فهرست مطالب

ذهن - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1396)

فصلنامه ذهن
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد محمدرضایی، سیده حوراء موسوی* صفحات 5-32
    معرفت شناسی ذاتی شهید صدر;، پس از طرح مراحل دلیل استقرا و یقین آوری آن، به ترسیم نظام مبناگروی خود بر اساس آن پرداخته است.
    در باب گزاره نظری، درجه احتمالی با ملاک صدق «قناعت استنباطی» و درجه تصدیق یقینی در این گزاره ها نیز با ملاک صدق «هماهنگی با سایر یقین ها» مورد نقد است. در گزاره های بدیهی، با عبور از یقینی‏بودن وجدانیات به نحو پیشین و ناکارآمدی راه استقرا در آن، گزاره اولی و امکان اجرای دلیل استقرا در تلازم بین موضوع و محمول، مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه آن شد که محکی گزاره های اولی، اعم از گزاره های مقدر و خارجی- به شرط اثبات وجود موضوع در خارج- است و دلیل استقرا امکان اجرا بر محکی آن ندارد. در صورت اجرا نیز با ملاکی روان شناختی روبه روست. از طرفی هم ملاک صدق بدیهی اولی در نظر شهید صدر;، هماهنگی و عدم تناقض با سایر تصدیقات یقینی عنوان شده که انسجام گرایی را تداعی می کند. تبیین پایه های معرفتی (احتمالی و یقینی) در مبناگرایی معتدل شهید صدر; و نیز نقد آن، بر بی نیازی دلیل استقرا به اصل علیت عقلی به نحو پیشین، نقطه عطف این نوشتار در ارزیابی دیدگاه صدری است.
    کلیدواژگان: مبناگروی معتدل، بدیهی، نظری، استقرا، پایه های معرفت، اصل عدم تناقض، انسجام گروی
  • مهدی عباس زاده * صفحات 33-64
    معرفت شناسی فارابی مکتبی است یقین گرا؛ بدین معناکه معرفت غیریقینی را معرفت حقیقی تلقی نمی کند. یقین اجمالا بر دو قسم است: یقین روان شناختی و یقین معرفت شناختی. یقین روان‏شناختی عمدتا از سنخ اقناع است و از نظرگاه منطقی و فلسفی یقین به شمار نمی رود؛ اما یقین معرفت شناختی یقینی است که از نظرگاه منطقی و فلسفی یقین به شمار می رود و در تفکر منطقی و فلسفی فارابی به دو قسم است: خاص و عام. یقین خاص یا ضروری (مطلق و دائم) خصوصیت جاودانی و همیشگی دارد؛ اما یقین عام یا غیرضروری (غیرمطلق و غیردائم) ممکن است در برخی زمان ها زایل شود؛ لذا یقین به معنای حقیقی فقط قسم نخست است. یقین در تفکر فارابی اولا ناظر به مقام تصدیق است و اگرچه تصدیق از اقسام علم حصولی است، دیدگاه وی در باب یقین، ناظر به علم حضوری نیز می باشد؛ چه دریافت های حضوری نیز می توانند در قالب تصدیقی و گزاره ای بیان یا حکایت یا تفسیر شوند؛ ثانیا یقین در تفکر او از سنخ یقین عقلی است و چنین یقینی یا از طریق علم به احکام عقلی بدیهی و یا از طریق قیاس برهانی (مبتنی بر احکام عقلی بدیهی) حاصل می شود. به نظر می رسد مجموعا دیدگاه فارابی در مسئله یقین کاملا متعهد به رویکرد عقل گرا، موجه و دقیق است، اگرچه ممکن است با این نقد مواجه شود که او علی رغم بررسی انواع و مراتب مختلف یقین- حتی بررسی یقین در برخی ادراکات حضوری- تبیینی از کیفیت یقین در ادراکات شهودی عرفا [و اشراقیون] ارائه نکرده است.
    کلیدواژگان: فارابی، علم، معرفت، یقین، ظن
  • محمد عرب صالحی* صفحات 65-87
    مهم‏ترین ادعای هرمنوتیک فلسفی گادامر تاریخیت یا تاریخ مندی فهم است. گادامر در کتاب حقیقت و روش حیثیت‏های مختلفی برای فهم می‏شمارد؛ از جمله حیثیت اطلاقی فهم، حیثیت امتزاجی فهم و حیثیت تبعیت ضروری فهم از پیش‏فرض‏های سیال. هدف او از برشمردن و تحلیل هر یک از این حیثیت‏ها اثبات تاریخ مندی فهم به معنای مصدری فهم (= فهمیدن) است که بالتبع فهم به معنای اسم مصدری (= فهم گزاره‏ای) هم تاریخ‏مند خواهد شد. مقاله حاضر ابتدا اصل انگاره دخالت اجتناب‏ناپذیر پیش‏فرض‏ها در فهم را تحلیل و سپس نقدهای عقلی و تحلیلی این نظر را ارائه کرده است و در بخش سوم مقاله دیدگاه گادامر در ترازوی دلالت آیات قرآن به محک زده شده است. گرچه قرآن کتاب معرفت‏شناسی نیست، اما از لوازم برخی آیات می‏توان دیدگاه قرآن را درباره موضوع مقاله اصطیاد نمود. اینجا هم دلالت آیات بر خلاف مدعای ایشان به اثبات رسیده است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک فلسفی، فهم، تاریخ مندی، پیش فرض ها، قرآن
  • ابوالحسن غفاری * صفحات 91-111
    بحث از مفاهیم کلی و چگونگی شکل گیری آنها از مهم‏ترین مباحث معرفت‏شناسی است. ملاصدرا در این بحث بر خلاف نحوه حصول مفاهیم جزئی، حصول مفهوم کلی را محصول خلاقیت نفس نمی داند، بلکه معتقد است ناشی از اشتداد جوهری نفس و مشاهده عقول می باشد. این نظریه مورد پذیرش بیشتر حکمای پیرو حکمت متعالیه است؛ ولی علامه طباطبایی; با پذیرش اصول فلسفه ملاصدرا مناقشانی بر ملاصدرا دراین‏باره از جمله در مسئله عقول عرضی و ارباب انواع دارد و در صدد است با انتقال مسئله از عقول عرضی به عقول طولی، هندسه معرفتی صدرالمتالهین را تکمیل نماید. در این مقاله از اشاره به نحله ها و نظریات مهم درباره چگونگی شکل‏گیری مفاهیم کلی، به تحلیل و مقایسه نظر صدرالمتالهین و علامه طباطبایی; پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: کلی، ادراک، نفس، ملاصدرا، علامه طباطبایی
  • ابوالحسن حسنی* صفحات 113-142
    ادراک حسی یکی از مسائل بسیار مهم در معرفت شناسی است. مسئله اصلی این مقاله بررسی ماهیت و اعتبار ادراک حسی در چارچوب حقیقت گرایی است. در این مقاله از برخی یافته های وحیانی بهره گرفته شده است. گرچه امروزه این یافته ها چندان پنهان نیستند که استناد به وحی در آنها ضروری باشد، اما یکی از اهداف مقاله نشان‏دادن این نکته است که اگر متفکران مسلمان به این یافته ها توجه می کردند، بیش از هزار سال پیش به یافته های این مقاله می توانستیم دست یابیم. در این مقاله هم از ماهیت ادراک حسی و هم اعتبار آن تحلیلی جدید ارائه شده است. شاید جذاب ترین یافته مقاله این نکته باشد که بدون انکار شخصی‏بودن مفاهیم شخصی، آنها را حاصل تجرید دانسته و عقل را عامل این تجرید شمرده است. نویسنده تلاش کرده است دو موضوع را به اثبات برساند: نخست اینکه ادراک حسی عبارت است از ادراک امری طبیعی با واسطه اندام حسی در حین تاثیر آن امر طبیعی بر یکی از اندام حسی ؛ دیگر اینکه ادراک حسی مسبوق به ادراکی اجمالی پیشین از همان شیء محسوس است. در این ضمن، تحلیلی جدید از اقسام مفاهیم نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ادراک، ادراک حسی، مفهوم شخصی
  • محسن حسن زاده *، محسن الهی منش صفحات 143-166
    عرفا در سیر و سلوک نفسانی خود مراتب و مقاماتی را طی می‏کنند که هر کدام از آن مراتب، آثار خاص خود را دارد؛ از جمله اینکه عارف وقتی به مشاهدات قلبی رسید و تمثلات رنگین برای او حاصل شد، این تمثلات از مرتبه و مقام او حکایت می‏کند. رنگ از جمله عناصر مهم در زبان نمادین عرفان است که عرفا برای تحلیل معارف و حقایق به کار می‏گیرند. سالک در مسیر حرکت معنوی خود رنگ‏های مختلف و متفاوتی را شهود می‏کند که به ظاهر در تضاد و تناقض با هم هستند. از طرفی در روان‏شناسی رنگ‏ها، هر رنگ اثر روانی و معرفتی خاص خودش را دارد که گاهی در تضاد با هم می‏باشند و دو نوع حالت متضاد با هم را برای سالک به ارمغان می‏آورند. اکنون این پرسش مطرح می‏شود که با توجه به روان‏شناسی رنگ‏ها، آیا ممکن است عارف در یک مقام، دو حالت متفاوت و متناقض برای او حاصل شود؟ و این حکایت از شطح‏گویی او دارد یا باید به گونه‏ای دیگر به تحلیل آن پرداخت؟ ما در این پژوهش با بیان بعضی از این وقایع در صددیم به تحلیل این تمثلات بپردازیم؛ به این صورت که سالک در ابتدای سلوک در مقام تلوین بوده، هر کدام از اسما و صفات الاهی با رنگ خاص خود بر او جلوه‏گری می‏کند؛ از طرفی تناسب و هماهنگی بین رنگ‏های متفاوت، عارف را از لذت شهود اسما و صفات به لذت شهود ذات حق سوق می‏دهد. با رسیدن به مقام تمکین عارف به عبادات و اذکارخود توجهی نمی‏کند و رنگ‏ها دیگر برای او جلوه‏ای ندارد و به مقام فنا و شهود ذات حق رسیده که با نور و رنگ سیاه خودش را نشان می دهد؛ لذا تمثلات رنگی مختلف که در آن واحد برای عارف شهود می‏شود، حکایت از مقام او می‏کند و اینکه در ابتدای سلوک است نه اینکه تناقض‏گویی و شطح از او سر زده باشد.
    کلیدواژگان: رنگ، شهود، شطح، تلوین و تکوین
  • علی صیادانی* صفحات 167-197
    یادگرفته های هر شخص، خواه ناخواه در کلام و گفتارش انعکاس می یابد و گفتار هر شخصی به تناسب بهره گیری از منابع مختلف دستخوش تغییرات و تاثراتی است که متون و آموزه های پیشین بر او دیکته می کنند. شاعران نیز که همواره یک قدم از افراد دیگر در کشف نهان اشیا جلوترند، از این پدیده مستثنا نیستند؛ بلکه قصاید و اشعار شاعران به شکل بارزی، انعکاسی است از آموزه های مختلفی که فراگرفته اند. آموزه های قرآنی دراین‏میان بخش وسیعی از پیش‏فرض های ذهنی شاعران را شکل می دهد. در آثار مولانا نیز می توان نمود عینی این آموزه های اخلاقی قرآن را مشاهده کرد؛ از جمله در دیوان شمس که بخش وسیعی از آن را ابیات عربی تشکیل داده است. پژوهش حاضر بر آن است که نشان دهد چگونه مولانا معنایی عارفانه را با آیات بیان کرده است و برای تبیین این مسئله از روش تحلیلی و توصیفی بهره برده و با استناد به بینامتنی مضمون و لفظ این هم تنیدگی مضامین آیات قرآنی را با کلام مولانا در غزلیات عربی اش به تصویر کشده است. نتیجه این پژوهش در دو محور زیر خلاصه می شود: نخست اینکه مولانا به دفعات زیاد، لفظ و مضامین آیات قرآنی را در غزلیات عربی به کار برده است؛ دوم آنکه تغییراتی ظریف در لفظ، معنا و موسیقی واژه ها ایجاد کرده تا بهتر بتواند پیام مورد نظر خود را به مخاطبش منتقل کند.
    کلیدواژگان: بینامتنی، قرآن، شمس تبریزی، غزلیات عربی
|
  • Mohammad Mohammadrezaei, Sayyede Hoora Mousavi * Pages 5-32
    The Shahid Sadr's inherent epistemology, after designing the stages of the cause of its induction and its certainty, has drawn on his system of foundationalism based on it. In regard to the theoretical proposition, the degree of probability with the criterion of the truth of "deductive contentment" and the degree of affirmation of certainty in these propositions is also criticized by the criterion of truth "co-ordinating with other certainty." In self-evident propositions, by passing the certainty of conscientiousness and the ineffectiveness of the inductive path in it, the first proposition and the possibility of implementing the cause of induction in the relation between subject and predicate were examined and the result was that the test of the first propositions, including propositions of predestined and the foreign is -with condition the existence of the subject outside, and the reason of induction is that it is not performance on test is not possible.In case of execution, it is also a psychological criterion. On the other hand, the criterion of the truth of the first self-evident from the point of view Shahid Sadr ,is the coordination and non-contradiction with other certain affirmation that associate coherentism. The turning point of this article for evaluation of Sadri's view Includes on the explanation of the epistemic (probabilistic) bases in the moderate foundationalism of Shahid Sadr and its critique on no need for reason of induction to the principle of rational causality as before.
    Keywords: Modest foundationalism, Self-evidence, Theoretic, Induction, Foundations of knowledge, The principle of consistency, Coherentism
  • Mahdi Abbaszadeh * Pages 33-64
    Al-Farabi’s epistemology is a certainist school; he does not consider uncertain knowledge as true knowledge. Certainty is broadly of two types: psychological and epistemological certainty. Psychological certainty is largely a matter of satisfaction and is not considered logical and philosophical certainty. But from the standpoint of logical and philosophical thinking epistemological certainty is the certainty and is of two types: special and general. Special or necessary (absolute and permanent) certainty, has eternal and permanent character, but general or unnecessary (conditioned and non-permanent) certainty, may be destroyed in some time; so first type is the only real certainty. Firstly, certainty in Al-Farabi’s thinking, primarily related to the Judgment and while Judgment is a kind of acquired knowledge, but his view on certainty concerns with presential knowledge also, since presential perceptions can also be in the form of Judgments and statements expressed or represented or interpreted. Secondly, certainty in his thinking, is of the kind of rational certainty and this certainty ,either is obtained by the knowledge of rational self-evident Judgments or by demonstrative syllogism (based on rational self-evident Judgments). It seems that, Al-Farabi’s view on certainty is totally rationalist, justified and exact, although it may be faced to the criticism that, he despite of study of all kinds of certainty, even certainty in the presential perceptions, does not give an account of certainty in the intuitive perceptions of mystics (and
    Illuminationists).
    Keywords: Al-Farabi, Knowledge, Certainty, Conjecture
  • Mohammad Arabsalehi * Pages 65-87
    Gadamer's most important claim of philosophical hermeneutics is the historicity or the historicity of understanding. In the book of truth and method, Gadamer considers different modes of understanding, including the generality mode of understanding, the synthetic mode of the understanding and the mode of the essential adherence to the understanding of fluid preconditions. His purpose of enumerating and analyzing each of these modes is to prove the historicity of understanding as a infinitival meaning of understanding (= to understand) that as a consequence the understanding of meaning of the gerund (= conceptual understanding) will also be historicity. This article first analyzes the notion of inevitable involvement of presuppositions in understanding, and then presents rational and analytical critique of this view. In the third part of the article, Gadamer's view is quantified in the scale of the implications of Quranic verses. Although the Quran is not an epistemological book, but the Quranic view of the subject can be inferred in the use of some verses. Here, the implication of the verses has been proven contrary to his claim.
    Keywords: Quran, philosophical Hermeneutics, Understanding, Historicity, Presuppositions
  • Abolhasan Ghaffari * Pages 91-111
    The discussion of general concepts and their formation is one of the most important issues in epistemology. Mulla Sadra, in contrast to the method of obtaining partial concepts, does not consider the general concept to be the product of self-creation, but believes that it is due to the intensity of the substance of the soul and the perception of the intellect. This theory is accepted by most scholars of the Transcendental wisdom, but Allameh Tabatabai, accepting the principles of Mulla Sadra's philosophy, has a controversy over Mulla Sadra on this subject, including in the issue of latitudinal intellects and and masters of all kinds, and seeks to transpose the problem from latitudinal intellects to longitudinal intellects, complete the epistemic geometry of Mulla Sadra. In this article, from the point of view of important points and ideas on how to formulate general concepts, we will analyze and compare the views of Mulla Sadr and Allameh Tabatabaii.
    Keywords: Universal, Perception, Soul, Mulla Sadra, Allame Tabatabai
  • Abolhasan Hasani * Pages 113-142
    Sensory perception is one of the most important issues in epistemology. The main issue of this paper is to examine the nature and validity of sensory perception in the context of truthfulness. In this article, some revelatory findings have been used. Although today these findings are not so much hidden as citation for revelation is necessary, but one of the aims of the paper is to show that if the Muslim thinkers were paying attention to these findings, we could achieve the findings of this article more than a thousand years ago. In this paper, a new analysis of the nature of perceptual perception and its validity is presented. Perhaps the most fascinating finding of the article is that, without denying the personalities of personal concepts, they are considered as the result of abstraction, and reason is the agent for this abstraction. The author attempts to prove two things: first, sensory perception is the perception of the natural object through the sensory organs during its natural effect on one of the sensory organs; second, the sensory perception, in the sense of the preliminaries, of the same object is perceptible Is. Sensory perception is precedented to previous brief perception of the same object. Meanwhile, a new analysis of the types of concepts is presented.
    Keywords: Perception, Sensory perception, Personal concept
  • Mohsen Hasanzadeh *, Reza Elahimanesh Pages 143-166
    The mystics go on their own paths and authorities, each of which has its own works, including the fact that when the mystic arrived at the contemplation of heart and received a colorful representations for him, this representations informs the state and his position. Color is one of the most important elements in the symbolic language of mysticism, which mystics use to analyze the teachings and the realities. The traveller intuits through his spiritual path different colors, which appear to contradict each other. On the other hand, in the psychology of colors, each color has its own psychological and epistemological effect, which sometimes contradicts each other and brings two opposing forms together for the traveller. Now, the question arises as to the psychology of colors, is it possible for mystic in a position to arrive at two different and contradictory modes? And does this have an account of his ecstatic or it has to analyze it in another way?In this study, by expressing some of these events, we are going to analyze these figures; in the way that the traveller was at the beginning of the journey has been on state of "change and turning from one state to another" (talvin), each of Divine Name and Attributes are unveil for him by his own specific color. on the other hand, the prportionlity and harmony between the different color leads the mystic to the pleasure of the intuition of the Divine Names and Attributes to the pleasure of the intuition of the Divine Essence. He does not pay attention to his worship and prayer when he reaches the state of stability (tamkin) and the colors are no longer visible to him, and he has come to the state of annihilation and the intuition of Divine Essence, which shows with black light and color; therefore, various colored representations that at the same time intuitioned by the mystic, tells of his state, and that he is at the beginning of the journey rather than being contradicted and ecstatic by him.
    Keywords: Clour, Intuition, Ecstatic, Stability, Talvin, Tamkin
  • Ali Sayadani * Pages 167-197
    The learnings each person is reflected in their discourse whether or not and and everyone's speeches are subject to the changes and influences that the previous texts and doctrines dictate to him in the use of various sources. The poets, who have always been one step ahead of others in discovering hidden objects, are no exception to this phenomenon; But the poet's poetry and poetry are dramatically reflective of the various doctrines they have learned. In the meantime, the Quranic doctrines form a large part of the subjective hypotheses of the poets. In the works of Rumi, one can also observe the objective of these moral teachings of the Quran; Including in the Divan of Shams, a large part of which is formed by Arabic couplets. The present article seeks to show how Rumi has expressed the mystical meaning of the verses, and used the analytical and descriptive method to explain this issue, and this coincidence of themes of the Quranic verses with Rumi's discourse in his Arabic sonnets poem is depicted by referring to the intertextual of contentes and. The result of this article is summarized in two respects: first, Rumi has repeatedly used the word and contents of Quranic verses in his Arabic sonnets; secondly, the subtle changes in words, meanings, and music of words have been created to better can send the message to its addressee.
    Keywords: Intertextuality, Quran, Shams-e Tabrizi, Arabic Sonnets