فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 65، تابستان 1394)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 65، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ساناز فتحی، پروین نصیری، محمدرضا منظم اسماعیل پور، رویا مرادی، فاطمه رزاقی صفحات 1-8
    مقدمه و هدف
    منظور از این تحقیق بررسی میزان آلودگی صدا در منطقه 5 شهر تهران است. این منطقه به جهت تراکم جمعیت، همجواری منازل مسکونی با بزرگراه های متعدد، تعدد و تردد بیش از حد خودروها، حایز اهمیت است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در ماه های خرداد و تیر 1390 انجام گردید که در 61 ایستگاه طی سه نوبت در ساعات پیک ترافیک شاخص های مربوط به صدا اندازه گیری سپس داده ها وارد نرم افزار اطلاعات جغرافیایی (GIS) شد و لایه های اطلاعاتی جهت ارایه مقدار آلودگی در منطقه، تعیین پراکنش آلودگی صوتی، نقاط بحرانی، مناطق بدون آلودگی صدا و... مشخص گردید. در این بررسی از260 پرسشنامه استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین تراز معادل صدای اندازه گیری شده در منطقه 5 شهر تهران dB(A)3/72 بوده که بیشترین میزان آن در ایستگاه پل صنایع هوایی به مقدارdB(A)7/80 و کمترین مقدار در ایستگاه پارک کوهسار به میزانdB(A)9/55می باشد همچنین ماکزیمم مقادیر ترازهای معادل صدا (L10،L90) شاخص صدای ترافیک (TNI) و تراز آلودگی صداP) (LNهر کدام به ترتیب مقادیر dB(A)2/92ایستگاه دانشگاه علمی کاربردیdB(A) 3/80 ایستگاه استادیوم اتوبان تهران کرج، dB(A)2/106 ایستگاه فردوس-عقیل و dB(A)9/92 در ایستگاه دانشگاه علمی کاربردیمی باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    همان طور که نتایج تحقیق نشان می دهد در کل ایستگاه های سنجش صدا میزان تراز معادل صدای اندازه گیری شده بیش از حد استاندارد روز ایران می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، تراز معادل صدا، شاخص صدای ترافیک، تراز آلودگی صدا
  • نبی الله منصوری، شبنم عظیمی حسینی صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    صنایع نفت و گاز با توجه به کیفیت و کمیت مواد خام، بینابینی و محصولات جانبی و نهایی، هم چنین دارا بودن سه مشخصه پیچیدگی بالا، قابلیت انعطاف پایین و آسیب پذیری زیاد از دیدگاه HSE جزء صنایع بحرانی محسوب شده و بروز یک حادثه در آن می تواند از جنبه های انسانی، زیست محیطی و اقتصادی فاجعه بار باشد. هدف اصلی از این پژوهش ارزیابی کمی شرکت های گاز از لحاظ وضعیت عملکرد سیستم مدیریت HSE و رتبه بندی آن ها به کمک روش تصمیم گیری چند شاخصه بود تا بدین وسیله ضمن نمایان ساختن نکات ضعف و قوت هر یک، انگیزه لازم برای رقابت و ارتقای هر چه بیشتر سطح مدیریت HSE آن ها فراهم گردد.
    روش بررسی
    در این تحقیق ضمن بازدیدهای میدانی متعدد از واحدهای مختلف تابعه شرکت ملی گاز ایران، مشاهده فرآیندها و مصاحبه با مدیران و افراد با تجربه در زمینه HSE کلیه پارامترهای دخیل در امور ایمنی، بهداشت و محیط زیست آن ها شناسایی و طبقه بندی گردید. در گام بعدی شاخص های سختی کار در این واحدها تعیین گردید. سپس با استفاده از روش TOPSIS نسبت به وزن دهی و امتیازبندی پارامترهای مذکور اقدام گردید و در نهایت 4 شرکت عمده و مادر انتقال گاز، پالایشگاه، گاز استانی و مهندسی و توسعه که هر یک واحدهای فرآیندی متعددی را در زیرمجموعه خود دارند، ارزیابی کمی شدند.
    یافته ها
    نتایج این بررسی جامع نشان داد که شرکت های گاز استانی، مهندسی و توسعه، انتقال گاز و پالایشگاه به ترتیب حایز امتیازهای 74/0، 55/0، 40/0 و 19/0 از یک گردیدند.
    بحث و نتیجه گیری
    در این تحقیق به منظور مقایسه عملکرد شرکت های گاز 29 شاخص(23 شاخص HSE و 6 شاخص سختی کار) تدوین گردید و از روش TOPSIS (یکی از روش های تصمیم گیری چند شاخصه) به منظور رتبه بندی شرکت های مذکور استفاده گردید.
    کلیدواژگان: شاخص ایمنی، بهداشت و محیط زیست، صنعت گاز، ممیزی، روش تصمیم گیری چند شاخصه، روش TOPSIS
  • سارا میرزایی، محسن سعیدی، نادر شریعتمداری، حسین فخرایی صفحات 21-35
    زمینه و هدف
    آلودگی خاک و منابع زیرزمینی به فلزات سمی، از مهم ترین مشکلات زیست محیطی است و تهدیدی برای سلامت موجودات زنده به شمار می رود. کروم از جمله فلزات سنگین موجود در سایت های صنعتی است که به دو صورت کروم شش ظرفیتیCr(VI) به صورت سمی و با تحرک بالا و کروم سه ظرفیتیCr(III) با خاصیت جذب سطحی بالا به خاک مشاهده می شود. یکی از روش های جدید پاک سازی خاک، تلفیق روش الکتروکینتیک و استفاده از دیواره های نفوذ پذیر واکنشی (PRB) است. در این تحقیق تاثیر کنترل شرایط pH بر بهبود فرایند الکتروکینتیک در حضور دیواره نانوآهن، جهت حذف کروم(VI) از خاک رس آلوده مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    خاک رس کائولن آلوده به کروم شش ظرفیتی در غلظت 300 میلی گرم در کیلوگرم تحت شش سری آزمایش مورد تصفیه و پاکسازی قرار گرفت. آزمایشهای الکتروکینتیک برای پاکسازی خاک با آب و بافرهای کنترل کننده pHدر آند و کاتد در مقادیر pH 2 و 4 در حالات با و بدون استفاده از دیواره نانو آهن انجام گردیدند.
    نتایج
    استفاده از دیواره نانو، بازده احیای کروم(VI) را حدود 20% افزایش داد. نتایج همچنین نشان داد در pH پایین تر و شرایط اسیدی در حضور دیواره نانو آهن بازده احیای کروم(VI) تا حدود 82% افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده و مقایسه آن با نتایج تحقیقات دیگر در جداسازی کروم نشان داد استفاده از روش الکتروکینتیک و تلفیق آن با دیواره های نفوذ پذیر واکنشی و استفاده از محلول های بافر درکنترل شرایط pH در مخازن تاثیر مثبتی در افزایش بازده جداسازی کروم از خاک دارد. همچنین کنترل pH در مخازن آند و یا آند-کاتد به نحو قابل ملاحظه ای بر بازده احیای کروم موثر است.
    کلیدواژگان: الکتروکینتیک، نانو آهن، کروم شش ظرفیتی، خاک رس، کنترل pH
  • صالح محمدی *، بهمن نجفی صفحات 36-44
    زمینه و هدف

    از پارامترهای کیفی احتراق سوخت، اندیس دیزل می باشد که نشان دهنده ی درجه ی آرام سوزی و کیفیت سوخت دیزل است. یکی از روش هایی که بدون صرف هزینه و زمان زیاد می توان این پارامتر را اندازه گیری نمود استاندارد ASTM D 611 است.

    روش بررسی

    در این تحقیق از هفت نوع روغن گیاهی (ذرت، سویا، سبوس برنج، هسته انگور، زیتون، آفتابگردان و کلزا) برای تولید سوخت بیودیزل با استفاده از الکل اتانول و به روش ترنس استریفیکاسیون استفاده گردید. در راستای به دست آوردن اندیس دیزل، اندازه گیری نقطه ی آنیلین و درجه ی API لازم می باشد. اندازه گیری نقطه ی آنیلین نیز بر اساس استاندارد ASTM D 611-04 انجام شد. در این آزمایش ها از گازوییل به عنوان سوخت مبنا استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که مقادیر اندیس دیزل سوخت های بیودیزل تولید شده از ترکیبات اتیل استر اسیدهای چرب، در بازه 45-38 می باشد در حالی که سوخت گازوییل دارای اندیس دیزل 56/51 می باشد. همچنین نتایج نشان داد که چگالی سوخت های بیودیزل به مراتب بالاتر از سوخت گازوییل است که باعث کاهش درجه ی API شده است.
    نتیجه گیری و بحث: سوخت های بیودیزل حاصل از اتیل استر اسیدهای چرب از لحاظ کیفیت احتراق، اختلاف کمی در درجه آرام سوزی نسبت به سوخت گازوئیل دارند. مقادیر اندیس دیزل نمونه سوخت های بیودیزل بجز کلزا و سویا به گازوییل نزدیک است. این نتایج نشان می دهد که سوخت های اتیل استر اسیدهای چرب می تواند جایگزین مناسبی برای سوخت های فسیلی باشند.

    کلیدواژگان: بیودیزل، اتیل استر اسیدهای چرب، اندیس دیزل، درجه ی API
  • یاسر استواری، حبیب الله بیگی هرچگانی، علیرضا داودیان صفحات 45-61
    زمینه و هدف
    یکی از جنبه های مهم کیفیت آب، پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری آن است. رخداد یکی از این دو پدیده می تواند هزینه های نگهداری سامانه های ذخیره، انتقال و توزیع آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعتی را افزایش، عمر آن ها کاهش و نیزبر جنبه های بهداشتی و زیباشناختی آب موثر باشد.
    روش بررسی
    هدف اصلی از انجام این تحقیق، ارزیابی پتانسیل رسوب گذاری و خورندگی آب زیرزمینی دشت لردگان و تهیه نقشه های شاخص های خورندگی و رسوب گذاری بود. برای این منظور از داده های 32 حلقه چاه، 5 قنات و 5 چشمه واقع در دشت لردگان برای محاسبه دو شاخص لانژلیه و رایزنر استفاده شد. از روش کریجینگ برای تهیه نقشه های شاخص های پایداری استفاده شد.
    بحث و
    نتایج
    بر اساس شاخص لانژلیه 93 درصد نمونه ها پتانسیل رسوب گذاری کم تا متوسط و تنها 7 درصد نمونه ها پتانسیل رسوب گذاری شدید دارند. بر اساس شاخص رایزنر6 درصد نمونه ها دارای پتانسیل خورندگی کم تا متوسط و 38 درصد نمونه ها پتانسیل خورندگی شدید دارند. به طور کلی، به دلیل حضور سازندهای کربناتی پتانسیل رسوب گذاری آب زیرزمینی این دشت بر پتانسیل خورندگی آن غلبه دارد. بر اساس شاخص لانژلیه 76 درصد آبخوان دشت لردگان (4500 هکتار) دارای پتانسیل رسوب گذاری کم و بر اساس شاخص رایزنر 84 درصد از آبخوان دشت لردگان (5040 هکتار) پتانسیل خورندگی کم تا متوسط داشت. با توجه به این که بیشترین مساحت آبخوان دشت لردگان دارای پتانسیل رسوب گذاری کم است، لذا به نظر می رسد مشکل رسوب گذاری در مجاری و مخازن انتقال آب و سیستم های آبیاری قطره ای قابل ملاحضه نخواهد بود. این نتایج فقط برای درجه حرارت های معمولی آب صادق است.
    کلیدواژگان: شاخص لانژلیه، شاخص رایزنر، کریجینگ، پهنه بندی
  • سپیده قادری، آذرنوش رحیمی، محسن هدایتی فر، سید محمد عرب نجفی صفحات 61-71
    زمینه و هدف
    متروی تهران به عنوان یکی از پرترددترین وسایل حمل و نقل عمومی در 5 خط اصلی مشغول فعالیت می باشد و در راستای فعالیت های تعمیرات دوره ای اساسی و نیمه اساسی آن، نگهداری قطارها و... چهار پایانه (صادقیه، مهرشهر، فتح اباد و دردشت) درنظر گرفته شده است. پایانه صادقیه به عنوان یکی از بزرگترین و استراتژیک ترین پایانه های مترو در انتهای غربی خط دو مترو تهران مشغول فعالیت می باشد. این مقاله با هدف ارزیابی و مدیریت ریسک های محیط زیستی فعالیت های پایانه صادقیه با استفاده از روش EFMEA به انجام رسیده است.
    روش بررسی
    این روش، روشی کیفی است که هدف آن شناسایی و اولویت بندی جنبه های زیست محیطی است.
    یافته ها
    نتیجه این ارزیابی بیانگر این مطلب بود که 46 ریسک محیط زیستی در پایانه صادقیه مورد شناسایی قرار گرفته است و از این تعداد7/8 درصد جنبه های زیست محیطی در سطح ریسک پایین، 3/78 درصد در سطح ریسک متوسط و 13 درصد در سطح ریسک بالا قرار گرفته اند.
    بحث و نتیجه گیری
    بالاترین عدد اولویت ریسک، 150 است که مربوط به فرآیند شستشوی قطار در متروواش و مصارف بهداشتی آب در سطح پایانه است. اقدام اصلاحی پیشنهادی جهت جلوگیری از اتلاف منابع، جمع آوری و انتقال پساب حاصل از شستشو به تصفیه خانه و استفاده مجدد از آب استحصالی است. از دیگر اقدام اصلاحی پیشنهادی جهت جلوگیری از آلودگی آب های زیرزمینی، جمع اوری و انتقال فاضلاب به سیستم جمع آوری فاضلاب شهری است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مدیریت ریسک، مترو، پایانه صادقیه، EFMEA
  • مریم فلاحی، سید محمدرضا فاطمی، علی ماشینچیان، آتوسا نوری کوپایی صفحات 73-84
    مقدمه
    طی این مطالعه نسبت وزنی از ازت به فسفر که منجر به حداکثر شکوفایی و عدم شکوفایی جلبک سبز- آبی Anabaena flos- aquae می گردد، تعیین گردید. جهت تکمیل مطالعات، تاثیر غلظت های متفاوت فسفر بر میزان رشد مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    آزمایشات طی زمان 96 ساعت در شرایط آزمایشگاهی (شدت نور 350±3500 لوکس و درجه حرارت 2±25 درجه سانتی گراد)، انجام شد. تیمارهای متفاوت با نسبت های مختلف ازت به فسفر یا غلظت های مختلف فسفر(بر اساس نوع آزمایش) همراه با شاهد (محیط کشت استاندارد زایندر)، هر یک در 3 تکرار در نظر گرفته شد. در ابتدا و انتهای آزمایش تعداد رشته های جلبک آنابنا با استفاده از لام توما شمارش شد و درصد رشد محاسبه گردید.
    نتایج
    آنابنا در محلول شاهد (زایندر) با نسبت ازت به فسفر 1: 0033/0، غلظت ازت 1- μg.L 9/9 و غلظت فسفر 1- mg.L96/2 تشکیل شکوفایی داد لیکن نسبت ازت به فسفر در دامنه ی 1: 15 تا 1: 22 منجربه حداکثر شکوفایی گردید. بیشترین میزان درصد رشد در نسبت ازت به فسفر 1: 15/18 با غلظت ازت 1- mg.L 72/53 و غلظت فسفر 1- mg.L96/2 مشاهده شد و در این نسبت به 69/1486 ±84/5219 رسید. با افزایش هر چه بیشتر نسبت ازت به فسفر درصد رشد کاهش یافت. از نسبت 1:86/218به بالا شکوفایی متوقف گردید. آزمایشات مطالعه بر روی غلظت فسفر نشان داد که غلظت فسفر در محیط کشت زایندر (96/2 میلی گرم در لیتر) مناسب ترین غلظت برای شکوفایی آنابنا است.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس این نتایج هنگام وجود فسفر به میزان بهینه، آنابنا با کمک گرفتن از توانایی خود در تثبیت ازت اتمسفری قادر است در غلظت های پایین ازت تشکیل شکوفایی دهد (محلول شاهد) لیکن حضور مقادیر کافی هر دو نوترینت ازت و فسفر در نسبت ازت به فسفر پایین برای دستیابی به حداکثر شکوفایی لازم است.
    کلیدواژگان: جلبک سبز، آبی Anabaena flos، aquae، نسبت ازت به فسفر، شکوفایی جلبکی، درصدرشد، فراوانی هتروسیست
  • محمدرضا پورمجیدیان، قوام الدین زاهدی امیری، حمید جلیلوند، مهدی میردار هریجانی صفحات 85-94
    زمینه و هدف
    خشکه دارها سبب ایجاد روشنه های طبیعی در داخل توده جنگل می شوند و برای تنوع زیستی در جنگل بسیار ضروری هستند، بنابراین در اغلب بررسی ها و دخالت های جنگل شناسی بر حفظ و نگهداری از آن ها تاکید شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه با پیمایش صددرصد سطح عرصه 47 هکتاری راشستان دخالت نشده در جنگل ویسر نوشهر، از سطح روشنه های تاج پوشش حاصل از خشکه دارهای سرپای موجود در آن از لحاظ کمی و کیفی نمونه برداری شد. مجموعا 14 خشکه دار سرپا در سطح روشنه های موجود شناسایی شدند که بیشترین تعداد مورد بررسی مربوط به گونه راش بود.در این تحقیق، میزان پوسیدگی خشکه دارها در چهار کلاسه صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با توجه به شیب ملایم منطقه مورد مطالعه اغلب خشکه دارها از قطر و ارتفاع قابل توجهی برخوردارند و می تواند نشان دهنده این موضوع باشد که، اغلب درختان خشک شده دیرزیستی کامل داشته اند. همچنین گذشت زمان که با افزایش درجه پوسیدگی خشکه دارها همراه است موجب کاهش اندازه سطح روشنه می شود. بر اساس نتایج بدست آمده، ارتباط درجه پوسیدگی خشکه دار با فراوانی زادآوری در هکتار در سطح 5% معنی دار می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بیشترین میزان استقرار نهال ها در سطح روشنه خشکه دارهای با درجه پوسیدگی پیشرفته تا کامل می باشد و ارتباط بین اندازه سطح روشنه با فراوانی زادآوری استقرار یافته در سطح 5% اختلاف معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: روشنه های تاج پوشش، خشکه دار، درجه پوسیدگی، زادآوری طبیعی
  • طیبه شهبازی، سید محمد شبیری، بهمن زندی صفحات 95-104
    زمینه و هدف
    حفاظت از محیط زیست از مولفه های مهم عدالت، توسعه پایدار و شکوفایی جوامع در جهان کنونی محسوب می شود این حق و دسترسی به آن برای همه آحاد جامعه، در تعریف عدالت نیز نهفته است. زیرا تخریب آلودگی محیط زیست لطمات جبران ناپذیری را به مردم بخصوص به طبقه فقیر وارد می سازد. بحران محیط زیست ابعادی جهانی دارد. گام اول ارتقای فرهنگ عمومی حفاظت از محیط زیست نیازمند آموزش محیط زیست در همه سطوح بویژه به کودکان و نوجوانان بعنوان سفیران محیط زیستی در جامعه می باشد پژوهش حاضر تحت عنوان «بررسی نقش رسانه های ارتباط جمعی در آموزش محیط زیستی از دیدگاه دبیران مقطع راهنمایی شهرستان سرپل ذهاب» در راستای ارتقای فرهنگ عمومی حفاظت از محیط زیست در کشور انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری تحقیق، دبیران مقطع راهنمایی شهرستان سرپل ذهاب (تعداد 201 نفر) می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 100 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از آزمون آلفای کرانباخ تعیین اعتبار گردید. سپس پرسشنامه بین افراد نمونه توزیع و نظرات آنان جمع آوری گردید. سپس سوالات پرسشنامه و چهار متغیر تحقیق (تاثیر رسانه ها بر شناخت محیط زیست، آگاه سازی وقایع محیط زیستی توسط رسانه ها، تاثیر رسانه ها بر نگرش و آگاهی دانش آموزان نسبت به مسایل محیط زیست و تاثیر رسانه ها بر عملکرد و رفتار دانش آموزان نسبت به محیط زیست) با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی مطلق، نسبی و تجمعی) و آزمون ناپارامتری دو جمله ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که پاسخگویان به همه سوالات پرسشنامه در خصوص تاثیر رسانه ها ارتباط جمعی به آموزش مسایل محیط زیستی با بیش از 60 درصد (به استثناء سوال 8 پرسشنامه) (تشویق دانش آموزان نمونه محافظ محیط زیست در گسترش رفتار حفظ محیط زیست از طریق رسانه ها) مورد تایید قرار گرفت در خصوص متغیرهای تحقیق، به جز متغیر شناخت محیط زیست و متغیر نگرش مثبت که در سطح معنی داری 5%فرض صفر رد نشد و تاثیر آموزش رسانه ای بر شناخت و نگرش دانش آموزان 70%و یا کمتر از 70% است. متغیر دیگر (تاثیر آموزش رسانه ای بر آگاه سازی وقایع محیط زیستی، و تاثیر آموزش رسانه ای بر عملکرد و رفتار دانش آموزان به حفظ محیط زیست) فرض صفر در سطح معنی داری 5%رد شد و نشان داد که تاثیر آموزش رسانه ای بر این موارد با بیش از 70%موثر و تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، رسانه، رسانه ارتباط جمعی، آموزش
  • محمد خداوردیزاده، باب الله حیاتی، حسین راحلی، محمد کاوسی کلاشمی صفحات 105-116
    زمینه و هدف
    کلیسای سنت استپانوس یکی از کلیساهای معروف شمال غرب کشور واقع در حاشیه رود ارس می باشد. این کلیسا از جمله مناطق گردشگری و توریستی می باشد که به عنوان یکی از مهمترین منابع توریستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی، دارای پتانسیل ها و توانائی های زیادی بوده و لزوم توجه به این منبع از الزامات حفظ و نگهداری این منبع، چه در بعد زیست محیطی و چه در بعد توریستی می باشد. لذا مطالعه ارزش تفریحی آن می تواند در پیش بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه موثر باشد. اهداف این پژوهش تفکیک عوامل موثر بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان از کلیسای سنت استپانوس و هم چنین برآورد ارزش تفریحی کلیسای سنت استپانوس با استفاده از روش هکمن دو مرحله ای می باشد.
    روش بررسی
    داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 317 بازدیدکننده از کلیسای سنت استپانوس در سال 1387جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که متغیرهای درآمد، میزان تحصیلات، اندازه خانوار و متغیر موهومی جنسیت بر تمایل به پرداخت بازدید کنندگان و متغیرهای درآمد، اندازه خانوار، میزان تحصیلات، سن و میزان رضایت بازدید کنندگان از وضعیت امکانات رفاهی کلیسا بر میزان تمایل به پرداخت بازدید کنندگان موثر می باشند. میانگین تمایل به پرداخت هر بازدیدکننده 4800 ریال به ازای هر بازدید و ارزش تفریحی سالانه کلیسای سنت استپانوس حدود 1344 میلیون ریال برآورد گردید.
    کلیدواژگان: ارزش تفریحی، تمایل به پرداخت، کلیسای سنت استپانوس، روش هکمن دو مرحله ای
  • براتعلی خاکپور، مهدی کاظمی بی نیاز، امیر اسدی، محمد محسن رضوی صفحات 117-129
    زمینه و هدف
    پارک های شهری یکی از مهم ترین کاربری های شهری می باشند و وضعیت توزیع آنها در سطح شهرها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. منطقه سه شهرداری مشهد به لحاظ توزیع فضای سبز شهری از وضعیت مناسبی برخوردار نمی باشد به طوری که سرانه فضای سبز موجود برای هر نفر برابر با 1.7 متر مربع می باشد که این فاصله زیادی با استاندارهای محیط زیست سازمان ملل متحد دارد. این در حالی است که منطقه مورد مطالعه به لحاظ جمعیتی یکی از پرتراکم ترین مناطق شهر مشهد می باشد. هدف از این پژوهش تعیین مکان بهینه برای احداث پارک های شهری جهت کاهش کمبودهای موجود در منطقه می باشد.
    روش بررسی
    معیارهایی مورد بررسی از جمله وجود زمین های بایر، میزان فاصله از مراکز آموزشی و فرهنگی، تراکم جمعیت، دسترسی به تاسیسات شهری و شبکه ارتباطی شهر و میزان فاصله از پارک ها و فضای سبز موجود ارزش گذاری گردد، سپس با استفاده از مدل محاسبگر رستری در محیط نرم افزار ArcGIS لایه های مورد نیاز بر اساس معیار تعیین شده تهیه گردید و در ادامه به هریک از لایه های تهیه شده براساس میزان اهمیت آنها در مکان یابی فضای سبز وزن مناسبی اختصاص داد شد.
    یافته ها
    سرانه فضای سبز منطقه 1.7 متر می باشد که با توجه به سرانه پیشنهادی، 774347 متر مربع فضای سبز کمبود وجود دارد وبا توجه به تراکم بالای جمعیت در این محدوده نیازمند گسترش فضای سبز در منطقه می باشد بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تلفیق لایه های اطلاعاتی زمین های منطقه را برای انتخاب مکان های مناسب برای فضای سبز اولویت بندی شد. در نهایت زمین های اولویت بندی شده را با نقشه کاربری اراضی مورد ارزیابی قرار گرفت، که با کاربری موجود در سطح منطقه همخوانی داشت.
    کلیدواژگان: پارک شهری، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، شهر مشهد، فضای سبز شهری، مکان یابی
  • واحد کیانی، جهانگیر فقهی صفحات 131-141
    زمینه و هدف
    آگاهی از انواع پوشش سطح زمین و فعالیت های انسانی در بخش های مختلف و یا به عبارتی نوع کاربری زمین به عنوان داده های پایه برنامه ریزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به طوری که برای استفاده بهینه از منابع طبیعی در روند توسعه پایدار نیاز به شناسایی منابع اکولوژیک در کوتاه ترین زمان و کم ترین هزینه ممکن احساس می شود. هدف این مطالعه بررسی ساختار پوشش/کاربری اراضی حوزه آبخیز سفیدرود با استفاده از سنجه های بوم شناسی سیمای سرزمین بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش، نقشه پوشش/کاربری اراضی حوزه آبخیز سفیدرود با توجه به هدف مقاله با استفاده از نرم افزار 2/9 ArcGIS طبقه بندی مجدد شده و در محیط نرم افزار 3/3 ArcView لایه ها به فرمت Grid تبدیل شدند و در نهایت سنجه های مربوطه با استفاده از نرم افزار 3/3Fragstats استخراج گردیدند. سنجه های مورد استفاده در سطح کلاس (کاربری) در این پژوهش سنجه سطح کلاس، درصد مساحت، تعداد پهرو، حاشیه کل، شکل سیمای سرزمین، بزرگترین پهرو، میانگین سطح پهرو، میانگین شاخص شکل پهرو و میانگین فاصله اقلیدسی نزدیکترین همسایه بودند.
    یافته ها
    شاخص تعداد پهرو برای اندازه گیری میزان گسستگی کلاس ها به کار می رود که در این پژوهش بیش ترین تعداد پهرو و به عبارتی بیشترین گسستگی مربوط کاربری کشاورزی (691) و کمترین گسستگی مربوط به کاربری جنگل (30) بود. بالاترین میزان سنجه شکل سیمای سرزمین مربوط به کاربری مرتع (56/39) بود یعنی پهرو های کاربری مرتع پراکنده تر هستند و کمترین میزان مربوط به کاربری جنگل (78/10) بوده و در واقع پهرو های جنگل از پراکندگی کم تری برخوردار بوده اند. همچنین، بالاترین مقدار میانگین فاصله اقلیدسی نزدیکترین همسایه که میزان تکه تکه شدگی پهرو های یک کاربری را نشان می دهد مربوط به کاربری کشاورزی (32/6747 متر) بود و کم ترین مقدار آن مربوط به کاربری جنگل (32/908) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    میزان تکه تکه شدگی در کاربری کشاورزی بالاترین مقدار است لذا می توان نتیجه گرفت ارتباط آنها با مجموعه هایشان قطع شده است و مفهوم آن این است که اراضی کشاورزی نسبت به سایر طبقات یکپارچگی کمتری (تکه تکه شدگی بیشتری) داشته اند. به هر استفاده از منابع تجدید شونده باید به نحوی صورت گیرد که خللی در موازنه محیط ایجاد نکند چرا تغییر در این منابع به دلیل تغییر در ساختار سیمای سرزمین در کارکرد اکولوژیک منطقه تاثیر گذار است. با این وجود به کار گیری اصول بوم شناسی سیمای سرزمین یک ارزیابی اولیه در مقیاس سیمای سرزمین به دست می دهد که در آن، بر یافتن راهی برای ارزیابی سریع و علمی جهت استفاده از امکانات و خدمات عرضه شده توسط طبیعت در محل تاکید می شود، چون اولویت بندی هر یک از پهرو ها بر پایه کیفیت آنها استوار است؛ بنابراین پیشنهاد می شود از اصول بوم شناسی سیمای سرزمین جهت تهیه اطلاعات ساختاری- مکانی به منظور طراحی و برنامه ریزی سرزمین بهره گیری شود.
    کلیدواژگان: پوشش، کاربری اراضی، بوم شناسی سیمای سرزمین، سنجه ها، حوزه آبخیز سفیدرود
  • سودابه عبدالباقیان، عباس متین فر، شهلا جمیلی صفحات 143-151
    زمینه و هدف
    با توجه به سود سرشار ناشی از تجارت ماهی های زینتی تحقیقات بسیاری در مورد چگونگی پرورش و نگهداری آنها صورت پذیرفته است. این تحقیق به منظور بررسی شرایط بهینه رشد و بازماندگی نوزاد فرشته ماهی (Pterophyllum Scalar) و معرفی غذا و دمای مطلوب برای پرورش آن انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق تیمارهای غذایی شامل پودر خشک کرم خونی، سیست دکپسوله آرتمیا و پودر خشک کرم خونی همراه با سیست دکپسوله آرتمیا بود در سه شرایط دمایی 27، 29 و 31 درجه سانتی گراد برروی رشد و بقا نوزاد فرشته ماهی بررسی گردید. برای هر یک از جیره های سه تکرار انجام شد. بدین منظور 27 آکواریوم به ابعاد Cm 30 × 40 × 60 به تیمارها اختصاص داده شد. یک تیمار شاهد با دمای 28 درجه سانتی گراد و غذای پولکی برای گروه شاهد استفاده گردید و میزان رشد بازماندگی نوزادان فرشته ماهی طی مدت 30 روز مورد بررسی قرار گرفت. طی این مدت سایر فاکتورها شامل pH و میزان اکسیژن محلول و غیره برای همه تیمارها یکسان و مشابه بود.
    یافته ها
    حد اکثر میانگین تغییرات طول و وزن (رشد) نوزادان فرشته ماهی مربوط به تمار دمایی 31 درجه سانتیگراد و غذای سیست دکپسوله آرتمیا همراه با کرم خونی خشک پودر شته و حداقل آن مربوط به تیمار دمایی 27 درجه سانتیگراد و غذای سیست دکپسوله آرتمیا می باشد. حد اکثر میانگین درصد بازماندگی مربوط به تیمار دمایی 31 درجه سانتیگراد و غذای سیست دکپسوله آرتمیا همراه با کرم خونی خشک پودر شته با مقدار 877/0 212/81 و حداقل آن مربوط به تیمار با مقدار 0 182/38 می باشد.
    نتایج
    دمای مناسب برای رشد و بقای نوزادان این ماهی 31 درجه سانتی گراد است و با افزایش دما، وزن ماهی نیز افزایش یافته است ولی طول نوزادان در تیمارهای دمایی اختلاف معنی داری نداشت. همچنین علاوه بر دما، تنوع و نوع جیره غذایی در رشد و بازماندگی نوزادان تاثیر بسزایی دارد. دما و نوع غذا در تغییرات طول و وزن نوزادان به طور توام نیز موثر بوده است. همچنین با افزایش دما، میزان بقا نیز افزایش می یابد و در آکواریوم ها با دمای 31 درجه سانتی گراد، درصد بقا نسبت به سایر تیمارهای دمایی بیشتر بوده است. همچنین درصد بقا در دمای 28 درجه سانتی گراد کمتر از دمای 27 درجه سانتی گراد، بود که این موضوع به علت نوع تغذیه می باشد و آشکار می سازد که علاوه بر دما، نوع غذا نیز در میزان بقای نوزادان تاثیر داشته و از تعداد تلفات کاست.
    کلیدواژگان: نوزاد فرشته ماهی، کرم خونی خشک، سیست دکپسوله آرتمیا، درصد بقا
  • فرشته احمدی، حسنعلی لقایی، نیلوفر یزدخواستی صفحات 153-167
    زمینه و هدف
    مادی ها به عنوان یکی ازعناصر کلیدی ساختار فضایی شهر اصفهان محسوب می شوند و از زمان صفویان به اصفهان ویژگی های متمایزی نسبت به دیگر شهرهای ایران بخشیده اند. مادی ها به عنوان یکی از لبه های شهری فعال، بر شکل گیری و ارتقاء کیفی محلات پیرامون خود موثر بوده‍اند، و برای سال های طولانی سبب سرزندگی،خوانایی فضاهای شهری، ایجاد حس تعلق به مکان و خلق خاطره برای شهروندان می شده اند. اما امروزه متاسفانه این عناصر هویت بخش و پیونددهنده در ساختار شهر اصفهان، خصوصا در محلات تاریخی تا حدود زیادی اهمیت پیشین خود را از دست داده اند. دلایل بسیاری از جمله نبود یا کمبود آب، و در پی آن کاهش سبزینگی پیرامون مادی ها و عدم استفاده از آنها به عنوان یک فضای شهری عمومی، همچنین تاریکی و ایجاد فضاهای مخوف در اطراف جداره برخی از آنها در شب، سبب پایین آمدن احساس امنیت و نبود فعالیت های پویا در مجاورت آنها گردیده است. لذا این مقاله با هدفباززنده سازی و ارتقای کیفی لبه شهری مادی ها در اصفهان با بهره گیری از نورپردازیتدوین شده است.
    روش بررسی
    در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی سعی شده تا به منظور ارتقاء کیفی لبه مادی ها و احیای قابلیت های نهفته در آنها، ضمن بررسی وضع موجود مادی فرشادی به عنوان مطالعه موردی، به ارائه راهکارها و ضوابطی با تاکید بر چگونگی نورپردازی شبانه و نحوه بکارگیری رنگ و نور در راستای هویت بخشی به این مادی پرداخته شود که قابل تعمیم به سایر مادی ها وسایر لبه های شهری که واجد ویژگی های مشابه مادی ها هستند، نیز باشد. این امرموجب افزایش امنیت و سرزندگی در سطح محلات و ایجاد محورهای سبز،جذاب و پویا در ساعات مختلف شبانه روز در مقیاس شهر می گردد.
    یافته ها
    در نورپردازی باید به انتخاب رنگ نور، جهت تابش نور،چراغ و لامپ نوری، روش ها و حالت های نورپردازی، مکان گزینی چراغ ها در هنگام تهیه طرح توجه شود و همچنین ویژگی های فضا و عناصر مورد نورپردازی لبه های شهری و ویژگی ها و نقش های مختلف ادراکی، عملکردی، کالبدی، بصری، اجتماعی، اقتصادی هرکدام از لبه های شهری باید در نظر گرفته شود تا هریک از این نقش ها در شب و روز مطابق یکدیگر تلقی گردند و نقش هویتی و خوانایی شان حفظ گردد. این امر موجب افزایش امنیت و سرزندگی در سطح محلات و ایجاد محورهای سبز، جذاب و پویا در ساعات مختلف شبانه روز در مقیاس شهر می گردد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر طبق این پژوهش، با استفاده از تکنیک ها و روش های مختلف نورپردازی، که برگرفته از تجربیات ایران و جهان می باشد و همچنین بهره گیری از خلاقیت و مشارکت مردمی و بومی گرایی می توان به طراحی و اجرای نورپردازی مناسب مادی ها و لبه های شهری با کمک دانش ها و تکنیک های جدید و مقرون به صرفه اقتصادی، و در نظر گرفتن شرایط محلی و هویت موجود پرداخت و به پایداری زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی لبه های شهری و مادی ها در شب هنگام و روز هنگام، دست یافت که موجب گردد لبه های شهری و مادی ها به محورهای سبز و جذاب و پویا در اوقات مختلف شبانه روز و در سطح محلات و شهر، تبدیل گردند.
    کلیدواژگان: لبه شهری، مادی، ارتقای کیفیت فضایی، رنگ، نورپردازی
  • لیدا بلیلان اصل، داریوش ستارزاده صفحات 169-181
    مقدمه
    مطالعه سازماندهی فضایی عناصر معماری و شهری بافت های تاریخی اغلب شهرهای قدیمی حکایت از نظم بسیار دقیق و حساب شده ای می نماید. نظمی که در طی سالیان و بر اساس تجارب در زمینه های مختلف حاصل شده و نشان دهنده این مطلب است که بافت تاریخی در ذات خود از هماهنگی برخوردار بوده و عناصر تشکیل دهنده آن هم پیوند و مکمل یکدیگر می باشند.
    روش کار
    نیل به هدف از طریق تحلیل محتوی متون با رویکردی پدیدارشناسانه و روش تحلیل تاریخی صورت پذیرفته است.
    بحث و نتیجه گیری
    بنا بر ادعای این مقاله در محدوده های تاریخی شهرهای سنتی ایران بین عناصر مختلف، فضاهای رابطی وجود داشته اند که از جمله عوامل مهم تاثیر گذار بر سازماندهی فضایی مجموعه های معماری و شهری در گذشته، و به عبارتی عامل مهم پیوند فضایی عناصر به یکدیگر با هویتی واحد محسوب می شده اند. بنابراین هدف این مقاله شناسایی و تعیین نقش فضاهای رابط و به عبارت دیگر فضاهای بینابین، در سازماندهی و پیوند فضایی عناصر معماری و شهری شهر تبریز می باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده، فضای بینابین دربافت تاریخی تبریز به دلیل ویژگی پویایی و انعطاف پذیری بالای خود همچون غشاء سلول وظیفه دریافت، تفسیر، تغییر، تبدیل و تحول داده ها را داشته است. در حرکتی چرخشی، فضای بینابین با بهره گیری از مبانی و اصول حاکم بر روابط فضایی، بر چگونگی سازماندهی فضایی مجموعه ها در تبریز قاجاری موثر بوده و در ادامه مجموعه های سازماندهی شده از طریق ویژگی های فضایی شان، در توسعه و تکامل فضاهای بینابینی تاثیر گذار شده اند. این نتیجه بر جامعیت مفهوم فضای بینابین در مقیاس های متعدد شهری و معماری تبریز قاجاری بطور همزمان کمک نموده است.
    کلیدواژگان: فضا، فضای معماری، بینابینی، فضای بینابین، سازماندهی فضایی
|
  • Sanaz Fathi, Parvin Nassiri, Mohammad Reza Monazam Smaeilpour, Roya Moradi, Fatemeh Razaghei Pages 1-8
    Introduction
    The purpose of this study is the amount of sound pollution in the region 5 of Tehran. This area because the population density, residential neighborhood with various highway, too many traffic and transportation are important for attention.
    Material And Method
    This study was done in mordad and tir mounts in 1390 that in 61 stations on three state in peak hour traffic that sounds parameters were measured then getting into GIS software of data geograpic and layers of information to provide amount of pollution in the region, was determine disruption of sound pollution, critical point and the regions whithout sound pollution. In this study used 260 questionnaire.
    Results
    The average of Equivalent Noise level (Leq) in the the region 5 of Tehran was 72.3 dB(A) that maximum valu of Leq have been registered in station bridge to the air industry in amount of 80.7 dB(A) and the least amount registered in the station kohsar park in amount of 55.9dB(A) also maximum amount of the indexes sounds (L90, L10) Traffic Noise Index (TNI) and Level of Noise Pollution (LNP) each respective values 90 dB(A), daneshgahe elmi va carbordi station, 80.3 dB(A) Tehran- karaj highway station and 106.2dB(A) station of ferdos- aghil and 92.2 dB(A) in thedaneshgahe elmi va karbordi station respectively.
    Conclusion
    As the results show in all of the stations of measurement of noise, Equivalent NoiseLevel was measured more than the day standard level of Iran.
    Keywords: Noise pollution, Equivalent Noise level, Traffic Noise Inex, Noise pollution level
  • Nabiollah Mansouri, Shabnam Azimi Hosseini Pages 9-20
    Introduction
    Oil and gas industry with respect to the quality and quantity of raw materials, intermediate and final products, as well as having three properties of high complexity, low flexibility and high vulnerability are critical industries and occurrence of an event in aspects of human, environmental and economic can be disaster. The overall benefits of this research could be defined as assessing the HSE performance quantitatively based on the multi attributes decision making method in order to create a motivation for different gas companies to make them improve themselves.
    Material And Method
    This work started with observing the processes of the sites of 4 groups of companies in the Iran National Gas Company namely: Provincial Gas, Development & Engineering, Gas Distribution and Refinery, gathering and classifying the effective parameters on HSE management system along with hard-work parameters too. Then the data was analyzed with TOPSIS method.
    Results
    Analyzing gathered data and indexes by TOPSIS was resulted to ranking the studied companies as follow: with the final score of 0.74, 0.55, 0.40 and 0.19 from 1 respectively.
    Conclusion
    In this study to compare the performance of the gas companies, 29 indicators (23 HSE indicators, and 6 indicators of hard work) were developed and TOPSIS method were used to rank mentioned companies.
    Keywords: HSE Indicators, Gas industry, Auditing, MADM method, TOPSIS
  • Sara Mirzaie, Mohsen Saeedi, Nader Shariatmadari, Hossein Fakhraee Pages 21-35
    Introduction
    Contamination of soils by heavy metals has become an important issue in environmental problems. Chromium contamination has been found in industrial areas and occurs intwo oxidation states in soils: Cr (VI) as a toxic metal by significantly high mobility and Cr (III) as anontoxic with lower mobility compared to Cr (VI) which strongly adsorbed onto soils.
    Material And Methods
    Electrokinetic (EK) coupled with permeable reactive barriers (PRB)-particularly nano scale zero valent iron (nZVI)- is among innovative technologies of soil remediation.The effectiveness of pH controlling at EK process reservoirs, in the case of electrokinetic-nZVI barrier is investigated in the present study.
    Results
    the research showed that the reduction efficiency could be improved to 20% when nZVI barrier is used. pH value in EK-nZVI experiments was maintained at 2 and 4 in anode reservoir as well as anode-cathode reservoirs. The results revealed that in lower pH conditions, the reduction efficiency was improved up to 82%.
  • Saleh Mohamadi, Bahman Najafi Pages 36-44
    Introduction

    One of the quality parameters of combustion is Diesel index (DI) that Indicating thedegree and quality of diesel fuel. One of the methods that can be measured this parameter without spending too much time is the ASTM D 611 standard.

    Material And Methods

    In this study to produce biodiesel fuel was used ethanol and by transesterification method from seven kinds of vegetable oils (corn, soybean, rice bran, grape seed,olive, sunflower and rapeseed) method was used. In order to get the diesel index, determination ofaniline point and the API degree is required. Therefor Aniline point was evaluated by ASTM D611- 04.

    Results And Discussion

    The results showed that the values of index of diesel fuels produced form from Fatty Acid Ethyl Ester Composition are in 38-45 range. While the DI value of diesel fuel is 51.56. Also, the results presented that the low values of density of biodiesel fuels is reduced the degree of API.

    Keywords: biodiesel, Fatty Acid Ethyl Ester, Diesel index, API degree
  • Yaser Ostovari, Habib Beigi, Harchegani, Alireza Davoudian Pages 45-61
    Introduction
    An important aspect of water quality is the potential for scaling and corrosion. The occurrence of either of these two phenomena can increase maintenance costs and shorten the lifespan of the water supply and distribution systems as well as impair water hygiene and aesthetics.
    Materials And Methods
    The main goals of this study were to evaluate the potential for corrosion and/or scaling of the groundwater of the Lordegan aquifer, and to map relevant indices. For this purpose, data from 32 wells, five qanats and five springs, all located in the Lordegan plain, were used to calculate Langelier saturation and Ryznar stability indices. Kriging interpolation method was used to create maps of the stability indices.
    Results And Discussion
    Based on the Langelier index, 93 percent of samples had low to moderate potential for scaling and only 7 percent of the samples had high potential for scaling. Based on the Ryznar index, 6 percent of samples had less to moderate corrosion potential and 38 percent of the samples had a high potential for corrosion. In general, due to the presence of carbonatic geological formations, the scaling potential of this groundwater is dominant over its corrosion potential. Based on the Langelier index, 76 percent of the Lordegan aquifer area (i.e. 4500 ha) has low scaling potential and based on the Ryznar index 84 percent of the Lordegan aquifer area (i.e. 5040 ha) has low to moderate corrosion potential. Overall, scaling or corrosion in drinking water and drip irrigation systems does not seem to be a significant problem. These results, however, only pertain to normalwater temperature.
    Keywords: Langelier index, Ryznar index, Kriging, Mapping
  • Sepideh Ghaderi, Azarnoosh Rahimi, Mohsen Hedayatifar, Seyed Mohammad Arab Najafi Pages 61-71
    Introduction
    Tehran urban & suburban metro is one of the most crowded public transports that active in 5 main line and Four terminals (Sadeghieh terminal, Mehrshahr terminal, Fathabad terminaland Dardashtterminal) are considered for periodic major and semi-essential repairs activities, trains maintenance and …. Sadeghieh Terminal as a one of the largest and most strategic metro terminals is active at the western end of the Tehran Metro Line 2.The aims of this paper is assessing and managing the environmental risks of Sadeghieh terminal activities with the use of EFMEA method.
    Material And Method
    The EFMEA method is a qualitative method that aims to identify andprioritize environmental aspects.
    Results
    The evaluation results shown 46 environmental risks were identified and 8/7 % of risks with low level, 78/3% of risks with medium level and 13% of risks with high level.
    Conclusions
    The highest risk number is 150 that refer to washing trains activities and sanitary water uses in Sadeghieh terminal. The proposed corrective action to prevent water waste is collection and transport wastewater to treatment plant and reuse of produced water. Another proposed corrective action to prevent groundwater pollution is collection and transport wastewater to urban wastewater collection system.
    Keywords: assessment, Risk management, subway, terminal Sadeghieh, EFMEA
  • Maryam Fallahi, S.Mohammad Reza Fatemi, Ali Mashinchian, Atoosa Noori Koupaei Pages 73-84
    Introduction
    The aim of this study is determining the N: P ratio which causes the maximum bloom of toxic cyanobacteria: Anabaena flos- aquae of the Caspian Sea and finding the N: P ratio that eliminates its bloom. To perfect this study, the effect of different phosphorus concentrations on the growth level was also inspected.
    Material And Method
    The experiments were carried out in situ (the temperature and light intensity were kept at 25± 2 degrees centigrade and 3500± 350 lux respectively). Different N: P ratios and varying phosphorus concentrations were applied as treatments with respect to logarithmic calculations. Three replicates were considered for each treatment and one control (Zinder media). The laboratory experiments lasted 96 hours. Visual counting at the start and end of the experiments were carried out to assess the growth percentage.
    Results
    In this project, Anabaena bloomed in Zinder media (control) with 9.9 μg/lit ofnitrogen, 2.96 mg/lit of phosphorous and the 0.0033N:1P ratio. N: P ratios of 15: 1 to 22: 1 resulted in the maximum bloom of Anabaena flos- aquae. The maximum level of growth percentage was reached to 5219.84± 1486.69 in 18.15N: 1P ratio with 53.72 mg/lit of nitrogen and 2.96 mg/lit of phosphorus. The bloom ended at 218.86N: 1P. Studies on the effect of phosphorus concentration showed phosphorus concentration in Zinder media (2.96 mg/l) is the optimum value for Anabaena bloom.
    Conclusion
    The whole results indicate, although in the presence of enough phosphorusconcentration, Anabaena bloomed even with low nitrogen concentrations (9.9 μg/l in Zinder media)by fixing atmospheric nitrogen when enough phosphorus and nitrogen concentrations supplied withlow N: P ratio the maximum bloom intensity was observed.
    Keywords: Anabaena flos_aquae_N: P ratio_algal bloom_growth percentage_heterocystous frequency
  • Mohammadreza Pourmajidian, Ghavamoddin Zahedi Amiri, Hamid Jalilvand, Mahdi Mirdar Harijani Pages 85-94
    Introduction
    Dead woods cause forming natural canopy gap in forest stand and more essential for biodiversity in forests, thus most research has been on protection and existence of dead wood in forest stand.
    Material And Method
    In this research by surveying the whole of field surface of about 47 hectares from one beech stand in Noshahr veisar forest, the canopy gap size and dead woods were measured. Total 14 dead woods were known in canopy gap surface that maximum number of kind sampling related to Fagus orientalis species. For measurement of dead wood decay degree, they were classified in 4 classifications.
    Result
    Result showed according to low slope of the field, dead trees have large height and dbh that can show most dead trees were in longevity age. Also, the passing of time causes dead wood decay degree to increase and it decreases canopy gap size. According to the conclusion, correlation of dead woods decay degree with number of regeneration per hectare was significant at 5% level.Consolation: most of sampling from regeneration was measured at surface of canopy gap by dead woods with decay degree of 3&4. Moreover, in this research canopy gap size was not significant at 5% level with regeneration per hectare.
    Keywords: Canopy gap, dead wood, Decay degree, Natural regeneration
  • Tayebeh Shahbazi, Seyed Mohammad Shobiri, Bahman Zandi Pages 95-104
    IN today s world the environment preservation is considered as one of the major components of justice and stable development. the very concept and definition of justice connotes this right and access to it so far as the destruction and pollution of the environment inflicts irreparable damage on people not least the poor. The environment crisis has global dimensions. Enhancing thepublic culture of the environment preservation calls upon educating people of all walks of life,particularly adolescents as the societys bio-environmental harbingers. this research has beenundertaken in the interest of upgrading the public awareness of the environment preservation under the title of "the effect of mass media on bio-environmental education from the standpoint of secondary school teachers in the city of sar-pole zahab".the statistical society of the research comprised the secondary school teachers of the city of sar pole zahab (201 members) out of wich 100 were selected.
    Material And Method
    the means of the research was the researcher-made questionnaire assessed by way of the simple random sampling. The questionnaire was then handed out among the sample members and their responses were collected. following this the questions of the questionnaire as well as the four variables of the research(The effect of the media on realizing the environment, spreading the bio-environmental events on the part of the media, the hnfiuence of the media on the awareness and attitude of students with regard to environment, the hnfluence of the media on the behavior and activities of students as regards the environment were analyzed by means of descriptive statistics (absolute, relative and accumulative frequencies) and non-parametric binomial test.
    Result
    the findings hmplied that answering all the questions on the effect of the mass media on extending the public awareness of the bio-environmental concerns(the eighth question of the questionnaire concerning the encouraging and rewarding the exemplary environment preservingstudents)was approved with over% 60 with respect to the variables of the research, except thevariables understanding the environment and positive attitude at the significance level of 5%,the zeroh hypothesis was not rejected and the effect of the media education on the awareness and attitude of students was approved at 70% or less. Considering the other variables (The effect of media education on spreading the bio-environmental events, the effect of media education on the behavior and activities of students concerning the environmental preservation), the zeroth hypothesis was rejected at the significance of 5%showing that the effect of media education on these cases is effective with more than 70%.
    Keywords: Environment, Media, Communications Medias, Education
  • Mohammad Khodaverdizadeh, Babollah Hayati, Hossein Raheli, Mohammad Kavoosi Kalashami Pages 105-116
    Saint Stephanus church is one of the famous churches of North-West of Iran located in boarder ofAras River. Mentioned place is one the tourism and promenade zone in East Azerbaijan province that has incredible potential and capacities due to its environmental perspective and recreational aspect. So, investigating recreational value of this place could be useful in predicting needs, removing scarcities and development of tourism industry in East Azerbaijan province. The main characteristic of present study was separating effective parameters for existence of recreational value and wtp levels by applying two stages Heckman approach. Requested data set were obtained by completing questionnaires and interviewing with 317 individuals who visit mentioned church in 2008. Results revealed that variables include revenues, education, family size and dummy variable of sex were effective on existing of wtp and variables such as revenues, family size, education, age and dummy variable of satisfying with welfare facilities were dominant on wtp level. Mean wtp for each visitor acquired 4800 RLs per year and annual recreational value of Saint Stephanos church was 1344 million RLs.
    Keywords: Recreational value, Saint Stephanus church, two stages Heckman approach, Willingness to Pay
  • Baratali Khakpor, Mahdi Kazemi Biniaz, Amir Asadi, Mohammad Mohsen Razavi Pages 117-129
    City parks are one of the most important urban land use and states of their distribution in city has high important in city. Zone 3 of municipal Mashhad in terms of city green space has no appropriate status so that green space per capita is 1.7 that it is away from united nation standardsand also this district in comparison to Mashhad (with 9.8 per capita) shows low proportion while the district under study in terms of population is one of the most density of Mashhad districts cityparks in order to reduction and diminish shortage and deficiencies in this district.
    Material And Method
    For achieve this aim the lands of district must be valued based on criterions such as gray land, distance from educational and cultural institution, population density. Access to city infrastructure and city arteries and distance from parks and green space, than by using raster calculator model at Arc Gis. the required layers have provide and than have allocated a appropriate Weight to every layer upon their in locating green space.
    Results
    the 3rd zone Green space per capita is 1.7 meters, That demonstrate 774,347 square meters lack comparing with standard percapita. Considering high population density of this area, new green spaces are needed.
    Conclusion
    and
    Discussion
    Base on results of combing the information layer land of district for choosing the best place for making green space, have prioritized. finally, the prioritized land compared with land use map that had consistent with present land use.
    Keywords: City Park, GIS. City of Mashhad, city green space, locating
  • Vahed Kiyani, Jahangir Feghhi Pages 131-141
    Introduction
    Awareness of the types of land cover and human activities as a data base of planning is important, which for optimum use of natural resources in sustainable development way to aware of ecological resources in limited time and minimum cost needed. The aim of this study has been Investigation of Cover/Land Use Structure of Sefidrood Watershed by Landscape Ecology Metrics.
    Material And Method
    In this study cover/land use maps of watershed with the goal Sefidrood paper using Arc GIS 9.2 software maps the desired category and eventually became relevant measures using software Fragstat 3.3 were extracted. Measures used in the grade level (the user) in this study measures grade level, percentage area, the number of spots, total margin, shape, Land, the largest spots, the average level of spot, average spot shape index and mean nearest neighbor distances were Euclidean.
    Results
    Index numbers to measure tear stains classes used in this study, the largest number of spots and tear, ie the most agriculture-related classes (691) and the lowest dissociation related to the forest class (30), respectively. The highest rating land to grassland class (39/56) had the spots are more dispersed than classes and the lowest to the forest class (10/78) and in the forest of stain less dispersion of have. The highest mean Euclidean nearest neighbor distance of the amount of disruption pieces spots shows a class related to the agricultural class (6747/32 m) and the lowest value was to the forest class (908/32).
    Conclusion
    User disruption in agriculture is the highest amount of fragmentation can therefore be concluded their relationship with their collection has been discontinued and the notion that this is agricultural land have less integrity (fragmented more disruption) than other classes. The use of renewable resources should be a way that do not cause disturbs the balance of the environment, becuse the change in resources due to changes in ecological structure and function of Landscape is impressive in the area. However, applying principles of landscape ecology gives an initial assessment in the landcape ecological scale that on the way for rapid assessment and scientific use and emphasized services of the nature, The prioritization each of the pathes is based on their quality. So suggested utilization princpel of landscape ecology to provide structural information to design and landuse planning.
    Keywords: Cover, Land use, Landscape ecology, Metrics, Sefidrood Watershed
  • Soodabeh Abdolbaghian, Abass Matinfar, Shahla Jamili Pages 143-151
    Introduction
    Considering the abundant profit of business of ornamental fishes, research has done about their Culture and Preservation this Study done for Survey of Suitable position of growth, Survival and introduction of Proper diet and temperature for Culture of Angel fish fry (Pterophyllum Scalar).
    Material And Method
    In this study, Food treatments include dry blood worm, Artemia decapsulated cyst and dry blood worm in addition to, Artemia decapsulated cyst. Three temperature at 27, 29 and 31 degree of centigrade were considered with nine repetition andThus 27 aquariums with 60 × 40 × 30 centimeter dimension were allocated for these treatment and a treatment with pollaki food and 28 degree of centigrade was used for the observing group. Then degree of growth and survival of Angel fry was studied in 30 days.
    Results
    The maximum Variation of length and weigh the treatment with and decopsulated artemia cysts in oddition to, dry blood worm and the least one was the treatment with and Artemia decopsulated Cysts. The Maximum mean of Survival Percentage Belongs to temperature treatment and decapsulated Artemia Cyst in addition to dry blood warm resulting in81/212 0/877 and the minimum belogs to observant treatment which is 38/182 0.
    Keywords: Angel fry, dry blood worm, Artemia decapsulated cyst, survival rate
  • Fereshte Ahmadi, Hasanali Laghaii, Niloofar Yazdkhasti Pages 153-167
    Introduction
    Creeks are considered one of the key elements of spatial structure of the city Isfahan and since Safavid era, they have given Isfahan a distinctive feature, making it different from other Iranian cities. Creeks, as one of the active urban edges, have influenced the formation and quality improvement of surrounding neighborhoods and for years they have created freshness, increased the readability of urban spaces (finding directions and addresses), and created memories and a sense of belonging to a place. In today’s time, however, these identifying elements of city structure have lost their previous importance to a large degree, especially in historical neighborhoods. Several factors including shortage or lack of water, and consequently the decrease of green areas around the creeks and not using them as a public urban space, darkness and frightening areas near the walls of some creeks at night time have decreased the sense ofsecurity and reduced dynamic activities around the creeks. Therefore, the present research study aims at revitalization and quality improvement of urban edges of creeks in Isfahan through lighting.
    Material And Method
    Using descriptive-analytical method, the present study has aimed at investigating the present conditions of Farshadi creek as a case study to propose strategies and measures for nighttime lighting and using color and light to give identity to the creek. These measures are extendable and can be used for other creeks and urban edges with similar features. As a result, the level of security will increase and life and activity will come back to neighborhoods at night and daytime.
    Results
    In lighting, especial attention should be paid to the color of light, the direction of light, LED lamp, methods and modes of lighting, and locating lamps. In addition, special features and different perceptive, functional, physical, visual, social and economic characteristics and roles of each urban edge should be taken into account in order to preserve the identity, roles and functions. By doing so, security and freshness will increase in neighborhoods and the city will be active, attractive and green at any time of day and night.
    Conclusion
    Based on the present study, through using different lighting techniques and methods obtained by the experiences of the world and Iran, as well as through using the creativity and participation of the public and natives, appropriate lighting for creeks and urban edges can be designed and applied with the help of modern and economic techniques and knowledge. As a result, environmental, social, and economic sustainability of urban edges and creeks at nighttime and daytime can be achieved and activities, attraction and greenness of the city and neighborhoods can be preserved.
    Keywords: urban edge, creek, spatial quality, color, lighting
  • Lida Balilan Asl, Dariush Sattarzadeh Pages 169-181
    Introduction
    One of the major problems in the fabric of most cities in the world, is the crisis in the identity of urban and architecture. The physical display of the identify crisis in the cities is the spatial separation of the architectural and urban elements, in the particular and whole scales. As to the claim of this paper, an ignorance of the connective and in-between spaces is an important and impressive factor in the physical identity crisis of the historical fabrics.
    Material And Method
    To obtain the mentioned objectives and to prove the hypothesis of the research, a phenomenological approach and historical analysis method are used to analyze the content of the texts.
    Result and Discussion
    The obtained results suggest that the in-between space due to its constructive objectives takes on an equivocal nature. It becomes both the process and the product. Thus, it contributes to the formation process in order that a unified whole should emerge; it also helps simultaneously the concepts be classified and take orientation. Therefore, in a rotational movement the in-between space influences the spatial organization through its impact on the basics and principles. On the other hand, through its spatial features such as space relations, the spatial organization is influential in the development and evolution of the in-between spaces. The result emphasizes on the comprehensibility of the in-between spaces in the various urban and architectural scales, and consequently it puts emphasis on the significance of the in-between spaces as the major factors in the spatial organization.
    Keywords: Space, Architectural Space, In, Between, In, Between Spaces, Spatial Organization