فهرست مطالب

نخبگان علوم و مهندسی - سال سوم شماره 5 (آذر 1397)

نشریه نخبگان علوم و مهندسی
سال سوم شماره 5 (آذر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقالات گروه علوم انسانی
  • سیما کمالی، علی اکبر میرزایی صفحات 1-19
    افزایش قابلیت های یادگیری اعضای سازمان می تواند بهترین راه برای بقای موفقیت در بلند مدت و همچنین پاسخ به تهدیدات و بهره برداری از فرصت ها و ایجاد نوآوری به شکل های مختلف باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی استراتژی های یادگیری، خلاقیت و نوآوری در SME ها با استفاده از تحلیل تطبیقی کیفی مجموعه فازی و مدلسازی مسیر PLS می باشد. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان شرکت های فعال در شهرک صنعتی بشل در بهار سال 1396 به تعداد 70 شرکت فعال و 1250 نفر بوده و روش نمونه گیری بصورت نمونه گیری طبقه ای نسبی با فرمول کوکران و به تعداد 297 تعیین گردید. داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS و SMARTPLS مورد بررسی قرارگرفت. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تائیدی استفاده گردید. آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد، بین یادگیری اکتشافی و یادگیری استخراجی، بین یادگیری اکتشافی و خلاقیت بداهه سازی، بین یادگیری استخراجی و خلاقیت بداهه سازی، بین خلاقیت بداهه سازی و خلاقیت ترکیبی و همچنین، بین خلاقیت بداهه سازی و نوآوری سازمانی در شرکت های فعال در شهرک صنعتی بشل، رابطه معناداری وجود داشته و متغیر مستقل، توانایی پیش بینی متغیر وابسته را داراست. در خصوص فرضیه های سوم، پنجم و هشتم، بین یادگیری اکتشافی و خلاقیت ترکیبی، بین یادگیری استخراجی و خلاقیت ترکیبی و همچنین؛ بین خلاقیت ترکیبی و نوآوری سازمانی در شرکت های فعال در شهرک صنعتی بشل، رابطه معناداری وجود نداشته است. در پایان با توجه به نتایج حاصل، به منظور بهبود نوآوری سازمانی شرکت های فعال در شهرک صنعتی بشل از طریق یادگیری سازمانی (اکتشافی و استخراجی) و خلاقیت سازمانی (بداهه سازی و ترکیبی) ، پیشنهاداتی کاربردی و قابل اجرا ارائه شده است.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، خلاقیت سازمانی، نوآوری سازمانی
  • علی محسنی فر، مرتضی دوستی، سعید تابش صفحات 20-32
    در میان ورزش ها فوتبال پرطرفدارترین، پربیننده ترین و هیجان انگیزترین رشته ورزشی در جهان محسوب می شود و کشور ما هم از این قاعده مستثنا نیست؛ ازاین رو هدف از تحقیق حاضر شناسایی فرصت های اقتصادی ورزش های ساحلی مطالعه موردی باشگاه های فوتبال ساحلی مازندران می باشد. پژوهش حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی است که ازنظر هدف جزء تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری در این تحقیق شامل نخبگان دانشگاهی، مدیران، مربیان، داوران و ورزشکاران، مدیران و کارشناسان اقتصادی استان مازندران بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس نمونه پژوهش انتخاب شد. در مرحله اول تحقیق با استفاده از انجام مصاحبه با 25 نفر از جامعه آماری، فرصت های اقتصادی شناسایی شد. در مرحله دوم و سوم، فرصت های شناسایی شده توسط گروه دلفی (25 نفر) بررسی شد؛ در این دو مرحله عواملی که حداقل 60 درصد دارای پاسخ مثبت بودند برای مرحله بعد باقی -ماندند. در مرحله نهایی رتبه بندی فرصت های شناسایی شده در سه مرحله قبل با استفاده از پرسشنامه پنج گزینه ای لیکرت انجام شد. برای رتبه بندی فرصت ها از آزمون فریدمن در قالب نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که ساحلی بودن استان و به تبع آن وجود زمین فوتبال ساحلی با میانگین رتبه ای 58/25، موثرترین و هم جواری با پایتخت با میانگین رتبه ای 86/14، کم اثرترین فرصت اقتصادی باشگاه های فوتبال ساحلی مازندران می باشد؛ بنابراین به مدیران ورزشی کشور و استان مازندران پیشنهاد می گردد با توجه به اولویت های ارائه شده در این تحقیق و تحقیقات مشابه اقدام به برنامه ریزی های استراتژیک نمایند تا درنهایت موجبات رشد و پیشرفت اقتصادی باشگاه های فوتبال ساحلی را شاهد باشیم.
    کلیدواژگان: فرصت، فوتبال ساحلی، اقتصاد، مازندران
  • حسین علی کاویانی صفحات 33-41
    ایده پردازی لازمه تولید یک بازی رایانه ای بومی متناسب با فلسفه و فرهنگ اسلامی – ایرانی است. سبک بازی محتوایی، ابتکاری نوآورانه است که توسط موسسه فنی مهندسی دانشیار، طراحی و در قالب چند محصول نرم افزاری، پیاده سازی شده است. بازی های رایانه ای سفر سبز و نگین قم، از جمله محصولاتی اند که بر پایه سبک بازی محتوایی تولید شده و کودکان 6 تا 11 سال مخاطبان اصلی آنها می باشند. از سال 1394 تا به امروز نسخه های مختلفی از این دو بازی در مراکز مختلف از جمله نمایشگاه های یادیاران استان قم به اجرا در آمده و مورد تست قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی سبک بازی محتوایی و نسبت آن با فلسفه و فرهنگ اسلامی – ایرانی و در یک نگاه کلی به نظرات مخاطبان پرداخته خواهد شد. جهت مطالعه بازخورد کاربران از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است. از سال 1395 تا به اکنون، نسخه ای از بازی نگین قم، در رواق حرم حضرت معصومه سلام الله علی ها در حال اجرا می باشد.
    کلیدواژگان: سبک بازی محتوایی، بازی برخط سفر سبز، بازی رایانه ای نگین قم
  • زهرا رنجبر، سارا امیری زاده صفحات 42-49
    در پژوهش حاضر ضمن بررسی نقش، اهمیت و تاثیر آموزش الکترونیک و فناوری اطلاعات و ارتباطات بر آموزش وپرورش، مزایا و چالش های استفاده از آن نیز ذکر گردیده است. این تحقیق مطالعه ای مروری است که اطلاعات آن از روش کتابخانه ای از طریق بررسی تعداد بسیار زیادی مقاله، اینترنت و کتاب های مرتبط جمع آوری گردیده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و آموزش الکترونیک در وزارت آموزش وپرورش مانند مدارس هوشمند باید در اولویت قرار بگیرد و از اهمیت والایی برخوردار است و نیروی متخصص در این زمینه باید تربیت شود. همچنین معلمان باید در این زمینه مورد آموزش قرار بگیرند و در خصوص نهادینه کردن استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات باید سیاست گذاری و برنامه ریزی روشن و اطلاع رسانی به موقع صورت گیرد. یافته های تحقیق نشان می دهد که چالش های فراروی مدارس در حوزه ی کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات شامل: ضعف تجهیزاتی – فنی، ضعف فرهنگی، ضعف انگیزشی- آموزشی معلمان، ضعف زیرساخت های مدیریتی و برنامه ریزی و ضعف مالی و اقتصادی می باشد. بنابراین مدارس ابتدایی باید با سیاست گذاری مناسب با این چالش ها مقابله کنند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، فناوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدارس هوشمند، آموزش وپرورش
  • مقالات گروه فنی و مهندسی
  • شراره مهاجری، بهزاد اسپیدکار، فاطمه هرسج صفحات 50-57
    کاهش سوخت مصرفی نشان دهنده یک چالش عمده برای داشتن یک سیستم حمل و نقل است که دوستدار محیط زیست می باشد. با توجه به قیمت روز افزون سوخت و همچنین اثر مخرب مصرف سوختهای فسیلی بر محیط زیست، بررسی هر عاملی که بر میزان مصرف سوخت موثر است دارای اهمیت زیادی میباشد در این تحقیق با استفاده از رویکردهای تصمیم گیری چند معیاره ی فازی، معیارهای کاهش سوخت مصرفی در سه خودرو پژو 206، تیبا و سمند که شامل رانندگی آرام و نرم، نگذاشتن پای چپ خود روی پدال ترمز برای استراحت، تنظیم موتور ، استفاده از روغن موتور مناسب و توجه به وضعیت تایرهای خودرو می باشند از ادبیات تحقیق استخراج و اولویت بندی شده است. نتایج حاکی از آن است که فرقی نمی کند که یک خودروی کاملا جدید داشته باشید یا یک خودروی قدیمی و قابل اطمینان که فکر می کنید ارزش مبلغ پرداختی را دارد، زیرا با هر کدام از خودرو ها می توانید مصرف سوخت خود را کاهش دهید و کار دشواری نیست و پتانسیل کاهش مصرف سوخت آن ها بالاست.
    کلیدواژگان: کاهش سوخت مصرفی، خودرو، تنظیم موتور، رانندگی آرام، محیط زیست
  • جواد قاسم پور صفحات 58-66
    آتوماتای سلولی کوانتومی یک نانو فناوری جدید و قابل توجه برای پیاده سازی مدارات الکترونیکی در ابعاد نانو است. با داشتن الگوریتم های زیادی در مورد تقسیم کننده ها، تحقیق و پیاده سازی آنها در حوزه فناوری آتوماتای کوانتومی سلولی نقطه ای بسیار محدود بوده است و مقالات بسیار اندکی در این مورد وجود دارد به طوریکه فقط تعداد کمی از مدارهای تقسیم کننده در QCA وجود دارد که شبیه سازی شده اند. تقسیم کننده ها در میان همه ی واحدهای پردازشی دیجیتال بیشترین مساحت اشغال شده و زمان بری را دارند در این مقاله ، تقسیم کننده تک ییتی ایجاد شده که به عنوان تقسیم کننده مطلوب در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: آتوماتاي سلولي کوانتومي، گيت، مدارات مجتمع و CMOS
  • هادی قاسمی ورجانی صفحات 67-82
    شهر کرج به عنوان مرکز استان البرز یکی از پرجمعیت ترین شهرهای ایران می باشد. آب شرب مورد نیاز این شهر از طریق چاه های موجود در سطح شهر و بخشی از آب سدهای طالقان و کرج تامین می گردد. در سال های اخیر کاهش بارندگی سبب کاهش آب سطحی و پایین آمدن سطح آب زیرزمینی گشته که این امر چالش بزرگی را برای تامین آب شرب شهر کرج ایجاد می نماید.
    برنامه ریزی و مدیریت صحیح منابع آب می تواند مشکلات ناشی از کم آبی را کاهش دهد که این امر مستلزم پیش بینی دقیق میزان تقاضا آب شرب برای ماه های آتی می باشد. در مطالعه حاضر با استفاده از مقادیر تولید آب شرب شهر کرج از ابتدای سال 1381 تا انتهای سال 1396 مدل شبکه عصبی ترکیبی برای پیش بینی تولید ماهانه این شهر توسعه داده شد. در این مدل به منظور افزایش سرعت همگرایی در رسیدن به پاسخ بهینه سراسری و کاهش احتمال قرارگیری در دام مینیمم های محلی از الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) در روند آموزش شبکه استفاده شده است. نتایج حاصل از مدلسازی نشان داد که شبکه عصبی ترکیبی قادر است داده های آزمون را با دقت بالا (27/0RMSE= و 91/0CC=) پیش بینی نماید. پس از اطمینان از دقت شبکه عصبی ترکیبی، از این مدل به منظور برآورد میزان نقاضای آب شرب در سال پیشرو استفاده گردید. نتایج حاصل نشان داد که اوج تقاضا در مرداد ماه سال جاری به میزان حدود 5/5 میلیون متر مکعب و کل تقاضای سال 97 برابر 56 میلیون مترمکعب می باشد. بنابراین با دانستن این مقادیر و مقدار ظرفیت منابع آبی موجود می توان به برنامه ریزی دقیقی در خصوص برداشت از این منابع و همچنین ارائه راهکار مناسب برای ماه های با بیشترین تقاضا پرداخت.
    کلیدواژگان: آب شرب، منابع آب، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم ازدحام ذرات، شهر کرج
  • رسول احمدی، مجید دارایی، نوید همت پورفرخی، حامد ابراهیمی کیا صفحات 83-90
    کاربرد فراوان بتن در صنعت عمران ضرورت نیاز بررسی تمامی عوامل تاثیرگذار بر روی خصوصیات مکانیکی آن را ایجاب می کند. در این تحقیق هدف بررسی تاثیر ارزش ماسه در بتن می باشد که برای این منظور اقدام به تهیه 8 نوع ماسه با ارزش ماسه مختلف در بازه 42 تا 80 درصد شد که در گام بعد اقدام به تولید 8 نمونه بتن که برای هر نمونه بتن یک آزمونه مکعبی به منظور بررسی مقاومت فشاری تهیه شد. نمونه های مکعبی به مدت 7 روز در آب با دمای 2±20 درجه سانتیگراد عمل آوری و با سرعت بارگذاری 3. 35 مگاپاسگال بر ثانیه تست شد که حداکثر افت مقاومت فشاری و اسلامپ ایجاد شده در بتن به ترتیب برابر 38 و 36 درصد نسبت به نمونه اول می باشد. همچنین ارتباط بین مقاومت فشاری و میزان اسلامپ یک رابطه مستقیم بوده به گونه که با کاهش میزان اسلامپ مقاومت فشاری بتن نیز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: ارزش ماسه ای، مقاومت فشاری، بتن
  • امیر قیاسوند، حسین احمدی رشید، سوران حسنی فرد صفحات 91-97
    مواد کامپوزیتی که به طور معمول از ترکیب دو فاز ماده متفاوت تشکیل میگردند دارای خواصی ترکیبی با قابلیتی فوقالعاده در برابر بارگذاری های مختلف میباشند. سازه های ساندویچی به طور معمول از صفحاتی جانبی با استحکام بالا و هستهای با استحکام و چگالی جرمی پایینتر تشکیل میگردند که ترکیب این دو ماده با خواص متفاوت سبب ایجاد خواصی فوقالعاده در این سازه ها میشود. اتصال میان هسته و صفحات جانبی عمدتا به صورت اتصال چسبی میباشد. از جمله نقاط ضعف این سازه ها جدایش و تورق ایجاد شده در هنگام بارگذاری در پنلهای ساندویچی است که در ناحیه اتصال چسبی شکل میگیرد و به میزان قابل توجهی سختی و قابلیت بارگذاری پنل را دچار افت مینماید. درپژوهش حاضر به بررسی تجربی و عددی پدیده تورق در خمش نامقید پنل ساندویچی با صفحات جانبی آلومینیومی و هستهای با جنس فوم آلپوراس تحت بارگذاری و بررسی جدایش هسته فومی پنل ساندویچی از صفحات جانبی پرداخته شده است. از دو مدل ناحیه چسبنده (خواص چسبنده و المان چسبنده) به منظور شبیه سازی عددی نمونه مورد آزمایش استفاده شده است و قابلیت و صحت استفاده از روش شبیه سازی منطبق با شرایط تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. هر دو رویکرد مورد استفاده در پژوهش حاضر تا حد قابل قبولی توانایی مدلسازی تورق و پیشبینی منطبق بر شرایط تجربی را دارا بودند. استفاده از رویکرد خواص چسبنده نسبت به رویکرد المان چسبنده نتایجی مناسبتری را حاصل نمود.
    کلیدواژگان: پنل ساندویچی، فوم آلومینیوم، اجزا محدود، تورق، خمش نامقید
  • مجید کسروی، شراره مهاجری صفحات 98-109
    هدف اصلی این پژوهش ارائه راهکار خلاقانه در زمینه سبز سازی دانشگاه، می باشد که مورد مطالعاتی در این تحقیق موسسه آموزش عالی اوج با استفاده از الگوریتم ARIZ 71 می باشد. الگوریتم ARIZ 71 یک الگوریتم حل مساله نظام یافته برای شناسایی راه حل مسائل غیر استاندارد با استفاده ازقابلیت های فنون وروش های خلاقیت می باشد. سبز سازی دانشگاه با استفاده از الگوریتم ARIZ 71 در سه بعد مسئولیت زیست محیطی، مسئولیت اجتماعی و مسئولیت اقتصادی و با در نظر گرفتن شاخص های حداکثر استفاده از منابع، حداقل کردن هزینه ها، کاهش آثار زیست محیطی، ارتقاء نظام آموزشی دانشگاه های کشور با رویکرد ها و فناوری سبز، تربیت نسل جوان بارویکرد زیست محیطی و مسولیت پذیری اجتماعی راه کارهایی ارائه شد که برای پیاده سازی طرح دانشگاه سبز که عبارتند از: تربیت دانشجویان بعنوان مسئولان و صاحبان آینده کشور که پیامد عملکرد خود را در محیط زیست ردیابی می نمایند، ترویج رفتار آموزشی بر اساس فن آوری نوین و بدون کاغذ به جهت کاهش هزینه ها و اثرات زیست محیطی مستقیم و غیر مستقیم، مدیریت منابع با هدف کاهش هزینه های عمومی و جاری دانشگاه ها.
    کلیدواژگان: دانشگاه سبز، محیط زیست، مسئولیت اجتماعی، مسئولیت اقتصادی، ARIZ 71
  • سعید حقگو، غلامرضا احمدی، مائده عابدینی بقا صفحات 119-133
    رایانش ابری مدل محاسباتی درخواستی است که نیازمند حجم وسیعی از ابزارهای فیزیکی هست و بر اساس درخواست هر کاربر خدمات ارائه می کند؛ وجود تعداد زیاد مراکز داده موجب مصرف زیادی انرژی می شود و به چالشی اساسی در سال های اخیر تبدیل شده است. از سوی دیگر داده های کلان به موضوع اصلی تحقیقات فراهم کنندگان خدمات ابری تبدیل شده است. داده های ویدیویی باکیفیت و حجم بالا جز داده های کلان محسوب می شوند. ازآنجاکه سیستم های پایش ویدیوی ابری یکی از مصرف کنندگان اصلی انرژی در رایانش ابری هستند، توجه به بهینه سازی مصرف انرژی پایش ویدیوی ابری ضروری می باشد. در این تحقیق با توجه به اهمیت و میزان مصرف انرژی در سیستم پایش ویدیو ابری سعی شده است تا با افزایش بهره وری سرورها، اتلاف و مصرف انرژی در این بخش را کاهش داد. روشی که برای کاهش هزینه مصرف انرژی و افزایش بهره وری سرورها در رایانش ابری در این تحقیق ارائه شده است از تکنیک جاگذاری ماشین مجازی با سه مولفه عامل نظارتی، عامل منابع و عامل تخصیص می شود. روش پیشنهادی با نرم افزار CLOUDSIM پیاده سازی شده است و ارزیابی نتایج بهبود مصرف انرژی در روش پیشنهادی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سیستم پایش ویدیو ابری، ماشین مجازی، رایانش ابری، انرژی
  • شیما شفیعی، ناهید نخعی صفحات 134-142
    در سال های اخیر فرآیند داده ها، اطلاعات و دسته بندی آنان، به علت سر و کار داشتن بشر عصر ارتباطات و فناوری با حجم عظیمی از داده ها و دستیابی به اهدافی از قبیل: قابلیت مدیریت، اعمال نفوذ برحجم زیاد اطلاعات ، مقایسه متون مختلف و رتبه بندی مهم ترین متون ارتباطی، مسائل سیاسی و امنیتی یک کشور، از اهمیت خاصی برخودار می باشد. از اینرو، دسته بندی اسناد عبارت است از: انتساب سندهای دسته بندی نشده به یک یا چند دسته از پیش تعریف شده، به گونه ای که هر کلاسه بند، نقاط قوت و ضعف خود را دارد و به کار گیری یک تکنیک کارا هم چون الگورتیم KNN می تواند سرعت دست یابی به هدف اصلی را افزایش دهد. از اینرو در چند دهه اخیرتکنیک های زیادی برای مساله دسته بندی اسناد انجام شده که در این مطالعه، تآکید بر بهینگی الگورتیم KNN است و سعی گردیده که با بکارگیری نرم افزار متلب، تکنیکی به منظور بهبود سرعت و دقت الگوریتم دسته بندی کننده KNNو مبتنی بر تابع ارزیاب پیشنهادی ارائه شود.
    کلیدواژگان: دسته بندی، الگوریتم KNN، بهبود کیفیت، بهبود سرعت، استخراج ویژگی
  • مقالات گروه علوم پایه
  • غلامرضا خلیلی، علی اکبر دهنوخلجی، سیدعلی پور موسوی صفحات 143-156
    ر این مقاله، ابتدا از واکنش تراکمی بین 3-اتوکسی،4-هیدروکسی بنزآلدهید و 1و4-بوتان دی آمین در حلال متانول و در شرایط تقطیر برگشتی، لیگاند بازشیف مونومری 1L= (3-EtO-4-OH-ba) 2bn=bis (3-Ethoxy-4-hydroxybenzaldehyde) -1, 4-butanediamine تهیه شد. در ادامه از واکنش آن با فرمالدهید و باربیتوریک اسید یا پیپرازین در حلال دی متیل سولفوکسید و در محیط قلیایی پلیمرهای بازشیف BF-L و PF-L تهیه شدند. از واکنش نمک Cu (CH3COO) 2 با هر یک از پلیمرهای بازشیف BF-L و PF-L، کمپلکس پلیمری آنها تهیه شد. تمامی ترکیبات به کمک طیف سنجی های ارتعاشی (FT-IR) و الکترونی (UV-Vis) و آنالیز حرارتی (TGA) مورد بررسی قرار گرفتند. هم چنین منومر بازشیف و پلیمرهای آن توسط رزونانس مغناطیس نیز شناسایی شدند. نتایج آنالیز حرارتی نشان داد که با کوئوردینه شدن پلیمرهای بازشیف به یون فلزی و تبدیل آن ها به کمپلکسهای پلیمری و هم چنین جایگزین کردن گروه پیپرازین به جای باربیتوریک اسید پایداری حرارتی افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: پلیمر بازشیف، آنالیز حرارتی، باربیتوریک اسید، پیپرازین، کمپلکس