فهرست مطالب

نخبگان علوم و مهندسی - سال سوم شماره 4 (مهر 1397)

نشریه نخبگان علوم و مهندسی
سال سوم شماره 4 (مهر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا صالحی مبارکه صفحه 1
    امروزه پیشرفت کشورها، سازمان ها و موسسات کوچک و بزرگ درگرو علم و دانش بشری است. افزایش علم و دانش و تغییرات پرشتاب سبب شده است که سازمان ها، آموزش وپرورش را در راس برنامه های خود قرار دهند. معلمان محترم در هر جامعه ای یک صنف پراهمیت بوده و دارای نقش ارزنده و قابل ملاحظه ای می باشند. معلم درصورتی می تو اند تدریس اثر بخش داشته باشد، که بتواند با شیوه های متعدد کلاس درس را مدیریت کند و تمام تمرکز وحواس دانش آموزان را به خود جلب کند. لذا اینجانب در این مجموعه قصد داشته شیوه ها و روش های مدیریت کلاس درس را مورد بررسی قرار داده تا بتوانم چراغی در راه توسعه حرفه ای معلمان این مرز و بوم بیافروزم. روش تحقیق این مقاله بصورت کتابخانه ای می باشد. در این مقاله سعی بر این داشته تا با استفاده از کتب معتبر و همچنین استفاده از مقالات به روز علمی، مطالبی درخور استفاده، پیرامون مدیریت کلاس، گرد آوری شود. در این پژوهش ابتدا عوامل موثر بر مدیریت کلاس که شامل: ویژگی های شخصیت معلم، روش های تدریس معلم و استفاده از فنون تدریس می باشد، را مورد بررسی قرار داده شده است. در ادامه بحث به معرفی سبک های اداره کلاس که شامل: سبک اقتدار گرایانه (دموکراسی قانون مدار) ؛ سبک مستبدانه (تحکم آمیز) ؛ سبک آزادگذاری (بی عنان، آسان گیری) ؛ است، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، معلم، سبک اقتدار گرایانه، تدریس اثر بخش
  • منا سادات نقوی ، فرزانه حیدرپور صفحه 12
    تامین منابع مالی یکی از مهم ترین وظایف نهادهای عمومی از قبیل شهرداری هاست. هرچند که منابع مالی شهرداری ها به صور مختلف قابل حصول است اما همه آن ها از خصوصیات درآمدهای پایدار برخوردار نیستند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر پایدارسازی نظام درآمدی بر تامین مالی شهرداری ها تهران می باشد. ابتدا از چهار چوب نظری و پیشینه ی تحقیق روش های تامین مالی شهردار ها شناسایی گردید. سپس با استفاده از نظر خبرگان این گزینه ها مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را مدیران 40 نفر از مدیران و 60 نفر از کارشناسان ارشد شهرداری های مناطق 22 گانه تهران که تعداد کل آن ها 100 نفر می باشد. بعد از مشخص شدن روش های تامین مالی شهرداری تهران، پرسش نامه شماره 1 پس از تایید روایی پایایی آن بین 100 نفر از خبرگان شهرداری تهران جهت بررسی و انتخاب بهترین روش تامین مالی شهرداری تهران توزیع شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون (K-S) ، نرمال بودن یا غیر نرمال بودن داده ها بررسی گردید. درنتیجه در خصوص روش های تامین مالی شهرداری تهران و میانگین های به دست آمده: روش تامین مالی عوارض حذف پارکینگ با (85/3) رتبه اول و بقیه روش های رتبه های دوم تا هجدهم را کسب نمودند. پس از مشخص شدن ابعاد پایدارسازی نظام درآمدی در تامین مالی شهرداری تهران پرسش نامه شماره دو طراحی و پس از تایید روایی و پایایی و بررسی آزمون (K-S) و با توجه به نرمال بودن داده از آزمون تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد، ضریب تعیین برای متغیر های مستقل برابر (88/0) شده است بنابراین هر پنج بعد پایدارسازی نظام درآمدی روی هم رفته توانسته اند (88%) بر روی تامین مالی شهردار تهران تاثیر گذار باشند. با توجه به ضریب مسیر (مقدار بتا) ، می توان گفت بیشترین تاثیر را تداوم پذیری اقلام درآمدی داشته است و مشارکت پذیری نظام درآمدی از بقیه تاثیرکمتری داشته است. در پایان نیز پیشنهاداتی جهت پایدارسازی نظام درآمدی شهرداری تهران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تامین مالی، پایدارسازی، نظام درآمدی، شهرداری تهران، تکنیک تحلیل مسیر
  • محمد امین جمشیدیان صفحه 35
    رضایت شغلی، نگرشی فردی نسبت به شغل بوده و یکی از عوامل مهم در موفقیت شغلی است که باعث افزایش کارآیی، بروز خلاقیت و احساس رضایت فردی می گردد. بر این اساس روشن است عوامل موجود در محیط کاری عملکرد فرد را در شغل او تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر توانمندسازی کارکنان، کارتیمی و آموزش کارکنان بر رضایت شغلی کادر پرستار بیمارستان امام خمینی (ره) در شهر اراک است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش در زمزه تحقیقات علی است. جامعه آماری، کادر پرستار بیمارستان امام خمینی (ره) شهر اراک می باشد. در این پژوهش به دلیل تعداد کم پرستاران (122نفر) حجم نمونه و جامعه برابر می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افرزار لیزرل استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از تاثیر مثبت توانمندسازی کارکنان با ضریب (85/0) ، کار تیمی با ضریب (65/0) و آموزش کارکنان با ضریب (71/0) بر رضایت شغلی است. با توجه به تاثیر مثبت توانمند سازی، کار تیمی و آموزش کارکنان بر رضایت شغلی کارکنان، مدیران بیمارستان، از طریق واگذاری اختیار و مشارکت پرستاران در امور بیمارستان، تشویق به کار تیمی و برگزاری دوره های آموزشی مستمر جهت تقویت توانایی کادر پرستار، رضایت شغلی آنها را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، کارتیمی، آموزش کارکنان، رضایت شغلی
  • ناصر ثبات ثانی* ، فروغ مهمان نواز صفحه 45
    نیاز به بهره گیری از روش های روزآمد کاهش مصرف انرژی و افزایش سطح آسایش مصرف کنندگان ساختمان های امروزی، به ویژه در شهر های بزرگ و کشورهای در حال توسعه از یک طرف و فشار آلودگی های زیست محیطی، گرم شدن زمین و افزایش تولید گازهای گلخانه ای از طرف دیگر، چالش هایی را برای جامعه مهندسین به ویژه معماران در انتخاب مصالح مفید و کارآمد به وجود آورده است. لزوم کاهش فشار صنعت ساختمان بر طبیعت نیازمند تحقیقات گسترده و همه جانبه و نیز سیاست گذاری های مناسب در این زمینه است چرا که وحدت و یکپارچگی پتانسیل های طبیعی در کنار فناوری های نوین می تواند راهکاری موتر در جهت حل مشکلات موجود باشد. این مقاله بر اساس طراحی ساختمان بوفه دانشکده هنر، معماری و شهرسازی ارومیه با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و تحلیل محتوا در ایجاد و ساختار بندی مبانی نظری، استدلال منطقی در استنباط تفاوت های بارز میان مصالح مورد نظر و سایر مصالح مشابه کوشیده است با بررسی و شناخت مصالح طبیعی بامبو در کنار عناصر تکنولوژیک که در این مقاله شیشه های هوشمند انتخاب شده اند، از نظر عملکرد صرفه جویی در مصرف انرژی و نیز تامین شرایط آسایش حرارتی و روشنایی فضای داخل ساختمان در جهت حفظ و بقای انرژی، افزایش طول عمر ساختمان و در دراز مدت صرفه جویی در سرمایه، قدمی برداشته و علاوه بر آن فضایی متفاوت به لحاظ خلق مکانی جذاب و زیبا برای دانشجویان و نیز ایجاد انگیزه لازم در جهت استقبال از مصالح جدید و متنوع و درعین حال دوستدار محیط زیست را در آنان ایجاد کند.
    کلیدواژگان: پایداری، بامبو، شیشه هوشمند
  • بهروز نجفی صفحه 54
    مسئله در مدار قرار گرفتن واحدهای نیروگاهی یکی از مسائل مهم در بهره برداری از سیستم های قدرت است که با توجه به محدودیت ها و پارامترهای زیاد مطرح در آن، از پیچیدگی بالایی برخوردار است. این مسئله به مشخص کردن وضعیت روشن یا خاموش بودن واحدهای نیروگاهی حرارتی و مقدار توان تولید آنها در بازه های زمانی برنامه ریزی می پردازد. مقصود کلی از در مدار قرار گرفتن نیروگاه ها، مینیمم کردن هزینه ی بهره برداری کل سیستم، با در نظر قرار گرفتن همه قیودی است که سطح مشخصی از امنیت را تامین می کند. مشخص کردن زمان مناسب ورود یا خروج نیروگاه ها به مدار از بین حالت های ممکن، صرفه جویی عظیم اقتصادی در پی خواهد داشت. همچنین ایجاد ذخیره چرخان مناسب در سیستم قدرت، سیستم را از نظرامنیت در وضعیت مطلوبی نگه می دارد. در این مقاله سعی بر آن است که صرفا با مرور کارهای انجام شده در این زمینه،روش های حل مسئله در مدار قرار گرفتن واحدهای نیروگاهی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: Unit Commitment (UC)، تعیین وضعیت واحدها، حداقل نمودن هزینه بهرهبرداری از شبکه، روش های حل مسئله در مدارقرار گرفتن واحدها
  • محمود کی منش، علی اکبری مطلق*، مسعود جیلانچی صفحه 63
    امولسیون قیر نسبت به قیرهای خالص و محلول، مزایای اقتصادی و زیست محیطی فراوانی دارد، که از آن جمله می توان به عدم احتیاج به بکارگیری مواد حلال در قیر، امکان استفاده از مصالح مرطوب و غیره اشاره کرد. با توجه به این مزایا، امولسیون می تواند جایگزین مناسبی بخصوص برای استفاده گسترده در اجرای رویه راه های با حجم ترافیک کم باشد. قیر امولسیونی اصلاح شده پلیمری (PMBE) دسته خاصی از امولسیون های قیری می باشد که برای چندین دهه است که به طور موفقیت آمیزی در صنعت ساخت آسفالت جاده به کار گرفته می شود. قیر امولسیونی اصلاح شده پلیمری نشان دهنده دسته ویژه ای از بیندرها با عملکرد بالا هستند که برای به کارگیری در مراحل پایانی آسفالت کاری مانند Chipseal و یا Micro Surfacing در ساخت آسفالت جاده هایی که تحت شرایط ترافیکی سنگین هستند، ارجحیت دارند. در این تحقیق ضمن بررسی دقیق و جزئی مشخصات فیزیکی و شیمیایی قیر امولسیونی اصلاح شده پلیمری، امکان استفاده از این قیر در راهسازی نیز بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نهایت نتایج زیر حاصل شد: اصلاح پلیمری، حساسیت دمایی را کاهش داده و باعث افزایش چسبندگی بین سطوح موجود و بهبود انعطاف پذیری می شود. پلیمرها به منظور به حداقل رساندن تراوش قیر به سطح و بهبود دوام Chipseal به کار رفته و برای جاده هایی با سطح ترافیک بالا کاربرد دارند. استفاده ازPMBE ها باعث بهبود مقاومت در برابر سایش و رطوبت در Microsurfacing می شود؛ به همین دلیل PMBE ها برایMicrosurfacing هایی که تحت فشار ترافیکی بالا هستند، مورداستفاده قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: Chipseal، Microsurfacing، امولسیون، قیر اصلاح شده پلیمری، راه سازی
  • صالح کریم پور، آرام قادری صفحه 73
    با توجه به روند روزافزون نیاز به انرژی الکتریکی در زندگی بشر امروزه ازیک طرف و مشکلات استفاده از منابع سنتی از طرف دیگر، جایگزینی منابع تامین این انرژی ارزشمند امری ضروری و غیرقابل اجتناب است. در این میان انرژی خورشید به دلیل اینکه همواره در دسترس و سازگاربامحیط زیست است بیشتر از همه موردتوجه است. یکی از راه های بکارگیری انرژی خورشیدی در جهت تولید برق استفاده از سلول های خورشیدی است. پارامترهای زیادی در افزایش بازدهی جذب و تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی الکتریکی دخیل هستند. یکی از این پارامترها تابش خورشید که اولین مرحله مهار این پروسه می باشد؛ و با توجه به حرکت و تغییر جهت دادن خورشید برای جذب حداکثری باید از آرایه های متحرک استفاده کرد. در این تحقیق سعی بر آن است که با شناخت عوامل تاثیرگذار بر سلول های خورشیدی در جهت بهبود شرایط بهره برداری از سلول های خورشیدی گام برداشت.
    کلیدواژگان: افزایش بازده، زاویه تابش، زاویه کلکتور، سلولهای خورشیدی
  • مصطفی مومن پور صفحه 79
    هرخوردورهای وانت نقش بزرگی در حمل ونقل و توزیع کالا و تجهیزات درون شهری دارند، به نحوی که سیستم توزیع مواد مصرفی روزانه شهروندان (بلاخص در فروشگاه ها و سوپرمارکت ها) به شکل گسترده ای به این نوع خودروها وابسته است. وانت های رایج معمولا دارای یک محفظه ی بار با کف ثابت هستند به همین دلیل عملیات بارگیری و تخلیه بار در آن ها اغلب با استفاده از تجهیزات مختلف کمکی و یا به صورت بارگیری دستی انجام می شود. در پژوهش حاضر هدف، ایجاد یک طراحی جدید برای قسمت عقب یک خودروی وانت است به نحوی که به عملیات بارگیری و تخلیه بار کمک نماید. طرح پیشنهادی شامل یک شاسی عقب U شکل است که در قسمت مربوط به محفطه ی بار آن، یک سازه ی کف جای می گیرد. در راستای پیاده سازی طرح مذکور، از یک خودروی وانت دیفرانسیل جلو استفاده شده است زیرا وجود دیفرانسیل در قسمت عقب مانع از حرکت سازه ی کف به سمت بالا و پائین می شود. مکانیزم بالابر انتخاب شده در این پژوهش، مشابه یک مکانیزم لیفتراکی است. برای طراحی شاسی U شکل و سازه ی کف از نرم افزار کتیا و برای انجام تحلیل های استاتیکی مختلف بر روی سازه ی کف از نرم افزار آباکوس، که از روش اجزای محدود استفاده می کند، بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: خودروی وانت، شاسی U شکل، سازهی کف، روش اجزاء محدود
  • محبوبه صادق پور ، یوسف غلامپور صفحه 100
    تعهد سازمانی منجر به نتایج مطلوب سازمانی، همچون عملکرد بالاتر، ترک خدمت کمتر و غیبت کمتر خواهد شد و در یک زنجیره تامین یکپارچه، شراکت استراتژیکی قوی با تامین کنندگان، درک و پیش بینی آنها از نیازهای تولیدکننده را به منظور بهتر برآوردن نیازهای متغیر آن تسهیل خواهد کرد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی مدل تعهد کارکنان و مولفه های یکپارچگی زنجیره تامین بر عملکرد سازمانی در شرکت خودروسازی سایپا می باشد. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان شرکت های کوچک و متوسط زیرمجموعه گروه خودروسازی سایپا در استان مازندران در بهار سال 1397 در 9 شرکت زیرمجموعه این هلدینگ بزرگ، به تعداد 1614 نفر بوده و روش نمونه گیری بصورت نمونه گیری طبقه ای نسبی با فرمول کوکران و به تعداد 311 تعیین گردید. داده ها از طریق نرم افزارهایSPSS و AMOS مورد بررسی قرارگرفت. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تائیدی استفاده گردید. آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد، متغیر تعهد سازمانی بر ادغام تامین کننده، ادغام داخلی و عملکرد سازمانی، متغیر ادغام داخلی بر عملکرد سازمانی، متغیر ادغام تامین کننده بر جهت گیری ادغام خارجی و عملکرد سازمانی، متغیر اغام مشتری بر جهت گیری ادغام خارجی و عملکرد سازمانی و همچنین؛ جهت گیری ادغام خارجی بر عملکرد سازمانی، تاثیر معنادار و مثبتی داشته است. لذا فرضیه های اول، دوم، چهارم، هفتم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم تحقیق، تایید گردید. در فرضیه های سوم، پنجم و ششم، متغیر تعهد سازمانی بر ادغام مشتری و متغیر ادغام داخلی بر متغیرهای ادغام تامین کننده و ادغام مشتری، فاقد تاثیر معنادار بوده، پس فرضیه های مذکور، رد گردید. در پایان با توجه به نتایج حاصل، به منظور ارتقاء عملکرد سازمانی، پیشنهاداتی کاربردی و قابل اجرا ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تعهد کارکنان، یکپارچگی زنجیره تامین، عملکرد سازمانی، شرکت خودروسازی سایپا
  • علی مصطفی پور، سید سعادت میریان مهریان، سید محمد جواد یوسفی شریک آباد صفحه 118
    دراین پژوهش به بررسی علل تخریب قطعه ی انتقال دهنده ی سیال در سیستم انتقال آب موتورخانه بخار خوابگاه دانشگاه شیراز پرداخته شد، بدین منظور لوله ی تخریب شده ی حامل آب داغ انتخاب شد. این قطعه پس از چهار سال کارکرد مداوم در این واحد، دچار خوردگی موضعی شدید و نشتی شده بود. جهت بررسی این موضوع، ابتدا بازرسی های چشمی، پس از اسیدشویی صورت گرفت. آنالیز رسوبات و ترکیب شیمیایی به ترتیب با آزمون های پراش پرتو ایکس و کوانتومتری تعیین گردید. همچنین مطالعات ریزساختاری توسط میکروسکوپ نوری انجام گرفت برای تعیین نرخ خوردگی یکنواخت این قطعه، آزمون پلاریزاسیون تافل انجام شد. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان داد که اگرچه خوردگی یکنواخت این قطعه فلزی در این محیط بسیار کم بوده است ولی وجود عوامل تشدید کننده ی خوردگی موضعی مثل رسوبات هیدروکسیدی و اکسیدی عامل ایجاد کننده ی حفره ها و تخریب شدید این قطعه شده بود.
    کلیدواژگان: علل تخریب، بویلر، موتورخانه ی بخار، پلاریزاسیون تافل، خوردگی، پراش پرتو ایکس
  • علی رجایی* ، سوفیا آتشی صفحه 125
    بحران کم آبی یکی از مسائلی است که در کنار مشکلات متعددی از قبیل آلودگی هوا،افزایش نسبی دما ،کاهش بارندگی های سال های اخیر و. . نقش پررنگ تری را به خود گرفته است. راهکارهای مختلفی در این خصوص پیشنهاد شده است و فعالیت هایی نیز از قبیل ذخیره آب در پشت سد هاو بستن آب رودخانه ها و… نیز در برخی از شهرها انجام پذیرفته است. اما یکی از مهم ترین مسائل که شاید کمتر مورد توجه قرارگرفته است کاشت چمن به طور وسیع در سطح پارک ها و فضاهای سبز، شهرهای گوناگون می باشد. ازآنجا که کاشت و نگهداری چمن به آبیاری تقریبا روزانه و مستمر نیاز دارد در این تحقیق سعی شده است. به برخی از نکات پیرامون کاشت چمن و ارتباط آن با بحران کم آبی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: کاشت چمن، بحران کم آبی، تغییر پوشش گیاهی
  • کامران رحیم اف، علی اکبری مطلق صفحه 133
    ناحیه تداخلی از برخورد دو یا چند جریان ترافیکی که در حال عبور از بزرگراه هستند به وجود می آید. با توجه به ایجاد تاخیرات، وجود برخورد در این ناحیه از مشکلات آن می باشد. جهت برطرف ساختن این مشکلات نیاز است تا با ابزارهای مدلسازی ترافیکی بهینه ترین طرح را جهت کاهش تاخیرات و برخوردها ارائه نمود. در این مطالعه هدف تحلیل و مقایسه روش HCM و FRESIM جهت مدلسازی ناحیه تداخلی بوسیله نرم افزار شبیه سازی FRESIM می باشد. ابتدا آیین نامه هایHCM وDUTCH مورد بررسی قرار گرفت و براساس مقایسه های صورت گرفته، آیین نامه HCM برای سناریوهای مختلف انتخاب شد و سناریوهای مختلف ناحیه تداخلی برای آن اجرا گردید. از سوی دیگر با شناخت پارامترهای پرداخت نرم افزار FRESIM ، ناحیه تداخلی با استفاده از این نرم افزار مدلسازی و کالیبره گردید. آنگاه، با مقایسه نتایج حاصل از آن با نتایج حاصل از HCM نتیجه گیری شد که این نرم افزار قابلیت محاسبه تاخیرات در بالادست و پایین دست ناحیه تداخلی را که از ضعف های HCM می باشد، داراست. از سوی دیگر این نرم افزار با استفاده از مدل های دنباله روی وسایل نقلیه و تغییر باند وسایل نقلیه علاوه بر مدلسازی طرح هندسی، توان مدل کردن رفتار رانندگان نواحی مختلف را داراست. در ادامه پیشنهاد می شود که برای سناریوهای مختلف و با استفاده از نرم افزارهای متنوع این فرآیند ادامه یابد تا بتوان به مدل جامعی جهت حصول مشخصات جریان ترافیکی در ناحیه تداخلی دست یافت.
    کلیدواژگان: ناحیه تداخلی، HCM، FRESIM، شبیه سازی، کالیبراسیون، تغییر باند، دنباله روی
  • علی رجایی*، چانلی زمان زاده صفحه 147
    امروزه مطالعات و تحقیقات در خصوص پدیده بهمن گسترش چشمگیری داشته است. مراکز علمی و تخصصی در سراسر جهان با پیشرفته ترین تجهیزات و امکانات این پدیده را مورد بررسی و مطالعه قرار می دهند بسیاری از مطالعات در خصوص عوامل و پارامترهای موثر در وقوع بهمن های برقی می باشد. یکی از عوامل موثر در وقوع بهمن ها پوشش گیاهی می باشند. اما آنچه که واضح است پوشش های گیاهی دارای تیپ ها و اشکال و انواع مختلفی می باشند. بنابراین تاثیر آنها نیز در وقوع یا عدم وقوع بهمن ها مختلف می باشد. ممکن است برخی نقش بازدارنده در وقوع بهمن ها داشته باشند و ممکن است برخی از عوامل تشدید کننده و موثر در این خصوص باشند. در این تحقیق سعی شده است با توجه به تنوع گیاهان، نقش آنها را در وقوع پدیده بهمن مورد ارزیابی قراردهیم.
    کلیدواژگان: بهمن برفی، پوشش گیاهی، مناطق بهمن خیز