فهرست مطالب

فلسفه تربیت - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1397)

نشریه فلسفه تربیت
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد بنی اسدی، خسرو باقری، میثم سفید خوش، سید مهدی سجادی* صفحات 5-24
    نظریه های بیلدونگ از پردامنه ترین نظریه ها در اندیشه آلمانی است. یک تقریر از این نظریه از آن ویلهلم فون هومبلت است که می توان بازتاب آن را در ایده پردازی فلسفی او از دانشگاه هم مشاهده کرد. به نظر می رسد این تقریر چارچوب انسان شناختی مشخصی دارد که در طراحی این ایده نقش بسزایی ایفا می کند. هدف اصلی این پژوهش در مرحله نخست، تبیین و شناساندن مولفه های اساسی این چارچوب و پس ازآن نشان دادن ارتباط این مولفه ها با ارکان ایده دانشگاه هومبلتی است. نتایج نشان میدهد که در اندیشه هومبلت، انسان به عنوان یک غایت از ابتدا برآورده شده نیست و این برآوردگی در گرو عمل از روی اراده، هدفمند و بی پایان او خواهد بود. بایسته های این شدن، بیش از هر مورد دیگر، بسته به اصل آزادی، گسترش موقعیت ها، اوضاع و شرایط توانمندساز، در پرتو تعاملی فراگیر با جهان (= غیرانسان) است. همچنین دست یابی به شخصیتی متوازن و همگون غایتی است که این نظریه برای انسان تصویر میکند. افزون بر این موارد دستاورد بیلدونگ در زمینه اجتماعی عبارت است از بالا بردن فرهنگ عامه که ارمغان آن فرهیختگی برای همه جامعه خواهد بود. به همین نسبت نشان داده خواهد شد که ایده هومبلتی دانشگاه نیز دربرگیرنده چنین ویژگی هایی است. انتظار می رود دستاوردهای این پژوهش در افزایش بینش ما نسبت به بنیادهای نظری یکی از ایده های مشهور دانشگاه یعنی ایده هومبلتی که کمتر به آن توجه داشته ایم یاری رسان باشد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، ایده دانشگاه، بیلدونگ، دانشگاه جستجوگر حقیقت، فلسفه دانشگاه، نظریه تربیتی، ویلهلم فون هومبلت
  • مسعود صفایی مقدم، محمد جعفر پاک سرشت، سیدمنصور مرعشی، رضا شیخه* صفحات 25-56
    هدف این پژوهش، تبیین دوران کودکی بر اساس رویکرد برساخت گرایی اجتماعی است. این کار با روش واسازی انجام شده است. واسازی، تحلیل و بازخوانی هر موضوعی از طریق مرکززدایی از آن و یافتن جنبه هایی از موضوع است که معمولا نادیده گرفته می شود. به طورکلی، نظریه های دوران کودکی به دو دسته قابل تقسیم هستند: نظریه های رشد که دوران کودکی را دورانی طبیعی و جهان شمول می دانند و نظریه هایی که دوران کودکی را برساخته ای اجتماعی در نظر می گیرند. با به چالش کشیدن مفاهیم مندرج در دیدگاه رشدی، فضا برای به میدان آمدن دیدگاه برساخت گرایی اجتماعی هموار گردید. بر اساس رویکرد برساخت گرایی اجتماعی، کودکی یک پدیده اجتماعی است. مرکزیت یافتن رویکرد برساخت گرایی اجتماعی دلالت هایی برای تعلیم و تربیت دارد؛ بدین ترتیب که تعلیم و تربیت بیش از پیش ماهیتی اجتماعی-فرهنگی به خود می گیرد. دانش و به تبع آن، محتوای دروس نیز ماهیتی اجتماعی- فرهنگی پیدا می کند و تحت تاثیر دیگر قطب های آموزش، یعنی معلم و دیگر عوامل نهاد آموزش وپرورش، ساخته می شود. فرایند اجتماعی- فرهنگی ساخت دانش، منجر به ترجیح رویکردهای مشارکتی در آموزش می شود. در کنار همه این ها، تکثرگرایی در حوزه محتوا و روش موجه دانسته می شود.
    کلیدواژگان: دوران کودکی، کودک رشدی، برساخت گرایی اجتماعی، روش واسازی
  • مجتبی پورکریمی هاوشکی*، رسول اسکندری، مراد یاری دهنوی صفحات 57-85
    هدف اصلی این مقاله بررسی و تبیین ایدئالیسم افلاطون در قالب تعریف مفاهیم کلی و استنتاج پی آمدهای تربیتی آن است. در این پژوهش که از نوع پژوهش های کیفی و با روش استنتاجی است، به بررسی آثار افلاطون و کتاب ها و مقالات مرتبط با آرای او پرداخته شده است. این پژوهش درصدد پاسخ گویی به این سوال است که ایدئالیسم افلاطونی در زمینه تعریف مفاهیم کلی، چگونه تبیین می شود و چه پی آمدهای تربیتی را به همراه دارد. نتایج به دست آمده دلالت بر این دارد که افلاطون در پژوهش های خود با بهره گیری از روش های عقلی و تجربه ذهنی، درصدد دست یابی به مفهوم کلی به عنوان بازنمود ایده ها است. این ایده ها در نزد او موجوداتی واقعی، اما غیرمادی هستند. یکی از کارکردهای اصلی مفاهیم کلی، استفاده از آن ها به عنوان معیاری برای عمل در موقعیت های جزئی و عینی است. مفاهیمی که هرکدام دارای شرط هایی اساسی و لازم می باشند و می توان بر اساس آن ها موضوعات را از هم تفکیک نمود و همچنین امور متکثر (مصادیق) را ذیل یک مفهوم کلی قرارداد. در باب پی آمدهای تربیتی این دیدگاه، ایدئالیسم افلاطونی مستلزم حرکت به سمت مفهوم محوری در تربیت و بازسازی برنامه درسی، روش تدریس، رابطه معلم و دانش آموز و ارزشیابی بر اساس کشف مفاهیم کلی و ارائه یک تعریف بر اساس آن ها است.
    کلیدواژگان: افلاطون، ایده ها، مفاهیم کلی، پیامدهای تربیتی
  • الهام زارع*، محمدحسن کریمی صفحات 87-113
    این مقاله با نگاهی فراتر ازآنچه غالبا در خصوص اهمیت و ضرورت تعلیم و تربیت و فرهنگ در شکلدهی به انسان و اجتماع سخن میگوید، در پی تحلیل روی دیگر سکه فرهنگ و تعلیم وتربیت است که فارغ از نوع آن در دوران مختلف، با پدید آوردن نوعی جبر محیطی و شکل دهی به ذهنیتهای انسان، موجب پدید آمدن نوعی نگاه قالبی و عادی می شود و اجازه توجه و اندیشیدن به طرق دیگر زندگی را از انسان میگیرد و مانع خلاقیت وی می شود. مقاله با طرح مفهوم «امکانهای تحقق نیافته»، در پی تاکید بر طرق ممکنی است که فرهنگ و تعلیم وتربیت، مانع از وقوع آن ها و توجه انسان به آن می شوند. امکانهایی چون آزادی، رشد همه جانبه و به طورکلی هر آنچه انسان میتواند بیندیشد، احساس کند، انجام دهد و باشد، اما شرایط فرهنگی و تربیتی، به وی فرصت اندیشیدن به آن و انتخاب و تحقق آن را نمیدهد. هدف اصلی مقاله، پاسخ دادن به این پرسشها است که فرهنگ و تعلیم وتربیت چگونه ذهن انسان را از خلاقیت بازمی دارند و منجر به شکل گیری امکانهای تحقق نیافته میشوند؟ چگونه می توان به امکان های تحقق نیافته، مجال تحقق داد؟ روش مقاله تحلیل انتقادی است و یافته ها حاکی از آن است که امکان های تحقق نیافته، باعث غفلت انسان از جنبه های مهمی از وجود خویش می گردد که می توان از طریق پرورش هوش فرهنگی، رشد دادن خلاقیت، گسترش دید فرافرهنگی، تاکید بر نقش مهم فعالیت شاگردان، اهمیت دادن به فردیت افراد و مسائلی ازاین دست تا حدی به رفع این مسئله اهتمام ورزید.
    کلیدواژگان: فرهنگ، تربیت، امکان های تحقق نیافته، آزادی های مغفول انسان
  • مرضیه عالی صفحات 115-131
    هدف اصلی این مقاله واکاوی گفتمان تاریخی تولد مدرسه مدرن از منظر مناسبات قدرت در زندگی کودکان است. از این رو جهت تحلیل مناسبات قدرت در زندگی کودکان، با استفاده از مفروضه های تحلیل گفتمان انتقادی میشل فوکو به بررسی شرایط تولد و تحولات مدرسه در گفتمان مدرن پرداخته شد و همسویی این تحولات با قدرت مورد تحلیل قرار گرفت. برای تامین هدف مطالعه ابتدا با استفاده از روش تحلیل اسناد، تاریخچه شکل گیری مدرسه از منظر فوکو و شارحان رویکرد او در نظام های تربیتی توصیف شد. با توجه به توصیف انجام شده نحوه این دگردیسی از مراقبت های تعذیبی مبتنی بر بدن تا شکل گیری شیوه های نهادی مراقبت از زندگی کودکان و توسعه مدارس بوده است. بر این مبنا، مهم ترین تحولات گفتمانی عبارت اند از ظهور شیوه های مراقبت مدرن پیرامون کودکی، پنهان شدگی مراقبت تنبیهی پیرامون کودکان و درنهایت گسترش قدرت مدرن بر روح کودک در مدرسه مدرن. پس از توصیف تحولات گفتمانی، مناسبات قدرت پیرامون آن بر مبنای تحلیل اسناد پیرامون رویکرد گفتمانی به کودکی و تربیت مورد واکاوی قرار گرفت و نتایج نشان داد که تولد مدرن و شاخه های مختلف دانشی همچون روان شناسی کودکی و جامعه شناسی که به دانش تربیتی شکل داده است، حاصل تحول در ساختارهای زیرین اجتماعی، اقتصادی و سیاست های جمعیتی و فناوری های انضباطی بوده و لزوما به رهایی کودکان منجر نشده و ازاین رو به تعبیر فوکو زندگی کودکان نیازمند رهایی بخشی نه از نهادها بلکه از نظام های سلطه است
    کلیدواژگان: گفتمان تاریخی، تولد مدرسه، مناسبات قدرت، زندگی کودکان
  • سعید آزادمنش* صفحات 133-161
    هدف پژوهش حاضر تحلیل تطبیقی ماهیت و قلمرو مسئولیت آدمی از دیدگاه سارتر و رویکرد اسلامی عمل است. جهت نیل به هدف مذکور، روش تحلیل مفهومی و تحلیل تطبیقی به کار گرفته شده است. با این توضیح که نخست با به کارگیری روش تحلیل مفهومی، ماهیت مسئولیت انسان با در نظر گرفتن چیستی انسان و آزادی و انتخاب وی در هر دو دیدگاه مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت شباهت ها و تفاوت های این دو دیدگاه به صورت تطبیقی تحلیل شد. این تطبیق از چهار منظر خاستگاه مسئولیت و معیار مسئولیت (ماهیت مسئولیت)، مسئولیت مطلق /مقید و مسئولیت فردی/اجتماعی (قلمرو مسئولیت) صورت گرفته است. باوجوداین که مسئولیت انسان در برابر اعمال خویش در هر دو دیدگاه مهم تلقی شده و مورد تاکید است، ماهیت و قلمرو آن در این دو دیدگاه تفاوت هایی دارد. نخست این که باوجود شباهت اولیه دو دیدگاه در خاستگاه مسئولیت، با نظر به مفهوم وانهادگی/ نهادگی از یکدیگر متمایز می شوند. دوم این که این دو دیدگاه با توجه به دو جنبه ی عینی/ذهنی و مطلق/ نسبی در معیار مسئولیت ماهیتی متفاوت پیدا می کنند. مطلق/ مقید بودن قلمرو مسئولیت به عنوان سومین مولفه، این دو دیدگاه را تا حدی به هم نزدیک کرده است و در نهایت مسئولیت فردی/اجتماعی در قبال اعمال از منظری دیگر به بررسی تطبیقی قلمرو مسئولیت آدمی در این دو دیدگاه پرداخته است.
    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، مسئولیت، اراده، آزادی، عمل، انسان، سارتر، رویکرد اسلامی عمل
  • معرفی کتاب
  • رمضان برخورداری صفحات 163-173
|
  • Seyed Mehdi Sajadi* Pages 5-24
    The theories of Bildung are among the most extensive theories in German thought. An illustration of Bilung is given by Wilhelm von Humboldt in the concept of university named after him as “Humboldtian University”. A certain anthropological framework plays an important role in this idea. The main purpose of this article is to, firstly, explain and identify the basic components of this framework. The next step is showing the relationship between these components and the pillars of the idea of a Humboldtian university. The results show that "human" in Humboldt's thought is not a predetermined being, rather the ideal of humanity will be raised through humans' purposeful and ongoing actions. Essentially, it depends - more than anything else - on the principle of freedom, the expansion of situations/ situations and empowerment conditions in an inclusive interactive context with the (non-human) world. It is also the achievement of a balanced and homogenous personality that this theory represents for human beings. In addition, the achievement of Bildung in the social field is the promotion of popular culture, which will bring it to the attention of the whole community. It is shown that Humboldt’s idea of the university also includes such features. The result of this research is expected to increase our insight into the theoretical foundations of one of the famous university ideals, the Humboldtian ideal, of which we as yet have paid little attention
    Keywords: Anthropology, The idea of university, Bildung, Truth-seeking, university, Wilhelm von Humboldt
  • Reza Sheykheh* Pages 25-56
    The aim of this research was to explicate the childhood period based on the social constructionism, using the deconstruction method. Deconstruction is defined as analyzing and rereading each subject through defocusing and finding some aspects of the subject which are usually neglected. Generally, there exist two groups of theories concerning childhood: First, developmental theories that treat childhood as a natural and universal process. The second group considers the childhood as a special period constructed by society. Social constructionism provided a new sphere by challenging the concepts of developmental theories. According to social constructionism, childhood is a social phenomenon. Focusing on social constructionism, we will encounter special implications. In this way, education will take on a sociocultural nature. Knowledge, and consequently contents of subject matters, will get a sociocultural nature and will be shaped under the influence of other poles of education, namely teacher and other factors of educational system. The social process of knowledge construct leads to the preference of collaborative perspectives in education. Along with all these elements, pluralism will be legitimized in content and method.
    Keywords: childhood, development, social constructionism, deconstruction
  • Mojtaba Pourkarimi* Pages 57-85
    The main aim of this essay is to explain Plato’s idealism in terms of general concepts and their educational implications. In this research, which is of a qualitative kind using the inferential method, the works of Plato, along with the books and articles related to his opinions are investigated. The research attempts to answer these questions. How is Platonic Idealism explained in terms of defining general concepts? What are educational implications of Plato' thought? The results indicate that Plato seeks to explain general concept as the representation of ideas. For him, these ideas are real but immaterial beings. The main elements of definition are concept and example. One of the main functions of general concepts is the use of them as a criterion for action in partial and objective situations, concepts that all have essential and necessary conditions and it can be distinguished on the basis of topics and also it can be put the plural things (examples) under a general concept. In terms of educational implications, Plato’s idealism entails a shift towards a concept-based framework in education including rebuilding curriculum, teaching methods, teacher and student relationship, and evaluation based on the discovery of general concepts.
    Keywords: Plato, Ideas, Definition, General concepts, Educational implication
  • Elham Zare* Pages 87-113
    By looking beyond what is often said about the importance and necessity of education and culture in shaping human and society, this article seeks to analyze the other side of culture and education that does not let the pupils to think in other ways of life and prevent them from creativity. Using the concept of "unrealized possibilities", the paper emphasizes on the ways in which culture and education prevent pupils from attention to some possibilities such as freedom and comprehensive development. The main goal of the paper is to answer these questions: How does culture and education restrain human minds from creativity and lead to the unrealized possibilities? How can the unrealized opportunities be realized? The method of critical analysis is used in order to answer these questions. The findings indicate that unrealized possibilities can be realized through providing pupils with cultural intelligence, creativity, meta-cultural vision, active role, and individuality.
    Keywords: culture, education, unrealized possibilities, freedom, creativity
  • Marzieh Ali* Pages 115-131
    The main purpose of this paper is to examine the historical discourse of the birth of the modern school in terms of power relations around the lives of children. The method used in this essay is Critical Discourse Analysis of Michel Foucault. In order to achieve the purpose of the study, the formation of new schools is analyzed from Foucault's point of view and his commentators. According to this description, a transformation has occurred from a body-based abstinence to institutional development of child care and school development. The most important discourse developments include the advent of modern childcare practices, the concealment of punitive care around children, and ultimately the expansion of modern power over the child's soul. Then, the power relations were analyzed based on a documentary analysis of the discursive approach to childhood and education. The results show that the birth of modern school and different branches of knowledge such as child psychology and sociology that shaped educational knowledge were the result of the evolution of the underlying social, economic, and demographic policies and disciplinary technologies and did not necessarily lead to the freedom of children. Therefore, the lives of children depend on the liberation not from institutions, but from the domination systems.
    Keywords: Historical Discourse, School Birth, Power Relations, Children's Lives
  • Saeed Azadmanesh* Pages 133-161
    The aim of this study is a comparative analysis of the nature and the realm of responsibility from the perspective of Sartre and Islamic view of action. In order to do this, two methods of conceptual analysis and comparative analysis were used; using the method of conceptual analysis, the nature of human responsibility, regarding to the nature of human and its freedom in both views, was examined and then, their similarities and differences were comparatively analyzed. The comparison was analyzed from four aspects of the origin of responsibility and the criteria (nature of responsibility), absolute/bounded responsibility and individual/social responsibility (realm of responsibility). First, despite the initial similarities between the two perspectives on the origins of responsibility, these are distinct by considering the concept of abandonment. Second, these two views, according to two aspects of the objective/subjective and absolute/relative of the responsibility criteria, are naturally different. Being absolute/ bounded, as the third component, makes the two views closer together in the responsibility realm. Fourth, individual/social responsibility of acts deals with the comparative study of this realm from another perspective.
    Keywords: Comparative Analysis, Responsibility, Free will, Freedom, Action, Human being, Sartre, Islamic view of action