فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1389)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اصغر کاکوجویباری، محمدرضا سرمدی، اعظم شریفی صفحات 8-14
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیشرفت سواد خواندن در دانش آموزان آسیب دیده شنوایی و مقایسه سواد خواندن آنان در سه مقطع تحصیلی انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این تحقیق تحلیلی و کاربردی که از نوع مقطعی- مقایسه ای می باشد، از بین جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی، سوم راهنمایی و سوم دبیرستان مدارس استثنایی شهرستانهای کرج، شهریار، شهرقدس، هشتگرد و رباط کریم، 119 دانش آموز آسیب دیده شنوایی به روش در دسترس انتخاب و توانایی خواندن و درک متون اطلاعاتی و ادبی آنها با استفاده از ابزار پژوهش یعنی دفترچه های مطالعه بین المللی پیشرفت سواد خواندن (پرلز) مورد سنجش قرار گرفت. داده های حاصل با استفاده از آزمون تی مستقل برای مقایسه گروه ها تحلیل شد.
    یافته ها
    بین پایه های تحصیلی چهارم ابتدایی و سوم راهنمایی با آسیب شنوایی شدید و متوسط، سواد خواندن و درک متون اطلاعاتی و ادبی اختلاف معناداری نداشت(05/0< P). سواد خواندن و درک متون ادبی بین پایه های تحصیلی سوم راهنمایی و سوم دبیرستان با آسیب شنوایی شدید(به ترتیب 0/011= P و 0/005= P) و متوسط(به ترتیب 0/004= P و 0/032= P) اختلاف معناداری نشان داد، ولی درک متون اطلاعاتی بین این پایه ها فقط بین دانش آموزان دارای آسیب شنوایی متوسط تفاوت معناداری داشت(0/008= P).
    نتیجه گیری
    پیشرفت سواد خواندن در دانش آموزان آسیب دیده شنوایی روند بسیار کندی دارد که فراتر از مقطع تحصیلی و میزان کاهش شنوایی می باشد. لزوم توجه به ارتقاء سواد خواندن و هدایت به سمت لایه های عمیق یادگیری و درک مطلب در مقاطع مختلف تحصیلی در سیستم آموزش استثنایی شایان توجه است.
    کلیدواژگان: سواد خواندن، درک متون، دانش آموز، آسیب شنوایی، مقطع تحصیلی
  • محبوبه دادفر، فاضل بهرامی، فرشته دادفر، سیدجلال یونسی صفحات 15-24
    هدف
    پرسشنامه سرشت و منش برای ارزیابی ابعاد شخصیت که مطابق مدل زیستی- روانی- اجتماعی کلونینگر دارای دو بعد سرشت (شامل نوجویی، آسیب پرهیزی، پاداش- وابستگی و پشتکار) و منش (شامل خود- راهبری، همکاری و خود-فراروی) می باشد تهیه شده است. هدف این پژوهش بررسی پایایی و روایی این پرسشنامه بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از نوع اعتبارسنجی و آزمون سازی است، پس از برگردان پرسشنامه به فارسی، فرم نهایی آن بر روی 220 دانشجو که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، اجرا گردید. بررسی پایایی پرسشنامه به کمک روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی، تایید روایی آن با بهره گیری از تحلیل عاملی چرخش پروماکس، همبستگی درونی مقیاس ها و همبستگی سن با مقیاس ها با روش پیرسون و مقایسه نمره های پرسشنامه بین دو جنس و نیز مقایسه بین فرهنگی با آزمون تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    دامنه ضریب آلفا از 44/0 برای مقیاس پشتکار تا 81/0 برای مقیاس خودفراروی به دست آمد. میانگین ضریب های به دست آمده 68/0 و ضریب آلفای کل آزمون 74/0 بود. دامنه ضریب های همبستگی پیرسون به روش بازآزمایی بر روی 31 دانشجو به فاصله دو ماه از 53/0 برای مقیاس های نوجویی و پشتکار تا 82/0 برای مقیاس آسیب پرهیزی و از 24/0 برای خرده مقیاس بی نظمی در برابر نظم و ترتیب تا 86/0 برای خرده مقیاس ترس از عدم موفقیت در برابر اعتماد به نفس در نوسان بود. در تحلیل عاملی 6 عامل به دست آمد. همبستگی بین مقیاس های خود- راهبری و آسیب پرهیزی 57/0 و خود- راهبری و همکاری 46/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه سرشت و منش از ویژگی های روانسنجی رضایت بخش و پایایی و روایی قابل قبولی برای استفاده در جمعیت دانشجویان دانشگاه برخوردار است.
    کلیدواژگان: پایایی، روایی، شخصیت، پرسشنامه سرشت و منش
  • حسین درویش، ساغر قاسمی فیروزآبادی، غلامرضا بهرامی منجمی، ایده بهمن، مرضیه محسنی، محمد جواد سلطانی بناوندی، سوسن بنی هاشمی، ساناز ارژنگی، فرخنده بهجتی، کیمیا کهریزی، حسین نجم آبادی صفحات 25-32
    هدف

    سهم عوامل ژنتیکی در بروز عقب ماندگی ذهنی حدود 70% است. با توجه به این که شناخت علل ژنتیکی بروز این عارضه، موجب برنامه ریزی بهتر و انجام مشاوره دقیق تر در جهت پیشگیری و کنترل آن می باشد، لذا هدف از این مطالعه بررسی علل ژنتیکی عقب ماندگی ذهنی در استان گلستان می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی که از نوع مطالعات مقطعی- کاربردی است، با همکاری بهزیستی استان گلستان، خانواده های دارای فرزند عقب مانده ذهنی شناسایی و 50 خانواده از نقاط مختلف استان که دارای تعداد 2 و یا بیشتر فرزند عقب مانده ذهنی بودند با روش نمونه گیری ساده انتخاب شدند. عقب ماندگی ذهنی افراد مبتلا قبلا با انجام مشاوره ژنتیک و معاینه بالینی توسط پزشک تایید شده بود. نمونه گیری از خون کلیه افراد مبتلا و سالم در خانواده انجام گرفت. ضمنا در مورد بیماران، بررسی بدشکلی (دیسمورفیسم) و سنجش میکروسفالی (کاهش در اندازه دور سر) انجام شد. سپس افراد مبتلا تحت بررسی کروموزومی (سیتوژنتیک)، شکنندگی کروموزوم ایکس (نشانگان ایکس شکننده)، تست متابولیک و آنالیز پیوستگی برای هفت جایگاه ژنی شناخته شده عقب ماندگی ذهنی اتوزومی مغلوب همراه با میکروسفالی (ام.سی.پی.اچ.) قرار گرفتند.

    یافته ها

    ناهنجاری کروموزومی در هیچ یک از خانواده های مورد مطالعه دیده نشد. از میان 50 خانواده مورد بررسی، یک خانواده مبتلا به نشانگان ایکس شکننده و10 خانواده مبتلا به عقب ماندگی ذهنی همراه با میکروسفالی بودند. از میان 10 خانواده میکروسفال، 5 خانواده به جایگاه های ژنی ام. سی. پی. اچ. پیوستگی نشان دادند.

    نتیجه گیری

    عقب ماندگی ذهنی اتوزومی مغلوب همراه با میکروسفالی با سهمی حدود 20 درصد، میزان بالایی از عقب ماندگی ذهنی ژنتیکی را در استان گلستان به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: عقب ماندگی ذهنی، میکروسفالی، استان گلستان، علل ژنتیکی، بررسی کروموزومی
  • صمد قصابی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی صفحات 33-41
    هدف
    اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی یکی از متداول ترین شرایط مزمن روانی در خلال کودکی است که با نشانه های بی توجهی، بیش فعالی و برانگیختگی مشخص می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر خودآموزش دهی کلامی بر بهبود نشانه های بی توجهی در دانش آموزان مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی، نوع بی توجهی غالب انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع تجربی (آزمایشی) با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. از جامعه آماری متشکل از دانش آموزان پایه های دوم و سوم مقطع ابتدایی شهر تبریز، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 30 دانش آموز پسر مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی، نوع بی توجهی غالب بر مبنای نسخه چهارم پرسشنامه نشانه مرضی کودکان (سی اس آی-4) و مصاحبه روانشناس بالینی (مبتنی بر ملاکهای دی اس ام-4) انتخاب و بر اساس آزمون هوش ریون رنگی همتا شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه خودآموزش دهی کلامی را دریافت نمودند. به منظور بررسی ارتباط نشانه های بی توجهی و خودآموزش دهی کلامی و کنترل اثر پیش آزمون، از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین کاربندی خودآموزش دهی کلامی و کاهش نشانه های بی توجهی رابطه معنادار (001/0P<) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    مداخله خودآموزش دهی کلامی باعث کاهش نشانه های بی توجهی دانش آموزان مبتلا به اختلال بی توجهی غالب شد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، خود آموزش دهی کلامی، دانش آموزان مقطع ابتدایی، نشانه های بی توجهی
  • نرگس کشاورز ولیان، فرناز کشاورزی ارشدی صفحات 42-49
    هدف
    تحقیق حاضر به منظور مقایسه کودک آزاری در کودکان عادی و کودکان دارای اختلال یادگیری 7 تا 12 ساله شهر تهران انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی و مقطعی، از نوع علی – مقایسه ای می باشد. به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 120 دانش آموز عادی از مناطق 3، 7 و 15 آموزش و پرورش شهر تهران و 120 دانش آموز دارای اختلال یادگیری از سه مرکز 1، 2 و3 انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه معتبر کودک آزاری تحت ارزیابی قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رتبه ای فریدمن و آزمونهای تی زوجی و تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تفاوت معناداری در میانگین نمرات آزار عاطفی (0/001>P) و نمره کل (0/002=P) کودک آزاری به دست آمده از پاسخ های کودکان، در بین دو گروه کودکان عادی و کودکان دارای اختلال یادگیری مشاهده شد. مطابق نظرات والدین نیز تفاوت معناداری بین میانگین نمرات آزار عاطفی (0/001>P)، آزار جسمی (0/011=P) و نمره کل کودک آزاری (0/001>P) دو گروه کودکان عادی و کودکان دارای اختلال یادگیری به دست آمد. همچنین تفاوت معناداری بین نظرات کودکان با والدینشان در مؤلفه آزار جسمی (0/002=P)، آزار جنسی (0/001>P) و غفلت (0/001>P) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل به نظر می رسد که بین میزان کودک آزاری برحسب نوع در کودکان عادی و کودکان دارای اختلال یادگیری تفاوت وجود دارد و برخلاف گذشته، بیشتر از نوع آزار عاطفی است. بنابراین ضروری است متخصصان بهداشت روان، برنامه هایی به منظور آموزش والدین در آینده تدارک ببینند.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، کودکان دارای اختلال یادگیری، مقطع ابتدایی
  • ریحانه محمدی، طاهره سیما شیرازی، رضا نیلی پور، مهدی رهگذر، عباس پورشهباز صفحات 50-57
    هدف
    محققین معتقدند افراد آسیب دیده شنوایی، آسیب ویژه ای در درک استعاره ها دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین منشاء آسیبهای درک استعاره در این کودکان و این که آیا ناشی از محیط آموزشی ایشان می باشد، به مقایسه درک ترکیبات استعاری دانش آموزان آسیب دیده شنوایی تلفیقی شدید مقطع راهنمایی با همکلاسی های شنوای آنها می پردازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی – مقایسه ای، 50 دانش آموز شنوا و25 دانش آموز آسیب دیده شنوایی تلفیقی به روش تصادفی ساده انتخاب شده و از طریق دو تکلیف محقق ساخته تحت ارزیابی قرار گرفتند. ابتدا تکلیف درک واژگان غیراستعاری اجرا می شد. درصورت پاسخ صحیح به بیش از 75 درصد کلمات و دارا بودن بقیه معیارهای انتخاب نمونه، تکلیف درک ترکیبات استعاری اجرا می شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه بین دو گروه قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره درک ترکیبات استعاری دانش آموزان آسیب دیده شنوایی تلفیقی نسبت به دانش آموزان شنوا به طور معناداری کمتر بود (001/0>P). تعداد پاسخهای غلط لفظی دانش آموزان آسیب دیده شنوایی تلفیقی بیشتر از پاسخهای غلط معنایی بود. میانگین پاسخهای صحیح بین سه پایه تحصیلی در آزمودنی های شنوا (401/0=P) و همچنین دانش آموزان آسیب دیده شنوایی تلفیقی (120/0=P) اختلاف معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    پاسخ های غلط دانش آموزان آسیب دیده شنوایی به آزمون، نشانی از درک ناکامل ایشان از ترکیبات استعاری است و تفاوت فاحش دانش آموزان شنوا و آسیب دیده شنوایی تلفیقی در درک ترکیبات استعاری، نشان می دهد که محیط آموزشی مدارس تلفیقی به تنهایی نمی تواند در درک این ترکیبات مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، آسیب دیده شنوایی تلفیقی، ترکیبات استعاری
  • رزیتا هدایتی، صدیقه کهریزی*، محمد پرنیان پور، فریبا بهرامی، انوشیروان کاظم نزاد، بهرام مبینی، سارا طاهریان صفحات 58-65
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی تغییرپذیری استراتژی های کنترل وضعیت در بیماران مبتلا به کمردرد غیراختصاصی تکرارشونده، به عنوان شاخصی در ارزیابی قابلیت تطابق سیستم کنترل و ثبات وضعیت با نیازهای محیطی و مقایسه آن با افراد سالم و همچنین توجه به نقش عوامل روانشناختی همراه با درد به عنوان یک عامل تاثیرگذار در اختلال وضعیت انچام شد.

    روش بررسی

    این تحقیق تحلیلی، مقطعی و موردی- شاهدی، بر روی 21 بیمار مبتلا به کمردرد غیراختصاصی تکرارشونده که به صورت ساده و در دسترس و 21 فرد سالم که به روش جورکردن، از طریق همتاسازی با بیماران انتخاب شده بودند، انجام شد. فعالیت الکترومیوگرافی عضلات سه گوش، مایل خارجی و مایل داخلی/ عرضی شکم و راست کننده ستون مهره ها در طی حرکت پرتابی فلکشن بازو با حداکثر شتاب، به تعداد 75 مرتبه در هر فرد ثبت گردید. جهت بررسی باورهای اجتنابی افراد، از پرسشنامه استاندارد باورهای اجتنابی ناشی از ترس و جهت ارزیابی ناتوانی ناشی از کمردرد از پرسشنامه رولند- موریس استفاده گردید. داده های حاصل با استفاده از تحلیل واریانس چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی نتایج نشان داد که افراد مبتلا به کمردرد مزمن به طور معناداری، تغییرپذیری کمتری در زمان بندی تنظیمات وضعیتی پیش بینانه عضله عرضی شکم / مایل داخلی نسبت به افراد گروه کنترل نشان می دهند(047/0=P)، درحالی که کاهش تغییرپذیری محسوس و معناداری در عضلات مایل خارجی(45/0=P) و راست کننده ستون مهره ها(6/0=P) در آنها مشاهده نگردید. بین تغییرپذیری زمان بندی تنظیمات وضعیتی پیش بینانه و نمره پرسشنامه ترس از درد(006/0=P) ارتباط معناداری وجود داشت، هرچند ارتباط معناداری بین این متغیر و ناتوانی(09/0=P) در بیماران مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    کاهش تغییرپذیری در سیستم کنترل وضعیت بیماران مبتلا به کمردرد غیراختصاصی تکرارشونده وجود دارد که می تواند با کاهش قدرت تطابق با نیازهای محیطی موجود، به تداوم کمردرد و مزمن شدن آن بیانجامد. بهتر است بازگرداندن تغییرپذیری به سیستم کنترل وضعیت نیز در توانبخشی این گروه بیماران مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تغییرپذیری، وضعیت، باورهای اجتنابی ناشی از ترس، ناتوانی، کمردرد
  • راضیه عالمی، فریبا یادگاری، مهدی رهگذر صفحات 66-72
    هدف
    دشواری در کسب اطلاعات جدید معمولا اولین نشانه خاموش در بیماری های پیشرونده مغزی نظیر آلزایمر است. در این بیماری فرایندهای شناختی دیگر نظیر درک جمله نیز دچار اشکال می باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین حافظه فعال و درک جمله در بیماران مبتلا به آلزایمر و مقایسه آن با سالمندان سالم می باشد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه مقطعی، تحلیلی- مقایسه ای است. با مراجعه به انجمن آلزایمر ایران 10 بیمار مبتلا به آلزایمر از بین افراد دارای 60 سال تمام به بالا و 10 سالمند سالم به صورت تصادفی ساده انتخاب شده و با انجام مصاحبه و تکمیل پرسشنامه با بیماران مبتلا و خانواده های آنها، آزمون مختصر وضعیت شناختی، آزمونهای حافظه فعال و درک جمله در مورد آنها اجرا گردید. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دو گروه در آزمون های مدار واجی مربوط به حافظه فعال تفاوت معنادار نشان ندادند (480/0P=)، اما در آزمونهای اجراکننده مرکزی حافظه فعال تفاوت برجسته نشان دادند (006/0P =). در متغیر درک جملات ساده (001/0P=) و پیچیده (004/0P=) تفاوت دو گروه معنادار بوده است. بین متغیر مدار واجی با درک جملات ساده (524/0r=، 120/0P=) و پیچیده (790/0r=، 007/0P=)، اجراکننده مرکزی با درک جملات ساده (874/0r=، 001/0P=) و پیچیده (667/0r=، 035/0P=) در گروه بیماران مبتلا به آلزایمر، همبستگی مستقیم و ناقص وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان می دهد که بیماران مبتلا به آلزایمر در مقایسه با سالمندان سالم، در ظرفیت حافظه فعال کاهش نشان می دهند. همچنین اختلال درک جمله در این بیماران مربوط به منابع کاهش یافته حافظه فعال می باشد که با اجراکننده مرکزی همبستگی بالایی دارد.
    کلیدواژگان: دمانس، بیماری آلزایمر، حافظه فعال، درک جمله
  • تاثیر استفاده از گردنبند طبی بر تعادل ایستادن در حالتهای مختلف سر و گردن
    ایمان رضایی، محسن رازقی، شهره نقی زاده، هاله قائم صفحات 73-81
    هدف
    علیرغم استفاده گسترده از گردنبند طبی، هنوز اطلاعات کاملی از تاثیر احتمالی آن بر روی ثبات وضعیتی وجود ندارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از گردنبند طبی در وضعیت های خنثی (نوترال) و «خم کردن به عقب» (اکستانسیون) سر و گردن بر روی تعادل ایستادن است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای شبه تجربی، 36 دانشجوی سالم به روش ساده از نمونه های در دسترس انتخاب و میانگین جابجایی و سرعت نوسان مرکز فشار در جهت جلو- عقب، جانبی و کل، با استفاده از صفحه نیرو در 4 وضعیت مختلف ایستادن شامل وضعیت خنثی و20 درجه خم سر و گردن به عقب، با استفاده از گردنبند طبی و بدون آن اندازه گیری گردید. داده های حاصل با استفاده از آزمون آماری تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    سرعت نوسان جانبی در وضعیت 20 درجه خم شدن سر و گردن به عقب با استفاده از گردنبند طبی در مقایسه با وضعیت خنثی و بدون استفاده از آن، به طور معناداری (043/0=P) افزایش یافت، ولی دیگر متغیرهای تعادل در این وضعیت افزایش معناداری نداشتند. هیچگونه تفاوت معناداری بین متغیر های مختلف تعادل در وضعیت خنثی سر و گردن، با استفاده از گردنبند طبی و بدون استفاده از آن دیده نشد. همچنین کاهش معناداری در ثبات وضعی در حالت 20 درجه مایل شدن سر و گردن به عقب وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از گردنبند طبی در حالت به عقب خم کردن (اکستانسیون) سر و گردن باعث کاهش ثبات وضعی می گردد، درحالی که استفاده از آن در وضعیت خنثی (نوترال) تاثیر حادی بر ثبات وضعی ندارد.
    کلیدواژگان: گردنبند طبی، خم کردن به عقب سر و گردن، ثبات وضعیتی، تعادل، وضعیت خنثی
  • بررسی تکرار پذیری متغیرهای مرکز فشار در نوسان ایستایی با سطوح مختلف خستگی و بینایی در مردان ورزشکار و غیر ورزشکار
    زهره مشکاتی، مهدی نمازی زاده، مهیار صلواتی، مسعود مظارهی صفحه 82
    هدف
    تحقیق حاضر به بررسی تفاوتهای مرتبط با مهارت، خستگی و بینایی بین ورزشکاران و غیرورزشکاران در تکرارپذیری اندازه های مرکز فشار حاصل از صفحه نیرو می پردازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه اعتبارسنجی، نوسان ایستایی 15 ورزشکار مرد و 16 غیرورزشکار مرد که به صورت ساده و در دسترس انتخاب شده بودند، توسط صفحه نیرو ارزیابی شده و پس از گذشت 48 تا 72 ساعت، ارزیابی مجدد صورت گرفت. متغیرهای مرکز فشار در خلال ایستادن ثابت روی دو پا، قبل و بعد از ایجاد خستگی عمومی توسط نوارگردان، با چشمان باز و بسته ثبت شد. اطلاعات حاصل از 30 ثانیه آزمون روی صفحه نیرو، برای متغیرهای انحراف معیار سرعت، انحراف معیار جابجایی در هر دو نمای قدامی– خلفی و جانبی و سرعت متوسط محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تی مستقل و محاسبه ضریب همبستگی درون گروهی و خطای استاندارد اندازه گیری و ضریب تغییر استفاده شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی درون گروهی برای اندازه های مرکز فشار در گروه ورزشکاران در مقایسه با غیرورزشکاران مقادیر بیشتری را نشان داد. پس از خستگی ضریب همبستگی درون گروهی نسبت به قبل از آن افزایش یافت. همچنین ضریب همبستگی درون گروهی در حالت چشمان بسته در مقایسه با چشمان باز مقادیر بیشتری را نشان داد. ضریب تغییر کوچکتر از 15% برای اکثر اندازه های مرکز فشار مشاهده شد. سرعت متوسط(001/0P<) و انحراف معیار سرعت در نمای قدامی– خلفی(001/0P<)، تکرارپذیرترین متغیرها بر اساس سطح مهارت، خستگی و بینایی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر می تواند به محققان برای انتخاب متغیرهای مرکز فشار در تحقیقات بعدی کنترل ایستایی (پاسچر) در ورزشکاران کمک کند. بر این اساس می توان از متغیرهای سرعت متوسط و انحراف معیار سرعت در نمای قدامی– خلفی، در مطالعات بعدی، در شرایط مشابه و در گروه ورزشکاران استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مرکز فشار، تکرارپذیری، ورزشکار، خستگی، بینایی
|
  • Ali Asghar Kakojoibari, Mohammad Reza Sarmadi, Azam Sharifi Pages 8-14
    Objective
    The goal of this research was to study progress of reading literacy in hearing impaired students by comparing them in three educational degrees.
    Materials and Methods
    In this analytical and applied research that was a cross–sectional and comparative study, from fourth grade, guidance and high school students of the exceptional schools in Karaj, Shahriar, Shahre Ghods, Hashtgerd and Robat Karim, 119 hearing impaired students were selected conveniently and their reading literacy evaluated by PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) booklets in three components including: reading ability, Informational comprehension and literal comprehension. Data were analyzed by independent t-test.
    Results
    There were no significant differences between elementary fourth grade and guidance school third grade students with moderate and sever hearing impairment in reading literacy level and informational and literal comprehension texts (P>0.05). Reading literacy level and literal comprehension texts were significantly different between guidance school third grade and high school third grade students with moderate (P=0.004 & P=0.032 respectively) and sever (P=0.011 & P=0.005 respectively) hearing impairment, but informational texts comprehension between these two groups was significantly different only in moderate hearing impaired students (P=0.008).
    Conclusion
    The reading literacy development in hearing impaired students has a slow progress which is beyond educational degrees and amount of hearing loss. It is necessary to consider the literacy and reading promotion and direction towards the learning and comprehension deep layers in different educational degrees in exceptional educational system.
  • Mahboube Dadfar, Fazel Bahrami, Fereshte Dadfar, Seyed Jalal Younesi Pages 15-24
    Objectives
    The Temperament and Character Inventory (TCI) was developed to assess temperament including Novelty Seeking (NS), Harm Avoidance (HA), Reward Dependence (RD), Persistence (PS), and Character including Self-Directedness (SD), Cooperativeness (CO) and Self Transcendence (ST) dimensions of Cloninger's biopsychosocial model of personality in adults. The purpose of this study was to evaluate the reliability and validity of this inventory.
    Materials and Methods
    In this validity test and standardization study, after translation of TCI into Farsi and back translation, the final form was prepared and administered to 220 students who were selected via simple sampling. Cronbach's alpha procedure and test-retest method was used to assess the reliability, and factor analysis of promax rotation was utilized to determine the validity of the inventory. Correlation of interscales and age with scales of TCI was calculated by Pearson correlation. A comparison of TCI scores between sex and also cross-cultural was down using independent t-test.
    Results
    The alpha cofficients for the inventory ranged from 0.44 for the Persistence scale to 0.81 for the ST scale with a median 0f 0.68. The overall alpha cofficients for the whole inventory was 0.74. The Pearson correlation cofficient for the test-retest on 31 students after two months ranged from 0.53 for Novelty Seeking and Persistence to 0.82 for Harm Avoidance scales and from 0.24 for disorderliness vs regimentation (NS4) to 0.86 for fear of uncertainty vs self-confidene (HA2) subscales. The factor analysis showed six factors. Significant correlations were obtained between scales of Self–Directedness with Harm Avoidance (0.57), Self–Directedness with Cooperativeness (0.46)
    Conclusion
    The current study confirms that Persian version of the Temperament and Character Inventory has satisfactory psychometric properties and acceptable reliability and validity for the use students of university population.
  • Hosein Darvish, Saghar Ghasemi Firouzabadi, Gholam Reza Bahrami Monajemi, Ideh Bahman, Marziye Mohseni, Mohammad Javad Soltani Banavandi, Sousan Banihashemi, Sanaz Arjangi, Farkhondeh Behjati, Kimia Kahrizi, Hosein Najmabadi Pages 25-32
    Objective

    About 70 percent of mental retardation can be attributed to genetic causes. Whereas the recognization of genetic causes of mental retardation causes better programming and more precision council for prevention and control of mental retardation, so the aim of this study is to investigate the genetic causes of mental retardation in Golestan province.

    Materials and Methods

    In this descriptive research which is a cross-sectional and applied study, fifty families with two or more affected children from different parts of Golestan province were collected with cooperation of Golestan state welfare organization and by simple sampling method. Mental retardation of affected people had been previously proved by physicians. Blood samples of patients and controls in the family were prepared. Patients were investigated for dysmorphism and microcephaly. Cytogenetic study, metabolic test, fragile X test, and linkage analysis for seven gene loci known for autosomal recessive primary microcephaly (MCPH) was carried out.

    Results

    Chromosomal abnormalities were not observed in any family. One out of fifty families revealed fragile X syndrome and ten were affected to MCPH. Five out of ten microcephaly families were linked to MCPH (autosomal recessive primary microcephaly) loci.

    Conclusion

    Autosomal recessive primary microcephaly (MCPH)make up about 20% 0f all mental retardation in Golestan province. This prevalence is very remarkable.

  • Samad Ghassabi, Masoome Poormohammadrezaye Tajrishi Pages 33-41
    Objective
    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common and chronic mental health disorder through childhood. It is characterized with symptoms such as: inattention, hyperactivity and impulsivity. The purpose of this article was to investigate the effect of verbal self-instruction on the recovery of inattention symptoms in elementary school students with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder; Attention Deficit Disorder Type (ADD).
    Materials and Methods
    This research was experimental with pretest–posttest control group design. By cluster sampling from second and third grades students of elementary schools in Tabriz, 30 boys who were diagnosed ADD by using Children Symptom Inventory (CSI-4) and interviewing through clinical psychologist based on diagnostic and statistical manual of mental disorders-fourth edition-text revision (DSM-IV-TR) standards, selected and matched according to Raven intelligence test. Then subjects were assigned randomly to experimental and control groups. Experimental group received verbal self instruction training for 8 sessions. To study the relationship between inattention symptoms and intervention of verbal self-instruction and control of pretest effect, analysis of covariance was used.
    Results
    The results of analysis of covariance indicated significant relation (P<0.001) between intervention of verbal self-instruction and inattention symptoms.
    Conclusion
    In sum, the intervention of verbal self-instruction program decreased inattention symptoms of Attention Deficit Disorder students.
  • Narges Keshavarz Valiyan, Farnaz Keshavarzi Arshadi Pages 42-49
  • Reyhaneh Mohammadi, Tahereh Sima Shirazi, Reza Nilipoor, Mahdi Rahgozar, Abbas Poorshahbaz Pages 50-57
    Objective
    Many researchers believe hearing impaired people suffer from special disability in metaphor comprehension. This study was aimed to compare the comprehension of metaphoric expressions in mainstreaming sever hearing impaired and normal students of junior school in order to determine the source of metaphor comprehension impairment and find whether is this impairment due to their educational environment?
    Materials and Methods
    In this cross-sectional and comparative study, 50 hearing student and 25 hearing impaired student were selected by simple randomized method and tested by two researcher made tasks. All examinee did non metaphoric words task. If they answered more than 75 percent of words correctly and they had all of inclusion criteria, metaphoric expression comprehension task was performed. Then the data were analyzed by statistical tests such as Independent sample T test and one way ANOVA.
    Results
    Mainstreaming hearing impaired students showed difference significantly in score of comprehension of metaphoric expressions (P<0/001). The numbers of literal incorrect answers were more than meaning incorrect answers in mainstreaming hearing impaired students. There were no significant differences between score of comprehension of metaphoric expressions task in first, second and third grade of junior high school in normal hearing students (P=0/401) and mainstreaming hearing impaired students (P=0/120).
    Conclusion
    Incorrect answers of mainstreaming hearing impaired students to test showed their incomplete comprehension from metaphoric expressions and significant difference between hearing impaired students and normal peers in comprehension of metaphoric expressions showed the educational environment of mainstreaming schools is not enough for understanding metaphoric expressions.
  • Rozita Hedayati, Seddighe Kahrizi, Mohammad Parnianpour, Fariba Bahrami, Anooshirvan Kazemnejad, Bahram Mobini, Sara Taherian Pages 58-65
    Objective

    The purpose of this study was to ivestigate of the postural strategies variability in low back pain patients, as a criterion in the adaptability evaluation of this system to the environmental demands and comparison of patients with healthy persons and also the importance of psychological factors associated with pain as an effective factor in postural disturbances was assessed.

    Materials and Methods

    This analytical, cross-sectional and case-control study was performed on twenty one recurrent non-specific low back pain patients whom had been selected simply and conveniently and twenty one healthy persons whom had been matched with patients. The electromyographic activity of Deltoid, External Oblique, Transverse Abdominis / Internal Oblique and Erector Spinae muscles of each person was recorded in 75 rapid arm flexion with maximum acceleration. To study the patient’s avoidance belief and disability, two standard tools; Fear-Avoidance Belief Questionnaire (FABQ) and Roland-Morris Questionnaire were used respectively. Data were analyzed by MANOVA and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The results showed that chronic low back pain patients exhibit less variability in their anticipatory postural adjustments than the control group(P=0.047). However, the decrease in variability of the timing of anticipatory postural adjustments of External Oblique(P=0.45) and Erector Spinae(P=0.6) muscles was not significant. The correlation between the timing variability of anticipatory postural adjustments and fear-avoidance belief questionnaire scores was significant(P=0.006), however there was no significant correlation between this variable and disability(P=0.09) in the patients.

    Conclusion

    There is a decrease in variability of postural control system of recurrent non-specific low back pain patients that can result in the persistence of pain and chronicity by decreasing the adaptability to environmental demands. The restoration of variability to postural control system should be taken into consideration in rehabilitation of these patients.

  • Raziye Alemi, Fariba Yadegari, Mahdi Rahgozar Pages 66-72
    Objective
    The aim of this study was to investigate the relation between working memory and sentence comprehension. Patients with Dementia of the Alzheimer´s type (DAT) and matched older volunteers were tested on a battery of working memory tests, as well as on test of sentence comprehension.
    Materials and Methods
    This is a cross-sectional study. Statistical population included all patients with Alzheimer disease who were registered in the center of Alzheimer (Imam Ali) in Tehran.10 patients randomly were selected among them, according to inclusive and exclusive criteria. For data collection, epidemiological information questionnaire, Mental Mini State Examination (MMSE), working memory tests and sentence comprehension were applied. Data were analyzed by Independent T-test and correlation analyses.
    Results
    Patients had impaired central executive processes in working memory (P=0.006), but showed normal effects of phonological and articulatory variables on span(P=0.480). On the sentence comprehension tasks (simple and complicated sentences), DAT patients showed significant differences with their peers (simple s. P=0.001, complicated s. P= 0.004). Impairment in the central executive processes of working memory in DAT patients was correlated with the complicated sentences on the sentence comprehension tasks.
    Conclusion
    The results suggest that patients with DAT have working memory impairments that are related to their ability to map the meaning on sentences on to depictions of events in the world.