فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرجان طاهری اسکویی، شهین نعمت زاده* صفحات 106-117
    هدف
    فراگیری فعل به عنوان یکی از اجزای اصلی جمله همواره به عنوان یکی از مقوله های سوال برانگیز در روند فراگیری زبان محسوب شده است. در این میان یکی از مسائل مهم در فعل آموزی، تشخیص معنای فعل با استفاده از سرنخ های نحوی و فراگیری جنبه معنایی فعل است. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رشد جنبه معنایی فعل در یک کودک فارسی زبان بود. علاوه براین همان گونه که در برخی از زبان ها گزارش شده است، پاسخ به این پرسش ها بود: آیا در فرایند فراگیری فعل و تعبیر معنای فعل کودک فارسی زبان، سرنخ های نحوی نقشی اساسی ایفا می کند؟ آیا کودک در تعبیر معنای فعل از قالب نحوی جمله کمک می گیرد؟

    روش بررسی
    این پژوهش به صورت موردی و طولی روی یک کودک فارسی زبان بین سنین 21 تا 45 ماهگی انجام و اطلاعات به طورطبیعی و در بافت مکالمات روزمره جمع آوری شد. پس از گردآوری داده ها که در طول بیست وچهار ماه انجام گرفت، افعال تولید شده براساس طبقه بندی معنایی افعال در چارچوب دیدگاه لی و نایگلس (2005) در چهار طبقه معنایی افعال حرکتی، افعال درونی-ارتباطی، افعال فرایندهای بدنی و افعال خلقت-اجرایی دسته بندی شد. چارچوب نظری پژوهش راه اندازی نحوی نایگلس (1990 و 2005) بود که دیدگاهی تعاملی (معنایی-نحوی) محسوب می شد. همچنین روش تحلیل داده های پژوهش نیز از نوع توصیفی-تحلیلی بود.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش حضور راه اندازی نحوی را در روند رشد فعل آموزی کودک فارسی زبان تایید می کند؛ به این ترتیب که کودک فارسی زبان در دوره سنی 21 تا 45 ماهگی از سرنخ های نحوی در تعبیر معنای فعل استفاده می کند و قالب نحوی جمله به کودک کمک می کند که معنای فعل را تعبیر کند. از دیگر دستاوردهای این پژوهش، نشان دادن سلسله مراتب ظهور طبقه معنایی افعال در روند زبان آموزی بود؛ به این صورت که شواهد حاصل از پژوهش نشان داد که در روند فعل آموزی کودک فارسی زبان، ابتدا طبقه فعل های حرکتی ظاهر می شود و از بیشترین بسامد رخداد در روند فراگیری فعل برخوردار است. پس ازآن فعل های فرایندهای بدنی و سپس فعل های خلقت-اجرایی و افعال درونی-ارتباطی با بسامد کمتر در این بازه سنی تولید می شود. بسامد کم افعال درونی-ارتباطی و نیز درک نکردن معنای ضمنی برخی افعال توسط کودک، به ویژه در دوره های ابتدایی این بازه سنی فعل آموزی، نشان می دهد که در آغاز بیشتر پدیده های ملموس و غیرانتزاعی در ذهن کودک وجود دارد. به عبارت دیگر کودک پدیده های ملموس و غیرانتزاعی را سریع تر یاد می گیرد و به تدریج با یادگیری واژه های ملموس و عینی، ذهن نقشی کودک خودبه خود به دنبال ویژ گی های مشترک بین واژه های ملموس و انتزاعی می گردد و آنها را درمی یابد. یکی از مسائل قابل توجه در یافته های پژوهش حاضر این بود که هرچه تعامل کودک با محیط اجتماعی بیشتر می شود و رشد شناختی کودک افزایش می یابد، تولید فعل به ویژه فعل های خلقت-اجرایی در کودک افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    شواهد به دست آمده از پژوهش نشان داد که بسامد روند رشد فعل به لحاظ معنایی در کودک فارسی زبان مانند کودکان دیگر زبان هاست و قالب نحوی جمله در تعبیر معنای فعل به او کمک می کند. به نظر می رسد از این ویژگی می توان در تشخیص، ارزیابی و توانبخشی اختلالات گفتار و زبان در روند فراگیری فعل بهره گرفت.
    کلیدواژگان: فعل، رشد، معنی شناسی، فارسی زبان
  • سالار فرامرزی *، علیرضا محسنی اژیه، سید حمیدرضا ابطحی، مهسا سپهرنژاد صفحات 118-127
    هدف
    یکی از درمان هایی که اخیرا برای کودکان ناشنوا مطرح شده، کاشت حلزون شنوایی است. کاشت حلزون فناوری جدیدی در تجهیزات شنوایی و روش درمانی پذیرفته شده ای برای کودکان کم شنوا محسوب می شود. در سال های اخیر پژوهشگران به نقش خانواده و رابطه آن با کسب مهارت های رشدی در کودکان مبتلا به آسیب شنوایی توجه ویژه مبذول داشته اند. تجربیات بالینی نیز نشان داده است که عملکرد عاطفی و مشکلات روان شناختی مراقب اصلی، اثر نامطلوبی بر مهارت های رشدی و تحولی کودکان کاشت حلزون شده خواهد داشت. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه استرس والد-کودک با مهارت های رشدی و تحولی کودکان کاشت حلزون شده انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای پیمایشی از نوع همبستگی بود که در سال 1393 انجام شد. جامعه آماری این تحقیق را 268 نفر از کودکانی تشکیل می دادند که در بیمارستان الزهرای اصفهان عمل جراحی کاشت حلزون روی آنها انجام شده بود. از این جامعه 57 کودک (34 پسر و 23 دختر) که حداقل دو سال از عمل جراحی آنها گذشته بود، به روش تصادفی انتخاب و بررسی شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از شاخص تنیدگی والدینی، مقیاس عملکرد بین المللی لایتر، مقیاس رشد اجتماعی وایلند، مقیاس رشد و تحول زبان و مقیاس عملکرد ارتباطی کودکان کاشت حلزون شده استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS آمار توصیفی، روش همبستگی و تحلیل رگرسیون تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد بین استرس والد-کودک با رشد زبانی (59/0-)، اجتماعی (38/0-) و ارتباطی (54/0-)کودک رابطه منفی (معکوس) معنی داری وجود دارد (01/0P≥). با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون در تبیین رشد زبانی (متغیر ملاک) کودک براساس استرس والد-کودک (متغیر پیش بین) ملاحظه می شود که ضریب تبیین برابر 34/0=R2 است و نتایج به دست آمده نشان می دهد که 34 درصد واریانس متغیر وابسته (رشد زبانی) از طریق استرس والد-کودک تعیین می شود. همچنین در تبیین رشد اجتماعی کودک (متغیر پیش بین) براساس استرس والد-کودک (متغیر ملاک) ملاحظه می شود که ضریب تبیین برابر 14/0=R2 است و نتایج به دست آمده نشان می دهد 14 درصد واریانس متغیر وابسته (رشد اجتماعی) از طریق استرس والد-کودک تعیین می شود. علاوه براین در تبیین عملکرد ارتباطی کودک (متغیر پیش بین) براساس استرس والد-کودک (متغیر ملاک) مشاهده می شود که ضریب تبیین برابر 29/0=R2 است و نتایج به دست آمده از این امر حکایت دارد که 29 درصد واریانس متغیر وابسته (رشد اجتماعی) از طریق استرس والد-کودک تعیین می شود.
    نتیجه گیری
    درمجموع یافته های این پژوهش نشان داد که استرس والد-کودک، بر بخش قابل توجهی از مهارت های رشدی و تحولی کودکان کاشت حلزون شده تاثیر می گذارد. با توجه به اهمیت و ضرورت رشدی و تحولی در کودکان کاشت حلزون شده، نتایج این پژوهش ضرورت ارائه خدمات مشاوره ای و حمایت های روانشناختی را برای این گروه از والدین گوشزد می کند. براین اساس می توان برنامه هایی را در قالب کارگاه های آموزشی برای مادران این کودکان پیشنهاد کرد. همچنین به روانشناسان و مشاوران خانواده و متخصصان خانواده درمانی توصیه می شود که در برنامه های درمانی و آموزشی خود به نقش فشار روانی در روابط والد-کودک توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: استرس والد، کودک، کاشت حلزون، مهارت های رشدی و تحولی
  • ماهان رستگار، افسون نودهی مقدم *، عنایت الله بخشی، الهام سرابادانی تفرشی، سحر طلوعی صفحات 128-135
    هدف
    شلی عمومی مفاصل افراد را مستعد ابتلا به انواع ضایعات عضلانی-اسکلتی به ویژه در مفصل شانه می کند. حس عمقی که شامل حس وضعیت و حس حرکت مفصل است، نقش مهمی در ثبات عملکردی شانه دارد. با توجه به نقش مهم حس عمقی در عملکرد مفصل شانه این پژوهش با هدف انجام انجام شد: 1. مقایسه حس وضعیت و حس حرکت مفصل شانه در افراد با و بدون شلی عمومی مفاصل؛ 2. مقایسه حس عمقی بین دو سمت غالب و غیرغالب در هر گروه.
    روش بررسی
    در این مطالعه موردی-شاهدی 20 زن با شلی عمومی مفاصل (سن30/20±05/22 سال) و 20 زن بدون شلی مفصلی عمومی (سن53/2±65/22 سال) شرکت کردند. آزمون ها در وضعیت طاق باز انجام شد. قبل از شروع هر آزمون افراد با مراحل انجام آزمون ها آشنا می شدند. حس عمقی شامل آزمون بازسازی زاویه ای غیرفعال و حس حرکت بود که با دستگاه دینامومتر ایزوکینتیک انجام شد. ابتدا دامنه حرکتی چرخش خارجی شانه با گونیومتر استاندارد اندازه گیری و 90 درصد انتهایی آن به عنوان زاویه هدف در آزمون بازسازی زاویه ای غیرفعال درنظرگرفته شد. سپس حس حرکت نیز به روش آستانه تشخیص حرکت غیرفعال در صفر درجه چرخش خارجی اندازه گیری شد. آزمون آستانه تشخیص حرکت با سرعت 5/0 درجه بر ثانیه و آزمون بازسازی زاویه ای با سرعت 2 درجه بر ثانیه انجام گرفت. آزمون ها در هر دو شانه غالب و غیرغالب انجام شد. توالی انجام آزمون ها برای آزمون بازسازی زاویه ای و آستانه تشخیص حرکت و نیز شانه غالب و غیرغالب به صورت تصادفی بوده است. برای حذف بازخوردهای بینایی و شنوایی از چشم بند و گوشی استفاده شد. میانگین خطای بازسازی زاویه غیرفعال و میانگین آستانه تشخیص حرکت غیرفعال در سه بار تکرار آزمون ثبت شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه حس بازسازی زاویه ای غیرفعال و حس حرکت بین دو گروه و آزمون تی زوج برای مقایسه دو سمت غالب و غیرغالب در هرکدام از گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معناداری در آستانه تشخیص حرکت در سمت غالب و غیرغالب بین دو گروه مشاهده نشد [در شانه غالب (47/0=P) و در شانه غیرغالب (70/0=P)]. در سمت غالب و غیرغالب، زنان با شلی عمومی مفاصل خطای بیشتری در بازسازی زاویه غیرفعال حرکت چرخش خارجی شانه در مقایسه با زنان بدون شلی مفصلی عمومی نشان دادند (001/0(P=. تفاوت معنی داری بین حس وضعیت و حرکت بین دو سمت غالب و غیرغالب در هرکدام از گروه ها مشاهده نشد (P>0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد حس بازسازی زاویه در دامنه انتهایی شانه در افراد مبتلا به شلی عمومی مفاصل در مقایسه با افراد بدون شلی عمومی مفاصل کاهش می یابد. این امر می تواند حاصل اختلال یا کاهش پیام های حسی گیرنده های مفصلی وارده به سیستم عصبی مرکزی باشد. کاهش بازخورد حس عمقی ممکن است به این منجر شود که اندام از نظر بیومکانیکال وضعیت نادرستی را اتخاذ کند. چنین سازوکاری می تواند به تغییرات تخریبی مفصل سرعت بخشد و دلیلی برای شیوع بالای مشکلات عضلانی اسکلتی در افراد با شلی عمومی مفصلی باشد.
    کلیدواژگان: شلی عمومی مفاصل، مفصل شانه، حس عمقی
  • نادر متین صدر، حجت الله حقگو *، سیدعلی صمدی، مهدی رصافیانی، عنایت الله بخشی صفحات 136-147
    هدف
    کودکان مبتلا به اتیسم به دلیل مشکلات بسیار در یکپارچگی حسی، در یادگیری و رفتارهای مختل کننده فرایند کلاس مشکلات عمیقی دارند که این مسئله بر موفقیت های تحصیلی آنها به شدت تاثیر می گذارد. بنابراین با توجه به مشکلات حسی خود برای بهبود روند آموزشی به تغییرات محیطی نیاز دارند. استفاده از وسایلی چون توپ و بالشتک های بادی به جای نیمکت و صندلی می تواند تحریکات حسی مختلفی را به بدن کودک اعمال کند. با توجه به تاثیر تحریکات حسی (وستیبولار) بر یکپارچگی حواس دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم، در این تحقیق تاثیر استفاده از توپ و بالشتک های بادی به جای صندلی بر رفتارهای کلاسی این دانش آموزان بررسی شد. رفتارهای کلاسی که در این تحقیق ارزیابی شد شامل نشستن، اشتغال به فعالیت و رفتارهای ناشی از اتیسم (شامل حرکات کلیشه ای و افزایش روابط اجتماعی و ارتباطی) بود.
    روش بررسی
    طی این مداخله رفتار کلاسی چهار دانش آموز پسر با اختلال طیف اتیسم در مقطع پیش دبستانی از دبستان تبسم مشهد به مدت چهار هفته به صورت طرح A-B-A-C تک موردی به وسیله فیلم برداری بررسی شد. دانش آموزان در دو مرحله پایه A روی صندلی معمولی، در مرحله B روی بالشتک های بادی و در مرحله C روی توپ درمانی نشستند. این تحقیق به مدت چهار هفته برای یک کلاس چهارنفره انجام شد و هر مرحله یک هفته طول کشید. در دو مرحله پایه رفتار دانش آموزان (میزان نشستن و عملکرد توجهی به فعالیت کلاسی) در کلاس با دوربین ثبت شد. سپس در مرحله B بالشتک های بادی به صندلی معمولی دانش آموزان کلاس اضافه شد و در مرحله C دانش آموزان روی توپ نشستند و ارزیابی ها تکرار شد. این ارزیابی ها با فیلم برداری از کودک طی سه روز در هفته (به صورت یک روز در میان)، هر روز یک جلسه و هر جلسه به مدت 10 دقیقه (درمجموع 12 جلسه معادل 120 دقیقه) مشاهده و ثبت شد. افزون براین درانتهای تحقیق معلمان آزمون ارزیابی رفتار کودک، آزمون گارس 2 و واینلند (مهارت های ارتباطی و اجتماعی) را در اول دوره مبنایی و آخر دوره از کل افراد کلاس گرفتند. حرکات کلیشه ای، مهارت های اجتماعی و ارتباطی دانش آموزان درابتدا و انتهای تحقیق با آزمون گارس 2 ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نسخه 19 نرم افزار SPSS و برای ترسیم نمودار نرم افزار اکسل به کاررفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد در زمان نشستن هر چهار دانش آموز روی بالشتک و توپ در مقایسه با زمان نشستن روی نیمکت عادی، رفتار اشتغال به فعالیت و میزان نشستن افزایش یافته بود. باوجود افزایش اشتغال به فعالیت برای همه دانش آموزان، فقط دو دانش آموز در میزان نشستن روی توپ افزایش نشان دادند. در مقایسه با نشستن روی صندلی رفتار اشتغال به فعالیت در دانش آموزان با نشستن روی توپ 7/11 درصد و هنگام نشستن روی بالشتک 25 درصد افزایش یافت. رفتار نشستن کودک با نشستن روی توپ و بالشتک در مقایسه با صندلی به ترتیب 7/31 و 3/23 درصد افزایش یافت. معلم دانش آموزان کاربرد توپ ها و بالشتک های بادی را برای دانش آموزان ترجیح می داد. در این مرحله کاهش رفتارهای ناشی از اتیسم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق نشستن روی توپ های درمانی و بالشتک های بادی اشتغال به فعالیت و میزان نشستن در کلاس درس را در کودکان با اختلال طیف اتیسم افزایش داد و رفتار کلاسی را بهبود بخشید. به نظر می رسد استفاده از این ابزار جایگزین برای نشستن بتواند نیاز این دانش آموزان به تحریکات حسی را تاحدزیادی برآورده کند و رفتارهای مختل کننده آنها را کاهش دهد. بااین حال کاربرد توپ ها و بالشتک های بادی باید به صورت انفرادی و با توجه به واکنش هر کودک به نوع صندلی و نیاز به تحریکات وسیبولار انتخاب شود.
    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، دانش آموزان، درمان یکپارچگی حسی
  • روح الله صالحی، مصطفی زارعی *، محمدحسین علیزاده، نورالدین کریمی صفحات 148-157
    هدف
    در سال های اخیر غوطه وری در آب سرد (CWI) پس از جلسات تمرینی سنگین و مسابقات، با هدف تسریع زمان احیای ورزشکاران رواج یافته است. در چندین مطالعه اثر غوطه وری در آب سرد را بر عملکرد و عوامل آمادگی جسمانی ورزشکاران بررسی شده است؛ اما در این میان در پژوهش های اندکی تاثیر غوطه وری در آب سرد را بر تعادل پویای ورزشکاران و غیرورزشکاران بررسی شده است. بنابراین هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت دقیقه سرمادهی موضعی مچ پا و پا به وسیله غوطه وری در آب سرد بر شاخص های تعادل پویای مردان و زنان ورزشکار و غیرورزشکار سالم بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش 58 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران (29 نفر ورزشکار و 29 نفر غیرورزشکار) با سن 2±2/22 سال، وزن 2± 2/69 کیلوگرم و قد 2±2/175 سانتی متر داوطلبانه شرکت کردند و به دو گروه ورزشکار و غیر ورزشکار تقسیم شدند. شاخص های تعادل کلی، قدامی-خلفی و طرفی آزمودنی ها به وسیله سیستم ثباتی بایودکس (BSS) مدل SW45-30D-E617 ساخت کشور آمریکا ارزیابی شد. به منظور آشنایی آزمودنی ها با سیستم بایودکس و کسب آمادگی برای ارزیابی تعادل پویا، هر آزمودنی به مدت یک دقیقه روی دستگاه تمرین می کرد. سپس هر آزمودنی به مدت هشت دقیقه هر دو پای خود را درون ظرف آب و یخ صفر درجه قرار می داد؛ به نحوی که کف پا و تمام اطراف پا تا پنج سانتی متر بالای ناحیه قوزک تحت تاثیر سرما قرار می گرفت. آزمون تعادل بلافاصله پس از بیرون آمدن ورزشکار از ظرف مخلوط یخ و آب، باردیگر روی دستگاه بایودکس تکرار شد. یافته های تحقیق با استفاده از آزمون آماری آنوا در سطح 05/0>P تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که اختلاف معنی داری در شاخص ثبات کلی قبل (M=2/94 و SD=1/26) و بعد از سرمادرمانی (M=2/66 و SD=1/40) وجود ندارد (t(57)=1/29 و P=0/202). همچنین اختلاف معنی داری در شاخص ثبات قدامی خلفی قبل (M=2/27 وSD=1/06) و بعد از سرمادرمانی (M=2/08 و SD=1/19) مشاهده نشد (t(57)=0/98 و P=0/33). باوجوداین شاخص ثبات طرفی بعد از سرمادرمانی (M=1/78 و SD=0/88) به طور معنی داری در مقایسه با قبل از اعمال سرمادرمانی (M=2/05 و SD=0/84) افزایش یافت (t(57)=2/10 و P=0/03). همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که اثر ورزشکاربودن یا نبودن افراد بر شاخص ثبات کلی و قدامی-خلفی (84/0=(P و شاخص ثبات طرفی (18/0=(P قبل و بعد از اعمال سرما معنی دار نیست.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اعمال سرما از طریق غوطه وری در آب سرد به مدت هشت دقیقه بر شاخص ثبات کلی و قدامی خلفی در مردان و زنان ورزشکار و غیرورزشکار اثر معنی داری ندارد. به نظر می رسد که سرمای به کاررفته در این تحقیق تنها بر گیرنده های پوستی تاثیر گذاشته و بر گیرنده های مفصلی عمقی تر که نقش اصلی در تعادل دارند، تاثیر نگذاشته است.
    کلیدواژگان: سرمادرمانی، پا، مچ پا، تعادل
  • عباس نساییان، رقیه اسدی گندمانی * صفحات 158-167
    هدف کودکان و نوجوانان هر روزه با گستره وسیعی از موقعیت های مسئله ساز اجتماعی مواجه هستند. کم توانی ذهنی نوعی ناتوانی است که به وسیله محدودیت معنی دار هم در کارکرد هوشی و هم در رفتار سازشی مشخص می شود. این ناتوانی قبل از 18 سالگی رخ می دهد و میزان شیوع آن بین یک تا سه درصد کل جمعیت برآورد شده است. بیشتر افرادی که با کم توانی ذهنی شناسایی می شوند، در طبقه کم توانی ذهنی آموزش پذیر قرار می گیرند. کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی در مهارت های اجتماعی نقص دارند؛ بنابراین آموزش مهارت های اجتماعی معمولا بخش جدایی ناپذیر برنامه های مربوط به افراد کم توان ذهنی است. این موضوع اهمیت دارد که دانش آموزان بتوانند با خانواده، همسالان، معلمان و دیگر افراد جامعه روابط اجتماعی مثبتی برقرار و آن را حفظ کنند. کودکان کم توان ذهنی علاوه بر مشکلات شناختی و اجتماعی، مشکلات رفتاری و هیجانی را نیز نشان می دهند. اختلال های رفتاری، مشکلات فردی و اجتماعی بسیاری ایجاد می کند و ابتلای کودکان به این اختلال ها معضلات فراوانی برای خانواده و مدرسه به وجود می آورد. همچنین آن ها را در مقابل آشفتگی های روانی و اجتماعی دوران نوجوانی و حتی بزرگسالی آسیب پذیر می کند. آموزش مهارت های اجتماعی به ویژه در دوره نوجوانی، می تواند تاثیرات مثبتی بر رفتارهای دانش آموزان کم توان ذهنی و مشکلات آن ها در این حوزه داشته باشد؛ بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی بر مشکلات رفتاری نوجوانان کم توان ذهنی آموزش پذیر بود.
    روش بررسی روش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش را تمامی نوجوانان کم توان ذهنی آموزش پذیر 14 تا 16 ساله شهر تهران تشکیل می دادند. در این پژوهش 28 نوجوان کم توانی ذهنی 14 تا 16 ساله به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ابزار پژوهش، بخش مشکلات رفتاری پرسش نامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت بود. والدین و معلمان پرسش نامه مشکلات رفتاری را برای تمامی آزمودنی ها تکمیل کردند و پس از تکمیل پرسش نامه ها آزمودنی های پژوهش به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در یک برنامه آموزشی ده جلسه ای شرکت کردند که مهارت های اجتماعی را به صورت انفرادی آموزش می داد. گروه کنترل در کلاس های معمولی مدرسه شرکت کردند و مداخله ای در زمینه مهارت های اجتماعی دریافت نکردند. پس از اجرای این مرحله، معلمان و والدین دوباره پرسش نامه مشکلات رفتاری را برای تمامی آزمودنی ها (گروه آزمایش و کنترل) تکمیل کردند. برای بررسی طبیعی بودن داده های به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون، از روش های آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف از استاندارد و آزمون کولموگروف-اسمیرنف و برای تجزیه وتحلیل آنها از روش های آمار استنباطی مانند تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها نتایج نشان می دهد که در زمینه مشکلات رفتاری میان میانگین نمرات پیش آزمون-پس آزمون گروه های آزمایش و کنترل هم از نظر مادران و هم از نظر معلمان تفاوت وجود دارد. بااین حال تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس نشان می دهد که این تفاوت در میانگین از نظر آماری معنادار نیست (P>0/05)؛ یعنی در مشکلات رفتاری نوجوانان کم توان ذهنی تغییری ایجاد نشده است.
    نتیجه گیری یافته های این پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی بر مشکلات رفتاری افراد کم توان ذهنی تاثیر معناداری ندارد. نتایج این پژوهش اثربخش نبود، اما شواهد پژوهشی نشان می دهد که افراد با تاخیرهای شناختی مانند کم توانی ذهنی برای موفقیت به برنامه ای نیاز دارند که آموزش های تحصیلی، شغلی، زندگی روزانه و مهارت های اجتماعی را با هم دربرگرفته باشد. ازاین رو آموزش مهارت ها در ابعاد مختلف مانند مهارت های اجتماعی برای یادگیری کودکان و نوجوانان کم توان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نوجوانی، کم توانی ذهنی، مهارت های اجتماعی، مشکلات رفتاری
  • زینب رضاییان *، محمدتقی کریمی، آرزو اشراقی، نیلوفر فرشته نژاد صفحات 168-177
    هدف زخم کف پا از عوارض مهم بیماران دیابتی است که بر توانایی ایستادن و راه رفتن آنان تاثیر می گذارد. راهکارهای درمانی متفاوتی برای کاهش نیروهای اعمالی روی پای این بیماران استفاده شده که اکثرا موقتی است و در بلندمدت موثر نیست. کفش های راکری برای درمان زخم های دیابتی توصیه می شود. براساس مقالات موجود این سوال مطرح می شود: «آیا نیروهای اعمالی روی پا در افراد دیابتی با افراد سالم متفاوت است؟» علاوه براین مشخص نیست کدام نوع راکر (پنجه یا پاشنه) برای کاهش این نیروها موثرتر است؛ بنابراین هدف از این مطالعه مقایسه بین نیروهای اعمالی وارد بر پا در افراد دیابتی و افراد سالم و همچنین تعیین تاثیر راکرها بر این عوامل بود. فرضیه اصلی مطرح شده در این مطالعه بر این مبنا بود که راکرهای پنجه و پاشنه تاثیر مشابهی بر نیروهای اعمالی وارد بر پا در افراد دیابتی دارد.
    روش بررسی در این مطالعه مداخله ای شبه تجربی 20 نفر فرد سالم و 20 نفر فرد بیمار مبتلا به نروپاتی دیابتی شرکت داشتند. تعداد نمونه ها براساس متوسط تعداد شرکت کنندگان در مطالعات قبلی انتخاب شده بودند. نمونه ها از میان بیماران ارجاع داده شده به کلینیک مراقبت از پای دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انتخاب شدند. متغیرهای زمانی-مکانی راه رفتن و نیروهای اعمالی روی پا طی راه رفتن با استفاده از سیستم تحلیل حرکت کوالیزیز مجهز به 7 دوربین و یک صفحه نیروی کیسلر (60×50 سانتی متر) ثبت شد. از افراد خواسته شد با سرعت دلخواه در طول آزمایشگاه راه بروند تا تاثیر آنی راکرها بر بیماران سنجیده شود. متغیرهایی شبیه متغیرهای زمانی-مکانی راه رفتن، حداکثر نیروی عکس العمل زمین و انتگرال نیرو-زمان (ضربه) تحلیل شد. تفاوت بین میانگین ها و تاثیرات بین افراد با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر ارزیابی و محاسبات آماری با استفاده از نسخه 17 نرم افزار SPSS و با سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    یافته ها براساس نتایج به دست آمده اختلاف عمده ای بین افراد دیابتی و سالم در متغیرها آهنگ راه رفتن، طول گام و درصد مرحله استانس مشاهده می شود (05/0>P). با وجود اینکه سرعت راه رفتن افراد دیابتی کمتر از افراد سالم بود؛ ولی اختلاف معناداری در این متغیر مشاهده نشد (06/0P). به نظر می رسد متوسط انتگرال نیرو-زمان بخش عمودی نیروی عکس العمل زمین براساس متغیر سمت و گروه متفاوت است (05/0>P).
    نتیجه گیری انتگرال نیرو-زمان بخش عمودی نیروی عکس العمل زمین به طورعمده در افراد دیابتی بیشتر از افراد سالم بود. این امر می تواند زخم هایی در پای این افراد ایجاد کند. البته راکرهای پاشنه و پنجه در کاهش هیچ کدام از متغیرهای میزان نیروهای اعمالی و انتگرال نیرو-زمان موثر نبودند. توصیه می شود برای افزایش ثبات پویا و کاهش فشارهای کف پایی از کفش های راکری با سطح تکیه گاه عریض تر استفاده شود. مهم ترین محدودیت این مطالعه بررسی تاثیر آنی استفاده از راکر در این افراد بود. در مطالعات بعدی پیشنهاد می شود که تاثیر مداخلات راکری بعد از یک دوره استفاده ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: نروپاتی دیابتی، راکر پنجه، راکر پاشنه، متغیرهای زمانی، مکانی راه رفتن، انتگرال نیرو، زمان
  • لیلا احمدنژاد *، احمد ابراهیمی عطری، ناهید خوشرفتار یزدی، یحیی سخنگویی صفحات 178-187
    هدف در جامعه ما گروه وسیعی از کودکان و بزرگسالان هستند که به گونه ای خاص از نظر جنبه های فکری، جسمی، عاطفی یا ویژگی های رفتاری با دیگر همسالان خود تفاوت دارند. یکی از این اقشار آسیب پذیر کودکان کم توان ذهنی هستند که به علت شرایط ذهنی و روانی ویژه درمقایسه با افراد سالم تحرک کمتری دارند و به همین علت به ضعف های جسمانی-حرکتی دچار می شوند. براین اساس با توجه به نیاز این کودکان به بازی برای ایجاد شادابی و نبود پژوهش هایی در زمینه حرکات اصلاحی در قالب بازی، هدف از انجام این پژوهش تاثیر هشت هفته بازی های اصلاحی بر میزان انحنای کایفوز و قدرت عضلات تنه کودکان کم توان ذهنی بود.

    روش بررسی برای انجام این تحقیق 30 کودک کم توان ذهنی مبتلا به ناهنجاری کایفوز با زاویه کایفوز بیشتر از 40 درجه به طورتصادفی به دو گروه 15 نفره تجربی با میانگین سنی 8/2±06/12 سال، قد 1/0±4/1 متر و وزن 38/1±3/42 کیلوگرم و گروه کنترل با میانگین سنی 8/2±2/12 سال، قد 9/0±4/1 متر و وزن 3/1±6/43 کیلوگرم تقسیم شدند. هر دو گروه از نظر ویژگی های آنتروپومتریک باهم همسان بودند. برای اندازه گیری زاویه کایفوز از خط کش منعطف و برای بررسی قدرت عضلات بازکننده ستون فقرات از دستگاه دینامومتر استفاده شد. گروه تجربی طی یک دوره هشت هفته ای (سه جلسه در هفته) بازی های اصلاحی منتخب را انجام دادند. در این مدت گروه کنترل هیچ گونه تمرینی را تجربه نکردند. پس از پایان تمرینات، میزان انحنای کایفوز و قدرت عضلات بازکننده تنه هر دو گروه باردیگر ارزیابی شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نسخه 16 نرم افزار SPSS و برای بررسی اختلاف بین دو گروه از آزمون تی مستقل در سطح 05/0 استفاده شد (05/0P≤).

    یافته ها نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین دو گروه تجربی و کنترل در میزان انحنای کایفوز (t=4/41 و P=0/001) و قدرت عضلات بازکننده تنه (t=3/15 و P=0/004) بعد از هشت هفته تمرینات اصلاحی منتخب اختلاف معناداری وجود داشت و گروه تجربی بهبودی معناداری داشتند.

    نتیجه گیری با توجه به نتایج تحقیق حاضر مبنی بر تاثیر بازی های اصلاحی بر میزان انحنای کایفوز و قدرت عضلات تنه کودکان کم توان ذهنی و نیاز این کودکان به حفظ زندگی مستقل و رفع ناهنجاری های جسمانی پیشنهاد می شود پروتکل های بازی درمانی به منظور رفع ناهنجاری های جسمانی این کودکان انجام شود.
    کلیدواژگان: حرکات اصلاحی، کایفوز، قدرت عضلات بازکننده، کم توان ذهنی
|
  • Marjan Taheri Oskouei, Shahin Nematzadeh* Pages 106-117
    Objective
    Learning “verb” as one of the main components of sentence, has been always a debatable topics in the process of language learning. One of the important issues in “verb” learning is determining its meaning using syntactic clues and learning its semantic aspects. Therefore, the main objective of this study was to examine the development of the semantic aspect of “verb” in a Persian-speaking child. In addition, with regard to similar reports from different languages, the answers to the following question were sought: Does in the process of learning “verb” and the interpretation of its meaning by a Persian speaking child, syntactic clues play a fundamental role? Does the child get help from the syntactic frame of the sentence to decipher the meaning of the verb?
    Materials and Methods
    This research was a case and longitudinal study conducted on a Persian-speaking child from 21 to 45 months of his age and data were collected naturally in the context of his everyday conversations. After collecting the data (during 24 months), the created verbs were classified based on semantic classification of Lee and Naigles (2005) in 4 semantic classes of motion, internal-communication, bodily process, and creation-performance verbs. Theoretical framework of the research was syntactic bootstrapping of Naigles (1990, 2005), which was an interactive view (semantic-syntactic). Also, the data analysis method of the research was descriptive-analytic.
    Results
    The results of the research confirms the syntactic bootstrapping of the “verb” in the growth process of the “verb” learning in Persian-speaking children. So that the Persian-speaking child in his 21 to 45 months old uses the syntactic clues to interpret the meaning of the verb i.e., the syntactic frame of the sentence helps child to interpret the meaning of the verb. Another finding of this research was the order of emergence of verb semantic classes in the language learning process. Based on the study evidence in the process of verb learning of a Persian-speaking child, at first the motion verbs appear that have the highest frequency of occurrence in the process of learning verbs, then come the bodily process, creation-performance, and internal-communication verbs that are produced the least in this age period. The low frequency of internal-communication verbs and not understanding the implicit meaning of some verbs by the child, especially in the early phase of this age period, shows that at first the child’s mind is occupied more by the objective and tangible phenomenon. In other words, the child learns rapidly objective and concrete phenomenon and gradually the child’s mind by learning the tangible and objective words, automatically extract their common features and learns them. One of the significant finding of this research was that the more the child interacts with the social environment, and his cognitive abilities grows, the more will be his/her production of verbs, especially creation-performance verbs.
    Conclusion
    Based on the study evidence, the frequency of verb development with respect to semantic aspect in Persian-speaking child is similar to other children who speak other languages and syntactic frame of the sentence helps him/her to decipher the meaning of the verb. It seems that this feature would help to diagnose, evaluate, and rehabilitate the language and speech disorders in the process of verb learning.
    Keywords: Verb, Development, Semantics, Persian, speaking
  • Salar Faramarzi *, Alireza Mohseni Ezhiyeh, Seyyed Hamidreza Abtahi, Mahsa Sepehrnejad Pages 118-127
    Objective
    One of the treatments that have been proposed recently for deaf children is cochlear implant. It is a new technology and an accepted treatment for children with hearing impairment. In recent years, researchers have paid special attention to the family and its relationship with the developmental skills of children with hearing loss. Clinical experience has also shown that emotional performance and psychological problems of the caregiver can have unfavorable effects on cochlear implanted children’s developmental skills. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the relationship of parent-child stress with developmental skills of children with cochlear implants.
    Materials and Methods
    The present study was a correlational study that was conducted in 2015. The study population comprised all children undergone cochlear implant surgery in Al-Zahra Hospital of Isfahan. Out of them, 57 participants (34 boys and 23 girls) were selected randomly. To evaluate the research variables, the Parenting Stress Index, Leiter International Performance Scale, the Vineland Social Maturity Scale, the Language Development Scale, and the Cochlear Implanted Children’s Communication Performance Scale were used. The data of the research were analyzed using descriptive statistics as well as correlational and regression analysis methods. SPSS version 22 was used for data analysis.
    Results
    The results of analyzing data indicated that there is a negative (reverse) significant correlation between parent-child stress and language development (-0.59), social development (-0.38), and communication development (-0.54) of children (P≥0.01). According to regression analysis investigating the explanation of language development (criterion variable) based on parent-child stress (predictive variables), the coefficient of determination equals to 0.34 (R2=0.34) and thus, 34% of the variance in the dependent variable (language development) are explained via parent-child stress. Also, in explaining the social development (criterion variable) based on parent-child stress (predictive variables), the coefficient of determination equals to 0.14 (R2=0.14) and thus, 14% of the variance in the dependent variable (social development) are explained via parent-child stress. Also, in explaining communication function (criterion variable) based on parent-child stress (predictive variables), the coefficient of determination equals to 0.29 (R2=0.29) and thus, 29% of the variance in the dependent variable (communication function) are explained via parent-child stress.
    Conclusion
    The results of this study showed that parent-child stress had a significant effect on developmental skills of children with cochlear implants. Due to the importance of developmental skills in children with cochlear implants, the results of this study warned the need to provide counseling and psychological support for this group of parents. Accordingly, the programs should be offered in the form of workshops for mothers of these children. Also, psychologists and family counselors and experts in family therapy are recommended to have special attention to the role of stress in parent-child relationships in treatment programs and training.
    Keywords: Parenting stress, Cochlear implant, Developmental skills
  • Mahan Rastgar, Afsun Nodehi Moghadam *, Enayatollah Bakhshi, Elham Sarabadani Tafreshi, Sahar Toluee Pages 128-135
    Objective
    Generalized joint hypermobility predisposes some individuals to a wide variety of musculoskeletal complaints, especially in the shoulder joint. Proprioception, which includes joint position sense and sense of movement, has an important role in the functional stability of shoulder joint. Given the critical role of proprioception in the functional stability of shoulder, the primary aim of this study was to compare shoulder joint position sense and sense of movement (kinesthesia) between individuals with and without general joint hyper mobility. The secondary aim of this study was to compare proprioception between dominant and non-dominant sides in each group.
    Materials and Methods
    In this causal-comparative study, 20 females with generalized joint laxity (Mean[SD] age=22.05[2.30] y) and 20 females without generalized joint laxity (Mean[SD] age=22.65[2.53] y) participated in the study. Testing was performed in the supine position. Prior to beginning each proprioception tests, the participants were given to practice trials to become familiar with the testing procedure. Proprioception tests were performed during passive repositioning and kinesthesia using an isokinetic dynamometer. The shoulder external rotation range was measured with a standard goniometer, and 90% of its range was considered as a target angle in passive reposition test. The kinesthetic sense of the shoulder was evaluated by measuring the threshold for passive external rotation. The speed of threshold to detection of passive motion test was at 0.5 deg/s and passive reproduction of joint position was at 2 deg/s. Both dominant and non-dominant sides of all the subjects were evaluated. Test sequences for measuring the threshold to detection of passive motion and passive reproduction of joint position, as well as dominant and non-dominant shoulder were random. The blindfold and headphones were used to remove visual and auditory feedback. The mean of three repetitions of passive reproduction of target angle and threshold to detection of passive motion were calculated. Independent t-test was used to compare joint position sense and kinesthesia between females with and without generalized joint laxity, and paired t test was used to statistically analyze differences between dominant and non-dominant sides in each group.
    Results :No significant difference was observed in joint position test acuity and of detection of motion in each of dominant and non-dominant sides between females with and without generalized joint laxity (dominant side: P=0.47, non-dominant: P=0.70). Females with generalized joint laxity exhibited significantly larger errors in passive joint reproduction tests in both dominant and non-dominant sides (P=0.001) compared with those without generalized joint laxity.
    Conclusion
    The results revealed that the angle repositioning sense in the extreme range of shoulder joints in females with generalized joint laxity is reduced compared to those without generalized joint laxity. Lower joint position test acuity in females with generalized joint laxity may relate to the disturbance or loss of sensory messages from joint receptors to the central nervous system. Reduced proprioception feedback may lead to biomechanically unsound limb positions being adopted. Such a mechanism may allow acceleration of degenerative joint conditions and may account for the increased prevalence of musculoskeletal complaints seen in subjects with generalized joint laxity.
    Keywords: Generalized joint laxity, Shoulder joint, Proprioception
  • Nader Matin Sadr, Hojjat Allah Haghgoo *, Sayyed Ali Samadi, Mehdi Rassafiani, Enayatollah Bakhshi Pages 136-147
    Objective
    Children with Autism Spectrum Disorder (ASD) have a lot of sensory integration problems, which severly interfere with their learning process in the classroom; therefore, they confront with difficult problems in academic achievements. As a result, they need environmental modification to resolve sensory seeking behaviors and improve their educational success. Considering the effects of sensory stimulation and integration in children with ASD, this study aimed to examine the impacts of sitting on a ball, cushion, and or common chair on classroom behavior of 4 students with ASD. Because alternative seating like therapy balls and air cushions instead of regular chairs can exert various sensory stimuli on student’s sensory organs, this study aimed to examine the effects of three alternative classroom-seating devices; i.e. regular classroom chairs, therapy balls, and air cushions on students’ classroom behaviors. These behaviors include on-seat behavior, on-task behavior, and autistic behavior.
    Materials and Methods
    In this study, 4 male students with ASD in Tabasom Primary School, Mashhad, Iran were investigated in a single-subject study. Their classroom behaviors were recorded and monitored by video recording in an A-B-A-C single-subject design for 4 weeks. Their classroom behaviors were video recorded in 3 phases: Students sat on a normal chair in baseline phases (A), on a cushions in second phase (B), and on a therapy ball in third phase (C). The students’ behaviors (including sitting times; in-seat and on-task/ off-task behaviors) were observed and recorded every other day, a session per day, and 10 minutes each session (in total 12 sessions equal to 120 minutes). Sitting times and on-task/off-task behaviors were quantified by momentary time sampling and compared during different phases for important changes. Social validity was taken by the teacher at the end of the research as well. Additionally, the Gilliam Autism Rating Scale - Second Edition test was used to examine stereotyped movements, social and communication skills of the students before and after the research. Social and communication skills of the subjects were evaluated before and after the intervention using The Vineland Social Maturity Scale. Statistical software SPSS version 19 and Excel software were used to analyze the descriptive statistics and drawing diagrams, respectively.
    Results
    The findings of this research demonstrated increases in on-task and in-seat behaviors in 4 students when seated on air sit cushioned chairs and therapy balls when compared to seating on regular chairs. But, despite increase in on-task behaviors for all students, only two of the students showed improved in-seat behaviors when seated on therapy balls. An increase of 11.7% in on-task behaviors was observed during sitting on a therapy ball, when compared to regular chairs. Furthermore, a 25% increase was observed in on-task behavior of students when they were seated on air sit cushioned chairs in comparison with regular chairs. The in-seat behaviors were increased by 31.7% and 23.3% when sitting on the therapy ball and cushioned air chairs, respectively, when compared with regular chairs. Social validity findings indicated that the teacher preferred the use of the balls and air-cushioned chairs for her students.
    Conclusion
    In the present study, therapy balls and or cushioned chairs for ASD students facilitated in-seat and on-task behaviors and improved classroom performance. It seems that using these alternative seating chairs can satisfy the subjects’ needs to sensory stimuli, and therefore, decreases their sensory seeking behaviors which interferes with their academic achievements. While, using therapy ball chairs for these students may facilitate in-seat behavior and decrease autistic behavior in class, the student’s response to dynamic seating is different individually. Therefore, chair selection must be based on vestibular reaction of the students.
    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Students, Sensory Integration Therapy
  • Ruhollah Salehi, Mostafa Zarei *, Mohammad Hossein Alizadeh, Norodin Karimi Pages 148-157
    Objective
    In recent years, cold water immersion (CWI) following heavy training sessions and matches is commonly used for reducing recovery time. Some studies have investigated the effect of CWI on the performance and physical fitness of athletes. However, there have been no investigations on the effect of cold application on dynamic balance. Therefore, the purpose of this study was to determine the effect of 8-minute cooling of the foot and ankle by immersion in ice on the dynamic balance of athletes and nonathletes .
    Materials and Methods
    A total of 58 Tehran university students (29 athletes and 29 nonathletes; mean [SD]age: 22.2[2 ]y, mean [SD] weight: 69.2[2] kg, and mean [SD] height: 175.2[2] cm) consented to participate in the study. They were divided into four groups. The anteroposterior and lateral Indices of dynamic balance were assessed by the Biodex Stability System . In order to familiarize the participants with the Biodex system and prepare them for the evaluation of dynamic balance, each participant was asked to practice on Biodex for one minute. All the subjects were required to immerse their entire feet and ankles in cold water (1°C) for 8 minutes. The water level was approximately 5 cm above the lateral malleolus. After the cold application, the dynamic balance of the participants was reassessed. An ANOVA at P
    Results
    It was found that there was no significant difference in the overall stability before (M=2.94, SD=1.26) and after cryotherapy (M=2.66, SD=1.40). There is no (t(57)=1.29, P=0.202) . A significant difference was observed in anterior-posterior stability index before (M=2.27, SD=1.06) and after cryotherapy (M=2.08, SD=1.19), (t(57)=0.98, P=0.33). The lateral stability index after cryotherapy (M=1.78, SD=0.88) showed a significant increase compared to before applying the cold therapy (M=2.05, SD=0.84) (t(57)=2.10, P=0.03).
    The results of ANOVA with repeated measures showed that the effect of athlete or nonathletes is not significant on the overall stability index and anterior-posterior (P=0.48) and lateral stability index (P=0.18) before and after cold application.
    Conclusion
    The results of this study suggest that cryotherapy through immersion of foot and ankle does not have a negative effect on the overall and anteroposterior indices of dynamic balance of athletes and nonathletes following an 8-min ice water immersion. It seems that the immersion process affected only the surface receptors of the skin and did not affect the deeper joint receptors that have a key role in balance.
    Keywords: Cryotherapy, Ankle, Foot, Balance
  • Abbas Nesayan, Roghaie Asadi Gandomani* Pages 158-167
    Objective children and adolescents are faced with wide range of social challengeable situations every day. Intellectual Disability is a condition that determined by significant limitations both in intellectual functioning and in adaptive behavior. This condition occurs before the age of 18 years. The prevalence of intellectual disability is estimated to be at 1-3% of the total population.
    Children and adolescents with intellectual disabilities have deficits in social skills and hence, require social skills training. It is important for students with intellectual disability to make and maintain positive social relationships with family, peers, teachers and other community members.
    Social skill training will have the most positive effects on the behavior of students with intellectual disability during the adolescence period. The present study was designed to investigate the effect of social skills on behavioral problems in adolescents with intellectual disability.
    Materials & Methods This was a quasi-experimental research with pretest and posttest and a control group. The study population included 28 adolescents aged 14-16 years with mild intellectual disability in Tehran who were selected using the convenience sampling method. The subjects were randomly assigned into control and experimental groups. The experimental group participated in a training program for 10 sessions. In these sessions, social skills were taught individually. The control group did not receive any social skills training. After this stage, problem behaviors questionnaires were completed by all subjects (control and experimental group). The data obtained was analyzed using descriptive statistics (such as mean, standard deviation and Kolmogorov-Smirnov test for normality of the data) and inferential statistics (such as analysis of covariance).
    Results It was found that despite the difference in pre-posttest mean between both the groups, social skills training did not have any significant effect on the behavioral problems of students with intellectual disability (P>0.05).
    Conclusion This research showed that social skills training were not significantly effective on behavioral problems in adolescents with intellectual disability. Although our results were not effective, research evidence shows that people with cognitive delays (such as intellectual disability) require social skill training programs that include all of their academic, career, daily life, and social skills. As social skills learning plays a role in personal and social adjustment, it is necessary to pay more attention to these skills.
    Keywords: Adolescents, Intellectual disability, Social skills, Behavioral problems
  • Zeinab Rezaeian *, Mohammad Taghi Karimi, Arezoo Eshraghi, Niloofar Fereshtenejad Pages 168-177
    Objective Foot ulcer is one of the main challenges of diabetic patients influencing their abilities to stand and walk. Various methods have been suggested to decrease the loads applied to the foot in this group of patients; most methods were not deemed successful and could only be used temporarily. Rocker shoes are recommended for foot ulcer treatment. Based on the available literature, it is still controversial whether or not the forces applied to the foot differ between diabetic and normal subjects. Moreover, it is not well understood which kind of rocker (heel or toe rocker) is more successful in decreasing the applied forces to the foot. Therefore, this study aimed to compare the loads applied on the foot in diabetic subjects and normal subjects and to determine the influence of rockers on the load of foot. The main hypothesis associated with this study was that heel and toe rockers had similar effects on the force applied on the foot in diabetic subjects.
    Materials & Methods In this interventional, and quasi-experimental study, 20 healthy and 20 diabetic subjects were recruited. The sample size was determined based on the average number of the subjects in the previous similar studies. The diabetic subjects were selected from the patients referred to foot clinics in Rehabilitation School of Isfahan University of Medical Sciences. A qualysis motion analysis system with a Kistler force plate (50×60 cm) was used to record the temporal-spatial gait parameters and forces applied on the leg during walking. The subjects were asked to walk with a comfortable speed along a level surface in a gait lab. The parameters such as temporal-spatial gait parameters, peaks of ground reaction forces, and force-time integral were used for analysis. The difference between the mean values of the parameters and between the subjects’ effects were evaluated by use analysis of variance with repeated measures test. The statistical analysis was done by SPSS17 and with significant level of 0.05.
    Results There was a significant difference between normal and diabetic foot subjects regarding cadence, stride length, and percentage of stance phase (P 0.06). There was a significant difference between the peak of the forces (anteroposterior [fy1, fy2], medio lateral [fx], and vertical [fz1, fz2, fz3]) applied on the leg in normal and diabetic foot. The type of rocker did not affect the spatiotemporal gait parameters (P Conclusion The results of this study showed that the force-time integral of vertical component of the ground reaction force increased significantly in subjects with diabetes, which is the main cause of foot ulcers. Although, heel and toe rockers did not influence the force applied to the foot or the force-time integral, it is recommended to use rocker shoes with wide base of support to increase the dynamic stability while decreasing the foot pressure. The main limitation is that the immediate effect of use of rocker was studies in this study . It is recommended to check the effect of rockers interventions after a certain period of their use.
    Keywords: Diabetic neuropathy, Toe rocker, Heel rocker, Temporal, spatial parameters of gait, Force, time integral
  • Leila Ahmadnezhad *, Ahmad Ebrahimi, Atri, Nahid Khoshraftar, Yazdi, Yahya Sokhangoei Pages 178-187
    Objective In our community, there are many children and adults who have certain distinctive aspects of mental, physical, emotional, or behavioral characteristics. The purpose of this study was to examine the effect of eight weeks play therapy program on the balance of the mentally retarded children. On this basis according to the needs of the children to play for freshness and lack of research in the field of corrective exercise in a game formats
    Materials & Methods Thirty mentally retarded girl children with increased normal thoracic kyphosis (kyphosis angle≥40) were selected and randomly divided into two groups; training group (n=15 with mean[SD] age 12.06[2.8] y, mean[SD]height 1.4[0.1] m, mean[SD]weight 42.3[1.3] kg) and control group (n=15 with mean[SD] age 12.26[2.8] y, mean[SD]height 1.4[0.9] m, mean[SD]weight 43.6[1.3] kg). The angle of kyphosis was measured using a flexible ruler, and the dynamometer was used to evaluate the strengths of trunk muscle. The experimental group performed corrective games for a period of eight weeks (three sessions per week), and during this period, the control group did not perform any exercises. Independent and dependent t-tests were used to analyze the data. All statistical analyses were performed using SPSS statistical software version 16, and the significance level was set at 0.05.
    Results The results of the research showed that corrective games had a significantly positive effect on the kyphosis Angle (P=0.001, t=4.41) and the strength of trunk muscle (P=0.004, t=3.15) in mentally retarded children.
    Conclusion Corrective games can improve kyphosis curve and strength of trunk muscles in mentally retarded children. Based on the results of this research on the corrective effect of play therapy on kyphosis curve and strength of trunk muscle in kyphotic mentally retarded children who need to have an independent living and get rid of physical abnormalities, it is recommended to do play therapy protocols to improve physical abnormalities.
    Keywords: Corrective exercise, Kyphosis, Strengths of trunk muscle, Mentally retarded children