فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 30، پائیز و زمستان 1387)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 30، پائیز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • معصومه نخعی، محمد نقی طهماسبی، مسعود کریملو، رضا وهاب کاشانی صفحه 8
    هدف
    پلانتارفاشیاتیس از شایعترین عوارض پا می باشد که به دلیل التهاب فاسیای پلانتار پا در محل اتصال به پاشنه بروز می کند. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر سه ارتز پد پاشنه سیلیکونی، ارتز ترموپلاستیک حمایت کننده قوس طولی و اسپلینت شبانه کشش دهنده نیام کف پایی و تاندون آشیل، بر درد پلانتار فاشیاتیس انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی با استفاده از نمونه گیری ساده و از جامعه در دسترس، تعداد 16 بیمارمبتلا به پلانتارفاشیاتیس که از بیمارستان شریعتی تهران به مرکز ارتوپدی فنی صبا ارجاع شده بودند، انتخاب شدند. محدودیتی از نظر سن، جنس، شاخص توده بدنی، شغل و میزان سطح فعالیت افراد برای ورود به مطالعه وجود نداشت. افراد دارای بیماری های سیستمیک و سابقه انجام جراحی در پا از مطالعه حذف شدند. بیماران به ترتیب ورود به مطالعه در یکی از سه گروه درمانی قرار گرفتند. شدت درد بیماران، علاوه بر مراجعه اول، در هفته های 2 و 6 و 12 بعد از مراجعه اول، طی سه ماه با استفاده از مقیاس های رتبه ای- نمره ای و رتبه ای- کلامی به صورت تلفنی، پیگیری و ثبت شد. در این مطالعه از تحلیل واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن، آزمون کروسکال والیس و آزمون اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی بین نمره شدت درد عددی و رتبه ای بالای 80/0 بود. میانگین شدت درد صبحگاهی (87/0=P)، شامگاهی (198/0=P) و بدترین شدت درد (113/0=P) قبل از ورود به مطالعه در هر سه گروه یکسان بود. هر سه ارتز مذکور بر کاهش درد صبحگاهی، شامگاهی و بدترین شدت درد در طی روز تاثیر داشتند (001/0P<)، اما اختلاف معناداری بین سه گروه درمانی در میزان تاثیر ارتزها و کاهش درد صبحگاهی (483/0=P)، شامگاهی (462/0=P) و بدترین شدت درد (948/0=P) وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    کاربرد هر یک از سه ارتز یاد شده، به تنهایی و بدون دخالت سایر برنامه های درمانی، بر کاهش درد پلانتارفاشیاتیس تاثیر چشمگیری داشته، ولی هیچ یک از ارتزها نسبت به دو نوع دیگر در کاهش این درد ارجحیت و برتری ندارد.
    کلیدواژگان: پلانتارفاشیاتیس، پد پاشنه سیلیکونی، حمایت کننده قوس طولی پا، اسپلینت شبانه
  • علی باریک رو، ناصر رضایی، فریبا یادگاری، مهدی رهگذر صفحه 16
    هدف
    مدت زمان مدیدی است که شاهد همراهی اشارات دست با گفتار هستیم، لیکن راهی که از طریق آن این دو شیوه بیان در تولید با یکدیگر مرتبط می شوند، هنوز به طور کامل شناخته نشده است. بنابر این مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین اشاره و گفتار در افراد مبتلا به لکنت و مقایسه آن با افراد سالم انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی و مقایسه ای، 10 فرد بزرگسال مبتلا به لکنت به صورت تصادفی از کلینیکهای آسیب شناسی گفتار و زبان انتخاب و با 10 نفر به عنوان گروه کنترل که بر اساس همتاسازی از نظر سن، جنس و میزان تحصیلات با گروه مورد انتخاب شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. جهت انجام بررسی مورد نظر از تکلیف بازگویی داستان مربوط به فیلم کارتونی برای برانگیختن اشارات دستی همراه با گفتار استفاده شد. به این ترتیب که از شرکت کنندگان خواسته می شد تا به دقت فیلم را مشاهده کرده و داستان آن را با حداکثر جزئیات ممکن در حالی که از آنها ضبط ویدئویی به عمل می آمد، برای شنونده ای که روبرویشان نشسته تعریف کنند. سپس گفته ها و اشارات ضبط شده مورد بررسی و داده های حاصل با استفاده از آزمونهای آماری کولموگروف - اسمیرنوف و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل نتایج نشان داد که افراد مبتلا به لکنت نسبت به افراد گروه کنترل از اشارات نمادین کمتری در حین گفتار توصیفی خود استفاده کرده اند(005/0(P= همچنین افراد مبتلا به لکنت نسبت به افراد گروه کنترل در بیان هر گفته و به ازای هر واژه نیز از اشارات نمادین کمتری استفاده کرده اند(019/0(P=. به علاوه بررسی تولید حرکات اشاره حین بروز ناروانی نشان داد که بیش از 70 درصد اشاراتی که همراه با بروز لکنت تولید شده بودند، هم زمان با آن، ثابت و یا گسیخته می شدند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد اشاره و گفتار، چنان پیوند پیچیده و عمیقی دارند که الگوهای بسامد و زمان بندی مشابهی را نشان داده و کاملا به موازات یکدیگر پیش می روند، به گونه ای که نقص در گفتار منجر به نقص در اشارات دستی نیز می شود.
    کلیدواژگان: اشاره، اشاره نمادین، گفتار، لکنت
  • نورالدین نخستین انصاری، صوفیا نقدی، غلامرضا علیایی، مهدی عبدالوهاب، محمود جلیلی، شهره جلایی، حسین سلطانی نژاد صفحه 22
    هدف
    اسپاستیسیته یک جزء سندرم نورون محرکه فوقانی است که با افزایش وابسته به سرعت رفلکس های کششی تونیک مشخص می شود. هدف این تحقیق، ارزیابی پایایی مقیاس اصلاح شده تاردیو از طریق بررسی توافق دو آزمونگر در ارزیابی اسپاستیسیته عضلانی به دنبال سکته مغزی می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق که از نوع تحلیلی و اعتبارسنجی می باشد، 30 بیمار دچار فلج اسپاستیک نیمه بدن ناشی از سکته مغزی از بین مراجعین درمانگاه ضایعات اعصاب مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران مطابق معیارهای لازم به صورت ساده و هدفمند انتخاب شده و دو گروه عضله فلکسور و اکستانسور آرنج آنان با استفاده از یک روش استاندارد و براساس مقیاس اصلاح شده تاردیو ارزیابی شد. ارزیابی ها در یک جلسه توسط دو کاردرمانگر انجام شد. ترتیب ارزیابی توسط آزمونگران و ترتیب آزمون عضلات تصادفی بود. پایایی بین دو آزمونگر برای اجزاء مختلف مقیاس که بیانگر سطح اسپاستیسیته می باشد، محاسبه شد. آزمونهای ضریب همبستگی درون گروهی (ICC) و کاپا برای ارزیابی پایایی اجزاء مختلف مقیاس استفاده شد.
    یافته ها
    مقادیر ICC برای تفاوت زاویه واکنش عضلانی و زاویه دامنه حرکتی کامل به عنوان معیار اصلی برای تعیین شدت اسپاستیسیته، 99/0 در فلکسورها و 95/0 در اکستانسورها بود. همچنین مقادیر کاپا در بررسی کیفیت واکنش عضلانی در عضلات فلکسور 88/0 و در عضلات اکستانسور 89/0 بود.
    نتیجه گیری
    مقیاس اصلاح شده تاردیو در ارزیابی اسپاستیسیته عضلانی پس از سکته مغزی دارای پایایی بالایی در بین دو آزمونگر می باشد.
    کلیدواژگان: اسپاستیسیته، مقیاس اصلاح شده تاردیو، پایایی بین دو آزمونگر، فلج نیمه بدن، سکته مغزی
  • علی مطیع نصر آبادی، گلناز بغدادی صفحه 28
    هدف
    امروزه رایانه ها عموما با ابزارهایی نظیر موشواره و صفحه کلید کنترل می شوند، در نتیجه افرادی که دچار قطع عضو و یا ناتوانی در ناحیه دستها هستند، از به کارگیری رایانه محروم می باشند. در این پژوهش چگونگی طراحی سیستمی که به کمک حرکات چشم، امکان تایپ حروف به افراد معلول را می دهد ارائه شده است.
    روش بررسی
    در این طرح مرز بین عنبیه و صلبیه که لیمباس نامیده می شود، به کمک فرستنده و گیرنده های مادون قرمز ردیابی می شود. مقادیر اندازه گیری شده از موقعیت چشم به کمک یک نرم افزار مورد پردازش قرارگرفته و به مقادیر مناسب جهت حرکت مکان نما برروی حروف قرار داده شده در صفحه نمایشگر، تبدیل می شوند. از آنجا که تغییر کاربر و حرکات ناخواسته سر می تواند روی عملکرد سیستم تاثیر بگذارد، یک مرحله کالیبراسیون نیز در نظر گرفته شده است تا سیستم بتواند برروی شرایط جدید تنظیم شود. سیستم طراحی شده روی 10 نفر (5 مرد و 5 زن) آزمایش و داده های حاصل مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    با آزمایش سیستم، مشخص گردید که سیستم طراحی شده با دقت حدود 38/311/4 سانتی متر در تفکیک فواصل، توانایی تشخیص 12 نقطه بر روی صفحه نمایشگر 15 اینچ را دارد. آزمایش ها نشان می دهد که یک شخص غیر ماهر یک جمله دارای 14 حرف و نماد را در متوسط زمان 3 دقیقه و 30 ثانیه با خطای حدود 28% به کمک حرکات چشمش با این سیستم تایپ می کند. این مقادیر برای یک شخص ماهر حدود 3 دقیقه با خطای 13% می باشد. به این ترتیب سیستم با قابلیت اطمینان نسبتا بالایی به کاربر اجازه ارتباط با رایانه را می دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به قدرت سیستم در تفکیک پذیری فواصل، 12 نقطه برروی صفحه نمایشگر برای انجام 12 عملکرد مختلف تعبیه شده است. تعدادی از مشخصه های صفحه کلید در صفحه اول و باقی آن ها در صفحات بعدی قرار داده شده است. سهولت استفاده، عدم تماس مستقیم سیستم با چشم و بدن کاربر و هزینه بسیار پایین آن نسبت به دیگر سیستم های موجود از جمله مزایای سیستم می باشند.
    کلیدواژگان: آشکارسازی حرکات چشم، لیمباس، معلولین، تایپ حروف، توانبخشی، مادون قرمز، طول موج نور
  • لیلا رهنما، بهنام اخباری، مهیار صلواتی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 38
    هدف
    کاهش منابع توجهی در مبتلایان به کاهش یا اختلال اطلاعات حسی دیده شده است. هدف از این مطالعه مقایسه نیازهای توجهی کنترل پاسچرال ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا و همتایان سالم می باشد.
    روش بررسی
    15 ورزشکار دانشجوی مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا و 15 فرد همتای سالم با نمونه گیری ساده و در دسترس انتخاب و در این مطالعه مقطعی مورد- شاهدی که بر اساس الگوی تکلیف دوگانه طراحی شد مورد مقایسه قرار گرفتند. ابزار به کار رفته سیستم تعادلی بایودکس بود که با استفاده از آن شاخص ثبات کلی، در حالی که آزمودنی ها 2 دشواری از تکلیف پاسچرال (شامل سطح ثباتی 5 و 7 از سیستم تعادلی بایودکس) و 2 تحمیل تکلیف شناختی (شامل تحمیل صفر و شمارش معکوس) را تجربه می کردند، اندازه گیری شد. به منظور بررسی اثر متقابل متغیرهای مستقل (دشواری تکلیف پاسچرال، دشواری تکلیف شناختی و سطح سلامتی) با متغیر وابسته مورد مطالعه (شاخص ثبات کلی) از آزمون تحلیل واریانس چند عاملی مختلط و جهت مقایسه میانگین متغیر وابسته در دو گروه مورد مطالعه، از آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون تحلیل واریانس اثرهای متقابل سطح سلامتی با دشواری تکلیف پاسچرال و دشواری تکلیف شناختی بر شاخص ثباتی کلی را معنی دار نشان داد. به این معنی که بیماران در مواجهه با تکلیف شناختی (01/0P=) و ایستادن بر سطح بی ثبات تر (03/0P=)، افزایش بیشتری در شاخص ثبات کلی به نسبت گروه سالم نشان داده و اختلال پاسچرال بیشتری داشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که بی ثباتی عملکردی مچ پا با افزایش نیازهای توجهی کنترل نیمه پویای پاسچرال همراه است. بنابراین تحمیل تکلیف شناختی ممکن است بتواند به عنوان یک استراتژی موثر در برنامه ورزشی مبتلایان به بی ثباتی عملکردی مچ پا منظور گردد.
    کلیدواژگان: بی ثباتی عملکردی مچ پا، توجه، تکلیف دوگانه، سیستم تعادلی بایودکس
  • سمیه غفاری، فضل الله احمدی، سید مسعود نبوی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 43
    هدف
    مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایعترین بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی و از مهمترین بیماری های تغییردهنده زندگی فرد، به ویژه در سنین جوانی می باشد که باعث افت شدید سطح کیفیت زندگی بیماران مبتلا شده و به تدریج فرد را به سمت ناتوانی پیش خواهد برد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آب درمانی به عنوان یک روش درمانی مکمل، بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی،50 نفر از زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از انجمن ام. اس. به صورت ساده و دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی تعادلی به دو گروه شاهد و آزمون تخصیص داده شدند. پس از یک جلسه آشناسازی بیماران گروه آزمون با اهداف و روش مداخله، 24 جلسه آب درمانی برای آنها در مدت سه ماه انجام شد، در صورتی که برای گروه شاهد هیچگونه مداخله ای انجام نشد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، فرم کوتاه کیفیت زندگی (8SF-) و چک لیست های خود گزارش دهی بود. از آزمون های آماری کای دو، تی زوجی، تی مستقل، تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری و ضریب همبستگی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    بین دو گروه در میانگین امتیاز کل (81/0=P) و امتیازات ابعاد جسمی (4/0=P) و روانی (21/0=P) کیفیت زندگی قبل از مداخله تفاوت معناداری وجود نداشت، ولی بعد از مداخله میانگین امتیاز کل (0001/0P<) و امتیازات ابعاد جسمی (001/0P<) و روانی (003/0=P) کیفیت زندگی بین دو گروه شاهد و آزمون تفاوت معنا دار داشت. همچنین آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر تفاوت معنا داری را در میانگین امتیاز کل (04/0=P) و امتیازات ابعاد جسمی (05/0=P) و روانی (04/0=P) کیفیت زندگی در چهار بار اندازه گیری بین دو گروه نشان داد.
    نتیجه گیری
    انجام روش آب درمانی با عث ارتقاء سطح کیفیت زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس می گردد، لذا انجام این تکنیک به عنوان یک روش موثر و مقرون به صرفه در هزینه و زمان و همچنین داشتن قابلیت یادگیری و اجرای آسان به بیماران مولتیپل اسکلروزیس توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آب درمانی، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • مهدی دهقان، فریبا یادگاری، طاهره سیما شیراز، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 51
    هدف
    با توجه به اینکه کودکان مبتلا به سندرم داون دارای تاخیر شدید رشد زبانی بوده و به نظر نمی رسد که زبان درمانی با تکیه بر مسیر شنوایی واجی تاثیر مطلوبی در رشد مهارت های زبانی این کودکان ایجاد کند، لذا پژوهش حاضر به مقایسه تاثیر آموزش خواندن و آموزش سنتی بر زبان درکی و بیانی کودکان مبتلا به سندرم داون 4 تا 10 ساله با بهره هوشی 40 تا 60 می پردازد.
    روش بررسی
    در این پژوهش شبه تجربی و مداخله ای با استفاده از نمونه گیری در دسترس و ساده و بر اساس معیارهای لحاظ شده، از کلینیک های توانبخشی نوید عصر تهران، رضوان شهریار، احسان کرج و انجمن سندرم داون کرج 20 کودک مبتلا به سندرم داون از میان 96 کودک سندرم داون انتخاب و به صورت تصادفی تعادلی به دو گروه 10 نفره تخصیص یافتند. گروه اول تحت آموزش خواندن از نوع کل خوانی و گروه دوم تحت آموزش سنتی به مدت شش ماه، سه جلسه در هفته و هر جلسه پانزده دقیقه قرار گرفتند. شرایط زبانی هر دو گروه به صورت پیش آزمون و پس آزمون در زمینه بهره های زبانی درکی با استفاده از آزمون رشد زبان فارسی سنجیده شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف - اسمیرنوف، تی مستقل و تی زوجی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    هر دو گروه پیش از آموزش در تمام بهره های زبانی اعم از زبان درکی (452/0=P)، بیانی (1/0=P) و گفتاری (428/0=P) شرایط یکسانی داشتند، اما پس از آموزش شرایط زبانی گروه خواندن در هر سه متغیر فوق، یعنی زبان درکی (043/0=P)، بیانی (001/0P<) و گفتاری (001/0P<) نسبت به گروه دیگر به میزان معنی داری رشد و پیشرفت بیشتری نشان داد.
    نتیجه گیری
    آموزش خواندن به روش کل خوانی نسبت به آموزش سنتی تاثیر بهتر و بیشتری بر بهره زبان درکی، بیانی و گفتاری کودکان مبتلا به نشانگان داون می گذارد. به عبارتی بررسی فنوتیپ رفتاری و شناختی کودکان داون نشان می دهد که مسیر بینایی بیشتر از مسیر شنیداری، یادگیری زبان گفتاری را تسهیل می کند و می توان با رویکرد آموزش استعدادها بهترین نتایج را بدست آورد.
    کلیدواژگان: آب درمانی، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • شیما تمنایی فر، پروانه محمدخانی، عباس پورشهباز صفحه 57
    هدف
    هدف از این مطالعه تعیین رابطه همبودی اختلالات شخصیت کلاستر B و افسردگی اساسی با عود افسردگی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی و مقایسه ای 100 بیمار مبتلا به افسردگی اساسی که در طی 5 سال گذشته افسردگی اساسی را تجربه کرده و در زمان پژوهش در دوره بهبودی نسبی به سر می بردند، به روش نمونه گیری هدفمند از مراجعان به چند مرکز سرپایی و درمانگاهی تهران انتخاب شدند. افرادی که بیش از دو بار تجربه عود داشته در گروه مورد و بیماران بدون تجربه عود در گروه گواه قرار گرفته و دو گروه از نظر متغیر های دموگرافیک همتاسازی شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه ساختار یافته تشخیصی به منظور ارزیابی اختلالات شخصیت کلاستر B، پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه مشخصات دموگرافیک انجام و با آزمونهای آماری مجذور خی، ضریب همبستگی اسپیرمن و تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    همبودی اختلال شخصیت مرزی به میزان معناداری در افراد افسرده دارای سابقه عود بیشتر است (001/0P<). همبودی اختلال خودشیفته نیز بین دو گروه تفاوت معناداری داشته (016/0=P)، ولی همبودی اختلال شخصیت نمایشی بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (401/0=P).
    نتیجه گیری
    بر اساس تفاوت معنادار همبودی اختلالات شخصیت مرزی و خودشیفته در دو گروه و نقشی که این اختلالات در عود افسردگی ایفا می کنند، در آینده طرح ریزی یک درمان موثر برای افسردگی مستلزم در نظر گرفتن مولفه های شخصیت در کنار نشانگان افسردگی می باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، عود، اختلالات شخصیت
  • علیرضا کلدی، مهدی رهگذر، مهرداد نوابخش، مریم جمشیدی صفحه 63
    هدف
    در میان مواد مخدر، ظهور قرص های روانگردان (اکستاسی) خطر جدیدی است که طرفداران ویژه ای میان نوجوانان و جوانان دارد. به نظر می رسد با توجه به جدید بودن قرص های اکستاسی و نامتشابه بودن عوارض مصرف آن با سایر مواد مخدر، میزان آگاهی و شناخت افراد جامعه مورد مطالعه از آن کم باشد، لذا هدف این تحقیق شناخت میزان آگاهی دانش آموزان از اثرات قرص های جنون آور است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی و مقطعی بر روی 154 دانش آموز پایه سوم دبیرستان از منطقه 9 تهران که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و میزان آگاهی آنان در زمینه موضوع تحقیق با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته سنجیده شده صورت گرفت. روایی پرسشنامه از طریق روایی صوری با نظر متخصصین و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و ارزیابی همسانی درونی سئوالات انجام و مقدار ضریب 85/0 بود که مطلوب می باشد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و آزمون مان ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    دانش آموزان به 7/14 درصد پرسش ها پاسخ غلط و به 38 درصد آنها پاسخ نمی دانم داده و هر دانش آموز به طور متوسط به 2 سئوال پاسخ غلط داده و پاسخ درست را به خوبی نمی دانست. میزان آگاهی کلی دانش آموزان دختر و پسر اختلاف معنادار نداشت (573/0=P). همچنین رابطه معناداری بین میزان آگاهی دانش آموزان از آثار مصرف و عوارض سوء قرص اکس و جنسیت آنان وجود ندارد (572/0=P).
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی و شناخت دانش آموزان از علائم مصرف و عوارض سوء قرص های اکس در سطح پایینی (3/47 درصد) قرار دارد.
    کلیدواژگان: قرص های جنون آور، قرص اکس، میزان آگاهی، دانش آموز دبیرستانی، اکستاسی
  • پروین جعفری، نیکتا حاتمی زاده، روشنک وامقی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 69
    هدف
    در این پژوهش میزان رضایت مراجعین به مراکز توانبخشی دولتی و خصوصی استان کردستان از این مراکز بررسی و با هم مورد مقایسه قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی – مقایسه ای، 415 نفر از مراجعین بار اول مراکز دولتی و خصوصی سرپایی توانبخشی استان کردستان طی شش ماهه دوم سال 1383 به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده و طبقه بندی شده انتخاب گردیدند. اطلاعات بر اساس پرسشنامه ساختار یافته طی مصاحبه تلفنی جمع آوری و رضایت هر فرد بر اساس نمره ای بین صفر تا بیست مورد سنجش قرار گرفت. اعتبار صوری پرسشنامه توسط اساتید فن مورد تایید قرار گرفته و ضریب پایائی آن براساس آزمون - بازآزمون 83/0 = r و ضریب همبستگی داخلی آن بر اساس آلفای کرونباخ 76/0 برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده های حاصل با استفاده از آزمونهای آماری مجذور خی و تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره رضایت کلی مراجعین مراکز دولتی (6/148/12) از خصوصی (4/115/12) بیشتر و تفاوت آنها معنی دار بود (04/0=P). مشتریان مراکز خصوصی از وضعیت فیزیکی (001/0P<)، دسترسی زمانی (018/0P=) و نحوه برخورد کارکنان مراکز (008/0P=)، رضایتی بیش از مشتریان مراکز دولتی داشتند که البته در هیچ مورد تفاوت بیش از یک نمره نبود. در مقابل مشتریان مراکز دولتی از دسترسی فیزیکی (01/0P=)، دسترسی مالی (001/0P<) و کیفیت خدمات (001/0P<) رضایت بیشتری ابراز کردند.
    نتیجه گیری
    با وجودی که تفاوت بین میزان رضایت مراجعین مراکز دولتی و خصوصی از نظر آماری معنادار است، اما بجز در مورد دسترسی مالی چشمگیر نیست. ارتقاء کیفیت خدمات توانبخشی و کسب رضایت بیشتر مراجعین هم برای مراکز دولتی و هم برای مراکز خصوصی امری ضروری است. گسترش پوشش بیمه ای به بخش خصوصی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، خدمات توانبخشی، مراکز دولتی، مراکز خصوصی
  • موانع مشارکت بیماران سکته قلبی در برنامه بازتوانی قلبی
    اردشیر افراسیابی، پرخیده حسینی، مسعود فلاحی خشکناب، فریده یغمایی صفحه 75
    هدف
    بازتوانی قلبی باعث افزایش کیفیت زندگی، کاهش سکته مجدد قلبی، بهبود عملکرد جسمی و وضعیت روانی بیماران می گردد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی موانع مشارکت بیماران سکته قلبی در برنامه بازتوانی قلبی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مقاله گزارش بخشی از مطالعه ای است که به روش تئوری پایه انجام شد. هیجده نفر بیمار مبتلا به سکته قلبی، 3 نفر پزشک متخصص قلب، و 3 نفر پرستار بخش سی سی یو، به صورت نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. مصاحبه نیمه ساختار یافته روش اصلی جمع آوری داده ها بود و تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. داده ها به روش تئوری پایه اشتراوس و کوربین(1998) تحلیل شد. اعتبار داده ها بر اساس معیارهای پیشنهادی لینکولن و گوبا تایید گردید.
    یافته ها
    اکثر بیماران در برنامه های بازتوانی قلبی شرکت نکرده اند. موانع مشارکت بیماران در برنامه های بازتوانی قلبی درچهار طبقه عوامل فردی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و عوامل مربوط به نظام درمان و سلامت طبقه بندی گردید.
    نتیجه گیری
    بسیاری از موانع مشارکت بیماران در برنامه های بازتوانی قابل تعدیل هستند و تغییر آنها زمینه حضور بیماران را در برنامه های بازتوانی قلبی تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: بازتوانی قلبی، تئوری پایه، سکته قلبی، موانع
|
  • Masoumeh Nakhaei, Mohammad Naghi Tahmasbi, Masoud Karimlou, Reza Vahab, Kashani Page 8
    Objective
    Plantar Fasciitis is the common foot complaint that outbreaks as a result of an inflammation of plantar fascia. The purpose of this study was to compare the effectiveness of three orthoses, silicon heel pad, thermoplastic custom-made arch support and Tension Night splint, how they relived pain in plantar fasciitis.
    Materials and Methods
    In this quasi experimental study that was done on 16 patients who were referred from Shariati Hospital Orthopedic ward to Saba Orthotics & Prosthetics Center age, sex, BMI, occupation and activity level were not inclusion criteria, systemic diseases and also surgery on foot in past were as exclusion criteria. The patients were assigned one by one to three treatment groups who were ready to admit them. Subject's pain was assessed for 3 months, at 2nd, 6th and 12th week, by Numerical Rating Scale and Verbal Rating Scale through phone. Data were analyzed with ANOVA, Pierson’s and Spearman’s correlation coefficients, Kruskal-Wallis test and Repeated Measurement test.
    Results
    The coefficient correlation of Numerical score pain and rating score pain were 0.80. The average of morning (P=0.87), evening (P=0.198) and the worse pain (P=0.113) before entering the study were similar in three groups. The repeated measurement test defined that all the three orthoses were effective for the morning, evening and as so for the worse pain (P<0.001). There was not significant difference among the three groups in decrease of morning (P=0.483), evening (P=0.462) and worse pain (P=0.948).
    Conclusion
    Taking advantage of the three orthoses without any treatment was effective for the Plantar Fasciitis pain in this study.
    Keywords: Planter fascitis, Silicon heel pad, Arch support, Tension splint
  • Ali Barikrou, Nasser Rezaei, Fariba Yadegari, Mehdi Rahgozar Page 16
    Objective
    Gestures of the hands and arms have long been observed to accompany speech in spontaneous conversation. However, the way in which these two modes of expression are related in production is not yet fully understood. So, the present study aims to investigate the spontaneous gestures that accompany speech in adults who stutter in comparison to fluent controls.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional and comparative research, ten adults who stutter were selected randomly from speech and language pathology clinics and compared with ten healthy persons as control group who were matched with stutterers according to sex, age and education. The cartoon story-retelling task used to elicit spontaneous gestures that accompany speech. Participants were asked to watch the animation carefully and then retell the storyline in as much detail as possible to a listener sitting across from him or her and his or her narration was video recorded simultaneously. Then recorded utterances and gestures were analyzed. The statistical methods such as Kolmogorov- Smirnov and Independent t-test were used for data analyzing.
    Results
    The results indicated that stutterers in comparison to controls in average use fewer iconic gestures in their narration (P=0.005). Also, stutterers in comparison to controls in average use fewer iconic gestures per each utterance and word (P=0.019). Furthermore, the execution of gesture production during moments of dysfluency revealed that more than 70% of the gestures produced with stuttering were frozen or abandoned at the moment of dysfluency.
    Conclusion
    It seems gesture and speech have such an intricate and deep association that show similar frequency and timing patterns and move completely parallel to each other in such a way that deficit in speech results in deficiency in hand gesture.
    Keywords: Gesture, Iconic gesture, Speech, Stuttering
  • Nouroddin Nakhostin, Ansari, Soufia Naghdi, Gholam Reza Oliaei, Mahdi Abdolvahhab, Mahmoud Jalili, Shohreh Jalaei, Hossein Soltani, Nezhad Page 22
    Objective
    Spasticity is one component of the upper motor neurone syndrome, which is characterised by a velocity dependent increase in the tonic stretch reflexes. This study aimed at investigating the interrater reliability of the Modified Tardieu Scale in the assessment of muscle spasticity in stroke patients.
    Materials and Methods
    In this analytical and validity testing study 30 patients with spastic hemiplegia were selected by simple sampling from clients of central nervous system disorders clinic of Tehran University of medical sciences. The two muscle groups in affected upper limb were tested using a standardized procedure. These were elbow flexors and extensors. Assessment was done by the two occupational therapists during the same session. The order of assessment and the sequence of muscle testing by the two raters were random. The interrater reliability was calculated for the different subsales of Modified Tardieu. The reliability was tested with the intraclass correlation coefficient (ICC). For the Modified Tardieu Scale scores, the Cohen’s Kappa test was used to analyze the level of agreement between the raters.
    Results
    The values of ICC for both muscle groups were high. The ICC for R2-R1 as main outcome measure for determination of spasticity severity was 0.99 and 0.95 in the flexors and extensors, respectively. The Kappa values in muscles reaction quality were 0.88 in flexors and 0.89 in Extensors.
    Conclusion
    The Modified Tardieu Scale provides high interrater reliability in the assessment of muscle spasticity after stroke.
    Keywords: Spasticity, Modified tardieu scale, Interrater reliability, Hemiplegia, Str
  • Golnaz Baghdadi, Ali Motie, Nasrabadi Page 28
    Objective
    Nowadays computers are controlled by hand with some tools like mouse and keyboard generally, so people that cant use their hands arent able to use these tools. This research was aimed to design a system, which help handicapped people to type by their eye movement.
    Materials and Methods
    In this design, boarder between iris and sclera which is called limbus is tracked with the Infra Red transmitting and receiving system. Then software will process measured values, and will change them to proper values for moving cursor on characters. Since changing the user, unwanted head movements can affect on system operation, a calibration stage is considered which adjust the system in new condition. The system was implemented on 10 subjects (5 women & 5 men) and data were analyzed.
    Results
    Distance resolution of system on 15" monitor's screen is about 4.11±3.38 centimeters. People with no experience can type a sentence with 14 characters in 3:30 minute by 28% error and an experienced person can type this sentence in 3 minute with 13% error. So the system with relatively high repeatability allows the user to communicate with computer by his eye movements.
    Conclusion
    This system is able to recognize 12 points on monitor's screen. Each point is belonging to one character. Facility of using the system and no contact between system and eye are from the benefits of the system.
    Keywords: Eye tracking, Limbus, Handicapped, Type, Rehabilitation, Light wave length
  • Leila Rahnama, Behnam Akhbari, Mahyar Salavati, Anoushirvan Kazem, Nezhad Page 38
    Objective
    Reduction of attentional resources is readily apparent in cases of reduced or conflicting sensory information. The purpose of this study is to compare attentional demands of postural control between athletes with functional ankle instability (FAI) and healthy matched individuals.
    Materials and Methods
    15 functional unstable ankles college athletes and 15 healthy matched athletes were selected conveniently. This case control, dual-task study was conducted using Biodex Balance System (BBS). To measure overall stability index while subjects experiencing 2 postural task difficulties (stability levels of 5 and 7 of BBS) and 2 cognitive loadings (no load and counting backward). In order to investigate the interactions of independent variables (postural task difficulty, cognitive task difficulty and health status) multi factorial mixed ANOVAs were used. T-Test was conducted to compare means in groups.
    Results
    Mixed ANOVA showed interaction effects of health status with postural task difficulty and cognitive task difficulty on overall stability index are significant. Patients had significantly more increase in overall stability index when confronting cognitive task and less stable support surface than healthy subjects. (P=0.01, P=0.03).
    Conclusion
    It seems that functional ankle instability (FAI) is associated with increased attentional demands to semi-dynamic postural control. Cognitive loading may be considered in any exercise program for FAI patients as an effective strategy.
    Keywords: Functional ankle instability, Attention, Dual, task paradigm, Biodex balance system
  • Somayyeh Ghaffari, Fazlollah Ahmadi, Seyyed Masoud Nabavi, Anoushirvan Kazem, Nezhad Page 43
    Objective
    Multiple Sclerosis (MS) is one of the most common chronic diseases of the central nervous system (CNS), which causes important changes patient’s life, specially in adults life. MS decreases the quality of life (QOL) of patients severely and led to disability gradually. The aim of this study is to assess the effects of applying hydrotherapy on quality of life of Multiple Sclerosis patients.
    Materials and Methods
    In this Quasi-experimental study, 50 Multiple Sclerosis patients were selected with no probability sampling according to specific criteria and then assigned to experimental and control groups (25 patients in each group) with balanced randomized allocation. Hydrotherapy performed for 24 sessions by experimental group during three months but no intervention was done for control group. Data collector tools included: demographic questionnaire, SF8- QOL questionnaire, Self report checklists. Statistical analysis was done by use of statistical tests such as: chi square, paired t-test, student t-test, ANOVA with repeated measurements and independent t-test.
    Results
    There was no significant difference between two groups in phycical and mental dimensions (P=0.04 & P=0.2) and whole (P=0.81) scores of QOL before intervention, but there were significant differences between two groups after intervention in these scores (P<0.001, P=0.003 & P<0.001). ANOVA test with repeated measurements showed that there is significant difference in mean score of whole (P=0.04) and physical (P=0.05) and mental (P=0.04) dimensions of QOL between two groups in 4 times.
    Conclusion
    Hydrotherapy is practically feasible and is associated with increase of MS patient, s QOL so that applying this technique can promote MS patient, s QOL and offered to these patients.
    Keywords: Hydrotherapy, Quality of life, Multiple sclerosis
  • Mehdi Dehghan, Fariba Yadegari, Tahereh Sima, Shirazi, Anoushirvan Kazem, Nezhad Page 51
    Objective
    Considering the fact that children with Down Syndrome have a severe delay in language development which does not appear being improved by language therapy leaning on auditory modality, this research was aimed to compare the traditional educational method and reading method effects on receptive and expressive language of 4 – 10 years old Down Syndrome children with 40 – 60 I.Q scores.
    Materials and Methods
    In this quasi experimental and interventional research from Navide Asr Rehabilitation clinic in Tehran, Rezvan Rehabilitation clinic in Shahriar, Ehsan Rehabilitation clinic in Karaj and Down Syndrome Association of Karaj, 20 Down Syndrome children were selected by simple and convenient sampling from 96 Down Syndrome children and were allocated into two groups by balanced randomized method. The first group was educated by whole word reading method and the other group was educated by traditional method. Both groups had three 15-minute educational sessions per week for a period of 6-month. Languages of both groups have been examined by TOLD- P: 3 test as pre and post-test. The results were analyzed by statistical tests including Kolmogoroff - Smironoff (K-S), Independent-T-Test and Paired-T-Test.
    Results
    Independent-T-Test in both groups revealed no significant differences before education in receptive (P=0.452), expressive (P=0.1) and speech (P=0.428) Language, but after intervention period, the groups have significant statistical differences in all language portions such as receptive (P=0.043), expressive (P<0.001) and Speech (P<0.001).
    Conclusion
    Reading education has more effects on receptive and expressive language in children with Down syndrome than the other educational methods (traditional ones). Thus it seems that focusing on behavioral and cognitive phenotype of Down syndrome with emphasis on visual modality facilitates language development more than auditory modality, and aptitude training may have the best effects.
    Keywords: Down syndrome, Reading instruction method, Traditional methods, Receptive language, Expressive language
  • Shima Tamanaei, Far, Parvaneh Mohammadkhani, Abbas Pourshahbaz Page 57
    Objective
    this research studied the relation between cluster B personality disorders and major depression disorder with relapse.
    Materials and Methods
    In this analytical and comparative study, samples consisted of the major depressive disorders patients that had experienced major depression through 5 years ago and were experiencing partial remission in research time. Samples were selected by non probability sampling in outpatient centers. The patients with more than two relapses were assigned as case group and the patients without any relapse were assigned as control group (two groups on the base of demographic in formations were matched). They completed BDI_II and SCID_II to assess cluster B personality disorders, and a questionnaire made by researcher to gather information’s.
    Results
    Comorbidity of borderline personality disorder (P<0.001) and narcissitic personality disorder (P=0.016) with depression in patient with relapse of the depression is more significantly than patients with first episode of depression, but comorbidity of exhibitive personality disorder with depression and relapse had no significant difference between two groups (P=0.401).
    Conclusion
    according to the relationship between narcissistic and borderline personality disorders and the role of them in relapse of depression, for making an effective psychotherapy for depression, it is necessary to consider personality beside special symptoms.
    Keywords: Depression, Relapse, Personality disorders
  • Alireza Kaldi, Mehdi Rahgozar, Mehrdad Navabakhsh, Maryam Jamshidi Page 63
    Objective
    Among the traditional and modern drugs, appearance and spreading of ecstasy drugs is a new phenomenon that has affected different nations, among them Iranian youth. While, it seems that unawareness in society of these industrial drugs, has a great influence in spreading its use. This research was conducted to evaluate student's knowledge about the effects of ecstasy drugs.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive and cross-sectional research. 154 high school students, by simple random sampling, in district 9 of Tehran were selected and their awareness about research object were evaluated by researcher made questionnaire. The face validity of questionnaire was confirmed by specialists consideiation and its rehabilitee was confirmed by Cronbach’s alpha coefficient (r = 0.85). Data were analyzed by Correlation coefficient and Mann-Whitney U.
    Results
    14.7 percent of responses were incorrect, and 38 percent were don’t know. Student's awareness of accidents and bad effects of ecstasy drugs is in a low level. There was no significant difference between boys and girl's knowledge about the effects of ecstacy (P= 0.573). Also, there was no significant relation between student sexuality and their awareness about Ecstasy side effects (P=0.572).
    Conclusion
    Student's knowledge about the Effects of ecstasy drugs is in a low level (47.3 percent).
    Keywords: Frenzied tablets, Ecstasy, cKnowledge, High school student\'s
  • Nikta Hatami, Zadeh, Parvin Jafari, Roshanak Vameghi, Anoushirvan Kazem, Nezhad Page 69
    Objective
    In this study clients’ satisfaction in public and private rehabilitation centers in Kordestan province was assessed and compared.
    Materials and Methods
    In this comparative and cross-sectional study, 415 people who were admitted for the first time to out patient public and private rehabilitation centers in Kurdistan, during the six month period of autumn and winter 1383, were selected by simple randomized and stratified sampling. Using a structured questionnaire, information was gathered through telephone interviews, and each client’s satisfaction measured and scored by 1-20. The questionnaire’s face validity was approved by experts. Using the test- retest method, the reliability was r = 0.83 and it’s ICC was 0.76 (Kronobakh alpha). Independent t- test and Chi-Square test were used to analyze of data.
    Results
    The total satisfaction score of public sector clients (12.48±1.6) was more than that of private sector clients (12.15±1. 4) and their difference was significant (P=0.04). The private sector clients were more satisfied than public sector clients with physical conditions (P<0.001), time accessibility (P=0.018) and communication skills of the personnel (P=0.018), but the mean difference was not more than 1 point in either area. In public centers the physical accessibility (P=0.01), financial accessibility (P<0.001) and quality of services (P<0.001) caused significant higher satisfaction than private centers.
    Conclusion
    Although the difference between client's satisfaction in public centers and private ones was statistically significant, but the differences were not so prominent, except in the case of financial accessibility. Attaining a higher quality rehabilitation services and enhancing client satisfaction, is necessary for both public and private centers. For the private sector we extension of insurance coverage is recommended.
    Keywords: Client satisfaction, Rehabilitation service, Public center, Private center
  • The Barriers to Myocardial Infarction Patient's Participation in Cardiac Rehabilitation Program
    Ardeshir Afrasiabi, Far, Parkhideh Hosseini, Masoud Fallahi, Khoshknab, Fariideh Yaghmaei Page 75
    Objective
    Cardiac rehabilitation increases quality of life, decreases recurrence, and improves physical performance and psychological status. This report aimed to examine barriers to patient's participation in cardiac rehabilitation program.
    Materials and Methods
    This paper is a party of a larger grounded theory study. Eighteen patients with first time myocardial infarction, three cardiologists, and three cardiac nurses were selected as purposeful and theoretical sampling. Semi-structure interviews were used for data collection. Using Strauss and Corbin’s (1998) grounded theory approach, the data were analyzed. The trustworthiness of data is confirmed using Lincoln and Guba's criteria.
    Results
    The majority of patients had not participated in cardiac rehabilitation programs. Barriers to patient's attendance in cardiac rehabilitation categorized in four main categories known as individual, sociocultural, economic, and health care system-related factors.
    Conclusion
    The majority of the barriers to patient's participation in cardiac rehabilitation are modifiable that their alteration can facilitate patient's attendance in cardiac rehabilitation programs.
    Keywords: Barriers, Cardiac rehabilitation, Grounded theory, Myocardial infarction