فهرست مطالب

نشریه رستنیها
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه سلمانی نژاد، رضا مستوفی زاده قلمفرسا صفحات 1-15
    به منظور بررسی گونه های اامیست شالیزارهای برنج استان فارس طی سال های 94-1392 از خاک، آب آبیاری، ریشه و طوقه گیاهان بیمار نمونه برداری انجام گرفت. براساس مطالعات ریخت شناختی، ریخت سنجی، فیزیولوژیکی جدایه ها و همچنین بررسی های فیلوژنتیکی فاصله ترانویسی شده داخلی (آی تی اس) دی ان ای ریبوزومی با روش پیوست همسایه ها، دو گونه Phytophthora از تبارهای 6 و 8 درخت آی تی اس شامل P. inundata و P. pseudocryptogea و سه گونه Phytopythium در یک تبار مجزا شامل Phpy. litorale، Phpy. ostracodes و Phpy. sterile شناسایی شد. تفکیک دو گونه Phpy. litorale و Phpy. sterile از طریق مطالعات ریخت شناختی به همراه واکاوی های فیلوژنتیکی صورت گرفت. گونه Phpy. sterile برای فلور اامیستی ایران جدید است. همچنین، تمامی گونه ها برای نخستین بار در دنیا از فراریشه برنج گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: اامیکوتا، تبار، ریختشناختی، فیلوژنی، Pythiaceae
  • عطیه نژادفلاطوری، فرخ قهرمانی نژاد، مصطفی اسدی صفحات 16-32
    جنس Gypsophila با حدود 150 گونه، چهارمین جنس بزرگ تیره میخکیان و دومین جنس طایفه کاریوفیله در جهان است. ایران با داشتن 38 گونه، دومین مرکز تنوع عمده پراکنش این جنس در جهان محسوب می شود. مطالعات گرده شناسی برای نخستین بار در ایران در مورد 40 آرایه از این جنس انجام شد. اگرچه این صفات بخش بندی براساس صفات ریختی را حمایت نمی کنند، ولی از این خصوصیات می توان در تفکیک بعضی آرایه های نزدیک استفاده کرد. دانه های گرده آرایه های این جنس تکی، فاقد قطبین متمایز، پرمنفذ )12 منفذ( هستند و شکل چندوجهی با گوشه های گرد، آنولوس، دریچه و جبه با تزیینات microechinate-microporateدارند. اندازه دانه های گرده (7/20-32 میکرومتر)، قطر دریچه (6/1-6 میکرومتر)، فاصله بین منافذ (3/2-7 میکرومتر) و ضخامت دریچه در آرایه های مختلف متفاوت است. بزرگ ترین دانه های گرده متعلق به دو آرایه G. pilosa var. pilosa و G. platyphylla است. کوچک ترین دانه گرده مربوط به آرایه G. antoninae است. کوچک ترین منافذ و در نتیجه کمترین قطر دریچه در G. acantholimoides دیده می شود و بزرگ ترین و قطورترین دریچه متعلق به G. virgata می باشد.
    کلیدواژگان: آسیا، خاورمیانه، کاریوفیلوییده، گچدوست، میخکسانان
  • کسری شریفی، رسول زارع، حمیدرضا زمانی زاده، منصوره میرابوالفتحی، سعید رضایی صفحات 33-49
    خصوصیات فیلوژنتیکی 37 جدایه متعلق به گونه مرکب F. graminearum، جدا شده از خوشه گندم با علایم بیماری سوختگی فوزاریومی از مناطق مختلف کشت گندم در دشت مغان، استان اردبیل تعیین شد. بخشی از ژن های translation elongation factor 1-alpha (TEF)،reductase (RED) و UTP-ammonia ligase (URA) با استفاده از آغازگرهای اختصاصی تکثیر، تعیین توالی و با الگوریتم تحلیل امساکی تجزیه شد. همه سویه های گونه مرکب F. graminearum متعلق به F. graminearum sensu stricto بودند. نتایج فیلوژنی نشان دهنده وجود همگنی ژنتیکی در بین جدایه های گونه مرکب F. graminearum بود. به منظور ارزیابی ساختار ژنتیکی جمعیت قارچ F. graminearum s.s. از نشانگر ISSR استفاده شد. پنج آغازگر واجد چندشکلی زیاد و تکرارپذیری بالا برای تکثیر DNA جدایه ها استفاده شد. تجزیه خوشه ایداده ها، با استفاده از روش UPGMA و ضریب تشابه جاکارد انجام و ژنوتیپ ها را در سطح تشابه 82% به چهار گروه مجزا تفکیک کرد. نتایج تجزیه واریانس مولکولی نشان دهنده، بیشترین تنوع ژنتیکی در داخل جمعیت F. graminearum s.s. (%97) و کمترین در بین جمعیت ها (3%) بود. شناسایی فیلوژنتیکی و آگاهی از تنوع ژنتیکی عامل اصلی بیماری FHB‏، در تعیین روند تکامل بیمارگر و استراتژی های مدیریت بیماری مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: آغازگرهای ریزماهواره، سوختگی خوشه، RED، TEF، URA، ISSR
  • صدف صیادی، احمدرضا محرابیان*، محمد جواد نیکجویان صفحات 50-58
    Onosma از طایفهLithospermeae Dumort. متعلق به تیره گل گاوزبان با حدود 150-180 گونه در دنیای قدیم با مرکزیت تنوع در منطقه ایرانو-تورانی استقرار یافته است. این جنس با پیچیدگی های تاکسونومیکی متعددی مواجه بوده که منجر به ایجاد مشکلات فراوانی در شناسایی و چندشکلی های ریخت شناسی گسترده در آن شده است که علی رغم این مساله، صفات ریختی مهمی از دیدگاه تاکسونومی و فیلوژنی نیز در این جنس وجود دارد. البته، ابهامات فراوانی در شناسایی آرایه ها، سبب ایجاد پیچیدگی های وسیع درون گونه ای و بین گونه ای در این جنس شده است. به عنوان مثال، گونه های O. elwendicum Wettst.، O. bulbotrichum DC.، Onosma rostellatum Lehm. و O. dichroanthum Boiss. با ابهامات و پیچیدگی های تاکسونومیکی شدیدی مواجه هستند. برخی از آرایه ها با خویشاوندی زیاد نیز در فلور ایرانیکا احتمالا می توانند آرایه های هم نام باشند. به علاوه، برخی آرایه ها مانندO. sharifii H. Riedl. و O. pabotii H. Riedl. فاقد نمونه های تیپ قابل استناد و قابل تشخیص بوده و در محل های تیپ هم یافت نشده اند. بنابراین، هرگونه اظهار نظر درباره تاکسونومی و سیستماتیک این جنس مستلزم ارزیابی های جامع اکوتیپ های و جمعیت های جغرافیایی متنوع و مطالعات میدانی دقیق مبتنی بر ویژگی های اکولوژیکی و جغرافیایی گیاهی زیستگاه های آن ها می باشد.
    کلیدواژگان: آرایه، اکوتیپ، ایران، تاکسونومی، گل گاوزبان
  • الهام امیردهی، خلیل بردی فتوحی فر*، محمد جوان نیکخواه صفحات 59-76
    جنس Phoma علاوه بر گونه های ساپروفیت، گونه های بیمارگر فراوانی نیز دارد که سبب خسارت در محصولات زراعی مهم اقتصادی می شوند. بنابراین، هدف از این تحقیق شناسایی ریخت شناختی و مولکولی 35 جدایه از گونه های متعلق به جنس Phoma و آرایه های وابسته و جمع آوری شده از میزبان های مختلف بود. مطالعه فیلوژنتیکی چندژنی براساس توالی یابی نوکلئوتیدی سه ناحیه ژنومی ITS1-5.8S-ITS2، اکتین و بتا توبولین انجام شد. در نتیجه، هفت گونه به اسامی Boeremia exigua،Didymella acetosellae ، D. bellidis، D. pinodella ،Neocamarosporium betae ،Phoma destructiva var. destructiva و P. medicaginis شناسایی و توصیف شدند که از این میان، سه گونه D. bellidis، D. acetosellae وvar. destructiva P. destructiva برای نخستین بار برای میکوبیوتای ایران و دو گونه B. exigua و D. pinodella نیز به ترتیب از میزبان های گیاهی جدید Paliurus spina-christi و Trigonella-foenum graecum گزارش می شوند. ویژگی های ریخت شناختی و تجزیه و تحلیل های فیلوژنتیکی به خوبی قادر بود حدود و ثغور جنس ها و گونه ها را تعیین نماید.
    کلیدواژگان: آرایه، اکتین و بتا توبولین، فیلوژنی، ITS1-5، 8S-ITS2
  • شیوا عبدالهی اقدم، خلیل بردی فتوحی فر* صفحات 77-94
    قارچ های اندوفیت اغلب برای گیاه مفید هستند و به روش های مختلف باعث سازگاری گیاهان میزبان با عوامل تنش زای زنده و غیرزنده می شوند. به منظور شناسایی برخی قارچ های اندوفیت در درختان آلبالو (Prunus cerasus)، نمونه برداری از اندام های کاملا سالم گیاه شامل شاخه و برگ در برخی از استان های ایران صورت گرفت. در این مطالعه، تعداد 176 جدایه اندوفیت قارچی از درختان آلبالو جداسازی شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. براساس مطالعات ریخت شناختی و توالی یابی ناحیه ITS از DNA ریبوزومی، 10 گونه قارچی به اسامی Aureobasidium namibiae، A. pullulans، Alternaria multiformis، Botryosphaeria dothidea، Cladosporium tenuissimum، Coniolariella limonispora، Didymosphaeria variabile، Epicoccum nigrum، Lecanicillium muscarium و Neoscytalidium dimidiatum به عنوان قارچ های اندوفیت از درختان آلبالو در ایران شناسایی شدند که از این میان، گونه Aureobasidium namibiae برای بیوتای قارچی ایران جدید می باشد. همچنین، تمامی گونه های شناسایی شده در این تحقیق به جز گونه A. pullulans برای نخستین بار به عنوان قارچ اندوفیت از درختان آلبالو در دنیا گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: تنوع، درختان چوبی، ردهبندی، فیلوژنی، همزیستی
  • راضیه پورسعید، خلیل بردی فتوحی فر* صفحات 95-98
    طی سال های 95-1394، حضور میکرومیست های آبزی در اکوسیستم های آبی ایران مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها از حاشیه برخی رودخانه ها، دریاچه ها و تالاب های مناطق مختلف اقلیمی جمع آوری شدند. به منظور جداسازی قارچ ها، قرص هایی از محیط کشت آب-آگار (WA) به تشتک های پتری حاوی نمونه های آب منتقل شدند و به مدت 21 روز در شرایط نور متناوب (12 ساعت نور/12 ساعت تاریکی) و دمای 25 الی 27 درجه سلسیوس قرار داده شدند. سپس از میسلیوم های رشد کرده روی قرص های مذکور، پرگنه خالص تهیه شدند. از بین گونه های به دست آمده، یک جدایه از قارچAquanectria penicillioides (Ingold) L. Lombard & Crous مورد شناسایی قرار گرفت. براساس منابع موجود، این نخستین گزارش از جنس Aquanectria L. Lombard & Crous در ایران می باشد. این گونه به عنوان آرایه جدیدی برای مایکوبیوتای ایران گزارش و توصیف می شود.
  • یوبرت قوستا*، رزیتا صمدی صفحات 99-103
    طی سال های اخیر، کشت گل های لاله به طور گسترده ای در پارک ها و فضاهای سبز شهر ارومیه رایج شده است. در بررسی های انجام شده در فاصله سال های 95-1393، موارد متعددی از نشانه های مرتبط با بیماری پوسیدگی کپک آبی پیاز های کشت و نگهداری شده در شرایط انبار از گونه Tulipa gesneriana L. مشاهده شد که پیاز های پوسیده، توسط پوشش سفید تا سبز مایل به آبی از میسلیوم ها و هاگ های قارچی پوشیده شده بودند. به منظور شناسایی قارچ های همراه با پوسیدگی پیاز گل های لاله، پیازهای دارای نشانه های آلودگی از مناطق مختلف تحت پوشش فضای سبز و نیز گلخانه های شهرداری جمع آوری شدند. برای جداسازی قارچ ها از دو روش استفاده شد: در روش اول، قطعات کوچکی از پرگنه های قارچی از سطح پیازها توسط یک سوزن سترون برداشته و سوسپانسیون هاگ در داخل آب مقطر سترون تهیه شد. مقدار کمی از این سوسپانسیون روی محیط کشت سیب زمینی-دکستروز-آگار که حاوی 100 پی پی ام آنتی بیوتیک سولفات استرپتومایسین بود، پخش گردید. در روش دوم، پیاز ها ابتدا به طور کامل زیر آب جاری شیر شسته شدند و سپس به مدت 10 دقیقه در محلول هیپوکلریت سدیم 5/0 درصد ضد عفونی سطحی گردیدند و بلافاصله سه بار با آب مقطر استریل شستشو شدند. بخش های بیرونی پیازها حذف و از بخش های داخلی، قطعات کوچکی برداشته شد و در سطح تشتک های پتری حاوی محیط کشت سیب زمینی-دکستروز-آگار کشت شدند. تشتک های پتری در آنکوباتور با دمای 2±25 درجه سلسیوس و در شرایط تاریکی نگهداری شدند. جدایه های قارچی با استفاده از روش تک اسپور کردن خالص سازی شدند و در داخل لوله های آزمایش حاوی محیط کشت سیب زمینی-هویج-آگار (PCA) در دمای چهار درجه سلسیوس نگهداری شدند. از 40 جدایه به دست آمده، به غیر از سه جدایه که متعلق به جنس Rhizopus بودند، بقیه جدایه ها ویژگی های شاخص جنس Penicillium را دارا بودند.
  • علیرضا پورصفر، یوبرت قوستا، محمد جوان نیکخواه* صفحات 104-106
    در ادامه مطالعه عوامل قارچی مرتبط با علایم کپک سیاه (دوده ای) خوشه های گندم و جو در مناطق مختلف استان های گلستان، البرز و قزوین طی فصل های زراعی سال های 1393 و 1394، جدایه های متعددی با ویژگی های جنس Harzia Costantin جمع آوری گردید. براساس صفات ریخت شناختی، تمامی جدایه های به دست آمده تحت گونه H. acremonioides (Harz) Costantin شناسایی شدند. براساس اطلاعات موجود، این نخستین گزارش از وجود این گونه برای مجموعه قارچ های ایران بوده و در این مطالعه توصیف می شود: پرگنه در جدایه های این گونه روی محیط غذایی عصاره مالت-آگار (MEA)، سریع الرشد بوده و قطر آن ها بعد از گذشت هفت روز در دمای 25-23 درجه سلسیوس و تحت تاریکی مداوم برابر با هفت سانتی متر است. پرگنه در ابتدا بی رنگ، سپس به رنگ قهوه ای روشن تا قهوه ای دارچینی تغییر می یابد، پرگنه مسطح و پنبه ای است. هاگ زایی فراوان، اغلب از ریسه های موجود در سطح محیط کشت و به میزان کم تر از ریسه های هوایی انجام می شود. ریسه ها بی رنگ، بند بند، منشعب و به قطر 7-5 میکرومتر می باشند. هاگ برها بی رنگ، باریک و کشیده، راست تا قدری خمیده، اغلب با 2-1 بند عرضی و با انشعابات هم پایه که به سمت انتها باریک و نوک تیز می شوند. هاگ برها به طول تا 70 میکرومتر، به قطر 7-5 میکرومتر در بخش نزدیک به قاعده و به قطر 2-1 میکرومتر در بخش نوک می باشند. هاگ ها (بلاستو کنیدیوم ها) به صورت انفرادی در انتهای هاگ برها و انشعابات آن ها تشکیل شده، منفرد، خشک، تک یاخته ای، به اشکال کروی تا تخم مرغی وارونه، با سطح صاف و به ابعاد 24-16 × 28-19 میکرومتر هستند. هاگ های جوان بی رنگ و با بالغ شدن، به رنگ قهوه ای روشن تا قهوه ای دارچینی تغییر می یابند.
|
  • Fatemeh Salmaninezhad, Reza Mostowfizadeh-Ghalamfarsa Pages 1-15
    In order to investigate the Oomyceteous species of the rice paddy fields of Fars province (Iran), during 2013–15, infected roots and crowns together with soil around seedlings and irrigation water were sampled. Based on the morphological, morphometric and physiological studies along with phylogenetic analyses of internal transcribed spacer sequences based on neighbor joining method, two Phytophthora species from Clades 6 and 8, including P. inundata, and P. pseudocryptogea and three Phytopythium species from a distinct clade, including Phpy. litorale, Phpy. Ostracodes, and Phpy. sterile were identified. Phytopythium litorale, and Phpy. sterile were distinguished through morphological studies along with phylogenetic analysis. Phytopythium sterile was also new to the Oomyceteous mycobiota of Iran. All species were reported for the first time in the world from rice rhizosphere.
    Keywords: Clade, morphology, Oomycota, phylogeny, Pythiaceae
  • Atiye Nejad Falatoury, Farrokh Ghahremaninejad, Mostafa Assadi Pages 16-32
    Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran Summary Gypsophila with approximately 150 species represents the fourth largest genus of Caryophyllaceae and the second genus of tribe Caryophylleae. Iran is the second main center of Gypsophila diversity with 38 species in the world. Considering Gypsophila as one of the most polymorphic genus of the family and almost half of its taxa distributed in Iran as endemic, thus makes it as a significant genus from taxonomic and nomenclatural points of view. Moreover, following the IUCN Red List criteria, about half of these endemic taxa are categorized as Critically Endangered (CR D.); hence, the protection of these taxa and their limited habitats is necessary. Pollen grains of 40 taxa (Table 1) were studied by electron microscopy for the first time in Iran (Figs 2–5). However, these attributions do not support sections which are made based on morphological characters and rather can be used to separate some close taxa. The pollen grains of Gypsophila are monade, apolar, pantoporate with 12 pores, rounded polyhedral, tectate with granulate microechinate-microperforate ornamentation. Pores are annulate, operculate. Pollen grains size (20.7–32 μm), operculum diameter (1.6–6 μm), distance between pores (2.3–7 μm) and operculum thickness are variable among taxa (Table 2). Gypsophila pilosa var. pilosa, and G. platyphylla have the largest while G. antoninae has the smallest pollen grains. The smallest pores and, therefore, the minimum diameter of the operculums can be seen in G. acantholimoides. The largest and thickest operculum is owned by G. virgata. A phenogram of Iranian Gypsophila taxa derived from palynological analysis using UPGMA method is also given herewith (Fig. 1).
    Keywords: Asia, babys-breath, Caryophyllales, Caryophylloideae, Middle East
  • Kasra Sharifi, Rasoul Zare, Hamid Reza Zamanizadeh, Mansoureh Mirabolfathy, Saeed Rezaee Pages 33-49
    Thirty-seven isolates of Fusarium graminearum species complex obtained from wheat heads with Fusarium head blight symptoms were selected and used for phylogenetic studies. They were collected from different localities of Moghan plain (Ardebil province, Iran). Partial sequences of translation elongation factor 1-alpha (TEF), putative reductase (RED) and UTP-ammonia ligase (URA) genes were amplified using specific primers and sequences were analyzed using Maximum Parsimony method. Almost all strains of F. graminearum species complex belonged to F. graminearum sensu stricto. The results indicated homogeneity within F. graminearum species complex. Inter-simple sequence repeat markers (ISSR) were employed to study the genetic structure of F. graminearum s.s. populations collected from five localities in Moghan plain. The ISSR markers were generated by five primers and data analysed using UPGMA method with Jaccard's coefficient. Cluster analysis showed that all isolates were divided into four clades with 82 similarity level. The analysis of molecular variation indicated that most of the gene diversity (97%) was distributed within populations, whereas 3% of the variation was found among populations. Phylogenetic species identification and genetic diversity knowledge of major agent of FHB disease will be useful in defining the risk of pathogen evolution as well as benefiting disease management strategies.
    Keywords: Microsatellite markers, RED, TEF, URA, wheat scab
  • Sadaf Sayadi, Ahmadreza Mehrabian*, Mohammad Javad Nikjoyan Pages 50-58
    Onosma L. as a rich taxa in Boraginaceae including about 150–180 species, centered mainly in Irano-Turanian region. The genus faced with several systematic complexities lead to many identification problems as well as morphological polymorphism. Several authors have used setae characteristics in Onosma as the most important diagnostic evidence in delimitation and classification of species in addition to the natural group. Besides palynological and karyological studies, molecular evidences have also confirmed recent classifications. This genus has been classified as a sister to Maharanga A.DC as a central Asiatic taxon of Boraginaceae. Several ambiguities in identification and differentiation of species created a wide range of complexities among and also between the species. Onosma elwendicum Wettst., O. bulbotricum DC., O. rostellatum Lehm., and O. dichroanthum Boiss. are some examples facing with these problems. Also, Onosma olivieri H. Riedl., and O. lanceolatum Boiss. & Hausskn. as closest taxa in Flora Iranica, eventually are geographical ecotypes and can be synonym taxa. Besides this, some taxa following O. sharifii H. Riedl., O. paboti H. Riedl., and O. caeurelescens Boiss. do not have detectable type specimens with no specimens obtained from type localities. Therefore, every comment on taxonomy as well as systematic study of the genus, need to a perfect assessment of diverse ecotypes and geographical populations together with a detailed field works with emphasis on ecology and phytogeography of their habits.
    Keywords: Boraginaceae, ecotype, Iran, taxon, taxonomy
  • Elham Amirdehi, Khalil-Berdi Fotouhifar*, Mohammad Javan-Nikkhah Pages 59-76
    The genus Phoma Sacc. consists of important fungal plant pathogenic species occurring on economically important cultivated crops in spite of many other saprobic species. Thus, the aim of this study was to identify 35 isolates of Phoma species and related taxa collected from different hosts by means of morphological and molecular characters. Multi-locus phylogenetic analyses based on ITS1-5.8S-ITS2, actin and β-tubulin gene regions were conducted. Therefore, seven species including Boeremia exigua, Didymella acetosellae, D. bellidis, D. pinodella, Neocamarosporium betae, Phoma destructiva var. destructive, and P. medicaginis were identified and described, and among them, three species including D. bellidis, D. acetosellae, and P. destructiva var. destructiva are new records for the mycobiota of Iran. Also, B. exigua, and D. pinodella are reported for the first time from new host plants including Paliurus spina-christi, and Trigonella-foenum graecum, respectively. The morphological features and phylogenetic analyses were able to clarify the generic and species delimitation very clearly.
    Keywords: Actin, β-tubulin, ITS1-5.8S-ITS2, Phoma, phylogeny, taxon
  • Shiva Abdollahi Aghdam, Khalil-Berdi Fotouhifar* Pages 77-94
    Endophytic fungi are beneficial fungi to their host plants and help them to endure biotic and abiotic stresses with different methods. In order to identify some endophytic fungi of sour cherry trees, healthy plant samples including twigs and leaves were collected from several provinces of Iran. A total number of 176 isolates were obtained and studied taxonomically. Based on morphological features and ITS regions sequence data, 10 different fungal species, namely, Aureobasidium namibiae, A. pullulans, Alternaria multiformis, A. rosae, Botryosphaeria dothidea, Cladosporium tenuissimum, Coniolariella limonispora, Didymosphaeria variabile, Epicoccum nigrum, Lecanicillium muscarium, and Neoscytalidium dimidiatum were identified as endophytic fungi of sour cherry trees in Iran. Among these species, Aureobasidium namibiae is new for the mycobiota of Iran. All identified species except A. pullulans, are reported here for the first time as endophytic fungi of sour cherry trees in the world.
    Keywords: Diversity, phylogeny, symbiosis, taxonomy, woody plants