فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
پیاپی 2 (پاییز 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/08/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا ایثارگر، محمدرضا نوربخش، حسن عشایری، نادر معروفی صفحه 7
    هدف
    تمرین ذهنی به عنوان بازسازی یک الگوی حرکتی در ذهن مطرح است وجود عواملی نظیر تشابه زمانی بین اجرای فیزیک یک فعالیت و اجرای ذهنی آن، افزایش جریان خون مغزی، افزایش فعالی سیستم اتونوم در حین تمرین ذهنی و ایجاد فعالیت الکتریکی عضلانی با کاربرد تمرین ذهنی، بیانگر این نکته هستند که تمرین ذهنی از همان اصول تمرین فیزیکی تبعیت می کند. پس همان گونه که تمرین فیزیکی سبب افزایش هماهنگی حرکتی بیماران ضایعه مغزی می شود، می توان انتظار داشت کاربرد تمرین ذهنی هم منجر به بهبود هماهنگی این دوره را بیماران شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرین ذهنی روی هماهنگی حرکتی اندام فوقانی بیماران همی پلژیک بود.
    روش بررسی
    پانزده بیمار همی پلوپژیک (با دامنه سنی 70-20 سال) در این مطالعه شرکت داده شدند این بیماران مبتلا به آپراکسی و آفازیابودن همچنین از نظر شناختی مشکلی نداشتند بیماران به صورت تصادفی به سه گروه مساوی (تمرین ذهنی، تمرین فیزیکی و تمرین ذهنی-فیزیکی) تقسیم شدند. هماهنگی حرکتی کلیه بیماران قبل و بعد از درمان همچنین یک ماه بعد از درمان مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمرین ذهنی و تمرین فیزیکی به طور معنی داری سبب بهبود هماهنگی حرکتی بیماران ضایعه مغزی می شود. بین گروه تمرین ذهنی و گروه تمرین فیزیکی اختلاف معنی داری مشاهد نشد و بالاخره اینکه کاربرد توام تمرین ذهنی و تمرین فیزیکی ثمربخش تر از زمانی بود که تنها یکی از این دو مورد استفاده قرار می گرفت.
    نتیجه گیری
    از نتایج این مطالعه می توان اینطور نتیجه گرفت که تمرین ذهنی را می توان در امر توانبخشی بیماران مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: تمرین ذهنی، توانبخشی، بیماران همی پلژیک
  • سیدجلال ثامنی، نعیمه دانشمندان صفحه 17
    هدف
    استفاده از پوشش بالینی در برخی مواقع تنها راه رسیدن به نتایج حقیقی آزمونهای شنوایی است که البته گاهی انجام آن با روش ها و وسایل معمول میسر نمی باشد. در این راستا، روش های مختلفی برای حل معضلات پوشش پیشنهاد شده که بهترین آن را می توان استفاده از گوشی های داخلی (به خاطر افزایش مقدار کاهش بین دو گوشی) ذکر کرد.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر که در دپارتمان شنوایی شناسی دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران صورت گرفت، از رسیور سمعک جیبی مدل 21-22 viennaton ME برای ساخت گوشی داخلی استفاده شد و با مقایسه شبه تجربی میانگین کاهش بین دو گوشی (IA) حاصل از آن و گوشی مرسوم ادیومتر 822 OB بر روی 40 دانشجوی مذکر سنین 20 تا 25 سال، صورت گرفت.
    یافته ها
    در روند بررسی ها مشخص گردید که مقدار (IA) در فرکانس 250،500،1000،2000 هرتز در گوشی داخلی بیشتر از گوشی مرسوم بوده، اما در فرکانس 4000 هرتز بازدهی گوشی داخلی کاهش یافته و منوط به محدودیت حداکثر شدت خروجی ادیومتر، مقدار IA قابل ارزیابی نیست.
    نتیجه گیری
    از آنجا که گیرنده درج شده به آسانی قابل دسترس و آسان تر از مدل گوشی های معمولی است، این مدل از طرف شنوایی سنج ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کاهش بین دو گوشی، گوشی داخلی، گوشی استاندارد
  • زهرا سلیمانی صفحه 27
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، آگاهی واج شناسی کودکان، قبل از آموزش خواندن و در ضمن آموزش خواندن است تا مشخص نماید کدام یک از مولفه های آگاهی واج شناختی تحت تاثیر خواندن و کدام یک بدون تاثیر آن، در کودکان به وجود می آید.
    روش بررسی
    برای بررسی آگاهی واج شناختی از آزمونی که بر اساس آزمون نورث و پارکر (1993) برنان و ارسون(1997) طراحی گردیده، استفاده شده است. این آزمون شامل سه بخش آگاهی هجایی، آگاهی واحدهای درون هجایی و آگاهی واجی است. آگاهی هجایی شامل دو تکلیف ترکیب و تقطیع هجا، آگاهی واحدهای درون هجایی شامل دو تکلیف تجانس و قافیه، آگاهی واجی شامل تکالیف نامیدن و حذف واج آغازین، شناسایی کلمات مختلف با واج آغازین یکسان، نامیدن و حذف واج انتهایی، شناسایی کلمات مختلف با واج انتهایی یکسان، حذف واج میانی، تقطیع و ترکیب واجی است. آزمون روی یک گروه کودکان 5/5ساله و دو گروه کودکان 6/5 ساله انجام شده است. از دو گروه کودکان 6/5 ساله، یک گروه تحت آموزش خواندن قرار گرفته اند و گروه دیگر با کودکان 5/5 ساله در آمادگی حضور دارند. آزمودنی ها از کلاس های پایه اول ابتدایی و آمادگی 5 منطقه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. سپس از نظر هوشی رفتاری، شنوایی و زبانی بررسی گردیدند و در صورت عدم وجود مشکل در جنبه های بالا، از آنها آزمون آگاهی واج شناختی گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که سه گروه آزمودنی، در میانگین امتیاز تکالیف مربوط به آگاهی هجایی و آگاهی واحدهای درون هجایی با یکدیگر تفاوتی ندارند. در تکالیف مربوط به آگاهی واجی، دو گروه 5/5 و 6/5 ساله ای که در مقطع آمادگی بوده اند و تحت آموزش رسمی خواندن قرار نگرفته اند، امتیاز پایینی به دست آوردند. میانگین امتیاز گروه 6/5 ساله ای که در پایه اول ابتدایی تحت آموزش خواندن قرار گرفته اند با دو گروه دیگر، در تمام تکالیف آگاهی واجی تفاوت دارد افزایش میانگین امتیاز آگاهی واجی در این گروه ناشی از آموزش خواندن است.
    نتیجه گیری
    بنابراین آگاهی واجی در بچه ها قبل بعد توانایی خواندن و هجی کردن حاصل می شود و آگاهی درون واجی در کودکان قبل از توانایی خواندن بوجود می آید.
    کلیدواژگان: آگاهی واج شناسی، آگاهی هجایی، آگاهی واحدهای درون هجایی، آگاهی واجی خواندن
  • مجتبی عظیمیان صفحه 36
    هدف
    دیابت یک بیماری شایع است که در تمام جوامع دیده می شود. این بیماری، دستگاه های مختلف بدن از جمله سیستم عصبی را درگیر می کند. اصولا عوارض دیابت روی سیستم عصبی غیر قابل برگشت و ناتوان کننده است. در این مطالعه، بیشتر روی شناسایی علائم عصبی دیابت به خصوص عوارض حسی و حرکتی تلاش شده است، تا شاید با شناسایی آنها و مقایسه با آمارهای جهانی بتوان نسبت به تشخیص و کنترل سریع آن اقداماتی انجام داد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که یک مطالعه توصیفی است، ابتدا 309 بیمار مبتلا به دیابت که در مرکز دیابت دانشگاه علوم پزشکی همدان دارای پرونده بودند، انتخاب شدند. براساس اطلاعات مورد نیاز، فرمی تهیه و با توجه به معاینه دقیق سیستم عصبی برای هر بیمار تکمیل شده در نهایت، اطلاعات جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بررسی مشخص شد که بیشترین شکایت حسی، احساس گزگز و سوزش و بیشترین شکایت حرکتی، پارزی در اندامهاست. این عوارض بیشتر در گروه سنی 50 سال به بالا مشهود بود که بیش از 5 سال از زمان تشخیص دیابت آنها گذشته بود.
    نتبجه گیری: از آنجا که دیابت یک بیماری همراه با عوارض متعدد از جمله نوروپاتی است که می تواند باعث ناتوانی بیمار شود، شناسایی این عوارض و زمینه های ایجاد آن می تواند در جلوگیری از بروز آنها و در نهایت، ایجاد زندگی بهتر برای بیماران دیابتی کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، علائم حسی، دیابت شیرین، علائم حرکتی
  • میرمصطفی سادات، محمد جواد زهتاب، محسن کرمی صفحه 43
    هدف
    در کلیه مراکز درمانی براساس ارزیابی تعداد بیماران مراجعه کننده، نوع ضایعات و علل ایجاد آنها، نسبت به پیشگیری، درمان و توانبخشی ضایعات، اقدامات ضروری صورت می گیرد. درمانگاه ارتوپدی بیمارستان سینا به عنوان مرکز ارجاع تروما در شبانه روز پذیرای بیماران بسیاری از تهران و شهرستان ها است. در این مطالعه، تلاش می شود به بررسی توصیفی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه ارتوپدی بیمارستان سینا و طبقه بندی آنها، در مورد زمینه شناسی برخی آسیبهای شایع پرداخته شود.
    روش بررسی
    796 بیمار طی ماه های آبان، آذر و دی 1377 به درمانگاه ارتوپدی بیمارستان سینا مراجعه کرده اند. متوسطه سنی بیماران 28/8 سال و %78 آنها مذکر هستند. 530 نفر از بیماران (%67) دچار انواع شکشتگی، 49 نفر (%6) دچار انواع در رفتگی مفاصل، 84 نفر (%10) دچار ضایعات له شدگی اندام و مابقی دچار صدمات لیگامانی شده اند. %30 بیماران در اثر زمین خوردن، %22 در اثر تصادف به صورت عابر پیاده، %5 در اثر تصادف با موتور سیکلت، دچار ضایعه شده اند. از این بیماران، 250 نفر نیاز به بستری و درمان در بیمارستان داشته اند.
    یافته ها
    توجه دقیق به تعداد مراجعان به بیمارستانها و مراکز درمانی در تهران و شهرستانها و حتی در مناطق مختلف تهران و میزان توانایی آنها در ارائه خدمات با توجه به پرسنل تعداد تختهای موجود، وجود وسایل مصرفی بیماران ارتوپدی و تجهیزات، بسیار مهم می باشد و مطالعه توصیفی حاضر وجود مشکل قابل بررسی جدی ای را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    برنامه ریزی دقیق ایجاد مراکز درمانی با امکانات و قابلیتهای شایسته، بر اساس تعداد مراجعان و آمارهای توصیفی ضرورت دارد. این مطالعه شروع یک مطالعه گسترده در این زمینه است.
    کلیدواژگان: تروما، شکستگی، اورژانس، ارتوپدی
  • علی اکبر رضایی، شهریار سعیدی صفحه 52
    هدف
    بیماری صرع به عنوان یکی از بیماری های شایع نورولوژی، در تمام جوامع از اهمیت خاص برخوردار است. یکی از مواردی می توان در شناخت و درمان این بیماری کمک کننده باشد، شناخت شیوع بیماری و عواملی است که می تواند آنرا تحت تاثیر خود قرار دهد. در این مقاله، بررسی شیوع سنی و جنسی صرع از اهداف اصلی بوده و همزمان، فاکتورهای موثر دیگر که بر سیر بیماری تاثیر داشته اند، بررسی شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه، یک مطالعه توصیفی گذشته نگر مربوط به سالهای بین 1368-74 است و با استفاده از 290 پرونده بیمارانی که با تشخیص اپی لپسی بستری شده بودند، انجام گرفت. پس از تهیه پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و متعاقب آن، با بررسی آمارهای مربوطه، جداول و نمودارها ترسیم شدند.
    یافته ها
    بیماری صرع در مردان شایع تر از زنان و شایع ترین محدوده سنی مراجعه کننده سن 11-20 سالگی بود. شایعترین سن شروع بیماری 2-10 سالگی بود. در بین عوامل موثر بر آن، بیماری های مغزی، تب و تشنج شایع تر از عوامل دیگر بوده است.
    نتیجه گیری
    از آنجا که صرع یک بیماری با درمان طولانی است شناخت زمینه های ایجاد آن و پیشگیری و یا بهبود عوامل موثر بر آن می تواند در درمان موفق بیماری کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: صرع، جنس، صرع، سن، صرع، عوامل مستعدکننده
  • پروانه کریم زاده صفحه 58
    اوتیسم و سایر ضایعات در طیف اوتیسم که به عنوان سندرم های رفتاری تعریف شده اند، می تواند یک ناتوانی طولانی مدت باشد. علت اصلی کاملا شناختهشده نیست، اما تحقیقات اخیر، گویایی یفته های جدیدی در مورد علت اوتیسم هستند و مقاله حاضر، خلاصه ای از این تحقیقات را ارائه می دهد. مواردی که در اتیولوژی اوتیسم مطح هستند، عبارتند از: 1.منشا نورو بیولوژیکال، تحقیقات نورو بیولوژیکال نشان می دهند که سیستم های دوپامین و سورتونی نیز در پاتوژنزا اوتیسم نقش دارند.
    2.ژنتیک، نقش فکتورهای ژنتیکی، با مطالعات روی کروموزوم X و همین طور در دوقلوهای یک تخمی (منوزیگوت) مشخص شده است.
    3.بررسی متابولیسم کلوکز مغزی در اوتیسم اولیه، در بیماران اوتیستیک، آسیمتری جیروس قدامی به صورت راست < چپ نشان داده شده است و این برخلاف وضعیت نرمال راست >چپ است.
    4.بررسی جریان خون منطقه ای مغزی، در اتیسم الیه، گویای عدم اختلال عملکرد منطقه ای کورتیکال می باشد.
    5.بررسی همراهی اوتیسم با اپی لپسی، مشخص می کند که اپی لپسی در بیماران اوتیستیک منجر به پس رفت در زبان رفتارهای اجتماعی و شناختی می شود.
    6.بررسی همراهی اوتیسم با توبروس اسکلروزیس، نشان می دهد که در این بیماران توبرهای مغزی نسبت به بقیه بیماران توبروس اسکلروزیس بیشتر است.
    7.منشاء آمبریولوژیکال برای اوتیسم، گویای آنومالی های تکاملی هسته های حرکتی اعصاب کرانیال می باشد.
    8.نقش عوارض زایمانی در اوتیسم، که در گذشته به عنوان اتیولوژی اوتیسم مطرح می شد در تحقیقات جدید تایی می شود9.مطالعه نقش آلرژی غذایی در اوتیسم، مشخص کننده بدتر شدن علائم نورولوژیکال در بیماران اوتیستیکی است که مبتلا به آلرژی غذایی بعد از مصرف شیر و گندم هستند.
    10.در اندازه گیری دور سر بچه های اوتیستیک، افزایش دور سر و افزایش رشد در این بچه ها نسبت به سایر کودکان مشهود است.
    کلیدواژگان: اوتیسم، علت شناسی، منشاء نوروبیولوژیکال
  • سیدجلال صدرالسادات، لیلا صدرالسادات صفحه 66
    رفتار انطباقی را به عنواون روشی که مردم به وسیله آن با خواسته های طبیعی و اجتماعی خود کنار می آیند تعریف می کنند. (1) اختلالات رفتار انطباقی این گونه تشریح شده اند: محدودیت های قابل ملاحظه در کارآیی فرد برای رسیدن به معیارهای رسش، یادگیری، استقلال شخصی و مسئولیت اجتماعی که بر اساس سنجش بالینی و مقیاس های استاندارد شده، با توجه به گروه سنی و فرهنگی فرد، از وی انتظار می رود. (2) تعریف رفتار انطباقی و توصیف نارسایی های سازگاری بر توانایی فرد در کنار آمددن با خواسته های محیط خود دلالت دارد و برخی اندیشمندان، زمانی که رابطه رفتار انطباقی را با کم توانی ذهنی شرح می دهند، از این عقیده حمایت می کنند. (2) علی رغم این واقعیت که مقیاس های رفتار انطباقی از ابزارهای ضروری در تشخیص، آموزش، درمان و توانبخشی افراد (بویژه افراد مبتلا به اختلالات رشدی) و ارزیابی برنامه ها هستند، افراد متخصص به آنها دسترسی ندارند. این مقاله سعی دارد ضرورت ساخت/هنجاریابی چنین مقیاس هایی را توضیح داده، نمونه ای از مشهورترین آنها را با عنوان «مقیاس رفتار انطباق-اقامتی-اجتماع» معرفی نماید.
    کلیدواژگان: مقیاس، رفتار انطباقی، اقامتی، اجتماع
  • محمدرضا محمدی، فرزاد مومنی، فرزانه مهرابی صفحه 75
    هویت جنسی عبارت است از احساس فردی مرد یا زن بودن که از سنین 3 و 4 شروع می شود. برای تشخیص اختلال هویت جنسی در DSMIV دو ملاک عمده وجود دارد که ملاک الف – همانند سازی قوی و مستمر با جنس مخالف و ملاک ب – اساس ناراحتی مستمر با جنس خود یا احساس نامتناسب بودن در نقش جنسی خود را شامل می شود.
    شیوع این اختلال، از %6-16 در مطالعات همه گیر شناسی غیر رسمی متغیر بوده است. برای ارزیابی این اختلال می توان از گزارش والدین، روش های رفتاری و فنون فرافکن استفاده کرد. از عارضه های همراه این اختلال می توان به افسردگی، آشفتگی های رفتاری و اختلالات شخصیت اشاره کرد. بین سوگیری جنسی و هویت جنسی رابطه قطعی نمی توان فرض کرد. در مدل نظری زاکر برادی و کواتیس، یک عامل عمومی که اضطراب کودک را افزایش داده و عوامل اختصاصی که به صورت پویا در درون خانواده یا کودک وجود دارند، به عنوان علل اصلی اختلال هویت جنسی معرفی شدند. برای درمان می توان از فنون رفتاری و روان تحلیلی و آموزش خانواده استفاده کرد، ولی کار با خود بیمار و درمان عارضه های همراه از جمله افسردگی و سایر مشکلات روانی–اجتماعی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، رفتار نقش جنسی، سوگیری جنسی
  • فیروزه ساجدی صفحه 88
    این اختلال به قدری نادر است که تا کنون تنها 100 مورد در دنیا گزارش شده است. در این اختلال، آنزیم کبدی (متیل مالونیل کوآموتاز) مسئول انجام یکی از چند صد فرایند شیمیایی که عهده دار تبدیل پروتئین به انرژی یا سایر مواد هستند، دچار اشکال است. تظاهرات بالین این اختلال در ماه های اول زندگی ممکن است به صورت کاهش رشد لتارژی، امتناع از خوردن، عقب ماندگی ذهنی و تشنج باشد. تظاهرات دیررس شامل سایر اختلالات عصبی مانند دمانس، میلوپاتی و اختلال راه رفتن است. افزایش سطح اسیدمتیل مالونیک و هموسیستین پلاسما تشخیص را مسجل می سازد. برخلاف بیماران هموسیستینوری کلاسیک، سطح متیونین پلاسما در این بیماران طبیعی است. بیمار دختر 13/5 ساله ای است که به علت بروز تشنج و از دست دادن توانایی راه رفتن، از دست دادن اشتها، بروز بی اختیاری ادراری و پسرفت هوشی مراجعه نمود. در بررسی های به عمل آمده سطوح اسیدهای متیل مالونیک و هموسیستین پلاسما و ادرار شدیدا بالا بود. بیمار با دوز بالای ویتامین B12، بتائین و کربامازپین و همچنین فیزیوتراپی تحت درمان قرار گرفت. این درمان، سبب بهبودی واضح در وضعیت عصی و ذهنی شد. متیل مالونیک اسیدمی و هموسیتینوری نیز کنترل شد.
    کلیدواژگان: متیل مالونیک اسیدوری، هموسیستینوری، تشنج، بتایین
|
  • Zahra Isargar, Mohammad Reza Nourbakhsh, Hassan Ashayeri, Nader Maroufi Page 7
    Objective
    Mental Practice (MP) can be defined as the symbolic, covert, mental rehearsal of a task in the absence, overt physical rehearsal. Elements such as similar time between actual execution and mental performance of a task, the increase of regional cerebral blood flow, vegetative activation, and enhancement in muscle electromyographic (EMG) activity during mental practice suggests that mental practice imitates physical performance of a task. Since physical practice (PP) can, to some extent, improve movement coordination in stroke patients, it is assumed that the application of MP would be beneficial to enhance movement coordination in such patients. The purpose of this study was to investigate the effect of MP on coordination of upper limb movements in hemiplegic patients.
    Materials and Methods
    Fifteen hemiplegic patients (age range 20-70 yrs) were participated in this study. All patients were selected of the following criteria: absence of aphasic, apraxia and cognitive problem. The patients were randomly assigned to three groups, MP, PP, and PP+MP.
    Results
    l. PP and MP Significantly improved movement coordination. 2. PP did not give different results when compared to MP. 3. PP Combined with MP Produced Significantly higher scores than each one alone.
    Conclusion
    In spite of the small size in this study, the efficacy of MP shown here. Therefore MP Similar to PP should he used in physiotherapy.
    Keywords: Rehabilitation, Mental practice, Hemiplegia
  • Seyyed Jalal Sameni, Naeimeh Daneshmandan Page 17
    Objective
    The aim of this study was comparison of interaural attenuation between insert receiver made from button receiver and Standard earphone.
    Materials and Methods
    Design of research was Quasi–experimental survey. Place and date: Department of audiology, School of Rehabilitation Sciences IUMS. 1999–2000. Subjects included forty 20-25 years old male student with bilateral normal hearing.
    Results
    1) IA Obtained with insert receiver al frequencies 250.500.1000 and 2000 Hz was greater than those produced by standard earphone especially there will he reducing of IA difference between insert receiver and earphone of frequency increases. 2) Average IA values becomes larger for au-conduction standard earphone as frequency increase. 3) There was no significant correlation between frequency and mean IA obtained by insert receiver.
    Conclusion
    Since our insert receiver is easily available, cheap, convenient to use and less prone for masking dilemma than standard earphones using it as insert receiver is desirable. Audiologist can use them to solve masking dilemma.
    Keywords: Interaural attenuation, Insert receiver, Standard receiver
  • Zahra Soleimani Page 27
    Objective
    Phonological awareness has important role in learning to read. Purpose of this research is detection of phonological awareness in post-reading and pre-reading.
    Materials and Methods
    For studying phonological awareness three kinds of phonological awareness arc used, which consist of: syllable awareness, intra-syllabic units and phoneme awareness. These tasks are samples of North and parker (1993) and Brennan and Ireson (1997). Tasks of syllable awareness consist of: synthesis syllables and syllable segmentation tasks of intra-syllabic units consist of: alliteration and rhythm: tasks of phoneme awareness consists of naming and deletion of first sound, detection words share the same onset, naming and deletion of end sound, detection words share the same rhythm, deletion of middle sound, synthesis phoneme and phoneme segmentation. This study followed 90 subjects in three groups: 1)5.5 years old at the kindergarten 2) 6.5 years old at the kindergarten and 3) 6.5 years old at the first grade. Subjects lived in Tehran and were Persian language with normal intelligence, behavior, auditory and language development.
    Results
    Three groups acquired same results in task's syllable awareness and intra-syllabic units. But results of phoneme awareness tasks in children at the first grade were better than two other groups. Two groups in kindergarten didnt show good results at these tasks.
    Conclusion
    Therefore phoneme awareness acquired after learning to read and syllable and intra-syllabic awareness exist in children before learning to read.
    Keywords: Phonological awareness, Syllable awareness, Intra, syllabic awareness, Phoneme awareness reading
  • Mojtaba Azimian Page 36
    Objective
    Diabetes is a common disease in all societies, Involving different parts of the body in which one of them is nervous system. Basically complications on nervous system are permanent and cause morbidity. In this study the main purpose is recognizing diabetic nervous symptoms in compare with global statistics in this field in order to better diagnose and control them.
    Materials and Methods
    Through this descriptive study 309 diabetic patients who had record in Hamadan University of Medical Sciences were selected. On the basis of required information a question form was prepared, which was completed after careful examination of nervous system for every patient. Finally the information was analyzed.
    Results
    During the study we found out that the most sensory complain were numbness and burner feels, and the most motor complain was limb paresis. These complications were observed mainly in patients more than 50 years old, with more than 5 years diabetes experience.
    Conclusion
    Because diabetes is a disease with different complications such as neuropathy, which leads to patient inability, recognizing them and their causes, can help us to prevent the disease and consequently provide better life for patients.
    Keywords: Diabetes mellitus, sensory signs, Diabetes mellitus, motor signs
  • Mir Mostafa Sadat, Mohammad Javad Zehtab, Mohsen Karami Page 43
    Objective
    To evaluate incidence of emergency cases at orthopedic trauma clinic. The major objection was planning of Sina orthopedic trauma clinic's equipment and facilities. Summary of background data: Sina orthopedic trauma clinic is a referral trauma center with vascular surgery, Hand and plastic surgery and spine surgery facilities. Many patients from Tehran and other cities come to this clinic and want good services without attention to limited available materials, equipment and staff at this hospital.
    Materials and Methods
    A case series descriptive study was achieved at orthopedic trauma clinic of Sina hospital. Every patient that came to orthopedic trauma clinic was included in this study. One trained GP physician with help of residents of orthopedic surgery gathered data of patients. Then analysis on data was performed by SPSS-9.01.
    Results
    Seven hundreds ninety six patients came at three last months of 1998, of them, 78' were male and mean age of them was 28.8 years. Five hundred thirty had bone fracture, 49 of them had dislocation, 84 of them had crushing injury, and other had ligamentous damage. Falling was the major cause of trauma (30%), other causes were pedestrian trauma (22%), motorcycle injury (5%) and so on. Two hundreds of these patients were admitted.
    Conclusion
    Planning of hospital staff, equipment, usable material is very important factor to prepare excellent service for patients and the only method to assessment of needs is correct available data in every area or state of a city or country. This study is the beginning of this project.
    Keywords: Trauma, Fracture, Emergency, Orthopedi
  • Ali Akbar Rezaei, Shahriar Saeedi Page 52
    Objective
    The epilepsy disease as one of common neurological diseases in all of communities has a specific significance. One of the helping factors to diagnosis and treatment of this disease is 10 identify prevalence and other effective factors of epilepsy. In this research, the main objective is determination of sex and age distribution of epilepsy, and also it's relating factors.
    Materials and Methods
    This research is a descriptive retrospective study from 1989 to 1995. We studied 290 records of admitted epileptic patients. After designing a form, we gathered the data and then computed statistics and drew tables and diagrams.
    Results
    Epilepsy disease was more common in males than females and the most common age was 11-20 years old. The most 'common age of beginning epilepsy was 2-10 years old In the predisposing factors, cerebral disease and febrile convulsion were more common than others.
    Conclusion
    Since epilepsy is a disease with long duration of treatment, knowing the predisposing factors help to a successive treatment.
    Keywords: Epilepsy, sex, Epilepsy, age, Epilepsy, predisposing factors
  • Parvaneh Karim, Zadeh Page 58
    Autism and the other disorders in the autism spectrum are behaviorally defined syndromes that can be a prolonged disorder. The specific underlying neurophysiologic mechanisms simply not known, but probably several causes lead to disorders in the autism spectrum. This article is summary of recent research about etiology of autism but the search must continue. 1) Neurobiological origin, the neurobiological investigations show the role of dopamine and serotonin in pathogenesis of autism. 2) Genetic, studies in autism was established the hypothesis that genetic factors can be etiologically significant in subsets of patients. 3) With the Regional cerebral glucose metabolism measurement, autistic children had a left> right anterior rectal gyrus asymmetry as opposed to the normal right> left asymmetry in that region. 4) With the Regional cerebral blood flow measurement no cortical regional abnormalities were found. 5) Association of epilepsy and autism pediatric epilepsy lead to autistic regression. 6) Association of tuberous sclerosis and autism the number of tubers was significantly greater in individuals with a diagnosis of autism than in those without this diagnosis. 7) Embryological origin for autism, the results and two new lines of evidence that place the initiating injury for autism around the time of neural tube closure. 8) Obstetric complications and later autistic disorder, these data do not support the view that obstetric complications increase the risk for later autism. 9) Food allergy, recent findings show a relationship between food allergy and infantile autism. 10) Head circumferences measurement in children with autism show the large head circumference and increased growth.
    Keywords: Autism, Etiology, Neurobiological origin
  • Seyyed Jalal Sadrosadat, Leila Sadrosadat Page 66
    Adaptive behavior is defined as the manner in which people cope with the natural and social demands of their environments. Impairments in adaptive behavior are described as significant limitations in an individual's effectiveness in meeting the standards of maturation, learning, personal independence, and/or social responsibility that are expected for one's age level and cultural group, as determined by clinical assessment, and usually, standardized scales. The definitions of adaptive deficiencies imply an individual's ability to cope with demands of his or her environment. Some scholars support this notion when describing adaptive behavior's relationship to mental retardation. Despite the fact that adaptive behavior scales are the necessary tools in diagnosing training: treatment. Rehabilitation of people (Particularly with developmental disorders) and the assessment of programs, those are not available to professionals. This article tries to explain the necessity of producing/normalizing such scales, and introduces one of the most famous scales named as "Adaptive Behavior Scale-Residential and Community".
    Keywords: Adaptive, Scale, Behavior, Residential, Community
  • Mohammad Reza Mohammadi, Farzad Momeni, Farzaneh Mehrabi Page 75
    Gender identity includes individual sense of being male or female personality. Which will has been typical figured by the ages of 3 or 4 years. There are two criteria in DSM-IV A) A strong and steady identification with opposite sex, B) Inappropriate permanent feeling with self gender or unsuitable belief in self gender role. The frequency of this disorder have consisted various rates of 6-16% among nonformal epidemiologic studies. In order to evaluate of this disorder, we would already consider the parents reports, behavioral methods projective techniques. Meanwhile depression, behavioral abnormality and personality disorders can he figured as comorbidities of GID. There is no exact known relationship between sexual – orientation and sexual identification. It's been revealed bio-psycho-social etiological influenced factors in this case. On basis of Zucher, Bradly and Coates theorical models, exposed that there are usually two interactive factors which known as the major causes of gender Identity disorder: A general main factor which enforces the child anxiety and as a specific factor that poses dynamically among family members or in child own himself/herself. Behavioral techniques, psychoanalysis and family training can be considered as management modalities, but personal and self authorization, particularly within concern to comorbidities other psychosocial problems are felt so great importance.
    Keywords: Gender identity disorder (GID), Sexual behavioral role, Sexual orientation
  • Firouzeh Sajedi Page 88
    This disorder is too rare that about 100 patients have been reported in the world. In this condition a liver enzyme (methylmalonyl CoA mutase) which should carry out one of many thousands of chemical processes that turn protein into energy or body tissues is defective. Clinical presentation of this disorder in first months of life may be failure to thrive, lethargy, poor feeding, mental retardation and seizures. Late-onset manifestations include other neurologic findings e.g. dementia, myelopathy and gait disorder. Increases in levels of plasma methylmalonic acid and homocystine confirm the diagnosis. Unlike patients with classic homocystinuria, plasma level of methionine is normal in these patients. The patient was 13.5 years old girl that presented to us due to convulsion, losing the ability to walk, loosing appetite, developing urinary incontinence and showing intellectual regression. In a number of investigations, there was severe increasing in urinary and plasma levels of methylmalonic acid and homocysitine. The patient has commenced on treatment with high doses of vitamin B12, Betaine and Carbamazepine and also physiotherapy. Following the treatment marked improvement in neurologic and mental state appeared and also Methylmalonic acidemia and homocystinuria was controlled.
    Keywords: Methylmalonic aciduria, Homocystinuria, Convulsion, Betaine