فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 75، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • افسون نودهی مقدم*، سیده پریناز وهابی، علی اصغر نورسته، حمید ابوالحسنی صفحات 92-101
    هدف تغییر حرکت و وضعیت قرارگیری کتف، دیسکینزیس کتف نامیده می شود. دیسکینزیس کتف یکی از مشکلات شایع بالینی است. قدرت عضلات کمربند شانه ای در حرکت و ثبات شانه مهم است و ضعف آن ها می تواند در دیسکینزیس کتف نقش داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه حداکثر نیروی ایزومتریک حرکات کمربند شانه ای در دو گروه افراد با و بدون دیسکینزیس کتف بود.
    روش بررسی در مطالعه ای موردی شاهدی با روش نمونه گیری غیراحتمالی ساده، 30 فرد با دیسکینزیس کتف (میانگین سنی 2/62±22/95 سال) و 30 آزمودنی بدون دیسکینزیس (میانگین سنی 2/50±22/43 سال) با هم مقایسه شدند. افراد ایستاده بودند و دست هایشان در کنار بدن قرار داشت. آزمونگر به فاصله یک ونیم متر پشت افراد قرار می گرفت. از آزمون دیسکینزیس کتف به منظور مشاهده تغییرات ریتم اسکپولوهومرال در صفحات ساجیتال و فرونتال بازو استفاده شد. حرکات فلکشن و ابداکشن شانه پنج بار تکرار می شد. آزمونگر با مشاهده، حرکت کتف را به انواع طبیعی و دارای دیسکینزیس درجه بندی می کرد. اندازه گیری حداکثر نیروی ایزومتریک حرکات چرخش به داخل و خارج، اسکپشن با چرخش به خارج، ابداکشن و چرخش بالایی کتف، اداکشن و چرخش پایینی کتف، اداکشن کتف، اداکشن و پایین آمدن کتف، با دینامومتر دستی انجام شد. برای اندازه گیری حداکثر نیروی ایزومتریک چرخشی شانه، افراد در وضعیت دمر قرار می گرفتند. بازو در 90 درجه ابداکشن در صفحه فرونتال با فلکشن 90 درجه بازو قرار می گرفت و مقاومت در انتهای ساعد در برابر چرخش به داخل و خارج اعمال می شد. حداکثر نیروی ایزومتریک در صفحه کتف (اسکپشن) برای اندازه گیری قدرت سوپرااسپیناتوس در وضعیت نشسته اندازه گرفته می شد. بدین ترتیب که شانه در 70 درجه ابداکشن در صفحه کتف با چرخش خارجی قرار می گرفت. حداکثر نیروی ایزومتریک حرکت ابداکشن و چرخش بالایی کتف در وضعیت طاقباز انجام می شد. بدین ترتیب که بازو در 90 درجه فلکشن با اکستنشن آرنج قرار می گرفت، در حالی که دست به جلو حرکت می کرد، مقاومت اعمال می شد. حداکثر نیروی ایزومتریک رومبوئید و تراپزیوس میانی با اعمال مقاومت در برابر اداکشن و چرخش به پایین کتف و اداکشن کتف به ترتیب اندازه گرفته شد. همچنین حداکثر نیروی ایزومتریک تراپزیوس تحتانی در وضعیت دمر در حالی که بازو در 135 درجه ابداکشن با آرنج صاف قرار داشت، اندازه گرفته شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه حداکثر نیروی ایزومتریک ارادی حرکات کمربند شانه ای در دو گروه با و بدون دیسکینزیس کتف استفاده شد.
    یافته ها افراد با اختلال حرکتی کتف با میانگین سنی 2/62±22/95 سال، وزن 12/82±65/67 کیلوگرم و قد 8/66±173/43 سانتی متر و افراد بدون دیسکینزیس با میانگین سنی 2/50±22/43 سال، وزن 13/38±64/39 کیلوگرم و قد 11/39±171/35 سانتی متر بودند که تحلیل آماری نشان داد دو گروه از نظر سن، وزن و قد اختلاف معنی داری ندارند. نتایج تحقیق نشان داد اختلاف میانگین در حداکثر نیروی ایزومتریک حرکات اسکپشن (همراه با چرخش به خارج) و ابداکشن و چرخش بالایی کتف، اداکشن با پایین آمدن کتف، اداکشن و چرخش به پایین کتف و اداکشن کتف افراد با و بدون دیسکینزیس معنی دار است (P<0.05). به عبارت دیگر در مقایسه با گروه کنترل در افراد با دیسکینزیس کتف، عضلات سوپرااسپیناتوس، سراتوس انتریور ، تراپزیوس میانی، تحتانی و رومبوئیدها ضعیف تر بودند .
    نتیجه گیری دیسکینزیس کتف یا تغییر کینماتیک آن (چرخش به پایین، تیلت قدامی و چرخش به داخل کتف) می تواند با کاهش فضای ساب اکرومیال منتهی به سندروم گیرافتادگی شانه شود. سوپراسپیناتوس مهم ترین عضله از عضلات روتیتور کاف شانه است که مستعد اختلال است. تغییر کینماتیک کتف که فضای ساب اکرومیال را کم می کند با ایجاد فرایند التهابی یا تحت کشش بودن این عضله می تواند توجیه کننده ضعف عضله سوپرااسپیناتوس در افراد مبتلا به دیسکینزیس کتف باشد. همچنین مشخص شده است ثبات دهنده های کتف، شامل عضله سراتوس انتریور، رومبوئید، تراپزیوس میانی و تحتانی بیشتر از بقیه دچار ضعف و مهار می شوند. بنابراین ضعف این عضلات می تواند با دیسکینزیس کتف مرتبط باشد. از همین رو تمرین درمانی عضلات کتف در توانبخشی بیماران مبتلا به سندروم گیرافتادگی شانه و دیسکینزیس کتف مهم است، زیرا عضلات در وضعیت قرارگیری کتف و همچنین در حین حرکت نقش دارند. با توجه به ارتباط کاهش قدرت حرکات کمربند شانه ای با دیسکینزیس، تقویت عضلات کمربند شانه ای به ویژه عضلات سوپرااسپیناتوس و سراتوس انتریور و رومبوئیدها و تراپزیوس میانی و تحتانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شانه، کتف، قدرت عضلانی، انقباض ایزومتریک
  • محمد عاشوری*، فاطمه دلال زاده صفحات 102-115
    هدف
    اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی به عنوان یکی از شایع ترین اختلال ها شناخته شده است که یکی از دلایل اصلی ارجاع کودکان به کلینیک ها به خاطر مشکلات رفتاری است. کودکان با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی، علاوه بر مشکلات رفتاری و اجتماعی، با والدین، برادران و خواهران و معلمان هم مشکل دارند. ماهیت پایدار طرد اجتماعی به آسانی سبب انزوای اجتماعی می شود. درنتیجه کودکان و بزرگ سالان با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی، دوستان کمی دارند. اگرچه آن ها ناامید هستند، ولی می خواهند مورد دوست داشتن قرار گیرند. آن ها با جور شدن تلاش می کنند تا دوستانی پیدا کنند، ولی تلاش آن ها، شانس شان را برای تعامل با دیگران به حداقل می رساند و چرخه معیوبی را ایجاد می کند. به نظر می رسد بازی درمانی بتواند مشکلات رفتاری کودکان با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی را کاهش دهد و مهارت های اجتماعی آن ها را بهبود بخشد. بازی یکی از روش های درمان کودکان با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی است، چراکه این کودکان با مشکلاتی در رفتار و مهارت های اجتماعی مواجه هستند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری بر مشکلات رفتاری و مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی در شهرستان آران و بیدگل انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه شاهد بود. در این پژوهش 30 پسر 5 تا 6 ساله با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی شرکت داشتند که به روش نمونه گیری در دسترس از مراکز پیش دبستانی شهرستان آران و بیدگل انتخاب شده بودند. آزمودنی ها به دو گروه 15 نفری آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش، بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری را در 12 جلسه دریافت کردند، درحالی که به گروه شاهد این آموزش ارائه نشد. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش پرسش نامه مشکلات رفتاری راتر- فرم والدین (1975) و مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود. والدین پرسش نامه مشکلات رفتاری راتر و معلمان مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت را برای آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه ، قبل و بعد از مداخله با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و نسخه 23 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در ابتدا مفروضه های طبیعی بودن و همگنی واریانس و کوواریانس متغیرها ارزیابی شد. آزمون کلموگروف اسمیرنوف حاکی از آن بود که همه متغیرها طبیعی هستند (P>0.05). آزمون باکس هم فرض همگنی واریانس و کوواریانس را تایید کرد. بنابراین مفروضه های آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری برقرار است و می توان برای تجزیه وتحلیل داده ها از این آزمون آماری استفاده کرد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری اثر معناداری بر مشکلات رفتاری و مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی داشت (P<0.0001). همچنین نتایج بیانگر اثر معنادار بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری بر همه خرده مقیاس های مشکلات رفتاری (پرخاشگری و بیش فعالی، اضطراب و افسردگی، ناسازگاری اجتماعی، رفتارهای ضداجتماعی، کمبود توجه) و مهارت اجتماعی (مشارکت، ابراز وجود، مهار خود) در این کودکان بود (P<0.0001). بر اساس مجذور اتا می توان عنوان کرد به ترتیب 70، 51، 62، 66، 68 و 67 درصد از تغییرات هر یک از مولفه های پرخاشگری و بیش فعالی، اضطراب و افسردگی، ناسازگاری اجتماعی، رفتارهای ضداجتماعی، کمبود توجه و مشکلات رفتاری به علت اثر مشارکت آزمودنی ها در برنامه بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری است. همچنین با توجه به مجذور اتا می توان بیان کرد که به ترتیب 69، 58، 52 و 61 درصد از تغییرات هر یک از مولفه های مشارکت، ابراز وجود، مهار خود و مهارت های اجتماعی از شرکت کودکان پیش دبستانی با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی در برنامه بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری ناشی می شود.
    نتیجه گیری
    بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری می تواند مشکلات رفتاری کودکان با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی را کاهش دهد و مهارت های اجتماعی آن ها را بهبود بخشد. بنابراین، برنامه ریزی به منظور استفاده از بازی درمانی برای کودکان با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، مشکلات رفتاری، مهارت های اجتماعی، اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی
  • منصوره کریم زاده، علیرضا بانشی*، مهناز دهقان طزرجانی، زینب طیبی سوق صفحات 116-125
    هدف
    بر اساس ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، اختلال طیف اوتیسم، اختلالی عصبی رشدی است که با نقص مداوم در ارتباط اجتماعی و تعاملات اجتماعی دوجانبه و الگوها، علایق، رفتارها و فعالیت های تکراری و محدود همراه است. به بیان دیگر، اختلال طیف اوتیسم شرایطی مادام العمر است که با مشکلات فراگیر در روابط متقابل اجتماعی و ارتباطات، رفتارهای کلیشه ای و علایق محدود مشخص می شود. تشخیص زودهنگام اختلال طیف اوتیسم می تواند به اجرای مداخله بهنگام و در نتیجه بهبود پیامدهای رشدی منجر شود. ابزارهای غربالگری والدین، ابزارهایی ایده ال برای شناسایی بهنگام اختلالات طیف اوتیسم است، زیرا این ابزارها اطلاعات تشخیصی را از افراد آشنا با کودک به دست می آورند و اجرا و نمره گذاری آن ها آسان است. بسیاری از آزمون هایی که برای غربالگری اوتیسم از سنین بالا استفاده می شوند، این اختلال را تشخیص می دهند، به همین دلیل هدف این مطالعه هنجاریابی آزمون غربالگری اختلالات طیف اوتیسم است که سعی می کند این اختلالات را در سنین کم (12 تا 48 ماهگی) غربالگری کند. این آزمون شامل 36 سوال است و به صورت بلی یا خیر به آن ها پاسخ داده می شود.
    روش بررسی
    جامعه پژوهش حاضر، همه کودکان با اختلالات عصبی رشدی و کودکان عادی شهر تهران است. ملاک انتخاب کودکان، داشتن سن کمتر از 8 سال بود. در کودکان اوتیستیک، ملاک های تشخیص عبارت بود از: نقصان مداوم ارتباط اجتماعی و تعاملات اجتماعی در موقعیت های مختلف و الگوهای رفتار و فعالیت های تکراری محدود که متخصص و روان پزشک تشخیص اولیه دادند. در کودکان عادی نبود این مشکلات ملاک انتخاب بود. در این مطالعه توصیفی کودکان با اختلالات عصبی رشدی (اوتیستیک 135 و کم توان هوشی 70 نفر) و کودکان عادی (47 نفر برای تشخیص روایی افتراقی) شهر تهران به صورت هدفمند انتخاب شدند. از این تعداد 97 نفر دختر و 157 نفر دیگر پسر بودند. والدین شرکت کنندگان در این مطالعه در زمان حضور در کلینیک های خدمات روان شناختی و بیمارستان های شهر تهران (252 نفر) به سوال های آزمون غربالگری در مدت 10 دقیقه پاسخ دادند. متخصصان روایی آزمون را از طریق محتوایی و با روش افتراقی با تکنیک تحلیل واریانس که معناداری تفاوت بین سه گروه شرکت کنندگان را در نمره به دست آمده از آزمون نشان می دهد و اعتبار از طریق ضریب همسانی درونی کودرریچاردسون 20 را محاسبه کردند. همچنین برای تعیین نقطه برش از دو شاخص اعتبار (حساسیت و ویژگی) استفاده شد.تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS ویرایش 21 انجام شد.
    یافته ها
    روایی محتوایی آزمون با توجه به نظر متخصصان تایید شد. نتایج بررسی روایی افتراقی نشان داد میانگین گروه عادی، گروه کم توان هوشی و گروه اختلالات طیف اوتیسم به ترتیب از کمترین به بیشترین (P=0.001) است. اعتبار آزمون که از تکنیک کودرریچاردسون محاسبه شد برابر با 0.73 بود. ویژگی های روان سنجی ابزارهای غربالگری والدین معمولا از طریق دو شاخص حساسیت و ویژگی ارزیابی می شود. حساسیت به صحت غربال کودک با اختلال طیف اوتیسم اشاره دارد، در حالی که ویژگی به صحت غربال کودک بدون اختلال طیف اوتیسم اشاره می کند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد آزمون غربالگری اختلالات فراگیر رشد، ویرایش دوم (PDDST-II) از نظر دو شاخص احساسات و ویژگی در وضعیت مطلوبی قرار دارد و می تواند کودکان با اختلال اوتیسم و کودکان بدون اختلال اوتیسم را به درستی شناسایی کند. دو شاخص حساسیت و ویژگی در نمره پنج به بیشترین حد خود رسیدند. به همین دلیل نقطه برش آزمون نمره پنج و بیشتر تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد آزمون غربالگری اختلالات فراگیر رشد، ویرایش دوم (PDDST-II)، از نظر ویژگی های روان سنجی وضعیت مطلوبی برای تمییز کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم از دیگر اختلالات رشدی مانند کم توانی هوشی و کودکان عادی دارد. همچنین این آزمون ضریب اعتبار مناسب و برای تشخیص کودکان با اختلال طیف اوتیسم روایی مناسبی دارد.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، غربالگری، اختلالات عصبی رشدی، اختلالات طیف اوتیسم
  • فاطمه غلامی جم، خان مرضیه تکفلی*، محمد کمالی، ایوب اسلامیان، خان زهره علوی، وهاب علی نیا صفحات 126-141
    هدف
    داشتن کودک معلولی، زندگی والدین را با چالش های متعددی مواجه می کند. والدین کودکان معلول به دلیل نبود توازن بین کار و اوقات فراغت، با محدودیت های فروانی در زندگی اجتماعی و مدیریت زمان مواجه هستند. حمایت اجتماعی سازه ای چندبعدی است و ادراک فرد از مورد حمایت قرار گرفتن، دوست داشته شدن و ارزشمند بودن را نشان می دهد. نظر به اهمیت و نقش حمایت اجتماعی در زندگی والدین کودکان دارای معلولیت نظیر تاثیر آن بر ابعاد مختلف جسمانی، روانی، اجتماعی و معنویت این مراقبان، این پژوهش به دنبال مرور نظام مند مطالعاتی است که در کشور ما تاکنون در این حوزه انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مروری نظام مند است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مقالات پژوهشی حاصل از مطالعات کمی انجام شده در کشور ایران است که در رابطه با حمایت اجتماعی والدین دارای کودک معلول به زبان فارسی و تا بهمن ماه 1395 منتشر شده اند. در مرحله نخست، به منظور دستیابی به مطالعات مرتبط با موضوع، چهار دسته از کلیدواژه های مرتبط شامل «حمایت و حمایت اجتماعی»، «پدر، مادر، والدین و مراقب»، «کودک، فرزند، دختر و پسر» و «کم توان، معلول، استثنایی، بیمار، اختلال و نیازهای ویژه» از طریق دستور ترکیبی «و» (AND) در پایگاه های علمی بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، بانک اطلاعات نشریات کشور، پایگاه مجلات تخصصی نور و گوگل اسکالر جست وجو شدند. همچنین فصلنامه های تخصصی چون فصلنامه توانبخشی، فصلنامه توانبخشی نوین، فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی و مجله پژوهش در علوم توانبخشی نیز برای اطمینان از دستیابی به تمام مقالات، به صورت دستی جست وجو شدند. در این مرحله 683 مقاله به دست آمد. در مرحله دوم، با توجه به عنوان مطالعات، موارد تکراری و غیرمرتبط با موضوع پژوهش حذف شدند و 384 مقاله باقی ماند. سپس با توجه به معیارهای ورود و خروج، چکیده و کیفیت روش شناسی مقالات (بر اساس تعریف دقیق گروه هدف، نوع مطالعه، روش نمونه گیری، حجم نمونه، روایی و پایایی ابزار جمع آوری اطلاعات) نیز بررسی شدند. درنهایت 14 مقاله برای ارزیابی نهایی باقی ماند. اطلاعات مورد نیاز از این مطالعات با توجه به جدول یافته ها استخراج شد تا برای تحلیل داده ها به صورت کیفی مورد استفاده قرار بگیرند. برای افزایش اعتبار، هر یک از فرایندهای جست وجو در پایگاه های مختلف، بررسی اولیه مقاله یافته شده، تطبیق با معیارهای ورود و خروج یافته ها و بررسی کیفیت، مطالعات توسط دو پژوهشگر به صورت مستقل صورت گرفت و در مواردی که اختلاف وجود داشت، با کمک پژوهشگر سوم اجماع نظر حاصل شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های حاصل، در رابطه با روش شناسی مطالعات، هر 14 مقاله بررسی شده از نوع مطالعات مقطعی تحلیلی بودند. در این میان نیمی از آن ها از نوع مطالعات همبستگی و نیمی دیگر از نوع مطالعات علی مقایسه ای بودند. در این پژوهش ها در مجموع از 5 ابزار برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. ابزار استفاده شده در بیش از نیمی از مطالعات (57 درصد)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده و پس از آن ابزار حمایت اجتماعی واکس و همکاران (14.2 درصد) بوده است. از دیگر نکات قابل توجه در این پژوهش ها، تاکید بر زندگی مادران دارای فرزند معلول است که بیشتر (64 درصد) مطالعات را شامل می شد. مطالعات دیگر هر دو والد را بررسی کرده بودند. همچنین کودکان با ناتوانی هوشی که شامل دو گروه کم توان ذهنی و سندرم داون بودند، بیشترین (34.48 درصد) نوع معلولیت را شامل می شدند و اختلالات شنوایی (17.24 درصد)، جسمی حرکتی (17.24 درصد) و بینایی (13.79 درصد) در رتبه بعدی قرار داشتند. درنهایت نتایج بیشتر مطالعاتی که حمایت اجتماعی را در دو گروه والد/والدین فرزندان عادی و معلول مقایسه کرده اند، حاکی از آن است که میان حمایت اجتماعی در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد. مطالعات همچنین به بررسی رابطه میان حمایت اجتماعی با متغیرهای سلامت روان، ذهن آگاهی، تاب آوری، رضایت از زندگی، رضایتمندی زناشویی، مقیاس های بهزیستی روانی، سازگاری، استرس، شیوه های مقابله با استرس و رشد پس از آسیب پرداخته اند.
    نتیجه گیری
    موضوع حمایت اجتماعی والدین کودکان دارای معلولیت در سال های اخیر بیشتر مورد توجه بوده است. البته این مطالعات تنها به اثبات تاثیر مراقبت از این کودکان بر سطح حمایت اجتماعی والدین و نزول آن در والدین به ویژه مادران پرداخته اند. این مطالعات عمدتا در سطح توصیف و نظری باقی مانده اند و راهکارهای عملیاتی و اجرایی برای بهبود و ارتقای حمایت اجتماعی را بررسی نکرده اند.
    کلیدواژگان: کودک معلول، والد، حمایت اجتماعی، مرور نظام مند
  • سیده سمانه میر احدی*، فریده کامران، سیده سمانه میراحدی، بنفشه منصوری، سید ابوالفضل تهی دست، کوثر رشتبری، الهه پناه قلی، عارف تقی پور صفحات 142-149
    هدف
    واکه ها هسته و مرکز هجا هستند. یکی از مهم ترین ویژگی های آکوستیکی آن ها ساختار سازه ای است که به جنبه های تولیدی و ادراکی آن ها کمک می کند. سازه ها نشان دهنده شکل و اندازه مجرای صوتی هستند، اما از آنجایی که مجرای صوتی هر فردی با دیگری تفاوت جزئی دارد، سازه های یک واکه در افراد مختلف تا حدودی با هم متفاوت هستند. در اواخر قرن بیستم با پیشرفت علم آکوستیک و تولید ابزارهای دیجیتال، آنالیز ویژگی های آکوستیکی به جنبه های تحلیل صوت افزوده شد. تحلیل ویژگی ها و سازه های آکوستیکی منجر به ارزیابی بهتر صوت می شود. از آنجایی که درمان نتیجه بخش اختلالات گفتاری، به توانایی آسیب شناس گفتار و زبان در ارزیابی دقیق بیمار بستگی دارد و با توجه به اینکه سه سازه اول، از اجزای اصلی تشخیص واکه توسط شنونده به شمار می آیند، لذا هدف از این پژوهش، تعیین و مقایسه میانگین فرکانس سازه های اول، دوم و سوم واکه های زبان فارسی در افراد دوزبانه آذری فارسی است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی به روش مقطعی است. این پژوهش روی 50 نفر از دانشجویان دوزبانه (آذری فارسی) دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. افراد از گروه سنی 18 تا 24 سال انتخاب شدند. 25 نفر از شرکت کنندگان خانم و 25 نفر آقا بودند. آزمودنی ها به روش نمونه گیری آسان و غیرتصادفی انتخاب شدند. متغیرهای بررسی شده شامل میانگین سازه اول، دوم و سوم 6 واکه زبان فارسی در بافت کلمه است. همچنین ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه اطلاعات فردی (سن، جنس، دوزبانگی، وجود هرگونه بیماری مرتبط با سیستم تنفسی و گفتاری)، فرم رضایت نامه اخلاقی و یک دستگاه کامپیوتر مجهز به نرم افزار Pratt و یک دستگاه ضبط صوت سونی بود. پس از جمع آوری داده ها برای تحلیل آماری، به منظور مقایسه دو گروه در صورت برخوردار بودن از توزیع طبیعی از آزمون t مستقل و در صورت برخوردار نبودن از توزیع طبیعی از آزمون من ویتنی استفاده شد. تجزیه وتحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد بیشترین و کمترین مقدار F1 در آقایان و خانم ها مربوط به واکه های /æ/ و /i/ است. بیشترین و کمترین مقدار F2 در هر دو جنس مربوط به واکه های /i/ و/o/ است و بیشترین و کمترین مقدار F3 در آقایان مربوط به واکه های/i/ و /æ/ و در خانم ها مربوط به واکه های /i/ و /a/ در سطح کلمه است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، واکه های /æ/ و /i/ در هر دو جنس به ترتیب بازترین (بیشترین F1) و بسته ترین واکه ها (کمترین F1) هستند. واکه های /i/ و/o/ در هر دو جنس به ترتیب پیشین ترین (بیشترین F2) و پسین ترین (کمترین F2) واکه ها هستند. گسترده ترین (بیشترین F3) واکه در آقایان و خانم ها مربوط به واکه /i/ و گردترین (کمترین F3) واکه در آقایان /æ/ و خانم ها /a/ است.
    کلیدواژگان: واکه، سازه، دوزبانه، بزرگ سال
  • مریم رامشینی، سعید حسن زاده*، غلامعلی افروز، هادی هاشمی رزینی صفحات 150-159
    هدف
    درمان اتیسم به عنوان اختلال عصبی تحولی طولانی مدت موضوع بحث انگیزی است. به دلیل روند افزایش و نبود علت شناخته شده مشخص در این زمینه، درمان این اختلال پیچیده و مبهم رشدی، مسئله اساسی برای والدین این کودکان است. با توجه به نوع اختلال و مدت طولانی سیر آن، از روش های درمانی گوناگونی استفاده می شود. یکی از درمان هایی که جزء درمان های مقرون به صرفه و موثر است، طبیعت درمانی (اکوتراپی) است. با توجه به این مسئله بر آن شدیم که اثربخشی طبیعت درمانی خانواده محور را بر روی نشانگان کودکان با اختلال طیف اتیسم بررسی کنیم.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون) با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کودکان 3 تا 7 سال با اختلال طیف اتیسم می شد که به مراکز توانبخشی و درمانی شهر تهران مراجعه کرده بودند. حجم نمونه 14 نفر از کودکان با اختلال طیف اتیسم بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش وکنترل جایگزین شدند. در هر گروه (آزمایش و کنترل) 7 کودک (6 پسر و 1 دختر) قرار گرفت. جلسات طبیعت درمانی در 10 جلسه به مدت 3 ماه در تابستان 1396 طی 3 ساعت (9 صبح تا 12 ظهر) در مدرسه طبیعت ساوان (واقع در پارک جنگلی چیتگر) به همراه حضور الزامی والدین (پدر و مادر و یا کمترین یک نفر از آن ها) برگزار شد. برای جمع آوری داده ها از فهرست ارزیابی درمانی اتیسم و برنامه طبیعت درمانی تدوین شده بر اساس چارچوب نظری و یافته های پژوهشی استفاده شد. فهرست ارزیابی درمانی اتیسم شامل چهار قسمت پیشرفت گفتار و زبان و ارتباطات، اجتماعی شدن،آگاهی حسی و شناختی، و وضعیت بهداشتی و جسمی و رفتاری است که سه مرتبه یعنی قبل از شروع جلسات، 10 روز بعد از آخرین جلسه آموزشی و سه ماه بعد از آخرین جلسه آموزشی به عنوان دوره پیگیری توسط خانواده ها تکمیل شد. متغیرهای بررسی شده در این پژوهش، برنامه طبیعت درمانی خانواده محور (متغیر مستقل) و نشانگان اختلال طیف اتیسم (متغیر وابسته) بود. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار،کمترین و بیشترین نمرات) و استنباطی (آزمون لون برای بررسی فرض برابری واریانس های خطا، آزمون کالموگروف اسمیرنف برای بررسی طبیعی بودن توزیع، و تحلیل کوواریانس برای بررسی اثر شرایط آزمایش بر متغیر وابسته نتایج آزمون اثرات بین گروهی) تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره پس آزمون فهرست ارزیابی درمانی اتیسم درگروه آزمایشی 172.3 با انحراف استاندارد 5.11 به دست آمد که نسبت به میانگین پس آزمون گروه کنترل برابر با 1.151 با انحراف استاندارد 10.24 افزایش داشت. این افزایش به لحاظ آماری معنی دار به دست آمد و نشان داد که برنامه طبیعت درمانی باعث کاهش نشانگان در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم می شود. همچنین میانگین نمرات پیگیری گروه آزمایش 173.91 با انحراف استاندارد 12.02 به دست آمد که نشان دهنده اثربخشی درمان بعد از 3 ماه است. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که مقدار F=21.91 و سطح معناداری 0.001 به دست آمد که با توجه به 0.05≥0.001، مقدارF محاسبه شده معنادار شد که بیانگر اثر شرایط آزمایش بر متغیر وابسته (کاهش نشانگان) است.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان طبیعت درمانی (اکوتراپی) خانواده محور باعث کاهش نشانگان در کودکان با اختلال طیف اتیسم می شود .این کودکان مخصوصا در زمینه مهارت های اجتماعی و ارتباطی پیشرفت قابل ملاحظه ای را نشان دادند. بنابرانین می توان از این روش به دلیل تاثیر مثبت، ساده و در دسترس بودن، به عنوان روشی مکمل در کنار درمان های دیگر برای کاهش نشانگان کودکان با اختلال طیف اتیسم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: طبیعت درمانی، اتیسم، خانواده محور
  • مرتضی فرازی*، کامبیز کامکاری، اکرم حسن زاده نوغانی صفحات 160-167
    هدف
    لکنت یکی از شایع ترین اختلالات گفتاری با پیچیدگی های فراوان در کودکان و بزرگ سالان است. این اختلال حوزه های رفتاری، شناختی و عاطفی فرد را نیز درگیر می کند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی کنش های شناختی دانش آموزان دارای لکنت بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی زمینه یابی، 30 دانش آموز دارای لکنت شامل 8 دانش آموز دختر و 22 دانش آموز پسر در مقاطع تحصیلی مختلف (پیش دبستان، دبستان و دوره اول دبیرستان) که به کلینیک های گفتاردرمانی و مراکز مشاوره روان شناختی و توان بخشی شهر تهران مراجعه کرده بودند، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها با استفاده از مقیاس نوین هوش آزمای تهران استانفورد بینه، ارزیابی شدند. این ابزار مشتمل بر دو حیطه کلامی و غیرکلامی است. هر یک از حیطه ها دارای پنج خرده آزمون استدلال سیال، دانش، استدلال کمی، پردازش دیداری فضایی و حافظه فعال است. این ابزار توان ارائه 8 هوشبهر شامل: هوشبهر استدلال سیال، هوشبهر دانش، هوشبهر استدلال کمی، هوشبهر پردازش دیداری فضایی، هوشبهر حافظه فعال، هوشبهر کلامی، هوشبهر غیرکلامی و هوشبهر کل در دامنه سنی 2 تا 85 سال را دارد. در بین خرده مقیاس های ده گانه این هوش آزمای، ضرایب اعتباری فراتر از 90 درصد استخراج شدده است. بازه زمانی اجرای آزمون برای هر فرد بین یک ساعت ربع تا یک ساعت و نیم متغیر بود. نمرات میانگین تجربی به دست آمده از اجرای آزمون با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS و آزمون tتک گروهی، با میانگین های نظری که از فرایند استانداردسازی این آزمون به دست آمده بود، مقایسه و بررسی و تجزیه وتحلیل آماری شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد هوشبهر کل و هوشبهر کلامی دانش آموزان دارای لکنت بالاتر از حد متوسط (میزان مورد انتظار) (P<0.001) و هوشبهر غیرکلامی آن ها در حد متوسط است (P<0.202). همین طور هوشبهر استدلال سیال (P<0.001)، هوشبهر استدلال کمی (P<0.020)، هوشبهر دانش (P<0.037) و هوشبهر پردازش دیداری فضایی (P<0.001) این دانش آموزان بالاتر از حد متوسط است. دانش آموزان در هوشبهر حافظه فعال (P<0/171) در حد متوسط هستند. تفاوت معنی داری در سطح α=0.01 بین میانگین نظری با میانگین تجربی هوشبهر حافظه فعال و هوشبهر غیرکلامی در دانش آموزان دارای لکنت وجود ندارد و دانش آموزان در این دو هوشبهر در حد متوسط جامعه هستند. کودکان دارای لکنت در برخی از جنبه های حافظه فعال در مقایسه با کودکان هم سن خود عملکرد ضعیف تری دارند، بنابراین حافظه فعال کودکان دارای لکنت نسبت به هم سالان عادی ضعف بیشتری نشان می دهند. در تبیین عملکرد حافظه فعال کودکان دارای لکنت می توان به نقش مخازن ورودی و خروجی واج شناختی اشاره کرد. کودکان دارای لکنت نسبت به مخزن ورودی واج شناسی توانایی بیشتری دارند. این امر در فرایند گفتار و حافظه فعال نقش بسزایی دارد. توانایی این مخزن منجر به تکرار قوی کلمات می شود. اگرچه این کودکان در بیان کلمات و گفتار دچار مشکل هستند، ولی به دلیل فراوانی کلمات در مخزن ورودی واج شناسی شان، عملکرد حافظه در آنان افزایش و سطح متوسطی دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد هوشبهر حافظه فعال دانش آموزان دارای لکنت نسبت به چهار هوشبهر دیگر از عوامل سازنده هوش، ضعیف تر است و با وجود اختلال گفتاری ای که دارند، هوشبهر کل و هوشبهرهای استدلال سیال، استدلال کمی، دانش و پردازش دیداری فضایی این دانش آموزان، بالاتر از حد متوسط (میزان مورد انتظار) قرار دارد و زمینه آموزش و یادگیری خوبی دارند.
    کلیدواژگان: لکنت، دانش آموزان، آزمون هوشی، هوش آزمای استانفورد بینه
  • علی رشیدیان، اشرف کربلایی نوری*، سمانه حسین زاده، حجت الله حق گو صفحات 168-177
    هدف
    بررسی عملکرد کارکردی بی اریا - ارزیابی مبتنی بر تکلیف آزمون استانداردی است که ویلیام و بلومر آن را در سال 1987 به منظور ارزیابی عملکرد کارکردی طراحی کردند. این آزمون از پنج تکلیف (دسته بندی صدف ها، پول و بازاریابی، طراحی خانه، طراحی بلوک، طراحی شخص در حال فعالیت)، 12 متغیر (حافظه برای آموزش های نوشتاری و بیانی، سازماندهی زمان و مواد، محدوده توجه، شواهدی از اختلال فکر، توانایی مهارت انتزاعی، تکمیل تکلیف، میزان خطا، کارایی، انگیزش و انطباق، تحمل سرخوردگی، اعتماد به نفس، عاطفه عمومی و احساسات رفتاری)، و سه جزء (اجزای شناختی، عاطفی و عملکردی) تشکیل شده است. این مطالعه به منظور ترجمه آزمون عملکرد کارکردی بی اریا - ارزیابی مبتنی بر تکلیف به زبان فارسی و ارزیابی روایی ظاهری، محتوایی و همسانی درونی در بیماران با اختلالات شدید روان پزشکی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع روش شناسی و غیرتجربی است. جامعه آن شامل بیماران بزرگ سال مبتلا به اختلالات شدید روان پزشکی مطابق با نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی در شهر تهران در سال 1396 بود. در این مطالعه از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و آزمون عملکرد کارکردی بی اریا استفاده شد. در این پژوهش نمونه گیری به صورت در دسترس روی بیمارانی انجام شد که در بیمارستان رازی بستری بودند. به منظور تهیه نسخه فارسی، ابتدا مطابق با روش بین المللی ارزیابی کیفیت زندگی، ترجمه آزمون عملکرد کارکردی بی اریا - ارزیابی مبتنی بر تکلیف طی این مراحل انجام شد: ترجمه نسخه اصلی به فارسی، بررسی ترجمه توسط اساتید و متخصصان، سنجش کیفیت ترجمه، ترجمه نسخه فارسی به انگلیسی، و مقایسه نسخه انگلیسی به دست آمده با نسخه اصلی. نسخه فارسی به منظور بررسی روایی محتوا از نظر سادگی، مرتبط بودن، وضوح و ضرورت در اختیار پنج متخصص قرار گرفت. روایی ظاهری آزمون به منظور یافتن دشواری در درک عبارات و کلمات، تناسب و ارتباط مطلوب آیتم ها، احتمال وجود ابهام و برداشت های نارسا از عبارات و یا وجود نارسایی در معانی کلمات در سه فرد بیمار و دو فرد سالم اجرا شد. پس از تایید، نسخه فارسی آزمون روی 55 نفر از بیماران با اختلالات شدید روان پزشکی اجرا شد که معیارهای ورود را داشتند. معیارهای ورود این مطالعه شامل این موارد بود: ابتلا به اختلالات روان پزشکی بر اساس نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی و درج در پرونده پزشکی توسط متخصص روان پزشکی، داشتن سن بالای 18 سال، تکمیل فرم رضایت آگاهانه برای ورود به مطالعه، توانایی خواندن و نوشتن، نداشتن اختلال همزمان (مانند، عقب ماندگی ذهنی، سوء مصرف مواد)، نداشتن محدودیت فیزیکی تاثیرگذار بر انجام تکالیف مشخص شده، و نداشتن نقص بینایی یا شنوایی شدید. به منظور بررسی همسانی درونی با توجه به چهارگزینه ای بودن آزمون، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS داده ها تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نظرات متخصصان درباره کیفیت ترجمه و جایگزینی واژه ها در مراحل ترجمه آزمون با توجه به مراحل روش بین المللی ارزیابی کیفیت زندگی اعمال شد. روایی ظاهری آزمون با توجه به نظر متخصصان و اجرای آن در افراد سالم و بیمار نشان داد که از نظر زبان مشترک، وضوح و اجرای آن کیفیت مناسبی دارد. روایی محتوایی آزمون با توجه به نظر پنج متخصص در زمینه سلامت روان انجام شد و مقدار شاخص نسبی روایی محتوایی و مقدار شاخص روایی محتوایی به دست آمده برای همه حوزه ها 1 بود. حداقل مقدار قابل قبول برای روایی محتوا با توجه به شاخص های روایی محتوایی و شاخص نسبی روایی محتوا به ترتیب 0.80 و 0.99 است که نشان دهنده مورد تایید بودن روایی محتوا و تاثیر نگذاشتن فرهنگ بر متغیرها، تکالیف و اجزای آزمون عملکرد کارکردی بی اریا - ارزیابی مبتنی بر تکلیف است. نتایج ضریب آلفای کرونباخ برای همه حوزه های مربوط به دوازده متغیر کارکردی، اجزا و پنج تکلیف آزمون به جز متغیر کارایی بالای 0.7 (حداقل مقدار قابل قبول) بود که نشان دهنده پایایی درونی خوب این آزمون است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نظر متخصصان نسبت به اینکه نسخه فارسی آزمون عملکرد کارکردی بی اریا - ارزیابی مبتنی بر تکلیف، ترجمه مناسب و سطح قابل قبولی از نظر روایی ظاهری، روایی محتوا و همسانی درونی دارد، استفاده از آن برای ارزیابی عملکرد کارکردی در بیماران با اختلالات شدید روان پزشکی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بیماران روان پزشکی، کاردرمانی، ارزیابی
|
  • Afsun Nodehi Moghadam *, Seyedeh Parinaz Vahabi, Ali Asghar Norasteh, Hamid Abolhasani Pages 92-101
    Objective
    Alteration of scapular position and motion is called scapular dyskinesis. Scapular dyskinesis is a common clinical problem. Strength of shoulder girdle muscles is important in shoulder motions and stability, so their weakness may lead to scapular dyskinesis. The aim of this study was to compare the maximum voluntary isometric force of shoulder girdle movements in subjects with and without scapular dyskinesis
    Materials and Methods
    A case-control study was designed where the participants were selected by nonprobability sampling; 30 subjects with scapular dyskinesis and an average age of 22.95±2.62 years and 30 subjects without scapular dyskinesis and an average age of 22.43±2.50 years. The subjects were instructed to stand with their arms resting on each side of the body. The examiner stood behind them at a distance of 1.5 meter and asked them to elevate their arms to the highest level possible. Scapular dyskinesis test was used to visually examine alteration in scapulohumeral rhythm during arm elevation in sagittal and frontal planes. The shoulder flexion and abduction were repeated for 5 times. At the same time, the examiner rated the scapular movement as normal or observable dyskinesis. The maximal voluntary isometric force of shoulder internal and external rotation on both sides, such as “scaption with external rotation”, “scapular abduction and upward rotation”, “scapular adduction and downward rotation”, “scapular adduction” and “adduction and depression of scapula” were measured with manual Dynamometer. For determining the maximal shoulder isometric rotational force, subjects were positioned prone on tables, arm brought into 90º abduction in frontal plane with 90° elbow flexion and resistance given to distal forearm into shoulder external and internal rotations. The maximal isometric force of scaption (supraspinatus strength) was measured in seated position; shoulder elevated 70º into scapular plane abduction (scaption) with external rotation. The maximal isometric force of scapular abduction and upward rotation was determined in supine position while the arm was elevated to 90º flexion with elbow extension and resistance given against forward pushing. For determining the maximal isometric force of rhomboids and middle trapezius muscles, resistance was given against scapular adduction and downward rotation, and scapular adduction, respectively. The maximal isometric force of lower trapezius was determined in prone position while the arm was elevated to 135º shoulder elevation with elbow extension. Independent t-test was performed to compare the maximal voluntary isometric force of shoulder girdle motions in individuals with and without scapular dyskinesis.
    Results
    The mean±SD of age, weight and height of the participants without and with scapular dyskinesis were 22.43±2.50 years/ 22.95±2.62 years, 64.39±13.38 kg/ 65.67(±12.2) kg and 171.35(±11.29) cm/ 173.43(±8.66) cm, respectively. No statistically significant differences were found between the participants of the two groups with regard to the age, weight and height. Our result showed that the isometric force of “scaption with external rotation”, “scapular abduction and external rotation”, “adduction and depression of scapula”, “scapular adduction and downward rotation” and “scapular adduction” were significantly different between the two groups (P
    Conclusion
    Scapular dyskinesia or altered kinematics of the scapula (downward rotation, anterior tilt and internal rotation) contributes to impingement syndrome by decreasing the subacromial space. The tissues that occupy the subacromial space are the supraspinatus tendon, subacromial bursa and long head of the biceps brachii tendon. The supraspinatus is the major rotator cuff muscle that is susceptible to tendinopathy in subacromial space. The inflammatory processes or tension overload during shoulder activities, which may result from altered kinematics of the scapula and decrease in the subacromial space, may lead to supraspinatus weakness. It has been shown that scapular stabilizers, such as serratus anterior, rhomboids and middle and lower trapezius muscles are more prone to weakness than the other shoulder muscles. So, the weakness in these muscles may relate to scapular dyskinesis. Scapular muscle exercises are executed in the rehabilitation of patients with subacromial impingement syndrome and scapular dyskinesis, as the muscular system is one of the major contributors to scapular positioning, both at rest and during movements. It seems that improving the strength of shoulder girdle muscles especially supraspinatus, serratus anterior, rhomboids, and middle and lower trapezius muscles would be necessary in individual with scapular dyskinesis.
    Keywords: Shoulder, Scapula, Muscle strength, Isometric contraction
  • Mohammad Ashori *, Fatemeh Dallalzadeh Bidgoli Pages 102-115
    Objective
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is widely recognized as one of the most common neurodevelopmental disorders affecting children due to which they are frequently referred to clinics for their behavioral problems. Adding to their behavioral problems, many children with ADHD also have socialization with their parents, siblings and teachers. The long-lasting nature of ADHD easily results in social isolation. Thus, many children and adults with ADHD make few friends, even though they may desperately want to be liked. This can establish a vicious cycle in which they attempt to make new friends by latching onto people, with the least chance for interaction with others. It seems that play therapy could reduce behavioral problems and improve social skills of children with ADHD. The purpose of the present study was to investigate the efficacy of play therapy, based on the cognitive-behavioral model, on the behavioral problems and social skills of pre-school children with attention deficit hyperactivity disorder.
    Materials and Methods
    A semi-experimental study with pre-test and post-test design was conducted with 30 male participants, aged 5–6 years. These participants with ADHD were selected using an available method from the pre-school centers of Aran and Bidgol cities. The participants were divided into experimental and control groups, each group consisting of 15 children. The experimental group received 12 sessions of play therapy based on the cognitive-behavioral model while the control group did not have any sessions. The experiments were conducted using the Rutter child behavior questionnaire for parents (1975) and social skills rating scale of Gresham and Elliott (1990). Problem behavior questionnaires were completed by parents, and social skills rating scale was completed by teachers for all subjects during pre-test and post-test. Data collected before and after the training sessions were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using the SPSS software V. 23.
    Results
    Normality of variables and contingency of variance and covariance assumptions were tested. The Kolmogorov-Smirnov test showed that all variables were normal (P>0.05). The Box test confirmed the contingency of variance-covariance assumption. The results of MANCOVA showed that play therapy based on the cognitive-behavioral model had a significant effect on the behavioral problems and social skills of children with attention deficit hyperactivity disorder (P
    Conclusion
    Play therapy based on the cognitive-behavioral model can reduce behavioral problems and improve the social skills of children with attention deficit hyperactivity disorder. It is recommended that serious attention be paid while planning play therapy for children.
    Keywords: Play therapy, Behavioral problems, Social skills, Attention deficit hyperactivity disorder
  • Mansoureh Karimzadeh, Ali Reza Baneshi *, Mahnaz Dehghan Tezerjani, Zeynab Tayyebi Sough Pages 116-125
    Objective
    According to the Diagnostic and Statistical Manual of Psychiatric Disorders-Fifth Edition, Autism Spectrum Disorders (ASDs) are neurodevelopmental disorders associated with persistent defects in social communication and interactions, patterns, interests, behaviors, and repetitive and limited activities. In other words, ASDs are a lifelong condition characterized by widespread problems in social interaction and communication, stereotypical behaviors and limited interests. The early diagnosis of ASD can lead to early intervention and improvement of developmental outcomes. Parental screening tools are the ideal tools for the timely detection of ASD because they provide diagnostic information from the person familiar with the child and are easy to perform and score. This study aimed to standardize the Pervasive Developmental Disorder Screening Test (PDDST), which screens these disorders at an early age (12 to 48 months). This test consists of 36 questions that are answered as “Yes-No.”
    Materials and Methods
    The population of this descriptive study included all children aged below 8 years with neurodevelopmental disorders and normal children of the same age group in Tehran. In relation to autistic children, the criteria for diagnosis were the persistent impairment of social communication and social interactions in different situations, and patterns of behavior and limited repetitive activities as assessed by a specialist and a psychiatrist. In relation to normal children, the inclusion criteria were the lack of these problems. Thus, a total of 252 children, i.e., 205 children with neurodevelopmental disorders (autism 135 and intellectual disability 70) and 47 normal children (to determine discriminant validity), were included as the sample for this study. Among them, 97 were girls and 157 were boys. The parents of the participants responded to screening tests within 10 minutes at the psychiatric clinics and hospitals in Tehran. The test validity through content by experts and the differential method with variance analysis technique, which shows the significance of the difference between the three groups of participants in the score obtained from the test, and the validity was calculated through the coefficient of internal consistency of Kuder–Richardson 20. Two criteria of validity (sensitivity and specificity) were used to determine the cutting point. Data analysis was performed using the SPSS V. 21 software.
    Results
    The content validity of the test was confirmed according to the experts’ judgments. The results of discriminant validity revealed that there is a significant difference between groups (P=0.001). It was also found that the means of normal, intellectual disability, and autistic groups are, respectively, from the lowest to the highest. The reliability of the test was 0.73. The sensitivity of the child’s screening for ASD is indicative of the accuracy of the screening of a child without ASD. The results of this study showed that the PDDST-II screening test for both sensitivity and specificity indices were in a favorable situation and could correctly identify children with autism and children without autistic dysfunction. The two sensitivity and specificity indicators in the score of 5 reached their highest, so the cut-off point for the test was scored at 5 and more.
    Conclusion
    The results of this study showed that the psychometric properties of the PDDST-II screening test are suitable for discriminating between children with ASD and those with other developmental disorders such as mental retardation and normal children. This test also had a good reliability coefficient and is suitable for diagnosing children with ASD.
    Keywords: Standardization, Screening, Neurodevelopmental disorders, Autism spectrum disorders
  • Fatemeh Gholami Jam, Marzieh Takaffoli *, Mohhammad Kamali, Ayoub Eslamian, Zohre Alavi, Vahab Ali Nia Pages 126-141
    Objective
    Parents with a disabled child face many challenges, including the imbalance between work and leisure, limited social life and time limitations. Social support is a multidimensional index that shows the individual’s perception of being supported, loved, and valued. Owing to the importance of social support of parents/caregivers of disabled children and its impact on their physical, psychological, social and spiritual aspects, a systematic review was conducted with an aim to assess and summarize the results of the studies already conducted in our country.
    Materials and Methods
    The study population included all the published articles since February 1395, containing quantitative data about the social support of disabled parents from the studies conducted in Iran in Persian. In the first phase, in order to achieve related studies, four categories of related keywords were included: 1=(support, social support), 2=(father, mother, parent, caregiver), 3=(child, girl, son) and 4=(handicapped, disabled, exceptional, patient) to search in the scientific databases of Iranmedex, SID, Magiran, Noormags and Google Scholar. Specialized journals such as Archives of Rehabilitations, Journal of Modern Rehabilitation, Journal of Paramedical Science and Rehabilitation and Journal of Research in Rehabilitation Sciences were also visited to access all articles. In all, 683 studies were obtained, in this phase. In the second phase, according to the title of studies, repetitive and non-related subjects were excluded; thus 384 studies remained. Then, considering the inclusion and exclusion criteria, the abstracts of the remaining studies were reviewed. The quality of the methods used to search articles (based on the exact definition of the target group, type of study, sampling method, sample size, validity and reliability of the data gathering tool) were also assessed. Finally, 14 studies remained for the final evaluation. The required data were extracted from the studies according to the table of findings for the qualitative analysis of the data. To increase the validity of the study, each process of search in different databases, initial review of the articles, adaptation to the criteria and investigation of the quality of studies was done by two researchers independently; in case of any disagreement, a consensus was reached with the help of the opinion of a third researcher.
    Results
    Based on the methodologies used and the subsequent findings, all the 14 articles were found to be cross-sectional, half of them were correlation studies, and the remaining were causal-comparative studies. In this review, 5 different tools were used for data collection; more than half of the studies (57%) used the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, followed by the Scale of Social Support developed by Vaux et al. (14.2%). It is noteworthy that majority (64%) of the studies examined the mother and others considered both parents. Children with intellectual disabilities, such as mental retardation and Down syndrome had the highest (34.48%) support, followed by children with hearing impairments (17.24%), physical-movement disorders (17.24%) and visual impairments (13.79%). Studies that compared social support between parent/parents of ordinary children with disabled ones showed that there was a significant difference between social protections of the two groups. The relationship between social support and mental health, mindfulness, resilience, life satisfaction, marital satisfaction, psychological well-being, adaptability, stress, stress coping strategies and post-traumatic stress variables have been discussed in these studies.
    Conclusion
    Social support of parents with a disabled child has been addressed more in recent years. The articles on social support of parents examined only the effect of taking care of these children and the decline of it. In fact, they remain largely descriptive and theoretical, and there are no operational strategies to improve social support.
    Keywords: Disabled child, Parent, Social support, Systematic review
  • Seyyedeh Samaneh Mirahadi *, Farideh Kamran, Seyyedeh Samaneh Mirahadi, Banafsheh Mansuri, Seyyed Abolfazl Tohidast, Kosar Rashtbari, Elahe Panahgholi, Aref Taghipur Pages 142-149
    Objective
    Vowels are the center of syllables while formant structures are one of the most important acoustic characteristics of speech sounds that help in their articulatory and perceptual aspects. Formants represent the shape and size of the vocal tract. There exist trivial differences between the vocal tracts of different people due to which the formant structures of a vowel in one person are different from another person. Towards the end of the 20th century, advances in acoustic science and production of digital tools introduced voice acoustical characteristics analysis as another parameter of sound analysis. These voice acoustical characteristics analyses lead to better assessment of the voices. Effective treatment of speech disorders depends on accurate diagnosis by the speech-language pathologist. The relationship between the first three formants is the main component of perceptual categorization by the listener. Therefore, the aim of the current study is to determine and compare Persian vowel frequency of first, second and third formants in bilingual adults.
    Materials and Methods
    A cross-sectional study was performed on 50 participants (25 males and 25 females) aged 18 to 24 years. Bilingual students from Tabriz University of Medical Sciences were selected by an easy and non randomized sampling method, where the average of the first, second and the third formant frequencies for each of the six Persian vowels were taken into consideration. Data collection involved a demographic questionnaire (age, gender, bilingualism, and diseases related to the speech-breathing mechanism), the consent form, a computer equipped with PRATT Software and one sound recorder set. The data were analyzed using SPSS V. 18 software. When the data were normally distributed, independent t-test was used; otherwise, Mann-Whitney test was used.
    Results
    This study showed that the maximum and minimum values of F1 in the males and females are /æ/ and /i/ vowels. The maximum and minimum values of F2 are /i/ and /o/ vowels in both the sexes, whereas, the maximum and minimum values of F3 are /i/ and /æ/ vowels in males and /i/ and /a/ vowels in the females.
    Conclusion
    According to the results of this study, / æ/ and /i/ vowels in both the sexes are the most open and closest. /i/ and /o/ vowels in both the sexes are the most front and most back vowels. The most spread vowel in males and females is /i/ but the roundest vowel is /æ/ in the males and /a/ vowel in females.
    Keywords: Vowel, Formant, Bilingual, Adult
  • Maryam Ramshini, Saeid Hasanzadeh *, Gholam Ali Afroz, Hadi Hashemi Razini Pages 150-159
    Objective
    The treatment of autism, a long-term developmental neurological disorder, is controversial. Because of the increasing trend and the lack of a known cause in this area, the treatment is complicated; obscure development of the disorder is a fundamental issue for the parents of these children. Due to the nature of the disorder and involvement of long durations of treatment, various therapeutic methods are used. In addition to the present treatments, a cost-effective and effective treatment is nature therapy (Eco therapy). Therefore, we decided to study the effectiveness of family-centered nature therapy on children with autism spectrum disorder.
    Materials and Methods
    A quasi-experimental (pre-test/post-test) study was conducted involving children with autism spectrum disorder (3-7 years old) who were referred to Tehran’s rehabilitation and therapeutic centers. Fourteen children with autism spectrum disorder were selected by an available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. In each group, 7 children (6 boys and 1 girl) were placed. Ten therapeutic sessions were conducted in 3 months in the summer of 2017; each session was held for 3 hours (9 am to 12 pm) in the Nature School of Savan (located in Chitgar Forest Park) with the obligatory presence of parents (parents or at least one of them). To collect data, the Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC) and the Nature Therapy programs (based on the theoretical framework and relevant research findings) were used. The Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC) consisting of four parts, speech / language / communication, socialization, sensory / cognitive awareness, and health / physical / behavior were scrutinized three times, i.e., before the start of the session, 10 days after the last session of education and three months after the last training session. Each family was followed up by the other families. The variables studied in this study were, family-centered nature therapy (independent variable) and autism spectrum disorder syndrome (dependent variable). Data were analyzed using descriptive statistical methods (mean, standard deviation, minimum and maximum scores) and inferential methods (Leven test to assess the assumption of the equation of error variances, Kolmogorov-Smirnov test to examine the normal distribution of covariance analysis and to investigate the effect of test conditions on the dependent variable of the groups).
    Results
    The results showed that the average score of the post-test for Autism Treatment increased in the experimental group (172.3±5.11) compared with the post-test for control (1.151±10.24), which was statistically significant. This showed that the nature therapy program brought an improvement in children with autism spectrum disorder. Also, the average follow-up scores (after 3 months) of the experimental group (173.91±12.02) indicated the efficacy of treatment. The results of covariance analysis indicated that the calculated F value (F=21.91) was highly significant (P
    Conclusion
    The findings of this study showed that family-centered nature therapy improved the syndrome in children with autism spectrum disorder. These children have shown remarkable progress, especially in the field of social and communication skills. Therefore, it is suggested that this type of treatment has positive, simple and accessible effects and can be used as a complementary method along with other treatments for these children.
    Keywords: Nature therapy, Family-centered, Autism
  • Morteza Farazi *, Kambiz Kamkary, Akram Hassanzade Noghani Pages 160-167
    Objective
    Stuttering is one of the most common speech disorders that generate many complications in children and adults. This disorder involves behavioral, cognitive and emotional interactions. So, the purpose of the current study is to investigate the cognitive functions of students with stuttering.
    Materials and Methods
    A descriptive study, comprising of 30 students (8 females and 22 males) from different educational levels (preschool, elementary and junior high school), was conducted. Study subjects were selected by an available sampling method from the students referred to speech therapy clinics and psychological counseling and rehabilitation centers in Tehran city. The subjects were assessed by using Tehran-Stanford-Binet intelligence scale. This tool consists of verbal and non-verbal domains; each of the fields has five subscales of fluid reasoning, knowledge, quantitative reasoning, visual-spatial processing and working memory. It also has the ability to deliver 8 IQs, including IQs of fluid reasoning, knowledge IQ, quantitative reasoning IQ, visual-spatial processing IQ, working memory IQ, verbal IQ, nonverbal IQ, and general IQ in the age range of 2 to 85 years. Credit coefficients exceed 90% among the ten subscales of this intelligence test. The duration of the test for each person varied from quarter of an hour to one and a half hours. Average scores of the experiment were acquired, and data analysis was performed with SPSS software version 19. Student’s t-test was conducted to compare, review and analyze the theoretical averages obtained from standardization processes of the test.
    Results
    The results of the study indicated that the general IQ and verbal IQ of the students with stuttering was above the average (expected level) (P
    Conclusion
    Findings from this study showed that working memory IQ of students with stuttering is weaker than the IQs of intelligence (four constituent agents); in spite of speech disorder, general IQ and IQs of fluid reasoning, quantitative reasoning, knowledge and visual-spatial processing of these students with stuttering are above average, and they have a good background for teaching and learning.
    Keywords: Stuttering, Students, Intelligence test, Stanford-Binet Intelligence Scale
  • Ali Rashidian, Ashraf Karbalaei Nouri *, Samaneh Hosseinzadeh, Hojjatollah Haghgoo Pages 168-177
    Objective
    The Bay Area Functional Performance Evaluation-Task Oriented Assessment (BaFPE-TOA) is a standard test developed by Williams and Bloomer in 1977-1978 in order to evaluate functional performance. This test consists of five tasks (sorting shells, money and marketing, home drawing, block design, kinetic person design), twelve parameters (memory for written and verbal instructions, organization, attention span, evidence of disorder, ability to abstract, completion, errors, efficiency, motivation and compliance, frustration tolerance, self-confidence, general affective impression) and three components (cognitive, affective, and performance components). The purpose of this study was to translate the BaFPE-TOA in Persian and to evaluate the face and content validity, and internal consistency in patients with severe psychiatric disorders.
    Materials and Methods
    A non-experimental and methodological study was carried out in Tehran in 2017; the study population included adult patients diagnosed with severe psychiatric disorders according to Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). In this study, demographic questionnaire and BaFPE test were used. Convenience Sampling was done on patients who were admitted to Razi Psychiatric Hospital. In order to prepare the Persian version, the translation of the BaFPE-TOA test was carried out in accordance with the International Quality of Life Assessment (IQOLA) project, which included: 1. Translation of the original version into Persian; 2. Review by translators and professors; 3. Translation quality; 4. Translation of the Persian version into English; and 5. Comparison of the English version with the original version. The Persian version was assigned to five experts to evaluate the content validity in terms of simplicity, relevance, clarity, and necessity. The face validity of the test was performed on three patients and two healthy individuals in order to find difficulties in the understanding of words and phrases, the appropriateness of the items, the likelihood of ambiguity and inadequate perceptions of expressions or the lack of meaning in words. After confirmation, a Persian version of the test was performed on 55 patients with severe psychiatric disorders who qualified the inclusion criteria. Inclusion criteria for this study included: 1. People with psychiatric disorders based on DSM-5 and are listed in the medical records by a psychiatrist; 2. Over 18 years old; 3. Complete consent to enter the study; 4. Aability to write and read; 5. Lack of comorbidity (mental retardation, drug abuse); 6. Lack of physical constraints affecting the performance of specified tasks; 7 Lack of visual impairment or severe hearing loss. Cronbach’s alpha coefficient was used to evaluate the internal consistency with respect to the four options of the test. Data analysis was performed using SPSS v.16 software.
    Results
    Experts’ opinions about the quality of translation and replacement of words in the translation process were according to the IQOLA method. The face validity of the test according to the experts’ opinion and its association with healthy subjects and patients showed that the clarity and implementation of common language were of good quality. The content validity of the test was performed according to the opinion of the five experts in mental health; the Content Validity Ratio (CVR) and the Content Validity Index (CVI), were equal to one for all domains. The minimum acceptable value for content validity based on CVI and CVR indices was 0.80 and 0.99, respectively, which indicated validity of the content and the lack of impact of culture on the parameters, tasks, and components of the BaFPE-TOA test. The results of the Cronbach’s alpha coefficient for all fields was related to the twelve functional parameters, the three components, and the five tasks; the efficiency parameter was above 0.7 (the minimum acceptable value), indicative of the good internal reliability of this test.
    Conclusion
    According to the experts’ opinion, the Persian version of the BaFPE-TOA test has a proper translation, with acceptable face and content validity and internal consistency. Therefore, this test can be recommended for the evaluation of functional performance in patients with severe psychiatric disorders.
    Keywords: Psychiatric disorder, Occupational therapy, Assessment