فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شراره محمدی، حمیدرضا مختاری نیا *، امیر سالار جعفر پیشه، امیر کساییان، رضا اسکویی زاده صفحات 268-277
    هدف
    برای انجام فعالیت در محیط کار پوسچرهای مختلفی وجود دارد که می تواند بر عملکرد افراد تاثیر بگذارد. در محیط کار اداری، اغلب از پوسچرهای نشسته استفاده می شود. پوسچرهای نشسته نامطلوب و ناخواسته، علاوه برایجاد خستگی عضلانی و احساس ناراحتی در ستون فقرات، سبب اعمال بار ذهنی می شود. پوسچر نامطلوب و ناخواسته سبب بروز خطای انسانی و تاخیر در فرایند پردازش اطلاعات می شود. در تحقیقات اخیر ارتباط میان پوسچر استاتیک و عملکرد شناختی مانند زمان واکنش به محرک های شنیداری نشان داده شده است. در میان پژوهش ها، مطالعه ای که تاثیر هم زمان پوسچر ایستاده و نشسته را بر عملکرد شناختی بررسی کرده باشد، وجود ندارد. هدف از این مطالعه، ارزیابی عملکرد شناختی هنگام اجرای وظایف در سه پوسچر مختلف کاری استاتیک ایستاده استاندارد، نشسته استاندارد و نشسته انتخابی بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی، روی 29 نفر از دانشجویان سالم با طیف سنی 20 تا 30 سال صورت گرفت. نمونه گیری به صورت غیراحتمالی انجام شد. همه آزمودنی ها فرم موافقت آگاهانه را تکمیل کردند. نداشتن اختلالات اسکلتی عضلانی، نداشتن بیماری های قلبی، نداشتن سابقه جراحی در بخش های مختلف ستون فقرات و نداشتن اختلالات افسردگی و اضطراب ازجمله معیارهای ورود به مطالعه بود. به منظور تعیین میزان افسردگی و اضطراب از پرسش نامه سنجش افسردگی و اضطراب بک استفاده شد. کمیته اخلاقی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی این مطالعه را تایید کرد. شرکت کنندگان در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در شرایط آزمایشگاهی و روی ایستگاه کاری اداری به اجرای آزمون استروپ پیچیده (9 تا 12 دقیقه تایپ به مدت 5 دقیقه) پرداختند. پوسچرهای بررسی شده ازجمله معمول ترین پوسچرهای به کارگرفته شده در محیط اداری بودند. به منظور بررسی تاثیر پوسچرهای ایستاده استاندارد، نشسته استاندارد و نشسته انتخابی بر متغیرهای وابسته مانند کل زمان آزمون، زمان واکنش به محرک های همخوان و ناهمخوان، تعداد کلمات تایپ شده و تعداد اشتباهات تایپی، از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. همچنین برای بررسی تفاوت موجود در هر یک از گروه ها، از آزمون تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد متغیر زمان واکنش و دقت آزمودنی ها تحت تاثیر پوسچرهای کاری است (0/001=P). نتایج تجزیه وتحلیل تعقیبی گویای اختلاف معنی دار در مدت زمان واکنش میان دو وضعیت بدنی نشسته انتخابی و نشسته استاندارد (0/001=P)، نشسته انتخابی و ایستاده استاندارد (0/043=P) و نشسته استاندارد و ایستاده استاندارد (0/001=P) است. با درنظرگرفتن میانگین مدت زمان واکنش برای محرک های همخوان و غیرهمخوان، مشخص شد که زمان واکنش در پوسچر نشسته استاندارد (M=628/67ms) در مقایسه با پوسچر نشسته انتخابی (M=689/41ms) و پوسچر ایستاده استاندارد (M=675/16ms) کمتر است. همچنین بین سه پوسچر مطالعه شده از نظر تعداد اشتباهات تایپی اختلاف معنی داری وجود داشت (0/001=P) . میانگین تعداد اشتباهات تایپی و خطاهای نگارشی در شرایط وضعیت بدنی نشسته استاندارد نسبت به دیگر وضعیت ها کمتر بود ( 0/58=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد عملکرد شناختی تحت تاثیر پوسچر قرار می گیرد. در میان پوسچرهای کاری بررسی شده در این مطالعه، پوسچر نشسته استاندارد از همه بهتر بود. پوسچر نشسته استاندارد می تواند به بهبود عملکرد شناختی در محیط کار منجر شود.
    کلیدواژگان: پوسچر، فعالیت استاتیک، زمان واکنش، توجه انتخابی، عملکرد شناختی
  • رحیم یوسفی، مهران سلیمانی، سمیرا غضنفریان پور * صفحات 278-287
    هدف
    با توجه به ارتباط نزدیک میان شناخت و زبان، دوزبانگی می تواند توانایی های شناختی را تحت تاثیر قرار دهد. هدف پژوهش حاضر مقایسه توجه انتخابی و نیمرخ هوشی در نوجوانان زبان آموز مسلط به زبان انگلیسی و نوجوانان غیر زبان آموز بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای است. این پژوهش به روش مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل تمام نوجوانان زبان آموز (13 تا 15 ساله) مسلط به زبان انگلیسی و نوجوانان غیر زبان آموز شهر اصفهان در سال 1394 بود. به منظور انجام پژوهش، 64 نوجوان در محدوده سنی 13 تا 15 سال با سطح پیشرفته زبان انگلیسی (سطح RECE و REACH در کانون زبان ایرانیان و سطوح معادل آن در آموزشگاه های دیگر) به عنوان گروه مورد (زبان آموز) و 51 نوجوان غیر زبان آموز (تک زبانه) در همان رده سنی (13 تا 15 سال) به عنوان گروه شاهد از منطقه 3 شهر اصفهان انتخاب شدند. نوجوانان هر دو گروه از آموزشگاه های مشابه انتخاب شدند. انتخاب نمونه به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انجام شد. به منظور بررسی و اندازه گیری نیمرخ هوشی نوجوانان زبان آموز مسلط به زبان انگلیسی و نوجوانان غیر زبان آموز، از پرسش نامه هوش چندگانه گاردنر استفاده شد. برای سنجش و اندازه گیری توانایی توجه انتخابی در دو گروه نوجوانان زبان آموز مسلط به زبان انگلیسی و نوجوانان غیر زبان آموز، از نسخه فارسی کامپیوتری شده آزمون استروپ کلاسیک استفاده شد. داده های به دست آمده با پرسش نامه هوش چندگانه گاردنر و نسخه فارسی کامپیوتری شده آزمون استروپ کلاسیک، از طریق روش های آماری توصیفی و با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری تجزیه وتحلیل شد. داده ها با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین نمره نوجوانان گروه غیر زبان آموز و گروه زبان آموز در شش مولفه هوش چندگانه که عبارتند از: هوش میان فردی، موسیقیایی، طبیعت گرا (در سطح P<0/05)، منطقی ریاضی، درون فردی و زبانی (در سطح P<0/001) تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که نمره نوجوانان زبان آموز در این شش مولفه هوش چندگانه به طور معناداری بالاتر از همتایان غیر زبان آموز بود؛ به عبارت دیگر، نوجوانان زبان آموز در این شش مولفه در مقایسه با همتایان غیر زبان آموز خود نیمرخ هوشی بهتری داشتند. همچنین بین عملکرد دو گروه در متغیر توجه انتخابی (مرحله سوم آزمون استروپ کلاسیک) تفاوت معناداری وجود داشت (P<0/05). زمان واکنش نوجوانان زبان آموز در تکالیف استروپ کلاسیک کمتر از نوجوانان غیر زبان آموز بود. این نتیجه حاکی از سرعت عمل آن ها در این آزمون و درنتیجه عملکرد بهتر نوجوانان زبان آموز نسبت به همتایان غیر زبان آموز در آزمون استروپ کلاسیک است. به طورکلی نتایج مطالعه حاضر را می توان چنین خلاصه کرد که نوجوانان زبان آموز در تکالیف مربوط به توجه انتخابی، مولفه های هوش منطقی ریاضی، زبانی، میان فردی، موسیقیایی، درون فردی و طبیعت گرا بهتر از همتایان غیر زبان آموز خود عمل کردند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که فراگیری زبان دوم (انگلیسی) ممکن است بر توجه انتخابی و نیمرخ هوشی نوجوانان تاثیرگذار باشد. ازاین رو نقش آن در توجه انتخابی و هوش نوجوانان باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توجه، هوش، چندزبانگی، تک زبانه
  • سمیرا کمالیان لاری، حجت الله حقگو *، مریم فرزاد، سمانه حسین زاده صفحات 288-295
    هدف
    بررسی وضعیت سیستم تعادلی و کنترل پوسچرال در افراد با مالتیپل اسکلروزیس مهم و ضروری است. شناسایی و به کارگیری ابزار های استاندارد می تواند راهکاری کاربردی برای برنامه ریزی هدفمند در این موضوع باشد. تاکنون ابزارهای متعددی برای بررسی اختلالات تعادل در این بیماران به کار رفته است که هر کدام فقط برای غربالگری مشکلات تعادلی استفاده شده است که تنها پیش بینی خطر افتادن را در افراد مسن گزارش می دهد. این پرسش نامه ها نمی توانند برای تشخیص علت های زمینه ساز اختلال تعادل به درمانگر کمک کنند و در هدایت فرایند درمان هدفمند موثر نیستند. دکتر هوراک از سال 1990 تا 1999 پرسش نامه «بس» را در سامانه آموزش پزشکی مداوم طراحی کرد. با توجه به اینکه این پرسش نامه بر اساس نظریه کنترل حرکتی برنشتاین پایه ریزی شده است، در آن شش حوزه سیستم تعادل ( محدودیت های بیومکانیکی، محدودیت های ثبات، تغییر وضعیت ها و تنظیمات مبنی بر پیش بینی، پاسخ های وضعی واکنشی ها، جهت یابی حسی، ثبات در راه رفتن) از طریق 36 سوال بررسی می شود. هدف از پژوهش حاضر پس از تهیه نسخه فارسی پرسش نامه، بررسی روایی و پایایی آزمون ارزیابی سیستم های تعادلی در افراد با بیماری مالتیپل اسکلروزیس است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع روش شناسی و غیرتجربی است. محقق ابتدا پرسش نامه بس را ترجمه کرد. روایی صوری پرسش نامه با نظرسنجی از 21 بیمار مالتیپل اسکلروزیس بررسی شد. روایی محتوایی پرسش نامه نیز با نظرسنجی از 6 متخصص توانبخشی (سه متخصص کاردرمانی و سه متخصص فیزیوتراپی) ارزیابی شد. سپس دو محقق (نویسنده و یک آزمونگر دیگر) برای 110 فرد با تشخیص مالتیپل اسکلروزیس و دارای معیار ورود به مطالعه و ساکن شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز شهر تهران، در سال 1396-1395 پرسش نامه بس و پرسش نامه برگ را تکمیل کردند. بعد از یک هفته، 36 نفر از افراد ارزیابی شده، با پرسش نامه بس برای بررسی پایایی آزمون و بازآزمون مجددا ارزیابی شدند. با اطلاعات حاصل، همسانی درونی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ، پایایی آزمون و بازآزمون با ضریب همبستگی درون رده ای، پایایی بین دو آزمونگر با محاسبه ضریب همبستگی درون رده ای و نیز روایی همگرایی بین دو پرسش نامه بس و برگ با محاسبه ضریب همبستگی پیرسون بررسی شد.
    یافته ها
    مختصصان روایی محتوایی پرسش نامه (قابل فهم بودن و مناسب بودن سوالات و تطبیق واژه ها مطابق با فرهنگ) را تایید کردند که از طریق روش های آماری CVR و CVI انجام شده بود (CVR>0/99 و CVI>0/79). ضریب همبستگی پیرسون بین تمامی حوزه های پرسش نامه بس (به جز حوزه دوم) با نمره پرسش نامه برگ بین 0/79 تا 0/93 بود. اعداد از حداقل مقدار قابل قبول یعنی 0/70 بالاتر هستند و این نشان دهنده روایی همگرایی خوب بین این دو پرسش نامه است. بعد از حذف بخشی از سوال 6 از حوزه دوم، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده در تمامی حوزه ها بین 0/71 تا 0/93 یعنی بیشتر از حداقل مقدار قابل قبول (0/70) بود که این موضوع نشان دهنده همسانی درونی خوب است. ضریب همبستگی درون رده ای بین نمرات دو آزمونگر در شش حوزه بین 0/76 تا 0/98 گزارش شد که در تمامی حوزه ها بالای 0/70 بود که نشان دهنده وجود پایایی بین دو آزمونگر است. همچنین ضریب همبستگی درون رده ای با دو مرتبه تکرار برای پایایی آزمون و بازآزمون بین 0/84 تا 0/99 بود که بالاتر از 0/70 (حداقل مقدار قابل قبول) و نشان دهنده پایایی آزمون و بازآزمون خوب پرسش نامه است.
    نتیجه گیری
    بعد از تغییر و حذف بخشی از سوال 6 از حوزه دوم نتایج نشان داد پرسش نامه بس برای ارزیابی عملکرد تعادلی در بیماران مالتیپل اسکلروزیس روایی و پایایی خوبی دارد و می توان آن را به عنوان ابزاری معتبر، هم در حوزه های بالینی (به منظور ارزیابی وضعیت تعادلی این بیماران و برنامه ریزی هدفمند درمانی) و هم برای ارتقای پژوهش های علمی در بیماران مالتیپل اسکلروزیس به کار برد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، تعادل، آزمون بس، روایی و پایایی
  • ولی شیری، محبوبه امامی، اسماعیل شیری * صفحات 296-308
    هدف
    بیماری ام اس یکی از شایع ترین اختلالات نورولوژیکی شناخته می شود که تاثیرات بسیار بدی بر زندگی افراد می گذارد. افراد مبتلا به این بیماری دچار آسیب های گوناگونی می شوند که از میان آن ها می توان به نقص تعادل اشاره کرد. این آسیب باعث محدودشدن مشارکت و افزایش خطر زمین افتادن و سقوط آنان می شود. در سال های اخیر به یافتن علل این نقص تعادل، توجه فراوانی شده است. از طرفی، این افراد دچار مشکلات شناختی مانند نقص توجه و انعطاف پذیری شناختی می شوند. بنابراین، هدف این مطالعه بررسی رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و توجه انتخابی با تعادل در بیماران ام اس عود-فروکش است.
    روش بررسی
    این پژوهش، مطالعه ای مقطعی موردی است. جامعه آماری در این مطالعه افراد مبتلا به اختلال ام اس است که در سال 1395 برای درمان به بیمارستان کاشانی و الزهرای اصفهان مراجعه کرده بودند. این افراد با شیوه نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند. تشخیص اختلال ام اس در این مراکز به تایید دست کم یک نورولوژیست بزرگ سال انجام شد و درنهایت، 40 فرد مبتلا به ام اس به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از همه خانواده ها و بیماران ام اس برای شرکت در مطالعه، فرم رضایت نامه کتبی گرفته شد. همه مشخصات آزمودنی ها در مطالعه به صورت محرمانه نگهداری شد. آزمودنی ها در طول اجرای مطالعه در صورت انصراف، اجازه خروج از مطالعه را داشتند. معیارهای ورود عبارت بودند از: رضایت آزمودنی ها برای شرکت در طرح، ابتلای افراد به نوع عود-فروکش ام اس به تشخیص پزشک، محدوده سنی بین 20 تا 40 سال برای افراد ارجاع داده شده به بیمارستان های الزهرا و کاشانی اصفهان، داشتن حداقل دو حمله در 24 ماهه گذشته، نمره کمتر از 5/5 در مقیاس وضعیت وسعت ناتوانی، ابتلا به نوع متوسط ام اس از لحاظ شدت ناتوانی و علائم بیماری، داشتن بصیرت کافی و توانایی لازم برای همکاری در مطالعه از طریق آزمون کوتاه وضعیت ذهنی. معیارهای خروج از مطالعه عبارت بودند از: رضایت نداشتن مراجعان در خصوص ادامه روند مطالعه، حضور و مشارکت در تحقیقات مشابه در سه ماه گذشته که به صورت مداخله ای روی کارکردهای اجرایی انجام شده اند، نقص بینایی و شنوایی، بازگشت بیماری و تغییر میزان ناتوانی از حالت ناتوانی متوسط به ناتوانی شدید و وجود هرگونه اختلال همبود مانند تشنج. سپس افراد مبتلا به ام اس مقیاس وضعیت وسعت ناتوانی، استروپ رنگ واژه، آزمون طبقه بندی کارت های ویسکانسین و پرسش نامه تعادلی برگ را تکمیل کردند. نتایج آزمون های کارکرد اجرایی و تعادل با نسخه 20 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون هم زمان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد بین توجه انتخابی و تعادل بیماران ام اس رابطه معناداری وجود دارد (P<0/05)، اما بین انعطاف پذیری شناختی و تعادل، رابطه معناداری وجود ندارد (P<0/05). همچنین توجه انتخابی، قابلیت پیش بینی تعادل را دارد (P<0/05، P<0/01).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه مبنی بر وجود رابطه معنادار بین توجه انتخابی و تعادل در مبتلایان به بیماری ام اس، به نظر می رسد با طراحی مداخلات درمانی مناسب برای ترمیم توجه انتخابی، بتوان از شدت مشکلات حرکتی مانند نبود تعادل در این بیماران کاست. شاید یکی از دلایل این ارتباط را بتوان در سیستم مغزی یافت که مدارهای مربوط به مقوله توجه در تعامل با سیستم های تعادلی هستند و هرگونه نقص در توجه انتخابی منجر به افت تعادل می شود. بیماران ام اس به علت وجود پلاک های مغزی و دوره های عود و فروکش به صورت مداوم دچار افت تعادل می شوند که در این افراد علاوه بر توانبخشی سیستم تعادلی، حتما باید سیستم شناختی مانند توجه نیز درمان شود.
    کلیدواژگان: ام اس، توجه انتخابی، انعطاف پذیری شناختی، تعادل
  • محمد باقر شمسی، مرتضی صائب، امیر حسین هاشمیان * صفحات 306-315
    هدف
    در زمینه ارجحیت تمرین های کنترل حرکتی به تمرین های عمومی در درمان کمردرد مزمن غیراختصاصی اختلاف نظر وجود دارد. برخی از مطالعات مرور سیستماتیک این تمرین ها را نسبت به مراقبت های عمومی پزشکی موثرتر می دانند، ولی این تفاوت در مقایسه با سایر درمان های فیزیوتراپی مطرح نیست. این موضوع در حالی است که برخی مطالعات بیانگر اثر یکسان این دو نوع تمرین ورزشی هستند. در این مطالعات بهبود ایجادشده به آثار مثبتی که در اثر ورزش های فیزیکی ایجاد می شود استناد داده می شود، نه بهبود پایداری ستون مهره ها. مقایسه این دو نوع تمرین بر اساس متغیرهای مختلفی چون درد و... انجام شده است. از آنجا که تمرین های کنترل حرکتی مدعی افزایش پایداری ستون مهره ها هستند، هیچ مطالعه ای یافت نشد که تمرین های پایداری دهنده تنه را با تمرین های دیگر بر اساس آزمون های استقامت پایداری تنه سنجیده باشد. بنابراین در این پژوهش، آزمون های استقامت پایداری ناحیه کمری لگنی برای ارزیابی انتخاب شدند. هدف مطالعه حاضر مقایسه تمرین های پایداری دهنده تنه و تمرین های عمومی در بیماران کمردرد مزمن بر اساس بررسی پایداری ناحیه کمری لگنی با سه آزمون استقامتی است.
    روش بررسی
    این مطالعه در بخش فیزیوتراپی بیمارستان رسول اکرم (ص) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران و آزمایشگاه کنترل حرکت دانشکده علوم توانبخشی این دانشگاه انجام شده است. 43 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی (18 تا 60 ساله) بر اساس ترتیب ورود به مطالعه در یکی از گروه های تمرین های کنترل حرکتی و تمرین های عمومی قرار داده شدند. معیارهای ورود به مطالعه داشتن کمردرد به مدت بیش از سه ماه، شدت درد بین 3 تا 6 در مقیاس دیداری درد و داشتن سن 18 تا 60 سال بود. معیارهای خروج از مطالعه داشتن سابقه پاتولوژی یا نارسایی در اندام تحتانی مانند سرطان، بیماری های التهابی، پوکی استخوان شدید، آرتریت یا بیماری های استخوانی بود. تایید داشتن کمردرد غیراختصاصی در بیماران بر اساس معاینه بالینی و شواهد پاراکلینیکی مانند ام.آر.آی بود. متغیر اصلی سنجش، سه آزمون استقامت پایداری کمری لگنی شامل خم کننده تنه، راست کننده تنه و پل جانبی بود. مدت زمانی که بیمار توانایی حفظ بدن در وضعیت آزمون را داشت به عنوان امتیاز آزمون در نظر گرفته می شد. درد و ناتوانی نیز به عنوان متغیر ثانویه در دو مقطع قبل از شروع و پایان برنامه اندازه گیری شدند. در ابتدا برای هر دو گروه یک تمرین گرم کردن در نظر گرفته شد. برای بیماران هر دو گروه برنامه تمرینی 16 جلسه ای طراحی شد. تمرین ها سه بار در هفته انجام شد. در تمرین های گروه کنترل حرکتی بر بازآموزی انقباض عضلات پایداری دهنده مرکزی و در تمرین های گروه عمومی بر تقویت عضلات گلوبال تنه تاکید شد.
    یافته ها
    در شروع مطالعه، بین دو گروه از لحاظ متغیرهای مدت انجام آزمون (0/42=P تا 0/69=P)، درد (0/61=P) و ناتوانی(0/97=P) اختلاف معنی داری وجود نداشت. پس از پایان مداخله، زمان نگه داشتن آزمون ها در گروه ها افزایش یافت (P=0/001 تا P=0/011). برای تمرین های کنترل حرکتی (P=0/001 تا P=0/029) برای تمرین های عمومی و درد (P<0/001) و ناتوانی (P<0/001) کاهش یافت. افزایش زمان نگه داشتن آزمون ها (P=0/23 تا P=0/36) و کاهش درد (P=0/73) و ناتوانی (P=0/16) بین دو گروه معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    گرچه ادعا می شود تمرین های پایداری دهنده باعث افزایش پایداری ستون مهره ها می شود، ولی نبود تفاوت آماری نتایج دو گروه در مطالعه حاضر می تواند نشانه اختصاصی نبودن تمرین های پایداری دهنده برای افزایش پایداری، تاثیر یکسان هر دو نوع تمرین بر بهبود پایداری و یا حتی کم بودن حساسیت آزمون ها در اندازه گیری تغییرات پایداری در دو گروه پس از مداخله و در این حجم نمونه باشد. بر اساس یافته ها می توان گفت که در درمان کمردرد مزمن غیراختصاصی، تمرین های کنترل حرکتی نسبت به تمرین های عمومی از لحاظ بهبود عملکرد آزمون های استقامت پایداری کمر و لگن و کاهش درد و ناتوانی بیماران ترجیحی ندارد.
    کلیدواژگان: کمردرد، تمرین های کنترل حرکتی، تمرین های عمومی، آزمون های استقامت
  • الهه ابوالحسینی، حسین مبارکی *، محمد کمالی، نسرین شعربافچی زاده صفحات 316-327
    هدف
    در حیات هر سازمان عوامل مختلفی نقش دارد که در بین این عوامل مهم ترین عامل، نیروی انسانی است. نیروی انسانی باانگیزه برای انجام وظایف، اساسی ترین عامل بهره وری است. سیستم ارزشیابی عملکرد کارکنان، به عنوان ابزاری برای رشد و ارتقای کیفیت وکمیت عملکرد منابع انسانی به شمار می آید. ارزشیابی عملکرد، بخشی از روند نظارتی مدیریت محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط ارزشیابی عملکرد با انگیزش شغلی درمانگران توان بخشی برمبنای الگوی دو عاملی هرزبرگ انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1394 روی 80 نفر از درمانگران توان بخشی شاغل در مراکز توان بخشی و بیمارستان های دولتی تهران انجام گرفت. روش نمونه گیری پژوهش حاضر، نمونه گیری خوشه ایبود و ابزار گردآوری این پژوهش را دو پرسش نامه استاندارد ارزشیابی عملکرد کارکنان و انگیزش شغلی 40 ماده ای هرزبرگ تشکیل می داد. قبل از هرگونه تحلیل، طبیعی بودن متغیرهای مدنظر با آزمون کولموگروف اسمیرنف بررسی شد. سپس با مشاهده طبیعی بودن متغیرها، داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که 90 درصد از درمانگران توان بخشی کل جامعه پژوهش حاضر ارزشیابی عملکرد سازمان را ضروری دانستند و 8/88 درصد از درمانگران اظهار داشتند که ارزشیابی عملکرد بر انگیزش شغلی آن ها موثر است. این در حالی است که 5/57 درصد از درمانگران پژوهش، روند فعلی نمره دهی ارزشیابی عملکرد را نمی پسندیدند. در پژوهش حاضر، ارتباط ارزشیابی عملکرد با انگیزش شغلی درمانگران معنادار نشد (P=0/47). حیطه عوامل انگیزشی هرزبرگ دربرابر عوامل بهداشتی اهمیت بیشتری داشت؛ براین اساس مطالعه حاضر در راستای نتایج تحقیقات هرزبرگ بود. از نظر درمانگران توان بخشی پژوهش، در بین عوامل انگیزشی (درونی) هرزبرگ به ترتیب عوامل ماهیت کار و مسئولیت شغلی و موقعیت شغلی و در بین عوامل بهداشتی (بیرونی) هرزبرگ، عوامل امنیت شغلی و حقوق و دستمزد بیشترین نقش را در ایجاد انگیزش و عملکرد موثر داشت. براساس نتایج حاصل از آزمون های آماری، در مطالعه حاضر بین متغیرهای جمعیت شناختی از قبیل جنسیت، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، محل خدمت و رشته تحصیلی درمانگران توان بخشی با ارزشیابی عملکرد، ارتباط معنادار وجود نداشت. بااین حال بین متغیر سابقه کار درمانگران با ارزشیابی عملکرد و عوامل انگیزشی نظریه هرزبرگ رابطه معنادار به دست آمد (P=0/04). همچنین براساس نتایج، ارتباط بین نوع استخدام درمانگران توان بخشی و ارزشیابی عملکرد معنادار بود (P<0/006). همچنین بین سن و انگیزش شغلی نظریه هرزبرگ در کل درمانگران جامعه ارتباط معنادار وجود داشت (P=0/02).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با درنظرگرفتن سختی کار درمانگران توان بخشی، برای ارتقای سطح انگیزش آن ها باید به عوامل انگیزشی مبتنی بر نظریه هرزبرگ توجه بیشتری شود. علاوه براین ضروری است برای دستیابی به اهداف سازمانی با بهره گیری از استانداردها و معیارهای ارزشیابی عملکرد، آموزش های لازم به سرپرستان و مسئولان و مدیران داده شود تا آنان عملکرد را به طورمطلوب و اثربخش ارزیابی کنند. این امر زمینه های افزایش انگیزش شغلی درمانگران توان بخشی و پیشرفت کاری و ایجاد دلگرمی بیشتر آنان را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، انگیزش شغلی، درمانگران توانبخشی، الگوی دوعاملی هرزبرگ
  • حمید زمانی، مهدی دادگو، اسماعیل ابراهیمی تکامجانی، آقای ایلی حاجوج، علی اشرف جمشیدی خورنه * صفحات 328-337
    هدف
    ضایعه نخاعی یکی از مشکلات همه جوامع است که بر جنبه های فردی و اجتماعی زندگی فرد تاثیر می گذارد. شایع ترین مشکلاتی که بیماران ضایعه نخاعی با آن مواجه هستند، فلج و آتروفی عضلانی، درد و اسپاستیسیته است. همچنین، ممکن است توانایی راه رفتن در بسیاری از این بیماران با اختلال مواجه شود یا از بین برود. بیشتر رویکردهای متداولی که برای توانبخشی بیماران ضایعه نخاعی وجود دارد، بر بخش های عصبی عضلانی سالم تاکید می کند تا از طریق ارتقای این بخش ها، نقص های موجود جبران شود. بر اساس مطالعات اخیر، سیستم عصبی عضلانی قابلیت پلاستیسیتی دارد و برای بهبود شرایط بیماران ضایعه نخاعی بهتر است علاوه بر بخش های سالم، به بخش های آسیب دیده نیز توجه شود و ظرفیت بهبود این بخش ها نیز مدنظر قرار گیرد. یکی از رویکردهای درمانی که طی آن، تلاش می شود بخش های عصبی عضلانی آسیب دیده به کار گرفته شود و وضعیت این بخش ها بهبود یابد، آموزش راه رفتن است که به روش های مختلفی صورت می پذیرد. در این مطالعه، تاثیر آموزش راه رفتن روی تردمیل با حمایت وزن، بر تعادل و کیفیت زندگی بیماران ضایعه نخاعی ناکامل بررسی می شود.
    روش بررسی
    این تحقیق، مطالعه ای شبه تجربی است که در آن 15 بیمار 26 تا 48 ساله دچار ضایعه نخاعی با درجه C یا D طبق معیار انجمن ضایعه نخاعی آمریکا، به صورت داوطلبانه شرکت کردند و حداقل یک سال از آسیب آنان می گذشت. نمونه گیری به صورت ساده و از بیمارستان ها و مراکز توانبخشی ضایعه نخاعی شهر تهران انجام شد. برای انجام این مداخله، بیمار در دستگاه حمایت وزن قرار گرفت و با استفاده از جلیقه و بالابر دستگاه، وزن بیمار تا جایی که زانوها موقع فاز ایستایی راه رفتن خم نشوند و انگشتان پا موقع فاز آونگی به تردمیل کشیده نشوند، حمایت و تعلیق شد. سرعت تردمیل و میزان حمایت وزن در هر جلسه و بسته به شرایط بیمار تنظیم شد. برای همه بیماران، مداخله یکسان به مدت هشت هفته، سه روز در هفته و هر روز یک جلسه به مدت نیم ساعت انجام شد. موارد اندازه گیری شده شامل مقیاس تعادل برگ و پرسش نامه کیفیت زندگی 36 سوالی بود. مقیاس تعادل برگ به صورت قبل و بعد از مداخله و همچنین هر دو هفته یک بار اندازه گیری شد. بیماران پرسش نامه کیفیت زندگی 36 سوالی را قبل و بعد از انجام مداخله تکمیل کردند. نتیجه ارزیابی های هر فرد با خودش مقایسه شد. داده های مقیاس تعادل برگ با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر شد و برای پرسش نامه کیفیت زندگی 36 سوالی از آزمون تی دانشجویی وابسته به مورد، به کمک نسخه 19 نرم افزار آماری SPSS تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتیجه ارزیابی ها نشان داد نمره مقیاس تعادل برگ در همه مراحل ارزیابی به طور معناداری افزایش یافته است. بین مراحل مختلف ارزیابی به طور متوسط، بیشترین افزایش بین مرحله دوم و سوم ارزیابی بود (P=0/008) که به ترتیب بعد از دو و چهار هفته پس از اولین جلسه مداخله انجام شد. نمره های پرسش نامه کیفیت زندگی به طورکلی تغییر معناداری نداشت. بین 8 نمونه اندازه گیری شده با این پرسش نامه، فقط «اختلال نقش به علت مشکلات روحی روانی» تغییر معنادار نشان داد (P=0/006).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده، هشت هفته آموزش راه رفتن با حمایت وزن روی تردمیل می تواند تعادل بیماران ضایعه نخاعی را بهبود بخشد. به نظر می رسد تمرین راه رفتن با تحریک و به کارگیری بیشتر گیرنده های حس عمقی در حالت تحمل وزن و با افزایش اعتماد به نفس بیمار هنگام راه رفتن، باعث بهبود تعادل بیماران شده باشد. همچنین، با کاهش تدریجی حمایت فراهم شده، بیمار به تدریج توانسته اغتشاشات وارد بر تعادل را بهتر کنترل کند، اما در خصوص کیفیت زندگی، با توجه به اینکه این پرسش نامه، نگرش بیمار از زندگی خودش را ارزیابی کرده است، مدت هشت هفته آموزش راه رفتن نمی تواند منجر به تغییر این نگرش بیمار و کیفیت زندگی او شود و فقط منجر به بهبود جنبه های روانی ایفای نقش او می شود. به نظر می رسد برای بهبود بخش های دیگر به توانبخشی طولانی تری نیاز است.
    کلیدواژگان: ضایعه نخاعی، آموزش راه رفتن روی تردمیل، مقیاس تعادل برگ
  • فرین سلیمانی، زهرا باجلان *، حمید علوی مجد، سمیه فلاح صفحات 338-345
    هدف
    بعد از عفونت ها و تروما، بروز اختلالات تکاملی و رفتاری، شایع ترین مشکل در طب کودکان است. این موضوع می تواند تحت تاثیر عوامل متعددی قرار بگیرد. طیف وسیعی از علل در بروز مشکلات تکاملی و رفتاری نقش دارند. مشکلات تکاملی تاثیر زیادی بر سلامت کودکان و جامعه در مقیاس وسیع تر می گذارد. به علت ضرورت پیگیری های بیشتر و متفاوت در کودکان با اختلالات تکاملی در سال های اولیه عمر، تعیین عوامل موثر در بروز اختلالات تکاملی در هر جامعه ای اهمیت دارد. با توجه به اهمیت موضوع، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط جنسیت با وضعیت تکاملی کودکان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قزوین انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش با طراحی توصیفی، روی 250 کودک 12 ماهه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1390 انجام شد. نمونه گیری به صورت چندمرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعاتی و پرسش نامه های سنین و مراحل، برای سنجش وضعیت تکاملی بود. پس از آنکه رضایت والدین کسب شد، وضعیت تکاملی کودکان در پنج حیطه، یعنی حیطه برقراری ارتباط، حرکات درشت، حرکات ظریف ، حل مسئله و شخصی اجتماعی اندازه گیری شد. پرسش نامه سنین و مراحل، شامل 19 پرسش نامه در سنین 4 تا 60 ماهگی با هدف جدا کردن کودکان نیازمند بررسی های بیشتر تکاملی از کودکان سالم است. تکمیل پرسش نامه 10 تا 15 دقیقه و امتیازدهی آن حدود یک دقیقه وقت می گیرد. اعتبار و پایایی این پرسش نامه در مطالعات قبلی گزارش شده است. داده ها با استفاده از نسخه 18 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. در این مطالعه، تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. مدل رگرسیون لجستیک نیز برای تعیین ارتباط بین جنسیت و وضعیت تکاملی استفاده شد. سطح معناداری آماری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان شیوع تاخیر تکاملی در کودکان، 22/4 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 17 تا 28) بود. بیشترین میزان در حیطه برقراری ارتباط 8 درصد (فاصله اطمینان 95درصد: 5 تا 11) و کمترین میزان در حیطه توان حل مسئله 2 درصد (فاصله اطمینان 95درصد: 0 تا 4) به دست آمد. 39 نفر در گروه تاخیر تکاملی (6/69 درصد ) و 102 نفر در گروه تکامل طبیعی (52/6 درصد )پسر بودند. برای بررسی تفاوت وضعیت تکاملی بین گروه ها از آزمون خی دو استفاده شد که تفاوت معناداری را بین دو گروه نشان داد؛ به گونه ای که اختلال تکاملی در پسران به طور معناداری بیشتر نشان داده شد (P=0/02). با وارد کردن متغیر مطالعه شده در مدل رگرسیون لجستیک، متغیر جنسیت پسر (P=0/055 و 0/52=OR) ارتباط معناداری با وضعیت تکاملی کودکان داشت. احتمال بروز اختلال تکاملی در کودکان مشکوک به این نوع اختلال در مقایسه با کودکان با تکامل طبیعی، در پسران 0/52 برابر بیشتر از دختران بود. بقیه متغیرها (سن و تحصیلات و شغل مادر و پدر، سابقه قبلی سقط، نوع زایمان، رتبه تولد، فاصله گذاری بین تولدها، اندازه دور سر کودک در بدو تولد و 12 ماهگی و وزن کودک در 12 ماهگی) با وضعیت تکاملی ارتباطی نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    علت اصلی ناتوانایی های تکاملی، ناشناخته است. به نظر می رسد یکی از دلایل تاخیر تکاملی، جنسیت باشد. جنس مذکر عاملی است که در این مطالعه با تاخیر تکاملی رابطه داشت. با توجه به شیوع تاخیر تکاملی و تاثیر آن بر جامعه، ضروری است که متخصصان سلامت، همراه با خانواده و جامعه بر تکامل کودکان نظارت کنند. شناسایی کودکان در معرض خطر در اسرع وقت برای تشخیص و مداخله زودتر و کاهش مشکلات در آینده مهم است.
    کلیدواژگان: جنسیت، مشکلات تکاملی، کودکان، پرسش نامه سنین و مراحل
|
  • Sharareh Mohammadi, Hamid Reza Mokhtarinia *, Amir Salar Jafarpisheh, Amir Kasaeian, Reza Osqueizadeh Pages 268-277
    Objective
    Individuals performance at the workplace is affected by different adopted postures. Sitting postures are mostly used during office work. Improper sitting postures may cause muscle fatigue and discomfort in the spine and also result in mental workload. Poor posture may result in human errors and delay in information processing. Previous studies have demonstrated the relationship between static sitting postures and cognitive factors such as reaction time to an auditory stimulus. Also, some recent studies have demonstrated the effect of static postures on cognitive performance. To our knowledge, none of the studies had considered the sitting and standing postures effects on cognitive performance simultaneously. The aim of this study was to evaluate cognitive performance during three different static working postures: standard sitting, standing, and self-selected sitting postures.
    Materials and Methods
    This semi-experimental design study was conducted on the twenty-nine healthy students (aged 20-30 years). The non-probability sampling method was selected. All participants provided their written informed consent. Participants with no musculoskeletal disorders, heart disease, spine surgery, and history of depression and stress were selected. Their depression status and level of stress were measured using Beck questionnaire. The study was approved by the Ethics Committee of University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences. Subjects performed complex Stroop test and typing activity in an office-like laboratory setting at the University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences. Stroop test lasted about 9-12 minutes, and a typing task was also designed for approximately 5 minutes for all subjects. Three random postures were selected based on common postures used in the office. The effects of the postures (standard standing, standard sitting, and self-selected sitting posture) on dependent variables such as total test duration and reaction time to congruent and incongruent stimulus, number of typing words and number of typing error were assessed with Repeated Measures ANOVA. To examine the differences between groups, the paired t-test was used.
    Results
    The results demonstrated that reaction time measure and number of typing error (accuracy) were affected by postures (P=0.001). Post hoc analysis demonstrated that reaction time was significantly different between self-selected sitting posture and standard sitting posture (P=0.001), self-selected sitting posture and standard standing posture (P=0.043), standard sitting posture and standard standing posture (P=0.001). With considering the average amount of reaction time to congruent and incongruent cases, it was observed that there is less reaction time in the standardized sitting posture (M=628.67 ms) compared to the self-selected sitting posture (M=689.41 ms) and standard standing posture (M= 675.16 ms). Also, among the three postures studied a significant difference was observed in the number of typing error words (P=0.001). The number of typing error (accuracy) was lower in this posture compared to the two other postures (M=1.58).
    Conclusion
    This study demonstrates that cognitive performance is affected by working postures. This study demonstrates that standard sitting posture is the best posture. Therefore, it is recommended that sitting posture can help in increasing cognitive performance in the workplace.
    Keywords: Posture, Static work, Reaction time, Selective attention, Cognitive performance
  • Rahim Yousefi, Mehran Soleymani, Samira Ghazanfariyanpour Pages 278-287
    Objective
    Cognitive abilities can be affected by bilingualism because of the close relationship between cognition and language. In the current study, selective attention and intelligence profile in adolescents who were dominant learner of English with those who were not learner of English were compared.
    Materials and Methods
    This study is a retrospective analysis and conducted by the cross-sectional method. This study included all adolescent who were dominant learners in English and non-learners adolescent (aged 13-15 years) in Isfahan in 2015. Adolescent aged 13-15 years (n=64) in advanced levels of English (level RECE and REACH from the center of Iranian language and equivalent levels in other schools) and non-learner subjects (monolingual, n=51, control group) were selected from Region 3 of Isfahan. Adolescents in both groups were chosen from the same institute. Sampling was performed by non-random sampling method. To evaluate and measure adolescent’s Intelligence profile in both groups, Gardner’s multiple intelligence questionnaires were used. The classic Stroop test D-KEFS CW was used to measure the ability of selective attention of dominant learners in English and of non-learners adolescent. The data obtained by the classic Stroop test D-KEFS CW and Gardner’s multiple intelligence questionnaires were analyzed through descriptive statistics and multivariate variance (MANOVA). Data were analyzed using SPSS version 22.
    Results
    The results of the current study demonstrated that there is a significant difference between the two groups. Selective attention was different in dominant learners in English and non-learners adolescent as determined by the classic Stroop test D-KEFS CW (P
    Conclusion
    Learning a foreign language (e.g. English) may be an effective factor in selective attention and intelligence profile of adolescents. Therefore, the role of learning a foreign language should be considered in selective attention and intelligence profile of adolescents.
    Keywords: Attention, Intelligence, Multilingualism, Monolingual
  • Samira Kamalian Lari, Hojjat Allah Haghgoo *, Maryam Farzad, Samaneh Hosseinzadeh Pages 288-295
    Objective
    Balance system and postural control are one of the major problems in people with multiple sclerosis. Therefore, the assessment of the balance system and postural control is very essential. Identification and use of standard tools can be a practical solution for more purposeful plan in this issue. Several tools have been used to investigate the balance disorders in these patients, which solely able to screen equilibrium problems, and only predict the risk of falling in the elderly. These questionnaires cannot help the therapist to diagnose the underlying causes of imbalance and also are not useful in directing the purposeful therapeutic process. The Balance Evaluation Systems Test (BESTest) was designed from 1990 to 1999 by Dr. Horak in the Continues Medical Education System. This questionnaire is based on the Bernstein’s theory of motor control, and the test evaluates Biomechanical, Stability Limits, Postural Responses, Anticipatory Postural Adjustments, Sensory Orientation, and Dynamic Balance through 36 questions. The objective of this study was to determine the validity and reliability of the BESTest evaluation system in patients with multiple sclerosis after providing a coherent version of the questionnaire in Persian.
    Materials and Methods
    This is a methodological and non-experimental study. The BESTest questionnaire was translated by the researcher. The face validity of the questionnaire was evaluated by a survey of 21 patients with multiple sclerosis. The content validity of the questionnaire was further evaluated by a survey of 6 specialists in the field of rehabilitation (three occupational therapists and three specialists in the field of physiotherapy). After that, the BESTest questionnaire and Berg questionnaire were completed by two researchers (the author and another examiner) for 110 people diagnosed as multiple sclerosis, considering inclusion and exclusion criteria, from north, south, east, west, and center of Tehran in the years 2016-2017. After one week, 36 patients from the first stage were reevaluated in with a BESTest questionnaire by the researcher to evaluate the test-retest reliability. The internal consistency with Cronbach’s alpha coefficient, test-retest reliability by intra-class correlation coefficients traces, inter-rater reliability coefficients of correlation between the traces, and convergent validity between the two questionnaires (BESTest and Berg) with Pearson correlation coefficient were investigated.
    Results
    The content validity of the questionnaire (the comprehensibility, relevance of the questions, and the cultural matching of words), which were measured by the CVR and CVI statistical methods, were approved by the specialist (CVI>0.79 and CVR>0.99). Pearson correlation coefficient between all the domains of the BESTest questionnaire (except for the second domain) with the score of the Berg questionnaire was between 0.79 and 0.93. Given that the numbers are above the minimum acceptable value of 0.70 indicates a good convergence between these two questionnaires. By removing a part of a 6th item from the second domain, the Cronbach’s alpha coefficient calculated in all domains were between 0.71 and 0.93, which were much higher than the minimum acceptable value of 0.70. These results indicate an excellent internal consistency. Correlation coefficients between two testers in six domains were reported 0.76 to 0.98. Therefore, these coefficients were above 0.70 in all domains, which indicates the good reliability between two examiners. Furthermore, the Intra-sectional correlation coefficient for two repetitions of the questionnaire for the test-retest reliability of the test were 0.84 to 0.99, which were higher than 0.70 (minimum acceptable), which shows that the questionnaire has an excellent test-retest reliability.
    Conclusion
    After changing and removing part of question 6 of the second domain, results demonstrated that the questionnaire BESTest is a valid and reliable test for assessing balance performance in multiple sclerosis patients. It can be used as an accurate tool, both in the areas of clinical (to evaluate the patients’ equilibrium status and purposeful therapy planning) and to apply for scientific research in patients with multiple sclerosis.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Balance, BESTest, Validity, reliability
  • Vali Shiri, Mahbubeh Emami, Esmail Shiri Pages 296-308
    Objective
    Multiple Sclerosis (MS) is known as one of the most common neurological disorders that affect patients’ lives tremendously. These people experience various dysfunctions. One of the most common problems in patients with MS is a balance deficit, which limits the participation and increases the risk of falling. Recently various studies were focused on finding the causes of this imbalance. On the other hand, these patients experience cognitive problems, such as attention deficit and cognitive flexibility. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between cognitive flexibility and selective attention with balance in patients with relapsing-remitting MS.
    Materials and Methods
    This study is a cross-sectional case study. The statistical population in this study was patients with MS who referred to Kashani Hospital and Alzahra Isfahan Hospital in 1395 for inclusion in the study, based on available sampling method. MS diagnosis was performed in these centers with the approval of at least one adult neurologist. Finally, 40 patients with MS were selected by convenient sampling. A written consent form was received from all the families and the patients with MS themselves for participation in the study. All patients were kept confidential in the study, and they were allowed to leave during the study if they refused. The inclusion criteria to participate in the study were: satisfaction of patients to participate in the plan, the individual received a diagnosis of relapsing-remitting MS from those who were referred to Al-Zahra and Kashani hospitals in Isfahan, aged 20 to 40 years, at least two attacks in last 24 months, a score of less than 5.5 in EDSS was associated with a moderate degree of MS due to the severity of the disability and the symptoms of the disease, having sufficient insight and the ability to collaborate in the study through the MMSE test. The exclusion criteria of the study were: dissatisfaction of the patients with the continuation of the study, presence and participation in similar investigations in the last three months that were performed intermittently on executive functions, the presence of visual and auditory impairment, recurrence and severity of MS, disability from moderate to severe, and any abnormalities such as seizure. After that test EDSS, Stroop color-word test, Wisconsin card sorting, and Berg Balance Scale were completed by patients with MS. The results of the tests of executive function and balance were analyzed using SPSS20 software for the presence or absence of the relationship between executive function is determined by the balance. To analyze the data, Pearson correlation coefficient and multiple regression and analysis of variance with repeated measures at the level of 0.05.
    Results
    The results of this study demonstrate a significant relationship between selective attention and balance problem (P
    Conclusion
    A significant relationship between selective attentions to balance demonstrates that appropriately designed interventions to repair the attention, can decrease the balance problem in patients with MS. One of the possible reasons for this relationship can be found in the brain system that attention circuits are interacting with equilibrium systems, and any defect in selective attention leads to a loss of balance. Patients with MS experience constant imbalance due to cerebral plaques and relapsing-remitting periods, and in addition to rehabilitation of the balance system, cognitive systems such as attention should be treated.
    Keywords: MS, Selective attention, Cognitive flexibility, Balance
  • Mohammad Bagher Shamsi, Morteza Saeb, Amir Hossein Hashemian Pages 306-315
    Objective
    There is a controversy regarding whether Motor Control Exercise (MCE) is more effective than General Exercise (GE) for Chronic Low Back Pain (CLBP). MCE has been compared to other exercises using outcomes such as pain, but they have not been compared with outcomes related to lumbopelvic stability. As it is claimed that MCE enhances back stability, endurance (as a component of stability) tests that assess lumbopelvic stability were selected. The aim of this study was to compare MCE and GE on CLBP patients based on lumbopelvic stability through three endurance tests.
    Materials and Methods
    This study was conducted in Rasool Akram hospital and Motor Control Lab of School of Rehabilitation Science. While being admitted, 43 people (aged 18-60 yrs) with chronic non-specific Low Back Pain (LBP) were alternately allocated to either motor control (n=22) or general exercise group (n=21). Inclusion criteria included having LBP for more than three months and pain intensity 3-6 in the Visual Analogue Scale. Exclusion criteria included having pathology or anomaly lower limb such as hyperplasia, inflammatory diseases, sever osteoporosis, arthritis or other bone diseases. Labeling patients as CLBP was based on physical examination and clinical tests. Three endurance score stability tests such as: Trunk flexor, Trunk extensor, and side bridge tests used as primary outcomes. Pain and disability were also measured as secondary variables at two levels, prior to the start and end of the program. The MCE and GE programs of 16 sessions each were provided to the two groups of participants. Both groups performed their exercises three times a week. In the MCE group, anatomy and function of local back stabilizing muscles and the way they could be activated were taught. For the GE group, exercises activating the extensor (paraspinals) and flexor (abdominals) muscle groups were used.
    Results
    At the beginning of the study, there was no significant difference in the variables of test time, pain intensity, and disability index. After the intervention, test times increased, and disability and pain decreased within the groups. There was no significant difference between two groups in increasing test times (P=0.23 to 0.36) or decreasing disability and pain, P=0.16, P=0.73 respectively.
    Conclusion
    Though it is claimed that MCE increases spinal stability, the lack of significant difference in the results of variables between the two groups may be due to our MCE not being specific for increasing spinal stability or equal effects of both interventions on increasing spinal stability and no preference of MCE. It may also be due to poor sensitivity of our outcome measures in detecting changes in spinal stability, especially with respect to the sample size. Based on these results, it could be concluded that MCE is not more effective than GE in improving endurance core stability tests and reducing disability and pain in chronic non-specific LBP patients.
    Keywords: Low back pain, Motor control exercise, General exercise, Endurance test
  • Elahe Abolhoseini, Hosein Mobaraki *, Mohammad Kamali, Nasrin Shaarbafchi-Zade Pages 316-327
    Objective
    This study aims at examining the relationship between performance evaluation and therapist's job motivation based on Herzberg’s two-factor model.
    Materials & Methods This study was a cross-sectional study conducted in 1394 that was performed on 80 rehabilitation therapists working in rehabilitation centers and government hospitals in Tehran. Sampling was done by cluster sampling method. The data collection tool included two standard questionnaires that employed performance evaluation and Herzberg's 40 material job motivation. Before any analysis, the variables were tested for normality with the Kolmogorov-Smirnov test. Based on the normality of variables, data were analyzed using descriptive statistics, independent t-test and Pearson correlation by SPSS software.
    Results
    The results showed that from therapists’ point of view, 90% of them stated that performance of the organization was essential and 88.8% said that performance evaluation was effective on job motivation. However, 55.7% of therapists, did not like the current performance evaluation. In this study, there was no significant relationship between therapist’s job motivation and performance evaluation (P=0.47). From therapists’ point of view, the motivational factors (internal) had greater importance than hygiene factors (external). Accordingly, this study is in line with Herzberg's research. Job quality, responsibilities of job, job level, job security and salary had the highest role in motivation and effective performance. Based on the results of the statistical tests, no significant correlation was found between demographic variables such as gender, education level, marital status, place of work and rehabilitation therapists’ degree of performance evaluation. A significant correlation was observed between therapists’ work experience variable with performance evaluation and Herzberg's motivation theory (P=0.04). According to the results, the relationship between employment type of rehabilitation therapists and performance evaluation was significant (P
    Conclusion
    It seems that with regard to the difficulty of rehabilitation therapists’ job, it is essential that necessary training for supervisors and managers and directors are organized in order to achieve organizational objectives by taking advantage of the performance standards and evaluation criteria. This will lead to an increase in the rehabilitation therapists’ job motivation and provide for them work progress and greater encouragement.
    Keywords: Performance evaluation, Job motivation, Rehabilitation therapists, Herzberg's two-factors model
  • Hamid Zamani, Mahdi Dadgoo, Ismail Ebrahimi Takamjani, Elie Hajouj, Óali Ashraf Jamshidi Khorneh Pages 328-337
    Objective
    Spinal cord injury is a major problem for all communities that affect personal and social aspects of the patient’s life. The most common issues that spinal cord injury patients face are paralysis, muscle atrophy, pain, and spasticity. The ability to walk also may be disrupted or lost in many of the patients with spinal cord injury. Most common approaches to rehabilitation for patients with spinal cord injury are the emphasis on healthy neuromuscular sections to promote these sectors and compensate existing defects. But recent studies have reported that the neuromuscular system is capable of plasticity and after spinal cord injury is necessary to pay attention to health and impaired neuromuscular parts of the body. Gait training is one of the rehabilitation approaches that is trying to recruit impaired neuromuscular parts and improve them. This rehabilitation is performed in different ways. In this study, the effect of body weight supported treadmill training on balance and quality of life in patients with incomplete spinal cord injury was evaluated.
    Materials and Methods
    This is a quasi-experimental study. Patients with incomplete spinal cord injury (n=15) aged 26 and 48 years with a chronic (>1 year post-injury), grade D=4 and C=11 (according to American spinal cord injury association scale [ASIA]) voluntarily participated in this study. Sampling was conducted from hospitals and spinal cord injury rehabilitation centers of Tehran. For intervention, the patient was in the body weight support system. Patients’ weight supported and suspended with harnesses and lifter of the body weight support system to the extent that knees were not bent in stance phase and fingers can’t be dragged into swing phase. Treadmill speed and amount of weight support adjusted depending on the patient’s conditions. Intervention applied for eight weeks and three sessions a week. Each session lasted 30 minutes. Outcome measures were Berg balance scale and SF-36 questioner. The quality of life evaluated before and after the intervention. Berg balance scale was evaluated at baseline and every two weeks throughout the intervention. The results were compared with each assessment. Repeated measure ANOVA test used for analysis of the scores of Berg balance scale and SF-36, paired t-test used.
    Results
    The evaluation results indicated that the scores of Berg balance scale, increased significantly compared to the previous stage in each reevaluation. Between the various stages of evaluation, the maximum difference was between the second and third stages (P=0. 008) that were after two and four weeks after the first session respectively. The score of SF-36 showed no significant difference. Between 8 items that measured in SF-36 questioner, just score of »emotional roll functioning « increased significantly (P=0. 006).
    Conclusion
    According to achieved results, eight weeks body weight supported treadmill training can improve the balance of the patients with spinal cord injury. It was observed that the gait training with stimulation and use of proprioceptors and increase of patient’s confidence in walking and standing positions improve the patient’s balance. The patients were also able to control the internal and external perturbations and maintain the better balance. But eight weeks gait training had no significant effect on the quality of life in patients with spinal cord injury which suggest that more extended rehabilitation is required.
    Keywords: Spinal cord injury, Gait training, Berg balance scale
  • Farri Soleimani, Zahra Bajalan *, Hamid Alavi Majd, Somayeh Fallah Pages 338-345
    Objective
    Developmental and behavioral problems are the most prevalent problem in pediatrics after infection and trauma. These problems can be affected by numerous factors. A range of factors is involved in behavior and development problems. Developmental problems have a massive impact on children’s health and eventually have broader scale effect on society. Because of the necessity for more and different follow-ups in children with developmental disorders in the early years of lifetime, determination of effective factors is essential in any society. Therefore, the current study was conducted with a purpose to determine the relationship between gender and developmental status in children.
    Materials and Methods
    This is a descriptive design study, performed in 12-month-old children (n=250) who were referred to health services centers affiliated to Qazvin University of Medical Sciences in 2012. Sampling was performed using a multistage method. The data gathering tool included information form and Age and Stages Questionnaire for measuring developmental status. Once parental consent was obtained, the developmental status of the children was measured in five areas, i.e., motor (gross and fine motor skills), problem-solving, personal-social skills and communication. Age and Stages Questionnaire consists of 19 questionnaires at the age of 4-60 –month old with the aim of separating inactive children from further developmental studies of healthy children. Completion of the questionnaire takes 10 to 15 minutes, and it takes about one minute to score. The validity and reliability of the Age and Stages Questionnaire have been reported in various previous studies. The data were analyzed using SPSS software version 18. In this study, statistical analyses were performed using descriptive and inferential statistics. Logistic regression model was used to determine the relationship between gender and developmental status. A P value of ˂0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The prevalence of developmental delay was 22.4 % (CI 95%: 17–28) in children and the highest prevalence was in the area of communication (8%; CI 95%: 5–11) and the lowest was in the area of problem-solving (2%; CI 95%; 0–4). 39 boys (69.6%) were in the group of developmental delay, and 102 boys (52.6%) were in normal developmental group. To check the status of development difference between groups were used chi-square test showed a significant difference between the two groups. Therefore, developmental delay is significantly higher in boys (P=0.02). By importing the variable studied in the logistic regression model, the male gender variable (P=0.055, OR=0.52) had a significant relationship with a developmental delay of children. Children with suspected developmental disorders in evolution children with normal development, chance of developmental delay in boys 0.52 times more than girls. The other variables (age, education, and occupation of parents, previous history of abortion, type of delivery, parity, spacing between births, weight and head circumference at birth and 12 months of age) did not show a significant relationship with developmental delay.
    Conclusion
    The leading causes of developmental disabilities remain unknown. It seems that gender is one of the causes of developmental delay. In this study, male gender was a factor that is associated with developmental delay. According to the incidence of developmental delay and its effect on society, it is essential that health professionals, with family, and community, monitor the development of children. Identifying the children at risk as soon as possible for diagnosis, earlier intervention, and reduced problems is essential in the future. Further studies are required to confirm the results.
    Keywords: Gender, Developmental problems, Children, Ages, Stages Questionnaire