فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1391)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی محمد پروینیان، سیما کرمانشاهی، فیروزه ساجدی صفحه 8
    مقدمه
    وجود کودک مبتلا به فلج مغزی کیفیت زندگی مراقب اصلی یعنی مادر را در تمام ابعاد متاثر می سازد. لذا پژوهش حاضربا هدف تعیین میزان تاثیر برنامه حمایتی سلامت محور بر کیفیت زندگی مادران کودکان فلج مغزی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است که باانتخاب تصادفی دو گروه آزمون(30 نفر) و شاهد(30 نفر) انجام شد. برنامه حمایتی سلامت محور برای گروه آزمون، در سه مرحله بررسی و شناخت، حمایت و ارزشیابی اجرا شد. ابزارهای گرد آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت زندگی Sf36 بود. داده ها قبل و دو ماه بعد از مداخله جمع آوری و توسط نرم افزار spss 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمون آماری کای دو نشان داد دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک مثل سن، درآمد و سطح تحصیلات و... یکسان هستند (05/0 p>). بین ابعاد کیفیت زندگی در دو گروه آزمون و شاهد بعد از مداخله، آزمون آماری تی مستقل اختلاف معنی داری را نشان داد(05/0 p<). همچنین تی زوجی در گروه آزمون نیزاختلاف معنی داری را قبل و بعد از مداخله دربین ابعاد کیفیت زندگی نشان داد(05/0 p<)، لیکن در گروه شاهد این اختلاف معنی دار نبود(05/0 p>). اختلاف میانگین نمره کلی کیفیت زندگی نیزدر دو گروه آزمون شاهد معنی دار بود (0/000 p=).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که اجرای برنامه حمایتی سلامت محور بر کیفیت زندگی مادران کودکان فلج مغزی موثر می باشد، لذا پیشنهاد می گردد برنامه حمایتی سلامت محور به عنوان یک روش موثر در ارتقاء کیفیت زندگی مادران کودکان با بیماری های مزمن بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: برنامه حمایتی سلامت محور، کیفیت زندگی، فلج مغزی
  • زهرا سادات قریشی، بهروز محمودی بختیاری، امیر شیانی، شریفه یونسیان صفحه 18
    هدف
    زبان پریشی متقاطع پدیده ای است که در آن فردی که دارای آسیب نیمکره راست مغز می باشد، علائم زبان پریشی را نشان می دهد. از آنجا که این پدیده در دنیا نادر می باشد و تا کنون در زبان فارسی هیچ بیمار با زبان پریشی متقاطع گزارش نشده است هدف از این مقاله گزارش یک بیمار فارسی زبان با زبان پریشی متقاطع برای اولین بار می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق که به صورت مطالعه موردی می باشد گزارش کاملی از یک بیمار 31 ساله فارسی زبان با آسیب نیمکره راست ارائه می شود که علائمی از آسیب زبانی را نشان می دهد. جمع آوری اطلاعات به وسیله اجرای آزمون زبان پریشی دو زبانه(BAT)، آزمون زبان پریشی نامیدن و آزمون کنش پریشی انجام شد، علاوه برآن بیش از 100 گفته از نمونه گفتار آزاد بیمار هم مورد تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که بیمار در اجرای آزمون نامیدن و کنش پریشی موفق بود ولی در آزمون زبان پریشی BAT در قسمت ساخت جمله که احتیاج به کاربرد صحیح قواعد دستور زبان فارسی دارد، بسیار ناموفق بود، در قسمت روانی کلامی هم نمره پایینی به دست آورد. تحلیل زبانشناختی نمونه گفتار بیمار موارد زیر را آشکار کرد، گفتار بیمار حاضر ناروان می باشد بطوریکه سرعت گفتار او حدود 30کلمه در دقیقه و میانگین طول گفته ایشان حدود 5کلمه می باشد. نقص در کاربرد حروف اضافه، خطا در کاربرد صحیح کلمات مرکب و ترکیبات فعلی در گفتار اشان دیده می شود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که بیمار حاضر نقص در پیوستگی و انسجام گفتار پیوسته دارد که از یک سو به دلیل ناتوانی در کاربرد صحیح جملات پیچیده و عدم استفاده صحیح از نشانگرهای گفتمان (نقص در کاربرد قواعد دستوری) می باشدو از سوی دیگر به دلیل عدم حفظ موضوع، حاشیه پردازی،نقص در بیان روشن مراجع ضمایرو مشکل در انتخاب واژگان صحیح برای بیان منظور(یعنی نقایص کاربرد شناسی زبان که در اثر آسیب نیمکره راست ایجاد می شود) می باشد. در مجموع اینطور به نظر می رسد که بیمار مورد نظر ترکیبی از علائم ناروانی گفتار، دستور پریشی و علائم نیمکره راست را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زبان پریشی متقاطع در افراد راست دست(CAD)، آسیب نیمکره راست مغز، دستورپریشی، زبان پریشی، تحلیل زبانشناختی
  • حسین قمری کیوی، فرحناز کیان ارثی، رضا نسودی، عبدالصمد آق، سعید مهرآبادی صفحه 25
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه اثر بخشی دو روش تحلیل رفتار کاربردی و درمانی آموزشی بر روی کودکان مبتلا به اوتیسم انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشی، آزمودنی های پژوهش 29 نفر از کودکان مبتلا به اوتیسم بودند که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در گروه های آزمایشی و گواه جایگزین شدند. طرح این پژوهش از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. برای غربال کردن کودکان مبتلا به اوتیسم از کودکان غیر اوتیستیک، چک لیست بازبینی اصلاح شده M-CHAT)) مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای بررسی علائم کودکان مبتلا به اوتیسم از مقیاس درجه بندی اتیسم گیلیام (GARS) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری کوواریانس تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین شاخص های مشکلات رفتاری گروه های آزمایشی روش تحلیل رفتار کاربردی و روش درمانی- آموزشی در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری کاهش پیدا کرده است (01/0>P). همچنین در مقایسه دو روش درمانی تحلیل رفتار کاربردی و درمانی-آموزشی کاهش میانگین نمرات در شاخص مشکلات ارتباطی به نفع درمان تحلیل رفتار کاربردی و معنادار می باشد (05/0p<)
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، هر دو روش درمانی تحلیل رفتار کاربردی و درمانی- آموزشی در کاهش نشانه های مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به اوتیسم، موثر بوده اند. با این وجود، درمان به شیوه تحلیل رفتار کاربردی، به دلیل اثربخشی بیشتر، درمان پیشنهادی این پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار کاربردی، روش درمانی، آموزشی، اوتیسم
  • وجیهه آتشی، فرحناز محمدی، اصغر دالوندی، ایرج عبدالهی، روزبه کاظمی صفحه 34
    هدف
    درد شانه ناشی از همی پلژی یک یافته شایع پس از سکته مغزی می-باشد که استقلال بیمار در انجام فعالیتهای روزمره به شدت محدود می-نماید پژوهش حاضر به منظور تعیین تاثیر ماساژ اس اس بی ام بر درد شانه بیماران مبتلا به سکته مغزی انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است، جامعه پژوهش شامل 70 بیمار مبتلا به همی پلژی اندام فوقانی که در اثر سکته مغزی دچار درد شانه بودند و به مرکز توانبخشی تبسم مراجعه می-کردند،بودند نمونه ها شامل 34بیمار بود که باتوجه به معیارهای ورود و خروج انتخاب شده بودند. در نهایت به دنبال ریزش واحدهای پژوهش 30 بیمار مبتلا به همی پلژی که دارای درد شانه بودند انتخاب شدند.سپس و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله(n=15) و شاهد(n=15)قرار داده شدند برای هر یک از نمونه های گروه مداخله 6 جلسه ماساژ اس اس بی ام به مدت 10 دقیقه در ساعت 12-9 انجام شد.وضعیت شدت درد با استفاده از مقیاس دیداری درد(Visual Analog Scale) قبل و 24 ساعت پس از آخرین جلسه ماساژ در هر دو گروه مداخله و شاهد اندازه گیری شد و در بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی (tمستقل،t زوجی،آنالیز کوواریانس) صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین درد شانه گروه مداخله قبل از مداخله 40/8 و ومیانگین درد شانه گروه شاهد قبل از مداخله 40/8 پس از مداخله میانگین درد شانه گروه مداخله 13/1 و گروه شاهد 40/8 محاسبه گردید. نتایج در سطح 95% از لحاظ آماری معنا دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر، اموزش و بکارگیری ماساژ اس اس بی ام توسط پرسنل درمانی و مراقبتی می تواند گام موثری در پیشگیری یا کاهش درد شانه و بالطبع بهبود عملکرد حرکتی بیمارا مبتلا به همی پلژی در اثر سکته مغزی محسوب گردد.
    کلیدواژگان: ماساژ، درد شانه، سکته مغزی
  • مریم سادات لاری بقال، امیر هوشنگ بختیاری، رزیتا هدایتی، اصغر رضا سلطانی، راهب قربانی صفحه 41
    هدف
    استفاده از اولتراسونوگرافی توانبخشی امروزه در کلینیکهای فیزیوتراپی کشورهای پیشرفته در حال گسترش است. به همین لحاظ توجه به تکرارپذیری تصاویر سونوگرافی بدست آمده توسط فیزیوتراپیستها و همینطور روش های مورد استفاده در ارزیابی اندازه عضلات از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه به منظور ارزیابی تکرارپذیری و ارتباط بین دو روش اندازه گیری سطح مقطع و روش خطی برای تعیین اندازه عضلات مولتی فیدوس کمری با استفاده از تصاویر سونوگرافی تهیه شده توسط فیزیوتراپیست تازه آموزش دیده طراحی شده است.
    روش بررسی
    تصویر سونوگرافی عضلات مولتی فیدوس دو طرفه سطوح L2 تا L5 کمری 60 داوطلب خانم سالم ثبت شد. سپس سطح مقطع عضلات مولتی فیدوس با دو روش 1) رسم حاشیه عضله و محاسبه سطح درون حاشیه رسم شده، و 2) روش خطی رسم قطرهای طرفی و قدامی-خلفی و ضرب این قطرها در یکدیگر محاسبه شد. تکرارپذیری داده ها نیز در یک مطالعه موازی با حضور 16 داوطلب سالم و اندازه گیری های فوق در دو جلسه متوالی بررسی گردید
    یافته ها
    پایائی معنی داری بین دو جلسه ارزیابی برای هر دو روش اندازه گیری خطی و سطح مقطع در تمام سطوح مهره های کمری مشاهده گردید (81/0 تا 98/0= r). ارتباط معنی داری بین دو روش سطح مقطع و خطی برای تعیین اندازه عضلات مولتی فیدوس کمری یافت شد (r=0.98).
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان داد که استفاده از سونوگرافی توانبخشی و روش های ارزیابی خطی در کلینیکهای فیزیوتراپی روش موثری برای ارزیابی اندازه و تغییرات عضله مولتی فیدوس کمری در برنامه های توانبخشی است.
    کلیدواژگان: ولتی فیدوس، سطح مقطع، اندازه گیری خطی، اولتراسونوگرافی
  • افسانه رضایی، محمدعلی حسینی، ندا مهرداد صفحه 50
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر استفاده از نتایج و شواهد پژوهشی در فعالیت های بالینی کارشناسان توانبخشی بیمارستان های آموزشی شهر تهران، انجام شده است.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش، کارشناسان توانبخشی بیمارستان های آموزشی شهر تهران (485 نفر) بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های تعیین موانع و تسهیل کننده های استفاده از شواهد پژوهشی فانک بود. در نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای، 165 نفر از کارشناسان انتخاب شدند. از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    %5/70 شرکت کنندگان در پژوهش، زنان با میانگین سنی 38 و سابقه کاری 12 سال بودند. اغلب آنها (%3/78) دارای مدرک لیسانس و فیزیوتراپیست بودند. شرکت کنندگان در اختیار نداشتن تسهیلات کافی جهت بکارگیری یافته های تحقیق و عدم برخورداری ازحمایت قانونی جهت تغییر در روش های انجام کار را به عنوان مهم ترین موانع و افزایش انگیزه فردی در بکارگیری نتایج تحقیقات و فراهم آوردن امکاناتی از قبیل کامپیوتر و دسترسی به اینترنت را به عنوان مهم ترین تسهیل کننده های عملکرد مبتنی بر شواهد برشمردند.
    نتیجه گیری
    کارشناسان توانبخشی، مهم ترین موانع و تسهیل کننده های استفاده از شواهد پژوهشی را فراهم نبودن تسهیلات کافی برای بکارگیری نتایج تحقیق و افزایش علاقمندی و انگیزه فردی در به عمل آوردن شواهد پژوهشی دانستند.
    کلیدواژگان: شواهد پژوهشی، توانبخشی مبتنی بر شواهد، عملکرد مبتنی بر شواهد، موانع وتسهیل کننده های عملکرد مبتنی بر شواهد، کاربرد پژوهش
  • محمدعلی سنجری، علی اشرف جمشیدی، لیلا عباسی، سعیده سیدمحسنی، محمد کمالی صفحه 61
    هدف
    در این تحقیق اثر تمرینات اغتشاشی بر روی شاخص همبستگی آنالیز افت و خیز بدون روند(α) برای سیکلهای راه رفتن در افراد مبتلا به ضایعه لیگامان صلیبی قدامی، با روش های محاسباتی دینامیک غیرخطی بررسی شده است.
    روش بررسی
    مطالعه بر روی 10 مرد ورزشکار مبتلا به ضایعه لیگامان صلیبی قدامی که حداقل 6 ماه از ضایعه لیگامانی آنها گذشته بود صورت گرفت. آزمودنی ها به روش غیراحتمالی انتخاب شدند. با استفاده از داده های سوییچ های پایی، زمان گام برای حداقل 270 سیکل راه رفتن برای هر فرد قبل و بعد از اغتشاش درمانی استخراج شد و جهت آنالیز شاخص همبستگی آنالیز افت و خیز بدون روند (α) مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها: نتایج نشان دهنده تفاوت مقدار α برای داده های اصلی و در هم ریخته شده است که نشانگر اتفاقی نبودن ساختار اولیه داده های اصلی است. با توجه به قرار گرفتن α در محدوده 1>α>5، 0، همبستگی بلند مدت بین سیکل های راه رفتن دیده شد. همچنین نتایج بیانگر عدم تفاوت معنی دار α قبل و بعد از درمان می باشد(p=0.515).
    نتیجه گیری: نتایج مربوط به شاخص همبستگی، نشان دهنده وجود وابستگی الگوهای زمانی می باشد که به راه رفتن با سرعت آرام نزدیک است. همچنین می توان نتیجه گرفت که از لحاظ الگوهای همبستگی زمانی افراد مبتلا به ضایعه لیگامان صلیبی قدامی رفتاری مشابه با افراد سالم دارند.
    کلیدواژگان: ضایعه لیگامان صلیبی قدامی، آنالیز افت و خیز بدون روند، آنالیز راه رفتن
  • مالک امینی، آریان شمیلی، بیژن فروغ، حسن عشایری، روزبه کاظمی صفحه 68
    مقدمه
    تزریق بوتولینوم توکسین یکی از روش های درمانی برای کاهش اسپاستیسیته و در نتیجه برگرداندن عملکرد اندام فوقانی در افراد سکته ی مغزی می باشد. هدف از این مطالعه موردی، گزارش تاثیر تزریق بوتولینوم توکسین بر روی عملکرد اندام فوقانی بعد از گذشت 16 سال از سکته ی مغزی می باشد.
    معرفی بیمار: بیمار مردی 63 ساله بود که 16 سال پیش دچار سکته ی مغزی در نیمکره ی چپ مغز بیمار)نیمکره ی غالب(شده است و در نتیجه ی آن همی پارزی در دست و بازوی غالب وی بوجود آمده است البته بیمار قادر به انجام حرکات ساده در سمت مبتلا بود اما از کندی و سفتی حرکات شکایت داشت. برای درمان اسپاستیسیته از داروی بوتولینوم توکسین نوعA استفاده شد. تزریق در عضلات انتخاب شده اندام فوقانی مبتلا توسط پزشک متخصص و با دوزی خاص براساس حجم هر عضله بینIV150-50 انجام شد. بعد از تزریق دارو بیمار به مدت 3 ماه تحت نظر بود و در پایان هر ماه ارزیابی های مورد نظر انجام می گرفت. در این مدت بیمار هیچ نوع برنامه ی توانبخشی در کلینیک و یا در منزل و یا داروی ضد اسپاستیسیته دیگری دریافت نمی کرد.
    نتایج
    در دامنه ی حرکتی تمام مفاصل بهبودی دیده شد ولی این بهبودی چشمگیر نبود. بیشترین بهبودی در دامنه ی حرکتی اکتیو و پاسیو مفاصل متاکارپوفالنژیال دیده شد. در عملکرد اندام فوقانی به میزان قابل توجهی بهبودی دیده شد و در پایان هر ماه نسبت به شروع درمان پیشرفت دیده شد. بیشترین بهبودی عملکرد اندام فوقانی مربوط به قسمت دست مقیاس فوگل-میر بود. در پایان ماه اول اسپاستیسیته به میزان قابل توجهی کاهش یافت به طوریکه بیمار با تلاش کمتری نسبت به قبل از تزریق، اکستنشن را در مفاصل آرنج، مچ و انگشتان انجام می داد. هر چند که اسپاستیسیتی هیچ گاه به حد صفر نرسید.
    نتیجه گیری
    تزریق بوتولینوم توکسین بعد از گذشت 16 سال از سکته ی مغزی نیز ممکن است باعث بهبود عملکرد دست شود.
    کلیدواژگان: بوتولینوم توکسین، سکته مغزی، اندام فوقانی، عملکرد
  • زهره محمودی، مسعود کریملو*، حمیرا سجادی، معصومه دژمان، مروئه وامقی صفحه 75
    هدف

    وزن هنگام تولد یکی از مهمترین، ساده ترین ور ایج ترین شاخص های بهداشتی،برای ارزیابی وضعیت نوزادان درهر کشور است.این پژوهش به منظور بررسی مقالات انجام شده در ارتباط با شیوع و عوامل مرتبط با کم وزنی نوزادان درایران انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به مرور، تحقیقاتی می پردازد که شیوع و عوامل مرتبط با کم وزنی نوزادان را درهنگام تولد، در 10 سال اخیر،مورد بررسی قرارداده اند.مقالات باجستجوی اطلاعات موجوددر 6 پایگاه اطاعاتی(پاپ مد، ایران مدکس، اس آی دی، ایران داک، اسکولار گوگل، مگ ایران)، منابع موجود درهر مقاله، وبا استفاده ازکلمات کلیدی،کم وزنی،مرگ ومیر نوزادان، عوامل مرتبط با کم وزنی، شیوع، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در کل از36 مطالعه مورد بررسی 14 مقاله عوامل مرتبط با کم وزنی و 22 مقاله هم شیوع و هم عوامل مرتبط با کم وزنی را در هنگام تولد گزارش نمودند که در بیش از 70% آنها شیوع کم وزنی، (5-12%)و در5 مورد شیوع آن(13-1/19%) گزارش شده است. عوامل مرتبط با کم وزنی هنگام تولد در مقالات عبارت بودند از عوامل دموگرافیک، عوامل اقتصادی اجتماعی، سبک زندگی وحمایت اجتماعی که دراین بین عوامل دموگرافیک بیشترین ارتباط را داشتند.

    نتیجه گیری

    گرچه تفاوت هایی (از جمله تفاوت در تعریف کم وزنی، کم یا عدم گزارش دهی، کم بودن حجم نمونه و..) در روش مطالعات وجود داشته است، اما بطورکلی شیوع کم وزنی در ایران نسبتا بالا بوده لذا آموزش، افزایش مراقبت های دوران بارداری بویژه برای گروه سنی پرخطر را برای کاهش این پیامد بد بارداری پیشنهاد می نماییم

    کلیدواژگان: 7، کم وزنی هنگام تولد، وزن هنگام تولد، نوزادان
  • حسین زارع، احمد علی پور، محمد ناظر، محمدرضا مختاری صفحه 88
    هدف
    ارزیابی عملکردهای شناختی در بیمار اسکیزوفرنیا از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که نقایص شناختی در حافظه و هوش از جنبه های اساسی و زیربنایی بوده، وهر دو از یک نقص ساختاری و عصب شناختی مشابه ای حکایت می کنند. پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر شدت وسیر اختلال اسکیزوفرنیا بر عملکرد شناختی حافظه و هوش و همچنین رابطه هوش و حافظه با یکدیگر است.
    روش بررسی
    در این پژوهش 60 بیمار که حداقل دارای 2 سال سابقه تشخیص اسکیزوفرنیا بودند، بر اساس مصاحبه به وسیله مقیاس PANSS در دو گروه 30 نفره شامل گروه اول با علائم خفیف (گروه باثبات) و گروه دوم با علائم شدید (روبه زوال)، مورد مطالعه قرار گرفتند. دو گروه از طریق سن، سواد، عدم تشخیص عقب ماندگی ذهنی قبل از بیماری، عدم استفاده از الکتروشوک، عدم قطع درمان دارویی ضد روان پریشی بیشتر از سه ماه طی یک سال گذشته مورد همتاسازی قرار گرفتند، با آزمون حافظه و کسلر و آزمون هوش ریون بزرگسالان مورد آزمون قرار گرفتند و نتایج با آزمون های آماری تی تست مستقل، ضریب همبستگی و رگرسیون مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    بین میانگین بهره ی حافظه ی گروه باثبات با 4/77 و گروه رو به زوال با 93/65 تفاوت معنی دار (P=0/002) وجود داشت. ضمنا تفاوت میانگین هوش عمومی گروه باثبات با 26/84 و گروه رو به زوال با 9/76 از لحاظ آماری معنی داری (P=/015) بود. آزمون رگرسیون نشان داد که از طریق بهره هوشی می توان حافظه را پیش بینی کرد(P=0/001).
    نتیجه گیری
    با شدت پیداکردن بیماری اسکیزوفرنیا و سیر رو به زوال و وجود علائم منفی، نقص در حافظه افزایش یافته است. همچنین در این بیماران، بین هوش و حافظه رابطه مثبت وجود داشت. سطح هوش گروه رو به زوال به طور معنی داری پایین تر از گروه با علائم کم و با ثبات بود.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، حافظه کلامی و دیداری، هوش، سیر بیماری
|
  • Ali Mohammad Parvinian, Sima Kermanshahi, Firozeh Sajedi Page 8
    Introduction
    Having a child with cerebral palsy affected all aspects of quality of life the mothers. This is a Quasi-experimental study which was carried out in order to determine the effects of applying supportive program health-centered on the quality of life of cerebral palsy children’s mothers. Method& materials: This study is a quasi-experimental research with two groups case (n=30) and control (n=30) who were selected by random sampling method. Supportive Programs health-centered for case group performed in three stages (assessment, protection and evaluation). Data collection tools include: demographic questionnaire and quality of life questionnaire. Data collected before and two months after intervention. Statistical analysis was done by spss16 software.
    Result
    Data analysis with Chi-square showed that demographic data were similar in both groups (p>0.05). Comparison of quality of life after intervention by independent samples t-test was significant in two groups (P<0.05) But in dimensions of social function this difference is not significant (P> 0.05). Paired t-test showed that there is a significant difference between mean scores of eight dimensions of QOL and whole QOL before and after study in experimental group (P<0.05) But this difference is not significant in control group (P> 0.05).meams difference of whole QOL was significant in Both groups (P<0.05).
    Conclusion
    According to these findings, applying supportive program health-centered on the quality of life of cerebral palsy children’s mothers is effective. So it is suggested that supportive program health-centered to be applied as an effective method to promotion quality of life of chronic disease children’s mothers.
    Keywords: supportive program health, centered, quality of life, cerebral palsy
  • Zahra Sadat Ghoreishi, Dr Behrooz Mahmoodi, Bakhtiari, Amir Shiani, Sharife Yunesian Page 18
    Objects: Crossed aphasia (CA) refers to aphasia occurring after right brain damage in dextral. CA is a rare phenomenon in the world and there has not been any report of crossed aphasia in Persian, because of that we aim to report a Persian patient with crossed aphasia and this is a first report of incidence of CA in Persian.
    Materials and Methods
    In this case report study, we offered a complete report of a 31-year-old right handed man with right hemisphere damage who experienced language disturbances after his brain injury. We assessed the patient with persian version of Bilingual Aphasia Test (BAT), Test of Anomia and Apraxia. In addition, more than 100 utterances of connected speech in three situations (talking about daily activity, describing serial pictures and making egg)were gathered and analyzed.
    Results
    According to the results of anomia and apraxia tests, he was at normal level in both of them, but he couldn’t get complete score in BAT, the worst score was achieved in making sentence subtest of BAT (20%). His performance in the syntactic comprehension, grammaticality judgments, lexical decision, verbal fluency and reading comprehension subtests of BAT was between 60% to 70%. His connected speech was nonfluent (about 30 words per minute) and telegraphic, with 5 words mean length of utterance and omitting or misusing prepositions and deficit in using compound of noun and verb. When he was talking about a topic, he used pronouns ambiguously and selected inappropriate word to convey meaning. Some times he lost topic and had circumlocution.
    Conclusion
    These findings show that his speech was incoherent and non-cohesive, because of grammatical problems(such as deficit in using proposition, complex sentences and discourse marker appropriately) and pragmatic problems(such as circumlocution, deficit in topic maintenance and using pronoun unclearly). According to the role of right hemisphere in processing of pragmatic information in dextral with left hemisphere dominancy for language, this patient show combination of aphasia, specially agrammatism, and right hemisphere damage(pragmatic deficit) together
    Keywords: crossed aphasia in dextral(CAD), Right hemisphere damage, agrammatism, aphasia, linguistic analysis
  • Hossein Ghamari Kivi, Farahnaz Kianersi, Reza Nasoudi, Abdolsamad Agh, Saeed Mehrabadi Page 25
    Introduction
    The aim of this study was to consider the effectiveness of Applied Behavioral Analysis (ABA) therapy and Treatment and Education of Autistic and related Communication handicapped children (TEACCH) on the autistic Children.
    Material And Methods
    Subjects of this experimental study were 29 autistic children who were selected using random sampling method and were placed in experimental and control groups. The design was Pre and Post test with control group. Modified Checklist for Autism in Toddlers was used for screening the autistic children from non-autistics. Also, Gilliam Autism Rating Scale was used for assessing symptoms of autistic children. The data were analyzed using analysis of covariance.
    Results
    The results of this research showed that the means of behavioral problem indicators in both ABA and TEACCH methods were reduced significantly in comparison with control group (P<0/01). Also in comparison of ABA therapy and TEACCH method reducing in the mean scores of communication problems was significant and in favour of ABA therapy (P<0/05).
    Conclusion
    According to the results of study, although both ABA therapy and TEACCH method were effective in reducing symptoms of behavioral problems but cause of being more effective Applied Behavioral Analysis is the selective therapeutic approach for this research.
    Keywords: Applied Behavioral Analysis, TEACCH, Autism
  • Mrs Vajihe Atashi, Dr. Farahnaz Mohammadi, Dr. Asghar Dalvandi, Dr. Iraj Abdollahi, Dr. Roozbeh Kazemi Page 34
    Objective
    Shoulder pain caused by hemiplegia a common finding after Stroke that patient independence in performing daily activities are severely restricted. Study to determine the effects of massage S. S.B.M massage on the amount of shoulder pain stroke patients was conducted
    Methods
    this study is a quasi-experimental research, the study population were include 70 patients with hemiplegia upper extremity in stroke who were in Tabassom Rehabilitation Centre of Tehran. sample was consisted 34 patient with shoulder pain were selected according to inclusion and exclusion criteria. finaly after attrition 30 patient with shoulder pain were selected.. The samples were selected by simple random sampling and then allocated to two groups of experimental(n=15) and control(n=15). Then for each sample by intervention group 6 session of S. S B.M massage for 10 minutes in time 12-9 has done. Status pain using the visual pain scale (Visual Analog Scale) before and 24 hours after the last massage session in both intervention and control groups were measured and between the two groups were compared. data analysis is descriptive and analytical statistical tests (t independent, t paired) was performed.
    Results
    : the mean of shoulder pain before intervention in experimental group was 8 /40 and in control group was 8 / 40 after intervention the mean of shoulder pain in experimental group was 1 / 13 and in control group was8 / 40. .different between 2 group was significant in 95% level.
    Conclusion
    According to the results of research, training and massage using S. S. B. M treatment and care by staff can be an effective step in preventing or reducing shoulder pain and therefore improve motor function Patients with Hemi Plegia be considered due to stroke
    Keywords: Massage, Shoulder pain, Stroke
  • Page 41
    Objectives
    Using rehabilitation ultrasonography imaging (RUSI) is widely growing in the physiotherapy clinics of developed countries. Due to this new application, it is necessary to consider the repeatability of this new technique by novice physiotherapists and applied methods to measure the muscle size. This study has been designed to investigate the intrarater reliability and also the relation between multiplying linear dimension (MLD) and cross sectional area (CSA) measurements to evaluate the size of lumbar multifidus muscles by novice physiotherapists.
    Materials and Methods
    Ultrasonographic images of L2 to L5 lumbar multifidus muscles of sixty healthy female volunteer were taken bilaterally. Then, the size of multifidus was calculated by CSA and also by MLD methods for all level of lumbar region. The repeatability of data were also evaluated in a parallel study on a group of 16 healthy female subjects in two different evaluation sessions.
    Results
    Significant intrarater reliability was found between recoded data from two different evaluation sessions for both CSA and MLD measurements (ICC= 0.81 to 0.98). The results also indicated a significant relation was also found between CSA and MLD methods to evaluate the size of multifidus muscles for the L2 to L5 lumbar vertebra (r=0.89 to 0.97, P<0.0001).
    Conclusions
    Our findings confirm that using RUSI and the MLD method are an efficient method to evaluate the size and also any change in the lumbar multifidus muscle, during rehabilitation protocols.
    Keywords: Multifidus, cross, sectional area, multiplying linear dimension, ultrasonography
  • Saneh Rezaie *, Dr Mohammadali Hosseini, Dr Neda Mehrdad Page 50
    Objective
    This study intends to determine the factors influence to use of research evidences results in practice, by rehabilitation’s practitioners in educational hospitals of Tehran.
    Materials and Methods
    In this study, the research community included all the 485 rehabilitation’s practitioners working in educational hospitals of Tehran. The samples were 165 persons which have been selected through cluster random sampling. For data collection, Funk questionnaires were used to determine the barriers and facilitators of evidence based rehabilitation. For data analyzes, descriptive statistics, independent T- test and one-way ANOVA were used.
    Results
    %70.5 of participants was female with mean age of 38 and 12 mean years of employment. Most of them (%38) were physiotherapists and undergraduate. According to the findings, factors of the facilities are inadequate for implementation of evidences and practitioners has not enough authority to change patient rehabilitation procedures, were known the most barriers and the factors of increment interest and individual motivation for implementation of research, supplying enough facilities such as computer and accessing to internet were the most facilitators for evidence based rehabilitation practice.
    Conclusion
    In this study, insufficient facilities for implementation of evidences and increasing interest and individual motivation for implementation of research were reported as the most barrier and facilitator of evidence based rehabilitation practice.
    Keywords: Research evidences, Evidence, Based rehabilitation, Evidence, Based practice, Barriers, facilitators of evidence, Based practice, Research utilization
  • Dr Mohammad Ali Sanjari, Dr Ali Ashraf Jamshidi, Mrs Leila Abbasi, Mrs Saeedeh Seyed Mohseni, Dr Mohammad Kamali Page 61
    Objective
    In this research the effect of perturbation training on correlation index of detrended fluctuation analysis index (α) of anterior cruciate ligament (ACL) patients was evaluated using nonlinear dynamic methods.
    Materials and Methods
    The study was done on ten male athletes with at least 6 months elapsed after their ACL lesions. Subjects were selected using non-probability sampling technique. Stride time for about 270 gait cycles for each patient was recorded and used for detrended fluctuation analysis.
    Results
    Analysis showed difference in values of α between primary and shuffled data which indicates a non-trivial trend of data structure. According to the range of α (0.5>α>1), long time correlation between gait cycles was found. Also, the results showed no significant difference on α before and after training (p=0.515).
    Conclusion
    The results showed persistent patterns in time series which are similar to slow speed walking patterns. Also, it can be concluded that, according to their correlation values, ACL deficient patients had a similar behavior to healthy people.
    Keywords: Anterior cruciate ligament lesion, Detrended fluctuation analysis, Gait analysis
  • Zohreh Mahmoodi, Dr Masoud Karimlou, Dr Homeira Sajadi, Dr Masoumeh Dejman, Dr Meroe Vameghi Page 75
    Aim

    Birth weight is one of the most important, simplest and common determinations for assessments infants status in each country. this study has been designed to investigate the articles that published in its prevalence and related factors.

    Material And Methods

    this study is a review articles that focuses on the prevalence and association factors whit low birth weight in the last 10 years. Articles were searched in 6 data base (PubMed، Iranmedex، SID، Irandoc، Scholargoogle، magiran)، the refrences of each articles with the use of keywords: low birth weight, infant mortality, risk factors, related factors, prevalence and social determinants of health.

    Result

    Overall, 36 articles were assess, 14 article reported low birth weight related factors and 22 articles reported prervalence and its related factors, that in 70% prevalence was (5-12%) and in 5 articles prevalence were reported (13-19/1%). association factors that were reported include demographic, socioeconomic, lifestyle factors and social support. demographic factors had the most relationship whit low birth weight.

    Conclusion

    Although there was some different in their studies (differences in the definition of low birth weight, non or low reporting, low sample size, etc), the overall prevalence of low birth weight is relatively high in Iran so we suggest education, increasing prenatal care particularly for high –risk age groups that can be useful for reducing the consequences of this adverse pregnancy outcome

    Keywords: Low birth weight, Infant, Birth Weight
  • Page 88
    Background And Objectives
    Assessment of cognitive functions in schizophrenia patients is very important. Because the cognitive deficiencies in memory and intelligence are the fundamental and underlying aspects. Both indicate from a structural and neurological similar deficits. The present study sought to examine the impact of severity and prognosis of schizophrenia on cognitive function, such as memory and intelligence and the relationship between intelligence and memory.
    Material And Method
    In this study, 60 schizophrenia patients participate, who had at least 2 years of their diagnosis. Based on interviews by the PANSS scale in the two groups of 30 persons including the first group with mild symptoms (stable group) and the second group with severe symptoms (deteriorate group), were studied. Two groups by age, literacy, lack of mental retardation before diagnosis of disease, the use of ECT, the lack of anti-psychotic drug treatment more than three months during the past year were cloning. the Wechsler memory test and the raven IQ test for adults were used, the results were analyzed with using independent t-test, correlation and regression.
    Results
    Average of memory quotient in stable group with 77.4 and in deteriorated group with 65.93 had significant difference (p=0.002). Average of IQ in stable group with 84.26 and in deteriorated group with 76.9 had significant difference (p=0.015). Regression test showed that the memory can be predicted from IQ (p=0.001).
    Conclusion
    with severity of disease and deteriorated of schizophrenia and negative symptoms, deficiency in memory, has increased. In these patients, there was a positive relationship between intelligence and memory. The level of intelligence was in deteriorated group significantly lower than from stable group
    Keywords: Schizophrenia, Visual, Verbal Memory, IQ, Prognosis