فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1391)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیرا گرمابی، محمدعلی محسنی بندپی، ایرج عبداللهی، سید شهاب الدین طباطبایی صفحه 8
    هدف
    اندازه گیری درست قوس ناحیه کمر و دامنه های حرکتی هم در ارزیابی بیماران و هم در سنجش اثر درمانهای مختلف توانبخشی از ارزش بالائی برخوردار است. هرچند روش های مختلفی جهت اندازه گیری قوس کمر وجود دارد اما برخی از آن ها پرهزینه بوده و برخی دیگر اعتبار چندانی ندارند. هدف مطالعه فوق بررسی تکرارپذیری دستگاه Dual Inclinometer در اندازه گیری قوس ناحیه کمر و دامنه حرکتی خم شدن به جلو و عقب توسط آزمون گر واحد می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه متدولوژیک، قوس و دامنه حرکتی ناحیه کمر 30 زن (12 زن مبتلا به کمردرد و 18 زن سالم) توسط دستگاه Dual Inclinometer در سه نوبت اندازه گیری شد. دو اندازه گیری در یک روز به فاصله یک ساعت برای بررسی تکرارپذیری درون-روز (Within-Day) و نوبت آخر با فاصله یک روز برای ارزیابی تکرارپذیری بین-روزها (Between-Days) صورت گرفت.
    یافته ها
    اندازه گیری های قوس کمر، حرکت خم شدن به جلو و عقب درون روز برای افراد سالم و کمردردی تکرارپذیری بالائی را نشان می دهد (مقدار ضریب همبستگی درون روز برای قوس کمر، خم شدن به جلو و عقب به ترتیب 98٪، 77٪ و 69٪ برای افراد سالم و 94٪، 95٪ و 69٪ برای افراد مبتلا به کمردرد بوده است). اندازه گیری های بین روز نیز برای هر دو گروه تکرارپذیری بالایی را نشان می دهد (مقدار ضریب همبستگی بین روز برای قوس کمر، خم شدن به جلو و عقب به ترتیب 96٪، 70٪ و 67٪ برای افراد سالم و 91٪، 71٪ و 66٪ برای افراد مبتلا به کمردرد بوده است).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که دستگاه Dual Inclinometer از تکرارپذیری بالایی در اندازه گیری قوس و دامنه حرکتی ناحیه کمر برخوردار بوده و می تواند به عنوان یک ابزار قابل اعتماد در ارزیابی بیماران و همچنین در بررسی اثر مداخلات مختلف درمانی به کار گرفته شود. مطالعات آتی جهت حمایت نتایج این مطالعه با انتخاب نمونه های بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری قوس کمر، پایایی، دامنه حرکتی، کمردرد
  • مطهره هاشم بروجردی، امیرمسعود عرب، نورالدین کریمی، ناهید طحان صفحه 18
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تکرارپذیری روش الکترومیوگرافی برای تعیین فعالیت عضلات شکم در طی انجام دو مانور گود گردن و سفت کردن شکم با و بدون انقباض عضلات کف لگن در افراد سالم و مبتلا به کمردرد مزمن انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه متدولوژیک ثبت سطحی فعالیت الکترومیوگرافی از عضلات شکمی (عرضی شکمی و مایل داخلی و خارجی) در 21 نفر (12فرد سالم و 9 فرد مبتلا به کمردرد) که به طور ساده و در دسترس انتخاب شده بودند، صورت گرفت. هر مانور در سه تکرار انجام می شد و تکرار تست در همان روز با فاصله زمانی حداقل 30 دقیقه صورت می گرفت. آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و محاسبه ضریب همبستگی درون گروهی جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون بیانگر تکرارپذیری بسیار خوب (90-80=ICC) طی مانورهای گود کردن و سفت کردن عضلات شکم به تنهایی و گود کردن همراه با انقباض عضلات کف لگن و همچنین انقباض ایزوله عضلات کف لگن و تکرار پذیری خوب (80-70=ICC) برای مانور سفت کردن شکم همراه با انقباض عضلات کف لگن بود.
    نتیجه گیری
    الکترومیوگرافی روشی قابل اعتماد و تکرارپذیر برای بررسی فعالیت ارادی و غیرارادی عضلات شکم در شرایط مختلف طی مانورهای ذکر شده می باشد.
    کلیدواژگان: کمردرد، عضلات شکم، عضلات کف لگن، تکرارپذیری الکترومیوگرافی
  • افسون نودهی مقدم، آیلر نیک نهاد قرماخر، مهیار صلواتی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 26
    هدف
    هدف از این پژوهش دستیابی به یک وسیله ارزیابی تکرار پذیر جهت بررسی کیفیت زندگی ایرانیان مبتلا به درد و ناتوانی شانه می باشد.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه غیر تجربی از نوع متدولوژیک چهار پرسشنامه شانه به زبان فارسی ترجمه و بومی سازی شد. 126 زن و مرد مبتلا به درد و ناتوانی شانه برای بررسی تکرارپذیری نسخه فارسی تهیه شده از این پرسشنامه های شانه مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده از لحاظ تکرارپذیری مطلق و نسبی در دفعات آزمون و همخوانی درونی خرده مقیاس ها و همخوانی درونی اعتبار افتراقی در سطح آیتم ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    همخوانی درونی هر یک از پرسشنامه ها مطابق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای اکثر خرده مقیاس ها در حد بالایی قرار داشت (حداقل0٫70). همبستگی هر آیتم با خرده مقیاس خود، بعد از اصلاح همپوشانی، برای آیتم های همه خرده مقیاس ها بالاتر از حد مطلوب 0٫40 بود که همخوانی درونی خوبی را در سطح آیتم های این خرده مقیاس ها نشان می دهد. همچنین نتایج تکرارپذیری خوب نسخه های فارسی پرسشنامه ها را نشان داد.
    نتیجه گیری
    با تهیه نسخه های فارسی چهار پرسشنامه درد و ناتوانی شانه ابزار های ارزیابی چند منظوره در اختیار است که می توان به کمک آنها وضعیت سلامتی و تاثیر درمان های مختلف را روی بیماران مبتلا به درد و ناتوانی شانه در کشور را مورد بررسی قرارداد
    کلیدواژگان: پرسشنامه بیمار محور شانه، ترجمه، بومی سازی، تکرارپذیری
  • محسن امیری، مهیار صلواتی، فرهاد رفیعی، اصغر نورسته صفحه 33
    هدف
    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر وضعیت های مختلف بدن بر فعالیت عضلات شکمی در افراد مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی می باشد.
    روش بررسی
    تغییر ضخامت عضلات عرضی و مایل داخلی شکم 20 مرد مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی (9±39 سال) و 20 مرد سالم (8±37 سال) طی مانور گود کردن شکم در دو وضعیت خوابیده به پشت و چهاردست و پا با اولتراسونوگرافی اندازه گیری شد. حاصل تقسیم تغییر ضخامت مایل داخلی بر ضخامت عرضی شکم جهت جداسازی فعالیت این دو عضله محاسبه گردید.
    یافته ها
    تغییر ضخامت عضله عرضی شکم در هر دو وضعیت خوابیده به پشت (0٫001>P) و چهاردست و پا (0٫001>P) بین گروه سالم و بیمار، نسبت تغییر ضخامت عضله مایل داخلی به عرضی شکم در هر دو وضعیت خوابیده به پشت (0٫002=P) و چهاردست و پا (0٫006=P) بین دو گروه، تغییر ضخامت عضلات عرضی (0٫012=P) و مایل داخلی شکم(0٫003=P) بین دو وضعیت خوابیده به پشت و چهاردست و پا در گروه بیمار و نسبت تغییر ضخامت عضله مایل داخلی به عرضی شکم بین دو وضعیت خوابیده به پشت و چهاردست و پا در گروه بیمار(0٫001>P) می باشند دارای تفاوت معنادار می باشند.
    نتیجه گیری
    بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی توانایی کمتری نسبت به افراد سالم در انقباض مجزای عضله عرضی از مایل داخلی شکم طی تمرین گود کردن شکم دارند و در بیماران، در وضعیت خوابیده به پشت نسبت به وضعیت چهاردست انقباض عضله عرضی شکم بهتر انجام می گردد.
    کلیدواژگان: عضلات شکمی، اولتراسونوگرافی، تمرین گود کردن شکم
  • فرهاد رضازاده، رضا رجبی، نورالدین کریمی، شیرین عالی، آیدین ولی زاده صفحه 41
    هدف
    مقایسه نسبت فعالیت الکترومیوگرافی عضله پهن مایل داخلی (VMO) به پهن خارجی طویل (VLL) حین حرکت اسکات با اداکشن ران در ورزشکاران مبتلا و غیرمبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال(PFPS) هدف این تحقیق بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه غیر تجربی مورد-شاهدی، 16 ورزشکار مرد تیم ملی (والیبال، هندبال و تکواندو) سنین 30-18 سال مبتلا به PFPS با انتخاب هدفمند و 16 ورزشکار مرد سالم تیم های ملی که براساس متغیرهای وزن، قد، سن، رشته ورزشی و غالب بودن اندام تحتانی همتاسازی شده بودند، به صورت داوطلبانه و براساس معیارهای ورود و خروج شرکت کردند. فعالیت الکترومیوگرافی عضلات VMO و VLL توسط الکترودهای سطحی و سیستمTelemetric EMG حین اسکات با اداکشن ران در زوایای 15، 30 و 45 درجه فلکشن زانو ثبت و نسبت فعالیت عضلات VMO به VLL محاسبه گردید. جهت مقایسه نسبت عضلات مذکور در دو گروه، از آزمون آماری آنوای یک طرفه استفاده گردید.
    یافته ها
    نسبت VMO به VLL در هر دو گروه ورزشکاران مبتلا و غیر مبتلا به PFPS در تمامی زوایا تقریبا پایین تر از عدد 1 بوده و ورزشکاران سالم نسبت های پایین تر را دارا بودند. تفاوت معناداری در هیچکدام از زوایا بین گروه مبتلا و غیرمبتلا به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد فعالیت های ورزشی مانع تضعیف عضله VMO در مقایسه با VLL می گردد و نسبت VMO به VLL در ورزشکاران مبتلا و غیرمبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال تاثیرپذیر از این سندرم نیست.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، ورزشکار، سندرم درد پاتلوفمورال
  • فرهاد رضازاده، کامران عزتی، نورالدین کریمی، اعظم محمودپور، آیدین ولی زاده صفحه 49
    هدف
    بررسیشاخص های تعادلی ورزشکاران حرفه ای مبتلا به درد پاتلوفمورال و مقایسه وضعیت تعادل آنها با ورزشکاران سالم هدف این پژوهش بوده است.
    روش بررسی
    تحقیق غیر تجربی حاضر از نوع مقایسه ای مورد-شاهدی بود که 16 ورزشکار مرد تیم های ملی مبتلا به این سندرم با انتخاب ساده و هدفمند و 16 ورزشکار مرد سالم تیم های ملی که بر اساس متغیرهای وزن، قد، سن، رشته ورزشی و غالب بودن اندام تحتانی با گروه مورد جور شده بودند، در آن شرکت کردند. جهت ارزیابی تعادل از سیستم ثباتی بایودکس استفاده گردید و سه شاخص ثبات کلی، قدامی-خلفی و طرفی در دو وضعیت چشم باز و بسته روی پای غالب مورد ارزیابی قرار گرفت. از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف و تی مستقل جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در وضعیت چشم باز فقط شاخص تعادلی کلی (0٫05=P) تفاوت معناداری را بین دو گروه نشان داد. همچنین در وضعیت چشم بسته هم شاخص تعادلی کلی (0٫004=P) و هم شاخص قدامی-خلفی(0٫01=P) تفاوت معناداری داشتند. اما تفاوت معناداری بین دیگر شاخص ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد شاید شاخص های ثباتی ورزشکاران مبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال، به علت کاهش فعالیت عضلانی ناشی از درد پاتلوفمورال، دستخوش اختلال و کاهش شده باشد.
    کلیدواژگان: سندرم، درد، پاتلوفمورال، تعادل، ورزشکار
  • فاطمه احسانی، ایرج عبداللهی، محمدعلی محسنی بندپی صفحه 56
    هدف
    انجام مهارت های حرکتی و یادگیری آنها در سالمندان اهمیت ویژه ای دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نوع یادگیری مطلوب در افراد سالمند و مقایسه اثربخشی دو استراتژی آگاهی صریح و تلویحی در سالمندان انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تحلیلی و مقایسه ای جهت بررسی تاثیر آگاهی صریح بر یادگیری، یک وظیفه حرکتی سریالی و یک نرم افزار کامپیوتری مورد استفاده قرار گرفت. در طی این وظیفه حرکتی 4 مربع با رنگ های مختلف بر صفحه نمایش گر ظاهر می شد که داوطلب به محض مشاهده هر مربع باید کلید تعریف شده مرتبط با آن را فشار می داد که در صورت واکنش صحیح، مربع بعدی ظاهر می شد. 30 نفر سالمند سالم به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم و طی دو روز به فاصله 48 ساعت 10 بلوک حرکتی مشتمل بر 800 تکرار مربع های رنگی را تمرین کردند. در گروه اول یا تلویحی در ابتدای آزمون هیچ گونه توضیحی در مورد ترتیب ظهور محرک ها داده نمی شد، اما در گروه دوم یا یادگیری صریح در ابتدای آزمون به نمونه ها توضیحات کاملی داده می شد. داده ها با آزمون آماری تی مستقل و آنالیز واریانس مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع به طور معناداری، زمان انجام بلوک های حرکتی 10-7 در گروه سالمند صریح بیشتر ازسالمند تلویحی بود. اختلاف زمان بلوک دوم با بلوک های هشتم و دهم در هر دو گروه معنا دار بود که به ترتیب به معنی بهبود عملکرد و یادگیری بود، ولی بین دو گروه اختلاف معنا داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    آگاهی قبلی در کسب مهارت سالمندان نه تنها تاثیری بر میزان یادگیری و کسب مهارت ندارد، بلکه باعث کاهش قابلیت یادگیری افراد سالمند می گردد که این مسئله در طراحی و پروتکل توانبخشی افراد سالمند اهمیت خاصی پیدا می کند.
    کلیدواژگان: سالمند، آگاهی صریح، یادگیری تلویحی، وظیفه حرکتی
  • یحیی سخنگویی، محمود کاظم دخت، مسعود کریملو، زاهده خانلری، ایرج عبداللهی* صفحه 64
    هدف

    هدف این مطالعه کاستن از خطای اندازه گیری زاویه کوادریسپس به روش رایج گونیامتری با استفاده از دستگاه و روش جدیدی است که در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ارتقاء یافته است.

    روش بررسی

    40 مرد با 80 زانوی سالم در این مطالعه متدولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند. اجرای طرح و جمع آوری داده ها توسط یک آزمونگر که طراح و سازنده دستگاه و روش جدید نیز می باشد انجام شد. زاویه کوادریسپس برای هر دو پای مردان شرکت کننده با سه روش رادیوگرافی، گونیامتری و روش جدید، اندازه گیری شد. روایی و پایایی دستگاه و روش جدید در مقابل روش رایج گونیامتری با در نظر گرفتن اندازه زاویه در روش مرجع رادیوگرافی مورد سنجش قرار گرفت. محاسبه ICC و آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف، تی زوج و کرولی ماکلی جهت آنالیز داده ها بکار رفت.

    یافته ها

    تکرار پذیری مطلق و نسبی برای اندازه گیری زاویه کوادریسپس بین روش جدید و رادیوگرافی 0٫935 شد، در صورتیکه این مقایسه برای روش گونیامتری عدد 0٫696 محاسبه شد. ICC بین سه بار اندازه گیری با روش جدید 0٫974 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    ارتباط بسیار قوی بین نتایج حاصل از روش جدید نسبت به رادیوگرافی بدست آمد، در صورتی که نتایج گونیامتری ارتباط ضعیف تری با رادیوگرافی داشت. تکرار پذیری در روش جدید با حفظ شرایط مطالعه، بسیار خوب بوده و لذا می توان این روش را به عنوان روشی نو در اندازه گیری اینگونه زوایا به کار برد.

    کلیدواژگان: زاویه کوادریسپس، اندازه گیری، رادیوگرافی، گونیامتری
  • قدمعلی طالبی، میر علی اعتراف اسکویی، سید کاظم شکوری صفحه 74
    هدف
    در سال های اخیر استفاده از تکنیک های موبیلیزاسیون عصب در فیزیوتراپی گیرافتادگی های اعصاب محیطی مطرح شده است. در این مطالعه سعی شد تا تاثیر افزودن تکنیک های موبیلیزاسیون عصب به مدالیته های فیزیوتراپی بر جنبه های مختلف ارزیابی بالینی مبتلایان به سندرم تونل کارپ بررسی شود.
    روش بررسی
    در این کار آزمائی بالینی، 20 بیمار مبتلا به سندرم تونل کارپ به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و درمان تقسیم شدند. در هر دو گروه به مدت 4 هفته از اسپلینت استراحت، دستگاه تحریک الکتریکی پوستی و اولتراسوند استفاده شد. در گروه درمان، علاوه بر مدالیته های فیزیوتراپی از تکنیک های موبیلیزاسیون عصب استفاده شد. مقیاس شدت سمپتوم ها، مقیاس بصری درد، مقیاس وضعیت عملکردی، علامت فالن، تانسیون عصب مدین، و زمان های تاخیری هدایت دیستال حسی و حرکتی عصب مدین مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف، تی زوجی، تی مستقل و مک نمار برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    مقیاس شدت سمپتوم ها، مقیاس بصری درد، تانسیون عصب مدین و علامت فالن در هر دو گروه کنترل (به ترتیب 0٫001=P، 0٫011=P، 0٫028= P، 0٫031=P) و درمان (به ترتیب 0٫001>P، 0٫001>P، 0٫001>P، 0٫008=P) بهبود یافتند؛ اما مقیاس وضعیت عملکردی (0٫001>P) و زمان تاخیری دیستال حرکتی (0٫015=P) تنها در گروه درمان بهبود یافت. تانسیون عصب مدین (0٫001=P) و مقیاس وضعیت عملکردی (0٫004=P) در گروه درمان بهبودی بیشتری را نشان داد؛ اما اختلاف معناداری بین دو گروه از لحاظ سایر متغیرها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مدالیته های فیزیوتراپی و موبیلیزاسیون عصب هر یک تاثیر مفیدی بر یافته های ارزیابی ذهنی و فیزیکی سندرم تونل کارپ دارند. افزودن تکنیک های موبیلیزاسیون عصب به برنامه فیزیوتراپی معمول باعث افزایش اثرات سودمند درمانی می شود.
    کلیدواژگان: سندروم تونل کارپ، ارزیابی، فیزیوتراپی، موبیلیزاسیون عصب
  • بهنام اخباری، شهرزاد محمدی راد، مهیار صلواتی صفحه 84
    هدف
    هدف از این مطالعه، بررسی مروری تاثیرات روانی درد مثل ترس از درد و ترس از حرکت روی عملکرد بیماران مبتلا به دردهای عضلانی-اسکلتی و نتایج توانبخشی آنان است.
    روش بررسی
    مطالعه مروری
    یافته ها
    ترس احساسی همگانی و نیرومند است که می تواند تاثیر زیادی روی رفتار انسان داشته باشد.رفتارهای ناشی از ترس روی نتایج توانبخشی بیماران مبتلا به درد عضلانی-اسکلتی اثرات منفی دارند. تعدادی از مطالعات مقطعی ثابت کرده اند که ارتباط مثبتی بین ترس زیاد از درد و افزایش شدت درد و ناتوانی وجود دارد. همچنین مطالعات طولی متعددی نشان داده اند که ترس زیاد از درد مقدمه بروز نتایج بالینی ضعیف است. وجود عقاید و افکار مخاطره آمیز در بیمار، روی ترس از حرکت/آسیب مجدد تاثیر می گذارد. این ترس منجر به بروز رفتارهای احترازی، عدم کاربرد، افسردگی و ناتوانی در بیمار می شود. ثابت شده که ترس از حرکت روی نتیجه توانبخشی کمر درد حاد و مزمن، سندرم خستگی مزمن و سندرم فیبرومیالژیا تاثیر منفی دارد. در مجموع مطالعات اخیر نشان می دهند که فیزیوتراپیست ها هنگام توانبخشی افراد مبتلا به دردهای عضلانی-اسکلتی، نباید از نقش مهمی که ترس از درد و رفتارهای احترازی در عملکرد بیماران دارند، غافل شده و باید این عوامل رفتاری و شناختی را مورد ارزیابی قرار دهند. در حال حاضر شواهد زیادی مبنی بر ارزیابی ترس از درد در بیماران مبتلا به دردهای عضلانی-اسکلتی وجود دارد.ارزیابی و بررسی ترس از درد توسط پرسش نامه هایی صورت می گیرد که اعتبار و تکرارپذیری آنها در مطالعات مختلف اثبات شده است. در بررسی های اخیر نشان داده شده که علاوه بر پاسخهای احترازی ترس، پاسخهای تحملی که از طریق فعالیت بیش از حد فیزیکی منجر به درد مزمن می شوند نیز در تداوم درد نقش دارند.همانطور که در بیماران مبتلا به دردهای عضلانی-اسکلتی ترس از حرکت وجود دارد، در بیماران مبتلا به بیماری های استرس مزمن وجود ترس از تلاش فکری اثبات شده است.
    نتیجه گیری
    ترس از درد در برخی از بیماران می تواند به اندازه خود درد ناتوان کننده باشد. در نتیجه تلاش های دسته جمعی برای اصلاح تکنیک های ارزیابی و بررسی فعلی و گسترش مداخلات درمانی که بتوانند ترس از درد را بطور موثری کاهش دهند، لازم است.
    کلیدواژگان: باورهای احترازی ترس، ترس از حرکت، ترس از درد، درد عضلانی - اسکلتی
|
  • Samira Garmabi, Mohammad Ali Mohseni Bandpei, Iraj Abdollahi, Seyed Shafoddin Tabatabaei Page 8
    Objective
    Accurate assessment of lumbar range of motion is of great value for both evaluating lumbar functions and monitoring treatment progress. Recent research indicates that there is no general consensus on the most valid and reliable method of measuring spinal range of motion. The purpose of this study was to determine the intra-rater reliability of lumbar flexion and extension measurements (within-day and between-days) using the dual inclinometer technique.
    Materials and Methods
    Lumbar flexion and extension of 22 women (14 healthy and 8 with low back pain)، were measured by the same examiner on three occasions. The first two measurements were taken with half an hour apart on the first occasion to assess the within-day reliability and the third measurement was taken one week later to assess the between-days reliability.
    Results
    Within-day lumbar lordosis، flexion and extension measurements using dual inclinometer technique were shown to be very reliable with high Intraclass Correlation Coefficients (ICC) values (ICC were 98%، 77% and 69% for lordosis، flexion and extension measurements، respectively in healthy subjects and 94%، 95% and 69% for lordosis، flexion and extension measurements، respectively in patients group). Between-Days measurements also demonstrated high reliability with the high values of ICC (ICC were 96%، 70% and 67% for lordosis، flexion and extension measurements، in healthy subjects and 91%، 71% and 66% for lordosis، flexion and extension measurements، respectively in patients group).
    Conclusion
    The results indicated that، the dual inclinometer technique appears to be a highly reliable method for measuring lumbar lordosis، flexion and extension and can be used as a reliable tool in the assessment of lumbar range of motion and monitoring therapeutic interventions.
    Keywords: Range of Motion, Lumbar Lordosis, Low back pain, Reliability
  • Motahareh Hashem Boroojerdy, Amir Massoud Arab, Noureddin Karimi, Nahid Tahan Page 18
    Objective
    The purpose of this study was to determine the reliability of electromyography measurements of abdominal muscles activity during different manoeuvres (pelvic floor muscle (PFM) contraction، abdominal hollowing and abdominal bracing with and without PFM contraction) in subjects with and without chronic low back pain (LBP).
    Materials and Method
    In this methodology research 21 subjects (9 with LBP، 12 without LBP) who were selected simply & conveniently participated in the study. Abdominal muscle activation amplitude was assessed. Each maneuver was performed in triplicate and repeating of the test was done on the same day with a period of at least 30 minutes. Data were analyzed by Kolmogroff–Smirnoff test and Interclass correlation coefficient.
    Result
    The results showed high reliability for the muscle activation amplitude during abdominal hollowing with and without pelvic floor muscle contraction and isolation pelvic floor muscle contraction and abdominal bracing (ICC=80–90). Also moderate reliability in abdominal bracing with pelvic floor muscle contraction (ICC=70–80).
    Conclusion
    Electromyography is a reliable method for assessment of voluntary and automatic activity of abdominal muscles during different conditions.
    Keywords: Low back pain, Pelvic floor muscles, abdominal muscle, Electromyography Reliability
  • Afsoon Nodehi Moghadam, Aylar Niknahad, Mahyar Salavati, Anooshiravan Kazemnazhad Page 26
    Objective
    The aim of this study was to achieve a reliable tool for measuring health related quality of life among Iranians with shoulder pain and disability.
    Materials and Methods
    Through a non-experimental methodology study، four shoulder patient-centered outcome scores were translated and adapted culturally to Persian language. A total of 126 male and female patients with shoulder pain and disability were selected for examination of test –retest reliability of Iranian versions of shoulder outcome scores. The data was analyzed for evaluations of test –retest reliability، subscale and item internal consistency.
    Results
    Internal consistency which was calculated by Cronbach α was high for almost all the subscales (at least 0. 7). Item internal consistency after correction for overlap was higher than optimal value (0. 4)، which demonstrated good item internal consistency. Test-retest reliability results showed that all the Persian versions of questioners’ subscales had good reliability.
    Conclusion
    With the preparation of Persian versions of shoulder pain and disability outcome scores، some multidimensional instruments are available now to measure health status as well as therapeutic effects in patients with shoulder pain and disability.
    Keywords: Shoulder Patient–Centered Outcome Scores, Cultural Adaptation, Translation
  • Mohsen Amiri, Mahyar Salavati, Farhad Rafiei, Asghar Norasteh Page 33
    Objective
    In a non-experimental، case-control study the abdominal muscles activities during abdominal hollowing exercise in supine and four points kneeling position were investigated in males suffering from non-specific chronic low back pain compare with healthy volunteers. Methods & Materials: Twenty males suffering from non-specific chronic low back pain (mean age 39. 9 years) and twenty healthy subjects (mean age 37. 8 years، male) performed abdominal hollowing exercise in supine and four point kneeling position. The randomized task order were carried out three times in each position with one minute rest between attempts. Thickens of the right abdominal muscle was measured using a 7. 5 MHz linear ultrasonography probe in both positions at end of quiet inspiration and mean of three measures was recorded. Changes of abdominal muscle thickness were expressed in percentage of muscle resting thickness. Transverse abdominus activity was isolated from activity of internal oblique muscle.
    Results
    There was significantly less increase of transversus abdominus thickness in patients compare with healthy group across both positions. Ratio of internal oblique thickness compare with transversus abdominus was significantly lower in healthy group. Changes of transversus abdominus thickness in supine position were significantly greater in patients، although changes of internal oblique thickness and its ratio were significantly greater in four point kneeling position.
    Conclusion
    It is difficult for non-specific chronic low back pain patients to isolate contraction of transversus abdominus from internal oblique muscle during abdominal hollowing exercise in four point kneeling position in comparison with supine position.
    Keywords: Abdominal muscles, Ultrasonography, Abdominal hollowing exercise
  • Farhad Rezazadeh, Reza Rajabi, Nouredin Karimi, Shirin Aali, Aidin Valizadeh Page 41
    Objectives
    This study was designed to compare vastus medialis oblique (VMO): vastus lateralis longus (VLL) electromyographic intensity ratio during squat with hip adduction in athletes with and without patellofemoral pain syndrome (PFPS).
    Materials and Methods
    In this non-experimental and case-control study، 16 male athletes with PFPS were selected purposefully and 16 healthy male athletes aged 18-30 years from national teams (Volleyball، Handball and Taekwondo) were matched based on variables such as weight، height، age، dominancy. All subjects selected based on inclusion and exclusion criteria. EMG activity of VMO and VLL muscles was recorded by surface electrodes with Telemetric EMG System at 15، 30 and 45 degrees of squat and VMO: VLL ratio was calculated. One way ANOVA was used to compare these muscles ratio between two groups.
    Results
    The ratio of VMO: VLL in both groups with and without PFPS in almost all angles were lower than one. However، healthy athletes had lower ratios. Also، there were no significant differences in VMO: VLL ratio at various angles.
    Conclusion
    It seems that sports activities prevent VMO weakening in athletes. However، VMO: VLL ratio in athletes with and without patellofemoral pain does not influence by this syndrome.
    Keywords: Electromyography, Athlete, patellofemoral pain syndrome
  • Farhad Rezazadeh, Kamran Ezzati, Nouredin Karimi, Azam Mahmoodpoor, Aidin Valizadeh Page 49
    Objective
    The aim at this study was the comparison of balance indices between professional athletes with patellofemoral pain syndrome (PFPS) and healthy athletes.
    Materials and Methods
    In this comparative and Case-Control study،16 national teams’ male athletes who were selected purposefullyand 16 healthy national teams’ male athletes who were matched based on variables such as weight، height، age، sport، predominance of the lower limbs، have participated. The Biodex balance system was utilized to assess postural balance as overall stability، anterior-posterior and mediolateral stability indices in open and blind conditions on dominant limb. The K-S test has been used to examine the normality of distribution، while the independent T for comparing the target groups.
    Results
    There was a significant difference between two groups in the open situation only for the overall stability index (P<0. 05). In addition، there was a significant differences between the blind condition of both overall stability index (P<0. 004) and the anterior-posterior stability index (P<0. 01). There was no significant relationship between the other variables.
    Conclusion
    May be the dynamic stability indices in the athletes with PFPS have been distorted due to ineffectual activity of muscles.
    Keywords: Patellofemoral pain syndrome, Balance, Athlete
  • Fateme Ehsani, Iraj Abdollahi, Mohammad Ali Mohseni Bandpei Page 56
    Introduction
    The motor skill performance and learning in older adults are of a great importance. The primary purpose of this study was to determine whether older adult’s explicit knowledge effect on implicit learning and motor performance and which are typical for rehabilitation and skills acquired in older adults.
    Materials and Methods
    In this comparative study a serial reaction time task by using software was applied for studying implicit and explicit motor learning in 15 older adults received intentional and 15 older adults received incidental instruction in a randomly chosen. In this task 4 squares with different colors appeared on the monitor and subjects were asked to press its defined key immediately after observing it. In the first day subjects practiced 8 motor blocks (4 patterned blocks، then 2 random blocks and finally 2 patterned blocks). Two next day subjects practiced a retention test consisted of 2 patterned blocks. Implicit group were not provided with any explanation about the sequence of squares and explicit group receive explanation about the sequence of squares and blocks. All subjects were right handed and no history of neurologic disease or musculoskeletal dysfunction. Date was analyzed by Independent T test and ANOVA.
    Results
    The results indicated that Block time differences of second block with eight and tenth blocks (two next days) were significant and similar in both groups. Final stage of Task (7-10 blocks) was significant slower in explicit than implicit groups that show significant higher learning in implicit groups but no difference in performance improvement with explicit groups (P<0. 001).
    Conclusion
    High motor learning (defined as stable decrease of block times) in implicit older adults group shows explicit knowledge was enabled negative effects on implicit learning، although implicit and explicit groups wasn’t significant difference performance.
    Keywords: Older adults, Explicit knowledge, Learning, Task performance
  • Yahya Sokhanguei, Iraj Abdollahi, Mahmood Kazemdokht, Masoud Karimlou, Zahedeh Khanlari Page 64
    Objective

    The purpose of this study is to decrease the amount of error when measuring Q–angles using a goniometer by the new method، a private system developed at the I. R''s university of social welfare & rehabilitation sciences (USWR) by Investigator.

    Materials and Methods

    Fourty subjects with Eighty healthy knees participated in this methodologic study. One investigator participated in data collection who is a licensed physical therapist and has over 6 years of clinical experience in orthopedic physical therapy. He has designed and experienced with new method and computer program. Quadriceps angles measured bilaterally for 40 subjects were recorded. Reliability and validity with new method of the measurements were calculated with Intraclass Correlation Coefficient (ICC) & Repeated Measurement for new method and compared it''s result with goniometry in contrast with radiography.

    Results

    The ICC for measuring Q-angle with a new method versus the radiography was 0. 935، while the ICC for measuring Q-angle with the goniometry versus the radiography was 0. 696. The ICC between measures three times obtained with a New Method was 0. 974.

    Conclusion

    There is a high association between measures of Q-angle obtained with a new method compared to those obtained with radiography while this association for goniometry is low. Intratester reliability for new method is good and this method can applied as a good measurement method of Q angle.

    Keywords: Q–angle, measurement, Radiography, Goniometry
  • Ghadamali Talebi, Mir Ali Eteraf Oskouei, Seyed Kazem Shakouri Page 74
    Objective
    Neuromobilization techniques have been recently put forward in physiotherapy of carpal tunnel syndrome. The aim of this study was to assess the effect of neuromobilization on different aspects of evaluation including subjective، physical، and electrophysiological findings in CTS.
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial study، 20 patients with carpal tunnel syndrome (32 hands) were assigned into two groups; treatment and control group. In both groups، the patients received the physiotherapy modalities including the rest splint، TENS، and therapeutic ultrasound for 4 weeks. In addition to the physiotherapy modalities، the patients in treatment group received the neuromobilization techniques. The symptoms severity scale، visual analogue scale، functional status scale، Phalen''s sign، median nerve tension test، and median nerve sensory and motor distal latency were assessed. Data were analyzed by Kolmogrolf-Sminolf، Paired T and Independent T and Mc nemar tests.
    Results
    There was a significant improvement in symptoms severity scale، visual analogue scale، median nerve tension test، and Phalen''s sing in both groups (P<0. 05). However، the functional status scale (P<0. 001) and median nerve motor distal latency (P=0. 015) were significantly improved only in the treatment group who received the neuromobilization. There was no significant difference between two groups in any other parameters (P>0. 05)، except that the median nerve tension test (P<0. 001) and functional status scale (P=0. 004) was improved in the treatment group (P=0. 023).
    Conclusion
    Physiotherapy modalities and neuromobilization itself have positive effects on hand symptoms and the finding of physical examination. Thus، we suggest adding the neuromobilization techniques into the physiotherapy modalities in patients with carpal tunnel syndrome.
    Keywords: Carpal tunnel syndrome, Evaluation, Physical therapy, Neuromobilization
  • Behnam Akhbari, Sharzad Mohammadirad, Mahyar Salavati Page 84
    Objective
    To investigate and review psychological influences of pain such as kinesiophobia and pain-related fear on patients with musculoskeletal pain and on rehabilitation outcomes.
    Discussion
    Fear is a universal and powerful emotion and، as a result، it can have a profound impact on human behavior. the fear-motivated behavior has the potential to adversely impact rehabilitation outcomes for patients with musculoskeletal pain. cross-sectional studies consistently documented a positive association between elevated pain-related fear and increased pain intensity and disability. in addition، several longitudinal studies indicated that elevated pain-related fear is a precursor to poor clinical outcomes. existence of catastrophizing in patients effect on the fear of movement/ (re) injury. this fear contributes to avoidance behaviors and subsequent disuse، depression، and disability. it has been established that kinesiophobia plays a negative role in the outcome of the rehabilitation of acute and chronic low back pain، chronic fatigue syndrome and fibromyalgia syndrome. collectively، the recent studies suggest that physical therapists should consider the role of pain-related fear and avoidance behaviors in patients'' function and they should assess these cognitive and behavioral factors. or (physical therapists should assess pain-related fear when rehabilitating certain individuals with musculoskeletal pain.) currently، there is a lot of evidence for the assessment of pain-related fear in patients with musculoskeletal pain. self-report questionnaires are readily available for assessment and investigation of pain-related fear and several studies have found support for their validity and reliability. recent research indicated that besides fear-avoidance responses، endurance-related responses lead to chronic pain via physical overload. the existence of mental kinesiophobia has been established in patients with chronic stress complaints، and this concept is as relevant as the concept of kinesiophobia for back pain patients. For certain patients، fear of pain can be as disabling as pain itself. in conclusion، collaborative efforts are necessary to refine current screening techniques and develop interventions that effectively reduce pain-related fear.
    Keywords: Fear, avoidance beliefs, Kinesiophobia, Musculoskeletal pain, Pain, related fear