فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و نهم شماره 1 (بهار 1398)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و نهم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/29
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد رضوی راد ، ژانت الیزابت بلک * صفحات 1-21
    ناجیان و کاشفان در پی کسب منفعت اقتصادی حداکثری از اقدامات خود و باستان شناسان به دنبال فراهم کردن شرایط حفاظت مطلوب از میراث فرهنگی زیر آب هستند. تضاد میان اهداف این دو گروه آشکار است و امکان سازش میان اهداف متضاد آنها بسیار دشوار. قوانین داخلی و اسناد بین المللی با توجه به همین دشواری ها دو رویکرد کلی اتخاذ کرده اند: تعدادی از آنها به کلی اجرای قوانین نجات و کشفیات را در مورد بقایای تاریخی و باستانی زیر آب منع کرده و در مقابل عده ای دیگر اجرای این قوانین را در خصوص میراث فرهنگی زیر آب به صراحت تجویز کرده اند. در این میان «کنوانسیون 2001 یونسکو در خصوص حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب» تلاش کرده است که میان مواضع متضاد دو طرف به نوعی سازش ایجاد کند. ماده 4 این کنوانسیون اجرای قوانین نجات و کشفیات را مشروط به شرایط خاصی تجویز کرده است. سازگاری این مقرره با بند 3 ماده 303 کنوانسیون 1982 مبهم و سازگاری آن با مقررات کنوانسیون بین المللی نجات (1989) در شرایط خاصی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: قوانین داخلی دولت ها، قوانین نجات و کشفیات، کنوانسیون بین المللی نجات (1989)، کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، کنوانسیون 2001 یونسکو، میراث فرهنگی زیر آب
  • عباسعلی کدخدایی، ثریا رستمی * صفحات 23-38
    اتحادیه اروپایی در تلاش جهت مدیریت بحران پناه جویان سوری، با تدوین نظام مشترک پناهندگی کوشیده است رویکرد دولت های عضو را به این پدیده انسجام بخشد و از طریق سیاست برون سپاری بخشی از بار مسئولیت این امر را به دولت های ثالث واگذار کند. در مقاله توصیفی- تحلیلی پیش رو، ضمن تعریف و بررسی مفاهیم نظری مرتبط با پناهندگی، معاهدات بین المللی و اروپایی و اصول حقوقی نشات گرفته از آنها، به منزله مبنای حقوقی نظام حمایت از پناهندگان بررسی می شود. همچنین رویه قضایی دادگاه های اروپایی در تفسیر این حقوق بررسی خواهد شد از استقرا در منابع پیش گفته چنین برمی آید که واکنش دولت های اروپایی به این بحران اغلب به دلیل تاثیر متغیرهای کمی و کیفی از جمله تعداد، سن، جنسیت و وضعیت های خاص پناه جویان، متفاوت و در مواردی متعارض است. ازاین رو اعمال اصلاحات اساسی در نظام حقوقی و سیاسی اتحادیه و دول عضو، از جمله ایجاد نظام قانونی مشترک بر مبنای معیارهای حقوق بشر، تسریع فرایند بررسی درخواست پناهندگی و تسهیل اعطای آن، و خودداری از اعمال رویه دولت های امن جز در موارد خاص، ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپایی، بحران پناه جویان سوری، حقوق پناهندگی، دادگاه اروپایی حقوق بشر، دیوان دادگستری اروپایی
  • مصطفی مبارکی، محمد کاظم عمادزاده *، غلامحسین مسعود صفحات 39-56
    شاخص های حل اختلاف اداری مانند مذاکرات، مصالحه، میانجیگری، داوری و دیگر شکلهاای تامین عدالت اجتماعی از مهمترین مسئله دولت در انجام رسالت خدمات عمومی اسات. هادف این پژوهش مطالعه ضرورت شیوه های غیرترافعی حل اختلاف در نظام های حقوقی معاصر است که در زمره اعمال تصدیگرایانه دولت نمود دارند. روش تحقیق، براساا هادف، کااربردی و از نظر ماهیت و نحوه گردآوری مطالب و داده ها تابع روش توصیفی غیرآزمایشای اسات. براساس یافته های تحقیق، این شیوه ها، همگی صفات مشترکی دارند که از ساختار عدالت رسمی متمایز میشوند. روش های غیرترافعی حل اختلاف امکان توسعه اهداف حاکمیت را در شکلی متفااوت از سیستمهای قضایی میدهد. الگوهای موجود در این فرایند، بسیار سادهتار و غیررسامی تار از روندهای قضایی اند. اغلب پروسه رسیدگی این دعاوی انعطااف پاذیر ، بادون تشار یفات رسام ی و فاقد مقررات وسیع آیین رسیدگی است. در نظام حقوق اداری ایران، نهادینه کردن این شیوه هاا باه منظاور ،» قراردادهاای اداری « به موازات مرجع قضایی، به خصوص در اعمال دوجانباه دولات کاهش شمار پرونده های قضایی و استمرار بهینه خدمات عمومی، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: آمبودزمان، تسهیل اختلاف، حل اختلاف، سازش، کنفرانس سیاستگذاری، مذاکره
  • حبیباللهکیانی، سید قاسم زمانی * صفحات 57-75
    از مهم ترین ویژگی های حقوق حاکم بر روابط شغلی کارکنان سازمان های بین المللی، حمایتی بودن آن است. حمایت شغلی از کارکنان در مواردی چون حمایت از آنها در مقابل نفوذ، دخالت یا اعمال خودسرانه دولت ها یا حتی سازمان های بین المللی متبوع آنها صورت می پذیرد. حمایت شغلی از کارکنان سازمان های بین المللی در موضوعات مربوط به مصونیت ها یا جبران خسارات وارده به آنها در حوزه حقوق و تکالیف سازمانی آنها متبلور است. حق اعمال حمایت شغلی توسط سازمان بین المللی در مقابل آسیب های وارده به کارکنانش به رسمیت شناخته شده است. از سوی دیگر، دولت متبوع کارمند آسیب دیده سازمان نیز می تواند از تبعه خود حمایت دیپلماتیک نماید. حمایت شغلی به وسیله سازمان، مانع اعمال حمایت دیپلماتیک توسط دولت متبوع فرد نیست یا برتری ذاتی نسبت به آن ندارد. بنابراین ممکن است بین آنها همزمانی به وجود بیاید که باید در هر مورد خاص به وسیله توافقنامه حل شود و در چنین شرایطی هیچ یک از این دو نوع حمایت در زمان واحد بر دیگری رجحان ندارد.
    کلیدواژگان: جبران خسارت، حمایت شغلی، حمایت دیپلماتیک، دیوان بین المللی دادگستری، کارکنان سازمان های بین الملل
  • حسین رضازاده، امیرحسین رنجبریان * صفحات 77-95
    براساس اساسنامه های سازمان های بین المللی، پیش شرط عضویت در آن سازمان ها دولت بودن نهاد متقاضی است. براساس ماده 4 منشور ملل متحد، تنها دولت ها می توانند به عضویت سازمان ملل درآیند. زمانی که دولتی عضو سازمان ملل می شود، سایر دولت هایی که به آن رای مثبت داده اند، «دولت بودن» عضو جدید را تصدیق کرده و به نوعی آن را شناسایی می کنند. پس از تصویب قطعنامه 19/67 در مجمع عمومی سازمان ملل، جایگاه فلسطین به دولت ناظر غیرعضو ارتقا یافت. یکی از مباحث مهمی که اغلب پس از صدور قطعنامه اخیر مطرح شد، شناسایی جمعی فلسطین از مجرای مجمع عمومی سازمان ملل است. بدین معنا دولت هایی که به قطعنامه 19/67 رای مثبت دادند، به نوعی به شناسایی دولت فلسطین نیز پرداخته اند، چراکه با رای مثبت خود وجود دولت فلسطین را تصدیق کرده اند. به نظر نگارنده رای مثبت به عضویت یک دولت در سازمان های بین المللی به خصوص سازمان ملل به طور ضمنی شناسایی عضو جدید را در پی دارد. در مورد فلسطین نیز اگرچه به عضویت سازمان ملل درنیامده، در قطعنامه مذکور دولت بودن فلسطین تصدیق شده است که به طور ضمنی شناسایی دولت فلسطین از طریق مجمع عمومی سازمان ملل محسوب می شود.
    کلیدواژگان: دولت ناظر غیر عضو، شناسایی، شناسایی جمعی، فلسطین، قطعنامه 19-67
  • مصطفی فضائلی *، محمد ستایش پور صفحات 97-116
    پیامدهای جانشینی دولت ها در زمینه مسئولیت بین المللی، یا جانشینی دولت ها در مسئولیت بین المللی، مطمح نظر دکترین حقوق بین الملل بوده است؛ موضوعی که به سبب تعارض شدید نظرها و حساسیت برانگیز بودن، بررسی آن در کمیسیون حقوق بین الملل، سال ها، به تعویق افتاد. برخلاف سایر پیامدهای جانشینی، اساسا بر سر امکان جانشینی کشور بر مسئولیت بین المللی، و نه صرف چگونگی آن، اختلاف جدی وجود دارد. جستار حاضر، با ایضاح دامنه مفهومی جانشینی دولت ها بر مسئولیت بین المللی طبق تقسیم بندی حصری مصادیق عدیده جانشینی به اعتبار زوال یا دوام حقوقی کشور اصلی، کوشیده تا به تبیین چیستی این مفهوم که در مدار قاعده سازی قرار گرفته است بپردازد و نشان داده است که این گزاره حقوقی بین المللی، به رغم تعارض ظاهری با دو اصل بنیادین در حقوق بین الملل، یعنی اصول مسئولیت مستقل و لوح مطهر، مقتضای ذات آنهاست. لزوم جبران خسارت و ارتباط تنگاتنگ جمعیت و سرزمین با کشور جانشین و عینی بودن حقوق و تعهدات، اقتضا دارد که مسئولیت به دولت جانشین منتقل شود. گزاره یادشده، منطقا، استثنایی دیگر بر اصول یادشده محسوب می شود.
    کلیدواژگان: جانشینی دولت، جدایی، لوح مطهر، مسئولیت مستقل، مسئولیت بین المللی
  • فرهنگ فقیه لاریجانی *، زین العابدین یزدان پناه صفحات 117-137
    در فضای اطلاعاتی و ارتباطی جدید، مردم عادی با تجهیز به فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، می توانند از طریق افشای اطلاعات و تصاویر خصوصی چهره های عمومی، به هویت واقعی آنها پی ببرند یا کنجکاوی خود را برآورده سازند. این وضعیت محصول تامین مجموعه ای از حقوق مانند حق آزادی بیان، دسترسی آزادانه به اطلاعات و حق بر دانستن در فضای ارتباطی نوین است. از طرفی چهره های عمومی و مشهور، مدعی حق حریم شخصی اند که با حق های مذکور تعارض ظاهری دارد. این مقاله با روشی تحلیلی، ضمن بررسی مفاهیم مرتبط و رویه قضایی دیوان اروپایی حقوق بشر، به حق حریم شخصی چهره های عمومی به ویژه سیاستمداران و نسبت آن با فضای اطلاعاتی جدید می پردازد. رویه قضایی کشورها و دیوان اروپایی حقوق بشر، معیارهایی برای رفع تعارض مذکور ارائه کرده اند. این مقاله ضمن تفکیک بین وضعیت مقام های سیاسی و سایر چهره های مشهور، به این نتیجه می رسد که افشای اطلاعات و تصاویر خصوصی چهره های عمومی، به منظور شفافیت بیشتر هویت آنها و مقایسه رفتار خصوصی آنها با مواضع رسمی شان، اگر در جهت ایجاد یک بحث متضمن نفع عمومی باشد، با توجه به اوضاع و احوال در هر مورد، تعارضی با حریم خصوصی ندارد.
    کلیدواژگان: آزادی بیان، چهره های عمومی، حریم شخصی، فضای اطلاعاتی، مقام های دولتی
  • نازنین برادران *، همایون حبیبی صفحات 139-158
    در عصر اطلاعات با تغییر میدان های نبرد، جامعه بین المللی در مواجهه با جنگ های سایبری است. حملات سایبری امروزه دسته جداگانه از روش های جنگی را تشکیل می‎دهند و در عین حال می‎توانند نمایانگر نوع جدیدی از توسل به زور باشند، زیرا این توانایی را دارند که موجب ایجاد آثاری مانند صدمات عظیم و وسیع به زیرساخت های حیاتی یک دولت، تخریب اموال و از دست رفتن جان انسان ها شوند. به این ترتیب چه عملیات جنگی در یک مخاصمه تنها متشکل از حملات سایبری باشد و چه جنگ سایبری بخشی از یک مخاصمه با روش های متداول جنگی باشد، به هنگام کاربرد این روش نوین مخاصمه باید قواعد حقوق بین الملل بشردوستانه اعمال شود و دولت ها ملزم به رعایت این تعهدند که وسایل و شیوه های جدید مورد استفاده در جنگ ها، در تطابق با قواعد حاکم بر حقوق بین‎الملل بشردوستانه موجود باشد. این مقاله درصدد است نشان دهد تا زمانی که قواعد خاص حقوق بشردوستانه بین المللی در مخاصمات سایبری تدوین نشده باشد، همچنان می‎توان با توسل به اصول و قواعد موجود، روش های نبرد سایبری را در چارچوب حقوق بین‎الملل بشردوستانه به نظم درآورد.
    کلیدواژگان: توسل به زور، حملات سایبری، حقوق بین الملل بشردوستانه، وسایل و شیوه های جنگ
  • علی صابرنژاد علویان، مرتضی نجفی اسفاد * صفحات 159-176
    «اصل تناسب» نقش بسیار مهمی در اجرایی کردن «اصل انصاف» در تحدید حدود مناطق دریایی دارد. این اصل معیاری بر منصفانه بودن تحدید حدود و شاخصی در سنجش آن به شمار می آید. ماهیت و تحولات اصل مذکور در حوزه تحدید حدود دریایی مرهون آرای قضایی است که دیوان بین المللی دادگستری و سایر محاکم بین المللی در رویه قضایی خویش آن را به کار بسته و با گذار از مراحل مختلف موجبات تنویر زوایای پنهان این اصل و توسعه آن را فراهم کرده اند. در این نوشتار جایگاه اصل تناسب در تحدید حدود مناطق دریایی تحلیل و با استقرا در آرای محاکم بین المللی اثبات شده است که آرای قضایی در ظهور و توسعه این اصل نقشی حیاتی داشته و زمینه های قاعده مندی و بهره گیری از آن به عنوان شاخصی برای آزمون منصفانه بودن تحدید حدود مناطق دریایی را فراهم ساخته اند.
    کلیدواژگان: اصل تناسب، اصل انصاف، تحدید حدود، مناطق دریایی، رویه قضایی بین المللی
  • اکبر بشیری، مهدی ولیزاده فرد * صفحات 177-194
    تمایل دولت ها به تشکیل اجتماعات اقتصادی منطقه ای در کنار سازمان ها و اتحادیه های بزرگ بین المللی مانند سازمان تجارت جهانی و اتحادیه اروپا، که اغلب مبتنی بر توجی هات اقتصادی و سیاسی است، چه در بدو شکل گیری و چه در طول حیات آنها، خالی از موانع حقوقی نیست. جهانی شدن علاوه بر ابعاد اقتصادی دارای جنبه های حقوقی نیز است که از جمله آن می توان به یکسان سازی قواعد حقوقی اشاره کرد. تلاش و ثمره فعالیت برخی سازمان های بین المللی مانند کمیسیون تجارت بین الملل آنسیترال، موسسه وحدت حقوق خصوصی رم و… در راستای حذف یکی از موانع حقوقی همگرایی اقتصادی یعنی تعارض قوانین داخلی دولت ها صورت گرفته است. علاوه بر این، عوامل دیگری مانند اصل حاکمیت دولت ها مطابق منشور ملل متحد، صلاحیت های موازی در رسیدگی به اختلافات تجاری، استثنائات اجرای احکام داوری و قضایی خارجی و همچنین توسعه صلاحیت دادگاه های داخلی مانع از همگرایی کامل اقتصادی شده است. در مقاله حاضر عوامل مذکور در اتحادیه اروپا و اتحادیه تجارت آزاد اروپا (افتا) بررسی و نشان داده خواهد شد که این عوامل چگونه بر همگرایی یا واگرایی اقتصادی تاثیر داشته اند.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اتحادیه تجارت آزاد اروپا، حقوق تجارت بین الملل، همگرایی اقتصادی، یکسان سازی
  • جواد صالحی * صفحات 195-211
    مقررات کنوانسیون دربرگیرنده اسباب و ابزار لازم برای حفاظت و حمایت از محیط زیست منطقه اعماق دریاهاست. لیکن تعهدات بین المللی مقرر در کنوانسیون برای حفاظت و حمایت از محیط زیست منطقه اعماق دریاها باید به نحوی تفسیر شود که دیگر مقررات قابل اجرای موجود در حقوق بین الملل عرفی را نیز در برگیرد. اگرچه در مقررات کنوانسیون برای تسری تعهدات حقوق بین الملل عرفی بر دولت های عضو کنوانسیون منعی وجود ندارد، در عمل مشاهده شده است که زیرمجموعه های دیوان بین المللی حقوق دریاها تمایلی به تسری تعهدات مصرح در آموزه های حقوق بین الملل عرفی در حوزه مسئولیت جبران خسارت به محیط زیست منطقه اعماق دریاها ندارند. رویکرد شعبه حل اختلاف بستر دریاها در نظریه مشورتی مورد تقاضای مقام دریاها نشان می دهد که مسئولیت دولت عضو کنوانسیون در حفاظت و حمایت از محیط زیست منطقه اعماق دریاها صرفا محدود به مقررات کنوانسیون و موافقت نامه اجرایی آن است و آموزه های حقوق بین الملل عرفی به طور مستقیم در این حوزه کارایی ندارند. این رویکرد متناقض شعبه حل اختلاف با آموزه های حقوق بین الملل عرفی موجب شده است که دستاوردهای نظریه مشورتی وی نسبت به دولت های غیرعضو کنوانسیون کاربرد نداشته باشد.
    کلیدواژگان: جبران خسارت، حقوق بین المللی عرفی، کنوانسیون حقوق دریاها، مسئولیت دولت های عضو، محیط زیست، منطقه اعماق دریاها
  • آرامش شهبازی، بهنام رضایی نسب* صفحات 213-230
    با گذشت زمان و پیشرفت علم مصرف انرژی و بهره برداری از منابع طبیعی به شدت افزایش یافته است. اما مصرف انرژی موجب تخریب محیط زیست می شود. از طرفی با توجه به افزایش استفاده از انرژی های فسیلی و احتراق این نوع سوخت ها، غلظت گازهای گلخانه ای در جو به طور چشمگیری افزایش یافته است. براساس گزارش های سازمان های بین المللی افزایش گازهای گلخانه ای در جو موجب افزایش درجه حرارت کره زمین شده است. از جمله فناوری های جدید برای مقابله با پدیده گرم شدن کره زمین، جمع آوری و انباشت دی اکسید کربن زیر بستر دریاست. با وجود این ممکن است در اثر اعمال نادرست این فناوری ها شاهد بروز خسارات و در نهایت فجایع زیست محیطی باشیم. ازاین رو به منظور طرح مسئولیت بین المللی دولت ها و حتی بازیگران غیردولتی نیازمند یک سری قواعد و مقررات در زمینه مسئولیت در قبال این خسارات خواهیم بود. در این نوشتار برآنیم که با بحث در مورد انرژی های جایگزین به بررسی فناوری جمع آوری و انباشت دی اکسید کربن بپردازیم؛ آسیب های احتمالی به محیط زیست را با استناد به اصول و مفاهیم مرتبط تحلیل کنیم و در نهایت به مسئله مسئولیت بین المللی دولت ها در قبال خسارات وارده در پی استفاده از این فناوری بپردازیم.
    کلیدواژگان: جمع آوری و انباشت دی اکسید کربن، حقوق بین الملل، فناوری، گرم شدن کره زمین، محیط زیست، مسئولیت بین المللی
  • سید حسام الدین لسانی * صفحات 231-248
    دولت ها به دلیل حاکمیتی که دارند، باید از ساکنان سرزمینشان در مقابل بلایای طبیعی محافظت کرده و به آنان امدادرسانی کنند. اما واقعیت آن است که توان همه دولت ها برای امدادرسانی یکسان و کافی نیست و در بسیاری از موارد بدون کمک های امدادی از سایر کشورها و نهادهای بین المللی کار امدادرسانی غیرممکن می‏ شود. به دلیل اهمیت این موضوع، کمیسیون حقوق بین الملل با در دستور کار خود قرار دادن آن، پس از سال ها فعالیت، پیش نویس متن معاهده ‏ای را تهیه و به مجمع عمومی ارسال کرده است. براساس این پیش نویس امدادرسانی وظیفه دولت آسیب دیده است و رضایت این دولت عنصر لازم برای دریافت کمک های خارجی است، هرچند دولت آسیب دیده حق مخالفت بدون دلیل با ارسال کمک از خارج را ندارد. اعمال تئوری مسئولیت حمایت را می توان از جمله عوامل استقبال دولت ها در ارسال کمک برای دولت های آسیب دیده در اثر سوانح طبیعی دانست.
    کلیدواژگان: دولت آسیب دیده، سوانح طبیعی، کمیسیون حقوق بین الملل، مسئولیت حمایت، یاری رسان
  • عبدالحسین شیروی *، ناصر خداپرست صفحات 249-270
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی و افزایش فشارهای اقتصادی بین المللی در طول 4 دهه، رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال 1389 مفهومی را در ادبیات اقتصادی به نام اقتصاد مقاومتی ابداع نمودند و پیشرفت اقتصادی و برون رفت از بحران های بین المللی را اجرای سیاست ها و شاخص های کلی اقتصاد مقاومتی دانستند. در این راستا، مجامع بین المللی و در راس آن سازمان ملل متحد نیز، از بدو تاسیس خود تاکنون، جهت کاهش فقر و پیشرفت کشورهای توسعه نیافته یا در حال توسعه در سطح بین المللی، مفهومی به نام توسعه پایدار را خلق نمودند و اسناد مختلفی را در این راستا تصویب نمودند که جدیدترین آن، سند توسعه پایدار سازمان ملل متحد در سال 2015 و آرمان های 17 گانه آن می باشد. سوال این پژوهش این است که میان سند کلی اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار که هر دو، شاخص هایی را برای پیشرفت معرفی می نمایند، چه رابطه ای از لحاظ حقوقی وجود دارد و به عبارتی بهتر چه مشابهت ها و تفاوت هایی میان این دو سند کلی موجود است؟
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، توسعه پایدار، رابطه حقوقی، مشابهت ها، تفاوت ها
  • سیدمحمدحسین کاظمینی * صفحات 271-290
    متناسب با مبانی معرفتی مختلف عناصر سازنده و هویت بخش قانون متفاوت است و در نظام های حقوقی به گزاره ای واحد اطلاق قانون نمی شود. همین مسئله در تفاوت رویکردها و برداشت های از قانون نیز تاثیرگذار است. نوشتار حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که عناصر سازنده و هویت بخش قانون کدام اند؟ و نظام های حقوقی با چه رویکردی قانون را فهم و تحلیل می کنند؟ اگر در نظامی حقوقی بر عنصر محتوایی و مفادی قانون تاکید شود، رویکرد غیراستقلالی و اگر عنصر شکلی و ساختاری مورد توجه باشد، رویکرد استقلالی به قانون اولویت می یابد. هسته سخت نظام حقوقی اسلام اراده حکیمانه شارع است. ازاین رو قانون و تمامی مولفه ها و مفاهیم درونی این نظام خود را با این هسته سخت تبیین و در افق آن تعریف می کنند. در نظام حقوقی اسلام قانون از دو اتم محتوایی- مفادی و شکلی-ساختاری تشکیل شده و با رویکردی غیر استقلالی به آن نگریسته می شود.
    کلیدواژگان: قانون، عناصر سازنده، مبانی معرفتی، نظام حقوقی اسلام
  • سید محمد حسینی *، مهرداد محمدی، یاسر مکرمی قرطاول صفحات 291-311
    در چند دهه اخیر منطقه خاورمیانه صحنه درگیری های نظامی متعددی میان دولت های فرامنطقه ای با برخی از دولت ها و گروه های غیر دولتی (همچون گروه های تروریستی) بوده است. در یک دهه پیشین استفاده از پهپاد به منظور بمباران، ترور، شناسایی و جاسوسی توسط دولت های فرامنطقه ای به بهانه های مختلف در منطقه خاورمیانه رایج بوده است که عمدتا نقض حاکمیت کشورهای منطقه را در پی داشته است. این نقض حاکمیت همواره توسط دولت های فرامنطقه ای به لحاظ حقوقی توجیه شده است. بخش عمده این توجی هات بر پایه چالش های حقوقی بوده اند که در خصوص مقررات حاکم بر استفاده از پهپادها وجود دارند و به نوعی این چالش ها سرپوشی برای فعالیت های غیرقانونی این دولت ها به حساب می آیند. طرح این چالش ها عمدتا در راستای تفسیر مقررات منع توسل به زور و دفاع مشروع، مقررات حاکم بر مخاصمات و قواعد حقوق بشردوستانه و مبارزه با تروریسم بوده اند. لذا درک و تفسیر صحیح این چالش های حقوقی و برطرف نمودن آنها می تواند تصویری واقعی از وضعیت موجود ارائه دهد و فهم دقیق تری از منظر حقوق بین الملل فراهم نماید.
    کلیدواژگان: پهپاد، حقوق بین الملل بشر، حقوق مخاصمات، حقوق بشردوستانه، حقوق بشر
|
  • Mohammad Razavirad, Janet E. Blake * Pages 1-21
    Salvors and finders seek to maximize the economic benefits of their actions while archaeologists seek to provide optimal conditions for the protection of underwater cultural heritage. The contradiction between the goals of these two groups is obvious and reconciling their conflicting goals is very difficult. National laws and international documents have taken two general approaches to this challenge: some of them completely prohibit the application of salvage law and the law of finds to underwater archaeological and historical remains, and others explicitly authorize the implementation of these laws in the field of underwater cultural heritage. In the meantime, The UNESCO Convention on the Protection of Underwater Cultural Heritage (2001) has tried to create a compromise between the conflicting positions of these two approaches. Article 4 of this Convention provides for the implementation of salvage law and law of finds subject to certain conditions. The compatibility of this provision with Article 303(3) of the 1982 Convention is ambiguous and its compatibility with the provisions of the International Convention on Salvage (1989) is possible under certain conditions.
    Keywords: Domestic Law, Salvage Law, Law of Finds, International Convention on Salvage (1989), 1982 UN Convention on the Law of the Sea, UNESCO's 2001 Convention, Underwater Cultural Heritage
  • Abbas Ali Kadkhodaei, Soraya Rostami * Pages 23-38
    In the facing of the Syrian refugees crisis, the European Union has tried to coherence the member states approaches by setting a common asylum system and to transfer the responsibility burden to the third countries by the out-sourcing policy. The legal basis of determination of the international protection and its inclusion, is based on the international and European treaties. In this descriptive-analytical article we have analyzed these documents and legal principles deprived from them. We also have checked the judicial procedures of the European courts, in the guarantee of the rights originated from the international and regional commitments of the member states. What can be deducted of the induction in those resources is that the Europeans reaction to this crisis is different and in some cases conflicted, mainly because of the influence of the variables such as quantity, age, gender, and the national legislation and political system of the European countries. And fundamental reforms, both in decision-making and legislation system, is necessary, such as creating common legal system based on the European human rights norms, accelerating the process of analyzing the refugee requests and facilitating of its granting conditions, and refraining of the safe countries procedure despite in special situations.
    Keywords: European treaties, Human Rights, International conventions, The CJEU, The ECtHR, The European Union, The Refugee law, The Syrian asylum crisis
  • Mostafa Mobaraki, MohammadKazem Emadzadeh *, Gholam Hussein Masoud Pages 39-56
    The issue of indicators for resolving administrative disputes such as compromise, mediation, arbitration and other forms of social justice is one of the most prominent government actions in public service missions. This research is aimed at studying the necessity of non-trafficking practices in contemporary legal systems, which is likely to be seen in the practice of any government. The method of research, based on the purpose, is considered to be a practical application and has been subjected to a non-experimental descriptive method in terms of the nature and method of collecting the data and data. Based on the findings of the research, it was found that these practices all have common traits that are distinguished from the formal justice structure. .The trends in these practices are much simpler and more informal than judicial procedures And in most cases, the proceedings are essentially flexible, without official formalities and without extensive rules of procedure. In the Iranian administrative law system, the institutionalization of these practices has been proposed alongside the judicial authority, especially with the administration of the state's "administrative contracts", in order to reduce the number of judicial cases and the continuous improvement of public services.
    Keywords: conciliation, Discussions, dispute resolution conferences, facilitation of dispute, Ombudsman
  • Habibollah Kiani, Seyed Ghasem Zamani * Pages 57-75
    One of the most important features of the law governing the work relationships of international organization staff is its protective character. Functional protection for staff in cases such as protecting staff from interference, arbitrary actions of governments or even their international organizations or influence, as well as providing functional protection to staff of international organizations in matters relating to immunities or compensation for damages. They are crystallized in their area of rights and organizational duties.
    In the case of damage done to the staff of international organizations, the right to exercise Functional protection with organization for staff is recognized, and, on the other hand, the state of the affected employee of the organization can exercise diplomatic protection for his or her nationals. Functional protection by the organization is not a barrier to diplomatic protection, or inherent superiority over the diplomatic protection of a state to support an employee who is a national of his own. So there may be a synchronization between them, which must be resolved in any particular case by an agreement, in which case none of these two types of protection is superior to another at a single time.
    Keywords: Functional protection, international organization staff, diplomatic protection, International Court of Justice, reparation
  • Hossein Rezazadeh, Amir Hossein Ranjbarian * Pages 77-95
    Generally,according to the statutes of international organizations,the precondition for membership in those organizations is that the applicant institution should be state.According to Article 4 of the United Nations Charter,only states can become members of the United Nations.When a State become a member of the United Nations,other states that have voted in favor of new member,acknowledge new member as a state and recognize it.After the adoption of resolution 19/67 by United Nations General Assembly, the status of Palestine was enhanced to non-member observer state. One of the major issues that has generally been raised since the issuance of the recent resolution was the collective recognition of Palestine by the UN General Assembly.In this sense,the states that voted in favor of resolution 19/67 have also somehow recognized the Palestinian state because because with their positive pole acknowledge the existence of the Palestinian state.In the author's opinion,the vote in favor of membership of a state in international organizations,especially the United Nations,implicitly recognize a new member.In the case of Palestine, although it has not become a member of the United Nations,the resolution acknowledge Palestine as a state that implicitly lead to recognized Palestinian as a state through the General Assembly of the United Nations.
    Keywords: Palestine, recognition, collective recognition, non-member observer state, resolution 67-19
  • Mostafa Fazaeli *, Mohammad Setayeshpour Pages 97-116
    Consequences of succession of states in respect of international responsibility, or state succession on international responsibility has been dealt with international law doctrines. The issue was postponed by international law commission (ILC) for many years, due to the highly controversial and dubious thoughts. There is a fundamental debate on the concept and existence, not merely the domain, of state succession on international responsibility, despite the other consequences of succession. Clarifying the conceptual framework, following the limitative categorization on the basis of legal deterioration or continuity of original state, the present paper saught to illuminate the conception in question has been in the process of rulemaking and showed that this international legal perception, despite the prima facie contradiction between the said conception and two main principles of international law, the principles of independent responsibility and clean slate, in fact, has been in harmony with its essence. The necessity of reparation and the linkage between population, territory and the successor state, and the objectivity of rights and obligations, requires transferring responsibility to the successor state. The said perception is regarded as the other exception to the mentioned principles, logically.
    Keywords: State Succession, International Responsibility, Secession, Independent Responsibility, Tabula Rasa
  • Farhang Faghih Larijani*, Zenolabedin Yazdanpanah Pages 117-137
    In the new information and communication space, ordinary people equipped with communicative technologies, have the ability to discover the real personality of public figures or satisfy their own curiosity by revealing their private information and photos. This situation arises from a body of rights including the right to knowing, free access to information and freedom of expression in the new communicative space. But public and famous figures claim to have privacy that is contradictory with the rights aforementioned. This essay with an analytical method surveys relative conceptions and the judicial precedent of European court of human rights and discuss the relation between the privacy right of public figures especially politicians and the modern information and communication space. The judicial precedent of countries and European court of human rights propose criterion for resolving aforementioned contradiction. This essay by distinguishing between politicians and other famous figures conclude that disclosure of private information and photos of public figures according to the circumstances won't be contradictory with the privacy right, if it is for more clarification of their personality and comparing their private behavior with their formal positions in order to establish a debate containing a public interest.
    Keywords: Privacy, freedom of expression, public figures, public officials, information space
  • Nazanin Baradaran *, Homayoun Habibi Pages 139-158
    In the information age, because the battlefields are shifted, the international community is threatened by cyber war fares. Today, cyber-attacks are considered as a separate category in different methods of warfare and at the same time, they can represent a novel type of use of force since they may lead to impacts such as massive damages to the critical infrastructure of a government, property damages, and loss of human lives. Therefore, when using this novel method of confliction, whether a war operation in a conflict solely consists of cyber-attacks or cyber warfare is a part of a military conflict with several tactics, principles of international humanitarian law must be applied and the governments must abide by the obligation according to which, the new means and methods they use in cyber warfare are in accordance with the existing principles of international humanitarian law.
    This article aims to prove that until specific principles of international humanitarian law in cyber war fares are not developed, by means of resorting to the existing principles and rules, cyber conflicts can still be defined within the framework of the principles of international humanitarian law.
    Keywords: war, cyber, attack, law, force
  • Ali Sabernejad Alavian, Morteza Najafi Asfad * Pages 159-176
    “Proportionality” has an important role in In implementing the "Equity" in the delimitation of the Maritime Boundaries. This principle is considered as a measure of equitable for Maritime delimitation. Proportionality and developments of this principle in delimitation of Maritime Boundaries is indebted to judicial procedure which International Court of Justice and other courts and tribunlas in its judicial procedure has presented it with different approaches and with transit through different stages, crystallized its.In this research, development of Proportionality in delimitation of Maritime Boundaries from judicial decisions perspectives have been investigated and by reasoning in international court decisions, it was determined that international judicial decisions in presentation and progressive development has had a vital role in the principle discussed and has made it as an equitable standard of delimitation of Maritime Boundaries.
    Keywords: Proportionality, equity, delimitation, Maritime Boundaries, international procedures
  • Akbar Bashiri *, Mehdi Valizadeh Pages 177-194
    State tendency to establish reginal economic unions beside some major international organization which are based on economic and political reasons, either at the time of commencement and during activity are facing with legal berries. Globalization in addition to political aspects comprises legal issues such as unification of legal rules. Some international organizations like UNCITRAL, UNIDRIOT seek to reduce legal systems differences. But , in addition to this, other issues like the principle of sovereignty of states, parallel judicial proceeding on trade disputes, exception of foreign decisions and awards enforcement and development of internal court’s jurisdiction hinder economic convergence. In this article these factors will be examine in the context of European Union and European Free Trade Association (EFTA) trade system.
    Keywords: Economic Convergence, Unification, European Union, European Free Trade Association (EFTA), International Trade law
  • Javad Salehi * Pages 195-211
    Provisions of the United Nations Convention on the Law of the Sea 1982 involve the necessary tools for the protection and support of the resources of the deep sea area. But international obligations prescribed in the Convention on the law of the sea for the safeguard and protection of the deep sea area environment should be interpreted in a way that covers other existing regulations in the customary international law. Although in the Convention on the law of the sea provisions is no hinder to extend the international customary law obligations on the States parties to the Convention, but branches of International Tribunal for the Law of the Sea are reluctant to extend to the law of the sea. The approach of Seabed Disputes Chamber of International Tribunal for the Law of the Sea in 2011 advisory opinion indicate the responsibility of the Member State in protection and protections of the sea environment are limited solely to the provisions of the Convention on the Law of sea and its Executive agreements And the doctrines of customary international law do not work directly in this area. This contradictory approach of Seabed Disputes
    Keywords: Compensation Liability, Convention on the Law of Sea, Member State Obligations, Sea Environment, Customary International law, Deep Sea Area
  • Aramesh Shahbazi, Behnam Rezaei Nasab * Pages 213-230
    During the time and with improvements in science, consumptions of energy and using natural resources have been greatly increased. But using energy leads to demolition of environment. Also according to increase in fossil fuel usage and combustion of these fuels, the concentrations of greenhouse gases have been notably increased.. Such new technology for confronting with the phenomenon of warmness or controlling it to have ecological balance is Carbon Capture and Storage under sea beds. Also there might be some disasters because of incorrect guidelines in using this or other technologies in environment. Thus there may be need for some rules and laws of responsibilities in environmental damages in order to claim international responsibilities of states and non-state actors. In this research we want to discuss about Replacing Energies and the technology of Carbon Capture and Storage and analyze the possible damages to the environment by referring to principles and concepts of environment international law and finally we get to discuss about the international responsibilities of states in using this technology.
    Keywords: state responsibility, renewable energy sources, environmental law, International Law, carbon capture, storage, Global warming
  • Seyed Hesam Lesani * Pages 231-248
    States have the obligation to protect the people who live in their territory and assist them during natural disasters because States have Sovereignty. But the reality is that all of the States have not the same power and so humanitarian assistance without the cooperation of other states and international organizations is impossible. ILC has studied on this subject for some years and finally completed a draft articles and sending it to the states for getting their opinions. Under ILC draft affected state has obligation to make available humanitarian assistance for its people and its consent is the essential element for sending humanitarian assistance to it although affected state does not have to object to humanitarian assistance arbitrarily. The Responsibility to protect is the most important reason that states make available humanitarian assistance for affected states.
    Keywords: Natural Disasters, Humanitarian Assistance, International Law Commission, Affected State, the Responsibility to Protect
  • Abdolhossein Shiravi *, Naser Khodaparast Pages 249-270
    After the victory of the Islamic Revolution and the rise of international economic pressure, over the course of four decades, the Supreme Leader of the Islamic Revolution in 2010 developed a concept in the economic literature, called Resisting Economy, in which economic progress and getting out of international crises are dependent on the implementation of policies and general indicators of the Resisting Economy. In this regard, international assemblies and at the head, the United Nations, since its foundation so far, in order to reduce poverty and progress in underdeveloped or developing countries internationally, created a concept called sustainable development, and adopted various documents in this regard, the most recent of which is the 2015 United Nations Document on Sustainable Development and its 17th goals. The question of this research is that what is the legal relationship between the general document of Resisting Economy and Sustainable Development, in which both of them introduce indicators for progress?, and in other words, what are the similarities and differences between these two documents?
    Keywords: Resisting Economy, Sustainable Development, Legal Relationship, Similarities, Differences
  • Seyed Mohammad Hussein Kezemeini * Pages 271-290
  • Seyyed Mohammad Hosseini *, Mehrdad Mohammadi, Yaser Mokarrami Pages 291-311
    In recent decades, the Middle East has been the scene of armed conflicts between ultra-regional powers and some regional states and non-state actors, such as terrorist groups. During the past decade the use of drones for bombing, assassination, detection and espionage by ultra-regional states has been prevalent under various pretexts in the Middle East region, which has mostly led to the violation of state sovereignty of regional states. This violation of sovereignty has always been legally justified by the ultra-regional governments. The major part of such justifications has been based upon the legal challenges on the rules governing the use of drones. They are, in fact, considered as coverage for illegal activities of these states. These challenges have largely been in line with the interpretation of the provisions against the use of force and self-defense, the rules governing the conflicts and the rules of humanitarian law and fight against terrorism. Therefore, a clear understanding and interpretation of these challenges and resolving them according to international legal rules can provide a realistic picture of the status quo and leads to a more accurate understanding of the international law in this field.
    Keywords: Drones, International Law, the Law of Armed Conflicts, International Humanitarian Law, Human rights Law