فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1386)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/04/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد تقی پوردرزی، اسماعیل ابراهیمی، مهیار صلواتی، بهرام مبینی، هاجر ذکاوت، محمدعلی سنجری صفحه 6
    هدف
    تعیین تکرارپذیری اندازه گیری های یک آزمونگر برای معاینات بالینی و شاخص های رادیوگرافی که جهت تشخیص بیماران دچار ناپایداری قطعه ای فقرات کمری استفاده می شوند هدف این مطالعه می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی و متدلوژیک، 15 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی در محدوده سنی 43-22 سال با انتخاب غیر احتمالی و ساده شرکت داشتند. معاینات بالینی شامل سنجش شدت درد، دامنه حرکتی فلکسیون و اکستانسیون به روش شوبر، الگوهای حرکتی نابجا، آزمون تحمل فلکسوری و اکستانسوری به روش ایتو (Ito) و فلکسور جانبی با آزمون Sid Support، آزمون های بلند کردن مستقیم پا (SLR) دوطرفه و Sit-Up، آزمونProne Instability و شاخص Oswestry بودند. متغیر های رادیوگرافی شامل متغیرهای کمیت حرکت (جابجایی و چرخش مهره ها در سطح ساجیتال) به دو روش دوپوئیس و پنجابی و متغیرهای کیفیت حرکت (فاکتور ناپایداری، مرکز چرخش و طول سنتروئید) بودند. از روش Putto برای اخذ رادیوگرافی فلکسیون – اکستانسیون استفاده شد. پنج کلیشه در وضعیت های نوترال، فلکسیون و اکستانسیون کامل و دامنه میانی فلکسیون و اکستانسیون از بیماران اخذ شد. برای تکرارپذیری متغیرهای کمی از ضریب همبستگی آی.سی.سی و در متغیرهای اسمی از آماره کاپا استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از تکرارپذیری بالا در شدت درد(89/0=ICC)، دامنه حرکتی فلکسیون (93/0=ICC) و اکستانسیون (74/0=ICC)، آزمون Sid support (86/0-85/0=ICC)، تحمل اکستانسوری (86/0=ICC) و فلکسوری (82/0=ICC) و شاخص Oswestry (97/0=ICC) است. ارزش کاپا برای الگوهای حرکتی نابجا (66/0=k)، SLR دو طرفه و Sit-Up (65/0=k) و آزمونProne Instability (66/0=k)، نشاندهنده میزان توافق خوب می باشد. مختصات مرکز چرخش روی محورX (99/0=ICC) و Y (96/0=ICC)، چرخش به روش دوپوئیس (83/0=ICC) و پنجابی (88/0=ICC) دارای تکرارپذیری بسیار بالا و طول سنتروئید با 3 کلیشه (60/0=ICC) و 5 کلیشه (64/0=ICC)، فاکتورناپایداری با 3 کلیشه (61/0= ICC) و 5 کلیشه (72/0=ICC)، جابجایی به روش دوپوئیس (69/0=ICC) و پنجابی(76/0=ICC) از تکرارپذیری متوسط به بالا برخوردارند.
    نتیجه گیری
    آزمون های بالینی شامل شدت درد، دامنه حرکتی فلکسیون و اکستانسیون، آزمونSid support، تحمل اکستانسوری و فلکسوری و شاخص Oswestry از تکرارپذیری بالا تا بسیار بالا برخودارند. الگوهای حرکتی نابجا، SLR دوطرفه و Sit-Up و آزمون Prone Instability از میزان توافق خوب برخوردارند. شاخص های رادیوگرافی دارای تکرارپذیری متوسط تا بسیار بالا هستند.
    کلیدواژگان: ناپایداری قطعه ای فقرات کمری، تکرارپذیری، آزمون های بالینی، رادیوگرافی، کمردرد
  • تیمور عسگری، محمدرضا صادقیان، نورالدین نخستین انصاری، مهدی عبدالوهاب، محمود جلیلی، سقراط فقیه زاده صفحه 13
    هدف
    ارزیابی تعادل در بیماران نورولوژیک مقدم بر برنامه ریزی درمانی می باشد. با مرور بر اطلاعات تست های تعادلی مشاهده می شود که اکثر آنها برای بیماران بزرگسال هنجاریابی شده اند و کمتر قابل استفاده در جمعیت کودکان می باشند. بنابراین دسترسی به مقیاسی پایا به منظور ارزیابی تعادل عملکردی در کودکان فلج مغزی ضروری می باشد. هدف این تحقیق بررسی پایایی اینترریتر و اینترا ریتر مقیاس تعادلی برگ در ارزیابی تعادل کودکان فلج مغزی اسپاستیک می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی که از نوع اعتبارسنجی می باشد، 20 کودک مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک با دامنه سنی 6 تا 12 سال و با میانگین سنی و انحراف معیار (35/7X=، 84/1 SD =)، با انتخاب غیر تصادفی در مطالعه شرکت نمودند. پس از کسب رضایت از والدین و آشنایی کودک با آزمون، ارزیابی اینترریتر در یک جلسه توسط آزمونگران بصورت تصادفی انجام و ارزیابی اینترا ریتر، یک هفته بعد انجام شد. از آزمون ضریب همبستگی درون طبقه ای (ICC) جهت همبستگی بین نمرات دو آزمونگر استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به ضرایب همبستگی بدست آمده، توافق دو آزمونگر (001/0، p<985/0=ICC) و توافق در یک آزمونگر (001/0، p<994/0=ICC) عالی بود.
    نتیجه گیری
    مقیاس تعادلی برگ دارای پایایی اینترریتر و اینترا ریتر بالا(High) برای اندازه گیری تعادل در کودکان مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک می باشد. بنابراین به عنوان یک معیار کلینیکی پایا برای ارزیابی تعادل این کودکان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، مقیاس تعادلی برگ، تستهای پایایی
  • مهشید کریمی قلعه تل، بهنام اخباری، محمد جعفر شاطرزاده، مهیار صلواتی صفحه 17
    هدف
    بررسی مقایسه ای تاثیر تیپینگ مچ پا بر روی ثبات پاسچرال در بیماران مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا با افراد سالم هدف این تحقیق می باشد.
    روش بررسی
    در مرحله اول یک مطالعه مقدماتی شامل تحقیق متدولوژیک جهت تعیین سطح تکرارپذیری اندازه های بدست آمده، در دو گروه 8 نفره از بیماران و افراد سالم به انجام رسید. نتایج حاکی از عالی بودن سطح تکرارپذیری نسبی و مطلق شاخص های ثباتی در شرایط مختلف آزمون بود. در مرحله دوم طی یک مطالعه شبه تجربی از نوع مورد - شاهدی در دو گروه 15 نفره از بیماران و افراد سالم که غیر تصادفی و ساده و بصورت هدفمند انتخاب شده بودند، شاخص های ثباتی کلی، قدامی – خلفی و طرفی با استفاده از سیستم تعادلی بایودکس، در دو شرایط با و بدون تیپینگ مچ پا و ایستادن روی یک پا و دو پا، مورد بررسی قرار گرفت. داده های تحقیق با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی، آنووا و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    کاربرد تیپینگ در مقایسه با شرایط قبل از آن، در دو گروه سالم و بیمار، نشانگر کاهش معنی دار میزان شاخص های ثباتی در کلیه آزمون ها بود (001/0 P<).
    نتیجه گیری
    مشکلات کنترل پاسچر را می توان به عنوان جنبه های مهمی در ارزیابی و درمان بیماران مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا در نظر گرفت که نیاز به ارزیابی و درمان دارد. به نظر می رسد تیپینگ مچ پا از طریق افزایش درون داده های حس عمقی باعث بهبود کنترل پاسچرال پویا در زنان مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا می شود.
    کلیدواژگان: بی ثباتی عملکردی، مفصل مچ پا، شاخص ثباتی، تیپینگ
  • ایرج عبداللهی، محمد تقی جغتایی، مهیار صلواتی، اسماعیل ابراهیمی، حسین عشایری صفحه 24
    هدف
    بررسی یادگیری صریح در بیماران مبتلا به سکته مغزی یک طرفه و مقایسه آن با افراد سالم و تعیین نقش عوامل موثر بر یادگیری این بیماران هدف این مطالعه می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق تحلیلی مورد - شاهدی، از یک نرم افزار کامپیوتری جهت بررسی یادگیری حرکتی استفاده شده است که طی آن 4 مربع با رنگهای مختلف بر صفحه نمایشگر ظاهر می شد و داوطلب به محض مشاهده هر مربع باید کلید تعریف شده مرتبط با آن را فشار می داد. 15 بیمار مبتلا به سکته مغزی با انتخاب هدفمند و غیر تصادفی و 15 فرد سالم همسان که با گروه مورد جور شده بودند، در این تحقیق شرکت داشتند. در روز اول 8 بلوک حرکتی تمرین می شد. 24 ساعت بعد یک آزمون یادآوری از داوطلبین بعمل می آمد که شامل دو بلوک حرکتی با الگوی منظم بود. همه داوطلبین راست دست بوده و بیماران نیز دارای ابتلای سمت راست بوده و با همان سمت مبتلا تمرین را انجام می دادند و زمان سکانسها و بلوکهای حرکتی به عنوان متغیر تحقیق اندازه گرفته می شد.
    یافته ها
    انجام بلوکهای تحقیق در بیماران با اختلاف معنی داری کندتر از افراد سالم بود (05/0 P<). بین زنان و مردان چه در بیماران و چه در افراد سالم اختلاف معنی داری وجود نداشت. همچنین متغیرهای سن، جنس و سطح تحصیلات تاثیر قابل توجهی بر نتایج تحقیق نداشت(05/0 P>). زمان انجام بلوکهای حرکتی در دفعات آخر نسبت به دفعات ابتدایی کاهش معنی داری در هر دو گروه داشت(05/0 P<).
    نتیجه گیری
    اگرچه بیماران مبتلا به سکته مغزی یک طرفه، درمجموع حرکت را کندتر از افراد سالم همسان انجام می دادند، اما یادگیری حرکتی که بصورت کاهش پایدار در زمان بلوکها تعریف شده بود، در هر دو گروه سالم و بیمار وجود داشت. به عبارت دیگر بیماران مبتلا به سکته مغزی در طی انجام حرکت با دست مبتلا قابلیت یادگیری حرکتی را دارا هستند.
    کلیدواژگان: سکته مغزی یک طرفه، یادگیری صریح، وظیفه حرکتی زمانی متوالی، مهارت ادراکی، حرکتی
  • زهرا سلیمانی، فاطمه سیاحی، شهره جلالی صفحه 31
    هدف
    این مطالعه با هدف تهیه آزمون هجی کردن و تعیین روایی و اعتبار آن در پایه اول ابتدایی به منظور بررسی تاثیر طول کلمه بر خطاهای هجی کردن انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی و از نوع ابزار سازی و اعتبارسنجی می باشد. جمعیت مورد مطالعه دانش آموزان کلاس اول ابتدایی (یک کلاس از مدرسه دخترانه و یک کلاس از مدرسه پسرانه) از منطقه 8 آموزش و پرورش شهر تهران می باشند که به صورت آسان و غیر تصادفی انتخاب شدند. ابتدا کلمات کتاب «بنویسیم» پایه اول ابتدایی بر اساس طول کلمه (ساختار هجایی) مورد بررسی قرارگرفت. سپس از میان 494 کلمه موجود در کتاب فارسی، 241 کلمه که حاوی تمام ساختارهای هجایی بودند، برای انتخاب به صاحب نظران داده شد. بر اساس نظر آنان از میان 241 کلمه، 40 کلمه انتخاب گردید. این کلمات توسط دو آزمونگر در طی دو مرحله به تفکیک به دانش آموزان پایه اول ابتدایی به صورت دیکته گفته شد و خطاهای دیکته تعیین و با استفاده از آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که ضریب همبستگی بین اجراهای متوالی بالا است. همچنین مقایسه میانگین تعداد خطاها در نوبت های مختلف اجرا نشان می دهد که در پسران اختلاف میانگین از نظر آماری معنی دار نیست (مقدار p به ترتیب در دو مرحله اجرا توسط آزمونگر اول و دوم عبارت است از: 33/0 = P و 56/0 = P)، اما در دختران بین میانگین تعدادخطاهای مرحله اول و دوم از نظر آماری اختلاف وجود دارد (مقدار p به ترتیب در دو مرحله اجرا توسط آزمونگر اول و دوم عبارت است از: 002/0 P و 1= P).
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهد آزمون مورد نظر از روایی و اعتبار بالایی برخوردار است و می توان از آن در پژوهشهای مورد نظر و بررسی ارتباط ساختار هجایی کلمه و خطاهای هجی کردن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آزمون هجی کردن، دیکته، پایه اول ابتدایی
  • فریبا یادگاری، مرضیه عمروانی، پیمانه شیرین بیان، پریوش نعیمی صفحه 39
    هدف
    بسیاری از بیماران مبتلا به آلزایمر در مراحل اولیه بیماری، علاوه بر نقایص حافظه و زبان پریشی، کنش پریش هستند که می تواند باعث بروز اختلالاتی در زندگی روزمره آنان گردد. هدف از تحقیق حاضر بررسی وجود هرگونه کنش پریشی و نوع آن در سالمندان مبتلا به دمانس نوع آلزایمر در مراحل اولیه و مقایسه آن با گروه سالمندان سالم (کنترل) می باشد.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع تحلیلی مورد - شاهدی می باشد. تعداد 14 بیمار سالمند مبتلا به دمانس از نوع آلزایمر و 20 نفر سالمند سالم که از نظر سن و تحصیلات با آنها همتا شده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران از بین مراجعان به انجمن آلزایمر و با تشخیص روانپزشک از بین افراد با دمانس خفیف تا متوسط (27-15MMSE=) بصورت هدفمند انتخاب شده و با سالمندان سالم (30-25 = MMSE) مقایسه گردیدند. روی افراد هر دو گروه آزمون کنش پریشی (نیلی پور، 1384) اجرا گردید. این آزمون شامل چهار زیرآزمون حرکات مفهومی، حرکت های مفهومی اشاره با دست، حرکت های دهانی و تنفسی و حرکت های تقلیدی کار با اشیا می باشد. داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف – اسمیرنوف، من – ویتنی، آزمون تی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمرات آزمون کنش پریشی در دو گروه بیمار و کنترل تفاوت معنی داری دارد(001/0 P<). به طوری که بیماران آلزایمر، مبتلا به کنش پریشی و افراد سالمند سالم، غیر مبتلا به کنش پریشی تشخیص داده شدند. علاوه بر این مقایسه نمرات افراد بیمار در زیر آزمون های مختلف آشکار کرد که نمرات آنان در زیر آزمون حرکات مفهومی از همه زیرآزمون های دیگر کمتر (کنش پریشی بیشتر) و تفاوت آن معنادار می باشد(001/0 P<). همچنین نمرات بیماران در زیرآزمون حرکت های دهانی و تنفسی از همه زیرآزمون ها بیشتر (کنش پریشی کمتر) و تفاوت آن معنادار است (001/0 P<).
    نتیجه گیری
    کنش پریشی به عنوان یکی از علائم عصب روانشناختی در مراحل اولیه بیماری آلزایمر قابل بررسی است و می تواند به صورت تکمیلی برای تایید تشخیص افتراقی به کار رود. بررسی زیر گروه های کنش پریشی نیز می تواند در تعیین نوع کنش پریشی، فهم اختلالات مشاهده شده و راه های احتمالی توان بخشی آنان کمک کند.
    کلیدواژگان: کنش پریشی، سالمند، دمانس نوع آلزایمر، زبان پریشی، اختلال حافظه
  • بتول ماندنی، علی حسین سازمند، مژگان فرهبد، مسعود کریملو، ماشاءالله ماندنی صفحه 44
    هدف
    بررسی و تشخیص اختلال بینایی- حرکتی در کودکان با اختلال ویژه یادگیری و کاربرد مداخلات کاردرمانی در جهت ارتقا و بهبود این مهارت، می تواند در بهبود وضعیت خواندن و نوشتن این کودکان موثر واقع شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر مداخلات کاردرمانی بر مهارتهای بینایی- حرکتی کودکان دارای اختلال ویژه یادگیری در مقطع ابتدایی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش تجربی و مداخله ای می باشد. برای انجام این پژوهش، 23 کودک با اختلال ویژه یادگیری (پایه دوم، سوم و چهارم) از مراجعین به مرکز مشکلات ویژه یادگیری شهر تهران، انتخاب شدند. این کودکان از نظر بینایی و شنوایی سالم و بهره هوشی آنها طبیعی بود. نمونه ها بطور تصادفی به دو گروه مداخله (11 نفر) و مقایسه یا شاهد (12 نفر) تقسیم شدند. مهارتهای بینایی- حرکتی کلیه نمونه ها ابتدا توسط آزمون مهارتهای بینایی- حرکتی (TVMS-R) مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس مداخلات کاردرمانی در گروه مداخله صورت گرفت و مجددا توسط آزمون TVMS-R ارزیابی هر دو گروه انجام و با استفاده از آزمون تی زوجی و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در بررسی نمره کل آزمون، اختلاف معناداری در گروه مقایسه، قبل و بعد از مداخله داده نشد (4/0=P)، اما در گروه مداخله اختلاف معناداری دیده شد (001/0P<). در بررسی مجموع نمرات طبقه 2، 5 و 7 نیز که علاوه بر مهارتهای یکپارچگی بینایی- حرکتی و تثبیت چشمی بیشتر نیازمند مهارتهای بینایی- فضایی هستند، تاثیر معنادار مداخلات کاردرمانی دیده شد (001/0P<) و بررسی مجموع نمرات طبقات 1، 3، 4، 6 و 8 نشان داد که مداخلات کاردرمانی تاثیر معناداری بر مجموع این طبقات و در نتیجه مهارتهای تجزیه و تحلیل بینایی داشته است (005/0P<).
    نتیجه گیری
    مداخلات کاردرمانی بر مهارتهای بینایی- حرکتی و اجزای آن (یکپارچگی بینایی- حرکتی، تجزیه و تحلیل بینایی و بینایی- فضایی و تثبیت چشمی) در کودکان دچار اختلال ویژه یادگیری مراجعه کننده به مرکز مورد نظر، بطور معناداری موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، مهارتهای بینایی، حرکتی، مداخلات کاردرمانی
  • یلدا کاظمی، فاطمه درخشنده صفحه 50
    هدف
    بررسی حاضر با هدف ارائه یک ارزیابی جامع و کامل از ساختمان و عملکرد حرکتی مکانیسم گفتار در کودکان پیش دبستانی شکل گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه در بخش اول بصورت توصیفی و اعتبارسنجی و در بخش دوم بصورت مقطعی مقایسه ای انجام شد. پس از ترجمه و اعتباریابی «پروتکل کنترل حرکتی دهان- گفتار رابینز و کلی» طی یک مطالعه مقدماتی، این دستورالعمل به منظور ارزیابی عملکرد راه صوتی برای 300 کودک 3 تا 6 ساله فارسی زبان اصفهانی که به شیوه تصادفی و خوشه ایاز بین مهدکودکها و آمادگی ها انتخاب و به سه گروه تقسیم شده بودند، اجرا شد. از معیار آلفای کرونباخ برای تعیین ضریب پایایی و برای گزارش هنجارها از ارائه میانگین و انحراف معیار استفاده شده است. برخی از تفاوتهای مشاهده شده میان گروه های سنی مختلف نیز با آزمونهای تی و آنووا مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمرات کودکان 5 تا 6 ساله در اغلب متغیرهای عملکردی به طور معناداری بیشتر از سایر گروه های سنی بود (001/0 P<). ضریب پایایی فرم پروتکل نیز به تفکیک گروه های سنی و دو متغیر ترکیبی نمره کل ساختمان از 19/0 تا 59/0 و نمره کل عملکرد اندامهای گفتاری از 75/0 تا 80/0 گزارش شد.
    نتیجه گیری
    عملکردهای گفتاری کودکان با افزایش سن افزایش یافته که نشان از بلوغ عصبی و مهارتی کودکان بزرگتر در اجرای عملکردهای دهانی و گفتاری دارد. این پروتکل در مقایسه با سایر ارزیابی های موجود می تواند ارزیابی صحیح تری از مکانیسم دهان- حنجره در دیزارتری دوران کودکی ارائه داده و برای آپراکسی رشدی گفتار نیز معرف بهتری نسبت به سایر تستهای موجود می باشد. با توجه به بالا بودن ضرایب پایایی نمره کل عملکرد اندامهای گفتاری در گروه های مختلف سنی، می توان از این بخش از پروتکل در تحقیقات و امور بالینی استفاده مطلوب نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی حرکتی گفتار، کودکان، روایی، پایایی، گفتار درمانی
  • اصغر دادخواه صفحه 57
    هدف
    با توجه به اینکه بومی کردن مدل های توانبخشی از اهمیت خاصی برخوردار است؛ در این مطالعه ضمن معرفی توانبخشی روانی ژاپنی، میزان اثر بخشی آن بر کودکان دارای معلولیت جسمی و ذهنی سنجیده می شود.
    روش بررسی
    در این پژوهش شبه تجربی از نوع قبل و بعد، با انتخاب 120 نفر کودک 5 تا 10 ساله دارای معلولیت های فلج مغزی (CP) و کم توان ذهنی (MR) بصورت نمونه های در دسترس از کلینیکهای توانبخشی تهران، با انجام تکنیک های توانبخشی روانی به روش ژاپنی (دوسا) به مدت سه ماه شامل 24 جلسه یکساعته درمانی برای هر کودک و جمعا 2880 جلسه درمانی، وضعیت قبل و بعد از مداخله کودکان مورد مقایسه قرار گرفت. کودکان مبتلا به فلج مغزی جهت بررسی تاثیر انجام تکنیکهای دوسا بر وضعیت ستون فقرات و متغیرهای قابل سنجش قوس گردن، پشت، کمر و وضعیت لگن و کودکان کم توان ذهنی جهت بررسی تاثیر انجام تکنیکهای دوسا بر وضعیت بدن و حرکت و چکونگی تعامل اجتماعی آنها، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل کیت سنجش، پرسشنامه تعامل اجتماعی و ابزارتصویری ترسیمی بود. داده های حاصل با انجام آزمونهای آماری ویلکاکسون و آنووا مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تکنیکهای درمانی دوسا بطور معناداری بر بهبود وضعیت ستون فقرات و قوسهای گردن، پشت و کمر کودکان مبتلا به فلج مغزی موثر بوده است (005/0 P<). همچنین در مورد کودکان کم توان ذهنی، وضعیت بدن و حرکت آنان بعد از مداخله با توجه به نتیجه آزمون آنووا نسبت به قبل از مداخله اختلاف معناداری نشان نداد (237/0 = P). تعامل اجتماعی آنان بخصوص تعامل با خانواده بعد از تمرینات پیشرفت چشمگیری داشت (001/0 P<).
    نتیجه گیری
    بطور کلی با توجه به شواهد آماری، تصویری و بالینی این تحقیق می توان نتیجه گرفت که تمرینات برنامه توانبخشی روانی دوسا بر بهبود وضعیت بدنی و روانی کودکان مبتلا به فلج مغزی و کم توان ذهنی موثربوده است و می توان از آن بعنوان یک روش تکمیلی در درمان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دوسا، هو، توانبخشی روانی، کودکان فلج مغزی، کودکان کم توان ذهنی، تعامل اجتماعی
  • فاطمه هداوندخانی، هادی بهرامی، فاطمه بهنیا، مژگان فرهبد، مسعود صالحی صفحه 63
    هدف
    یکی از مشکلات رایج در مدارس کودکان کم توان ذهنی اختلالات دست نویسی است. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط تحلیل فضایی و دست نویسی در دانش آموزان کم توان ذهنی است.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از نوع مطالعات توصیفی مقطعی و به روش همبستگی است، کلیه 126 دانش آموز کم توان ذهنی (53 دختر و 73 پسر) در دامنه سنی 9 تا 19 سال که در سال تحصیلی 85-1384 در پایه های اول تا پنجم ابتدایی در مدارس استثنایی شهرری مشغول به تحصیل بودند، به روش تمام شمار شرکت نمودند. برای همه دانش آموزان چک لیست دست نویسی محقق ساخته و نیز خرده آزمون طراحی با مکعب های وکسلر اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری تی مستقل، یومن ویتنی، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    ضریب همبستگی ثانوی کندال نوع C نشان داد که بین دست نویسی و تحلیل فضایی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد (305/0=r و 0001/0P<). همچنین تحلیل فضایی با اندازه حروف نسبت به هم (007/0P<)، با اندازه کل نوشته (0001/P<) و با روی خط نویسی(002/0P<) رابطه مثبت معنی دار دارد.
    نتیجه گیری
    وجود ارتباط بین تحلیل فضایی و دست نویسی مبین این امر است که به منظور بهبود خوانایی دست نویسی دانش آموزان کم توان ذهنی در مقوله های اندازه حروف نسبت به هم، اندازه کل نوشته و روی خط نویسی، مداخلات درمانی در زمینه تحلیل فضایی الزامی است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، دست نویسی، دانش آموز کم توان ذهنی
  • گلاویژ کریمی جوان، رضا نیلی پور، حسین عشایری، فریبا یادگاری، مسعود کریملو صفحه 69
    هدف
    لکنت یکی از شایع ترین اختلالات گفتاری است. با این وجود علت آن به درستی مشخص نیست. آسیب عملکردهای شناختی همچون حافظه هیجانی و توجه یکی از عوامل مهم آن به شمار می رود. در این تحقیق بعنوان هدف اصلی، عملکرد حافظه آشکار و حافظه ضمنی بین افراد مبتلا به لکنت و افراد عادی مورد مقایسه قرار گرفته و همچنین بصورت جنبی میزان اضطراب و افسردگی در این دو گروه مقایسه شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه ازنوع تحلیلی مورد- شاهدی تحلیلی می باشد. تعداد 30 نفر افراد مبتلا به لکنت به عنوان آزمودنی با انتخاب هدفمند از نمونه های در دسترس و مراجعه کننده به کلینیک های گفتار درمانی تهران و 30 نفر افراد عادی به عنوان گروه شاهد از طریق همتاسازی با گروه مورد بر اساس سن، جنس، تحصیلات و دوزبانگی مورد مقایسه قرار گرفتند. برای بررسی عملکرد حافظه آشکار از آزمون «یادآوری نشانه ای» و برای بررسی عملکرد حافظه ضمنی از آزمون «تکمیل کردن ریشه واژه» و برای سنجش میزان اضطراب و افسردگی افراد از پرسشنامه سلامت عمومی (28 GHQ) استفاده شد. سپس متغیرهای تعداد واژه های با بار عاطفی مثبت و منفی در حافظه آشکار و حافظه ضمنی و نیز نمره میزان اضطراب و افسردگی با استفاده از آزمونهای آماری تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افراد مبتلا به لکنت واژه های با بار عاطفی مثبت درحافظه آشکار را به طور معنی داری نسبت به افراد عادی کمتر بازشناسی می کنند. همچنین افراد مبتلا به لکنت در آزمون های حافظه آشکار وحافظه ضمنی، واژه های با بار عاطفی منفی را بیشتر از واژه های با بار عاطفی مثبت بازشناسی می کنند (05/0P<). علاوه بر این مشخص شد که میزان اضطراب افراد مبتلا به لکنت به طور معناداری بیشتر از افراد عادی بود(001/0P<)، همچنین میزان افسردگی افراد مبتلا به لکنت بیشتر از افراد عادی بود ولی تفاوت آنها معنادار نبود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش عملکردهای شناختی از جمله حافظه هیجانی در برنامه ریزی حرکتی گفتار و مشاهده تفاوت درعملکرد حافظه هیجانی مثبت و منفی بین افراد لکنتی و عادی در این مطالعه، به نظر می رسد که توجه به مقوله حافظه هیجانی در بازتوانی افراد مبتلا به لکنت می تواند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: لکنت، حافظه آشکار، حافظه ضمنی، واژه های با بار عاطفی مثبت، واژه های با بار عاطفی منفی
  • سمیه غفاری، فضل الله احمدی *، سید مسعود نبوی، ربابه معماریان، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 73
    هدف

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایعترین بیماری های سیستم عصبی مرکزی با ماهیت مزمن و غیر قابل پیش بینی و روندی رو به افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تکنیک آرامسازی پیشرونده عضلانی بر فعالیتهای روزمره زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای و تجربی است که پس از انتخاب 66 نفر با نمونه گیری هدفمند و به روش در دسترس، نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و آزمون تخصیص داده شدند. پس از یک جلسه آشنا سازی نمونه ها با اهداف و روش مداخله و 63 جلسه اجرای تکنیک توسط گروه آزمون در مدت دو ماه، درحالیکه برای گروه شاهد هیچگونه مداخله ای انجام نشده بود، دو گروه مورد مقایسه قرار گرفتند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه فعالیتهای روزمره زندگی وچک لیست های خود گزارش دهی بود. داده های خام با آزمونهای آماری تی زوجی، تی مستقل، آنالیز واریانس و تعیین همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل، تفاوت معنی داری بین میانگین امتیاز کل و امتیاز ابعاد فعالیتهای روزمره زندگی قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون وجود داشت(001/0P<)، ولی در مورد گروه شاهد این تفاوت معنی دار نمی باشد(253/0 P). بین میانگین امتیاز کل و امتیازات ابعاد مختلف فعالیتهای روزمره زندگی، یک ماه و دو ماه بعد از مداخله اختلاف معنی داری بین دو گروه شاهد و آزمون دیده شد(05/0P<). همچنین تفاوت معنی داری بین میانگین امتیازات بعد اجتماعی فعالیتهای روزمره زندگی در سه بار اندازه گیری بین دو گروه بدست آمد(02/0P<). در حالیکه این آزمون بین میانگین امتیازات سه بعد دیگر (فیزیکی، حسی، شخصی) فعالیتهای روزمره زندگی و امتیاز کل تفاوت معنی داری را نشان نمی دهد(095/0 P.).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که اجرای تکنیک آرامسازی پیشرونده عضلانی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس عملی است و اجرای این تکنیک باعث ارتقاء سطح فعالیتهای روزمره زندگی این بیماران می گردد.

    کلیدواژگان: آرامسازی پیشرونده عضلانی، فعالیتهای روزمره زندگی، مولتیپل اسکلروزیس، سیستم عصبی مرکزی
  • بهنام اخباری، نادر معروفی صفحه 81
    مانیپولاسیون و موبیلیزاسیون دو شکل متفاوت از درمانهای دستی محسوب شده که بطور شایع در درمان اختلالات عضلانی -اسکلتی مورد استفاده قرار می گیرند. تشخیص افتراقی این دو روش درمانی اغلب با استناد به پارامترهای بیومکانیکی خاصی نظیر حداکثر نیرو، مدت زمان و میزان جابجایی انجام می پذیرد. البته تابحال تحقیقات کمی برروی افتراق دو روش مزبور از نقطه نظر سازوکارهای نورولوژیک یا کارآیی بالینی صورت گرفته است. مانیپولاسیون به ویژه موجب تحریک گیرنده های موجود در عضلات بین مهره ای عمقی گشته، در حالیکه روش های موبیلیزاسیون اکثرا برروی عضلات محوری سطحی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: ستون فقرات، مانیپولاسیون، موبیلیزاسیون، اختلالات عضلانی، اسکلتی
  • فرین سلیمانی صفحه 87
    سرویس های مداخله به هنگام خدمات تشخیصی- درمانی درکودکان در معرض تکامل غیر طبیعی در سالهای اول زندگی هستند که در مواجهه با ناتوانی های مشخص یا عوامل خطرساز طبی و روانشناختی همانند نارس بودن یا بی توجهی والدین می باشند. در این بحث به انواع ساختار بین بخشی و برنامه های پیگیری شیرخواران پر خطر اشاره شده و نظرات رایج در خصوص اثربخشی این روندها در پیشرفت تکامل کودک عنوان می گردد. نقش متخصص کودکان در تیم پیگیری به عنوان مراقب، ارجاع دهنده، هماهنگ کننده تیم مداخله و در پاسخگویی به کودک- خانواده مطرح است.
    کلیدواژگان: مداخله به هنگام، شیرخوار پر خطر، برنامه پیگیری
|
  • Mohammadtaghi Pourdarzi, Esmaeil Ebrahimi, Mahyar Salavati, Bahram Mobini, Hajar Zekavat, Mohammad Ali Sanjari Page 6
    Objective
    To determine intrarater reliability of clinical examinations and radiographic variables that proposed to identify patients with lumbar segmental instability.
    Materials and Methods
    In this descriptive and methodological research, 15 patients with chronic non specific low back pain aged 22-43 years with non probability and simple selection (sample of convenience) participated. Clinical examinations included pain intensity, flexion and extension range of motion (ROM) with modified schober method, aberrant movement patterns, ito method of flexion and extension endurance test, sid support test, bilateral straight leg rising (SLR) & sit-up, prone instability test and oswestry index. Radiographic variables included: 1) Quantity of movement (sagital plane transition & rotation) measured with Dupuis and Panjabi method 2) Quality of movement (instability factor, centre of rotation & Centroid). Proposed method from Putto was used for flexion-extension radiography. Five x-rays were taken in neutral, full flexion & extension, mid range of flexion & extension positions from lateral view. We used ICC for reliability of quantitative variables, and Kappa statistic for nominal variables.
    Results
    Reliability of Pain intensity (ICC=0.89), flexion (ICC=0.93) & extension (ICC=0.74) ROM, Sid support test (ICC=0.85-0.86), extension (ICC=0.86) & flexion (ICC=0.82) endurance were high. Kappa value for aberrant movement patterns (k=0.66), bilateral SLR & sit-up (k=0.65), prone instability test (k=0.66) were substantial. Centre of rotation on X axis (ICC=0.99) & Y axis (ICC=0.96), rotation with Dupuis (ICC=0.83) & Panjabi (ICC=0.88) had very high reliability. Centroid length with 3 (ICC=0.60) & 5 (ICC=0.64) x-rays, instability factor with 3 (ICC=0.61) & 5 (ICC=0.72) x-rays, transition with Dupuis (ICC=0.69) & Panjabi (ICC=0.76) method had moderate to high reliability.
    Conclusion
    Clinical examinations includig pain intensity, flexion & extension ROM, sid support test, extension & flexion endurance and oswestery index have high to very high reliability. Aberrant movement patterns, bilateral SLR & sit-up and prone instability test have substantial agreement. Radiographic variables have moderate to very high reliability.
    Keywords: Lumber segmental instability, Reliability, Clinical examinations, Radiography, Low back pain
  • Teimour Asgari, Mohammad Reza Hadian, Nouroddin Nakhostin, Ansari, Mehdi Abdolvahhab, Mahmoud Jalili, Soghrat Faghih, Zadeh Page 13
    Objective
    Assessment of balance in children with neurological disorders is quite necessary in any rehabilitation therapy. There are various versions of balance tests for balance assessment of adults however, little has been done with regard to introducing a reliable test for evaluation of the balance in children with spastic cerebral palsy. The purpose of this study was to investigate the inter and intrarater reliability of Berg balance scale in children with spastic diplegia.
    Materials and Methods
    In this descriptive and methodological study twenty spastic diplegia children with non probability selection participated. Children were in the range of 6-12 Yrs (Mean, SD, 7/35 &1/84 yrs, respectively). Parents were asked to sign an informed consent. Berg balance scale was tested in one session by two therapists for interrater reliability (inter-rating) and repeated tests were tested for intrarater reliability (intra-rating).
    Results
    Intraclass correlation coefficient (ICC) test was used for interrater (between two therapists, ICC= 0/985, P<0/001 and intra rater reliability repeated test by the same therapist, ICC= 0/994, P<0/001).
    Conclusion
    The result of this study suggests that inter-rater and intra-rater reliability of Berg balance scale is acceptable. Therefore, it could be used in clinic for the assessment of children with spastic diplegia as a reliable scale.
    Keywords: Cerebral palsy, Berg balance scale, Reliability tests, Spastic diplegia
  • Mahshid Karimi, Ghaleh Tal, Behnam Akhbari, Mohammad Jafar Shaterzadeh, Mahyar Salavati Page 17
    Objective
    The purpose of present study was comparatively analyze the effect of ankle taping on postural stability in patients with functional ankle instability and healthy individuals.
    Materials and Methods
    Studied variables were the stability indices including overall stability index,antero-posterior and medio- lateral stability indices. In the first stage, a methodological research for evaluating the reliability of measurements was implemented in two groups of patients (n=8), and healthy individuals (n=8). All variables showed excellent relative and absolute reliabilities. In the second stage, a quasi-experimental case control study was conducted in two groups of patients (n=15) and healthy females (n=15). Biodex Balance System was used to measure postural sways in patients and healthy females in one and two legged stance, with and without taping. Data was analyzed by using coefficient of correlation and ANOVA.
    Results
    The finding showed significant improvements of postural sways in all conditions of tests after taping compared with same measurements before taping.
    Conclusion
    Based on the results, postural control problems may be considered as very important aspects in evaluate and management of patients with functional ankle instability. Also taping is suggested as valuable for improving dynamic postural control via reinforcement of proprioceptive inputs in females with functional ankle instability.
    Keywords: Functional instability, Ankle joint, Postural sway, Taping
  • Iraj Abdollahi, Mohammad Taghi Joghataei, Mahyar Salavati, Esmaeil Ebrahimi, Hossein Ashayeri Page 24
    Objective
    The aim of this research is study of explicit learning in unilateral stroke patients and comparison with normal individuals and identify effects of age, sex and study level in this motor learning.
    Materials and Methods
    In this case–control analytical research we used a software for studying motor learning. In this software 4 squares with different colors were appeared on the monitor and individuals should press a defined key immediately after observing it. 15 patients and 15normal matched were participate in this research. In first day individuals practiced 8 motor block (4 regular blocks, then 2 blocks in randomed manner and finally 2 regular blocks). Next day individuals practiced a retention test consist of 2 regular block. Befor starting test, individuals took complete explanation about sequence of squares. All individuals were right handed and impaired hand in patients was right side and patients practiced with impaired hand. Motor sequences and blocks were recorded with software. Data was analyzed by using Chi-square test, T-test for independent groups and ANOVA.
    Results
    This research revealed that performance of patients was slower than normal group (P<0/05). Difference of performance speed of men and women in normal and patient group was not significant. Age, sex and study level was not effective on research results (P>0/05). Block times were decreased from second to fourth block and time differences between second block with eight and tenth block (next day) were significant in both patient and normal groups (P<0/05).
    Conclusion
    Although performance of unilateral stroke patients was slower than normal individuals, motor learning (stable decrease of block times) was similar. On the other hand in patients with unilateral stroke ability of motor learning with affected hand was preserved.
    Keywords: Unilateral stroke, Explicit learning, Serial reaction time task, Perceptual, motor skill
  • Zahra Soleymani, Fatemeh Sayyahi, Shohreh Jalaii Page 31
    Objective
    The aim of this study is provide a test to examine the effect of word length on spelling errors and determination of its validity and reliability.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive and validity assessment research. The samples selected by non probability sampling from the 8th territory of ministry of education (one class from girlish school and one class from boyish school). At the first, the words of Farsi book were analyzed based on word length (the number of syllables), then 241 out of 494 words were selected. They included every syllabic structure such as 1-5 syllabic words. Different experts like speech and language pathologist, linguists and teachers scored those words. Finally 40 words selected as words of test and dictated to students at first grade by 2 testers during 2 stages separately. Errors were determined and analyzed by using pearsonian correlation coefficient and paired T–test.
    Results
    The findings show the coefficient correlation between different performances is high. In boys there is no difference between mean of the number errors in different performances (the amounts of P are P=0/33, P=0/56 in 2 administrations by two testers) but in girls there is (the amounts of P are P=0/002, P=1 in 2 administrations by two testers). It can be because of difference between boys and girls in spelling or condition of test.
    Conclusion
    These findings show this test have high validity and reliability.
    Keywords: Spelling test, First grade of primary school, Dictation
  • Fariba Yadegari, Marzieh Omravani, Peymaneh Shirin, Bayan, Parivash Naeimi Page 39
    Objective
    In addition to memory deficits and aphasia, many patients with Alzheimer’s disease (AD) are apraxic which may bring about disturbances in their daily living. The purpose of present study was investigating the presence of any apraxic disorder in patients with senile dementia of Alzheimer type (SDAT) and comparison with normal aged people.
    Materials and Methods
    In this case–control and analytical study 14 SDAT patients were compared with 20 normal ageing people that they were matched with patients according to age and education. Patients were selected from Iranian Alzheimer Association clients with psychiatrist diagnostic confirmation and MMSE scores between 15-27 and compared with controls with MMSE scores between 25-30. Apraxia Test was administered on both groups. The Test included 4 subtests: conceptual movements gestured conceptual movements, oral and respiratory movements & pantomime of movements of object manipulations. Data was analyzed by using Kolmogoroff – Smirnoff test, Man – Witney, T-test for independent groups and pearsonian correlation coefficient.
    Results
    Findings showed that apraxia scores were significantly (P<0/001) different between groups so that (SDAT) patients were diagnosed as apraxic and controls were not. Besides, comparison of subtests scores of (SDAT) patients revealed that conceptual movements scores were significantly (P<0/001) less than the other subtests (more apraxic) and oral and respiratory movements scores were significantly (P<0/001) higher than the other subtests (less apraxic).
    Conclusion
    Apraxia could be considered as one of the neuropsychological signs early in the disease development. It can be applied complementarily for differential diagnosis. Also apraxia subgroup scoring could be used for apraxia categorization, understanding observed disorders and determining possible rehabilitation ways.
    Keywords: Apraxia, Aged people, Senile dementia of alzheimer type, Aphasia
  • Batoul Mandani, Ali Hossein Sazmand, Mozhgan Farahbod, Masoud Karimlou, Mashaallah Mandani Page 44
    Objective
    Visual-motor skill is a part of visual perception which can integrate visual processing skills to fine movements. Visual-motor dysfunction is often to cause problems in copying and writing. The purpose of this study is investigation of occupational therapy interventions effect on the visual-motor skill in children with learning disorders.
    Materials and Methods
    In this interventional and experimental study, 23 students with learning disorders (2nd, 3rd, 4th grade) were selected and they were divided (through Randomized Block Method) into two groups, 11 persons as intervention group and the others as the control group (12 people). Both groups were administered the “Test of Visual-Motor Skills- Revised” (TVMS-R). Then case group received occupational therapy interventions for 16 sessions and two groups were administered by TVMS-R again. Data was analyzed by using paired T-test and independent T-test.
    Results
    Total mark of TVMS-R demonstrated statistically significant difference in visual-motor skills between case and control groups (P<0/001). This test has 8 categories. Total mark of 1, 3,4,6,8 categories demonstrated that occupational therapy had significant effect on visual analysis skills (P<0/005). Total mark of 2, 5, 7 categories demonstrated that occupational therapy had significant effect on visual-spatial skills (P<0/001).
    Conclusion
    Occupational therapy interventions had significant effect on the visual-motor skills and its items (visual-spatial, visual analysis, visual-motor integration and eye fixation skills).
    Keywords: Learning disorders, Visual, motor skills, Occupational therapy interventions
  • Yalda Kazemi, Fatemeh Derakhshandeh Page 50
    Objective
    Current study took place in order to deliver a comprehensive assessment of oral and speech motor abilities in verbal and non-verbal tasks in normally children based on oral/speech motor control protocol and determination of this protocol validity and reliability after translation.
    Materials and Methods
    First stage of this research was a descriptive study and validity assessment and in second stage it was done cross – sectional and comparatively. After translating the protocol into Farsi, some items relating to speech coordinated movements were modified to conform in Farsi. Three hundred normally Farsi speaking children were selected by radom sampling from day care centers and preschool classes. The means and standard deviations of the main variables were computed and some comparisons were analyzed by using one-way ANOVA.
    Results
    The scores of 5-6 years children usually was more than other groups and their difference was significant (P<0/001). Reliability coefficient of protocol in different age groups were 0/19-0/59 in TSS and 0/75-0/80 in TFS.
    Conclusion
    The results imply a meaningful increase in TFS, and MPT scores by age groups and decrease in TSS and imply increase in speech functions. This protocol can be used in researches and clinical evaluations.
    Keywords: Motor speech assessment, Children, Validity, reliability, Speech therapy
  • Asghar Dadkhah Page 57
    Objective
    As it is important to localize the different models of rehabilitations, in this study we introduce the Japanese psychological rehabilitation (Dohsa-Hou) and examine the effect of Dohsa Hou on the physical and mental state of children with disability.
    Materials and Methods
    In this Quasi-experimental with pre-post study design, totally 120 convenient children with cerebral palsy (CP) and mental retardation (MR) (60 CP and 60 MR) from rehabilitation centers in Tehran (age from 5 to 10 years old) were participated. Each child had 24 sessions of one hour therapy during 3 months (total 2880 sessions). In this interventional study, the effect of Dohsa in improvement of spinal curve situation and improvement in static stability in hip complex in children with cerebral palsy, and also the effect on the posture, movement and social interaction level of children with mental retardation were measured. The assessment package (flexible curve & clinometric device), Social interaction questionnaire and drawing devices were used as tools of study. Data was analyzed by using Willcoxon and ANONA tests.
    Results
    The findings showed that in children with cerebral palsy, the pre and post data analysis indicated a significant differences (P<0/05) which show the improvement of spinal curve situation and improvement in static stability in hip complex decrees of abnormal postural ton. In children with mental retardation, their posture and movement improved according to the expert’s ratings (P=0/237) and their level of social interaction changed (P<0/001), specially the level regarding parents and friends.
    Conclusion
    From the clinical observation and data analysis, we can suggest that Dohsa-hou is an effective method of rehabilitation for physically and mentally disorder children and can be used beside other methods of therapy as a complementary method.
    Keywords: Dosha, Hou, Psychorehabilitation, Choldren with cerebral palsy, Children with mental retardation, Social interaction
  • Fatemeh Hadavandkhani, Hadi Bahrami, Fatemeh Behnia, Mozhgan Farahbod, Masoud Salehi Page 63
    Objective
    Handwriting difficulty is a common problem in mentally-retarded students. This article investigates the relationship between handwriting and spatial analysis.
    Materials and Methods
    One hundred and twenty six mentally- retarded students (53 girls and 73 boys) ranging from 9 to 19 years old from two exceptional children schools in Shahr-e-Rey participated in this cross – sectional and descriptive survey. A handwriting check-list made by the researcher along with the subtest of designing with cubic from Wechsler scale (WISC-R) was executed on all of the students. Data was analyzed by using Independent T-test, U-Man Witeny, Kruskal-Wallis and Spearman correlation coefficient.
    Results
    Correlation coefficient showed that there is a significant relationship between handwriting scores and spatial analysis scores (r=0/305, P<0/0001). Also spatial analysis has significant relationship with size of letters in relation with each other (P<0/007), with size of handwriting (P<0/0001) and with writing on the line (P<0/002).
    Conclusion
    In order to developing handwriting legibility of mentally- retarded students in factors: size of letters in relation with each other, size of handwriting and writing on the line, the therapists must train mentally-retarded students with spatial analysis exercises.
    Keywords: Spatial analysis, Handwriting, Mentally, retarded students, Exceptional children
  • Golavizh Karimi, Javan, Reza Nili, Pour, Hossein Ashayeri, Fariba Yadegari, Masoud Karimlou Page 69
    Objective
    Stuttering is one of the most common speech disorders. However, its etiology is poorly understood, and is likely to be heterogeneous. Impairment of cognitive functions such as emotional memory and attention is one of the important factors. The aim of this research is to compare explicit and implicit memory between stutterers and normal individuals and also comparison of anxiety and depression between 2 groups.
    Materials and Methods
    This is a case-control and analytical research.The participated individuals in this research were 30 male and female stutterers and the same number as the matched control group. The control group was matched for gender, age, education and bilingualism. The cue recall task performed to investigate explicit memory and the word stem completing task for implicit memory. The anxiety and depression of the individuals were measured by using general Hygiene Questionnaire (GHQ28) in this study. The performance of the individuals was measured based on positive and negative words in explicit and implicit memory and was compared with anxiety and depression score they obtained. Data was analyzed by using independent T-test, paired T-test, U-Man Witney and Willkaxon test.
    Results
    The data indicated that stutterers recognized less emotionally positive words in explicit memory as compared with nonstutterers. Also, stutterers recognized more emotionally negative words as compared with emotionally positive words in explicit and implicit memory tasks (P<0/05). Additionally, stutterers showed more anxiety and depression as compared to nonstutterers. This difference was significant except for depression (P<0/001 & P>0.05).
    Conclusion
    Taking into consideration the role of cognitive functions including emotional memory in motor speech programming and the difference in the function of positive versus negative emotional memories between stutterers and nonstutterers in this research, the role of emotional memory can be considered as an important factor in stutterers.
    Keywords: Stuttering, Explicit memory, Impelicit memory, Emotionally positive words, Emotionally negative words, Emotionally memory
  • Somayyeh Ghaffari, Fazlollah Ahmadi, Seyyed Masoud Nabavi, Robabeh Memarian, Anoushirvan Kazem, Nejad Page 73
    Objective

    Multiple Sclerosis (MS) is one of the most common chronic unpredictable demyelinization diseases of the Central Nervous System (CNS). The aim of this study is to assess the effect of applying the Progressive Muscle Relaxation on activities of daily living of Multiple Sclerosis patients.

    Materials and Methods

    This is a interventional and experimental study. Sixty six Multiple Sclerosis patients were selected with non probability sampling according to specific criteria then assigned to experimental and control groups (33 patients in each group) with random allocation. Data collector tools included: demographic questionnaire, ADL-MS questionnaire and self report checklists. Progressive Muscle Relaxation (PMR) performed for 63 sessions by experimental group during two months but no intervention was done for control group. Data was analyzed by suing statistical analysis such as paired T-test, independent T-test, ANOVA and correlation coefficient determination.

    Results

    The findings showed that there is no significant difference between two groups in mean scores of ADL before the study (P>0/05) but there are significant differences, within one and two months after intervention (P<0/05). ANOVA test with repeated measurements showed that there is a significant difference in mean score of social dimension of ADL between two groups in 3 times (P<0/02), but no significant difference in mean scores of another dimensions of ADL (physical, sensory, intimacy) and whole ADL (P&ge0/095).

    Conclusion

    The results of this study show that Progressive Muscle Relaxation (PMR) is practically feasible and may be associated with Activities of Daily Living (ADL) increase in Multiple Sclerosis (MS) patients. Therefore, applying such technique can promote Multiple Sclerosis patients Activities of Daily Living.

    Keywords: Progressive muscle relaxation, Activity of daily living, Multiple sclerosis
  • Behnam Akhbari, Nader Maroufi Page 81
    Manipulation and mobilization are two different forms of manual therapy commonly employed in the management of musculoskeletal disorders. Spinal manipulation and mobilization are often distinguished from one another by reference to certain biomechanical parameters such as peak force, duration and magnitude of translation. However, as of yet, there is relatively little research which distinguishes between them in terms of neurological mechanisms or clinical effectiveness. Manipulation may particularly stimulate receptors within deep inter-vertebral muscles, while mobilization techniques most likely affect more superficial axial muscles.
    Keywords: Spine, Manipulation, Mobilization, Musculoskeletal disorder
  • Farin Soleimani Page 87
    Early Intervention services are special services for children in their early years either with known developmental disabilities or with substantial biomedical or psychosocial risk factors for abnormal development (e.g., prematurity or parental neglect). This discussion describes the varying interdisciplinary components found in such programs, and the importance of participation by parents. The efficacy of these procedures in enhancing development has been defined by research. The pediatric role is described as surveillance, referral, interdisciplinary collaboration, ongoing pediatric care responsive to the needs of the child and family, and advocacy. Keywords: Early intervention, High risk infants, Follow-up program