فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عاطفه ابوترابی، فاطمه زارع زاده*، حسن سعیدی، مریم مالکی، شیما فردی پور صفحات 10-17
    هدف
    صافی کف پا، یکی از بدشکلی های رایج در کودکان به شمار می رود که در آن قوس طولی داخلی کاهش یا محو می شود و اگر در دوران کودکی درمان نشود، ممکن است در بزرگسالی سبب درد و دیگر مشکلات گردد. کفی و کفش طبی عموما برای درمان صافی کف پا در کودکان تجویز می گردد، اما تاثیر بیومکانیکی این وسایل هنوز واضح نیست. هدف این تحقیق مقایسه دو نوع مداخله ارتزی مرسوم در ایران شامل کفی فانکشنال و کفش طبی بر تعادل ایستایی با اندازه گیری جا به جایی مرکز فشار و سرعت نوسان آن در کودکان دچار صافی کف پای انعطاف پذیراست.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 30 کودک دچار صافی کف پا و 10 کودک سالم به منظور به دست آوردن داده های تعادل در کودکان نرمال با پوشیدن کفش و کفی طبی انجام شد. ابتدا کودکان بر روی صفحه نیروی دستگاه نروکام به صورت یک پا می ایستادند و سپس این کار را با پای مقابل انجام می دادند و میزان جا به جایی مرکز فشار و سرعت نوسان آن ثبت می گردید. آزمون آماری اندازه های تکراری جهت مقایسه مداخله اورتزها در هر فرد. و آزمون تی مستقل جهت مقایسه گروه دچار صافی ف پا با گروه سالم استفاده شد. همچنین جهت آنالیز آماری از نرم افزار اس پی اس نسخه 17 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که در گروه دچار کف پای صاف، کفی فانکشنال به همراه کفش معمولی و کفش طبی نسبت به حالت پابرهنه سبب کاهش معناداری در میزان جا به جایی مرکز فشار می شدند (05/0p<) و تفاوت معنی داری بین دو گروه کفش طبی و کفی فانکشنال با کفش معمولی وجود نداشت (085/0=.P). سرعت نوسان مرکز فشار در حالت پابرهنه بیشتر از حالت های دیگر بود، اما در مقایسه با کفش طبی در حالت کفی فانکشنال و کفش معمولی سرعت نوسان کاهش یافت (سطح معناداری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، تفاوت معناداری در تعادل بین پوشیدن کفش طبی و کفی فانکشنال به همراه کفش معمولی در حالت ایستادن بر روی یک پا وجود نداشت و با توجه به کاهش میزان جا به جایی مرکز فشار با کفی فانکشنال در مقایسه با کفش طبی و نیز عدم پذیرش کفش طبی توسط کودکان، به نظر رسد که تجویز کفی فانکشنال به همراه کفش معمولی می تواند تجویز مناسبی برای صافی کف پا کودکان باشد.
    کلیدواژگان: تعادل ایستایی، مرکز فشار، صافی کف پاانعطاف پذیر_ کفش طبی، کفی فانکشنال
  • آذین سلامتی*، سیدعلی حسینی، حجت الله حقگو صفحات 18-25
    زمینه
    پردازش نامناسب اطلاعات حسی بویژه حس وستیبولار در کودکان مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) باعث بروز رفتارهایی همچون بی توجهی و بیش فعالی در آنها میشود. در این تحقیق، تاثیر تحریکات تعادلی بر توجه دیداری کودکان ADHD7 تا 12 ساله با استفاده از ابزار IVA-PLUS-CPT (Integrated Visual and Auditory Continuous Performance Test)، مورد مطالعه قرار گرفت.
    هدف
    هدف تعیین تاثیر تحریکات وستیبولار بر توجه و اختصاصا توجه بینایی میباشد،تا با معرفی نتایج و نحوه اثربخشی این تحریکات که به شیوه رایج مورد استفاده توسط کاردرمانان، طراحی شده است، بتوانیم مسیر روشنی را در کاربرد تحریکات وستیبولار در کاردرمانی کودکان ADHD نمایان کنیم.
    روش بررسی
    تعداد30 کودک دارای تشخیص ADHD در دامنه سنی 7 تا 12 سال با غلبه دست راست و بهره هوشی نرمال (آزمون وکسلر) پس از کسب رضایت و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. هردو گروه، بمدت 10 جلسه، بصورت هفته ای دو بار به مدت 5 هفته در فعالیت های معمول کاردرمانی شرکت نمودند با این تفاوت که گروه مداخله تحریکات وستیبولار را نیز در زمان جلسات کاردرمانی طبق پروتکل تعیین شده، دریافت نموند. قبل و بعد از مداخله از تمامی شرکت کنندگان آزمون (IVA –PLUS-CPT) گرفته شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار16 SPSS تجزیه و تحلیل شده و تغییرات پس آزمون و پیش آزمون بین دو گروه نیز با آزمون t مستقل مقایسه شد.
    یافته ها
    تحریکات تعادلی منجر به تفاوت معنادار در متغیرهای توجه، توجه دیداری، شد(P<0/05) ولی در ارتباط با متغیر کنترل تکانه دیداری تفاوت دو گروه معنادار نبود(P>0/05).
    نتیجه گیری
    استفاده از تحریکات وستیبولار منجر به افزایش توجه دیداری کودکان ADHD می شود و لذا میتواند به عنوان تکنیک درمانی در درمان این کودکان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کاردرمانی، نقص توجه، بیش فعالی، وستیبولار، توجه بینایی
  • اکبر عطادخت*، نجمه جوکار کمال آبادی، طیبه حسینی کیاسری، سجاد بشرپور صفحات 26-35
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی نقش حمایت اجتماعی ادراک شده در پیش بینی اختلالات روانشناختی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و مقایسه آن با افراد عادی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه علی مقایسه ای، 49 نفر از بین معلولین جسمی حرکتی با روش نمونه گیری تصادفی ساده و 50 نفر غیرمعلول از بین افراد عادی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس(DASS-21) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده(MSPSS)، جمع آوری و با ابزار آماری خی دو، تحلیل واریانس یک عاملی و رگرسیون چندمتغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه معلولین جسمی حرکتی و افراد عادی از لحاظ استرس (05/0>P)، اضطراب، افسردگی و حمایت افراد مهم (01/0>P) تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین استرس افراد معلول، با حمایت افراد مهم و دوستان؛ افسردگی معلولین با حمایت افراد مهم، دوستان و خانواده و همچنین با نمره کل حمایت اجتماعی؛ و بالاخره اضطراب افراد معلول با حمایت افراد مهم، دوستان و خانواده رابطه معنی دار دارد (05/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که مدل های پیش-بینی استرس، افسردگی و اضطراب از روی حمایت اجتماعی ادراک شده در افراد معلول و نیز افراد عادی معنی دار است (01/ 0 p<).
    نتیجه گیری
    این نتایج تلویحاتی را درمورد پیشگیری از آسیب های اجتماعی و روانشناختی به دنبال داشته و در توانبخشی افراد معلول جسمی- حرکتی قابلیت کاربرد دارند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، افسردگی، اضطراب، استرس، معلول جسمی حرکتی
  • محمود شیخ، مرتضی همایون نیا*، ام البنین احمدی، سعید نظری، علیرضا همایونی صفحات 36-43
    هدف
    یکی از شایع ترین اختلالات در کودکان پیش از دبستان ناتوانایی های عصبی- روان شناختی است. اختلال در انجام حرکات ادراکی – حرکتی از نشانه های این ناتوانی در کودکان است. هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر فعالیت های بدنی منتخب بر مهارتهای ادراکی- حرکتی کودکان با ناتوانی های یادگیری عصبی- روان شناختی تحولی پیش از دبستان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه ی آماری در این پژوهش کلیه کودکان پیش دبستانی 5 تا 6 ساله مهد کودک ها و مراکز پیش دبستانی شهرستان بابل در سال1392 بود. برای انتخاب نمونه 120نفر از والدین کودکان پرسشنامه عصبی - روان شناختی کانرز را تکمیل کردند و 30 کودک به تصادف(ازطریق نمونه گیری در دسترس) از میان کودکانی که نمره ی بیشتری دراین پرسشنامه دریافت کردند و از شرایط حرکتی مناسب برخودار نبودند بعنوان ملاک ورود به تحقیق انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش قرار گرفتند. برنامه حرکتی منتخب در این تحقیق، برنامه حرکتی اسپارک بود که شامل فعالیت های تقویتی، بازی و ورزش برای کودکان است که به مدت 15 جلسه(هر جلسه 45 دقیقه و به مدت 35 روز) روی گروه آزمایشی اجرا شد. برای ارزیابی مهارتهای ادراکی- حرکتی کودکان از آزمون حرکتی لینکلن اوزرتسکی استفاده شد. داده ها با روش کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که برنامه حرکتی منتخب بر بهبود مهارتهای ادراکی- حرکتی کودکان دارای ناتوانایی های یادگیری عصب- روان شناختی موثر بود(05/0P<).تنها در مولفه سرعت حرکت تفاوت معناداری بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که انجام فعالیت های بدنی و ورزشی به عنوان بخش ضروری و اصلی برنامه روزانه این کودکان می تواند نتایج پرثمرتری برای آنها به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ناتواناییهای یادگیری عصبی، روانشناختی، مهارتهای ادراکی، حرکتی، فعالیت بدنی منتخب
  • محمود خدابخشی*، احمد ابراهیمی عطری، سیدعلی اکبر هاشمی جواهری، رضا خانزاده، مجید زندی صفحات 44-51
    مقدمه
    بنابه گزارش انجمن ملی ورزش دانشکده ای آمریکا اسپرین مچ پا ازآسیب های رایج دربین ورزشکاران رشته های توپی مختلف از جمله فوتسال و فوتبال و بسکتبال می باشد. که طبق محاسبات انجام شده 10 تا 30%کل آسیب های ورزشی و 80%آسیب های مچ پا را شامل می شود.
    هدف
    بررسی تاثیر تمرینات پروپریو سپتیو بر تعادل پویای بسکتبالیست های مبتلا به اسپرین مچ پا.
    روش شناسی: تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود که30 بسکتبالیست با دامنه سنی 22-18 سال که بطور تصادفی به دو گروه مساوی تجربی وکنترل تقسیم شدندو 5 هفته تمرینات پروپریو سپتیو را انجام دادند. ضمناتعادل پویای آزمودنی ها قبل و بعد از تمرینات با دستگاه تعادل سنج بایودکس اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه16 استفاده شد.
    یافته ها
    نمونه این پژوهش را مردان با میانگین سن (35/1 ±86/19)گروه تجربی و(23/1 ±66/19) سال گروه کنترل را تشکیل دادند. نتایج آزمون تی نشان داد که در گروه تجربی بعد از اجرای تمرینات پروپریوسپتیو نسبت به قبل از آن در نمره تعادل پویای (عمومی: 001/0P=،جانبی: 001/0P=، و قدامی- خلفی: 001/0P=) تفاوت معنادرای ایجاد شده ولی در گروه کنترل نمره تعادل پویا (عمومی: 550/0P=،،جانبی: 480/0P=، و قدامی- خلفی: 840/0P=) تفاوت معنادرای نبوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این تحقیق می توان برتوانبخشی صحیح وبه موقع ورزشکاران آسیب دیده از ناحیه مچ پا با تاکید بر تمرینات پروپریوسپتیوبرای جلوگیری از ناتوانی واسپرین مجددو همچنین بهبود پارامتراهای تعادل تاکید کرد.
    کلیدواژگان: تمرینات پروپریوسپتیو، تعادل پویا، اسپرین مزمن _
  • سحر پهلوان نشان، معصومه پورمحمدرضای تجریشی*، فیروزه ساجدی، امید شکری صفحات 52-63
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور تعیین اثر بخشی برنامه ایمن سازی روانی بر سبک اسناد بدبینانه دانش آموزان پسر با اختلال نارساخوانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه آزمایشی دارای طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل، از دانش آموزان پسر با اختلال نارساخوانی در مراکز اختلالات یادگیری شهر اصفهان، 30 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. بهره هوشی و توانایی خواندن دانش آموزان با استفاده از ماتریس های پیشرونده هوش ریون کودکان و آزمون خواندن به ترتیب اندازه گیری شد. سپس کودکان به پرسشنامه سبک های اسناد کودکان (CASQ) قبل و بعد از جلسات آموزشی پاسخ دادند. گروه آزمایش در 10 جلسه هفتگی آموزشی برنامه ایمن سازی روانی (2 جلسه در هفته؛ جلسه ای 60 دقیقه) شرکت کردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که برنامه ایمن سازی به طور معنادار (001/0P<) موجب کاهش سبک اسناد بدبینانه در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کاربرد مداخله ایمن سازی روانی می تواند به عنوان یک برنامه آموزشی و توانبخشی منجر به تغییر در باورهای بدبینانه دانش آموزان پسر دارای اختلال نارساخوانی شود.
    کلیدواژگان: اختلال نارساخوانی، دانش آموزان پسر، سبک اسناد بدبینانه، ایمن سازی روانی
  • حمیدرضا آزادی، علی طهماسبی* صفحات 64-71
    مقدمه
    فعالیت های خود مراقبتی به بخشی از فعالیتها اطلاق می شود که فرد به منظور حفظ خویشتن و کسب استقلال در زندگی روزمره اش انجام می دهد. یکی از آزمون های جامع در زمینه ارزیابی فعالیت مراقبت از خود آزمون PASS (Performance Assessment of Self-care Skills) است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی پایایی آزمون ارزیابی عملکردی مهارت های خود مراقبتی، در بیماران مبتلا به M.S (Multiple Sclerosis) است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه جهت بررسی پایایی، آزمون PASS بر روی تعداد 30 نفر از بیماران مبتلا به M.S در شهر تهران طی دو مرحله و با فاصله زمانی دو هفته اجرا شد. مراکز انجام پژوهش عبارت بودند از: مرکز جامع صرع و M.S سینا وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، مرکز نگهداری معلولین کهریزک: بخش M.S زنان و بخش M.S مردان، انجمن M.S ایران. جهت بررسی تکرارپذیری آزمون PASS از روش آماری ضریب ICC (Intraclass Correlation Coefficient) استفاده شد. تجزیه و تحلیل و توصیف اطلاعات بدست آمده توسط برنامه نرم افزاری SPSS-20 انجام شد.
    یافته ها
    پایایی آزمون PASS برای ارزیابی فعالیت های روزمره زندگی بیماران M.S بزرگسال در بعد استقلال 96/0، در بعد ایمنی 96/0 و در نتیجه 94 /0 است (001/ P<). پایایی آزمون PASS برای ارزیابی فعالیت های ابزاری زندگی روزمره بیماران M.S بزرگسال در بعد استقلال 96/0، در بعد ایمنی 98/0 و در بعد نتیجه 95/0است (001/ P<). پایایی آزمون PASS برای ارزیابی فعالیت های تحرک عملکردی بیماران M.S بزرگسال در بعد استقلال 99 /0، در بعد ایمنی 99/0 و در بعد نتیجه 99/0است (001/ P<). پایایی آزمون PASS برای ارزیابی فعالیت مراقبت از خود بیماران M.S بزرگسال در بعد استقلال 97/0، در بعد ایمنی 98/0و در بعد نتیجه 95/0است (001/ P<).
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان داد که آزمون ارزیابی عملکردی مهارت های خود مراقبتی (PASS)، در هر سه بعد استقلال، ایمنی و نتیجه دارای پایایی بسیار بالایی است و می توان آن را به عنوان ابزاری پایا به منظور بررسی مراقبت از خود بیماران Multiple Sclerosis بزرگسال به کار برد.
    کلیدواژگان: پایایی، آزمونPASS، فعالیتهای مراقبت از خود، M، S
  • مریم پرتوی فر، زهرا صفایی پور*، رضا وهاب کاشانی، مژده ذبیحی یگانه، معصومه باقرزاده چم صفحات 72-78
    هدف
    آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی مزمن است که سبب تغییرات ساختاری و عملکردی در مفاصل پا شده و منجر به تغییر توزیع فشار کف پا می گردد. بنابراین هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر آنی کفی دارای حمایت قوس طولی-داخلی و پد متاتارس بر توزیع فشار کف پایی در زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی، پانزده داوطلب زن مبتلا به آرتریت روماتوئید با استفاده از روش غیر احتمالی ساده انتخاب شدند. فشار کف پا با استفاده از دستگاه پدار و در چهار منطقه آناتومیکی در دو حالت با کفی و بدون کفی اندازه گیری شد و میانگین حداکثر فشار (کیلوپاسکال) در این نواحی محاسبه گردید.
    یافته ها
    کفی دارای حمایت قوس طولی-داخلی و پد متاتارس سبب کاهش معنادار میانگین حداکثر فشار در نواحی پاشنه (015/0 P<) و سر متاتارس ها (03/0 P<) و افزایش معنادار فشار در ناحیه میانی پا (00/0 P<) نسبت به حالت بدون کفی شد. در ناحیه انگشتان نیز تفاوت معناداری بین میانگین حداکثر فشار در دو حالت ارزیابی مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که کفی دارای حمایت قوس طولی-داخلی و پد متاتارس با اصلاح الگوی فشار بر پاشنه و سر متاتارس ها در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید، سبب افزایش فشار در ناحیه میانی پا و کاهش فشار در نواحی پاشنه و سر متاتارس ها شده است. در نتیجه این کفی به عنوان یک مداخله درمانی در این بیماری جهت توزیع طبیعی تر فشار کف پا پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، فشار کف پا، ارتز دارای حمایت قوس طولی، داخلی، پد متاتارس، پدار
|
  • Atefeh Aboutorabi, Fateme Zarezadeh *, Hassan Saeedi, Maryam Maleki, Shima Fardipour Pages 10-17
    Objective
    Flat foot is common deformity in children that medial longitudinal arch is decreased, which if not treated in childhood may lead to pain and other problems in adulthood. Insoles and orthopedic shoes usually prescribed for treatment of flat foot in children, but the biomechanical impact of these devices is not yet clear. The purpose of this study is comparison of two conventional orthoses intervention in Iran, including medical shoe and functional foot orthosis on static balance by measurement of displacement of center of pressure and cop sway velocity in children with flexible flat foot.
    Materials And Methods
    This Quasi experimental study were accomplished on 30 children with flat foot and 10 healthy children for achievement of normal data in healthy children. Children stood unilaterally on force plate of Neurocom and in order to measurement of balance, displacement of center of pressure and COP (Center of Pressure) sway velocity were recorded.
    Results
    The results related to displacement of the center of pressure in a flat foot showed with insoles and conventional shoe the amount of displacement of center of pressure significantly were reduced (p < 0.05). There was no significant difference between orthopedic shoe and functional foot orthosis, (p = 0.12). Results of COP sway velocity showed in barefoot condition COP sway the most and in comparison with orthopedic shoe COP sway velocity were decreased with functional foot orthosis and regular shoe (significant level was 0.05).
    Conclusion
    According to result of this study about static balance in flat foot children, there was no significant different among orthopedic shoe and functional foot orthosis. Due to the reduced displacement of center of pressure with functional foot orthosis and rejection of orthopedic shoe by children it seems that prescription of functional foot orthosis with regular shoe can be properly administered in flat foot children.
    Keywords: static balance, Center of pressure, flexible flat feet, orthopedic shoe, functional foot orthosis
  • Salamati *, Seyed Ali Hosseini, Hojatallah Haghgo Pages 18-25
    Abstract:
    Introduction
    Inadequate processing of sensory information especially vestibular leads to typical behaviors in attention deficit hyperactivity (ADHD) children which manifested as inattentive behaviors. In this research we aimed to study the effects of vestibular stimulation on visual attention in 7-12 year old ADHD children, using IVA-PLUS-CPT (Integrated Visual and Auditory Continuous Performance Test).
    Methods
    Thirty Children diagnosed as ADHD (7-12 year old), which were right handed and have had normal IQ based on Wechsler test participated in this research following their consent and divided randomly in the intervention and control groups. All participants were assessed using IVA-PLUS-CPT, then the intervention group participated in normal occupational therapy activities plus vestibular stimulation while the control group were recruited only in normal occupational therapy activities. Intervention continued for 10 sessions, twice a week for 5 weeks. At the end, all participants were evaluated again using IVA-PLUS-CPT. The collected date was analyzed using SPSS software version 16 and differences in pre and post test were comprised between the two groups using independent T-Test.
    Results
    Vestibular stimulation leaded to significantly differences in, visual attention,, impulse (p<0.05) but visual impulse control did not show significant differences amongst the two groups.
    Conclusion
    Vestibular stimulation can affect meaningfully visual attention in ADHD children. So it can be used as a therapeutic technique in treating these children.
    Keywords: occupational therapy, ADHD, Vestibular stimulation, visual attention
  • Akbar Atadokht *, Najmeh Jokar Kamalabadi, Tayyebeh Hosseini Kiasari, Sajjad Basharpoor Pages 26-35
    Objective
    This study aimed to investigate the role of perceived social support in predicting psychological disorders in people with mobility impairment and its comparison with normal subjects.
    Materials and Methods
    In This causal comparative study, 49 subjects were chosen among all people with mobility impairment by random sampling and 50 subjects among ordinary people by available sampling. Data were gathered with Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21) and Multidimensional Scale for Perceived Social Support (MSPSS), and were analyzed by chi-square, ANOVA and multivariate regression.
    Results
    Results showed that there are significant differences between mobility impaired and normal subjects with respect to their stress (P<0.05), anxiety, depression and significant others social support (P<0.01). There are relationships between the stress of mobility impaired persons and their perceived social support of friends and significant others; between the depression of mobility impaired persons and their perceived social support of friends, family, significant others and their total social support; and between the anxiety of mobility impaired persons and their perceived social support of friends, family and significant others (P<0.05). Regression analysis showed that models about the prediction of stress, depression and anxiety based on perceived social support were significant for people with mobility impairment and normal subjects (P<0.01).
    Conclusion
    These results have amplifications about the prevention of social and psychological dysfunctions and are usable in rehabilitation for people with mobility impairment.
    Keywords: perceived social support, depression, anxiety, stress, mobility impairment
  • Mahmoud Sheikh, Morteza Homayounnia *, Omolbanin Ahmadi, Saeed Nazari, Alireza Homayooni Pages 36-43
    Objective
    One of the most common neurological disorders in pre-school children is neuropsychological disabilities. Disorders in performing perceptual motor movements (activities) are among the signs of this disorder in children. This study aimed to find out the effect of the selected physical activities on perceptual motor abilities in preschool children with neuropsychological disabilities.
    Materials and Methods
    This study was experimental research with pre-test, post -test and control group. The subjects of this study included all 5-6 year-old children of kindergartens and preschool centers of Babol, in 2013. To select the sample, 120 parents of these children filled up Conner neurological - psychological questionnaire and 30 children (via convenience sampling) who received higher score in psychological-neural Conner questionnaire and did not have a proper motor conditions were selected randomly for inclusion in this study. The subjects were randomly assigned into two groups of experimental and control group, each with 15 persons. The selected motor program in this research was Spark movement program that includes strengthening activities, sports and games for children. This program was administered on experimental group for 15 sessions (each session 45 minutes and for 35 days). The Oseretsky- Lincoln test was used for assessment of perceptual motor skills in children. The data were analyzed by Multivariate analysis of covariance.
    Results
    The results showed that the selected program was effective for improving perceptual motor skills of children with neuropsychological disabilities (p<0.05); however, only in the velocity motor components no significant difference was observed.
    Conclusion
    According to the results of the study, it can be concluded that sport and physical activities as an essential part of the daily program of these children can lead to the more useful results for these children.
    Keywords: Neuro, psychological disabilities, Perceptual motor skills, Physical activity selection
  • Mahmoud Khodabakhshi *, Ahmad Ebrahimi Atri, Sayyed Aliakbar Hashemi Javaheri, Reza Khanzadeh, Majeed Zandi Pages 44-51
    Background
    National Association of School Sports America reportedly common among aspirin ankle survive various ball sports such as foutsal and soccer and basketball are. According to calculations by 10 to 30% all sports injuries and 80% of involve the ankle injury.
    Purpose
    study the effect of proprioceptive training on dynamic balance basketball players with ankle sprains.
    Methods
    The present study of quasi-experimental the with age range 22-18 years, 30 basketball players randomly divided into two equal experimental basis proprioceptive training were performed 5 weeks. Meanwhile, the dynamic balance of the subjects before and after training was measured with Biodex balance system. To analyze the data were used spss software version 16.
    Results
    Sample in this study men with a mean age (35/1 ± 86/19) experimental groups and (23/1 ± 66/19) in the control group was.T-test results showed that the experimental group after training compared to before the proprioceptive dynamic balance score (overall (p = 0/001, latral (p=0/001) and anterior-posterior (p=0/001)) that difference was significant, But dynamic balance scores in the conterol group overall (p=0/550), lateral (p=0/480) and anterior-posterior (p=0/840), that difference was not significant.
    Conclusion
    According to results of this study can correct and early rehabilitation of injuries athletes’ ankle proprioceptive training to prevent disability re-spirin and emphasized the improvement of balance parameters.
    Keywords: Proprioceptive training, dynamic balance, chronic aspirin
  • Sahar Pahlavanneshan, Masoume Pourmohamadreza, Tajrishi *, Firouzeh Sajedi, Omid Shokri Pages 52-63
    Objective
    The present study was aimed to determine the effectiveness of psychological immunization program on pessimistic attribution style in boy students with dyslexia.
    Materials and Method
    In this quasi experimental study, pretest and post test design with control group was used. Thirty boy students with dyslexia were selected randomly from Learning Disabilities Centers in Isfahan City. They were assigned to experimental and control groups in equal (15 individuals in each group). Their intelligence quotient and learning ability were measured by Raven Intelligence Progressive Matrices and Learning Test respectively. All students answered to Children Attributional Style Questionnaire (CASQ) before and after training sessions. Experimental group participated in 10 weekly training sessions (twice a week; each session lasts for 60 minutes) and received psychological immunization program.
    Results
    The results of analysis of covariance showed that psychological immunization training program has significantly (p<0.001) decreased the pessimistic attribution style of experimental group in comparison to control group.
    Conclusion
    It seems that the psychological immunization intervention can be considered as an educational and rehabilitation program and lead to modify pessimistic beliefs of boy students with dyslexia.
    Keywords: Dyslexia disorder, boy students, pessimistic attribution style, Psychological immunization
  • Hamidreza Azadi, Ali Tahmasbi * Pages 64-71
    Reliability of Performance Assessment of Self-care Skills in Evaluating the Self-care Skills of Adult Patients Suffering from Multiple Sclerosis in Tehran.
    Introduction
    Self-care skills are basic activities of daily living that a person performs for his independence. The most important results one expect from rehabilitation is to bring about independence in performing the activities of daily living (ADL) and this is the most crucial matter for the patient. PASS (Performance Assessment of Self-care Skills) is one of the comprehensive tests in evaluating the patient self-care skills. The purpose of the present study was to assess the reliability of PASS in evaluating the self-care skills of patient suffering from multiple sclerosis.
    Materials And Methods
    30 adult suffering from multiple sclerosis underwent test-retest evaluating using PASS. The test and retest were performed on 2 consecutive weeks and ICC
    Keywords: reliability, PASS test, self care skills, MS
  • Maryam Partovifar, Zahra Safaeepour *, Reza Vahab Kashani, Mojhdeh Zabihi Yeganeh, Masumeh Bagherzadeh Pages 72-78
    Objective
    Rheumatoid arthritis is a chronic inflammatory disease which causes structural and functional changes in foot joints and results in alteration of plantar pressures. Therefore, the aim of this study was to investigate the immediate effect of insole with medial longitudinal arch support and metatarsal pad on plantar pressure distribution in females with rheumatoid arthritis.
    Materials and Methods
    This was a quasi-experimental study in which 15 volunteer females with rheumatoid arthritis were recruited using no-probability simple sampling method. Plantar pressures were assessed using Pedar-X system in four anatomical foot region in two conditions of walking with and without foot orthosis. Average maximum pressures (Kilopascal) were calculated in each region.
    Results
    Foot orthosis with medial longitudinal arch support and metatarsal pad reduced plantar pressure in heel (P< 0.015), metatarsal heads (P< 0.03) and increased pressure in mid-foot area (P< 0.00). However, no significant differences in average maximum pressure were observed between two assessed conditions in the toe area.
    Conclusion
    The findings of the present study revealed that the orthosis with medial longitudinal arch support and metatarsal pad corrects increased pressure on heel and metatarsal heads in rheumatoid arthritis. It could increase plantar pressure in mid-foot while decrease it in metatarsal heads and heel regions. Therefore, this orthosis is recommended to be used as a treatment in this pathology in order to re-distribute the foot pressures more normally.
    Keywords: Rheumatoid arthritis, plantar pressure, foot orthosis with medial arch support, metatarsal pad, Pedar