، سازمان عفو بین المللی و دیدبان حقوق بشر برای پیشگیری و مقابله با عملیات تروریستی «داعش» چیست؟ با توجه به اینکه «داعش» صلح و امنیت بین المللی، آزادی و حق حیات و روابط دوستانه را به خطر انداخته است، تابعان حقوق بین الملل می توانند از شورای امنیت بخواهند تا علاوه بر احراز نقض صلح و اتخاذ اقدام مقتضی طبق منشور، از دیوان کیفری بین المللی درخواست محاکمه جنایتکاران «داعش» را کنند.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل بشردوستانه، دیدبان حقوق بشر، سازمان ملل متحد، شورای امنیت، سازمان عفو بین المللی، عملیات تروریستی داعش
  • سید باقر میرعباسی *، ابوطالب امیرشعبانی صفحات 849-865
    در کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، با توجه به نظام حقوقی ویژه منطقه انحصاری اقتصادی که مستعد وقوع اختلاف است، سازوکار هایی برای حل اختلافات ناشی از این منطقه تدبیر شده است. اما در سال های بعد از تصویب کنوانسیون به دلیل کلی بودن و ابهام این سازوکار ها، عدم کارایی آنها در عمل اثبات شده است، به گونه ای که اگر مفاهیم مندرج در آنها تشریح و روشن نشود، می توان گفت که وجود یا نبود آنها تفاوتی نمی کند. نهادهای قضایی از جمله ایتلوس هم شاید بنابر همین دلایل به این سازوکار ها به خصوص ماده 59 اقبال نشان نداده اند. در این مقاله، پس از بررسی ضعف های سازوکار های مذکور دو نمونه از اختلاف های رایج در منطقه مذکور که ماهیت متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند (فعالیت های نظامی و سوخت رسانی) بررسی می شود و در پرتو آنها پیشنهاد هایی به منظور حل این اختلاف ها مطرح خواهد شد.
    کلیدواژگان: توجه مقتضی، دادگاه بین المللی حقوق دریاها، فعالیت های نظامی، سوخت رسانی، منطقه انحصاری اقتصادی، ماده 59 کنوانسیون
  • قدرت الله نوروزی * صفحات 867-886
    این پژوهش با اشاره کوتاه به مشکلات فنی کمبود آب زاینده رود، به چالش های حقوقی و پیشینه تملک آب در این حوضه می پردازد. بررسی ها نشان می دهد هرچه مشکلات فنی تامین آب بیشتر شود، نظم نهادینه شده پیشین براساس طومار شیخ بهایی و مباحث مربوط به مالکیت آب و نقش دولت در مدیریت آن جدی تر شده است. برخی آب زاینده رود را از انفال دانسته و دولت را مجاز می دانند تا براساس تشخیص خود با آن برخورد کند. این پژوهش با تحلیل ابعاد حقوقی مالکیت آب در این حوضه و تاثیری که مسائل ناشی از آن بر عدالت در فرایند توسعه، مالکیت اشخاص، نظم عمومی و حق دسترسی بشر به آب دارد، می خواهد با استناد به جنبه های حقوق بشری آب، قوانین داخلی، منابع فقهی و تعریف مالکیت عمومی و دولتی و تبیین جایگاه طومار شیخ بهایی، مدیریت بر کل آب را حق دولت به حساب آورد، اما مالکیت آب زاینده رود طبیعی و آب الحاقی تونل اول کوهرنگ را بخشی از آب رودخانه متعلق به حقابه داران و سهم بران دانسته و آن را از دایره انفال یا اموال دولتی خارج کند.
    کلیدواژگان: حقابه بران، زاینده رود، سهم بران، مالکیت آب، مالکیت عمومی و دولتی
  • مهدی پیری * صفحات 887-908
    آخرین سندی که در چارچوب کنوانسیون سازمان ملل متحد در خصوص تغییرات اقلیمی به منظور مقابله با تغییرات اقلیمی تنظیم شده، توافقنامه پاریس است. دولت ها برای الحاق به توافقنامه مذکور موظف به ارائه برنامه مشارکت ملی خود در خصوص کاهش انتشار و سازگاری با تغییرات اقلیمی شده اند. بنابراین تعهدات دولت ها بر مبنای مشارکت ایشان قابل ارزیابی است. عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در این توافقنامه و آثار حقوقی آن به ویژه با توجه به شرایط اقتصادی کشور و وابستگی کشور به توسعه انرژی های فسیلی از زوایای گوناگون قابل بررسی است. در این مقاله ماهیت توافقنامه و آثار حقوقی الحاق به آن با توجه به کنوانسیون چارچوب و دیگر اسناد متناظر مورد توجه قرار گرفته است. پس از بررسی ماهیت و مفاد توافقنامه پاریس مشخص شد برخی تعهدات مندرج در توافقنامه پاریس قبلا در دیگر اسناد متناظر مورد پذیرش قرار گرفته اند و از سوی دیگر، الحاق به توافقنامه پاریس به طور خاص تعهدات جدیدی با توجه به برنامه های ارائه شده برای دولت های عضو به همراه خواهد داشت؛ به ویژه آنکه تکالیف مشخصی در زمینه شفافیت در ارائه اطلاعات و همکاری در کنترل پایبندی دولت ها در اجرای برنامه های ملی در توافقنامه مورد توجه قرار گرفته است. در نتیجه برای الحاق به توافقنامه پاریس ضروری است اقدامات متناسب توسط دولت در جهت تحقق اهداف و تکالیف مندرج در توافقنامه و برنامه مشارکت ملی انجام پذیرد تا علاوه بر بهره مندی از همکاری های بین المللی مندرج در توافقنامه با محدودیت های بین المللی ناشی از عدم پایبندی به مفاد موافقت نامه مواجه نشود.
    کلیدواژگان: پروتکل کیوتو، تغییرات اقلیمی، توافقنامه پاریس، کنوانسیون چارچوب گازهای گلخانه ای گرمایش زمین
  • سیدعلی خزایی * صفحات 909-926
    پیشرفت فناوری های جدید و روند رو به رشد آن در سال های پایانی قرن بیستم، زمینه ساز طرح موضوع استفاده از فناوری ماهواره در هدایت هواپیماها شد. اجرای سامانه های ماهواره ای هدایت هواپیما در سطح جهانی، همه کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران را از منافع بسیاری بهره مند می کند، اما در عین حال آنها را با چالش های سیاسی و حقوقی نیز روبه رو می سازد. مهم ترین چالش های پیش رو برای کشورمان با اجرای سامانه های ماهواره ای هدایت هواپیما، امکان اعمال تبعیض در ارائه خدمات این سامانه ها و احتمال نقض حاکمیت کشور در نتیجه کنترل انحصاری سامانه ها توسط ایالات متحده آمریکا و روسیه است. اگرچه در وهله اول، ایجاد و توسعه یک سامانه ماهواره ای جدید که توسط سازمانی بین المللی، مستقل و غیرنظامی کنترل شود، راهکار مناسبی به نظر می رسد، اما با در نظر داشتن هزینه های مورد نیاز به منظور اجرایی ساختن یک سامانه جدید، این راهکار مورد استقبال قرار نخواهد گرفت. ازاین رو بهترین راهکار برای رفع چالش های ناشی از به کارگیری این سامانه ها، آن است که ایکائو با ایجاد چارچوب حقوقی مناسب در خصوص به کارگیری سامانه های ناوبری ماهواره ای، کنترل این سامانه ها را به نحو مقتضی، با مشارکت تمام کشورها و در قالب سازمانی بین المللی انجام دهد.
    کلیدواژگان: استمرار خدمات، حاکمیت، دسترسی جهانی، کیفیت خدمات، ناوبری ماهواره ای
  • بهزاد نگهداری، حمید ضرابی *، سید مجتبی واعظی صفحات 927-949
    حقوق بشر یک ارزش فراملی و فراحاکمیتی و گفتمانی است عقلانی که در عصر حاضر بر بیشتر گفتمان های سیاسی و اجتماعی غلبه کرده است. هرچند همچنان رقبای جدی به نام حاکمیت و فرهنگ (ارزش های ملی و آداب و رسوم) دارد، حقیقت آن است که حقوق بشر آنها را به چالش کشیده است؛ این در عنصر عقلانی «فراملی بودن حقوق بشر» نهفته است. این مقاله برای حل این چالش به صورت طبیعی به بررسی فراملی بودن ارزش های حقوق بشری در «ماهیت» و «اسناد» این حوزه پرداخته و غایت آن وصول به نوعی همزیستی مسالمت آمیز با ظفرمندی حقوق بشر بر حاکمیت های داخلی و فرهنگ های غیرانسانی است. مقاله حاضر بر این فرضیه شکل گرفته است که «حاکمیت ها و فرهنگ ها در چالش با حقوق بشر هر روز بیش از گذشته محدود می شوند». برای ارزیابی گزاره مذکور، در روشی توصیفی-تحلیلی، فرهنگ های ملی و حاکمیت دولت ها بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: انسان، حق، حاکمیت، حقوق بشر، عقلانی، فرهنگ
|
  • Shahram Zarneshan, Seyed Hossein Mirjafari * Pages 715-734
    In the place of legal positivism in the international community in the wind, it seems that the international community, a community of states where "human being" has no dignity. But philosophers and sociologists with an overview of "rights" to the "social reality" seen and be more reflections outer Rights has noted, in that people in the international system has no place with legal positivism, classical complicit and they believe that "government" with cords around human rights bodies intertwined, he has made an absolute slave. According to legal positivism, "the government" even in those cases where the international community of citizen self-protection, before "person" and so bound and he only under certain circumstances can call for support and thus the ask the state government for the injustice that has been inflicted on him, her or defend its interests.
    Keywords: positivism, the international community, International Law, citizen
  • Vali Rostami, Hamidreza Salimi * Pages 735-746
    Judicial review on discretionary power is among the important issue in administrative law that principle of proportionality is application in this. The aim of this research was to study the principle of proportionality in judicial review on discretionary power. Understanding and defining this principle is an important aid to Iranian lawyers. Research methods this article, is a library. The principle of proportionality as structured test invoked when a legal measure under scrutiny harms or restricts a valuable interest. Achieving a proportionality or balance between the legal measure and the legal aim is often thought to be the essence of the principle of proportionality. Substantive of rule of law and enact human right 1998 become Executive back ground principle of proportionality in English administrative law.
    Keywords: Principle of proportionality, The rule of law, human rights act 1998, wednsbury, discretionary power
  • Masoud Alizadeh, Ebrahim Rahmani * Pages 747-763
    During several recent decades and in parallel with ascending trend of terroristic actions at international level, the necessity for taking anti-terrorist reactions was perceived and international conventions and treaties were concluded and approved. These measures have been referred to requirement of governments for domestic assumption of crime, competency of national criminal courts, and prediction of measures to prevent from terroristic actions. Actions committed by the so-called ISIS group reflect that its threatening nature to peace and international security originates from principle of terrorism as a threat to peace and international security. Thus, identifying of nature of this group, criminal and legislative policy of UN, particularly in Security Council in assuming the perpetrated measures as crimes has been examined and method of prosecution and addressing actions done by excommunicated terrorist ISIS group by International Court of Justice is the objective for the present essay.
    Keywords: United Nations, Security Council, International Criminal Court, terrorism, Islamic State of Iraq, Syria (ISIS)
  • Mohammad Zereshgi, kheirollah parvin * Pages 765-786
    One of the mostessential challengesin Tehrancouldbeseenincentralizationwhichhasrootsinlegal-politicalstructure aswellasinthethoughtsofthegoverninggroup. Themainreason of highdensityin Tehranis the political-administrative centralizationinpolitical-administrativeaffairswhichhasgoneoutofhand;infact,withoutanycentralization,therewill benodensityeither. legaldelocalisation of Tehran Citycontainslegislationcapacityra therthanmerepassing of executiverules.theresearchisdescriptive-analyticalinmethodology;andisappliedinpurpose.Themainquestionwith respecttocurrentinvestigationis: whatarethebasic causes of fail to fulfill the de localisation in legal- administration? The main hypothesis of the current thesis, in which is aligned to search for the main reasons of de localisation coming true in Tehran, might be cited in for key statements : A- the vast and focused legal-administration in capital in capital; B- Authoritarianism of ruling authorities and penetration of center-based political culture in their minds. C- the restrictive interpretation of Guardian council to qualification circle of ethnic offices ; D- non-attempt status with regard to de localisation concepts. By analyzing the topic we conclude the possibility of legal-administrative of de localization of tehran The necessary issue for attracting attention of officials of central government for transferring affairs to local councils and non-governmental sectors, is balancing the interpretation of Guardian Council toward related principles with qualifications of local departments (for qualification of decision making and executing councils for qualification of these associations for balanced development of Iran as basic principle for obtaining to legal-administrative de localisation from Tehran) and executing related rules in the field of de localisation including: Spatial planning, E-government, government downsizing by related organizations.
    Keywords: De localisation, Centralization, spatial planning, E-Government, Government Miniaturization
  • Maryam Ahmadinejad *, Yaser Aminoroaya Pages 787-808
    The rule of States in international law refers to a dual situation; on one hand, the classic teachings of the international law about the Law of Treaties such as commitment to international treaties and the sovereignty of law by granting unconditional freedoms to States are conflict in maintaining of the national interests and the other hand, in critical and certain situations and also for the nature of some of the international treaties consequently must be considered authorities for States with preservation of essential interests of them. To solve this dual condition and reconciliation between international cooperation and unilateralism of the States, a condition named "Limiting Clauses" were accepted in international law. these clauses, creates the mechanism though that helps to the participation of States in expanding the legal order and the pact of international treaties, predicts authority and the practical freedom for released of the States from international commitments when that the State Insert to exposed a super danger
    Keywords: International Law, Limiting Clauses, International Treaties, States, Essential Interests
  • Mohsen Esmaeili *, Mohammad Mahdi Seyfi Pages 809-827
    Human dignity as basis of Human rights is one of important subjects in international and public law. This article with an emphasis on Allameh Tabatabaee’s thought, deals concept and factors of human dignity by using text-based data analysis and interpretation and contextual methods by study his books.
    As a conclusion human dignity is defined to the dignity that was with human creation and related to the humanity that all people have got it potentially.
    Human dignity with this definition is recognized with 9 factors on Allameh Tabatabaee’s thought. The first one is "The inherent integrity of existence", then "excellent human creation", "situation of Human for other human beings", "Fitrah", "intellect", "science", "choice" .
    Keywords: Human dignity, Allameh Tabatabaee, excellent human creation, Fitrah, intellect, science, choise
  • Soheyla Kosha * Pages 829-847

    The main aim of terrorist attacks is creating immediate horror which attracted attentions to the necessity of the prevention and confrontation of this Phenomena after World War II. The main reasons for those attacks are continuation of colonization, exploitation and independency. Most of terrorist attacks before 9/11 was in the form of “hijacking, bombing, vandalism, kidnapping, assassination” for protesting the ruling system. The ISIS is a terrorist group as their main aim is creating horror and security council in resolution 2249 (2015) expressly recognized this. The aim of this paper is answering this question by applying analytic -descriptive method of research, that what is the role of states and International governmental and non- governmental organization specially United Nation (UN) and amnesty international and human right watch for prevention and confrontation of (ISIS)? As international peace and security as well as civilian’s life and freedom are in danger and friendly relation- ship of states are undermined by(ISIS), all of these international entities can demand that security council not only to determine any threat or breach of international peace and security and take the measures which are necessary, but also ask the international criminal court to put the (ISIS) criminals on trial.

    Keywords: United Nation, International Law, International Humanitarian Law, amnesty international, human right watch, (ISIS) terrorist attacks, terrorism
  • seyyed Bagher Mirabbasi*, Abootaleb Amirshaabani Pages 849-865
    Given specific legal regime of the Exclusive Economic zone which is prone to disputes in itself, some mechanisms have been devised for settlement of these disputes in the 1982 law of the sea convention. However, in the years after adoption of the convention, because of being imprecise and ambiguous, these mechanisms have been proved inefficient, in a way that if concepts mentioned in them remain undefined, it can be said that there is no difference in their existence. Maybe it is the reason for judicial bodies including the ITLOS tribunal, not being interested in these mechanisms at all. In this article, after examining the setbacks and flaws of the mechanisms in general, we head toward analyzing specifically two common and different in nature disputes, arising in the exclusive economic zone, namely, military activities and offshore bunkering. In view of these two, we are going to give some suggestions about solving all disputes which arise out of this zone
    Keywords: The exclusive economic zone, Article 59 of the convention, Due regard, ITLOS, Military activities, Offshore bunkering
  • Ghodratollah Noroozi * Pages 867-886
    Presenting technical shortages of water at Zayanderoodsin, this paper demonstrates legal challenges of water and background possession of water at this basin. Research shows that by raising technical problems of providing water and its shortage, the established order upon Sheikh Bahaei's scroll and legal arguments on water ownership and government role in management of water becomes more serious. Some people believe that Zayanderood is a kind of public property without paying attention to the right-holders and buyers allowing the government to do whatever it whets. This article deals with analysis of legal dimensions of water ownership at this basin and its influences on justice on development, personal possession, society economics, general arrangement, rights to get water and explanation of interference role of government at controlling the water issues. This article is written from human rights perspective on international resources of water, internal laws, valid sources, definition of jurisprudential sources and State ownership and examination of Sheikh Bahaei's scroll, announce public management of Zayanderood as the government territory but announce that the ownership of natural Zayanderood and joining water of the first tunnel of Koohrang belongs to the right-holders people and buyers and discharge it from public fund
    Keywords: Zayanderood, water ownership, people rights, water buyers, public, governmental ownership, Human rights
  • Mahdi Piri * Pages 887-908
    In response to global warming and climate change, the international community has taken a variety of actions, most notably the conclusion of the UN Framework Convention on Climate Change and its subsequent protocols. The most recent document, which has been agreed under the Framework Convention on Climate Change is the Paris Agreement. The Paris agreement, although formulated as a separate treaty, is part of the Framework Convention on Climate Change. Accession to this agreement for the Government of the Islamic Republic of Iran as one of the members of the Framework Convention on Climate Change will have significant legal and economic effects and consequences. This paper examines the nature of the Paris Agreement and legal consequences of the accession of the Islamic Republic of Iran from the perspective of international law. In this paper, the text of the agreement is dealt with and in particular certain obligations on Member States will be discussed. Furthermore, the monitoring and compliance mechanism required by the Paris Agreement and its enforcement will be elaborated.
    Keywords: Paris agreement, the UN Framework Convention on Climate Change, Kyoto Protocol, greenhouse emission, global warming
  • Seyed Ali Kazaei * Pages 909-926
    In the early 1980s, it became clear to the aviation community that the current air navigation systems and their ability to cope with international air traffic growth were not efficient enough to keep up with the existing civil aviation demands. ICAO, whose major task has been to set the basic international standards in the area of civil aviation, thus realized that Global Navigation Satellite Systems (GNSS) can solve these problems. Satellites are the most significant element of the GNSS and, thus outer space will become very important to civil aviation in the future. This technical development will not only affect avionics but will also influence the structure and content of the legal regulation.
    This paper attempts to discuss some legal and political chalanges relating to GNSS such as Universal Accessibility, Sovereignty of States and Continuity and Quality of Services.
    Keywords: GNSS, accessibility, Sovereignty of States, Continuity of Services, Quality of Services
  • behzad negahdari, Hamid Zarrabi *, Seyed mojtaba Vaezi Pages 927-949
    Human Rights is a transnational and transgovermental value and it is a rational discourse that prevails to most social and political negotiations at The present time but it has still Serious rivals called sovereignty and culture (national values and traditions).The truth is that Human rights challenged them And it derives from the rational element of "transnational human rights' .this article paid to, the transnational human rights values in the "nature" and "documents" human rights for solving this challenge naturally and Its purpose is based on achieving a peaceful coexistence with the Victory of human rights on domestic sovereignty and antihuman culture. This article is based on the assumption that “the sovereignties and cultures that are challenged with human rights are limited every day ”. Which for Explanation the purpose the paper examines national cultures and the rule of States with regard to this topic.
    Keywords: Right, human, Human rights, rational, Sovereignty, Culture