فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شکوفه میرزاآقابیگی، گیتا موللی، محمد طاهری*، سلیمه جعفری صفحات 10-17
    هدف

    کاشت حلزون تاثیر بسیارمثبتی بر روی رشد زبان بیانی در کودکان کم شنوای شدید دارد. کارایی گفتار نشانه دار نیز در بسیاری پژوهش ها موردمطالعه قرار گرفته است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی گفتار نشانه دار بر روی حفظ موضوع، اطلاعات اصلی و توالی وقایع داستان در دانش آموزان کم شنوای پیش زبانی با عمل کاشت حلزون دیرهنگام بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی بود و طرح پیش آزمون-پس آزمون استفاده شد. نمونه پژوهش به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها 9 دانش آموز کم شنوای پیش زبانی کاشت حلزون شده دیرهنگام بین سنین 11 تا 16 سال و نه ماه بودند که از مرکز کاشت حلزون لقمان انتخاب شدند. ابزار پژوهش آزمون بازگویی داستان بود. برنامه آموزش گفتار نشانه دار در قالب 16 جلسه 60 دقیقه ای به مدت 8 هفته به اجرا درآمد و درپایان، دوباره آزمودنی ها موردارزیابی قرار گرفتند. در این مطالعه از آزمون Z کولموگروف-اسمیرنوف و از آزمون تی وابسته برای مقایسه گروه ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بررسی ها نشان داد آموزش گفتار نشانه دار بر حفظ موضوع، اطلاعات اصلی و توالی وقایع داستان در دانش آموزان کم شنوای پیش زبانی با عمل کاشت حلزون دیرهنگام دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری دارد (p<0/01).

    نتیجه گیری

    استفاده از گفتار نشانه دار در برنامه توان بخشی کودکان کم شنوای پیش زبانی با کاشت حلزون دیرهنگام می تواند برای مهارت های زبانی حفظ موضوع، اطلاعات اصلی و توالی وقایع داستانی آنان مفید باشد.

    کلیدواژگان: کاشت حلزون، حفظ موضوع، توالی وقایع داستان، کم شنوا، کاشت دیرهنگام، گفتار نشانه دار
  • اصغر مکارم، عبدالحکیم جوربنیان، محمدعلی حسینی، عنایت الله بخشی صفحات 18-25
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین ارتباط رفتار شهروندی-سازمانی با تعهد سازمانی و ابعاد آن در کارکنان ستاد سازمان بهزیستی شهر تهران در سال 1392است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 108 نفر از کارکنان ستادی سازمان بهزیستی شهر تهران به صورت نمونه گیری تصادفی ساده و طبق فرمول حجم نمونه و مطالعات گذشته، انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی-سازمانی و پرسشنامه تعهد سازمانی که شامل سه بعد تعهد عاطفی، تعهد هنجاری و تعهد مستمر است، جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی، محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل واریانس موردتجزیه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج همبستگی نشان داد که بین رفتار شهروندی-سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان، رابطه مثبت و معناداری (r=o/325، p≤0/01) وجود دارد. همچنین بین ابعاد تعهد سازمانی، تعهد عاطفی و تعهد هنجاری با رفتار شهروندی-سازمانی دارای ارتباط معنادار و مثبت بوده است، اما رفتار شهروندی-سازمانی با تعهد مستمر، ارتباط معناداری نداشت. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که میانگین رفتار شهروندی-سازمانی برحسب سن، نوع استخدام و سابقه کار کارکنان، میانگین تعهد مستمر برحسب نوع استخدام و میانگین تعهد عاطفی با سابقه کار کارکنان دارای اختلاف معنادار بود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش نتیجه می گیریم با ارتقای مفهوم رفتار شهروندی-سازمانی می توان میزان تعهد سازمانی کارکنان ستاد سازمان بهزیستی شهر تهران را افزایش داد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی، سازمانی، تعهد سازمانی، سازمان بهزیستی
  • لطیفه قاسم پور، فاطمه سادات حسینی، حسن محمدزاده صفحات 26-35
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات یکپارچگی حسی-حرکتی بر تعادل ایستا و پویای کودکان کم توان ذهنی تربیت پذیر بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، به روش نمونه گیری هدفمند 40 نمونه از مرکز توان بخشی و آموزشی گل های بهشت شهر ارومیه با میانگین سنی 2.81±8.48 سال و ضریب هوشی 6.81±30.62 موردمطالعه قرار گرفتند. از همه کودکان پیش آزمون گرفته شد. سپس نمونه ها براساس دو فاکتور ضریب هوشی و نمرات پیش آزمون به دو گروه هم تراز (همگن) تقسیم و به طورتصادفی تحت عنوان گروه های آزمایش و کنترل در نظر گرفته شدند. هر گروه شامل 10 دختر و 10 پسر بود. برای ارزیابی بخش های مربوط به تعادل از آزمون تبحر حرکتی برینینکس ازرتسکی استفاده شد. گروه آزمایش در طی 50 جلسه، هر جلسه 45 دقیقه و 6 بار در هفته تحریکات حسی را تجربه و تمرینات بدنی را اجرا کردند. گروه کنترل از برنامه های آموزشی کلاس استفاده نمودند.
    یافته ها پس از 50 جلسه از هر دو گروه آزمایش و کنترل، پس آزمون به عمل آمد و داده ها به وسیله آزمون مان یو ویتنی تجزیه و تحلیل و تفاوت معناداری در نمرات پس آزمون بین گروه های آزمایش و کنترل مشاهده شد (p
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که تمرینات یکپارچگی حسی-حرکتی تعادل پویا و ایستا را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: یکپارچگی حسی، حرکتی، کم توان ذهنی، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • حمیرا سجادی، نسیبه زنجری * صفحات 36-47
    هدف

    این مقاله به دنبال مطالعه شیوع معلولیت در ایران، ویژگی ها و همبسته های اقتصادی و اجتماعی آن با استفاده از نتایج سرشماری 1385 است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، از روش تحلیل ثانویه داده های خرد سرشماری 1385 استفاده شد. این داده ها در دو سطح فردی و خانوار در قالب نمونه دو درصدی از کل کشور، جمع آوری شده است. در این داده ها، تعداد 19848 نفر دچار معلولیت و 1235445نفر فاقدمعلولیت و همچنین در سطح خانوار، 17166 خانوار دارای حداقل یک فرد معلول و 298741 خانوار بدون فرد معلول بوده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری دو و چندمتغیری از جمله رگرسیون لجستیک در محیط نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع معلولیت در ایران 14.4 در هزار برآورد شد و میزان شیوع معلولیت در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری و در میان مردان بیشتر از زنان بود. همچنین نتایج نشان داد افراد دچار معلولیت، وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایین تر و نامناسب تری در مقایسه با افراد فاقدمعلولیت داشتند. به علاوه، میزان و شیوع معلولیت برحسب ویژگی های سرپرست خانوار، وضعیت اقتصادی و رفاه خانوار به طورمعناداری متفاوت بود. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد که زن سرپرست بودن، تحصیلات و موقعیت شغلی پایین سرپرست خانوار، پایین بودن سطح رفاه خانوار و سکونت روستایی خانوار احتمال داشتن فرد معلول در خانوار را به طورمعناداری افزایش داد.

    نتیجه گیری

    وضعیت رفاهی سطح پایین زندگی و ابعاد مختلف فقر در خانوار با احتمال وجود فرد دچار معلولیت در ارتباط است؛ بنابراین، سیاستگذاری های رفاهی برای خانوارهای کم درآمد و آسیب پذیر جامعه و ارائه بسته های خدمات رسانی، به ویژه نیازهای افراد دارای معلولیت، در راستای کمک به آنان و جامعه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: افراد دچار معلولیت، شیوع، رفاه، سرشماری، ایران
  • بهار شقایق فرد، امیر احمدی، نادر معروفی، جواد صراف زاده صفحات 48-57
    هدف
    یکی از گسترده ترین حالت های معیوب ستون فقرات گردنی جلوآمدگی سر (FHP) [1] است. با توجه به تغییرات بیومکانیکی عضلات و لیگامان های ناحیه گردن که منبع غنی مکانورسپتورهاست، در جلوآمدگی سر این امکان وجود دارد که در افراد مبتلا به جلوآمدگی سر حس وضعیت دچار اختلال شود. بررسی بازسازی زوای ا در ناحیه گردن می تواند به عنوان شاخصی برای ارزیابی حس وضعیت این ناحیه به کار رود. هدف از این مطالعه بررسی حس وضعیت گردن در افراد مبتلا به جلوآمدگی سر در صفحه ساجیتال و مقایسه آن با افراد سالم بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع مورد-شاهدی بود و افراد از طریق نمونه گیری ساده از بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران انتخاب شدند. 18 فرد مبتلا به جلوآمدگی سر (میانگین سن 18/23 سال) و 22 فرد سالم (میانگین 72/22 سال) در این مطالعه شرکت داشتند. برای مشخص شدن میزان جلوآمدگی سر عکس برداری از نمای ساجیتال در حالت ایستاده انجام و زاویه کرانیوورتبرال محاسبه گردید و زوایای کمتر از 49 درجه به عنوان جلوآمدگی سر در نظر گرفته شد. خطای بازسازی زوایه هدف (50% دامنه حرکتی) و زاویه بی طرف در صفحه ساجیتال با استفاده از دستگاه تحلیل حرکت و با چشم بسته در حالت نشسته اندازه گیری شد. خطای مطلق و ثابت در بازسازی محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    خطای مطلق در بازسازی ها تفاوت معناداری را نشان نداد (p>o.o5)، اما خطای ثابت در بازسازی وضعیت بی طرف در بازگشت از خم شدن سر به سمت جلو در بین دو گروه تفاوت معناداری داشت (p
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افراد دچار جلوآمدگی سر، در بازسازی برخی حرکات ناحیه گردن خطای بیشتری نسبت به افراد سالم دارند.
    کلیدواژگان: گردن، حس وضعیت، جلوآمدگی سر، خطای بازسازی
  • فرشته سالاری مقدم، ابراهیم صادقی دمنه، فهیمه سادات جعفریان صفحات 58-65
    هدف
    یکی از علل کاهش تعادل، افت احساس در کف پا گزارش گردیده است؛ بنابراین، از کفی های دارای سطوح بافت دار برای افزایش حس کف پا و بهبود تعادل استفاده می شود. بیشتر مطالعات قبلی، بر روی کف پا متمرکز بوده و این تاثیرات روی نواحی دورسوم پا موردتوجه قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه، مقایسه اثر سطوح بافت دار در قسمت های مختلف داخل کفش بر تعادل و حس عمقی مجموعه پاست.
    روش بررسی
    16 زن و 14 مرد دارای سابقه زمین خوردن در یک سال گذشته، به صورت تصادفی تحت چهار حالت مداخله حسی (بافت در کف پا، بافت در زبانه و یقه کفش، کفی پلاسبو و حالت کنترل) قرار گرفتند و حس درک موقعیت مفصل مچ پا و آزمون های تعادل عملکردی شامل: دسترسی به قدام، برخاستن و رفتن زمان دار در آنها اندازه گیری شد. برای مقایسه داده های ثبت شده در حالات مختلف مداخله از آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    خطای حس موقعیت مفصل مچ پا در مداخله به شکل کفی بافت دار در زیر پا کاهش یافت (P<0.01). همچنین زمان انجام آزمایش برخاستن و رفتن هنگام استفاده از سطح بافت دار روی دورسوم، نشان از کاهش داشت (P<0.01).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بر کاربرد سطوح بافت دار در داخل کفش و افزایش محتوای حس پیکری و بهبود وضعیت تعادل عملکردی و حس درک موقعیت مفصل پا تاکید دارد.
    کلیدواژگان: مجموعه مچ و پا، تعادل، افتادن، حس عمقی، کفی کفش
  • عاطفه داوری نیا، احمد یارمحمدیان، امیر قمرانی صفحات 66-75
    هدف
    هدف این پژوهش مقایسه مهارت های حرکتی و تعادل بدنی در کودکان کم توان ذهنی، اوتیسم و اختلال یادگیری با کودکان عادی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقایسه ای (مقطعی) بود که بر روی 120 کودک، شامل: 30 کودک عادی، 30 کودک دارای اختلال یادگیری، 30 کودک اوتیسم و 30 کودک کم توان ذهنی با میانگین سن 7/7 سال که به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، از میان دانش آموزان مدارس و مراکز ویژه کودکان با نیازهای خاص مشهد انتخاب شدند، به انجام رسید. برای سنجش مهارت های حرکتی این کودکان از سه مقیاس سنجش مهارت های حرکتی درشت، ظریف و سنجش مهارت تعادل بدنی استفاده شد. برای تحلیل نتایج از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی مانند: میانگین، انحراف معیار و تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معناداری بین مهارت های حرکتی ظریف، درشت و مهارت تعادل بدنی، بین کودکان عادی و کودکان کم توان ذهنی، اوتیسم و اختلال یادگیری وجود دارد ((P<0.0001). گروه کودکان با اختلال یادگیری در کل مهارت ها بیشترین امتیاز و گروه کودکان اوتیسم کمترین امتیاز را به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مهارت های حرکتی و تعادل در کودکان دارای اختلال یادگیری، اوتیسم و کم توانی ذهنی، ضعیف تر از کودکان عادی است که این امر نشان دهنده لزوم افزایش آموزش ها در کودکان با نیازهای خاص در سنین پایین تر است.
    کلیدواژگان: مهارت های حرکتی ظریف و درشت، تعادل بدنی، کم توان ذهنی، اوتیسم، اختلال یادگیری
  • گیتا موللی، سیده سمیه جلیل آبکنار، محمد عاشوری صفحات 76-85
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی بازی درمانی گروهی بر مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی آسیب دیده شنوایی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه شاهد بود. در این پژوهش 30 پسر آسیب دیده شنوایی که به روش نمونه گیری دردسترس از مراکز پیش دبستانی شهرستان ورامین و قرچک انتخاب شده بودند، شرکت داشتند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش، بازی درمانی گروهی را در 12 جلسه دریافت کردند، درحالی که به گروه شاهد این آموزش ارائه نشد. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش آزمون ماتریس های پیشرونده ریون رنگی و مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که بازی درمانی گروهی اثر معناداری بر مهارت های اجتماعی کودکان آسیب دیده شنوایی داشت (P<0.001). همچنین نتایج بیانگر اثر مثبت و معنادار بازی درمانی گروهی بر همه خرده مقیاس های مهارت اجتماعی (مشارکت، ابراز وجود و مهار خود) در این کودکان بود (P<0.001).
    نتیجه گیری
    بازی درمانی گروهی می تواند مهارت های اجتماعی کودکان آسیب دیده شنوایی را بهبود بخشد؛ بنابراین، برنامه ریزی برای بازی درمانی به کودکان آسیب دیده شنوایی اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی گروهی، مهارت های اجتماعی، کودکان آسیب دیده شنوایی
  • میترا جانقربان، امیر طیبی ثانی، صادق جعفرزاده، ابراهیم پیشیاره صفحات 86-91
    هدف
    زمین خوردن از جمله مهم ترین مشکلات دوران سالمندی است و به عنوان یکی از مشکلات دوران سالمندی تلقی می شود. زمین خوردن های پی درپی از علل عمده مرگ و میر در این گروه گزارش شده است و دال بر عملکرد ضعیف جسمی و شناختی است. هدف از این مقاله، بررسی ارتباط بین نتایج آزمون ویدئونیستاگموگرافی با تعداد دفعات زمین خوردن در سالمندان است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 60 سالمند بالای 65 سال شرکت کردند که 30 نفر از آنها حداقل یک بار سابقه زمین خوردن (گروه مورد) را داشت و 30 نفر دیگر سابقه زمین خوردن نداشتند (گروه شاهد). آزمون های ساکاد، تعقیب آرام، نگاه خیره، نیستاگموس وضعیتی، نیستاگموس خودبه خودی و کالریک که زیرمجموعه های آزمون VNG است، در دانشکده توان بخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. پس از انجام آزمون، از نسخه 19 نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده،% 74 از افراد گروه مورد در آزمون کالریک عملکرد غیرطبیعی داشتند. نتایج آزمون های ساکاد، نگاه خیره و تعقیب آرام نیز در %60 از افراد این گروه غیرطبیعی بود (p<0.05). همچنین عملکرد افراد مبتلا به اختلالات وستیبولار مرکزی نسبت به افراد مبتلا به اختلالات وستیبولار محیطی ضعیف تر بود.
    نتیجه گیری
    گروه شاهد در تمام زیرمجموعه های آزمون VNG عملکرد بهتری نسبت به گروه مورد داشتند که دال بر وضعیت بهتر سیستم وستیبولار در این گروه است.
    کلیدواژگان: آزمون ویدئونیستاگموگرافی، زمین خوردن، سالمندان
  • محمود بهرامی زاده، مختار عراض پور، عاطفه ابوترابی، محمدرضا آذرپیرا صفحات 92-97
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر ارتز تغییریافته) Floor Reaction AFO (FLRAFO بر عملکرد راه رفتن در کودک مبتلا به فلج مغزی طراحی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالع ه یک کودک مبتلا به فلج مغزی دوطرفه به مدت شش هفته ارتز تغییریافته را پوشید. اثربخشی فوری ارتز شش هفته بعد از استفاده از ارتز مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای اندازه گیری شده شامل سرعت، کادانس و طول گام، به علاوه دامنه حرکتی مفاصل ران، زانو و مچ پا توسط دستگاه حرکتی وایکن ثبت شد.
    یافته ها
    طول گام، کادانس و سرعت راه رفتن با پوشیدن ارتز افزایش یافته است. با پوشیدن این ارتز دامنه حرکتی مچ پای کودک کاهش یافت. بعد از 6 هفته، میانگین دامنه حرکتی زانو به هنگام راه رفتن با ارتز که در ابتدا 72/13 ± 8/36 بود به 10/1 ± 0/43 درجه افزایش یافت. بعد از 6 هفته استفاده از ارتز به نسبت روز اول پوشیدن ارتز، زاویه خم شدن مفصل ران در تماس اولیه پاشنه و نیز میزان انتقال بازشدن در مرحله ایستایی کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    ارتز تغییر یافته می تواند سبب بهبود پارامترهای راه رفتن در کودکان مبتلا به فلج مغزی شود.
    کلیدواژگان: راه رفتن، ارتز تغییر یافته، فلج مغزی، پارامترهای زمانی مکانی، سینتیک، سینماتیک
|
  • Shekofeh Mirza, Aghabeyk, Guita Movallali, Mohammad Taheri, Salimeh Jafari Pages 10-17
    Objective

    Cochlear Implant has very positive impact on expressive language growth of children with severe impaired hearing and the effectiveness of Cued Speech has been studied in several investigations. The purpose of this study was to assess the effectiveness of using Cued Speech on topic maintenance, basic information and sequence events of the story in the late cochlear implanted prelingually hearing impaired students.

    Materials and Method

    This has been an experimental study and pre-test, post- test plan was used. Nine prelingually hearing impaired students who were late cochlear implanted and were between the ages of 11 and 16 years and 9 months from Loghman Cochlear implant center were selected by available sampling method. Our tool was story telling test. The Persian Cued Speech training program was carried out for 8 weeks in sixteen 60-minutes sessions. After that all students were assessed again. In this study we have used Kolmogorov – Smirnov Z-test and t-test for dependent groups.

    Results

    Results revealed Cued Speech have positive and significant effects on topic maintenance, basic information and sequence events of the story in the late cochlear implanted pre-lingually hearing impaired students (P≤0. 01).

    Conclusion

    Our results demonstrated that using Cued Speech for the late cochlear implanted pre-lingually hearing impaired students can be effective for their language skills.

    Keywords: Cochlear Implant, Topic Maintenance, Sequence Events of The Story, hearing impaired child, Late Implanted, Cued Speech
  • Asghar Makarem, Abdolhakim Jorbonian, Mohhamad Ali Hosseini, Enayato., Allah Bakhshi Pages 18-25
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational citizenship behavior, organizational commitment and its dimensions on the Welfare staff in Tehran 2013.
    Materials and Methods
    In this cross - sectional study, one hundred eight staff of Tehran Welfare were selected by random sample, and the sample size of the previous studies. Data were collected using two standard questionnaires OCB, and Organizational Commitment, which includes the three dimensions, affective commitment, normative commitment and continuance commitment and analyzed by statistical methods such as: Pearson correlation coefficient and ANOVA.
    Results
    The finding showed Between OCB and organizational commitment there was significant and positive correlation (p≤0.01, r=0.325). Also the dimensions of organizational commitment: affective commitment and normative commitment have a significant positive relationship with OCB, but not significant relationship OCB with a continuous commitment. ANOVA results showed that the average OCB in age, type of employment and employee experience is different. And Continuous commitment in hiring employees is different and emotional commitment in Background employees is differently.
    Conclusion
    Based on the findings we conclude that the enhancement of organizational citizenship behavior, organizational commitment and staff of Tehran can be increased.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Organizational commitment, Welfare
  • Latifeh Ghasempour, Fatemehsadat Hoeeini, Hassan Mohamadzadeh Pages 26-35
    Objective
    The purpose of this research was to investigate the effect of sensory- motor integration exercises on static and dynamic balance in children with trainable mental retardation.
    Materials and Method
    In this semi experimental research, with Purposive sampling method 40 subjects from GOLHAYE BEHESHT rehabilitation and training center with the mean age 8. 48±2. 81 years and mean IQ [1] 30. 62±6. 81 participated. All children were pre tested. Then According to both factors (IQ and pretest scores) subjects divided randomly in two (experimental & control) equal groups. Each group were consist of 10 boys & 10 girls. Balance evaluated by balance part of Bruininks – Ossietzky Test of Motor Proficiency were used. experimental group encounter to Sensory stimulation and perform physical exercises during 50 sessions؛ each session was 45 minutes and 6 times a week. Control group were using the class education programs. After 50 sessions both groups (experimental & control) were post tested
    Results
    . Data analyzed by Uman vitny and observed a significant difference in posttest among experimental and control groups (p<0. 05).
    Conclusion
    Experimental group gained more scores. This research indicated that sensory integration training improve balance (both static & dynamic balance).
    Keywords: Sensory, Motor Integratio, Mental Retardation, Static balance, Dynamic balance
  • Homeira Sajadi, Nasibeh Zanjari Pages 36-47
    Objective

    The main purpose of this study was to investigate the prevalence and socio-economic correlates of disabilities in Iran.

    Materials and Methods

    Secondary analysis of aggregate and micro data (in individual and household level) from the Iranian 2006 census is used. Micro-data collection contains representative sample including 19,848 disabled people and 1,235,445 non-disabled people in individual level, and 17,166 households with a disabled person and 298,741 households with non-disabled person in household level. Bivariate and multivariate statistical analyses were used for data analysis with SPSS software.

    Results

    The prevalence of disability was 14.4 per 1000 in Iran. Disability was higher in rural area than in urban area, and also, was more common among men than women. Research findings show disabled people had lower levels of socio-economic status compared to non-disabled people. In addition, results indicated economic and welfare status of household was statistically significant association with disability. Logistic regression analysis showed that female-headed households were more likely to have a disabled person in the household. And also, the education and occupation of the head of the household, welfare index of household and rural-urban residence were significantly associated with having a disabled person in the household.

    Conclusion

    Low levels of welfare and poor living conditions of households increase the likelihood of disability. Thus, social welfare programs for lower income and vulnerable households and also delivery specific services packages for disabled people are recommended.

    Keywords: Disabled people, Prevalence, Welfare, Census, Iran
  • Bahar Shaghayeghfard, Amir Ahmadi, Nader Maroufi, Javad Sarrafzadeh Pages 48-57
    Objective
    One of the most common faulty posture of cervical spine is forward head posture (FHP). According to biomechanical changes in the muscles and ligaments of the neck which are rich source of mechanoreceptors, proprioception possibly impaired in forward head posture. Assessment of neck repositioning angles can be an indicator to assess proprioception of this region. The aim of this study was to investigate cervical proprioception in forward head posture subjects in sagittal plane and compare it with normal subjects.
    Materials and Methods
    This is a case –control study and subjects were selected simply from student of Iran University of medical science. Eighteen subjects with FHP (mean age 23.18 years) and twenty two normal subjects (mean age 22.72 years) were participated in this study. Photography of sagittal view was done in standing to determine the amount of FHP, craniovertebral angle (CVA) was calculated and the angle less than 49 degree was considered as FHP. Reposition error of target angle (50% range of motion) and neutral angle in sagittal plane with close eyes in sitting posture was evaluated with motion analysis system. Absolute and constant error of repositioning were obtained and analyzed.
    Results
    Absolute error did not show significant difference between two groups (P>0.05) but constant error of neutral angle when return from forward flexion showed significant difference between two groups (P<0.05). Also a significant correlation was found between body mass index(BMI) and CVA. This means that increase in BMI could be decrease CVA (P<0.05).
    Conclusions
    Results of this study indicated that subjects with FHP had more repositioning error in some cervical movements related to the healthy individuals.
    Keywords: cervical spine, position sense, forward head posture, repositioning error
  • Fereshteh Salari, Moghaddam, Ebrahim Sadeghi, Demneh, Fahimeh, Sadat Jafarian Pages 58-65
    Objective
    The plantar sensory impairments has an impact on the balance. Textured insoles are being used to improve foot sensation and balance. The majority of the literature has only focused on the intervention applied to the plantar surface; no adequate attention paid toward other area of the foot such as dorsum surface. This study was to compare the effect of textured insoles on ankle proprioception and balance.
    Materials and Methods
    16 females, 14 males with the history of falling during the last year were recruited in this study. They were randomly tested in four different conditions: textured insole, textured collar and tongue, placebo insole, and no insole. Ankle joint position sense and balance tests including “forward reach test” and “timed up and go” were carried out by all participants. All data were recorded and analyzed using “repeated measure ANOVA”.
    Results
    Participants did the ankle joint position sense with smaller errors while using textured insole (P<0.01). The recorded time showed a significant reduction when textured insole used over the dorsal surface and around the ankle, in timed up and go test (P<0.01).
    Conclusion
    It has been postulated that using the textured insole in different instep area of a shoe could improve the somatosensory sensation, functional balance and proprioception.
    Keywords: Foot, ankle complex, Balance, Falls, prooperioception, Insole
  • Atefeh Davarinia, Ahmad Yarmohammadian, Amir Ghamarani Pages 66-75
    Objective
    The aim of the study was to compare the motor skills and the body balance in children with special disorders (Intellectual disability (ID), autism and learning disorder (LD)) with normally children (NC).
    Materials and Methods
    The present study was a descriptive-comparative (cross- sectional) research, about 120 children including 30 NC, 30 children LD, 30 children with autism and 30 with ID. The mean age of 7.7, selected through the schools and centers for children with special needs Mashhad through staged clustered random selection. To measure the motor skills of the children, 3 gross and fine motor skills measurement scales and body balance skill measurement were used. Descriptive and analytical statistics such as mean, standard deviation and multivariable variance was mainly used
    Results
    there was a meaningful difference in the gross and fine motor skills and body balance skill, (p<0.0001), between the NC and ID, autism and children with LD. Also among children whit special needs, children with LD earned the maximum points in all of the skills and autism children earned the minimum points.
    Conclusions
    According to the findings of the study, motor skills and body balance of children with learning disorder, autism and Intellectual disability is weaker than normally children’s. This indicates the need for increased education of children with special needs in this area is at a younger age.
    Keywords: Gross, fine motor skills, Body balance, Intellectual disability, Autism, Learning disorder
  • Gita Movallali, Seyede Somaye Jalil, Abkenar, Mohammad Ashori Pages 76-85
    Objective
    The purpose of the present study was to investigate of the efficacy of group play therapy on the social skills of pre-school hearing-impaired children.
    Materials and Methods
    The present research was a semi-experimental study with pre-test, post-test design and control group. The participants were 30 male hearing-impaired children from pre-schools centers in Varamin and Gharchak provinces using an available method. Subjects were randomly divided into experimental and control groups, each group consisting of 15 children. The experimental group received 12 sessions of group play therapy and the control group did not. The instruments were done using the Raven coloure progressive matrices test and social skills rating scale. The data were recorded and statistically analyzed using MANCOVA.
    Results
    The results of MANCOVA showed that group play therapy had a significant effect on the social skills of hearing-impaired children (p<0.001). The results also revealed that group play therapy had a positive and significant effect on all subscales of social skills in these children: cooperation, self-assertiveness and self-control (p<0.001).
    Conclusion
    Group play therapy can improve the social skills of hearing-impaired children. It is recommended that planning play therapy for hearing-impaired children receives serious attention.
    Keywords: Group play therapy, Social skills, Hearing, impaired children
  • Mitra Janghorban, Amir Tayebi Sani, Sadegh Jafarzadeh, Ebrahim Pishyareh Pages 86-91
    Objective
    Falls are one of the major problems in the elderly and are considered one of the “Geriatric Giants”. Recurrent falls an important cause of morbidity and mortality in this segment of the population and is a marker of poor physical and cognitive status. The aim of the present study is to compare the VNG (Videonystagmography) test results in adults with and without falls history.
    Materials and Methods
    60 adults (30 with one or more falls history and 30 without any falls history)above 65 year old performed the VNG subtests included saccade, gaze, smooth pursuit, positional nystagmus, spontaneous nystagmus and caloric at rehabilitation faculty of Tehran University of Medical Sciences.
    Results
    According to the data 74% of the faller group showed abnormal performance in the caloric subtest and more than 60% had abnormal results in the saccade, gaze and smooth pursuit subtests too. The members who suffered from central vestibular disorders had worse function than the others who suffered from peripheral vestibular ones.
    Conclusion
    The non- faller group had better performance than the faller group in all of the subtests which indicates better vestibular system status in this group. According to the results, VNG performance can help guide the clinicians in the development of a safe exercise program.
    Keywords: VNG, falls, adults
  • Mahmood Bahramizade, Mokhtar Arazpour, Atefe Aboutorabi, Mohammad Reza Azarpira Pages 92-97
    Objective
    This study was designed to evaluate the effectiveness of a modified Floor Reaction Ankle Foot Orthosis (FRAFO) design on gait performance in boy with cerebral palsy.
    Materials and Methods
    In this study, one boy with diplegic cerebral palsy (CP) wore a modified FRAFO bilaterally for six weeks. Immediate effectiveness of the orthosis on improving gait and also following six weeks of gradual orthosis use were recorded. Primary outcome measures were walking speed, cadence and stride length, plus hip, knee and ankle joints range of motion that recorded by VICON motion analysis system.
    Results
    Cadence, stride length and walking speed were all increased when the Boy with CP wore the modified FRAFO. The boy demonstrated a reduction in ankle ROM when using the modified FRAFO. The mean knee joint ROM was increased from 36.8±13.72 degrees when walking with an orthosis at baseline to 43.0±1.10 degrees when walking with an orthosis after six weeks of use. Boy with the modified FRAFO also had decreased hip flexion angle at initial contact and an extension shift during stance phase following 6 weeks of orthosis use compared to when initially donning it.
    Conclusions
    A modified FRAFO can improve gait parameters in children with cerebral palsy.
    Keywords: walking, modified FRAFO, cerebral palsy, temporal spatial parameters, kinematics