فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1384)

  • 68 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    فریدون لایقی صفحه 5
  • مقالات تحقیقی
  • فرین سلیمانی، حسین کریمی صفحه 6
    هدف
    تکامل انسان یک موضوع پیچیده و بسیار عظیم است. اگر رشد را افزایش در اندازه بدن و یا افزایش در بخشهای مختلف آن بدانیم، تکامل را باید معادل تغییرات در عمل دانسته که می تواند تحت تاثیر محیط کودک قرار گیرد. بدلیل سرعت زیاد تغییرات در دو سال او عمر بررسی ابعاد تکامل در سنین شیرخواری دارای اهمیت فراوان می باشد. از طرف دیگر بدلیل افزایش شیوع اختلالات تکامل در شیرخواران پر خطر بر آن شدیم که فاکتورهای خطر موثر در اختلال تکامل شیرخواران را بررسی نماییم.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت کارآزمایی توصیفی – تحلیلی و جامعه تحقیق شامل 6150 شیرخوار 18-0 ماهه مراجعه کننده به درمانگاه های شبکه بهداشتی شهرستان کرج در طی 12 ماه در سالهای 1381-1380 بوده که از طریق تکمیل پرسشنامه و سپس معاینه با تست (INFANIB) Infant Neurological International Battery Test جهت غربالگری تاخیر تکامل توسط کارشناس کار درمانگر در دو گروه شاهد (دارای تکامل طبیعی) و مورد (دارای تکامل غیر طبیعی) بررسی شده اند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اختلالات دستگاه اعصاب مرکزی پس از دو ماهگی از قبیل صرع، ضربه به سر و عفونتها با ضریب 5.54، تشنج دوره نوزادی با ضریب 4.37، نارس بودن با ضریب 2.52 و عفونتهای خون دوره نوزادی با ضریب 2.39 به ترتیب مهمترین عوامل در پر خطر کردن شیرخوار جهت اختلالات تکامل بعدی می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، در صورت مشکلات اقتصادی و اجرایی برای انجام غربالگری تکاملی و پیگیری تکاملی – عصبی در تمام شیرخواران، در حال حاضر انجام آن در گروه شیرخواران پر خطر کشور توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تکام، ل شیرخوار، شیر خوار در معرض خطر، عوامل خطر تکامل
  • محمدحسن بهرامی، سیدمنصور رایگانی، محمدرضا نیکو صفحه 15
    هدف
    ارتباط بین اعصاب مدیان و اولنار در ساعد که آناستوموز مارتین گروبر نامیده می شود، توسط مطالعات آناتومیک و یا الکترودیاگنوستیک قابل اثبات است. دانش این آناستوموز از اهمیت ویژه ای در ضایعات محیطی اعصاب مدیان و اولنار برخوردار است. بنابراین در قدم اول (به عنوان هدف اصلی) شیوع این آناستوموز در جوامع مختلف باید تعیین گردد. مطالعه اخیر در بیمارستان شهدای تجریش در سال 1381 انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه در یک گروه 106 نفری (212 دست) که از نظر اعصاب محیطی دستها کاملا سالم بودند، انجام شد و افراد دارای بیماری های CTS، نوروپاتی اولنار و پلی نوروپاتی از مطالعه حذف شدند. تحریک Supramaximal روی اعصاب مدیان و اولنار در قسمتهای پروگزیمال و دیستال داده شده و CAMP از عضلات A.P.B. و A.D.M. و F.D.L. ثبت شد. معیارهای تشخیصی آناستوموز شامل: -1 ارتفاع موج CAMP از عضله A.P.B و تحریک مدیان در قسمت پروگزیمال ≥ دیستال 2- ارتفاع موج CAMP از عضله A.D.M. و تحریک اولنار در قسمت دیستال > پروگزیمال. 3- ثبت CAMP از عضلات F.D.I. و یا A.D.M. و یا تحریک عصب مدیان در آرنج.
    یافته ها
    در این مطالعه 212 بازو (50 درصد راست و 50 درصد چپ) مورد بررسی قرار گرفت متوسط سنی بیماران 26 سال بود و شامل محدوده ای بین 15 تا 45 سال می شد و 52 نفر از بیماران زن بودند. 11 نفر از 106 بیمار مورد مطالعه بر اساس معیارهای تشخیصی دارای آناستوموز بودند که شیوع 10.3 درصد را شامل می شود. نسبت زن به مرد نیز 7.4 می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه شیوع آناستوموز حدودا 10 درصد است در حالیکه در آخرین مطالعات دیگر شیوع آن 34-31 درصد گزارش شده است که برای اثبات آن لازم است مطالعات دیگری در سطح وسیعتری از جامعه به انجام برسد.
    کلیدواژگان: آناستوموز مارتین - گروبر، پتانسیل عمل مرکب عضلانی، مطالعه هدایت عصبی، سندرم کانال مچ دستی
  • فرزانه میرزاجانی، رضا میرفخرایی، ندا نقیب زاده، فرح نباتی، ساسان سالکی، الهام طلاچیان، مسعود هوشمند صفحه 19
    هدف
    گالاکتوزمی از بیماری های متابولیکی مادرزادی است که با الگوی وراثتی اتوزوم مغلوب به ارث می رسد و در اثر فقدان یا کاهش فعالیت آنزیم گالاکتوز 1- فسفات یوریدیل ترانسفراز (GALT EC 2.7.7.12) ایجاد می شود.
    هدف از این تحقیق، تشخیص بیوشیمیایی و ملکولی بیماری گالاکتوزمی و تعیین شایع ترین موتاسیون ایجاد کننده بیماری بوده است که برای اولین بار در ایران انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تشخیص بیوشیمیایی گالاکتوزمی با استفاده از سنجش کیفی فعالیت آنزیم GALT در گلبولهای قرمز به روش Beutler برای 135 خانواده (که توسط پزشکان مشکوک به بیماری گالاکتوزمی بودند) انجام گرفت. سپس خانواده هایی که گالاکتوزمی در آنها قطعی شده بود برای جهشهای Q188R، k285N، L195P، X380R و Q169K (معروفترین جهش های عامل بیماری) به روش PCR-RFLP بررسی شدند.
    یافته ها
    در مجموع 16 خانواده نقص در آنزیم GALT داشتند. 8 خانواده جهش Q188R را نشان دادند و یک بیمار هتروزیگوت مرکب برای جهش K285N یافت شد. جهشهای L195P، X380R و Q169K در هیچ یک از خانواده ها شناسایی نشد.
    نتیجه گیری
    راه اندازی تشخیص بیوشیمیایی بیماری گالاکتوزمیا در بیمارستانهای بزرگ اطفال بسیار ضروری و حیاتی است. هم چنین بیماری گالاکتوزمیا از نظر ملکولی یک بیماری هتروژن است و جهش های ژنتیکی مختلفی می تواند در ابتلا به این بیماری موثر باشد که از بین آنها جهش Q188R شایع ترین جهش می باشد.
    کلیدواژگان: گالاکتوزمی، ژن GALT، موتاسیون Q188R
  • حمیدرضا خانکه، رخشنده محمدی، فضل الله احمدی صفحه 23
    هدف
    بحران های ناشی از بلایای طبیعی به علت قطع روند طبیعی زندگی، آثار ناگواری مانند مرگ و میر، جراحت، از کارافتادگی، تخریب تشکیلات اجتماعی و ایجاد حجم زیادی از نیازهای انسانی، مانند کمک های اولیه و خدمات پزشکی، نیازمند مدیریتی توانمند و هماهنگ در سطوح مسولین و نهادهای اجرایی است. در مراحل اولیه بلایا خدمات سلامتی عامل اصلی بقا هستند. از آنجایی که بلایا تاثیر چشمگیری بر بهداشت، سلامت عمومی و رفاه جامعه آسیب دیده می گذارد، لذا بررسی موانع و عوامل تسهیل کننده خدمات سلامتی در زمان وقوع بلایا بسیار حایز اهمیت بوده و در این مقاله سعی شده است بر اساس تجربیات ارایه دهندگان خدمات سلامتی در بلایا به بررسی عوامل بازدارنده و تسهیل کننده در ارایه خدمات سلامتی در زمان وقوع بلایا پرداخته شود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش گراندد تئوری انجام شد. نمونه ها 14 نفر شامل پرستار، روانپزشک، مددکار، روانشناس، پزشک عمومی، کارشناس بهداشت،اپیدمیولوژیست و دو نفر از اهالی بم بودند. از مصاحبه های نیمه ساختار یافته برای جمع آوری داده ها استفاده شد. کلیه مصاحبه ها ضبط و سپس کلمه به کلمه دست نویس شد تا مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. تجزیه و تحلیل داده های این تحقیق به روش استراوس و کوربین صورت گرفت.
    یافته ها
    عوامل انسانی، هماهنگی، امکانات و تجهیزات، مشکلات مدیریتی و فرهنگی و اطلاعاتی با کدهایی مثل کمبود نیروی متخصص، عدم هماهنگی، کمبود نیرو و تجهیزات، خود محوری، نبود اطلاع رسانی و... به عنوان موانع و عوامل بازدارنده ارایه خدمات سلامتی توسط مشارکت کنندگان مطرح شدند. عوامل تسهیل کننده ارایه خدمات سلامتی شامل مدیریت، خدمات فرهنگی – آموزشی، نیروی انسانی و امکانات و تجهیزات با کدهای مدیریت واحد، لزوم هماهنگی، اهمیت حمل مصدوم، لزوم توجه به مسایل فرهنگی، لزوم وجود پزشک و پرستار، تامین نیازها بر اساس فرهنگ و... توسط مشارکت کنندگان مطرح شدند.
    نتیجه گیری
    شرکت کنندگان در این مطالعه معتقدند که بزرگترین مانع برای ارایه خدمات سلامتی در زمان وقوع بلایا یا عدم هماهنگی است که در عواملی مثل مدیریت، نیروی انسانی، تجهیزات و اطلاع رسانی به طور کامل مشهود بود و می توان با هماهنگی کاری و طی فرآیندی شامل بررسی سریع محل، فراخوان و اعزام گروه ها، تامین و توزیع اطلاعات و ارزیابی مداوم عملکرد، خدمات کارآ، سریع و با کیفیت بالا به مردم منطقه آسیب دیده ارایه داد.
    کلیدواژگان: عوامل تسهیل کننده، موانع، بلایای طبیعی، خدمات سلامتی
  • مسعود محمدی، علیرضا جزایری، امیرحسن رفیعی، بهرام جوکار، عباس پورشهباز صفحه 31
    هدف
    بنابر پژوهشهای انجام شده در زمینه علل گرایش افراد به مصرف و سو مصرف مواد مخدر، این پژوهش بر آن است تا افراد در معرض خطر سو مصرف مواد مخدر را با توجه به متغیرهای خانوادگی و فردی مورد بررسی قرار دهد.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 716 نفر از افراد در معرض خطر سو مصرف مواد مخدر در 11 شهرستان استان فارس انجام شد. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: 1- آزمون کانون کنترل راتر 2- پرسشنامه سبک های دلبستگی 3- پرسشنامه پیوند والدینی 4- مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون 5- پرسشنامه مهارتهای مقابله ای وینتراب 6- پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت
    یافته ها
    تمامی متغیرها بین گروه سالم و گروه های مصرف کننده و سو مصرف کننده تفاوت معنی دار داشتند. بدین صورت که در متغیرهای تاب آوری، اعتماد به نفس، مهارتهای مساله مدار، مراقبت و سبک دلبستگی ایمن، نمرات گروه سالم بالاتر از نمرات گروه های مصرف کننده و سو مصرف کننده بود. اما در متغیر محافظت بیش از حد، سبک دلبستگی دوسوگرا، کانون کنترل (نمره بالا به معنی کانون کنترل بیرونی)، تطابق هیجان مدار و تطابق کمتر مفید و غیرموثر نمرات گروه سالم کمتر از گروه های مصرف کننده و سو مصرف کننده بود. مقایسه گروه های مصرف کننده و سو مصرف کننده نشان داد که در متغیرهای تاب آوری، دوسوگرایی، مهارتهای مشکل مدار، و کمتر مفید و غیر موثر گروه های مصرف کننده و سو مصرف کننده با یکدیگر تفاوت معنی دار داشتند. اما در متغیرهای مراقبت، محافظت بیش از حد و سبک دلبستگی ایمن، اعتماد به نفس، کانون کنترل، و تطابق هیجان مدار تفاوت بین دو گروه معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، جهت افزایش تاب آوری در برابر سو مصرف مواد مخدر، لازم است تا مداخلات پیشگیرانه در سالهای اولیه عمر کودک از طریق آموزش والدین در زمینه مراقبت و محافظت کافی، و تلاش برای شکل دهی سبک دلبستگی ایمن، راهبردهای ایجاد اعتماد به نفس، کانون کنترل درونی و بکارگیری مهارت تطابقی مشکل مدار انجام شود. این یافته ها همچنین تلویحاتی را برای مداخلات روانشناختی ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، افراد در معرض خطر، تاب آوری
  • علی دهقان احمدآباد، ناهید بهارلویی صفحه 37
    هدف
    آگاهی واجشناختی یکی از مهارتهای فرا زبانی است وبه آگاهی فرد از صداهای سازنده کلمه اطلاق می گردد. این توانایی یکی از پیش نیازهای ضروری برای یادگیری وکسب مهارت در خواندن محسوب می شود و بسیاری از محققان به وجود رابطه ای دو سویه بین این مهارت و خواندن اشاره دارند در پژوهش حاضر، سطح آگاهی واجشناختی در دانش آموزان دختر طبیعی پایه اول شهرستانهای اصفهان و شاهین شهر که به دو شیوه مرسوم یادگیری خواندن در سیستم آموزشی ایران-روش کل خوانی و روش آوایی-تحت آموزش قرار گرفته بودند، تعیین گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش مقطعی بوده و به شیوه توصیفی- تحلیلی برروی106نفر از دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی شهرستانهای اصفهان و شاهین شهرکه به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، صورت پذیرفت که تعداد 51 نفر از این دانش آموزان به شیوه آوایی و بقیه یعنی 55 نفر دیگر به شیوه کل خوانی آموزش دیده بودند.نحوه انتخاب آزمودنی ها به این صورت بود که پس از حصول اطمینان از اینکه این دانش آموزان مبتلا به اختلات گویایی، مشکلات بینایی، اختلالات خواندن، اختلالات یادگیری واعصاب مغزی کرانیال نبودند تحت آزمون آگاهی واجشناختی قرار می گرفتند وپس از انجام آزمون، امتیازات کودکان ثبت می گردید.در نهایت تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار Spss و آزمون t صورت پذیرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیازات در آزمون آگاهی واجشناختی در دو روش آوایی و کل خوانی در کودکان دختر پایه اول به ترتیب عبارت بود از 98/51و46/57. تفاوت میانگین این دو گروه به لحاظ آماری معنادار می باشد. (047/0. (P=همچنین از میان خرده آزمون های آگاهی واجشناختی امتیاز میانگین خرده آزمون حذف واج آغازین در دو روش خواندن (کل خوانی وآوایی) به ترتیب شامل 84/4و33/3 بود که حاکی از معنادار بودن تفاوت بین میانگین ها داشت)001/0P=). در بقیه خرده آزمون ها تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایجی که در این پژوهش کسب شد نشان داد بین میانگین امتیاز کل آگاهی واجشناختی با روش خواندن ارتباط معناداری وجود دارد و همچنین از بین خرده آزمون های آگاهی واجشناختی فقط بین امتیاز حذف واج آغازین در دو روش کل خوانی وآوایی تفاوت معناداری وجود دارد. به علت اهمیت بالای آگاهی واجشناختی به عنوان پیش بینی کننده توانایی خواندن در سالهای بعد لزوم انجام تحقیقات بیشتر از این دست بسیار احساس می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی واج شناختی، روش آوایی، روش کل خوانی، دانش آموزان پایه اول
  • حجت الاسلام فاضل بهرامی، عباس رمضانی فرانی صفحه 42
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش جهت گیری مذهبی (درونی و بیرونی) در سلامت روان و میزان افسردگی سالمندان مقیم مراکز بهزیستی و مقیم جامعه بود.
    روش بررسی
    روش مطالعه از نوع مطالعات پس رویدادی و همبستگی است که با روش نمونه گیری تصادفی و خوشه ایتعداد 230 آزمودنی از افراد سالمند در مراکز سالمندی تحت پوشش سازمان بهزیستی و مکانهای عمومی (مسجد، پارک) که محل تجمع سالمندان مقیم جامعه است از دو جنس زن و مرد انتخاب و آزمودنی ها ابتدا از نظر اختلالات شناختی سرند گردیدند. سپس آزمونهای 28 سوالی سلامت عمومی، افسردگی بک و آزمون نگرش مذهبی آلپورت تکمیل و با استفاده از آزمونهای آماری همبستگی پیرسون و من ویتنی نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین جهت گیری مذهبی با سلامت روان و افسردگی سالمندان رابطه همبستگی معنادار وجود دارد، بدین معنا که هر چه نمرات جهت گیری مذهبی به جهت بیرونی افزایش می یابد، نمرات اختلال در سلامت روان و افسردگی بالا می رود و هر چه نمرات به سمت جهت گیری مذهب درونی تمایل می یابد، نمرات اختلال در سلامت روان و افسردگی کاهش می یابد. همچنین بین سلامت روان، افسردگی و جهت گیری مذهبی سالمندان مقیم و غیرمقیم جامعه تفاوت معنادار وجود دارد. بدین معنا که افراد سالمند مقیم مراکز از جهت گیری مذهبی بیرونی تر برخوردار و اختلال در سلامت روانی و میزان افسردگی بالاتری را نسبت به گروه سالمندان مقیم جامعه دارند.
    نتیجه گیری
    باور مذهب بیرونی با اختلال در سلامت روان و افسردگی و باور مذهب درونی با سلامت روان رابطه دارند. همچنین اختلال روانی و افسردگی در بین سالمندان مقیم بیشتر از غیرمقیم جامعه است ضمن آنکه سالمندان مقیم دارای نگرش مذهب بیرونی تر هستند.
    کلیدواژگان: مذهب درونی، مذهب بیرونی، سلامت روان، افسردگی، سالمند
  • مقاله مروری
  • حسین نجم آبادی، کیمیا کهریزی صفحه 48
    از هر 1000 موالید زنده یک نفر مبتلا به ناشنوایی عمیق می باشد که در 50% از این افراد علت ژنتیکی به عنوان منشا این بیماری مشخص شده است و در 50% دیگر علل اکتسابی می باشد. تاکنون بیش از 350 شرایط ژنتیکی مختلف که موجب ناشنوایی می شوند، گزارش شده است که در بین آنها 70% باعث ایجاد ناشنوایی غیرسندرمی و 30% دیگر باعث ایجاد ناشنوایی سندرمی می شوند. انواع غیرسندرمی و سندرمی ناشنوایی می توانند به چهار شکل جسمی غالب (DFNA)، جسمی مغلوب (DFNB)، وابسته به (DFN)X و میتوکندریایی باشند. در این میان 80-75% از ناشنوایی های با علت ژنتیکی بصورت اتوزومی مغلوب، 20-10% به صورت اتوزومی غالب، 5-1% وابسته به X یا با علت میتوکندریایی 2-0% می باشند تاکنون 51 جایگاه برای ناشنوایی اتوزومال غالب و 61 جایگاه برای اتوزومی مغلوب و 7 جایگاه برای وابسته به X شناسایی شده است. ناشنوایی غیر سندرمی با توجه به سن شروع بیماری به دو دسته پیش کلامی و پس کلامی تقسیم بندی می شود. بعنوان یک قانون کلی در بیشتر ناشنوایی های غیر سندرمی با الگوی توارث جسمی غالب اختلال در ناشنوایی در سنین بالاتر و به صورت پس کلامی دیده می شود، حال آنکه در ناشنوایی های غیر سندرمی جسمی مغلوب، ناشنوایی معمولا پیش کلامی می باشد.
    کلیدواژگان: ناشنوایی سندرمی، ناشنوایی غیر سندرمی، ناشنوایی ارثی، موتاسیون، ژنتیک
  • چکیده های انگلیسی
    صفحه 57
|
  • Farin Soleimani, Hossein Karimi Page 6
    Objective
    Growth and development are considered as complex and special issues. Growth is increase in body size or segments but development is changing in function that can be affected by environmental factors.Developmental evaluation is very important at infancy because of high growth and developmental rate in this period. It is well known that incidence of developmental disorder in high risk infants are higher than low risk ones and special follow up to be needed for such early detections and furtherly a proper intervention. The purpose of this study was to determine, risk factors influency such developmental delay during an infancy period.
    Materials and Methods
    In this descriptive- analytical study, we screened 6150 in consecutive 4-18 months infants during 12 months period that referred from Karaj health centers for vaccination or monthly follow up by perinatal evaluating questionnaire and examining by Infant Neurological International Battery Test by occupational therapists on two groups: Control (Normal Scoring) and Case (Abnormal Scoring).
    Results
    The results showed that CNS problems after 2 months of age such as siezure disorder, meningitis with (odds ratio=5.54),neonatal convulsion with (odds ratio=4.37), Prematurity with (odds ratio=2.52) and neonatal sepsis with 2.39 are the most important risk factors for developmental disorder.
    Conclusion
    In aspect of results of this study and increasing survival of high risk neonates with biological and environmental risk factors and effectiveness of early intervention(rehabilitation & treatment) if there are any economic problems on Neuro-developmental Screening and Follow-up in our country, we propose such intervention only for High Risk infants.
    Keywords: Huaman developmental, At risk infant
  • Mohammad Hassan Bahrami, Seyyed Mansour Rayegani, Mohammad Reza Nikou Page 15
    Objective
    Communication between the median and ulnar nerves in the forearm (Martin-Gruber anastomosis) proved by anatomical and nerve conduction studies. The knowledge of these anastomosis is of major importance for assessment of traumatic or entrapment lesions of the median and ulnar nerve. Thus the prevalence of Martin-Gruber anastomosis (as the main purpose) must be determine in any population. The present prospective study was made in Shohada-e-tajrish hospital in 2002.
    Materials and Methods
    Data were collected from 212 arms tested for carpal tunnel syndrome, compression ulnaropathy, polyneuropathy to exclude abnormalities. Supramaximal stimuli were given at distal and proximal sites of the median and ulnar nerves. Bar electrodes on define sites were used to record CAMP from thenar, first dorsal interosseous and hypothenar muscles, with stimulation of median and ulnar nerves. Diagnostic criteria for MGA have been proposed:1.CAMP over A.P.B higher in elbow than on wrist stimulation of median nerve. 2. CAMP over A.D.M. higher significantly on wrist than elbow stimulation of ulnar nerve.3.Recording of negative CAMP over A.D.M. of F.D.I. on elbow stimulation of median nerve (not at wrist).
    Results
    The study comprised 212 arm(50% left,50% right). The mean age of patients was 26 years (range:15-45years) 52 were women. Eleven subjects has MGA (Prevalence: 10.3%). The sex ratio was 7 females to 4 males.
    Conclusion
    According to the method of our investigation the prevalence of MGA were 10.3%. More recently nerve conduction studies stated a prevalence of 31-34%. In our study the comparatively small prevalence of MGA must be documented by other studies in our populations.
    Keywords: Martin, Gruber anastomosis (MGA), Compound muscle action potential (CAMP), Nerve conduction study (NCS), Carpal tunnel syndrome (CTS)
  • Farzaneh Mirzajani, Reza Mirfakhraei, Neda Naghib, Zadeh, Farah Nabati, Sasan Saki, Elham Talachian, Masoud Houshmand Page 19
    Objective
    Galactosemia is an inborn error of galactose metabolism that is inherited in an autosomal recessive trait. Classical galactosemia is caused by deficient activity of the galactose-1-phosphate uridyltransferase (GALT) enzyme that can result in galactosemia complications.
    Materials and Methods
    135 unrelated families, clinically suspected to galactosemia, were screened by qualitative measurement of galactose-1-phosphate uridyl transferase (GALT) activity in blood RBCs by using Beutler method.
    Results
    Deficient enzyme activity (classical galactosemia) were confirmed in 16 families. All of these 16 families were submitted to the diagnosis of six common mutations in GALT gene including Q188R, K285N, S135L, L195P, X380R and Q169K by using PCR-RFLP method which resulted in detection of 68% of the mutated alleles. Eight patients were homozygote for Q188R mutation, while one patient homozygote for S135L mutation and one heterozygote for K285N mutation.
    Conclusion
    Biochemnical diagnosis of Galactosemia in Grand infant hospital is very important and necessary.
    Keywords: Galactosemia, GALT gene, Q188R mutation
  • Hamid Reza Khankeh, Rakhshandeh Mohammadi, Fazlollah Ahmadi Page 23
    Objective
    Tragic impacts of natural disasters, because of interrupting normal life process, widespread mortality, injuries, massive social disruptions and generating a lot of human needs such as first aid and medical services, have to be managed strongly and coordinated by the high executive managers and organizations. The most important factor in saving human lives is delivering effective health care at the early stages of natural disasters. Since natural disasters have so many prominent effects on public health and welfare, then assessing barriers and facilitators of health care services at the time of natural disasters are in great concerns. In this paper we tried to assess the mentioned factors of health care services at the time of disaster based on the experiences of health care providers.
    Materials and Methods
    The present study was conducted by grounded theory. 14 participants consist of 4 nurses, 1 social worker, 1 psychologist, 2 psychiatrists, 1 general physician, 1 health professional, 1 epidemiologist and 2 city of Bam residents. Semi structural interviews were used for data gathering. All of the interviews were transcribed verbatim (word for word) and simultaneously constant comparative analysis was used according to Strauss and Corbin method.
    Results
    Through data analysis, several main themes emerged to describe the factors that hindered or facilitated health care services at the time of disasters. The study participants mentioned several main factors such as human factors, coordination, equipments, management, Informational and cultural factors through the codes like, lack of professions, coordination, personnel, equipments, information broadcasting, self centrism and so on as barriers, and management services, cultural and educational factors, human resources and equipments in several codes like management unity, necessity of coordination, importance of victims transportation and cultural issues, presence of general physician and nurses, human needs meeting based on culture and so on as facilitators at the time of natural disasters.
    Conclusion
    The participants in this study, believed that lack of coordination in management, human resources, equipments and information broadcasting were the most significant barrier of health care services at the time of disasters and delivering efficient, fast and qualified services is possible then if the work done coordinately and through a process which includes fast assessment of the location, announcing and dispatching the groups, information gathering and broadcasting and continuous evaluating these actions.
    Keywords: Facilitators, Natural disasters, Health care services, grounded theory
  • Masoud Mohammadi, Ali Reza Jazayeri, Amir Hossein Rafiei, Bahram Jokar, Abbas Pourshahbaz Page 31
    Objective
    Based on the past studies in the filed of substance abuse, this study is to compare at risk populations regarding to familial and individual factors.
    Materials and Methods
    this study have been done on 716 at risk individual in 11 city of Fars province. Research tools includes:1- locus of control inventory 2- Attachment styles scale 3- Parental Bonding Instrument 4- Resilience Scale 5- Coping Skills Inventory 6- Self Esteem scale.
    Results
    there was a significant difference between normal and user and abuser groups. In resiliency, self esteem, problem oriented coping skills, caring and secure attachment normal group had a higher scores. But in ambivalent attachment style, external locus of control, emotion oriented and less benefit coping skills, normal group had a lower scores. In resiliency, ambivalent attachment style, problem oriented coping skills, and less benefit coping skills there was significant differences between user and abuser groups. But this was not true for caring, overprotection, secure attachment, locus of control, self esteem, and emotion oriented coping skills.
    Conclusion
    according to these finding and in order to development and promotion of resiliency for substance abuse, preventive intervention should focus on educating parents and caregivers in the field of caring, enough protection, developing secure attachment, strategies for development and maintenance of self esteem, internal locus of control, and use of problem oriented coping skills. Psychological interventions also can use these finding in order to focus their therapy goals.
    Keywords: Substance abuse, At risk population
  • Ali Dehghan, Ahmadabad, Nahid Baharlouei Page 37
    Objective
    Phonological Awareness (PA) is a extra linguistic skill and defined as individual awareness of constituent’s sounds of the word. This skill is a prerequisites of learning to Read. Many researchers suggested reciprocal relation between PA and Reading. This research determined level of PA-fundamental ability of reading-in normal first grade femal students of Isfahan & shahinshar to compare two current method of Reading that are used in educational system of Iran.
    Materials and Methods
    The method used in this research is cross-sectional, descriptive-analytic and was done by 106 first grade female students who were normal and selected randomly in Isfahan & shahinshar cities. 51 students had teached by phonetic method and rest of them had teached by whole word method. The selection way of children was: this children had not any articulation, vision, reading, learning and cranial nerve disorders and this children investigated by Phonological Awareness test. scores of children by test calculated and this scores analyzed by t-test in Spss software.
    Results
    The mean score of phonological awareness in phonetic method was 51.98 and in whole word method was 57.46. There was a significant differences between them in their scores (P=0.047). In addition,within subtests of phonological awareness task,mean score of first phoneme omission in whole word method was 4.84 and in phonetic method was 3.33. There was a significant difference between them in their scores (P=0.001). In the rest of subtests was no significant difference between them.
    Conclusion
    Based on this study, a significant correlation could be found in Phonological Awareness between both group and in other hand, there was a significant correlation between scores of first phoneme omission in both groups (Whole word and Phonetic method).Based on importance of phonological awareness as a predictor of reading, we suggest more research in this outline must be done.
    Keywords: Phonological awareness, Phonetic methods, Whole word method, First grade students
  • Fazel Bahrami, Abbas Ramezani, Farani Page 42
    Objective
    The purpose of present study is to investigate "religious orientation (internal and external) effects on aged mental health".
    Materials and Methods
    In an expost-facto and correlational study 230 male and female residents of elderly centers affiliated to welfare organization and public places (such as mosques and park) in which the non–resident aged persons gather, were selected through clustered randomized sampling. َAt first, the subjects were screened from cognitive disorders. Then, they completed GHQ-28, Beck Depression Inventory and Religious Attitude Test. The data were analysed through Pearson correlatioal Test and Mann-Whitney.
    Results
    The results revealed that there is a significant correlation between elder depression and mental health. In the other words, the higher scores on external religious orientation, the higher scores on mental health problems and rates of depression. The more trends toward internal religious orientation, the lower rate of depression and mental health problems. Also, there was a meaningfull correlation between elder religious orientation and their mental health and depression rate. In other words, there was a meaningful correlation between mental health and depression rate of resident and non- resident elders. In addition women had more external religious orientation, while men had higher rates of internal religious orientation.
    Conclusion
    External religious belief had meaningful correlation with mental disorders and depression, and internal religious belief had meaningful correlation with mental health. Mental disorders and depression are more prevalent among resident elder than the non-residents, and also the resident elders have more external religious orientation.
    Keywords: Internal religious orientation, External religious orientation, Mental health, Depression, Elder
  • Hossein Najm, Abadi, Kimia Kahrizi Page 48
    It has been estimated that approximately one in 1000 live births suffer from profound deafness, and greater than 50% of this group is genetic etiology. So far more than 300 different genetic conditions responsible for deafness have been reported that among them 70% are non-syndromic and the rest are syndromic. Non-syndromic and syndromic hearing loss may be divided into Autosomal dominant (DFNA), Autosomal recessive (DFNB), X-linked (DFN), and mitochondrial. Approximately 75-80% are autosomal recessive, 10-20% autosomal dominant, 1-5% X-linked, and 0-2% mitochondrial. To date, 51 DFNA loci, 61 DFNB loci, and 7 DFN loci have been described. Non-syndromic hearing loss is divided into two postlingual and perlingual groups. As a general rule, most autosomal dominant non-syndromic hereditary hearing impaired is postlingual, while autosomal recessive non-syndromic hereditary hearing impaired is prelingual.
    Keywords: Syndromic hearing loss, Non, syndromic hearing loss, Hereditary hearing impaired mutation, Genetic