فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1388)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زهرا صفایی پور، سماعیل ابراهیمی، حسن سعیدی، محمد کمالی صفحه 8
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی توزیع فشار کف پا در افراد بزرگسال سالم انجام گردید تا بر اساس آن معیار مناسبی در زمینه توزیع طبیعی فشار کف پا معرفی شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی،80 مرد و زن با پای سالم از نمونه های در دسترس به صورت ساده انتخاب و با استفاده از دستگاه اندازه گیری فشار RS-Scan فشار کف پا در نه منطقه آناتومیکی هنگام ایستادن و راه رفتن اندازه گیری شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری تی زوجی و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مناطق پاشنه با 43/31، سرهای استخوان های کف پایی دوم و سوم با 86/30 و 00/28 و انگشت شست با 51/23 نیوتن بر سانتی متر مربع دارای بیشترین فشار حین راه رفتن بوده و کمترین فشار در انگشت دو تا پنج و ناحیه میانی پا قرار داشت. میزان فشار استاتیک در ناحیه جلوی پای چپ (001/0>(p، درصد تماس در ناحیه عقب هر دو پا(001/0>(p و ناحیه میانی پای راست(02/0=(p و مقدار حداکثر فشار طی راه رفتن در نواحی استخوان های کف پایی چهارم پای راست (0/05=p) و چپ (0/04=p) و پنجم پای راست (0/02=p) و پاشنه هر دو پا (0/001>p) بین مردان و زنان تفاوت معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    تفاوت های زیادی بین نحوه توزیع و میزان فشار کف پای زنان و مردان وجود دارد که باید در موارد مختلف از جمله طراحی کفش، روندهای درمانی و توانبخشی و همچنین پاهای در معرض خطر مانند افراد دیابتی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فشار کف پا، دستگاه اندازه گیری فشار، بیومکانیک پا، مقادیرطبیعی
  • هلاکو محسنی فر، اسماعیل ابراهیمی، مهیار صلواتی، نادر معروفی صفحه 16
    هدف
    مقایسه پدیده فلکسیون ریلکساسیون در عضله راست کننده ستون فقرات در حین عمل پایین گذاشتن بار قبل و بعد از حفظ طولانی مدت وضعیت فلکسیون کمر در افراد با سابقه کمردرد و افراد سالم هدف این مطالعه است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی و مداخله ای، 15 فرد با سابقه کمردرد با نمونه گیری ساده و در دسترس و 15 فرد سالم با روش جورکردن با بیماران انتخاب و فعالیت عضله راست کننده ستون فقرات آنها توسط الکترومیوگرافی سطحی و میزان فلکسیون تنه توسط الکتروگونیومتر اندازه گیری و ثبت شد. افراد مورد مطالعه عمل باربرداشتن و پایین گذاشتن بار را در شرایط بدون وزنه و با وزنه انجام می دادند. سپس حفظ طولانی مدت وضعیت فلکسیون کمر به مدت 7 دقیقه انجام شده و مجددا عمل باربرداشتن و پایین گذاشتن بار تکرار می شد. قطع فعالیت عضله راست کننده ستون فقرات در حین عمل پایین گذاشتن بار یا پدیده فلکسیون ریلکساسیون قبل و بعد از حفظ طولانی مدت وضعیت فلکسیون کمر در شرایط بدون وزنه و با وزنه در دو گروه مقایسه و با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس سه طرفه مختلط برای بررسی اثر متقابل وضعیت در بار در گروه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مطابق نتایج حاصل اثر متقابل وضعیت در بار (0/120p=) و گروه در بار (0/365=p) معنادار نبود، ولی اثر گروه در وضعیت معنادار بود (0/001>p)، به گونه ای که تاثیر حفظ طولانی مدت وضعیت فلکسیون کمر در گروه با سابقه کمردرد معنادار بود (0/001>p)، ولی در افراد سالم معنادار نبود (0/468=p). در افراد با سابقه کمردرد پدیده فلکسیون ریلکساسیون بعد از حفظ طولانی مدت وضعیت فلکسیون کمر، نسبت به قبل از آن دیرتر رخ می داد.
    نتیجه گیری
    در افراد با سابقه کمردرد، پدیده فلکسیون ریلکساسیون بعد از حفظ طولانی مدت وضعیت فلکسیون کمر، دیرتر از قبل از حفظ وضعیت مذکور اتفاق می افتد، در حالی که در افراد سالم تفاوتی بین قبل و بعد از حفظ طولانی مدت وضعیت فلکسیون کمر نیست.
    کلیدواژگان: پدیده فلکسیون ریلکساسیون، پایین گذاشتن بار، کمردرد، عضله راست کننده ستون فقرات
  • حبیب الله رضایی لویه، اصغر دالوندی، محمدعلی حسینی، مهدی رهگذر صفحه 21
    هدف
    نارسایی قلبی یکی از شایع ترین اختلالات قلبی- عروقی بوده و به عنوان یک اختلال مزمن، پیشرونده و ناتوان کننده مطرح می باشد. کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی پائین است. یکی از روش های ارتقا دهنده کیفیت زندگی، آموزش خودمراقبتی می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 126 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان قلب و عروق شهید رجایی تهران مطابق معیارهای تحقیق انتخاب و با روش بلوک های تبدیل شده تصادفی به طور مساوی در دوگروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها شامل فرم مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلب و «پرسشنامه اروپایی رفتار مراقبت از خود بیماران نارسایی قلبی» بود. بیماران گروه مداخله در شش گروه ده نفری جهت آموزش قرار گرفته و در 4 تا 6 جلسه آموزش دیدند و در نهایت بسته آموزشی در اختیار این بیماران قرار گرفت. طول مدت جلسات 30 تا 45 دقیقه بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی زوجی و مستقل، کای اسکوئر، کلموگروف- اسمیرنوف، لیون و آنالیز کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کیفیت زندگی، (0٫214=p) و خودمراقبتی (0٫795=p) بین گروه مداخله و کنترل قبل از انجام مداخله تفاوت معنادار نداشت، ولی بعد از مداخله تفاوت دو گروه در این 2 متغیر معنادار شد (0٫001>p). میانگین ابعاد اقتصادی-اجتماعی، روانی، جسمی- فعالیت و سلامت عمومی کیفیت زندگی بین دو گروه بعد از انجام مداخله تفاوت معنادار داشت (0٫001>p). کیفیت زندگی (0٫154=p) و رفتارهای مراقبت از خود (0٫431=p) در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله تفاوت معنادار نداشته، ولی در گروه مداخله این متغیرها بعد از مداخله نسبت به قبل از آن تفاوت معناداری یافته بود (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که آموزش خودمراقبتی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی موثر می باشد و توصیه می شود به عنوان یکی از روش های اثربخش و غیر دارویی، جهت ارتقاء کیفیت زندگی این بیماران به کار برده شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نارسایی قلبی، آموزش خودمراقبتی
  • ربابه معماریان، عیسی محمدی، ندا میرباقری صفحه 27
    هدف
    بیماری انسدادی مزمن ریه بیماری است که با محدودیت جریان هوا در ریه مشخص می شود، به طوری که این محدودیت به طور کامل قابل برگشت نیست. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر پیاده روی برنامه ریزی شده به عنوان برنامه بازتوانی بر وضعیت بالینی (نتایج اسپیرومتری، خلط، تنگی نفس و...) بیماران انسداد مزمن ریه با شدت متوسط می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی از بیمارستان های آموزشی منتخب شهر اصفهان 100 نفر از بیماران انسداد مزمن ریه با شدت متوسط به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و نهایتا 30 نفر در گروه شاهد و 50 نفر در گروه آزمون باقی ماندند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و برگ ثبت علائم و نشانه های وضعیت بالینی است. روایی آن ازطریق روایی محتوی و پایایی آن ازطریق پایایی همزمان سنجیده شد و اطلاعات قبل از پژوهش، 4 هفته بعد و 2 ماه بعد از مداخله در هر دو گروه جمع آوری شد. مداخله در گروه آزمون به صورت دو جلسه کلاس آموزشی در مورد ماهیت بیماری و اثرات ورزش (پیاده روی) بر روی وضعیت سلامت برگزار شد و پیاده روی برنامه ریزی شده سه روز در هفته به میزان 10 تا 35 دقیقه در بیمارستان با راهنمایی و همراهی پژوهشگر به مدت 4 هفته انجام و سپس ادامه برنامه پیاده روی بیماران در منزل دنبال و در برگه ثبت انجام پیاده روی گزارش شد. پی گیری به مدت 2 ماه صورت گرفته و سپس نتایج برگه ثبت وضعیت بالینی و اسپیرومتری دو گروه با استفاده از آزمون های آماری تحلیل مکرر با تست ویلکز، تی مستقل و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره تنگی نفس (0٫1=p)، کیفیت خلط (0٫45=p)، الگوی تنفسی (0٫06=p) و صداهای ریوی (0٫06=p) قبل از شروع، 4 هفته بعد و 2 ماه بعد مطابق آزمون تحلیل مکرر تفاوت معناداری در گروه شاهد نشان نداد، ولی در گروه آزمون تفاوت معنادار بود (مقادیر احتمال به ترتیب 0٫01، 0٫001>، 0٫004 و 0٫03). همچنین تست عملکرد ریوی (اسپیرومتری) در ماه دوم بین گروه های کنترل و آزمون براساس آزمون تی مستقل تفاوت معناداری داشت (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    برنامه پیاده روی منظم به عنوان برنامه بازتوانی در بیماران انسداد مزمن ریه باعث بهبود وضعیت بالینی (کاهش سرفه و میزان خلط و الگوی تنفسی و صداهای ریوی منظم و طبیعی) و عملکرد ریوی مناسب می شود و پیشنهاد می شود پیاده روی برنامه ریزی شده براساس زمان 10 تا 35 دقیقه و 3 بار در هفته به عنوان برنامه بازتوانی در این بیماران پیگیری شود.
    کلیدواژگان: بیماری انسداد مزمن ریه، پیاده روی منظم، بازتوانی، وضعیت بالینی
  • اشرف کربلایی نوری، علی صادقی، زویا شمس المعالی صفحه 33
    هدف
    اسکیزوفرنیا عموما توام با نقص شناختی است. به دلیل تاثیر نقایص شناختی برتمامی ابعاد زندگی، ارزیابی شناخت با تقویت طرحهای درمانی، به کسب استقلال در زندگی روزمره نیز کمک می نماید. هدف از این پژوهش مقایسه کارکرد شناختی بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنیا و افراد عادی جامعه برای تایید روایی سازه مجموعه ارزیابی شناختی کاردرمانی لونستین(لوتکا) جهت استفاده در ارزیابی های بالینی بیماران اسکیزوفرنیا است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع اعتبار سنجی و روا سازی ابزاری است که به صورت مقایسه ای و بر روی 737 نفر (237 بیمار و 500 افراد عادی) 20 تا 60 ساله انجام شد. نمونه گیری تصادفی و متناسب با ملاکهای آزمون بود. ابزار مورد نظر آزمون ارزیابی شناختی کاردرمانی لونشتین بود که شش حوزه از شناخت را مورد ارزیابی قرار می دهد. داده ها از طریق پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و آزمون لوتکا جمع آوری و به کمک آزمون های آماری لیون، تی مستقل و ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین وضعیت شناختی بیماران اسکیزوفرنیک و افراد عادی جامعه در تمامی هفت خرده آزمون تفاوت معنادار وجود داشت (0/001>p). مقایسه کارکرد شناختی بیماران سرپایی و بستری نیز در زمینه درک زمان و مکان، ادراک بینایی، سازماندهی بینایی حرکتی، عملیات ذهنی، توجه و تمرکز تفاوت معناداری را نشان داد(0/001>p). همچنین برطبق یافته ها عملیات ذهنی (0/033=p) و توجه و تمرکز (0/007=p) در خانم ها بیشتر از آقایان بود. با افزایش سن نمرات اکتسابی تمامی خرده آرمونهای مورد بررسی کاهش داشت. میانگین نمرات افراد شاغل در هفت خرده آزمون به صورت معناداری بالاتر از افراد بیکار بود (0/001>p). میانگین نمرات اکتسابی افراد متاهل در خرده آزمون درک زمان و مکان «جهت یابی» بالاتر بود (0/033=p) و همچنین میان سطح تحصیلات و مطلوبیت هریک از هفت خرده آزمون رابطه معناداری وجود داشت (0/001>p).
    نتیجه گیری
    همان گونه که پیش تر اختلال و نقایص شناختی در افراد اسکیزوفرنیک با روش ها و آزمون های دیگر ثابت شده است، نتایج تحقیق حاضر که با استفاده از آزمون لوتکا می باشد، بر این اختلال صحه می گذارد. لذا نسخه فارسی آزمون لوتکا ابزار معتبر و مناسبی برای ارزیابی اختلال در کارکرد شناختی بزرگسالان مبتلا به اسکیزوفرنیا بوده و قادر است حیطه های اختلال شناختی در آنها را تعیین کند.
    کلیدواژگان: کارکرد شناختی، اسکیزوفرنیا، افراد طبیعی، لوتکا
  • رقیه محمدی، افسون نودهی مقدم، امیرمسعود عربلو، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 38
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی میزان تغییرات گشتاور ایزومتریک برخی از حرکات مفصل گلنوهومرال، بعد از انجام تمرینات کلیدی این مفصل انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی 36 دختر جوان سالم به طور تصادفی انتخاب و با روش تصادفی تعادلی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی ها در گروه مداخله به مدت شش هفته، هفته ای سه جلسه، تمرینات کلیدی را طبق روش دلورم (Delorm) به صورت وزنه آزاد انجام دادند. قبل و بعد از شش هفته، گشتاور ایزومتریک حرکات مورد بررسی در دو گروه توسط دستگاه دایناتورک در وضعیت های آزمون مربوط به هر کدام از حرکات مورد بررسی اندازه گیری شد، به طوری که آزمودنی ها در آزمون مربوط به هر حرکت، سه بار حداکثر انقباض ایزومتریک آن حرکت را انجام داده و میانگین این سه بار به عنوان قله گشتاور برای ارزیابی گشتاور مورد نظر محسوب شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف-اسمیرنوف، تی زوجی و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه مداخله، گشتاور ایزومتریک حرکات مورد بررسی بعد از شش هفته تمرین نسبت به قبل از آن افزایش معناداری یافت (001/0P<)، ولی در گروه کنترل هیچ گونه تغییر معناداری در هیچ یک از حرکات مشاهده نشد (0/05
    کلیدواژگان: گشتاور حرکات، حرکات مفصل شانه، تمرینات کلیدی مفصل شانه
  • افسون نودهی مقدم، نسرین خاکی، عالیه سادات خوارزمی صفحه 45
    هدف
    حس عمقی در ثبات داینامیک مفصل گلنوهومرال پرتاب گران و ورزشکارانی که حرکات ناگهانی و پرتابی اندام فوقانی دارند، با توجه به شل بودن قابل ملاحظه کپسول مفصلی و دامنه حرکتی بیش از حد آنها اهمیت دارد. هدف از این پژوهش مقایسه حس عمقی (حس وضعیت مفصل و حس حرکت) بین دو گروه زنان والیبالیست و زنان غیرورزشکار می باشد.
    روش بررسی
    به روش نمونه گیری ساده و در دسترس و لحاظ کردن معیارهای موردنظر 15 والیبالیست زن از تیم های دسته اول تهران و 15 زن غیرورزشکار که با ورزشکاران جور شده بودند انتخاب و طی یک مطالعه مقایسه ای مورد – شاهدی، حس وضعیت مفصل گلنوهومرال و حس حرکت آنها با استفاده از دستگاه سی.پی.ام مورد مقایسه قرار گرفت. از آزمون آماری تی مستقل برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    افزایش معناداری در دامنه چرخش خارجی والیبالیست ها (0/035=p) و کاهش معناداری در خطای باز سازی زاویه آنها (0/017=p) نسبت به غیرورزشکاران وجود داشت. در حالی که هیچ گونه تفاوت معناداری در آستانه درک حرکت بین دو گروه مشاهده نشد (0/392=p).
    نتیجه گیری
    والیبالیست ها دارای دامنه چرخش خارجی بیشتر و دقت بازسازی زاویه بالاتری در اندام فوقانی غالب خود می باشند. شانه پرتاب کننده به طور مکرر در معرض حرکات چرخشی شدید می باشد. این منجر به تطابق عصبی عضلانی می شود و بدین ترتیب می تواند باعث بهبود حس عمقی گردد.
    کلیدواژگان: حس عمقی، حرکات پرتابی اندام فوقانی، حس وضعیت مفصل، حس حرکت، شانه، والیبالیست
  • شادی اکبری، نرگس شفارودی، ملاحت اکبرفهیمی، حسن عشایری، محمد کمالی صفحه 50
    هدف
    ارزیابی میزان تاثیر آسیب های ناشی از سکته مغزی بر فعالیت های روزمره بیماران مبتلا، جهت برنامه ریزی اقدامات توانبخشی در ارتقای تامین استقلال آنان شایان توجه است. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط آسیب عملکرد شناختی و میزان استقلال فردی در بیماران سکته مغزی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی به شیوه مقطعی بود. 25 بیمار سکته مغزی بر اساس معیارهای پژوهش و از بین بیماران سه بیمارستان و یک مرکز تخصصی توانبخشی انتخاب و توسط شاخص فعالیت های روزمره بارتل (جهت تعیین استقلال در فعالیت های روزمره) و آزمون شناختی لوتکا (جهت بررسی وضعیت شناختی) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونه گیری به روش ساده از جامعه دردسترس انجام شد. در نهایت، ارتباط وضعیت شناختی و میزان استقلال فردی از طریق آزمون همبستگی و رگرسیون خطی بررسی شد.
    یافته ها
    یافته های آماری ارتباط میان نمره کل آزمون لوتکا و شاخص بارتل را رد کرد (087/0=P). در عین حال برخی از اجزای این دو آزمون با یکدیگر مرتبط بودند.
    نتیجه گیری
    اگرچه عدم ارتباط دو آزمون لوتکا و بارتل تا حدی به دلیل پایین بودن شدت آسیب شناختی در نمونه های مورد مطالعه است، اما توجه به این نکته نیز لازم است که شاخص بارتل تنها براستقلال و عدم استقلال فردی تاکید داشته و به نحوه اجرای فعالیت ها نمی پردازد. از این رو لازم است جهت بررسی و ارزیابی فعالیت های روزمره از آزمون هایی استفاده شود که قابلیت تحلیل فعالیت ها را دارند.
    کلیدواژگان: وضعیت شناختی، فعالیت های روزمره زندگی، سکته مغزی
  • خسرو خادمی کلانتری، سیمین برنجی، صدیقه سادات نعیمی، مهری قاسمی صفحه 57
    هدف
    در مورد اثر میزان استحکام سطح اتکا در حین تمرینات، بر ازدیاد فعالیت عضلات اطراف شانه تناقضات زیادی وجود دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین تغییرات میزان ثبات سطح اتکا با میزان فعالیت الکترومیوگرافیک استاتیک عضلات اطراف شانه است.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی 30 فرد سالم مطابق معیارهای مورد نظر از نمونه های در دسترس انتخاب و فعالیت الکترومیوگرافیکی سطحی عضلات ذوزنقه ای فوقانی، ذوزنقه ای تحتانی، شانه ای قدامی، سر دراز دو سر، گرد بزرگ و سه گوش خلفی سمت غالب آنها در حالت استراحت و پس از 10 ثانیه قرار گرفتن در 6 وضعیت مختلف تست شنا رفتن، با توالی تصادفی و متفاوت از نظر میزان استحکام سطح اتکا، ثبت گردید. میزان مجذور ریشه میانگین سه ثانیه میانی الکترومیوگرافی برای مقایسه شدت فعالیت عضلانی بین وضعیت ها مورد استفاده قرار گرفت. سپس داده ها با آزمون هایتحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    شدت فعالیت عضلانی در سه وضعیتی که سطح اتکای مستحکم استفاده شد، بیشتر از وضعیت هایی بودندکه ثبات سطح اتکا کمتر شده بود. این تفاوت قابل توجه در تمام عضلات غیر از عضله ذوزنقه ای فوقانی (0/081=p) معنادار بود (0/001>p).
    نتیجه گیری
    ازدیاد بی ثباتی سطح اتکا نمی تواند به عنوان یک روش جهت ازدیاد پیشرونده قدرت عضلات اطراف شانه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استحکام، سطح اتکا، شانه، عضلات، الکترومیوگرافی
  • ملوک عیوضی، ابراهیم موسوی، حیدر شهریاری، مهدی رهگذر، رضا وهاب کاشانی صفحه 62
    هدف
    این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر ارتز بی حرکت کننده و گچ گیری بر راستای مفصل کف پایی - انگشتی در بیماران هالوکس والگوس پس از عمل جراحی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی و مداخله ای 24 بیمار هالوکس والگوس واجد شرایط (سن 19 تا 50 سال، زاویه هالوکس والگوس حداکثر 25 درجه، زاویه بین استخوان های کف پایی اول و دوم 11 تا 13 درجه، عدم تغییرات دژنراتیو در مفصل و عدم وجود بیماری های سیستمیک)، از بین مراجعه کنندگان به درمانگاه ارتوپدی بیمارستان میلاد تهران به طور ساده و در دسترس انتخاب و براساس بلوک های تصادفی تبدیل شده، در دو گروه اسپلینت و گچ گیری قرار گرفتند. در گروه اسپلینت، قبل از عمل جراحی از پای بیمار قالب گرفته شد و بلافاصله بعد از عمل، اسپلینت بر روی پای بیمار بسته شد. در گروه گچ گیری پای بیمار تا حدود 5 سانتی متر بالای مچ توسط پزشک متخصص گچ گیری شد. از کل بیماران بلافاصله و 6 هفته بعد از عمل رادیوگرافی به عمل آمد و زاویه هالوکس والگوس آنها مقایسه گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری مجذور خی، تی مستقل، تی زوجی، تحلیل واریانس یکطرفه و تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    هیچ گونه تفاوتی در اختلاف میانگین های زاویه هالوکس والگوس بلافاصله بعد از عمل و 6 هفته بعد از عمل دو گروه وجود نداشت و دو گروه از این نظر اختلاف معناداری نداشتند(1/00=p). مقایسه میانگین زاویه هالوکس والگوس بلافاصله و 6 هفته بعد از عمل جراحی در هر یک از گروه ها به تفکیک نیز اختلاف معناداری نداشت (1/00=p).
    نتیجه گیری
    تاثیر گچ گیری و اسپلینت در حفظ زاویه هالوکس والگوس بعد از عمل جراحی اصلاح این دفورمیتی یکسان بوده و لذا می توان از هر دو روش به عنوان مراقبت های محافظتی به قصد حفظ موقعیت اصلاح شده به فراخور وضعیت بیمار استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هالوکس والگوس، ارتز بی حرکت کننده، اسپلینت، مفصل کف پایی، انگشتی
  • پرویز مولوی، حسین قمری گیوی، سوران رجبی، اوشا برهمند، بهزاد رسول زاده، روح الله عرب، حسین محمدنیا صفحه 68
    هدف
    اختلال در مهارت های اجتماعی ویژگی بارز بیماران اسکیزوفرنیاک است. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی تاثیر روان نمایشگری بر افزایش مهارت های اجتماعی و عزت نفس بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنیای نوع I و II می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی و مداخله ای از بین بیماران مرد مبتلا به اسکیزوفرنیا که در طول شش ماه اول سال 1384 در بخش های اعصاب و روان بیمارستان روانپزشکی ایثار شهر اردبیل بستری بودند، 80 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و به صورت تصادفی تعادلی به چهار گروه 20 نفره تخصیص یافتند. جلسات اجرایی روان نمایشگری برای گروه های آزمایش نووع یک و دو به مدت 9 هفته و هر هفته 3 جلسه شامل مراحل آمادگی، اجرا و درون پردازی و تمرین رفتاری برای جمع آوری داده های پژوهش، از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، فهرست مهارت های اجتماعی ویژه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و مقیاس عزت نفس روزنبرگ استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس دو عاملی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تفاضل میانگین نمرات پیش آزمون- پس آزمون مهارت های اجتماعی (0/001>p) و عزت نفس (0/005=p) بین گروه آزمایش و کنترل (کل بیماران) تفاوت معنادار وجود داشت. بین گروه های آزمایش نوع 1 و نوع 2 از نظر میانگین نمرات پیش آزمون (0/003=p)، پس آزمون (0/001>p) و تفاضل پیش آزمون- پس آزمون (0/009=p) مهارت های اجتماعی و همچنین از نظر میانگین نمرات پیش آزمون (0/05=p)، پس آزمون (0/001>p) و تفاضل پیش آزمون- پس آزمون (0/035=p) عزت نفس تفاوت معناداری وجود داشت. بین گروه های آزمایش و کنترل نوع یک اسکیزوفرنیا از نظر تفاضل نمرات پیش آزمون و پس آزمون مهارت های اجتماعی (0/001>p) و عزت نفس (0/001>p) و همچنین گروه های آزمایش و کنترل نوع دو اسکیزوفرنیا در تفاضل نمرات پیش آزمون- پس آزمون مهارت های اجتماعی (0/01=p) و عزت نفس (0/03=p) تفاوت معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اجرای فنون روان نمایشگری برمهارت های اجتماعی و عزت نفس بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا موثر است و این اثر بر بیماران مبتلا به نوع یک این اختلال بیشتر است.
    کلیدواژگان: روان نمایشگری، اسکیزوفرنیای نوع یک، اسکیزوفرنیای نوع دو، مهارت های اجتماعی، عزت نفس
|
  • Zahra Safaei, Pour, Esmaeil Ebrahimi, Hassan Saeedi, Mohammad Kamali Page 8
    Objective
    This study was performed to investigate plantar pressure distribution in healthy adults to establish normal plantar pressure values.
    Materials and Methods
    In this descriptive and analytical study, 80 individuals (female and male) with healthy feet were selected from convenient samples by simple selection. This study was performed with usage of RS-Scan plantar pressure measurement device to measure plantar pressure in 9 anatomical regions of the foot during standing and walking. Data were analyzed by Paired T-test and Independent T-test.
    Results
    During walking the highest pressure was located under the heel area (31.43 n/cm2), 2th (30.86 n/cm2) and 3th (28 n/cm2) metatarsal heads, followed by big toe (23.51 n/cm2) and the lowest pressure was at 2-5 toes and midfoot. There were significant differences between male and female in static pressure values for the left forefoot (P<0.001), contact areas at rear foot(P<0.001) and right midfoot (P=0.02). Results showed significant differences in pressure under 4th metatarsal head of right (P=0.05) and left (P=0.04) foot, 5th metatarsal head of right foot (P=0.02) and under heel region pressures of both foot (P<0.001) between females and males.
    Conclusion
    There are many differences in distribution manner and values of plantar pressure between females and males that would be considered at therapeutic and rehabilitation procedures of at risk foot (for example: DiabeticAWT IMAGE foot) and shoe designing.
    Keywords: Foot plantar pressure, Plantar pressure measuerment device, Foot biomechanics, Normal values
  • Holakou Mohseni, Far, Esmail Ebrahimi, Mahyar Salavati, Nader Maroufi Page 16
    Objective
    The purpose of this research was to compare the erector spine flexion relaxation phenomenon between subjects with and without history of Low back pain.
    Materials and Methods
    In this Quasi-experimental study, 15 persons with history of low back pain were selected simply from convenient samples and 15 healthy persons were selected by matching method. Surface Electromyography and Electrogoniometery were used. Subjects performed lifting and lowering tasks with load and without load as randomly, then Prolonged Static lumbar flexion were maintained for 7 minutes, then lifting and lowering tasks repeated. Erector spine Flexion relaxation phenomenon before and after prolonged static lumbar flexion (position), with and without load, in two groups were compared by 3 ways mixed ANOVA.
    Results
    The interactions between Load * position (P=0.120) and group* load (P=0.365) were insignificant, but interaction between group * position were significant (P<0.001). After prolonged lumbar flexion position, erector spine flexion relaxation phenomenon started later in subjects with history of low back pain (P<0.001), but there is no different significant in subjects without history of low back pain (P=0.468).
    Conclusion
    After prolonged lumbar flexion position, erector spine flexion relaxation phenomenon started later in subjects with history of low back pain, but there is no different significant in subjects without history of low back pain.
    Keywords: Flexion relaxation phenomenon, Lowering, Low back pain, Erector soine muscle
  • Habibollah Rezaei, Louyeh, Asghar Dalvandi, Mohammad Ali Hosseini, Mehdi Rahgozar Page 21
    Objective
    One of the most widespread cardiovascular disorders is Heart failure and is expressed as a chronic, progressive and disabling disorder. Many research have shown that quality of life in heart failure patients is low. one of the promoting ways of quality of life is self care education. The purpose of this study is to evaluate the effect of self care education on quality of life among heart failure patients.
    Materials and Methods
    This study is a quasi-experimental research which is done on 126 heart failure patients whom were selected from persons referring to Tehran Rajaei Heart Center and were assigned equivalently in intervention and control group by the way of randomly permuted blocks. Data collection was tooled by demographic specification form, questionnaire of quality of life of heart failure patients and “European heart Failure Self-Care Behaviour Scale”. Intervention group patients lied in 6 groups, each group contents of 10 persons for education and participants were educated in 4-6 sessions. The educational package was given to these patients, finally. Time for each session was 30-45 minutes. For data analyzing, Paired T-test and Independent T-test, Chi-square, Kolmogorov-Smirnov test, Levens test and analyze of covariance were used.
    Results
    There was no significant difference between two groups in total quality of life (P=0.214) and self care (P=0.795) before intervention, but after intervention these differences were significant (P<0.001). Also, there were significant differences between two groups after intervention in average of physical-activity, socio-economical, mental and general health dimensions of quality of life (P<0.001). Quality of life and self care of intervention group were more significantly than before intervention (P<0.001), but there was no significant difference between before and after score of quality of life (P=0.154) and self care (P=0.431) in control group.
    Conclusion
    Results of study show that the education of self care was effective on quality of life among heart failure patients and researchers recommend this intervention as a one of the suitable and benefit styles for promoting the quality of life in these patients.
    Keywords: Quality of life, Heart failure, Self care education
  • Robabeh Memarian, Iesaa Mohammadi, Neda Mirbagheri Page 27
    Objective
    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is characterized with air flow restriction that this limitation is not refundable completely. This study is carried out in order to determine the effect of regular walking as rehabilitation plan on clinical status of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patients with moderate severity of disease.
    Materials and Methods
    In this quasi experimental study 100 patients were selected simply from convenient samples of Isfahan hospitals and finally were assigned into two groups as control group (n=30)and experimental group (n=50).Data collection tools include Demographic data questionnaire and observation checklist of clinical status for measuring respiratory status and self report questionnaire about walking doing. All of tools complited in 3 stages: before intervention, end four week and two month after intervention. Data were analyzed by repeated measurement ANOVA, Paired T test and Independent T test.
    Results
    There was no significant difference in mean score of dyspnea (P=0.1), sputum quality (P=0.45), respiration pattern (P=0.06) and lung auscultation (P=0.06) of control group at different stages of research, but in experimental group, these variants were significant (P-values were 0.01, <0.001, 0.004 and 0.03).
    Conclusion
    Regular walking as rehabilitation plan in moderate chronic obstructive pulmonary disease patients improves clinical status of them (decrease of cough and sputum and regular respiration pattern and lung auscultation) and pulmonary function.
    Keywords: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD), Regular walking, Clinical status
  • Ashraf Karbalaei, Nouri, Ali Sadeghi, Zoya Shamsolmaaali Page 33
    Objective
    Schizophrenia generally has cognitive impairments. So, cognitive impairments can affect whole life's aspects, cognitive assessment helps develop treatment planning and obtain independency in Occupational performance areas. The goal of this study is supporting construct validity of the Iranian version of Lowenstein Occupational Therapy cognitive assessment (LOTCA) through comparison of cognition among schizophrenic patients and general population.
    Materials and Methods
    This is a validity testing study that was performed on 737 person (237- patient & 500- general population `) in 20-60 age by comparative method. Samples were selected randomly accordance to research criteria. The tool was Lotca that asses six cognitive areas. Data gathered through demographic questionnaire and Lotca's scoring sheet and analyzed by Spearman correlation coefficient, Leven and Independent T-tests.
    Results
    There was significant different in cognitive performance between schizophrenic patients and normal population in all subtests of LOTCA (P>0.001). Comparison of cognitive performance of inpatients and outpatients showed significant difference in orientation, visual perception, visu-motor organization, thinking operations attention and concentration (P>0.001). In females thinking operations (P=0.033) and attention and concentration (P=0.007) was higher than males. The mean scores of subscales in employed person significantly were higher than unemployed persons (P>0.001). Subscales scores has reduced with increasing of age. Married persons showed higher orientation (P=0.033). Also there was significant difference between level of education and desirability of seven subscales (P>0.001).
    Conclusion
    Results supports and confirms the construct validity of Lowenstein Occupational Therapy Cognitive Assessment (LOTCA) for cognitive status evaluation of schizophrenic patients.
    Keywords: Cognitive function, Schizophrenia, Normal population, Lowenstein occupational therapy cognitive assessment
  • Roghayyeh Mohammadi, Afsoun Nodehi, Moghaddam, Amir Masoud Arablou, Anoushirvan Kazem, Nezhad Page 38
    Objective
    This study was aimed to indicate the effect of shoulder key exercises on isometric torque of glenohumeral joint movements.
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial study,36 healthy females with no history of shoulder injury were selected by randomized method. Subjects were assigned randomly to control and experimental group. Experimental group performed shoulder key exercises, using Delorm method, three times a week for six weeks, and control group performed no exercise. The isometric torque of shoulder movements were measured with Dynatorqe device in the specific positions related to each movement before and after six weeks exercise in both groups. Subjects performed three set of maximum voluntary isometric contraction for each movement in the specific positions of tests. Finally, the mean of three maximum voluntary isometric contractions is accounted as a peak torque. Data were analyzed by Kolmogroff-Smirnoff, Paired T test and Independent T test.
    Results
    There were significant differences in movement isometric torque of experimental group between before and after intervention (P<0.001), but there was no significant difference in control group (P>0.05). Also, there was no significant difference between two groups before intervention (P>0.05), but after exercises, differences of two groups were significant in all six movements (P<0.001).
    Conclusion
    Shoulder key exercises training leads to an increase in peak torque for all glenohumeral movements and this can be considered as a point in training program for healthy subjects, particularly in those with overhand sports.
    Keywords: Movements torque, Shoulder joint movements, Key exercises of joint movements
  • Afsoun Nodehi, Moghaddam *, Nasrin Khaki, Aaliyeh Sadat Kharazmi Page 45
    Objective
    The proprioception is important and determinant in dynamic stability of glenohumeral joint of overhead thrower in the presence of significant capsular laxity and excessive range of motion. The purpose of this study was to compare the joint position sense and kinesthesia between female volleyball players and non-athlete females in order to evaluation of their proprioception.
    Materials and Methods
    By simple and convenient sampling 15 female volleyball players were selected from Tehran first grade teams. Also, 15 non athlete females were selected and matched by athletes and participated in this comparative and case-control study. Joint position sense and kinesthesia was measured by continuous passive movement (CPM) Fisiotek HP2 equipment. Data were analyzed by Independent T test.
    Results
    Volleyball players demonstrated a significantly greater external rotation (P=0.035) and lower errors on joint repositioning test (P=0.017), but there was not significant difference in shoulder kinesthesia between two groups (P=0.392).
    Conclusion
    Female volleyball players exhibited improved joint reposition abilities at external rotation mid range of motion in comparison with non-athletes females. The throwing shoulder requires the pitchers to repeatedly subject their shoulder to repetitive, forceful, circumduction motions, resulting in neuromuscular adaptation and improved proprioception.
    Keywords: Proprioception, Overhead throwing, Joint position sense, Kinesthesia, Shoulder, Volleyball player
  • Shadi Akbari, Narges Shafaroudi, Malahat Akbar, Fahimi, Hassan Ashayeri, Mohammad Kamali Page 50
    Objective
    It is so important to evaluate the effects of symptoms caused by stroke on activities of daily living. The purpose of this study was to determine the correlation of cognitive status and independence in activities of daily living (ADL) after stroke.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytical and cross-sectional study was done on 25 stroke clients whom were selected from 3 hospitals and one rehabilitation centre by simple sampling method and from available society according to inclusion criterias and assessed through Barthel index (independence index) and LOTCA (cognitive assessment). Then the correlation of cognitive and activities of daily living performance was determined by correlation and regression statistical analysis.
    Results
    No relation was found between general cognitive function (total score of LOTCA) and individual independence (total score of BI) (P=0.087). Although some areas from LOTCA were correlated to Barthel index.
    Conclusion
    Although the lake of correlation between BI and LOTCA to some extent is caused by low intensity of cognitive impairment in sample size. It suggests that, BI just proceeds to independency in ADL. It has no emphasize on activity analysis. Therefore it is needed to use ADL assessments which stress on activity analysis for evaluating ADL performance in stroke patients.
    Keywords: Cognitive status, Activities of daily living
  • Khosrow Khademi, Kalantari, Simin Berenji, Seddigheh Sadat Naeimi, Mehri Ghasemi Page 57
    Objective
    The effect of surface stability on the magnitude of the shoulder periarthicular muscular activity has remained controversial. The aim of this study was to investigate the relation between the changes in surface stability and the intensity of the static electromyographic activity of the shoulder periarthicular muscles.
    Materials and Methods
    In this quasi experimental study, 30 healthy persons were selected conveniently according to inclusive and exclusive criteria and the surface electromyographic activity of superior trapezious, inferior trapezious, seratus anterior, long head of biceps, teres major and posterior deltoid in dominant side muscles of them were recorded at rest, and during 10 seconds standing on hands at 6 randomly ordered push up test positions with varied surface stability. The root mean square of the middle 3 seconds of electromyography was used for comparison of the muscular activity among the applied positions. Then data were compared by analysis of variance (ANOVA) with repeated measures and Pearsonian Correlation Coefficient tests.
    Results
    The intensity of muscular activity in the 3 positions where the more stable surface was used was higher in comparison with the positions where the surface was unstable. The significant differences were seen in all muscles (P<0.001) except in superior trapezius muscle (P=0.081).
    Conclusion
    Increasing the instability of the supporting surface can not be used as a method for progressively increasing the strength of periarthicular shoulder muscles.
    Keywords: Stability, Supporting surface, Shoulder, Muscle, Electromygraphy
  • Molouk Eyvazi, Ebrahim Mousavi, Heydar Shahriari, Mehdi Rahgozar, Reza Vahhab, Kashani Page 62
    Objective
    The present research attempted to compare the effect of postoperative immobilization orthosis (POIO) and plaster support on Metatarsophalangeal joint alingment in Hallux valgus patients.
    Materials and Methods
    In this quasi experimental and interventional study, 24 Hallux valgus patients were selected simply and conveniently based on inclusion criteria(age:19-50years, Hallux valgus angle<25˚, inter metatarsal angle=11˚-13˚, no degenerative change in first metatarsophalangeal joint and no general systemic disease) from orthopedic clinic of Milad hospital and were assigned by randomized permuted blocks into two equal groups. In splint group, a positive plaster model was constructed from their feet before surgery and immediately after surgery the orthoses were applied for six weeks. In plaster support group, all the forefoot plasters were applied at the end of operation. The Hallux valgus angle of patient's feet of two groups was measured by radiography immediately and six week after surgery. Chi-square, Independent T test, Pair T test, One way ANOVA and ANCOVA were used to analyze data.
    Results
    Means difference between Hallux valgus angle means of immediately after surgery and six weeks after surgery of two groups had no significant difference (P=1.00) and also there was no significant difference in Hallux valgus angle mean between immediately and six weeks after surgery in each group (P=1.00).
    Conclusion
    The effect of plaster support doesn’t differ with splinting in the maintenance of Hallux valgus angle after surgery, so both methods can be used according to patients situation.
    Keywords: Hallux Valgus, Postoperative immobilization orthosis, Splint
  • Parviz Mowlavi, Hossein Ghamari, Givi, Suran Rajabi, Osha Berahmand, Behzad Rasoul, Zadeh, Roohollah Arab, Hossein Mohammad, Nia Page 68
    Objective
    Social skills disturbance is the characteristic feature of schizophrenic patients. This study mainly aims to assess the effect of psychodrama on social skills and self-esteem increase of patients with schizophrenia (types I and II).
    Materials and Methods
    This is an experimental study. Statistical population included all male patients with schizophrenia whom were hospitalized within first half of 2005 in the psychiatric wards of Ardabil’s Isar hospital. Eighty persons from among them were randomly selected and assigned into four groups by balanced randomized method (20 persons in each group). For data collection, epidemiological information questionnaire, social skills inventory for schizophrenic patients and Rosenberg's self esteem questionnaire were applied. The accomplishment of psychodrama programs were done for experimental groups three time a week in 9 weeks time. Data were analyzed by Independent T test and two-factor ANOVA.
    Results
    There were significant differences between case and control groups of total patients, in mean scores difference of pretest and post test in social skills (P<0.001) and self esteem (P=0.005). There were significant differences between type I and type II experimental groups in the mean scores of social skills pretest (P=0.003) & post test (P<0.001) and their difference (P=0.009). Also there were significant differences between them in the mean scores of self-esteem pretest (P=0.005) and post test (P<0.001) and their difference (p=0.035). Difference of pretest and post test scores of social skills (P<0.001) and self steem (P<0.001) showed significant difference between experimental and control group of type I schizophrenic patients. Also there were these differences between experimental and control group of type II schizophrenic patients (P=0.01 & 0.03).
    Conclusion
    Execution of psychodrama significantly affects social skills and self-esteem of patients with schizophrenia. This is significantly higher in the patients of type I in comparison with type II.
    Keywords: Psychordrama, Schizophrenia type I, Schizophrenia type II, Social skills, Self esteem