فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1382)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/08/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد غفرانی، پروانه کریم زاده صفحه 7
    مقدمه
    سندرم گیلن باره حاد شایعترین علت پریفرال نوروپاتی یا واسطه ایمنی در اطفال است، و با از بین رفتن پولیومیلیت در بیشتر کشورها هم اکنون شایعترین علت فلج شل حاد در کودکان است. بنابراین دست یابی به طریقه درمانی معتبر و مناسب از اهمیت بسزایی برخوردار است. در زمینه درمانهای اختصاصی تا به حال تحقیقات گسترده ای برروی کورتیکوستروئید، IVIG و پلاسمافورزیس انجام شده است. درمان با IVIG برای کودکان بی خطر و در گیلن باره حاد (GBS) ایمن تر و نسبت به روش های درمانی دیگر کمتر تروماتیک است. روش درمانی به دو شکل قابل اجرا است: 1- IVIG 1gr./kg/day به مدت 2 روز که اصطلاحا«high dose گفته می شود. 2- IVIG 400mg./kg/day به مدت 5 روز که اصطلاحا» نوع low dose گفته می شود. در مطالعات خارجی نشان داده است که در کودکانی که high dose IVIG دریافت کرده بودند طول مدت بیماری کوتاهتر است. از آنجا که در ایران تا به حال بررسی مقایسه ای بین این دو روش صورت نگرفته است دو روش درمانی را مقایسه و در صورتی کهIVIG با دز بالا اثرات مطلوب تر و پاسخ درمانی بهتری داشته باشد به عنوان درمان انتخابی (choice) گزارش نماییم.
    مواد و روش تحقیق: بیمارانی که با شکایت ضعف اندام ها به صورت حاد به مرکز آموزشی درمانی مفید مراجعه نموده و با توجه به معاینات بالینی، آزمایشات خون، مایع نخاع و انجام EMG-NCV بیماری آنها گیلن باره حاد یا Acute demyelinating peripheral neuropathy تشخیص داده شد، وارد مطالعه گردیده و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند. 25 بیمار: گروه مطالعه توسط (روش high dose) و 25 بیمار: گروه شاهد توسط (روش low dose) بررسی شدند و سپس نتایج با هم مقایسه گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    در این بررسی به این نتیجه مهم دست یافتیم که با به کارگیری روش درمانی ایمونوگلوبولین وریدی با دز بالا تعداد روزهای بستری بیماران کاهش یافته و بیمار در مدت زمان کمتری بهبودی یابد. همچنین در این روش درمانی نسبت به روش درمانی ایمونوگلوبولین وریدی با دز پایین، بیمار علائم بهبودی را سریعتر نشان می دهد بنابراین بیماران با عوارض دارویی کمتری روبه رو خواهند شد.
    یافته ها
    در این بررسی به این نتیجه مهم دست یافتیم که با به کارگیری روش درمانی ایمونوگلوبولین وریدی با دز بالا تعداد روزهای بستری بیماران کاهش می یابد و بیمار در مدت زمان کمتری بهبودی یابد. همچنین در این روش درمانی نسبت به روش درمانی ایمونوگلوبولین وریدی با دز پایین، بیمار علائم بهبودی را سریع تر نشان می دهد؛ بنابراین بیماران با عوارض دارویی کمتری روبه رو خواهند شد.
    نتیجه گیری
    مدت زمان ضعف اندام تحتانی و فوقانی و مدت زمان بازگشت واکنش های اندام تحتانی و فوقانی با استفاده از این روش کاهش یافت و هیچ گونه ارتباطی بین عوارض مصرف داروی بیشتر با روش درمانی ایمونوگلوبولین وریدی با دز بالا مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سندرم گیلن باره حاد، IVIG با دز بالا، IVIG با دز پایین، نوروپاتی محیطی، درمان
  • فریدون لایقی، مریم فرزاد، اکرم آزاد صفحه 13
    مقدمه
    ترمیم تاندو ن های فلکسور در زون 2 دست، علی رغم پیشرفت های علمی در مورد آناتومی بیومکانیک، تغذیه، التیام تاندون ها و تکنیک های جراحی با مشکلاتی نظیر چسبندگی، کاهش لغزش تاندونی و نهایتا؛ محدودیت حرکتی انگشتان رو به روست(1و 2)چسبندگی های محدود کننده که ازلغزش تاندون جلوگیری می کنند علت رایج شکست این التیام هاست(3و1). نزدیک دو دهه است که روش توانبخشی حرکت اکتیو زودهنگام همراه با تکنیک جراحی مناسب توانسته است که تا حدی نتایج رضایت بخشی در ترمیم تاندونی این منطقه حاصل کند. هدف از مطالعه حاضر مقایسه دو روش EAM و CPM بعد از ترمیم های تاندونی در زون 2 می باشد.
    مواد وروش انجام تحقیق: مطالعه مداخله ای حاضر بر روی 50 انگشت که توسط یک جراح و به روش (4 strand) locked cruciate تحت ترمیم تاندون های فلکسوری در زون 2 قرار گرفته بودند و به مرکز تخصصی توانبخشی دست ایران (صبا) ارجاع شده بودند، انجام شد. نمونه گیری به صورت نمونه گیری قابل دسترس و تخصیص به دو گروه به صورت تصادفی انجام شد. دو گروه از نظر نداشتن ضایعات همراه و زمان ترمیم همسان بودند. دو روش توانبخشی ‹حرکت اکتیو زود هنگام› (EAM) و ‹ حرکت پاسیو کنترل شده › (CPM) طبق پروتکل ذکر شده در متن انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس معیار strickland در گروه اکتیو نتایج به صورت 44% عالی، 36% خوب، 20% متوسط و هیچ مورد ضعیف حاصل گردید. در صورتیکه گروه پاسیو، 8% نتایج عالی 32% خوب، 44% متوسط و 5/16% ضعیف بودند براساس معیار buck-Gramcko، در گروه اکتیو نتایج 12% عالی، 40% خوب، 32% متوسط و 16% ضعیف حاصل گردید. در صورتی که در گروه پاسیو 4% عالی، 12% خوب، 24% متوسط و 60% ضعیف بودند. میانگین TAM در گروه اکتیو 2/150 و در گروه پاسیو 4/116 بود که نشانگر بالاتر بودن میزان لغزش تاندون ها در گروه اکتیو بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    حرکت اکتیو زودهنگام با جلوگیری ازایجاد چسبندگی های محدود کننده ایجاد التیام تاندونی عمدتا به روش (اینترنسیک)، تغذیه بهتر و ترمیم قویتر روش مناسبی جهت توانبخشی بعد از ترمیم های تاندونی زون 2 می باشد مشروط بر آنکه تکنیک جراحی مناسبی جهت تقویت ترمیم تاندون ها به کار برده شود.
    کلیدواژگان: تاندون های فلکسوری زون 2، حرکت اکتیو زودهنگام، حرکت پاسیو کنترل شده، total active motion
  • مینو خلخالی، محمد پرنیانپور، حسین کریمی، بهرام مبینی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 18
    مقدمه
    افزایش کیفوز ستون فقرات بدلایل وضعیتی یکی از مشکلاتی است که برای ارزیابی و درمان آن نیاز به اندازه گیری دقیق مقدار زاویه کیفوز وجود دارد.خط کش انعطاف پذیراز ابزارهایی است که می تواند بطریق غیرتهاجمی مقدار کیفوز را اندازه بگیرد ولی تاکنون هیچ مطالعه ای اعتبار و تکرارپذیری اندازه گیری آن را درهیپر کیفوز وضعیتی بررسی نکرده است. هدف این مطالعه بررسی اعتبار و تکرارپذیری اندازه گیری کیفوز پشتی در افراد مبتلا به هیپرکیفوز وضعیتی می باشد.
    مواد و روش تحقیق: مقدار کیفوز پشتی در 25 فرد مبتلا به هیپرکیفوز وضعیتی و 15 فرد سالم 2 باربوسیله خط کش انعطاف پذیرتوسط یک آزمونگر اندازه گیری شد.همچنین مقدار کیفوز پشتی بر روی عکس رادیوگرافی دو بار توسط آزمونگر و یک بار توسط پزشک متخصص در افراد کیفوتیک اندازه گیری شد و تکرارپذیری اندازه گیری ها در دو گروه و همینطور اعتبار اندازه گیری خط کش انعطاف پذیردر مقایسه با عکس رادیولوژی در افراد بیمار بررسی گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    تکرارپذیری Intratester اندازه گیری کیفوز توسط خط کش در هر دو گروه سالم و بیمار عالی گزارش گردید.همچنین اندازه گیری مقدار کیفوز بر روی کلیشه رادیوگرافی نیز تکرارپذیری Intertester و Intratester عالی داشت.بررسی اعتبار اندازه گیری کیفوز با خط کش برای اندازه گیری زاویه cobb برروی قوس حاصل از خط کش ICC بسیار خوب داشت ولی برای اندکس کیفوزکه روش قدیمیتری است دارای مقادیر ضعیف بود.
    بنابر این خط کش انعطاف پذیرمی تواند بعنوان وسیله ای معتبر و تکرارپذیر برای اندازه گیری غیر تهاجمی قوس کیفوز در افراد سالم وبیماران مبتلا به هیپرکیفوز وضعیتی پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: هیپرکیفوزوضعیتی، خط کش انعطاف پذیر_ تکرارپذیری، اعتبار
  • گلناز فیض زاده، آرش میراب زاده صفحه 24
    مقدمه
    نتایج بسیاری از مطالعات موید تاثیر احتمالی بکلوفن به عنوان آگونیست رسپتور گابا در سم زدائی از تریاک است. پژوهش حاضر مطالعه ای است که به منظور تعیین اثربخشی درمان کمکی با بکلوفن در سم زدایی از تریاک انجام شده است.
    مواد و روش تحقیق: پژوهش حاضر مطالعه ای از نوع کارآزمایی بالینی با روش دو سو کور است. از بین کلیه بیماران مراجعه کننده با ملاک های وابستگی به تریاک براساس DSM-IV TR تعداد 52 بیمار ضمن مطابقت با ملاک های شمول مورد نظر به صورت تصادفی و یک در میان در دو گروه درمانی جداگانه قرار گرفتند. علاوه بر رژیم ثابت درمانی در هر دو گروه به گروه اول بکلوفن به میزان 40 میلی گرم و به گروه دوم دارونما با ملاحظات دقیق پژوهشی و به صورت سرپایی و برای مدت دو هفته تجویز گردید. در هر دو گروه فرم کوتاه پرسشنامه ترک اعتیاد و پرسشنامه های خود ساخته سایر نشانه های جسمی و نیز نشانه های روانی ترک اعتیاد در روزهای 0، 2، 4، 7، 14 پژوهش تکمیل گردید.
    یافته ها
    در مقایسه دو گروه، بکلوفن اثربخشی نسبی بالاتری نسبت به دارونما در درمان علائم ترک وابستگی به تریاک نشان داد ولی این تفاوت ازنظر آماری معنادار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع به نظر می رسد اضافه کردن بکلوفن به رژیم درمانی سرپایی بیماران وابسته به تریاک شاید تا حد قابل قبولی در تخفیف نشانه های جسمی و تا حدی روانی ترک اعتیاد کمک نماید، گرچه تاکید بر این امر مستلزم کارآزمایی های تکمیلی بعدی است.
    کلیدواژگان: بکلوفن، اثر بخشی درمان، سم زدایی، تریاک
  • حسن شاکری، ایرج عبدالهی، بصیر مجدالاسلامی صفحه 29
    مقدمه
    وقتی یک اندام به هر دلیل بی حرکت می شود ضعف و کاهندگی (آتروفی) عضلانی در اثر بی حرکتی و به خاطر عدم استفاده از عضلات، مشکلات متداولی است که درمانگرها با آن مواجه هستند و روش های مختلفی برای پیشگیری و برطرف نمودن آن پیشنهاد شده است. از جمله جالب ترین آنها بهره گیری از پدیده انتقال متقابل است، که به معنی تمرین دادن یک اندام و اثر گذاری بر اندام مثقابل می باشد. هدف ما در این مطالعه بررسی پدیده انتقال متقابل قدرت و تحمل ناشی از تمرینات عضله چهارسر یک اندام به اندام مقابل بوده است.
    مواد و روش تحقیق: 46 نفر دانشجوی مذکر داوطلب در دو گروه آزمایش و کنترل در این مطالعه شرکت داشتند. نیمی از آنها (23نفر) که گروه آزمایش بودند بعد از ارزیابی اولیه تمرینات تجویز شده را با پای راست انجام دادند. پس از سه هفته تمرین مورد ارزیابی مجدد و نهایی قرار گرفتند. 23 نفر دیگر که در گروه کنترل قرار داشتند پس از ارزیابی به مدت سه هفته یه زندگی عادی خود ادامه داده و سپس مورد ارزیابی پایانی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده پس از انجام آزمون بر روی اطلاعات و داده ها به دست آمده حاکی از آن است که در گروه آزمایش متغیرهای قدرت و تحمل در هر دو پای تمرین دیده و تمرین ندیده دستخوش افزایش شده اند و میانگین تغییرات در هر دو پا یکسان است. در حالی که در گروه کنترل تغییرات معنی داری برای متغیرهای فوق ایجاد نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با این نتایج وجود پدیده انتقال متقابل تایید می شود و نظریه به اینکه تغییرات در هر دو پای تمرین دیده و تمرین ندیده یکسان بوده، می توان نتیجه گرفت در اوایل تمرین بروز تغییرات بیشتر به مکانیسم های عصبی مربوط است و سیستم اعصاب مرکزی به طور طبیعی برای حفظ تقارن این تغییرات را دو طرفه ایجاد می نماید.
    کلیدواژگان: انتقال متقابل، تمرین درمانی، قدرت، تحمل
  • ماندانا فلاح پور، محمدتقی جغتایی، حسن عشایری، مهیار صلواتی، سیدعلی حسینی صفحه 34
    مقدمه
    تمرین ذهنی به معنای «مرور سمبلیک یک فعالیت فیزیکی بدون ایجاد حرکت عضلانی واضح» است. مطالعات بسیاری نشان داده اند که تمرین ذهنی مشابه تمرین فیزیکی باعث پیشرفت مهارت حرکتی در افراد می شود. بنابراین این روش درمانی را می توان جهت توان بخشی سالمندان بکار برد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تمرین ذهنی بر یادگیری مهارت حرکتی و تعادل سالمندان است. مواد و روش تحقیق: این پژوهش بر روی 30 نفر از سالمندان سالم بالای 60 سال در دو آسایشگاه سالمندان در شهر تهران (آسایشگاه های کهریزک و فرزانگان) انجام شد. افراد به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. تعادل سالمندان در چهار مرحله مقدماتی، قبل از درمان، پس از درمان و پیگیری ارزیابی گردید. سالمندان در گروه آزمایش به مدت سه هفته به تمرین ذهنی یک مهارت حرکتی و تعادلی به مدت سه هفته پرداختند و گروه کنترل در همان دوره هیچ تمرین خاصی انجام ندادند.
    بحث و نتیجه گیری
    از نتایج پژوهش می توالن چنین نتیجه گرفت که تمرین ذهنی نه تنها روی مهارت اجرا شده به صورت ذهنی موثر بوده است، بلکه به صورت معنی داری باعث پیشرفت و بهبود تعادل سالمندان شده است
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که نمره آزمون های عملکردی بالینی تعالی پس از یک دوره تمرین ذهنی تغییر معنی داری (افزایش نمره) ذاشته است.
    کلیدواژگان: تمرین ذهنی، تعادل، سالمندان
  • بصیر مجد الاسلامی، محمد ابراهیم موسوی، محمدرضا صفری، مهدی رهگذر صفحه 40
    مقدمه

    هدف از این پژوهش تعیین تاثیرزانوبند نئوپرنی بر روی حس وضعیت مفصلی ودرد بیماران استئوارتریت یک طرفه زانو و مقایسه میزان تاثیر آنها بود. در یک مطالعه شبه تجربی 30 نفر(11مرد،19 زن) از افراد مبتلا به استئوارتریت یکطرفه زانو با سنین 33-75 سال مورد تست قرار گرفتند. درد بیماران بر اساس VAS قبل از تست می بایست cm2 از cm10 باشد. مواد و روش تحقیق: پای بیماران در حالت نشسته به طور فعال در زاویه بین 30 -60 درجه قرارگرفت(زاویه هدف) و بعد از 5 ثانیه مکث با چشمان بسته و دست به سینه این زاویه را چهار مرتبه بازسازی کردند. بازسازی اول جهت آشنایی بیمار بود. تفاضل میانگین سه دفعه بعد با زاویه هدف جهت مقایسه استفاده شد. برای تعیین میزان درد بیماران از معیار سنجش بصری (VAS) استفاده شد. (بدون درد=cm0 و درد شدید=cm10). یکی از مداخله ها بطور تصادفی بر روی پای بیماران بسته شد و مراحل فوق قبل وبعد از 20 دقیقه تکرار گردید. یک هفته بعد مداخله بعدی انجام شد.

    یافته ها

    با استفاده از آزمون t زوج شده، علامتهای رتبه دار ویلککسون و ضریب هم پیرسون داده ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و نشان داد که میانگین خطای زاویه ای قبل وبعد از بستن زانو بند نئو پرنی تفاوت معنی داری دارد(037/0p=) وزانو بند حس وضعیت مفصلی را افزایش داده است ولی بانداژ اثری روی حس وضعیت مفصلی نداشته(631/0=p). در مورد درد بیماران، هم بانداژ و هم زانوبند درد را به طور معنی دار کاهش دادند (000/0=p): این اثر در مورد زانو بند بیشتر بوده (001/0= p)

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه میزان اثر زانو بند نئوپرنی بر حس وضعیت ودرد بیماران مبتلا بیشتر از بانداژ کشی بوده است. جهت تعیین تاثیر بانداژ پیشنهاد می شود که انواع دیگر بانداژ مورد بررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: وضعیت مفصلی، استئوآرتریت، زانو، زانوبند نئوپرنی، بانداژ
  • فریبا یادگاری، ابوالفضل صالحی صفحه 45
    مقدمه
    تشخیص و مداخله زود هنگام لکنت اولیه، کلید پیشگیری از لکنت رشدی مزمن است. یکی از موارد مهم تشخیص افتراقی لکنت اولیه، ناروانی طبیعی کودکان زیر 5 سال است. هدف از تحقیق حاضر تعیین صحت و سقم تشخیص های داده شده در مورد کودکان مراجعه کننده به کلینیک گفتاردرمانی به عنوان ناروانی طبیعی و معرفی روش های دقیق تر تشخیص افتراقی است.
    مواد و روش تحقیق: روش تحقیق حاضر از نوع پژوهشی است که طی آن با استفاده از روش نمونه گیری آسان تعداد 10 کودک لکنتی مراجعه کننده به بخش گفتاردرمانی کلینیک توان بخشی صبا در سال های 1382 و 1383 مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار تحقیق و روش جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه، ضبط نمونه گفتار خود به خودی و به دست آوردن زمان VOT با استفاده از دستگاه لارنگوگراف بود. لازم به ذکر است که با توجه به عدم وجود داده های هنجار در مطالعه VOT کودکان لکنتی، داده های VOT کودکان عادی همتا شده با آنان نیز مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این تحقیق که فقط یک مورد از کودکان بر اساس شاخص کمی محاسبه شده ناروان طبیعی محسوب شد و سایر کودکان همگی مبتلا به لکنت اولیه بودند. همچنین داده های VOT کودکان لکنتی با کودکان عادی همتا شده مورد مقایسه قرار گرفت و تحلیل آماری نشان داد که VOT کودکان لکنتی به طور معنی دار (05/0 >P) از کودکان عادی طولانی تر است.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های تحقیق حاضر شاخص کمی و کلینیکی مناسبی را در اختیار آسیب شناسان گفتار و زبان قرار می دهد تا به کمک آن بتوانند به طور معتبر بین لکنت اولیه و ناروانی طبیعی تشخیص افتراقی دهند. همچنین می توان از یافته های VOT کودکان در تکمیل تشخیص افتراقی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: لکنت اولیه، ناروانی طبیعی، زمان شروع آواسازی
  • قاسم محمدخانی، هاله مجیدی، مهین صدایی، سعید ساروق فراهانی، شهره جلایی صفحه 49
    مقدمه
    MS یک بیماری شایع و مزمن نورولوژیک است که به عنوان یکی از علل کم شنوایی ناگهانی مطرح است. در این پژوهش اختلالات شنوایی افراد مبتلا به MS مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش پژوهش: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی 107 بیمار میتلا به MS در محدوده سنی 45-20 سال که هیچگونه سابقه ضربه به گوش و مشکلات گوش میانی نداشتند بصورت تصادفی انتخاب شدند و ارزیابی کامل شنوایی شامل ادیومتری صوت خالص، آزمونهای گفتاری، ایمیتانس ادیومتری و پتانسیلهای برانگیخته شنوایی ساقه مغزی BAEP)) روی آنها انجام شد.
    یافته ها
    در آزمایش ادیومتری صوت خالص 21 نفر از مبتلایان به MS (19.62%) دچار کاهش شنوایی بودند که بیشترین موارد از نوع کم شنوایی حسی عصبی در فرکانسهای بالا بود. امتیازات بازشناسی گفتار و نتایج رفلکسومتری بترتیب در 18 و 31 مورد غیر طبیعی بود.59 بیماراز افراد مورد مطالعه(55.14%) دارای نتایج غیر طبیعی در آزمایشBAEP بودند که بیشترین اختلال بترتیب افزایش زمان نهفتگی مطلق موج V، کاهش نسبت دامنه امواج Ι/V وتکرار پذیری ضعیف امواج بود. با افزایش سرعت تحریک، پاسخهای غیر طبیعی به 83 مورد(77.57%) رسید. نتایج آزمونهای آماری نشان داد بین سرعت تحریک و زمان نهفتگی موج V در آزمایشBAEP تفاوت معنی داری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش بنظر می رسد ارزیابی شنوایی برای پیگیری اختلالات شنوایی و توانبخشی بموقع افراد مبتلا بهMS بسیار حایز اهمیت است. همچنین می توان از مجموعه آزمونهای شنوایی بویژه آزمایش BAEP با استفاده از سرعت تحریک بالا بعنوان ابزار کمکی برای تشخیص بیماری MSبهره گرفت.
    کلیدواژگان: اختلال شنوایی، اسکلروز متعدد، پتانسیلهای برانگیخته شنوایی ساقه مغزی، سرعت تحریک بالا
  • افسون نودهی مقدم، اسماعیل ابراهیمی، مجید عیوض ضیایی، مهیار صلواتی، حمیدرضا اصلانی صفحه 53
    مقدمه
    ضعف و خستگی عضلات اسکاپولوتوراسیک می تواند منتهی به غیر طبیعی شدن وضعیت کتف و بهم خوردن ریتم اسکاپولوهومرال و اختلال در عملکرد شانه شود. چون استخوان کتف بصورت سه بعدی حرکت می کند تکنیکهای دوبعدی نمی تواند بطور کامل نمایانگر حرکت آن باشد یکی از روش های نصب مارکر در ارزیابی سه بعدی حرکت، قرار دادن آن روی پوست نقاط استخوانی است در حالیکه در هنگام حرکت اندام، جابجایی مارکر پوستی از روی نشانه استخوانی زیرش می تواند منشاء خطاء در اندازه گیری پارامترهای کینماتیکی باشد. هدف از این تحقیق بررسی خطای ناشی از جابجایی مارکرهای دستگاه آنالیز حرکتی در اندازه گیری متغیرهای کینماتیکی کتف و همچنین تعیین تکرارپذیری این روش می باشد.
    مواد و روش تحقیق: به روش نمونه گیری غیر احتمالی ساده یک نمونه 10 نفری از افراد سالم با دستگاه kinemetrix طی سه جلسه متوالی مورد تست قرار گرفتند. پس از نصب مارکرها روی زاویه تحتانی، ریشه خار، اکرومیون و زوائد خاری مهره های هفتم گردنی و پشتی و زائده اوله کرانون در وضعیتی که دستها در کنار بدن آویزان است اندام در هر وضعیت تست در زوایای 45، 90، 120 و. دامنه کامل قرار داده شد، از طریق لمس نقاط استخوانی پیدا و مارکر مجددا روی آن چسبانیده و تصاویر سه بعدی مارکرها طی یک ثانیه ثبت شد این پروسه در جلسه دوم نیز عینا تکرار شد. در جلسه سوم پس از نصب اولیه مارکرها تا انتهای دامنه هیچگونه جابجایی در محل مارکر صورت نگرفت.
    یافته ها
    مقادیر میانگین ضرایب همبستگی متغیرهای مورد مطالعه در طی جلسات اول و دوم در دامنه 84/0-92/0 و درروش عدم تغییر مارکر در دامنه 77/0-54/0 قرار می گیرد.
    بحث و نتیجه گیری
    در اندازه گیری وضعیت و راستای سه بعدی استخوان کتف به علت جابجا شدن مارکرهای پوستی نصب شده روی نقاط استخوانی خطای قابل ملاحظه ایی در اندازه زوایای چرخش بسمت بالا و تیلت خلفی کتف حاصل گردید.
    کلیدواژگان: خطای مارکر، کینماتیک سه بعدی کتف، دستگاه آنالیز حرکتی
  • محمود محمدی صفحه 60
    امروزه به مدد تکنیکهای پیشرفته ژنتیک مولکولی، اولتراسون و MRI بسیاری از بیماری های اعصاب و عضلات در کودکان به تشخیص می رسند. این متدها در مقایسه با الکترومیوگرافی هم حساس تر بوده و هم کمتر دردناک می باشند. معهذا تکنیک EMG هنوز با توجه به سهولت دسترسی و هم به دلیل قدرت تمایز بالا در بیماری های نخاع، اعصاب محیطی و عضلات در اطفال هنوز جایگاه رفیع خود را داراست. این روش تشخیصی در کودکان به دلیل تحریک اعصاب محیطی با جریانهای الکتریکی از یک سو و هم به دلیل استفاده از الکترود سوزنی در مطالعه عضلات به هر حال ایجاد درد می کند.لهذا تمام متخصصان این رشته به دنبال روش هایی هستند که با کمتر کردن درد حاصله از EMG کارایی آن را هر چه بیشتر نماید. در مقاله حاضر سعی شده است تا بعد از توضیح مختصر در مورد مراحل انجام الکترومیوگرافی در کودکان به تکنیکهایی اشاره شود که با استفاده از آنها در هر مرحله می توان درد حاصله از انجام EMG را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، بدون درد، کودکان
  • کیمیا کهریزی، احمد دانشی، یاسر ریاض الحسینی، کارلا نیشیمورا، ریچارد اسمیت، حسین نجم آبادی صفحه 63
    مقدمه
    کاهش شنوایی 1 نفر از 2000 کودک تازه متولد شده را در بر می گیرد. بیش از 50 درصد این موارد را عوامل ژنتیکی در بر می گیرد. کاهش شنوایی غیر سندرمی بیش از 70 درصد موارد ناشنوایی ارثی را شامل می شود که 85 درصد آن به شکل اتوزومال مغلوب منتقل می شود و وجود بیش از یکصد جایگاه ژنی (Locus) برای آن تخمین زده می شود. هدف در این مطالعه تعیین جهش ژنی در یک خانواده ناشنوای غیر سندرمی که دارای دو فرزند مبتلا به ناشنوایی می باشند، بوده است. این بررسی قسمتی از طرح شناسایی ژنهای شایع ناشنوایی ارثی غیر سندرمی اتوزومال مغلوب است. در این تحقیق پیوستگی بین ژنCOL11A2 در لوکوس DFNA13، که ایجاد کننده ناشنوایی با وراثت اتوزومی غالب می باشد، و بیماری در یک خانواده ایرانی مبتلا به ناشنوایی غیرسندرمی با وراثت اتوزومی مغلوب مورد بررسی قرار گرفت و برای اولین بار جهش Pro 621Thr در این خانواده ایرانی مبتلا به ناشنوایی غیرسندرمی با توارث نهفته شناسایی شد.
    معرفی بیمار: پسر بچه 4 ساله ای با ناشنوایی مادرزادی بدون وجود سایر علائم بالینی به مرکز تحقیقات ژنتیک جهت انجام تست های ملکولی ارجاع داده شده خواهر 16 ساله وی نیز ناشنوایی داشت و پدر و مادر ایشان ازدواج فامیلی درجه سوم دارند. در ابتدا بیماران برای جهش های ژن GJB2 و GJB6 بررسی شدند و سپس به وسیله آنالیز پیوستگی برای یافتن محل ژن درگیر مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس معاینات بالینی بعمل آمده، هر دو مورد ناشنوایی ارثی غیر سندرمی دارند که بر اساس شرح حال و رسم شجره، نحوه توارث آن اتوزومی مغلوب می باشد. و جهش Pro 621Thr در ژن COL11A2 در بیماران تشخیص داده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    خانواده فوق یکی از خانواده هایی است که برای شناسایی جهش های شایع ناشنوایی غیر سندرمی اتوزومی مغلوب مورد بررسی قرار گرفت. با آنالیز پیوستگی در خانواده مذکور جایگاه کروموزومی این خانواده مورد بررسی قرار گرفت که ناحیه 6p21-3 برای این خانواده مشخص شد. با انجام تست های ملکولی برای مورد و نیز خواهر وی در مرکز تحقیقات ژنتیک دو جهش شایع GJB2، GJB6 منفی بوده است. این جایگاه محل قرارگیری ژن COL11A2 می باشد که جهش های متعددی در این ژن گزارش شده است. جهش در این ژن همچنین می تواند منجر به ایجاد سندرم استیکلر نوع 3 (Burnner et al. 1994 & Vikkula et al. 1995) با توارث اتوزومال غالب و نیز ناشنوایی ارثی غالب غیر سندرمی گردد. جهش شناسایی شده جابجایی Pro 621Thrمی باشد که اولین مورد گزارش شده از جهش در این ژن به صورت اتوزومی مغلوب و غیر سندرمی است.
    کلیدواژگان: سندرم Stickler، توارث اتوزومال غالب، توارث اتوزومال مغلوب، ناشنوایی ارثی سندرمی، ناشنوایی ارثی غیر سندرمی، ژن COL11A2
|
  • Mohammad Ghofrani, Parvaneh Karim, Zadeh Page 7
    Objective
    Acute inflammatory demyelinating peripheral neuropathy (Guillain-Barre-Syndrome) is by far the most common cause of immune–mediated peripheral nerve disease in children and with the near disappearance of poliomyelitis, is responsible for the great majority of cases of acute flaccid paralysis. Several controlled studies have done with corticosteroids, plasma pheresis and IVIG in pediatric patients. IVIG treatment can be done in two types of treatment:1- High dose that means 1gr/kg/day for 2 days.2- Low dose that means 400mg/kg/day for 5 days.Several studies in other countries have shown faster rate of recovery in patients who received total dose of IVIG in 2 days as opposed to 5 days.
    Materials and Methods
    Because we have not any study about this two types of treatment in IRAN we decided to comparison this two types of IVIG treatment. So the patients that referred to Mofid children hospital for weakness and we diagnosed GBS (with history, physical examination, laboratories and EMG-NCV) are divided in two groups: 1- High dose IVIG treatment (experimental group). 2- Low dose IVIG treatment (control group) Then the results evaluated.
    Results
    Our findings included that in high dose IVIG therapy we have faster rate of recovery and the Hospital stay is shorter than low dose IVIG-therapy. Also in this type of treatment “because the patients cure faster”, so complications are decreased in them. In the group of high dose IVIG therapy, lower and upper extremities weakness decreased in time.
    Conclusion
    We did not receive any relationship between side effects of drugs and the type of treatment. The relationship between high dose IVIG therapy and drug side effects was not significant.
    Keywords: Gilliain barre syndrome, high dose, Low dose IVIG, comparison, son of two types of treatment
  • Fereidoun Layeghi, Maryam Farzad, Akram Azad Page 13
    Objective
    Despite numerous advances in our understanding of the anatomy, Biomechanics, nutrition and Healing, the result Following Fiewor Tendon repair Shiow relatively high rate of failure the purpost of this study was to compare the result of 50 digits treated by either ‘‘Early active mobilization’’ or ‘‘controlled passive mobilization’’ re gimen in Ivan hand rehabilitation center.Materials & Mathods: Pationt being matched for gende, age, injuries hand, technique of srgery (all with eqitenon first, four strand) in two groups. They were assessed 8 week postoperatibg in respect of total active motion, flexion gap and extension lags. Outcome were defined using ‘‘Strickland’’ and ‘’ Buck – Gramko’’ criteria.
    Results
    The result were 80% excellent and good, 20% fair and no poor in early active motion group and in second group 40% excellent and good, 44% fair and 16% poor due to Strickland criteria. In buck-grancko criteria 52% extension and good, 32% fair and 16% were poor. Mean of total active motion was significantly greater in early active motion group (in E.A.M.150/2, in passive group: 116/41).
    Conclusion
    Actively mobilized tendon underwent intrinsic healing without large gap formation. Active motion generated bith tension and motion and offer several advantage over passive motion: improved tendon nutrition, less adhission, higher rate of healing, increased ultimate rang of motion. So early active motion is the best protocle for treating tendons in zons 2 our result is comparable with theory.
    Keywords: Flexor tendor in zone 2, Early active motion, (E, A, M), Controlled pessive motion (C.P.M), Total active motion (T.A.M)
  • Minou Khakhali, Zavieh, Mohammad Parnian, Pour, Hossein Karimi, Bahram Mobini, Anoushirvan Kazem, Nezhad Page 18
    Objective
    Increased normal thoracic kyphosis due to postural reasons is one of the conditions which needs accurately be measured for better evaluation and treatment. Flexible Ruler is a tool which measures the amount of kyphosis non-invasively but there is not any study about its validity and reliability in postural hyper Kyphotic subjects. The objective of this study was investigating the validity and reliability of measurement taken by flexible ruler in quantifying the amount of thoracic kyphosis in postural hyper kyphotic patients.
    Materials and Methods
    In 25 patients with postural hyper-kyphosis and 15 healthy subjects we measured the amount of kyphosis twice using flexible ruler by a single tester. In kyphotic subjects also the amount of kyphosis was measured as Cobb angle on radiographic films in two times by one tester and repeated in one time by another tester. The Reliability of measurements in two subject groups and validity of measurements compared with radiology in kyphotic group was studied.
    Results
    In both of the groups we found excellent Intratester reliability in measurement of kyphosis using flexible ruler. The measurement of kyphosis on radiological films also had excellent Intratester and intertester reliability. The validity of the measurement of kyphosis angle using flexible ruler was very good but the" Index of Kyphosis" on the curve taken by flexible ruler had poor validity.
    Conclusion
    Based on our results, the flexible ruler can be used as a valid and reliable tool for non-invasive measurement of thoracic curve in healthy and postural kyphotic subjects.
    Keywords: Postural hyper kyphosis, Flexible ruler, Reliability, Validity
  • Golnaz Feiz, Zadeh, Arash Mirab, Zadeh Page 24
    Objective
    Results of some studies suggest that Baclofen (a GABA receptor agonist) maybe effective in detoxification of opium dependency. Thus we have done this study in order to identify possible efficacy of Baclofen for detoxification of opium dependency.
    Materials and Methods
    This study is a double- blind randomized clinical trial. We selected 52 patients with opium dependency and with other criterias that we have designed on the basis of DSM-IV TR. Then we randomly assigned patients to two outpatient groups. The first group received Baclofen (40 mg/day) and second group received placebo for two weeks accompanied by similar drugs. The severity of the opium withdrawal symptoms was measured by SOWS (short opiate withdrawal scale) and two other questionnaires for measuring mental and physical symptoms of opium withdrawal in days of 0, 2, 4, 7 and 14.
    Results
    Baclofen group showed superiority over placebo in the management of withdrawal symptoms of opium dependency, but there was not a significant statistical relationship.
    Conclusion
    Baclofen maybe considered as an effective adjuvant agent in the management of mental and physical symptoms of opium withdrawal. However further studies to confirm our results are warranted.
    Keywords: Baclofen, Effectiveness, Detoxification, Opium
  • Hassan Shakeri, Iraj Abdollahi, Basir Majdoleslami Page 29
    Objective
    Muscle weakness and atrophy due to immobilization and disuse are most common problems that clinicians especially physiotherapists encounter with them. There are many approachs for overcoming these problems the more intresting of them is cross transfer effect of uninvolved limb exercises. The aim of this study was to investigate the bilateral effect or cross transfer effect of unilateral quadriceps exercises in terms of strength, endurance and electromyographic activities on contralateral homologue muscle.
    Materials and Methods
    46 healthy male student (yrs=22.5, SE=4.5) participated in this study, 23 of them were in experimental group who undergone 3 weeks of strengthening exercises, and 23 control group continued their usual life. Variables including MVC, (Maximal Voluntary Contraction), END (Endurance), IEMG (Integrated Electromyography) were measured before and after 3 wks in all subject
    Finding
    Data analysis (Paired T Test) revealed that in experimental group all variables of both trained and nontrained quadriceps muscles had been significantly changed (P<0.001)
    Results
    Having no change in control group, these findings approve cross transfer effect of unilateral exercise on homologue muscle.
    Conclusion
    Since changes were same in both trained and contralateral nontrained limbs, so the most probable mechanism of this phenomena in neural adaptation and magic CNS interaction to establish symmetry and equilibrium in the body.
    Keywords: Cross transfer, Exercise therapy, Strength, Endurance
  • Mandana Fallah, Pour, Mohammad Taghi Joghataei, Hassan Ashayeri, Mahyar Salavati, Seyyed Ali Hosseini Page 34
    Objective
    Mental practice refers to "The symbolic rehearsal of a physical activity in the absence of any gross muscular movements." It has been shown in a remarkable number of studies that the use of mental practice like physical practice can produces significant improvements in motor skills. Thus this therapeutic technique can be used in elderly rehabilitation. The purpose of this study was to investigate the effects of mental practice on balance in the elderly.
    Materials and Methods
    Thirty healthy old subject over the age of 60 years took part in this study. Subjects solicited from two senior-citizen centers in Tehran and randomly assigned to experimental and control groups. Balance of subjects was assessed in four stage include baseline, pre-treatment, post-treatment and follow-up. Subjects in experimental group performed mental practice of a motor and balance skill for 3 weeks and control group did not perform any practice in that period.
    Results
    The results of this study indicate significant improvement in the motor skill that mentally performed and also in balance of subjects.
    Conclusion
    Mental Practice that performed on the mental skill not only was mentaly effective but also meaningly cause the improvement of balance in elderly.
    Keywords: Mental practice, Balance, The elderly
  • Basir Majdoleslami, Seyyed Mohammad Ebrahim Mousavi, Mohammad Reza Safari, Mehdi Rahgozar Page 40
    Objective

    to investigate whether a neoprene sleeve and elastic bandage around the knee joint of subjects with knee osteoarthritis (OA) would, in short term (a) reduce pain (b) improve knee joint position sense and comparison of their effect with each other if they have.

    Materials and Methods

    In a semi-experimental study, 30 subjects (11 men, 19 women, age between 33-75) with unilateral knee OA. Subjects had to have at least 2cm from 10cm visual analogue scale (VAS) of knee pain for study entry.All patients were randomly assigned to either an elastic bandage or a neoprene sleeve. One week later they were assigned to the opposite selection. Joint position sense was assessed in the sitting position using an electrogoniometer and pain by VAS where 0cm equals no pain and 10 cm equals worst pain. Knee pain and JPS were assessed for each selection one week apart. During each visit assessment were performed at baseline and after 20 min of bandage/neoprene sleeve application.

    Results

    the mean of scores for knee variables JPS and VAS was taken and paired-t test and Wilcoxon signed rank test was employed to calculate the different between two trails. Neoprene sleeve had significant effect on knee JPS (P=0.037). But elastic bandage had no effect (P=0.631). Both of them had significantly reduced knee pain. (P=0.000)

    Conclusion

    In subjects with both neoprene sleeve and elastic bandage reduced knee pain with more effect of neoprene sleeve. Only the neoprene sleeve had effect on knee JPS.

    Keywords: Propriception, Osteoarthritis, Knee, Neoprene sleeve, Bandage
  • Fariba Yadegari, Abolfazl Salehi Page 45
    Objective
    Early Diagnosis and intervention of primary stuttering is the key for prevention of chronic developmental stuttering. Normal nonfluency of children under 5 years old is an important differential diagnosis of primary stuttering. The goals of this research are finding accuracy of diagnoses on children referred to Saba speech therapy Clinic labeled as normal nonfluency and introducing move precise methods of differential diagnosis.
    Materials and Methods
    The research method is case series study in which through simple sampling procedure stuttering children referring to SabA Clinic during 1382 & 83 were studied. 10. Research tools and data collection consist of: questionnair, spontaneous speech sample recording and determining VOT using laryngograph processor. It should be noted that because normative date of stutteres VOT the lack of the normal subjects VOT are analysed and comared with stutterers.
    Results
    Based on numerical criteria, our findings indicate that only one of stutterers was normal nonfluent and the others were stutteres. VOT data of stutteres also were compared to that of normal matched children. The results revealed that all of stutterers had significantly (P<0.05) longer VOT than normal subjects.
    Conclusion
    This study provides a good numeric and clinical index for speech language pathologists for diagnosis of primary stuttering and normal nonfluency. Morover,. using VOT would help accurate diagnosis.
    Keywords: Primary stuttering, Normal nonfluency, Voice onset time
  • Ghasem Mohammadkhani, Haleh Majidi, Mahin Sedaei, Saeed Sarough, Farahani, Shohreh Jalaei Page 49
    Objective
    Multiple sclerosis (MS) is a neurological disease that causes sudden deaf. In this research auditory disorders were studied in the patients with multiple sclerosis (MS).
    Materials and Methods
    This cross sectional descriptive-analytical study was performed on 107 patients with multiple sclerosis in the range of 20-45 yrs. There were not history of trauma and middle ear disease in all cases. Sampling was randomized. A complete auditory evaluation including pure tone audiometry, speech audiometry, imittance audiometry and brainstem Auditory Evoked Potential were performed on patients.
    Results
    In pure tone audiometry 62.19% of cases had sensory neural high tone loss. In speech audiometry and imittance audiometry 18 and 31 cases were abnormal, respectively. 14.55% of cases had abnormality in BAEP. The most of abnormalities were prolonged latency of V, decrease of V/I amplitude ratio and poor reproducibility, respectively. With high rate of stimulation 57.77% of cases were abnormal. Statistical analysis showed significant difference between latency of V and stimulation rate.
    Conclusion
    According to findings of this research it seems that hearing evaluation is very important for follow-up and early rehabilitation of auditory disorder in patients with MS. Also auditory tests battery especially brain-stem auditory evoked potentials (BAEP) with high stimulation rate are useful in the diagnosis of Multiple Sclerosis.
    Keywords: Hearing disorder, Multiple selerosis
  • Afsoun Nodehi, Moghaddam, Esmaeil Ebrahimi, Majid Eyvaz, Ziaei, Mahyar Salavati, Hamid Reza Aslani Page 53
    Objective
    Scapulothoracic muscles weakness or fatique can result in abnormal scapular positioning and compromising scapulo-humeral rhythm and shoulder dysfunction. The scapula moves in a -3 Dimentional fashion so the use of 2-Dimentional Techniques cannot fully capture scapular motion. One of approaches to positioining markers of kinematic systems is to mount each marker directly on the skin generally over a bony anatomical landmarks. Howerer skin movement and Motion of underlying bony structures are not Necessaritly identical and substantial errors may be introduced in the description of bone movement when using skin –mounted markers. evaluation of Influence of marker movement errors on 3-Dimentional scapular position and orientation.
    Materials and Methods
    10 Healthy subjects with a mean age 30. 50 participated in the study. They were tested in three sessions A 3-dimentiional electro mechanical digitizer was used to measure scapular position and orientation measures were obtained while arm placed at the side of the body and elevated 45٫90٫120 and full Rang of motion in the scapular plane. At each test positions six bony landmarks were palpated and skin markers were mounted on them. This procedure repeated in the second test session in third session Removal of markers was not performed through obtaining entire Range of motion after mounting the markers.
    Results
    The intraclass correlation coefficients (ICC) for scapulor variables were higher (0. 92-0. 84) when markers were replaced and re-mounted on bony landmarks with Increasing the angle of elevation.
    Conclusion
    our findings suggested significant markers movement error on measuring the upward Rotation and posterior tilt angle of scapula.
    Keywords: Marker error, 3, dimentional scapular kinematics, Electromechanical digitizer
  • Mahmoud Mohammadi Page 60
    Thanks to new techniques in Pediatric Neurology, nowadays we are more able to detect and differentiate different diseases of the nerves and muscles in children. Although these techniques are sometimes more sensitive and specific than EMG in children, but EMG and NCV study has its specific role in pediatric neurology and this is because of more availability and feasibility of these tests in children. One of the main Limitations of EMG techniques especially in pediatric age group is the pain induced by the insertion of needle electrodes into muscle as well as electrical stimulations needed to do NCV and other studies. So, all the experts in the field are trying to find some methods to reduce the pain induced by this technique. I have tried to introduce some of these methods after a brief explanation about pediatric EMG technique.
    Keywords: EMG, Painless, Children
  • Kimia Kahrizi, Ahmad Daneshi, Yasser Riaz, El Hosseini, Carla Nishimora, Richard Smith, Hossein Najm, Abadi Page 63
    Hereditary Hearing loss (HHL) affects one in 2000 netborns and more than 50% of these cases, the loss has a genetic basis. About 70% of HHL is non-syndromic with autosomal recessive mode of inheritance accounting for ~85% of the genetic load and more than hundred loci have been estimated for this kind of deafness. A 4–year-old boy and her sixteen-year- old sister, both suffering from congenital deafness without any other clinical symptoms were referred to Genetics Research Center to be screened for molecular basis of their phenotype. Bases on clinical observation, autosomal recessive non-syndromic hearing loss was dignosed for both of them. Using linkage analysis their phenotype localized to 6p21-3 chromosome in which COL11A2 has been located Several mutations have been reported in this gene associated with stickler syndrome type3 and non-syndromic hearing loss, both with autosomal dominant form of inheritance.In this study linkage between COL11A2 gene in DFNA13 locus, causative for autosomal dominant hearing loss, and phenotype of autosomal recessive non-syndromic hearing loss in and Iranian family was analyzed and Pro621Thr mutation was found in this family. Pro 621 Thr mutation found in this study is the first report of COL11A2 mutation associatied with autosomal recessive non-syndromic hearing loss.
    Keywords: Stickler syndrome, Gene, Non, syndromic hearing loss, Autosomal dominant form of inheritance, Autosomal non, dominant, Syndromic hereditary hearing loss, COL11A2