فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1387)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقایسه تاثیر خستگی بر پاسخ الکترو میوگرافی عضله تراپزیوس در اغتشاش خلفی- قدامی در افراد سالم و مبتلا به گردن درد مزمن
    زهرا رجحانی شیرازی، اسماعیل ابراهیمی، نادر معروفی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 8
    هدف

    عضلات افراد مبتلا به گردن درد، خستگی پذیری سریعتری نسبت به افراد سالم نشان داده و خستگی این عضلات نوسان تنه را در حالت ایستاده افزایش می دهد. از آنجا که درباره پاسخ این عضلات در شرایط دینامیک مانند اغتشاش خارجی، اطلاعات کمی وجود دارد، لذا این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر خستگی عضلانی بر زمان پاسخ عضله تراپزیوس فوقانی در اغتشاش خلفی- قدامی، در افراد سالم و مبتلایان به گردن درد انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه شبه تجربی و مداخله ای، با روش نمونه گیری ساده و در دسترس، 16 بیمار مبتلا به گردن درد مزمن و 16 فرد سالم با توجه به همتاسازی دو گروه و درنظر داشتن معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه، قبل و پس از مداخله انجام و ابزارهای اصلی شامل نیروسنج، شتاب سنج و دستگاه الکترومیوگرافیک سطحی بود. برای ایجاد خستگی، از وزنه ای معادل 30 درصد حداکثر قدرت ایزومتریک و برای ایجاد اغتشاش از وزنه ای برابر با ده درصد وزن بدن استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون تی زوجی، تی مستقل و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده گردید.

    یافته ها

    اختلاف معنی داری بین زمان پاسخ عضله تراپزیوس در اغتشاش خلفی- قدامی بین دو گروه، قبل (0/006=P) و بعد از خستگی (0/026=P) وجود داشت. در افراد سالم پس از خستگی زمان پاسخ طولانی تر و در افراد مبتلا زمان پاسخ کوتاهتر شد. بین زمان پاسخ عضله تراپزیوس در اغتشاش خلفی – قدامی قبل و پس از خستگی در گروه سالم (0/04=P) و گروه بیماران (P<0/001) تفاوت معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    درد می تواند سبب تغییر در زمان پاسخ عضلانی، کاهش فعالیت عضلات عمقی و تغییر الگوی فعالیت عضلانی شود و خستگی به دلیل تشدید این شرایط و افزایش خطر می تواند سبب کاهش زمان پاسخ عضلات سطحی در افراد مبتلا به گردن درد مزمن و فیکس شدن سیستم جهت ایجاد ثبات شود، که این موضوع خود خطر آسیب را بالا می برد.

    کلیدواژگان: تراپزیوس، اغتشاش بیرونی، گردن درد
  • تاثیر کاشت حلزون بر گیجی، افسردگی، اضطراب و سلامت روان بزرگسالان کم شنوای پس از زبان آموزی
    رضا حسین آبادی، حسین شاره، عبدالرضا شیبانی زاده، حسام الدین امام جمعه، یعقوب وکیلی، گلشن میر مومنی صفحه 15
    هدف

    کم شنوایی می تواند بر سلامت جسمی و روانی- اجتماعی افراد تاثیر گذاشته و موجب ضعف خودباوری، زودرنجی، انزواطلبی، نا امیدی، افسردگی و اضطراب آنها شود. کاشت حلزون به عنوان یکی از وسایل کمک شنوایی منجر به بهبود شرایط روانشناختی افراد کم شنوا می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر کاشت حلزون بر گیجی، افسردگی، اضطراب و سلامت عمومی بزرگسالان کم شنوایی پس از زبان آموزی صورت گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی – مقایسه ای که به صورت مورد – شاهدی انجام شد، به روش ساده و در دسترس 24 فرد کم شنوا که تحت عمل کاشت حلزون قرار گرفته بودند و 25 فرد کم شنوا که کاندید دریافت کاشت حلزون بودند با رعایت همتاسازی از بیمارستانهای شهر تهران انتخاب و گیجی، افسردگی، اضطراب و سلامت عمومی آنها با استفاده از پرسشنامه های هندیکپ گیجی(DHI)، افسردگی بک ویرایش دوم (BDI-II)، اضطراب بک(BAI) و سلامت عمومی (GHQ) مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها به کمک روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین نمرات افسردگی و اضطراب موید کاهش این شاخصه های روانشناختی در گروه کاشت حلزون شده است که این کاهش در افسردگی معنا دار است)P=0/001. در مورد سلامت عمومی، تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشدP=0/415. میانگین نمرات گیجی نشان دهنده افزایش این اختلال در گروه کاشت حلزون شده است)P=0/004.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد کاشت حلزون در کاهش افسردگی و اضطراب و بهبود وضعیت روانشناختی افراد کم شنوا موثر باشد، اگرچه این تاثیر در مورد اضطراب و سلامت عمومی خیلی چشمگیر نیست. همچنین کاشت حلزون منجر به گیجی بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، سلامت عمومی، گیجی، کاشت حلزون، کم شنوایی
  • بررسی تعامل بین توانایی پردازش توالی های شناختی و درک نحوی در بیماران فارسی زبان مبتلا به زبان پریشی بروکا
    حیات عامری، ارسلان گلفام، پروفسور هرمان کولک، حسن عشایری، علی محمد حق شناس، علیه کرد زعفرانلو صفحه 20
    هدف

    فرآیند های فیزیولوژیکی - عصبی مشترک یا به هم مرتبطی برای پردازش ساخت انتزاعی غیر زبانی مانند توالی های شناختی و بعضی از جنبه های ساخت نحوی زبان لازم است. از آنجا که تاکنون در ایران تحقیقی با هدف بررسی رابطه بین توانایی پردازش توالی های شناختی و درک ساخت های نحوی دارای ترتیب سازه ای نامتعارف در بیماران فارسی زبان مبتلا به زبان پریشی بروکا انجام نشده است، این پژوهش با همین هدف انجام شد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، 10 بیمار مرد (6 نفر) و زن(4 نفر) فارسی زبان که مطابق آزمون زبان پریشی نیلی پور، مبتلا به زبان پریشی بروکا بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های مورد بررسی از میان بیماران مبتلا به زبان پریشی مراجعه کننده به کلینیک های گفتاردرمانی دولتی شهر تهران به صورت ساده و مبتنی بر هدف انتخاب شدند. درک نحوی بیماران قبل و بعد از یک دوره آموزشی 10 هفته ای در زمینه توالی های شناختی (هر هفته یک جلسه) با استفاده از آزمونی که بر اساس آزمون درک نحوی در زبان پریشی برای زبان فارسی بومی شده بود، مورد سنجش قرار گرفت و توانایی پردازش توالی های شناختی بر اساس آزمون للکوف ارزیابی شد. درصد پاسخ های درست بیماران در آزمون نحوی و آزمون للکوف محاسبه و نتایج به دست آمده به وسیله آزمون تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین توانایی درک ساخت های نحوی که دارای ترتیب سازه ای نامتعارف هستند و توانایی پردازش توالی های شناختی بیماران ارتباط مستقیم وجود داشت (ضریب همبستگی= 0/50). پس از دوره آموزش، توانایی درک ساخت هایی که دارای ترتیب سازه ای نامتعارف در زبان فارسی هستند، به طور معناداری افزایش یافت(P<0/05)، ولی توانایی درک ساخت های دارای ترتیب سازه ای متعارف تغییر معناداری نکرد(P>0/05). توانایی پردازش توالی های شناختی بیماران در طول دوره آموزش افزایش یافته و اختلاف پیش آزمون و پس آزمون معنادار بود (P<0/05).

    نتیجه گیری

    تقویت توانایی پردازش توالی های پیچیده سبب بهبود توانایی درک ساخت های دارای ترتیب سازه ای نامتعارف در بیماران مبتلا به زبان پریشی بروکا می شود، اما بر توانایی آنها در درک ساخت های دارای ترتیب سازه ای متعارف تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: زبان پریشی بروکا، توالی های شناختی، درک نحوی، ترتیب سازه ای متعارف، ترتیب سازه ای نامتعارف
  • معصومه سلمانی، فیروزه رئیسی، بهروز محمودی صفحه 28
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی یکی از حیطه های تجزیه و تحلیل کلام بیماران اسکیزوفرنیک یعنی اصل همیاری می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش مقایسه ای که از نوع مورد- شاهدی است، با نمونه گیری ساده و در دسترس، دو گروه 22 نفره از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و افراد سالم (با تعداد 17 مرد و 5 زن) انتخاب و مصاحبه ای با استفاده از بخش گفتار خودبه خودی آزمون زبان پریشی فارسی با آنها صورت گرفت. پاسخ هر سئوال با توجه به این که فرد کدام قاعده همیاری (کیفیت، کمیت، شیوه و رابطه) را بیشتر نقض کرده است، ارزیابی و به عنوان خطا در آن پاسخ در نظر گرفته شد. با درصد گیری خطاها، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس، تی مستقل، کروسکال والیس و من ویتنی انجام شد.

    یافته ها

    بین دو گروه در رعایت کلی اصول همیاری گرایس (P<0/001) و اصلهای کمیت (P<0/001)، رابطه (P<0/001 و شیوه (0/02=P) اختلاف معنی داری وجود داشت، ولی در اصل کیفیت دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند (0/07=P). عدم رعایت کلی اصول گرایس در بیماران با مدت ابتلا به بیماری، تحصیلات، سن و جنس آنها ارتباط آماری معنی دار نداشت (P>0/05).

    نتیجه گیری

    بیماران اسکیزوفرنیک اصل همیاری گرایس را رعایت نمی کنند و به علت نقض این اصل در گفتگوهای دو طرفه دچار عدم انسجام می باشند.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، اصول گرایس، اصل همیاری، تحلیل گفتمان
  • تاثیر درمان یکپارچگی حسی بر مهارت های حرکتی درشت و ظریف کودکان 5 تا 7 ساله با نشانگان داون
    حسین سورتجی، علی حسین سازمند، حبیب الله جدیدی، اشرف کربلایی صفحه 35
    هدف

    کودکان مبتلا به نشانگان داون دچار کژکاری در پردازش و یکپارچگی حسی هستند که می تواند موجب تاخیر در رشد مهارت های حرکتی درشت و ظریف آنها شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان یکپارچگی حسی بر مهارت های حرکتی درشت و ظریف کودکان 5 تا 7 ساله مبتلا به نشانگان داون بود.

    روش بررسی

    شرکت کنندگان در این مطالعه تجربی شامل 60 کودک 7-5 ساله با نشانگان داون بودند که به صورت تصادفی از چند مرکز توانبخشی شهر تهران انتخاب و با انتصاب تصادفی ساده در گروه های مداخله و کنترل قرارگرفتند. مقیاس های رشد حرکتی پی بادی به عنوان پیش آزمون و پس آزمون برای ارزیابی مهارتهای حرکتی درشت و ظریف به کار گرفته شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری از جمله آزمون لون، آزمون تی مستقل و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون حرکات درشت شرکت کنندگان در گروه های مداخله و کنترل از لحاظ آماری تفاوت معناداری وجود داشت (P<0/001). در حرکات ظریف این تفاوت فقط در گروه مداخله معنادار بود (P<0/001) و در گروه مقایسه تفاوت معناداری مشاهده نشد (P=0/013). همچنین بین میانگین اختلاف نمرات پیش آزمون و پس آزمون شرکت کنندگان در گروه های مداخله و کنترل در حرکات درشت (P<0/001) و ظریف (P<0/001) تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل نشان می دهد که درمان یکپارچگی حسی موجب بهبود مهارت های حرکتی درشت و ظریف کودکان 5 تا 7 ساله با نشانگان داون می شود. پیشنهاد می شود که این رویکرد درمانی با التفات به نیازهای این کودکان در برنامه های توانبخشی آنها گنجانده شود.

    کلیدواژگان: درمان یکپارچگی حسی، نشانگان داون، مهارت های حرکتی درشت، مهارت های حرکتی ظریف، کودکان
  • تاثیر بهبود تقارن در تحمل وزن بر ثبات پاسچر در بیماران همی پارزی
    حسین اصغرحسینی، اسماعیل ابراهیمی، مهیار صلواتی، محمدعلی سنجری، آرش غلامی پور، غلام علی شهیدی صفحه 41
    هدف

    اختلال در کنترل پاسچر به عنوان مهمترین عامل زمین خوردن در افراد همی پارزی به دنبال سکته مغزی شناخته شده است. یکی از مشخصات بارز عدم تعادل پاسچرال در این بیماران، عدم تقارن در تحمل وزن روی اندام تحتانی است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر بهبود تقارن از طریق مداخلات درمانی بر ثبات پاسچر در بیماران همی پارزی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه شبه تجربی که از نوع قبل و بعد می باشد، 27 بیمار همی پارزی به روش در دسترس و ساده از بین بیماران همی پارزی مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب بیمارستان حضرت رسول انتخاب شدند. جهت ارزیابی انحراف پاسچرال از بیماران خواسته شد با چشمان باز و بسته روی صفحات نیرو بایستند. ارزیابی ها شامل اندازه گیری شاخص عدم تقارن، ریشه دوم میانگین (RMS) نوسان مرکز فشار و RMS سرعت نوسان مرکز فشار در صفحات فرونتال و ساژیتال بود. در مرحله بعد در حالی که یک کفی 10 میلی متری زیر پای غیردرگیر بیمار قرار داده شده بود، ارزیابی های اولیه تکرار شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل واریانس برای اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    تاثیر خالص کفی بر شاخص عدم تقارن معنی دار بود (P<0/0001). کفی و حالت بینایی تعاملی با یکدیگر نداشته و تاثیر خالص کفی بر شاخصه های ثبات پاسچر معنی دار نبود (مقدار احتمال برای RMS نوسان مرکز فشار در صفحات فرونتال و ساژیتال به ترتیب 0/186=P و 0/245=P و برای RMS سرعت نوسان مرکز فشار در صفحات فرونتال و ساژیتال به ترتیب 0/259=P و 0/342=P بدست آمد).

    نتیجه گیری

    قراردادن کفی با مایل نمودن مرکز گرانش به سمت خط وسط بدن، باعث بهبود تقارن می شود. با توجه به این که بهبود تقارن باعث کاهش بی ثباتی پاسچرال نگردید، تحمل وزن نامتقارن نمی تواند عامل اصلی بی ثباتی پاسچرال باشد. لذا درصورت تایید این مطلب در مطالعات دیگر و بدون محدودیت های این تحقیق، بهبود تقارن نباید هدف اصلی برنامه های توانبخشی باشد که به دنبال بهبود تعادل ایستاده هستند.

    کلیدواژگان: همی پارزی، تحمل وزن نامتقارن، بی ثباتی پاسچرال
  • مقایسه دانش زبانی بین دانش آموزان دوزبانه مبتلا به لکنت و سالم
    هیوا محمدی، رضا نیلی پور، فریبا یادگاری، مسعود کریملو صفحه 47
    هدف

    گزارش های زیادی درباره ارتباط بین لکنت و رشد زبان مطرح شده است. برخی از تحقیقات نشان داده اند که دوزبانگی می تواند عاملی تاثیرگذار در ابتلا به لکنت باشد. هدف اصلی این مطالعه، مقایسه دانش زبانی کردی و فارسی بین دانش آموزان دوزبانه مبتلا به لکنت و سالم شهر جوانرود است.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی - مقایسه ای حاضر از نوع مورد- شاهدی است. 31 دانش آموز دوزبانه مبتلا به لکنت با روش تمام شمار به عنوان گروه مورد و 31 دانش آموز سالم با روش همسان سازی جفتی به عنوان گروه شاهد از دانش آموزان پایه های چهارم و پنجم مقطع ابتدایی شهر جوانرود انتخاب شدند. دانش زبانی کردی و فارسی دو گروه، از طریق مقایسه شاخص های کیفیت گفتار (روانی گفتار، پیچیدگی گفتار، غنای واژگانی) در نمونه گفتار توصیفی آزمودنی ها بررسی و داده های حاصل با استفاده از آزمون تی مستقل و آزمون یو مان - ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در دو زبان کردی و فارسی شدت ناروانی گفتار در گروه مبتلا به لکنت بیشتر و پیچیدگی گفتار، روانی گفتار و غنای واژگانی گروه مبتلا به لکنت کمتر از گروه سالم و در تمامی مشخصه های شاخص های گفتاری فوق اختلاف دو گروه معنادار بود (05/0).

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج حاصل از این تحقیق دانش زبانی افراد دوزبانه مبتلا به لکنت در هر دو زبان اول و دوم کمتر از گروه سالم می باشد. این یافته موید این نکته است که سطح مهارت زبانی احتمالا به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر لکنت مطرح است.

    کلیدواژگان: لکنت، دوزبانگی، دانش زبانی
  • بررسی تاثیر ماساژ نقاط فشاری بر کیفیت خواب سالمندان
    رضا حسین آبادی، کیان نوروزی، رضا پور اسماعیلی، مسعود کریملو، سادات سید باقر مداح صفحه 52
    هدف

    سالمندان اغلب از اختلال خواب رنج می برند و طب فشاری سنتی چینی یکی از تکنیکهای غیر تهاجمی است که از طریق ماساژ نقاط فشاری سبب تعادل انرژی در بدن و ارتقاء راحتی و سلامتی می شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر ماساژ نقاط فشاری بر کیفیت خواب سالمندان دارای اختلال خواب است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی که به صورت کارآزمایی بالینی یک سوکور انجام گرفت، از پرسشنامه شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ (PSQI) جهت غربال و انتخاب نمونه های دچار مشکل خواب استفاده شد. نمونه ها به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به روش تصادفی تعادلی در سه گروه نقاط حقیقی طب فشاری، گروه نقاط غیر حقیقی و گروه کنترل قرار گرفتند. درهرسه گروه تعداد نمونه ها 30 نفر و به نسبت مساوی از هر دو جنس بودند. ماساژ نقاط مورد نظر در گروه نقاط حقیقی طب فشاری و گروه نقاط غیر حقیقی به طور یکسان 15 دقیقه، سه روز در هفته و به مدت چهار هفته و در مورد گروه کنترل تنها ارتباط کلامی صورت گرفت. در پایان مداخله 77 نفر از نمونه ها پرسشنامه را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای تحلیل واریانس، تحلیل کوواریانس، تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر وکروسکال والیس استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحلیل داده ها، بعد از مداخله اختلاف عمده ای در نمرات مقیاس های فرعی کیفیت خواب ذهنی (0/025=P)، مدت زمان خواب واقعی(0/012=P)، کفایت خواب (0/022=P)، اختلالات خواب(0/025=P)، عملکرد روزانه (0/033=P)، خواب نهفته (P<0/001) و میانگین نمره کل شاخص کیفیت خواب پیتز برگ (P<0/001) بین سه گروه نقاط حقیقی طب فشاری، گروه نقاط غیر حقیقی و گروه کنترل وجود داشت. در ادامه آزمون تعقیبی اختلاف عمده ای را از نظر مقیاسهای فرعی و نمره کل شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ بین گروه نقاط حقیقی و گروه کنترل نشان داد (0/05>p). درحالی که بین گروه نقاط حقیقی و گروه نقاط غیر حقیقی تنها از نظر خواب نهفته (0/006=P) و نمره کل شاخص کیفیت خواب پیتز برگ (210/0=P) اختلاف معنی دار وجود داشت. داده های حاصل از برگه ثبت روزانه خواب بهبود معنی دار کیفیت خواب و کاهش تعداد بیداری شبانه را طی مداخله نشان داد(0P<0/001).

    نتیجه گیری

    این مطالعه تاثیر طب فشاری بر بهبود کیفیت خواب سالمندان را مورد تایید قرار داده و طب فشاری سنتی چینی را به عنوان یک روش درمان غیر دارویی برای سالمندان دچار اختلال خواب پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: طب فشاری، سالمندی، اختلالات خواب، ماساژ
  • مقایسه تولید واکه های ساده فارسی در کودکان کاشت حلزون شده براساس سن کاشت
    پیمان زمانی، نعیمه دانشمندان، ابوالفضل صالحی، مهدی رهگذر صفحه 59
    هدف

    سن کاشت حلزون یکی از عوامل موثر در میزان موفقیت به کارگیری این پروتز جهت کسب مهارتهای گفتاری و زبانی کودکان کم شنوا است. از آنجا که تولید صحیح واکه ها به عنوان یک توانمندی ارتباطی در گفتار شاخص مهمی است، لذا هدف این پژوهش، مقایسه تولید واکه های ساده فارسی بین کودکان کم شنوایی که قبل و بعد از سن دو سالگی مورد عمل کاشت حلزون قرار گرفته اند و بررسی تفاوتهای بین آنها می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق، به صورت مقطعی – مقایسه ای، بر روی 70 کودک که قبل از 2 سالگی و 70 کودک که بعد از 2 سالگی مورد عمل کاشت حلزون قرار گرفته و به صورت ساده از نمونه های در دسترس در بیمارستانهای امیراعلم و حضرت رسول (ص) تهران و با توجه به معیارهایی مثل داشتن صحت جسمی و ذهنی کامل، تک زبانه بودن، گذراندن 1±9 ماه توانبخشی، نداشتن والدین کم شنوا و عدم سابقه بیماری های خاص انتخاب شده بودند، انجام شد. همچنین 238 کودک طبیعی به عنوان گروه معیار به صورت تصادفی ساده از مهدکودکهای شهر تهران انتخاب شدند. شش واکه ساده فارسی /ای، ا، ا، آ، ا، او/ براساس نمره میانگین فورمنت فرکانسهای اول و دوم واکه ها بین سه گروه مقایسه گردید. جهت تجزیه و تحلیل فورمنت فرکانسهای واکه ای از ویرایش 2/1 نرم افزار اکوستیکی SFSwin و جهت تحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین فورمنت فرکانسهای واکه ای F2/i/ (P=0.046), F1/e/ (P=0.011), F2/e/ (P=0.005), F2/æ/ (P=0.039), F2/a/ (P=0.012), F2/o/ (P=0.012) and F2/u/ (P=0.006), در دو گروه دارای اختلاف معناداری بود، ولی اختلاف نمره میانگین فورمنت فرکانسهای واکه ای بین دو گروه معنادار نبود F1/i/, F1/æ/, F2/a/, F1/o/, F1/u/ (P>0.05). فورمنت فرکانسهای واکه ای هیچ یک از شش واکه ساده فارسی بین گروه زیر دو سال کاشت شده و گروه طبیعی تفاوت معناداری نداشت (05/0P>).

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود اختلاف معنادار در تولید واکه ها بین دو گروه کودکان کاشت حلزون شده و عدم اختلاف معنادار بین کودکانی که زیر 2 سالگی کاشت حلزون شده اند با کودکان طبیعی، می توان نتیجه گرفت که انجام کاشت حلزون در سنین زیر 2 سال در کودکان کم شنوا، از بسیاری مشکلات احتمالی در مهارتهای گفتاری و زبانی و خراب گویی های واکه ای آنها جلوگیری خواهد کرد.

    کلیدواژگان: واکه ساده فارسی، فورمنت فرکانسی، کاشت حلزون، سن کاشت
  • حمیدرضا خانکه، مسعود فلاحی، مریم رنجبر، فضل الله احمدی صفحه 66
    بلایا اتفاقات معمول و روزمره نیستند. آنها از هر نوعی که باشند، طبیعی یا انسان ساخت، زندگی و فعالیت های هر جامعه ای را مختل کرده و کلیه منابع فردی و اجتماعی را تخریب می نمایند. در شرایط پس از بلیه، بعد از شوک اولیه، بازگردانیدن زندگی و معاش مردم به شرایط طبیعی از مهمترین دغدغه های جوامع و ملت هاست. به طور سنتی این مرحله تحت عنوان توانبخشی و بهبودی شناخته شده است. بازتوانی در حوادث به معنی بازگردانیدن جامعه به شرایط قبل از بلیه است. در حقیقت فرایندی است که ممکنست سالیان درازی طول کشیده و تمام جنبه های فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی جامعه را در بر بگیرد. از آنجا که بلایا حیات انسان را تهدید می کنند، بنابراین آماده بودن تنها راه دستیابی به نتایج بهتر است. برنامه ریزی صحیح قبل از وقوع بلیه و استفاده هماهنگ از منابع می تواند منجر به پاسخی موثر و مناسب به بحران شود. در این برنامه آمادگی، باید ضمن تاکید روی مشارکت مدیران محلی بازسازی ساختارهای مدیریتی نیز صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، خدمات سلامتی، مدیریت سلامت، توانبخشی در بلایا
  • پروین راجی، محمدرضا هادیان صفحه 73
    نقص مادرزادی قسمت فوقانی ران اختلال نادری است که شیوع آن 1 نفر در 50 هزار تا 200 هزار تولد زنده گزارش شده است. در این بیماری سر ران و غالبا حفره استابولوم درگیر می شود که می تواند بصورت یک طرفه و یا دوطرفه باشد. مشکلات ناشی از این نقص مادرزادی می تواند به صورت های مختلف نظیر تفاوت درطول اندامها، بی ثباتی مفصل ران و زانو، انقباض عضلات ران و زانو، سطح نامساوی زانوها، کوتاهی قد و دیگر مشکلات همراه بروز نماید. معمولا کودکان مبتلا و خانواده های آنها در طی درمان با تصمیم گیری های متفاوتی اعم از درمانهای جراحی و غیرجراحی مواجه می شوند که حتی در بین متخصصین نیز این درمانها بحث انگیز است.
    در مقاله حاضر، پسربچه 3 ساله ای مبتلا به این نوع نقص مادرزادی با اختلال تکامل شدید در سر استخوانهای ران وحفره استابولوم، کوتاهی استخوان ران بصورت دوطرفه و تاخیر در مراحل رشد حرکتی معرفی می شود که با توصیه پزشک به منظور دریافت خدمات کاردرمانی و توان بخشی به دانشکده توانبخشی مراجعه کرده بود.
    کلیدواژگان: نقص مادرزادی قسمت فوقانی ران، سر استخوان ران، حفره استابولوم، اختلال تکامل، درمان
|
  • Comparison of Muscle Fatigue Effects on Electromyographic Onset Latency of Trapezius Muscle in Posterior-Anterior Perturbation between Patients with Chronic Neck Pain and Healthy Persons
    Zahra Rojhani, Shirazi, Esmaeil Ebrahimi, Nader Maroufi, Anoushirvan Kazem, Nezhad Page 8
    Objective

    Fatigue process in patients with neck pain was happened more quickly than healthy persons and neck muscle fatigue increased body sway during standing, but there is less evidence about the behavior of these muscles in dynamic conditions such as external perturbation, so this study was done to investigate the effect of muscle fatigue on onset latency of upper trapezius muscle in posterior-anterior perturbation among patients with chronic neck pain and healthy individuals.

    Materials and Methods

    In this quasi experimental and interventional study 16 patients with chronic neck pain (intervention group) and 16 healthy individuals (control group) were selected by simple and convenient sampling and based on inclusive and exclusive criteria. Data collection was done by using questionnaire and doing some tests and the main equipments were dynamometer, accelerometer and surface electromyography. The weight equal to 30% of maximum voluntary contraction used to produce fatigue process and 10% of body weight used to produce perturbation. Independent T test, Paired T test and Repeated ANOVA were used for data analysis.

    Results

    There was significant difference in onset latency of upper Trapezius muscle in posterior – anterior perturbation between two groups, before (P=0.006) and after (P=0.026) fatigue. This means that the onset latency was increased in healthy individuals and decreased in patients after fatigue. Also, there was significant difference in onset latency of Trapezius muscle in posterior – anterior perturbation between before and after fatigue in patients group (P<0.001) and healthy persons group (P=0.04).

    Conclusion

    Pain can change the onset latency of trapezius muscle and possibly it can decrease muscle activity in deep muscle and change the pattern of muscle activation. Fatigue as an exaggerated risk factor can decrease onset latency of superficial muscle in patients with chronic neck pain to stabilize the system, that it can increase the risk of injury.

    Keywords: Trapezius muscle, External perturbation, Neck pain
  • Comparison of Dizziness, Depression, Anxiety and Mental Health of Postlingually Deaf Adults Between Cochlear Implant Recipients and Cochlear Implant Candidates
    Reza Hossein, Abadi, Hossein Shareh, Abdolreza Sheibani, Zadeh, Hesamoddin Emam, Jomeh, Yaghoub Vakili, Golshan Mirmomeni Page 15
    Objective

    Hearing loss can affect on physical, mental and social health of deaf adults and lead to depression, anxiety, isolation, suspicion and stress of them. Cochlear implantation has positive effects on behavioral and emotional status of postlingually hearing impaired adults. This study is aimed to compare dizziness, depression, anxiety and mental health in adult cochlear implant recipients and candidates.

    Materials and Methods

    This case- control and comparative study was conducted on 49 patients, 24 cochlear implant recipients (as case group) and 25 severe-profound hearing impaired adults (as control groups) whom were selected by simple and convenient sampling. Beck Depression Inventory, Dizziness Handicap Inventory, Beck Anxiety Inventory and General Health Questionnaire were completed to determine and compare cochlear implant effects. Data were analyzed by MANOVA.

    Results

    Mean depression and anxiety scores in cochlear implant candidates were more than cochlear implant recipients. This difference was significant in depression (P=0.001). There was no significant difference between two groups in general health (P=0.415). The results of this study also showed that dizziness is more in cochlear implanted group (P=0.004).

    Conclusion

    It seems that cochlear implant use leads to decrease of depression and anxiety. It leads to increase of dizziness.

    Keywords: Depression, Anxiety, General health dizziness, Cochlear implant, Hearing loss
  • Inreraction of Syntactic Comprehension and Ability of Cognitive Sequence Processing in Persian Speeking Broca Aphasic Patients
    Hayat Ameri, Arsalan Golfam, Herman Kolk, Hassan Ashayeri, Ali Mohammad Hagh, Shenas, Elliyeh Kord, Zaferanlou Page 20
    Objective

    Recent studies shown that related or common neuro-physiological processes are required for processing non-linguistic structures (e.g. cognitive sequencing) and some aspects of syntactic structure in language. As there has not been such research in Iran. this study surveys the relationship between the ability to process cognitive non-linguistic abilities and comprehension of non-canonical syntactic structures in broca aphasic patients.

    Materials and Methods

    A pre test and post test quasi experimental design was chosen in this study. The syntactic comprehension of 10 aphasic patients (6 men and 4 women) who according to the Farsi aphasic test (Nilipour.1993). Have been recognized to be broca aphasics. Was assessed before and after a training period of 10 weeks (a session every week) on cognitive sequencing. The syntactic comprehension was assessed using a test which was designed for Persian language on the basis of test for comprehension in aphasia. The ability to process cognitive sequences was assessed using lelekov test. The subjects were selected in a purposeful manner from among the broca aphasics who were under therapy in the state speech therapy centers in Tehran. The percent of the correct answers to every syntactic structure and to the cognitive sequence for each person was measured before and after a training period of 10 weeks data were analyzed by paired-t-test.

    Results

    The findings showed that there is a direct relation between the ability of the patients for comprehending the non-canonical syntactic structures and their ability for processing cognitive sequencing.(R=0.50).After the training period. The ability of the patients for understanding syntactic structures with non-canonical word order improved significantly (p<0.05) there was no significant change in their ability for understanding syntactic structures with canonical word order (P>0.05).Their ability for processing cognitive sequencing increased significantly during the training period (P<0.05).

    Conclusion

    Reinforcement of the ability to process complex cognitive sequences in broca aphasic patients improves their comprehension of syntactic structures with non-canonical word order but it has no effect on their comperehension of structures with canonical word order.

    Keywords: Broca aphasia, Canonical word order, Non, canonical word order
  • Masoumeh Salmani, Behrouz Mahmoud, Bakhtiari, Firouzeh Raeisi Page 28
    Objective

    The ultimate goal of this study is one of the discourse fields analysis, i.e. Grice's cooperative principles.

    Materials and Methods

    In this comparative and case - control study, two groups of normal individuals and schizophrenic patients were selected by simple method from sample of convenience and interviewed based on the spontaneous part of Persian Aphasia Test. All the answers were analyzed with respect to the percent rate of errors in the 4 "cooperative maxims", and the errors were collected. Data were analyzed by Independent T Test, ANOVA, Kruskal Wallis and Mann Whitney.

    Results

    There were significant differences between two groups in respect to all the Grice’s cooperative principles (P<0.001), maxim of quantity (P<0.001), maxim of relevance (P<0.001) and maxim of manner (P=0.02), but in maxim of quality there was no significant differeance (P=0.07). The mean percent of errors in the course of illness, education and age varieties were not significant.

    Conclusion

    Schizophrenic patients have incoherence speech and this problem exists in the discourse field and social interactions, thus the patients frequently fail in observing the Gricean cooperative principles.

    Keywords: Schizophrenia, Grice, 's principles, Cooperative principles, Discourse analysis
  • Effect of Sensory Integration Therapy on Gross and Fine Motor Skills of 5-7 Years old Children with Down Syndrome
    Hossein Sourtji, Ali Hossein Sazmand, Ashraf Karbalaei, Nouri, Habibollah Jadidi Page 35
    Objective

    Children with Down syndrome have sensory integration dysfunction, and a range of physical problems and difficulties that may affect their motor development. The aim of present study was to determine effectiveness of sensory integration therapy on gross and fine motor skills of 5-7 years old children with Down syndrome.

    Materials and Methods

    Sixty 5-7 years old children were diagnosed as having Down syndrome, were selected by randomized sampling and participated in this experimental study. Each participant was assessed by researcher, that the assessment used was Peabody Developmental Motor Scales. The children were randomly assigned to the intervention (sensory integration therapy) and control groups. Sensory integration therapy was given to intervention group. Data were analyzed by Leven test, Independent T test and covariance analysis.

    Results

    There was significant difference between pretest and post test scores of intervention and control groups in gross motor development (P<0.000), but in fine motor development there was significant difference between pretest and post test scores only in intervention group (P<0.001) and in control group it wasn’t significant (P=0.013). Also there was significant difference between two groups in gross and fine motor development (P<0.001).

    Conclusion

    The results showed the sensory integration therapy were effective in gross and fine motor of children with Down syndrome. It was concluded that sensory integration therapy should be applied for children with Down syndrome who have gross and fine motor difficulties.

    Keywords: Sensory integration therapy, Down syndrome, Gross motor skills, Fine motor skills
  • Effect of Symmetry Improvement in Weight Bearing on Postural Stability of Hemiparetic Patients
    Hossein Asghar, Hosseini, Esmaeil Ebrahimi, Mahyar Salavati, Gholam Ali Shahidi, Mohammad Ali Sanjari, Arash Gholami, Pour Page 41
    Objective

    Impaired postural control has been known as the main cause of fall in hemiparesis after stroke. Is Asymmetry of weight bearing on lower limb is one of the prominent characteristics of postural imbalance in these patients. The aim of this study was to evaluate the effect of symmetry improvement in weight bearing through therapeutic interventions on postural stability in hemiparetic patients.

    Materials and Methods

    In this quasi – experimental study which 27 hemiparetic patients were selected through sample of convenience by simple method from men and women who were referred to neurology clinic of Hazrat-e-Rasool hospital. For postural assessment patients stood quietly with open eyes and close eyes on force plates. Primary assessments included evaluation of asymmetry index (AI), RMS COP displacement (Root Mean Square of Center of Pressure) and RMS COP velocity in both frontal and sagital planes. Then a 10mm lift was inserted under the unaffected limb and primary assessments were repeated. Data were analyzed by repeated measure ANOVA test.

    Results

    Simple main effect of lift on asymmetry index was significant (P<0/0001). There was no significant interaction between vision and lift. Simple main effect of lift on postural stability variables was also non significant (for RMS COP displacement in frontal and sagital planes P=0.186 and P=0.245, respectively and for RMS COP velocity P=0.259 and P=0.342 respectively).

    Conclusion

    Inserting a lift can improve symmetry by shifting center of gravity to midline. Since symmetry improvement did not decrease postural instability, asymmetric weight bearing can not be the primary cause of postural instability and may not be the principal target of rehabilitation programs aiming at restoring standing balance after stroke.

    Keywords: Hemiparesis, Weight bearing asymmerty, Postural instability
  • Comparison of Linguistic Knowledge between Students and Their Healthy Peers
    Hiva Mohammadi, Reza Nili, Pour, Fariba Yadegari, Masoud Karimlou Page 47
    Objectives

    There are many reports about relations between stuttering and language development. Some studies reveal that bilingualism is a contributing factor to the development of stuttering. Main objective of this study was comparison of linguistic knowledge in Kurdish (L1) and Farsi (L2) between bilingual stutterers and their normal peers.

    Materials and Methods

    In this case-control and comparative study all of 31 Kurdish-Farsi bilingual stutterers from 4 and 5 grades in primary schools of Javanrood were selected as case group and 31 normal peers were selected as control group by Pairs Matching Method. The linguistic knowledge of two groups in L1 and L2 were evaluated and compared by analyzing the speech quality indices (speech fluency index, speech complexity index, type-token ratio) in a sample of their spontaneous speech in Kurdish and Farsi. Data were analyzed by Independent -T-test and Mann-Whitney U.

    Results

    In both Kordish and Farsi Language, Speech unfluency was more in stutterd students than normal group. Also, speech complexity, speech fluency and lexical diversity of stuttered students were less than normal group and there were significant differences between two groups in all speech indices (P<0.05).

    Conclusion

    The linguistic knowledge of stuttered group was less than normal group in both Kordish and Farsi language. This finding confirms that level of language proficiency may be considered as a contributing factor to stuttering.

    Keywords: Stuttering, Bilingualism, Linguistic knowledge
  • Acupoint Massage in Improving Sleep Quality of Older Adults
    Reza Hossein, Abadi, Kian Nowrouzi, Reza Pouresmaili, Masoud Karimloo, Sadat Seyyed Bagher Maddah Page 52
    Objective

    Elderly people often suffer from disturbed sleep and Traditional Chinese acupressure is a noninvasive technique that employs pressure and massage to acupoints in order to stimulate the balance of life energy that promotes health and comfort. The purpose of present study was to determine the effectiveness of acupoints massage in elders experiencing sleep disturbances.

    Materials and Methods

    In this quasi experimental study which was applied as single blind clinical trial, Pittsburgh Sleep Quality index (PSQI) questionnaire was used as a screening tool to select individuals with sleep disturbance by purposeful sampling. Then the individuals were assigned to three groups by balanced randomized method (an acupressure group, a sham acupressure group and control group). Each group had 30 subjects and gender ratio was equal in three groups. The same massage was used in the acupressure group and the sham acupressure group, whereas only conversation was employed in the control group. Time of interventions was limited to 15 min. One course of intervention lasted for 3 days per week. These interventions were carried out for 4 consecutive weeks. After intervention 77 persons completed the questionnaire. Repeated measure ANOVA, ANCOVA and Kruskal-Wallis tests were used for data analysis.

    Results

    The analysis of data post intervention showed significant differences in PSQI subscale scores of the subjective sleep quality (P=0.025), sleep duration (P=0.012), sleep efficiency (P=0.022), sleep disturbance (P=0.025), daily performance (P=0.033), sleep latency (P<0.001) and global PSQI scores (P<0.001) among three groups. POST HOC comparison showed significant differences in PSQI subscales scores and global PSQI scores in the acupressure group compared to control group (P<0.05). Whereas, there was significant difference only in PSQI subscales scores of the sleep latency (P=0.006) and global PSQI scores (P=0.021) in the acupressure group compared to the sham acupressure group. Sleep log data showed significant decrease of awake time and improving the quality of sleep in acupressure group (P<0.001).

    Conclusion

    This study confirmed the effectiveness of acupressure in improving the quality of sleep of elderly people and offered a nonpharmacological therapy method for sleep-disturbed elderly people.

    Keywords: Acupressure, Geriatric, Sleep disturbances, Massage
  • Comparison of Persian Simple Vowels Production in Cochlear Implanted Children Based on Implantation Age
    Peiman Zamani, Naeimeh Daneshmandan, Abolfazl Salehi, Mehdi Rahgozar Page 59
    Objective

    Age at implantation is one of the most important factors in improving speech and language skills in children with cochlear implants. Moreover, good vowel articulation is very important in the speech. So, the purpose of this research was to determine whether age at cochlear implantation influences the production of Persian simple vowels when cochlear implantation is undertaken below the age of 2 years as compared with cochlear implantation later in life.

    Materials and Methods

    This research was a comparative and cross-sectional study. Based on inclusive and exclusive criteria (i.e., have physical and mental health, monolingual or bilingual, have 9±1 months post-surgery rehabilitation, no hearing handicapped parents and no medical problems history), 140 children who cochlear implanted in Amir-Alam and Hazrate Rasool hospital of Tehran city were selected by convenient sampling and assigned to two groups, children implanted under the age of 2 years and those implanted above the age of 2 years Also 238 normally hearing children were selected for control group by randomized sampling. The first and second formant frequency (F1 & F2) of the Persian simple vowels /i, e, æ, a, o, u/ were evaluated by the version of 1.2 of SFSwin software. Data were analyzed by Independent T test.

    Results

    The findings indicated that there were significant differences between two groups in the mean of F2/i/ (P=0.046), F1/e/ (P=0.011), F2/e/ (P=0.005), F2/æ/ (P=0.039), F2/a/ (P=0.012), F2/o/ (P=0.012) and F2/u/ (P=0.006), but there was no significant difference between then in the mean of F1/i/, F1/æ/, F2/a/, F1/o/, F1/u/ (P>0.05). According to these results, no significant difference was seen between normal group and children who received their cochlear implants under the age of 2 years in the mean of variables (P>0.05).

    Conclusion

    Observing significant differences in the quality of the production of Persian simple vowels between children implanted under the age of 2 years and children who received their implants after the age of 2 years, and no significant differences between children who implanted before 2 years of age and normally hearing children is in the favor of the positive effect of early cochlear implantation on speech sound development. Also, the results indicate that when performed under the ages of 2 years, cochlear implantation can prevent from vowels distortions in the speech flow of the receivers.

    Keywords: Persian simple vowel, Formant frequency, Cochlear implant, Implantation age
  • Hamid Reza Khankeh, Masoud Fallahi, Maryam Ranjbar, Fazlollah Ahmadi Page 66
    Disasters should never be considered as routine. Disasters of any kind—natural or manmade—clearly disrupt the normal functioning of any community and frequently overwhelm both personal and community resources. In the post-disaster context, following the initial shock of the disaster, returning lives and livelihoods to normalcy becomes a primary concern of the affected communities and nations. Traditionally, this has been known as the recovery and rehabilitation phase, where "normalcy" refers to the return of the community to the state it was in prior to the disaster event. Rehabilitation is this process of returning the community to “normal” that may extend for many years and involves the physical, social and economic components of the community. Disasters can take on a life of their own, therefore being prepared is the single most effective way to improve outcomes. Proper pre-event planning and providing mechanisms for resource coordination are critical which will be resulted a successful response. It should focus on increasing the participation of civil authorities in order to reestablish local authorities.In order to develop safer communities with fewer deaths, physical injuries, and psycho-social trauma following disasters, health systems must be capable of providing a coordinated response during disasters and of delivering effective mitigation and preparedness programs before disaster impact. The health sector has a vested interest and a key role in this process. In addition, prior to the occurrence of disasters, national, provincial, and local planning should be blueprinted by managers. The public must be educated regarding the importance of individual and family preparation for disaster.
    Keywords: Natural disasters, Health service, Health care management, Rehabilitation in disasters
  • Parvin Raji, Mohammad Reza Hadian Page 73
    Proximal Femoral Focal Deficiency (PFFD) is a rare congenital defect with prevalence of one in 50000 to 200000 live births. It affects the proximal femur and frequently the acetabulum and may occurs unilaterally and/or bilaterally. The side effects of PFFD vary in patients. These include: limb length discrepancy, instability of the hip and knee joint, contractures of the hip and knee muscles, unequal level of the knees, short stature and associated anomalies. Usually, children with PFFD and their families are faced with many treatment decisions, both surgical and non- surgical. Therefore, the treatment of PFFD has always been a challenge for the specialists. In this report, a 3-years-old boy with PFFD with dysplasia of hip and acetabulum and femur shortness in both side and delay in motor milestones has been reported who was referred by physician to the faculty of rehabilitation for occupational therapy and rehabilitation treatment.
    Keywords: Proximal femoral focal deficiency, Femur head, Acetabular fossa, Dysplasia