فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1389)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد خیاط زاده ماهانی، بمانعلی مردانی شهربابک، حمیدرضا غلامیان، مهدی رهگذر، محمدحسین سروری، فربد فدایی صفحه 8
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی مهارتهای ادراک بینایی در کودکان عادی 7 تا 13 ساله شهر تهران و تعیین تاثیر جنسیت، سن و موقعیتهای اجتماعی- تحصیلی مختلف بر آن انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی و مقطعی، از بین دانش آموزان 7 تا 13 ساله کلیه مدارس مناطق مختلف آموزش و پرورش شهر تهران، به روش خوشه ایپنج منطقه و چهل مدرسه ابتدایی و راهنمایی انتخاب و متناسب با جمعیت آنها، 788 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و در سه گروه سنی طبقه بندی شده و توسط آزمون مهارتهای ادراک بینایی– تجدید نظر شده (تی.وی.پی.اس-آر) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از آزمونهای کولموگروف- اسمیرنوف، بارتلت، آنالیز واریانس، آزمون تی مستقل، کروسکال والیس، یومن ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمرات استاندارد در کلیه مهارتهای ادراک بینایی در حد متوسط بود. بین گروه های سنی، بجز در مورد حافظه بینایی و حافظه توالی بینایی، در بقیه مهارتها اختلافی معنادار وجود داشت (مقدار احتمال از 0/045تا کمتر از 001/0). بین دانش آموزان مناطق مختلف آموزش و پرورش، در تمام مهارتها، اختلاف معنادار وجود داشت(001/0> پی). بین کودکان دختر و پسر در ثبات شکل بینایی(009/0=پی)، تشخیص شکل از زمینه (001/0> پی) و بهره ادراک بینایی(011/0=پی) اختلاف معنادار وجود داشت، درحالی که در سایر مهارتها، بین آنها تفاوت معنادار مشاهده نشد. همبستگی بین خرده آزمونها با کل آزمون(617/0>آر)، از همبستگی بین خرده آزمونها با یکدیگر (0/508<آر) کمتر بود.
    نتیجه گیری
    برخلاف انتظار، افزایش سن کودکان با ادراک بینایی ارتباط معنادار، ولی معکوس داشت. جنسیت و موقعیت اجتماعی - شهری منطقه آموزش و پرورش نیز در برخی از خرده آزمونهای مهارتهای ادراک بینایی موجب تفاوت معنادار بین کودکان عادی شد. ضمن این مطالعه، برای هریک از مهارتها نمره هنجار به دست آمد که می تواند به عنوان معیاری در مطالعات بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال درک بینایی، مهارتهای ادراک بینایی، کودکان عادی، تمایز بینایی، پردازش اطلاعات بینایی
  • علی اصغر جامه بزرگی، فیروز مددی، سید مرتضی کاظمی، رضا زندی، زینب خسروآبادی، سید محمد قرشی صفحه 15
    هدف
    نشانگان درد ناحیه ای مزمن یکی از مهمترین و شاید بدخیم ترین اشکال مشکلات عصبی به خصوص در اندام فوقانی می باشد. تعیین تاثیر توانبخشی با تلفیق روش های فیزیوتراپی و کاردرمانی در درمان نشانگان درد ناحیه ای مزمن هدف این مطالعه بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی که از نوع قبل و بعد می باشد، 20 بیمار مبتلا به نشانگان درد ناحیه ای مزمن (سی. آر. پی. اس. ) نوع یک با نمونه گیری ساده انتخاب و میزان درد، دامنه حرکتی، ادم و قدرت عضلانی آنها ثبت شد. سپس مداخلات درمانی که ترکیبی از مدالیته های فیزیوتراپی و کاردرمانی بود، طی 20 جلسه و یک روز در میان توسط یک گروه درمانگر انجام شد. پس از دوره درمانی بیماران مجدد ا بررسی شدند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تی زوجی تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از درمان مشاهده شد که میانگین میزان درد و ادم بیماران به طور معنا داری کاهش و دامنه حرکتی و قدرت گیرش به طور معناداری افزایش یافت(05/0 > پی).
    نتیجه گیری
    اجرای به موقع و تلفیق روش های فیزیوتراپی و کاردرمانی همزمان در بیماران مبتلا به نشانگان درد ناحیه ای مزمن نوع اول موجب کاهش درد و تورم و افزایش دامنه حرکتی مفاصل و قدرت گرفتن دست می شود.
    کلیدواژگان: نشانگان درد ناحیه ای مزمن، توانبخشی، کاردرمانی، فیزیوتراپی
  • مهدی عبدالله زاده رافی، هادی بهرامی، سید سید محمود میرزمانی، مسعود صالحی، مریم حسن زاده اول صفحه 19
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تحول نظریه ذهن دانش آموزان عقب مانده ذهنی و رابطه آن با تعداد خواهران و برادران انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی که از نوع تعیین همبستگی است، تمامی دانش آموزان پسر عقب مانده ذهنی 8 تا 14 سال (59 نفر) که در سال تحصیلی 88-87 در پایه های اول تا پنجم دبستان در مرکز آموزشی میعاد شهر تربت حیدریه (تنها مرکز آموزشی پسرانه) مشغول به تحصیل بودند، شرکت داشتند. برای جمع آوری داده های مربوط به نظریه ذهن از تکلیف جعبه گول زننده (محتوای غیرمنتظره) و آزمون نظریه ذهن 38 سئوالی استفاده شد. داده های بدست آمده با آزمونهای آماری تحلیل واریانس یک طرفه، شفه، همبستگی پیرسون و مجذور کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحول نظریه ذهن سطح اول و دوم دانش آموزان عقب مانده ذهنی تا 12 سالگی صعودی(001/0<پی) و پس از آن ثابت است(87/0=پی). ولی تحول نظریه ذهن که با تکلیف محتوای غیرمنتظره سنجیده می شود، صعودی است (02/0=پی). همچنین تعداد خواهران و برادران با تحول نظریه ذهن دانش آموزان عقب مانده ذهنی رابطه معناداری ندارد(52/0=پی).
    نتیجه گیری
    تحول نظریه ذهن دانش آموزان عقب مانده ذهنی بسته به اینکه چه نوع تکلیفی برای سنجش نظریه ذهن استفاده شود، متفاوت است. در مجموع ادعای رویکرد «نظریه نظریه» مبنی بر اینکه تحول نظریه ذهن براساس بلوغ فرایندهای ضروری صورت می گیرد، مورد پذیرش است. ادعای نظریاتی که بر پایه نظریه های اجتماعی فرهنگی هستند، مبنی بر اینکه تجربه با سایر افراد به عنوان منشاء رشد درک ذهن است، باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، دانش آموز، عقب مانده ذهنی، خواهران و برادران
  • آزاده شادمهر، زهره جعفریان، سعید طالبیان، زهرا فخاری صفحه 27
    هدف
    آزمون مستقیم بالا آوردن پا (اس.ال.آر.) به صورت فعال در تشخیص اختلال عملکردی مفصل خاجی- خاصره ای به عنوان یک آزمون معتبر تشخیصی، کیفیت انتقال نیرو بین تنه و پا را بررسی می کند. هدف این مطالعه، مقایسه تغییرات تون و مقدار فعالیت عضلات ثبات دهنده لگن در حین انجام آزمون مستقیم بالا آوردن پا به صورت فعال بین زنان سالم و مبتلا به درد مفصل خاجی- خاصره ای می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقایسه ای، به صورت مورد- شاهدی، بر روی 11 زن مبتلا به درد مفصل خاجی- خاصره ای و 15 زن سالم که همگی در محدوده سنی 19 تا 50 سال قرار داشته و به صورت ساده انتخاب شدند، انجام شد. الکترومیوگرافی سطحی از عضلات مستقیم شکمی، مایل خارجی، مایل داخلی، نزدیک کننده طویل، دوسر رانی، سرینی بزرگ و راست کننده ستون مهره ها در دو وضعیت استراحت و حین آزمون فعال به عمل آمده و تونوسیته عضلات ثبت شد. داده های تحقیق با استفاده از آزمون تی مستقل مقایسه شد.
    یافته ها
    عضله دوسر رانی به طور معناداری در گروه بیمار نسبت به گروه سالم از تون استراحت بالاتری برخوردار بود(05/0>پی). در گروه مبتلایان به درد مفصل خاجی- خاصره ای، میزان فعالیت برخی از عضلات ثبات دهنده لگن به طور معناداری در حین انجام آزمون اس.ال.آر. فعال کمتر از گروه سالم بود(05/0>پی).
    نتیجه گیری
    افزایش تون استراحت عضله دوسر رانی و کاهش فعالیت عضلات ثبات دهنده لگن حین آزمون مستقیم بالا آوردن پا به صورت فعال در بیماران مبتلا به درد مفصل خاجی- خاصره ای، نمایانگر تغییر استراتژی کنترل حرکت در ثبات ناحیه کمری- لگنی می باشد. این مسئله می تواند در انتقال نیرو از خلال لگن اختلال ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: مستقیم بالا آوردن پا، مفصل خاجی، خاصره ای، کشنگ (تونوس) عضلانی، الکترومیوگرافی، عضلات لگن
  • سید علیرضا درخشان راد، علی حسین سازمند صفحه 33
    هدف
    ارزیابی کیفیت مهارتهای حرکتی کودکان خردسال با استفاده از ابزاری استاندارد، راهکار تشخیصی مهمی برای کشف ناتوانایی های حرکتی و تاخیر رشدی می باشد. از این رو این مطالعه با هدف استاندارد کردن مقیاس رشدی - حرکتی پی بادی جهت بررسی مهارتهای حرکتی کودکان خردسال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی و اعتبارسنجی 150 کودک عادی دختر و پسر با دامنه سنی 60 تا 71 ماه، به روش نمونه برداری تصادفی خوشه ایچند- مرحله ای از بین مهدکودکهای موجود در 6 منطقه شهری شهرستان شیراز انتخاب و مهارتهای حرکتی درشت و ظریف آنها با آزمون پی بادی مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا پایایی و روایی آزمون بررسی شد و سپس به منظور استاندارد کردن آن مطابق توانایی های حرکتی کودکان مورد بررسی، نمرات خام بدست آمده از سنجش عملکرد حرکتی به نمرات استاندارد تبدیل گردید. تحلیل نتایج از طریق تعیین همبستگی پیرسون و محاسبه ضریب همبستگی درون طبقه ای صورت گرفت.
    یافته ها
    ضرایب همبستگی بالا حاکی از روایی و پایایی مناسب آزمون بود، به طوری که در مورد پایایی، ضریب همبستگی درون طبقه ای برای توافق در یک آزمونگر 987 / 0 در مقیاس حرکتی درشت و 971 / 0 در مقیاس حرکتی ظریف بدست آمد. تالیف جداول نمرات استاندارد از دیگر یافته های مهم پژوهش حاضر می باشد.
    نتیجه گیری
    متخصصین و کارشناسان توانبخشی می توانند از آزمون پی بادی به عنوان ابزاری استاندارد و دقیق برای معاینه ویژگی های حرکتی کودکان 60 تا 71 ماهه استفاده کنند و پس از ارزیابی و جاگذاری نمره خام بدست آمده از آزمون پی بادی در جداول استاندارد این پژوهش به تشخیص مناسب برسند.
    کلیدواژگان: مقیاس پی بادی، مهارت حرکتی درشت، مهارت حرکتی ظریف، استانداردسازی آزمون
  • محبوبه کربلایی، علیرضا رحیمی، یحیی سخنگویی صفحه 41
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر یک دوره حرکات اصلاحی ویژه بر روی انعطاف پذیری و قدرت در دختران نوجوان اسکولیوتیک انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه شبه تجربی حاضر یک کارآزمایی بالینی است که بر روی چهل نفر از دختران اسکولیوتیک 12 تا 15 ساله انجام شد. نمونه ها به صورت ساده و در دسترس انتخاب شده و به ط ور تصادفی ساده به دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. روی گروه آزمایش یک دوره حرکات اصلاحی به مدت 30 روز اعمال شد، ولی برای گروه کنترل این حرکات اصلاحی انجام نشد و انعطاف پذیری و قدرت دختران قبل و بعد از حرکات اصلاحی در دو گروه، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های حاصل با استفاده از آزمونهای آماری تی زوجی و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف معناداری در انعطاف پذیری و قدرت قبل و بعد از حرکات اصلاحی در گروه آزمایش وجود داشت(001/0> پی)، ولی بین دو گروه بعد از اعمال مداخله اختلاف معناداری در انعطاف پذیری و قدرت دیده نشد (6/0 = پی).
    نتیجه گیری
    انجام حرکات اصلاحی موجب بهبود انعطاف پذیری و قدرت دختران اسکولیوتیک می شود.
    کلیدواژگان: اسکولیوز، حرکات اصلاحی، انعطاف پذیری، قدرت
  • یاسر رضاپور میرصالح، کیانوش عبدی، مهدی رهگذر، شهناز ریحانی کیویی صفحه 46
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی رابطه سبک های مقابله با استرس و خودکارآمدی با رضایت دانشجویان کارورز توانبخشی از تجارب بالینی خود به عنوان یک درمانگر بود.
    روش بررسی
    دراین مطالعه توصیفی و مقطعی، 318 دانشجوی کارورز رشته های توانبخشی شامل 140 دانشجوی فیزیوتراپی، 97 دانشجوی کاردرمانی و 81 دانشجوی گفتاردرمانی از دانشکده های توانبخشی کشور به صورت نمونه گیری طبقه ای-تصادفی انتخاب شدند. دانشجویان کارورز توانبخشی بودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سبک های مقابله، خودکارآمدی عمومی و رضایت از تجربیات بالینی جمع آوری و با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    محاسبه همبستگی بین متغیر ها نشان داد که سبک مقابله ارزیابی مجدد مثبت با رضایت از تجربیات بالینی در دانشجویان هر سه رشته همبستگی مثبت معنی دار دارد (05/0> پی). سبک های مقابله جستجوی حمایت اجتماعی و حل مدبرانه مساله نیز با رضایت از تجربیات شغلی دانشجویان کارورز فیزیوتراپی و کار درمانی همبستگی مثبت معنی دار داشت (05/0> پی). همچنین رضایت از تجارب بالینی در دانشجویان کارورز هر سه رشته فیزوتراپی، کار درمانی و گفتار درمانی با خودکارآمدی آنها همبستگی مثبت معنی دار داشت (001/0> پی). نتایج تحلیل رگرسیون نشانگر این بود که در هر سه رشته، خودکارآمدی در مرحله اول وارد معادله رگرسیون شده و بیشترین سهم را در پیش بینی واریانس رضایت از تجربیات بالینی دانشجویان دارد..
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که سبک های مقابله و خودکارآمدی به طور معنی داری قادر به پیش بینی رضایت از تجربیات بالینی در دانشجویان فیزیوتراپی، کار درمانی و گفتار درمانی هستند.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله، خودکارآمدی، رضایت از تجربیات بالینی، دانشجویان کارورز
  • زهرا پوراسماعیلی، فریبا یادگاری، فاطمه احمدی، مهدی رهگذر صفحه 51
    هدف
    مطالعه حاضر به مقایسه تاثیر روش های رایج گفتاردرمانی و پکس بر رشد مهارتهای ارتباطی کودکان درخودمانده بی کلام 8-4 ساله پرداخت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی- مقایسه ای، 10 کودک درخودمانده بی کلام با نمونه گیری آسان و طبق معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. آزمودنی ها بر اساس سن و شاخصه های رشدی نیوشا با یکدیگر همتا و با انتخاب خانواده ها وارد گروه های 5 نفره پکس و گفتاردرمانی شدند. متغیرهای گوش کردن، زبان دریافتی و بیانی، شناخت، گفتار و ارتباط اجتماعی قبل و بعد از مداخله بوسیله شاخص رشدی نیوشا بررسی شدند. مداخله در هر دو گروه به مدت 3 ماه شامل 3 جلسه 40 دقیقه ای در هفته انجام شد. داده های مطالعه با کمک آزمون مجموع رتبه ها و آزمون رتبه ای- نشانه دار ویلکاکسون مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    هر دو گروه در شاخصه های رشدی پیشرفت داشتند. رشد گروه پکس در گوش کردن،زبان دریافتی، شناخت و ارتباط اجتماعی بیشتر از گروه گفتاردرمانی بود. اما آزمونهای آماری تفاوت معناداری بین دو گروه نشان ندادند و مجموع رتبه ها (T) در حد فاصل ارزشهای بحرانی T1 وT2 قرار داشت.
    نتیجه گیری
    پکس برای آموزش ارتباط به کودکان درخودمانده بدون کلام روش موثری است و می تواند در کنار روش های رایج گفتاردرمانی بعنوان روش آموزشی مکمل مورد استفاده قرار گیرد و بعنوان تسهیل کننده ارتباط قبل از دریافت مداخلات گفتاردرمانی و یا همزمان با آن بکار رود.
    کلیدواژگان: گفتاردرمانی، پکس، کودکان درخودمانده بدون کلام، مهارتهای ارتباطی، شاخص رشدی نیوشا
  • حسین رضایی، رضا نیلی پور، مجتبی عظیمیان*، مهدی رهگذر صفحه 60
    هدف

    سالهاست که بررسی ضایعات مغزی همراه با نشانگان های گوناگون زبان پریشی اساس پژوهش های مربوط به سازمان بندی زبان در مغز را شکل می دهد. پژوهش حاضر با هدف سنجش ارتباط میان جایگاه ضایعات مغزی و زبان پریشی بروکا و ورنیکه در بیماران فارسی زبان تک زبانه سکته مغزی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مطالعات تک سیستمی (مطالعه با نمونه کوچک) می باشد. از میان 120 بیمار دارای سکته مغزی مراجعه کننده به کلینیک های رفیده، تبسم، مغز و اعصاب کرج، بیمارستان لقمان حکیم و امام خمینی شهر تهران، تنها 9 بیمار (5 مرد و 4 زن) دارای زبان پریشی بروکا و 2 بیمار (2 مرد) دارای زبان پریشی ورنیکه واجد شرایط شرکت در پژوهش حاضر بودند. برای تشخیص نوع زبان پریشی بیماران از آزمون زبان پریشی فارسی (اف.ای.تی.)، زیرآزمون درک دستوری نسخه فارسی آزمون زبان پریشی دوزبانگی (بی.ای.تی.)، آزمون زبان پریشی نامیدن فارسی و ارزیابی کنش پریشی (ضمیمه آزمون نامیدن) استفاده شد. تشخیص جایگاه ضایعات مغزی بیماران نیز از طریق تصاویر ام.آر.آی. انجام شد.

    یافته ها

    در بیماران زبان پریش بروکا (51/12 ± 46 ساله)، نواحی کپسول خارجی – اینسولا، آپرکولوم رولاندیک، شکنج پیشانی تحتانی، ناحیه مرکزی (شکنج پیش مرکزی و پس مرکزی) و بخش قدامی شکنج گیجگاهی دچار ضایعه شده بود. در بیماران زبان پریش ورنیکه (48/8 ± 66 ساله) نواحی کپسول خارجی- اینسولا، بخش خلفی شکنج گیجگاهی، بخش قدامی شکنج گیجگاهی و لوبول آهیانه ای تحتانی ضایعه دیده بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به جایگاه ضایعات مغزی در بیماران پژوهش حاضر، در هیچ یک از بیماران زبان پریش بروکا و ورنیکه، ضایعات مغزی تنها به ناحیه بروکا و ورنیکه محدود نشده بود. البته با توجه به تعداد اندک بیماران زبان پریش شرکت کننده در پژوهش حاضر، تعمیم نتایج آن به سایر افراد دارای زبان پریشی بروکا و ورنیکه دشوار است.

    کلیدواژگان: زبان پریشی، آناتومی زبان، سکته مغزی، بروکا، ورنیکه
  • سیدکاظم موسوی ساداتی، محمدکاظم واعظ موسوی، علی محمد امیر تاش، حسن خلجی صفحه 66
    هدف
    هدف این تحقیق، بررسی نظریه منابع چندگانه و منبع مرکزی توجه در اجرای تکلیف ثانویه صحبت با دو نوع تلفن همراه حین رانندگی بود.
    روش بررسی
    با استفاده از نمونه گیری در دسترس، تعداد 25 شرکت کننده مرد انتخاب و زمان واکنش آنان به محرک شنوایی با استفاده از نرم افزار و سخت افزار زمان واکنش در سه حالت مختلف رانندگی، بدون مکالمه با تلفن همراه، مکالمه با تلفن همراه با دست و مکالمه با تلفن همراه از طریق دوگوشی (هدفون) ثبت شد. به منظور کنترل اثر ترتیب و آشنایی شرکت کنندگان با آزمونها، ترتیب شرایط مختلف رانندگی به طور منظم از یک شرکت کننده به شرکت کننده دیگر تغییر یافت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی و با استفاده از آزمون کرویت مخلی، آنالیز واریانس تک عاملی با اندازه گیری های مکرر و آزمون تی داده های همبسته نشان داد که شرایط مختلف رانندگی بر زمان واکنش تاثیر می گذارد (001/0<پی). مکالمه با تلفن همراه دستی زمان واکنش ساده رانندگان به محرک شنوایی را افزایش داد (001/0<پی). مکالمه با تلفن همراه هدفن دار زمان واکنش ساده رانندگان به محرک شنوایی را افزایش داد (001/0<پی). همچنین، استفاده از تلفن همراه دستی زمان واکنش رانندگان به محرک شنوایی را بیش از تلفن همراه هدفن دار افزایش نداد (861/0=پی).
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده موید این است که مکالمه با تلفن همراه، چه دستی، چه هدفن دار، زمان واکنش رانندگان را افزایش می دهد. اجرای تکالیف دوگانه و چندگانه با مدل چهار بعدی نظریه منابع چندگانه قابل پیش بینی است. پیشنهاد می شود که قوانین راهنمایی و رانندگی که در ارتباط با تلفن همراه دستی اعمال می شود به استفاده از تلفن همراه هدفن دار نیز تسری یابد.
    کلیدواژگان: زمان واکنش، رانندگی، منابع چندگانه، منبع مرکزی، تداخل
  • مسعود کریملو، مسعود صالحی، فرید زائری، امید مساح چولابی، علیرضا حاتمی، محمد موسوی خطاط صفحه 73
    هدف
    این مطالعه، با هدف ترجمه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت -100 به زبان فارسی و ارزیابی روایی و پایایی نسخه ترجمه شده، انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه استانداردسازی و اعتبارسنجی، از روش پیشرو پسرو جهت ترجمه پرسشنامه استفاده شد. در مطالعه مقدماتی، از یک نمونه 60 نفری از دانشجویان برای ارزیابی تکرارپذیری و همچنین روایی هم زمان بهره گرفته شد. سپس، 500 فرد سالم و 500 فرد معلول به صورت چندمرحله ای، به تصادف انتخاب شدند. پایایی درونی نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت - 100 با استفاده از آلفای کرونباخ در این نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، برای سنجش روایی تشخیصی این ابزار، یک مدل رگرسیون خطی چندگانه به کار رفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون بازآزمون مطالعه مقدماتی نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت - 100 قابلیت تکرارپذیری قابل قبولی دارد (ضرایب هم بستگی درون گروهی تمامی شش بعد بالاتر از 7/0 بود). همچنین محاسبه ضرایب هم بستگی ابعاد مختلف دو پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت -100 و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت فرم کوتاه، روایی هم زمان رضایت بخشی را نشان داد. تحلیل داده های 500 فرد سالم و 500 فرد معلول آشکار ساخت که تمامی ابعاد پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت - 100 ترجمه شده، حداقل مقدار قابل قبول برای پایایی درونی را احراز نموده اند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان دهنده روایی تشخیص قابل پذیرشی برای تمامی ابعاد این ابزار به غیر از بعد معنوی بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت - 100 روایی و پایایی رضایت بخشی برای ارزیابی کیفیت زندگی فارسی زبانان دارد. تحقیقات بیشتر در خصوص بعد معنوی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: معیارهای روان سنجی، روایی، پایایی، کیفیت زندگی، سازمان جهانی بهداشت
  • مرجان محمدزاده، علی چابک، محمد موسوی خطاط *، ایروان مسعودی اصل، مسعود کریملو صفحه 83
|
  • Mohammad Khayatzadeh Mahani, Beman, Ali Mardani Shahrbabak, Hamid Reza Gholamian, Mahdi Rahgozar, Mohammad Hossein Soroory, Farbod Fadaie Page 8
    Objective
    This study was aimed to determine visual perceptual skills of normal children aged 7 to 13 years in Tehran, comparing visual perceptual skills between boys and girls, age groups and student of different educational areas and finding the correlation among subtests with each other and subtests with total test.
    Materials and Methods
    In this cross sectional study 788 children aged 7 to 13 years old from 40 elementary and high schools of 5 educational areas of Tehran were selected by simple randomized and proportional to size method of sampling. Subjects were categorized in 3 age groups and then they were assessed by TVPS-R. The data were analyzed by statistical tests including Kolmogorov Smirnov, Bartllet, Analyze of variances, Independent T test, Kruskal-Wallis, U mann-whitney and Spearman correlation coefficient in SPSS software.
    Results
    According to results, standard scores for all visual perceptual skills were about average (Visual Perceptual Quotient=94.68). Analysis of data revealed significant differences among age groups in visual perceptual skills except Visual Memory and Visual Sequential Memory (from P=0.045 for Visual Closure to P<0.001 for Visual Form Constancy). Students of different educational areas in Tehran had significant differences in visual perceptual skills (P<0.001 for all visual skills). No significant differences were found between girls and boys in five of visual perceptual skills but there was significant difference between them in Visual Form Constancy (P=0.009), Visual Figure Ground (P<0.001) and Visual Perceptual Quotient (P=0.011). Correlation between subtests and total test was higher (Rho>0.617) but it was lower among subtests to each other (Rho<0.508).
    Conclusion
    The results of this study determined the visual perceptual skills scores in normal children. These scores will play as criteria for next studies especially the ones related to abnormal children.
    Keywords: Visual perception impairment, Visual perceptual skills, Normal children, Visual discrimination, Visual information processing
  • Ali Asghar Jamehbozorgi, Firooz Madadi, Seyed Morteza Kazemi, Reza Zandi, Zeynab Khosroabadi, Seyed Mohammad Qorashi Page 15
    Objective
    Chronic regional pain syndrome (CRPS) is one of the most important and worst types of peripheral nervous system, especially in upper extremity. The aim of this study was determination of the effect of a combined rehabilitation program in the treatment of patients with CRPS type I.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental and before-after study, 20 patients with chronic regional pain syndrome were selected simply and their pain, range of motion, edema and muscular strength were examined and recorded before intervention. Then, patients under went a combined treatment programs included some modalities from physical and occupation therapy. Patients attended at clinic for 20 therapeutic sessions with one day intervals. Finally, data were analyzed using paired–t test.
    Results
    Post operatively, pain and edema were decreased and range of motion and grip strength was increased significantly (P > 0.05).
    Conclusion
    Current study demonstrated that early and combined physical and occupational therapy efficient in the treatment of patients suffering from CRPS type I. This combined program can relieve pain and edema and increase ROM and grip strength.
    Keywords: Chronic regional pain syndrome, Rehabilitation, Occupational therapy, Physical therapy
  • Mahdi Abdollahzadeh Rafi, Hadi Bahrami, Seyed Mohammad Mirzamani, Masoud Salehi, Maryam Hasanzadeh Avval Page 19
    Objective
    The purpose of this study was to investigate development of the theory of mind (TOM) of mentally retarded students and its relationship with the number of siblings.
    Materials and Methods
    This descriptive study was in correlation determination type, the total number of 8-14 years old mentally retarded students (59 people) who were studying in 1st to 5th degree of primary school in Mee’aad education center of Torbat-e Heidarieh (the only male education center of Torbat-e Heidarieh) in academic year 2008-09 participated. To collect data of theory of mind (TOM) Unexpected-content task and 38-item test of theory of mind were used. In order to analyze data, ANOVA, Scheffe, Pearson correlation coefficient and Chi- square were carried out.
    Results
    The first and second level of the evolution theory of mind of the mentally retarded students ascending to 12 years (P<0.001) and then fixed (P=0.87). But that theory of mind development which was measured by Unexpected-content task, was ascending (P=0.02). Also, the number of siblings was not statistically significantly correlated with theory of mind development of mentally retarded students (P=0.52).
    Conclusion
    Theory of mind development of mental retarded students varies based on that type of task being used to assess. In total, the claim of Theory-Theory approach, that says theory of mind development is on the basis of necessary processes, could be accepted. Also those theories which are based on cultural-social approaches calming that experience with other people causes development of mind understanding need to be more examined.
    Keywords: Theory of mind, Mentally retarded, Student, Siblings
  • Azadeh Shadmehr *, Zohreh Jafarian, Saeed Talebian, Zahra Fakhari Page 27
    Objective
    Active straight leg raising (SLR) test is advocated as a valid diagnostic method in diagnosis of sacroiliac joint (SIJ) dysfunction that can assess the quality of load transfer between trunk and lower limb. The aim of this study is Comparison of changes in tonicity and activity of pelvic stabilizer muscles during active SLR, between healthy individuals and patients with sacroiliac joint pain.
    Materials and Methods
    A case – control study was designed in 26 women (19-50 years old). With use of simple sampling, surface electromyography from rectus abdominis, external oblique, internal oblique, adductor longus, erector spine, gluteus maximus and biceps femoris was recorded in 26 subjects (15 healthy females and 11 females with sacroiliac pain) in resting position and during active SLR test. Resting muscle tonicity and rms during ramp time and hold time in active SLR test were assessed by non parametric-two independent sample test.
    Results
    Biceps femoris activity in resting position was significantly larger in patients group (P<0.05). During the active SLR, the women with sacroiliac joint pain used much less activity in some pelvic stabilizer muscles compared to the healthy subjects (P<0.05).
    Conclusion
    The increased resting tonicity of biceps femoris and decreased activity of pelvic stabilizer muscles in subjects with sacroiliac joint pain, suggests an alteration in the strategy for lumbopelvic stabilization that may disrupt load transference through the pelvis.
    Keywords: Straight leg raising, Sacroiliac joint, Muscular tonicity, Electromyography, Pelvic muscles
  • Seyed Alireza Derakhshan Rad, Ali Hossein Sazmand Page 33
    Objective
    The evaluation of the quality of motor abilities by the means of a standard instrument is important diagnostic parameter which leads to discovery of probable disabilities and developmental delay in childhood. Hence, to achieve a standard complete tool for measuring of indigenous children motor abilities by way of standardization of Peabody Developmental Motor Scales (PDMS) was the aim of this study.
    Materials and Methods
    In this descriptive study 150 normal children aged 60 - 71 months with identical gender distribution were selected by multiple cluster sampling among kindergartens of 6 urban districts of Shiraz and their gross and fine motor abilities were evaluated by PDMS. Reliability and validity of PDMS was examined initially. Afterwards, in order to standard the scale according to study population motor abilities, the raw scores which result of the evaluation of motor performance, transformed to standard scores.
    Results
    High correlation coefficients proved that PDMS was reliable and valid. With reference to the reliability, as a case in point, Intraclass correlation coefficient (ICC) repeated test by the same therapist was 0.987 for gross motor scale and 0.971 for fine motor scale. Compiling the standardized tables by transforming raw scores to standard scores are the other significant findings of the study.
    Conclusion
    Clinicians and therapists could utilize PDMS as a standard and accurate device for examining motor characteristics of 60 - 71 months children. And, they can make a correct decision by evaluating the patient first and then matching up the data with standardized table based on this study.
    Keywords: Peabody scales, Gross motor abilities, Fine motor abilities, Test standardization
  • Mahboobe Karbalaaie *, Alireza Rahimi, Yahya Sokhanguei Page 41
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of corrective exercises on flexibility and strength in Postural Scoliosis of adolescent girls.
    Materials and Methods
    This quasi experimental research was applied as a clinical trial and had done on 40 girls with postural scoliosis those were selected by convenient sampling and assigned to control (n=20) and experimental (n=20) group by simple randomized method. The experimental group received corrective exercises for 30 days and the control group was given no intervention. Flexibility and strength was measured before and after 30 days in all subjects. Data were analyzed by use of Paired T and Independent T tests.
    Results
    There was statistically significant difference in Flexibility and Strength of experimental group between before and after intervention (P<0/001), but There was no significant difference between groups after intervention (P=0.6).
    Conclusions
    This study demonstrates that corrective exercises can lead to improvement of flexibility and strength in scoliosis girls.
    Keywords: Scoliosis, Corrective exercises, Flexibility, Strength
  • Yaser Rezapour Mirsaleh, Kianoosh Abdi, Mahdi Rahgozar, Shahnaz Reyhani Kivi Page 46
    Objective
    The purpose of present study was to investigate the Relationship of coping styles and self-efficacy with satisfaction of physical therapy, occupational therapy and speech therapy rehabilitation practitioner students with their clinical experience as a therapist.
    Materials and Methods
    The study sample includes 318 rehabilitation practitioner students witch selected with proportional stratified sampling model. Rehabilitation Practitioner students includes 140 physical therapy students, 97 occupational therapy students, and 81 speech therapy students. Data were collected through Ways of coping questionnaire, general self-efficacy and clinical experience satisfaction questionnaire, and then analyzed with the help of correlation and multiple regression analysis.
    Results
    Results show that satisfaction with clinical experience was positively and significantly correlated with positive reappraisal coping in all students in three branches.(P<0/05). Seeking social support and planful problem-solving coping was positively and significantly correlated with satisfaction with clinical experience in physical therapy and occupational therapy students. (P<0/05). Also, satisfaction with clinical experience in all students was positively and significantly correlated with self-efficacy. (P<0/001). Results show that self efficacy, in all students in three branches, and has more portion in predict of satisfaction with clinical experiences.
    Conclusions
    The findings show that coping styles and self-efficacy positively and significantly predict of satisfaction with clinical experiences in three branches.
    Keywords: Coping style, Self, efficacy, Satisfaction with clinical experiences, Practitioner students
  • Zahra Poorismaili, Fariba Yadegari, Fatemeh Ahmadi, Mahdi Rahgozar Page 51
    Objective
    This study compares the effect of speech therapy and picture exchange communication system (PECS) on communication development of 4-8 year old autistic children.
    Materials and Methods
    This is an experimental and comparison study. In this study 10 subjects including PECS and speech therapy groups were selected using the available sampling method on the base of including and excluding criteria. Both groups were matched according to age and developmental indices of Niusha scale. Dependent variables were listening, receptive language, expressive language, cognition, speech and social communication. Intervention was applied for both groups similarly divided in 40 minute sessions 3 times a weak for 3 months. Our parameters were evaluated by Niusha development scale before and after interventions. The results were analyzed clinically and statistically by sum-ranks willkokson and rank- signed willkokson.
    Results
    Post test comparison between the two groups revealed that the members of PECS group had a more progress in listening, receptive language, cognition and social communication skills rather than speech therapy group. But these differences were not significant statistically and T(sum ranks) was between critical values.
    Conclusion
    considering the results, it could be concluded that PECS is a effective strategy to train non-verbal autistic children. Moreover it could be used as a supplement teaching method beside other therapeutic method such as speech therapy.
    Keywords: Speech therapy, Picture exchange, Communication system, Non, verbal autistic children, Communication skills, Neusha developmental scale
  • Hossein Rezai, Reza Nilipour, Mojtaba Azimian, Mahdi Rahgozar Page 60
    Objective

    It has been many years that brain lesion analysis of different aphasia Syndromes has led the foundation to investigate the language representation and organization in the brain. The aim of this study was to examine the relationship between brain lesion location and Broca's aphasia and Wernecke's aphasia in Persian speakers with stroke.

    Materials and Methods

    In a single system design study, from 120 patients with stroke attending Emam Khomeyni and Loghman hospitals, Rofeyde, Karaj neurology, and Tabassom speech clinics and according to the Farsi Aphasia Test (FAT), syntactic comprehension subscale of Bilingual Aphasia Test (BAT), Farsi Aphasia Naming Test, and Apraxia Assessment inventory, only 9 patients with Broca’s aphasia and 2 with Wernicke’s aphasia were qualified to participate in this study. Patients’ brain lesion sites were determined by MRI. Patients with Broca’s aphasia were 5 male and 4 female Wernecke’s aphasia patients were 2 male.

    Results

    External capsule-insula, rolandic operculum, inferior frontal gyrus, (precentral gyrus and postcentarl gyrus), and the anterior part of temporal gyrus were damaged in Broca’s aphasia patients (64 ± 12.51 years old) and the lesions of external capsule-insula, posterior part of temporal gyrus, anterior part of temporal gyrus, inferior parietal lobule were observed in Wernicke’s aphasia patients (66 ± 8.48 years old).

    Conclusion

    In no patient with Broca’s aphasia or Wernicke’s aphasia brain lesion confined only to Broca’s area or Wernicke’s area respectively. However, due to the limited number of participants in the present study, the extrapolation of the findings to other subjects with Broca’s or Wernicke’s aphasia would certainly be difficult.

    Keywords: Aphasia, The anatomy of language, Stroke, Broca, Wernecke
  • Seyed Kazem Mousavi Sadati *, Mohammad Kazem Vaezmousavi, Ali Mohammad Amirtash, Hassan Khalaji Page 66
    Objective
    This research was aimed at investigating the theory of multiple resources and central resource of attention on secondary task performance of talking with two types of cell phone during driving.
    Materials and Methods
    Using disposal sampling, 25 male participants were selected and their reaction to auditory stimulus in three different driving conditions (no conversation with phone, conversation with handheld phone and hands-free phone) were recorded. Driving conditions have been changed from a participant to another participant in order to control the sequence of tests and participants familiarity with the test conditions.
    Results
    the results of data analysis with descriptive statistics and Mauchly’s Test of Sphericity, One- factor repeated measures ANOVA and Paired-Samples T test showed that different driving conditions can affect the reaction time (P <0 /001). Conversation with a handheld phone increases drivers’ simple reaction time to simple auditory stimulus (P > 0/001). Phone Conversation with hands-free phone increases drivers’ simple reaction time to auditory stimulus (P <0 /001). Using handheld phone does not increase drivers’ reaction time to auditory stimulus over hands-free phone (P = 0/861).
    Conclusion
    The results confirmed that the performance quality of dual tasks and multiple tasks can be predicted by Four-dimensional multiple resources model of attention and all traffic laws in connection with the handheld phone also have to be spread to the use of hands-free phone.
    Keywords: Reaction time, Multiple resources, Central resource, Interference
  • Masoud Karimlou, Masoud Salehi, Farid Zayeri, Omid Massah Choolabi, Alireza Hatami, Mohammad Moosavy Khattat Page 73
    Objective
    To translate the WHO’s quality of life questionnaire، WHOQOL-100، into Persian language and assess the validity and reliability of this translated version.
    Materials and Methods
    To translate the questionnaire، a forward-backward procedure is used. A pilot sample of 60 university students was recruited to assess the repeatability and concurrent validity of the instrument. Then، 500 healthy and 500 disabled individuals were randomly selected using a multi-stage sampling technique. The internal consistency of the Persian version of the WHOQOL-100 was evaluated using the Cronbach’s alpha in this sample. In addition، a multiple linear regression model was utilized for assessing the discriminant validity of this instrument adjusting for different confounders.
    Results
    The test-retest analysis of the data from the pilot sample showed that the Persian version of the WHOQOL-100 has acceptable repeatability (ICCs for all six domains were more than 0. 7). Also، computing the correlation between domains of WHOQOL-100 and WHOQOL-BREF showed satisfactory concurrent validity. Analyzing the data from 500 healthy and 500 disabled persons revealed that all the domains of WHOQOL-100 met the minimum level of acceptable internal consistency. The multiple regression results showed acceptable discriminant validity for all domains of this version of the WHOQOL-100، expect for the spiritual domain.
    Conclusion
    In general the Persian version of the WHOQOL-100 had satisfactory reliability and validity for assessing the quality of life in Iranian people. However، further research is recommended for challenging the problem of the spiritual domain.
    Keywords: World Health Organization, Quality of life, Psychometric properties, Reliability, Validity
  • Marjan Mohammadzadeh, Ali Chabok, Mohammad Moosavy Khattat *, Iravan Masoudiasl, Masoud Karimlou Page 83