فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1385)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات تحقیقی
  • کتایون خوشابی، آمنه ستاره فروزان، شهرام مرادی، پروانه محمدخانی صفحه 6
    هدف
    با توجه به اهمیت بالینی اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان و تاثیر آن در سیستم خانواده در پژوهش حاضر به بررسی عوامل خطرساز در ابتلا به این اختلال پرداخته می شود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع تحلیلی مقایسه ای بوده و آزمونی های پژوهش حاضر را 192 کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه به با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس دوره زمانی دو ساله (ابتدای سال 82 تا انتهای سال 83) به مرکز روانپزشکی اطفال ارجاع شده بودند و تشخیص اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه بر اساس معیارهای DSM-IV توسط دو روانپزشک کودک در آنها مسجل شده بود (گروه آزمایش) و 210 کودک جامعه عادی که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از مدارس و مهدهای کودک شهر تهران انتخاب شده و از لحاظ متغیرهای پژوهش با گروه آزمایش همتاسازی شده بودند (گروه کنترل)، تشکیل می دادند. داده های پژوهش با کمک روش های توصیفی مانند فراوانی و درصد و نیز استفاده از روش های آمار استنباطی نظیر خی دو مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان بروز این اختلال در پسران از دختران بیشتر است (P=0.0001 و X2=33.8). میزان بروز ADHD در فرزندان والدین دارای نسبت خویشاوندی از فرزندانی که والدین غیر خویشاوند دارند بیشتر است (P=0.03 و X2=4.95). میزان بروز اختلال ADHD در کودکانی که سابقه ابتلا به اختلال بیش فعالی در والدین و بستگان آنها وجود دارد بیشتر از کودکانی است که سابقه ابتلا به اختلال بیش فعالی در والدین و بستگان آنها وجود ندارد (P=0.0001 و X2=26.88). میزان بروز اختلال ADHD در کودکان والدینی که دارای سابقه بیماری های روانی می باشند بیشتر از کودکان والدینی است که سابقه بیماری های روانی ندارند (P=0.0001 و X2=9.83). در نهایت میزان بروز اختلال ADHD در فرزندان اول و دوم بسیار بیشتر از فرزندان سوم و بالاتر است (P=0.0001 و X2=23.41).
    کلیدواژگان: پسر بودن، ازدواج خویشاوندی، سابقه ابتلا به اختلال بیش فعالی در والدین و بستگان، سابقه بیماری های روانی در والدین و فرزند اول و دوم از عوامل خطرساز مهم در بروز ADHD می باشد
  • فرحناز محمدی، اکرم طاهریان، محمدعلی حسینی، مهدی رهگذر صفحه 11
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر اجرای توانبخشی قلبی در منزل بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سکته قلبی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 38 بیمار مبتلا به سکته قلبی بدون عارضه براساس شرایط لازم ورود به مطالعه انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (18 نفر) و کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سنجش آگاهی بیمار، کیفیت زندگی مک نیو و چک لیست کنترل و پیگیری بیمار در منزل با روش مصاحبه و مشاهده جمع آوری گردید. گروه مداخله تحت آموزش نظری و عملی «برنامه توانبخشی قلبی در منزل» قرار گرفت و در انتها نیز کتابچه آموزشی ارایه شد. تداوم اجرای عملی برنامه توسط نفرات پژوهش، حین سه ملاقات در منزل به فاصله یک، دو و سه ماه پیگیری گردید و مشاوره و راهنمایی و پیگیری تلفنی نیز انجام شد. برای بیماران گروه کنترل، کتابچه آموزشی در انتهای پژوهش ارایه گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان دهنده افزایش کیفیت زندگی بیماران گروه مداخله پس از انجام توانبخشی قلبی در منزل نسبت به قبل از مداخله در ابعاد جسمی، روحی– روانی و کل بوده است (P=0.000). در بعد اجتماعی افزایش معنی داری بعد از مداخله مشاهده نگردید (P=0.308). در گروه کنترل کاهش در میانگین ها در ابعاد مختلف کیفیت زندگی مشهود بود لیکن این کاهش تنها در بعد اجتماعی معنی دار بوده است (P=0.009). در مقایسه دو گروه، قبل از مداخله در هیچ یک از ابعاد کیفیت زندگی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. مقایسه کیفیت زندگی دو گروه بعد از مداخله نیز فقط در بعد روحی– روانی دارای تفاوت معنی دار آماری بوده است (P=0.032).
    نتیجه گیری
    می توان تفاوت میانگین قبل و بعد کیفیت زندگی در ابعاد جسمی، روحی– روانی و کل در گروه مداخله را به اثربخشی مداخله نسبت داد، لیکن فرضیه تحقیق مبنی بر تاثیر توانبخشی قلبی در منزل بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سکته قلبی با توجه به عدم تفاوت معنی دار مقایسه دو گروه بعد از مداخله در 3 متغیر حمایت نشد. این نتیجه را می توان به ماهیت پویا، ذهنی و چند بعدی مفهوم کیفیت زندگی و نیاز به نمونه بزرگتر مطالعه و زمان طولانی تر برای پیگیری بیماران، نسبت داد.
    کلیدواژگان: توانبخشی قلبی در منزل، کیفیت زندگی، سکته قلبی، پرسشنامه مک نیو
  • پیمان سلامتی، فرید ابوالحسنی، بتول شریعتی، محمد کمالی صفحه 20
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی برنامه آموزش در خانواده از طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه بر معلولین تحت پوشش شبکه های بهداشتی درمانی 21 شهرستان پایلوت که تحت آموزش قرار گرفته و پس از اتمام دوره ارزشیابی شده اند می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 614 معلولی که از زمان آغاز طرح، برنامه «آموزش در خانواده» را دریافت کرده بودند و از نظر متغیر وضعیت پیشرفت توانایی ها، توسط کارشناسان طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه ارزشیابی شده بودند به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. داده های متغیرهای سن، جنس، نوع معلولیت، وضعیت اشتغال و نسبت آموزش دهنده به آموزش گیرنده از پرونده های این معلولین استخراج گردید. آنالیز آماری با استفاده از آزمون ک ای اسکوئر انجام گرفت.
    یافته ها
    بین وضعیت پیشرفت توانایی های افراد تحت پوشش با گروه سنی و گروه معلولیت رابطه معنادار مشاهده شد (P=0.014 و P<0.001). بهترین نتایج در گروه های سنی پایین تر، معلولین گروه بینایی، بیماران مصروع و معلولین گروه یادگیری و کمترین نتایج در گروه های سنی افراد کهنسال، معلولین گروه ترکیبی و معلولین شنوایی و گویایی مشاهده شد. بین وضعیت پیشرفت یا عدم پیشرفت توانایی های افراد تحت پوشش با نسبت آموزش دهنده رابطه مشاهده شد (P=0.038). معلولینی که خود مربی خود باشند بیشترین میزان پیشرفت و مربیانی که از بستگان درجه اول، دوم و یا گروه بهورزان نباشند کمترین میزان پیشرفت را دارا بودند.
    نتیجه گیری
    «آموزش در خانواده» در برنامه توانبخشی مبتنی بر جامعه روشی موثر جهت ارتقا عملکرد معلولین در برخی گروه های انتخابی است.
    کلیدواژگان: آموزش در خانواده، توانبخشی مبتنی بر جامعه، خدمات سلامت جامعه، سازمان بهداشتی جهانی، معلول
  • سیما محمدخان کرمانشاهی، زهره ونکی*، فضل الله احمدی، پرویز آزاد فلاح، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 26
    هدف

    عقب ماندگی ذهنی علاوه بر شیوع قابل توجه، با نقصان رشد در ابعاد مختلف جسمانی، روانی، تکاملی، اجتماعی و تربیتی همراه بوده و می تواند تاثیرات نامطلوبی بر ساختار و عملکرد خانواده داشته و باعث تجربه این تنش ها به صور مختلف توسط پدر و مادر شود. از آنجا که بررسی ها و نتایج حاصل از آنها می تواند در شناخت این مشکلات و حتی نحوه چگونگی اداره آنها کمک موثری باشد، لذا، این تحقیق کیفی به توصیف ساختار تجربیات مادران این کودکان، و به معانی که آنها از داشتن یک کودک عقب مانده ذهنی دارند پرداخته است.

    روش بررسی

    برای توصیف تجربه مادران از تحقیق کیفی به روش پدیده شناسی برای جمع آوری داده ها و آنالیز آن استفاده شد. در این مطالعه با نمونه گیری هدفمند 12 مصاحبه باز با مادران دارای یک کودک عقب مانده ذهنی آموزش پذیر شاغل به تحصیل در مدرسه استثنایی آموزش و پرورش به عمل آمد. مصاحبه ها ضبط شد و عینا بصورت دست نوشته هایی درآمد و با روش کولازی آنالیز شد.

    یافته ها

    از میان 336 جمله با معنی (مضمونی) 6 مضمون اصلی بدست آمد که عبارتند از: برخورد با ناتوانی تکاملی کودک، احساسات منفی، کودک محور سلامتی و ناسلامتی مادر، عدم توانایی در مدیریت خود و کودک (مستاصل شدن مادر)، حمایت همسر، خانواده و دیگران، مبهم بودن آینده (قدم در تاریکی برداشتن).

    نتیجه گیری

    تجربیات مادران از داشتن کودک عقب مانده ذهنی نشان می دهد که آنان کودکشان را نعمت و امانت الهی می دانند و برای پذیرش و سازگاری با وجود او تنها به خدا توکل دارند و از منابع حمایتی مناسب و اثربخشی برخوردار نیستند. بعلت تقبل مسوولیت بیش از اندازه در طول زندگی از جان مایه می گذارند که نتیجه آن تحمل استرس زیاد، احساس ناامیدی، غم و اندوه و درک ابهام آمیز از آینده کودک و خود است. ایفای نقش اول در حمایت همه جانبه کودک موجب غفلت آنان از خود در همه ابعاد جسمی، روحی، روانی و اجتماعی شده است.

    کلیدواژگان: کودک، عقب مانده ذهنی، تجربیات مادران، پدیده شناسی، خانواده
  • کیمیا کهریزی، علی سجادی، مرضیه محسنی، یاسر ریاض الحسینی، نیلوفر برزاز زادگان، حسین نجم آبادی صفحه 34
    هدف
    کاهش شنوایی 1 نفر از هر 1000 تا 2000 کودک تازه متولد شده را تحت تاثیر قرار می دهد. بیش از 50% از این موارد را به عوامل ژنتیکی نسبت می دهند. کاهش شنوایی غیر سندرمی بیش از 70 درصد از موارد ناشنوایی ارثی را شامل می شود که 85 درصد از آن را وراثت جسمی مغلوب تشکیل می دهد و تاکنون بیش از یکصد جایگاه (locus) برای این نوع ناشنوایی برآورد شده است. ژن های مختلفی با این ناشنوایی در ارتباط هستند که عمده ترین آنها جهش در ژن کانکسین 26 (CX26) می باشد که در جمعیت های مختلف وجود دارد. جهش در این ژن سبب کاهش شنوایی غیر سندرمی مغلوب می شود. هدف این مطالعه غربالگری بیماران برای جهش های ژن کانکسین 26 در ناشنوایان استان خوزستان با استفاده از تکنیک ARMC/PCR می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی از افراد ناشنوا یا کم شنوای مراجعه کننده به مراکز بهزیستی شهرستان های استان خوزستان به منظور مشاوره ژنتیک، 50 نفر بطور تصادفی انتخاب و 10-5 میلی لیتر خون از آنها گرفته شد و پس از استخراج DNA کیفیت و کمیت آن با استفاده از اسپکتروفتومتری مورد بررسی قرار گرفت. جهش 35 del G با روش ARMS/PCR مشخص و نمونه های هموزیگوت آن کنار گذاشته شد. نمونه هایی که هتروزیگوت یا منفی بودند با روش Direct Sequencing DHPLC بررسی شدند.
    یافته ها
    در این تحقیق 100 کروموزوم (50 فرد بیمار) بررسی شد: 13 کروموزوم (13%) در ژن GJB جهش داشتند که بالاترین شیوع به جهش 35 del G مربوط می شد. سایر جهش ها که در این منطقه دیده شد شامل: R127H، 30del2(AT)، R32H و R184P بودند. همچنین پلی مورفیسم V153I در 3 کروموزوم شناسایی گردید و پلی مورفیسم V52V نیز در یک خانواده مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این آمار با آمار سایر کشورهای جهان مشابهت چندانی ندارد و بیانگر وجود احتمالی ژن ها و لوکوس های دیگر دخیل در ایجاد ناشنوایی غیر سندرمی اتوزومی مغلوب در این منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: ناشنوایی غیر سندرمی، وراثت جسمی مغلوب، GJB2، توالی یابی مستقیم، غربالگری، جهش ژنی، جایگاه ژن
  • آذر مهری، رضا نیلی پور، مسعود کریملو صفحه 38
    هدف
    با توجه به اینکه دانش آموزان کم شنوا از کنش ها و توانش های کاربردی کمتری برخوردارند، لذا پژوهش حاضر به مقایسه این جنبه های کاربردشناسی زبان در دانش آموزان مدارس باغچه بان با دانش آموزان شنوای مدارس شهر تهران می پردازد.
    روش بررسی
    تعداد 70 دانش آموز کم شنوای دختر و پسر با افت شنوایی شدید (90-70 دسی بل) با میانگین معدل تحصیلی 18-15 در پایه های تحصیلی اول دبیرستان تا پیش دانشگاهی با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. سپس این دانش آموزان، با 70 دانش آموز شنوای همگن از نظر جنس، پایه تحصیلی، نوع رشته تحصیلی و محله زندگی که براساس جور کردن انتخاب شده بودند مقایسه شدند. روش پژوهش مقایسه ای از نوع مقطعی بوده است. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه و آزمون کنش ها و توانش های کاربردی (شامل: درک و بیان استعاره– درک و بیان ضرب المثل– درک کنش گفتارهای غیر مستقیم– درک استنباط معنی– انتخاب بهترین عنوان و درک جملات طنرآمیز). جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کروسکال والیس، من ویتنی یو، آزمون تی و تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین میانگین نمره کل کنش ها و توانش های کاربردی زبان در دو گروه کم شنوا و شنوا تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0.05). همچنین بین میانگین نمره کل کنش ها و توانش های کاربردی زبان در گروه کم شنوا بین پایه های تحصیلی اول دبیرستان تا پیش دانشگاهی تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0.05). در صورتی که بین میانگین نمره کل کنش ها و توانش های کاربردی زبان در گروه شنوا بین پایه های تحصیلی اول دبیرستان تا پیش دانشگاهی تفاوت معنی دار نیست (P<0.05).
    نتیجه گیری
    دانش آموزان کم شنوا نسبت به دانش آموزان شنوا توانش های کاربردی زبان را کمتر درک می کنند. همچنین در بافت ها و موقعیت های مختلف قادر به استفاده مناسب از آن ها نیستند.
    کلیدواژگان: زبان، کاربردشناسی زبان، استعاره، ضرب المثل، کم شنوایی، گفتار
  • محمدجعفر شاطرزاده یزدی، شبنم شاه علی، رابعه آرین، رضا صالحی صفحه 44
    هدف
    انسان ها دارای توانایی ایجاد ارتباطات ذهنی بین فرآیندهای درکی و حرکتی می باشند، بدون اینکه محرک خارجی این فرآیندها را تحریک کرده باشد. این توانایی را تصور حرکت می گویند. تمرین ذهنی کسب یک مهارت فیزیکی از طریق تصور حرکت است. به عبارت دیگر یک نوع تمرین شناختی در غیاب عملکرد حرکتی فیزیکی واقعی است.
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرین ذهنی بر هماهنگی چشم و دست در دختران سالم 25-20 سال صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت یک مطالعه شبه تجربی آینده نگر و کاربردی صورت گرفته است. جامعه پژوهش 45 نفر از دختران سالم 25-20 سال دانشگاه علوم پزشکی اهواز بوده اند که بصورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش دستگاه E-Link آزمایشگاه تعقیب کنایی حرکت دانشکده توانبخشی اهواز بود. در این پژوهش هماهنگی چشم و دست بعد از تمرین فیزیکی و تمرین ذهنی مورد بررسی قرار گرفت. افراد به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند؛ گروه فیزیکی، که افراد به مدت 10 جلسه تمرین را به صورت فیزیکی انجام می دادند. گروه تمرین ذهنی، که به صورت ذهنی مراحل انجام تمرین را تصور می کردند و گروه کنترل، که هیچ گونه تمرینی را انجام نمی دادند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که گروه تمرین فیزیکی بیشترین پیشرفت را در هماهنگی چشم و دست پیدا کرده بود (P<0.05). در گروه تمرین ذهنی هم پیشرفت معنی داری در هماهنگی چشم و دست دیده می شد اما این پیشرفت کمتر از میزان پیشرفت گروه فیزیکی بود (P<0.05). گروه کنترل، پیشرفت آماری معنی داری را نشان داد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش این نظریه را تایید می کند که تمرین ذهنی باعث تسهیل یادگیری حرکتی می شود. لذا توصیه می شود هنگامی که تمرین فیزیکی به هر دلیلی برای افراد قابل انجام نباشد از تمرین ذهنی استفاده شود.
    کلیدواژگان: تمرین ذهنی، تصور حرکت، هماهنگی چشم و دست، تعقیب حرکت، تمرین فیزیکی
  • علی اصغر سوادکوهی، منوچهر ارجمند حسابی، رضا علی نوروزی صفحه 50
    هدف
    تحقیق حاضر شیوه های موجود پیشگیری از اعتیاد را مورد مطالعه قرار داده و نگرش افراد مختلف را نسبت به روش های پیشگیری بررسی کرده است.
    روش بررسی
    در این تحقیق از روش توصیفی و پیمایشی (survey) استفاده شد، یعنی با استفاده از پرسشنامه نسبت به سنجش آگاهی و نگرش افراد مورد مطالعه در مورد روش های پیشگیری پیشنهادی و موجود و مقبولیت آنها اقدام گردید. برای طراحی پرسش نامه ابتدا با متخصصان و صاحب نظران این حوزه مصاحبه های باز صورت گرفت و با توجه به نظرات آنان پرسش نامه نهایی با 60 سوال بسته و 2 سوال باز طراحی شد. نمونه های تحقیق 2500 نفر از افراد 13 تا 35 ساله کل کشور می باشند که با نمونه گیری تصادفی از 15 استان که استان ها هم تصادفی انتخاب شده بودند گزینش شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که نگرش کلی افراد نسبت به روش های پیشگیری مطرح شده در پژوهش و مقبولیت آنها مثبت است، هر چند بین میزان مقبولیت روش ها تفاوت هایی وجود دارد که بنا بر نظر آزمودنی ها روش های رشد و توسعه فرهنگی، آموزش مهارت های زندگی و ارایه مشاوره به مردم از مقبولیت بیشتری برخوردارند.
    نتیجه گیری
    آزمودنی ها مقبولیت روش های موجود و پیشنهادی پیشگیری از اعتیاد را تعاملی می دانند که بر یکدیگر تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم دارند که با توجه به این یافته ها الگوی مطلوب الگویی تلفیقی است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، روش های پیشگیری، ارایه مشاوره، آموزش مهارت های زندگی، توسعه فرهنگی، مقبولیت، مواد مخدر
  • مقاله مروری
  • ناصر صادق پور صفحه 62
    با توجه به تعداد کم بینایانی که همه روزه درکلینیکهای چشم پزشکی مورد معاینه قرار می گیرند و از طرفی عدم وجود درمان قطعی برای افزایش بینایی ایشان، ضرورت توجه به توانبخشی بینایی این گروه احساس می شود. در این مقاله سعی شده ابتدا به مفهوم و سپس به مراحل توانبخشی بینایی که در مراکزی با همین نام قابل انجام است پرداخته شود. در اینجا پس از ارائه آمار موجود در مورد کم بینایان و نابینایان، به چگونگی جمع آوری اطلاعات اشاره شده و پس از ارائه تعاریف استاندارد، به توضیح تیم توانبخشی پرداخته شده است. علل کم بینایی و بیماری های چشمی که منجر به این حالت می شود اعم از مادرزادی، ژنتیک و اکتسابی و همچنین علل اصلی مورد توجه قرار گرفته اند. تکنیک های انجام معاینات و وسایلی که به عنوان وسایل کمک بینایی معروف هستند نیز از نکاتی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
    در طی فرایند توانبخشی بینایی پس از آنکه درمانگران (اعم از متخصصین چشم و اپتومتریستها) از طریق درمانهای رایج همچون جراحی، دارو درمانی و تجویز عینکهای معمولی، موفق به افزایش بینایی بیمار و یا درمان وی نمی شوند، باید برای بررسی امکان افزایش دید، بیمار را به متخصصین مربوط به توانبخشی بینایی ارجاع دهند. این افراد همان اپتومتریستها و یا چشم پزشکانی است که دوره های مربوطه را گذرانده اند. در توانبخشی بینایی پس از ارزیابی میزان دید باقی مانده، اقدام به تجویز وسایل کمک بینایی مناسب می شود. همچنین مشاوره لازم در خصوص شغل مناسب، تکنیکهای آموزشی بخصوص در کودکان سنین مدرسه، به عمل می آید. در صورتی که دید بیمار آنقدر کم باشد که وسایل کمک بینایی مناسبی برای وی وجود نداشته باشد، بیمار به مراکز توانبخشی نابینایان ارجاع می گردد. آنچه که قابل تامل است، خلاء مراکز توانبخشی بینایی بین سیستم درمانی و سیستم توانبخشی نابینایان است.
    کلیدواژگان: نابینایی، کم بینایی، بینایی عملی، توان بخشی بینایی، وسایل کمک بینایی
|
  • Katayoun Khoushabi, Ameneh Setareh, Forouzan, Shahram Moradi, Parvaneh Mohammadkhani Page 6
    Objective
    Regarding to ADHD is believed to the most common behavioral disorder in children, the purpose of this study was to investigate the risk factors of Attention Deficit Hyperactivity Disorder in children. This study compared ADHD children and normal children.
    Materials and Methods
    In this comparative study, subjects were 192 children with ADHD who referred to pediatric psychiatric clinic in two years therapeutic period. The children were diagnosed as ADHD according to DSM-IV by two pediatric psychiatrists (experimental group) and 210 normal children who were chosen from schools and day-care centers in Tehran (control group). Research variables were matched with experimental group. Data were analyzed with descriptive methods such as: Q Square test.
    Results
    Findings showed that 79.3% of ADHD-positive subjects and 54.3% of their controls were boy. Consanguinity of parents, history of ADHD and psychiatric disorders in parents and their relatives and being the first or second child of family were associated with greater risk of ADHD in children and showed significant difference between two groups (P<0.001).
    Conclusion
    Male, Consanguinity marriage, history of ADHD and psychiatric disorders in parents and relatives and the first or second child are risk factors of ADHD.
    Keywords: Risk factors, ADHD, Behavioral disorder, Pediatric psychiatry
  • Farahnaz Mohammadi, Akram Taherian, Mohammad Ali Hosseini, Mehdi Rahgozar Page 11
    Objective
    The aim of the present study was to determine the effects of home based cardiac rehabilitation programs (CRP) on quality of life in post Myocardial Infarction (MI) patients.
    Materials and Methods
    We conducted a quasi experimental design study with a non randomized sampling, pretest - posttest control group. After matching, 38 subjects were allocated randomized either a home based CRP (n=18) and a control group (n=20). At the base line knowledge about disease management and quality of life (QOL) were measured. Then experimental group were instructed by multidisciplinary team about home based CRP. The patients received an instructional booklet containing the above mentioned information and also received support and guidance through phone call and home visits, on the other hand, disease management and health behavior were been measured in ever home visiting. At the end of three months follow up, patient's knowledge and QOL were measured again.
    Results
    The research findings indicated the improvement QOL for the Experimental group following the application of home-based CRP, this improvement included all dimensions such as physical, mental, and psychological ones (P = 0.000). No significant improvement was observed in social dimension of QOL following the experimental group (P=0.308). For control group, the reduction of averages in different dimensions of QOLwas noticeable. However, this reduction was noticeable and just meaningful in social dimension (P=0.009). Comparing groups, before the intervention, indicated that there weren’t significant differences in different dimensions of QOL but, after the intervention, there was significant difference just in psychological dimension (P=0.032).
    Conclusion
    Significant positive changes in physical, psychological dimensions and whole of QOL indicated positive effect on homebased CRP on QOL in experimental group. Although there was just significant difference between groups in psychological demands of QOL after the treatment, but research hypothesis, "positive effect of homebased CRP on QOL" wasn’t supported. It may be due to the fact that QOL is a subjective, dynamic and multidimensional concept and defensible outcomes need using larger sample with longer period of time especially based on team approach.
    Keywords: Home, based cardiac rehabilitation, Quality of life, Myocardical infarction, MCNew questionnaire
  • Peiman Salamati, Farid Abolhassani, Batoul Shariati, Mohammad Kamali Page 20
    Objective
    Study of effectiveness of “home based training” in community based rehabilitation program on disabled people, under supervised of 21 pilot cities health and medical networks, who were trained and evaluated at the end of the course.
    Materials and Methods
    In a cross-sectional study, 614 disabled people who had participated in “home based training” were selected with stratified random sampling method. They were evaluated according to function progress level variables by community based rehabilitation programme experts. Age, sex, disability groups, employment state and teacher’s relation variables were studied from their files and recording datas. Statistical analysis was performed with Chi-square test.
    Results
    There was a relationship between age group and disability group with functional progress level (P = 0.014 & P <0.001). Low age groups, visional disabled group, epileptic patients and individuals with learning problems had the best results. High age groups, mixed disability group and individuals with verbal and hearing problems had the least results. There was a relationship between teacher’s relation with progress or nonprogress state (P = 0.038). Individuals that they were own teachers had the best results and individuals with teachers other than first or second relation or health worker had the least results.
    Conclusion
    Home based training in community based rehabilitation programme is an effective method for improving disabled people in some selected groups.
    Keywords: Home based training, Rehabilitation, Community based rehabilitation, Community health service, World health organization, Disable
  • Sima Mohammadkhan, Kermanshahi, Zohreh Vanki, Fazlollah Ahmadi, Parviz Azad, Fallah, Anoushirvan Kazem, Nezhad Page 26
    Objective

    Giving birth and training to a child with Mental Retardation (MR) can be stressful for mothers. Therefore mothers need role models and adequate preparation to effectively teach the child to function at optimum level within the environment. Nurses are in a strategic position to assume a vital role in a assisting these mothers. With observation, problem solving, and decision making. There is a lack of studies about mother's experiences of having a child with MR. This study was preformed to investigate mother's experiences of having a child with MR and how explore and describe the experienced mothers with mental retarded child.

    Materials and Methods

    A phenomenographic approach was used. The study was preformed at an exceptional school in Tehran. Twelve mothers were interviewed using guided interviews.

    Results

    From 336 thematic sentences, Six categories emerged, the first having three subcategories and the second having twenty subcategories., the third having three, the fourth category having six, the fifth having two, and the sixth having two subcategories. Mother's experiences of having a child with MR, describes informants a variety of feelings, often ambivalent (acceptance and UN acceptance). In such a situation, attention to God and prayer are the most important coping strategies for positive adaptation in mother's experiences of having a child with MR, but this perception can not effect to accept him alone. They emphasis on educational and psychological needs for better life.

    Conclusions

    The findings of this study could be used in mothers education to promote understanding of mothers’ experiences and how best to help them. They could also be used in the general media to improve public understanding.

    Keywords: Mental retarded, Child, Mother, 's experiences, Phenomenology, Family
  • Kimia Kahrizi, Ali Sajjadi, Marzieh Mohseni, Yaser Riaz, El Hosseini, Hossein Najm, Abadi Page 34
    Objective
    Hereditary Hearing loss (HHL) affects one in 1000-2000 newborns and more than 50% of these cases, the loss has a genetic basis. About 70% of HHL is non-syndromic with autosomal recessive forms accounting for ~85% of the genetic load. To date, more than 100 locus estimated for this kind of deafness. Different genes have been reported to be involved, but mutations in the connexin 26 gene (Cx26) have been established as the basis of autosomal recessive non-syndromic hearing loss. The aim of this project is to study the prevalence of connexin 26 mutations.
    Materials and Methods
    In this study from the population that referred to welfare center of Khoozestan province for genetic counseling, 50 individual have been selected and getting 5-10 ml blood then after DNA extraction we analyzed quality of DNA by spectrophotometry. Mutation screening began by using Amplification Refractory Mutation System (ARMS) – Polymerase Chain Reaction (PCR) for detection of 35delG and then we analyzed all samples excluding 35delG homozygote by Denaturation High Polymorphic liquid Chromatography (DHPLC) and Direct Sequencing.
    Results
    We screened 100 chromosomes (50 patients) for GJB2 mutations. Thirteen (13%) carry GJB2 mutations including 35delG, R184P, R32H, R127H, 300del2 (AT). Among them, 35delG has the highest frequency (61%). Polymorphism V153I was found in three chromosomes and also polymorphism V52V was found in family.
    Conclusion
    According to our results, other loci and genes may be the major responsible for non-syndromic deafness in this population.
    Keywords: Non, syndrome deafness, Autosomal recessive, GJB2, Direct sequencing, Screening, Mutations, Locus
  • Azar Mehri, Reza Nili, Pour Page 38
    Objective
    There is an assumption that pragmatic competence and performance in deaf loss students is less than normal students, so this research notice to this pragmatic aspects in two groups of deaf students of Baghcheban schools and normal students in Tehran.
    Materials and Methods
    Subjects were 70 girls and boys from deaf students with severe impaired hearing (70 - 90 dB) and mean of education 15 - 18 in 4 levels high school. Then those comparied with 70 normal students that was matched in terms of sex, educational level, course of education and area of live. Method of research was comparative and cross - sectional. Instruments include questionnaire and pragmatic test (reception and expression of metaphors, reception and expression of proverbs, reception of indirect speech acts, reception of inferential meaning, select of best topic and reception of humour sentences). Then the data was analyzed with the use of Kruskal Wallis test, Mann - Whitney U, t - test and paired t – test.
    Results
    Analysis of data demonstrated significantly different (P < 0.05) between average scale of pragmatic competence and performance in two groups. There was significantly difference between average scale of pragmatic competence and performance with the increase of educational level in hearing loss students also. But there weren’t significantly difference between average scales of pragmatic with the increase of educational level in normal students.
    Conclusion
    The deaf students understand pragmatic competence less then normal students and they are unable to use them appropriative in different contexts and situations.
    Keywords: Language, Pragmatic, Metaphor, Proverb, Hearing loss, Speech
  • Mohammad Jaafar Shater, Zadeh, Yazdi, Shabnam Shahali, Rabeeh Arian, Reza Salehi Page 44
    Objective
    People can to make mental relation between mental and motor procedures, without external motivation, who excited these procedures. This ability is named motor imagery. Mental practice is the acquisition of a physical skill through mental imagery. In the other word it is a cognitive rehearsal in the absence of actual performance of physical movements. This study was conducted for this
    Aim
    the effect of mental practice on eye hand coordination in the healthy girls between 20-25 years old.
    Materials and Methods
    The study was a quasi experimental and applied research. Study's population was 45 girls between 20-25 years old. The tool for data collection was E-Link system from movement tracking laboratory in rehabilitation school. In this study we investigated eye hand coordination after mental and physical practice. Subjects randomly assigned. Physical practice group, applied practice in physical form for 10 sessions. Mental practice group, were imagine the stages of practice and the control group didnt do any practice.
    Results
    Findings shows that the physical practice group had the most progress in eye hand coordination (P<0.05), we had seen progress in eye hand coordination in mental practice group but this progress was less than physical group (P<0.05). Control group didnt show statistical meaningful progress. (p>0.05)
    Conclusion
    Results of this study confirm this idea: mental practice can cause motor learning facilitation. So it will be recommended when physical practice is not possible we can use mental practice.
    Keywords: Mental practice, Motor imagery, Eye, hand coordination, Movement tracing, Physical practice
  • Ali Asghar Savad, Kouhi, Manouchehr Arjmand, Hesabi, Reza Ali Nowrouzi Page 50
    Objective
    The aim of this study is assessment of acceptance of addiction prevention existing methods and design and present of appropriate model.
    Materials and Methods
    This research has done by survey and desariptive method by using questionnaire we assessed knowledge and belief of people about suggesting and existing methods of addiction prevention and their acceptence and finally design new and appropriate model of addiction prevention. For designing questionnaire, first exports and professors were openly interviewed and according their views final questionnaire was planned. We used questionnaire with 2 open ended and 61 close-ended tests for gathering data. The subjects of research were 2500 persons 13-35 years old that were selected by randomized sampling from 15 provinces.
    Results
    The findings showed that according to people who were studied, they have positive beliefs about prevention methods and their effectiveness. According to findings a good model is inclusive model that able to do in four level: knowledge, change believe and attitude, control and change behavior.
    Conclusion
    The people of study belive that acceptance of suggesting and existing methods of addiction prevention are effective direct and indirect to others, and appropriate model is inclusive model.
    Keywords: Addiction, Prevention methods, Consultatn presentation, Life skill training, Cultural development, Acceptance, Opiate substances
  • Nasser Sadegh, Pour Page 62
    Considering the numbers of low vision patients who have been visited and treated in eye clinics, sometimes there is no exact treatment to increase their visual acuity. Therefore, the necessity to pay attention to vision rehabilitation for them is strongly felt. The aims of this essay are to define vision rehabilitation and its process in relevant centers (called Low Vision Clinic).The statistic of low vision people is reported and the method of collecting data is described. Standard definition, causes of low vision and related diseases (congenital, heredity, acquired…) are explained. In addition, low vision aids and role of test and prescription are discussed.Sometimes ophthalmologists and optometrists can not exactly cure patient to raise their V.A because there is no treatment or drug or ordinary glasses. In these cases the clients should refer to low vision clinic and visit low vision specialist on vision rehabilitation process. After primary evaluation they are tested completely and at the end are prescribed proper low vision aid and also provided with advice in relation to career, education role and training techniques especially in children. At the last part of present dissertation, some examples are provided to show effectiveness of vision rehabilitation and low vision aid among the clients in different countries.
    Keywords: Blindness, Low vision, Vision rehabilitation, Vision aid instruments