فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1386)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1386)

  • 84 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/08/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اصغر نورسته، اسماعیل ابراهیمی تکامجانی، مهیار صلواتی صفحه 6
    هدف
    علیرغم ارزیابی تحمل عضلات تنه در بیماران دچار کمردرد مزمن، این کار در بیماران حاد یا انجام نشده و یا در بیمارانی انجام شده که چندین تجربه کمردرد حاد داشته اند. هدف از این تحقیق مقایسه میزان تحمل عضلات فلکسور و اکستانسور تنه در بیماران مبتلا به اولین تجربه کمردرد با افراد سالم و همچنین امکان پیش بینی طولانی شدن علائم بوده است.
    روش بررسی
    در مرحله اول این تحقیق، طی یک مطالعه تحلیلی مقطعی از نوع مورد – شاهدی 30 بیمار دچار اولین تجربه کمردرد حاد که با استفاده از نمونه گیری غیر تصافی ساده انتخاب شده بودند، با 51 فرد سالم که بر اساس همتاسازی و جورکردن با بیماران انتخاب شده بودند، از نظر متغیرهای مورد بررسی مقایسه شدند. از آزمونهای تحمل اکستانسوری و فلکسوری ایتو برای ارزیابی تحمل عضلات تنه استفاده گردید و برای بررسی بهبودی از متغیرهای درد و ناتوانی استفاده شد.در مرحله دوم تحقیق، طی یک مطالعه تحلیلی طولی و آینده نگر، بیماران تا شش هفته پیگیری شده و به دو گروه بهبودیافته و بهبود نیافته تقسیم شده و توانایی آزمونهای انجام شده بر روی آنان، در پیش آگهی بهبودی یا مزمن شدن درد در آنان بررسی گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری کولموگراف – اسمیرنوف، تی مستقل و مجذور خی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمونهای تی مستقل نشان دهنده تحمل عضلانی پایین تر اکستانسوری و فلکسوری در گروه بیماران نسبت به افراد سالم بود(0001/0 P<). بعلاوه تحمل فلکسوری بیمارانی که پس از شش هفته بهبود نیافتند، از ابتدا کمتر از بیماران بهبود یافته بود(05/0 P<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که بیماران کمردرد در اولین تجربه خود دچار کاهش تحمل شده و برای کاهش تحمل نیاز به تکرار دفعات حمله نباشد. همچنین آزمونهای تحملی می توانند در پیش آگهی ناتوانی و مزمن شدن کمردرد و تفکیک بیمارانی که در معرض این رخداد هستند، بعنوان روشی غیر تهاجمی و کم هزینه نقش ارزنده ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیش آگهی، اولین تجربه کمردرد، آزمونهای تحملی عضلات تنه، عضلات فلکسور واکستانسور
  • محمدرضا یگانه خواه، فرحناز محمدی شاهبلاغی، حمیدرضا خانکه، مهدی رهگذر صفحه 14
    هدف
    اضطراب در زندگی امروزی، به خصوص در سالمندان که قدرت تطابق و سازگاری کمتری دارند، می تواند باعث عوارض وخیم و جبران ناپذیری در ابعاد سلامت آنان شود. این مطالعه با هدف کاهش میزان اضطراب آشکار این افراد با استفاده از تکنیک ماساژ استروک سطحی پشت «اس.اس.بی.ام» در سالمندان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش نیمه تجربی در مرکز سالمندان کهریزک تهران در سال 1385 انجام شد. 102 نفر سالمند بر اساس معیارهای ورودی انتخاب و با روش بلوک های تبدیل شده تصادفی به دو گروه مساوی مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه اضطراب آشکار اسپیل برگر بود. در گروه مداخله ماساژ «اس.اس.بی.ام» به مدت 5 روز متوالی، روزی 5 دقیقه بین ساعات 7-3 بعد ظهر اجرا گردید. میزان اضطراب آشکار هر دو گروه قبل و بعد از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت. از آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل، کولموگروف- اسمیرنوف و تی زوجی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین اضطراب آشکار دو گروه مداخله و کنترل قبل از شروع ماساژ «اس.اس.بی.ام» اختلاف معناداری نداشت(05/0< P)، در حالی که بعد از ماساژ «اس.اس.بی.ام» اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده شد(05/0> P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه می توان چنین اظهار نمود که با بکارگیری روش ماساژ «اس.اس.بی.ام» امکان کاهش اضطراب و عوارض ناشی از آن در سالمندان وجود
    کلیدواژگان: اضطراب، سالمندی، ماساژ استروک سطحی پشت
  • سمیه کاوسی پور، مجتبی عظیمیان، هوشنگ میرزایی، مسعود کریملو، احسان شرافت کاظم زاده صفحه 21
    هدف
    امروزه بر توانبخشی زودهنگام و صحیح بیماران دارای اختلال هوشیاری تاکید فراوان دارند، اما تحقیقات انجام شده در این زمینه حاکی از ارائه این مداخلات در زمان های متفاوت می باشد. لذا به منظور مقایسه میزان افزایش سطح هوشیاری متعاقب تحریکات حسی در دو زمان زودهنگام و دیرهنگام مطالعه حاضر انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی و مداخله ای و به طریق سنجش های مکرر، 21 مرد دچار اغما که GCS آنها در 3 روز اول پس از ضربه، 8 یا پایین تر بود، به صورت تصادفی به 3 گروه مقایسه، مداخله زودهنگام و مداخله دیرهنگام تخصیص یافتند. تمامی بیماران تا روز 25 پس از ضربه پیگیری شده و سطح هوشیاری آنان با دو معیارGCS و CRS-R به صورت یکروز درمیان ارزیابی شد. مداخله تحریک حسی یک هفته ای با تحریک 5 حس شنوایی، بینایی، لامسه، حرکتی و بویایی در گروه زودهنگام از روز 7-5 پس از ضربه و در گروه دیرهنگام از روز 15 پس از ضربه ارائه شد. همچنین طی هفته انجام مداخله، روزانه قبل و بعد از دریافت مداخله سطح هوشیاری ارزیابی شد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمونهای آماری تی زوجی، همبستگی پیرسون و اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل روند تغییرات سطح هوشیاری در طول 25 روز اول پس از ضربه حاکی از افزایش معنادار نمره دو معیار نامبرده در هر 3 گروه بود (001/0 P<). مقایسه میزان تغییرات نمره GCS در 3 گروه توسط آزمون تعقیبی post hoc تفاوت معناداری بین 3 گروه نشان نداد (15/0 = P). اما میزان تغییرات نمره CRS-R در دو گروه زودهنگام و دیرهنگام تفاوت معناداری را نشان داد(05/0 P<).
    نتیجه گیری
    بیداری بیماران اغمایی در طول 25 روز اول پس از ضربه در هر 3 گروه بهبود خودبخودی دارد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از آن است که ارائه تحریکات حسی زودهنگام می تواند این روند بهبود خودبخودی را تسریع کند.
    کلیدواژگان: هوشیاری، تحریکات حسی، اغما، کما، کاردرمانی
  • علیرضا عبدانی پور، تقی طریحی، سید جواد میرنجفی زاده صفحه 27
    هدف
    صرع با منشاء لوب گیجگاهی رایج ترین نوع صرع در انسان است و مهمترین مشخصه آن بروز حملات تکرار شونده در بیمار است. با توجه به عوارض ناشی از داروهای ضد صرع و خطرات ناشی از جراحی ها، در این تحقیق تاثیرات ناشی از تزریق سلول های استرومایی مغز استخوان در موش های صحرایی صرعی مدل پیلوکارپین مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی موش های صحرایی بطور تصادفی به 5 گروه 5 تایی تقسیم شدند: گروه کنترل (درمان نشده)، سه گروه درمان شده با تزریق 2 الی 3 میلیون سلول های استرومایی مغز استخوان نشان دار شده با BrdU بعد از 12، 24 و 36 ساعت از شروع اولین حمله صرع و یک گروه به عنوان گروه شم که تنها نرمال سالین دریافت کردند. برای ارزیابی رفتاری، موش های صحرایی به مدت 3 هفته در مرحله مزمن بیماری به صورت شبانه روزی مانیتورینگ شدند و برای این منظور از مقیاس Racine استفاده شد. شش هفته بعد از شروع اولین حمله موش های صحرایی کشته شدند و مغز آنها با روش پارافینی و کرایو مورد پردازش بافتی قرار گرفت. داده های حاصل با استفاده از آزمونهای آماری ویلکاکسون و توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین تعداد حملات در طی 3 هفته برای گروه کنترل 3/1± 25/6، گروه شم 8/0± 2/6، گروه درمان شده با سلول های استرومایی مغز استخوان بعداز 24 و 36 ساعت از اولین حمله به ترتیب 4/0± 2 و 47/0± 25/2 بدست آمد و در گروه 12 ساعته همه موش های صحرایی مردند. بین تعداد حملات در گروه های 24 و 36 ساعته با سایر گروه ها تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0 P<). همچنین تعداد سلولها در بافتهای مورد بررسی در گروه های درمان شده (24 و 36 ساعته) نسبت به سایر گروه ها افزایش معناداری نشان داد (01/0 P<).
    نتیجه گیری
    تزریق وریدی سلول های استرومایی مغز استخوان در کاهش حملات ناشی از صرع مدل پیلوکارپین موثر است. همچنین موجب جلوگیری از آسیب های دژنراتیو بافتی و کاهش سلولها ناشی از ایجاد تشنج می شود.
    کلیدواژگان: سلول های استرومایی مغز استخوان، صرع، پیلوکارپین، تزریق درون وریدی
  • علیرضا شمس الدینی، محمدتقی حلی ساز، محمدرضا کیهانی صفحه 35
    هدف
    ارتقاء سطح استقلال فردی بیماران فلج نیمه بدن، بخصوص در حفظ تعادل از اهداف عمده توانبخشی می باشد. با توجه به اینکه محل ضایعه مغزی در بیماران همی پلژی راست و چپ و همچنین عملکرد نیمکره های راست و چپ مغز متفاوت می باشد، هدف این مطالعه مقایسه توانایی های تعادلی در این دو گروه از بیماران بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی مقایسه ای و بر روی 30 بیمار مبتلا به سکته مغزی که به بیمارستان بقیه الله (عج) مراجعه کرده و شامل گروه بیماران فلج نیمه راست بدن (16 بیمار) و گروه بیماران فلج نیمه چپ بدن (14بیمار) بودند انجام شد. محدوده سنی بیماران 58-30 سال بوده و مدت 6 ماه از زمان سکته آنها می گذشت. نمونه ها از موارد در دسترس و به صورت هدفمند و ساده انتخاب و در هر دو گروه، توانایی های تعادلی افراد با استفاده از دو آزمون بالینی مقیاس تعادلی برگ (B.B.S) و آزمون مایل شدن به جلو (F.F.R) ارزیابی و اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمونهای آماری کولموگراف-اسمیرنوف، تی مستقل و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف میانگین نمره کسب شده در آزمون B.B.S توسط دو گروه معنی دار بوده (P<0/05)، و میانگین نمرات گروه همی پلژی راست (38/36) بیشتر از میانگین نمرات گروه همی پلژی چپ (28/90) بود، درصورتیکه در آزمون F.F.R اختلاف میانگین نمرات دوگروه با همدیگر معنی دار نمی باشد (P=0/841).
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج بدست آمده، تعادل خصوصا از نوع داینامیک آن با سمت درگیر رابطه مستقیم دارد، درحالیکه در تعادل استاتیک چنین چیزی صادق نمی باشد و می توان مطابق نتایج این تحقیق برنامه توان بخشی مناسبی را جهت بهبود تعادل این بیماران در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: تعادل، توانبخشی، سکته مغزی، همی پلژی
  • افسون نودهی مقدم، زهره اشرفی صفحه 39
    هدف
    این تحقیق با هدف مقایسه وضعیت قرارگیری استخوان کتف (پروترکشن، چرخش) و میزان لغزش جانبی کتف در هنگام بالا بردن بازو در دو سمت غالب و غیر غالب در دختران جوان انجام شد.
    روش بررسی
    به روش نمونه گیری غیر احتمالی و ساده، 30 دختر با محدوده سنی 25-20 سال در این مطالعه مقطعی مقایسه ای شرکت نمودند. برای اندازه گیری وضعیت استراحت کتف (پروترکشن و چرخش کتف) از روش دایویتا و برای سنجش عدم تقارن کتف از تست لغزش جانبی کیبلر استفاده گردید. به جهت بررسی تکرارپذیری و پایایی روش های اندازه گیری از تعیین ICC و SEM و به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از اندازه گیری ها، از آزمون آماری تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    متغیرهای پروترکشن و چرخش در دو سمت غالب و غیر غالب اختلاف معنی داری را نشان نداد (61/0 p= و 57/0p=). اختلاف معنی داری بین لغزش جانبی کتف در وضعیتی که دستها در کنار بدن قرار داشت در دو سمت غالب و غیرغالب مشاهده نگردید (66/0p=)، درحالیکه در وضعیتی که دستها روی کرست های ایلیاک و ابداکشن 90 درجه همراه با چرخش داخلی قرار داشت، کتف در سمت غالب بطور معنی داری خارج تر نسبت به سمت غیر غالب قرار داشت(001/0>p).
    نتیجه گیری
    غالب بودن دست مسئول درجاتی از عدم تقارن در وضعیت قرار گیری کتف ها می باشد.
    کلیدواژگان: وضعیت قرارگیری کتف، پروترکشن، چرخش، لغزش جانبی کتف
  • فاطمه هداوندخانی، هادی بهرامی، فاطمه بهنیا، مژگان فرهبد، مسعود صالحی صفحه 45
    هدف
    یکی از مشکلات آموزشی دانش آموزان کم توان ذهنی در مدارس استثنایی اختلالات دست نویسی است. به منظور ارزیابی بهتر این اختلالات، این پژوهش با هدف ساخت ابزاری برای ارزیابی دست نویسی و اجرای آن بر روی دانش آموزان کم توان ذهنی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی و مقطعی که از نوع مطالعات همبستگی و بخشی از آن نیز اعتبارسنجی ابزار است، از 157 دانش آموز کم توان ذهنی دختر و پسر که در سال تحصیلی 85-1384 در پایه های اول تا پنجم مدارس استثنایی شهرری مشغول به تحصیل بودند، پس از حذف نمونه هایی که معیارهای خروج از مطالعه را شامل بودند، مابقی 126 دانش آموز کم توان ذهنی (53 دختر و 73 پسر) که در دامنه سنی 9 تا 19 سال قرار داشتند، به روش تمام شمار شرکت نمودند. برای همه دانش آموزان چک لیست دست نویسی محقق ساخته اجرا شد. داده های بدست آمده با آزمونهای آماری تی مستقل، یومن و یتنی و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که دست نویسی با جانبی شدن (196/0=p)، جنسیت (487/0=p) و با سن (449/0=p) رابطه معنی دار ندارد. اما با پایه تحصیلی (248/0 = r، 005/0 P<) رابطه معنی دار دارد، که البته بین پایه های مختلف تفاوت معنادار مشاهده نشد. شایع ترین مشکل دست نویسی در دانش آموزان کم توان ذهنی شهرری جدانویسی با 82 درصد و کم اهمیت ترین مشکل دست نویسی آنان، فاصله گذاری بین کلمات و حروف با 9/34 درصد بود.
    نتیجه گیری
    فراوانی اختلالات مربوط به اجزای خوانایی دست نویسی در دانش آموزان کم توان ذهنی مبین این امر است که اختلالات دست نویسی در مدارس استثنایی نیازمند توجه تخصصی است.
    کلیدواژگان: دست نویسی، دانش آموز کم توان ذهنی، اجزای خوانایی
  • بهراد رضوی الهاشم، علیرضا محسنی تبریزی، مهدی رهگذر صفحه 53
    هدف
    این مطالعه، با هدف سنجش میزان رضامندی مددجویان از خدمات توانبخشی در مراکز توانبخشی سازمان هلال احمر شهر تهران انجام شده است. این تحقیق تلاش دارد سازمان را در دستیابی به نقاط قوت وضعف خود یاری داده و به ارتقاء کیفیت و کارایی خدمات توانبخشی کمک کند.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی و پیمایشی انجام شده است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفته و پایایی آن 82/0 محاسبه شده است. تعداد 190 نفر از مددجویان مراکز توانبخشی جمعیت هلال احمر شهر تهران با استفاده از سیستم طبقه بندی و خوشه ایانتخاب شده و در این مطالعه شرکت کردند. داده های حاصل با استفاده از آزمونهای آماری خی دو، تی مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان مشارکت در فرایند درمان (021/0P=)، کارایی وسیله توانبخشی(002/0 P=)، کیفیت خدمات توانبخشی (001/0P<) و رفتار و برخورد پرسنل (001/0 P<) همگی با رضامندی مددجو ارتباطی معنادار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق مبین این نکته است که خدمات توانبخشی، تحت تاثیر عوامل مختلف منجر به کاهش رضامندی مددجویان شده است. رضامندی را می توان تابعی از میزان مشارکت مددجو در فرایند درمان، میزان کارایی و کیفیت خدمات و نوع رفتار وبرخورد پرسنل (پزشکان، تکنسین ها و...) تلقی کرد. لذا با برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت برای پرسنل، تجهیز مراکز به امکانات مناسب توانبخشی و آگاه سازی و فراهم کردن امکان مشارکت مددجو درفرایند درمان می توان انتظارات مددجویان و خانواده های آنان را برآورده ساخته و رضامندی آنها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: خدمات توانبخشی، مددچو، رضامندی، کیفیت خدمت، هلال احمر، مشارکت
  • سید جلال صدرالسادات، زهرا هوشیاری*، رضا زمانی، لیلا صدرالسادات صفحه 59
    هدف

    پرسشنامه SNAP-IV، مقیاسی جهت تشخیص و درجه بندی اختلال بیش فعالی – کمبود توجه است که توسط سوانسون، نولان و پلهام تالیف شده است. هدف از این پژوهش تعیین مشخصات روان سنجی این آزمون در جامعه کودکان 7 تا 12 سال شهر تهران بر اساس نظرات والدین است.

    روش بررسی

    پژوهش توصیفی حاضر از نوع مطالعات متدولوژیک، کاربردی و اعتبارسنجی است. از جامعه کودکان تهرانی، نمونه ای به حجم 1000 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و سپس از مادران این کودکان خواسته شد طبق مقیاس SNAP-IV، کودک خود را ارزیابی کنند. 686 پرسشنامه بطور کامل پاسخ داده شد و مابقی بعلل مختلف و نقص های موجود حذف گردید. بدین ترتیب حجم نمونه نهایی 686 نفر بود. 30 نفر از اعضاء نمونه مجددا یک ماه پس از اجرای اصلی، مورد آزمون قرارگرفتند. همچنین مصاحبه بالینی نیز روی 30 نفر از نمونه ها انجام شد. جهت بررسی و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، کولموگراف – اسمیرنوف، لوین و آزمون تی برنز فیشر استفاده شد.

    یافته ها

    روایی ملاکی آزمون 48/0 و طبق تحلیل عامل این آزمون دارای 3 عامل است که مجموعا 56% واریانس را تبیین می کنند. روایی محتوا نیز مورد تایید متخصصان است. ضریب پایایی بازآزمون برابر با 82%، آلفای کرونباخ 90/0 و ضریب دو نیمه کردن 76/0 می باشد. نقطه برش در کل مقیاس و هر کدام از خرده مقیاس های کمبود توجه و بیش فعالی به ترتیب برابر با 57/1 و 45/1 و 9/1 است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد آزمون از مشخصات روان سنجی مناسبی برخوردار است و استفاده همراه با اطمینان آن را در موقعیت های مختلف پژوهشی، تشخیصی و درمانی توصیه می کند.

    کلیدواژگان: مقیاس درجه بندی، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، پایایی، روایی، نقطه برش
  • زهرا صلاح زاده، مهیار صلواتی، نادر معروفی، محمدعلی سنجری، شاهین گوهرپی صفحه 66
    هدف
    سندرم درد مفصل کشککی- رانی، یکی از شایعترین علل درد سیستم عضلانی اسکلتی است. حس عمقی یا آگاهی از حرکت و وضعیت مفصل، جزء مهم برنامه های کنترل حرکت و تعادل بوده ومطالعات گذشته نشان داده است که این حس در بیماران مبتلا به درد مفصل کشککی - رانی دستخوش آسیب و تغییر می شود. هدف مطالعه حاضر مقایسه دقت حس نیروی استاتیک عضله چهار سر رانی در بیماران مبتلا به درد قدامی زانو و افراد سالم می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه تحلیلی – قطعی انجام شده از نوع مورد - شاهدی بوده و 17 زن مبتلا به درد قدامی زانو با انتخاب هدفمند و غیر احتمالی و 17 زن سالم بر اساس همتاسازی و جور کردن با بیماران در آن شرکت کردند. برای ارزیابی دقت حس نیروی استاتیک عضله چهار سررانی در دو گروه، از دستگاه دینامومتر ایزوکینتیک بایودکس و از روش برآورد نیرو با اندام تحتانی یک سمت بدن، استفاده شد. بدین صورت که افراد با ترتیب تصادفی در یکی از زوایای 20 تا 60 درجه خمیده زانو، بزرگی نیروهای 20 تا 60 درصد حداکثر نیروی عضلانی عضله چهارسررانی را تولید کرده و پس از 5 ثانیه و بر اساس میزان درک نیروی داخل عضله، نیروی مورد نظر را برآورد و بازسازی می کردند. برای اندازه گیری دقت برآورد نیروهای مورد نظر خطای ثابت، مطلق و متغیر محاسبه شد. نتایج با آزمونهای آماری تی مستقل و رگرسیون لوجستیک مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دقت برآورد نیروی بزرگ (60 درصد حداکثر انقباض استاتیک اکستانسوری) در زاویه 60 درجه، در دو گروه اختلاف معنی دار آماری داشته و در گروه بیماران کمتر از افراد سالم بوده است (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    مطابق با یافته های این مطالعه حس عمقی مفصل زانو در بیماران مبتلا به درد مفصل کشککی - رانی ممکن است به دنبال تغییرآوران های مربوط به گیرنده های عضلانی، از جمله عضله چهارسررانی، دستخوش آسیب شود.
    کلیدواژگان: حس عمقی، نشانگان درد مفصل کشککی، رانی، حس نیرو، عضله چهارسر ران
|
  • Ali Asghar Norasteh, Esmaeil Ebrahimi, Takamjani, Mahyar Salavati Page 6
    Objective
    Despite evaluation of spinal muscle endurance was done in chronic low back pain, this has not been studied in first episode acute low back pain. The purpose of present study was comparatively evaluating patients with first-episode low back pain and healthy subjects to predict disability and chronicity after six weeks with spinal muscle endurance tests.
    Materials and Methods
    Through an analytical, cross sectional and case – control study in the first stage of research Eliot’s spinal endurance tests were used to evaluate endurance. Disability and pain were used to assess recovery. The study was conducted in two groups of patients (n=32) and normal subjects (n=51) using non-randomized simple sampling. In the second stage, a longitudinal prospective study was done. Studied variables were compared in recovered and non recovered patients after six weeks. Data were analyzed by using Kolmogorof – Smirnoff test, independent T test and Chi-Square.
    Results
    The results of independent t tests showed lower muscular endurance in patients compared to normal individuals (P<0.0001). Also the results of independent t-tests showed lower flexor endurance in unrecovered patients (P<0.04).
    Conclusion
    It seems low back pain patients can contract decreased endurance in the first episode and no need to repeat episodes. Results show may be endurance tests could differentiate acute low back pain patients with high risk to chronicity and disability.
    Keywords: Prognosis, First episode low back pain, Trunk muscles endurance, Flexor, extensor muscles
  • Mohammad Reza Yeganeh, Khah, Farahnaz Mohammadi, Shahbelaghi, Hamid Reza Khankeh, Mehdi Rahgozar Page 14
    Objective
    Anxiety in the recent modern world, especially in elderly who have low power of adaptation, it can produce serious health problems for elder people. So this study was conducted in order to investigate and determine the effects of Slow Stroke Back Massage (SSBM) on anxiety in elderly clients.
    Materials and Methods
    This study is a quasi-experimental research that was carried out in Kahrizak charity foundation for elderly, in 2007. For this study 102 elderly clients were allocated to two groups of experimental and control with randomize permuted block. Data were gathered by client demographic characteristics and Spielberger State anxiety inventory. The patients in experimental group have received five minutes of SSBM for five consecutive days during 3-7 the afternoon. State anxiety was measured in both groups before and after intervention. Data were analyzed by use of Chi-esquare, independent T test, Kolmogorov-Smirnov test, Mann Whitney test and pair T test.
    Results
    Results did not show significant difference between groups in average of state anxiety levels before execution of SSBM (P>0.05), but were observed significant difference between two groups after intervenion (P<0.05).
    Conclusion
    According to the result, SSBM was effective to decrease state anxiety levels of elderly clients, therefore it can be used in current and complementary treatment of anxiety.
    Keywords: Anxiety, Slow Stroke Back Massage, Elderly
  • Somayyeh Kavousi, Pour, Mojtaba Azimian, Houshang Mirzaei, Masoud Karimlou, Ehsan Sherafat, Kazemzadeh Page 21
    Objective
    Disorder of consciousness is the common problem of severe traumatic brain injury. There is controversy about the effects of sensory stimulation on the level of consciousness in comatose patients. The aim of this study was to compare the effect of early (7th days post injury) and late (15th DPI) onset sensory stimulation on the level of consciousness of the comatose patients.
    Materials and Methods
    In this experimental and interventional study twenty – one patients with Glasgow Coma Scale (GCS) £ 8 at least be stable for 3 days post injury (DPI), Normal ICP in CT- scan, no sedation, no previous neurological disorder, aged 18-59 suffering from sever traumatic brain injury were selected and divided in to 3 groups. First group (early onset) was received intervention (tactile, acoustic, visual, R.O.M and smell as stimulation) from 7th DPI to 15th DPI. The second (late onset) was received the intervention as same as early group but from 15th DPI to 21th DPI. The last one (control group) had no intervention. Level of consciousness evaluated by GCS and CRS-R in all of them every other day during the first month after injury. Data were analyzed by use of paired T test, Pearsonian correlation and repeated measurement analysis.
    Results
    Repeated measurement analysis showed significant increase of GCS and CRS-R scores over the time (P<0.001). Significant changes were identified in CRS-R score between early and control group by post hoc test (P<0.05). Nevertheless, the increase of GCS score was different between groups, but this increase wasn’t statically significant (P=0/15).
    Conclusion
    One week intervention of sensory stimulation on the 7-15 DPI can accelerate the trend of improvement in these patients. One thing many experts agree on is that starting rehabilitation early is of paramount importance to increase level of consciousness.
    Keywords: Sensory stimulation, Coma, Consciousness, Consciousness, Occuoational therapy
  • Ali Reza Abdani, Pour, Taghi Tarihi, Seyyed Javad Mirnajafi, Zadeh Page 27
    Objective
    Temporal lobe epilepsy is the most common type of epilepsy in adult humans, which is characterized clinically by a progressive development of spontaneous recurrent seizures of temporal lobe origin. Because of the side effects of current treatment protocols, the resistance to pharmacological therapy in this investigation, bone marrow stromal cells were used to evaluate the recovery of epileptic rats induced by pilocarpine.
    Materials and Methods
    In this randomized experimental research, the rats were divided into five groups, controls (untreated), three treated groups (12, 24 and 36 hours) and a group treated with the vehicle only. The animals in chronic phase were monitored via video monitoring system for three weeks (day & night). For assessment of the response for the treatment of epileptic’s rat using BMSCs therapy, Racine scale was used as a behavioral test. BMSCs (2 – 3 million cells) were labeled with BrdU and were injected via tail vein rat 12, 24, 36 hours after first seizure. After 6 week all rats sacrificed and processed for paraffin, sectioned and for Cresyl violet staining. Data were analyzed by use of Wilcoxon signed Ranks test and Tukey’s test.
    Results
    The result of the study showed that the behavioral test in three week as follows: in control group (untreated), number of seizure is 6.25±1.3 in vehicle group, number of seizure was 6.2±0.8 the group which received BMSCs 12 h after seizure all rats died the group which received BMSCs (24 h after seizure), the number was 2±0.4 and the group which received BMSCs (36 h after seizure), the number of seizure was 2.25±0.47. There was significant difference between treated (2 and 36 hours) groups and other groups in number of seizure (P<0/01). Also, cells number was different significantly between same groups (P<0/01).
    Conclusion
    Intravenous injection of BMSCs can improve number of attacks in epileptic’s rats. Also, BMSCs injection can prevent from decrease of cells numerical density and degenerative damage.
    Keywords: Bone marrow stromal cells, Epilepsy, Pilocarpine, Intravenous injection
  • Alireza Shamsoddini, Mohammadtaghi Holi, Saz, Mohammad Reza Keyhani Page 35
    Objective
    Improvement of independence of hemiplegics patient especially in balance maintenance is most significant aim of such rehabilitation. Areas of brain lesions in hemiplegics patient and also function of their right and left brain hemispheres were different. We study balance abilities in this two groups of patients.
    Materials and Methods
    In this comparative and cross sectional study 30 patients with brain stroke were selected with non probability and simple selection in two groups by right hemiplegics (16 objects) and left hemiplegics (14 objects). Ranges of Their age were 30 – 58 years and 6 months passed of stroke. The patient balance ability evaluated by Berg Balance Scale (B.B.S) and Forward Functional Reach (F.F.R) and data were analyzed by use of statistical tests such as: Kolmogorov – Smirnov, Independent T and paired T test.
    Results
    According to results, average difference of two groups in (B.B.S) test was significant (P=0.030) but average of score of right group (38/36) was more than left group (28/90). But in (F.F.R) test, average difference between two groups wasn’t significant (P=0.841).
    Conclusion
    According to results, balance especially dynamic balance was related to the side of lesion but in static balance, there was no difference between two groups. According to such results, we can consider good rehabilitation program for improvement of balance of such patients.
    Keywords: Balance, Brain stroke, Hemiplegics, Rehabilitation
  • Afsoun Nodehi, Moghaddam, Zohreh Ashrafi Page 39
    Objective
    The goal of this research was to compare normal scapular position (protraction, rotation) and lateral scapular test on arm elevation between dominant and non dominant sides.
    Materials and Methods
    Thirty healthy females (age=21.9 years, weight=53.37 kg, height =160.60 cm) were chosen by non probability sampling and participated in this cross – sectional and comparative study. Scapular rest positions (protraction and Rotation) were measured by use of Diveta method and scapular asymmetry was assessed by using lateral scapular slide test (Kibler test). Validity and reliability of measurement methods were assessed by determination of ICC and SEM and data were analyzed by use of paired T test.
    Results
    The difference between dominant and non dominant scapular protraction and rotation was not found to be statistically significant (P=0.61, P=0.57).The dominant scapula was found to be more lateral in 2nd and 3rd Kibler tests positions than non dominant scapula (P<0.001). There was no significant difference in lateral scapular slide test between dominant and non dominant sides when the arms were by the side of body (P=0.66).
    Conclusion
    Scapular rest position is influenced by hand dominance.
    Keywords: Scapular rest position, Protraction, Rotation, Scapular slide
  • Fatemeh Hadavand, Khani, Hadi Bahrami, Fatemeh Behnia, Mozhgan Farahbod, Masoud Salehi Page 45
    Objective
    Handwriting difficulties are a common educational problem in mentally retarded students. The aim of this survey is producing an instrument for handwriting evaluation and executing it on the mentally retarded students.
    Materials and Methods
    In this descriptive and cross – sectional research which is a relationship and validity assessment study, one hundred and twenty six mentally- retarded students (53 girls and 73 boys) ranging from 9 to 19 years old from two exceptional children schools in Shahr-e-rey participated. A handwriting check-list made by the researcher was executed on all of the students. Data were analyzed by use of independent T test, Mann Whitney test and Spearman correlation.
    Results
    Executing handwriting checklist on the mentally-retarded students showed that there is not a significant relationship between handwriting and laterality (P=0.196), sex (P=0.487) and age (P=0.449). There is significant relationship between handwriting and grade (r=0.448, P<0.005), but between different grades wasn’t seen significant difference. The most common damaged legibility component in the sample was “interruption during writing words” with 81 percent and the least common was “spacing between letters and words” with 34.9 percent.
    Conclusion
    The rate of legibility components difficulties in handwriting of mentally-retarded students indicates that handwriting difficulties in exceptional schools needs professional attention.
    Keywords: Handwriting evaluation, Mentally retarded student, Legibility component
  • Behrad Razavi, Alhashem, Ali Reza Mohseni, Tabrizi, Mehdi Rahgozar Page 53
    Objective
    The aim of this investigation is to measure the satisfaction rate between rehabilitation centers of the red crescent organization in Tehran city. This investigation attemps to gain access to his strength and weakness points in the organization, and helps to progress the quality and efficiency of the rehabilitation services.
    Materials and Methods
    This study has been done as descriptive and survey methods. Data collection was done by using the produced- investigator questionnaire. Its reliability was measured 0.82. Sample sizes were 190 persons from the rehabilitation centers clients in Tehran’s Red Crescent that were selected by cluster sampling. Data were analyzed by use of Chi-square, independent T test and variance analysis.
    Results
    The findings showed that there is significant relationship between participation rate in the treatment process and clients satisfaction (P=0.021), Also, there is significant relationship between the efficiency of rehabilitation equipments and their satisfaction (P=0.002), between rehabilitation service quality and satisfaction (P<0.001) and between behavior and contact of personnel with clients satisfaction (P<0.001).
    Conclusion
    The results showed that rehabilitation services by influence of different factors led to reduce client’s satisfaction. The satisfaction could be introduced as fanction of the client participation rate in treatment process, service efficiency and quality rate and behavior type and personnel contacts (such as physician, technicians and etc). Then, by doing short-time educational terms for personnels, to equip centers by proper rehabilitation possibilities, to inform and to provide clients participation from treatment process, can to meet clients and their family’s expectations and to increase their satisfaction.
    Keywords: Rehabilitation services, Client, Satisfaction, Service quality, Red cresscent, Participation
  • Seyyed Jalal Sadrosadat, Zahra Houshyari, Reza Zamani, Leila Sadrosadat Page 59
    Objective

    SNAP-IV rating scale to diagnosis Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) developed by Swanson, Nolan and Pelham. The aim of this study is determination of psychometrics specifications of this scale.

    Materials and Methods

    This Descriptive research is a methodological, applied and validity assessment study. One thousand students at 7 to 12 age of primary school in Tehran city were selected by cluster sampling. Then the students mothers was asked to complete rating scale to consider behavior of their children.30 staff members of sample group were retest after one mounts. Diagnostic interview was administered at 36 members of sample group. Data were analyzed by using pearsonian correlation coefficient, Kolmogorof – Smirnoff and Behrens – Fisher T test.

    Results

    Criterion validity was 48%, factor analysis was detected 3 factors that explain 56% of the total variance. Reliability coefficient was 82%. internal consistency coefficient was 90% and split –half coefficient was 76%, Cut-off point in scale and subscales was 1.57,1.47 and 1.9 respectively.

    Conclusion

    The SNAP-IV Rating scales have fit psychometrics specifications. Therefore, it is useable in various diagnostic and therapeutic conditioning.

    Keywords: Rating scale, Attention deficit, hyperactivity disorder, Reliability, Validity, Cut, off point
  • Zahra Salah, Zadeh, Mahyar Salavati, Nader Maroufi, Mohammad Ali Sanjari, Shahin Goharpey Page 66
    Objectives
    Patellofemoaral pain syndrome (PFPS) is a common musculoskeletal disorder. Proprioception is important factor in neuromuscular control. Others studies showed that, because of pain and abnormal stresses on soft tissue around joint and Proprioception may be change in these patients. The aim of this study was investigation of sense of quadriceps muscle force accuracy in patients with PFPS.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional and case –control study, thirty four young women with and without PFPS were participated. Biodex isokinetic dynamometer was used to measure isometric torque and sense of quadriceps static force. Force matching with ipsilateral limb was used by determining of reference force levels (20 and 60%) of maximal voluntary isometric force (MVIF) in 20 and 60 degree of knee flexion and attempting to perception and reproduction of target forces. Absolute error (AE), constant error (CE) and variability error (VE) were calculated for evaluation sense of force accuracy. Data were analyzed by independent T test and Logistics Regression.
    Results
    There was statistically difference in force reproduction error in 60 degree and 60% MVIF between two groups (P<0.005). Sense of force errors were high in patient group.
    Conclusion
    The results confirmed the past studies and showed that proprioception may be altered in PFPS patients because of changes proprioception afferents, specially for quadriceps muscle receptors.
    Keywords: Proprioception, Sense of force, Patellofemoral pain syndrome