فهرست مطالب

ذهن - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، زمستان 1397)

فصلنامه ذهن
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، زمستان 1397)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 190,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/11/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم پورحسن، بتول احمدی صفحات 5-33
    موضع معرفتی ریچارد سوئین برن کسب باور محتمل از راه استقرا و دلایل تجربی است. سوئین برن بر این باور است که باور محتمل تر، صدق محتمل تر دارد و محتمل ترین، صادق ترین است و در نتیجه معقول و موجه است. بر همین اساس باور محتمل برای دلیل کفایت دارد. سوئین برن قرائت منطقی از احتمال را بر دیگر قرائت ها درباره احتمال ترجیح داده است. احتمال منطقی- قوانین منطق ریاضی همراه با اصول احتمالات - نقش محوری نزد سوئین برن دارد. وی معیاری هایی برای احتمال منطقی در قالب دو الگو استنتاجی (استنتاج تنازلی و استنتاج تصاعدی) بیان می کند. معیار سادگی که مبتنی بر استنتاج تصاعدی است، اصل کارآمدی برای گزینش فرضیه محتمل تر است. سوئین برن با اعمال اصل سادگی، پارادوکس ها را که در گزاره های محتمل وجود دارد، پاسخ داده است. احتمال منطقی و همچنین اصل سادگی که سوئین برن در دیدگاه خود از آنها سود برده است، با معضلات جدی روبه رو هستند که به آنها در این مقاله پرداخته می شود.


    کلیدواژگان: ریچارد سوئین برن، کفایت دلیل، نظریه احتمال، احتمال منطقی، اصل سادگی
  • سیدرسول میراشرفی لنگرودی، شعبان نصرتی، سیدمیثم موسوی صفحات 35-58
    در رویکردتفسیریعلامه طباطبائی،شعوریکیاز واژگان کلیدیاست. شعور در بحث هایمعرفت شناختیعنوانیاست که بر مجموعه ابزارهایشناختیفاعل شناسا اطلاقمی شود. این مقاله درراستایروشن شدندیدگاهتفسیریعلامه در تبییناینمفهومسامانیافتهاست. باکشفدیدگاهعلامه در موضوعات معرفتی، می تواننظاممعرفت شناختیایشانرا کشف کرد. برایاینمنظور،واژه«شعور» را به عنوانیکیاز واژگان معرفتیانتخاب و دیدگاهتفسیریایشانرا تحلیلکردیم. دریکتقسیم بندیکلیشعور را می توانبه شعور در انسان و شعور درغیرانسانتقسیمکرد. علامه طباطبائی در تفسیرالمیزانبیشتربه شعور انسانیپرداخته و جوانب گوناگون ایننوع شعور مانند تعریف،انواع،ویژگی ها،آثارو مبداآن را بررسیکردهاست.شعور انسانیعبارت است از:ادراک دقیقیکهمبداآن قلبفرابدنیانسان است. علامه طباطبائی برایشعور انواع «فکری،فطری،باطنی، نفسی،متعقل و شعور بهلذت هایمادی» بر می شمارد. ایشانویژگی هاییبرایشعور بیان می کند؛مانند اینکه«دارایاصول،مبادی،ابزارو مناط، نشانهوجودیتو موجودیتاست، ازنعمت هایظاهری و از افعالانساناست، شعور دچارانحطاط می شود».شعور در دیدگاهایشاننقشبسیارمهمیدارد؛زیرا بطلانشعوربرابر بامرگو ابطالانسانیتاست.درنظرعلامه،افزونبرانسان، موجودات دیگرمانند «فرشتگان، بهشت، جهنم،زمینو حیوانات»نیزاز نوعی شعور برخوردارند.


    کلیدواژگان: شعور، علامه طباطبائی، اقسام شعور، آثار شعور
  • مسعود فیاضی صفحات 59-84
    بنیان های فلسفی گادامر به عنوان معمار اصلی هرمنوتیک فلسفی برگرفته از اندیشه های فلسفی هایدگر است و تلقی او از مفاهیم کلیدی ای همچون هستی، حقیقت، فهم، معنا، انسان و... همه بر این اساس است. گادامر ابتدا در تاسیس هرمنوتیک فلسفی، در پی ساماندهی به روشی جدید در علوم انسانی بر مبنای فلسفه هایدگر در مقابل روش دیلتای در علوم انسانی بود؛ ازاین رو اندیشه های او در این مرحله، همان گونه‏که از فصل دوم کتاب حقیقت و روش پیداست، کاملا هستی شناختی بوده و هرگز ادعای ورود به روش های علوم تفسیری را در دریافت مراد مولف ندارد و بلکه این روش ها را در جای خود درست می داند و کار خود را بعد از کاربست صحیح آنها در مواجهه با متن معرفی می کند. اما او در ادامه- در بخش سوم کتاب مزبور و در مقاله همگانی بودن مسئله هرمنوتیک- بر خلاف نظر اول خود، به ممیزی روش های علوم تفسیری در دریافت مراد مولف می پردازد و از اساس منکر کارآمدی آنها می شود. به نظر می رسد این تهافت به دلیل عدول از مسئله و هدف اولیه و به‏کاربردن اندیشه های فلسفی هایدگر در ساحتی است که صلاحیت آن را نداشته و از اساس نیز برای آنها طراحی نشده بودند.


    کلیدواژگان: گادامر، هرمنوتیک فلسفی، هایدگر، مسئله گادامر، علوم انسانی
  • حسام الدین مومنی شهرکی، عبدالحسین خسروپناه صفحات 85-110
    شکاکیت که اعتقاد به عدم امکان معرفت داشته است، در مقاطع مختلف تاریخ فلسفه با چهره های متنوع و گوناگونی بروز یافته است. اگرچه شکاکیت همراه خود آثار مخرب فراوانی به بار آورده و در برخی برهه های تاریخ ضربه های سنگینی بر فلسفه و اندیشه وارد کرده است، اما باید اذعان نمود که شکاکان، ما را در نیل به فهم و تحلیل دقیق مباحث معرفت شناسی یاری نموده اند. یکی از شبهه هایی که شکاکان یونان باستان بر استواری شکاکیت و عدم امکان معرفت مطرح نموده اند، «ناتوانی حس و عقل از ادراک» است. صدرالمتالهین این شبهه شکاکان یونان باستان را پاسخ داده است؛ او شکستن خطای حواس را به حس مشترک و حل خطای خیال را به عقل ارجاع داده است. همچنین خطای عقل را با ارجاع به «اصل استحاله اجتماع نقیضین» و بازگشت علوم حصولی به حضوری، حل کرده است. نگارندگان در گام بعدی به تبیین دیدگاه علامه طباطبائیŠ از چیستی و نشان دادن مقام وقوع خطا و «اصل اجتماع و ارتفاع نقیضین»، پرداخته و در پایان پاسخ های ملاصدرا و علامه را مورد تحلیل و بررسی قرار داده اند.


    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، علامه طباطبائی، شکاکان یونان باستان، امکان معرفت، ناتوانی حس و عقل
  • سیدکاظم سیدباقری صفحات 111-134
    مبانی معرفت شناختی در مکاتب فکری، نقش بنیادینی بازی می کنند و غالبا تفاوت میان اندیشه ها و نظریه ها برخاسته از آن مبانی می باشد و لذا پردازش آنها امری بایسته است. هدف این نوشتار جست وجوی مبانی معرفت شناختی عدالت اجتماعی، با تاکید بر قرآن کریم است. در فرضیه بر این امر تاکید شده است که از منظر ادبیات و منطق قرآن کریم، مبانی معرفت شناختی عدالت اجتماعی را می توان در مواردی چون غایت گرایی عادلانه، امکان شناخت پیشینی عقلی عدالت، حکم ذاتی عقل در فهم عدل، تایید فهم عقلی، عقلایی و فطری انسان ها از عدالت رصد کرد و در کنار آنها شریعت نیز یکی از منابع فهم عدالت به شمار می آید. این امر با روش تحلیلی- توصیفی، ارجاع به منطق و ادبیات قرآن کریم و بهره از دلیل عقل انجام شده است.


    کلیدواژگان: مبانی، معرفت شناختی، عدالت اجتماعی، قرآن کریم
  • سحر بهرامی خورشید، ارسلان گلفام، علی مالمیر صفحات 135-153
    یکی از علوم کاربردی در پژوهش های قرآنی، بهره گیری از علم معنا شناسی در این پژوهش هاست. در این پژوهش تلاش بر این است که یکی از مصادیق قوه نطق در انسان یعنی مشتقات واژه «نطق» در قرآن بررسی شود. نکته ای که در زمینه کاربرد این واژه در زبان قرآن کریم مطرح می باشد، این است که مشتقات این واژه در زبان قرآن کریم برای اشاره به سخن گفتن غیرانسان نیز به کار رفته است و این در حالی است که زبان شناسان و واژه شناسان عرب کاربرد این واژه و مشتقات آن را ویژه انسان دانسته اند. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها در چارچوب نظریه تلفیق مفهومی موید این واقعیت است که کاربرد مشتقات «نطق» برای اشاره به سخن گفتن غیرانسان در زبان قرآن کریم به منظور تقریب ذهن بشر به حقایق غیرمادی با واسطه اشیا و پدیده های ملموس و عینی جهان مادی است. قرآن کریم برای بیان مفاهیم انتزاعی همچون روشن شدن حقایق بر انسان در روز قیامت، از تلفیق مفاهیم عینی و ملموس بهره برده است.

    کلیدواژگان: نطق، معنا شناسی شناختی، تلفیق مفهومی، قرآن
  • رحمان عشریه، حسن رضایی هفتادر، سیدمهدی میرزابابایی صفحات 155-174
    مسئله شر همواره یک شبه اعتقاد است.هویت شناسی شر و ارتباط آن با  رنج ، مسبوق به ارائه رهیافت این معضل اعتقادی است.قرآنپدیدهشر را در آیاتگوناگون مطرح می کند.باتحلیلمیدان هایمعناییواژگان همنشینشر در قرآن، می توانبه هستی شناسیشر درقرآنرسید. تحلیلواژگان قرآنراه هایمختلفیداردکهمیدان هایمعناییروشبدیعیبرایاینمنظور است. اگرچهراه حل هایگوناگونیبرایاینمسئلهبیانشده است،امابازطرحاینموضوعبهعنوانیکشبههجدیو جدیداعتقادی،نگاهینوو دقتیعمیقدر اینمسئلهنیازاست. تحقیقپیش روباتاکیدبرواژگانهمنشینشر،در صددتبیینسرشتشروتحلیلجهان بینیقرآندربارهشروارتباطآنبادشواری هاست.آیاتقرآن برخیپدیده‎هایدشوار را خیرمی داندوبرخیملایماترا شر معرفیمی کند؛ازاین روازمنظر قرآنمیاندشواریوشررابطهتساوینیست.درنگاهقرآنخیربودنیاشربودنپدیده ای،به آثار و نتایجآن پدیدهمرتبط است. قرآن امتحان رایکیاز حکمت هایوجودیشر معرفیمی کند.جهل موجب می شودانسانخیریراشریاشریراخیرتلقیکند.


    کلیدواژگان: شر، معناشناسی، میدان هایمعنایی، روابطهمنشینی
  • سیامک عبداللهی صفحات 175-198
    هیوم در ارائه رای خود درباره منشا باور دینی، از معرفت شناسی تجربه گرایانه اش بهره می برد؛ اما پاره ای تعارضات درونی آن را نحیف می کند و نظریه طبیعت گرایانه هیوم درباره خاستگاه دین را از انسجام و استحکام تهی می سازد. بر این اساس، در این جستار ابتدا رای هیوم درباره منشا دین بیان می شود و پس از بررسی میزان تاثیر معرفت شناسی هیوم بر گزاره فلسفه دینی او، نقدهایی بر هیوم وارد می کنیم که به طورعمده بر ناسازواری این گزاره فلسفه دینی هیوم با آرای معرفت شناختی او متمرکز است. پس از مشخص شدن تاثیر حداکثری معرفت‏شناسی هیوم بر نظر او در مورد منشا دین، این نتیجه به دست آمد که اولا بهترین نقدها بر نظر هیوم درباره منشا دین، نقدهایی هستند که عمدتا بر مبانی معرفت‏شناختی او متمرکز شده است؛ ثانیا رای هیوم در این مورد استحکام لازم را نداشته است و در این میان، نداشتن انسجام درونی، نقش عمده ای در تضعیف نظریه هیوم دارد.    
    کلیدواژگان: هیوم، منشا دین، تاریخی ا نگاری، معرفت شناسی، طبیعت گرایی، تعارضات درونی
|
  • Qasem Poor, Hasan, Batool Ahmadi Pages 5-33
    Richard Swinburne on justification believe in synchronic justification, justification by adequate grounds. One of his epistemic positions gain probable belief. He claims that a belief being justified is spelled out as it being probable. The more probability belief, the truer belief. At first Swinburne distinguish three types of probability:physical probability, statistical probability and inductive probability. Logical, epistemic and subjective probability is three types of inductive probability. Actually logical probability is ruling epistemic and subjective probability. Swinburne expresses criteria for logical probability based on tow patterns downward inference and upward inference. The criterion of simplicity based on upward inference is the principle of efficiency for selection more probable hypothesis. Applying the principle of simplicity in bayes's theorem, propositions with intrinsic probability, probability of predictions, the principle of indifference and testimony, he reply to paradox of probable and problems that are in these propositions. Swinburne's view on probability epistemic faces problems. He equal Partial implicate with degree of rational of belief or hypothesis. Also, the criterion of simplicity is very important for the role of agent in choosing the two sides of the probability, which Swinburne's suggest for minimizing the role of causality faces problems.
    Keywords: Richard Swinburne, Adequate Grounds, Theory ofProbability, Logical Probability, the Principle of Simplicity
  • Sayed Rasoul Mir, Ashrafi Langerodi, Shaban Nosrati, Sayed Meytham Mousavi Pages 35-58
    In the interpretive approach of Allamah Tabataba'i, awareness is one of the key words. Awareness in the epistemological discussions is the title which refers to the set of cognitive tools of the kmower. This article has been designed to clarify Allama's interpretive approach in explaining this concept. It is possible to discover his epistemological system by discovering Allama's view on epistemic topics. Thus we chose the term " awareness " as one of the epistemological vocabulary and analyzed his interpretive view. In a general division, the awareness can be divided into human and inhuman awareness. Allameh Tabataba'i has paid more attention to human awareness in the interpretation of al- Mizan and examines various aspects of this type of awareness, such as definition, types, features, effects and origins. Human awareness is the precise perception that its source is the human's extra body heart. In the view of Allamah Tabataba'i, the awareness has different types:intellectual, innate, inner, soul, reasonable, and awareness to material pleasures. They provide features for awareness, like "having principles, bases, tools and criterion, the sign of existence, it is a appearance blessing and human' acts, awareness becomes degenerate. The awareness plays a very important role in his viewpoint, because the failure of awareness is equal to death and the invalidation of humanity. In Allameh's view, in addition to man, other creatures, such as Angels, Paradise, Hell, Earth and Animals, have some kind of awareness.
    Keywords: Awareness, Allamah Tabataba'i, Kinds of Awareness, Features of Awareness
  • Masud Fayazi Pages 59-84
    Gadamer's philosophical foundations and his conception of key concepts such as being, truth, understanding , meaning, human, and so on, derived from Heidegger's philosophical ideas. Gadamer initially founded the philosophical hermeneutics in a new way in the humanities
    based on Heidegger's philosophy versus the Dilthey’s way in the humanities. Therefore, his thoughts at this stage are completely cognitive as in the second chapter of his book, Truth and Method. In this stage he never claims to enter the methods of interpretive sciences in receiving the author's intention. But , he believed , these methods are right in their place. Therefore , he introduced the start point of his hermeneutics just after applying these methods. But in the following, in the third part of his book, and in his article titled " The Universality of the Hermeneutical Problem", contradictory, in spite of his first opinion,he criticized and paid an audit the methods of interpretive sciences in receiving the author's intention as the meaning of text. It seems that this contradiction was due to a departure from the original  goal .In addition, Heidegger's philosophy was not competent to work in this field and was not designed for it.
    Keywords: Gadamer, Philosophical Hermeneutics, Heidegger, Gadamer's Problem, Author's Intention
  • Hesam, aldin Momeni Shahraki, Abdolhosein Khosropanah Pages 85-110
    The skepticism, which is believing in the impossibility of objective knowledge, has reappeared in different paradigms of the history of philosophy with a different faces. Although the skepticism itself has produced a lot of destructive results, and at some points in history has had a tremendous negative impact on philosophy, it must be acknowledged that the it also helped philosophy in having a more thorough understanding of epistemology. One of the criticisms that ancient Greek skeptics have raised which helped the establishing of skepticism is the  "impotence of sense and reason of perception". Mulla  Sadra has tried to address this criticism of ancient Greek skeptics; he has entangled the error of the senses into common sense and solving the error of imagination with wisdom. He also solved the problem of reason by referring to the "principle of non-contradiction" and the recurrence of the acquired knowledge to knowledge with presence. In the next step, the authors discussed the Tabatabai’s view the status of error and the "principle of non-contradiction", and ultimately analyzed the responses of Mulla Sadra and Tabatabai.
    Keywords: Mulla Sadra, Allameh Tabataba'I, Skeptics of AncientGreek, the Possibility of Knowledg, Impotance of Sense, Reason
  • Sayed Kazem Sayed, Baqeri Pages 111-134
    Epistemological foundations play a fundamental role in schools of thought, and often the difference between ideas and theories arises from those bases, and therefore their processing is necessary. The purpose of this article is to seek out the epistemological foundations of social
    justice, with emphasis on the Holy Qur'an. In the hypothesis, it has been emphasized that the epistemological foundations of social justice can be found in cases such as the applicability and immortality of justice, the ability of reason, and the possibility of recognizing some examples
    of social justice, confirming the rational and natural understanding of human beings from justice and epistemic sources of understanding that With wisdom and religious observation, this has been traced through an analytical-descriptive method and reference to the logic and literature of the Holy Qur'an and the benefit of the reason of reason.
    Keywords: Epistemological foundations, Social Justice, HolyQuran
  • Sahar Bahrami Khorshid, Arsalan Golfam, Ali Malmir Pages 135-153
    One of the practical sciences used in Quranic researches, is semantics. In this research, the word ‘nutq’ as one of the instances of Quran’s referring to language faculty in human beings, is studied. The point is that, although linguists who work on Arabiac words believe that this word and its derivations are only used for human beings, in Quran it is used for both humans and non-humans. In order to study this specific use in Quran language, all examples of the word was extracted and the data was analyzed in the framework of conceptual blending. The results indicate that the word is used for non-humans in order to close the mind to abstract concepts via the objective and concrete concepts.
    Keywords: Nutq, Cognitive Semantics, Conceptual Blending, Quran
  • Rahman Oshrieh, Hasan Rezaeii Haftadar, Sayed Mahdi Mirzababaei Pages 155-174
    The issue of evil is always a pseudo-belief. The identity of evil and its relation to suffering is informed of providing an approach to this belief dilemma. Qur'an presents the phenomenon of evil in various verses. one can find the evil ontology in the Quran, by analyzing the semantic fields of the companion words of the evil in the Quran. The analysis of the Qur'anic words has several ways in which semantic fields are a novel method for this purpose. Though various solutions have been proposed for this issue, But the revelation of this issue, as a serious new suspicionin the belief, needs a new and deep look at this issue. This article intend to explain the nature of evil and to analyzing the worldview of the Quran about evil and its relation to the difficulty, to emphasize the companion words of the evil. The verses of Qur'an calls some difficult phenomena the good and introduce some of benefits the evil, therefore, from the point of view of Quran, there is no equality between the difficulty and the evil. In the view of Quran, the good or evil of the phenomenon is related to the effects and results of that phenomenon. The Quran introduces the test as one of existential wisdom the evil. Ignorance makes it possible for man to regard good as evil or evil as good.
    Keywords: Evil, Semantic, Semantic Field, Companion Relation
  • Syamak Abdollahi Pages 175-198
    Hume presented his theory about the origin of religion, regarding his empiricist epistemology. But some internal conflicts, undermines this theory, so the theory is devoid of cohesion and strength. Accordingly,  in this paper, we first explain the origin of religion in Hume’s point of view, and after that, we scrutiny the effect of Hume's epistemology on the theory. We criticize it in two ways; first, internal critique based on the paradox of Hume’s epistemic basis and his opinion about the origin of religion. The next part of internal critique is methodological problems. After all, we identify, firstly, the very high influence of Hume’s epistemology on his view about origin of religion; secondly, the best criticisms are those that focuse on epistemological basis of his view; thirdly, Hume’s point of veiw (on the matter), does not have the necessary cohesion.
    Keywords: Hume, Origin of Religion, Epistemology, Naturalism, Historicism, Internal Conflicts