فهرست مطالب

نخبگان علوم و مهندسی - سال دوم شماره 1 (فروردین 1396)

نشریه نخبگان علوم و مهندسی
سال دوم شماره 1 (فروردین 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/25
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقالات گروه علوم انسانی
  • خدیجه کارگر اسفندآبادی*، علی یوسفی، آرزو رحیمی صفحات 1-21
    اصلاحات ارضی سال 1341در ایران ،تغییراتی در ساختار اراضی وکشاورزی کشور به وجود آورد. بااجرای این اصلاحات ،دگرگونی ای در الگوهای مالکیت ونظام بهره برداری کشاورزی ایجادشد،که خود زمینه را برای تحولات بعدی در نظام کشاورزی ایران و دگرگونی در ساخت طبقات اجتماعی روستایی فراهم کرد.ضمن اینکه هدف ودست آورد عمده اصلاحات ارضی در دهه 1340از میان برداشتن روابط سنتی ارباب -رعیتی وتبدیل رعایای سهم بر به دهقانان خرده مالک وحفظ وحمایت از بهره برداری های ماشینی بود.براین اساس پژوهش حاضر قصد دارد،قشربندی اجتماعی را در دو دهه قبل وبعد از اصلاحات ارضی بررسی کند.
    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، خرده مالکان، عمده مالکان، خوش نشینها، روستاهای ایران، ارباب، رعیت
  • آناخانم خلیلی چوپانلو* صفحات 22-34
    بحث از واقعه شگفت انگیز و محیرالعقول معراج پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله از جمله مباحث جنجال برانگیزی به شمار می اید که از دیرباز تاکنون، بر سر زبان و قلم دوست و دشمن جریان داشته است. برخی از اندیشمندان و مفسران به فراخور بضاعت و توان علمی خود، در این زمینه مطالبی را به رشته تحریر درآورده و دیدگاه های خود را مطرح ساخته اند. مطالبی را که در این تحقیق به یاری خدا مورد بحث و مطالعه قرار خواهیم داد در ادامه ارائه شده است.
    1- سیره نبوی معراج در قرآن و سنت : همانطور که می دانیم معراج از جمله رخدادهای شگرف و شگفت زای رسالت پیامبر است. 2- معراج در قرآن و سنت : که قرآن وسنت قطعی مسئله معراج را تا حدودی بیان نموده است آنچه از آیات و روایات برمی آید آن است که پیامبر دو سیره در حوضه و ابعاد زمینی و آسمانی داشته است.3- مبحث شب ظرف تکامل و عروج: به نظر قرآن ظرف عروج شب است، زیرا ایشان در شب از آشفتگی به در می آید. در تاریکی شبانه به آرامش روحی و روانی دست می یابد و موجب می شود تا ارتباطش با ملکوت آسانتر شود. 4- معراج رسول خدا(ص) در داستان معراج رسول خدا(ص) نیز همانند داستان شق القمر موضوعات مختلفی مورد بحث قرار گرفته که ما نیز به خواست خدای تعالی باید در چند بخش آن را مورد بحث قرار دهیم 5- حاجت جبرئیل 6- خبردادن رسول خدا(ص) از کاروان قریش 7- ابوطالب و معراج 8- آیا معراج ریشه قرآنی دارد9- آیا معراج پیامبر جسمانی بوده 10- معراج روحانی چیست؟ 11- معراج و قوانین علمی امروز.
    کلیدواژگان: معراج، سیره نبوی، عروج، سنت
  • مقالات گروه فنی و مهندسی و علوم پایه
  • عباس سلیم زاده* صفحات 35-46
    لینکهای اندوکتانسی در انتقال توان به صورت بیسیم به نسبت دیگر لینکها کاربرد بیشتری دارند. به ویژه در انتقال توانهای پایین و متوسط از این نوع لینکها استفاده می شود که به عنوان مثال می توان به شارژر مسواکهای شارژی و اتومبیلهای الکتریکی اشاره کرد. تحقیقات و پیشنهادات وسیعی در زمینه بهینه سازی راندمان لینکهای اندوکتانسی انجام شده است و تمامی نتایج برای سیستمهای تک بار قابل اجرا میباشند اما در زمینه انتقال بیسیم توان برای چند مصرف کننده (Multi-User) هنوز راه درازی در پیش روی است. در این مقاله با بررسی مدار معادل یک سیستم انتقال توان برای بیش از یک بار، مقدار بهینه راکتانس (بهینه بار) برای افزایش بازده، فرمولبندی شده است که میتواند در سیستمهای انتقال توان به چندین بار با یک ترانسمیتر به کار برده شود. به عنوان یک مثال عملی، میتوان به یک میز شارژر اشاره کرد که قابلیت شارژ چندین وسیله الکترونیکی مانند لپ تاپ و تلفنهای موبایل را دارد. لازم به ذکر است که برای خنثی کردن تلفات راکتیو، از رزونانس سری در هر دو سمت اولیه و ثانویه استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: لینکهای تزویجی القایی، راندمان، فرستنده، گیرنده، انتقال بیسیم توان، Inductive Links، Transmitter، Receiver، Multi، user، WPT
  • سیاوش احمدی*، مهران فخرایی لاهیجی صفحات 47-57
    در ابتدای امر فلزاتی مانند آلومینیوم و فولاد زمینه اصلی تحقیقات اصلی دانشمندان فعال در حوزه برخورد را شامل می شد چراکه این دسته از مواد استفاده ی گسترده ای را در صنایع نظامی دارا می باشد اما در سال های اخیر با ظهور دسته ی جدیدی از مواد در دنیای صنعت علاوه بر فلزاتی مانند آلومینیوم این دسته از مواد زمینه اصلی تحقیقات دانشمندان را شامل می شود چرا اینکه کامپوزیت ها موادی هستند که دارای نسبت وزن به استحکام بالایی هستند. اما بزرگترین نقطه ضعف کامپوزیت ها آسیب پذیری آن ها در مقابل ضربه است چراکه این مواد به راحتی در برابر ضربه خاصیت خود را از دست می دهد و دچار شکست می شوند. یکی از راهکارهایی که دانشمندان برای برطرف کردن این نقیصه بزرگ ابداع کردند استفاده کامپوزیت ها به همراه فلزلات سبکی مانند آلومینیوم است و در این قسمت پنل های ساندویچی پا در عرصه صنعت به خصوص صنایع هوایی و دریایی نهاد لازم به ذکر است پنلهای ساندویچی عمدتا از هسته کامپوزیتی تشکیل شده است. مدلسازی های انجام شده قبلی اثر برخورد پرتابه به صفحه آلومینیوم می باشد. مدلسازی تشریح شده در پروژه حال حاضر استفاده از دو نوع پرتابه ogival و orbicular بر صفحه FML میباشد و همچنین اثرات تغییر سرعت و جرم بر سرعت خروجی و انرژی جنبشی و انرژی درونی مورد برسی قرار گرفته است. در نهایت تغییرات بدست آمده در قالب نمودار برای درک بیشتر ترسیم می گردد
    کلیدواژگان: کامپوزیت، فایبر، مدل عددی، اجزای محدود
  • ابوالفضل رضایی فر*، حجت حاتمی صفحات 58-70
    امروزه گسترش شبکه و افزایش اتصالات بین ناحیه ای جهت پاسخگویی به تقاضای انرژی باعث بوجود آمدن نوساناتی با فرکانس کم در سیستم قدرت می باشد این نوسانات در صورت میرا نشدن قابلیت بازدهی خطوط انتقال شبکه را کاهش داده و گاهی اوقات باعث خارج شدن سیستم قدرت از حالت سنکرون و حتی فروپاشی کل سیستم می گردد. برای مقابله با برخی پدیده های ناخواسته دینامیکی عموما از سیستم های کنترلی استفاده می کنند برای این منظور سیستم کنترلی در نیروگاه ها مثل گاورنر و سیستم کنترلی در شبکه های قدرت مثل پایدار سازی سیستم قدرت معرفی و وارد نیروگاه ها شده اند. پایدار ساز سیستم قدرت به عنوان یکی از ارزان ترین روش های بهبود پایدار دینامیکی سیستم قدرت وسیله ای است که حلقه های کنترلی تکمیلی را برای سیستم تنظیم کننده خودکار ولتاژ فراهم ساخته و بر عملکرد دینامیکی سیستم قدرت با میرا کردن نوسان های آن تاثیر مطلوب می گذارد. عملکرد اصلی پایدار ساز سیستم قدرت تولید گشتاور مناسب روی روتور ماشین بوده بطوری که پس فازی میان ورودی تحریک و گشتاور الکتریکی جبران شود. سیگنال خروجی پایدار ساز متناسب با سرعت روتور است. در این پژوهش ابتدا به معرفی مدل دینامیکی شبکه قدرت تک ماشینه متصل به شین بی نهایت SMIB پرداخته شده است در نتیجه پژوهش مشخص گردید برای از بین بردن نوسانات در سیستم پایدار که در خط انتقال رخ می دهد پایدار ساز سیستم قدرت PSS مورد استفاده قرار داده می شود. در نتیجه با طراحی و شبیه سازی پارامترهای PSS توسط الگوریتم فازی شبکه های تک ماشینه انجام می گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه تک ماشینه متصل به شین بی نهایت (SMIB)، پایدارساز سیستم قدرت (PSS)، الگوریتم فازی
  • امیرحسین جهان تیغی*، علی میرابی، سیدعلی وزیری، بهرام قدیری صفحات 71-79
    امروزه وجود آلودگی های فراوان در انواع فاضلاب ها و بخصوص فاضلاب های صنعتی باعث شده روش های جدید در تصفیه انواع آلاینده ها، در کنار روش های متداول قرار گیرند. فرآیند اکسیداسیون پیشرفته به روش کاویتاسیون هیدرودینامیکی با تولید ترکیبات رادیکالی همچون محیطی مساعد برای اکسایش انواع آلاینده های آلی و معدنی در فاضلاب ایجاد می کند. این تحقیق یک مطالعه تجربی- تحلیلی است. در این خصوص یک راکتور کاویتاسیون هیدرودینامیکی در مقیاس پایلوت آزمایشگاهی طراحی و ساخته شد. در طی آزمایشات 10 لیتر از نمونه اولیه فاضلاب در هر یک از مراحل، مورد استفاده قرار گرفته است و پارامترهای COD، TDS، pH و کدورت برای آنها بررسی گردید. تغییرات در TDS و کدورت پساب تهیه شده نشان از تولید ترکیبات نامحلول و کلوئیدی در محیط آبی را می دهد. همچنین افزایش pH ، ناشی از قلیایی شدن محیط آبی در اثر فعل و انفعالات شیمیایی می باشد.
    کلیدواژگان: کاویتاسیون هیدرودینامیکی، اکسیداسیون پیشرفته، تصفیه فاضلاب
  • مصطفی جهان پور* صفحات 80-102
    سیستم عامل های توزیع شده بخش بسیار مهمی از کار طراحی و اجرای نرم افزار برای مدیریت سیستم هایی حاوی تعداد زیادی پردازنده را تشکیل می دهند، از طرفی پژوهش ها در حوزه های تحقیقات علوم کامپیوتر پیرامون رایانش توزیع شده در چند دهه گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. یکی از موضوعاتی که در این گونه سیستم عامل ها مطرح می شود بحث مدیریت فرایند است که برای مدیریت فرایند در یک سیستم عامل توزیع شده مکانیزم هایی وجود دارد که امکان انتقال فرایند، دانلود، اشکال زدایی از راه دور، حالت برداری و شبیه سازی راه دور سیستم عامل را ایجاد می کند. امکانات مدیریت فرایند توسط هسته سیستم عامل توزیع شده قابل تحقق است. در این مقاله مروری داریم بر سیر تکامل سیستم عامل های توزیع شده، نحوه مدیریت فرایند، مهاجرت، خوشه بندی، نحوه تراکنش پیام و سایر مباحث پیرامون سیستم عامل توزیع شده، همچنین یک نمونه از این گونه سیستم عامل ها به نام آموبا (آمیب) را مد نظر قرار داده و مدیریت فرایند، ارتباطات درون فرایندی و مکانیزم های کارآمد بودن آن را مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: سیستم عامل توزیع شده، مدیریت فرایند، آموبا (آمیب)، مهاجرت
  • نیلوفر قادر پور* صفحات 103-109
    داده کاوی هم چون دیگر مفاهیم فن آوری اطلاعات معانی متعددی را برای افراد مختلف تداعی می کند، اما اگر به طور دقیق استفاده شود به ابزار تحلیلی پیچیده ای که به طور خودکار الگوهای مفیدی را در میان داده های یک مخزن داده کشف می کند اشاره دارد. صنعت سلامت به طور مستمر در حال تولید میزان زیادی از داده ها می باشد و افرادی که با این نوع داده ها مواجه هستند، یافته اند که کاربردهای داده کاوی می توانند در تمام بخشهای صنعت مراقبت بهداشتی درمانی به صورت جدی مثمر ثمر باشند. داده کاوی به عنوان روشی نوین در کشف و مدیریت دانش در اصلاح روند تصمیم گیری مدیران نظام بهداشتی درمانی و ارتقاء کیفیت خدمات، و کنترل هزینه ها می تواند موثر باشد. با توجه به اهمیت مدیریت دانش و داده کاوی در عصر حاضر، در این مقاله سعی شده است به جایگاه داده کاوی در نظام سلامت و بهداشت و درمان به صورت مروری پرداخته شود.
    کلیدواژگان: داده کاوی، بیماران، سلامت، پزشکی
  • آرمان عبدلی*، مجتبی دهقان منشادی، صادق بردبار صفحات 119-131
    در پژوهش حاضر انتقال حرارت در سطح یک تیغه ی متحرک به هنگام عبور از روی نقاله بررسی شده است. تیغه خاص در شرایط تولید باید از دو منطقه روی نقاله عبور کند. یک منطقه هوا و یک منطقه حوضچه آب با شرایط خاص است. جریان با فرض های خاص حل تشابهی Blasius و Pohlhausen به روش عددی آنالیز شده است. تغییرات Nu، Re، h، Pr،cf در طول صفحه در سرعت های مختلف برای دو سیال آب و هوا بدست امده و در قسمت نتایج مقایسه ها صورت گرفته است. همچنین متغیر های مختلف معادله بلازیوس برای سیال هوا محاسبه شده است. به طور کلی نتایج بلازیوس و پل هاوسن فقط در لایه مرزی صدق می کند و با توجه به خواص آب و هوا می توان مشاهده کرد که ضخامت لایه مرزی در سیال هوا بیشتر است. همچنین از گراف های ترسیم شده می توان مشاهده کرد که مولفه سرعت در جهت y، (v ) در لایه مرزی برای آب خیلی کمتر از هوا می باشد. سرعت u نیز مستقل از نوع سیال بوده و فقط به سرعت سیال در ورودی صفحه بستگی دارد.
    کلیدواژگان: آنالیز عددی، انتقال حرارت جابجایی، حل تشابهی بلازیوس، تیغه صفحه ای متحرک
  • رضا سلطانی، سبحان صفوی منش* صفحات 132-147
    در این تحقیق، در یک شرایط کاملا اشفته، توزیع پارامترهای سرعت، غلظت، فشار و همچنین نحوه حرکت ذرات در یک نازل با استفاده از مدل دوفازی اویلر-لاگرانژ شبیه سازی شده است. ذرات جامد در ورودی نازل با سرعت بالا به مدت سه ثانیه به جریان هوا درون نازل تزریق می شوند.کل تخلیه ذرات از نازل پنج ثانیه به طول می انجامد. نتایج به دست امده در قالب نمودارها و کانتورها برای زمان های مختلف بدست آمده است. نتایج حاکی از ان است که همه پارامترهای جریان متاثر از هم هستند. تزریق ذرات جامد به درون نازل باعث بوجود امدن نواحی کم فشار درون نازل شده است. همچنین نشان خواهیم داد که تغییرات اصطکاک پوسته ای بر حسب زمان رفتاری شبیه به تغییرات غلظت بر حسب زمان دارد. جهت اعتبار بخشی به نتایج، نتایج به دست امده با نحوه حرکت ذرات درون لوله صحت سنجی شده است و با یک کار عددی - تجربی مقایسه شده است. همچنین تست استقلال از شبکه برای دو پارامتر حساس اشفتگی و هشت شبکه محاسباتی انجام شده است.
    کلیدواژگان: جریان ذرات، مدل دوفازی، اویلر - لاگرانژ، نازل
  • حسین یاوری*، محمد فضائلی زاده، رسول خسروانیان، وهاب حسنی صفحات 148-160
    برای تعیین مقادیر بهینه وزن روی مته و سرعت چرخش مته از drill-off test استفاده می شود. در این تست در بازه های محدود حفاری، وزن های مختلفی اعمال می شود و سرعت حفاری اندازه گیری می شود. وزن روی مته ای که بیشترین سرعت حفاری را به ما می دهد، به عنوان وزن روی مته بهینه در نظر گرفته می شود. در سال 1991بورگوین و همکاران اثبات کردند وزن روی مته ای که بیشترین سرعت حفاری را به ما می دهد نقطه بهینه نیست، بلکه نقطه بیشینه سرعت حفاری، در خارج از محدوده کارآمد حفاری قرار دارد. زیرا در این ناحیه هیدرولیک موجود نمی تواند همه خرده ها را از زیر مته حفاری خارج کند و مته دوباره اقدام به خرد کردن خرده های مرحله قبل می کند. به عبارت دیگر انرژی بیشتری صرف می کنیم اما درصد کمی از این انرژی اضافه صرف حفاری سازند جدید می شود در نتیجه انرژی ویژه مکانیکی بیشتر می شود و بازده عملیات حفاری کاهش می یابد و مته بیشتر ساییده می شود، از طرف دیگر ارتعاشات رشته حفاری و احتمال توپی شدن مته افزایش می یابد. نقطه بهینه، نقطه ای است که دارای کم ترین انرژی ویژه مکانیکی است. برای یافتن این نقطه ابتدا با استفاده از داده های تست و استفاده از شبکه عصبی مدل انرژی ویژه مکانیکی برای سازند به دست آورده شد. سپس با استفاده از زمان سیر موج فشاری و برشی و خواص سنگ و درصد شیل آن مقدار مقاومت فشاری تک محوره و سه محوره سنگ محاسبه شد سپس مقدار بازده مکانیکی حفاری به ازای مقادیر مختلف وزن روی مته محاسبه شد و وزن روی مته ای که بیشترین بازده و کمترین انرژی ویژه مکانیکی را داشت به عنوان مقدار بهینه معرفی شد.
    کلیدواژگان: انرژی ویژه مکانیکی، سرعت حفاری، شبکه عصبی، وزن روی مته، بازده مکانیکی
  • پویان رودگر صفاری، هژبر محمدی، مهران فخرایی* صفحات 161-170
    در پژوهش حاضر به بررسی لایه چینی و تاثیر آن بر سیلندر HDPEتقویت شده باگرافیت اپوکسی پرداخته شد و مقدار نیروی قابل تحمل پس از تقویت، محاسبه گردید .درقدم نخست تمامی سیلندر به غیر از نازل را با 22 لایه گرافیت اپوکسی تقویت نموده و لایه چینی 10 لایه اول را صفر قرار داده و 12 لایه دیگر را تغییر دادیم. لایه چینی های [35/-35] ٬ [45/-45] ٬ [55/-55] ٬ [65/-65]٬[75/-75] و [85/-85] را برای 12 لایه دوم اعمال کردیم که پس از بررسی مشخص گردید که لایه چینی [65/-65] درتمامی طول سیلندر و علی الخصوص اطراف نازل ،بیشترین استحکام را ایجاد می کند و درطول بدنه اصلی مقدار تنش برای [45/-45] و [55/-55] کمترین مقدار و برای [75/-75] و [85/-85] بیشترین مقدار می باشد. درقدم بعدی لایه چینی[65/-65] برای 12 لایه ثانویه ثابت نگه داشتیم و10 لایه اول را از صفر به 90 تغییر داده و نتایج بدست آمده نشان داد که سیلندر در معرض فشار انفجار قرار می گیرد که باید ازآن اجتناب گردد و در نهایت با اعمال تقویت کننده با لایه چینی مناسب سیلندر توانایی تحمل با رتا239 مگاپاسکال ر اپید اکرد.
    کلیدواژگان: لایه چینی، گرافیت اپوکسی، تنش، سیلندر CNG، کامپوزیتی، HDPE
  • مهدی رضوانی توکل* صفحات 171-182
    مواد تابعی FGMنوع جدیدی از کامپوزیت هایی هستند که به واسطه تغییرات یکنواخت مواد در آن ها، می توانند ویژگی های مهمی مانند مقاومت بالا در برابر حرارت، فرسایش، شکست و خوردگی را از خود به نمایش بگذارند. همچنین به منظور تهیه موادی مناسب برای انجام تست های پایانی (تست های دینامیکی تعیین کننده انواع رفتارهای دینامیکی مواد) که دارای ویژگی های مکانیکی قابل توجه بوده نیز کاربردهای گسترده ای داشته باشند. در صنعت پیشرفته امروز نیز، مانند این ویژگی ها باعث شده، که استفاده از این نوع مواد در فناوری های جدید و به خصوص صنایع هوا فضا به سرعت افزایش یابد و در نهایت باعث ایجاد قطعات و مکانیزم هایی با خواص و ابعاد مطلوب شود. در این مقاله به بررسی مواد FGM از لحاظ ساخت و همچنین بررسی تقریب خواص مکانیکی این مواد پرداخته شده است. وجود این مواد در طبیعت باعث شده است تا محققین تلاش های فراوانی را در خصوص مطالعه و بررسی این مواد انجام دهند که در این اینجا به نمونه هایی از این مواد در طبیعت و همچنین کاربردهای مختلف آن در صنعت نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مواد تابعی، مواد FGM، خواص مکانیکی مواد تابعی، کاربرد مواد تابعی
  • امیر حسین جهان تیغی*، علی میرابی، سیدعلی وزیری، بهرام قدیری صفحات 183-191
    محیط های آبی و از جمله فاضلاب و پساب های صنعتی به عنوان یک منبع دارای آلاینده های مختلف در محیط زیست معرفی می شوند. همچنین به دلیل استفاده صنایع از مواد شیمیایی، ترکیبات آروماتیک چند حلقه به صورت عمده در این نوع از فاضلاب ها وجود دارند. در این مقاله با استفاده از تکنیک جذب سطحی مواد آلی به حذف آلاینده نفتالین از محیط آبی پرداخته شده است. فرآیند مذکور با هدف حذف آلاینده نفتالین به عنوان یک ترکیب آروماتیک چند حلقه بررسی شده است. در این راستا سنتز نانو جاذب گرافن اکساید/SBA-15 به عنوان یک نانو جاذب متخلخل صورت گرفت. در نتایج حاصل مشاهده شد محیط اسیدی شرایط مساعدی را برای فرآیند جذب بوسیله کامپوزیت تهیه شده ایجاد می کند، همچنین افزایش مدت ماندگاری جاذب در محیط حاوی آلاینده، افزایش مقدار جاذب و کاهش غلظت اولیه از نفتالین باعث بهبود راندمان جذب شده است.
    کلیدواژگان: نفتالین، جذب سطحی، گرافن اکساید، SBA، 15، نانو جاذب، محیط آبی
  • عبدالحسین دوستی زاده* صفحات 192-196
    متالورژی در آغاز قرن بیستم با گسترش و علمی شدن فنونی همچون جوشکاری ، برشکاری و... ، در طیف گسترده ای از صنایع و فنون رایج و نیاز به آن در کلیه صنایع احساس شد. در فرآیندهای جوشکاری ذوبی ، که فلاکس روی فلز جوش مذاب حضور دارد واکنش ها و تعادلهای سرباره و فلز مذاب شبیه فولادسازی است فقط زمان واکنش کوتاهتر ، حجم مذاب و سرباره کمتر و درجه حرارت بالاتر بوده و به متالورژی استخراجی مربوط است. برای انتخاب صحیح فرآیند جوشکاری ، نوع الکترود ، طرح مناسب ، و... و آشنایی با متالورژی جوش الزامی است. جوشکاری که امروزه به صورت یک علم پیشرفته در خدمت صنایع در آمده ، در روزگار پیشین یک هنر تجربی به حساب می آمد. اما با شروع جنگ جهانی اول ، جوشکاری رشد وسیعی یافت و پا به عرصه جدیدی گذارد. در طی همین سالها بود که بسیاری از روش های ماشینی و جدید جوشکاری طراحی و آزمایش شد. در سال 1930 روش استفاده از گازهای محافظ در اروپا و امریکا رایج و در اواسط همین سال برای اولین بار تکنیک جوشکاری زیرپودری اختراع شد. در همان سالها استفاده از گازهای خنثی در اروپا مرسوم گردید و به این ترتیب روش های میگ مگ در اروپا و امریکا شیوع پیدا کرد. ژاپن در صنایع خودرو و سبک به سراغ پیشرفته ترین روش های ماشینی جوشکاری و لحیم کاری رفت. در آلمان جوشکاری در صنایعی چون فولاد ، خودرو و ماشین آلات ارزشهای خود را به نمایش گذارد. در صنایع نفت و کشتی سازی انگلستان ، جوشکاری به شکل علمی و مدرن به کار گرفته شد. در 1960 میلادی آمریکا و شوروی در صنایع فضایی ، هواپیمایی و غیره اطلاعات علمی ، عملی و فنی جامعی درباره جوشکاری بدست آوردند. در همین سالها بود که استفاده از تشعشع الکترونی و لیزری مرسوم گردید. در این مطالعه به بررسی مزایا و معایب روش‏های مختلف جوشکاری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جوشکاری، اتصال، مذاب، الکترود، قوس الکتریکی
  • رضا شهری*، حیدر زمانی صفحات 197-215
    محله تاریخی یورد شاهی در سمت شمال شرقی میدان انقلاب (ایالت) ودر سمت جنوبی با خیابان امام خمینی(ره)، از سمت شرقی با خیابان خیام شمالی، از سمت شمالی با خیابان مدنی و از سمت غربی با خیابان امینی همجوار است و هدف کلی از پرداختن به آن شناخت و بازآفرینی محله در راستای اجرای طرح های راهبردی در منظر و بافت شهری است. روش تحقیق به صورت کمی انجام پذیرفته و همچنین با شیوه استلالی، به منابع و متون معتبر کتابخانه ای، استنادی و شبکه جهانی اینترنت نیز ارجاع شده است. یافته های تحقیق حاکی از این است که شناخت و ساماندهی کلی از محله یورد شاهی و مقایسه کار تحقیقاتی انجام شده با دست آورد های انجام شده در راستای اجرای طرح های راهبردی از قبیل دسترسی های ارتباطی( درون محله ای، محصوریت، پیاده روها)، شناخت کالبدی، اجتماعی، ادراکی و بصری، اکولوژیکی و زیست محیطی، و تناسب کاربری ها با بافت تاریخی محله یورد شاهی است. باز آفرینی بناها و بافت کهن، از طریق ایجاد تغییر در این بافت میسر است. در اجرای طرح های راهبردی در مجموع کلی طبق ضراب وزنی به دست آمده با روش سوات با مشکلات و نقاط ضعف و تهدیدها مواجه هستیم که همواره بر نقاط قوت غلبه می کنند و درهر صورت باید تغییراتی در محله ایجاد شود که باعث بازگردانیدن حیات به این محله شود و ارائه خدمات در جهت رفع نیازهای محله را میسر سازد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، محله یورد شاهی، طرح های راهبردی، منظر شهری
  • محمد مهدی عابدی*، محمدعلی ارجمند، البرز حاجیان نیا صفحات 216-228
    افزایش مقاومت برشی و همچنین ظرفیت باربری خاک مسلح شده با ژئوگرید از دو عامل افزایش مدول خاک و مقاومت بالای مسلح کننده در کشش ناشی می شود. مقاومت کششی مسلح کننده در درون خاک حاصل از مقاومت اصطکاکی سطح تماس و ایجاد مقاومت پاسیو ایجاد شده در جلو المان های متقاطع عرضی ژئوگرید می باشد. در خاک رس مسلح شده با ژئوگرید، مقاومت سطح تماس پایین بوده و درنتیجه گسیختگی سطح تماس قبل از رسیدن مقاومت کششی مسلح کننده به حد نهائی رخ می دهد. همچنین بدلیل تفاوت فاحش بین اندازه چشمه های ژئوگرید در مقایسه با دانه های خاک رس، ژئوگرید در محدود نمودن حرکت ذرات و ایجاد مقاومت پاسیو در خاک رس تقریبا بی تاثیر است. در این پژوهش سعی شده تا با استفاده از آزمایش های سه محوری (UU) در مقیاس بزرگ و CBR، اثر وجود لایه های ژئوتکستایل در اطراف ژئوگرید بر بهبود اندرکنش خاک-ژئوگرید و در نتیجه افزایش مقاومت برشی و ظرفیت باربری بررسی شده و همچنین ارتباط میان نتایج آنها مورد مطالعه قرارگیرد. این آزمایش ها بروی نمونه های فاقد مسلح کننده، مسلح شده با لایه های ژئوگرید و مسلح شده با لایه های ژئوکامپوزیت انجام گرفت. نتایج مطالعات و آزمایش ها نشان داد که وجود لایه های ژئوتکستایل در اطراف ژئوگرید درتسلیح خاک رس بنحو موثری سبب بهبود اندرکنش سطح تماس و بسیج شدن تنش ها بروی ژئوگرید شده و نه تنها باعث ارتقاء پارامترهای مقاومت برشی می گردد، بلکه سبب افزایش ظرفیت باربری نیز می شود. نتایج پرتونگاری بعمل آمده از نمونه های گسیخته شده در آزمون سه محوری نیز بوضوح انعکاس صفحه گسیختگی در اثر وجود ژئوکامپوزیت را نشان داد. همچنین بوسیله رابطه ای ارتباط میان مقاومت برشی و اعداد CBR بدست آمده مورد بررسی قرارگرفت.
    کلیدواژگان: رس، ژئوکامپوزیت، سه محوری، اندرکنش سطح تماس، CBR، همبستگی
  • علیرضا افرادی*، ایرج علوی، هادی حمیدیان صفحات 229-236
    عملیات معدن کاری به عنوان یک فعالیت در تغییرات زیست محیطی نقش دارد که با استفاده از فناوری های نوین می توان ضمن بهره برداری اصولی از آنها، ضرر و زیان وارده بر محیط زیست را کاهش و به حداقل رساند. بازسازی معدن مهمترین طرح برای بازگرداندن زمین های معدن کاری شده به حالت اولیه و سپس احیای منطقه به روش های مختلف است. یکی از ضروری ترین عملیات بازسازی، گیاه کاری است. معدن سنگ آهن چغارت در ناحیه کویری شهر بافق از استان یزد قرار دارد. برای انتخاب گیاهان مناسب برای کاشت در این منطقه، معیارهای مختلف در نظر گرفته شد که بر اساس آن چند گونه گیاهی سازگار با شرایط اقلیمی و آب و هوا و خاک ناحیه انتخاب شده و سپس با روش TOP SIS فازی، اولویت بندی بین گونه های گیاهی انجام شد و بهترین پوشش گیاهی، گز ونخل انتخاب شدند. گونه های اوکالیپتوس و کاج هم شرایط مناسبی دارند.
    کلیدواژگان: بازسازی معدن، گیاه کاری، معدن سنگ آهن چغارت، روش TOP SIS فازی، گز، نخل
  • بهزاد محمدی*، اسماعیل نظرخانی، علی منصوری صفحات 237-246
    یکی از تهدیداتی که امروزه علیه تجمعات انسانی و ساختمان ها وجود دارد، وقوع انفجار می باشد. از جمله حالاتی از بارگذاری انفجار که کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است، وقوع انفجارهای متوالی است. در این حالت انفجار دوم پس از انفجار اول و با فاصله زمانی مشخص از آن اتفاق افتاده و باعث افزایش شمار تلفات و خسارات وارده می گردد. در این مقاله با انتخاب سیستم سازه ای مهاربندی همگرا، تاثیر شکل مهاربند بر عملکرد سازه تحت بارهای انفجار متوالی مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور ارزیابی رفتار سازه های دارای مهاربند با شکل ضربدری و شورون توسط روش تحلیل دینامیکی غیرخطی انجام شده است. مقایسه رفتار اشکال مذکور مهاربند تحت بارگذاری انفجار، با بررسی پارامترهایی همچون برش پایه، شتاب، جابجایی بام و سطوح عملکرد سازه انجام شده است. نتایج مدلسازی و تحلیل عددی، نشان دهنده شکل گیری رفتار غیرخطی بیشتری در طبقات فوقانی سازه نسبت به طبقات تحتانی، در هر دو سیستم باربر جانبی می باشد. مقایسه رفتار سیستم های سازه ای مورد مطالعه، نشان دهنده عملکرد و رفتار مناسب تر سیستم دارای مهاربند شورون، تحت بارگذاری ناشی از انفجار متوالی، در مقایسه با مهاربند ضربدری می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل دینامیکی غیرخطی، بار انفجار متوالی، مهاربند همگرای ضربدری، مهاربند همگرای شورون، عملکرد سازه
  • علی بوبه رژ* صفحات 247-264
    با توجه به کاربرد روز افزون موتور های شارمحوری و عدم وجود یک الگوریتم کامل طراحی به خصوص در مورد موتور تکفاز خازن دائم شارمحوری، یک الگوریتم جهت طراحی که شامل یافتن ابعاد قسمت های مختلف موتور و محاسبه پارامترهای الکتریکی مانند مقاومت ها و راکتانس ها و خازن می باشد، در این مقاله ارائه شده است. یک موتور القایی تک فاز شار محوری،که کاربرد قابل توجهی در سیستم های تهویه مطبوع دارد، مورد بررسی عملکردی قرار می گیرد. این بررسی عملکردی شامل آزمایش های dc، روتور قفل شده و بی باری، اندازه گیری پارامترهای مکانیکی مانند ممان اینرسی و مدلسازی حالت دائمی بوسیله روابط مدل حالت دائمی پیشنهادی موتور تکفاز خازن دائم شار محوری، محاسبه پارامترهای عملکردی موتور به ازای لغزش های مختلف و شبیه سازی حالت گذرا بوسیله روش های مدلسازی مرسوم توسط نرم افزار سیمیولینک متلب می باشد. در انتها روش اجزای محدود برای تایید الگوریتم طراحی، مدل حالت دائمی، مدل دینامیکی و نتایج آزمایش ها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: موتور القایی شار محوری تکفاز، الگوریتم طراحی، مدل عملکردی حالت دائم، مدل عملکردی حالت گذرا، روش اجزای محدود
|
  • Javad Amini Rastabi *, Ali Nasirpour Pages 110-118
    New plant gums obtained from different sources have attracted the attention of researchers for a wide range of applications, especially in the food industry. These molecules were used for a variety of purposes since they are chemically inert, biodegradable, less expensive, non-toxic and widely available. They represent one of the most abundant raw materials used not only in commercial food products, but also in cosmetic and pharmaceutical products. Among these gums, the ones produced by Rosaceae family have been taking special attention. Rosaceae family consists of peach, plum, apricot, cherry, and almond trees which all can produce exudate gums. Mountain or wild almond (Amygdalus scoparia Spach) is a tree or a shrub from this family that a transparent type of gum is exuded from the trunk and branches of this tree namely Farsi gum (also called Zedo gum). Thus, the aim of this review is to report the recent advances in Farsi gum and other rosaceae plant gum exudates. An emphasis is given for their chemical composition, structures and functional properties.
    Keywords: Farsi Gum, Rosaceae Gums, Physicochemical Properties, Functional Properties