فهرست مطالب

نشریه فرماندهی و کنترل
پیاپی 1 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژگان تنهاپور، علی اصغر صفایی صفحه 1
    وقوع حوادث غیرمترقبه همواره موجب خسارت های جانی و مالی فراوانی در سطح جهان شده است. آمارها نشان می دهد که وقوع حوادث غیرمترقبه در جهان نسبت به گذشته افزایش یافته است. ایران یکی از ده کشور حادثه خیز در جهان است که بر روی کمربند زلزله خیز کوه های آلپ- هیمالیا قرار گرفته است، از سویی مدیریت بحران در زمان رخداد حوادث غیرمترقبه یکی از عوامل مهم برای مقابله با عواقب ناشی از این حوادث است. در این مقاله، با توجه به توزیعی بودن سازمان های همکار و نیروهای سازمان مدیریت بحران، چگونگی انتخاب معماری سازمانی مناسب برای استقرار نیروهای امداد و نجات، پایگاه های گردآوری اطلاعات و پایگاه های تصمیم گیری و مدیریت و همچنین چگونگی تعامل و همکاری بین بخش های مختلف سازمان مدیریت بحران با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور مقایسه معماری های سازمانی مختلف از محاسبه چند معیار مقایسه ای ساده و کمی سازی جنبه های شبکه ای این معماری ها با استفاده از معیارهای معرفی شده استفاده می شود. به این ترتیب امکان مقایسه معماری های مختلف قرارگیری نیروها و پایگاه های مربوط به مدیریت بحران و انتخاب معماری سازمانی بهتر برای کمک رسانی کارآمدتر و موثرتر و مدیریت و واپایش (کنترل) شرایط مناطق آسیب دیده فراهم خواهد شد و در نهایت به بهبود نتایج مدیریت بحران در زمان وقوع حوادث غیرمترقبه منجر می شود.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، حوادث غیرمترقبه، معماری سازمانی، مدیریت بحران، نظریه گراف
  • نیک بخش حبیبی، مهدی هادیان صفحه 17
    فرایند هشدار هوایی سریع می تواند ابزار مناسبی در اختیار قدرت هوایی قرار دهد تا تهدیدی بالقوه، پیش از به فعلیت رسیدن، شناسایی، رهگیری، واپایش (کنترل) و یا منهدم گردد. نتیجه آشکار این فرایند، واپایش فعال و موثر فضای کشور در برابر تهدیدهای ناشناخته و مبهم در کنار جلوگیری از اقدام های پرهزینه در سطح زمین و به دور از ناحیه تهدیدآمیز می باشد. این فرایند می تواند برای الگوسازی هشدار اطلاعاتی نظام ملی در بحران های امنیتی مورد استفاده قرار گیرد. شکل گیری اقدام های یکپارچه اطلاعاتی - امنیتی برای استفاده موثر از ابزارهای قدرت ملی درگیرشونده در صحنه عملیات با هدف اتحاد و هماهنگی بین اجزاء از نتایج اولیه این الگو خواهد بود. در این مقاله بر اساس کشف مفاهیم بنیادی الگویی اطلاعاتی با روشی کیفی با استفاده از شیوه اکتشافی- استقرایی تنظیم شده است. در مدیریت بحران های ملی با عدم قطعیت زیاد، وجود یک نظام هشدار اطلاعاتی ملی مانند فرایند هشدار هوایی سریع در یک سامانه فرماندهی و واپایش یکپارچه، مسئولان سیاسی – امنیتی را قادر می سازد تا تشخیص نقطه دخالت و هدایت بحران را بر عهده گرفته و همواره حمله های پیشگیرانه و متعاقب آن، حمله به مرکز انتشار ناامنی و ایجاد بحران در صورت لزوم را به گونه ای موثر مدیریت نمایند.
    کلیدواژگان: هشدار اطلاعاتی، بحران های امنیتی ملی، هشدار هوایی سریع، قدرت هوایی، الگو
  • حمیدرضا سهیلی، مهدی غضنفری، وحید نادری درشوری صفحه 41
    با افزایش نفوذ سامانه های اطلاعاتی در انجام ماموریت های یگانی، سامانه فرماندهی و کنترل از جایگاه مهمی برخوردار شده و شناخت قابلیت های موردنیاز برای پیاده سازی این سامانه در فهرست اقدا م های کاری سازمان های نظامی قرار گرفته است. این تحقیق به دنبال شناسایی قابلیت های فرماندهی و کنترل برای پیاده سازی این سامانه در نیروهای مسلح است. تحقیق حاضر ازنظر هدف، توصیفی و ازنظر نوع استفاده، تحقیقی کاربردی است که در آن برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ای که محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل تمامی کارشناسان و مدیران مرتبط است که در آن با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و مراجعه به جدول مورگان، تعداد 175 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده که نتایج آن حاکی از وجود شش قابلیت فرعی فرماندهی و کنترل شامل قابلیت های کنترلی دربرگیرنده انواع قابلیت های مالی، قابلیت زیرساختی و قابلیت ساختاری و قابلیت فرماندهی شامل انواع قابلیت انسانی، قابلیت فرهنگی و قابلیت اطلاعاتی خواهد بود و درنهایت، 20 چالش اساسی در توسعه سامانه های فرماندهی و کنترل شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: چالش، سامانه فرماندهی و کنترل، فرماندهی، قابلیت، کنترل
  • حسین پرور، مهدی نقیان فشارکی، بهزاد مشیری صفحه 63
    در محیط های شبکه مدار، داشتن آگاهی اشتراکی وضعیت باعث همکاری مجازی، سازماندهی مجازی و خودهماهنگی افراد خواهد شد. تصمیم گیرندگان ارشد در پست های فرماندهی به یک فناوری جهت تعیین آستانه های شناختی بر اساس ضرایب و عوامل فردی، گروهی و محیطی نیاز دارند تا آگاهی اشتراکی وضعیت موردنیاز افراد گروه فراهم شود. هدف این مقاله ارائه روش شناسی توسعه فناوری پست های فرماندهی عمومی به صورت شناختی است که بر پایه معماری آگاهی اشتراکی وضعیت در محیط ها شبکه مدار بنا نهاده شده است. روش شناسی ارائه شده در این مقاله بر پایه روش شناسی عامل گرای تروپوز بوده و همه فرایندهای توسعه نرم افزاری را تحت پوشش قرار می دهد. در این روش شناسی عامل ها و هدف ها و طرح ریزی برای رسیدن عامل به آن هدف ها در تمام مراحل توسعه و ساخت از تحلیل تا پیاده سازی در نظر گرفته می شود تا به فهم بیشتر و عمیق تری از محیط اجرای نرم افزار و تعامل های بین نرم افزار و عامل های انسانی منجر شود. در نهایت با استفاده از روش شناسی ارائه شده، فناوری پست فرماندهی عمومی شناختی برای پدافند هوایی به صورت شبکه مدار ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پست فرماندهی عمومی شناختی، آگاهی اشتراکی وضعیت، روش شناسی عامل گرا، محیط های شبکه مدار
  • حوا علیزاده نوقابی، محسن کاهانی، علیرضا شکیبا منش صفحه 81
    در حوزه هایی که اطلاعات زیادی وجود دارد و تصمیم‏گیری های ضعیف باعث پیامدهای جدی می‏شود، مسئله داده آمیزی بسیار حیاتی است. به طورکلی داده آمیزی اطلاعات چندین منبع را یکپارچه می‏کند و این عمل به منظور فراهم آوردن داده های مشخص و قابل درک درباره موجودیت‏ها و روابط بین آنها انجام می شود و در نهایت، منجر به استخراج دانش جدید نیز خواهد شد. یکی از رایج‏ترین مدل های داده آمیزی ، مدل JDL است. امروزه یک روند رو به رشد از فناوری های وب معنایی در حال شکل‏گیری است و در زمینه های مختلفی از آنها برای رفع مشکلات معنایی استفاده می‏شود. در این تحقیق استفاده از فناوری های وب معنایی برای رفع چالش معنایی مدل داده آمیزی JDL استفاده شده است. در این مقاله با افزودن معنا، گنجاندن آنتولوژی، به کارگیری استنتاج گر معنایی و سایر فناوری های وب معنایی به مدل JDL، یک ساختار داده‏آمیزی معنایی ارائه می‏شود. برای پیاده‏سازی ساختار پیشنهادی از کتابخانه متن‏باز Jena و زبان جاوا استفاده شد و برای طراحی آنتولوژی ها و همچنین قوانین لازم برای استنتاج گر از دانش افراد خبره در حوزه نظامی، کمک گرفته شد. آنگاه با طراحی سناریوهای نظامی مختلف، کارایی و قابلیت عملکرد ساختار ارائه شده موردبررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آنتولوژی، استنتاج معنایی، داده آمیزی، کتابخانه Jena، مدل JDL، وب معنایی سامانه، از طریق یکپارچه سازی بخش های مختلف اطلاعاتی، ارتباطی و عملیاتی و برقراری تعامل پذیری بین آنها، زمینه برای تصمیم گیری، کنترل، هدایت موثر و ترل، فرماندهی، قابلی
  • سیداسماعیل شهرآئینی، فرهاد رنیا صفحه 97
    تحقیق حاضر با هدف طراحی و تدوین راهبرد پدافند غیرعامل در حوزه رادار متناسب با تهدید ناهمطراز انجام شده است و از آن جهت که رادار اصلی ترین ابزار فرماندهی و کنترل در حوزه پدافند هوایی است نتیجه آن نیز برای قدرت دفاع هوایی کشور حائز اهمیت است و از نوع کاربردی است و نمونه آماری پژوهش، 37 نفر از متخصصان و صاحب نظران، پدافند هوایی و استادان دانشگاه در حوزه های رادار و پدافند غیرعامل هستند. گردآوری داده ها از طریق منابع کتابخانه ای و پرسشنامه است. پرسشنامه در سه مرحله تنظیم گردیده و شامل تایید مولفه ها و شاخصه ها، بررسی و رتبه بندی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای پدافند غیرعامل در حوزه رادار، تعیین روایی آن توسط چند نفر از استادان صاحب نظر و فرماندهان عالی رتبه پدافند هوایی به عنوان جامعه نخبه و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ (82/0) است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی تجزیه وتحلیل گردیده و سپس با تشکیل ماتریس ارزیابی، هر یک از عوامل داخلی و خارجی پدافند غیرعامل در حوزه رادار متناسب با تهدید ناهمطراز احصاء گردیده است.درتحلیل تحقیق بیان می شود که نیروهای مسلح ج.ا.ایران در زمینه پدافند غیرعامل در حوزه رادار، در موقعیت WT قرار داشته که باید از راهبرد تدافعی استفاده نماید. در نهایت، چهار راهبرد اصلی برای تدوین برنامه راهبردی پدافند غیرعامل در حوزه رادار متناسب با تهدید ناهمطراز شناسایی و اولویت بندی گردیده است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، تهدید ناهمطراز، ج، ا، ایران، رادار، راهبرد
|
  • Mozhgan Tanhapour, Ali Asghar Safaei Page 1
    Disaster has caused great fatality and damages in the word. Statistics show that compared to the past, the occurrence of disasters has increased in the world. Iran is one of the ten disaster-prone countries in the world that is located on the earthquake-pron belt of the Alps-Himalaya mountains. On the other hand, crisis management is the one of the important factors to confront with the consequences of disasters.
    In this article, according to distribution of partner organizations and members of crisis management organization, we examine how to choose the right organizational architecture for the deployment of rescue forces, data collection bases, and decision making and directional bases. Also, by using social network analysis, we examine the intraction and cooperation between different parts of crisis management organization. We use several simple comparative criteria to quantify the network aspects of organizational architectures. For this purpose, three criteria including information flow coefficient, collaboration coefficient, and information coefficient is introduced. The first two criteria examined different organizational architectures in terms of latency and the third criteria examined those in terms of amount of using information. These criteria provide the possibility of quantitave comparing of different architectures, so we can choose the efficient architecture in an understandable and obvious way for crisis management organization.
    Keywords: Social network, Disaster, Organizational architecture, Crisis management, Graph theory
  • Dr.N. Habibi, Mehdie Hadiyan Page 17
    The rapid aerial warning process can provide the air power with suitable devices to anticipate a potential threat and reconnoiter, intercept, control and destroy it before coming into actuality. The evident consequences of such process would be the active and effective control of the sky of the country against any vague and unidentified threats as well as preventing costly measures on the ground and away from the threatening area.
    This process could be used as a model for modeling of intelligence warning for security crises. The forming of this intelligence-security model consolidated measures is the primary result of this process so as to effectively use the systems of national power involved in operational scene aimed to unity and coordination among national component parts.
    The aim of this essay is to present a model of intelligence warning for security crises by taking advantage of the model of rapid aerial warning.
    This essay is based on exploring of foundation concepts of an intelligence model by utilizing of exploring – inductive technique which is a qualitative method.
    In national crises management accompany of uncertainty, the presence of the national warning system like The rapid aerial warning process in integral command and control system could able the political-security authorities to distinguish the proper point of responsive interference and takeover of crises and always prevention attacking and subsequent attack to the center of spreading insecurity and crises creation effectively manage if necessary.
    Keywords: Intelligence warning, National security crises, Rapid aerial warning, Air power
  • Hamidreza Soheili, Mehdi Ghazanfari Page 41
    As increases the presence of information systems in accomplishing every unit’s mission, the command and control system finds a more highlighted place and the requirements for its implementation have been enlisted in agendas of military organizations. The present paper looks in search of C&C potentials to bring the system in practice. In terms of objectives, the study is descriptive and in terms of use, it is practical in which the questionnaire designed by the researcher is used for the purpose of data collection. The statistical population includes a number of relatable experts and managers selected using categorized random sampling and with reference to Morgan’s chart. For the purpose of data analysis, confirmative factor analysis testing is incorporated resulting that there are six side commanding characteristics: financial, infrastructural and structural features in the control section and human, cultural and information features in the command section, and in the end, fundamental challenges in the development of C&C systems are identified.
    Keywords: Information Systems, C, C Systems, Controlling Features, C4I
  • Hossein Parvar, Mehdi N. Fesharaki, Behzad Moshiri Page 63
    Abstract: Shared situation awareness among members in network-centric environments leads to virtual collaboration, virtual organization, and self-synchronization. Decision makers in command posts need a technology to determine cognitive thresholds based on environmental, team, and individual factors to achieve required shared situation awareness among team members. This paper presents a methodology for developing a generic cognitive command post based on based on shared situation awareness architecture in network-centric environments. This methodology is based on an agent-oriented software engineering methodology named Tropos that covers the whole software development process. Our methodology covers the whole process of development from early analysis to the actual implementation for a deeper understanding of the software and interaction between the software and human agents. Finally, based on our proposed methodology, we have presented a generic cognitive command post for air defense.
    Keywords: Generic cognitive command post, shared situation awareness, agent Oriented methodology, network-centric environments
  • Havva Alizadeh Noughabi Page 81
    Data fusion techniques combine raw data of multiple sources and gather related information to achieve more specific inferences than could be achieved by using a single source. In the fusion research community, JDL is a common model, but it suffers from semantics issues. Using Semantic Web (SW) technologies for the extraction of implicit knowledge is a new approach to overcome this problem. SW technologies purpose to describe and represent the semantics related with data or information in order to facilitate automatic processing, integration, sharing and reuse of the data. So in this paper, a semantic fusion model is proposed based on JDL, which can overcome the semantic problems in heterogeneous systems by using SW technologies including ontology and semantic reasoning. Finally, military scenario is designed and implemented to display the functionality of the proposed model practically. In implementation, Jena framework was utilized for semantic programming to describe ontology and have a semantic reasoner.
    Keywords: Data Fusion, JDL model, Semantic Web technologies, Ontology, Semantic Reasoning
  • Syed Ismail Shahraeeni, Farhad Farnia Page 97
    The present study aimed to design and strategy in the field of passive defense radar that conducted in accordance with unbalanced threats. Because the radar is main instruments in the field of air defense command and control thus it is important to air defense power of countries. This paper is the practical studies. a study sample are 37 of experts, and academics in the fields of air defense radar and passive defense. Data were collected through library resources and questionnaire. The questionnaire was adjusted in three stages: Verification of components and features; Review and ranking the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the field of passive defense radar and Determine its validity by several members of the High Command of Air Defense as an expert and elite society. Reliability of this paper done by Cronbach's alpha (82.0). Data were analyzed using descriptive statistics then the evaluation matrix, each of the internal and external factors of passive defense in the field of radar been recognized in accordance with asymmetric threats. Research suggests that analyzing the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran in the field of passive defense in radar, located in WT positions that should use a defensive strategy. Finally, four main strategies for developing a strategic plan in the field of passive defense radar in accordance with unbalanced threat has been identified and prioritized.
    Keywords: Passive Defense, Air Defense Power, Unbalanced Threats, Radar