فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و ششم شماره 3 (پاییز 1395)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و ششم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباسعلی کدخدایی، امیر مقامی * صفحات 465-489
    نظام حقوق بین الملل از همان ابتدا براساس بده – بستان و روابط متقابل دولت ها شکل گرفته است. چنین نظامی در حوزه های حقوق ماهوی و حقوق مسئولیت، بیشتر تداعی کننده ساختارهای حقوق خصوصی است و این، اصلی ترین آسیب برای تحقق یک نظم حقوقی دستوری است که بتواند با تکیه بر معیارهای سلسله مراتبی، از حق های بنیادین افراد حمایت کافی به عمل آورد. تحول حقوق بین الملل به سوی نظم جدید، از ورود آرمان های بشردوستانه به این نظام حقوقی تاثیر می پذیرد و چشم انداز آینده نشان می دهد که در پرتو چنین تحولی ممکن است ساختار حقوق مسئولیت و اجرای مسئولیت بین المللی نیز متحول شود.
    کلیدواژگان: تعهدات ارگاامنس، جامعه بین المللی، حقوق معاهدات، حقوق مسئولیت، ساختار
  • ابوطالب سلطانیان*، طاهره شمسی صفحات 491-510
    یکی از موضوعات مهم در مطالعه آسیب شناختی نظام مشروطه، چگونگی تدوین و اجرای نخستین قانون انتخابات و تاثیر آن بر کیفیت استقرار نخستین مجلس مشروطه است. بررسی این موضوع از آن روی اهمیت دارد که می‏توانست بر سرنوشت نظام مشروطه تاثیر بسزایی داشته باشد. در این زمینه، مسائلی چون چگونگی اقتباس و اجرای قانون انتخابات و سپس تاثیر آن بر روند استقرار مجلس مطالعه می شوند. چنین مسائلی چنانکه باید، از زوایای گوناگون به طور همه جانبه نقد و بررسی نشدند. بر این اساس، پرسش اصلی در اینجا این است که تدوین و اجرای نخستین نظامنامه یا قانون انتخابات با چه کاستی ها و موانعی مواجه بوده و این کاستی ها چه تاثیری بر روند استقرار نخستین مجلس مشروطه داشته اند؟ دیگر اینکه در تداوم این روند، مجلس نوپای مشروطه ماهیتا با چه مسائل و موانعی مواجه بوده است؟ بررسی مسائلی از این دست نشان می‏دهد که قانون انتخابات- گذشته از اقتباس ناقص از قوانین دیگر کشورها که با ساختار طبقاتی جامعه ایران سازگار نبود- جامع نگر نیز نبود. ازاین رو، بسیاری از طبقات و اقشار جامعه را از انتخاب کردن و انتخاب شدن محروم کرده بود. تاثیر چنین کاستی هایی بر مجلس اول، همراه با مسائل دیگری که در آغاز کار، مجلس با آنها روبه رو بود، در مجموع مانع از استقرار یک نظام نیرومند پارلمانی شدند که بتواند بقای خود را تضمین کند.
    کلیدواژگان: استقرار مجلس، طبقات اجتماعی، مشروطه، وکلا، نظامنامه انتخابات
  • موسی پاشابنیاد، نسرین مصفا* صفحات 511-532
    درحالی که در شرایط جنگی، امداد به آسیب دیدگان با استناد به مقررات الزام آور حقوق بشردوستانه اغلب به سهولت صورت می گیرد، مقررات مشابهی در شرایط حوادث طبیعی وجود ندارد و خلا قانونی در این مورد، زمینه سوءاستفاده از اصول سنتی حاکمیت و عدم مداخله برای جلوگیری از امدادرسانی بین المللی را فراهم می سازد. در این میان، حقوق بین الملل پاسخ به حوادث به عنوان رشته ای نوظهور از حقوق بین الملل عمومی، به دنبال رهیافتی بر مبانی ارائه کمک های بشردوستانه در چنان حوادثی است و دکترین مسئولیت به حمایت، زمینه مناسبی بدین منظور به نظر می رسد. از سوی دیگر، جامعه بین المللی در مورد قابلیت اعمال دکترین مسئولیت در وضعیت بروز حوادث طبیعی به اجماع نرسیده است و با این حال، نتایج این پژوهش نشان می دهد که حتی در فرض امکان حصول اجماع جامعه بین المللی مبنی بر شمول این دکترین به حوادث طبیعی نیز، به خودی خود، تحول شایان توجه و اثربخشی در امدادرسانی بین المللی به آسیب دیدگان از چنان حوادثی ایجاد نخواهد شد.
    کلیدواژگان: حوادث طبیعی، حقوق بشردوستانه، حقوق بشر، حقوق بین الملل پاسخ به حوادث، مسئولیت به حمایت
  • هدی غفاری *، فاطمه نظری صفحات 533-558
    کشور عراق در زمره مهم ترین همسایه های کشور ماست که طولانی ترین مرزهای خشکی را نیز با ایران داراست و به تبع آن، همواره اشتراکات، مناسبات و روابط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، و به خصوص فرهنگی و مذهبی چشمگیری با هم داشته و دارند. در همین زمینه مطالعه جایگاه شریعت در نظام حکومتی این کشور با عنایت به ظرفیت های موجود در اندیشه سیاسی شیعه اهمیت ویژه ای دارد. این پژوهش در تلاش است تا جایگاه شریعت در نظام حقوقی کشور عراق را تبیین و ارزیابی کند. در این زمینه ابتدا نظام حقوقی موجود، در حوزه ای که با مفهوم شریعت تلاقی دارد، ترسیم شده است. از سویی دیگر برای سنجش آنچه هست (جایگاه فعلی شریعت در نظام حقوقی عراق)، با آنچه باید باشد (به عنوان وضعیت مطلوب)، نیازمند معیاری است که مناط و ملاک آن قرار گیرد؛ازاین رو به اختصار وارد مسائل مبنایی و جنبه های ماهوی بحث شده ایم. در این تحقیق، تحصیل این معیار، متکی به آرای علامه شهید سید محمدباقر صدر است. در حقیقت پرسش اصلی این پژوهش تطابق یا عدم تطابق نظام حقوقی کشور عراق با معیار مذکور است. پس از بررسی سیر تطور جایگاه شریعت در قوانین اساسی عراق و ذکر تاریخچه ای مختصر از تحولات مربوط، به منظور پاسخ به پرسش اصلی، بررسی مولفه های مزبور (ساختار جمعیتی، قانون اساسی، رویکرد بین المللی و مبنای ایدئولوژیکی تشکیل حکومت) نشان می دهد این کشور با وجود تلاشی که در جهت نهادینه کردن شریعت در حکومت داشته است، با خلاهایی بنیادین در اجرا کردن دین در مناسبات حکومتی و ایجاد حکومت مطلوب مواجه می شود. علل ایجابی چون دخالت خارجی و ساختار جمعیتی، از یک سو و علل سلبی چون رویکرد نظری علمای برجسته و مرجعیت در زمینه حکومت از سوی دیگر در این نتیجه تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: آیت الله سیستانی، آیت الله محمدباقر صدر، شریعت، عراق، قانون اساسی، نظام حقوقی عراق
  • احمد مومنی راد، ناصر خداپرست* صفحات 559-579
    اشغال کشورها در طول تاریخ ملل متحد، بدون مجوز شورای امنیت، به عنوان متولی تجویز توسل به زور، تاکنون چندین بار صورت گرفته است. گروه تروریستی داعش، در طول چند سال مخاصمه مسلحانه با دولت سوریه و عراق، صرف نظر از اشغال برخی از قلمرو این دو کشور، برخی از تاسیسات و میادین نفت و گاز را تصرف و اقدام به فروش نفت خام و کسب درآمد از این محل کرده است که یکی از مهم ترین منابع درآمد داعش به شمار می رود. اسرائیل نیز با اشغال فلسطین، منابع دریایی نفت و گاز این کشور در غزه را از سال 1995 به بعد مورد تصرف و بهره برداری یکجانبه قرار داده است. موضوع اشغال تابع نظام حقوق بین الملل اشغال نظامی است و پس از اشغال، آثار حقوقی چندی به بار می آید که موجب طرح مسائل جدیدی می شود. آیا اشغالگران حق تصرف و استفاده از ذخایر و تاسیسات نفت و گاز را دارند؟ تا چه حد قوانین و مقررات حقوق اشغال نظامی، از ذخایر و تاسیسات نفت و گاز که در زمره اموال غیرمنقول دولتی محسوب می شوند محافظت به عمل می آورد؟ در این پژوهش مقررات لاهه 1907 و نیز کنوانسیون چهارم ژنو 1949 که در ارتباط با اموال هستند، بررسی می شوند تا بتوان از این طریق وضعیت ذخایر و تاسیسات نفت و گاز در کشور اشغال شده را مشخص کرد و به کارایی این قوانین و مقررات نظر داد.
    کلیدواژگان: اشغال نظامی، تاسیسات و ذخایر نفت، حقوق بین الملل، نفت و گاز
  • علی امیدی*، حسن پوربافرانی، ایمان پورعلی صفحات 581-602
    سازمان ملل متحد دارای نهادهای گوناگون در زمینه حقوق بشر است که شورای حقوق بشر جزء مهم ترین آنها به شمار می رود. عملکرد این نهاد، تاثیر فراوانی بر نحوه رفتار و روابط بین کشورها در صحنه بین الملل داشته است و برخی دولت ها توسط این نهاد به عنوان ناقضان حقوق بشر معرفی شده اند. این نهاد حسب اختیاراتی که دارد، وضعیت حقوق بشر در تمامی دولت ها را با سازوکارهایی چون گزارشگر ویژه و بررسی ادواری حقوق بشر تعقیب می کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که نوع رابطه ای که بین دو طرف ایران و شورای حقوق بشر در این سالیان حکمفرما بوده، برگرفته از دو عامل است: عامل اول، اغراض سیاسی دولت های عضو و تاثیرگذار این نهاد نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران و عامل دوم برگرفته از تفاسیر متفاوت از تعارض قوانین جمهوری اسلامی ایران با میثاق های بین المللی حقوق بشر در مواردی چون اقلیت ها، جرایم سیاسی، آزادی بیان و عقیده، شکنجه، مجازات اسلامی و غیره است که موجب تفاوت و تعارض در دیدگاه ها شده است. این تحقیق اغلب روی عامل دوم متمرکز است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، حقوق بشر، شورای حقوق بشر، شکنجه، مجازات شرعی
  • ولی رستمی*، حمید قهوه چیان صفحات 603-625
    جنگ، بخش مهمی از تاریخ بشر را تشکیل می دهد. چنین وضعیتیاز مهم ترین علل موجد اعتبارات خارج از شمول در حقوق محاسباتی به شمار می آید و ازاین رو نظام حقوقی حاکم بر آن، پیچیده و قائم بر منطق ثانوی (در مقابل احکام اولیه) است. مهم ترین مسئله در فهم نظام حقوقی حاکم بر بودجه جنگ، کشف مبانی و منابع حاکم بر آن است. این تحقیق در تلاش است با رویکردی حقوقی، قوانین و مقررات مربوط به حوزه بودجه جنگ (به ویژه در زمان جنگ ایران و عراق) را تحلیل و در نتیجه، مهم ترین مسائل نظام حقوقی حاکم بر آن را تبیین کند. دستاورد این تحقیق، صرف نظر از طرح موضوع جدیدی در رشته حقوق مالیه عمومی، تبیین، بیان ضرورت ها، مبانی و راهکارهای اصلاح نظام حقوقی حاکم بر بودجه جنگ است.
    کلیدواژگان: اعتبارات خارج از شمول، بودجه جنگ، شرایط فوق العاده، قانون محاسبات عمومی، هزینه
  • سید قاسم زمانی*، سورنا زمانیان صفحات 627-648
    دکترین مسئولیت حمایت محصول فجایع انسانی ناشی از نقض گسترده و نظام مند حقوق بنیادین انسان ها در دهه 90 میلادی و همچنین اقدام هایی است که موجبات تهدید علیه صلح را فراهم آورده که این امر در قطعنامه های شورای امنیت منعکس است. براساس گزارش دبیر کل وقت سازمان ملل، در نهایت مسئولیت حمایت به موجب بندهای 138و 139 بیانیه سران دولت ها در اجلاس مجمع عمومی ملل متحد در سال 2005 به تصویب رسید. مسئولیت حمایت در برابر بند 7 از ماده 2 منشور ملل متحد موسوم به اصل منع مداخله، در برابر وقوع جنایات جنگی، جنایت علیه بشر، پاکسازی نژادی و ژنوسید و ضعف دولت ها در حمایت از حقوق اتباع یا مداخله در وقوع و استمرار نقض این حقوق، قرار گرفت. اما در بحث سوریه با توجه به آنچه از فوریه 2011 تا به امروز شاهد آنیم، بیانگر نقض گسترده و نظام مند حقوق بنیادین شهروندان و اتباع این کشور از ناحیه برخی از نیروهای دولتی و همچنین گروه های مسلح مخالف در بحران سوریه است. با توجه به وظیفه ذاتی شورای امنیت در برقراری صلح و امنیت بین المللی، متاسفانه شورا به دلیل اختلاف شدید میان اعضای دائم خود، بنا به مصالح و اغراض متفاوتی که نسبت به آن کشور دارند، به ناتوانی اعمال مسئولیت حمایت و گسترش نقض مکرر و فاجعه بار حقوق بنیادین مردم سوریه دامن زده اند.
    کلیدواژگان: تهدید علیه صلح، حقوق بنیادین بشر، دکترین مسئولیت حمایت، سوریه، شورای امنیت
  • یاسر مکرمی قرطاول *، محمد جواد جاوید صفحات 649-678
    حکومت یک ضرورت طبیعی، شرعی و قانونی است. ازاین رو در مفروض توماس آکوئیناس توجه به یک دولت دینی تحت حاکمیت قانون الهی، مدلی مقبول است. فرضیه او چنین است که نماد اقتدار سیاسی (حکومت) در اختیار شخص پادشاه و اقتدار دینی در اختیار کلیسا قرار دارد. پادشاه به عنوان نماد اقتدار سیاسی وظیفه دارد با تامین سعادت دنیوی مقدمات لازم را برای رسیدن به سعادت اخروی که همان رسیدن به خداست، فراهم سازد. وی همچنین در عین توجه به استقلال نسبی نهاد سیاسی و دینی از هم، تبعیت نهاد سیاسی از نهاد دینی را تاکید می کند. همین موضوع چالش برانگیزترین بخش مکتب تومیسم است. مقاله حاضر نشان داده که با بررسی رویکردهای کلان فلسفه تومیسم مانند هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی می توان به حاکیمت قانون و دولتی با باورهای دینی در ذیل مباحث حقوق عمومی در این مکتب دست یافت.
    کلیدواژگان: ایمان، توماس آکوئیناس، تومیسم، حاکمیت قانون، حقوق طبیعی، دولت دینی، عقل
  • امیرعباس امیرشکاری* صفحات 679-693
    ناکامی جریان اصلی دانشوری حقوق در پایان خوش بینی عصر ویکتوریا و آغاز جنگ جهانی اول، بنیادهای تاریخی مطالعات حقوقی انتقادی را بنیان نهاد. یکی از مشخصات مطالعات حقوقی انتقادی که تا اندازه ای نتیجه توسعه واقع گروی حقوقی در ایالات متحده آمریکاست، گشودن حکمت حقوق بر سایر رشته ها و رد این اندیشه است که حکمت حقوق صرفا بحث فلسفی مفهوم حقوق است. مطالعات حقوقی انتقادی، رویکرد جریان اصلی بر بنیاد اعتقاد به کمال، خودسامانی و منطقی بودن حقوق را مورد تردید قرار می دهد و در نهایت رد می کند و نشان می دهد که پیروزی های جریان سنتی حقوق پیروزی های مبهم اند. مطالعات حقوقی انتقادی، با پذیرش خطر شک ورزی و پیش بردن آرمان هایش از طریق شک ورزی، شرایطی را برای جهان اجتماعی فراهم ساخته است که جهان اجتماعی، ابزار بازنگری مداوم خویش را همواره در دسترس داشته باشد.
    کلیدواژگان: دانشوری حقوق، صورت گروی حقوقیف مطالعات حقوقی انتقادی، موضوعه گروی حقوقی، واقع گروی حقوقی
  • محمود جلالی*، علی آقاحسینی صفحات 695-726
    تاریخ توسعه حقوق بین الملل فضا نشان می دهد که در زمان انعقاد پنج معاهده اصلی در زمینه حقوق فضا، مسائلی مانند استفاده صلح آمیز و بهره برداری از فضا و مسئولیت دولت ها در قبال فعالیت های فضایی، مباحث غالب و اساسی در این زمینه بوده و حفظ محیط فضا امری فرعی و ثانوی تلقی شده است. با این حال، اکنون کشورها به این نتیجه رسیده اند که حفظ فضا برای ادامه فعالیت های فضایی امری ضروری است. هر گونه بهره برداری و استفاده از فضا و هر گونه توسعه و پیشرفتی که با استفاده از فضا و فناوری های فضایی حاصل می شود، باید به صورت کاملا متعادل، به دور از هر گونه افراط و با در نظر گرفتن این مسئله باشد که آیندگان نیز از حق استفاده و بهره مند شدن از این محیط برخوردارند. استفاده نسل حاضر نباید به گونه ای باشد که به آلودگی جبران ناپذیر محیط فضا و در نتیجه مشکل شدن امکان بهره مندی از آن یا بلااستفاده شدن آن بینجامد. برای جلوگیری موثر از آلودگی ناشی از پسماندهای فضایی و منابع نیروی هسته ای در محیط ماورای جو، راهکارهای مختلفی وجود دارد که از جمله می توان از تهیهکنوانسیون چارچوب و در صورت لزوم پروتکل های الحاقی، استفاده از اصول زیست محیطی همچون توسعه پایدار و در نهایت تاسیس آژانس فضایی بین المللی نام برد.
    کلیدواژگان: پسماندهای فضایی، حقوق بین الملل فضا، فضای ماورای جو، محیط زیست فضایی، میراث مشترک بشریت
  • علی اردستانی *، الهه کامجو صفحات 727-751
    مسئله حقوق بشر و آزادی های اساسی در طول قرون متمادی هسته و انگیزه اصلی مبارزه علیه ظلم و بی عدالتی را تشکیل داده است. هدف از این گونه تلاش ها تامین حداقل حقوقی برای افراد جامعه است. با این حال، برخلاف حقوق بشردوستانه که مختص زمان مخاصمات مسلحانه است، حقوق بشر در تمام وضعیت ها اعم از جنگ و صلح لازم الاجراست. اما از آنجا که مخاصمات مسلحانه به نوعی تهدیدکننده بقای دولت است، برخی از اسناد بین المللی و منطقه ای از جمله ماده 4 میثاق بین المللی حقوق بشر، ماده 15 کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و ماده 27 کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر به دول عضو اجازه تعلیق حقوق بشر را با رعایت ضوابطی داده اند. سوالی که مطرح می شود این است که دولت ها در صورت وقوع چنین مخاصماتی نمی توانند حقوق بشر را تعلیق کنند یا خیر؟ این تعلیق مطلق است یا منوط به شرایطی است؟ در صورت مشروط بودن آن، دولت ها در چه شرایطی می توانند در زمان چنین مخاصماتی قواعد حقوق بشر را تعلیق کنند؟ یا دولت هایی که به تعلیق حقوق بشر پرداخته اند تا چه حد شرایط لازم را جهت استفاده از بند تعلیق رعایت کرده اند؟ مقاله حاضر می کوشد با تمرکز بر منازعه فلسطین اسرائیل به پرسش های مذکور پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: اضطرار، تعلیق، حقوق بشر، مخاصمات مسلحانه
|
  • Abbas Ali Kadkhodaei, Amir Maghami * Pages 465-489
    International legal order from the beginning is formed based on trade-offs and reciprocity between States. Such order in substantive law and law of responsibility, is more like private law structures and it is the main obstacle toward achieve a constitutional order that is able to adequate protection of individual fundamental rights relying on hierarchical standards. Development of international law toward a new order affected by humanitarian desires which entered into this legal system and the future outlook show that development of the structure of the law of responsibility and implementation of responsibility is possible in the light of such development.
    Keywords: Structure, Law Of Treaties, Law Of Responsibility, Obligations Erga Omnes, International Community
  • Abootaleb Soltanian *, Tahere Shamsi Pages 491-510
    One of the most important subject in the pathological study of the Constitutional system is the quality of codification and enforcement of the first electoral law and then the effect of this law on the first Constitutional parliament. The importance of the study of this subject is due to its effect on the destiny of Constitutional regime. In this direction, the subjects, such as the quality of compilation and enforcement of the first electoral law and its effect on the firs Majles, will be investigated.
    Hence, the main question is that, the first electoral law encountered-theoretically and practically- what obstacles and defectiveness? And that, the new parliament- affected by these defectiveness- in its process of establishment, encountered what interior problems? The study of these topics is very important, because they could have a prominent role in the consolidation of Constitutional regime. Study of these questions will appear that the Constitutional system encountered, from the beginning, many obstacles and it was not be able to dominate theme. The difficulties and the obstacles that resulted finally in its collapse.
    Keywords: Electoral law, Establishment of Majles, Deputies, constitution, Social class
  • Musa Pashabonyad, Nasrin Mosaffa* Pages 511-532
    While in combat conditions, assistance to victims, citing the provisions of binding humanitarian law, often easily takes place, but there are no similar provisions in terms of natural disasters, and legal vacuum in this case, provides a fertile ground, for abuse of the traditional principles of sovereignty and non-intervention, in order to prevent international relief. In the meantime, international disaster response law as a new branch of public international law, is looking for log-on the basics of humanitarian assistance provided in such events, and the doctrine of the responsibility to protect, seems an appropriate field, for this purpose.
    On the other hand, the international community is not reached a consensus about applicable the doctrine of the responsibility to protect in the case of disasters, and however, results of this study suggests that even on the assumption of the possibility of attainment a consensus by the international community for inclusion of this doctrine to natural disasters, will not creat a significant and effectiveness change in the international relief to the victims of such events, by itself.
    Keywords: Responsibility to protect, natural disasters, humanitarian law, Human Rights, international Disaster Response law
  • Hoda Ghafari *, Fatemeh Nazari Pages 533-558
    This research has tried to assess and explain the position of the religion in the governmental system of Iraq. In this regard, the cross field of current governmental system and concept of religion has been traced. On the other hand to compare what it is (the current status of the religion in the governmental system of Iraq), and what should be (as desired conditions), it is required to measure them via determined parameter; actually the main question of this study refers to compliance or non-compliance of the legal system of Iraq with the mentioned parameter. Therefore the basic issues and substantive aspects are surveyed briefly. In this research, studying the parameter is based on the votes of Allameh Seyyed Mohammad Baqir al-Sadr. After surveying the evolution of the religion position in the constitution laws of Iraq and the history of relevant developments, in response to the main question, the review of the components (demographic structure, constitution, international approach and ideological basis of government) shows this country Despite the tries to institutionalize the rule of religion in government, still is faced with fundamental gaps to implement the religion sentences due to establish the good governance.
    Keywords: religion, Iraq, the Iraqi governmental system, constitution, Ayatollah Sistani, Ayatollah Mohammad Baqer al Sadr
  • Ahmad Momenirad, Nasser Khodaparast * Pages 559-579
    Occupation of countries without permission and authorization of the UN organization, during the history, had been always a common issue. ISIS terrorist group during the many years of armed conflict with Syria and Iraq, regardless of the occupation of some of the territory of these two states, seized some oil and gas infrastructures and fields and measured to gain benefits from selling crude oil from those fields which is one of the most important source of revenue of ISIS. This group by selling the oil of Iraq and Syria earns three million dollars daily. USA government by occupation of Iraq in 2003, seized some oil and gas infrastructures and measured to sell the oil of this country. The issue of occupation is subject to international law of belligerent occupation and occupant forces cannot withdraw from the dominion of law and regulations. After belligerent occupation, some legal effects will be created which accordingly cause bringing up new issues in the field of occupation. Whether the officials of the occupant have the right of seizure and use of the oil and gas reservoirs and infrastructures?
    Keywords: Belligerent, occupation, International, law, Oil
  • Ali Omidi *, Hasan Pourbafrani, Iman Pourali Pages 581-602
    The United Nations Human Rights Council (UNHRC) is an inter-governmental body within the United Nations System, and is one of the most prominent institutions of the United Nationswhich monitor human rights record in member states. The UNHRC is the successor to the United Nations Commission on Human Rights (UNCHR), and is a subsidiary body of the United Nations General Assembly. It has addressed human rights status in Iran mostly through UPR and Special Rapporteur. The Council works closely with the Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) and engages the United Nation's Special procedures. The state of human rights in the Islamic Republic of Iran and many other countries have been addressed both by UNHRC and NCHR. The council and its predecessor have had confrontational and partly normal interactions with I. R. of Iran since 1979. This article reviews these interactions and focus on their confrontational legal status on torture, execution, Islamic Punishments and etc. It is believed part of this confrontations stem from different legal systems and ambiguities in some of Iran penal law.
    Keywords: UNHRC, NCHR, Iran, Human Rights, Torture, Islamic Punishments
  • Vali Rostami *, Hamid Ghavehchian Pages 603-625
    War, constitutes an important part of human history. Such a situation is the most important reasons of external credits of the inclusion in computational law, Hence, the legal system governing it, is complex and perpendicular to the secondary logic. The most important issue in understanding the legal system, governing war budget, is to find out the principals and resources that they are governing it. This research is trying to analyze the war budget (especially during the Iran-Iraq war) by Legal Approach and relating rules and regulations. Results of this research, regardless of the new issue of public finance law, expressing needs, principals and guidelines for the reformation of the legal war budget
    Keywords: War budget, External Credits of the inclusion, Public audit act, Outstanding conditions, expense
  • Seyed Ghasem Zamani *, Sorena Zamanian Pages 627-648
    The doctrine Responsibility to Protect is the result of human catastrophes which are raised by systematic breach of human fundamental rights in decade of ’90 and also it rose from the activities which are reasons of intimidation against peace according to the Security Council Resolutions. Therefore pursuant to the General Secretary of United Nations report, the Responsibility to Protect is approved according to the paragraphs 138 and 139 of the Declaration of the Heads of States in Ordinary General Meeting in 2005, finally.
    In Syria Case, regarding to what we know from February 2011 till these days, it shows us a huge breach of systematic rights against Syrian by some of the governmental forces and armed groups of opposition.
    In accordance to the principal duties of Security Council to provide the international peace and security, unfortunately and perhaps for the reason of no consequence between the permanent members ; they protect the disabilities for the enforcement of protection responsibility and accordingly, frequent breaches and catastrophic violation of fundamental human rights of Syrians.
    Keywords: Doctrine Responsibility to Protect, Intimidation against Peace, Security Council, Syria, Fundamental Human Rights
  • Yaser Mokarrami Ghartavol *, Mohammad Javad Javid Pages 649-678
    The existence of government as a natural , religious and legal phenomenon is a necessity . According to the theory of Thomas Aquinas, the attention to a religious government under the rule of a divine law is an accepted model. He hypotheses two main pillars: The government as a symbol of political authority is ruled by king and the religious affairs are ruled under the command of church. King, as a symbol of political authority, has the duty to pave the way for people to move toward a prosper eternal life reaching God. Although, he knows the political and religious institutions as two relatively independent phenomena, he emphases on adherence of political institution to religious one . This is the most challenging part of the Thomism's school. This paper shows that by considering the macro approaches of Thomism philosophy, such as ontology, epistemology, anthropology, it is possible to achieve rule of a law and a state with religious beliefs under public law issues.
    Keywords: Thomism, the rule of law, Natural rights, State Religious, wisdom, faith, tomas aquinas
  • Amir Abbas Amirshekari * Pages 679-693
    The historical foundations of CLS were founded as a result of the failure of the mainstream legal scholarship at the end of the Victorian era’s optimism which was simultaneous to the beginning of the First World War. One of the characteristics of CLS, which to some extent was created as a result of the development of legal realism in the USA, is to open legal jurisprudence to the other disciplines and to reject the thought that CLS is merely a philosophical discussion of the concept of law. CLS, firstly, throws a shadow of doubt about the attitude of the mainstream legal scholarship premised upon the belief that law is perfect, autonomous, and logical. In ultimately rejecting this belief, CLS shows that the so-called triumphs of the conventional legal mainstream are ambiguous. By acknowledging the risk of scepticism and by advancing its ideals according to this, CLS has provided conditions, and therefore means, for the social world to continuously reconsider itself.
    Keywords: CLS, legal realism, legal scholarship, legal positivism, legal formalism
  • Mahmoud Jalali *, Ali Aghahosseini Pages 695-726
    History of the development of international space law demonstrates that when the five major space treaties were concluded such issues as peaceful use of space and State responsibility for space activities, were predominant matters. Therefore, protection of space environment was considered merely as a marginal issue. However, States have, nowadays, come to the conclusion that protection of space is essential for sustainable space activities. Any exploration and use of space, also any kind of development and advancement achieved by space technology, must be in an equitable manner free from excessiveness. Also, this should be taken into consideration that future generations, too, have the right to enjoy the space environment. Present generation's use of space should not cause unrepairable damage to space environment making its use impossible. To efficiently prevent pollution arising from space debris and of nuclear power sources in outer space, different strategies must be taken, including creation of a framework convention together with additional protocols, resort to environmental principles such as sustainable development and finally establishment of an international space agency.
    Keywords: International Space Law, Space Environment, Space Debris, Outer Space, Common Heritage of Mankind
  • Ali Ardestani *, Elahe Kamjoo Pages 727-751
    Human rights and fundamental freedoms have formed the main core for the struggle against injustices during centuries. The aim of these efforts is to provide the minimum rights for individuals. However, Contrary to humanitarian law that applies only in armed conflicts, human rights are indispensable in all times, in war and peace alike. But since the armed conflicts are threatening the survival of the state, this question arises that: when these conflicts occur, governments can derogate human rights or not? This suspension is absolute or conditional? If it is conditional, governments under what circumstances can derogate human rights in the time of armed conflict? And or the governments that have been suspended human rights to what extent have met conditions for the use of suspension clause? To focus on the Israeli-Palestinian conflict, this article tries to answer the above question.
    Keywords: Human Rights, Emergency, Suspension, Armed Conflict, Israel, Palestine