فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1398)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/08
  • تعداد عناوین: 16
|
  • امیر مقامی *، نادیا عطاران صفحات 311-331
    زندگی خصوصی چهره های ورزشی، هنری یا سیاسی همیشه جذاب است و این جذابیت، روحیه کنجکاو مردم و غفلت برخی چهره ها موجب می شود که جزییات زندگی خانوادگی افراد مشهور در رسانه ها منتشر شود. موافقان انتشار چنین اخباری بر این عقیده اند که حوزه حریم خصوصی برای آنها بسیار کمتر از افراد دیگر است، و آزادی بیان برای جامعه ای دموکراتیک ضروری است؛ اما مخالفان برآن اند که هر انسانی حق دارد حوزه خصوصی داشته باشد و قانون نیز باید از آن محافظت کند. رویه های قضایی نشان می دهند که در اغلب موارد افشای حریم خصوصی، نفع اجتماعی ندارد. در مقابل، گاهی رفتار خود افراد مشهور به رسانه ها حق می دهد که در زندگی خصوصی و خانوادگی آنها کنجکاوی کرده و به آزادی بیان استناد کنند. تحقیق تحلیلی-توصیفی حاضر نشان می دهد که میان دو حق آزادی بیان و حریم خصوصی در یک سری موارد تزاحم وجود دارد که نظام های حقوقی مختلف هر کدام به نحوی این تزاحم را حل کرده اند.
    کلیدواژگان: افراد مشهور، حریم خصوصی، رسانه، شهرت، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر
  • حسین بابایی، ولی رستمی * صفحات 333-350
    از زمان شکل گیری دولت به معنای امروزی آن در ایران و انقلاب مشروطه، مفهوم استقلال دستگاه قضایی در قوانین اساسی ما تثبیت شده، اما در چگونگی تحقق آن با توجه به دوره های زمانی و مقررات تدوین شده در سطح قانون اساسی و قوانین عادی تفاوت های چشمگیری ایجاد شده است. شایسته است که روند استقلال استخدامی دستگاه قضایی را که خود مولفه ای از استقلال اداری تلقی می شود، به صورت یک روند تاریخی مشاهده کنیم. در این روند، قوه قضاییه از حالت یک نظام دادگستری تحت لوای قوه مجریه به نهادی مستقل با خط ارتباطی ضعیف تر با قوه مجریه تبدیل شده است. تحولات قانون اساسی نیز بازتاب این پیشرفت است. اما قوانین عادی از این پیشرفت که قانون اساسی بنیانگذار آن بوده، عقب مانده است، به طوری که برای برخی مقررات استخدامی قضات هنوز مقرراتی لازم الاجرا هستند که تحت لوای قانون اساسی مشروطه و متناسب با آن تدوین شده اند. این تعلل در روزامد ساختن قوانین موجب ابتکار عمل آیین نامه ای قوه قضاییه شده، ضمن آنکه تلاش هایی از سوی این قوه برای تقدیم لوایح قانونی به مجلس صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: استقلال نهادی، استقلال استخدامی، قانون اساسی، استخدام قضات، استخدام غیرقضات
  • سهیلا کوشا *، اسماعیل طهمورثی، فاطمه سوهانیان صفحات 351-367
    دیوان کیفری بین المللی (از این به بعد دیوان) برای رسیدگی به پرونده های ارجاعی معیارهای گزینشی اولیه و ثانویه اعمال می کند. ابتدا طبق اساسنامه خود معیارهای مرتبط با احراز صلاحیت و قابلیت پذیرش و استماع دعوا، منافع ناشی از تحقق عدالت را بررسی می کند. هدف این مقاله بررسی رویه دیوان در احراز معیارهای گزینشی اولیه و ثانویه فوق است. در این مقاله با بهره مندی از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی درصدد پاسخگویی به این پرسش هستیم که نقش دیوان برای پیشگیری و مقابله با جنایات ارتکابی در مخاصمات مسلحانه بین المللی و داخلی و تحقق عدالت محوری چیست؟ معیارهای ثانویه ای که در هر پرونده پس از احراز موارد مذکور در حیطه اختیارات دادستان قرار می گیرد، ناشی از تفسیر اساسنامه دیوان است. دیوان صلاحیت رسیدگی به پرونده های زیادی را دارد، اما با توجه به محدودیت هایی نظیر «بودجه، همکاری دولت ها در جمع آوری ادله و وضعیت قربانیان» اقدام به گزینش نهایی پرونده های ارجاعی می کند.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، دیوان کیفری بین المللی، شورای امنیت، صلاحیت، قابلیت پذیرش و استماع دعوا
  • حمید الهویی نظری *، مریم عبیدی نیا صفحات 369-388
    مادر شدن از شیرین ترین اتفاقاتی است که زن در زندگی می تواند تجربه کند. این تجربه اما به دلایل بسیار می تواند به تجربه ای ناگوار برای مادر تبدیل شود؛ ناگوار تا آنجا که به مرگ وی بینجامد. عوامل بسیاری بر مرگ مادران و به خطر افتادن سلامت آنان در دوران بارداری و زایمان تاثیرگذارند؛ از عوامل اقتصادی، اجتماعی و اعمال انواع تبعیض ها گرفته تا بسترهای فرهنگی و سنت های مناطق متفاوت جهان. در این میان آنچه انکارنشدنی است، ارتباط میان حق بر سلامت مادران با برخی اصول بنیادین حقوق بشر است. در پژوهش حاضر با نگاهی تحلیلی، همزمان با مشخص کردن این اصول، در پی پاسخ به این پرسش اساسی خواهیم بود که تاثیر اعمال الزامات حقوق بشری بر بارداری و زایمان ایمن چیست.
    کلیدواژگان: اصول بنیادین حقوق بشر حق بر سلامت، دوران بارداری و زایمان، عوامل مرگ مادران، مادر شدن
  • محمد مظهری، مرتضی قاسم آبادی *، علیرضا ناصری صفحات 389-408
    بر مبنای قانون اساسی، قوه مقننه از قوای حاکم و ارکان اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران است. برگزاری علنی جلسات این رکن، یکی از تمهیدات مهم برای حفظ حقوق و آزادی های عمومی، آگاهی از جریان امور و نظارت بر عملکرد نمایندگان مردم به شمار می رود. در عین حال، تشکیل جلسات علنی مجلس در شرایط اضطراری و درصورتی که امنیت کشور را به مخاطره بیندازد، بی شک محیط و فضای کشور را تحت الشعاع قرار می دهد. این تحقیق بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی، علل و عوامل تشکیل جلسه غیرعلنی را تبیین کند و در پرتو نگاه تحلیلی بر اصل 69، مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی و شرایط پیش بینی شده در سایر قوانین، آیین شکل گیری جلسه غیرعلنی مجلس را واکاوی کند. در پایان نیز پیشنهادهایی برای اصلاح نظام حقوقی تشکیل جلسه غیرعلنی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: اصل 69، جلسه غیرعلنی، قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی
  • میثم آرایی درونکلا *، ساسان صیرفی، عباس کوچ نژاد صفحات 409-429
    یکی از زنده ترین و البته پیچیده ترین وقایع حقوقی- سیاسی منطقه خزر را می توان رژیم حقوقی حل نشده دریای خزر به حساب آورد. دریای خزر به عنوان یک دریای بسته از گذشته پرفراز و نشیبی در زمینه رژیم حقوقی خود برخوردار بوده و شاید نتوان چشم انداز مشخصی از آینده آن را ترسیم کرد. در حال حاضر کشورهای حاشیه خزر در زمینه محیط زیست و محدوده آب های سرزمینی و منطقه ویژه ماهیگیری به توافقات نسبتا مشخصی دست یافته اند، اما ماراتن پیچیده خزر در حوزه منطقه انحصاری اقتصادی و همچنین فلات قاره این دریا همچنان حل نشده باقی مانده است. در این زمینه با مروری بر مواضع جمهوری اسلامی ایران خواهیم دید که ایران برای تقسیم یا تحدید حدود دریای خزر به اصل انصاف استناد کرده و در پی احقاق حقوق ازدست رفته خود از این رهگذر است. مقاله حاضر سعی دارد با بررسی معنی و مفهوم اصل انصاف به عنوان جلوه ای از حق طبیعی و تشریح رویه دیوان بین المللی دادگستری در زمینه تحدید حدود فلات قاره، به درک صحیحی از این واژه و حدود آن دست یابد تا از این طریق بتوانیم به ایده مشخصی درباره تحدید حدود بستر و زیربستر دریای خزر برسیم.
    کلیدواژگان: اصل انصاف، تحدید حدود، حق طبیعی، دریای خزر، فلات قاره
  • محمود حاجی زاده، هیبتاللهنژندی منش *، محمدحسین زارعی صفحات 431-448
    حاکمیت قانون، به مفهوم تحدید قدرت خودسرانه دولت به منظور حفظ حقوق و آزادی های بنیادین فردی از ارکان اساسی دموکراسی است. از سوی دیگر در عرصه بین المللی، حاکمیت قانون ابزاری در جهت حفظ صلح و امنیت بین المللی ترویج و اعتلای حقوق بشر و پایبندی ارکان تصمیم گیر به مقررات پذیرفته شده است. با توجه به ساختار و واقعیت های حاکم بر جامعه بین المللی، مفهوم حاکمیت قانون در عرصه بین المللی به صورت متفاوتی از حقوق داخلی اعمال خواهد شد. حاکمیت قانون در حقوق بین الملل به مفهوم محدودیت حاکمیت و اختیارات دولت ها از طریق قواعد و مقررات حقوقی است. دیوان بین المللی دادگستری به عنوان ارگان قضایی اصلی ملل متحد که از صلاحیت عام برخوردار است، در برقراری و حفظ حاکمیت قانون در جامعه بین المللی نقش اساسی و محوری دارد. در واقع دیوان بین المللی دادگستری در جریان رسیدگی قضایی خود و در کنار حل وفصل اختلافات مطروحه به عنوان یک وظیفه سازمانی به برقراری و تقویت حاکمیت بین المللی قانون نیز مبادرت می ورزد. هدف پژوهش حاضر بررسی روش هایی است که دیوان برای برقراری و تقویت حاکمیت بین المللی قانون از آنها استفاده می کند.
    کلیدواژگان: حاکمیت بین المللی قانون، حقوق بین الملل، دیوان بین المللی دادگستری، قواعد حقوقی، بررسی قضایی
  • علی سهرابلو، رضا طجرلو *، بهمن ساعدی صفحات 449-470
    تنظیم مطلوب روابط میان کنشگران در جامعه بین الملل، نیازمند بررسی دقیق این روابط است. رابطه بین نظم داخلی و نظم بین المللی و الزام حقوق داخلی به تبعیت از هنجارها و قواعد حقوق بین الملل از مباحث مطروحه در علم حقوق، روابط بین الملل و سیاست است که در کشور ما واجد ادبیات حقوقی چندانی نیست. بررسی اثرپذیری حقوق داخلی از قواعد و هنجارهای حقوق بین الملل، موضوع نوشتار حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی بوده که با بهره گیری از منابع مربوطه صورت گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که صاحب نظران با طرح مبانی مختلف بر مستندسازی الزام حقوق داخلی به تبعیت از هنجارهای حقوق بین الملل کوشیده اند. رویکرد نظام های حقوقی داخلی- قوانین اساسی و رویه قضایی- عمدتا بر مدار اصل حاکمیت کشورها و نبود تکلیفی مبنی بر تبعیت از هنجارهای حقوق بین الملل استوار است. در مقابل، حقوق بین الملل- اسناد بین المللی و رویه قضایی بین المللی- در موارد متعددی بر تبعیت حقوق داخلی از هنجارهای حقوق بین الملل حکم صادر کرده است. اختلاف در رویکرد حقوق داخلی و حقوق بین الملل با توجه به دلایلی همچون جهانی شدن و بین المللی شدن حقوق عمومی، حمایت از حقوق و آزادی های شهروندان و مقتضیات زیست بین المللی به نفع برتری حقوق بین الملل بر حقوق داخلی و الزام به تبعیت از هنجارهای آن ختم می شود.
    کلیدواژگان: اثرپذیری، جهانی شدن، حقوق داخلی، حقوق بین الملل، حقوق و آزادی ها
  • ستار عزیزی، وحید بذار * صفحات 471-490
    اصل مصونیت دولت ها از اصول مسلم حقوق بین الملل عرفی و اعراض از مصونیت از سوی دولت، یکی از استثناهای پذیرفته شده بر این اصل است. بی تردید، پذیرش ارجاع اختلاف به داوری بین المللی از سوی دولت، اعراض از مصونیت صلاحیتی در قبال آن دولت تلقی خواهد شد. اما، چنین اقدامی به منزله اعراض از مصونیت اجرایی در خصوص رای داوری تلقی نمی گردد و صرف نظر کردن از مصونیت اجرایی، به اعراض جداگانه ای نیاز دارد. حتی پس از گذر از مانع مصونیت اجرایی نیز یافتن اموال اقتصادی غیرحاکمیتی دولت محکوم علیه، امری مشکل است. با این حال، راه حل هایی همچون حمایت دیپلماتیک، بیمه، توافق بر تعدیل یا تغییر شرایط پرداخت، فروش یا انتقال رای به شخص ثالث و فشارهای جامعه بین المللی و دولت متبوع محکوم له از طریق حذف یا تعلیق تعرفه های تجاری می توانند به اجرای رای داوری کمک کنند.
    کلیدواژگان: اجرای رای داوری، داوری بین المللی، مصونیت دولت، مصونیت اجرایی، مصونیت صلاحیتی
  • خیراله پروین، امیرحسین معزالدینی * صفحات 491-511
    صیانت از قانون اساسی که به عنوان قانون برتر در راس هرم قواعد حقوقی شناخته می شود، لزوم تاسیس نهاد دادرسی اساسی را جهت تضمین این نظم دوچندان کرده است. با عنایت به تفاوت نظام های حقوقی در جهان نوع دادرسی در آنها نیز متفاوت است. نظارت بر انطباق قوانین عادی با قوانین اساسی و پشتیبانی از حقوق و آزادی های بنیادین شهروندان از وظایف اصلی این نهاد است. مقاله حاضر با بررسی آرای متعدد دادگاه های قانون اساسی چند کشور در تلاش است تا نقش دادرسان اساسی را در تحکیم و توسعه حقوق بنیادین شهروندان شرح دهد. بر همین اساس حق دسترسی شهروندان در مطرح کردن شکایت از تضییع حقوق فردی به دادرس اساسی، تفسیر دادرسان، کنترل پیشینی و انتشار تصمیمات در ارتقای آن نقش بسزایی خواهد داشت. به عبارت دیگر، دادرس اساسی مانند سوزن بانی است که قطار حقوق بنیادین را در ریل حقیقی خود نگاه می دارد و از خروج آن توسط مقامات عمومی جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: حقوق بنیادین، دادرس اساسی، دادگاه قانون اساسی، صیانت از قانون اساسی، نظارت
  • راحله سید مرتضی حسینی * صفحات 513-531
    ویژگی خاص قواعد حاکم بر اتحادیه اروپا و صلاحیت خارجی اتحادیه در انعقاد معاهدات بین المللی، به حاکمیت دو نظام حقوقی مستقل در خصوص معاهدات دوجانبه سرمایه گذاری میان دول عضو اتحادیه و دولت های ثالث منجر شده است؛ رژیم مبتنی بر حقوق داخلی دول عضو در چارچوب حقوق بین الملل و رژیم مبتنی بر حقوق اتحادیه اروپا. از این منظر تداخل صلاحیت اتحادیه و دول عضو در انعقاد معاهدات دوجانبه سرمایه گذاری موجد ابهاماتی است که در اعتبار این معاهدات تاثیرگذار است. همچنین استناد به فرض برتری قواعد حاکم بر اتحادیه، با تاثیر بر اعتبار معاهدات دوجانبه دولت های عضو و دول ثالث، فرض نقض حقوق بین الملل و مسئولیت بین المللی اتحادیه و دول عضو را مطرح می کند. هرچند برخی از قواعد حاکم بر اتحادیه حاوی راهکارهایی در این خصوص است، هنوز چالش هایی در بحث انعقاد و اعتبار این معاهدات در سطح اتحادیه وجود دارد که موید فقدان ثبات و امنیت، به عنوان مولفه های اصلی جذب سرمایه گذاری خارجی، نسبت به سرمایه گذاری در داخل اتحادیه است. در این مقاله برآنیم تا ضمن طرح چالش های موجود در این زمینه، راهکارها و ظرفیت های حقوقی مطرح در سطح اتحادیه اروپا را بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، دیوان دادگستری اروپا، سرمایه گذاری خارجی، کمیسیون اروپا، معاهدات دوجانبه سرمایه گذاری
  • سیدباقر میرعباسی، مهدی کیخسروی * صفحات 533-551
    گفتمان توسعه صلاحیت دولت در دریا در اوایل قرن بیستم به طرح دکترین آب های تاریخی در حقوق بین الملل دریاها منجر شد. بر این اساس دکترین مزبور برای نخستین بار در قضیه داوری ماهیگیری آتلانتیک شمالی (1910) مورد توجه دولت ایالات متحده آمریکا قرار گرفت. در حوزه قراردادی بند 6 ماده 7 کنوانسیون 1958 دریای سرزمینی و منطقه نظارت و بند 6 ماده 10 کنوانسیون 1982 حقوق دریاها ضمن مستثنا کردن مقررات ناظر بر آب های تاریخی (از جمله خلیج های تاریخی) از مقررات ناظر بر خلیج های کوچک، از ارائه هر گونه مفهومی برای آب های تاریخی خودداری کرده اند. فقدان مفهومی واحد از آب های تاریخی به بروز اختلافاتی در سطح بین المللی منجر شده است، در این زمینه سوال اساسی در نوشتار حاضر آن است که مفهوم آب های تاریخی در حقوق بین الملل دریاها چگونه است؟ با توجه به شروط آب های تاریخی به نظر می رسد که آب های تاریخی آن دسته از آب هایی هستند که دولت ساحلی حقوق حاکمه اش را نسبت به آنها به طور موثر و مداوم اعمال کرده و چنین حقوقی به طور مداوم با شناسایی صریح یا ضمنی دولت ها همراه بوده است. در پایان با توجه به اهمیت آب های تاریخی در حوزه حقوق بین الملل دریاها شایسته است کنفرانسی بین المللی با هدف تدوین و توسعه مقررات ناظر بر آب های تاریخی تشکیل شود.
    کلیدواژگان: استمرار، اعمال اقتدار، شروط آب های تاریخی، موافقت خارجی، مفهوم آب های تاریخی
  • محمد مهدی رسکتی، علی بابایی مهر * صفحات 553-571
    نظام ولایت فقیه، منبعث از حاکمیت الهی و نظام پارلمانی مبتنی بر نقش پررنگ نمایندگان مردماست. اگرچه جمع این دو با مشکلاتی مواجه است، اما از آنجا که حاکمیت الهی از قدیمی ترین اشکال حاکمیت است و امروزه نیز بسیاری از مردم جهان دارای عقاید دینی اند، با ترکیب این نظریه با دستاوردهای خرد جمعی بشری می توان راهکار مناسبی برای حکومت های امروزی به دست داد. سوال پژوهش این است که مشخصات رژیم پارلمانی، در تشکیلات مبتنی بر حاکمیت الهی در جمهوری اسلامی ایران چیست؟ روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی و تحلیلی است. براساس یافته های نوشتار حاضر، همان طورکه می توان به رژیم کنونی، نظام ولایی از نوع نیمه ریاستی-نیمه پارلمانی گفت، با ایجاد تغییراتی می توان آن را بومی و تبدیل به «رژیم پارلمانی ولایی» کرد که سازگاری بیشتری با حاکمیت الهی داشته باشد. در واقع با تفکیک وظایف شرعی از سایر وظایف ولایت فقیه و بازتعریف این «سایر وظایف» در راستای قوه تعدیل کننده و نیز استفاده از نظام نسبتا حزبی نه تماما حزبی، می توان شرایط را برای نظام پارلمانی فراهمکر.
    کلیدواژگان: حاکمیت الهی، ساختار سیاسی، رژیم پارلمانی، ریاست جمهوری، ولایت فقیه
  • ارحام هاشم پور، علیرضا آرش پور * صفحات 573-589
    سوخت مصرف شده هسته ای به علت تشعشات و دمای بالا مستلزم مدیریت اصولی و علمی است. با نگاهی به اسناد بین المللی به خصوص کنوانسیون مشترک مدیریت ایمنی سوخت مصرف شده که در راستای حفاظت از فرد و محیط زیست در قبال خسارت های ناشی از آن، مدون شده اند، مقاله حاضر به تبیین و ارزیابی تعهدات دولت ها در پیشگیری و جبران زیان وارده به محیط زیست، ناشی از این مدیریت پرداخته و بدین وسیله به یکی از الزامات توسعه به کارگیری انرژی هسته ای پاسخ می دهد. در نهایت به ضعف های موجود در پیشگیری و جبران خسارت به محیط زیست همچون عدم جامعیت و جهانشمول بودن این مقررات و تکمیلی بودن مسئولیت دولت ها در جبران خسارت اشاره دارد.
    کلیدواژگان: پیشگیری، خسارت هسته ای، سوخت مصرف شده هسته ای، مدیریت، محیط زیست
  • سیداصغر جعفری * صفحات 591-611
    یمن بیش از سه سال با نقض جدی بسیاری از اصول بنیادین حقوق بشردوستانه از سوی رژیم سعودی و متحدان آن مواجه است. جامعه بین المللی در انتظار واکنش نهادهای تاثیرگذار و دولت ها، به ویژه شورای امنیت سازمان ملل بود؛ اما این نهادها در برابر نقض آشکار حقوق بشردوستانه سکوت کردند. هدف پژوهش حاضر شناسایی مهم ترین موارد نقض حقوق بشردوستانه توسط عربستان در جریان درگیری های مسلحانه در یمن است که به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که عربستان در حمله به یمن، بسیاری از اصول و مقررات حقوق بین الملل بشردوستانه، از جمله محدودیت در انتخاب هر گونه شیوه و ابزارهای جنگی، ممنوعیت حمله به جمعیت غیرنظامی و مناطق مسکونی را نقض کرده است؛ ازاین رو، این دولت دارای مسئولیت بین المللی است و باید تحت تعقیب دیوان بین المللی کیفری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، عربستان، کنوانسیون های ژنو، مخاصمات مسلحانه، یمن
  • امین جعفری *، اصغر احمدی صفحات 613-633
    جرائم زیست محیطی با چالش های فراوانی روبه روست که سبب می شود نتوان همچون جرائم ساده به ترمیم خسارات ناشی از آنها اقدام کرد. نخست آنکه گاه بزهکار زیست محیطی یا دولت است (مانند سدسازی های بی رویه دولت ها) یا شرکت های قدرتمند (مانند شرکت های تولیدکننده محصولات تراریخته) که در پس لابی های ثروت قدرت به رفتارهای ناقض محیط زیست اقدام می کنند. دوم آنکه قربانیان جرائم زیست محیطی گاه به حدی کثرت دارند که نمی توان جبران خسارات متعارف را در مورد آنها اعمال کرد، مانند قربانیان آلودگی هوا، ریزگردها و آب آشامیدنی ناسالم. سرانجام آنکه جبران خسارت زیست محیطی مبتنی بر نظریه مسئولیت محض است، درحالی که مسئولیت مدنی در نظام حقوقی ایران مبتنی بر نظریه تقصیر است و از این جهت پویایی لازم برای جبران خسارات جرائم زیست محیطی را ندارد. با وجود این هم در حقوق بین الملل و هم حقوق ایران جبران خسارات جرائم زیست محیطی از یک سو ماهیتی ترمیمی دارد و از سوی دیگر بر دیدگاه های بزهکارمدار و دولت مدار استوار است. ازاین رو نخست بزهکار تکلیف بر اعاده وضع به حالت سابق دارد و در غیر این صورت، مکلف به جبران ضرر و زیان خواهد بود. اما در صورت ناتوانی بزهکار، دولت در پرتو صندوق زیست محیطی تکلیف به جبران خسارت دارد.
    کلیدواژگان: جرائم زیست محیطی، جبران خسارات، مسئولیت مدنی، حقوق بین الملل، حقوق ایران
|
  • Amir Maghami *, Nadia Attaran Pages 311-331
    Private life of athletes, artists and politicians is always fascinating and this charm, people curious spirit and neglect of some these celebrities, causes details of their family life are publish. Advocates of publishing such news, says that privacy of the celebrities is fewer than others, but the opponents believe that anyone has the exclusive privacy and the law must protect it. Judicial jurisprudence shows in most cases, this publishing has no social benefit. In contrary, sometimes their behavior give the right to pry in their life based on the freedom of expression. This Analytical – Descriptive study shows that the conflict between the freedom of expression and the right to privacy sometimes exists, that any legal system, somehow resolve the conflict.
    Keywords: Media, Fame, Privacy, Celebrities, European Convention on Human Rights
  • Hoseyn Babaei, Vali Rostami * Pages 333-350
    Since the formation of the state in its modern sense in Iran and the constitutional revolution, the concept of the independence of the judiciary has been consolidated in our fundamental laws, but in how it is realized, in accordance with the time periods and rules established at the constitutional level and the ordinary laws ,remarkable differences has been made. It should be noted that the process of independence of the Judiciary, which is considered as an integral part of administrative autonomy, is viewed as a historical process. In this process, the judiciary has evolved from the state of the judiciary system under the executive power, into an independent entity with more limited synthesis to the executive power Constitutional developments also reflect this progress. However statute book has been backward toward the progress of the founding constitution. So that some of the recruitment rules of judges still contain provisions in force that are drafted under the constitutional constitution and in accordance with it. Procrastination in updating the laws has led to the initiative of the Judiciary's Code of Conduct. Meanwhile, efforts have been made by the judiciary authorities to submit legislative bills to parliament.
    Keywords: Institutional Independence, Independence in recruitment, Constitution, Judicial appointments, Recruit non- juidicial employee
  • Soheyla Kosha *, Esmail Tahmuresi, Fatemeh Sohanian Pages 351-367
    The International Criminal Court apply primary and secondary selection criteria for referral cases. according to its statute, it first consider the benefits of the realization of justice by the criteria related to determining of jurisdiction, admissibility and acceptability,. The secondary criteria applied to each case by Prosecutor after examining the above-mentioned acts are due to the interpretation of the Statute of the Court. The Court has jurisdiction to handle many cases, but due to limitations such as the budget, the government''s cooperation in gathering evidence and the status of the victims, it selects final case between referral cases. The purpose of this paper is to examine the Court''s procedure to establish the primary and secondary selection criteria. In this article, using the descriptive-analytical research method, we are trying to answer the question of what the role of the Court in preventing and combating crimes committed in international and domestic armed conflicts and the realization of justice is.
    Keywords: International Law, Jurisdiction, Admissibility, Acceptability, Justice, International Criminal Court, Security Council, United Nations
  • Hamid Alhooii Nazari *, Maryam Obeydinia Pages 369-388
    Maternity is one of the most delightful experiences of a woman’s life; however, for many reasons, it can turn into a terrible experience for the mother and even lead to her death. Many factors affect mortality and the endangering of mothers’ health including economic and social conditions, different types of discrimination and the cultural grounds and traditions of different regions of the world. What is indisputable is the link between the right to maternal health and the fundamental principles of human rights. In the present study, while identifying the most basic of these principles, we will respond to the fundamental question of the impact of the application of human rights requirements on safe pregnancy and childbirth.
    Keywords: Maternity, Period of pregnancy, childbirth, Causes of maternal mortality, the right to health, Fundamental principles of human rights
  • Mohammad Mazhari, Morteza Ghasemabadi*, Ali Reza Naseri Pages 389-408
    Legislative power is one of the main pillars of the Iranian legal system in the Constitution. So, holding open session in the Parliament is one of the important measures to protect the rights and public freedoms, to knowledge of the current affairs and to monitor the performance of the representatives. Meanwhile, if the holding open session in the Parliament endangers national security will certainly be influenced the country. Therefore, with outlined anticipation in Article 69 of the constitution, has provided to the President, one of the ministers, or ten representatives that to proposed holding closed session in Parliament. If the proposal approved, decisions in closed session is valid only with attendance of the total members of the Guardian Council to reach the approval of three-fourths number of the representatives. After the emergency condition disappeared, Reports and resolutions of the closed session should be published to the public. This article is to be analyzed the different aspects of this topic.
    Keywords: Parliament, closed session, Constitution, Article 69
  • Maysam Araee Daronkola*, Sasan Seyrafi, Abbas Koutchnejad Pages 409-429
    One of the most alive and, to be sure, complicated political and legal events in the Caspian Sea region is the unresolved issue of its legal regime. The Caspian Sea, as a closed sea, has had a volatile history in terms of its legal regime and for the time being one cannot see a clear vision for solving its legal regime problem. The Caspian states have reached a consensus on the issues of environment and territorial as well as the special fishing zone, but the complex Caspian marathon in the exclusive economic zone and also continental shelf of the sea, remains unsolved. In this regard, if we look at the Islamic Republic of Iran’s position on the legal status of the Caspian Sea, we will see that Iran refers to the "principle of equity" as a basis for the division or delimitation of the Caspian Sea in order to restore its lost rights. This article tries to examine the meaning of the principle of equity as an element of natural justice and to elaborate the practice of the International Court of Justice regarding the delimitation of the continental shelf. We try to reach an accurate understanding of this term and its scope so as to reach a definite idea on the delimitation of the seabed and subsoil of the Caspian Sea.
    Keywords: Principle of equity, Natural Justice, Delimitation, Caspian Sea, Continental Shelf
  • Mahmoud Hajizadeh, Heybatollah Najandimanesh *, Mohammad Hosein Zarei Pages 431-448
    The rule of law meaning to limitation of arbitrary power and conservation of fundamental individual rights and freedoms , is one of the democracy foundations. The Rule of law in international level is instrument for preservation of international peace and promotion of human rights. In attention to structure and realities of international community , apply rule of law differently in international level. The rule of law in international level means to limitation of sovereignty and authorities of States by legal rules. The ICJ as a principle judicial organ of the UN , takes fundamental role in establishment and preservation of rule of law in international community. The ICJ aside of the settlement of conflicts , has the diverse tools for reinforcement of international rule of law. This research is seeking to review and explain of ICJ’methodes for the establishment and reinforcement of international rule of law.
    Keywords: International Rule of Law, International Law, International Court of Justice, Legal Rules, Judicial Review
  • Ali Sohrablu, Reza Tajarlou *, Bahman Saedi Pages 449-470
    Good and efficient setting of communication between actors in the international community, requires careful examination of these relationships. The relationship between domestic order and international order and domestic legal obligations to obey to the norms and rules of international law of that discussed in law, international relations and politics, have not much legal literature in our country. Study of commitment of domestic law to obey the rules and norms of international law with descriptive- analytical approach is the subject of this article with using related references. Our finds shows: experts tried on documenting the internal legal obligation to obey the norms of international law with introducing various foundations. Domestic legal systems approach (constitutions, precedent and practice) are mainly based on the principle of the sovereignty of nations and the lack of obligation to obey the norms of the international law. While international law (international documents and international judicial procedures) issued order to obey of the norms of international law in many cases. The difference in approach of domestic law and international law leads to supremacy of international law over domestic law and the obligation to obey with the norms of international law with reasons like globalization and internationalization of (public) law, protection of the rights and freedoms of citizens and requirements of international life.
    Keywords: Domestic Legal System, International Law, Obedience, Rights, Freedoms, globalization
  • Sattar Azizi, Vahid Bazzar * Pages 471-490
    The principle of state immunity is one of the incontrovertible rules of customary international law and waiver of immunity is one of the accepted exceptions on this principle. acceptance of referring the dispute to international arbitration by the state, shall be certainly deemed waiver of jurisdictional immunity in respect of that State. However, such an act shall not be deemed a waiver of execution immunity of the arbitration award and refraining from this immunity needs to separate waiver. Even after passing than execution immunity is difficult to find commercial nongovernmental properties of defendant state. However, solutions such as diplomatic protection, insurance, agreeing to modify or change the terms of payment, sale or transfer to third person and pressures from the international community and State of nationality of applicant by the removal or suspension of trade tariffs can help to execution of arbitration award.
    Keywords: State Immunity, International Arbitration, Jurisdictional Immunity, Execution Immunity, Enforcement of Arbitration Order
  • Kheirollah Parvin, Amirhossein Moezeddini * Pages 491-511
    Necessity of protecting the Constitution, as the supreme law at the top of the legal principles pyramid, stresses the need for establishment of the constitutional courts to ensure this order. Due to the differences between the legal systems in the world, their types of proceedings are different as well. Ensuring compliance of the ordinary laws with the constitution and supporting the basic rights and freedoms of the people are the main duties of this organization. The present article studies verdicts of the constitutional courts in a number of countries in order to explain role of the constitutional magistrates in development of the people’s basic rights. Accordingly, the people’s right of complaining about violation of their personal rights to the constitutional magistrate, the magistrates’ interpretation, a priory control, and publishing the decisions play an essential role in this regard. In other words, the constitutional magistrate is like a switchman that keeps the train of constitutional laws in its real track and does not let the public authorities to deviate it.
    Keywords: Constitutional Judge, Constitutional Court, Fundamental Rights, Protection of the Constitution, Supervision
  • Raheleh Seyed Morteza Hosseiny * Pages 513-531
    The specificity of the rules governing the European Union and the foreign competence of the Union to conclude the international treaties has led to the two independent legal systems regarding bilateral investment treaties between the member states of the Union and third countries; a regime based on the domestic law in the framework of international law and the EU-based regime. The conflict between the competence of the Union and its member states to conclude bilateral investment treaties, creates ambiguities which can effect to the validity of these treaties. Also the assumption of the supremacy of Union rules with the effect on the validity of bilateral treaties between member states and third countries, drew the assumption of the violation of international law and the international responsibility of the Union and the member states. Although some rules of Union Law contain approaches in this regard, there are still challenges in the concluding and the validity of these treaties at the Union level, which could be a sign of instability and unsaifty, as the main components in the attracting foreign investment in EU. In this paper, we are going to examine the challenges and their legal approaches at the EU level.
    Keywords: European Union, Foreign Investment, European Commission, European Court of Justice, Bilateral Investment Treaties
  • seyed Bagher Mirabbasi, Mahdi Keykhosravi * Pages 533-551
    The doctrine of historic waters was introduced in the early twentieth century in international law of the sea. After more than a century of implementation aforesaid doctrine in between states, until today we has been witness its little development. In the Convention on the territorial sea and the contingous area and Convention on the law of the sea, there is no regulations concerning the historic waters.However,today in international law, a large number of stats, according to the doctrine of historic waters in the seas are seeking to expand their jurisdictional ambit, but the lack of clear and specific rules in this regard has led to differences at the international level, in this regard the fundamental question is that concept of historic waters how is in international law of the sea?regarding to requirements of historic waters seem that historical waters those waters which coastal state applied effectively and consistently its sovereign rights over them and such rights consistently been associated with express or implied recognition of states.In the end, regarding to importance of historic waters in international law of the sea are deserving to be formed international conference with the aim the codification and development regulations governing to historic waters.
    Keywords: concept of historic waters_requirements of historic waters_exercised authority_Continuity_foreign acquiescence journal j
  • Mohammad Mehdi Resketi, Ali Babaee Mehr * Pages 553-571
    The Waliyat Faqih system is the stems out of divine sovereignty and the parliamentary system is based on the high role of the people's representatives. So the combination of these two enounter problems. However, since divine sovereignty is one of the oldest forms of sovereignty, and today many people in the world have religious beliefs, the combination of this theory with the achievements of human wisdom a good solution for today's governments could be achived. The question of the research is how can the balance and cooperation of power be achieved in the organization based on divine sovereignty in the Islamic Republic of Iran? The research method in this research is library method. Based on the findings of this study, the present regime is a special system that is not fully compliant with any of the categorizations. As it may be named as a Welai Syatem of semi-presidential, semi-parliamentary system, it could be turned into a native "Welai parliamentary regime", which is more compatible with divine sovereignty. In fact, with the separation of the religious duties from other Waliyat Faqih duties, and the redefinition of these "other duties" for the moderator, as well as the use of a rather partial party system, not all parties, the conditions for the parliamentary system could be provided.
    Keywords: divine sovereignty, the Waliyat Faqih, political structure, parliamentary regime, presidency
  • Arham Hashempour, Alireza Arashpour * Pages 573-589
    Spent Nuclear Fuel needs fundamental and scientific management because of its high temperature and emissions. The management would include some other phases such as storage and transportation. Some rules and regulations are legislated internationally for adjusting and creating civil and technical standards in this field. In Convention of Joint Safety Management and Radiation Wastes some regulations are emphasized for protecting individuals and the environment against the dangers and damages created by the mismanagement of the used fuel. So this article by using an analytic and descriptive method is an attempt to interpret and estimate the responsibilities of the governments and the undertakers about preventing and reparation which is caused by the mismanagement of the used fuels. In doing so the necessity of the environment's protection is came into account.
    Keywords: Spent nuclear fuel, Management, Environment, Prevention, Nuclear Damage
  • Seyed Asghar Jafari * Pages 591-611
    During recent 3 years, Yemen faced serious violations of many fundamental principles of humanitarian law. During the war, the Saudi government committed several actions, including violating the principle of separation and attacking civilian populations and the use of banned weapons. The international community was waiting for the response of influential institutions and governments, especially the UN Security Council, but those institutions were silent against the obvious violation of humanitarian law in Yemen. The purpose of this study is to identify the most important cases of violation of international humanitarian law by Saudi Arabia during the armed conflicts in Yemen. The study has been conducted through a descriptive-analytical method. The result of this study shows that in attacking Yemen Saudi Arabia, has violated many of the principles of international humanitarian law, including principle of limitation of choosing of any method and means of warfare, principle of the prohibition of attacks on civilian populations and residential areas. For this reason, Saudi Arabia has international responsibility and must be prosecuted by the International Criminal Court.
    Keywords: Humanitarian Law, Saudi Arabia, Yemen, Armed Conflict, Geneva Conventions
  • Amin Jafari *, Asghar Ahmadi Pages 613-633
    Generally, compensation for environmental crime damages meets two major challenges. The governmental nature of criminals, which causes a huge number of victims, is the first one. Secondly, as the Iranian legal system of civil liability is based on the theory of fault, it is not efficient enough to deal with this issue. However, based on the international law and Iranian legal system, we try to recognize criteria for compensation of environmental crimes. In these two systems, environmental compensation has a restoration nature and, on the other hand, it is based on the views of the offender and the governments. From this point of view, environmental criminal is required to restore the damages into its former circumstance. Otherwise, the government is responsible for compensating the environmental crimes through a specific fund, called environmental fund.
    Keywords: Environmental Crimes, Environmental Crimes Active, Restitution, Civil Responsibility, International Law, Iranian Law System