فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد سعید خان جانی ، حمیدرضا خان که *، سید جلال یونسی، منوچهر ازخوش صفحات 276-291

    هدف ضایعه نخاعی از جمله رویدادهای آسیب زاست که تاثیر گسترده ای بر کیفیت زندگی افراد ضایعه دیده می گذارد. همه افراد در برابر رویدادهای ناگوار زندگی واکنش مشابهی نشان نمی دهند. این واکنش ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد. بعضی از افراد تا سال ها پس از رویداد آسیب زا عملکرد عادی ندارند و الگویی از اختلال عملکرد مزمن را نشان می دهند، اما عده ای برای ماه ها مبارزه می کنند و به تدریج به سطوحی از انطباق و سازگاری می رسند و الگویی از بهبود و ترمیم را به دنبال تحمل رنج نشان می دهند. افراد پس از تحمل ضایعه نخاعی تمایل به انطباق و سازگاری با ضایعه دارند، با این حال در زمینه سازگاری و انطباق با ضایعه تفاوت وجود دارد. تعدادی از این افراد نسبت به مشکلات روانی، آسیب پذیر باقی می مانند که این ناسازگاری، علاوه بر تجربه رنج های عاطفی، می تواند سایر حوزه های عملکردی، از جمله سلامت فیزیکی فرد را تحت تاثیر قرار دهد و سبب افزایش احتمال عوارض ثانویه شود. هدف این مطالعه تبیین عوامل موثر بر پذیرش و سازگاری با ضایعه نخاعی بر اساس تجارب این بیماران است.
    روش بررسی این مطالعه به صورت کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. تحلیل محتوا روشی کیفی برای ارتباط دادن داده ها به موضوع اصلی است و محصول نهایی آن، مفاهیم و طبقات تشکیل دهنده موضوع مورد مطالعه است. مشارکت کنندگان در این مطالعه 23 نفر از بیماران ضایعه نخاعی در سطح شهر تهران بودند که به صورت هدفمند، با بیشترین تنوع از گروه های مختلف سنی، سطوح متفاوت آموزشی و با تجربه ها و نقش های متفاوت در زندگی انتخاب شدند. معیار ورود به مطالعه، تجربه ضایعه نخاعی، گذشت حداقل یک سال از ضایعه، سن بالای 18 سال و نیز تمایل افراد برای در اختیار قرار دادن تجارب خود از موضوع مورد مطالعه بوده است. نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به نقطه اشباع در هر مفهوم ادامه یافت؛ به طوری که داده های بیشتر به ارائه اطلاعات جدید در زمینه این مفاهیم منجر نشد. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بوده است. داده ها را پژوهشگر اصلی و از طریق مصاحبه های باز و عمیق در سال 1395 جمع آوری کرد و از طریق تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها به استخراج طبقاتی از عوامل تسهیلگر و بازدارنده پذیرش و سازگاری در بیماران ضایعه نخاعی منجر شد. تسهیلگرها در 8 طبقه اصلی شامل حمایت های صحیح، ارتباط با همنوعان، مشارکت اجتماعی، باور معنوی، نگرش مثبت، انگیزاننده ها، دسترسی به امکانات تسهیلگر و عوامل زمینه ای دسته بندی شد و بازدارنده ها نیز در قالب دو مفهوم یا طبقه کلی طبقه بندی شد. طبقه باورهای نادرست فرهنگی و اجتماعی زیر طبقاتی مانند ترحم، بازخوردهای منفی اطرافیان و ناآگاهی از حمایت صحیح و نیز طبقه موانع ساختاری و زمینه ای زیرطبقاتی مانند مشکلات مرتبط با سلامت، معلولیت شهری، ناکارآمدی سازمان های حمایتگر، تنگناه های مالی و نا آگاهی معلولان داشته است.
    نتیجه گیری نتایج استخراج شده از تجارب بیماران ضایعه نخاعی نشان داد مجموعه ای از عوامل فردی، محیطی و اجتماعی می تواند روند پذیرش و سازگاری با ضایعه را تحت تاثیر قرار دهد و نقشی تسهیلگر یا بازدارنده در فرایند پذیرش و سازگاری با ضایعه داشته باشد. شناخت این عوامل که متناسب با بافت اجتماعی و تجارب واقعی افراد، از مواجهه با ضایعه نخاعی به دست آمده است، می تواند در طراحی برنامه های توانبخشی روانی این افراد و خانواده هایشان کاربرد موثری داشته باشد؛ به طوری که با تقویت عوامل فردی و محیطی تسهیلگر، می توان فرایند پذیرش و سازگاری با ضایعه را تسهیل کرد و با کاهش تاثیر عوامل بازدارنده، از تاخیر در پذیرش و سازگاری و نیز بروز عوارض روانی منفی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: پذیرش، سازگاری، ضایعه نخاعی
  • منصور نوری، سیدعلی حسینی، ولی شیری، نازیلا اکبرفهیمی * صفحات 292-301

    هدف بیماری مالتیپل اسکلروزیس (ام اس) نوعی بیماری نورولوژی است که پیامدهای درخور توجهی بر کیفیت زندگی بیماران دارد. بر اساس مطالعات صورت گرفته کیفیت زندگی در افراد دچار ام اس در خطر است؛ این افراد در مقایسه با افراد بدون ام اس کیفیت زندگی پایین تری دارند و این پایین بودن کیفیت زندگی بیشتر در حیطه های فیزیکی، خود مراقبتی، هیجانی و عملکردهای روزمره است. با وجود بررسی عوامل شخصیتی، اجتماعی و اقتصادی موثر بر کیفیت زندگی در این بیماران، مطالعه ای یافت نشد که به بررسی تاثیرتعادل و فعالیت های روزمره زندگی بر کیفیت زندگی این افراد پرداخته باشد؛ بنابراین هدف این مطالعه، بررسی رابطه بین تعادل و فعالیت های روزمره زندگی با کیفیت زندگی در افراد با مالتیپل اسکلروزیس عود فروکش تعریف شد.
    روش بررسی این تحقیق، مطالعه ای مقطعی موردی است که در آن 40 بیمار مبتلا به ام اس (با نوع) عود فروکش با روش نمونه گیری آسان و تشخیص عصبی در شهر اصفهان انتخاب شدند. فرم گواهی کتبی از همه بیماران و خانواده های آن ها گرفته شد. خصوصیات فردی بیماران به صورت خصوصی نگهداری شد و بیماران در شرایطی که تمایل به ادامه نداشتند، می توانستند تحقیق را ترک کنند. معیارهای ورودی به این شرح است: رضایت بیمار برای شرکت در مطالعه، تایید تشخیص ام اس عود فروکش، بیمارانی که به بیمارستان های الزهرا و کاشانی مراجعه می کردند، محدوده سنی 20 تا 40 سال، حداقل دو حمله در 24 ماه قبل، نمره کمتر از 505 در مقیاس وضعیت وسعت ناتوانی، ابتلا به ام اس با نوع متوسط و در اصطلاح داشتن تنوع ناتوانی و علائم بیماری، داشتن توانایی و بینش برای همکاری با مطالعه با استفاده از آزمون کوتاه وضعیت ذهنی. معیارهای خروجی عبارتند از: نارضایتی برای ادامه مطالعه، همکاری با مطالعات مشابه در طول 3 ماه گذشته که بر کیفیت زندگی فرد تاثیر داشته است، تعادل یا فعالیت در زندگی روزمره، نقص دیداری یا شنوایی، عود بیماری یا تشدید ناتوانی از متوسط به شدید و هرگونه اختلال هم زمان مانند تشنج. ارزیابی هایی که استفاده شد، عبارتند از: مقیاس میزان وضعیت ناتوانی، مقیاس توازن برگ، شاخص بارتل و پرسش نامه کیفیت زندگی. داده ها با استفاده از نسخه 20 نرم افزار SPSS و روش های آماری مانند همبستگی و رگرسیون فرد تحلیل شد.
    یافته ها نتایج نشان داد تعادل با مولفه های فعالیت فیزیکی (66 درصد) ، ایفای نقش جسمی (98 درصد) و شاخص ابعاد جسمی (93 درصد) رابطه مثبت معنادار دارد (0/01>P) و همچنین بین تعادل و سایر مولفه های کیفیت زندگی هیچ رابطه معناداری وجود ندارد. مراقبت از خود با مولفه فعالیت فیزیکی (60 درصد) و شاخص ابعاد جسمی (56 درصد) رابطه مثبت معنادار (0/01>P) دارد و بین مولفه تحرک با مولفه فعالیت فیزیکی (75 درصد) ، ایفای نقش جسمی (45 درصد) و شاخص ابعاد جسمی (67 درصد) رابطه مثبت معنادار وجود دارد و همچنین بین مولفه های مراقبت از خود و تحرک با با سایر مولفه های کیفیت زندگی هیچ رابطه معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری نتایج این مطالعه حاکی از توانایی پیش بینی کنندگی تعادل و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی در بعد جسمی کیفیت زندگی بیماران ام اس است. با توجه به مداخلات گسترده ای که در حوزه توانبخشی بیماران ام اس صورت می گیرد، فارغ از بهبودهای فیزیکی، توجه به عوامل مهمی از جمله کیفیت زندگی و مهارت های روزمره زندگی اهمیت ویژه ای پیدا می کند؛ بنابراین، به نظر می رسد با توانبخشی هدفمند سیستم تعادلی و آموزش فعالیت های روزمره زندگی، بتوان شاهد بهبود بعد جسمی کیفیت زندگی در بیماران ام اس بود.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، تعادل، کیفیت زندگی، فعالیت های روزمره زندگی
  • سحر اباذرپور ، حمیدرضا مختاری نیا *، عنایت الله بخشی صفحات 302-313

    هدف اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از کار به دلیل وجود عوامل خطر حین کار، در سراسر جهان، به ویژه در کشور های در حال توسعه رو به افزایش است. در ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی که شایع ترین بیماری مزمن است، عوامل متعدد خطر (فیزیکی، روانی و ذهنی) موثرند. ابزارهای متعددی برای ارزیابی این عوامل خطر استفاده می شود. پرسش نامه ارزیابی مواجهه سریع یکی از ابزارهای دقیق و سریع برای شناسایی این عوامل خطر است که به وفور از آن استفاده می شود. هدف از این مطالعه ترجمه، انطباق فرهنگی و بررسی پایایی پرسش نامه ارزیابی مواجهه سریع به زبان فارسی است.
    روش بررسی این مطالعه در حوزه روش شناسی است. در این مطالعه معادل سازی بین فرهنگی پرسش نامه ارزیابی مواجهه سریع با استفاده از روش International Quality of Life Assessment Project انجام شد. برای انجام روایی صوری، پرسش نامه مذکور از سوی 12 متخصص ارگونومی و 15 کارگر بررسی و تکمیل شد. در این مطالعه تکرار پذیری نسبی (درون آزمونگر و بین آزمونگر) ، تکرارپذیری مطلق و همخوانی درونی برای بررسی پایایی (تکرارپذیری) پرسش نامه مورد نظر بر روی 80 نفر کارگر ساختمانی نیز بررسی شد. این کارگران به دو گروه 30 و 50 نفره تقسیم شدند و تکمیل پرسش نامه با فاصله زمانی 3 تا 7 روز و دو مرتبه انجام شد.
    یافته ها نسخه ترجمه شده پرسش نامه ارزیابی مواجهه سریع به زبان فارسی، واژگان، جمله بندی و عبارات آسان داشت که مترجمان نیز در این باره اتفاق نظر داشتند و کیفیت ترجمه در مجموع به لحاظ وضوح ترجمه، کاربرد زبان مشترک، یکسانی مفهومی و کیفیت کلی ترجمه مطلوب بود و نظر مترجمان رضایت بخش بود. به عبارت دیگر نتایج حاصل از بررسی روایی صوری، نشان از تایید همه آیتم ها داشت. میزان تکرار پذیری که از طریق محاسبه ضریب همبستگی درون گروهی برای بین آزمونگرها و درون آزمونگر ها در 6 آیتم موجود حاصل شد، به ترتیب در دامنه های 0/79 تا 0/93 و 0/74 تا 0/89 به دست آمد و همچنین مقدار همخوانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) 0/74 محاسبه شد. مقدار تکرارپذیری مطلق نیز برای 6 آیتم، به ترتیب برای درون آزمونگر و بین آزمونگر در دامنه 0/73 تا 2/8 و 0/4 تا 4/9 به دست آمد.
    نتیجه گیری نتایج این مطالعه پرسش نامه مد نظر را به لحاظ روایی صوری تایید می کند؛ به گونه ای که تمامی 16 سوال آن واضح و ساده و قابل فهم هستند و تنها تغییرات و اصلاحات جزئی صورت گرفته است و تکرار پذیری قابل قبولی دارد؛ بنابراین، پرسش نامه ارزیابی مواجهه سریع را می توان ابزار ارزیابی ریسک برای مطالعات صنعتی و تحقیقاتی در جمعیت های فارسی دانست.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، روایی صوری، تکرار پذیری، پرسش نامه ارزیابی مواجهه سریع، نسخه فارسی
  • مائده محمودی، مهسا کاویانی ، علی پورقاسم * صفحات 314-325
    )
    هدف در راه رفتن طبیعی نیروی عکس العمل زمین از سمت داخل زانو عبور می کند و یک بازوی اداکتوری حول این مفصل در سرتاسر مرحله، استانس راه رفتن اعمال می کند. اغلب از وجود بازوی اداکتوری و افزایش بار حاصله از آن روی کمپارتمان داخلی زانو، برای توضیح شیوع بالای استئوآرتریت این کمپارتمان استفاده می شود. در طول راه رفتن عادی، 60 درصد فشار از کمپارتمان داخلی زانو عبور می کند که این موضوع موجب درگیری بیشتر این کمپارتمان در بیماری استئوآرتریت می شود. تغییر راستا و نیروهای بیومکانیکی روی زانو باعث کاهش درد، افزایش عملکرد، بهبود کیفیت زندگی و متغیرهای راه رفتن می شود. استفاده از ارتوزهای زانو به منظور برداشتن وزن از کمپارتمان تحت تاثیر و کاهش درد زانو در افراد دچار استئوآرتریت زانو توصیه شده است. در این مطالعه برای بار نخست، تاثیر میزان ارتفاع بار ارتوز بر گشتاور اداکتوری وارده به زانو اندازه گیری شد. درنتیجه، هدف از این مطالعه تغییر میزان گشتاور ابداکشن وارده از سوی ارتوز برای مقابله با گشتاور اداکشن وارده از زمین (نیروی عکس العمل زمین) و بررسی میزان تاثیر حالت های مختلف ارتوزی بر متغیرهای کینماتیکی و کینتیکی بود.
    روش بررسی این مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی بود. جهت مطالعه آینده نگر و غیر تصادفی بود. گروهی از افراد مبتلا به استئوآرتریت درجه خفیف تا متوسط زانو که به مراکز درمانی و بیمارستان های شهر اصفهان مراجعه کردند، بعد از دریافت تاییدیه درجه استئوآرتریت مدنظر 2 و 3 از پزشک متخصص، به مرکز تحقیقات و پژوهش دانشکده توانبخشی ارجاع داده شدند. تعداد شرکت کننده با توجه به مقالات پیشین، 10 بیمار مبتلا به استئوآرتریت درجه 2 و 3 در ناحیه داخلی زانو تعیین شد. 10 بیمار مبتلا به استئوآرتریت داخلی خفیف تا متوسط زانو شامل 9 زن و 1 مرد در مطالعه شرکت کردند. هر آزمودنی 5 شرایط مختلف در مطالعه را سپری کرد. ترتیب و توالی مراحل از طریق قرعه کشی برای هر فرد صورت گرفت. این 5 مرحله شامل بدون ارتوز، ارتوز با طول بار بلند، ارتوز با طول بار رایج، ارتوز با زاویه ابداکشن متوسط و ارتوز با زاویه ابداکشن حداکثر بود. در این مطالعه به منظور ثبت متغیر های کینتیکی و کینماتیکی از سیستم آنالیز حرکت سه بعدی (نسخه 2/7 ساخت کشور سوئد) با 7 دوربین (تولید شرکت کوآیسس آمریکا) با فرکانس 100هرتز و 1 صفحه تشخیص نیروی کیستلر (500 در 600 میلی متر، مدل AA 9260، تولید شرکت کیستلر سوئیس) برای جمع آوری اطلاعات راه رفتن آزمودنی ها در مرکز تحقیقات اختلالات اسکلتی و عضلانی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان استفاده شد. نرم افزار Visual 3D (ساخت کمپانی سی موشن آمریکا، نسخه 4) برای مدل کردن داده های اندام تحتانی استفاده شد. متغیرهای زمانی و مکانی و گشتاورهای وارد شده به مفصل زانو و دامنه حرکتی زانو برای هر فرد در تمام مراحل اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده وارد نرم افزار Qualysis و برای مدل کردن به نرم افزار Visual 3D وارد شد. از نسخه 22 نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها و آزمون شاپیرو ویلکز برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها استفاده شد. آزمون واریانس اندازه گیری های تکرار شده برای مقایسه تاثیر ارتوز در متغیرهای ذکر شده در بیماران قبل و بعد ارتوز، استفاده شد.
    یافته ها بین متغیرهای زمانی و مکانی (سرعت، طول گام، کادنس، درصد فازایستایی) در حالات مختلف ارتوزی با یکدیگر و بدون ارتوز، اختلاف معناداری گزارش نشد (P>0/05). بین دامنه حرکتی در هر 3 صفحه (ساجیتال، فرونتال، هورزینتال) هیچ تفاوت معناداری در حالات متفاوت ارتوزی ثبت نشد (P>0/05). بیشترین گشتاور اکستنسوری در حالات بدون ارتوز به مفصل زانو وارد شد، ولی نتایج تحلیل آماری، اختلاف معناداری را گزارش نکرد (P>0/05). گشتاور اداکتوری به طور معنا داری در حالت ارتوز با بازوی اهرمی بلند، کمتر از بدون ارتوز گزارش شد 0/05>P.
    نتیجه گیری ارتوز با توجه به مداخله نکردن در متغیرهای مکانی و زمانی، هیچ گونه محدودیت حرکتی برای بیماران ایجاد نکرده است. ارتوز با طول بار بلند به دلیل بازوی اهرمی بیشتر تاثیر معنا داری در کاهش گشتاور اداکتوری کمپارتمان داخلی زانو دارد، درنتیجه ممکن است باعث بهبود روند درمان و کاهش گشتاور اداکتوری افراد شود.
    کلیدواژگان: سینماتیک، سینتیک، ارتوز سه نقطه فشار، استئوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو
  • فاطمه فلاحی ، قربان همتی علم دارلو * صفحات 326-339

    هدف با تولد کودک ناتوان، والدین با چالش های بسیاری مواجه می شوند. به طور کلی مادرانی که کودک ناتوان دارند در مقایسه با مادران کودکان عادی سلامت روان پایین تری دارند. وجود ناتوانی در خانواده سبب بروز مشکلات روانی و عاطفی برای اعضای خانواده به ویژه مادر می شود. این مادران در مقایسه با مادران کودکان عادی از مسائلی مانند سلامت جسمی و روانی خود غافل می شوند و این شرایط می تواند سبب گوشه گیری و بی علاقگی به برقراری رابطه با اطرافیان در آنان شود که پیامد آن بروز افسردگی و به خطرافتادن سلامت روانی مادران است؛ از این رو لزوم توجه به وضعیت روان شناختی مادرانی فرزند ناتوان دارند و در نظرگرفتن نقش اساسی والدین در هرگونه پیشرفت برنامه های مداخله ای برای افراد ناتوان احساس می شود. به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی توانمندسازی روان شناختی بر سلامت عمومی مادرانی انجام شد که فرزند ناتوان دارند و تحت پوشش برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه هستند.
    روش بررسی روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه مادرانی بود که فرزند ناتوان داشتند و در سال 1396 زیر نظر سازمان بهزیستی شهرستان مرودشت در برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه مشارکت داشتند. از جامعه یاد شده 30 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفری تقسیم شدند. از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد و گروه آزمایش، مداخله توانمندسازی روان شناختی را در 10 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای 2 جلسه) دریافت کردند. در حالی که این مداخله به گروه کنترل ارائه نشد و در پایان برای هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. ابزار مورد استفاده پرسش نامه سلامت عمومی 28 سوالی گلدبرگ و هیلر بود. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها نتایج نشان داد مداخله برنامه توانمندسازی روان شناختی بر سلامت عمومی باعث تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون شده بود (0/001>P) ؛ یعنی سلامت عمومی در گروه آزمایش به طور معناداری بهتر از گروه کنترل بود؛ بنابراین، توانمندسازی روان شناختی بر سلامت عمومی مادرانی که فرزند ناتوان داشتند و تحت پوشش برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه بودند، تاثیر دارد. همچنین نتایج نشان داد مداخله برنامه توانمندسازی روان شناختی بر خرده مقیاس سلامت جسمی باعث تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون شده بود (0/001>P) ؛ یعنی سلامت جسمی در گروه آزمایش، به طور معناداری بهتر از گروه کنترل، شده است. همچنین مداخله برنامه توانمندسازی روان شناختی بر خرده مقیاس اضطراب باعث تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون شده بود (0/001>P) ؛ یعنی اضطراب در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته بود. همچنین مداخله برنامه توانمندسازی روان شناختی بر خرده مقیاس اختلال در کارکرد اجتماعی باعث تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون شده بود (0/001>P) ؛ یعنی اختلال در کارکرد اجتماعی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش داشته است. بر اساس یافته های این پژوهش، مداخله برنامه توانمندسازی روان شناختی بر خرده مقیاس افسردگی تاثیر معنی داری نداشته است.
    نتیجه گیری این مطالعه نشان دهنده آن است که توانمندسازی روان شناختی سبب بهبود سلامت عمومی مادران تحت پوشش برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه شد و بر سه خرده مقیاس سلامت عمومی (سلامت جسمی، اضطراب و اختلال در کارکرد اجتماعی) مادرانی که فرزند ناتوان دارند وتحت پوشش برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه هستند، تاثیر داشته است. بنابراین، مسئولان و متولیان برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه، باید توانمندسازی روان شناختی را مهم تلقی کنند و راهکارهای اجرایی شدن گسترده آن را با توجه به پیامدهای مهمی که دارد در داخل کشور عملی کنند. باید یادآوری شود این پژوهش فقط در مادران تحت پوشش برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه اجرا شده است؛ بنابراین، در تعمیم نتایج آن به سایر مادران باید دقت شود. اجرانشدن مرحله پیگیری یکی از محدودیت های این پژوهش بود؛ بنابراین، برای پژوهش های آتی پیشنهاد می شود برنامه آموزشی با حضور هر دو والد (مادر و پدر) اجرا شود. همچنین مطالعه پیگیری نیز برای بررسی تداوم تاثیرات مداخله انجام شود. همچنین به مسئولان و برنامه ریزان سازمان بهزیستی پیشنهاد می شود با اختصاص بودجه بیشتر و حمایت از انجمن های تسهیلگر برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه، کارگاه های توانمندسازی روان شناختی را برای همه اعضای خانواده افراد ناتوان برگزار کنند. در پایان، پیشنهاد می شود با طراحی و اجرای برنامه توانمندسازی روان شناختی برای بهبود سلامت عمومی مادرانی که فرزند ناتوان دارند و تحت پوشش برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه هستند، اقدام شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، سلامت عمومی، توان بخشی مبتنی بر جامعه
  • شایسته محمدزاده ، امیرسالار جعفرپیشه *، حمیدرضا مختاری نیا ، رضا اسکویی زاده، مهدی نوروزی صفحات 340-353

    هدف کیفوز وضعیتی، یکی از ناهنجاری های شایع ستون فقرات است که آگاهی از وضعیت بدنی و حفظ درست آن می تواند نقش مهمی در پیشگیری و درمان این ناهنجاری داشته باشد. سیستم های بیوفیدبکی یکی از روش های استفاده شده در پیشگیری از اختلالات پوسچرال هستند. هدف از این مطالعه، طراحی ابزار بیوفیدبک به منظور جلوگیری از قرار گرفتن در وضعیت کیفوتیک و ارزیابی پایایی و روایی آن است.
    روش بررسی 17 دانشجو رده سنی 18 تا 30 سال به صورت غیراحتمالی ساده، در مطالعه شرکت کردند. در این مطالعه برای ارزیابی شاخص کیفوز از خط کش انعطاف پذیر به عنوان استاندارد طلایی استفاده شد. ابتدا دستگاه بیوفیدبک کنترلی کیفوز با محوریت میکروکنترلر با استفاده از حسگر خمشی طراحی شد. این دستگاه شامل یک تولیدکننده لرزش است که در صورت وقوع وضعیت کیفوتیک با فرمان میکروکنترلر شروع به لرزش می کند. به این صورت که با تغییر وضعیت بدنی، مقاوت حسگر خمشی استفاده شده در ابزار بیوفیدبک هوشمند طراحی شده نیز تغییر می کند و داده هایی که حسگر خمشی ثبت کرده است با یک مدار مقاومتی ساده به تغییرات ولتاژ تبدیل می شود. خروجی حسگر خمشی، وارد A/D میکروکنترلر می شود تا به محض تشخیص وضعیت بدنی ناصحیح، میکروکنترلر یک سیگنال کنترل (بر اساس آستانه برنامه ریزی شده برای میکروکنترلر) به صورت فیدبک لرزشی ارسال کند. در صورتی که مقدار خمیدگی بیشتر از مقدار آستانه باشد و این آستانه خمیدگی، حداقل 30 ثانیه طول بکشد، به کاربر به شکل فیدبک لرزشی هشدار می دهد. هشدار لرزشی مادامی که کاربر در وضعیت بدنی کیفوتیک است، ادامه می یابد و به محض تغییر وضعیت کاربر از کیفوتیک به خنثی، قطع می شود. با نصب ابزار بیوفیدبک طراحی شده در منطقه مد نظر از بدن شرکت کنندگان، درصد خطای ابزار از طریق شمارش تعداد دفعات هشدار در وضعیت خنثی و هشدارندادن در وضعیت کیفوتیک بررسی شد. همچنین برای بررسی تکرارپذیری ابزار بیوفیدبک، اندازه گیری در دو وضعیت خنثی و کیفوتیک برای هر وضعیت دو بار با فاصله 2 ساعت انجام شد. در این تحقیق، روایی ابزار با استفاده از مقادیر حساسیت و ویژگی و پایایی آن با استفاده از ضریب کاپا سنجیده شد.
    یافته ها اصلاح وضعیت بدنی تکنیکی موثر و مورد استفاده است که هدف آن کاهش فشار مکانیکی روی عضلات گردن و شانه از طریق گرفتن وضعیت بدنی خنثی و طبیعی است. تکنولوژی پوشیدنی می تواند روشی برای رسیدن به این هدف از طریق مونیتور کردن مداوم وضعیت بدنی کسی باشد که آن را می پوشد تا در هنگامی که وضعیت بدنی فرد در شرایط نامطلوب قرار می گیرد، فیدبک لازم را به او بدهد. در این تحقیق ابزاری طراحی شد که افراد به راحتی بتوانند آن را بپوشند و استفاده از آن بسیار راحت است؛ بنابراین، می توان از این روش به عنوان روشی مفید، ساده و غیرتهاجمی برای ارزیابی بالینی و اندازه گیری اطلاعات پوسچر کیفوتیک استفاده کرد. با توسعه بیشتر در ثبت داده ها و مکانیسم فیدبک، این سیستم می تواند به سیستم قابل حمل ردیابی و بررسی پوسچر، برای آموزش مبتلایان به انحراف وضعیت تبدیل شود. این سیستم دستگاهی کاربرپسند و هزینه آن پایین است. نتایج نشان دادند مقدار حساسیت ابزار بیوفیدبک طراحی شده برابر با 17/64 درصد و ویژگی آن برابر با 100 درصد است. مقدار شاخص کاپا برای هر دو بار اندازه گیری در وضعیت خنثی برابر با 100 درصد محاسبه شد، اما در وضعیت کیفوتیک در اندازه گیری بار اول برابر با 17/64 درصد و در اندازه گیری بار دوم برابر با 12 درصد به دست آمد. در بررسی تکرارپذیری ابزار بیوفیدبک، بررسی ها نشان دادند نتایج بار اول و بار دوم تفاوت چندانی با هم نداشتند.
    نتیجه گیری نتایج نشان داد ابزار بیوفیدبک در وضعیت خنثی، روایی کافی را دارد، اما در وضعیت کیفوتیک، روایی کافی ندارد. به عبارت دیگر ابزار بیوفیدبک طراحی شده وضعیت بدنی کیفوتیک را مطابق با استاندارد طلایی (خط کش انعطاف پذیر) به درستی تشخیص نمی دهد و از این نظر باید بیشتر بررسی شود تا نواقص آن رفع شود. همچنین مقادیر شاخص کاپا نشان دادند ابزار بیوفیدبک در وضعیت کیفوتیک پایایی مناسبی ندارد، اما این ابزار پایایی مناسبی در زمان دارد.
    کلیدواژگان: ستون فقرات، کیفوز، ابزار بیوفیدبک، پایایی، روایی
  • وحید دستیار *، اصغر محمدی صفحات 354-369

    هدف توانمندسازی فرایندی است که نتیجه نهایی آن خروج معلولان از چرخه فقر و رسیدن به خوداتکایی و خودکفایی و پیوستن به جریان اصلی زندگی است. هدف این تحقیق سنجش توانمندسازی (احساس معنی دار بودن، موثربودن، خودمختاری، خوداثربخشی و احساس امنیت) معلولان جسمی (جسمی حرکتی، احشایی و حسی) تحت پوشش سازمان بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1394 و عوامل مرتبط با آن بود.
    روش بررسی روش انجام تحقیق به صورت پیمایشی از نوع مقطعی تحلیلی بوده که از پرسش نامه محقق ساخته با 4 سوال زمینه ای (میزان تحصیلات با مقیاس رتبه ای، جنسیت و نوع معلولیت با مقیاس اسمی و سن با مقیاس فاصله ای) و 46 سوال تخصصی (اعتماد اجتماعی، 10 سوال؛ مشارکت اجتماعی، 9 سوال؛ فعالیت های ورزشی، 8 سوال؛ رفتارهای ترحم آمیز، 4 سوال و توانمندسازی معلولان 15 سوال) با مقیاس رتبه ای و پنج طیفی لیکرت، به منظور گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام معلولان جسمی (جسمی حرکتی، احشایی و حسی) تحت پوشش سازمان بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد (به تفکیک هر شهر) بود که بالغ بر 10 هزار و 189 نفر بودند و با استفاده از فرمول کوکران 370 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین از نمونه گیری تصادفی نسبتی بین 8 شهر استان کهگیلویه و بویراحمد استفاده شد؛ به این صورت که در مرحله اول، 8 شهر انتخاب شدند. در مرحله دوم: معلولان جسمی هر شهر با کمک سازمان بهزیستی شهر مربوطه انتخاب شدند و در مرحله سوم این گروه از معلولان با روش تصادفی انتخاب شدند و در آخر به آن ها به طور مستقیم مراجعه شد. در این پژوهش روایی یا قابلیت اعتبار پرسش نامه از طریق روش اعتبار محتوایی و آن هم از نوع اعتبار صوری بود؛ یعنی با مراجعه به عقل سلیم و داوران متخصص و کتب و موضوعات مرتبط آزمون شد. به عبارتی پرسش نامه تهیه شده به استاد راهنما و 10 نفر از صاحب نظران و استادان مختلف حوزه های روش شناسی، روان شناسی و جامعه شناسی تحویل داده شد و نظرات و دیدگاه های هر یک از آن ها درباره شاخص ها، معرف ها و گویه های تحقیق اخذ و پس از جمع بندی، پرسش نامه نهایی تدوین شد. به منظور سنجش پایایی پرسش نامه قبل از انجام نهایی تحقیق، 40 پرسش نامه تکمیل شد و با استفاده از روش کرونباخ، مقدار آلفا برای متغیر توانمندسازی معلولان جسمی، 0/84؛ اعتماد اجتماعی؛ 0/72؛ مشارکت اجتماعی، 0/77؛ ورزش، 0/85 و رفتارهای ترحم آمیز 0/90 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نسخه 21 نرم افزار SPSS صورت گرفت و از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی) و آمار استنباطی (آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس، تی دو گروه مستقل، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر) استفاده شد.
    یافته ها نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین متغیرهای اعتماد اجتماعی (با سه بعد اعتماد بین شخصی، اعتماد تعمیم یافته و اعتماد نهادی) ، مشارکت اجتماعی (با دو بعد مشارکت رسمی و غیررسمی) ، فعالیت های ورزشی (با دو بعد ارتقای سلامت جسمانی و روانی) با توانمندسازی معلولان جسمی رابطه معناداری وجود دارد (P<0/001). اما بین متغیرهای سن (0/418=P) و رفتارهای ترحم آمیز (0/395=P) با توانمندسازی معلولان جسمی رابطه معناداری وجود ندارد. بر اساس نتایج آزمون تی بر حسب مشخصات جمعیت شناختی معلولان جسمی، نشان داده شد بین جنسیت و توانمندسازی معلولان جسمی تفاوت معناداری وجود ندارد (0/756=P). بر اساس نتایج آزمون تحلیل واریانس بر حسب مشخصات جمعیت شناختی معلولان جسمی، نشان داده شد بین نوع معلولیت و توانمندسازی معلولان جسمی تفاوت معناداری وجود ندارد (0/174=P) ، اما بین سطح تحصیلات و توانمندسازی معلولان جسمی تفاوت معناداری وجود دارد (P<0/001). افراد با تحصیلات بیشتر، میانگین توانمندی بیشتری دارند. نتایج تحلیل آزمون رگرسیون نشان داد مهم ترین متغیرهای موثر در توانمندسازی معلولان جسمی شامل اعتماد نهادی (0/327=β) ، اعتماد به محیط (0/133=β) ، مشارکت غیررسمی (0/132=β) و میزان تحصیلات (0/118=β) است و واریانس توانمندسازی معلولان جسمی حدود 28 درصد، از متغیرهای مستقل معنادار موجود در مدل تاثیر پذیرفت. در بین سازه های کلی اثرگذار، مشارکت اجتماعی بیشترین تاثیر را بر توانمندسازی معلولان جسمی گذاشت و بعد از آن به ترتیب اعتماد اجتماعی، میزان تحصیلات و فعالیت های ورزشی قرار داشتند.
    نتیجه گیری نتایج این پژوهش نشان داد چهار متغیر سن، جنسیت، نوع معلولیت و رفتارهای ترحم آمیز نتوانستند تغییرات توانمندسازی معلولان جسمی را تبیین کنند، اما چهار متغیر اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، فعالیت های ورزشی و میزان تحصیلات توانستند تغییرات توانمندسازی معلولان جسمی را تبیین کنند و پیشنهاد می شود تحقیقات مربوط به توانمندسازی معلولان جسمی، در راستای شناخت بهتر عوامل و موانع توانمندسازی این معلولان، تداوم یابد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، معلولان جسمی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، فعالیت های ورزشی، رفتارهای ترحم آمیز
  • نسرین جلیلی ، زهرا نصر، روح الله زارع، مهسا ستاری *، سیدعلی حسینی صفحات 370-379

    هدف فلج مغزی شامل ناهنجاری های غیر پیش رونده در مغز در حال رشد است که منجر به بروز مشکلات حرکتی و محدودیت های عملکردی در زندگی روزمره می شود. وجود مشکلات حرکتی در کودکان مبتلا به فلج مغزی به کاهش مشارکت در فعالیت های روزمره منجر می شود که یکی از جنبه های مهم سلامت و رشد کودک است و به رشد جسمانی و روانی اجتماعی او کمک می کند. مشارکت، رضایت از زندگی را ارتقا می بخشد. از طرفی دیگر، خانواده نقش برجسته ای در شناسایی و تامین نیازهای رفاهی کودک دارد. همچنین خانواده نقشی اساسی در تضمین سلامت و رفاه کودکان ایفا می کند. به همین دلیل است که امروزه توجه به خدمات بهداشتی و مرتبط با رشد، از مدل کودک محور سنتی به مدل خانواده محور تغییر شکل داده است؛ از این رو فهم اولویت های والدین به منظور مشارکت در انجام فعالیت های روزمره زندگی کودکان برای ارائه خدمات مراجع محور بسیار حائز اهمیت است.
    روش بررسی این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است و شرکت کنندگان، 78 کودک و نوجوان 3 تا 18 ساله مبتلا به فلج مغزی و والدینشان در شهر یزد بودند. نمونه گیری به صورت دردسترس بود؛ بدین ترتیب که از میان همه مراکز خصوصی و دولتی توانبخشی استان یزد، بر حسب قرعه کشی یک مرکز دولتی و دو مرکز خصوصی انتخاب و نمونه ها از بین مراجعان به مراکز مذکور انتخاب شدند. اولویت های والدین برای مشارکت کودکان در فعالیت های روزمره زندگی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و با کمک مقیاس عملکردی کانادایی بر اساس درکشان از عملکرد کودک و میزان رضایتشان از سطح عملکردی کودک ارزیابی شد. این اولویت ها در سه حوزه مراقبت از خود، مولد بودن و اوقات فراغت و عملکرد کاری دسته بندی شد. همچنین سطح عملکرد حرکتی درشت کودک بر اساس سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت به پنج سطح طبقه بندی شد. تجزیه و تحلیل آماری داده های به دست آمده با نسخه 16 نرم افزار SPSS انجام شد. به منظورتوصیف داده ها از شاخص میانگین، انحراف معیار و آزمون کای دو در جدول توافقی با نسبت درست نمایی استفاده شد. 4
    یافته ها در این مطالعه میانگین سنی کودکان شرکت کننده 8/12 با انحراف معیار 4/22 گزارش شد. مهم ترین اولویت کارکردی گزارش شده از سوی والدین کودکان مبتلا به فلج مغزی، فعالیت های مراقبت از خود بوده است. تحرک نیز دومین اولویت مهم کودکان در زندگی روزمره شناخته شده است. همچنین نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد بین گروه های سنی و سطوح مختلف حرکتی ارتباط معناداری در اولویت های گزارش شده یافت نشده است (P≥0/05).
    نتیجه گیری والدین اولویت های کارکردی را در ابعاد عملکردی مشابهی در گروه های سنی و سطوح کارکرد حرکتی درشت مختلف کودکان فلج مغزی گزارش دادند که عمدتا متمرکز بر فعالیت های مراقبت از خود است. این مسئله انعکاسی است از آرزوی والدین برای رفع نیازهای مراقبت از خود، از جانب کودک که نه تنها به کاهش فشارهای مراقبتی منجر می شود، بلکه به ارتقای مشارکت در فعالیت های اجتماعی و استقلال در زندگی فردی منجر می شود. اولویت مهم دیگر در زمینه مراقبت از خود، تحرک است؛ چراکه کودکان فلج مغزی برای مدیریت فعالیت های روزمره به تحرک نیاز دارند.
    کلیدواژگان: مدل کانادایی عملکرد کاری، مشارکت، مراجع محور، والدین کودکان فلج مغزی
|
  • Mohammad Saeed Khanjani , Hamid Reza Khankeh *, Seyed Jalal Younesi , Manouchehr Azkhosh Pages 276-291

    Objective Spinal cord injury is one of traumatic events that has considerable impact on the quality of life of the injured patients. Not all people react similarly in facing unpleasant event in life. This reaction cold be affected by different factors. Some people after the traumatic event are unable to do normal functions for several years and show some chronic dysfunctions, while others try hard for months, reach some level of adaptation, and show a model of recovery and improvement after tolerating some suffering. Individuals after spinal cord injury tend to adapt and cope with their injuries. However, there are differences in the level of compatibility and coping with injury and some remain vulnerable to some psychological problems. This incompatibility, in addition to the experience of emotional distress can affect other functional areas such as physical health and increase the risk of secondary complications. The purpose of this study was to explore factors affecting the acceptance and adaptation with spinal cord injury based on the experiences of these patients.
    Materials & Methods This qualitative study was conducted using content analysis method. Content analysis is a qualitative method to associate data with the main subject and its final product is the concepts and categories of the study subject. The study participants comprised 23 patients with spinal cord injury in Tehran City, Iran, that were selected purposefully, with a maximum variation in age, levels of education and experiences and roles in life. The inclusion criteria were spinal cord injury, over 18 years old, at least one year passed from the time of injury , and their desire for sharing their experiences on the study subject. Purposive sampling was continued to reach the saturation point in every concept so that more new information could not be found about these concepts. The study data were collected through in depth semi-structured interviews during 2016, and were analyzed using content analysis.
    Results The results of the data analysis were led to the extraction of the facilitators and obstacles of acceptance and adaptation in patients with spinal injuries. Facilitators were classified in eight main categories, including the correct support, communication with peers, social participation, spiritual belief, positive attitude, motivators, access to facilities and contextual factors. The obstacles were classified also in two general categories or concepts. Category of social and cultural incorrect beliefs with subcategories such as, pity, negative feedback of relatives, and insufficient knowledge about correct support. The second category comprised structural and contextual obstacles, including subcategories of health-related problems, urban handicap, financial problems, inefficiency of supporting organizations, and unawareness of disabled people.
    Conclusion The results obtained from the experiences of patients with spinal cord injury showed that a collection of individual factors, environmental and social factors can affect the process of acceptance and adjustment with injury, and take the role of facilitator or inhibitor during the process of acceptance and adapting with the lesion. Identifying these factors that have been achieved with regard to social context and real experiences of people from exposure to spinal cord injury, can have effective application in designing psychological rehabilitation programs for these people and their families. By promoting the individual and environmental facilitator factors, the process of accepting and coping with injury can be facilitated. In addition delays in acceptance and compatibility and negative psychological side effects can also be prevented by reducing the impact of inhibitory factors.
    Keywords: Acceptance, Adjustment, Spinal cord injury
  • Mansour Noori, Seyed Ali Hosseini , Vali Shiri , Nazila Akbarfahimi * Pages 292-301

    Objective Multiple Sclerosis (MS) as a progressive disease has remarkable consequences on the patient’s Quality of Life. According to the surveys, the Quality of Life in the people with MS is lower than the healthy people that is more prominent in physical, self-caring and daily performance activities. There are various reasons for this low Quality of Life such as lack of definitive treatment, relapsing-remitting periods, and unpredictable relapsing periods. Although, the effect of personal, social and economic factors on the Quality of Life has already been investigated, no study has been conducted in order to survey balance and activity of daily living on the Quality of Life in people with MS, Thus, the present study aims to investigate the relationship between balance and activity of daily living with the Quality of Life in this group of patients.
    Materials & Methods This investigation is a cross-sectional study that 40 patients with the relapsing- remitting MS were selected by convenience sampling method in Isfahan City, Iran. The written consent was taken from all patients and their families. The demographic characteristics of the patients were kept private and the patients could leave the investigation whenever they wanted. The inclusion criteria were as follows: the patients’ willingness to participate in the study, verification of relapsing-remitting MS diagnosis, the patients referred to Al-Zahra and Kashani hospitals, age range 20-40 years, minimum of two attacks during the last 24 months, scored less than 505 in Expanded Disability Status Scale (EDSS), affection to MS moderate type in terms of disability diversity and the disease signs, able to cooperate with the study by means of MMSE test . The exclusion criteria were as follows: Unwillingness to continue the study, participating in the similar studies during 3 months ago which affected their Quality of Life, balance or activity of daily living, visual or auditory deficits, recurrence of the disease or worsening the disability from moderate to severe, any simultaneous disorder like seizure. The assessment tools were Expanded Disability Status Scale (EDSS), Berg Balance Scale, Barthel index, and Quality of Life Questionnaire SF-36. The collected data was analyzed by Pearson correlation and regression analyses in SPSS 20.
    Results There is a positive and significant relationship (P<0.01) between physical activity (66%), physical role functioning (98%), physical dimensional scale (93%), and the Quality of Life. There wasn’t any significant relationship between balance and other Quality of Life components. Self-care has a positive and significant relationship with physical activity (60%), and physical dimensional scale (56%) components. In addition, there is a positive and significant relationship between physical activity (75%), physical role functioning (45%) and physical dimensional scale (67%). However, there was not any significant relationship between self-care and daily performance with the other Quality of Life components.
    Conclusion The results indicate that the balance and independence in the activities of daily living can predict the Quality of Life in the patients with MS. Accordingly, in the interventions done for rehabilitation of MS patients, important factors such as Quality of Life and daily living skills should be taken into account. It seems that the vestibular system rehabilitation and the instruction of activity of daily living can improve the physical dimension in the MS patients’ lives.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Balance, Quality of Life, Activities of daily living
  • Sahar Abazarpour , Hamid Reza Mokhtarinia *, Enayatollah Bakhshi Pages 302-313

    Objective Work-related Musculoskeletal Disorders (MSDs) happen due to risk factors during work, across the world, especially in developing countries. Multiple risk factors (physical, psychosocial and mental) have contributed in MSDs as with most chronic diseases. Several tools are used to evaluate these risk factors. Quick Exposure Check (QEC) is one of the most accurate and quick-response tools for identifying these risk factors. The purpose of the present study is to translate cultural adaptation and to verify the reliability of the Persian-language rapid assessment evaluation checklist.
    Materials & Methods This study is a methodological study. In this study, the intercultural equivalence of the QEC questionnaire was performed using the international quality of life assessment project. For doing face validity, the questionnaire was completed by 12 ergonomic experts and 15 employees. In this study, (ICC), (SEM), (α Cronbach) The checklist was reviewed on 80 construction workers. They were divided into two groups of 30 and 50. The questionnaire was completed at intervals of 3-7 days in two rounds.
    Results The Persian version of QEC questionnaire was reported with easy terminology, wordage, and phrases. Interpreters were also unanimous about this, and the quality of translation was clearly translatable , the use of common language, conceptual equivalence, and the overall quality of translation was desirable. And the interpreter's agreement was satisfactory. In other words, the results of the formal validity check showed that all items were approved. High levels of internal consistency (α=0.74), inter-rater reliability (r=0.79-0.93) and intra-rater reliability (r=0.74-0.89) were obtained, too. Face validity had acceptable results from both workers and specialists’ perspective. In addition, SEM scale for inter-rater (4.9-0.4), intra-rater (2.8-0.73) showed low random errors.
    Conclusion Questionnaire was verbally verified in a way that all 16 questions were clear, simple, and understandable with acceptable reliability. Therefore, The QEC can be applied as a specific risk assessment instrument for industrial and research studies in Persian language populations
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Face validity, Reliability, Quick Exposure Check Questionnaire, Persian version
  • Maede Mahmoudi, Mahsa Kaviyani , Ali Poorghasem* Pages 314-325
      Objective In normal walking, the ground reaction forces pass through the medial compartment of the knee and produce an external adduction torque around the knee joint. External adduction moment of the knee can lead to medial knee osteoarthritis. Adjustment of the knee alignment and modifying the biomechanical forces on the knee can reduce pain, increase performance, and parameters of walking and improve the quality of life. The use of knee orthoses is recommended to remove weight from the affected compartment and reduce pain in patients with knee osteoarthritis. However the effect of the knee orthosis height on external adduction moment and abduction force has not been measured in previous studies, so the purpose of this study was to assess of the new three-point pressure knee orthosis (e-life) on the mentioned parameters in the patients with mild to moderate knee osteoarthritis
    Materials & Methods The study subjects were 10 patients (9 females, 1 male) with mild to moderate knee Osteoarthritis (OA) that after receiving OA 2 or 3 degree by a specialist, were referred to the Rehabilitation Research Center of the Faculty of Rehabilitation. Each subject spent five different conditions in the study. Ordering and sequencing of the process was done through randomization for each individual. These five stages included no orthosis, orthosis with long lift length, common-loaded orthosis, medium-angle abdominal orthosis, and maxillary abdominal orthosis. In this study, a three-dimensional QTM motion analysis system (Version 7.2, made in Sweden) with seven 100-kHz camera (Produced by Qualisys, USA) and one Kistler force detection plate (500×600 mm, model AA 9260, manufactured by Kistler, Switzerland) was used to collect the kinetic and kinematic data variables of walking at the Musculoskeletal Research Center of Isfahan University of Medical Sciences. Visual 3D software (C-Motion USA Version 4) was used to musculoskeletal modelling of the lower limb. The temporal and spatial parameter, the moments applied to knee joint and knee range of motion were measured for each individual at all stages. SPSS (version 22) was used for data analysis and Shapiro-Wilk test to verify the normal distribution of data. The repeated-measures ANOVA test was used to compare the effect of orthosis on the parameters mentioned before and after the use of knee orthosis.
    Results Spatial parameters did not show significant differences (P>0.05). There was no significant difference between the range of motion in all three pages in different orthodontic states (P>0.05). The maximum extensor torque was applied to the knee joint without brace, but the results of statistical analysis did not show any significant difference (P>0.05). Adductor torque was significantly lower in orthosis with a lower lever arm than without brace (P<0.05).
    Conclusion Orthosis did not cause any movement restrictions for the patients. Long-length orthosis has a greater effect on the reduction of external adduction moment. As a result, it may improve the treatment process and improve the quality of life of the users.
    Keywords: Kinematic, Kinetic, Three-point pressure knee orthosis, Medial knee osteoarthritis
  • Fateme Fallahi , Ghorban Hemati Alamdarloo * Pages 326-339

    Objective Parents face a lot of challenges with the birth of a child with disability. According to research findings, mothers of the children with disabilities have lower levels of mental health than mothers of typically-developing children, and the presence of disabilities in family members creates mental and emotional problems for other family members, especially mothers. These mothers are unaware of their physical and mental health as compared to mothers of typically-developing children. These conditions can lead to mothers’ losing interest in establishing relationships with their relatives that can end in depression and worsening of mothers’ mental health. Therefore, it is necessary to pay attention to the psychological status of mothers of children with disabilities and consider the essential role of parents in planning any intervention program for people with disabilities. For this reason, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of psychological empowerment on the general health of mothers of the children with disabilities in a community-based rehabilitation program.
    Materials & Methods The research method was quasi-experimental and with pre-test and post-test design and control group. The statistical population of this study included all mothers with children with disabilities in the Marvdasht City, Iran, who participated in the community-based rehabilitation program in 2017. Out of this community, 30 individuals were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups of 15 each (control and experimental). Both groups were taken pre-test and the experimental group received psychological empowerment intervention in ten 90-minute sessions (two sessions per week), while this intervention was not provided to the control group and at the end, a post-test was performed for both groups. The general health questionnaire was 28 questions from Goldberg and Hillier. The obtained data were analyzed by analysis of covariance.
    Results The intervention of the psychological empowerment program on general health made a significant difference between the two experimental and control groups in the post-test results (P<0.001). In other words, general health in the experimental group was significantly better than that in the control group. Therefore, psychological empowerment affects the general health of mothers of the children with disabilities covered by community-based rehabilitation programs. In addition, the intervention of the psychological empowerment program on the subscales of physical health caused a significant difference between the experimental and control groups in the post-test (P<0.001), i.e. physical health in the experimental group was significantly better than that in the control group. Moreover, the intervention on the anxiety subscale caused a significant difference between the experimental and control groups in the post-test (P<0.001). It means that anxiety in the experimental group was significantly reduced compared to the control group. Finally, the intervention of the psychological empowerment program on the subscale of the disorder in social function caused a significant difference between the experimental and control post-test results (P<0.001). In other words, the disorder in social function in the experimental group significantly was lower compared to the control group. It is worth noting that according to the research findings, the intervention of the psychological empowerment program did not have a significant effect on the subscales of depression. Therefore, psychological empowerment affected three subscales of general health (i.e. physical health, anxiety and social function disorder) of mothers of children with disability under community-based rehabilitation program.
    Conclusion Present study indicates that psychological empowerment improves the general health of mothers covered by community-based rehabilitation program and has affected three subscales of general health (physical health, anxiety, and social function disorder) of mothers of children with disability under community-based rehabilitation program. Therefore, officials and custodians of the community-based rehabilitation program must consider psychological empowerment important for its wide-ranging implementation and its important implications for domestic action. It should be reminded that the present study was conducted only on mothers covered by the community-based rehabilitation program, so its results should be generalized to other mothers with caution. The lack of follow-up was also one of the limitations of the present study. Therefore, for future research, it is suggested that a program be run with the presence of both parents. A follow-up study should also be conducted to investigate the continuation of the effects of intervention. It is also recommended that the authorities of the welfare organization provide psychological empowerment workshops for all members of the family with disabilities by allocating more funds and supporting community-based associations with rehabilitation programs. In the end, it is suggested that a psychological empowerment program be designed and implemented to improve the general health of mothers of children with disabilities covered by community-based rehabilitation program.
    Keywords: Psychological empowerment, General health, Community-based rehabilitation
  • Shayesteh MohammadZadeh , Amir Salar Jafarpisheh* , Hamid Reza Mokhtarinia , Reza Oskouezadeh Mehdi Nourozi Pages 340-353

    Objective Kyphosis is one of the common abnormalities of the spine. However, correct preservation of the posture can play an important role in preventing and treating kyphosis. Biofeedback systems are among the methods used to prevent postural dysfunction. This study aimed to design a biofeedback tool to prevent kyphosis and evaluated reliability and validity of this tool.
    Materials & Methods total of 17 students aged between 18 and 30 years participated in the study as inappropriately. In this study, a flexible ruler was used as a golden standard to measure the kyphosis. First, a microcontroller-based kyphosis control biofeedback device was designed using a flexural sensor. This device consists of a vibration generator that activates when microcontroller detects a kyphotic situation. In other words, by changing the physical condition, the flexural sensor resistance used in the smart biofeedback tool changes accordingly and the data collected by the flexural sensor are converted into a voltage variation with a simple resistance circuit. The output of the flexural sensor is input to the microcontroller so that as soon as the microcontroller detects an incorrect physical condition, it sends a control signal (based on the predefined threshold for the microcontroller) in a vibration feedback. If the curvature value is more than the threshold and lasts for at least 30 seconds, it will alert the user with vibration feedback. Vibration alert continues as long as the user is in the kyphotic situation and stops as soon as the user leaves the kyphotic situation and returns to the natural state. After installing the designed biofeedback tool on the target area of the body, the tool error is evaluated by counting the number of warnings in the normal state and lack of warning in the kyphotic condition. In addition, to check the repeatability of the biofeedback tool, measurements were made in two neutral conditions and a tissue for each situation twice, with a distance of 2 hours. In this research, the tool validity was measured by Kappa coefficient based on sensitivity, specificity, and reliability.
    Results Correction of the physical condition is an effective technique used to reduce mechanical stress on the neck and shoulders by taking a natural state of the body. Wearable technology is a way to achieve this objective by continuously monitoring the physical condition of the person and giving him or her the needed feedback when the person’s physical condition deviates from normal condition. In this research, a wearable tool was designed that people can use it very easily. Therefore, it can be used as a useful, simple, and non-invasive tool for clinical evaluation and measurement of kyphotic postural information. With further development of data recordings and feedback mechanisms, this system can be transformed into a portable tracking and posturing system to educate patients with spine deviations. This system is an inexpensive user-friendly device.
    The results showed that the sensitivity of the designed biofeedback tool was 17.64% and its property was 100%. The kappa index was calculated at 100% for both neutral states, but in the first one, 17.64% was measured in the first load and 12% in the second time. Regarding the repeatability of the biofeedback tool, the studies showed that the results of the first and second times did not differ significantly.
    Conclusion To the results, the biofeedback tool has sufficient validity in the neutral state, but it was not sufficient in the paper situation . In other words, the designed biofeedback device does not correctly diagnose the physical condition of the body in accordance with the golden standard (flexible ruler). In this regard, further consideration should be given to address its deficiencies. In addition, Kappa index values showed that the biofeedback tool was not well-suited to the kyphotic condition. However, this tool has a great deal of reliability at the time.
    Keywords: Spine, Kyphosis, Biofeedback tool, Reliability, Validity
  • Vahid Dastyar*, Asghar Mohammadi Pages 354-369

    Objective Empowerment is a process that helps the physically-handicapped people to break the poverty loop, achieve self-reliance and self-sufficiency, and join the mainstream of life. This study aimed to investigate the empowerment (sense of meaningfulness, effectiveness, autonomy, self-efficacy and sense of security, and their related factors) of the physically-handicapped people (motor, visceral and sensory disabilities) under the support of Welfare Organization of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province in 2015.
    Materials & Methods The research method was survey-based; a type of cross-sectional and analytical method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire (including four demographic questions (level of education, gender, disability type, and age) and 46 research-specific questions (10 questions about social trust, 9 questions about social participation, 8 questions about sports activity, 4 questions about sympathy behaviors and 15 questions about empowerment of people with disabilities) with 5-point rating Likert-type scale. The statistical population comprised all the physically-handicapped people (motor, visceral, and sensory disabilities) who were under the support of Welfare Organization of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province, Iran. They comprised about 10189 people in each city. A total of 370 subjects were selected as a sample using Kokaran formula and then randomized sampling was used between eight cities of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. Therefore, in the first stage, 8 cities were selected. In the second stage, the physically-handicapped people of each city were selected with the help of the welfare organization of the city. In the third stage, a group of physically-handicapped people was randomly selected. In the final stage, they were visited personally. In this study, the validity of the questionnaire was tested through content validity, i.e. by referring to common sense, expert judges, books and related subjects. In other words, a completed questionnaire was delivered to counsellor professor and 10 experts and professors in the field of Methodology, Psychology, and Sociology. Then, their comments and views about indices, reagents and research subjects were taken and the final questionnaire was compiled. In order to assess the reliability of the questionnaire before its final completion, 40 questionnaires were prepared and its alpha values were found using Cronbach method as 0.84 for the empowerment of the people with disabilities, 0.72 for the social trust, 0.77 for the social participation, 0.85 for the sports activity, and 0.90 for the sympathy behaviors. The data analysis was done using descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation, skewness and kurtosis) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient tests, variance analysis, t test for two Independent samples, multivariate regression, and path analysis) in SPSS V. 21.
    Results Results of the Pearson correlation coefficient analysis indicate a significant relationship between the social trust (with three dimensions of interpersonal trust, generalized trust and institutional trust), social participation (with two dimensions of formal and informal participation) and sports activities (with two dimensions of the promotion of physical and mental health) with the empowerment of the physically-handicapped people (P<0.001). There was no relationship between the variables of age (P=0.418) and sympathy behaviors (P=0.395) with the empowerment of the physically-handicapped people. According to the results of t test in terms of the demographic characteristics of the physically-handicapped people, there was no significant difference between gender and empowerment of the physically-handicapped people (P=0.756). Based on the results of the variance analysis test in terms of the demographic characteristics of the physically-handicapped people, there was no significant difference between the type of disability and empowerment of the physically handicapped people (P=0.174). However, there is a significant difference between the education level and empowerment of the physically handicapped people (P<0.001). People with disability, who were highly educated, had higher empowerment ability. The results of regression test analysis showed that the most important variables affecting the empowerment of the physically-handicapped people were institutional trust (β=0.327), environmental trust (β=0.133), informal participation (β=0.132) and educational level (β=0.118). In addition, the variance of the empowerment of the physically-handicapped people was affected by 28% than the significant independent variables existed in the model. Among the effective variables, social participation had the highest influence on the empowerment of the physically-handicapped people and then social trust, education level and sports activities in the descending order.
    Conclusion The study results indicate that four variables of age, gender, type of disability and sympathy behaviors failed to explain the changes of the empowerment of the physically-handicapped people, but four variables of social trust, social participation, sports activities and educational level could explain the changes of the empowerment of the physically-handicapped people. It is recommended that research studies about the empowerment of the physically-handicapped people should be continued in order to better understand the facilitators and barriers to the empowerment of the physically handicapped.
    Keywords: Empowerment, Physically-handicapped people, Social trust, Social participation, Sports activities, Sympathy behaviors
  • Nasrin Jalili , Zahra Nasr , Rouhollah Zare , Mahsa Sattari*, Ali Hosseini Pages 370-379

    Objective Cerebral Palsy (CP) is a group of non-progressive disorders in a developing brain that results in motor problems and other limitations in daily living activities. The presence of motor functions in these children reduces their participation in daily activities. This is one of the important aspects of the child’s health and development, especially the child’s physical and psychological development. Participation in social activities promotes life satisfaction. Besides, family has a prominent role in identifying and supplying the child’s needs. In other words, family plays an essential role in ensuring the health and well-being of their children. Thus, provisions of growth-related health services has now changed from a child-cantered model into a family-cantered model. As a result, it is very important to understand the parents’ priorities about participation of their children in the daily activities and providing appropriate client-center services.
    Materials & Methods In this descriptive-analytic study, 78 children and teenagers with CP aged 3-18 years without psychiatric problems and their parents from Yazd City, Iran had participated. The samples were selected by convenience sampling method, from clients of private and public rehabilitation centers in Yazd Province. In this regard, one state and two private centers were randomly selected and the study samples were selected from the clients referred to the centers. Parents' priorities for participation of their children in activities of daily living were found through semi-structured interviews. In these interviews, we used Canadian occupational performance measure to evaluate the child's level of occupational performance and parents’ satisfaction in the three areas of self-care, productiveness, leisure from the parents’ perspective. In addition, the level of gross motor performance was evaluated based on the Gross Motor Function Classification System (GMFCS) at five levels. In the Iranian society, the validity of Canadian occupational performance measure for each of three areas of occupational performance has been reported to be between 9.75 and 3.75 and the reliability level for the three domains reported above 0.78. The statistical analysis of data was performed in SPSS V. 16. Descriptive statistics and odds ratio were used for analyzing the data.
    Results the children’ Mean±SD age was 8.12±4.22 years. The first priority reported by the parents was self-care. Mobility was known as the second important priority in everyday life for children. The results obtained from the statistical analysis showed no significant relationship between age and different motor levels (P≥0.05).
    Conclusion Parents reported functional priorities in similar performance aspects by all age groups and GMFCS levels in Cerebral Palsy children. The first priority was related to self-care. This reflects the desire of the parents to children’ doing self-care activities, which not only reduces care pressure, but also leads to promotion in social participation and independence in individual life. The next priority was mobility and the reason can be attributed to the fact that children with CP need mobility to manage their daily life activities
    Keywords: Canadian occupational performance measurement, Participation, Client-centered, Parents of children with Ce