فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فروزان عبداللهی پور، مهدی علی زاده زارعی *، ملاحت اکبرفهیمی، سمانه کرمعلی اسماعیلی صفحات 10-17
    هدف
    کارکردهای اجرایی به سلسله مراتب بالاتر و خودتنظیم گر فرایندهای شناختی گفته می شود که به مدیریت و کنترل افکار و اعمال کمک می کنند. کارکردهای اجرایی کودکان به شیوه های مختلفی ارزیابی می شود که معتبرترین و ارزشمندترین شیوه، استفاده از گزارش عملکردهای روزانه در محیط طبیعی زندگی کودک است. هدف این تحقیق تهیه نسخه فارسی «پرسشنامه سنجش رفتاری کارکرد اجرایی - نسخه پیش دبستانی» (BRIEF-P) و بررسی روایی ظاهری و محتوایی آن در کودکان بهنجار فارسی زبان بود. این پرسشنامه توسط والدین کودکان 5-2 سال تکمیل شد.
    روش
    بررسی این مطالعه روش شناسی و از نوع روان سنجی است و با استفاده از قرارداد استاندارد IQOLA، به فارسی سازی آزمون و بررسی روایی آن می پردازد. این پروتکل شامل مراحل ترجمه، سنجش کیفیت ترجمه، ترجمه روبه عقب، مقایسه نسخه انگلیسی با نسخه فارسی است. سنجش روایی ظاهری برعهده 20 نمونه (والد) بود و نمره اثر عبارات سنجیده شد. 15 صاحب نظر با استفاده از فرمول محاسبه نمره اثر و فرمول محاسبه CVI و CVR، روایی محتوای آزمون و نسبت و شاخص روایی محتوا را بررسی کردند.
    یافته ها
    برای سنجش میزان سادگی و وضوح عبارات پرسشنامه، توافق بالای 80 درصد گروه نمونه مبنی بر ساده ، رسا و واضح بودن آیتم ها مدنظر قرار گرفت و عبارات مشکل و مبهم در هیئت محققان و متخصصان در جلسات مکرر موردبحث قرار گرفتند و مفاهیم مشابه ساده تر، رساتر و واضح تر، جایگزین عبارات دشوار و مبهم شدند. سپس نمره اثر معیار تناسب و ارتباط آیتم ها برای هریک از 63 آیتم پرسشنامه محاسبه شد. نتیجه روایی صوری نشان داد که تمام عبارت ساده و واضح بودند و بیشتر آیتم های پرسشنامه به جز 7 عبارت نمره اثر بالاتر از 5/1 را کسب کردند. برای بررسی روایی محتوایی پرسشنامه از محاسبه شاخص و نسبت روایی محتوا استفاده شد. بررسی روایی محتوا نشان داد که تقریبا تمام عبارات پرسشنامه نمره شاخص بالای 79/0 (کمترین نمره 8/0 و بیشترین نمره 1) را کسب کردند ولی برای معیار مرتبط بودن سه عبارت نمره کمتر از 79/0 را کسب کردند. همچنین، نمره نسبت روایی محتوا برای همه عبارات به جز 5 عبارت بالاتر از 49/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی این پرسشنامه از نظر فرهنگی و روایی صوری، انطباق مناسبی پیدا کرده است. نتایج روایی صوری موید این نکته است که نسخه فارسی آزمون برای جامعه هدف، واضح، روشن و قابل فهم است، اما برای 7 آیتم پرسشنامه، نمره اثر کمتر از 5/1 به دست آمد. البته ازآنجاکه در این مطالعه والدین کودکان بهنجار موردتوجه بودند، می توان به احتمال اهمیت این عبارات در سنجش کودکان نابهنجار پی برد؛ زیرا در طیف وسیعی از اختلالات رشدی کودکان (همانند نقص توجه/بیش فعالی و اتیسم) چنین رفتارهایی به وضوح مشکل زا تلقی می شوند. بنابراین، اهمیت وجود چنین عباراتی در پرسشنامه نهایی مشاهده می شود و با وجود نمره اهمیت کمتر از 5/1 برخی عبارات در گروه نمونه (کودکان بهنجار)، این عبارت ها حفظ و در پرسشنامه نهایی ذکر شد. نتایج روایی محتوایی نیز نشان دهنده برداشت های متفاوت فرهنگی از برخی عبارات پرسشنامه بود. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی، روایی صوری این نسخه فارسی با نظرخواهی از والدین کودکان ناهنجار و مبتلا به اختلالات رشدی انجام گیرد و نتایج موردمقایسه قرار گیرند و انواع دیگر روایی و پایایی این آزمون بررسی شود.
    کلیدواژگان: پیش دبستان، روایی، کارکرد اجرایی، کودک
  • سیامک طهماسبی، سامان مفاخری باشماق *، عاطفه عمادالدین، راحله رضایی صفحات 18-29
    هدف
    آزمون بندر-گشتالت، یکی از معروف ترین آزمون های عصب-روان شناختی است که توسط لورتا بندر برا ی ارزیابی سطح بالیدگی ادراکی-حرکتی کودکان طرح ریزی شد. آزمون بندر علاوه بر کاربرد اصلی خود، یعنی تشخیص آسیب مغزی، کاربرد های مهم دیگری چون سنجش آمادگی کودکان برای ورود به دبستان، پیش بینی پیشرفت تحصیلی، تشخیص کودکان دچار اختلال خواندن و ناتوانی یادگیری، مطالعه نارسایی های رشدی و همچنین به عنوان یک آزمون هوشی غیرکلامی برای ارزیابی آمادگی خواندن کودکان در بدو ورود به مدرسه به کار بسته شده است. باتوجه به اهمیت بالای این آزمون در بخش های گوناگون، تدوین فرمی بهنجار از آن لازم به نظر می رسید؛ بنابراین در این پژوهش، این کار به شکلی به روزتر و جامع تر نسبت به دیگر پژوهش های انجام شده، صورت گرفته است.
    روش
    بررسی پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی بود و جامعه آماری آن را کودکان مراکز پیش دبستانی استان تهران تشکیل می داد. حجم نمونه موردبررسی، 523 نفر از کودکان پیش دبستانی بودند که در سه گروه 5-4 سال با 200 کودک (95 پسر و 105 دختر)، 6-5 سال با 199 نفر (112 پسر و 87 دختر) و 124 کودک 7-6 سال (64 پسر و 60 دختر) قرار گرفتند. آنان به طور نمونه گیری خوشه ایاز تعدادی مراکز پیش دبستانی واقع در مرکز، جنوب و شمال شهر تهران، طی سه ماهه اول سال 1391، انتخاب شدند. قرارگرفتن در دامنه سنی پیش ازدبستان و داشتن ظریب هوشی طبیعی (براساس اطلاعات اخذشده از مراکز) ملاک ورود آزمودنی ها به این پژوهش بود. کودکان در مهدهای محل خود موردآزمایش قرار گرفتند. پروتکل های به دست آمده براساس سیستم نمره گذاری رشدی کوپیتز نمره گذاری و درنهایت با استفاده از آزمون های خی-2 در نسخه 20 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل های انجام شده در گروه کودکان 4 سال نشان دهنده 75/14=M و 82/1=SD بود. بیشترین تعداد خطاها به ترتیب به خطای تحریف در طرح A و شماره های 7 و 8 و کمترین خطاها نیز به ترسیم خطی در طرح های 6 و 3 مربوط بوده است. در خطای عدم تناسب در طرح A و خطای تکرار در طرح 2، دختران به طور معنادارتری خطای بیشتری را نسبت به پسران نشان داده اند. این در حالی است که در خطاهای چرخش طرح 5 و عدم تناسب در طرح 7، نمرات پسران بالاتر بوده است. در گروه کودکان 5 سال 67/9=M و 38/4=SD و پرتکرارترین خطا، تحریف در طرح های شماره 8 و طرح A بود. به علاوه کمترین خطا، به ترسیم خطی در طرح 3، تحریف در طرح 7 و ترکیب نادرست اجزا در طرح 5 تعلق داشت. در ترکیب نادرست و ترسیم خطی در طرح شماره 5، پسران به طورمعناداری نمرات خطای بالاتری از دختران داشتند. برای کودکان گروه 6 سال 15/8=M و 17/4=SD بود. رایج ترین خطاها در ترسیم به ترتیب عبارتند از: خطاهای تحریف در طرح 8 و A، چرخش در طرح های 7 و 3 و عدم تناسب در طرح 7. کمترین خطاها به ترسیم خطی در طرح های شماره 5 و 3، چرخش در طرح های 8 و 1 و به دنبال آن تحریف در طرح شماره 1 مربوط بود. تاثیر جنس مذکر در بروز خطاهای ترکیب نادرست در طرح A و 3، چرخش در طرح 1 و تحریف شکل در طرح 6 و7 و جنس مونث در خطای ترکیب نادرست در طرح 2 و خطای چرخش در طرح های 2 و 8 مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر با دیدگاه بالیدگی کوپیتز و دیگر مطالعات داخلی و خارجی همسو است و بر ارتقای رشد ادراک دیداری-حرکتی با افزایش سن دلالت می کند؛ بنابراین، بر قابلیت کاربرد این آزمون با روش نمره گذاری کوپیتز در مورد توافق های کودکان ایرانی اشاره دارد.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، آزمون دیداری، حرکتی بندر، گشتالت، آزمون عصب، روان شناختی، عملکرد ادراکی، حرکتی، کودکان پیش دبستانی
  • محمد ناظر، نسرین ریاحی، محمدرضا مختاری* صفحات 30-39
    هدف
    تولد و حضور کودک مبتلا به کم توانی ذهنی در هر خانواده ای، تنیدگی، سرخوردگی، ناامیدی، افزایش مشکلات اجتماعی-اقتصادی و هیجانی و درنتیجه کاهش سلامت روانی و استفاده از راهبردهای ناکارآمد را در خانواده به دنبال دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت استرس به سبک شناختی-رفتاری بر سلامت روان و همچنین تاثیر آموزش بر میزان استرس والدین دارای کودک کم توان ذهنی انجام شد.
    روش
    بررسی در این مطالعه شبه تجربی، والدین دارای کودک کم توان ذهنی دو مرکز در شهر رفسنجان، پرسشنامه 66 ماده ای هری با مضمون سنجش فشار روانی در موقعیت های مختلف زندگی و مقیاس 28 ماده ای سلامت عمومی گلدبرگ را تکمیل نمودند. از میان افرادی که نمره بالاتر از حد طبیعی داشتند،60 زوج به شیوه تصادفی ساده انتخاب و سپس دوباره به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه آزمایش، دوره آموزشی مدیریت استرس را در 6 جلسه 45 دقیقه ای طی 3 هفته 2 جلسه ای دریافت کردند. خلاصه آموزش در شش جلسه عبارت بود از: آموزش آسیب شناسی، نشانه شناسی و سلامت روان به والدین، آموزش 4 راهبرد مقابله درمانگری شامل رویارویی ، دوری جویی، خویشتن داری و حمایت اجتماعی و سپس رفع اشکال و تمرین مهارت های مذکور. این در حالی بود که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات درمانی و یک ماه بعد، پس آزمون و آزمون پیگیری انجام شد. میانگین نمره های زوجین در آزمون های مختلف به عنوان معیارهای آماری در نظر گرفته شد و نتایج به روش اندازه مکرر موردمقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره میزان استرس در پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش تفاوت معنادار داشت (001/0=P)، اما این نمره در پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری نداشت (66/0=P). همچنین تفاوت میانگین نمره سلامت روان در پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش معنادار بود (001/0=P)، اما این نمره در پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری نداشت (67/0=P). در زمینه ابعاد مختلف سلامت عمومی، تفاوت میانگین نمره علایم جسمانی و علایم افسردگی در پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش، معنادار بود (001/0>P)، اما تفاوت میانگین نمره علایم اضطراب و عملکرد اجتماعی در پیش آزمون و پس آزمون معنادار نبود (13/0=P و 07/0=P).
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت استرس به سبک شناختی-رفتاری توانست شاخص سلامت روان والدین دارای کودک کم توان ذهنی را افزایش و علایم جسمانی و افسردگی مادران راکاهش دهد و خواب و کارکرد اجتماعی آنها را بهبود بخشد. بااین حال، در مطالعه حاضر علایم اضطراب و عملکرد اجتماعی والدین بهبود نیافت. در تبیین این یافته می توان بیان داشت متغیرهای بسیاری بر میزان اضطراب یا عملکرد اجتماعی افراد تاثیر می گذارد که در این مطالعه از کنترل خارج بود. این منابع با وضعیت اقتصادی افراد ارتباط مستقیم دارند که در مطالعه حاضر موردبررسی قرار نگرفت. همچنین آموزش مدیریت استرس به سبک شناختی-رفتاری توانست میزان استرس ادراک شده والدین را کاهش دهد. درنهایت، آموزش باعث شد که افراد از جمله مادران کودکان عقب مانده ذهنی، شناخت بیشتری از خود پیدا کنند، نقاط قوت و ضعف خود را بشناسند و بدین ترتیب به حدی از خودشناسی دست یابند که برای اصلاح نقاط ضعف و تقویت نقاط مثبت خود اقدام کنند. در نتیجه این امر، والدین می توانند واقعیت کودک کم توان را بهتر بپذیرند و با آن به طور صحیح تر ارتباط برقرار کنند که این امر به نوبه خود باعث کاهش فشار روانی و افزایش سلامت شد.
    کلیدواژگان: ناتوانی ذهنی، استرس، سلامت روان، درمان شناختی رفتاری، والدین
  • ناهید وکیلی زاده *، احمد عابدی، علیرضا محسنی اژیه، الناز پیشقدم صفحات 40-51
    هدف
    توجه اشتراکی، به توانایی فرد در تمرکز بر اطلاعات موجود در کانون توجه دیداری خویش، به موازات اطلاعات موجود در کانون توجه دیداری فرد دیگر اشاره دارد. در این جریان، دو نفر فعالانه توجه خود را معطوف یک شی ء، موقعیت یا رویداد می کنند. نقص در توجه اشتراکی یکی از اولین نشانه های قابل تشخیص در کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم به شمار می رود. این مهارت تاثیر بسیاری بر رشد و تحول مهارت های زبانی، شناختی و اجتماعی دارد. به عبارت دیگر، توجه اشتراکی ممکن است به عنوان یک مهارت کلیدی عمل کند؛ بدین معنی که دستیابی به این حوزه از رشد، دستاوردهای جانبی بسیاری را برای کودک به ارمغان می آورد. ازاین رو، استفاده از مداخلات درمانی زودهنگام به منظور بهبود توجه اشتراکی کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم ضرورت می یابد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی مداخله زودهنگام مبتنی بر والدین بر میزان توجه اشتراکی (پاسخ دهی) کودکان پیش دبستانی دارای اختلال طیف اوتیسم انجام گرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری این پژوهش را کودکان مراجعه کننده به مرکز اوتیسم اردیبهشت در شهر اصفهان تشکیل می دادند که تعداد آنها 57 نفر بود. ازآنجاکه پژوهش حاضر به دنبال موارد خاص یا غیرمعمول بود، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و شرکت کنندگان براساس قضاوت پژوهشگر یا اهداف مطالعه انتخاب شدند. براین اساس، سه کودک 5-3 ساله که به تشخیص متخصص، علایم و نشانه های اختلال طیف اوتیسم را داشتند و در زمینه توجه اشتراکی دچار آسیب بودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مقیاس تشخیص اوتیسم گیلیام (GARS) و مقیاس ارتباط اجتماعی اولیه (ESCS) بود. در این پژوهش، روش مورد منفرد با طرح A-B مورداستفاده قرار گرفت. در این روش پس از 5 جلسه خط پایه، مداخله آغاز گردید و طی 12 جلسه انفرادی مهارت توجه اشتراکی به کودکان آموزش داده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، ابتدا نمرات خام به نمرات استاندارد تی تبدیل و موقعیت خط پایه، مداخله و پیگیری هر آزمودنی روی نمودار رسم و برای تفسیر و نتیجه گیری از این نمودارها، از تحلیل دیداری، شاخص روند و شاخص ثبات، درصد داده های غیرهمپوش و درصد داده های همپوش استفاده شد.
    یافته ها
    در تحلیل دیداری نمودار داده ها، مداخله در هر سه آزمودنی اثربخش بوده است. میانگین نمرات از 92/39، 30/37 و 89/38 برای هر سه آزمودنی در خط پایه به 04/52، 79/52 و 69/51 در موقعیت مداخله رسید. درصد غیرهمپوشی داده ها (PND) در دو موقعیت خط پایه و مداخله برای سه شرکت کننده به ترتیب 83، 100 و 91 درصد بود. این اثربخشی در مرحله پیگیری، همچنان مشهود بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد مداخله زودهنگام مبتنی بر والدین می تواند به عنوان یک روش آموزشی موثر برای بهبود توجه اشتراکی در کودکان پیش دبستانی دارای اختلال طیف اوتیسم مورداستفاده قرار گیرد. با توجه به اینکه آسیب در توجه اشتراکی، یکی از ویژگی های اصلی کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم است و توجه اشتراکی سبب بهبود در دیگر حیطه های رشدی می شود، می توان پیشنهاد کرد که بهبود توجه اشتراکی باید به عنوان یک هدف اصلی در مداخلات توان بخشی و آموزشی در کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم تعیین شود.
    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، مداخله زودهنگام، توجه اشتراکی
  • سمیه محمدی، مصطفی روشن زاده* صفحات 52-61
    هدف
    افراد خانواده مراقبت کننده از بیماران دارای صدمات نخاعی به دلیل ماهیت و روند طولانی مراقبت در این بیماران، درجات متفاوتی از رنج و مشقت را تجربه می کنند که این شرایط می تواند عواقب متفاوتی را برای این مراقبت کنند گان به دنبال داشته باشد. یکی از عوامل مهم در روند رنج و مشقت این افراد سطح آگاهی شان در مورد روند مراقبت از بیمارشان است؛ بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مطابق «الگوی خودمراقبتی اورم» بر سطح مشقت و رنج افراد خانواده مراقبت کننده از بیمار دارای صدمات نخاعی انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه نیمه تجربی حاضر با طرح پیش آزمون-پس آزمون و با گروه کنترل، روی 70 نفر از اعضای اصلی خانواده مراقبت کننده از بیماران صدمات نخاعی استان خراسان جنوبی صورت گرفت. واحدهای موردپژوهش به روش تصادفی انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله مطابق با برنامه آموزشی اورم در بیماران دارای صدمات نخاعی، در طول 8 جلسه 40 دقیقه ای در محل مرکز تحت آموزش قرار گرفتند. به منظور بررسی رنج و مشقت مراقبت کنند گان از پرسشنامه 22 سوالی «زریت» با شاخص روایی محتوایی (CVI) 80 درصد و آلفای کرونباخ 79/0 استفاده و پرسشنامه، قبل و بعد از مداخله در گروه مداخله و کنترل تکمیل شد. نتایج پژوهش با نسخه 16 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون تی، تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین رنج و مشقت در مراقبت کنند گان قبل از مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت، اما بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0>P). تفاوت میانگین رنج و مشقت قبل (33/0±2/3) و بعد از مداخله (66/0±11/3) در گروه مداخله معنی دار بود (05/0>P) که از تاثیر مثبت آموزش در این زمینه حکایت دارد. افزایش سن و طول مدت مراقبت و همچنین سطح درآمد پایین و بیکاری به طور معنی داری با افزایش سطح رنج و مشقت مراقبت کنند گان همراه بود (05/0>P). نتایج به دست آمده در زمینه ارتباط بین میانگین رنج و مشقت در افراد مراقبت کننده با متغیرهای جمعیت شناختی حاکی از آن است که بین رنج و مشقت افراد مراقبت کننده با میزان درآمد و شغل، قبل و بعد از مداخله در دو گروه ارتباط معنی داری وجود دارد (05/0>P). همچنین نمره مشقت با طول مدت مراقبت از فرد صدمه دیده رابطه مثبت معنی داری را نشان می داد. هرچه افراد مدت زمان بیشتری از فرد صدمه دیده مراقبت می کردند، نمره مشقت آنها بالاتر بود (3/0=r و 05/0>P). همچنین نمره مشقت با افزایش سن، رابطه مثبت و معنی داری داشته است (3/0=r و 05/0>P). بین دیگر متغیرها با نمره رنج و مشقت ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که آموزش فرد مراقبت کننده از بیمار دارای صدمات نخاعی در قالب الگوی خودمراقبتی اورم می تواند نقش مهمی در کاهش رنج و مشقت تجربه شده در مراقبت کنند گان در طول دوره طولانی مراقبت داشته باشد. علاوه براین، شرایط مالی و اشتغال افراد مراقبت کننده نیز می تواند عامل ارتباطی مثبتی در میزان رنج و مشقت آنها باشد؛ بنابراین، توصیه می شود که خانواده های مراقبت کننده از این بیماران تحت حمایت و نظارت سازمان های حمایت کننده اجتماعی و درمانی قرار گیرند. همچنین با توجه به مراقبت طولانی موردنیاز این بیماران می توان اقداماتی مانند مراقبت در منزل با حمایت و پشتیبانی مراکز صدمات نخاعی انجام داد تا از فشار مراقبت بر اعضای خانواده مراقبت کننده کاسته شود.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، رنج و مشقت، عضو خانواده مراقبت کننده، صدمات نخاعی
  • مهدی حسن آبادی، بهنام حاجی اقایی *، حسن سعیدی، ناصر امینی صفحات 62-71
    هدف
    عدم تقارن در تحمل وزن یکی از علت های اصلی ایجاد اختلال در حفظ تعادل بیماران همی پارزی است که می تواند ایستادن و راه رفتن این بیماران را با مشکل مواجه کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آنی کفی دارای بافت برجسته به صورت یک طرفه بر تقارن تحمل وزن در حالت ایستاده و راه رفتن افراد سکته مغزی مزمن انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی، 16 بیمار همی پارزی با میانگین سنی 94/6±12/52 سال و متوسط زمان گذشته از ضایعه 4/16±12/33 ماه با معیارهای گذشت حداقل 6 ماه از ضایعه، تجربه اولین سکته مغزی براساس تشخیص پزشک، توانایی راه رفتن حداقل 10 متر و ایستادن حداقل 30 ثانیه بدون وسیله کمکی، اسپاستی سیتی کمتر از 2 براساس معیار آشورث تصحیح شده در اندام تحتانی و همچنین نداشتن هیچ گونه مشکل ارتوپدی و نورولوژیکی دیگر، به صورت غیراحتمالی ساده انتخاب شدند. شاخص تقارن در حالت ایستاده (با استفاده از دو ترازو مشابه)، قرینگی طول گام، طول گام و سرعت راه رفتن (با استفاده از دستگاه بالانس مستر نوروکام) در 3 حالت بدون کفی، کفی دارای بافت برجسته با سختی 80 و کفی دارای بافت برجسته با سختی 60 محاسبه شد.
    یافته ها
    در این مطالعه برای مقایسه سه حالت آزمون از آزمون آماری تحلیل واریانس در تکرار مشاهدات و برای مقایسه دو به دو از آزمون بونفرونی استفاده شد. قرینگی طول گام تفاوت معنی داری بین حالت بدون کفی و حالت استفاده از کفی دارای بافت برجسته با سختی 80 (004/0=P) و همچنین استفاده از کفی دارای بافت برجسته با سختی 80 در مقایسه با کفی دارای بافت برجسته با سختی 60 (011/0=P) نشان داد. باوجوداین، در حالت استفاده از کفی دارای بافت برجسته با سختی 60 در مقایسه با حالت بدون کفی، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (325/0=P). نتایج شاخص تقارن مانند قرینگی گام بود. بین نتایج حالت بدون کفی در مقایسه با استفاده از کفی دارای بافت برجسته با سختی80 (022/0=P) و بین نتایج دو نوع کفی (019/0=P) تفاوت معنی دار بود، اما در استفاده از کفی دارای بافت برجسته با سختی 60 نسبت به حالت بدون کفی با وجود بهبود قرینگی طول گام، نتایج معنی دار نشد (325/0=P). سرعت راه رفتن و طول گام در هنگام استفاده از هیچ یک از کفی ها به طور معنی دار بهبود نیافت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که استفاده اجباری از اندام سمت مبتلا قادر است با غلبه بر پدیده عدم استفاده آموخته شده و اصلاح عارضه نقص در ارسال پیام های حسی به مراکز کنترل کننده حرکت، باعث بهبود تقارن تحمل وزن در حالت ایستاده و راه رفتن بیماران سکته مغزی مزمن شود. براساس نتایج این مطالعه، استفاده از کفی دارای بافت برجسته با سختی 80 به صورت یک طرفه تقارن تحمل وزن در حالت ایستاده و قرینگی طول گام در افراد همی پارزی را بهبود می بخشد، ولی بر سرعت راه رفتن و طول گام این افراد تاثیری ندارد. کفی دارای بافت برجسته با سختی 60 هیچ یک از متغیر آزمون را به صورت معناداری بهبود نبخشید. برهمین اساس، از این نوع کفی ها می توان در تمرینات تعادلی و راه رفتن افراد همی پارزی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، کفی، کفی دارای بافت برجسته، شاخص تقارن، راه رفتن
  • مرضیه اکبری، حسن سعیدی *، طاهر بابایی صفحات 72-81
    هدف
    استئوآرتریت نوعی بیماری تخریبی مفاصل است که در آن سطوح مفصلی دچار فرسایش و خوردگی می شوند. به دنبال ایجاد استئوآرتریت، حرکات یکنواخت و روان مفصل دچار اختلال می شود. استئوآرتریت شایع ترین نوع آرتریت است که شیوع این بیماری در ایران 3/19 درصد است و افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو معمولا دچار ژنوواروم و هایپر پرونیشن پا هستند. هدف این مطالعه بررسی جابه جایی نیروی عکس العمل زمین نسبت به زانو با توجه به پاسخ ایستا زانو به لبه خارجی و قوس داخلی و ترکیب قوس با لبه خارجی بود.
    روش بررسی
    این پژوهش، نیمه تجربی بود و نمونه گیری از جامعه به روش نمونه گیری دردسترس شامل 13 نفر افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو 9 زن و 4 مرد با میانگین سنی 7/7±08/63 انجام گرفت. در پژوهش حاضر چهار حالت آزمون بدون کفی، لبه خارجی، قوس داخلی و ترکیب قوس با لبه خارجی موردآزمایش قرار گرفت. برای اندازه گیری تغییرات جابه جایی نیروی عکس العمل زمین، از دستگاه لیزر پاسچر و سنجش میزان راحتی پرسشنامه VAS استفاده و تغییرات بازوی اهرمی با دستگاه اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نسخه 20 نرم افزار SPSS و آزمون چندمتغیره و سپس دو به دو بونفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    لبه خارجی باعث کاهش معنادار (005/0P=) فاصله نیروی عکس العمل زمین تا مرکز زانو نسبت به حالت بدون کفی می شود. میانگین فاصله خط وزن از مرکز زانو در حالت بدون ارتوز 6/13میلیمتربه داخل، با لبه خارجی 8/0میلیمتربه داخل، با قوس داخلی 8/11میلیمتربه داخل و با لبه خارجی با قوس داخلی 7میلیمتربه داخل بدست آمد. بنابراین استفاده از لبه خارجی به ضخامت 7 میلی متر باعث جابه جایی محل عبور نیروی عکس العمل زمین روی زانو شده است، به طوری که بازوی اهرمی نیروی عکس العمل زمین از مرکز زانو -که باعث تولید گشتاور ادداکتوری روی زانو می شود-، با گذاشتن لبه خارجی 8/12 میلی متر کوچک تر از وضعیت بدون کفی شده بود. در مقایسه بین دیگر حالت ها -یعنی بدون کفی-، ترکیب قوس داخلی با لبه خارجی و قوس داخلی به تنهایی، اختلاف معناداری مشاهده نشده است، اما اختلاف معناداری بین لبه خارجی و قوس داخلی به تنهایی به دست آمد (013/0=P)؛ به این صورت که بازوی اهرمی نیروی عکس العمل زمین با لبه خارجی 11 میلی متر کوچک تر است و همچنین در مقایسه لبه خارجی و ترکیب قوس با لبه خارجی نشان داد که لبه خارجی 2/6 میلی متر بازوی اهرمی کوتاه تر یا 5/88 درصد بازوی اهرمی کوچک تری ایجاد می کند (001/0=P). در مقایسه بین حالت های قوس داخلی و ترکیب قوس با لبه خارجی رابطه معناداری ملاحظه نشد.
    نتیجه گیری
    لبه خارجی باعث کاهش بازوی اهرمی نیروی عکس العمل زمین نسبت به زانو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو با ژنووروم و هایپر پرونشن پا می شود و افزودن قوس طولی باعث کاهش اثر لبه خارجی برای کاهش بازوی اهرمی نیروی عکس العمل زمین نسبت به زانو و درنتیجه، عدم کاهش گشتاور ادداکتوری زانو در بیماران مبتلا به استئوارتریت زانو می شود. بااین حال از نظر آماری لبه خارجی، قوس داخلی و ترکیب آنها تاثیری بر راحتی در این بیماران ندارند.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، کفی طبی، راحتی
  • مهرنوش اسماعیلیان *، سید محمد مرندی، فهیمه اسفرجانی، علیرضا قارداشی افوسی، احمدرضا موحدی صفحات 82-91
    هدف
    فلج مغزی، به آسیب مغزی غیرپیشرونده ناشی از تکامل غیرطبیعی مغز یا صدمات مغزی در پیش، حین و مدتی پس از تولد گفته می شود. دلیل ایجاد فلج مغزی، صدمه مغزی یا غیرطبیعی بودن مغز است و بیشتر این معضل ها هنگامی که کودک در شکم مادر قرار دارد، اتفاق می افتد ولی احتمال وقوع آنها در دو سال اول زندگی -یعنی زمانی که مغز در حال تشکیل است- نیز زیاد است. یکی از شایع ترین و مهم ترین علامت ناتوان کننده فلج مغزی، آسیب به عملکرد فوقانی است، به طوری که کنترل حرکات در گرفتن و رهاکردن با مشکل مواجه و درنهایت، سبب کاهش قدرت دست برنامه ریزی حرکتی می شود. مطالعات مختلفی تاثیر تمرینات مقاومتی بر قدرت عضلات افراد فلج مغزی (CP) را بررسی کرده اند، درحالی که پژوهشی درباره تاثیر تمرینات مقاومتی پیشرونده و تعادلی در کودکان فلج مغزی انجام نشده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی پیشرونده و تعادلی بر قدرت عضلات بالاتنه کودکان فلج مغزی بود.
    روش بررسی
    تعداد 3 پسر فلج مغزی (2 نفر با سن 7 سال و 1 نفر با سن 6 سال) در این طرح مطالعاتی شرکت کردند. در این پژوهش از روش پژوهشی هدفمند با طرح A-B-A استفاده شده است. تمرینات مقاومتی پیشرونده و تعادلی به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته پیگیری و قدرت عضلات خم کننده مچ دست و خم کننده های آرنج توسط دستگاه دینامومتر پاور ترک Õ ساخت شرکت جی.تک با آستانه 4/4 نیوتن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد براساس تحلیل دیداری نمودار داده ها و شاخص های آمار توصیفی و تحلیل دیداری، تمرینات مقاومتی و تعادلی در موقعیت مداخله نسبت به خط پایه باعث افزایش قدرت عضلات خم کننده آرنج شد (PND برای شرکت کننده اول و دوم 75 درصد و برای شرکت کننده سوم 100 درصد به دست آمده است). یافته های حاصل از تحلیل دیداری نمودار داده های هر سه آزمودنی نشان داد قدرت عضلات خم کننده مچ دست هر سه آزمودنی در موقعیت مداخله نسبت به خط پایه افزایش داشت (PND برای شرکت کننده اول و سوم 75 درصد و برای شرکت کننده دوم 100 درصد به دست آمد). میزان قدرت عضلات بالاتنه افراد بعد از پایان مداخله نسبت به مرحله پایه بهبود اما یک ماه پس از پایان مرحله مداخله، روند نسبتا ثابتی داشته است.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد تمرینات مقاومتی و تعادلی بر قدرت عضلات کودکان فلج مغزی تاثیر معناداری دارد. به نظر می رسد تمرینات انجام شده ویژه عضلات خم کننده مچ دست و آرنج بوده بنابراین می توان گفت افزایش قدرت عضلات کودکان فلج مغزی از راه اصل ویژگی تمرین و با افزایش سازگاری عصبی رخ داده است. یکی از نکات مهم در تاثیر تمرین مقاومتی، شدت تمرین است. نتایج نشان داد تمرینات مقاومتی و تعادلی باعث افزایش قدرت عضلات در کودکان مبتلا به فلج مغزی شده است. بخشی از افزایش قدرت می تواند ناشی از افزایش حجم عضلات و بخشی دیگر ناشی از هورمون های آنابولیکی نسبت داده شود.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، قدرت عضلانی، فلج مغزی، مطالعه موردی
|
  • Foroozan Abdollahipour, Mehdi Alizadeh Zarei*, Malahat Akbar Fahimi, Samaneh Karamali Esmaeili Pages 10-17
    Objective
    Executive functions are referred to higher and self-tuning cognitive processes that help managing behaviors and thought controls. Executive functions in children are assessed in different ways. The most prestigious and valuable way is using daily functions reports on a child's natural environment. This study aimed to prepare the Persian version of behavior rating inventory of executive function-preschool (BRIFF-P) and study of its face and content validity among Iranian children. The questionnaire completed by parents of 2-5 years old children.
    Materials and Methods
    This study has methodological and psychometric design. We studied the Persian version of tests using standard protocols IQOLA and determined its validity. This protocol includes translation, evaluation of translation quality, backward translation, and comparing the English version with its Persian one. Face validity was determined by 20 samples (parent) and the impact score was measured. Content validity index (CVI) and ratio of the content validity (CVR) was determined by asking the opinions of 15 experts. Moreover, the simplicity, relevance, and transparency of each item was evaluated.
    Results
    Based on the simplicity and clarity of questionnaire items, over 80% agreement of the sample group indicated the simplicity and clarity of the items. also the difficult and complex items were discussed among experts in several sessions and as a result the simpler and clearer concepts took the place of difficult and ambiguous items. Then, the score of proportion index effect and relation of items for each of 63 items of questionnaire was calculated. the results showed that all items of questionnaire were simple and clear, also all items except 7 achieved impact score of higher than 1.5. To evaluate the content validity of the questionnaire, we used ratio of content validity and index calculation. Content validity showed that almost all items of the questionnaire achieved CVI score of higher than 0.79 (The lowest score was 0.8 and highest one was 1); however, as regards the index of relatedness, 3 items got scores lower than 0.79 The scores of the content validity ratio were more than 0.49, except the fifth item.
    Conclusion
    The Persian version of this questionnaire possesses a good match in terms of cultural and face validity. The results of content validity confirms that the Persian version is clear, simple, and understandable for the target society. However, 7 items of the questionnaire got scores lower than 1.5. of course, as in this study, the parents of normal children were investigated, the importance of these items in evaluation of abnormal children must be considered, because in many abnormal growth development of children (like attention deficit/hyperactivity, autism) such behaviors are clearly considered problematic. Therefore, the importance of these items are seen in final questionnaire and in spite of low score of 1.5 of some items, in the sample group (normal children), these items were kept and inserted in the final questionnaire. The results of content validity were also indicative of different cultural assumptions from some items of this questionnaire. We suggest that in future studies, the content validity of the Persian version was estimted with regard to opinions of parents of abnormal children with growth development problems and then the results were compared. We also suggest examining the other kinds of reliability and validity of this test.
    Keywords: Children, Executive function, Preschool, Validity
  • Siamak Tahmasebi, Saman Mafakheri Bashmaq*, Atefe Emad Al Din, Rahele Rezaei Pages 18-29
    Objective
    Bender-Gestalt is one of the well-known neurocognitive tests designed by Lorta Bender to evaluate perceptual-motor development level in children. Besides its principle application in evaluation of cerebral damage, Bender test has other important applications, such as evaluating children for entering school, anticipating educational progress, diagnosing children with reading and learning disorders, studying growth retardation, as well as a nonverbal intelligence test to evaluate children’s reading readiness to enroll in elementary school. Because of the importance of this test in many diagnostics aspects, it is necessary to prepare a normalized form of this test. In this study, we tried to provide this form in a more comprehensive and updated form compared to previous studies.
    Materials and Methods
    This is a descriptive-analytic research. The study population comprised all preschool children in Tehran. In this research, we surveyed 523 (271 boys and 252 girls) preschool children in 3 groups of 4-5 years old (200 children, 95 boys and 105 girls), 5-6 years old (199 children, 112 boys and 87 girls), and 6-7 years old (124 children, 64 boys and 60 girls) who were selected by cluster sampling method from some preschools centers in south, north, and center of Tehran during the spring of 2012. The inclusion criteria were having normal intelligence quotient and being in the range of preschool age. Obtained protocols were numbered on the basis of expanded Koppitz scoring system, and finally were analyzed using the Chi-squared test.
    Results
    Data analysis for 4-5 years old group revealed the result of M(SD) as 14.75(1.82). The most frequent errors belonged to distortion in plans A, 7, and then 8. Also, the least frequent errors belonged to linear drawing of plans 3 and 6. With regard to misproportion error in plan A and repetition error in plan 2, girls made significantly less errors than boys, while with regard to spin errors of plan 7 and misproportion in plan 7, boys got the higher scores. In 5-6 years old group of children, M(SD) was 9.67(4.38). Also, the most frequent errors belonged to distortion in plans 8 and A. Furthermore, the least frequent errors belonged to linear drawing in plan 3, distortion in plan 7, and isproportion of components in plan 5. With regard to inappropriate composition and linear drawing of plan 5, boys made significant higher errors than girls. For children of 6-7 years old, M(SD) was 8.14(4.17). The most common errors in drawing belonged to first distortion errors in plans A and 8, and then spins in plans 7 and 3, and lastly to misproportion in plan 7. The least frequent errors belonged to linear drawing of plans 5 and 3, spin in plans 8 and 1, and finally distortion in plan 1. Male gender was effective in committing errors of wrong composition of plans A and 3, spin in plan 1, figure distortion in plans 6 and 7, also female gender in errors of wrong composition of plan 2, spin in plans 2 and 8.
    Conclusion
    Consistent with Koppit’z maturational hypothesis and previous studies (Iranian and foreign), our results showed visual-motor improvement of perceptual performance with increasing age. In conclusion, koppitz scoring system is applicable to Iranian children protocols.
    Keywords: Normalization, Bender Visual Motor Gestalt Test, Neuropsychological Tests, Perceptual motor performance, Preschool children
  • Mohammad Nazer, Nasrin Riyahi, Mohammadreza Mokhtaree* Pages 30-39
    Objective
    The birth and presence of a child with mental-retardation in any family causes stress, hopelessness, and disappointment, as well as social, economic, and emotional problems. These problems lead to mental health reduction and using inefficient approaches in family. This research aimed to study the effect of education on mental health and stress rate. Also, it examined the effect of several styles of contrasting stress and stress management program on decreasing stress of parents with mentally-retarded children.
    Materials and Methods
    Parents of children with intellectual disabilities in Rafsanjan, Iran (2 health centers) completed Harry stress inventory (HIS) and general health questionnaire (GHQ). A total of 60 couples with high scores in these tests were selected and randomly assigned into 2 groups. Experimental group passed stress management course in 6 sessions for 3 weeks (two sessions per week). The educational contents in 6 sessions were as follows: teaching pathology, semiology, and mental health to parents, then 4 ways of therapeutic approaches of opposition, evasion, continence, and social support, and finally problem solving and practicing those skills. Control group did not receive any treatment. After final session, and then 1 month later, 2 groups completed GHQ and HIS (posttest and follow up). Data were analyzed with repeated measures test.
    Results
    Average scores of stress rate in pretest and posttest in the experimental group had a significant difference (P=0.001), but this difference was not significant in follow up test (P=0.659). Average scores of mental health in pretest and posttest of experimental group had significant difference (P=0.001), but this difference was not significant in follow up test (P=0.646). With regard to different aspects of general health, the difference between mean scores of physical signs and depressive signs in pretest and posttest of intervention group was significant (P
    Conclusion
    Educating stress management with cognitive–behavioral style could increase the mental health index of parents with mental-retarded children, decrease mothers’ physical and depressive signs, and improve their sleep and social performance. However, in this study, anxiety signs and social activities of parents did not improve. To explain this finding, it can be said that several variables affect the anxiety and social activities of people. And those factors are out of control of this study. These factors are in direct relation with economic situation of people that were not examined in the present research. Also, education stress management with cognitive–behavioral style could reduce perceptive stress of parents. Finally, education causes people, including
    mothers of mentally-retarded children to know themselves better, recognize their strength and weak points, and reach a level of self-recognition that proceed improving their weak points and promoting their strong points. As a result, parents accept better the reality of their mentally-retarded child and better adapt to this situation. This will in turn reduce the mental stress and increase their health status.
    Keywords: Intellectual disability, Stress, Mental health, Training, Cognitive behavioral therapy, Parents
  • Nahid Vakilizadeh*, Ahmad Abedi, Alireza Mohseni Ezhiyeh, Elnaz Pishghadam Pages 40-51
    Objective
    Joint attention refers to person’s ability in focusing on the present information in his or her visual attention, along with existing information on other’s visual attention. In this process, 2 people actively pay attention to a thing, situation, or event. Defects in joint attention is considered one of the first diagnosable signs in children with autism spectrum disorder (ASD). This skill has considerable effect on growth and development of social, cognitive, and verbal skills. In other words, joint attention may act as a key skill, i.e. achieving this area of growth, brings several by-products for children. Therefore, using therapeutic early interventions in order to improve the joint attention of children with ASD is necessary. The present study aimed to investigate the effectiveness of family-based early intervention on the improvement of joint attention of the children with ASD.
    Materials and Methods
    The research population included 57 children who had referred to Ordibehesht Autism Center in Isfahan. Because the present research sought for special cases, the purposeful sampling method was used. In this regard, the research sample comprised 3 children of 3-5 years old who had symptoms of autism spectrum disorder by the diagnosis of specialists, and had difficulties regarding joint attention. The research instrument was the Gilliam Autism Rating Scale (GARS) and Early Social Communication Scales (ESCS). In the present study, the single-subject study with the A-B design was used. In this method, after 5 baseline sessions, intervention was started and during 12 individual sessions, the joint attention skill is taught to children. To analyze the obtained data, at first the raw data were converted to standard T scores and the situation of baseline, intervention, and follow up of every subject was drawn on the diagram. To interpret and infer from the diagrams, we used visual analyses, trending, and stability, as well as percentages of non-overlapping data and overlapping data.
    Results
    According to the visual analyses of the data diagrams, the intervention was effective on the 3 subjects. The mean scores of 3 subjects in the baseline have increased from 39.92, 37.30, and 38.89 to 52.04, 52.79, and 51.69, respectively. The percentage of non-overlapping data (PND) in the two baseline
    and intervention situations for the 3 subjects was 83%, 100%, and 91%. This effectiveness was observable in the follow-up stage.
    Conclusion
    The findings of the present study indicated that the family-based early intervention can be an effective educational program for improvement of joint attention of the preschool children with ASD. Because defects in joint attention is one of the main features of children with ASD and joint attention brings improvement in other aspects of growth, we suggest that improving joint attention be considered as a main objective in rehabilitation and educational interventions in children with autism.
    Keywords: Autistic disorder, Joint attention, Early intervention, Child preschool
  • Somayeh Mohammadi, Mostafa Roshanzadeh* Pages 52-61
    Objective
    Family member caregivers of patients with spinal cord injuries experience varying degrees of burden because of the long process in the care of their patients. These conditions have different negative consequences for the family caregivers. One of the most important protective factors against the suffering of the caregivers is their knowledge about care giving process. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the effect of educational intervention based on Orem self-care model on family caregiver's burden of patients with spinal cord injuries.
    Materials and Methods
    This was a quasi-experimental study with pretest and posttest design and control group. It was conducted on patients with spinal cord injuries at South Khorasan Province. Research units purposefully selected and then were randomly allocated to experimental and control groups. Experimental group received educational intervention based on Orem self-care model for patients with spinal cord injuries consisted of eight 40-minute teaching sessions at the center. To measure the burden of caregivers, 22-item Zarit questionnaire was used with content validity index of 80% and Cronbach α of 0.79. The questionnaire was completed before and after the intervention in experimental and control groups. The results were analyzed by SPSS version 16 using descriptive (frequency, mean and standard deviation) and analytical (t-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient) statistics.
    Results
    Mean of burden in caregivers was not significantly different between the 2 groups before The intervention. But, we observed significant differences between the 2 groups after the intervention. The difference between mean of burden before (3.2±0.33) and after (3.11±0.66) the intervention was significant (P0.05).
    Conclusion
    The results of this study suggest that education of family caregivers of patients with spinal cord injuries based on Orem self-care model can reduce their experienced burden resulted from chronic and long term caregiving involvement. Moreover, the financial situation and occupation of caregivers could be a positive relational factor in their burden. Therefore, we suggest that the family of caregivers be under support and supervision of social and therapeutic supportive organizations. Also, with regard to long-term care of these patients, some measures like caring the patient at home with support and backing of spinal-cord injury centers to reduce the pressure on the family of caregivers are recommended.
    Keywords: Self, care, Burden, Family caregivers, Spinal cord injuries
  • Mehdi Hassan Abadi, Behnam Hajiaghaee*, Hasan Saeedi, Naser Amini Pages 62-71
    Objective
    Weight-bearing asymmetry is one of the main causes of balance disturbances in patients with hemiparesis and could cause standing problems and gait abnormalities for them. The purpose of this study was to investigate the immediate effects of wearing unilateral textured insoles on the symmetry of weight bearing during standing and gait parameters of patients with chronic stroke.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study, 16 patients with hemiparesis were selected by simple non-probability sampling method. These patients had an average age(SD) of 52.12(6.94) years and their average(SD) post-injury duration was 33.12(16.4) months. Symmetry index during standing position (by using 2 equal weighting scales), step length symmetry, step length, and walking velocity (by using NeuroCom Balance Master Device) was measured in 3 conditions: without insole (barefoot), wearing textured insole with shore A-80 hardness, and textured insole with shore A-60 hardness.
    Results
    In this study, we conducted the multivariate analysis of variance for comparing 3 test conditions and Bonferroni test for paired comparing. The symmetry of step length showed a significant difference between no insole condition and using insole with A-80 hardness (P=0.004), as well as using A-80 hardness insole with A-60 hardness insole (P=0.011). However, there was no significant difference between using no insole and using insole with A-60 hardness (P=0.325). The results of symmetry index likened
    the step length results. This means that there was a significant difference between not using insole and wearing insole with A-80 hardness (P=0.022), also between the results of wearing 2 different insoles (P=0.019). However, no significant difference was observed between using no insole and using insole with A-60 hardness in spite of improvement in step length (P=0.325). Velocity of walking and step length was not meaningfully improved in any of the conditions.
    Conclusion
    The current study showed that obligatory use of affected limb side could improve symmetry of weight bearing in walking and standing position of patients with chronic stroke by overcoming the phenomenon of learned lack of using and correcting the failure of sending sensory signals to centers of movement controls. The results of this study showed that unilateral use of textured insole with shore A-80 in the unaffected side could immediately improve weight bearing symmetry and step length symmetry in patients with hemiparesis, but it has no effect on their walking speed and step length. Using insole with A-60 hardness did not significantly change any variables of tests. Considering the results of this study, these insoles can be used in balance exercises and walking of hemiparetic patients.
    Keywords: Stroke, Insole, Textured insole, Weight bearing, Gait
  • Marziyeh Akbari, Hassan Saeedi*, Taher Babaee Pages 72-81
    Objective
    Osteoarthritis is a degenerative disease of joints that causes degeneration and corrosion of joint surface. Because of osteoarthritis, the smooth and even movemvement of joints get interrupted. Osteoarthritis is the most common kind of arthritis and its prevalence is 19.3% in Iran. Patients with knee osteoarthritis usually have geno varum and hyperpronation of foot. The purpose of the current study was to evaluate the effect of lateral wedge and medial arch support on displacement of ground reaction force in knee osteoarthritis in static state.
    Materials and Methods
    The current study is a quasi-experimental study. A total of 13 patients (9 women and 4 men) with an average(SD) age of 63.08±7.7 years with knee osteoarthritis were selected from available community. Four different test conditions, including 1) barefoot, 2) lateral wedge, 3) medial wedge, and 4) arch support and lateral wedge were conducted. L.A.S.A.R Posture was used to assess the changes of ground reaction force from knee center and the comfort level after the intervention was measured on a visual analog scale. The changes of lever arm were measured with the instrument and the obtained data were analyzed by SPSS version 20, through multivariate analysis and Bonferroni tests.
    Results
    The result indicated that lateral wedge caused a significant decrease in ground reaction vector from knee center in barefoot condition (P=0.005). The average distance of weight line from knee center were -13.6 in without arthritis condition, -0.8 with lateral wedge, -11.8 with medial arch, and -7 with lateral wedge with medial arch. Therefore, using the lateral wedge with 7 mm thickness displace the path of ground reaction force on the knee, in such a way that the lever arm of ground reaction force from knee center (which produces adductor torque on the knee) with putting 12.8 mm lateral wedge has become smaller that of barefoot condition. With regard to comparing different conditions, no significant differences were observed between barefoot, medial arch, and combination of medial arch with lateral wedge. However, there was a significant difference between lateral wedge and medial arch (P=0.013), so that the lever arm of ground reaction force with lateral wedge is 11 mm shorter. Also, comparing lateral wedge with arch and lateral wedge showed that lateral wedge is 6.2 mm shorter or it creates 88.5% shorter lever arm (P=0.001). No significant difference was seen between conditions of medial arch and combination of arch with lateral wedge.
    Conclusion
    Given the results, using the lateral wedge decreases the lever arm of ground reaction force to the knee center in people with knee osteoarthritis and geno varum and hyperpronation of foot. Moreover, adding medial arch reduces the effect of lateral wedge on shortening lever arm of ground reaction force on the knee and as a result reduces knee adductor torque in patients with knee osteoarthritis. However, lateral wedge, medial arch, or their combination have no statistically significant effect on the comfort of these patients.
    Keywords: Knee osteoarthritis, Orthotic insole, Comfort
  • Mehrnoush Ismailiyan*, Seyed Mohammad Marandi, Fahimeh Esfarjany, Alireza Ghardashi Afousi, Ahmadreza Movahedi Pages 82-91
    Objective
    Non-progressive cerebral palsy (CP) is due to abnormal development of brain and or brain damages before, during, or after birth. The reason of cerebral palsy is brain damage or its abnormal development. Most of these problems happen when the child is in mother’s womb, but the chance is high that it happens in the first 2 years of life, when the brain develops. One of the commonest and most important debilitating signs of cerebral palsy is damage to higher functions, in such a way that the control of moves in grasping and leaving get damaged and in the end, the strength of hand for planning of movement decreases. Several studies have examined the effect of resistance training on muscle strength of patients with CP, while none of them has examined the effect of progressive resistance and balance training in children with CP. This study aimed to investigate the effects of progressive resistance and balance training on upper trunk muscle strength of children with CP.
    Materials and Methods
    Three boys with cerebral palsy (two patients who were 7 years old and one who was 6) participated in this research. In this study, single subject research method with A-B-A plan was used. Progressive resistance and balance training were administered for 3 days per week for 8 weeks. Wrist and elbow flexor muscles strength was measured by PowerTrack Õ dynamometer (manufactured by JTECK with 4.4 N threshold).
    Results
    According to visual analysis of data diagrams and based on descriptive statistical indexes and visual analyses, the results showed that resistance and balance training in intervention situation compared to baseline increased the strength of elbow flexor (percentages of non-overlapping data for the first and second participants were 75% and for the third participant, 100%). The strength of upper trunk muscles after intervention hve improved compared to baseline; however, one month after intervention,
    the trend was pretty stabilized.
    Conclusion
    The results of this study showed that 8 weeks of progressive resistance and balance training (in combination) has increased muscle strength in children with cerebral palsy. The present research showed that resistance and balanced trainings have significant effects on muscle strength of children with CP. It seems that these practices have been effective, especially for the wrist flexor and elbow flexor muscles. It can be said that the increase in the muscles of children with CP was due to practice principle along with increase in neuronal compatibility. One of the important points in the effectiveness of resistance training is the intensity of training. The results showed that resistance and balanced trainings increase the muscle strength of children with CP. This power could be partly due to increase in muscle volume and partly due to anabolic hormones.
    Keywords: Resistance training, Muscle strength, Cerebral palsy, Organizational case studies