فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1385)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1385)

  • 90 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/01/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقالات تحقیقی
  • پروانه محمدخانی، محمدرضا محمدی، ابراهیم رضایی دوگاهه، هدیه آزادمهر صفحه 6
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی آسیب شناسی روانی و مشکلات شخصی و ارتباطی مردانی که مرتکب خشونت خانوادگی می شوند انجام یافت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع مطالعات مقطعی است که در آن 230 مرد متاهل که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از مراکز مختلف مانند سینماها، گردشگاه ها، دادگاه های خانواده، پارک ها و فرهنگ سراها (این مراکز به گونه تصادفی از نواحی 2، 5، 12 و 18 شهر تهران در طرح پژوهش قرار گرفته بودند) انتخاب شده بودند، پس از آگاهی از اهداف پژوهش و اعلام رضایت در پژوهش شرکت کردند. داده های پژوهش از طریق مقیاس تاکتیک های تعارضی برای شناسایی گروه مرتکبین و غیر مرتکبین خشونت خانوادگی جمع آوری شد. سپس با استفاده از پرسشنامه نیمرخ شخصی و ارتباطی و فهرست تجدید نظر شده علایم، آسیب شناسی روانی و مشکلات شخصی و ارتباطی همراه خشونت مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش تفاوت های معناداری را برای گروه های مرتکب و غیرمرتکب خشونت در همه مقیاس های پرسشنامه نیمرخ شخصی و ارتباطی غیر از خرده مقیاس حسادت نشان داد (P£0.05). بر همین اساس هر دو گروه در همه مقیاس های فهرست تجدید نظر شده 90 موردی علایم، تفاوت معنادار آماری نشان دادند (P£0.05).
    نتیجه گیری
    مردانی که مرتکب خشونت خانوادگی و همسرآزاری می شوند از آسیب شناسی روانی و مشکلات شخصی و ارتباطی بسیار بیشتری در مقایسه با مردانی که مرتکب خشونت نمی شوند رنج می برند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی روانی، مشکلات شخصی، مشکلات ارتباطی، خشونت خانوادگی، همسرآزاری
  • فاطمه قدیری، علیرضا جزایری، حسن عشایری، محمود قاضی طباطبایی صفحه 15
    هدف
    کارکرد شناختی ضعیف تر بیماران اسکیزو– وسواسی در پژوهش های متعددی یافته شده است. نظریه «آسیب شناسی افزوده» بیان می کند که اشکالات شناختی اختلال وسواسی– اجباری در بیماران اسکیزو– وسواسی به اشکالات شناختی اسکیزوفرنیا افزوده می شود. بر این اساس هدف از این پژوهش پاسخ به این پرسش است که آیا بین نشانه های وسواسی– اجباری و نقایص کارکردهای اجرایی رابطه متقابلی وجود دارد به نحوی که تغییر در یکی منجر به تغییر در دیگری گردد؟
    روش بررسی
    در این جهت در یک طرح پژوهش چند موردی با استفاده از خط پایه چندگانه، 4 بیمار اسکیزو– وسواسی با انتخاب هدفمند گزینش و تحت توانبخشی شناختی معطوف به بهبود کارکردهای اجرایی قرار گرفتند و سیر تغییرات شناختی و بالینی آنها بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که توانبخشی شناختی موجب کاهش نشانه های وسواسی– اجباری در حداقل دوتن از آزمودنی ها و بهبود کارکردهای اجرایی در آنها گردید و به نظر می رسد بین میزان بهبودی در کارکردهای اجرایی و کاهش نشانه های وسواسی– اجباری رابطه مستقیمی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل ارتباط و تعامل بین نشانه های وسواسی– اجباری با کارکردهای اجرایی را می توان مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، نقائص کارکردهای اجرایی، نشانه های وسواسی، اجباری، اسکیزو وسواسی، اسکیزوفرنیا، اشکالات شناختی
  • فهیمه کمالی، اسماعیل ابراهیمی، محمد بیات، گیتی ترکمان، مهیار صلواتی صفحه 25
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی ترمیم خود به خودی آسیب هایی به اندازه 4 در 5 میلیمتر در غضروف شیار پاتلار خرگوش نر بالغ است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی و مداخله ای 21 خرگوش نر بالغ سفید از نژاد Dutch (وزن 2±0.2 کیلوگرم، 4 ماهه) برای این مطالعه انتخاب شدند. خرگوش ها به گونه تصادفی، به 3 گروه (4، 8 و 16 هفته) تقسیم شدند. در هر گروه بین 8-6 خرگوش قرار داده شد. پای مقابل به عنوان کنترل انتخاب شد. در گروه آزمایشی، در شرایط استریل و بیهوشی جراحی ناحیه زانو انجام شد و نقصی به قطر 5 و عمق 4 میلیمتر در شیار پاتلار استخوان ران توسط دریل ایجاد شد. پای مقابل بدون جراحی جهت مقایسه استفاده شد. پس از گذشت چند هفته خرگوش های هر گروه کشته شده و هر دو زانوی آنها جدا شد و به وسیله آزمایش های بیومکانیکی با روش ایندنتاسیون (indentation) مورد ارزیابی قرار گرفتند. ضخامت غضروف و مادول الاستیک آنی و تعادلی پس از 900 ثانیه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هیچ اختلاف معنی داری در میانگین مقدار مادول الاستیک آنی و تعادلی بین هفته های (4، 8 و 16) در هر دو پا وجود ندارد (P>0.05). از سوی دیگر در مقایسه بین دو پا مشخص شد که مادول الاستیک آنی در 16 هفته بین دو پا دارای اختلاف معنی داری است، به گونه ای که میانگین مقدار این متغیر در پای آسیب دیده بیشتر از پای سالم بود (P>0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آسیب های غضروفی– استخوانی با اندازه 5×4 میلیمتر، در شیار پاتلار خرگوش نر بالغ به گونه خود به خود ترمیم می شود.
    کلیدواژگان: ترمیم، غضروف مفصلی، انیدنتاسیون، مادول الاستیک
  • نیره طوافی، نیکتا حاتمی زاده*، انوشیروان کاظم نژاد، علیرضا جزایری صفحه 30
    هدف

    افرادی که خدمات توانبخشی ارایه می کنند به دلیل ارتباط مستمر با مردمی که هر یک به نوعی دچار نقص، ناتوانی و مشکلات همراه آن می باشند، در معرض استرس شغلی مداوم هستند. حال چنانچه با سیاست ها و فرآیندهای نامناسب سازمانی نیز مواجه شوند، استرس مضاعف حاصله می تواند بهداشت روانی و سلامت جسمانی آنان را خدشه دار نماید. هدف این مطالعه بررسی نگرش کارکنان این مراکز نسبت به وضعیت عوامل درون سازمانی استرس زا و شدت استرس زایی آنهاست.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی جهت تعیین وضعیت سیاست ها و فرآیندهای نامناسب استرس زای سازمانی و شدت استرس زایی هر یک از این عوامل از دیدگاه پرسنل مراکز جامع توانبخشی تحت پوشش بهزیستی استان تهران، از همه کارکنان درخواست شد پرسشنامه ای شامل 32 سوال را تکمیل کنند. اعتبار محتوایی پرسشنامه به تایید صاحبنظران رسیده و پایایی آن 0.83 محاسبه شد.

    یافته ها

    براساس نتایج بدست آمده، کارکنان بیش از همه با سیاست «ارزیابی غیر واقعی کارکنان» (98%) و فرآیند «نقص معیارهای سنجش عملکرد کارکنان» (95%) روبرو بودند و همچنین در مواجهه با سیاست «عدم تساوی حقوق و مزایای افراد همطراز» (میانگین شدت استرس 2.64= از 4) و فرآیند «نقص معیارهای سنجش عملکرد کارکنان» (میانگین شدت استرس 1.71= از 4) احساس استرس بیشتری می کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش به منظور کاهش استرس پرسنل، بعنوان اولین قدم بر اصلاح نظام ارزیابی و تدوین معیارهای صحیح برای سنجش عملکرد کارکنان، و اصلاح نظام پرداخت ها تاکید می شود.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، سیاست سازمانی، فرایند سازمانی، مدیریت توانبخشی، مراکز جامع توانبخشی
  • وحید نجاتی، سید محمد ابراهیم موسوی، محمدرضا سروش صفحه 36
    هدف
    هدف از بررسی حاضر تعیین نوع و میزان نیازهای توانبخشی مصدومین زلزله شهرستان بم در سال 1382 بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که بر روی 3000 نفر از مجروحین زلزله بم که به بیمارستان های کشور ارجاع شده بودند، انجام شده است. از بین بیمارستان های کشور به صورت تصادفی ساده چهار بیمارستان انتخاب و کلیه بیماران چهار بیمارستان منتخب به صورت سرشماری در مطالعه شرکت داده شدند.
    یافته ها
    بررسی ضایعات نشان داد که 67.74 درصد ضایعات، شکستگی و در رفتگی بوده است. پس از آن ضایعات تروماتیک سیستم اعصاب مرکزی و محیطی به ترتیب 11.15 و 9.53 درصد شیوع داشت. سایر موارد مشتمل بر ضایعات بافت نرم (3.17 درصد)، زخم باز (9.48 درصد)، ضایعات عروقی (0.72 درصد) و قطع عضو (0.55 درصد) از شیوع کمتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    نتیجه کاربردی که می توان از این بررسی برای مدیریت بحران در زلزله گرفت این است که بیشترین متخصصین مورد نیاز در تیم پزشکی، متخصصان ارتوپدی و توانبخشی (فیزیوتراپی و ارتوپدی فنی) می باشند و کلینیک های صحرایی توانبخشی در بیمارستان های صحرایی بسیار مورد نیاز است تا از عواقب ناشی از عدم ارایه توانبخشی به موقع جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: نیازهای توانبخشی، زلزله بم، صدمات ارتوپدی، فیزیوتراپی، ارتوپدی فنی
  • نورالله دینی ترکی، هادی بهرامی، عباس داورمنش، اکبر بیگلریان * صفحه 41
    هدف

    این تحقیق به منظور بررسی رابطه میزان فشار روانی با رضامندی زناشویی در والدین کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش در این تحقیق مقطعی مقایسه ای است. نمونه های پژوهش شامل دو گروه 40 نفری از والدین کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر (20 پسر و 20 دختر) و والدین کودکان عادی می باشند که به شیوه خوشه ایو تصادفی ساده از مناطق 1، 5، 15 و 18 آموزش و پرورش تهران برای گروه والدین کودکان عقب مانده ذهنی و همتاسازی با آنها برای والدین کودکان عادی، از طریق مراجعه به مدارس وابسته به سازمان کودکان استثنایی و مدارس عادی شهر تهران انتخاب شدند. جهت انجام پژوهش، دو پرسشنامه منبع استرس و رضامندی زناشویی انریچ اجرا گردید. نتایج با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، همبستگی پیرسون و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین فشار روانی و رضامندی زناشویی والدین کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر رابطه معنی داری وجود دارد (P=0.001). همچنین والدین کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر فشار روانی بیشتری را نسبت به والدین کودکان عادی تحمل می کنند (P=0.001). در عین حال، والدین کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر نسبت به والدین کودکان عادی از رضایت زناشویی پایین تری برخوردارند (P=0.021).
    همچنین، نتایج نشان داد که همبستگی بین دو متغیر فشار روانی و رضامندی زناشویی والدین کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر منفی است (r=-0.57) بدین مفهوم که با افزایش فشار روانی، رضامندی زناشویی به طور معناداری کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق مبین این نکته است که افزایش فشار روانی والدین، تحت تاثیر حضور کودک عقب مانده ذهنی آموزش پذیر، منجر به کاهش رضامندی زناشویی والدین شده است. به عبارتی، رضامندی زناشویی را می توان تابعی از وجود کودک عقب مانده ذهنی در خانواده تلقی نمود. لذا با برگزاری جلسات آموزش و مشاوره جهت والدین کودکان عقب مانده ذهنی، می توان راه های کاهش استرس را به آنها آموزش داد.

    کلیدواژگان: فشار روانی، رضامندی زناشوئی، عقب ماندگی ذهنی آموزش پذیر
  • مهدی بختیار، زهرا سلیمانی، بهروز محمدی بختیاری صفحه 47
    هدف
    فرضیه اصلاح پنهان مشکل اساسی لکنت را در سیستم زبانی یا به عبارت بهتر چرخه واجی فرایند تولید کلمه می داند و مدعی است که افراد لکنتی در فرایند تولید گفتار نسبت به افراد غیر لکنتی خطاهای واجی بیشتری را مرتکب می شوند. مطالعه حاضر به منظور سنجش فرضیه اصلاح پنهان (cover Repair Hypothesis) یعنی بررسی چرخه واجی فرایند تولید کلمه در کودکان لکنتی انجام شده است.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر که به روش تحلیلی مورد– شاهدی انجام گرفت، حدود 40 ناکلمه دو هجایی و سه هجایی طراحی و پس از بررسی مقدماتی، به 12 کودک لکنتی که با روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شده بودند و 12 کودک غیر لکنتی که به روش جور کردن با گروه مورد انتخاب شده بودند با محدوده سنی 8-5 سال با استفاده از نرم افزار DMDX ارایه گردید و از کودک خواسته شد که بلافاصله پس از شنیدن ناکلمه آن را تکرار نماید. پس از تکرار ناکلمه زمان واکنش هر کودک در تکرار ناکلمه توسط نرم افزار مذکور ثبت می گردید و تعداد خطاهای واجی و پاسخ های صحیح آنهامشخص می گشت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که کودکان لکنتی در کلیه موارد به استثنای زمان واکنش ناکلمه های سه هجایی عملکرد ضعیف تری را ارایه نمودند. البته نتایج پژوهش از نظر آماری معنادار نبود (P=0.2).
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این پژوهش تفاوت هایی را میان عملکرد کودکان لکنتی و غیر لکنتی نشان می دهد که می تواند امکان وجود نقص در فرایندهای زبانی کودکان لکنتی به ویژه رمزگذاری های واجی آنان در مکانیسم تولید واژه را مطرح نماید. البته این تفاوت ها معنی دار نبودند که می تواند به علت کم بودن تعداد نمونه باشد. همچنین الگوی تفاوت های بدست آمده میان دو گروه با فرضیات CRH همخوانی نشان می داد.
    کلیدواژگان: لکنت، فرضیه اصلاح پنهان، ناکلمه، زمان واکنش، خطای واجی
  • محمدرضا کوشش، هادی بهرامی، اکبر بیگلریان، اکبر فروع الدین عدل، لاله سامع سیاهکلرودی، حمید کریمی صفحه 52
    هدف
    یکی از آزمون های تشخیص نارساخوانی در کودکان، آزمون تمیز ادراک بینایی ریورسال است که به وسیله آن امکان تشخیص اختلال در دانش آموزان دوره ابتدایی به ویژه کسانی که در هفته یا ماه های اول تحصیل هستند امکان پذیر می گردد. هدف این پژوهش، مقایسه سه گروه از دانش آموزان عادی، عقب مانده ذهنی آموزش پذیر و نارساخوان در تمیز ادراک بینایی به منظور تشخیص نارساخوانی در آنان می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مقطعی– مقایسه ای است که با انجام آزمون ریورسال بر روی سه گروه 50 نفره از دانش آموزان 8 تا 12 ساله عادی، عقب مانده ذهنی آموزش پذیر و نارساخوان که با انتخاب ساده تصادفی از مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست بهزیستی شهر تهران گزینش شدند انجام گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی، آنالیز واریانس و آزمون غیر پارامتری کروسکال والیس استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش، اختلاف معناداری را بین نمرات آزمون هر سه گروه مورد مطالعه نشان داد (P=0.001). بالاترین نمرات متعلق به گروه دانش آموزان عادی و کمترین نمرات متعلق به دانش آموزان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر است. اختلاف نمره منفی دانش آموزان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر با دانش آموزان عادی بیش از اختلاف نمره آنها با دانش آموزان نارساخوان است.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که کودکان نارساخوان در ادراک بینایی خود دچار مشکلاتی می باشند و همچون وجود اختلاف معنادار بین نمرات آزمون سه گروه مورد مطالعه بیانگر وجود مشکلات ادراکی در دید و خواندن و لزوم برنامه ریزی به جهت تشخیص به موقع و شروع سریع تر درمان می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون ریورسال، نارساخوانی، عقب مانده ذهنی، دانش آموز عادی
  • کیانوش عبدی، سادات سیدباقر مداح، مهدی رهگذر، اصغر دالوندی صفحه 57
    هدف
    هدف این پژوهش شناخت و ارزیابی وضعیت آموزشی رشته های توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی و با استفاده از دیدگاه دانشجویان سال سوم و چهارم کارشناسی و سال دوم کارشناسی ارشد رشته های توانبخشی صورت گرفته است. در این پژوهش از روش تمام شماری (160 نفر) استفاده شد. داده های مربوطه از طریق پرسشنامه و با همکاری نمایندگان دوره های مختلف دانشجویان رشته های توانبخشی جمع آوری و با استفاده از مقیاس لیکرت از طریق ضریب همبستگی و استفاده از روش های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های نهایی این پژوهش نشان داد وضعیت ارزیابی برای هر یک از سرفصل های آموزشی به شرح ذیل بوده است.
    وضعیت محل تشکیل کلاس های تئوری «نسبتا مطلوب»، وضعیت محل تشکیل کلاس های عملی «نسبتا مطلوب»، وضعیت کلاس های عملی «نامطلوب»، وضعیت اداره امور کلاس ها «نسبتا مطلوب»، وضعیت کارشناسان آموزشی «نسبتا مطلوب»، وضعیت برنامه ریزی دروس «نامطلوب»، وضعیت نحوه ارایه دروس تئوری «نسبتا مطلوب»، وضعیت آموزش در مراکز بالینی «نامطلوب» و وضعیت مراکز بالینی «نامطلوب» می باشد.
    نتیجه گیری
    از مجموع نظرات حاصل چنین بر میآید که وضعیت برگزاری کلاس ها از لحاظ محل و اداره آن و ارایه دروس تئوری در سطح نسبتا مطلوبی بوده، ولی نحوه آموزش بالینی و وضعیت کلاس های عملی چنین نمی باشد. در بین گروه های آموزشی، گروه های گفتار درمانی، ارتوپدی فنی و فیزیوتراپی به ترتیب از مطلوبیت بیشتری برخوردار بوده اند. بنا به نظر دانشجویان ناهماهنگی در آموزش تئوری و بالینی وجود داشته و کمبود اساتید مجرب در آموزش تئوری و بالینی وجود دارد. برخی دانشجویان دلیل غیبت از کلاس ها را تدریس نامناسب عنوان می کنند و ضعف دسترسی به اساتید درسی، و راهنما و ضعف قوانین و مقررات آموزشی از دیگر مشکلات آنان است.
    کلیدواژگان: ارزیابی آموزشی، دانشجو، رشته های توانبخشی
  • مقاله مروری
  • جعفر میرزایی، محمدرضا خدایی، پروانه محمدخانی صفحه 65
    خشونت خانگی به هر نوع عمل خشونت آمیزی که بر اختلاف جنسیت مبتنی باشد گفته می شود. یکی از انواع خشونت که به دلیل مسایل فرهنگی و اجتماعی کمتر مورد توجه قرار گرفته، خشونت جنسی علیه کودکان و زنان است.
    یکی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی در خصوص خشونت ها و تهاجم جنسی اختلال استرس پس از ضربه می باشد. PTSD وقتی بروز می کند که شخص فشار روانی و هیجانی را که شدت آن عملا برای هر کسی آسیب رسان خواهد بود تجربه کرده باشد. این اختلال شامل ویژگی هایی مانند یادآوری خاطرات و تجربه مجدد سانحه در رویا و بیداری، اجتناب مستمر از یادآوری سانحه و کرختی عاطفی و بی حسی و برانگیختگی شدید می باشد، این علایم حداقل باید یکماه تداوم یابد تا فرد مبتلا به PTSD گردد.
    یکی از خشونت های خانگی سو رفتار جنسی و همسرآزاری است که در کودکان و زنان به صورت افسردگی، اضطراب و PTSD مشاهده می گردد.
    هدف از بررسی مقاله حاضر، مطالعه پدیده خشونت های خانگی از دیدگاه روانشناختی و اجتماعی و برآورد میزان شیوع و ویژگی های بالینی PTSD ناشی از تجاوز به عنف و... می باشد.
    این مطالعه به صورت مروری و بررسی مقالات و پیشینه تحقیقات داخلی و خارجی در مورد خشونت های جنسی در کودکان و زنان و بروز PTSD می باشد که از منابع مختلف و سایت های Psych INFO، NCPTSD، Psychlit و Traumatic stress در سال های (2005-1989) گردآوری شده است.
    نتایج این بررسی بیانگر میزان شیوع و بروز متفاوت بوده، اما به طور کلی، پیامدهای روانشناختی آن 25 الی 30 درصد در خصوص PTSD، افسردگی و اضطراب گزارش شده است.
    به طور کلی باید به پدیده خشونت خانوادگی و جنسی از دیدگاه های روانی، اجتماعی، زیستی و فرهنگی نگریست، چرا که پیامدهای روانشناختی آن سلامت روانی افراد جامعه را به خطر انداخته و برای پیشگیری از این پدیده باید مداخلات آموزشی و پیشگیرانه را در سطح اجتماع گسترش داد و شبکه های خانوادگی و اجتماعی را تقویت کرد.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، تجاوز به عنف، کودک آزاری، همسرآزاری، PTSD
  • مقاله گزارش موردی
  • زهرا رضوی، محمد مهدی تقدیری صفحه 75
    سندرم ولفرام عبارت است از همراهی دیابت شیرین جوانان، آتروفی عصب بینایی، دیابت بیمزه مرکزی و کری حسی عصبی و گاهی سندرم DIDMOAD نیز نامیده می شود. این سندرم یک بیماری ارثی اتوزومال مغلوب و نادر با شیوع 1 در 770000 نفر می باشد. اشکال ناکامل این سندرم، همچنین مواردی که دارای علایم متنوع دیگری بوده اند نیز گزارش شده است.
    سیر طبیعی سندرم ولفرام چنان است که بیشتر بیماران سرانجام دچار اکثر عوارض این اختلال نورودژنراتیو پیشرونده خواهند شد.
    دیابت شیرین جوانان و آتروفی عصب بینایی بهترین معیار تشخیصی سندرم ولفرام است.
    در این مقاله بیماری معرفی می شود که مبتلا به دیابت شیرین وابسته به انسولین و دیابت بیمزه مرکزی بود و در بررسی های بیشتر آتروفی دو طرفه عصب بینایی و اختلال شنوایی در فرکانس های بالا نیز تشخیص داده شد. والدین کودک نسبت خویشاوندی داشته و بیمار اولین مورد مبتلا در خانواده است.
    کلیدواژگان: آتروفی عصب بینایی، دیابت بی مزه مرکزی، دیابت شیرین وابسته به انسولین، سندرم ولفرام، DIDMOAD
|
  • Parvaneh Mohammadkhani, Mohammad Reza Mohammadi, Ebrahim Rezaei, Dokaheh, Hedyeh Azadmehr Page 6
    Objective
    This study aimed at determing psychopathology and personal and relationship problems in violent husband.
    Materials and Methods
    In this cross – sectional study 230 male were selected through a multi clustral sampling from four different regions of Tehran. Then they completed Conflict Tactics Scales-2, personal and relationship Profile and Symptoms Check list-90-Revised. Based on their response to Conflict Tactics Scales-2, they were devided in to two groups. Then the psychopathological profile and personal and Relationship problems were compaired.
    Results
    Psychopathology, personal and relationshoip Profile were drawn. It showed that violence is associated with Psychopathology and excessive personal and relationship problems in violent husband (P&le0/05).
    Conclusion
    Violent husband in compare with nonviolent husband have more severe psychological symptomathology and more personal and relationship problems.
    Keywords: Psychopathology, Personal problems, Relationship problems, Family violence, Wife abuse
  • Fatemeh Ghadiri, Alireza Jazayeri, Hassan Ashayeri, Mahmoud Ghazi, Tabatabaei Page 15
    Objective
    Some studies have found that schizo – obsessive patients have more deficits in cognitive functions. "Pathophysiological double jeopardy" theory suppose that in schizo – obsessive patients, cognitive impairments of obsessive – compulsive (OC) disorder are added to cognitive deficits of schizophrenia. The aim of the present study was determining that is there inter – relationship between OC symptoms and executive functions (EF)? If so improvement of EF may result to improvement of OC symptoms.
    Materials and Methods
    Thus in a exploratory study and by a multi case design with multiple baseline, 4 inpatient with schizo – obsessive diagnosis were treated by cognitive rehabilitation to improve EF. Their clinical and cognitive changes were measured weekly.
    Results
    The results demonstrated that cognitive rehabilitation reduced OC symptoms in at least two patient and improved their performance on EF tests. Furthermore a significant association was observed between the rate of improvement in EF and reduction OC symptoms.
    Conclusion
    The results provide evidence for supporting of inter – relationship of OC symptoms and EF.
    Keywords: Cognitive rehabilitation, Executive function deficits, Obsessive, compulsive symptoms, Schizo, obsessive
  • Fahimeh Kamali, Esmaeil Ebrahimi, Mohammad Bayat, Giti Torkaman, Mahyar Salavati Page 25
    Objective
    Full-thickness defects measuring 3 mm in diameter have been commonly used in studies of rabbits to evaluate new procedures designed to improve the quality of articular cartilage repair. These defects initially heal spontaneously. However, little information is available on the characteristics of repair of large defects. The aim of present study was to define the biomechanical characteristics of repair of 5x4 mm full- thickness osteochondral defects in the adolescent male rabbit.
    Materials and Methods
    In a Quasi - Experimental study 5 millimeter diameter and 4 mm deep osteochondral defects were drilled in femoral patellar groove of twenty-one rabbits, and examined at 4, 8 and 16 weeks. The left knee was kept intact as the normal control.. The knee joints were removed, and both legs were examined biomechanically by in situ indentation method at three time- intervals (4, 8, 16 weeks). The instantaneous and equilibrium elastic- modulus (after 900 second) measured during the test.
    Results
    There were no differences in cartilage mechanical properties (instantaneous and equilibrium elastic- modulus) between weeks (4, 8, 16 weeks) in two groups (P>0/05). Although Significant differences between experimental and control groups were seen in 16 weeks in instantaneous elastic- modulus (P<0/05). New tissue supported high stiffness than normal control in 16 weeks.
    Conclusion
    Full-thickness osteochondral defects, measuring 5x4 mm in diameter and dept in patellar groove of adolescent rabbit knee heal spontaneously.
    Keywords: Repair, Articular cartilage, Indentation, Elastic modulus
  • Nayyereh Tavafi, Nikta Hatami, Zadeh, Anoushirvan Kazem, Nezhad, Alireza Jazayeri Page 30
    Objective

    Rehabilitation services employees are exposed to stressors at everyday work because they are in touch with people who disability and problems have associated with. Inappropriate policies and processes in work place aggravate stress and would adversely affect mental and physical health of this population which in turn would affect their quality of work.

    Materials and Methods

    In order to determine the status of inappropriate organizational policies and processes as organizational stressors and related stress intensities in Tehran’s comprehensive rehabilitation centers, in a descriptive study all of the personnel were asked to fill a questionnaire which consisted of 32 questions. Content validity was approved by expertise people and reliability was 0.83.

    Results

    Revealed that misevaluation of employees (%98) and using unclear and inappropriate criteria for evaluating personal (%95) were the most prevalent inappropriate organizational policy and process that personnel confronted with. Also we found that exposure to "inequality of payment for similar jobs" and "invalidity of criteria which were used for personnel evaluation", induced highest degree of stress on employees (2.64 from 4 & 1.71from 4 respectively).

    Conclusion

    We conclude that as the most prevalent factor which induced stress in personnel is misevaluation, correction of personnel evaluation system should be over emphasized.

    Keywords: Job stress, Organizational policy, Organizational process, Rehabilitation administration, Comprehensive rehabilitation center
  • Vahid Nejati, Seyyed Mohammad Ebrahim Mousavi, Mohammad Reza Soroush Page 36
    Objective
    The purpose of this study is identification of rehabilitation needs in orthopedic injuries of bam earthquake.
    Materials and Methods
    In this cross sectional study we examined 3000 Persons of the injured people of the Bam earthquake who were referred to the hospitals of the country. We selected some of hospitals randomly and evaluated history of all patients that had been injured by earthquake.
    Results
    Data shows that the most injuries are because of fracture and dislocation (63.74%). then, the traumatic injuries of the peripheral and central nervous system have the most penetration. (11.15 % and 9.53%) and the other cases including soft tissue injuries (3.17%), open wound (9.48%), arterial injuries (0.72%) and amputee have the least of all (0.55%).
    Conclusion
    The practical conclusion for critic management is that the most needed experts are orthopedic and rehabilitation experts (physiotherapists and technical orthopedists), the emergency rehabilitation clinic are required for prompt rehabilitation services too.
    Keywords: Rehabilitation needs, Orthopedic injuries, Bam earthquake, Physiotherapy, Technical orthopedic
  • Nourollah Dini, Torki, Hadi Bahrami, Abbas Davarmanesh, Akbar Biglarian Page 41
    Objective

    The purpose of this research was to study the relationship between stress and marital satisfaction of parents with educable mental retarded (E. M. R.) children.

    Materials and Methods

    In this comparative –cross sectional study two groups of parents with E.M.R. and normal children each consists of 20 girls and 20 boys were chosen by cluster and simple randomize sampling and matched from ordinary and exceptional schools. This survey was implemented based on the Questionnaire of resources and stress, and marital satisfaction questionnaire (Enrich). The results were analysed by statistical tests such as pearson and spearman correlation, independent sample t-test and Co-Variance analysis of variance.

    Results

    The Findings indicated that there was significant relation between stress and marital satisfaction of parents with E. M. R children (P=0/001). Also, parents of E.M.R. children in comparison with parents of normal children have more stress (P=0/001) and less marital satisfaction (P=0/021). Meanwhile, the correlation between stress and marital satisfaction was negative (r=-0.57). It means that decreasing of marital satisfaction caused by stress.

    Conclusion

    The results revealed that the stress of educablemental retarded children's parents lead to decreasing of marital satisfaction. In other words, marital satisfaction has direct relationship with mental retarded child in the family. So, we can counsel and train to the parents of mental retarded children for reducing experienced stress.

    Keywords: Stress, Marital satisfaction, Parents, Educable mental retarded
  • Mehdi Bakhtiar, Zahra Soleymani, Behrouz Mahmoudi, Bakhtiari Page 47
    Objective
    The goal of this research is to attest Covert Repair Hypothesis (CRH) i.e, discovering the phonological loop of the word production process in stuttering children.
    Materials and Methods
    In this analytical (Case – Control) research, forty bisyllabic and trisyllabic nonwords were designed. After the pilot study, these nonwords were presented to twelve stuttering children with the ages 5-8 and twelve nonstuttering children by the use of DMDX software. Children were asked to repeat the nonwords immediately after hearing them, the reaction time were recorded by the DMDX. The number of phonological errors and correct responses were determined.
    Results
    Findings proved that stuttering children in all its forms except of reaction time of trisyllabic nonwords had a weak performance. However, the research results were not statistically significant.
    Conclusion
    The study evidences show differences between stuttering and nonstuttering children performances. This may outline the possible of defect in language processes of stuttering children, especially in phonological encoding of word production mechanism. Also, the difference pattern between groups had coordination with CRH assumptions.
    Keywords: Stuttering, Covert repair hypothesis, Nonword, Reaction time, Phonological error
  • Mohammad Reza Koushesh, Hadi Bahrami, Akbar Biglarian, Akbr Forougheddin, Adl, Laleh Same, Siahkalroudi, Hamid Reza Karimi Page 52
    Objective
    Riversal visual perception discrimination test is one of the dyslexia diagnostic tests in children which can be performed in the group (group-based) and it is reliable to detect these disorders in students of the primary schools especially those who spend their first educational weeks or months. The aim of this survey is comparison of Riversal test pictures among three groups of students: normal, educable mental retarded students and students with learning disabilities, aged 8-12 years old that were under coverage of Tehran Welfare Department.
    Materials and Methods
    This Comparative cross – sectional study has performed on 150 girls and boys of mentioned groups that were selected by simple randomize selection.
    Results
    The findings suggested that there was significant difference between surveyed groups (P=0.001). The highest scores were related to normal students and the lowest scores to educable mental retarded. The interval of negative scores of educable mental retarded from normal students was more than that of between educable mental retarded and learning disabilities.
    Conclusion
    This survey indicates that students with learning disabilities (dyslexia) have problems in their visual perception and this test can help to diagnose and determine abnormal children as soon as possible in order to better treatment.
    Keywords: Reversal test, Dyslexia, Mental retarded, Normal students
  • Kianoush Abdi, Sadat Seyyed Bagher Maddah, Mehdi Rahgozar, Asghar Dalvandi Page 57
    Objective
    This Study was aimed to determine the educational situation of rehabilitation branches in welfare and Rehabilitation University.
    Materials and Methods
    This descriptive evaluation was performed using the viewpoints of undergraduate students studying in 3rd and 4th year together with the postgraduates in their 2 nd year that practiced the census of 160 students. The data was gathered using the questionnaire with the collaboration of studernt's representatives and analysed utilizing the likurt Index through the correlation coefficient.
    Results
    Final findings of this research showed that the situation of evaluation for each educational heading is as follows: The situation of location for theoretical classess " rather desirable" and for practical classes "rather desirable". The Situation of practical classes "undesirable", The status of classes affairs office "rather desirable" the status of educational experts "rather desirable", the situation of lessons planning "undesirable", the situation of presenting the theoretical lessons "rather desirable " the situation of education in clinical centers " undesirable" and the situation of clinical centers "undesirable".
    Conclusion
    From all the student's viewpoints it concludes that situation of classes location, status of classes affairs office and, quality of theoretical classes are rather desirable but situation of practical classes and quality of clinical education are undesirable. Among educational groups speechtherapy department had better than others.
    Keywords: Educational evaluation, Student, Rehabilitation branches
  • Jafar Mirzaei, Mohammad Reza Khodaei, Parvaneh Mohammadkhani Page 65
    The familial violence is any violent action based on sexual dispute that result in somatic, sexual or psychiatric hurts or pain. One of the familial violence is child and spouse abuse that result in depression, anxiety and PTSD. The aim of this article is study of familial violence phenomena from different psychiatric and social views and the rate of appearance and epidemiology and clinical character of PTSD as the result of sexual rape. This study is based on review of literature and antecedent & internal and external investigations from 1989 to 2004 from internet sites like NC PTSD psychilt – psych Info.Conclusions of different accidental and nonaccidental studies sign the rate of 25 – 30% psychiatric side effects as the result of somatic and sexual abuse and appearance of PTSD-Depression and Anxiety. Because the phenomena of familial and sexual violence has social and psychiatric nature, It is necessary to take health care and educative and preventive methods for prevention of appearance of such injuries in society and support from familial and social network.
    Keywords: Familial violence, Sexual rape, Child abuse, Wife abuse, PTSD
  • Zahra Razavi, Mohammad Mehdi Taghdiri Page 75
    Wolfram syndrome is the association of diabetes mellitus, optic atrophy, diabetes insipidus and sensorineural deafness and is sometimes called DIDMOAD (Diabetes Insipidus, Diabets Mellitus, Optic Atrophy, and Deafness). It is a rare autosomal recessive disease with prevalence of one per 770,000. Natural history of Wolfram syndrome suggests that most patients will eventually develop most complications of this progressive neurodegenerative disorder. Juvenile–onset diabetes mellitus and optic atrophy are the best available diagnostic criteria for Wolfram syndrome.In this report clinical features of a patient with DIDMOAD syndrome is presented. A 12 year old male presented with short standing diabetes mellitus and diabetes insipidus. Further investigations showed bilateral optic atrophy, mild hearing loss and short stature. His parents were relative and he is first case in his family.
    Keywords: Diabetes mellitus, Diabetes insipidus, Optic atrophy, Wolfram syndrome, DIDMOAD