فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1386)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سعید نقیبی، محمدرضا کردی، محمد جواد ملکی، مسعود یارمحمدی صفحه 6
    هدف
    فعالیت بدنی یک نقش پذیرفته شده در توانبخشی قلبی دارد که بیشتر به جهت اثرات مثبت آن بر جریان خون عضله قلب در بیماران عروق کرونر می باشد. بهبود سیستم عروق محیطی و عملکرد انقباضی عضله قلب بعنوان سازگاری های احتمالی پیشنهاد شده اند. هدف این مطالعه بررسی اثر تمرینات ترکیبی بر پاسخ های همودینامیکی بیماران عروق کرونر می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی و مداخله ای 24 بیمار عروق کرونر که به روش مبتنی بر هدف و لحاظ کردن معیارهای ورود به مطالعه از بین 42 بیمار «جامعه در دسترس» 75-50 ساله انتخاب شده بودند، بطور تصادفی به دو گروه مساوی مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله در تمرینات ترکیبی به مدت 3 ماه، 3 بار در هفته برای 60 تا 80 دقیقه و در 70% تا 85% ضربان قلب بیشینه و 40% تا 60% یک تکرار بیشینه شرکت کردند. متغیرهای مورد مطالعه در ابتدا و در پایان برنامه با روش امپدانس کاردیوگرافی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از آزمون تی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تمرینات موجب کاهش معنی دار ضربان قلب و فشار خون استراحتی بیماران شدند. حجم ضربه ای از 8±60 به 13±81 میلی لیتر، شاخص ضربه ای از 4±33 به 6±44 میلی لیتر بر ضربان بر مترمربع، برون ده قلبی از 1±4 به 1±5 لیتر در دقیقه و شاخص قلبی از 5/0±2 به 5/0±3 لیتر بر دقیقه بر مترمربع افزایش یافت(05/0>P). مقاومت منظم عروقی از 361±1782 به 294±1540 دین بر ثانیه بر سانتیمتر و شاخص مقاومت منظم عروقی از 662±3212 به 558±2751 دین بر ثانیه بر مترمربع بر سانتیمتر کاهش یافت(05/0>P).
    نتیجه گیری
    تمرینات ترکیبی از طریق ایجاد سازگاری های محیطی، مرکزی و قلبی موجب بهبود پاسخ های همودینامیکی قلب بیماران عروق کرونر شود.
    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، پاسخ های همودینامیکی، بیماران عروق کرونر، امپدانس کاردیوگرافی
  • هاشم شمشادی، ابوالفضل صالحی، رضا نیلی پور، اکبر بیگلریان صفحه 12
    هدف
    مقایسه شاخص های تنفسی گفتار در مراحل مختلف، از جمله: میانگین حجم جاری، حجم حیاتی و حجم آواسازی در کودکان مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک و مقایسه این شاخص ها با کودکان طبیعی و بکارگیری میزان این تفاوتها در برنامه ریزی های دقیق تر گفتار درمانی، اصلی ترین انگیزه این تحقیق بوده است.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر به روش مقطعی مقایسه ای و از نوع مورد – شاهدی است. با بکارگیری روش هدفمند و غیر تصادفی، بیست نفر کودک دختر و پسر فلج مغزی نوع اسپاستیک 12-5 ساله بعنوان بیمار و بیست نفر کودک عادی دختر و پسر با روش همتاسازی و جور کردن به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. بررسی پرونده سلامتی گذشته و آزمونهای اولیه بالینی و پاراکلینیکی مناسب برای همسان سازی و لحاظ معیارهای ورود و خروج از تحقیق و همچنین آزمونهای رادیولوژیکی ریه و آزمونهای خونی در جهت رد امکان هر گونه بیماری احتمالی زمینه ای ریوی وسیستمیک در هر دو گروه انجام پذیرفت. متغیرهای حجم جاری، حجم حیاتی و حجم آواسازی در گروه های نمونه و شاهد با استفاده از دستگاه کامپیوتری رسپیرومتر که ساخت و هنجار شده در مرکز تحقیقات دانشگاه گلاسکو انگلستان است سنجیده شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون آماری تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در متغیرهای میانگین حجم جاری، حجم حیاتی و حجم آواسازی بین گروه های مورد و شاهد وجود داشت (001/0> P). بدین صورت که این شاخص ها در افراد بیمار بطور متوسط 34% کمتر از افراد سالم بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این تحقیق، شاخصهای تنفسی گفتار در کودکان فلج مغزی اسپاستیک کاهش محسوسی داشته و این امر باید در برنامه ریزی دقیق و مشخص توانبخشی و گفتاردرمانی این کودکان مد نظر بوده و بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: میانگین حجم جاری، حجم حیاتی، حجم آواسازی، شاخص های تنفسی، فلج مغزی اسپاستیک
  • منیژه سلیمانی فر، مهیار صلواتی، بهنام اخباری، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 16
    هدف
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر خستگی موضعی عضلات دیستال وپروگزیمال در صفحه ساژیتال اندام تحتانی بر میزان وابستگی به بینایی در ثبات پاسچر ایستاده انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی (از نوع قبل و بعد)، 25 دختر جوان سالم که به روش نمونه گیری غیر احتمالی و ساده از نمونه های در دسترس بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شده بودند، در طی 2 جلسه با ترتیب تصادفی و فاصله زمانی یک هفته خستگی در عضلات حرکت دهنده مچ و ران آنها در صفحه ساژیتال توسط انقباض ایزوکینتیک ایجاد کردند. از نمونه ها خواسته شد تا حد امکان وضعیت ایستاده قائم روی یک پا را حفظ کنند. RMS و انحراف معیار جابه جایی مرکز فشار در مدت 30 ثانیه ارزیابی شده و بعد از 15 ثانیه چشمها بسته می شد. از آزمون آماری آنالیز واریانس برای اندازه های مکرر جهت بررسی تاثیر سه عامل خستگی، بینایی و موضع خستگی در دوره زمانی 5 ثانیه قبل و بعد از بستن چشم استفاده شد.
    یافته ها
    اثر خالص هر سه متغیر خستگی، بینایی و موضع خستگی بر متغیرهای وابسته معنی دار بود (05/0 P<). آنالیز RMS و انحراف معیار جابه جایی مرکز فشار بیانگر معنی دار بودن اثر متقابل خستگی با بینایی و خستگی با موضع خستگی بود، به نحوی که آثار خستگی در موضع پروگزیمال و حالت چشم بسته بزرگتر بود.
    نتیجه گیری
    میزان وابستگی به بینایی جهت کنترل ثبات پاسچر بدنبال خستگی عضلانی افزایش می یابد و خستگی موضع پروگزیمال سبب تشدید وابستگی به بینایی جهت کنترل ثبات پاسچر می گردد. بر اساس یافته های تحقیق حاضر، در تمرینات ثبات پاسچر تاکید بر حس عمقی موضع پروگزیمال اندام تحتانی می تواند توصیه شود.
    کلیدواژگان: ثبات پاسچر، خستگی موضعی عضلانی، وابستگی به بینایی
  • زهرا سلیمانی، مریم کاظمی، فاطمه عواطف رستمی، شهره جلایی صفحه 22
    هدف
    این مطالعه به منظور تهیه آزمونی جهت بررسی تاثیر شکل و جایگاه نویسه بر خطاهای هجی کردن و تعیین روایی و اعتبار آن در پایه اول ا بتدایی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی و مقطعی و از نوع ابزارسازی و اعتبارسنجی می باشد. جمعیت مورد مطالعه دانش آموزان کلاس اول ابتدایی (دو کلاس از مدرسه دخترانه و دو کلاس از مدرسه پسرانه) از منطقه 8 آموزش و پرورش شهر تهران بودند که به روش غیر تصادفی و ساده انتخاب شدند.
    ابتدا کلمات کتاب «بنویسیم» پایه اول ابتدایی بر اساس شکل و جایگاه نویسه مورد بررسی قرارگرفته و تعدادی واژه انتخاب و برای بررسی به صاحب نظران با تخصص در حیطه های آسیب شناسی گفتار و زبان، زبان شناسی و معلمان داده شد. بر اسا س نظرات ارسالی 54 واژه از بین سایرین برای بررسی شکل و 39 واژه برای بررسی جایگاه نویسه انتخاب گردید. به منظور بررسی اعتبار (قابلیت تکرارپذیری) آزمون، کلمات یکبار توسط آزمونگر و معلم در طی دو مرحله به تفکیک به دانش آموزان یک کلاس دخترانه و یک کلاس پسرانه پایه اول ابتدایی به صورت دیکته گفته شد و یکبار نیز توسط آزمونگر در طی دو مرحله به یک کلاس دخترانه و یک کلاس پسرانه دیگر پایه اول ابتدایی به صورت دیکته گفته شد. سپس خطاهای دیکته تعیین و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که خطاهای هجی کردن در مرحله اول و دوم اجرای آزمون توسط آزمونگر، هم در شکل نویسه (12/0= P) و هم در جایگاه نویسه (16/0= P) اختلاف معنی داری ندارد، در حالیکه در بین دو مرحله اجرای آزمون توسط آزمونگر و معلم در شکل نویسه تفاوت معنی دار مشاهده شد(01/0 P<)، ولی در جایگاه نویسه با یکدیگر تفاوت معنی دار ندارند (12/0= P).
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده گواه اعتبار و پایایی داخل آزمونگر آزمون در هر دو بخش شکل وجایگاه نویسه است.اما آزمون فقط در بخش جایگاه نویسه دارای اعتبار بین آزمونگر است.
    کلیدواژگان: آزمون هجی کردن، دیکته، پایه اول ابتدایی، انتخاب نویسه مناسب، روایی، اعتبار، شکل نویسه، جایگاه نویسه
  • ندا ارشاد، دکترصدیقه کهریزی *، دکترسیدمحمد فیروزآبادی، دکترسقراط فقیه زاده صفحه 28
    هدف

    انحنای کمر یکی از مهمترین مشخصات پ ا سچر و حرکت بدن می باشد و در فهم بهتر مشکلات کمر درد و چگونگی ایجاد آن با اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر بار خارجی و وضعیت تنه برمیزان انحنای کمر در زنان مبتلا به کمردرد مزمن در حالت استاتیک است.

    روش بررسی

    این تحقیق یک مطالعه مداخله ای شبه تجربی از نوع مورد - شاهدی است که بر روی 10 زن مبتلا به کمردرد مکانیکی مزمن و10 زن سالم به عنوان گروه کنترل و با استفاده از نمونه گیری ساده و غیر تصادفی انجام شد. با استفاده از دو حسگر شیب سنج الکترولیتی، میزان انحنای کمر افراد در شش فعالیت استاتیکی با سه سطح بار خارجی (صفر، شش و دوازده کیلوگرم) و دو وضعیت تنه (نوترال و خمیده 30 درجه) مورد بررسی قرار گرفت.
    اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمونهای آماری کولموگراف – اسمیرنوف، تی مستقل و اندازه گیرهای مکرر (آنووا) مورد ارزیابی قرارگرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان لوردوز کمر در افراد مبتلا به کمردرد در دو وضعیتی که فرد بار 6 و12 کیلوگرمی را با تنه نوترال حفظ کرده بود، بیشتر از افراد سالم است(05/0 p <).

    نتیجه گیری

    افزایش لوردوز کمر در افراد مبتلا به کمردرد در حالت ایستاده و حین حفظ بار که در اثر عوامل مختلفی رخ می دهد، مخالف حالتی است که در افراد سالم وجود دارد و این افزایش انحنا که بصورت تطابق جبرانی به دلایلی از جمله کاستن درد و ترس از درد می باشد، همانند چرخه ای معیوب خود باعث افزایش کمردرد به دلیل نیروهای نامتناسب وارده به کمر در درازمدت می شود.

    کلیدواژگان: لوردوز کمر، کمردرد، بار خارجی، فعالیت استاتیک
  • کیمیا کهریزی، نیلوفر بزاززادگان، مرضیه محسنی، نوشین نیک صفحه 35
    هدف
    ناشنوایی ارثی یک اختلال شایع است و هنگامی که به صورت الگوی وراثتی اتوزومی مغلوب به ارث می رسد، بعنوان یک پدیده منحصر به فرد بروز می کند. برخلاف هتروژنیتی زیاد در ناشنوایی، جهش ها در ژن «2 GJB» شایعترین علت ناشنوایی مادرزادی شدید تا عمیق در بسیاری از جوامع می باشد. در این مطالعه به بررسی جهش های ژن 2 GJB و یک حذف در ژن 6 GJB در ناشنوایی غیر سندرمی اتوزومی مغلوب در ایران پرداخته شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 1605فرد مبتلا از 1605 خانواده با ناشنوایی غیرسندرمی با الگوی وراثتی مغلوب اتوزومی مورد بررسی قرارگرفتند. جهت انجام مراحل مختلف تحقیق، بعد از کسب رضایت نامه از افراد، تست ناشنوایی و آزمایشات بالینی، همراه با گرفتن cc 10 از خون محیطی بعنوان نمونه ای برای استخراج DNA انجام شد. پس از بررسی جهش delG 35 نمونه های منفی و هتروزیگوت از نظر این جهش، برای بررسی جهش های دیگر GJB2 به خارج از کشور فرستاده شد.
    یافته ها
    در 243 خانواده (1/15%) جهش در ژن 2 GJB عامل بروز ناشنوایی تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    تنوع جغرافیایی در فرکانس اللی جهش delG 35 در ایران نتایج قابل توجهی در مقایسه با سایر مطالعات در اروپا و نیز کشورهای همسایه داشته و حذف (1830 S 12 D - 6 ∆(GJB در هیچ فردی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: جهش های GJB2، delG35، ایران، ناشنوایی ارثی، وراثت اتوزومی
  • فیروزه ساجدی، ویدا عالی زاد، فرشید علاء الدینی، محمدرضا هادیان جزی صفحه 42
    هدف
    فلج مغزی به صورت اختلال غیر پیشرونده در وضعیت وحرکت بدن می باشد که دراثر علل مختلفی ایجاد می شود. اقدامات درمانی وتوانبخشی مختلفی در این کودکان ازجمله ماساژ به کار رفته است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر افزودن درمان ماساژ به کاردرمانی در بهبود تون عضلانی کودکان مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی دو سویه کور نمونه ها ازمیان کودکان مبتلا به فلج مغزی مراجعه کننده به مراکز توانبخشی وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی «جامعه در دسترس»، به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و دارا بودن شرایط ورود به مطالعه انتخاب و بطور تصادفی به 2 گروه کنترل ومداخله تقسیم شدند.روش استاندارد توانبخشی درطی 3 ماه برای هردو گروه بطور یکسان اجرا شد و گروه مداخله قبل از کاردرمانی 30 دقیقه ماساژ نیز دریافت نمودند. تون عضلانی قبل وپس از مداخله بر اساس آزمون اشورث ارزیابی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمونهای آماری پارامتری (تی زوجی و تی مستقل) و غیر پارامتری (ویلکاکسون و من ویتنی) صورت گرفت.
    یافته ها
    13 نفر درگروه مداخله و 14 نفر در گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سن در گروه مداخله 5/49 ماه ودر گروه کنترل 1/42 ماه بود. تون اندام های فوقانی و تحتانی و عضلات تنه وگردن، قبل و پس از درمان در گروه های مداخله و کنترل اختلاف معناداری نداشت (05/0 P>).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این تحقیق افزودن ماساژ به کاردرمانی درکودکان مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک، بر تون عضلانی آنان تاثیری ندارد، ولی باتوجه به ذکر چنین تاثیری دربرخی مقالات و ازطرفی محدودیتهای اجرایی مختلف درانجام این تحقیق، نمی توان وجود اثر مثبت این روش را در بهبود توانایی های حرکتی این کودکان رد کرد.
    کلیدواژگان: فلج مغزی اسپاستیک، تون عضلانی، ماساژ، کاردرمانی
  • امیر مسعود عرب، محمدرضا نوربخش، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 48
    هدف
    بررسی ارتباط نشانگان عدم تعادل عضلانی ناحیه کمری – لگنی (نشانگان متقاطع لگنی) که شامل ترکیب کوتاهی عضلات وضعیتی (Postural) همراه با ضعف عضلات فازیک این ناحیه است، با قوس کمری و کمردرد مزمن هدف این مطالعه می باشد.
    روش بررسی
    این تحقیق بصورت مقطعی - مقایسه ای و از نوع مورد - شاهدی انجام شد. به طریق نمونه گیری ساده و بر اساس معیارهای مورد نظر 600 نفر (300 فرد سالم-300 بیمار کمردردی) در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته و قوس کمر، قدرت عضلات شکم و اکستانسور هیپ و طول عضلات ایلیوپسواس و خلف کمر در آنها اندازه گیری شد. با استفاده از آزمون Receiver Operating Characteristic (ROC) curve افراد به گروه های دارای ترکیبی از ضعف یا کوتاهی عضلات مطرح شده در نشانگان متقاطع لگنی یا بدون آنها در هر دو گروه تقسیم شدند و ارتباط این نشانگان با اندازه قوس کمر و کمردرد در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل های آماری از آزمونهای ICC، کولموگراف – اسمیرنوف، تی مستقل و آنالیز واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    هیچگونه اختلاف معنی داری بین قوس کمری افراد سالم و دارای اختلالات عضلانی نشانگان متقاطع لگنی (38/0= P) و همچنین بین قوس کمری افراد سالم و بیماران کمردردی دارای اختلالات عضلانی این نشانگان (62/0= P) وجود نداشت. همچنین اختلاف معنی داری بین قوس کمری افراد سالم و بیماران مبتلا به کمردرد نیز مشاهده نشد (25/0= P).
    نتیجه گیری
    این نتایج تئوری نشانگان متقاطع لگنی که در آن عنوان شده ترکیب اختلالات عضلانی خاصی باعث افزایش قوس کمری و کمردرد می شود را تایید نمی کند. اگرچه ارتباط معنی داری بین اختلالات عضلانی با کمردرد وجود دارد، اما بنظر می رسد این ارتباط از طریق تغییر در اندازه قوس کمر مطابق آنچه در این نشانگان ذکر شده نیست.
    کلیدواژگان: کمردرد، عدم تعادل عضلانی، قوس کمر، نشانگان متقاطع لگنی
  • مسعود فلاحی خشکناب، فربد فدایی، مسعود کریملو، حمید آسایش صفحه 56
    هدف
    اسکیزوفرنیا یکی از اختلالات پیچیده روانپزشکی می باشد. گرچه داروهای ضد روانپریشی تکیه گاه اصلی درمان اسکیزوفرنیا به شمار می روند، ولی مداخلات روانشناختی نیز در بهبود نشانه های بالینی موثر هستند.شعردرمانی نیز به عنوان یکی از این مداخلات، ممکن است در بهبود جنبه های روانی - اجتماعی اسکیزوفرنیا موثر باشد.هدف این مطالعه بررسی تاثیر شعردرمانی گروهی بروضعیت روانی بیماران اسکیزوفرنیک می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه تجربی است. در این مطالعه تعداد 29 بیمار اسکیزوفرنیک به روش مبتنی برهدف از مرکز آموزشی درمانی روانپزشکی رازی انتخاب و به صورت تصادفی تعادلی در دو گروه مداخله (14بیمار) و شاهد (15بیمار) قرار گرفتند. برای گروه مداخله 12جلسه یک ساعته شعردرمانی، هفته ای دو بار به مدت 6هفته برگزار شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس مختصر ارزیابی روانپزشکی (BPRS) بودند. تجزیه و تحلیل آماری به وسیله آزمون های آماری تی زوجی و تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تفاوت معناداری را در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله شعردرمانی نشان داد (001/0 P<). این در حالی است که در گروه شاهد تفاوت معناداری بین میانگین های قبل و بعد وجود نداشت (774/0 = P). همچنین پس از شعردرمانی بین دو گروه تفاوت معناداری از لحاظ آماری وجود داشت(001/0 P<)، در حالی که قبل از شعردرمانی گروهی، تفاوت معناداری بین گروه مداخله و شاهد وجود نداشت (812/0 = P).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که مداخله شعردرمانی بر بهبود وضعیت روانی بیماران اسکیزوفرنیک موثر است.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، شعردرمانی، توانبخشی روانی
  • محمود بهرامی زاده، دکتربیژن فروغ، حسن سعیدی، محمدرضاکیهانی صفحه 62
    هدف
    پلانتار فاشیاتیس یکی از شایعترین اختلالات در ناحیه پا می باشد که سبب بروز درد در سمت داخلی لبه قدامی استخوان پاشنه می شود. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر گوه داخلی خلف پا با گوه خارجی قدام پا بر بهبود میزان فعالیتهای روزمره و پرداختن به فعالیتهای ورزشی و سرگرمی و کاهش درد در بیماران مبتلا به پلانتار فاشیاتیس می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع شبه تجربی می باشد. 30 بیمار مبتلا به پلانتار فاشیاتیس شامل 12 مرد و 18 زن با 36 پاشنه دردناک با دامنه سنی 40-30 سال از بین نمونه های در دسترس، با روش غیر احتمالی ساده انتخاب گردیده و در دو گروه 15 نفری به طور تصادفی قرار گرفتند. به گروه اول گوه داخلی خلف پا و به گروه دوم گوه خارجی قدام پا داده شد. متغیرهای مورد بررسی شامل میزان فعالیت روزمره، فعالیتهای ورزشی و سرگرمی، درد و طول قدم می باشند که در 3 مرحله اندازه گیری شدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه FAOS بود. 3 مرحله اندازه گیری شامل یک مرحله قبل از مداخله و دو مرحله دیگر شامل 2 و 4 هفته بعد از مداخله بود.
    ضریب پایایی (آلفای کرونباخ) پرسشنامه در تمامی زیر مجموعه ها بیشتر از 71/0 بود. ضریب همبستگی آزمون - بازآزمون بیماران در تمام زیرمجموعه های پرسشنامه بیشتر از 80/0 بود. از آزمونهای تی مستقل، اسمیرونوف کولموگروف، آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    در مقایسه دو گروه در هر دو مرحله پیگیری، نتایج در گروه با گوه داخلی خلف پا در مورد بهبود میزان فعالیتهای روزمره، فعالیتهای سرگرمی و ورزشی و کاهش درد نسبت به گروه با گوه خارجی قدام پا بهتر و اختلاف آنها معنادار بود(05/0 P<). ولی بین طول قدم در دو گروه اختلاف معناداری دیده نشد (در مرحله اول پیگیری 518/0 P= و در مرحله دوم پیگیری 502/0 P=).
    نتیجه گیری
    بر اساس این نتایج، گوه داخلی خلف پا نسبت به گوه خارجی قدام پا تاثیر بهتری در بهبود فعالیتهای روزمره زندگی و پرداختن به فعالیتهای ورزشی و سرگرمی و کاهش درد بیماران پلانتار فاشیاتیس داشته، ولی بر افزایش طول قدم نسبت به گوه خارجی قدام پا تاثیر بهتری ندارد.
    کلیدواژگان: پلانتار فاشیاتیس، درد، فعالیتهای روزمره زندگی، گوه
  • دکترمحمدقاسمی برومند، زهره امیری صفحه 67
    هدف
    با عنایت به کاربرد وسیع گازهای شیمیایی به خصوص گازخردل درجنگ تحمیلی عراق علیه ایران و عوارض ناشی ازآن، این تحقیق به منظور بررسی میزان ضایعات چشمی دیررس در مجروحین شیمیایی جنگ تحمیلی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش تحلیلی انجام شد. از بین مجروحین شیمیایی 13 استان کشور که به کمیسیون پزشکی تعیین درصد بنیاد معرفی شده بودند، نمونه ای به تعداد 500 نفر با معیارهای سن بین 55-35 سال، مدت زمان مصدومیت با گاز خردل بیش از 18 سال، عدم وجود عارضه چشمی غیر جنگی، صورت سانحه معتبر شیمیایی و مدرک درمانی همزمان با مصدومیت با گاز خردل مورد تایید بنیاد، به صورت هدفمند انتخاب شدند. شدت ضایعات چشمی دیررس نمونه ها تعیین و ارتباط آنها با متغیر های دفعات مجروحیت، مدت زمان بستری، استفاده از داروهای چشمی، مصرف سیگار و استفاده از وسایل حفاظتی بررسی گردید. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    فراوانی ضایعات چشمی خفیف 80%، متوسط 2/13% و شدید 8/6% بود. 2/82% نفرات یکبار،2/12% دوبار، 8/1% سه بار و 8/3% آنها بیش از سه بار مجروحیت داشته و رابطه معنی داری بین دفعات تماس با گاز خردل و شدت ضایعات چشمی وجود داشت (05/0 P<). مدت زمان بستری رابطه معنی داری با شدت ضایعات چشمی نشان داد (050/0 P<). 8/89 % از مجروحین شیمیایی سابقه مصرف داروی چشمی داشته و رابطه معنی داری بین شدت ضایعات چشمی و مصرف دارو وجود داشت(01/0 P<).
    نتیجه گیری
    عوارض چشمی دیررس در تمامی مجروحین شیمیایی با گاز خردل وجود داشته و نوع خفیف آن به مراتب فراوان تر از سایر درجات است. افزایش دفعات مجروحیت شیمیایی با گاز خردل موجب افزایش نیاز به داروهای چشمی، مدت زمان بستری بیشتر و شدت بیشتر ضایعات چشمی می گردد.
    کلیدواژگان: گاز خردل، عوارض چشمی دیررس، مجروح جنگی، جراحت شیمیایی
  • بهروزهیودی، سیدمحمود میر زمانی، هادی بهرامی، مسعود صالحی صفحه 75
    هدف
    تحقیق حاضر به منظور مقایسه باورهای غیرمنطقی مادران دارای فرزند معلول ذهنی شدید یا عمیق با مادران دارای فرزند عادی 14-6 ساله شهر تهران انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت تحلیلی، مقطعی و مقایسه ای از نوع مورد- شاهدی بوده و 80 نفر از مادران دارای فرزند معلول ذهنی شدید یا عمیق مراجعه کننده به مراکز خدمات بهزیستی تهران بصورت تصادفی منظم از دو مرکز توانبخشی شهر تهران و 80 نفر از مادران دارای فرزند عادی جهت همتا سازی به عنوان گروه شاهد از نواحی شرق، غرب، جنوب، شمال و مرکز تهران از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و با لحاظ جور بودن در چهار متغیر؛ سن مادران، سطح تحصیلات، منطقه محل سکونت وتعداد فرزندان انتخاب شدند و به پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز(IBT) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل، یو مان ویتنی، مجذور کای و آزمون دقیق فیشر) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین باورهای غیرمنطقی به طور کلی و باورهای غیر منطقی سرزنش کردن خود، واکنش با درماندگی به ناکامی، نگرانی زیاد توام با اضطراب، اجتناب از مشکل، وابستگی و کمال گرایی بین دو گروه وجود دارد (05/0 p<). بین مادران دارای فرزند معلول ذهنی دختر با پسر تفاوت معناداری مشاهده نشد(314/0= P). بین دو گروه مادران در چهار باور توقع تایید از دیگران (737/0= P)، انتظارات بیش از حد از خود (126/0= P)، بی مسئولیتی عاطفی(283/0= P) و درماندگی برای تغییر (283/0= P) تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    باورهای غیرمنطقی مادران دارای فرزند معلول ذهنی عمیق یا شدید بطور کلی و در اکثر خرده مقیاسهای آن بیشتر از مادران دارای فرزند عادی است و فقط باورهای توقع تایید از دیگران، انتظارات بیش از حد از خود، بی مسئولیتی عاطفی و درماندگی برای تغییر در دو گروه تفاوتی ندارد. همچنین جنسیت فرزند معلول تاثیری در باورهای غیر منطقی مادران ندارد.
    کلیدواژگان: کودک معلول ذهنی، باورهای غیر منطقی، مادران، عقب مانده ذهنی
  • نجم سادات موسوی، سوزان گویری صفحه 81
    هدف
    ناتوانی و معلولیت به مفهوم امروزین خود، در جهان باستان و کتابهای پزشکی و قدیمی کمتر به چشم می خورد، اما ردپای «درمان بخشی» و «توانمندسازی» در تاریخ بیشتر سرزمین های کهن مشهود است که با اعتقادات و باورهای دینی همراه بوده است.
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی آثار و اسناد تاریخی معتبر باقی مانده از دوران باستان در خصوص توانبخشی است تا بتوانیم سهم تمدن ایرانی را در روند شکل گیری «توانبخشی» و «توانمندسازی» در جهان امروز بر پایه مستندات علمی به دست آوریم.
    روش بررسی
    این تحقیق از روش پژوهش کیفی از طریق مروری در اسناد تاریخی می باشد که پس از تبیین هدف و پی ریزی فرضیه های مد نظر به جمع آوری اطلاعات دقیق از منابع معتبر با روش تحقیقات کیفی پرداخته است.
    یافته ها
    در ایران باستان اهورامزدا سرچشمه همه نیکی ها و اهریمن منشاء همه پلیدی هاست. درد و رنج و بیماری از وسوسه های اهریمن است. تمدن ایرانیان یکی از نخستین تمدنهایی بوده که از روش های علمی و خواص گیاهان دارویی برای درمان بخشی و توانمندسازی استفاده می کرده است. دانشگاه گندی شاپور نخستین دانشگاه پزشکی بوده که به امر فرهنگی و توانبخشی می پرداخته و نیز مکان هایی در آن زمان بوجود آمده که به امر نگهداری از معلولین و محرومین اختصاص داشته است.
    نتیجه گیری
    زمانی که غرب و سایر ملل درگیر جهل و نادانی بوده و از ترس بیماری به خود می لرزیدند و معلولان را به دریا می انداختند، ایران مهد تمدن و مرکز بزرگترین دانشگاه پزشکی بود. از آنجا که اسناد معتبر و به جای مانده بسیار محدود و مطالب پراکنده می باشد، لذا هر عبارت و نکته حاصله در این پژوهش خود بیانگر مطالب مهم و غیرقابل اغماض می باشد که شرح و تفسیر آن به عهده پژوهشگران و خوانندگان این مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: ایران باستان، طب، نمادهای اهورایی، نمادهای اهریمنی، بیماری، درمان، گندی شاپور
|
  • Saeid Naghibi, Mohammad Reza Kordi, Mohammad Javad Maleki, Masoud Yarmohammadi Page 6
    Objective
    Exercise training has assumed a major role in cardiac rehabilitation, mostly because of its positive effects on myocardial perfusion in patient with coronary artery disease. Improvement of peripheral vascular system and myocardial contractile function have been suggested as potential adaptations. The purpose of this study was to determine the effect of concurrent training on hemodynamic responses in patients with coronary artery disease.
    Materials and Methods
    In this interventional and experimental study twenty four patient (50-75 years old) with coronary artery disease were selected by sample of convenience and through a directive goal oriented sampling and were randomly divided to two subgroups, experimental (n=12) and control (n=12) groups. The experimental group participated in 3 months concurrent training, 3 times/week for 60 to 80 minute at 70% to 85% of MHR and 40% to 60% of 1RM. Investigation variables were assessed at baseline and at the end of the protocol by the impedance cardiography method. Data were analyzed by T test.
    Results
    A significant training effect was documented by an decrease in heart rate and blood pressure at rest. Stroke volume (SV) increased from 60±8 to 81±13 ml/beats, Stroke index (SI) increased from 33±4 to 44±6 ml/beat/m2, Cardiac output (CO) increased from 4±1 to 5±1 l/min and Cardiac index (CI) increased from 2±0.5 to 3±0.5 l/min/m2 (P<0.05). Systemic vascular resistance (SVR) decreased from 1782±361 to 1540±294 dynes/sec/cm5 and Systemic vascular resistance index (SVRI) decreased from 3212±662 to 2751±558 dynes/sec/m2/cm5 (P<0.05).
    Conclusion
    We conclude that concurrent training may improve myocardial hemodynamic responses in some patients with CAD.
    Keywords: Concurrent training, Hemodynamic responses, Coronary artery disease, Impedance cardiograph
  • Hashem Shemshadi, Abolfazl Salehi, Reza Nili, Pour, Akbar Biglarian Page 12
    Objective
    Research is designed to determine speech respiratory measures in spastic cerebral palsied children versus normal ones, to be used as an applicable tool in speech therapy plans.
    Materials and Methods
    Via a comparative cross-sectional study (case–control), and through a directive goal oriented sampling in case and convenience approach for controls twenty spastic cerebral palsied and twenty control ones with age (5-12 years old) and sex (F=20, M=20) were matched and identified. All possible inclusion and exclusion criteria were considered by thorough past medical, clinical and para clinical such as chest X-ray and Complete Blood Counts reviews to rule out any possible pulmonary and/or systemic disorders. Their speech respiratory indices were determined by Respirometer (ST 1-dysphonia), made and normalized by Glasgow University. Obtained data were analyzed by independent T test.
    Results
    There were significant differences between cases and control groups for "mean tidal volume", "phonatory volume" and "vital capacity" at a=0/05 values and these values in patients were less (34%) than normal children (P<0/001).
    Conclusion
    Measures obtained are highly crucial for speech therapist in any speech therapy primary rehabilitative plans for spactic cerebral palsied children.
    Keywords: Tidal volume, Phonatory volume, Vital capacity, Spastic cerebral palsy, Respiratory measures
  • Manijeh Soleymani, Far, Mahyar Salavati, Behnam Akhbari, Anoushiravan Kazem, Nezhad Page 16
    Objective
    The purpose of the present study was to assess the effect of local muscle fatigue induced at proximal and distal segments of lower extremity on sagittal plane mover on visual dependency in quiet standing postural stability.
    Materials and Methods
    In this Quasi–experimental study (before – after comparison) sagittal plane prime movers of the ankle and hip musculature were fatigued using isokinetic contractions at two test sessions with a randomized order and one week interval. Twenty five healthy young female students were َselected by using non probability selection and sample of convenience and asked to maintain single leg upright posture as immobile as possible. RMS and SD of Center of Pressure displacements were assessed in 30 seconds and consequently, the eyes were closed after 15 seconds. A analysis of variance (ANOVA) for repeated measures was used to analyze the effect of the following factors over two periods of 5 seconds immediately before and after eye closure: (1) fatigue, (2) vision, (3) segment of fatigue.
    Results
    The main effects of each within-subject factors (fatigue, vision and segment of fatigue) were significant (P<0. 05). The analysis of RMS and SD of Center of Pressure demonstrated a significant interaction between fatigue and vision, and fatigue and segment of fatigue so that the effects of Fatigue on Proximal segment and eye closed conditions were increased.
    Conclusion
    The visual dependency for control of postural stability incremented following muscle fatigue. Proximal muscle fatigue lead to exaggeration of visual dependency for control of postural stability. Based on the present results, emphasis on the proprioception of proximal segment of lower extremity may be recommended for postural stability training.
    Keywords: Postural stability, Local muscle fatigue, Visual dependency
  • Zahra Soleymani, Maryam Kazemi, Fatemeh Avatef, Rostami, Shohreh Jalaei Page 22
    Objective
    This study has done in order to provide a test to examine the selection of grapheme kind and location on spelling errors.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive and cross- sectional and validity assessment research. The children were selected from the 8th territory of ministry of education (two classes from girlish school and two classes from boyish school) by non probability sampling from sample of convenience. At the first grade the words of Farsi book were analyzed based on the grapheme kind and location and some of them were selected. Different experts like speech and language pathologist, linguists and teachers scored those words. Finally 93 words were selected as words of test. They were dictated to students at first grade by the tester during 2 stages separately in one stage and the other stage the tester and the teacher do it for another group during 2 stages separately. The dictation errors were determined and data were analyzed by correlation coefficient and paired T test.
    Results
    Findings showed that there was no significant difference between spelling test errors of first and second stage of test performance by the tester neither in kind of grapheme selection (P=0/12), nor in location of grapheme (P=0/16). There was significant difference between spelling test errors of tester and teacher test performance in kind of grapheme selection (P<0/01), but no significant difference was seen in location of grapheme (P=0/12).
    Conclusion
    These findings show that this test has intra rater reliability either in kind of grapheme selection or location of grapheme, but it has inter rater reliability just in location of grapheme.
    Keywords: Spelling test, Dictation, First grade children, Correct grapheme selection, Validity, Reliability, Grapheme kinde, Grapheme location
  • Neda Ershad, Sedigheh Kahrizi, Seyyed Mohammad Firouz, Abadi, Soghrat Faghih, Zadeh Page 28
    Objective

    Lumbar curvature is an important factor in posture and body movement that help us to understand low back pain problems. The aim of this study was evaluation of external load and trunk posture effect on lumbar curvature under static condition.

    Materials and Methods

    This study is an interventional, quasi-experimental and case-control study. Ten women with non specific chronic low back pain and ten matched without low back pain women were participated in this study. We used simple and non random method for sampling. Two clinometers sensors were used to evaluate lumbar curvature. Six static tasks while holding three levels of load (0, 6, 12 Kg) and two levels of trunk position (neutral and 30 degree of flexion) were simulated for subjects. Data were analyzed by using Kolmogroff-Smirnoff, ANOVA (Repeated Measurement) and independent T-test.

    Results

    Findings revealed lumbar lordosis in patients with low back pain does not change to kyphosis while increasing external load from 0kg to 6kg and 12kg in neutral trunk position (P<0.05).

    Conclusion

    Dysfunction in passive system due to soft tissue disorder, afraid of pain, changes trunk muscles recruitment and reduction of moment arm are likely reasons for increased lumbar lordosis in patients with low back pain during loading.

    Keywords: Lumbar lordosis, Low back pain, External load, Static activity
  • Kimia Kahrizi, Niloufar Bazzaz, Zadegan, Marzieh Mohseni, Noushin Nik, Zaat, Khadijeh Jalalvand, Yaser Riaz, El Hosseini, Yousef Shafeghati, Sanaz Arzhangi, Khalil Javan, Hosein Najmabadi Page 35
    Objective
    Hereditary hearing loss (HHL) is a very common disorder. When inherited in an autosomal recessive manner, it typically presents as an isolated finding. Interestingly and unexpectedly, in spite of extreme heterogeneity, mutations in one gene, GJB2, are the most common cause of congenital severe-to-profound deafness in many different populations. In this study, we assessed the contributions made by GJB2 mutations and deletion in a portion of GJB6 to the autosomal recessive non-syndromic deafness genetic load in Iran.
    Materials and Methods
    In this descriptive and cross – sectional study1605 probands from 1605 different nuclear families with autosomal recessive non-syndromic hearing loss were investigated. Hearing loss tests and clinical examination were done and 10 ml blood was drawn as DNA source. After study of 35delG mutation by ARMs PCR, negative or heterozygote individuals were sent to IOWA University for detection of other GJB2 mutations.
    Results
    GJB2-related deafness was found in 243 families (15.1%).
    Conclusion
    Varient geographic pattern for GJB2-related deafness has considerable results in Iran in comparable with other study in Europe and our neighboring countries and deletion in GJB6. [∆ (GJB6-D13S1830)] hasnt been detected in our studied population.
    Keywords: GJB2 mutations, 35delG, Iran, Hereditary hearing loss, Autosomal inheritance
  • Firouzeh Sajedi, Vida Aali, Zad, Farshid Alaeddini, Mohammad Reza Hadian, Jazi Page 42
    Objective
    Cerebral palsy is a nonprogressive disorder in body posture and movement, due to different etiologies. Different medical and rehabilitation interventions include massage have been used in these children. This study has been done to determine the effect of adding massage to occupational therapy on muscle tone of children with spastic cerebral palsy.
    Materials and Methods
    This study was a double blind clinical trial. The children were recruited from clinics of University of Welfare & Rehabilitation Sciences. The individuals were divided to intervention and control groups. The routine rehabilitation techniques were done in 3 months in both groups. The intervention group received massage for 30 minutes before rehabilitation. Muscle tonicity was evaluated at the beginning of the study and 3 months later by Ashworth test. The data analysis was done by parametric (t test, paired t test) and nonparametric (Mann Whitney, Wilcoxon) tests.
    Results
    Thirteen subjects of case (intervention) group and 14 subjects of control group were studied. The average age in case group and control group was 49.5, and 42.1 months respectively. There were no statistically significant differences in Tonicity of upper and lower limbs, trunk and neck between intervention group and control group (P>0/05).
    Conclusion
    In general based on the results of this study, adding massage to occupational therapy had no effect on tonicity of spastic cerebral palsied children. Regarding to some effects of massage mentioned in different articles on physical abilities of children with C.P. as well as executive limitations in this research, it is not possible to reject the effects of homeopathy on physical abilities of children with C.P.
    Keywords: Spastic cerebral palsy, Muscle tone, Massage, Occupational therapy
  • Amir Masoud Arab, Mohammad Reza Nourbakhsh, Anoushiravan Kazem, Nezhad Page 48
    Objective
    The purpose of this study was the investigation of relationship between muscle imbalance syndrome in the lumbo-pelvic area (Pelvic Cross Syndrome) which includes the combination of weakness of phasic muscles and tightness of postural muscles, lordosis and chronic low back pain.
    Materials and Methods
    This study was a comparative - cross-sectional and case – control research. A convenience sample of 600 subjects participated in this study. The size of lordosis, strength of abdominal and gluteal muscles and the extensibility of iliopsoas and back extensor muscles were measured in each group. The best cut-off values obtained from Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis were used to categorize subjects as having weak or tight muscles in accordance with the assumptions. The lumbar lordosis in subjects with and without patterns of muscle impairments, and the association between lordosis and low back pain was assessed. Data were analyzed by using statistical methods such as: ICC, Kolmogroff – Smirnoff, Independent T test and ANOVA.
    Results
    The Findings of this study showed no significant difference in the degree of lordosis in subjects with and without patterns of muscle impairment in pelvic cross syndrome (P=0.38) and no significant difference in the lordosis between subjects with and without low back pain among those with specific patterns of muscle impairment in pelvic cross syndrome (P=0.62). Data also showed no significant association between degree of lordosis and low back pain (P=0.25).
    Conclusion
    The findings of this study did not support the Pelvic Cross Syndrome theory, which indicates certain patterns of muscle impairment would lead to exaggerated LL and LBP. Our data show a relationship between muscle impairment and occurrence of LBP, but probably not via changing the degree of lumbar lordosis as it has been proposed in PCS theory.
    Keywords: Low back pain, Muscle imbalance, Lumbar lordosis
  • Masoud Fallahi, Khoshknab, Farid Fadaei, Masoud Karimlou, Hamid Asayesh Page 56
    Objective
    Schizophrenia is one of the complex psychiatric disorders. Although the antipsychotic agent is the main treatment for this disorder, but psychological interventions are effective on clinical symptoms and poetry therapy as one of those interventions may be effective on psychosocial aspect of schizophrenia. The purpose of present study is investigation of poetry therapy effect on mental and behavioral state of schizophrenic patients.
    Materials and Methods
    In this interventional and experimental study 29 schizophrenic patients were selected by sample of convenience from Razi psychiatry center and were assigned probability to poetry therapy group (n=14) and control group (n=15). For experimental group, poetry therapy was held in one hour session, twice weekly for 6 weeks. The brief psychiatric rating scale and behavioral problem scale were used as questionnaires. Statistical analysis of data was done by Independent T test and paired T test.
    Results
    The findings showed that there was significant difference between mental and behavioral state of before and after intervention in poetry therapy group (P<0/001). There was no significant difference before and after intervention in control group (P=0/774). We found significant differences between poetry therapy and control group after intervention (P<0/05), but there was no difference between two groups before intervention (P=0/812).
    Conclusion
    The study confirmed the effectiveness of poetry therapy on mental and behavioral state of schizophrenic Patients.
    Keywords: Schizophrenia, Poetry therapy, Psychiatric rehabilitation
  • Mahmoud Bahrami, Zadeh, Bizhan Forough, Hassan Saeedi, Mohammad Reza Keyhani Page 62
    Objective
    Plantar fasciitis is one of the most common foot complications. Pain appear at the inside part of the anterior margin of calcaneous bone. The goal of this study was a comparative between the effect of medial heel wedge and lateral forefoot wedge on improvement of Activity daily living, Sport and pain in these patients.
    Materials and Methods
    In this interventional and quasi experimental study, 30 patients with plantar fasciitis including 12 male and 18 female with 36 involved extremities were selected by non probability sampling. The patients were allocated in two groups with 15 patients in each group by random assignment. First group used medial heel wedge and second group used lateral forefoot wedge. Variables including activity daily living, sport and recreational activity, step length were measured in 3 stages. In order to evaluating of the variables FAOS questionnaire was used. 3 stages included: once before intervention and the second and third stages after 2 weeks and the third stage 4 weeks after intervention. Alpha cronbach in all subscales were more than 0/71 and test retest correlation in all subscales were more than 0/80. Data analysis has been done with T-Test, Smironov-Kolomogrov, Alpha Cronbach and Correlation Coefficient.
    Results
    In both follow up stages, the change of variables including activity daily living, sport and recreational activity and pain was significant (P<0.05). But there was no significant difference between two patient groups in step length variables in both follow up stages (P=0.518 for the first follow up stage and P=0.502 for the second follow up stage).
    Conclusion
    According to finding of this study, medial heel wedge was more effective on improvement of activity daily living, sport and recreational activity and pain in both follow up stages than the lateral forefoot wedge. But medial heel wedge wasn’t more effective on step length increasing than lateral forefoot wedge.
    Keywords: Plantar fasciitis, Activity daily living, Wedge
  • Mohammad Reza Ghasemi, Broumand, Zohreh Amiri Page 67
    Objective
    Considering the late complications of eye due to mustard gas in warfare patients, this study was performed to evaluate the late complications of eye.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, 500 male patients (aged between 35 and 55), whose mustard gas injured period is more than 15 years were selected by non probability sampling. The patients were examined by an ophthalmologist. The complications were divided in 3 grades, mild, moderate and severe. The data were analyzed by x2 and spearman correlation coefficient.
    Results
    Out of 500 warfare patients, 48% aged 35-40, 82.2% once injured with mustard gas, 12.2% twice injured with mustard gas, 1.8% three times injured with mustard gas and 3.8% more then 3 times injured with mustard gas. The degrees of complications: 80% mild Eye Complications, 13.2% moderate Eye Complications and 6.8% sever Eye Complications. There were significant relationships between Eye Complications degrees with using the drugs, the times of injury and the times of hospitalization (P<0.05).
    Conclusion
    Having reached the mentioned conclusions, it is recommended to perform more comprehensive study to evaluate the complications of the other parts: eye, lung, skin … as well.
    Keywords: Mustard gas, Delayed ocular complications, Veterans, Chemical injury
  • Behrouz Hivadi, Seyyed Mahmoud Mirzayi, Hadi Bahrami, Masoud Salehi Page 75
    Objective
    The purpose of present research was the comparison of mothers irrational believes with severe or profound mentally handicapped child and mothers with normal child from 6 to14 years old in Tehran city.
    Materials and Methods
    This study was an analytical, cross – sectional and comparative (case – control) research. From mothers with severe or profound mentally handicapped child who had refered to Tehran welfare services centers, 80 mothers were selected by regular randomized sampling from two rehabilitation centers and 80 mothers with normal child were selected for peering with the group of testimonial from schools areas of east, west, south, north and center of Tehran, through multi - stage cluster sampling in for variables of: age of mothers, educational levels, the location of living and the number of children. They answered to questionnaire of irrational believes of jons (IBT). Analysis of data was done by descriptive and infringing statistics methods (Independent T test, U Mann Whitney, Chi-square and fisher).
    Results
    The findings showed that: there are significantly differences in total irrational believes and irrational believes of blame proneness, frustration reactive, anxious over concern, problem avoiding and dependency, perfectionism between two groups of mothers (P<0/05). There was no significant difference in irrational believes between mothers who had mental handicap daughter and mothers who had mental handicap son (P=0/314). There was no significantly difference between two groups of mothers in four believes of demand for approval (P=0/737), high-self expectation (P=0/126), emotional irresponsibility (P=0/727), helplessness for change (p=0/283).
    Conclusion
    Irrational believes and many its sub scales. In mothers of severe or profound mental handicap children were more than mothers with normal child. But believes of demand for approval, high self expectation, emotional irresponsibility, helplessness for change in mothers with handicap child was not more than mothers with normal child. Also sexuality of handicap child doesnt effect in mothers irrational believes.
    Keywords: Mentally handicapped child, Irrational believe, Mothers, Mentally retarded
  • Najmossadat Mousavi, Suzan Gaviri Page 81
    Objective
    However rehabilitation and disability in their modern concept are found in ancient world and medical textbook to a limited rate, the background of treatment and rehabilitation is obviously found in the history of the most ancient territories to coincide with religious beliefs. The aim of this research is study of the effects and reliable documentations remained from ancient times regarding the abovementioned title so that we can evaluate and determine the role of Iranian civilization in the formation of rehabilitations and empowering in the world today on the basis ofAWT IMAGE scientific evidences and proofs.
    Materials and Methods
    In this qualitative research, reviews in historical documents has been used. After defining the objective and making given hypotheses, data has been collected form reliable sources which were then verified through internal and external critic.
    Results
    In ancient Iran, Ahuramazda is the source and origin of all goods while all pains, suffering, disabilities are Devil temptations. Iranian civilization is among the earliest civilizations using scientific methods and herbal drugs for treatment and empowering. Gondi Shapor University was among the first medical universities proceeding to treatment and rehabilitation. As well there had been some places at that time where disabled people were maintained and kept.
    Conclusion
    At the time western world and other nations involved ignorance and unawareness, frightening from hard diseases, threw disabled people to the sea, Iran was the cradle of civilization, wisdom and the biggest medical university. As there are very limited documents and evidences with discrete subjects on the matter, any point and statement in this research work indicate important, critical and undeniable facts the interpretation and description of which is put for the future researches and readers.
    Keywords: Ancient Iran, Physician, Diseases, Treatment, Symbols of ahora, Symbol of devil, Gondi Shapour, Zoroaster