فهرست مطالب

نشریه نخبگان علوم و مهندسی
سال یکم شماره 2 (بهمن 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 24
|
  • مقالات گروه علوم انسانی
  • محمود محمدی* صفحات 1-19
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و دسته بندی عوامل موثر بر توانمند سازی کارکنان اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران بر اساس مدل کاراکوک«بر اساس دو پرسش (فرضیه) شکل گرفت. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسان بوده که با عنایت به دیدگاه کامری برای استفاده از آزمون بارتلت به دلیل استفاده از 21 متغیر، باید 300 نمونه در دستور کار حجم نمونه قرار می گرفت. در این پژوهش به دلیل مواجه با طبقات گوناگون و با توجه به هم شبیه بودن و یکدست و منسجم بدون جامعه آماری، روش پژوهش، روش طبقه بندی و بصورت تصادفی ساده بدون جایگزین می باشد. به دلیل استفاده از روش نمونه گیری، ملاک عمل قرار گرفتن جامعه آماری و قیاس قرار دادن نتایج با پژوهش های پیشین، روش پژوهش از جهت روش استنتاج، قیاسی- استقرایی(تحلیلی)، به دلیل شناسایی و بررسی ارتباط بین دو متغیر با استفاده از ضریب همبستگی و به کمک پرسشنامه، از لحاظ طرح پژوهش، توصیفی– اکتشافی از نوع پیمایشی و به علت حرکت به سمت شناسایی روش های بهبود، این پژوهش از منظر هدف، کاربردی می باشد. در این پژوهش از بررسی اسناد، مدارک و پرسشنامه به عنوان ابزارهای جمع آوری داده ها بهره گرفته شد. سنجش متغیر توانمند سازی کارکنان به واسطه پرسشنامه آرتود شامل 9 پرسش با طیف لیکرت و نیز دسته بندی عوامل موثر بر توانمند سازی بر اساس زیر معیارهای مطرح شده در فصل اول به کمک پرسشنامه محقق ساخته با 74 پرسش که روایی هر دو پرسشنامه ها از حیث محتوای به تایید اساتید فن رسیده و میزان آلفای کرونباخ آن ها برای هریک از متغیرها بیش از 7/0 حاصل شده، محاسبه گردید. به منظور بررسی سوال پژوهشی اول از آماره بارتلت (تحلیل عاملی اکتشافی) استفاده شد. تحلیل اکتشافی 21 متغیر تحت بررسی حاکی از وجود پنج عامل اصلی است که نتایج تحلیل رگرسیون مبین تاثیر 5 گروه بر متغیر توانمند سازی می باشد. از طرفی تحلیل مسیر صورت گرفته نشان داد اثر جمعی مستقیم و غیر مستقیم بدین صورت است که به ترتیب گروه سوم (ساختار پویا، ارزیابی عملکرد، تشویق و انگیزه)،گروه چهارم (پذیرش تغییر، بازخورد، سیستم اطلاعات و پاداش)گروه پنجم (تفکر انتقادی، حمایت و استقلال رای)، گروه دوم (تمایل به توسعه، انعطاف پذیری، ارتباطات، آموزش) و گروه اول ( متغیر های اعتماد، هماهنگی، اعتماد مدیریت به کارکنان، دورنمای مشترک، فرهنگ مشارکتی و سطوح اختیارات)دارای بیشترین اثر بر متغیر توانمند سازی کارکنان می باشند..
    کلیدواژگان: توانمند سازی و عوامل موثر بر توانمند سازی، اختیار
  • محمد امین جمشیدیان* صفحات 20-29
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکت بر رضایت شغلی در بانک رفاه شهر اراک می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش در زمره تحقیقات علی است. جامعه آماری، کارکنان بانک رفاه شهر اراک می باشد. طبق آمار کارگزینی، این بانک دارای 160 کارمند در شهر اراک می باشد. به منظور برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است که حجم نمونه برابر با 114 نفر محاسبه گردید. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. جهت آزمون فرضیات از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شده است. یافته های پژوهش تاثیر مثبت مسئولیت اجتماعی شرکت بر رضایت شغلی و تصور سازمانی را نشان می دهد. تصور سازمانی بر رضایت شغلی تاثیر مثبت دارد. همچنین مسئولیت اجتماعی شرکت بر رضایت شغلی از طریق متغیر میانجی تصور سازمانی تاثیر مثبت غیر مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، رضایت شغلی، تصور سازمانی
  • مرتضی شیرودی*، محمدسجاد شیرودی صفحات 30-43
    منازعه میان گفتمان جهانی شدن و اسلام سیاسی بر سر معنادهی نشانه ها و دال ها و قرار دادن آن در زنجیره تمایز و هم ارزی همچنان ادامه دارد. هر دو گفتمان برای هژمون ساختن هویت و مفصل بندی خود که به معانی خاصی از نشانه های مطرح در ساحت زندگی می انجامد، تلاش می کنند اما محل های نزاع بین آن دو در نگاه امام خمینی(ره) و سید قطب کمافی السابق مبهم باقی مانده است و البته در این زمینه و از دریچه گفتمانی،کار چندانی صورت نگرفته است لذا با این سئوال مواجه ایم: محدوده های منازعه دو گفتمان جهانی شدن و اسلام سیاسی با تاکید بر آرای امام خمینی(ره) و سید قطب کدام است؟ به نظر می رسد دو گفتمان مذکور در جنس حاکمیت، عدالت، مشارکت، رقابت و نظایر آن در تضاد با هم اند. غرض این مقاله آن است تا با نشان دادن محدوده های منازعه، ناسازگاری آن ها را در صورت و سیرت تصویرسازی کند. نیل به این هدف،به شیوه نظریه تحلیل گفتمان صورت می گیرد. مهم ترین یافته این نوشتار آن است که: منازعه دائمی میان نیروی هژمون و مقاومت گفتمان جهانی شدن و اسلام سیاسی به پیکره بندی خاصی از خود می رسد که سازنده هویت هر یک است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، سید قطب، منازعه، گفتمان، جهانی شدن و اسلام سیاسی
  • رسول بهنام*، هانیه رجب زاده صفحات 44-57
    گاهی اوقات بدون آن که خودمان بخواهیم با دوستان و نزدیکان همدردی کرده و احساس می کنیم که فقط در حال همدردی با او هستیم در حالی که ما با این کار به نوعی با او همدلی نیز می کنیم. با وجود پذیرش تفاوت بین همدلی و همدردی از نظر متخصصان علوم روانی، باید اذعان کرد که هنوز هم در بین عامه مردم این دو اصطلاح یکی شمرده شده و حتی بعضا با دلسوزی نیز مترادف گرفته می شود. همدلی که یکی از مهارت های اساسی و لازم در ایجاد ارتباط موثر می باشد در معنی اصطلاحی هم احساس شدن با مراجع و با عینک او خوشی ها و ناخوشی ها را دیدن تعریف شده است. نیم نگاهی به ادبیات پر بار زبان فارسی و آثار شاعران و نویسندگان فارسی گو که خود در دوره ای، عالم وقت خویش بوده اند، نشان می دهند که این اصطلاحات با تفاوت ها و شباهت هایی به مفهوم امروزی، به کار گرفته شده اند. اطلاع ، آگاهی و نشان دادن نحوه ی به کارگیری این واژه ها و انعکاس این حالات در ادب فارسی و آثار بزرگان علم و ادب، ضمن شناساندن بهتر و بیشتر افکار و اندیشه های آن بزرگان، کمک شایانی برای مربیان و مشاوران به طور خاص و برای عموم مردم به طور عام، در ایجاد ارتباط موثر، خواهد داشت. یکی از این شاعران توانمند و نکته سنج در ادب فارسی، صائب تبریزی است که آوازه ی توانایی و نازک خیالی های ایشان شهره ی عام و خاص می باشد. با این اوصاف، این مطالعه با هدف تشخیص و تبیین افکار صائب تبریزی در مورد واژه های همدلی و هم زبانی در دیوان او، برای ارزیابی بهتر و بیشتر اندیشه های این شاعر و دادن نمونه های کامل در این مورد، برای مشاوران و مربیان، شکل گرفت. با توجه به رویکرد ترکیبی این تحقیق، شروع کار با نرم افزار های درج و صریر بود تا ابیاتی را که در آن ها واژه های «همدلی، همدردی، همزبانی» به کار گرفته شده، استخراج شود. سپس با روش تحلیل محتوا، چرایی و چگونگی این کاربرد ها تحلیل، تشریح و توجیه گردیده و یافته ها مقوله بندی شدند. نتایج حاصل از داده ها نشان داد که صائب اصلا خواسته یا نا خواسته واژه های همدل و همدلی را به کار نگرفته بلکه به جای آن ها از ترکیبات دیگر واژه ی «هم» مانند همدرد، همزبان، همراه، همصحبت، همزانو، همتاب، همنفس و... استفاده نموده که در دو مورد آن یعنی همدرد و همزبان کاملا معنی و مفاهیم امروزی همدل و همدلی قابل استنباط است.
    کلیدواژگان: همدلی، همدردی، صائب تبریزی، ادبیات، مشاوره
  • مقالات گروه فنی و مهندسی
  • حمیدرضا مرادی* صفحات 58-67
    واحدهای تولید پراکنده در شبکه های توزیع می توانند منشا تاثیرات مثبتی مانند بهبود پارامترهای فنی شبکه شامل تلفات، پروفیل ولتاژ و قابلیت اطمینان بوده و سطح استفاده مناسب از منابع تولید پراکنده می تواند راهکاری موثر برای رهایی از برخی مشکلات، نظیر تلفات بالا، کیفیت توان پایین و تراکم در سیستم های قدرت باشد. این تاثیرات تابع نحوه بهره برداری و محل نصب این تولیدات می باشد بنابراین مسئله تعیین اندازه و مکان تولیدات پراکنده در شبکه های توزیع دارای اهمیت فراوان می باشد برهمین اساس در این مقاله یک الگوریتم در راستای مکانیابی چند هدفه مولدهای تولید پراکنده در سیستم 33 باس IEEE ارائه شده است که با تعیین مکان، توان بهینه تولیدی DG در شبکه باعث بهبود قابلیت اطمینان، پروفیل ولتاژ و کاهش تلفات و حداقل کردن هزینه های سرمایه گذاری و بهره برداری می گردد. روش ارائه شده در این تحقیق مبتنی بر الگوریتم NSGAII می باشد و با اعمال عملگرهای موثر الگوریتم ژنتیک، نظیر پیش پردازش و اغتشاش سرعت همگرایی الگوریتم افزایش یافته است. بهینه سازی نتایج با استفاده از نرم افزار MATLAB انجام شده است.
    کلیدواژگان: منابع تولید پراکنده، جایابی بهینه، الگوریتم NSGA II
  • سجاد بدخشان زاده*، محمود پاکشیر صفحات 68-79
    یاتاقان ها از اجزای یک ماشین هستند، که سایش یکی از مشکلات عمده ی آن ها می باشد. آلیاژهای پایه آلومینیومی، امروزه به طور متداول در یاتاقان ها کاربرد دارند. از جمله خواص مهم این آلیاژها می توان به مقاومت به سایش، مقاومت به خوردگی بالا، مقاوم به خستگی، مدول الاستیسیته ی پایین و ظرفیت تحمل بالای بار اشاره کرد. در این پژوهش رفتار تریبولوژی آلیاژهای یاتاقانی Al-Sn-Cu و Al-Sn-Si-Cu تولید شده به روش ریخته گری مورد مطالعه قرار گرفت. برای بررسی رفتار سایشی از دستگاه پین روی دیسک استفاده شد. ضریب اصطکاک و نرخ سایش این آلیاژها در بارهای 10، 20، 30 و 40 نیوتون و سرعت های 05/0 و 08/0 متر بر ثانیه تحت شرایط روانکار بررسی شدند. برای مطالعه ریزساختار و مسیر سایشی آلیاژها از میکروسکوپ های نوری و الکترونی روبشی و برای تعیین سختی از دستگاه میکروسختی استفاده شد. نتایج نشان داد سختی آلیاژ Al-Sn-Si بالاتر، نرخ سایش آن پایین تر می باشد. در بارهای کم ضریب اصطکاک آلیاژها اختلاف کمی با هم داشته و در بارهای بالاتر آلیاژ Al-Sn-Si-Cuاز ضریب اصطکاک پایین تری برخوردار است و در نتیجه رفتار سایشی بهتری نسبت به آلیاژ Al-Sn-Cuدارد. همچنین بر روی سطح آلیاژ Al-Sn-Cu ریز ترک های بیشتری مشاهد شد.
    کلیدواژگان: یاتاقان، آلیاژهای آلومینیوم، سایش، روانکار
  • حامد محجوب*، آرمان روشن روان، رضا تاری نژاد صفحات 80-91
    با توسعه ی ابزارهای رفتارسنجی در سدها، این امکان برای مهندسین سد فراهم شده تا به صورت روزانه از نحوه ی رفتار بدنه ی سدها آگاهی لازم را بدست آورند. ممکن است برای مدت کوتاهی خروجی تعدادی از ابزارهای رفتار سنجی یک سد در دسترس نباشند. در چنین شرایطی مهندسین بهره بردار نیاز به استفاده از روش هایی دارند تا با صرف کمترین هزینه و وقت، بتوانند کماکان از نحوه ی رفتار بدنه ی سد، آگاهی لازم را داشته باشند. هدف از انجام این تحقیق آن است که با توسعه یک برنامه مبتنی بر تاریخچه رفتار سد در شرایط عادی، این امکان را فراهم سازد تا با دقت مناسب، سادگی و سرعت بالا، بتوان تغییرشکل های بدنه سد را در یک بازه زمانی مشخص پیش بینی نمود. در تحقیق حاضر با استفاده از یک شبکه عصبی مصنوعی به نام پرسپترون چندلایه، جابجایی های شعاعی و مماسی بدنه ی یک سد بتنی دو قوسی، به مدت 2 ماه به صورت روزانه پیش بینی و با داده های ثبت شده توسط ابزار دقیق نصب شده روی سد مقایسه شده اند. برای در نظر گرفتن اثرات دما، از یک رویکرد مناسب تری نسبت به روش های موجود استفاده شده است. همچنین اثر نوسانات دمای بتن بدنه ی سد بر میزان جابجایی ها ، مورد بررسی قرار گرفته است. جهت مطالعه ی موردی و صحت سنجی نتایج، از سد بتنی کارون 3 استفاده شده است. طراحی و آموزش پرسپترون و صحت سنجی خروجی های مدل در محیط نرم افزار MATLAB انجام شده است. خروجی های بدست آمده نشان می دهند که روش پیشنهادی با دقت مناسب و سرعت بالا جابجایی های شعاعی و مماسی بدنه ی یک سد دو قوسی را مدل سازی و پیش بینی می نماید.
    کلیدواژگان: جابجایی های سد قوسی، پرسپترون چند لایه، اثرات دما، سد کارون 3
  • الهام صادقی*، سید هادی دهقان منشادی، سعید پیروزبخت صفحات 92-111
    مخازن فولادی جدار نازک در صنایع مختلف ازجمله در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع تامین آب قابل استفاده است. مخازن استوانه ای عمودی روزمینی نمونه ای از چنین مخازنی می باشند. در این تحقیق رفتار مخازن ذخیره نفت تحت بارگذاری زلزله مورد بررسی قرار گرفته است. برای انجام مدل سازی از روش اجزای محدود و نرم افزار آباکوس استفاده شده است. در ابتدا برای اطمینان از صحت پیش بینی نتایج مدل های اجزای محدود، صحت سنجی با استفاده از نتایج تحقیقات محققین قبلی انجام شده است. پس از اطمینان از دقت پیش بینی های مدل اجزای محدود به بررسی رفتار مخازن تحت اثر زلزله پرداخته شد. متغیرهای تحقیق شامل هندسه مخزن، نوع رکورد زلزله و عمر مخزن با توجه به خوردگی جدار مخزن در طول مدت عمر مخزن است. تحلیل به صورت تحلیل دینامیکی تاریخچه زمانی و با در نظر گرفتن غیرخطی شدن مواد و هندسه انجام گرفت. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که به طورکلی، با افزایش عمر مخزن و کاهش ضخامت جداره آن، تغییر مکان افقی جدار در زلزله بیشتر شده است. بااین حال میزان حداکثر برش پایه مخزن در طول زلزله تغییر قابل توجهی نداشته است. در اغلب نمونه ها بخش نزدیک به تکیه گاه مخازن دچار تغییر شکل بالایی گردیده است.
    کلیدواژگان: مخزن فولادی استوانه ای جدار نازک، زلزله، شبیه سازی اجزای محدود، تحلیل تاریخچه زمانی
  • عبدالعلی رمضانی*، مهرداد بزاز زاده، فاطمه قدیری مدرس صفحات 111-120
    پایداری احتراق و عملکرد پیشرانه ها به شدت به فرایند اتمیزاسیون و اختلاط سوخت و اکسیدکننده در موتورهای سوخت مایع موشک بستگی دارد که این اختلاط توسط انژکتور انجام می گیرد. انواع مختلفی از انژکتور وجود دارد که معمولا نوع برخوردی آن برای موتورهای موشک ترجیح داده می شود.. هدف در این پژوهش افزایش ناپایداری ورق مایع ، و به دنبال آن افزایش اتمیزاسیون می باشد. برای شبیه سازی انژکتور برخوردی، از نرم افزار متن باز OpenFoam 2.2.0 استفاده شده است. از روش VOF برای تعقیب سطح مشترک فاز مایع و گاز و همچنین از روش AMR برای شبکه سازی مساله استفاده شده است. در این تست سرد، از آب به عنوان فاز مایع و از هوا به عنوان فاز گازی استفاده شده است. همچنین در این بررسی، از اثرات توربولانس صرف نظر شده است. در این پژوهش، از سرعت نوسانی ورودی و همچنین از پروفیل سرعت سهموی ورودی استفاده شده است. مشاهده شده است که با افزایش فرکانس سرعت نوسانی ، ورق مایع ناپایدار تر می شود. در حالی که افزایش دامنه سرعت نوسانی ، تاثیری در افزایش ناپایداری ورق مایع ندارد. همچنین نشان داده شده است که پروفیل سرعت سهموی نسبت به پروفیل سرعت یکنواخت، ورق مایع تشکیل شده را ناپایدار تر می کند.
    کلیدواژگان: انژکتور برخوردی، موتور های سوخت مایع موشک، اتمیزاسیون، روش VOF
  • سبحان صفوی منش*، مهرداد بزاز زاده، فاطمه قدیری مدرس صفحات 121-131
    در این تحقیق به روش عددی،به دنبال کم کردن حرارت منتقل شده به مخزن حاوی سیال کرایوژنیک هستیم،هدف اصلی مطالعه حاضر مقایسه عملکرد حرارتی سیستم های عایق بندی مختلف است.برای این منظور از تکنیک عایق خلا و ایجاد یک پوسته سرد کرایوزنیکی حول مخزن اصلی استفاده می کنیم.در ابتدا شارهای حرارتی وارد شده به یک مخزن بدون عایق مدل سازی شده است و با نتایج حاصل از قوانین فوریه صحت سنجی شده است.در ادامه یک عایق خلا دور مخزن اصلی مدل سازی شده است. این عایق خلا برای ضخامت های مختلف و فشارهای خلا مختلف مدل سازی شده است. در انتها با اضافه کردن یک پوسته سرد اکسیژن بین محیط خلا، انتقال حرارت رسیده شده به مخزن را به حداقل رسانده ایم. نتایج نشان می دهد که ضریب نشر حرارتی و فشار خلا و همچنین ضخامت خلا پارامترهای مهم و تاثیر گذار بر نشر حرارتی وارد شده به مخزن اصلی است. نشان خواهیم داد که برای بعضی از مواد با ضریب نشر بالاتر افزایش ضخامت خلا همیشه باعث کاهش انتقال حرارت نخواهد شد.همچنین نشان خواهیم داد که افزایش فشار خلا هر چند انتقال حرارت تشعشع به مخزن را افزایش می دهد ولی در مجموع کاهش انتقال حرارت رسیده به مخزن را در پی خواهد داشت. در اخر نشان خواهیم داد که استفاده از یک پوسته سرد کرایوژنیکی بین عایق خلا یک افت قابل ملاحظه در نشر حرارتی وارد شده به مخزن بوجود می آورد.
    کلیدواژگان: مخزن کرایوژنیک، عایق خلا، عایق پوسته سرد کرایوژنیکی
  • امید ضیایی*، مهلا رئوف مقدم صفحات 132-145
    فرچرخ یا اسپین، چرخش خودکار، حول تمامی محور های هواپیما به دلیل واماندگی نامتقارن در بال ها است که از بحرانی ترین و غیرخطی ترین رژیم های پروازی است، واماندگی نامتقارن به دلایل مختلف، به عنوان مثال استفاده از شهپر ها در زمان واماندگی یا نزدیک آن رخ داده، که می تواند منجر به اسپین گردد. واماندگی نامتقارن باعث تغییر در نیروی برآی تولیدی در بال ها شده و هواپیما به سمت، بال با زاویه حمله بالاتر، چرخش خود را آغاز کرده و با توجه به تغییرات در پسا، به دلیل واماندگی نامتقارن، چرخش حول محور عمودی نیز آغاز می شود. در نهایت پس از عمودی شدن مسیر حرکت با توجه به اثر تغییرات جریان هوا روی پایدار ساز افقی، نوسان در محور طولی نیز شروع می شود. در اسپین، پروفایل حرکت بصورت عمودی رو به زمین (به همراه چرخش) است. با توجه به آمار سوانح هوایی ناشی از اسپین، ضرورت بررسی تاریخچه ای از این حوادث، ماهیت و چگونگی ایجاد آن، عوامل تاثیر گذار بر آن، روش های پیشگیری و بازیابی از آن احساس می گردد، که سعی شده در این مقاله به آن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: فرچرخ، اسپین، واماندگی، سوانح هوایی
  • میلاد جعفریان دهکردی*، سید هادی دهقان منشادی، سعید پیروزبخت صفحات 146-157
    در تمام شاخه های صنعت به ویژه در صنایع نفت و پتروشیمی، سازه های فلزی جدار نازک به طور گسترده مورداستفاده قرار می گیرند. مخازن استوانه ای نمونه ای از چنین سازه هایی هستند که درروند ساخت وساز و هم چنین در طول مدت زمانی که از عمر چنین سازه هایی می گذرد معمولا نقایصی به وجود آمده که آن ها را از فرم ایده آل خارج می کند. پدیده ی خوردگی مخازن یکی از این نقایص هندسی است که از مهم ترین عوامل گسیختگی مخازن به شمار می آید. بر اساس مطالعات انجام شده، نرخ تغییرات خوردگی در بخش فوقانی مخازن 4/0 میلی متر در سال و در بخش تحتانی مخازن بین 4/0 تا 6/0 میلی متر در سال برآورد می شود. در این پژوهش اثر درازمدت پدیده خوردگی و تغییرات ارتفاع سیال روی خصوصیات دینامیکی مخزن کوتاه استوانه ای مایعات موردبررسی قرار می گیرد. برای انجام تحقیق از نرم افزار المان محدود آباکوس استفاده شده است. سازه ی موردبررسی مخزن کوتاهی با نسبت ارتفاع به قطر 4/0 می باشند. مخزن کوتاه در چهار حالت سالم، 5 سال پس از ساخت، 10 سال پس از ساخت و 15 سال پس از ساخت، شبیه سازی شده است. برای ساخت مخزن کوتاه از المان های پوسته ای و برای ساخت سیال از المان های مکعبی سه بعدی استفاده شده است. تحلیل مودال و هارمونیک بر روی مدل اجزای محدود انجام شده است. نتایج حاصل از تحلیل مودال نشان می دهد که فرکانس طبیعی غالب مخزن کوتاه تابعی از عمر مخزن است. به گونه ای که با گذشت عمر مخزن کوتاه و پیدایش پدیده خوردگی فرکانس غالب مخزن کاهش می یابد. از سوی دیگر نتایج حاصل از تحلیل هارمونیک بیانگر تغییرات فشار هیدرودینامیکی در طول عمر مخزن است.
    کلیدواژگان: مخازن ذخیره، خوردگی درازمدت جداره، روش اجزای محدود، تحلیل مودال، تحلیل هارمونیک
  • لادن سلیمی*، مهتاب فولادی، خاطره مرادی صفحات 158-167
    در این مقاله به بررسی طراحی و ساخت مدار واسط اسیلوسکوپ با قابلیت اتصال به کامپیوتر پرداخته شده است که با استفاده از آن شکل موج ورودی اعمال شده به مدار بازسازی شده و اطلاعاتی از قبیل فرکانس و دامنه که لازمه تحلیل مدارهای الکترونیکی با ورودی های غیر ثابت هستند را در اختیار قرار می دهد. این اسیلوسکوپ تک کاناله بوده و شامل یک مدار الکترونیکی است که از طریق پورت یو اس بی با کامپیوتر در ارتباط بوده و با آن تبادل اطلاعات می نماید. نرم افزار متلب نیز به عنوان رابط بین مدار الکترونیکی واسط و کامپیوتر عمل می کند که با استفاده از آن موج ورودی بازسازی می شود. حداکثر فرکانس قابل اندازه گیری توسط این نوسان نما 3 کیلوهرتز بوده و محدوده تغییرات ولتاژ سیگنال ورودی بین10- تا 10+ می باشد. لازم به ذکر است اسیلوسکوپ طراحی شده نسبت به نمونه آزمایشگاهی بسیار ساده تر بوده و شامل قطعاتی است که علاوه بر ارزان بودن در دسترس هستند و به وفور در بازار یافت می شوند. از طرف دیگر در سمت دریافت کننده از نرم افزار متلب استفاده شده که امروزه از قدرتمندترین و شناخته شده ترین نرم افزارهای شبیه سازی است.
    کلیدواژگان: اسیلوسکوپ، پورت یو اس بی، ماژول FT235RL، میکرو کنترلر ATmega32L، متلب
  • علی عزیزی ناصرآباد*، عباسعلی شاهرودی صفحات 168-185
    امروزه با توجه به رشد جمعیت و کمبود زمین، آسمان خراش ها و ساختمان های بلند به عنوان پاسخ مطلوبی برای این مشکل در حال گسترش هستند. و با توجه به تاثیرات مختلفی که ساختمان های بلند برشهرها و محیط های پیرامون دارند باید در طراحی ساختمان های بلند، انتخاب سیستم سازه ای مناسب و... ارزیابی ها و تحلیل های مختلفی صورت گیرد. عوامل و فاکتور های مختلفی شامل: عوامل اقتصادی، زیبایی شناسی، معیار های شهرسازی و طراحی شهری و حتی عوامل سیاسی در توسعه ساختمان های بلند تاثیر گذار هستند که باعث شده اند تا سیستم های سازه ای بطور مداوم در حال تغییر و تکامل باشند و نوآوری های جدید در سیستم های سازه ای ایجاد شود و با افزایش ارتفاع در ساختمان های از سیستم سازه ای استفاده شود که علاوه بر بازدهی سازه ای حداقل هزینه را برای پاسخگویی در همان ارتفاع داشته باشد. از آنجایی که انتخاب سیستم سازه ای ساختمان بلند از همان مراحل اولیه طراحی پروژه بسیار حائز اهمیت می باشد و بر روی طراحی معماری و دیگر عوامل مختلف تاثیر گذار است، لذا در انتخاب سیستم سازه ای ساختمان بلند می بایست عوامل و فاکتورهای مختلفی را در نظر گرفت و در انتخاب سیستم سازه ای باید پرسش های متعددی بررسی گرد. برای مثال، چه پارامترهایی می بایست در انتخاب سیستم سازه ای ساختمان بلند در نظر گرفته شود تا بتوان با توجه به موقعیت و شرایط پروژه بهترین سیستم سازه ای را انتخاب نمود؟ معیار سنجش و ارزیابی عوامل مختلف تاثیر گذار بر انتخاب سیستم سازه ای چگونه است؟ و غیره. در این تحقیق معیارهای مختلف و تاثیر گذار در طراحی ساختمان های بلند جمع آوری و مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته اند و همچنین سیستم های سازه ای متداول برای ساختمان های بلند بر اساس ارتفاع دسته بندی شده اند و در هر گروه ارتفاعی سیستم های سازه ای بر اساس معیار های قابل ارزیابی مورد تجزیه و تحلیل و امتیاز دهی قرار گرفته اند. سرانجام در هر کدام از گروه ها متناسب با ارتفاع مشخص شده سیستم سازه ای مناسب انتخاب گردیده است.
    کلیدواژگان: ساختمان بلند، معیارهای سازه ای، معیارهای معماری، انتخاب سیستم سازه ای، ارزیابی سیستم سازه ای
  • بنیامین افشنگ*، ابوطالب کاظمی، سید مصطفی موسوی زاده صفحات 186-193
    سوپرآلیاژ اینکونل 738 از سوپرآلیاژهای پایه نیکل ریختگری شده است که به دلیل مقاومت به خوردگی داغ بالا، مقاوم به خزش و حفظ استحکام در دماهای بالا به طور گسترده در موتورهای جت و توربین های گازی مورد استفاده قرار می گیرد. عملیات فرآوری اغتشاشی اصطکاکی (FSP) انجام شده بر این آلیاژ تغییرات بارزی چون ریزشدن رسوبات و کاهش اندازه دانه نسبت به فلز پایه را دربرداشته است. یکی از مکانیزم های مهم مقاوم شدن سوپرآلیاژهای پایه نیکل، رسوب فاز ثانویه در داخل فاز زمینه γ می باشد، که با سیکل عملیات حرارتی انحلالی و پیر سازی انجام می پذیرد. این مکانیزم به عنوان مهم ترین روش مقاوم کردن سوپرآلیاژهای پایه نیکل در مقابل تغییر فرم محسوب می گردد. تاثیر عملیات انحلالی و پیرسازی قبل و بعد از انجام عملیاتFSP به ترتیب بر روی ریزساختار از جمله مرزدانه ها، اندازه دانه، رسوبات گاما پرایم، یوتکتیک های گاما-گاما پرایم و کاربیدها انجام شده است. نتایج نشان داد، که عملیات حرارتی سبب درشت شدن رسوبات گاماپرایم، پیوستن رسوبات ریز به یک دیگر، توزیع یکنواخت تر و پیوستگی کاربیدها شد.
    کلیدواژگان: اینکونل 738، عملیات رسوب سختی، FSP، رسوبات گاما-گاما پرایم، کاربید
  • مهدی بامری*، محمد محمدحسنی، سید احسان شیرنگی صفحات 194-214
    هدف از مقاله حاضر، بررسی مدیریت ریسک و پدآفند غیرعامل در مکان یابی واحد تولیدی در صنایع دریایی سواحل جنوبی ایران ، است. در واقع مسئله اصلی این پژوهش را می توان وجود انواع تهدیدات، بحران ها و ریسک های موجود در مکان یابی صنایع دریایی سواحل جنوبی ایران، بیان نمود. مدل مفهومی پژوهش حاضر در برگیرنده مولفه هایی از قبیل: «مدیریت ریسک»، «پدآفند غیرعامل» و «مکان یابی صنایع دریایی»، است. مولفه مدیریت ریسک صنایع دریایی سواحل جنوبی ایران در بر گیرنده معیارهایی از قبیل: شناسایی ریسک، تحلیل ریسک، برنامه ریزی ریسک، پیگیری ریسک، کنترل ریسک، ارتباطات ریسک، راهبرد های چهار گانه مدیریت ریسک؛ مولفه پدآفند غیرعامل صنایع دریایی در بر گیرنده معیارهایی از قبیل: ملاحظات طراحی محوطه در رابطه معماری و پدآفند غیرعامل مقررات ملی ساختمان، مراکز حیاتی و مراکز ثقل صنایع دریایی، مشخصات پناهگاه در صنایع دریایی؛ و مولفه مکان یابی صنایع دریایی سواحل جنوبی ایران در بر گیرنده معیارهایی از قبیل: عوامل مربوط به نیروی کار، عوامل مربوط به دسترسی، عوامل مربوط به جذابیت مکان صنعت، عوامل مربوط به زیرساخت ها و عوامل مربوط به آلودگی های محیط زیست. به منظور بررسی مدیریت ریسک و پدآفند غیرعامل در مکان یابی واحد تولیدی، از ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS استفاده شده است. از مهمترین نتایج پژوهش حاضر، می توان به این مورد اشاره نمود که همبستگی و رابطه معناداری بین شاخص های متغیر پدآفند غیرعامل و مدیریت ریسک صنایع دریایی سواحل جنوبی ایران وجود دارد. در پایان پژوهش، به شرکت های مشاوره و مهندسی دریایی، بندرها و مناطق ویژه اقتصادی دریایی، شرکت های نفتی دریایی و مراکز صنعتی دریایی ایران، پیشنهاداتی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، پدآفند غیرعامل، مکان یابی، صنایع دریایی، ضریب همبستگی پیرسون
  • یاسین باباجان پور* صفحات 215-224
    حدود 40 درصد کل انرژی تولیدی موتور در اثر اصطکاک و سایش از بین می رود. کاهش یا افزایش ضریب اصطکاک به هندسه بافت سطحی که ایجاد کرده اند وابسته است. با توجه به اینکه روش شکل دهی از روش های ارزان و مناسب برای تولید ریزحفره است و نسبت به روش های دیگر نیاز به امکانات کمتری دارد، این پروژه قصد دارد تا با استفاده از این روش یک مکانیزم مناسب برای ایجاد ریزحفره طراحی نموده و اقدام به ساخت آن نماید. لذا ابتدا با استفاده از نرم افزار آباکوس ابزار مناسب طراحی گردید، سپس این ابزار ساخته و بر روی پایه ای مناسب نصب شد. سپس با استفاده از مکانیزم ساخته شده حفره های ریز روی سطح ایجاد شد. در پایان به کمک دستگاه آزمایش سایش تاثیر ریز حفره های ایجاد شده بر میزان اصطکاک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تا 18 درصد کاهش در ضریب اصطکاک را با این روش میتوان ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: شکل دهی، تریبولوژی، سایش، بافت سطح، ریزحفره
  • علی عزیزی ناصرآباد*، عباسعلی شاهرودی صفحات 225-236
    منحنی های طنابی (قوس و کابل منحنی) سیستم های سازه ای پر بازده ای هستند که از نظر سازه ای محبوبیت زیادی دارند و در پل ها و ساختمان های زیادی مورد استفاده قرار می گیرند که علاوه بر نقش سازه ای نقش یک عنصر معماری را نیز ایفا می کنند. اما آیا این سیستم های سازه ای از نظر ظاهری پاسخگوی نیازهای روانشناسی و زیبایی شناسی افراد هستند؟ در این مقاله برای انجام پژوهش مورد نظر و بررسی تاثیر فرم های منحنی طنابی بر روی کاربران، پل ها و ساختمان هایی را با این سیستم های سازه ای مدل سازی کردیم و بر روی50 نفر از دانشجویان معماری مورد نظر سنجی قرار گرفتند. استفاده از صفت های مختلف از نظر معنایی که در 5 گروه جذابیت، پیشینه تاریخی، فرم معماری، ویژگی های فضایی و ویژگی های فرهنگی قرار گرفتند به افراد کمک می کرد تا نظرات خود را در مورد هر کدام از نمونه ها بیان کنند. در نهایت با تحلیل نظرات افراد اقدام به ارزیابی و مقایسه فرم های منحنی طنابی (از نظر تاثیر گذاری بر روی کاربران) گردید.
    کلیدواژگان: منحنی طنابی، قوس، کابل منحنی، روانشناسی، نیازهای انسان
  • برهان آذرم* صفحات 237-242
    انرژی باد از مهم ترین انواع انرژی های نو است و حرکت به سوی استفاده از باد به عنوان منبع سبز تولید انرژی، در دستور کار دولت ها قرار گرفته است. با توسعه نگرش های زیست محیطی و راهبردهای صرفه جویانه در بهره برداری از منابع انرژی تجدیدناپذیر، استفاده از باد در مقایسه با سایر منابع انرژی مطرح در بسیاری از کشورهای جهان رو به افزون گذاشته است. بنابراین در این مقاله با توجه به الگوی SWOT، که روشی منطقی، عینی و سامانمند برای اتخاذ تصمیمات بزرگ است، راهبردهایی ملی برای احداث نیروگاه بادی، که از فناوری های نوین و موثر در توسعه پایدار جوامع است، تدوین شده است. پس از شناسایی و طبقه بندی عوامل موثر اقتصادی، سیاسی، امنیتی و حاکمیتی، اجتماعی و فرهنگی، علمی و فناوری و زیست محیطی، ضعف یا قوت و فرصت یا تهدید بودن هریک مورد بررسی قرار گرفته است. جهانی نمودن نرخ حامل های انرژی، ایجاد صندوق حمایت مالی از انرژی های نو و استفاده حداکثری از ظرفیت دانشگاه ها و مراکز پژوهشی داخل کشور، بومی سازی تجهیزات نیروگاه بادی و توربین ها و واگذاری خدمات به بخش خصوصی در عرصه های مختلف از اهم راهبردهای پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: حامل های انرژی، انرژی نو، نیروگاه بادی، راهبردها، روش SWOT
  • هادی احمدی* صفحات 243-250
    اتاق های تمیزدر بسیاری از صنایع از جمله صنایع دفاعی، میکروالکترونیک، داروسازی و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. جهت مشاهده نتایج بهتر از اتاق تمیز لازم است که طراحی و اجرای آن به درستی صورت پذیرد. انتخاب الگوی جریان هوا مرحله ای مهم در طراحی اتاق های پاک می باشد زیرا که جریان هوا و نحوه انتشار آن مهمترین عامل در کنترل ذرات هوابرد می باشد. در این مقاله به بررسی الگوهای جریان هوا در اتاق تمیز، سرعت هوا و میزان تغییرات جریان هوا بر ساعت پرداخته شده است. جریان هوا در اتاق تمیز به سه دسته جریان هوای یکنواخت، جریان هوای غیر یکنواخت و جریان هوای مخلتط تقسیم بندی می شود الگوهای جریان هوا برای اتاق های تمیز iso کلاس 5 و تمیزتر اغلب یکنواخت است درحالی که جریان غیر یکنواخت و مختلط برای اتاق های تمیز iso کلاس 6 و پایین تر معمول می باشد. حداقل میزان نرخ تعویض هوا در اتاق های دارای کلاس تمیزی 20 بار در ساعت می باشد و این میزان با افزایش کلاس تمیزی اتاق افزایش می یابد به طوری که برای اتاقی با کلاس تمیزی 1 iso مقدار تعویض هوا بین 360 تا 600 بار در ساعت می باشد. همچنین این مقاله سعی دارد علاوه بر آشنایی با الگوهای جریان هوا در اتاق تمیز، به نقش کاربردی آن برای از بین بردن آلودگی اشاره کرده و با انتخاب الگو و سرعت مناسب جریان هوا و میزان تغییرات هوا بر ساعت متناسب با نوع کاربرد اتاق تمیز از اتلاف انرژی و هزینه های اضافی ممانعت به عمل آورده و به تولید مطلوب دست یافت.
    کلیدواژگان: اتاق تمیز، جریان هوا، تهویه مطبوع، هوای تمیز، میزان تغییرات هوا، سرعت هوا
  • مقالات گروه علوم پایه
  • زهرا فخاران، لیلا ناجی*، خسرو معدنی پور صفحات 251-262
    لایه نازک های گرافن بدلیل خواص شگفت انگیز خود از جمله هدایت الکتریکی بالا، شفافیت، استحکام مکانیکی و انعطاف پذیری کاربرد زیادی در تجهیزات الکترونیکی مانند سلول های خورشیدی، دیودهای نشر نور، پنجره های هوشمند و صفحات لمسی هوشمند پیدا کرده اند. در این مقاله روش هامرز برای تولید گرافن مورد استفاده قرار گرفت. این روش شامل اکسیداسیون گرافیت به اکسید گرافن و سپس احیای آن به اکسید گرافن کاهش یافته (گرافن) می باشد. تاثیر پارامترهای سنتز از جمله نسبت اکسیدانت به پودر گرافیت، دما و زمان واکنش اکسیداسیون بر نوع گروه های عاملی موجود در ساختار اکسید گرافن، ابعاد صفحات، مقاومت و هدایت الکتریکی آنها بررسی شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار اکسیدانت، افزایش دما و افزایش زمان سایز صفحات اکسید گرافن کاهش می یابد. این امر باعث افزایش مقاومت اتصال بین صفحات و کاهش هدایت الکتریکی از 4- 10× 56/4 به S/cm4- 10 × 23/1 می گردد. لایه نازک های اکسید گرافن کاهش یافته بعد از قرارگیری در معرض بخار HI حاصل شدند. تاثیر پارامترهایی چون ضخامت لایه ها و دمای پخت بر شفافیت و مقاومت سطحی لایه ها بررسی شد. افزایش چهار برابری ضخامت لایه ها با تغییر در تعداد دفعات لایه نشانی باعث کاهش شفافیت آنها وکاهش مقاومت سطحی آنها گردید. بنابراین برای بکار بردن اکسید گرافن کاهش یافته بعنوان لایه نازک هادی و شفاف در تجهیزات الکترونیکی، همواره بایستی شرایط اکسایش، شفافیت و ضخامت لایه ها بعنوان عوامل کلیدی به منظور دست یابی به بیشینه ی هدایت الکتریکی و شفافیت درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اکسید گرافن، اکسید گرافن کاهش یافته، شرایط اکسایش، لایه نازک های شفاف
  • جلیل صحرایی، لاله سلیمی*، پریسا کهراری صفحات 263-272
    امروزه مسئله آلودگی هوا در بسیاری از شهر های بزرگ مورد توجه قرار گرفته است، در حالیکه آلودگی هوای درون ساختمان ها مسئله بسیار جدی تر و خطرناک تر برای سلامت انسان ها است. تاثیر آلودگی هوا در محیط های بسته بیش از آلودگی هوا در فضای شهری است، زیرا بیش تر افراد جامعه شهری حدود 80 تا 90 درصد اوقات کار و زندگی خود را در محیط های بسته سپری نموده و در معرض آلودگی هوای این محیط ها هستند از این رو اهمیت بررسی کیفیت هوای محیط های بسته آشکار می گردد. آلاینده های داخلی از گستره و تنوع بیشتری برخوردار هستند و منابع تولید آلودگی هوا در محیط های داخلی( شامل آلاینده های گازی و ذرات) از مهم ترین عوامل کاهش کیفیت هوای محیط های داخلی است. هوای شهرهای مختلف ایران به دلایل زیادی ازقبیل افزایش ترافیک، جنگل زدایی، آتش سوزی جنگل ها، افزایش تاسیس کارخانه ها ونیروگاه ها و عوامل طبیعی چون ریزگردها آلوده گردیده است و این آلودگی اثرات جبران ناپذیری بر سلامت انسان و پیکره محیط زیست وارد می کند. کرمانشاه نیز نمونه ای ازاین شهرهای آلوده می باشد. این شهر ازنظر آلودگی ناشی از ذرات معلق در چند سال اخیر در لیست آلوده ترین شهرهای جهان قرارگرفته است. ازاین رو بررسی وضعیت آلودگی هوا در محیط های بسته در شهر کرمانشاه هدف تحقیق است. این تحقیق در فصل تابستان سال 1395 انجام گرفته است. در این مطالعه ضمن استفاده از دستگاه پارتیکل کانتر با مدت زمان نمونه برداری دو دقیقه برای شمارش ذرات معلق در محیط های داخلی دارای کولر گازی، کولر آبی و بدون کولر در شرایط گرد و غبار و پاک، اثرات ذرات معلق بر سلامت انسان و محیط زیست نیز مورد بررسی قرار گرفته است. مقادیر ذرات معلق در نقاط نمونه برداری دارای کولر گازی کمتر و در مکان های دارای کولر آبی بیشتر اندازه گیری شده است. مشاهده شده است که عدم تهویه مناسب می تواند باعث افزایش آلودگی داخلی شود، زیرا در این حالت هوای کافی برای رقیق سازی و خارج نمودن آلاینده های داخل ساختمان تامین نمی شود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، کیفیت هوا، محیط های داخلی، شرایط گرد و غبار، آلاینده، ذرات معلق
  • علی صابری* صفحات 273-277
    در آغاز هزاره سوم ، در دنیایی جدید و پیشرفته ، فراوانی امکانات و گسترده گی انتخاب نوع های متفاوت برخورد با زندگی ، هوش و آگاهی فردی و همچنین ساختار و قوانین نظام اجتماعی می تواند بستر و فضایی ایده آل را برای روند زندگی میسر سازد . جامعه ای ایده آل که بتواند امنیت و آسایش و زندگی بهتر را برای افراد اجتماع خلق کند و افراد انسانی این مجموعه با کسب دانش و تغییر در افکار و جهان بینی خود ، تبدیل به افرادی متناسب با این سیستم هوشمند زندگی بشوند و با همسویی و یکپارچگی با نظام اجتماعی رشد یافته ، ساختاری نوین از ارتباطات و شکل زندگی را ایجاد کنند و آنچه شایسته یک فرد آگاه و یک جامعه پیشرفته است با تلاش و برنامه ریزی محقق شود . تغییر و پیشرفتی که در روند زندگی ایجاد شده ، نعمت و موهبتی برای آسایش انسانها است پس لازم است که برای یادگرفتن و همسو شدن با این نظم جهانی از آنچه که زندگی به موجوداتش اعطا می کند و در اختیار آنها می گذارد بهترین سپاس و بهترین استفاده را انجام دهیم و بپذیریم آنچه را که باعث بی توجهی به روند زندگی می شود و ما را از مسیر درست زندگی دور می کند و از ما فردی بی مسولیت در قبال خود و جامعه می کند ، از خود دور کنیم و بدانیم که برای هر بهره مندی و استفاده درست از زندگی باید دانش و مهارت زندگی را بیاموزیم و بدانیم آغاز هر کسب موفقیت و خوشبختی در زندگی از خود فرد شروع می شود و فرد است که باید با نظام اجتماع جدید همسو و همراه شود تا از هماهنگی درست فرد و نظام اجتماعی به جامعه ای ایده آل برسیم جامعه ای که رفاه و امینت برای افرادش می خواهد .
    کلیدواژگان: هوشمند سازی جامعه، زندگی مدرن، امنیت و نظم اجتماعی، آگاهی فردی
  • علی صابری* صفحات 278-285
    خلق محیطی الکترونیکی یا فضای هوشمند مجازی و تابع و همراه کردن سیستم انسانی با این داده های دنیای جدید و در نهایت ایجاد فضای ارتباطی هوشمند متفاوت و جدید، می طلبد که با مفهوم عملکرد روابط انسانی و همچنین درک و یادگرفتن اصول این فضای هوشمند آشنا بشویم و تبادل ارتباطات استاندارد در چنین محیطی که فضای امن و درست را برای زندگی ایده آل فراهم می کند یاد بگیریم؛ که نظم و امنیت اجتماعی هم بخشی از این زندگی استاندارد می باشد. برای زندگی درست و ایده آل باید دانش آن را یاد گرفت و یاد گرفتن لازمه تغییر و رشد در افکار مان است تا بتوانیم با افکاری جدید، روابط رشد یافته تر و کامل تری نسبت به امورات زندگی از خودمان بروز دهیم. در نهایت سیستم یا جامعه ای ایده آل و استاندار را خلق کنیم، یا طبق ضوابط یک جامعه مدرن عمل کنیم. نقش فرد در چنین نظام اجتماعی بر پایه اصول یک نظام هوشمند الکترونیکی اساسی و بنیادی است. چگونه می توان فرد را با این دانش جدید آشنا کرد و آنچه که ساختار و هویت چنین نظامی است را به فرد یاد داد و از او فردی منضبط با اصول این نظام جدید اجتماعی ساخت و همچنین از فرد برای اجرایی کردن ابعاد این نظام هوشمند در جامعه استفاده کرد چرا که نقش فرد و ساختار نظام اجتماعی با هم در ارتباط می باشند لازمه جامعه ای درست که اعضا در آن نقش خود را به درستی ایفا کنند بودن افراد و اعضایی است که دانش و زمینه یادگیری را داشته باشند و همچنین برای دادن محیطی درست به اعضای اجتماع باید ساختار و قوانینی اصولی در ماهیت نظام باشد و همچنین نحوی ارائه مهارت و دانش زندگی به افراد باید به گونه ای استاندارد در روند یک نظام اجتماعی جریان داشته باشد تا بتواند افراد را با روند و مسیر خود همسو نماید و در نهایت فضایی ایده آل را برای زندگی افراد اجتماع بسازد.
    کلیدواژگان: شهر الکترونیکی، مفاهیم ارتباطات جدید، جامعه پیشرفته، فرد و جامعه استاندارد