فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
پیاپی 1 (تابستان 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهر زندی صفحه 6
    واژه توانبخشی در راستای فعالیت های پزشکان و دیگر اعضای تیم توانبخشی فقط چندی صباحی است که در مورد سالمندان بکار می رود، در سالهای 1990 در امریکا مراکز توانبخشی و یا حتی در نوعی مراکزSub-awite توانستند با درنظرگرفتن توانایی های سالمندان به جای ناتوانی های آنها، از یک پدیده به ظاهر منفی، فرایندی کاملا مثبت بوجود آورند. در این مقاله راه کارهای توانبخشی در سالمندی را مرور خواهیم کرد. علاوه برآن، بر انواع متدهای توانبخشی در رابطه با چند نوع بیماری اعصاب و نورولوژیک سالمندان که درجه پدیداری بالایی دارند، مروری هرچند مختصر خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: توانبخشی، بیماریهای اعصاب و نورولوژیکی، سالمندی
  • شکوه نوابی نژاد صفحه 12
    قابلیتهای حافظه یعنی مکانیزمها و راهبردهای حافظه با افزایش سن رو به کاهش می رود، اما تحقیقات نشان می دهد که محتوای حافظه یعنی دانش انباشته شده معمولا افزایش می یابد. سیستم حافظه شامل حافظه حسی است که اطلاعات محیطی در آن ثبت و ضبط می شود، حافظه کوتاه مدت برای نگاهداری اطلاعات در سطح آگاهی و حافظه دراز مدت که مربوط به ذخیره دانش و تجارب گذشته است.
    عوامل فیزیولوژیکی و روان شناختی مانند سلامت جسمانی و روانی، تغذیه، استفاده از مواد مخدر و الکل و نیز انگیزش در طول فرایند زندگی ممکن است بر کلیه عملکردهای افراد سالمند از جمله حافظه آنها اثر بگذارد. متاسفانه بسیاری از پژوهشگران در مطالعات خود توجهی به اثرات این متغیرها بر آزمودنی ها نشان نداده اند.کلیدی:
    کلیدواژگان: حافظه، عملکرد، سالمند
  • مهشید فروغان، حبیب امامی، بهرام عبدی فرکوش، بابک پرتوآذر صفحه 19
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش یافتن درصد فراوانی افسردگی، شدت آن و نیز ارتباط آن با استرس های حاد ومزمن، سابقه بیماری های عصبی-روانی و برخی از شاخص های جمعیت شناختی در میان دانشجویان پزشکی دانشگاه بندرعباس در سال 74-1373 بود.
    روش
    تعداد 300 پرسشنامه بر اساس نمونه گیری طبقه ای-تصادفی و با رعایت تناسب بین دوجنس در جمعیت دانشجویان در میان آنان توزیع شد و تحت بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این تحقیق درصد فراوانی افسردگی و شدت آن در 271 نفر از دانشجویان دانشکده پزشکی بندرعباس با استفاده از آزمون یک مورد بررسی قرار گرفت. %1/44 از دانشجویان، افسردگی نشان دادند. شدت افسردگی در %3/26 خفیف، در %4/10 متوسط و در %4/7 شدید ارزیابی شد. فراوانی افسردگی در دانشجویان سال سوم و پنجم بیشتر بود. میزان افسردگی با متاهل بودن، تجربه استرسهای حاد، ابتلا به بیماری های مزمن و ابتلای قبلی به افسردگی و سایر اختلالات روانی، همبستگی آماری معنی دار مثبتی داشت عدم علاقه به رشته پزشکی و نارضایتی از شرایط فعلی نیز همبستگی مشخصی با افسردگی نشان دادند اما سن، جنس، بومی بودن، استرسهای مزمن و سابقه خانوادگی مثبت افسردگی، رابطه معنی داری با افسردگی نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد بالای افسردگی در دانشجوین پزشکی، ضرورت توجه خاص به این گروه از لحاظ پیشگیری، شناسایی به موقع، و درمان مشخص می شود. کاهش استرس های تحصیلی از طریق زمان بندی مناسب دروس و امتحانات، بازنگری به روش تدریس و مطالب آموزشی و ایجاد مراکز فعال مشاوره دانشجویی می تواند در این راستا مثمر ثمر واقع شود. تغییر درسیستم پذیرش دانشجو، ایجاد تسهیلات رفاهی بیشتر برای دانشجویانی که ازبیماری های مزمن رنج می برند و نیز بالابردن سطح آگاهی علاقه مندان به تحصیل در رشته پزشکی در مورد آینده شغلی خود از دیگر مواردی است که می تواند تاثیر به سزایی در این زمینه داشته باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، بررسی اپیدمیولوژیک
  • علیرضا جزایری، مهرشاد ارشدی صفحه 30
    هدف
    سرند اختلالات همراه (Comorbid) با سوءمصرف مواد در نوجوانان. سوءمصرف کننده از میان اختلالات مختلف، سه اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)-سلوک (Conduct) و افسردگی (Depression) در نمونه ای خاص از نوجوانان ایرانی بررسی شد.
    روش بررسی
    تعداد 33 نفر سوءمصرف کننده، 35 نفر بزهکار سوء مصرف کننده، 34 نفر بزهکار غیر سوءمصرف کننده دختر و پسر از میان نوجوانان کانون اصلاح و تربیت تهران انتخاب با تعداد 33 نفر نمونه عادی (دختر و پسر) از مدارس جنوب شهر تهران، با استفاده از پرسشنامه خودسنجی آکنبک (YSR) (آکنبک، 1991)، پرسشنامه دموگرافیک و تاریخچه مصرف دارو (طراحی شده توسط پژوهشگران) بررسی شدند.
    یافته ها
    در اختلال بیش فعالی و نقص توجه، بین دو گروه سوءمصرف کننده با دو گروه غیر سوءمصرف کننده، تفاوت معنا دار وجود داشت، اما بین پسران و دختران، تفاوت معنادار نبود. در اختلال سلوک، تفاوت معنادار بین دو جنس وجود داشت. در پسران، گروه های سوءمصرف کننده با عادی تفاوت معنادار داشتند. در دختران، بزهکاران سوءمصرف کننده با سه گروه دیگر تفاوت معنادار داشتند. در اختلال افسردگی، تفاوت بین دو جنس معنادار بود: در پسران، سه گروه انتخابی از کانون اصلاح و تربیت، با گروه عادی تفاوت داشتند و در دختران، سوءمصرف کنندگان با بزهکاران و گروه عادی تفاوت معنادار داشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می آید سه اختلال، دارای الگوی جنسیتی متفاوتی در بین گروه ها باشند. ADHD در هر دو جنس یکسان بود. در اختلال سلوک و افسردگی، بین دو جنس تفاوت معنادار وجود داشت. در هر دو جنس، اختلال ADHD با سوءمصرف مواد همراه (Comorbid) نبود. اختلال سلوک با سوءمصرف مواد در هر دو جنس همراه نبود و اختلال افسردگی تنها در دختران با سوءمصرف مواد همراه بود. به نظر می آید با توجه به تست خودسنجی نوجوانان آکنبک (YSR) پروفایل روانی خاصی برای سوءمصرف کنندگان وجود دارد که آنها را از غیر سوءمصرف کننده جدا می کند.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، اختلالات بیش فعالی، نقص توجه
  • داود شجاعی زاده، مهشید نوری، امیرهوشنگ مهریار صفحه 41
    هدف
    تشکیل شخصیت پدیده پیچیده ای است. عوال متعدد داخلی و خارجی مانند زمینه های ارثی، شرایط هنگام تولد، رویدادهای بعد از تولد، تفاوتهای فردی، رفتارهای تقویت کننده مثبت و منفی و دیگر عوامل اجتماعی و فرهنگی، هر یک به تنهایی یا به صورت متعامل در شکل گیری شخصیت فرد موثرند. بر اساس نظریه مکتب تحلیل روانی، تجارب دوران کودکی، مخصوصا تعامل با والدین دارای اثر غیر قابل تردیدی بر تصویر شخصیت فرد در بزرگسالی است. هدف آن بررسی فرضیه های عدم ارضای نوجوانان دانش آموز در محیط خانواده های نابسامان و ارتباط آن با اضطراب، افسردگی، پرخاشگری، وسواس و... می باشد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع مورد شاهدی است و آزمودنی ها 80 نوجوان دختر دانش آموز سال سوم تجربی دبیرستانهای تهران هستند که نیمی از آنان بعنوان گروه مورد و نیمی دیگر بعنوان گروه شاهد انتخاب شده اند. گزینش آزمودنی ها با روش غربالگری و به کمک آزمون اطلاعاتی صورت گرفته است و از آزمون 90-SCL برای بررسی فرضیه ها استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان دهنده تفاوت معنی داری بین گروه های مورد و شاهد می باشد.
    نتیجه گیری
    به عنوان نتیجه گیری می توان گفت، فضای گروه کنترل شادتر از گروه آزمایش بود. اعضای گروه آزمایش معمولا با یکدیگر از مسائل شان صحبت نمی کردند.
    کلیدواژگان: خانواده، سلامت روانی، دانش آموز
  • پروانه محمدخانی صفحه 50
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی منابع استرس (استرسورهای) شغلی گروهی کارکنان سازمان بهزیستی و همچنین رابطه این استرسورها با میزان و چگونگی رضایت شغلی آنان انجام گرفت. از منابع استرس شغلی که به طور کلی شامل دو دسته منابع یا متغیرهای فردی و منابع یا متغیرهای محیطی می باشند، احساس کنترل (منابع فردی)، تعارض نقش و ابهام نقش (منابع محیطی) مورد مطالعه قرار گرفتند. سپس رابطه هریک از این عوامل استرس آور در شغل با خشنودی کارکنان از شغلشان (در ابعاد خشنودی از ماهیت کار، سرپرست، همکاران، ترفیعات، حقوق) بررسی گردید.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش شامل روان شناسان شاغل در سازمان بهزیستی بود که تعداد 77 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک (30 درصد) برای مطالعه انتخاب شدند. داده های پژوهش با آزمون شاخص توصیف شغلی J.D.I (اسمیت و همکاران، 1969) و پرسشنامه دانش و مهارت شغلی و همچنین چک لیست سنجش نگرش به نقش شغلی جمع آوری شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند، تعارض نقش و ابهام نقش که خود از عدم کفایت دانش و مهارت شغلی کارکنان است، از عمده ترین منابع استرس شغلی کارکنان است و وجود احساس کنترل، به طور مشخص نقش تعدیل کننده ای را در این ارتباط ایفا می نماید.
    نتیجه گیری
    تضاد نقشی و ابهام نقش، تحت تاثیر مهارت های شغلی و دانش کارکنان است، از طرف دیگری نظام کنترل کارمندان بر استرس شغلی ایشان تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، کارکنان سازمان بهزیستی، رضایت شغلی
  • کتایون خوشابی، فیروزه ساجدی صفحه 58
    نام سندرم X شکننده برگرفته از یک نقطه شکننده (Constriction) قابل تشخیص بر کروموزوم (در محل 27/3 xq) در محیط کشت کروموزومی بدون اسید فولیک می باشد. قسمت بدون ثبات شامل تکرار تری نوکلئوتیدی است که در نسلهای بعدی تشدید می شود (آمپلیفیکاسیون DAN) و موجب بروز فتوتیپ شدیدتری در فرد می شود. %20 مردان دچار سندرم X شکننده طبیعی هستند. دختران این افراد دارای کروموزوم غیر عادی خواهند بود (ناقلین) و نوه های دختر و پسرشان با علامت خواهند شد. در سندرم تی پیک پسران مبتلا دچار عقب ماندگی ذهنی، ماکروسفالی، گوشهای بزرگ و برجسته، صورت دراز و بزرگی بیضه ها می باشند.
    از نظر وجود اختلالات رفتاری همراه، وجود علایم مشابه اختلالات نافذ رشد مثل اوتیسم، اختلال توجه و تمرکز/بیش فعالی (ADHD) ذکر گردیده است. اشکال توانایی های شناختی به صورت مشکلات یادگیری تا اشکالات شدید مطرح شده است.
    بیماران ما 2 مورد (یک پسر 6 ساله و یک پسر 7 ساله) بودند که به دلیل پر تحرکی مراجعه کردند. در معاینه فیزیکی وجود علایم اختلال توجه و تمرکز/بیش فعالی (ADHD) همچنین علایم سندرم X شکننده تایید شد. در آزمایش کشت کرموزومی نیز وجود شکنندگی در محل 27/3 xq مشخص گردید.
    کلیدواژگان: سندرم X شکننده، اختلال بیش فعالی، کمبود توجه، عقب ماندگی ذهنی، ناقل، بزرگی بیضه
|
  • Taher Zandi Page 6
    In a nutshell, the word “rehabilitation” is used for adults along with activities of physicians and other members of rehabilitation team. During the 1990s, in America the rehabilitation centers or even a kind of sub-acute centers considered adult's abilities instead of their disabilities and created a fully positive process out of a seemingly negative phenomenon. In the present article, we review rehabilitation solutions. In addition, we will briefly review different methods of rehabilitation associated with some high prevalent neurological disorders in adults.
    Keywords: Rehabilitation, Neurological disorders, Adult age
  • Shokouh Navvabi, Nejad Page 12
    Memory capabilities, including its mechanisms and memory approaches weaken as age increases. However, the studies reveal that the content of memory, i.e. the knowledge stored in it, usually increases. Memory system includes sensory memory within which environmental information are recorded. Short-term memory is related to storing data at awareness level, whereas long-term memory is associated with storing knowledge and past experiences.Psychological and physiological factors such as mental and physical health, nutrition, using narcotic substances and alcohol, and also stimulation during life may affect all functions of the elderly such as their memory. Unfortunately, many researchers overlooked the effects of these variables on subjects.
    Keywords: Memory, The elderly, Function
  • Mahshid Foroughan, Habib Emami, Bahram Abdi, Farkoush, Babak Partow, Azar Page 19
    Objective
    The purpose of present study was to find the percentage of depression frequency, its intensity and relationship with chronic and acute stress, history of neurological disorders, and several demographic indexes among medical students of Bandar Abbas University during 1994-95.
    Materials and Methods
    A total of 300 questionnaires were distributed among students based on random-classified sampling method. Of them, 271 questionnaires were returned and studied.
    Results
    In the present study, percentage of depression frequency and its intensity were investigated among 271 medical students using Beck Depression Inventory. The results showed that 44.1% of students had depression. The depression rate was scored low (26.3%), average (10.4%), and high (7.4%). The depression frequency was higher in the third and fifth year of university students.
    Conclusion
    The depression rate had a positive significant correlation with marital status, chronic stress, acute diseases, previous infliction to depression, and other mental disorders. The factors such as disinterest in medicine and dissatisfaction with current situation had specific correlation with depression. However, there was no significant correlation between depression and factors such as age, sex, being native, chronic stress, and positive family history for depression.
    Keywords: Depression, Epidemiologic study
  • Ali Reza Jazayeri, Mehrshad Arshadi Page 30
    Objective
    To screen comorbidity with substance abuse in adolescents. Among different disorders, 3 disorders of attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD), conduct disorder, and depression were studied in a sample of Iranian adolescents.
    Materials and Methods
    A total of 33 substance abusers, 35 criminal substance abusers, 34 non-substance abusers were selected from Tehran correctional and rehabilitation center for adolescents and 33 normal subjects (girl and boy) were studied from schools of Tehran south using Achenbach youth self-report questionnaire (YSR) (Achenbach, 1991), demographic and history of drug abuse questionnaire (designed by researchers).
    Results
    There was a significant different regarding attention deficit/hyperactivity disorder between two groups of substance abuser and non-substance abuser, but the difference was not significant between boys and girls. Regarding conduct disorder, there was a significant difference between two sexes. In boys, there was a significant difference between substance abusers and normal groups. In depression disorder, the difference between two sexes was significant regarding boys differences were observed between three groups selected from correctional and rehabilitation center and normal group regarding girls, there was a significant difference between substance abusers with criminals and normal group.
    Conclusion
    Apparently, these 3 disorders have shown significant difference between two sexes. ADHD pattern was the same in two sexes. There was a significant difference between two sexes with regard to depression and conduct disorder. In both sexes, ADHD was not correlated with substance abuse. The conduct disorder was not related to substance abuse in both sexes and depression disorder was only related to substance abuse in girls. Considering the youth self-report test (YSR), there is a special mental profile for substance abusers, which separates them from non-substance abusers.
    Keywords: Substance abuse, Hyperactivity disorder, Attention deficit
  • Davoud Shojaei, Zadeh, Mahshid Nouri, Amir Houshang Mehryar Page 41
    Objective
    Personality development is a complicated phenomenon. Several external and internal factors such as hereditary background, congenital status, events afterbirth, individual differences, positive and negative promoting behaviors, and other cultural and social factors alone or in combination affect individual personality. Based on the theory of psychological analysis, experiences at childhood, especially interaction with parents have an undeniable effect on individual personality in adulthood. The subject of the present study is to investigate the relationship of family particulars with mental health in high school girl's students in Tehran at third grade in the field of experimental sciences. The present study is a case-study and its purpose is to study theories on dissatisfaction of students at disorganized families and its relationship with anxiety, depression, violence, and obsession.
    Materials and Methods
    The study subjects were 80 girl students studying at third grade in field of experimental sciences at Tehran high schools. Half of these students were selected as case group and half of them as control group. The subjects were selected with screening method and the SCL-90 test was used to study hypothesis.
    Results
    The results revealed that there was a significant difference between case and control group. The quality of family relationship had a strong correlation with mental growth of child.
    Conclusion
    Based on obtained results, the atmosphere around the control group was happier than the case group. The members of the case group usually did not talk about their problems with father.
    Keywords: Family, Mental health, Student
  • Parvaneh Mohammadkhani Page 50
    Objective
    The present study was carried out in order to investigate sources of occupational stress in employees of welfare organization and relationship of these stressors with their job satisfaction. Among these stressors which are of two types of environmental and individual, sense of control (individual source), role conflict and role ambiguity (environmental source) were studied. In the next step, we studied the relationship of these stressors with employee's job satisfaction (in terms of nature of work, supervisor, colleagues, promotions, and salary).
    Materials and Methods
    The statistical population included all psychologists employed in rehabilitation organization. Out of them, 77 persons were selected through systematic random sampling (30%). The data of study were collected with job description index (Smith et al., 1969), occupational skill, knowledge questionnaire, and a checklist of measuring attitude toward occupational role.
    Results
    Results indicated that the stressors of role conflict and role ambiguity in employees are correlated with external locus of control. Positive attitude toward job role had a positive correlation with knowledge and diversity of occupational activity.
    Conclusion
    The results revealed that the role conflict and role ambiguity affected by inefficiency of occupational skill and knowledge of employees are the major occupational stressors of employees and the sense of control had a regulating role in this regard.
    Keywords: Occupational stress, Employees of welfare organization, Job satisfaction
  • Katayoun Khoushabi, Firouzeh Sajedi Page 58
    The term “fragile X syndrome” is named after a constriction recognizable on chromosome (at Xq 27.3) cultured at chromosome media without folic acid. The unstable part includes repetition of 3 nucleotides which is intensified at subsequent generation (DNA amplification) and gives rise to a more severe phenotype in the individual. About 20% of males have normal fragile X syndrome. The daughters of these individuals have abnormal chromosomes (carrier) and their grandchildren will be marked. In typical syndrome, the boys will suffer from mental retardation, macrocephalia, large or protruding ears, elongated face, and macroorchidism. In terms of behavioral comorbidity, symptoms are similar to pervasive developmental disorder such as autism and attention deficit/hyperactivity disorder. The impairments in cognitive abilities are manifested as learning difficulties to severe problems. Our patients were 2 boys (6 and 7 years old) referred due to their hyperactivity. In physical examination, attention deficit/hyperactivity disorder as well as fragile X syndrome were confirmed. In chromosome culture test, the constriction at Xq 27.3 was specified.
    Keywords: Fragile X syndrome_Attention deficit_hyperactivity disorder_Mental retardation_Carrier_Macroorchidism