فهرست مطالب

نخبگان علوم و مهندسی - سال سوم شماره 1 (فروردین 1397)

نشریه نخبگان علوم و مهندسی
سال سوم شماره 1 (فروردین 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات گروه علوم انسانی
  • محمد اسمعیلی * صفحات 1-12
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه حمایت سازمانی ادراک شده با رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه ارومیه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه ارومیه در سال 1395 بودند که از این تعداد 234 نفر براساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته حمایت سازمانی ادراک شده و رفتار شهروندی سازمانی اورگان و کانوسکی(1986) استفاده شد.
    روایی پرسشنامه با بهره گیری از نظرات اصلاحی استادان مدیریت آموزشی تعیین شد و پایایی هر دو پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب (73/0a=) و (72/0a=) به دست آمد. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بوده و به صورت میدانی اجرا شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد که حمایت سازمانی ادراک شده با رفتار شهروندی و همه ابعاد آن رابطه معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد با افزایش حمایت سازمانی، کارکنان رفتار شهروندی بیشتری از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، رفتار شهروندی سازمانی، کارکنان دانشگاه
  • سیده فاطمه شفیع پور، ربابه دیانتی، علیرضا زارع زیدی *، مهرداد متانی صفحات 13-24
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سکوت سازمانی بر تعلق خاطر کاری کارکنان منطقه 16 پستی تهران انجام شده است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان منطقه 16 پستی تهران می باشند. که تعداد 110 نفر از آنان بر اساس جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. هم چنین جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سکوت سازمانی ولکولا و بورادوس(2005) که دارای 15 گویه و سه مولفه (نگرش مدیریت عالی به سکوت، نگرش سرپرست به سکوت و فرصت های ارتباطی) استفاده شده و اعتبار پرسشنامه مذکور به روش آلفای کرونباخ 82/0 بدست آمد. در این تحقیق هم چنین از پرسشنامه تعلق خاطرکاری شاوفلی و بکر(2003) استفاده گردید که از روایی و پایایی بالایی برخوردار است و طبق نتایج بر اساس آلفای کرونباخ عدد 91/0 بدست آمد. این پرسشنامه شامل 17 گویه و سه مولفه (جذب، نیرومندی و وقف) می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که سکوت سازمانی و ابعاد آن شامل نگرش مدیریت عالی به سکوت، نگرش سرپرست به سکوت و فرصت های ارتباطی بر تعلق خاطر کاری کارکنان جامعه آماری مورد نظر موثر است.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، تعلق خاطر کاری، کارکنان منطقه 16 پستی
  • مقالات گروه فنی و مهندسی
  • حجت الله زمانی *، آرش امینی صفحات 25-37
    در این مقاله، مساله همسان سازی اثر کانال چندمسیره در سیستم های مخابراتی مورد بررسی قرار می گیرد. داده در زمان انتقال از فرستنده به گیرنده از یک کانال عبور می کنند که باعث ایجاد اعوجاج و تداخل بین سمبلی می شود. وجود نقطه پوچ در حوزه فرکانسی کانال باعث ناپایداری الگوریتم های همسان سار کانال می شود. روشی برای مقابله با اثرکانال های دارای چندین نقطه پوچ در حوزه فرکانس در این مقاله پیشنهاد می شود. روش پیشنهادی ابتدا نقاط پوچ را شناسایی می کند و با حل یک مساله ی بهینه سازی بر روی دنباله راهنما دریافتی، ضرائب بهینه را بدست می آورد، سپس سیگنال را تصحیح و اثر نقاط پوچ کانال را جبران می کند. الگوریتم پیشنهادی به الگوریتم های معمول همسان ساز اثر کانال مانند همسان ساز حداقل میانگین مربعات خطا اضافه می شود تا بهبود جبران اثر کانال حاصل شود. شبیه سازی ها نشان می دهد که روش پیشنهادی با افزودن اندکی پیچیدگی به همسان ساز به خوبی اثر مخرب نقاط پوچ کانال را برطرف می کند و نسبت به همسان سازهای کنونی اثر کانال با کیفیت بهتری برطرف می کند.
    کلیدواژگان: همسان ساز کانال، کانال چندمسیره، نقطه پوچ کانال، سیستم های مخابراتی، مدولاسیون دیجیتال
  • شیما کرباسی *، بهروز رضایی علم صفحات 38-64
    موتور هیسترزیس، ماشین سنکرون خودراه اندازی است که دارای استاتوری مشابه موتورهای القایی است ولی مواد نیمه سخت در روتور موتور هیسترزیس، حلقه های B-H پهن تری نسبت به مواد مغناطیس نرم استفاده شده در موتورهای القایی دارند و بنابراین منجر به ایجاد مدل پیچیده تری می شود. موتورهای هیسترزیس از خاصیت هیسترزیس مواد مغناطیسی برای ایجاد گشتاور استفاده می کنند. بنابراین مدل سازی حلقه ی پسماند مواد مغناطیسی برای این موتور از اهمیت بالایی برخوردار است.در این مقاله برخی از روش های مختلف مدل سازی پسماند مغناطیسی بررسی شده اند. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تحلیلی موتور هیسترزیس و مدل سازی این موتور می باشد. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و از نوع کاربردی می باشد.
    لذا در گام اول با استفاده از مطالعات کتابخانه ای به بررسی مطالب کلی و پایه در خصوص موتور هیسترزیس پرداخته شد. در گام دوم با مطالعه ی تعدادی از پایان نامه ها و مقالات، انواع روش های مختلف مدل سازی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت نتیجه گیری نهایی صورت گرفت. در این تحقیق، مدل مداری موتور هیسترزیس و روش های مختلف مدل سازی دینامیکی این موتور ارائه شده که بسته به نوع کاربرد و تحلیل، مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بررسی تحلیلی، موتور هیسترزیس، مدل مداری، مدل سازی دینامیکی
  • جواد مرتضوی *، عباس اصغریان، محسن ضیایی صفحات 52-61
    در مقاله حاضر، مساله زمان بندی کار کارگاهی انعطاف پذیر با فرض عدم دسترسی به ماشین ها به دلیل عملیات نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه، بررسی می شود. در این پژوهش قصد داریم، برای مساله مورد بحث یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط[1] (MILP) ارائه دهیم تا جواب بهینه برای ابعاد کوچک و متوسط مساله در زمان معقول حاصل شود. در این مدل هدف، کمینه سازی حداکثر زمان خاتمه ( ) می باشد و عملیات نت روی هر ماشین، مدت زمان ثابت داشته و خاتمه آن در یک پنجره زمانی معین رخ می دهد. به منظور ارزیابی مدل ریاضی مسائلی با ابعاد مختلف حل می نماییم. نتایج حاصل نشان می دهد مدل ریاضی قادر به حل مسائل با ابعاد کوچک و نسبتا بزرگ در زمان معقول می باشد.
    کلیدواژگان: زمان بندی کار کارگاهی انعطاف پذیر_ محدودیت عدم دسترسی، عملیات نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه، برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط
  • فائزه توکلیان *، نسترن سینایی صفحات 62-78
    فضاهای شهری، در خدمت بزرگراه ها و ماشین ها قرار گرفته اند و گسترش این چنینی بافت های شهری، آلودگی هوا، ترافیک، تخریب طبیعت و... را به دنبال دارد. در این میان کودکان به عنوان قشر حساس تر جامعه آسیب بیشتری خواهند دید. از این رو هدف اصلی تحقیق حاضر، توجه بیش از پیش به کودکان در طراحی شهری و در نظر گرفتن روحیات و نیازهای کودکان از فضایی که آنان را در بر می گیرد، می باشد.
    مقاله حاضر با استفاده از روش های کیفی، توصیفی، تحلیل محتوا، مقایسه تطبیقی، مطالعات کتابخانه ای، درگاه های اینترنتی و استفاده از مشارکت کودکان، به کودک و حقوق کودک در شهرسازی کشورهای مختلف و ایران پرداخته می شود و سپس مقایسه ای تطبیقی در قالب جدول صورت می گیرد و نکات مثبت و منفی هرکدام بررسی شده و در انتها راهکارها و پیشنهادهایی از قبیل: استفاده از تنوع رنگی و مبلمان مناسب کودکان، ایجاد احساس امنیت و استقلال فردی کودکان و... شهری ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: کودک، حقوق کودک، شهر کودک مدار
  • علی رجایی * صفحات 79-93
    امروزه تهران به عنوان یکی از آلوده ترین شهرهای جهان شناخته می شود که باعث بروز رنج و ناراحتی بسیاری برای ساکنان آن شده است.بسی جای تاسف است که در قرن حاضر که کشورهای بسیاری در حال پیشرفت روزافزون می باشند و همواره به فن آوری ها و تکنولوژ های جدیدی دست می یابند و علاوه بر آن انسان با پیشرفت علم روز به روز به اهمیت سلامتی جسمانی خود بیشتر پی می برد و راهکارها و پیشرفت های مختلفی را جهت افزایش سلامت خود به کار می برد ، در ایران شهرهایی از قبیل تهران به عنوان آلوده ترین شهرهای دنیا شناخته می شوند که این آلودگی باعث صدمات جسمانی به افراد مسن و کودکان شده تا جایی که برخی از روزها ناچار به تعطیلی مدارس می شویم. در این رابطه واقعا تاکنون اقدام موثر و پایدار و کارآمدی صورت نپذیرفته است و طرح هایی از قبیل زوج و فرد کردن تردد خودروها و یا در طرح قرار دادن برخی از خیابان ها و... تاثیر چندانی در بهبود شرایط آلودگی این شهر نداشته است و مسولین می می بایست همواره در پی یک چاره اساسی و پایدار و مداوم در حل مشکل آلودگی هوای این شهر باشند. در این تحقیق سعی شده است برخی از ساده ترین را هکارها که در شرایط فعلی با توجه به امکانات و شرایط داخلی کشور می توان انجام داد را ارائه کرد. لازم به ذکر است که مشکل آلودگی هوای شهر تهران با این درجه خطر فقط با توجه به مسائلی از قبیل تردد خودروها حل نخواهد شد و می بایست به صورت جامع و کلی در بسیاری از زمینه های دیگر نیز فعالیت های علمی و عملی انجام شود.تحقیقات و پژوهش های زیادی در این راستا انجام پذیرفته است که به نتایج برخی از آنها در بخش مقدمه اشاره شده است. آنچه که در این مقاله ارائه شده است راهکارهایی عملی و قابل اجرا می باشد که با یک مدیریت صحیح و اجرایی بدون پیچیدگی های تخصصی و علمی می توان به طرز موثری آلودگی هوای تهران را کاهش داد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، راهکارها، ترافیک خودروها
  • عمار فیضی * صفحات 94-103
    هدف از انجام پژوهش حاضر ارائه یک مدل برنامه ریزی ریاضی حمل و نقل و ذخیره سازی روغن خام خوراکی برای نحوه توزیع روغن خام خوراکی از دو بندر امام خمینی(ماهشهر) و بندر عباس، که مجموعا دارای شش مخزن به کارخانه های سیرجان، کشت و صنعت شمال و لادن با توجه به محدودیت های بودجه ای، زمانی، و وجود تنها سه شرکت حمل و نقل آبادان، بارلکزا و ریلی از بنادر مذکور به کارخانه ها می باشد. با توجه به این که روغن خام یک کالای فاسد شدنی با پنجره زمانی می باشد، شرایط باید طوری باشد که تامین کنندگان متضرر نگردند. هدف از ارائه این مدل کمینه سازی هزینه های توزیع و ذخیره سازی روغن خام خوراکی است. در این راستا ابتدا به شناخت وضعیت کنونی سیستم حمل و نقل روغن خام خوراکی در کشور و نقاط ضعف آن پرداخته می شود. سپس به منظور بهینه سازی سیستم، یک مدل ریاضی طراحی می شود. نتایج این پژوهش می تواند دید جامعی را به متخصصان حمل و نقل روغن خام خوراکی در شناخت متغیرها و محدودیت ها و دستیابی به راه حل های بهینه سازی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: مدل سازی ریاضی، حمل و نقل، ذخیره سازی، روغن خام خوراکی
  • مسعود عبادیان *، مصطفی واحدی پور صفحات 104-112
    نفوذ سیستم های خورشیدی فتوولتائیک (PV) متصل به شبکه است که به تدریج به عنوان یک جایگزین برای منابع انرژی معمول افزایش یافته است. واسط سیستم های فتوولتائیک به شبکه نیاز به استراتژی کنترل کارآمد برای بهره برداری، کنترل و بهبود کیفیت توان است. این شیوه تولید توان به سبب طبیعت تمیز و بدون نیاز به سوخت، روز به روز توجه بیشتری به خود جلب می نماید. در این مقاله روشی جهت بهبود کیفیت توان با استفاده از انرژی خورشیدی توسط سیستم فتوولتائیک و فیلتر فعال موازی با بکارگیری تئوری p-q ارائه شده است. در سیستم از یک مبدل DC/DC جهت افزایش بازده سیستم فتوولتائیک استفاده شده است. این مبدل را می توان برای اتصال منابع انرژی تجدید پذیر (انرژی خورشیدی، باد، و...) به ریزشبکه و یا برای هارمونیک، توان راکتیو و یا جبران خسارت عدم تعادل استفاده می شود. عملکرد فیلتر در جبران سازی و حذف اعوجاجات هارمونیکی، تصحیح ضریب قدرت و شرایط بار نامتعادل مورد بررسی قرار گرفته است. فیلتر اکتیو پیشنهادی در محیط Simulink/MATLAB مدل سازی و شبیه سازی گردیده است.
    کلیدواژگان: تلفات انرژی الکتریکی، نامتعادلی، کیفیت توان، فیلتر اکتیو موازی، هارمونیک، سیستم فتوولتائیک
  • مقالات گروه علوم پایه
  • سید محمد حسینی *، میلاد نوروزی، پویان غیاثی صفحات 123-128
    در این مطالعه، به بررسی خواص فیزیکی و خواص اپتیکی غیرخطی دو بلور تری بورات لیتیم و فسفات تیتانیل پتاسیم پرداخته شده است و وجه تمایز این دو بلور مطرح شده است. از آنجاییکه این دو گونه بلور در شاخه ی اپتیک غیرخطی فیزیک دارای اهمیت خاص و ویژه ای می باشد لذا، کاربرد آنها نیز مورد بررسی قرار گرفته است. بلورهایی با خواصی مانند بلور تری بورات لیتیم به دلیل ضریب موثر غیرخطی پایین، شرایط در فرایندهای اپتیک غیرخطی را به خوبی برقرار می کنند. اما بلورهایی با خواصی مانند بلور فسفات تیتانیل پاسیم به دلیل ضریب موثر غیرخطی زیاد، شرایط در فرایندهای اپتیک غیرخطی را به خوبی برقرار نمی کند و دارای کاربردهای محدود می باشند.
    کلیدواژگان: خواص غیرخطی، اپتیک غیرخطی، آمیختگی فاز، LBO، KTP
  • علی اکبر دهنوخلجی * صفحات 129-135
    در این مقاله، Co3O4/CoO با استفاده از روش تخریب حرارتی حالت جامد کامپوزیت [Co(NH3)5Cl]Cl2/PVA در دمای 600 درجه سلسیوس به مدت 1 ساعت تهیه شدند. نانوذرات Co3O4/CoO به کمک تکنیک های طیف سنجی ارتعاشی (FT-IR)، پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) شناسایی شدند. نتایج پراش پرتو ایکس نشان می دهد که نانوذرات تهیه شده مخلوطی از Co3O4 و CoO می باشند. نتایج میکروسکوپ الکترونی عبوری وجو نانوذراتی با ابعاد مختلفی از 50 تا 500 نانومتر و شکل های مختلفی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت، نانوذرات کبالت اکسید، پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی عبوری
|
  • Shahriar Amani *, Ali Toolabimoghadam, Alireza Nadi Polkhabi Pages 113-122
    In recent years, voltage instability has focused on many of its power system users, as well as the growth of demand for electricity and the economy and the environment, has led to the expansion of new energy use. The purpose of this paper was to use a new method for determining the optimal alternative and the minimum number of PMU units in the network based on the best PSO algorithm. From the perspective of the PMUs in the system, location optimization is performed based on the mode of estimation for variable voltage and control variables in a distribution network with DG resources and multiple loads. The purpose of this research is to determine the optimal alternative and the minimum number of units of the PMU and the difference in voltage voltages in the network based on the algorithm.
    Keywords: PMU, Distributed Generation, PSO Algorithm