فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن امیری *، گیتا موللی، عباس نساییان، مسعود حجازی، رقیه اسدی گندمانی صفحات 84-97
    هدف اختلال نافرمانی مقابله ای یکی از اختلال های رفتاری است که مهم ترین ویژگی آن الگوی پایدار رفتار تکراری منفی گرایی، لجبازی، نافرمانی و خصومت در برابر مظاهر قدرت است که باعث اختلال قابل ملاحظه بالینی در کنش وری تحصیلی، اجتماعی و شغلی فرد می شود. والدین این کودکان در برخورد با مشکلات رفتاری فرزندانشان اغلب از روش های تنبیهی و سخت گیرانه استفاده می کنند که این کار در بلندمدت مشکلات رفتاری کودک را تشدید و والدین را با مشکلات بسیاری در زمینه مدیریت رفتاری فرزندانشان روبه رو می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش رفتاری مادران دارای کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای بر کاهش علائم اختلال و رفتارهای پرخاشگرانه فرزندان 9 تا 11 ساله آن ها بوده است.
    روش بررسی روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مادران کودکان 9 تا 11 ساله شهرستان ازنا در سال 1392بود. 30 نفر از مادران کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای که در زیرمقیاس رفتارهای مقابله ای و رفتارهای پرخاشگرایانه پرسش نامه فهرست رفتاری کودکان، نمره ای بیش از نمره برش پرسش نامه کسب کردند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آن ها پس از همگن سازی از نظر متغیرهایی همچون میزان تحصیلات دانش آموزان، جنس، شدت علائم اختلال، سن و میزان تحصیلات مادران و پس از اعلام رضایت مادران برای شرکت در مطالعه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل همتاسازی شدند. معیار های ورود برای شرکت کنندگان در پژوهش حاضر به شرح زیر در نظر گرفته شد: پرخاشگری کودکان یکی از ملاک های ورود به پژوهش حاضر بود. در این پژوهش نمره پرخاشگری همه کودکان مبتلا به این اختلال بیشتر از نمره برش پرسش نامه فهرست رفتاری کودکان بود. یکی دیگر از ملاک های ورود، سن مادران بود که همگی آن ها بین 33 تا 37 سال داشتند. تک والدی بودن یا دو والدی بودن خانواده نیز در نظر گرفته شد که در این پژوهش همگی خانواده ها دو والدی بودند. تعداد فرزندان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای نیز مدنظر قرار گرفت که همگی خانواده ها یک کودک مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای داشتند. سن کودکان نیز به عنوان ملاک ورودی دیگر در نظر گرفته شد که همگی بین 9 تا 11 سال داشتند. تحصیلات مادران نیز در این زمینه در نظر گرفته شد که همگی مادران نمونه پژوهشی حاضر تحصیلات دیپلم و بیشتر داشتند. ابزارهای پژوهش شامل فهرست رفتاری کودک فرم والدین (1991) و پرسش نامه علائم مرضی کودکان فرم ویژه والدین (1994) بود. آموزش رفتاری والدین در قالب 9 جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایش اجرا شد. در پایان دو گروه پرسش نامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها نتایج بیانگر تاثیر آموزش مدیریت رفتار بر کاهش نمره علائم اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بود (001/0≥P). همچنین آموزش رفتاری والدین موجب کاهش رفتارهای پرخاشگرانه در گروه آزمایش شد (012/0≥P).
    نتیجه گیری به طورکلی یافته ها نشان می دهد آموزش رفتاری به مادران، علائم اختلال نافرمانی مقابله ای و رفتار های پرخاشگرانه را در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای کاهش می دهد و از بروز رفتارهای نامطلوب در محیط خانوادگی پیشگیری می کند. آموزش و استفاده از اصولی همچون اجتناب از تنبیه، توجه به نتایج منطقی و طبیعی رفتار، تمایز بین انضباط و تنبیه برای مادران که از اصول اصلی این برنامه آموزشی بوده، توانسته است از مشکلات رفتاری کودکان مبتلا بکاهد و رفتار های مطلوب آن ها را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، مدیریت رفتار، پرخاشگری
  • محمد عاشوری *، معصومه پورمحمدرضای تجریشی، سیده سمیه جلیل آبکنار، علی محمد فلاح، صمد عظیمی صفحات 98-109
    هدف اغلب کودکان و بزرگسالان با فلج مغزی، کفایت اجتماعی و ویژگی های شخصیتی مطلوبی ندارند. کفایت اجتماعی و ویژگی های شخصیتی نامناسب این افراد به مشکلات روان شناختی در همه ابعاد زندگی آن ها منجر می شود و تاثیر نامطلوبی بر تعامل هایشان می گذارد. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه ایمن سازی روانی بر کفایت اجتماعی و صفات شخصیت افراد با فلج مغزی در شهر تهران انجام شده است.
    روش بررسی پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را نوجوانان 12 تا 16 ساله با فلج مغزی تشکیل دادند که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل بودند. برای انتخاب آزمودنی ها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد که در این پژوهش 34 نوجوان با فلج مغزی شرکت داشتند. آن ها از لحاظ اقتصادی و اجتماعی در سطح متوسطی بودند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه 17 نفری تقسیم و در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایشی، آموزش برنامه ایمن سازی روانی را در 10 جلسه (هفته ای دو جلسه، هر جلسه 90 دقیقه) دریافت کردند؛ در حالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد. ابزار های استفاده شده در این پژوهش، پرسش نامه کفایت اجتماعی فلنر، لیس و فیلیپس و پرسش نامه صفات شخصیت کاستا و مک کری بود. اطلاعات جمع آوری شده از طریق میانگین، انحراف استاندارد و آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری با استفاده از نسخه 21 نرم افزار بسته آماری در علوم اجتماعی تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها در ابتدا مفروضه های عادی بودن و همگنی واریانس کوواریانس متغیرها ارزیابی شد. آزمون کلموگروف اسمیرنوف حاکی از آن بود که همه متغیرها عادی هستند (05/0P>). آزمون باکس هم فرض همگنی واریانس کوواریانس را تایید کرد (28/0=P). بنابراین مفروضه های آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری برقرار است و می توان برای تجزیه وتحلیل داده ها از این آزمون آماری استفاده کرد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که در مرحله بعد از مداخله، میانگین نمرات کفایت اجتماعی گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (001/0P<). همچنین، میانگین نمرات صفات شخصیت گروه آزمایش در خرده مقیاس های روان آزرده گرایی، برون گرایی، موافق بودن و با وجدان بودن معنادار بود (05/0P<). به بیان دیگر، آموزش برنامه ایمن سازی روانی بر این خرده مقیاس ها تاثیر معناداری داشت، ولی بر خرده مقیاس گشودگی به تجربه تاثیر معناداری نداشت یا اثر آن بر این خرده مقیاس معنادار نبود (05/0P>).
    نتیجه گیری نتایج پژوهش حاضر حاکی از افزایش قابل توجه کفایت اجتماعی نوجوانان با فلج مغزی بود. همچنین تغییرات مطلوبی در ویژگی های شخصیتی این نوجوانان به وجود آمد. به بیان دیگر، میزان روان آزرده گرایی نوجوانان با فلج مغزی کاهش یافت و ویژگی های شخصیتی مثبت آن ها از جمله برون گرایی، موافق بودن و باوجدان بودن به نحو چشمگیری افزایش یافت. نتایج کلی این پژوهش نشان داد که آموزش برنامه ایمن سازی روانی باعث بهبود کفایت اجتماعی و صفات شخصیت افراد با فلج مغزی شد. بنابراین توجه به این برنامه ضروری است و برنامه ریزی برای ارائه آموزش ایمن سازی روانی به این گروه از افراد اهمیت ویژه ای دارد. فلج مغزی تمام جنبه های زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. استفاده از برنامه های ایمن سازی روانی با نتایج موثر همراه بوده است. بنابراین ضرورت مداخلات آموزشی از جمله آموزش برنامه ایمن سازی روانی به خوبی احساس می شود. پژوهش های زیادی درباره اثربخشی آموزش برنامه ایمن سازی روانی بر کفایت اجتماعی و صفات شخصیت افراد عادی انجام شده است، در حالی که پژوهش های اندکی به بررسی تاثیر آموزش برنامه ایمن سازی روانی بر کفایت اجتماعی و صفات شخصیت افراد با فلج مغزی به طور هم زمان پرداخته اند. از آنجا که در مطالعه حاضر از روش آزمایشی استفاده شده است، باید در تعمیم نتایح احتیاط کرد. از محدودیت های دیگر این مطالعه، استفاده از پرسش نامه های خود گزارش دهی است. شاید افراد به دلیل اجتناب از برچسب یا مورد پذیرش جامعه واقع شدن نسبت به ارائه پاسخ درست و صادقانه احساس مسئولیت نکنند. پیشنهاد می شود آموزش برنامه ایمن سازی روانی که در آموزش نوجوانان با فلج مغزی بسیار مفید است، در مدرسه های ابتدایی و همچنین برای سایر دانش آموزان با نیازهای ویژه استفاده شود.
    کلیدواژگان: ایمن سازی روانی، کفایت اجتماعی، صفات شخصیت، فلج مغزی
  • اثر نواربندی و خستگی بر ثبات پویا در ورزشکاران با و بدون بی ثباتی مزمن مچ پا
    طاهره پورخانی *، علی اصغر نورسته، علی شمسی صفحات 110-121
    هدف کشیدگی های خارجی مچ پا از آسیب های بسیار رایج در ورزشکاران است و ریسک زیادی برای آسیب مجدد و تبدیل شدن به بی ثباتی های مزمن مچ پا دارند. بی ثباتی مزمن مچ پا می تواند ثبات پویا را در ورزشکاران تحت تاثیر قرار دهد. از طرف دیگر خستگی نیز می تواند در ثبات پویای ورزشکاران سالم و آسیب دیده اختلال ایجاد کند. مطالعات جدید به بررسی تاثیر استفاده از نواربندی و وسایل کمکی در افراد با بی ثباتی مزمن مچ پا پرداخته اند. با وجود این، اثر استفاده از نواربندی مچ پا بر بهبود ثبات پویا پس از خستگی در ورزشکاران ناشناخته است. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی اثر نواربندی و خستگی بر ثبات پویا در ورزشکاران زن با و بدون بی ثباتی مزمن مچ پاست.
    روش بررسی 20 ورزشکار زن شامل 10 فرد با بی ثباتی مزمن مچ پا (سن 98/1±02/22 سال، قد 74/2±80/163 سانتی متر، وزن10/7 ±68/58 کیلوگرم، شاخص ناتوانی مچ پا و پا 03/1±78/80 درصد و شاخص ورزشی ناتوانی مچ پا و پا 75/1±65/10 درصد) و 10 فرد سالم (سن 67/0±70/21 سال، قد 06/5±90/162 سانتی متر، وزن 04/7±10/59 کیلوگرم، شاخص ناتوانی مچ پا و پا و شاخص ورزشی ناتوانی مچ پا و پا 100درصد) در دو جلسه مجزا با شرایط متفاوت، بدون نواربندی و با نواربندی به شیوه بسکتویو، در این تحقیق شرکت کردند. در هر جلسه سه کوشش از فعالیت پرش فرود قبل و پس از برنامه خستگی عملکردی انجام شد. فعالیت پرش فرود شامل فرود یک پا روی صفحه نیرو از ارتفاعی معادل 50 درصد حداکثر ارتفاع پرش هر آزمودنی، از وضعیت 70 سانتی متری از مرکز صفحه نیرو در نظر گرفته شد. برنامه خستگی عملکردی از سه ایستگاه تشکیل می شد: تمرین های چابکی جنوب شرقی تعدیل شده، جهش به سمت جلو و پرش سریع. آزمودنی ها عبور از ایستگاه ها را ادامه دادند، تا جایی که زمان انجام کل برنامه در یک دور، در مقایسه با زمان پایه 50 درصد افزایش یافت. مدت زمان رسیدن به ثبات در جهات قدامی خلفی، داخلی خارجی و عمودی به وسیله دستگاه صفحه نیرو اندازه گیری شد. سه تجزیه وتحلیل مجزا با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با دو عامل درون گروهی (شرایط و زمان) برای هر متغیر در هر گروه انجام شد.
    یافته ها نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که، در گروه ورزشکاران سالم، تی تی اس داخلی خارجی و تی تی اس عمودی، تفاوت معنی داری با هم داشتند [001/0=P و 52/7=F]، [004/0=P و 69/9=F]. آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که در شرایط با نواربندی، تی تی اس داخلی خارجی قبل از خستگی سریع تر از حالت پس از خستگی است و در شرایط بدون نواربندی، تی تی اس عمودی قبل از خستگی، سریع تر از پس از خستگی است. در گروه ورزشکاران آسیب دیده، در تی تی اس داخلی خارجی و عمودی، تفاوت معنی دار بین شرایط متفاوت وجود داشت [001/0=P و57/10=F]، [001/0=P و 27/14=F]. همچنین این آزمون نشان داد که در شرایط بدون نواربندی، تی تی اس داخلی خارجی قبل از خستگی سریع تر از حالت پس از خستگی است، در هر دو شرایط با و بدون نواربندی تی تی اس عمودی قبل از خستگی، سریع تر از حالت پس از خستگی است و پس از نواربندی سریع تر از قبل از نواربندی است.
    نتیجه گیری نواربندی در ورزشکاران با بی ثباتی مزمن مچ پا بدون خستگی، تعادل پویا را در جهت عمودی بهبود می بخشد. نواربندی پس از خستگی منجر به بهبود تعادل پویا در ورزشکاران با و بدون بی ثباتی مزمن مچ پا نمی شود. تحقیقات دیگری باید آزمودنی های سالم و آسیب دیده را تحت این شرایط آزمون کند تا مشخص شود که آیا این نتایج می تواند در انتخاب شیوه پیشگیری کننده ای مناسب باشد که بتواند در طول فعالیت های عملکردی از آسیب های مچ پا جلوگیری یا آن ها را درمان کند.
    کلیدواژگان: نواربندی، تعادل پویا، خستگی، بی ثباتی مزمن مچ پا
  • کیوان شریف مرادی، مصطفی کمالی *، محمد تقی کریمی صفحات 122-131
    هدف قطع همیپلویکتومی، نوعی روش جراحی است که در آن اندام تحتانی و بخشی از پلویس برداشته می شود. تحقیقات بسیار کمی در زمینه راه رفتن بیماران قطع همیپلویکتومی انجام شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر قطع عضو همیپلویکتومی بر کینماتیک و نیروی تولیدی عضلات اندام تحتانی حین راه رفتن با پروتز کانادین و به صورت گزارش موردی بود.
    روش بررسی بیماری با قطع همیپلویکتومی سمت چپ با قد، وزن و سن به ترتیب 175سانتی متر، 75 کیلوگرم و 39 سال و فردی سالم در مطالعه شرکت کردند. از سیستم تحلیل حرکتی کوالیسیس شامل هفت دوربین و صفحه نیروی کیستلر برای ثبت مسیر نشانگرها و نیروی عکس العمل زمین استفاده شد. تعداد 20 نشانگر منعکس کننده نور مادون قرمز بر روی بدن آزمودنی ها در نقاط مشخص نصب شد. در حالی که آزمودنی در مسیر تعیین شده راه می رفت، تصویر نشانگرها هنگام راه رفتن همراه با داده های صفحه نیرو ثبت می شد. میانگین پنج بار تکرار راه رفتن برای محاسبات آماری در نظر گرفته شد. ثبت فازهای ایستادن و نوسان حین چرخه راه رفتن با استفاده از نرم افزار کوالیسیس انجام شد. داده ها با فرکانس 120 هرتز جمع آوری شدند و با فیلتر پایین گذر با فرکانس 10 هرتز فیلتر شدند. مدل کردن سیستم عضلانی اسکلتی با استفاده از نرم افزار «اوپن سیم» و «ویژوال تری دی» صورت گرفت. متغیرهای تحقیق حاضر شامل متغیرهای کینماتیکی مفصل مچ پا، زانو و ران و نیروی فعال عضلات مختلف اندام تحتانی بودند. محاسبه مقدار نیروی فعال عضله از طریق روابط تعریف شده برای نرم افزار اوپن سیم انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری «تی تست مستقل» در محیط نرم افزار SPSS نسخه 19 و سطح معنی داری (5/0P<) انجام شد.
    یافته ها الگوی کینماتیکی مفصل مچ پا و زانوی پای سالم بیمار همیپلویکتومی در فازهای پذیرش وزن، میانه استنس، انتهای استنس و پیش نوسان تفاوت معنی داری با پای همتای فرد سالم داشت (05/0P<). دامنه حرکتی پلانتار فلکشن مچ پای بیمار همیپلویکتومی در فاز پذیرش وزن، دامنه حرکتی دورسی فلکشن مچ پا در فاز میانه استنس در بیمار همیپلویکتومی به طور معنی داری از فرد سالم کمتر بود (00/0P=). در فاز انتهای استنس دامنه حرکتی مچ پای بیمار همیپلویک در مقایسه با دامنه حرکتی پای فرد سالم تفاوت معنی داری نشان داد (00/0P=). در فاز پیش نوسان مچ پای بیمار همیپلویک در وضعیت پلانتار فلکشن 5/11 درجه از فرد سالم بیشتر بود. در فاز میانه نوسان دامنه حرکتی دورسی فلکشن بیمار همیپلویکتومی 6 درجه از فرد سالم بیشتر بود (00/0P=). در فاز پذیرش وزن دامنه حرکتی فلکشن زانو (00/0P=) و در فاز میانه استنس دامنه حرکتی اکستنشن زانو در بیمار همیپلویکتومی به طور معنی داری از فرد سالم بیشتر بود (04/0P=). در فاز پیش نوسان (00/0P=) و ابتدای نوسان (02/0P=) تفاوت معنی داری در دامنه حرکتی فلکشن مفصل زانوی بیمار همیپلویکتومی و فرد سالم مشاهده شد. دامنه حرکتی مفصل ران در یک چرخه کامل راه رفتن بین بیمار همیپلویک و فرد سالم مشابه بود (05/0P>). نیروی تولیدی عضلات اکستنسور ران، ابداکتور ران، اکستنسور زانو به همراه عضلات تیبالیس انتریور و پوستریور در پای سالم بیمار همیپلویکتومی به طور معنی داری از پای همتای فرد سالم بیشتر بود (05/0P<).
    نتیجه گیری الگوی کینماتیک راه رفتن افراد قطع عضو همیپلویکتومی با استفاده از پروتز کانادین به طور بارزی تغییر می کند. تغییرات کینماتیکی با افزایش معنی دار نیروی تولیدی عضلات مختلف اندام تحتانی همراه است که می تواند اثر مخربی بر مفاصل اندام تحتانی به خصوص مفصل زانو داشته باشد که اهمیت این موضوع باید مدنظر توان بخشان و متخصصان توان بخشی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قطع همیپلویکتومی، نیروی عضله، کینماتیک، راه رفتن
  • مهدیه توکلی کوه جهری، فرهاد کهرازئی * صفحات 132-141
    هدف پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی با کیفیت زندگی در همسران بیماران دچار ناتوانی جسمانی انجام شد.
    روش بررسی پژوهش حاضر، مطالعه ای پیمایشی از نوع همبستگی است که در سال 94-1393 انجام شد. جامعه این تحقیق را تمامی همسران بیماران دچار ناتوانی جسمانی تحت پوشش سازمان بهزیستی کرمان تشکیل می دهند. از این جامعه 100 نفر از همسران بیماران دچار ناتوانی جسمانی به روش در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسش نامه شخصیتی پنج عاملی نئو و پرسش نامه 36 سوالی کیفیت زندگی واروشربون استفاده شد. داده ها با استفاده از نسخه 21 نرم افزار spss، آمار توصیفی، روش همبستگی و تحلیل رگرسیون تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها نتایج حاصل از داده ها نشان داد بین ویژگی های شخصیتی مانند برون گرایی، دلپذیربودن و مسئولیت پذیری، با کیفیت زندگی همسران افراد دچار ناتوانی جسمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0P<). همچنین بین ویژگی شخصیتی روان نژندی با کیفیت زندگی همسران افراد دچار ناتوانی جسمانی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (01/0P<). نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد که ویژگی شخصیتی روان نژندی به میزان 6/17 درصد و ویژگی شخصیتی برون گرایی به میزان 2/5 درصد واریانس کیفیت زندگی را در همسران افراد دچار ناتوانی جسمانی پیش بینی می کند (01/0P<).
    نتیجه گیری با توجه به نتایج می توان استنباط کرد که ویژگی های شخصیتی مراقبان افراد معلول، ارتباط موثری با کیفیت زندگی آنان و به تبع آن بیماران دارد و بستر مناسبی را برای کاهش مشکلات ناشی از بیماری برای خانواده و بیماران فراهم می کند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، کیفیت زندگی، همسران افراد
  • دانا محمد امین زاده، سمیه کاظمیان *، معصومه اسمعیلی، یوسف اسمری صفحات 142-153
    هدف کم توانی به عنوان آسیبی که یک یا بیش از یکی از فعالیت های عمده زندگی فرد را محدود می کند، موجب پریشانی روانی و افسردگی در این افراد می شود. این امر برای خانواده ها نیز مشکلاتی را به همراه دارد؛ به طوری که خانواده های دارای کودک کم توان از نظر اجتماعی منزوی هستند و سلامت روانی و خلقیات آن ها در سطح پایینی قرار دارد. در این میان مادران دارای فرزند کم توان به دلیل اینکه وقت بیشتری را با کودک صرف می کنند، سازش یافتگی و سلامت جسمی و روانی آن ها بیشتر در معرض تهدید قرار می گیرد و بیشتر بر حسب مسائل هیجانی و روابط خانوادگی و خارج از خانواده واکنش نشان می دهند. بر همین مبنا پژوهش حاضر با هدف پیش بینی همدلی ادراک شده بر اساس طرح واره های هیجانی و تاب آوری در مادران دارای فرزند کم توان انجام گرفت.
    روش بررسی پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود و به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مادران دارای فرزند کم توان جسمی حرکتی در سال تحصیلی 95-1394 در سطح شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری هدفمند، 120 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند؛ به این ترتیب که از مناطق چندگانه شهر تهران، مناطق دو و چهار و شانزده انتخاب شدند و با مراجعه به آموزشگاه های معلولان جسمی حرکتی، پرسش نامه های مدنظر به دانش آموزان داده شد. برای ارزیابی مهارت های ارتباطی، کیفیت روابط انسانی و تبحر و مهارت پزشکی از پرسش نامه ادراک بیمار از همدلی پزشک جفرسون استفاده شد. همچنین به منظور اندازه گیری قدرت مقابله با فشار و تنش از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون و برای تعیین باورها و نگرش ها نسبت به هیجان در افراد از مقیاس طرح واره های هیجانی لیهی استفاده شد که در سال 2002 لیهی آن را بر مبنای مدل طرح واره هیجانی خود برای سنجش 14 بعد طرح واره تدوین کرده بود.
    یافته ها برای تحلیل یافته ها با توجه به برقراری شرط برابری واریانس ها با آزمون لون (P≥0/05) و طبیعی بودن توزیع داده ها با آزمون شاپیروویلک (P≥0/05) از آزمون های چندمتغیره استفاده شد. با توجه به اینکه تحقیق از نوع رابطه ای و پیش بینی بود، از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش Enter با استفاده از نسخه 23 نیز استفاده شد. نتایج حاصل از همبستگی پیرسون نشان داد در مادران دارای فرزند کم توان جسمی حرکتی، طرح واره های هیجانی اعتباریابی، ارزش های برتر، دوام و اتفاق نظر با همدلی ادراک شده رابطه مثبت و معنی داری دارند (P<0/001). همچنین در این مادران، تاب آوری با همدلی ادراک شده رابطه مثبت و معنی داری دارد (P<0/02). نتایج تحلیل رگرسیون برای پیش بینی همدلی ادراک شده بر اساس تاب آوری و طرح واره های هیجانی نشان داد واریانس مشترک طرح واره های هیجانی و تاب آوری با همدلی ادراک شده 46/0 است که این نتیجه به معنای آن است طرح واره های هیجانی و تاب آوری با هم 46/0 از پیش بینی همدلی ادراک شده را بین مادران دارای فرزند کم توان پیش بینی می کنند. تحلیل رگرسیون به روش enter بیانگر این بود که طرح واره های هیجانی اعتباریابی و داشتن ارزش های برتر و همچنین متغیر تاب آوری ضرایب تاثیر معنی داری برای پیش بینی همدلی ادراک شده در مادران دارای فرزند معلول دارند. دیگر طرح واره های هیجانی ضریب تاثیر معنی داری برای پیش بینی همدلی ادراک شده در مادران دارای فرزند معلول ندارند.
    نتیجه گیری با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت تاب آوری بالا و داشتن طرح واره های هیجانی مثبت مانند داشتن ارزش های برتر و اعتباریابی، پیش بینی کننده همدلی ادراک شده در مادران دارای فرزند کم توان هستند؛ بدین معنی که هر چه مادران دارای فرزند کم توان در برخورد با شرایطی که در آن قرار گرفته اند تاب آوری بیشتری داشته باشند و چنین موقعیتی را به صورت مثبتی ارزیابی و تفسیر کنند، قادرند به طور موثرتری با محیط پیرامون خود ارتباط برقرار کنند. در همین راستا همدلی ادراک شده یکی از عواملی است که تاثیر بسزایی در رشد روابط بین شخصی دارد و بیانگر سلامت روانی شخص است و می توان با متغیرهای تاب آوری و طرح واره های هیجانی آن را پیش بینی کرد. به این ترتیب مداخلات درمانی نیز با توجه به این دو متغیر برای آن صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: همدلی ادراک شده، طرح واره های هیجانی، تاب آوری، مادران دارای فرزند کم توان
  • ارسیا تقوا، مجید صالح *، وحید دنیوی، بیژن شفیعی، میثم شفیعی، احمد پورمحمد صفحات 154-163
    هدف لکنت نوعی اختلال در روانی گفتار محسوب می شود که از طریق وقفه های غیرارادی در جریان گفتار پیوسته مشخص می شود. لکنت انواع مختلفی دارد که عبارتند از: لکنت رشدی، اکتسابی و تمارضی. به دلیل وجود قانون معافیت از خدمت سربازی در مبتلایان به لکنت، مسئله تمارض در این حیطه موضوع بسیار مهمی است. در فرایند معافیت از خدمت سربازی ابزار استانداردی وجود ندارد و متخصصان بیشتر مبتنی بر قضاوت های ادراکی و غیررسمی و تشخیص شخصی به این امر مبادرت می ورزند. در سنجش هایی که قضاوت ها بیشتر از طریق راه های ادراکی و غیررسمی انجام می شود، احتمال خطا افزایش می یابد. هدف این مطالعه، ارائه یک برنامه علمی و بررسی ویژگی های روان سنجی آن به منظور تشخیص لکنت تمارضی از لکنت واقعی با هدف تعیین شرایط معافیت از خدمت سربازی است.
    روش بررسی این مطالعه از نوع مطالعات اعتباریابی بود که با روش نمونه گیری غیراحتمالی و از نوع ساده و در دسترس انجام شد. ابتدا برنامه تشخیص لکنت تمارضی تهیه شد که شامل بخش های مصاحبه ساختارمند، پرسش نامه تشخیص لکنت تمارضی، پرسش نامه شخصیتی چندمحوری مینه سوتا، تکنیک های تسهیل گر، آزمون ابزار سنجش شدت لکنت و تجزیه وتحلیل نمونه خواندن و گفتار توصیفی بود. به منظور بررسی ویژگی های روان سنجی برنامه، از 20 آزمودنی متقاضی معافیت از خدمت به دلیل لکنت که احتمال تمارض داشتند و 15 آزمودنی دارای لکنت رشدی با شدت لکنت متوسط تا شدید مراجعه کننده به کلینیک گفتاردرمانی که احتمال تمارض نداشتند، نمونه گیری انجام گرفت. داده ها با روش های مختلف آماری و به کمک نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل و بررسی شدند.
    یافته ها ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه تشخیص لکنت تمارضی 76/0 به دست آمد. تعیین روایی هم زمان برنامه (نتایج حاصل از اجرای برنامه با نظر روان پزشکان) با استفاده از آزمون کای اسکور انجام شد. میان نظرهای دو گروه اختلاف معناداری یافت نشد (05/0P>).با استفاده از روش کندال همبستگی بین مولفه های مختلف متوسط و بالا برآورد شد. درنهایت برای هر مراجع براساس نتایج به دست آمده نیم رخ ترسیم شد.
    نتیجه گیری با توجه به نتایج به دست آمده می توان اظهار کرد برنامه تشخیص لکنت تمارضی همسانی درونی و روایی هم زمان مناسبی دارد، اما با توجه به اینکه حجم نمونه در این مطالعه بالا نبود، می توان این مطالعه را یک بررسی مقدماتی برای یافتن ویژگی های روان سنجی این ابزار دانست که با هدف بنانهادن پایه برای پژوهش های بیشتر در این زمینه اجرا شد.
    کلیدواژگان: لکنت، تمارض، روان سنجی، برنامه
  • الناز اسفندیاری، مختار عراض پور *، حسن سعیدی، امیر احمدی صفحات 164-179
    هدف سکته مغزی به دنبال قطع یا اختلال خون رسانی به قسمتی از مغز ایجاد می شود. عوارض ناشی از سکته مغزی، می تواند از عوارض جزئی همانند علائم عصبی تا اختلالات خیلی شدید، بسته به محل و شدت آسیب دیدگی متفاوت باشد. همی پارزی یکی از شایع ترین اختلالات در افراد دچار سکته مغزی در فاز حاد این عارضه است. برخی اختلالات دیگر نیز همچون اختلالات تعادلی وضعیتی نیز ممکن است به دنبال سکته مغزی مشاهده شود. تمامی اختلالات نورولوژیکی ناشی از سکته مغزی ممکن است سبب محدودیت دامنه حرکتی افراد از رنج کم تا زیاد شود. بازیابی توانایی راه رفتن یکی از مهم ترین اهداف توان بخشی افراد دچار سکته مغزی است. از این رو استفاده از وسایل کمکی همچون ارتزها می تواند برای این افراد مفید واقع شود. یکی از متداول ترین روش های درمانی برای کنترل عارضه دراپ فوت ناشی از سکته مغزی استفاده از ارتزهای مچ پا-پایی است. ارتز مچ پا-پایی با فراهم کردن ثبات مچ و قرار دادن پا در وضعیت مطلوب از افتادگی پا و سایر حرکات ناخواسته جلوگیری می کند و باعث می شود تا راه رفتن عادی شود. هدف مطالعه مروری حاضر ارزیابی تاثیرگذاری ارتزهای مچ پا-پایی بر تعادل و مولفه های زمانی مکانی، کینتیکی و کینماتیکی راه رفتن افراد با عارضه دراپ فوت ناشی از سکته مغزی است.
    روش بررسی جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی گوگل، اشپرینگر، ساینس دایرکت، پابمد، و اوید برای یافتن مطالعات در بازه زمانی 1996 تا 2016 که تاثیر ارتوزهای مچ پا- پایی را در افتادگی مچ سنجیده اند، انجام شده است. پس از بررسی و طبقه بندی مقالات به دست آمده، مقالات موجود بر اساس متغیرهای زمانی مکانی راه رفتن، کینتیک، کینماتیک و تعادل تحلیل شدند. در نهایت 21 مطالعه جهت ارزیابی نهایی انتخاب شدند.
    یافته ها 21 مقاله درباره تاثیر ارتز مچ پا-پایی بر متغیرهای راه رفتن افراد دراپ فوت ناشی از سکته مغزی تجزیه وتحلیل شده است. متغیر زمانی مکانی در 14 مقاله و مولفه های کینتیک و کینماتیک در هفت مقاله ارزیابی شده است. ارتز مچ پا-پایی تاثیر معناداری بر طول و عرض گام داشته است، ولی بر سرعت، کادنس، قرینگی راه رفتن و تعادل افراد تاثیر معنادار نداشته است. همچنین استفاده از ارتز مچ- پایی سبب بهبود مولفه های کینتیکی راه رفتن، کینماتیک مچ پا و کینماتیک زانو در فاز ایستایی می شود، ولی بر کینماتیک مفصل زانو در فاز نوسانی و کینماتیک مفصل هیپ در صفحه فرونتال و ساجیتال تاثیر چندانی نداشته است. درباره تاثیر ارتز بر ممان اینرسی و پاور مفاصل مطالعات اندکی وجود داشت، ولی نتیجه حاکی از نبود تفاوت معنادار در این مولفه ها بود.
    نتیجه گیری این مطالعه نشان داد مدل های مختلف ارتز مچ پا-پاییاستاتیک یا دینامیک، بسته به جنس و طراحی شان، تاثیرهای متناقضی بر تعادل، مولفه های کینتیک، کینماتیکی و متغیرهای راه رفتن افراد سکته مغزی می گذارند. استفاده از ارتزهای مچ پا-پایی در مقایسه
    کلیدواژگان: سکته مغزی، افتادگی مچ، ارتزهای مچ پا-پایی، متغیرهای راه رفتن
|
  • Mohsen Amiri *, Guita Movallali, Abas Nesaiyan, Dr Masoud Hejazi, Roghaye Assady Gandomani Pages 84-97
    Objective Oppositional defiant disorder (ODD) is a behavioral disorder whose most important traits are constant negative repetitious behavior pattern, pertinacity, disobedience, and hostility against power symbols. It results in significant clinical disorders in educational, social, and occupational functions. Moreover, parents of children with ODD employ strict punitive methods against their behavioral problems, which worsens the children’s behavioral problems. As a result, parents have a hard time managing their children. The aim of the present study was to investigate the effect of parental behavioral education on mothers of children with ODD.
    Materials & Methods The research design was quasi-experimental with a pretest posttest and control group. The study population consisted of all mothers of children between 9 to 11 years from the city of Azna. Thirty mothers of children with ODD whose scores in the subscales of coping behaviors and aggressive behavior in Child Behavior Checklist were above the questionnaire cut-off point score were selected via at-hand sampling after homogenizing them in variables such as education, gender, severity of symptoms, age and maternal education. They were randomly paired and assigned into experimental and control groups after obtaining consent from the mothers . The inclusion criteria for the participants of this study were as follows: high aggression in children with the cut-off score in accordance with the Child Behavior Checklist. The age of the mothers was another inclusion criterion. All the mothers were between 33 to 37 years old. In this study, all of them were from two-parent families. The number of children with ODD was also considered for households having a child with ODD. Children’s age was another inclusion criterion in this study. All children between 9-11 years of age were included in the study. Mothers’ education level was also considered, with those included in the sample being diploma-educated. The research tools included the Child Behavior Checklist for parents (1991) and Child Symptom Inventory Parents’ form (1997). Parent’s behavioral training was accomplished across nine 90-minute sessions for the experimental group. In the end, the two groups completed the questionnaires. Analysis of covariance was used to analyze the data.
    Results The results showed that the effectiveness of behavior management training among mothers with ODD children with regard to reducing their symptoms was more in the experimental group compared with that in the control group (PConclusion Overall, the findings suggest that mother's behavioral training reduces the symptoms of ODD in children and prevents inappropriate behavior in family environment. Learning and applying principles such as avoiding punishment along with distinction between discipline and punishment, are the main principles of the training program that can reduce behavioral problems in children and increase their desirable behaviors.
    Keywords: Oppositional defiant disorder, Behavior management, Aggression behavior
  • Mohammad Ashoori *, Masoume Pourmohamadreza-Tajrishi, Seyyedeh Somayyeh Jalil-Abkenar, Ali Mohammad Fallah, Samad Azimi Garoosi Pages 98-109
    Objective Most children and adults with cerebral palsy do not have appropriate social competency and personality traits, which in turn leads to psychological problems in their life and negatively affects their interactions. The purpose of the present research was to investigate the effectiveness of mental immunization program training on social competency and personality traits of individuals with cerebral palsy in Tehran city.
    Materials & Methods The present research had a semi-experimental study with pretest and posttest design and control group. The study population included adolescents with cerebral palsy in the age group of 12-16 years in the academic year 2015-2016. Subjects were selected with the help of the convenient sampling method. In this study, 34 adolescents with cerebral palsy participated. They belonged to the middle socio-economical class. The subjects were randomly divided into experimental and control group, each of which consisted of 17 adolescents. The experimental group received psychological immunization program training across 10 sessions (45 minutes for per session; twice a week) while control group did not receive any training. The instruments of present research were social competency questionnaire of Felner, Lease and Philips and big five factor personality inventory (NEO-FFI) of Costa and McCrae. The obtained data were analyzed by using mean, standard deviation and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) test with the 21st version of the statistical package for social sciences (SPSS).
    Results The normality of variables and contingency of variance and covariance assumptions were tested. The Kolmogorov Smirnov test showed that all variables were normal (P>0.05). The Box test confirmed contingency of variance-covariance assumption (P=0.28). Therefore, assumptions of MANCOVA test were confirmed and were used the MANCOVA test for analysis of data. The findings of this research showed that there was a significant increase in social competency mean scores of experimental group post intervention in comparison with control group (P0.05).
    Conclusion The results of the present research indicated a significant increase in social competency in adolescents with cerebral palsy. Also, desirable changes were found to be developed in the personality traits of these adolescents. In other words, there was a decreased level of neuroticism and significant increase in positive traits such as extroversion, agreeableness and conscientiousness. The overall results of the present research indicated that mental immunization program training led to improvement in social competency and personality traits of individuals with cerebral palsy. Therefore, paying attention to the mental immunization program training is essential, and planning for providing of psychological immunization program training is of particular importance. Cerebral palsy affects all aspect of an individual’s life and implementing the mental immunization program training has been associated with effective outcomes. Therefore, instructional interventions such as mental immunization program training are required . While a lot of research works have been conducted with regard to the effectiveness of mental immunization program training on social competency and personality traits of normal students, only a few investigations have been carried out for the same in relation to individuals with cerebral palsy. As far as present study used experimental method, could be cautioned in generalization of results . Another limitation of this study is the use of self-reporting questionnaires, wherein individuals do not feel the responsibility to answer correctly and honestly in order to avoid stigma or rejection by the community. It is recommended that the psychological immunization program training, which is very helpful in the instruction of teenagers with cerebral palsy, be used in primary schools and among various categories of exceptional students.
    Keywords: Mental immunization, Social competency, Personality traits, Cerebral palsy
  • Effect of Ankle Taping and Fatigue on Dynamic Stability in Athletes With and Without Chronic Ankle Instability
    Tahereh Pourkhani *, Ali Asghar Norasteh, Ali Shamsi Pages 110-121
    Objective Lateral ankle sprains (LAS) are common among athletes and can result in a high rate of reinjury and Chronic Ankle Instability (CAI). CAI can affect dynamic stability in athletes. On the other hand, fatigue can disrupt dynamic stability in injured as well as healthy athletes. Recent studies support the use of taping and braces in subjects with chronic ankle instability. Nonetheless, it is not known if applying ankle taping can improve dynamic stability in fatigued people. So the goal of this research is to study the effect of ankle taping and fatigue on dynamic stability in female athletes with and without chronic ankle instability.
    Materials & Methods Twenty female athletes including 10 subjects with chronic ankle instability (age 22.02±1.98 years, height 163.80±2.74 cm, weight 58.68±7.10 kg, FADI 80.78±1.03% and FADI Sport 65.10±1.75%) and 10 healthy subjects (age 21.70±0.67 years, height 162.90±5.06 cm, weight 59.10±7.04 kg, FADI and FADI Sport 100%) participated in two separate testing sessions. Different conditions (no taping and with closed basket-weave ankle taping) were applied at each session . Three trials of a jump landing task were performed under each condition before and after induced functional fatigue. The jump-landing task involved a single-leg landing onto a force plate from a height equivalent to 50 percent of each participant’s maximal jump height and from a starting position 70 cm from the center of the force plate. The functional fatigue protocol comprised three stations: Modified Southeast Missouri (SEMO) agility drill, stationary lunges, and quick jumps. The participants continued to run through each station until the time to finish the stations increased by 50% compared with their baseline timed runs. Time to stabilization was measured in the anterior-posterior (APTTS), medial-lateral (MLTTS) and vertical directions. Three separate repeated-measure analyses of variance with two within-subjects factor (condition and time) were performed for each dependent variable in each group..
    Results The results of this investigation revealed that in healthy athletes group, the difference between MLTTS and vertical TTS was statistically significant {f=7.52, P=0.001}, {f=9.69, P=0.004}. Bonferroni post hoc testing revealed faster pretest MLTTS than posttest for taping condition and faster pretest vertical TTS than posttest for no taping condition. In injured athletes group, the difference between MLTTS and vertical TTS was statistically significant {f=10.57, P=0.001}, {f=14.27, P=0.001}. This testing also revealed faster pretest MLTTS than posttest for no taping condition, faster pretest vertical TTS than posttest for both conditions, and faster vertical TTS after taping than before taping.
    Conclusion In the athletes with chronic ankle instability, taping without fatigue improved dynamic balance in the vertical direction. Taping after fatigue could not improve dynamic stability in the athletes with and without chronic ankle instability. Future researchers should examine injured and uninjured participants tested under these conditions to determine if these results are useful in selecting appropriate prophylactic method that can treat or prevent injury to the ankle during functional activities.
    Keywords: taping, dynamic balance, fatigue, chronic ankle instability
  • Keyvan Sharifmoradi, Mostafa Kamali *, Mohammad Taghi Karimi Pages 122-131
    Objective Hemipelvectomy amputation is a surgical procedure in which the lower limb and a portion of pelvic are removed. There are a few studies on the performance of this group of patients while walking. The aim of this paper was to evaluate the effect of hemipelvectomy amputation on kinematics and muscle force generation of the lower limb while walking with Canadian prosthesis.
    Materials & Methods A subject who underwent hemipelvectomy amputation on his left side and whose mass, height, and age were 75 kg, 1.75 m, and 39 years, respectively, was involved in this study. Qualisys motion analysis system with seven cameras and force-plate system were used to record marker tracking and ground reaction forces. Twenty reflective markers were attached to the subject’s body. As the subject walked , the data was recorded. The mean of five trials was used for statistical computing. The data was collected with the frequency of 120 Hz and filtered with 10 Hz low-pass filter. Muscloskeletal modeling was conducted by Visual 3D and OpenSim software. All data were analyzed using the SPSS 19 software at α=0.05.
    Results There were significant differences between knee and ankle joint kinematic pattern at Loading, Mid-stance, Terminal stance, and Pre-swing phases of gait (P0.05). Force generation of the hip abductor, hip extensor, and knee extensor along with tibialis anterior and posterior of the patients in the sound leg were significantly more than that of the normal subject (PConclusion The kinematics pattern of the patient’s lower limb during gait is different. Kinematic changes are associated with a significant increase in lower limb muscle generation that can have a degenerative effect on the knee joint. So the importance of this subject should be considered by rehabilitation experts.
    Keywords: Hemipelvectomy amputation, Muscle force, Kinematics, Gait
  • Mahdiyeh Tavakouli Kohjehri, Farhad Kahrazei * Pages 132-141
    Objective The present study was conducted with the aim to determine the relationship of personality traits with quality of life in spouses of patients with physical disabilities.
    Materials & Methods The present study was a correlational study that was conducted in 2015-2016. The study population comprised all spouses of patients with physical disabilities under the purview of Kerman. Out of them, 100 participations were selected based on availability . To evaluate the research variables, Neo five-factor personality questionnaire and 36-item form of quality of life designed by Varosherbon were used. The data of the research were analyzed using descriptive statistical and correlational and regression methods. SPSS version 21 was used for data analysis.
    Results Our findings indicated that there is a positive significant correlation between personality traits of extraversion, agreeableness and conscientiousness with the quality of life among spouses of patients with physical disabilities (PConclusion According to chronic nature of physical disabilities, participation of patients’ wives in care programs can cause improvement in their quality of life and daily activities. Therefore; it is recommended to participant them in care plan through training.
    Keywords: Personality traits, Quality of life, spouses of patients with physical disabilities
  • Dana Mohammad Aminzadeh, Somaye Kazemian *, Masoumeh Esmaeily, Yousef Asmari Pages 142-153
    Objective Disability is a form of damage that limits one or more major life activities of an individual. It is also associated with psychological distress and depression in these individuals, which in turn also cause problems for the concerned families. Consequently, families with disabled children are socially isolated and experience a low-level of mental health and mood. As mothers of disabled children spend more time with them, their adjustment and physical and mental health are more threatened. They are more sensitive to emotional issues and family relationships outside the family. Thus, the present study was conducted to predict the perceived empathy based on emotional schemas and resilience in mothers with disabled children.
    Materials & Methods This study is a descriptive one, and the statistical population consisted of all mothers with motor-physically disabled children. This study was conducted in 2015-2016 academic year in the city of Tehran. Through purposeful sampling method, 120 samples were selected. Thus among the multiple areas in Tehran, areas 2, 4 and 16 were selected and by referring to special schools with physical-motor disabilities, questionnaires were given to the students. To collect information, Jefferson Scale of Patient's Perceptions of Physician Empathy Questionnaire (jspppe) was used to assess communication skills, human relations, quality, and expertise and medical skills. Connor-Davidson Resilience Scale was designed to measure the strength to cope with stress, and Emotional Schema Scale Lee Hee (LESS) that is used to determine beliefs and attitudes toward emotion in individuals were developed in 2002 by Lee Hee. Based on emotional schema, these two scales were used to measure 14 schema dimensions.
    Results Based on the analysis of results and with respect to the establishment of conditions for equality of variances with Levene's test (P≥0.05) and normal distribution of data with Shapiro test (P≥0.05), parametric tests were used. Given that research has predicted the relationship, the Pearson correlation test and multiple regressions by Enter method were used by using SPSS 23. The results of Pearson correlation showed that domains of emotional validation, superior values, stability, and consensus showed a significant positive correlation with perceived empathy of mothers having children with physical-motor disabilities (PConclusion According to the results, the high resiliency and a positive emotional schemas such as having superior values and validation are predictors of perceived empathy in the mothers of disabled children. This means that the mothers of children with disabilities in dealing with situations when they have more resiliency and and interpret them as positive, are able to communicate more effectively with their surroundings.In this regard, one of the factors is perceived empathy that has a significant impact on the development of personal relationships between individuals and reflects the person's mental health. In addition, it can be used with resiliency and emotional schemas, so therapeutic intervention is implimented with respect to these two variables.
    Keywords: Perceived empathy, Emotional schemas, Resiliency, Mothers with disabled children
  • Arsia Thaghva, Majid Saleh*, Vahid Donyavi, Bijan Shafei, Meisam Shafei, Ahmad Pourmohamad Pages 154-163
    Objective Stuttering is a disorder in fluency that is identified through involuntary interruptions in continuous speech. There are different types of the disorder, including growth stuttering with acquired and malingering origins. With respect to the law of exemption of stuttering individuals from military service, the issue of malingering is quite common. Since there is no standard tool to be used for deciding exemption, experts rely mostly on their personal knowledge and judgment, and because the measurements and perceptual judgments are made informally, it increases the likelihood of errors. Therefore, the preparation of a protocol to detect conscripts who are afflicted with malingered stuttering from those who suffer from real stuttering was the aim of the study, thereby, determining the conditions of exemption from military service.
    Materials & Methods This study is of validation type. Accessible simple non-probability sampling was used. First, different sections of the detection protocol of malingering stuttering was prepared, which consisted of structured interview, questionnaire for malingering stuttering, MMPI test, facilitator techniques, SSI4 test, and analysis of reading and speech sample. Then, sampling was done on 20 exemption applicants who were suspected to be malingering and, at the same time, on 15 applicants who had visited a clinic for a real stutter. Then, the features of the protocol were investigated, and the profile of malingering was prepared based on the results obtained from the detection protocol of malingered stuttering. Finally, the data were analyzed using different statistical methods and SPSS.
    Results Detection protocol of malingered stuttering was codified. With regard to Cronbach's alpha coefficient, which was equal to 0.76, for the detection questionnaire of malingered stuttering, the questionnaire was of good internal consistency. To determine the concurrent validity of the protocol (the results of the implementation of the protocol following the opinion of psychiatrists), Chi-square test was carried out, and no significant difference was found between the protocol and the comments of the psychiatrists (P>0.05). The protocol was of good construct validity. Finally, a profile was prepared to determine the status of conscription with respect to stuttering disorder based on the results for each participant.
    Conclusion According to the results, the detection protocol of malingering stuttering is of good internal consistency and concurrent validity. However, considering that the sample population was not large in the present study, it can be said that this study is a preliminary evaluation to find the psychometric features of the instruments, with the aim of laying the groundwork for further studies.
    Keywords: stuttering, Malingering, Psychometric, Protocol
  • Elnaz Esfandiari, Mokhtar Arazpour *, Hassan Saeedi, Amir Ahmadi Pages 164-179
    Objective Stroke occurs when the supply of blood to the brain is either interrupted or reduced. The clinical presentation varies from minor neurological symptoms to severe deficits, depending on the location and the size of the brain lesion. Hemiparesis is one of the most striking features in the acute phase. Many other deficits may also be present, including postural imbalance. All persistent neurological deficits may cause more or less severe activity limitations in several domains of human functioning. Regaining walking ability is a major goal during the rehabilitation of stroke patients. Therefore, using orthoses can be beneficial for them. Ankle-Foot Orthoses (AFOs) is one of the most common therapeutic approaches to control foot drop among stroke patients. AFOs prevent drooping or other unintended movements of the foot and ankle by providing stability in optimum conditions. It also helps in regaining normal walking posture in stroke patients. The aim of this review was to evaluate the efficiency of the AFOs on balance and examine the effectiveness of temporal spatial and kinetic gait kinematics in stroke patients with foot drop.
    Materials & Methods Science Direct, Springer, Google Scholar, PubMed, Ovid databases were searched for articles published between 1996 and 2016 of studies on patients with drop foot wearing the AFOs. After reviewing and categorizing the articles, they were analyzed based on spatiotemporal parameters, gait kinetics, gait kinematics and stability. A total of 21 articles were selected for final evaluation.
    Results Twenty-one articles were analyzed in relation to the effect of the AFOs on gait parameters in stroke patients. Spatiotemporal parameters were evaluated in 14 articles, and kinetics and kinematics parameters were analyzed in seven articles. AFOs have a significant impact on the length and width of the steps but had no significant effect on speed, cadence, symmetry of gait and balance. Also, AFOs improved kinetic parameters of gait, ankle kinematics and kinematics of the knee in the static phase but had no significant effect on knee joint kinematics and kinematics of the hip joint in the frontal and sagittal. There are a few studies with regard to the effects of AFOs on the moment of inertia and joints power, but the results of the present study showed no significant difference in these parameters.
    Conclusion This study showed that the AFOs based on the models (static or dynamic) had a paradoxical effect on balance, kinetic and kinematic parameters of gait in the stroke patients. AFOs had a significant improvement in balance, kinetic and kinematic parameters of gait compared to those without orthosis situation in the stroke patients. According to the result of this study, depending on the patient's needs and situation, the best and the most suitable ankle foot orthoses should be designed and custom molded for them.
    Keywords: Stroke, Drop foot, Ankle foot orthoses, Gait parameters