فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 55، زمستان 1392)

  • ویژه نامه مطالعات اعتیاد
  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد نجفی، علی فرهودیان، مرضیه علیوندی وفا، حامد اختیاری، امید مساح* صفحات 9-14
    هدف
    افراد برای فرار از فشار های روانی، ممکن است به انکار وجود آنها به هر وسیله ممکن بپردازند. در این صورت با آگاهی و اصرار، به انجام رفتار های پرخطر (از قبیل مصرف مواد و تزریق آن در افراد معتاد) گرایش پیدا می کنند. عدم توانایی در حل مشکلات و درگیری های هیجانی، منجر به بروز رفتار های پرخطر در افراد معتاد می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط سابقه رفتار های مخاطره آمیز (سابقهٔ زندان و تزریق مواد)، با میزان تنظیم هیجان در مصرف کننده های مت آمفتامین مراجعه کننده به مراکز درمانی بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مورد-شاهدی تعداد 60نفر از مصرف کننده های مت آمفتامین مراجعه کننده به مراکز درمانی دردسترس (کلینیک درمان با داروهای آگونیست، کمپ و گروه های خودیاری و انجمن معتادان گمنام) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات جمعیت شناختی و سابقه رفتار های مخاطره آمیز در این گروه اخذ گردید. برای به دست آوردن نمره تنظیم هیجانی از پرسشنامه شناختی تنظیم هیجان (CERQ) استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون آنالیز واریانس چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که تفاوت دو گروه دارای رفتار مخاطره آمیز و بدون رفتار مخاطره آمیز در هیچ یک از خرده مقیاس های پرسشنامه شناختی تنظیم هیجان معنادار نمی باشد.
    نتیجه گیری
    ارتباط معناداری بین توانایی تنظیم هیجانی و خرده مقیاس های آن با ارتکاب رفتارهای مخاطره آمیز زندان و تزریق مواد در مصرف کنندگان مت آمفتامین دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، رفتارهای مخاطره آمیز، مت آمفتامین، زندان، تزریق مواد
  • حمید خاکباز، حوریه کرمی، عبدالله شفیع آبادی، مرتضی مالمیر، محمدحسن فرهادی* صفحات 15-20
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه افسردگی، اضطراب، استرس، با پرخاشگری در افراد وابسته به مصرف مواد مخدر بود.
    روش بررسی
    مطالعه تحلیلی حاضر از نوع تعیین همبستگی است و نمونه پژوهش، 110 نفر از افراد وابسته به مصرف مواد مخدر در سال 1391 بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار این پژوهش عبارت بود از: مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس داس و پرسشنامه پرخاشگری باس و پری. تحلیل داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری انجام شد.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون رابطه معناداری را بین افسردگی، اضطراب، و استرس با پرخاشگری نشان داد (افسردگی با پرخاشگری 0٫828=r، اضطراب با پرخاشگری 0٫793=r، و استرس با پرخاشگری 0٫775=r؛ 0٫0005>P). همچنین، افسردگی با سطح معناداری (0٫0005P<) و استرس با سطح معناداری (0٫05P<) پیش بینی کنندگی معناداری را با پرخاشگری نشان دادند، ولی اضطراب پیش بینی کننده معناداری نبود (0٫05P>).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که بین افسردگی، اضطراب، استرس با پرخاشگری در افراد وابسته به مصرف مواد مخدر رابطه وجود دارد. این مطالعه پیشنهاد می کند مراکز درمان اعتیاد و کلینیک های روانشناختی، هم ابتلایی مصرف مواد مخدر با دیگر اختلالات روانی را در افراد وابسته به مواد در نظر داشته باشند و نسبت به درمان آنها نیز اقدام شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، پرخاشگری، مواد مخدر
  • سجاد بشرپور، علیرضا جعفرتبار، محمد نریمانی، امید مساح* صفحات 21-29
    هدف
    انگیزش درمان عنصری کلیدی در درمان و بهبودی از اختلالات مصرف مواد می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ادراک خطر و خودتاملی در پیش بینی انگیزش درمان افراد وابسته به مواد انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش پیمایشی از طریق تعیین همبستگی انجام شد. کلیه افراد دارای وابستگی به مواد که در نیمه اول سال 1392 به مراکز ترک اعتیاد شهر اردبیل مراجعه کرده و تحت درمان بودند جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 140 نفر از این افراد به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده و به پرسش نامه های ادراک خطر، خودتاملی و انگیزش درمان پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از آزمونهای همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که انگیزش درمان با ادراک خطر مصرف داروی محرک (0٫26=r؛ 0٫003>P)، خطر رفتار پرخاشگری (0٫47=r؛ 0٫001>P)، خطر فعالیت های ورزشی (0٫21=r؛ 0٫015>P)، خطر شکست تحصیلی و شغلی (0٫68=r؛ 0٫001>P)، خطر رفتار جنسی (0٫31=r؛ 0٫001>P) و خطر می بارگی (0٫43=r؛ 0٫001>P) رابطه مثبت دارد. همچنین انگیزش درمان با نمره کلی خودتاملی (0٫24=r؛ 0٫006>P) و نیاز به خودتاملی (0٫42=r؛ 0٫001>P) رابطه مثبت داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد 50 درصد از واریانس انگیزش درمان به وسیله ادراک خطر و 19 درصد آن به وسیله خودتاملی تبیین می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که ادراک بالای خطرات رفتاری ناشی از مصرف دارو و توانایی بالای خود تاملی می توانند به صورت معنی داری انگیزش درمان و آمادگی افراد وابسته به مواد برای تغییر را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: ادراک خطر، خودتاملی، انگیزش درمان، وابستگی به مواد
  • محمود توکلی*، لیلا محمدی، مسیب یارمحمدی، علی فرهودیان، فیروزه جعفری، محمدحسن فرهادی صفحات 30-37
    هدف
    هدف مطالعه بررسی وضعیت و روند سوءمصرف مواد در زنان ایرانی مبتلا به اختلال وابستگی به مواد بود.
    روش بررسی
    مطالعه کیفی و توصیفی است. از بین زنان مصرف کننده مواد که جهت درمان و بازتوانی به کلینیک های دولتی، خصوصی و خیریه مراجعه نموده اند به صورت تصادفی نمونه ای 30نفره، که حداقل 2 سال واجد معیار تشخیصی وابستگی به مواد بودند، انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند.
    یافته ها
    محدوده سنی 26تا30 سال اوج مصرف مواد در زنان است که ماده مصرفی طی یکماه قبلی از مراجعه برای درمان، کراک ٪60، شیشه ٪46٫6، میزان مصرف برحسب گرم روزانه 1تا1٫5 گرم است. روش مصرف ٪80کشیدنی، ٪6٫7 استنشاقی و ٪13٫3 تزریق بود. ٪73٫3 مواد مصرفی خود را تغییر داده اند. علت تغییر نوع ماده مصرفی کسب لذت بیشتر و شایع ترین علت شروع مصرف مواد، اعتیاد همسر و بیشترین الگوی درمانی قبلی، پزشکی و طبی بود.
    نتیجه گیری
    روند سو ءمصرف مواد در زنان بسیارخطرناکتر و متفاوت از مردان است. زنان در طول دوره اعتیاد حمایت کمتری از نظر مالی و عاطفی از همسر و اعضای خانواده و اجتماع دریافت می کنند. تغییر الگوی سوءمصرف مواد در زنان نسبت به سالهای گذشته و افزایش شیوع سوءمصرف مواد صنعتی و کاهش سن ابتلا در زنان از نتایج این پژوهش است.
    کلیدواژگان: روند مصرف، زنان، مواد، وابستگی
  • یونس دوستیان، عبدالله شفیع آبادی، سید محمد کلانتر کوشه، امید مساح* صفحات 38-48
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات بر افزایش خودکارآمدی در افراد وابسته به مواد افیونی انجام شده است.
    روش بررسی
    در یک طرح آزمایشی، 30نفر از افراد وابسته به مواد افیونی مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد خرم-آباد، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تخصیص یافتند. گروه آزمایش به مدت 12جلسه 2ساعته، تحت درمان شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات قرار گرفتند. دو گروه در آغاز و پایان درمان، پرسشنامه خودکارآمدی را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها، از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    بین دو گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری در میزان خودکارآمدی وجود داشت (0٫01P<، 41٫377 F=).
    نتیجه گیری
    رویکرد درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات بر افزایش خودکارآمدی در افراد وابسته به مواد افیونی مؤثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، مدل مارلات، خودکارآمدی، وابستگی به مواد
  • مسیب یارمحمدی واصل*، احمد بیات، محمود توکلی، علی فرهودیان، محمدحسن فرهادی، فاطمه شریفی صفحات 49-58
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر درمان نگهدارنده با متادون بر سلامت روان دریافت کنندگان خدمات کاهش آسیب در مرکز گذری شهر همدان بود.
    روش بررسی
    روش تحقیق روش شبه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 200نفر بود که 60نفر (30نفر دریافت کننده متادون و 30نفر دریافت کننده خدمات کاهش آسیب) از آنها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون SCL 90 بدست آمد و توسط آزمون تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سلامت روان دریافت کنندگان متادون و خدمات کاهش آسیب تفاوت معناداری وجود دارد و سلامت روان دریافت کنندگان متادون بالاتر از دریافت کنندگان خدمات کاهش آسیب بود (0٫001>P).
    نتیجه گیری
    مطابق این نتایج روش درمان نگهدارنده با متادون در درمان اعتیاد موثرتر از خدمات کاهش آسیب به تنهایی است و این درمان موجب بهبود سلامت روان مراجعان می شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، درمان نگهدارنده با متادون، مرکز گذری، کاهش آسیب
  • علی اکبر ابراهیمی*، بیتا آگاهی، امید مساح، علی فرهودیان صفحات 59-66
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه مصون سازی کودکان پیش دبستانی در برابر مواد اعتیادآور در مراکز پیش دبستانی شهر اصفهان اجرا گردید.
    روش بررسی
    به منظور دست یابی به هدف فوق، 60 کودک از مهدکودک های شهر اصفهان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با طرح پژوهشی شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون در دو گروه آزمایش، کنترل گمارده شدند. مداخلات مربوط به برنامه مصون سازی (بسته آموزشی کادو) بر روی گروه آزمایش انجام گرفت. آزمون مورد استفاده در این پژوهش چک لیست محقق ساخته ارزیابی دانش، عواطف و رفتار نسبت به مواد اعتیادآور درکودکان پیش دبستانی بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از مداخله به طور معناداری دانش کودکان افزایش یافت؛ نگرش و عواطف شان به مواد اعتیادآور و فعالیتهای مخاطره آمیز منفی شد و نسبت به آن رفتار ابرازی و اجتنابی داشتند.
    نتیجه گیری
    مطابق یافته های فوق بسته آموزشی برنامه مصون سازی بر کودکان پیش دبستانی در برابر مواد اعتیاد آور اثربخش است.
    کلیدواژگان: برنامه مصون سازی، مواد اعتیادآور، کودکان پیش دبستانی
  • سیدعلی سینا رحیمی، نیما قربانی، حسن رفیعی، علی فرهودیان، لیلا سلیمانی نیا، امید مساح* صفحات 67-74
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط ویژگی های شخصیتی با مصرف مواد در دانشجویان دانشگاه های تهران صورت گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر در قالب طرح های همبستگی و از نوع مطالعات پیش بینی می باشد. نمونه مورد پژوهش دربرگیرنده 914 دانشجو با میانگین سنی 23٫13 سال است که در یکی از دانشگاه های شهر تهران در مقاطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل بوده و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. به منظور جمع آوری اطلاعات موردنیاز از پرسشنامه های پنج عامل بزرگ شخصیت (گولدبرگ،1999) و پرسشنامه رفتارهای پرخطر بررسی ملی رفتارهای پرخطر دانشجویان امریکا(NCHRBS) نسخه 2007 استفاده شد. متغیر ملاک یا وابسته عبارت است از «مصرف مواد» و عوامل شخصیتی، متغیرهای پیش بین یا مستقل را تشکیل می دهند. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    مصرف مواد با عوامل شخصیتی «توافق» و «گشودگی تجربی» همبستگی مثبت و با عوامل شخصیتی «برون گرایی»، «وظیفه شناسی» و «پایداری هیجانی» همبستگی منفی معنا دار نشان داد. در پیش بینی مصرف مواد متغیرهای «وظیفه شناسی»، «توافق»، «پایداری هیجانی» و «گشودگی تجربی» به ترتیب از بیشترین نقش برخوردار هستند و مدل رگرسیون ارائه شده به طور کلی می تواند 45درصد از کل واریانس نمره مصرف مواد را تبیین نماید.
    نتیجه گیری
    عوامل شخصیتی دارای جنبه های تعیین کننده بر رفتار مصرف مواد است. همچنین با امکان پیش بینی مصرف مواد از روی صفات شخصیتی، می توان افراد درمعرض خطر را شناسایی و مداخلات پیشگیرانه را بر آنها متمرکز کرد.
    کلیدواژگان: مصرف مواد، ویژگی های شخصیتی، دانشجویان
  • مهدیه احمدی*، مهدی شیخنا، فیروزه جعفری، حمیدرضا خانکه، پوریا رضاسلطانی، رباب تیموری، محمدحسن فرهادی، سوسن صالحی صفحات 75-82
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه شاخص های کیفیت زندگی در مراقبان بیمار اسکیزوفرنیک (با وابستگی به مواد و بدون وابستگی بدون مواد) در مرکز روانپزشکی رازی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی حجم نمونه ای 30نفره از دو گروه مراقبان بیماران اسکیزوفرنیک مبتلا و غیرمبتلا به سوءمصرف مواد به طور ساده و دردسترس از بیماران مرکز روانپزشکی رازی انتخاب شدند. کیفیت زندگی آنها با پرسشنامه کیفیت زندگی WHO سنجیده و نتایج با آزمون تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج کلی پژوهش حاضر نشان داد که کیفیت زندگی در تمامی ابعاد آن در مراقب بیمار اسکیزوفرنیک غیروابسته به مواد و مراقب بیمار اسکیزوفرنیک وابسته به مواد مشابه می باشد. در دو گروه مراقبان، به دلیل درگیری های مکرر جسمی و روانی با بیمار شاخص سلامت جسمی پایین بوده، استیگمای ناشی از بیماری روانی باعث افت شاخص وضعیت اجتماعی و نیز شاخص مذهبی شده و در عوض میانگین سایر شاخص های کیفیت زندگی (وضعیت محیطی، وضعیت استقلال) به دلیل تلاش های مکرر اجتماعی و محیطی خانواده ها در زمینه کمک خواهی برای حل مسائل شان بالا رفته است.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد اعتیاد به مواد در بیماران اسکیزوفرنیک تاثیری بر کیفیت زندگی مراقبان آنها نداشته باشد.
    کلیدواژگان: مراقب، بیمار اسکیزوفرنیک وابسته به مواد، وابستگی به مواد، کیفیت زندگی
  • زهرا کرمی*، علیرضا پیرخائفی، امین الله کوثرنیا، امید مساح، علی فرهودیان صفحات 83-90
    هدف
    بررسی و مقایسه ویژگی های شخصیتی بر اساس ابعاد سرشت و منش در معتادان مصرف کنندهٔ مواد افیونی و محرک با کنترل سن هدف این پژوهش بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی مقایسه ای تعداد 115نفر (91نفر مصرف کننده مواد افیونی و 24نفر مصرف کننده مواد محرک) از افراد مراجعه کننده به مراکز درمان سوءمصرف مواد (کلینیک های درمان با داروهای آگونیست)، کمپ ها و گروه های خودیاری و انجمن معتادان گمنام شهر یاسوج، با روش نمونه گیری ساده و در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه شخصیتی سرشت و منش (TCI) بود. داده ها با استفاده از آزمون های لوین، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در ابعاد نوجویی، آسیب پرهیزی، پشتکار، همکاری، خودراهبری، خودفراروی در مصرف کنندگان مواد افیونی و محرک تفاوت معنادار وجود دارد و در تمام مقیاس های فوق میانگین نمره درمواد محرک بالاتر از مواد افیونی بوده است. از نظر سن اختلاف معناداری بین دو گروه در این مؤلفه ها وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس میانگین نمرات سرشت و منش، وجود و بروز ویژگی های شخصیتی خاص که نشانگر اختلالات شخصیتی مرتبط هستند، در بین مصرف کنندگان مواد قابل تشخیص و پیش بینی است. این موضوع در پیشگیری و درمان بیماری اعتیاد حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت، ویژگی های شخصیتی، ابعاد سرشت و منش، مواد افیونی، مواد محرک
  • حوریه کرمی*، حمید خاکباز، فرامرز سهرابی، فرید براتی سده، محمدحسن فرهادی صفحات 91-99
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مدیریت خشم بر کاهش همسرآزاری و افزایش رضایت زناشویی افراد مبتلا به سوءمصرف مواد بود.
    روش بررسی
    طرح این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه افراد مبتلا به سوءمصرف مواد مخدر (مرد) در تهران در سال 1392بودند که برای درمان به مرکز ترک اعتیاد رهپویان رهایی مراجعه کرده بودند. نمونه این پژوهش عبارت بود از 12نفر از افراد مبتلا به سوءمصرف مواد مخدر که میزان بالایی از همسرآزاری را نشان داده بودند و همسران آنان که به صورت تصادفی انتخاب شده و نیمی از آنان در گروه آزمایش و نیمی دیگر در گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از: پرسشنامه همسرآزاری قهاری و همکاران و پرسشنامه رضامندی زناشویی اینریچ. داده ها با روش آماری تی اختلافی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پس آزمون نشان داد درمان شناختی-رفتاری گروهی مدیریت خشم باعث کاهش معنادار میزان همسرآزاری (0٫01P<) و افزایش رضامندی زناشویی (0٫05P< و 12٫36: F) در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی-رفتاری گروهی مدیریت خشم در کاهش همسرآزاری و افزایش رضامندی زناشویی افراد مبتلا به سوءمصرف مواد مخدر موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، همسرآزاری، رضامندی زناشویی، سوءمصرف مواد
  • سیده زینب موسوی، محمدحسن میرزامحمدی، امید مساح* صفحات 100-107
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی محتوای مناسب برای برنامه درسی پیشگیری از اعتیاد از نظر دانش آموزان و معلمان است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع پیمایشی است. به روش تصادفی خوشه ای، 210دبیر و 370دانش آموز از دانش آموزان دوره متوسطه (دختر و پسر) شهر همدان و دبیران دبیرستان های مربوطه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامهٔ محقق ساخته استفاده شد. در نهایت اطلاعات اخذشده از 363دانش آموز و 200دبیر با استفاده از آزمون های آماری مجذور خی، فریدمن و تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    بیشترین توافق برای محتوای مناسب درسی از نظر گروه ها به ترتیب مهارت های «نه» گفتن به خواسته های نامعقول دیگران، چگونگی تاثیر دوستان در ابتلا و پیشگیری از اعتیاد و مهارتهای تصمیم گیری و برقراری ارتباط با دیگران است. بین سه مولفه علل، آسیب و پیشگیری از اعتیاد از نظر اهمیت تفاوت معناداری وجود نداشت. بین نظرات گروه های مختلف (معلمان و دانش آموزان) و جنسیت مختلف تفاوت معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که از نظر معلمان و دانش آموزان مطرح کردن این مباحث در کتب درسی دوره متوسطه مناسب است. اما برای مطرح شدن آن باید روی مباحثی که بیشترین میزان توافق بر سر آن وجود دارد تاکید شود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، اعتیاد، پیشگیری، علل، آسیبها
  • ابراهیم ایجابی، مسعود کریملو*، مهدی رهگذر، محمود توکلی صفحات 108-116
    هدف
    این مطالعه جهت ارزیابی و انتخاب مناسب ترین روش سم زدائی از بین چهار روش علامتی، روش داروی آگونیست (جایگزینی)، روش سم زدائی سریع و روش سم زدائی فوق سریع انجام شده است.
    روش بررسی
    سی فرد خبره چهار روش سم زدائی را از نظر هفت معیار ذکر شده در نظر گرفته و برای ارزیابی هر گزینه نسبت به هر معیار از مقیاس 1 تا 9 (مقیاس دو قطبی) استفاده کردند. پس از تشکیل ماتریس تصمیم گیری در یک فرآیند شش مرحل های تکنیک تاپسیس چهار روش سم زدائی را اولویت بندی کرده و مناسب ترین روش مشخص شد.
    یافته ها
    روش سم زدایی با داروی آگونیست (جایگزینی) نسبت به سایر روش ها، همزمان به معیار های مثبت نزدیک تر و از معیار های منفی دورتر است(0٫653446= Ci).
    نتیجه گیری
    مطابق یافته های این تحقیق، روش سم زدایی با داروی آگونیست (جایگزینی) مناسب ترین روش سم زدائی می باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، درمان اعتیاد، تاپسیس، سم زدایی
  • محسن روشن پژوه، محمدباقر صابری زفرقندی*، رکسانا میرکاظمی، علی شفیعی، حمید جمعه پور صفحات 117-122
    هدف
    جمهوری اسلامی ایران در چارچوب همکاری های دو و چند جانبه با دفتر مبارزه با مواد و جرم سازمان ملل و کشورهای همسایه ارائه خدمات پیشگیری از ویروس نقص ایمنی به پناهجویان افغان مصرف کننده مواد در ایران و پاکستان و بازگشتگان به افغانستان، را در قالب یک پروژه مشترک در دستور کار قرار داده است. در این پروژه خدمات امداد رسانی اجتماع محور از طریق همتا آموزی، ترویج و توزیع کاندوم، خدمات بهداشتی اولیه شامل درمان آبسه های عفونی، برنامه سرنگ و سوزن، درمان جایگزین مواد افیونی، ارجاع داوطلبانه به مراکز مشاوره و تست HIV، ارجاع در موارد خدمات درمان ضد ویروسی، خدمات روانی، اجتماعی و همچنین آزمایش و درمان سل، هپاتیت ث و هپاتیت ب به پناهندگان افغانی در ایران ارائه می شود.
    روش بررسی
    به منظور پایش و ارزیابی مرحله اول اجرایی این پروژه که در سال 1389 در شهرستان های مشهد و ورامین و در چهار مرکز گذری آغاز شد، به روشی کیفی، یک جلسه بحث گروهی متمرکز با شرکت ده نفر از کارشناسان، مجریان و مدیران اجرایی طرح در تاریخ 27 دی 1390 در محل اداره کل درمان و حمایت های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری تشکیل گردید. مقاله حاضر نقاط قوت و ضعف و چالش های این برنامه را با توجه به نظرات کارشناسان، مدیران و مجریان برنامه بررسی می نماید.
    یافته ها
    تغییرات مثبتی در جهت اهداف فوق حاصل شده است. ازجمله: افزایش آگاهی های پناه جویان، کاهش رفتارهای پرخطری مثل استفاده از سرنگ مشترک و ارتباطات جنسی لجام گسیخته، افزایش آزمایشات اچ آی وی و شناسایی ناقلین و ارجاع به مراکز درمانی.
    نتیجه گیری
    پروژه دفتر مبارزه با مواد و جرم سازمان ملل برای ارائه خدمات پیشگیری، درمانی و کاهش آسیب عفونت نقص ایمنی انسانی به پناه جویان افغانی مصرف کننده مواد در ایران و پاکستان و بازگشتگان به افغانستان پاسخی به چالش موجود در این زمینه است.
    کلیدواژگان: پیشگیری، کاهش آسیب، ویروس نقص ایمنی انسانی، پناه جو
|
  • Mohammad Najafi, Ali Farhoudian, Marziyeh Alivandi Vafa, Hamed Ekhtiari, Omid Massah * Pages 9-14
    Objective
    People may deny stress to get rid of it. In this case, they tend to exhibit high-risk behaviors. Inability to solve problems and emotional conflicts leads to high-risk behavior in addicts. This study was designed to investigate the relationship between risky behavior history (prison records and drug injection history) and emotion regulation in methamphetamine abusers.
    Materials and Methods
    In this case-control study, 60 methamphetamine users (13 people with prisons records and 11 people with drug injection history) were selected purposefully from persons who had been admitted to convenient treatment centers (MMT center, addiction treatment camp and self-help groups and Narcotics Anonymous). Demographic data and risky behavior history were gathered. The ‘Cognitive Emotion Regulation Questionnaire’ (CERQ) was used to assess emotion regulation. Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The findings revealed no significant difference in CERQ subscales between the groups.
    Conclusion
    There was no significant relationship between emotion regulation and risky behavior such as prison records and drug injection history in methamphetamine users.
    Keywords: Emotion regulation, Risky behavior, Methamphetamine, Prison, Drug injection
  • Hamid Khakbaz, Hurie Karami, Abdollah Shafiabadi, Morteza Malmir, Mohammad Hasan Farhadi * Pages 15-20
    Objective
    The aim of this study was to determine the relationship between ‘depression, anxiety and stress’ and aggression in people with drug dependence.
    Materials and Methods
    An analytical study was conducted to determine correlation. In 2013, 110 individuals with drug-dependence were selected conveniently as a sample group. Data were collected using the ‘Depression, Anxiety and Stress Scale’ (DASS) and the ‘Buss-Prey Aggression Questionnaire’. They were analyzed using descriptive statistics, Pearson’s correlation and multiple regression.
    Results
    Findings indicated significant correlations between ‘depression, anxiety and stress’ and aggression (depression & aggression r=0.828, anxiety & aggression r=0.793, stress & aggression r=0.775; p<0.0005). Depression (p<0.0005) and stress (p<0.05) showed significant predictiveness for aggression, while anxiety did not significant predictiveness (p> 0.05).
    Conclusions
    The results showed that depression, anxiety, and stress were associated with aggression in people with drug dependence. This study suggests that addiction treatment centers and cognitive-behavior therapy clinics take into account the psychological co-morbidities present in drug-dependent individuals and attempt to treat them too.
    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Aggression, Drugs
  • Sajjad Basharpoor, Alireza Jafartabar, Mohammad Narimani, Omid Massah * Pages 21-29
    Objective
    Motivation for treatment is a key element in treatment and recovery of substance abuse disorders. The current study was conducted to investigate the role of risk perception and self- reflection in prediction of motivation for treatment in people with substance dependence.
    Materials and Methods
    This survey study was conducted to determine correlation. The statistical population of this study comprised all those with substance dependence who were referring to Ardabil’s addiction treatment centers in the second half of 1392. One hundred and forty people were selected from this population through multistage random cluster sampling. They were asked to complete the questionnaires of risk perception, self- reflection and motivation for treatment. Data were analyzed using Pearson’s correlation and multivariate regression tests.
    Results
    motivation for treatment was positively associated with risk of drug abuse (r=0/26; p<0/003), risk of aggressive behavior (r=0/47; p<0/001), Risk of sports activities (r=0/21; p<0/015), risk of academic and professional failures (r=0/68; p<0/001), risk of sexual activity (r=0/31; p<0/001), and risk of heavy drinking (r=0/43; p<0/001). It was also positively associated with the total score of self-reflection and insight (r=0/24); p<0/006) and the need to self-reflect (r=0/42; p<0/001). Fifty percent variance of motivation for treatment was explained by risk perception and 19% was explained by self-reflection in the multiple regression analysis results.
    Conclusion
    The results of this study demonstrate that high perceived risks of drug induced behavior and high ability for self-reflection can predict motivation for treatment and readiness for change in drug-dependent individuals.
    Keywords: Risk perception, Self, reflection, Treatment motivation, Drug dependence
  • Mahmood Tavakoli *, Leila Mohammadi, Mosayeb Yarmohammadi, Ali Farhoudian, Firoozeh Jafari, Mohammad Hasan Farhadi Pages 30-37
    Objectives
    The aim of this study was to evaluate the status of substance abuse and dependence among women addicts in Iran.
    Material and Methods
    A descriptive study was conducted on women addicts. Thirty individuals were selected from women who had referred to rehabilitation centers for treatment and had been formally recognized to have had a 2-year history of addiction. They were then interviewed with an open-ended inventory.
    Results
    Most women were in the age range of 26-30 years. Crack (60%) and methamphetamine (46.6%) were reportedly most abused. The amount daily abused was 1-1.5 grams. The method of abuse was smoking (80%), inhaling (6.7%), and injection (13.3%). About 73.3% of women switched their drugs in the short time. The cause of drug change was mostly hedonism, and the cause of addiction was mostly having an addict spouse.
    Conclusion
    The trend of drug abuse in women is more hazardous than in men, and is different too. Women addicts receive less emotional and financial support from their families and the society than their male counterparts. Among other results of this research are: changing patterns of substance abuse among women, their increased use of industrial substances, and earlier age of onset.
    Keywords: Dependency, Process of abuse, Substance, Women
  • Yoones Doostian, Abdollah Shafieabadi, Seyed Mohammad Kalantar Kooshe, Omid Massah * Pages 38-48
    Objective
    This study examined the effectiveness of Marlatt’s cognitive-behavioral model on increasing self-efficacy in opiate-dependents.
    Materials and Methods
    In a pilot project, 30 opiate-dependent clients of addiction clinics in Khorramabad were randomly assigned to study and control groups. The study group went through 12 sessions of cognitive behavioral therapy; an overall 24 hours. The control group did not receive any special treatment. All the participants completed the self-efficacy questionnaire at the beginning and end of treatment. Analysis of covariance was used to analyze data.
    Results
    Findings showed significant differences between the two groups after intervention.
    Conclusions
    According to the findings Marlatt’s cognitive behavioral model is effective in increasing self-efficacy in opiate-dependents.
    Keywords: Cognitive, behavioral treatment, Marlatt's model, Self, efficacy, Opiate, dependency
  • Mosayeb Yarmohammadi Vasel *, Ahmad Bayat, Mahmood Tavakoli, Ali Farhoudian, Mohammad Hasan Farhadi, Fatemeh Sharifi Pages 49-58
    Objective
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of methadone maintenance treatment (MMT) on the mental health of harm reduction services’ recipients in Hamedan’s drop-in centers (DIC).
    Materials and Methods
    This research was a quasi experimental study. The statistical population consisted of 200 subjects. Sixty individuals (30 MMT recipients and 30 harm reduction services’ recipients) were selected through convenient sampling. The data was collected with the SCL 90 Inventory. Data was analyzed with T-Test for independent groups.
    Results
    The findings showed significant differences between the mental health of MMT recipients and harm reduction services’ recipients in DIC. The mental health of MMT recipients was higher than harm reduction services’ recipients (P < 0/001).
    Conclusion
    In conclusion, MMT is more effective than harm reduction services (DIC) in improving clients’ mental health status.
    Keywords: Mental Health, Methadone Maintenance Treatment, Drap In Center, Harm Reduction
  • Aliakbar Ebrahimi *, Bita Agahi, Omid Massah, Ali Farhoudian Pages 59-66
    Objectives
    This study aimed to evaluate the effectiveness of the Immunization program against addictive drugs in Isfahan’s preschool centers.
    Materials and Methods
    To achieve the abovementioned objective, 60 children from preschool centers were selected through sampling. A quasi experimental pre-test post-test study was conducted. The Immunization Program (KADU packet) was administrated to the experimental group. The test used in this study was the ‘preschool children's knowledge, affects and behaviors toward addictive drugs’ checklist. Data were analyzed by Analysis of Covariance.
    Results
    According to the results, the Immunization program against addictive drugs in preschool children is effective.
    Conclusion
    The overall results of the study showed the Immunization program to be effective. It increased children's knowledge, changed their attitudes toward addictive drugs, and shaped avoidant and assertive behavior.
    Keywords: Immunization Program, Addictive Drug, Preschool Children
  • Seyed Ali Sina Rahimi, Nima Ghorbani, Hasan Rafiei, Ali Farhoudian, Leyla Soleymaninia, Omid Massah * Pages 67-74
    Objective
    This study was designed to examine the relationship between personality traits and substance use among college students in Tehran.
    Materials and Methods
    This was a correlational prediction study. Subjects were 914 bachelors or masters students with a mean age of 23.13 years, selected from one of Tehran’s universities through cluster sampling. The ‘Big Five Inventory’ (Goldberg, 1999) and risk behaviors questionnaire (National College Health Risk Behavior Survey, 2007) were used to collect data. The criterion or dependent variable was ‘substance use’ and ‘personality traits’ was the predictor or independent variable. Data was analyzed through multiple regression analysis.
    Results
    Substance use had a positive correlation with ‘Agreeableness’ and ‘Openness’ and a negative correlation with ‘Extraversion’, ‘Consciousness’ and ‘Emotional Stability’. ‘Consciousness’, ‘Agreeableness’, ‘Emotional Stability’ and ‘Openness’ were important variables in prediction of substance use. This regression model can explain 30% of the total variance of substance use score.
    Conclusions
    Results of this research indicate that personality variables are determinant factors of substance use. Likewise, with the possibility of prediction of substance use based upon personality traits, we can identify at risk individuals and focus on preventive interventions.
    Keywords: Substance use, Personality traits, College students
  • Mahdieh Ahmadi *, Mahdi Sheikhona, Firoozeh Jafari, Hamid Reza Khankeh, Pooria Rezasoltani, Robab Teymouri, Mohammad Hasan Farhadi, Soosan Salehi Pages 75-82
    Objectives
    The objective of this study was to assess and compare quality of life indicators in caregivers of schizophrenic patients with and without substance dependency in Razi Psychiatric Hospital.
    Materials and Methods
    In this analytical study, 30 persons per group (caregivers of substance-dependent and substance non-dependent schizophrenic patients) were selected from Razi Psychiatric Hospital through convenient sampling. Indicators of quality of life were measured by WHO Quality of Life Questionnaire and analyzed by independent t-test.
    Results
    The overall results of this study showed that all the dimensions of quality of life in caregivers of schizophrenic patients (with and without drug dependency) were similar. However, due to frequent physical and psychological disputes with the patient, Physical health indicators were low. Moreover, the Stigma associated with mental illness caused a decrease in social and religious indicators. On the other hand, other indicators of Quality of life (Environmental and Independency) had improved due to repeated efforts to seek help in solving their problems.
    Conclusion
    It seems that schizophrenic patients’ addiction does not affect caregivers’ quality of life indicators.
    Keywords: Caregiver, Addicted schizophrenic patient, Drug dependency, Quality of life
  • Zahra Karami *, Alireza Pirkhaefi, Aminollah Kowsarnia, Omid Massah, Ali Farhoodian Pages 83-90
    Objective
    The aim of this study was to compare personality traits based on the temperament and character inventory (TCI) in opiate and stimulant users of Yasuj.
    Materials and Methods
    In this descriptive –comparative study, 115 persons (91 opiate substance users and 24 stimulant substance users) were selected by simple and convenient sampling from persons who were admitted to substance abuse treatment centers (MMT centers), addiction treatment camps and self-help groups and Narcotics Anonymous (NA) of Yasuj. Subjects were controlled for age. The data collection tool was the ‘Temperament and Character Inventory’ (TCI). Data were analyzed by SPSS using Levene’s test, ANOVA and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    The findings showed significant differences in Novelty seeking, Harm avoidance, Persistence, Cooperativeness, Self-directiveness, and Self-transcendence between opiate and stimulant users. In all the abovementioned subscales the mean values of stimulants were higher than opiates. There were no significant differences in subscales of personality traits based on age.
    Conclusion
    Based on the mean values of the TCI, personality traits reflecting personality disorders are detectable and predictable in substance abusers. This is important in the prevention and treatment of addiction.
    Keywords: Personality disorders, Personality traits, Temperament, Character inventory, Opiate, Stimulants
  • Hurie Karami *, Hamid Khakbaz, Faramarz Sohrabi, Farid Barati Sedeh, Mohammad Hasan Farhadi Pages 91-99
    Objective
    The aim of the current study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral anger management group therapy for reducing wife abuse and increasing marital satisfaction in patients with substance abuse.
    Materials and Methods
    A quasi-experimental study was conducted using the pretest-posttest design. The statistical population included all men with substance abuse who were attending drug addiction treatment centers in Tehran in 2013. Twelve patients with drug abuse that showed high levels of wife abuse and their spouses were randomly selected and equally placed in the experimental (N=6) and control (N=6) groups. Data were collected using ‘Ghahari and colleagues’ Wife Abuse Inventory’ and ‘ENRICH Marital Satisfaction Scale’. Data were analyzed by T-tests and ANCOVA.
    Results
    Findings indicated that, compared with the control group, cognitive-behavioral group therapy for anger management significantly reduced levels of wife abuse (p<0/01) and increased marital satisfaction (p<0/05, F: 12/36) among the experimental group.
    Conclusion
    Cognitive-behavioral group therapy for anger management is effective in reducing wife abuse and increasing marital satisfaction in men with substance abuse.
    Keywords: Cognitive, behavioral therapy, Wife abuse, Marital satisfaction, Substance abuse
  • Seyedeh Zeynab Moosavi, Mohammad Hasan Mirzamohammadi, Omid Massah * Pages 100-107
    Objective
    To design appropriate content for an addiction-prevention curriculum from the viewpoint of teachers and students.
    Materials and Methods
    In this survey 370 male and female students and 210 teachers were selected from Hamedan’s high schools through clustered randomized sampling. Eventually, 363 students and 200 teachers participated in the study. Two researcher-made questionnaires were used for data collection. Data were analyzed with Chi-square, Friedman and independent T tests.
    Results
    The highest level of agreement reached on the content was on these skills, in order of importance: the ability to say ‘no’ to others’ unreasonable demands, awareness of how friends can influence the desire to start or avoid addiction, and the ability to make decisions and interact with others. There was no significant difference among the three factors of causes, harms and prevention and they were all reported to be of equal importance. However, having compared the means, significant differences were found between the two groups of teachers and students and also between males and females.
    Conclusion
    Teachers and students believed that the inclusion of drug education in high school textbooks is important, especially regarding the topics agreed.
    Keywords: Curriculum, Addiction, Prevention, Causes, Harms
  • Ebrahim Ijabi, Masoud Karimlo *, Mahdi Rahgozar, Mahmood Tavakoli Pages 108-116
    Objectives
    This paper aims at evaluating and selecting the most suitable detoxification method among the following four
    Methods
    symptom method, replacement method, rapid opiate detoxification and ultra-rapid opiate detoxification.
    Material and Methods
    Thirty experts considered the four detoxification methods and rated the 7 criteria on a 1-9 scale -basis. Then, after making a decision-making matrix, the four methods were prioritized and the best was chosen through the next six-stages of the TOPSIS technique.
    Results
    The replacement method was closer to positive criteria and more distant from negative ones in compare with other methods (Ci =0.653446).
    Conclusions
    According to these findings, the replacement method turned out to be the most suitable method of detoxification.
    Keywords: Addiction, Addiction Treatment, TOPSIS, Detoxification
  • Mohsenbagher Roshanpajouh, Mohammad Bagher Saberi Zafarghandi *, Roksana Mirkazemi, Ali Shafiei, Hamid Jomepoor Pages 117-122
    Objective
    The Islamic Republic of Iran has put prevention of HIV among drug abusing Afghan refugees in Iran and Pakistan and returnees to Afghanistan on its agenda in the form of a joint project and in the framework of its bi/multilateral collaborations with the United Nations Office on Crime and Drug Control and its neighboring countries. In this project, community based services are offered through: peer education, condom use promotion and distribution, primary health care, including treatment of infectious abscesses, needle and syringe programs, opiate replacement therapy, referral to voluntary counseling and HIV testing centers, referrals in cases of antiretroviral therapy, psychological, social and laboratory services, and, treatment of tuberculosis, hepatitis C and hepatitis B.
    Materials and Methods
    In order to monitor and evaluate the first implementation phase of this project that was conducted as a pilot in four DIC centers in Mashhad and Varamin, one year after initiation of the program in 2011, a focus group discussion was conducted. The FGD was conducted in the presence of 10 experts, directors and managers of this program on January 19th 2011 in the Administration Office of ‘Iran Drug Control Headquarters’ Treatment and Social Support Unit. The present paper is a qualitative assessment of the weaknesses, strengths, and challenges of the program, based on the experts’ views and opinions.
    Results
    Positive changes in these objectives are achieved, including: raising awareness of refugees, high risk behaviors reduction such as sharing needles and reducing risky sexual relationships, increasing HIV testing and identification of carriers and referring them to treatment centers.
    Conclusion
    The project of U.N. office on Crime and Drug Control is appropriate solution to the challenges on prevention and treatment services and harm reduction of addiction with an emphasis on HIV infection in Afghan refugees in Iran.
    Keywords: Prevention, Harm reduction, Human Immune Deficiency Virus, Refugee