فهرست مطالب

ذهن - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1395)

فصلنامه ذهن
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ارد صفحه 5
    عقل کلی عبارت از جوهری است که به هیچ وجهی تعلق به اجسام ندارد؛ نه از جهت وجود مانند اعراض، نه از جهت فعل و تصرف مانند نفوس، و نه به جزئیت و امتزاج مانند ماده و صورت. عقل کلی به جهت گستره و احاطه علمی و مخزنیت آن نسبت به ادراکات عقلی، توسط حکیمانی نظیر علامه طوسی به عنوان نفس الامر صور و احکام ذهنیه دانسته شده است. علامه حلی در زمان استفاده از محضر علامه طوسی این نظریه را نقد کرده است که لازمه گفتار حکیمان این است که صور کاذبه نیز در عقل فعال منتقش باشند. بیان علامه طوسی و نقد شاگرد ایشان علامه حلی، سرآغاز یکی از مهم‏ترین مباحث فلسفی شده است و فیلسوفان و حکیمان را به تفکر و ارائه راه حل برای مشکل احاطه علمی عقل فعال نسبت به احکام کاذبه واداشته است. در این نوشتار پس از تبیین و سنجش و بررسی مهم ترین این راه حل ها، تحلیلی وجودی بر پایه حکمت متعالیه، برای حل مشکل احاطه علمی عقل کلی بر صور و احکام کاذب و غیر واقعی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: عقل کلی، عقل فعال، احکام کاذبه، علامه طوسی، علامه حلی
  • محمد جواد پشایی، ابوالفضل کیا شمشکی صفحه 29
    مسئله شناخت و به دنبال آن شناخت حضوری، از اهم مسائلی است که اساسا در دو حوزه هستی شناختی و معرفت‏شناختی از آن سخن به میان رفته است. پیگیری شناخت حضوری در امور مادی به تبع آموزه های دینی مرتبط با این موضوع، انگیزه حکمای اسلامی را در پرداخت به این مسئله افزون تر نموده است؛ چه اینکه شناخت حضوری به امور مادی علی رغم پراکندگی و غیبت اجزای آن، به دقت و اهمیت این مسئله افزوده است. تحلیل شناخت حضوری در مادیات در دو ساحت «شناخت حضوری مادیات» و «شناخت حضوری به مادیات» و به دنبال آن، حل تعارض جمع میان علم و ماده، با به‏دست‏دادن نسبی‏بودن اوصاف تجرد و مادیت، دستاوردهایی است که نگارنده آنها را در این پژوهش از مرئای حکمت متعالیه به بررسی نشسته است. علامه طباطبایی با تاکید بر اصل این چاره‏جویی، لکن با رهیافتی دیگر به حل این تعارض دامن زده است.
    کلیدواژگان: شناخت حضوری، مادیات، شناخت حضوری مادیات، شناخت حضوری به مادیات، حکمت متعالیه
  • حوراء حسینی، شعبان نصرتی، علیرضا قائمی نیا صفحه 55
    قلب به عنوان یکی از محوری‏ترین کلمات در قرآن کریم برای معرفت و رسیدن به ایمان معرفی شده است. علامه طباطبایی قلب در قرآن را در جهت جسمی آن و به معنای قلب صنوبری که در درون سینه می تپد، در نظر نگرفته است، بلکه به اعتقاد وی قلب در قرآن همان نفس یا روح انسان است. علامه طباطبایی معتقد است، قرآن قلب را در معناهایی مانند عقل، نفس و روح بیان کرده است و عباراتی مانند فواد، صدر و نفس در قرآن به معنای قلب استفاده شده‏اند. تفاوت در تعابیر قرآنی به اعتقاد علامه هرگز به معنای تفاوت هستی‏شناختی نیست. با این بیان قلب دارای جایگاه ها و کارکردهای متفاوتی می‏باشد. پژوهش حاضر در صدد بیان نظریات تفسیری علامه طباطبایی درباره کارکردهای معرفتی قلب است. برای این منظور ابتدا معنای قلب ازنگاه لغویون مورد واکاوی قرار گرفته است؛ سپس کارکردهای معرفتی که عبارت‏اند از عقل، سمع، علم، وحی، ذکر، فقه، از تفسیر المیزان استخراج شده و ارتباط قلب با هر کدام جداگانه مورد تحلیل قرار گرفته است. هر کدام از این کارکردها ضمن فرایندی به افزایش ادراک قلب منجر می‏شوند که فرایندها در این نوشتار بیان شده است.
    کلیدواژگان: المیزان، علامه طباطبایی، قلب، کارکردهای معرفت
  • احمد اسدی، محبوبه غلامی، شعبان نصرتی صفحه 77
    گام نخست برای دست یابی به معارف قرآن کریم، شناخت دقیق معانی واژگان آن است. در سال‏های اخیر با رواج رویکرد معناشناسی در مطالعات قرآنی، شیوه ای نو در این عرصه پدید آمده است. هدف این شیوه، اکتشاف معنایی است که در لایه های متن نهفته شده است تا بتوان از طریق ساختار الفاظ قرآن، معنای دقیق و جامع واژه مورد نظر را استخراج نمود. از مشهورترین این روش ها، روش ایزوتسو است. این مقاله با استفاده از روش ایشان و تکمیل آن در بخش‏های ارتباط آیات در محدوده سوره و در قرآن کریم، نخست واژه «کبد» را از منظر لغوی و سپس معناشناسی بررسی و با استفاده از واژگان با معنای نزدیک، متضاد و موازنه ساختاری متن، در چند مرحله آن را تجزیه و تحلیل نموده و به این نتیجه رسیده است که مغایر مفهوم متداول واژه کبد، این واژه معنای منفی در بر ندارد و به محدودیت های عالم ماده و حکمت الهی در اختیار انسان اشاره دارد.
    کلیدواژگان: معناشناسی قرآن، معناشناسی کبد، کبد، ایزوتسو
  • عبدالله نصری صفحه 103
    یکی از مباحث مهم در فلسفه های معاصر بحث از معنای زندگی است. فیلسوفان گذشته با پذیرش معنا برای زندگی از فلسفه و هدف آفرینش انسان سخن می گفتند؛ اما در دوران اخیر که برای بسیاری از انسان‏ها زندگی ارزش خود را از دست داد، این پرسش مطرح شد که معنای زندگی چیست. هرچند در آغاز این پرسش برای فیلسوفان قاره‏ای مطرح شد، امروزه فیلسوفان تحلیلی به آن پرداخته‏اند. آنچه در تحلیل پرسش از معنای زندگی اهمیت بسیار دارد، تحلیل خود معناست. در تفسیر معنا سه دیدگاه قابل ذکر است: 1. هدف زندگی، 2. کارکرد زندگی، 3. ارزش زندگی.
    در این مقاله با تبیین دیدگاه های مختلف بر این نکته تاکید شده است که مراد از این پرسش که آیا زندگی معنا دارد، این است که آیا زندگی انسان ارزش استمرار را دارد یا نه؟ به دنبال تحلیل پرسش از معنا این بحث مطرح می‏شود: آیا زندگی فی نفسه معنادار است یا باید به آن معنا داد؟ در بحث از معنادهی زندگی برخی نظری های با عنوان نظام موزاییکی زندگی را مطرح کرده‏اند که در این مقاله به تحلیل آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: زندگی، معنا، ارزش، هدف، کشف، جعل
  • نرگس فتحعلیان، ابوالفضل کیاشمشکی صفحه 123
    نظریه های چندجهانی در فیزیک معاصر بحث برانگیز بوده اند. براساس این نظریه ها گروه بزرگی از جهان های دیگر وجود دارد که با آنها تماسی نداریم و هرگز نیز نخواهیم داشت. بحث تعدد جهان ها که ماهیتی فلسفی دارد، تنها مختص فیزیک معاصر نبوده، بلکه ایده ای تاریخی است. گفته می شود، نظریه چندجهانی معاصر، علمی است و لذا با نظریه های پیش از خود متفاوت است. ما با بررسی تاریخی این نظریه ها نشان می دهیم که در هر زمان عناصری پایه، منبعث از اصول فیزیکی پذیرفته شده در آن افق تاریخی وجود داشته اند که اندیشه تکثر جهان را شکل داده اند؛ لذا نظریات چندجهانی معاصر و پیش از آن از این منظر به هم شباهت دارند و نوع تکثر جهان ها در طول تاریخ به افق مفهومی نظریه پردازان وابسته است. هدف از این بررسی آن است که به نظریه چندجهانی جدید در بستر تاریخی اش بنگریم و وجوه معرفتی چندجهانی و بستگی نظریه های آن، به افق مفهومی و منظر ناظر را نشان دهیم.
    کلیدواژگان: جهان های چندگانه، کیهان شناسی معاصر، نظریه چشم انداز ریسمان، نظریه تورم
|
  • Mohammad Ali Ardestani Page 5
    Universal intellect is an essence that does not belong to bodies not for substance like accidents¡ not for action and possession like individuals and not in particularity and fusion like material Form. Theologians as Allama Toosy have known intellect as Fact Of form and mind sentences because of it’s knowledge extent And scope and its storage in regard to intellectual perception. When Allama Helly enjoyed Allama Toosy Company he criticized the theory necessary of theologians¡ statement according to which false form have part in demiurge. Allama Toosy''s statement and Allama Helly''s critique¡ his student¡ returned to be the prologue to the one of the most important philosophical argument and made philosophers and theologians to reflect and to find a solution to the problem of surrounding knowledge of Demiurge on the false sentences. In this paper¡ after explaining¡ evaluating¡ and study of the most significant solutions¡ an existential analysis based upon transcendent theosophy to solve the problem of surrounding knowledge of Demiurge on the unreal¡ false forms and sentences.
    Keywords: Universal intellect, logos, Demiurge, False sentences, Allama Toosy, Allama Helly
  • Mohammad Javade Pashaee, Abolfazl Kiashemshaki Page 29
    The question of knowledge¡ followed by immediate knowledge is one of the most important issues in the field of ontology and epistemology that basically talked about. Following immediate knowledge in matters due to religious teachings related to the material subjects has greated Islamic philosopher’s incentive to this problem. According as¡ immediate knowledge to material things in the face of presence and absence of its components¡ has added the certitude and importance of this issue. Analysis of Immediate knowledge in the material under two headings: «immediate knowledge of materials and immediate knowledge to materials» and then¡ conflict resolution between science and material¡ by showing of immateriality and materiality relativity¡ are achievements that I put them in this study according to transcendental philosophy. Tabatabai with an emphasis on the principle of this solution but with a different approach has solven this conflict.
    Keywords: direct knowledge, Material things, immediate knowledge of material things, immediate knowledge to material things, transcendental philosophy
  • Hawra Husseini, Shaban Nosrati, Ali-Reza Qaeminia Page 55
    Heart as one of the most important words has been introduced for cognition and faith in Quran. Allameh Tabatabaee has not considered the word of heart mentioned in Quran as black poplar heart beating in chest¡ but he believes that the heart mentioned in Quran is same spirit or soul of human. He believes that Quran has mentioned the heart in different meanings including wisdom¡ soul and spirit and terms like as soul and chest have been used as heart. According to his view¡ difference in Quran interpretations never means the difference in ontology. Accordingly¡ heart has different positions and performances. This study has aimed to mention interpretative views of Allameh Tabatabaee about cognitive performances of heart. First¡ the heart meaning has been investigated from the view point of scholars of wordmongers. Then¡ cognitive performances including wisdom¡ hearing¡ science¡ divine revelation¡ prayer¡ and jurisprudence have been extracted from Tafsir-Al-Mizan and relation between heart and them has been analyzed separately. Each performance leads to increasing the heart perception through processes mentioned in this study.
    Keywords: Al, Mizan, Allameh Tabatabaee, Heart, Cognitive Performances
  • Ahmad Asadi, Mahboobe Qolami, Shaban Nosrati Page 77
    The first step to achieve the Quran teachings is accurate recognition of its words meaning. In recent years with the spread of semantics approach in Qur''anic studies¡ a new method has emerged in this area. The purpose of this method is to explore the meaning which is hidden within the layers of the text so that the precise and comprehensive meaning of the intended word could be extracted through Qur''an''s terms. The most famous of these methods is the Izutsu''s. This paper¡ first of all¡ tries to investigate the word «Kabad» lexically and semantically using his method as well as its completion in sections of verses relationship in the range of Surah and Quran and tries to analyze it in several stages by the use of words with close meaning¡ antonym and structural balancing of the text¡ and has come to the conclusion that contrary to common sense of the word Kabad¡ this word does not have a negative meaning and refers to the limitations of the material world and divine wisdom at human being''s disposal.
    Keywords: Semantics of the Quran, Semantics of the Kabad, Kabad, Izutsu
  • Abdollah Nasri Page 103
    One of the prominent issues in contemporary philosophy is the meaning of life. Many philosophers have discussed about the value of life’s meaning and the aim of creation¡ but today ¡the life has lost it’s meaning and now ¡ it is a main question that what the meaning of life is. For the first time¡ this question raised by the continental philosophers¡ but nowadays¡ it is the local point of analytic philosophers. There factors play a main role in the analysis of life: 1) The aim of life 2) The function of live 3) The value of life Although in this article attempt has been made to explain the different approaches in this respect¡ but one main question is remained to be answered¡ is there any value for the continuation of life? In other words¡ dose the human life have any value by itself or we have to invent any meaning for it? Some researchers have put forwarded the mosaic system of life which is dealt in this article.
    Keywords: Life, Meaning, Value, Aim, Invention
  • Narges Fathalian, Abolfazl Kiashemshaki Page 123
    Many Worlds theories in contemporary physics were controversial theories. Based on these theories there exist a multitude of other universes with which we have no contact and never will have. The discussion of multiplicity of worlds¡ which has a philosophical nature has not just allocated to contemporary physics and is a historical idea. It is said that the contemporary Multiverse is scientific and so differs from it’s predecessors. Our historical survey of these theories shows that in any time there are basic elements derived from physical principles accepted in that horizon of history¡ which have shaped the idea of polarity of worlds. Therefore the contemporary Multiverse theories and their earlier versions are similar from this point of view and the type of world’s plurality depends on theorists’ conceptual horizon in history. The aim of this study is to look at the new Multiverse theories at their historical context and to show the knowledge aspects of the multiverse theories and their dependence to the conceptual horizon and the perspective of the observer.
    Keywords: Multiverses, Contemporary Cosmology, String Landscape, Inflation theor