فهرست مطالب

ذهن - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1397)

فصلنامه ذهن
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1397)

  • 218 صفحه، بهای روی جلد: 90,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/03/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • علیرضا فخاری*، فرزاد دهقانی، علی شریفی صفحات 5-46
    یکی از واژگانی که در حوزه معنایی کتابت در قرآن قرار می گیرد، لوح محفوظ است. واژه «لوح محفوظ» یک مفهوم بنیادین بوده و به این شکل تنها یک بار در قرآن آمده و همین امر سبب به وجودآمدن اختلاف نظرها درباره ماهیت این واژه از دیرباز میان قرآن پژوهان بوده است. واژه شناسان در بررسی معنای لوح از تورات، قرآن و منابع عصر نزول استفاده کرده و معانی الواح موسی، تخته های کشتی و هر چیزی را که بتوان بر روی آن نوشت، بیان کرده اند. پژوهش حاضر با روش معناشناسی هم زمانی، میدان معنایی لوح محفوظ را تبیین کرده است. واژگان ام الکتاب، کتاب مکنون، کتاب مبین، فی کتاب، کتاب حفیظ و علم الکتاب با آیه لوح محفوظ بافت و سیاق مشترک دارد و در میدان معنایی لوح محفوظ قرار می گیرند. تحلیل همنشین ها و بافت آیات این واژگان، نشان دهنده علم خداوند است که با الفاظ گوناگونی آمده است. اگر از علم خداوند به لوح محفوظ، کتاب و... تعبیر شده است، به دلیل زبان عرفی قرآن و کاربرد مجاز در آن است که علم خداوند از نوع مجاز محل و حال تعبیر شده است. همچنین وضعیت علم در جاهلیت و وجه اصلی اعجاز قرآن نیز نشان می دهد مراد از لوح محفوظ همان علم خداوند است.
    کلیدواژگان: لوح محفوظ، ام لکتاب، علم خداوند، همنشین ها
  • علیرضا منجمی * صفحات 47-72
    در مورد موضع گادامر درباره علوم طبیعی چند انتقاد جدی صورت گرفته است. نخست آنکه برداشت او از علوم طبیعی پوزیتویستی است. دوم آنکه تصویری که از علم ارائه می کند، کاریکاتورگونه است و به کار امروز ما نمی آید و سوم آنکه گادامر به سرشت هرمنوتیکی علوم طبیعی بی توجهی کرده است. در این مقاله تلاش خواهد شد نشان داده شود که این انتقاد ها، برآمده از تمرکز صرف بر کتاب حقیقت و روش و ناآگاهی از رویکرد گادامر به علوم طبیعی متاثر از بحران علم هوسرلی است. در این مقاله نویسنده می کوشد با مداقه در مجموعه آثار گادامر بازسازی ای از نگاه گادامر به علوم طبیعی به دست دهد. پس در گام نخست به رویکرد گادامر به علوم طبیعی درباره شکاف زیست جهان و جهان علمی می پردازد. در گام دوم با برجسته کردن سرشت هرمنوتیکی علوم طبیعی، پیوند آن را با زیست جهان نشان می دهد؛ به بیان دیگر، در گام نخست افتراق و در گام دوم امتزاج این دو امر را نشان می دهد تا سرانجام به این نتیجه گیری برسد که زیست جهان بر جهان علم اولویت دارد و علم باید بتواند در زیست جهان جایگاه خود را بیابد. در پایان با ذکر انتقادهایی به نگاه گادامر، افق هرمنوتیک علوم طبیعی نمایان خواهد شد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک فلسفی، علوم طبیعی، گادامر، زیست جهان، هرمنوتیک علوم طبیعی
  • علیرضا قائمی نیا، اسلام رجبی*، علیرضا صانعی صفحات 73-90
    اثبات عالم خارج یا به عبارتی عالمی مستقل از مدرک، از مسائل اساسی، پرماجرا و جریان ساز در عالم تفکر بوده است و تاثیرات مهمی نیز در زندگی اجتماعی بشر داشته است. جریان هایی همچون سوفیسم، اید ئالیسم و گونه های مختلف شکاکیت و جریان های کوچک برآمده از آنها، برخاسته از نوع واکنش اندیشمندان با این مسئله بوده است. این تعامل - در موارد بسیاری - وابسته به موضع معرفت شناختی آنها دارد؛ بدین معنا که با انکار یا پذیرش برخی از راه های معرفت، عالم خارج نیز قلمرو متفاوتی خواهد داشت. اینکه واقعیتی مستقل از ذهن انجام پذیرد و در صورت تحقق، مادی یا غیرمادی و یا ذهنی یا فراتر از ذهن باشد، در تعیین قلمرو عالم خارج نقشی اساسی دارد. انکار یا فروکاستن واقعیت به امور ذهنی و همین گونه عادت روان شناختی که موجب شکاکیت می شود، پاسخی منطقی و استوار نیاز دارد. ازاین رو در این نوشتار، نگارنده بنا دارد، دیدگاه علامه طباطباییŠ را در این زمینه بررسی کند. چهار استدلال بر اثبات جهان خارج از ذهن که علامه در آثار گوناگون خود به آنها پرداخته است، بررسی شده است. نگارنده در ابتدا نیم نگاهی به دیدگاه فیلسوفان و اندیشمندان صاحب نام در این زمینه خواهد داشت و سپس دیدگاه علامه طباطباییŠ را بررسی می کند. بیان استدلال های ایشان، بررسی استدلال ها از حیث قلمرو و محدوده مورد اثبات، از لحاظ اینکه آیا استدلال های ایشان تنها عالم جسمانی را اثبات می کند یا فراتر از آن است، از مباحث مورد تاکید در این نگاشته خواهد بود.
    کلیدواژگان: عالم خارج، اصل علیت، فطرت، علامه طباطبایی، محسوسات
  • محمد عابدی * صفحات 91-114
    درباره اعتبار گزاره های قرآن کریم، به ویژه گزاره های سیاسی آن، دو مسئله ثبوتی و اثباتی مطرح است: آیا این گزاره ها معتبرند و ارزش معرفتی دارند؟ در صورت معتبربودن، آیا سنجه هایی برای شناخت ارزش معرفتی شان داریم؟ موضوع مقاله بحث ثبوتی «ملاک اعتبار و قابلیت صدق» این گزاره است و بحث اثباتی مبتنی بر آن پاسخ می یابد. در این مقاله نخست ملاک اعتبار گزاره های گفته شده معرفی می شود، سپس به این پرسش، پاسخ داده می شود آیا این گزاره ها، واقع نمایی و واقع مندی دارند؟ آن گاه برای اینکه روشن شود همخوانی معارف سیاسی قرآن با واقع چه میزان است، سه رویکرد معتبرنبودن ارزش معرفت به دست آمده از ظواهر قرآن، نسبیت ارزش معرفت حاصل از آن و انطباق حداکثری در عین مخطئه بودن بررسی می شود.
    کلیدواژگان: اعتبار، ملاک اعتبار، گزاره های قرآن کریم، گزاره های سیاسی
  • حسین زمانیها * صفحات 115-138
    بر اساس تفسیر رایج، تفاوت اصلی ابن سینا با ارسطو بر سر چیستی و حقیقت نفس ناطقه انسانی است؛ اما درباره نفس نباتی و حیوانی میان این دو اختلاف نظر آشکاری وجود ندارد؛ چه اینکه هر دو، نفس نباتی و حیوانی را از سنخ صورت منطبع در ماده می دانند. ما در این نوشتار می کوشیم تا با توجه به مبانی متافیزیکی ایشان و تفسیر خاصی که هر یک از این دو فیلسوف از رابطه ماده و صورت ارائه می دهند، نشان دهیم، حتی درباره رابطه نفس نباتی و حیوانی با بدن نیز میان این دو اختلاف نظر آشکاری وجود دارد. ارسطو صورت - و به تبع آن - نفس را نه جوهر به معنای شیء، بلکه اصل یا ساختاری می داند که بر اساس آن ماده به عنوان یک شیء خاص مد نظر است. به همین دلیل در تحلیل ارسطو از حقیقت موجود زنده، با دو جوهر به منزله دو شیء روبه رو نیستیم؛ بلکه موجود زنده جوهر واحدی است که دارای قابلیت یا ظرفیت خاصی است که به واسطه آن مبدا اعمال حیاتی می شود. دقیقا بر همین اساس است که بسیاری از ارسطوپژوهان معاصر دیدگاه عرض گرایانه درباره نفس را بر دیدگاه جوهر انگارانه ترجیح می دهند؛ درحالی که در فلسفه ابن سینا صورت و ماده دو جوهر به معنای دو شیءاند که با هم ترکیب شده اند. به عبارت دیگر، در فلسفه ابن سینا در تحلیل موجود زنده - اعم از نبات، حیوان و انسان - به نوعی دوگانگی میان نفس و بدن می رسیم؛ هرچند این دوگانگی الزاما به معنای تجرد و مفارقت نفس نباتی و حیوانی از بدن نیست.
    کلیدواژگان: نفس نباتی، نفس حیوانی، بدن، ابن سینا، ارسطو، ماده، صورت
  • امیر بنی عصار * صفحات 139-158
    استعاره مفهومی یکی از نظریه های معناشناختی است که با آسان سازی درک مفاهیم فرامادی، دستیابی به فرایند مفهوم سازی یک متن را هدف قرار داده است. قرآن کریم متنی الهی و دربردارنده تعبیرهای حکیمانه برای انتقال به مخاطب است. این تعابیر به گونه ای است که با کمک استعاره مفهومی، می توان تاحدودی، برخی مفهوم سازی های قرآن را کشف کرد. در گستره کاربست استعاری قرآن، چنین می نماید که استعاره «زندگی تجارت است»، الگوی مناسبی برای به تصویر کشیدن حقیقت زندگی انسان و نقش تسهیل کننده و زمینه ساز استعاره در فهم معانی پیچیده قرآن است. نگاشت از حوزه مبدا به حوزه مقصد چارچوب اصلی پژوهش حاضر را تشکیل داده و این فرض را مطرح کرده که سود و زیان حقیقی زندگی، بسته به ارتباط با باری تعالی است. فرجام انسان ها در تجارت زندگی و تقسیمشان به سه گروه مومن، کافر و منافق و نسبت سود و زیان هر یک، از مواردی است که نگارنده به آنها دست یازیده است.
    کلیدواژگان: قرآن، استعاره مفهومی، تجارت، نگاشت
  • محمدرضا جباران * صفحات 159-178
    درک صحیح زیبایی یکی از پایه های کمال معنوی انسان و زیبایی شناسی از موثرترین سامانه های ادراکی او در رویارویی با جهان خارج است. باور صحیح درباره حقیقت عقلانی و معیارهای درست زیبایی می تواند ما را با خاستگاه آن در هستی آشنا و نظام اخلاقی انسان را اصلاح کند. به همین دلیل گفتمان مدرن می کوشد زیبایی را از حوزه عقل به حیطه نفس بکشاند و تا حد تابعی از حواس و تجارب زیستی انسان بکاهد. این مقاله در صدد است از یک سو با تعیین کمال وجودی به عنوان معیار درست برای تشخیص زیبایی در برابر معیار تناسب که برساخته ارسطو و پیروان اوست، و از سویی دیگر، معیارهایی چون میل، عادت، لذت و منفعت که نظریه استناد زیبایی به نفس انسان را موجب شده اند، رابطه این همانی زیبایی و وجود را اثبات کرده، از این رهگذر ثابت کند که سرچشمه زیبایی ذات اقدس الهی است که خود، جمال مطلق است.
    کلیدواژگان: زيبايي، وجود، کمال، تناسب
  • حسین مطلبی کربکندی * صفحات 179-209
    مسئله «ذهن – بدن» که در حوزه فلسفی اسلامی و فیلسوفان قدیمی غربی به شکل «نفس – بدن» مطرح شده است، از دیرباز یکی از مسائل محوری در فلسفه، به ویژه در میان فیلسوفان ذهن متاخر بوده است. در این میان، دو مسئله «هویت معرفت» و «نحوه ارتباط ذهن و بدن» را می توان از بنیادی ترین و محوری ترین چالش ها درباره دیدگاه های گوناگون طرح شده درباره مسئله ذهن - بدن دانست. این پژوهش بر آن است که دیدگاه های مختلف رایج در مقوله ذهن - بدن را در رویارویی با این دو چالش بنیادین بیازماید. بدین منظور و در گام نخست، یازده دیدگاه را که در حکم دیدگاه های رایج در دو حوزه فلسفی اسلامی و غربی هستند، معرفی کرده، سپس هر یک از این دیدگاه ها را با دو چالش اساسی معهود، یعنی «ارائه تحلیل مناسب از هویت معرفت» و «توجیه مناسب از نحوه ارتباط ذهن و بدن»، روبه رو ساخته و پاسخ هر دیدگاه را به این مسائل بنیادین آورده و این پاسخ ها را داوری کرده است. در پایان - و با تحلیل دستاورد این مقایسه - چنین نتیجه گیری می شود که تنها دیدگاه خاص حکمت متعالیه از رویا رویی با این دو مسئله سربلند بیرون می آید.
    کلیدواژگان: ذهن، بدن، نفس، مغز، ملاصدرا
|
  • Alireza Fakhari *, Farzad Dehghani, Ali Sharifi Pages 5-46
    One of the words used in the semantic field of your writing in the Quran is “protected tablet”. The word "protected tablet" is a fundamental concept and has been mentioned in this fashion only once in the Quran, and over the years, this has led to disagreements among Quranic scholars in terms of the nature of the term. Philologists used Torah, Quran and the sources related to the Age of revelation to study the meaning of the Protected Table. they stated that its meaning is taken from Mose's plates, the woods of the ship and aything that you can write on. The present study, using synchronous semantics explained the semantic scope of the Protected Tablets. The words the mother of Book, well guarded Book, the manifest Book, on Book, the guardian Book and the knowledg of book have a common textural structure with the verse “the Protected Table” and are placed in the semantic scope of “the Protected Table”. The analysis of syntagmatics and the texture of the verses of these words represents God's knowledge having been originated with a variety of terms. If the knowledge of God has been interpreted as the Protected Table, book, etc, It’s because of the common language of Quran and the use of trope in it. this knowledge of God is interpreted as trope in terms of both place and the present time. In addition, the condition of science in the age of ignorance and the main aspect of the miracle of the Quran Indicates that the Protected tablet means God's knowledge.
    Keywords: The Protected Table, The mother of Book, God's knowledge, Syntagmatics
  • Alireza Monajemi * Pages 47-72
    Several criticisms have been made about Gadamer's position on the natural sciences. First of all, his conception of natural science is positivistic. Second, his image of natural science is caricatured and does not come to our day, and third, Gadamer does not disregard the hermeneutic nature of natural science. This paper will attempt to demonstrate that these criticisms are the result of focusing solely on Gadamer’s "Truth and Method" and disregarding Gadamer's approach to the natural sciences affected by the Husserl idea of crisis. Taking a collection of Gadamer's works into account, the hermeneutical nature of natural science is depicted. In the first step, it shows how Gadamer approach to natural sciences is shaped based on the gap between the “lifeworld” (lebenswelt) and the “scientific world”, and then in the second step, by showing the hermeneutical nature of natural science, linkage of science world into lifeworld is discussed. In other words, both Commonalities and differences between natural science and lifeworld are explored. Finally, it is concluded that the lifeworld has primacy over science world and science must be able to find its place in the lifeworld. Besides, by criticizing Gadamer's on natural science based on the collection of his work, the horizon of hermeneutics of natural science is explored.
    Keywords: Gadamer, Philosophical Hermeneutics, Natural Science, Lifeworld, Hermeneutics of natural science
  • Ali Reza Qaeminia, Islam Rajabi *, Alireza Sanei Pages 73-90
    The proof of the outside world, or of a world independent of evidence, has been a major, controversial, and streamlining issue in the world of thought, and has had important implications for human social life. Fugitives such as sophism, ideology, and various types of skepticism and the underlying flows of them originated from the kind of interaction of scholars with this problem. Denying or diminishing reality to mental affairs, as well as the psychological habit that causes skepticism, requires a rigorous response. Hence, in this article, the author seeks to study Allameh Tabatabai's views on this subject. The four arguments are based on the proof of the outside world of mind that Allameh has addressed to them in various works. At first, we will look at the views of philosophers and scholars of the name in this field, and then examine the view of Allameh Tabatabai We will put The expression of his arguments, the examination of arguments in terms of scope and domain, as proof of whether their arguments are merely corroborating the physical world or beyond, will be discussed in this paper.
    Keywords: External world, Principle of causality, Nature, Allameh Tabatabai, Sensibility
  • Mohammad Abedi Pages 91-114
    Regarding the validity of the Quranic propositions, especially its political propositions, there are two positive and affirmative issues. Are these propositions valid and has an epistemic value? If valid, do we have any metrics for knowing their epistemic value? The subject of the paper is the affirmative discussion of the "criterion of validity and the capability of truth" of this proposition and the positive argument based on it is answered. In this paper, the criterion of the validity of said propositions is introduced, then the question is answered, are these propositions realize and realistic? Then, in order to clarify of degree of correspondence between the political teachings of the Quran and the real, the following three approaches are considered: Invalid of value of the knowledge obtained from the appearances of the Quran, the relativity of the value of knowledge obtained from the appearances of the Quran and the maximum adaptation while possibility of mistake.
    Keywords: Validity, Criterion of the validity, Quranic propositions, Political propositions
  • Hosein Zamaniha * Pages 115-138
    According to general consensus among scholars, the main distinction between Aristotle and Avicenna in their philosophical analysis of the reality of soul and its relation to body finds its expression in the way in which each of them treats human rational soul and its relation to body. Upon this view, there is no considerable difference between their standpoint about vegetative and animal soul because both ofthem construe these two kinds of soul as the imprinted form in body. But, considering their metaphysical bases and different interpretation of the relationship between form and matter in the viewpoint of these two philosophers, one can infer an apparent distinction between their interpretation concerning the relation of the animal and vegetative soul to body. Aristotle, does not believe in the substantial separation of the soul from the body. As the result in his viewpoint soul and body are two different aspects of one substance which is called living being. Contrary to Aristotle, Avicenna, in the light of his theory about form and matter, considers the soul and body as two different substances united together. Consequently, in his viewpoint living being is a composition of two different substances.
    Keywords: Vegetative soul, Animal soul, Body, Living being, Avicenna, Aristotle, Form, Matter
  • Amir Bani-Assar * Pages 139-158
    Conceptual metaphor is one of the semantic theories that, by easing ofcomprehension of extramaterial concepts, has aimed at achieving the conceptualization process of a text.The Holy Quran is a divine text and contains wise explanations to convey to the addressee. These explanations are such that, with the help of conceptual metaphor, it is possible to some extent to discover some conceptualization of the Quran.In the scope of metaphorical application of Quran, It seems that the metaphor of "the life is commerce" is a good model for illustrating the truth of human life and facilitating and preparing role of metaphor for understanding the complex meanings of the Quran. The mapping from the field of origin to the field of destination constitutes the main framework of the present research and And assumes that the real profit and loss of life depends on the relationship with the Supreme. The end of humans in the commerce of living and dividing them into three groups of believers, infidels and hypocrites, and the proportion of the profits and losses of each one, is one of the things that the author has done.
    Keywords: Quran, Conceptual metaphor, Commerce, Mapping
  • Mohammad-Reza Jabbaran * Pages 159-178
    The correct understanding of beauty is one of the foundations of the spiritual perfection of man and aesthetics is one of its most effective perceptual systems in confronting the outside world.The correct belief about rational truth and the proper criteria of beauty can familiarize us with its origins universe and modify the moral system of man. For this reason, the modern discourse tries to bring beauty from the realm of reason to the sensual and reduces it to a certain extent from the senses and biological experiences of humans. This article inatend to determine the existential perfection as the correct criterion for the recognition of beauty against the criterion of conformity built upon by Aristotle and its followers, and on the other hand, criteria such as desire, habit, pleasure and benefit, which the theory of citation for the beauty to man's soul Have provoked, proving the relationship between beauty and existence, thereby proving that the source of beauty is the most Holy Essence of God, which is itself Absolute Beauty.
    Keywords: Beauty, Being, Perfection, Conformity
  • Hosein Motallebi Karbekandi * Pages 179-209
    The mind-body problem, which has been raised as soul-body in the field of Islamic philosophy and Ancient Western philosophy, has long been one of the central issues in philosophy, especially among the late philosophers of mind. In the meantime, two issues of the "quiddity of knowledge" and "the way of the relationship between mind and body" can be regarded as the most fundamental and pivotal challenge to the various views of the mind-body problem. In this study, we have tried to test the different perspectives on the mind-body problem in confronting these two fundamental challenges. For this purpose and in the first step, we introduce the eleven perspectives that are commonly views in the Islamic and Western philosophical fields and then each of these perspectives was faced with two fundamental challenges, namely, "providing a proper analysis of the quiddity of knowledge" and "Appropriate justification of how the mind and body communicate," and brought each response to these fundamental questions and We have judged these answers. Finally, by analyzing the results of this comparison, we conclude that the only particular view of the "Hekmate Motaalie" is successful in confronting both of these issues.
    Keywords: Mind, Body, Soul, Brain, MullaSadra