فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز1388)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آسیه اخواست، هادی بهرامی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی، اکبر بیگلریان صفحه 8
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر بازی های آموزشی بر میزان یادگیری برخی از مفاهیم ریاضی در دانش آموزان پسر کم توان ذهنی آموزش پذیر است.
    روش بررسی
    در این پژوهش شبه تجربی، به روش نمونه گیری در دسترس، دو مدرسه کودکان کم توان ذهنی انتخاب شده و تمام دانش آموزان پایه اول ابتدایی (قسمت اول) این دو مدرسه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین گردیدند (هر گروه 8 نفر). سپس گروه آزمایش مفاهیم ریاضی را از طریق بازی های آموزشی و گروه کنترل به روش جاری تدریس آموزش دیدند. ابزارهای پژوهش شامل4 بازی آموزشی محقق ساخته، 4 خرده آزمون محقق ساخته و یک پس آزمون محقق ساخته بود. داده های حاصل با استفاده از آزمون «یو من ویتنی» تحلیل شد.
    یافته ها
    تفاوت میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل در کل مفاهیم ریاضی معنادار بود (025/0P=). همچنین این مداخله باعث افزایش میانگین نمرات گروه آزمایش در هر یک از مفاهیم ریاضی نسبت به گروه کنترل شد، اما این اختلاف معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    بازی های آموزشی می تواند موجب ارتقاء میزان یادگیری مفاهیم ریاضی در دانش آموزان کم توان ذهنی شود.
    کلیدواژگان: بازی های آموزشی، یادگیری، مفاهیم ریاضی، دانش آموز، کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • علی جهان صفحه 19
    هدف
    زمان آغاز واکداری سرنخی جهت افتراق همخوان های بندشی واکدار و بی واک بوده و می تواند جهت توصیف یا طبقه بندی طیفی از اختلالات رشدی، عصبی- حرکتی و یا زبانی مورد استفاده قرار گیرد. هدف این مطالعه تعیین مقادیر هنجار زمان آغاز واکداری در زبان آذری (لهجه تبریز) می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی30 گوینده آذری زبان که به صورت ساده و در دسترس انتخاب شده بودند، پس از شنیدن 46 تک کلمه آذری که با همخوان های بندشی آغاز می شد، در دو مرحله آنها را تکرار کرده و صدایشان ضبط شد. سپس توسط نرم افزار پرات، مقادیر میانگین برای زمان آغاز واکداری با تحلیل طیف صوتی و موج شکل صوتی بر حسب میلی ثانیه محاسبه گردید. همچنین تفاوت های بین جنسی و نیز تاثیر واکه ها بر زمان آغاز واکداری بررسی و داده های حاصل با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و تی مستقل ارزیابی شد.
    یافته ها
    بین مردان و زنان آذری زبان تفاوت معناداری در زمان آغاز واکداری وجود نداشت (0/05P) و محل تولید همخوان(0/001>P) با زمان آغاز واکداری وجود داشت. میانگین مقادیر زمان آغاز واکداری برای واج های/g/،/t/،/p/،/d/،/b/و /k/و دو واجگونه [ɟ] و [c] به ترتیب برابر با 25/26، 09/87، 35/13، 88/86، 64/10، 62/100، 63/18 و 131/19 میلی ثانیه بود.
    نتیجه گیری
    جنسیت کاربران زبان آذری تاثیری بر زمان آغاز واکداری همخوان های بندشی آنها ندارد، اما مشابه سایر زبان ها، واکه های بسته و پسین و محل تولید پسین تر سبب افزایش مقدار آن می گردد. همچنین همخوان های بی واک از نوع دمشی بوده و همخوان های واکدار دارای مقادیر زمان آغاز واکداری مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: زمان آغاز واکداری، زبان آذری، همخوان، واکه
  • پارسا هوش ور، فاطمه بهنیا، کتایون خوشابی، هوشنگ میرزایی، مهدی رهگذر صفحه 24
    هدف
    اختلال نقص توجه – بیش فعالی شایعترین اختلال عصبی رفتاری دوران کودکی می باشد که برای بهبود تعاملات اجتماعی و عاطفی ایشان به مداخلات روانی اجتماعی نیاز است و یکی از تاثیرگذارترین این برنامه ها آموزش گروهی والدین می باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر برنامه آموزش گروهی والدین بر میزان اختلالات رفتاری کودکان دچار نقص توجه- بیش فعالی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی 54 کودک 4 تا 10 ساله مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی، از بین مراجعه کنندگان به 7 مرکز کاردرمانی سطح شهر تهران به روش ساده و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی تعادلی به دو گروه شاهد و مداخله اختصاص یافتند. علاوه بر برنامه های کاردرمانی و دارودرمانی مشترک در هر دو گروه، به مادران کودکان گروه مداخله، به مدت 8 جلسه دو ساعته و به صورت هفتگی برنامه آموزش گروهی والدین طبق دستورالعمل فرزندپروری مثبت ساندرز (2005) ارائه شد. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه 48 سئوالی مقیاس رده بندی والدین کانرز بود. داده های حاصل به وسیله آزمون های آماری مجذور خی، تی زوجی، تی مستقل و آنالیز کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    علی رغم بهبود معنادار هر دو گروه در ارزیابی درون گروهی قبل و بعد، میزان کاهش نمرات خرده مقیاس های رفتاری سلوک (001/0>P)، اضطراب (001/0>P)، شاخص بیش فعالی (016/0 =P) و نمره کل پرسشنامه (001/0>P) در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد معنادار بود. در حالی که در خرده مقیاس های یادگیری(052/0 =P)، تکانشی بیش فعالی (267/0 =P) و مشکلات روان تنی(526/0=P) تغییر معناداری ایجاد نشد.
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی والدین کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی در کاهش میزان اختلالات رفتاری و اضطرابی ایشان تاثیر گذار است و این مداخله می تواند در کنار برنامه های دارودرمانی و کاردرمانی سودمند واقع شود.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، اختلال رفتاری، آموزش گروهی فرزند پروری مثبت، مقیاس رده بندی والدین کانرز
  • آزاده ساداتی، علی حسین سازمند، هوشنگ میرزایی، مسعود کریملو صفحه 31
    هدف
    یکی از موارد مهم و مورد توجه در کودکان، توانایی و یا ناتوانی در انجام فعالیت های حرکتی است که در رشد عملکردهای شناختی و رفتارهای اجتماعی کودک تاثیر می گذارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر فعالیت های حرکتی درشت بر فرایند توجه (توجه پایدار، تغییر توجه) دانش آموزان پسر نشانگان داون 8 تا 12 ساله می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای و تجربی، 26 دانش آموز مبتلا به نشانگان داون به صورت هدفمند از 4 مدرسه کودکان استثنایی شهید بهشتی، احیا، پیدایش و پیروزی انتخاب شده و با آزمون های توجه (توجه پایدار و تغییر توجه) و مقیاس رشدی ازرتسکی مورد ارزیابی اولیه قرار گرفتند. سپس نمونه ها به صورت تصادفی تعادلی به دو گروه مداخله (13 نفر) و کنترل (13 نفر) تخصیص یافتند. برای گروه مداخله، مداخلات با تاکید بر فعالیت های حرکتی درشت به مدت 8 هفته (هفته ای 2 بار) انجام گرفت. بعد از اتمام مداخلات، دو گروه مجددا تحت ارزیابی قرار گرفته و داده های حاصل با استفاده از آزمون تی زوجی و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه نمرات آزمون های توجه قبل و بعد از مداخله در گروه کنترل (توجه پایدار 654/0=P و تغییر توجه 163/0=P) و مقیاس رشدی ازرتسکی (337/0P=)، حاکی از عدم اختلاف معنادار بود، اما در گروه مداخله تاثیر معنادار مداخلات دیده شد (001/0>P). همچنین در نمره مربوط به کاهش انقطاع از تکلیف، بین میانگین سطح نمرات هر دو گروه مداخله (001/0>P) و کنترل (001/0>P) اختلاف معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    تقویت فعالیت های حرکتی درشت بر فرایند توجه (توجه پایدار و تغییر توجه) دانش آموزان نشانگان داون به طور معناداری موثر است.
    کلیدواژگان: نشانگان داون، فعالیت های حرکتی درشت، توجه پایدار، تغییر توجه، مقیاس رشدی لینکلن ازرتسکی
  • محمدسعید خانجانی، نیکتا حاتمی زاده، محمدعلی حسینی، مهدی رهگذر، منوچهر ارجمند صفحه 38
    هدف
    نظر به اینکه وجود فرزند مبتلا به فلج مغزی زندگی خانواده و به ویژه مراقب خانوادگی کودک را متاثر می سازد، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش نحوه مراقبت از کودکان مبتلا به فلج مغزی بر کیفیت زندگی مراقبین خانوادگی این کودکان انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای و شبه تجربی، 25 نفر از مراقبین اصلی خانواده های دارای کودک مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک تحت پوشش بهزیستی شهرستان بابلسر که حداقل سواد خواندن و نوشتن داشتند، به روش تمام شمار و با رعایت معیارهای لازم انتخاب و مورد آموزش قرار گرفتند. قبل و سه ماه پس از آموزش، میزان مهارت مراقبین در مراقبت از کودک مبتلا به فلج مغزی بر اساس فرم جمع آوری اطلاعات نحوه مراقبت از کودکان فلج مغزی و کیفیت زندگی مراقبین با پرسشنامه فرم کوتاه بررسی وضعیت سلامت (SF36) مورد سنجش قرار گرفت. آموزش به صورت عملی و با حضور مراقب و کودک مبتلا در طی 6 تا 8 جلسه 30 دقیقه ای انجام پذیرفت. داده های حاصل با استفاده از آزمون تی زوجی و آزمون ناپارامتری ویلکاکسون تحلیل شد.
    یافته ها
    نمرات کیفیت زندگی مراقبین 3 ماه پس از پایان آموزش نسبت به قبل از دریافت آموزش در تمامی 8 قلمرو، 2 حیطه کلی سلامت ذهنی و سلامت جسمانی و کیفیت زندگی کل به میزان معناداری افزایش یافت (001/0>P). از میان قلمروهای هشت گانه کیفیت زندگی، کمترین میانگین افزایش در قلمرو سلامت ذهنی (54/1336/11) و بیشترین آن در قلمرو نقش عاطفی (24/78 66/50) مشاهده شد. میزان این تغییر در نمره کلی کیفیت زندگی (83/15 18/23) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتقاء کیفیت زندگی والدین به دنبال گذراندن دوره آموزشی درباره نحوه صحیح مراقبت از کودکان مبتلا به فلج مغزی، اهمیت آموزش والدین بیش از گذشته معلوم شده و به نظر می رسد در ارزیابی اثربخشی برنامه های توانبخشی کودکان، می بایست آثاری که این برنامه ها بر سایر اعضاء خانواده دارد نیز همواره مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مراقب خانوادگی، فلج مغزی
  • رضا مسعودی، فریدون خیری، فضل الله احمدی، عیسی محمدی صفحه 43
    هدف
    خستگی یکی از زجر آورترین علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس است که با کاهش کلی فعالیت های مراقبت از خود باعث محدودیت ایفای نقش شده و توانایی فرد را برای انجام فعالیت های روزمره محدود می کند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه خودمراقبتی مبتنی بر الگوی اورم بر خستگی و فعالیتهای روزانه زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی با طراحی کارآزمایی بالینی و با حضور 70 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس که به صورت تصادفی از بین بیماران واجد شرایط انجمن ام.اس.انتخاب شده و به روش تصادفی تعادلی به دو گروه آزمون و شاهد تخصیص یافتند انجام شد. برای گروه آزمون 8 جلسه برنامه آموزشی بر اساس نیازهای آموزشی بیماران و مبتنی بر الگوی اورم اجرا گردید. این برنامه در طول سه ماه توسط بیماران به کار گرفته شد و با استفاده از چک لیستهای خودگزارش دهی میزان به کارگیری برنامه ها پیگیری و اندازه گیری گردید. خستگی و فعالیت های روزمره بیماران دو گروه قبل و سه ماه بعد از اجرای برنامه با استفاده از مقیاس خستگی پایپر و مقیاس بارتل مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور خی، تی زوجی و مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه اختلاف معناداری در میزان خستگی (0/48=P) و فعالیت های روزمره (0/24=P) قبل از مداخله وجود نداشت، درحالی که بعد از مداخله تفاوت دو گروه معنادار شد (0/001>P). میزان خستگی و فعالیت های روزمره بیماران گروه آزمون بعد از مداخله نسبت به قبل از آن کاهش معناداری یافت (0/001>P)، درحالی که میزان خستگی (0/086>P) و فعالیت های روزمره (0/33>P)گروه شاهد بعد از سه ماه تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    به کارگیری برنامه خودمراقبتی مبتنی بر الگوی اورم و بر اساس نیازهای آموزشی به بیمار به عنوان یک مداخله پرستاری غیرتهاجمی و کم هزینه بر میزان خستگی و فعالیت های روزمره بیماران مولتیپل اسکلروزیس موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مدل خودمراقبتی اورم، خستگی، فعالیتهای روزمره زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • مهرناز کجباف والا، محمدجعفر شاطرزاده، شاهین گوهرپی، فاطمه اسفندیارپور، رضا صالحی صفحه 53
    هدف
    هدف این تحقیق مقایسه الگوی فعالیت عضلانی کمربند شانه ای در بیماران دچار سندرم گیرافتادگی شانه و افراد سالم در الگوهای حرکتی عملکردی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقایسه ای مورد-شاهدی، 15 بیمار مبتلا به سندرم گیرافتادگی شانه به صورت ساده و در دسترس از بین مراجعین کلینیک ارتوپدی اوستا و 15 فرد سالم از طریق همتاسازی با بیماران انتخاب و با استفاده از ثبت الکترومیوگرافی سطحی از عضلات سینه ای بزرگ، ذوزنقه ای فوقانی و میانی، تحت خاری و سه بخش عضله سه گوش (دلتوئید)،فعالیت الکتریکی و وارد عمل شدن عضلات مذکور در حین فعالیت های عملکردی الگوهای حرکتی زنجیره باز با و بدون اعمال مقاومت خارجی و الگوهای حرکتی زنجیره بسته توام با مقاومت محوری در دو گروه مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    الگوهای زمانی متفاوتی از توالی وارد عمل شدن عضلات در هر یک از دو گروه سالم و بیمار حین فعالیت های عملکردی مذکور وجود داشت. به این ترتیب که زمان وارد عمل شدن هر یک از عضلات ذوزنقه ای فوقانی، تحت خاری و سه بخش عضله سه گوش بین دو گروه اختلاف معنا دار داشت (0/05P<).
    نتیجه گیری
    تغییرات در الگوی فعالیت عضلانی رابطه تنگاتنگی با الگوی حرکتی مورد ارزیابی دارد که این رابطه ناشی از راستای انجام حرکت و میزان فشار بر روی فضای آناتومیک هدف است. الگوی حرکتی دی2 اکستنشن کمترین تغییرات و الگوی حرکتی تری پاد بیشترین تغییرات را در حوزه زمان از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: الگوی فعالیت عضلانی، الگوهای حرکتی عملکردی، کمربند شانه ای، سندرم گیرافتادگی شانه، الکترومیوگرافی سطحی
  • نجوا موسوی، طاهره سیما شیرازی، اکبر دارویی، مریم دانای طوسی، عباس پورشهباز، مهدی رهگذر صفحه 60
    هدف
    کاربردشناسی زبان عبارت از مطالعه کنشهای گفتاری و جنبه های اجتماعی تعاملات ارتباطی در بافت زبان است. کودکان کم شنوا، به دلیل محروم بودن از حس شنوایی که نقش مهمی در رشد مهارت های زبانی دارد، در تمام سطوح زبان و از جمله کاربردشناسی با مشکلاتی مواجهند. هدف از این پژوهش، مقایسه برخی توانایی های کاربردشناختی شامل پیگیری موضوع، نوبت گیری و اصلاح مکالمه در کودکان فارسی زبان کم شنوای شدید 4 تا 6 ساله با همسالان شنوا می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی مورد-شاهدی، 21 کودک شنوا به روش تصادفی ساده از مهدکودکهای عادی و 21 کودک کم شنوای شدید به روش نمونه گیری دردسترس از مراکز توانبخشی و کلینیکهای گفتاردرمانی تهران و کرج انتخاب شده و مهارت های کاربردشناسی آنها با استفاده از تکالیف محقق ساخته در خصوص پیگیری موضوع، نوبت گیری و اصلاح مکالمه مورد بررسی قرار گرفت. روایی محتوایی تکالیف، توسط یک زبان شناس و دو آسیب شناس گفتار و زبان و پایایی تمامی آنها به روش آزمون- بازآزمون و ضریب همبستگی 70/0 تا 95/0 مورد تایید قرار گرفت. لازم به ذکر است ابتدا خرده آزمونهای هوش غیرکلامی از آزمودنی ها به عمل آمد و در صورتی که نمره هوش آزمودنی در محدوده طبیعی به دست می آمد، تکالیف کاربرد شناختی در اختیار او قرار می گرفت. داده های حاصل با استفاده از آزمونهای مجذور خی، تی مستقل و مان ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین مدت زمان پیگیری موضوع (001/0P<)، نمرات نوبت گیری(001/0>P)، اصلاح مکالمه از نوع پاسخ به درخواست برای رفع ابهام (003/0=P) و اصلاح مکالمه از نوع درخواست برای رفع ابهام (002/0=P) بین دو گروه کم شنوا و شنوا اختلاف معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    کودکان کم شنوا در به کارگیری مهارت های کاربردشناسی ضعیف تر از کودکان شنوا عمل می کنند.
    کلیدواژگان: کم شنوای شدید، کاربردشناسی، پیگیری موضوع، نوبت گیری، اصلاح مکالمه
  • لیلا سیمرغ، مینو خلخالی زاویه، ناهید سهرابی، جلیل کوهپایه زاده، طاهره افتخار، زینت قنبری صفحه 66
    هدف
    با توجه به شیوع نسبتا بالای افتادگی یا پرولاپس احشاء لگنی در زنان و لزوم بررسی تاثیر عوامل مستعد کننده این بیماری در جوامع مختلف، این تحقیق با هدف بررسی رابطه تغییرات انحنای ستون فقرات پشتی و کمری و چرخش (تیلت) لگن با پرولاپس احشاء لگنی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد- شاهدی، 15نفر از زنان مبتلا به پرولاپس احشاء لگنی از طریق نمونه گیری ساده و در دسترس و با توجه به معیارهای لحاظ شده، از بین بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های اکبرآبادی و امام خمینی به عنوان گروه مورد و 15 نفر از مراجعین همان بیمارستان ها که درجه پرولاپس آنها صفر و یا یک بود، بر اساس همتاسازی با گروه مورد، به عنوان گروه شاهد انتخاب و وضعیت پرولاپس (با استفاده از سیستم اندازه گیری پرولاپس احشاء لگنی)، انحناهای ستون فقرات پشتی و کمری (با استفاده از خط کش قابل انعطاف) و تیلت لگن (با استفاده از شیب سنج لگنی) آنها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف-اسمیرنوف، تی مستقل و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین دو گروه اختلاف معناداری از لحاظ میزان کایفوز پشتی، (0/26=P)، لوردوز کمری (0/52=P) و تیلت لگن (0/41=P) وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    گرچه مطابق نتایج این مطالعه، ارتباط معناداری بین میزان کایفوز پشتی، لوردوز کمری و تیلت لگن با بروز پرولاپس احشاء لگنی یافت نشد، اما همسویی جهت تغییرات فاکتورهای مورد نظر با مفروضات مطالعه، وجود رابطه بین افزایش کایفوز و کاهش لوردوز با بروز پرولاپس احشاء لگنی را در یک جامعه بزرگتر آماری، همچنان محتمل باقی نگاه می دارد.
    کلیدواژگان: گوژپشتی، لوردوز کمری، تیلت لگن، پرولاپس احشاء لگنی
|
  • Asiyeh Akhavast *, Hadi Bahrami, Masoumeh Pourmohammadreza, Tajrishi, Akbar Biglarian Page 8
    Objective
    The purpose of this research is determining the instructional games effect on learning of some mathematics concepts in boy students with educable mentally retarded.
    Materials and Methods
    The method of this research is quasi-experimental. By convenient sampling two elementary schools mentally retarded boys were selected and all of their first grade students were assigned to experimental and control groups randomly (8 students in each group). The mathematical concepts presented to experimental group via instructional games and regulatory teaching style conduced to control group. The instruments consist of four investigator’s inventive instructional games, four investigator’s inventive sub-tests and an investigator’s inventive post-test. Data were analyzed by Mann-Whitney U test.
    Results
    There was significant difference between two groups in total score of mathematics concepts (P=0.025). As well as, the intervention caused increased the means of numbers in experimental group in each of concept than of control group, but their difference was not significant.
    Conclusion
    Instructional games can improve learning of mathematics concept in mentally retarded students.
    Keywords: Instructional games, Learning, Mathematics concepts, Students, Educable mentally retarded
  • Ali Jahan* Page 19
    Objective
    Voice onset time is known to be cue for the distinction between voiced and voiceless stops and it can be used to describe or categorize a range of developmental, neuromotor and linguistic disorders. The aim of this study is determination of standard values of voice onset time for Azerbaijani language (Tabriz dialect).
    Materials and Methods
    In this description-analytical study, 30 Azeris persons whom were selected conveniently by simple selection, uttered 46 monosyllabic words initiating with 6 Azerbaijani stops twice. Using Praat software, the voice onset time values were analyzed by waveform and wideband spectrogram in milliseconds. Vowel effect, sex differences and the effect of place of articulation on VOT, were evaluated and data were analyzed by one-way ANOVA test.
    Results
    There was no significant difference in voice onset time between male and female Azeris speakers (P<0.05). Vowel and place of articulation had significant correlation with voice onset time (P<0.001). Voice onset time values for /b/, /p/, /d/, /t/, /g/, /k/, and [c], [ɟ] allophones were 10.64, 86.88, 13.35, 87.09, 26.25, 100.62, 131.19, 63.18 mili second, respectively.
    Conclusion
    Voice onset time values are the same for Azerbaijani men and women. However, like many other languages, back and high vowels and back place of articulation lengthen VOT. Also, voiceless stops are aspirated in this language and voiced stops have positive VOT values.
    Keywords: Voice onset time, Azerbaijani, Consonant, Vowel
  • Parsa Houshvar *, Fatemeh Behnia, Katayoun Khoushabi, Houshang Mirzaei, Mehdi Rahgozar Page 24
    Objective
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is the most common psychiatric disorders of childhood and adolescence. Psychosocial interventions such as group parent management training are needed, for children's behaviors and parent – child interaction. The aim of this study is to investigate the effect of group parent management training on behavioral disorders among children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
    Materials and Methods
    In this interventional and quasi experimental study, fifty four children with ADHD were selected from seven mental occupational therapy clinics of Tehran city.They were assigned into two Equal groups and all of them received routine occupational therapy and medication. Parent management training program by using positive parenting program (triple p) manual (Sanders 2005) was added to the Intervention Group program. These sessions lasted 2 hours a week for 8 weeks. Data collection tools were 2 questionnaires: Demographic questionnaire and Conners Parent Rating Scale (CPRS 48). Statistical snalysis of data was done by chi square, Independent T test, Paired T test and analysis of covariance.
    Results
    Although both groups showed significant improvement in all subscales of behavioral questionnaire (CPRS) pretest, improvement of intervention group score was more significantly than control group in conduct subscale (P<0.001), anxiety (P<0.001), hyperactivity index (P=0.016) and total score (P<0.001). But in psychosomatic subscale (P=0.526), learning subscale (P=0.052) and impulsion and hyperactivity subscale (P=0.267) there was no significant difference between two groups.
    Conclusion
    Group parent management training is significantly effective in decreasing behavioral disorders and anxiety status of children with attention deficit hyperactivity disorder and this psychosocial intervention could be used as an effective complementary method beside medication and occupational therapy programs.
    Keywords: Attention deficit, hyoeractivity disorder, Behavioral disorders, Positive parenting program, Conners parent rating scale
  • Azadeh Sadati *, Ali Hossein Sazmand, Houshang Mirzaei, Masoud Karimlou Page 31
    Objective
    Gross motor activities ability or disability influence on children cognitive performance and their social behavior. This study is aimed to investigation the effect of gross motor activities on attention process (sustained attention, attention shift) of boy students with Down syndrome who are 8 – 12 years old.
    Materials and Methods
    In this interventional and experimental study, 26 boy students with Down syndrome from 4 schools (Shahid Beheshti, Ahya, Peydayesh and Piroozi) were selected and administered by attention tests(sustained attention, attention shift) and Lincoln Oseretsky development scale. Then they were assigned into two groups randomly. Intervention group received gross motor activities programs for 8 weeks (2 times in a week). Then two groups were administered by attention tests and Lincoln Oseretsky development scale again. Data were analyzed by using paired T-test and Independent T- test.
    Results
    There was no significant difference in control group in attention tests between before and after intervention (sustained attention P=0.654, attention shift P=0.163) and Oseretsky development scale (P=0.337), but significant differences were observed in intervention group (P<0.001). Score of decreasing interruption of task revealed that there were significant differences in intervention (P<0.001) and control group (P<0.001).
    Conclusion
    Gross motor activities interventions significantly affect on the process of attention (sustained attention, shift attention) in students with Down syndrome.
    Keywords: Down syndrome, Gross motor activities, Sustained attention, Attention shift, Lincoln, Oseretsky development scale
  • Nikta Hatami, Zadeh, Mohammad Ali Hosseini, Mehdi Rahgozar, Manoochehr Arjmand, Mohammad Saeed Khanjani* Page 38
    Objective
    Since presence of cerebral palsied child affects the life quality of family and specially family caregivers, the aim of this study was to determine the effect of education to caregivers about caring of children with cerebral palsy on quality of life of them.
    Materials and Methods
    In this interventional and quasi-experimental study, twenty five family caregivers of spastic cerebral palsy children were selected based on inclusion criteria from welfare centers of Babolsar. Instruction courses performed 6-8 sessions and each session takes 30 minutes. The quality of life was assessed using SF36 (short form health survey with 36 question) at the beginning and 3 months after the instruction courses. Paired T test and Wilcoxon nonparametric test were used for data analysis.
    Results
    The scores of quality of life followed by instruction courses showed that there was meaningful improvement in whole of eight realms, both total realms of physical health and mental health, as well as total quality of life (P<0.001). The minimum increase in mean difference found in mental health(11.36±13.59) and the maximum increase found in emotional role (50.66±87.24). The amount of change between pre test and post test in the score of total quality of life was (13.18±13.54).
    Conclusion
    Findings of this study showed that life quality of family caregivers promoted after instruction about how to do correct care on cerebral palsied children. therefore, the importance of family instruction can be concluded for better life of cerebral palsied child caregivers. It should be noted that the effectiveness of rehabilitation program for cerebral palsied children might have positive effects on life quality of their caregivers.
    Keywords: Quality of life, Family caregiver, Cerebral palsy
  • Reza Masoudi *, Fereidoun Kheiri, Fazllollah Ahmadi, Issa Mohammadi Page 43
    Objective
    Fatigue is one of the tormentest symptom of the Multiple Sclerosis that decrease self care ability and role performance of patients and potential of activity of daily living. The purpose of this study was to assess the effect of Orem self- care program on fatigue and activity of daily living (ADL) in Multiple Sclerosis clients.
    Materials and Methods
    This quasi experimental study was a clinical trial research that was done on seventy multiple sclerosis patients whom were selected randomly from M.S. association and assigned to experimental and control group by balanced randomized method. The experimental group was treated with 8 sessions of self-care program based on Orem self-care framework and the program belonged for three months in experimental group and followed up with self-report questionnaire. Score of fatigue and activity of daily living of two groups were assessed at first of research and three months later by Payper and Barthel scales. Data were analyzed using Chi square, Independent T and Paired T test and Variance analysis.
    Results
    There was no significant difference between two group in fatigue (P=0.48) and activity of daily living (P= 0.24) befor intervention, but these differences were significant after intervention (P<0.001). There were significant differences in experimental group between before and after score of fatigue and ADL (P<0.001), whereas there was no significant difference in fatigue (P=0.086) and ADL (P=0.33) of control group.
    Conclusion
    Utilizing self care program base on the Orem frame work and the educational needs as a safe and inexpensive nursing intervention, it might be effective on fatigue decrease and activity of daily living enhance in Multiple Sclerosis patients.
    Keywords: Orem self, care model, Fatigue, Activity of daily living, Multiple sclerosis
  • Mehrnaz Kajbaf, Vala *, Mohammad Jafar Shaterzadeh, Shahin Goharpey, Fatemeh Esfandiarpour, Reza Salehi Page 53
    Objective
    The purpose of this study is to compare muscle activation pattern between patients with shoulder impingement syndrome and healthy subjects during selected functional task.
    Materials and Methods
    In this comparative and case-control study, fifteen patients with shoulder impingement syndrome as case group were selected simply and conveniently from Avesta orthopedic clinic and fifteen healthy subjects as control group were selected on the basis ofAWT IMAGE matching with patients. In each group selected exercises including open kinetic chain with and without external load and closed kinetic chain with axial load was done and during each exercises surface electromyography (EMG) from selected muscle including Superior Trapezius, Infraspinatus and Anterior, Middle and Posterior Deltoid recorded. Independent T-test used for data analysis.
    Results
    Generally two groups showed different muscle activity during kinetic chain exercises. There were significant differences in relative muscle latency times between two groups in superior Trapezius, Infraspinatus and three regions of Deltoid muscle (P<0.05).
    Conclusion
    Changes in muscle recruitment pattern are task dependent that this may be due to direction of movement and axial compression loading in subacromial space. Among all selected exercises in D2E (Diagonal 2 Extension) minimum changes and in tripod maximum changes (in time domain) were seen.
    Keywords: Muscle activation pattern, Kinetic chain exercises, Shoulder girdle, Impingement syndrome, Surface electromyography
  • Mehdi Rahgozar, Najva Mousavi *, Sima, Shirazi, Akbar Daroubi, Maryam Danaye, Tousi, Abbas Pourshahbaz Page 60
    Objective
    Pragmatics is the study of speech acts and social aspects of communicative interactions in context. Hearing-impaired children suffer from language impairments due to lack of hearing sense which has important role in developing language skills. The purpose of this study is comparison of some of pragmatic skills including topic maintenance, turn-taking and repairs between 4 to 6 year-old Farsi speaking hard of hearing children with normal hearing peers.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional and case-control research, twenty one normal hearing children were chosen by simple random sampling method from ordinary kindergartens and twenty one hard of hearing children (71-95 db) were selected from deaf rehabilitation centers and speech therapy clinics of Tehran and Karaj by simple sampling method. The children of both groups were assessed by nonverbal intelligence subtests. If they did not show any difficulties, the pragmatic skills of them (topic maintenance, turn-taking and repair) were evaluated by researcher made tasks which their content validity was confirmed by a linguistic and two speech and language pathologists and reliability of them was determined by test-retest (0.70)
    Results
    There were significant differences between two groups in duration of topic maintenance (P<0.001), scores of turn-talking (P<0.001), repairs in form of reply to request for clarification (P=0.003) and request for clarification (P=0.002).
    Conclusion
    The pragmatic abilities of hearing-impaired children were Significantly lower than those of normal hearing.
    Keywords: Hard of hearing, Pragmatics, Topic maintenance, Turn, talking, Repairs
  • Leila Simorgh *, Minou Khalkhali, Zavieh, Nahid Sohrabi, Jalil Kouhpayeh, Zadeh, Tahereh Eftekhar, Zinat Ghanbari Page 66
    Objective
    Given high prevalence of pelvic organ prolapse in female, and necessity of effect assessment of it's risk factors in various societies, this study was aimed to investigate the correlation of thoracic and lumbar spinal curvature as well as pelvic tilt changes with pelvic organ prolapse.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional and case-control study, fifteen females with pelvic organ prolapse, on the basis ofAWT IMAGE inclusion criteria were selected by simple and convenient sampling from Imam Khomeini and Akbar abadi hospitals patients as case group. Also, fifteen females with zero or first degree of prolapse were selected by matching with cases as control group. Prolapse condition of both groups participants was assessed by pelvic organ prolapse qualification (POP-Q) system and spinal curvature of thoracic and lumbar as well as pelvic tilt were assessed by flexicurve ruler and pelvic inclinometer, respectively. Data were analyzed by Kolmogroff-Smirnoff, Independent T and Multiple Logistic Regression tests.
    Results
    There was no significant difference between two groups in kyphosis (P=0.26), lordosis (P=0.52) and pelvic tilt (P=0.41).
    Conclusion
    Although the results of study do not show significant correlation between kyphosis, lordosis and pelvic tilt with pelvic organ prolapse occurrence but similar direction of changes in the variables with our hypothesis and other studies preserve the likelihood of relationship between the increasing of kyphosis and decreasing of lordosis in pelvic organ prolapse in a large statistic society.
    Keywords: Kyphosis, Lordosis, Pelvic tilt, Pelvic tilt, Pelvic organ prolapses