فهرست مطالب

نشریه مطالعات رسانه های نوین
سال یکم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی خانیکی* صفحات 3-27
    مقاله پیش رو مروری بر سیر تحول مفهوم ارتباطات در ایران بر پایه آموزش های جدید دانشگاهی دارد. مطالعات نخستین در این حوزه، بر دو واژه «وسایل ارتباط جمعی» و «رسانه» مبتنی است که واژه نخست، مورد تاکید مرحوم دکتر معتمدنژاد و واژه دوم، مورد تاکید روانشاد دکتر مجید تهرانیان بود. این تمایز در نامگذاری تنها از اختلاف بر سر دامنه سخت افزارها و فناوری های ارتباطی نشئت نمی گیرد، بلکه ناظر بر وجوه اجتماعی زبان ومعنا یافتن واژگان در این حوزه نیز هست؛ چنانکه بر واژه «رسانه» در این میان معانی جدیدی بار شد که پیش از این، در زبان فارسی به چشم نمی خورد. مقاله با مطالعه تاریخی و با روش اسنادی روند پیدایش و تحول این مفاهیم را از میان آثار و نوشته های معتمدنژاد و تهرانیان که هر دو نقش موسس در آموزش و پژوهش ارتباطات در ایران دارند، واکاویده و به اعتبار تاسیس دانشکده علوم ارتباطات و راه اندازی فصلنامه «مطالعات رسانه های نوین»، انتظار های جدید از دانش ارتباطات و رسانه های نوین را مطرح کرده است. نویسنده در این مقاله بر اساس مطالعه ای تاریخی و تطبیقی نتیجه می گیرد که در «مطالعات رسانه های نوین باید هر دو وجه سخت افزاری و نرم افزاری تحولات جدید را در تمامی سطوح رسانه ای و ارتباطی مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: ارتباطات، رسانه، رسانه های نوین
  • محمد امین قانعی راد، علی جنادله* صفحات 29-68
    پیدایش اینترنت به عنوان یک تکنولوژی نوین ارتباطی، مباحث مهم و متفاوتی را در خصوص نسبت این تکنولوژی با حوزه عمومی به همراه داشته است. در این مقاله سعی شد بر مبنای حوزه عمومی مورد نظر هابرماس، با طرح چهار سوال اساسی در خصوص امکان یا امتناع شکل گیری حوزه عمومی در فضای مجازی با روش مرور سیستماتیک به مطالعه دیدگاه های مطرح شده در این زمینه پرداخته شود. براساس این مطالعه، در مجموع سه دیدگاه امکان، امتناع و مشروط بودن شکل گیری حوزه عمومی مجازی را می توان از هم متمایز کرد. برآیند این سه دیدگاه این است که با وجود برخی ظرفیت های فضای مجازی برای شکل گیری حوزه عمومی، همچنان چالش های مهمی از جمله شکاف دیجیتال، قطبی بودن و چندپاره گی در فضای مجازی، ناشناس بودن، و در نهایت سست شدن پیوندهای اجتماعی واقعی وجود دارد. همچنین مطالعه دقیق تر نسبت فضای مجازی با حوزه عمومی نیازمند اجتناب از جبرگرایی تکنولوژیک و در نظر گرفتن زمینه نهادی و اجتماعی و مطالعه مقایسه ای در زمینه های اجتماعی و نهادی مختلف است.
    کلیدواژگان: حوزه عمومی، فضای مجازی، شکاف دیجیتال، قطبی
  • عبدالله بیچرانلو، حامد طالبیان *، سارا زندوکیلی صفحات 70-96
    این مطالعه با هدف فهم مقوله ها و عوامل مرتبط با بازنمایی حریم خصوصی در میان کاربران فیس بوک و پیامدهای فرهنگی آن تدارک دیده شده است. برای رسیدن به این هدف، نخست پنداشت های فرهنگی و معنایی کاربران درباره مفهوم حریم خصوصی شناسایی شده است تا بنیانی برای مطالعه الگوهای فرهنگی بازنمایی یا پنهان سازی و حفاظت از حریم خصوصی در میان کاربران فراهم کند.
    متناسب با هدف فهم الگوهای فرهنگی، از روش مردم نگاری مجازی استفاده شده است. در خلال کار میدانی، با 21 کاربر فعال فیس بوک در فواصل مختلف مصاحبه های مردم نگارانه آنلاین و آفلاین صورت گرفته و مستندات مجازی مختلف مطالعه شده است.
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که محوری ترین مقوله در این زمینه تعاریف متکثر فرهنگی کاربران از مفهوم حریم خصوصی است که از دو عامل هویتی و به هم پیوسته میل به بازنمایی و میل به پنهان کردن و مترادف های آن در تعامل اجتماعی با دیگران یعنی میل تماشاباره و میل بازبینانه پیروی می کند.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، بازنمایی، هویت، مردم نگاری، فیس بوک
  • محمد رضایی، محمدعلی خلیلی اردکانی، بهرنگ ضابطیان* صفحات 98-125
    این مقاله بر آن است تا ساخت خود زنانه در فیس بوک را مورد بررسی قرار دهد. برای نیل به این هدف، پروفایل فیس بوک 20 کاربر حرفه ای را به روش تحلیل محتوی کیفی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که از میان دو رویکرد خوش بینانه و بدبینانه به حضور زنان در فیس بوک، رویکرد خوش بینانه تایید می شود. بدین معنا که زنان کاربر حرفه ای در بخش های مختلف پروفایل فیس بوک شان مانند پست های روی وال، عکس پروفایل ، تنظیمات خصوصی، اسم پروفایل، کامنت ها، دوستان و گروه ها، برخلاف کلیشه های جنسیتی رایج که زنان را احساساتی، مطیع، منفعل، وابسته و جذاب نشان می دهد، به شیوه های مختلف، خود را فعال، مستقل، قدرتمند و منتقد شرایط اجتماعی موجود، نشان داده اند. بنابراین در فیس بوک، تاحدودی شاهد شکسته شدن مرزهای جنسیتی دوتایی هستیم.
    کلیدواژگان: فیس بوک، خود زنانه، کلیشه های جنسیتی، آشفتگی جنسیتی
  • اعظم راودراد، مهسا بدری* صفحات 128-159
    در این پژوهش ساختار روایی انیمیشن ها و بازی های رایانه ای معادل آن ها به منظور شناخت چگونگی ارتباط این دو ساختار با یکدیگر، مورد مقایسه قرار گرفته اند. در این تحقیق ترکیبی از نظریات کلود لوی-استروس و ولادیمیر پراپ به عنوان تکیه گاه نظری تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. پیش از هر چیز با تکیه بر نظریه کلود لوی- استروس ساختارمندی روایت ها پیش فرض قرار داده شده که بر اساس آن، ساختار روایت ها، معناهای خاصی را برای حل نمادین تناقضات تولید می کنند. تحلیل همنشینی و مطالعه نحوه چینش عناصر درون ساختار روایت، با تکیه بر روایت شناسی پراپ صورت گرفت و تحلیل جانشینی به منظور تعیین چیستی معنای متن، با تکیه بر تقابل های دوجزئی لوی-استروس، صورت گرفت.
    روش شناسی تحقیق حاضر مبتنی بر مطالعه ساختارمند متن صورت گرفت که در این راستا، روشی که ولادیمیر پراپ در روایت شناسی به کار بسته است، راهنمای عمل قرار گرفته است.
    این تحقیق نشان می دهد که ساختار روایی بازی های رایانه ای با ایجاد تغییراتی در ساختار روایی انیمیشن ها ، الگوی روایی آن را که مبتنی بر قضاوتی ارزشی است، به الگویی مبتنی بر وظایف ارزشی تغییر می دهد. بر این اساس شیوه و روشی برای زندگی در انیمیشن ها مورد قضاوت ارزشی مثبت قرار گرفته و به عنوان راه حلی نمادین میان خوب و بد ارائه می گردد. این شیوه و روش در بازی های رایانه ای معادل آن انیمیشن ها، به عنوان وظایفی ارزشی بر دوش بازیکن قرار می گیرند که عاملی برای ایجاد پایبندی به معنای روایت انیمیشن ها است.
    کلیدواژگان: انیمیشن، بازی های رایانه ای، تحلیل ساختاری متن، تقابل های دوجزئی
  • مهدخت بروجردی علوی، حسن بهروز خانیکی* صفحات 162-194
    پژوهش حاضر با هدف «شناخت ساختار و محتوای پیام های فرهنگی سایت دانشگاه علامه طباطبائی» انجام شده است. پرسش اساسی در این پژوهش این است که ویژگی های ساختاری و محتوایی مطالب و پیام های فرهنگی نوشتاری و دیداری منتشر شده در سایت دانشگاه علامه طباطبائی چگونه است؟ برای رسیدن به این پاسخ از روش تحلیل محتوای کمی استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه مطالب و پیام های فرهنگی نوشتاری و دیداری ارائه شده بر روی سایت دانشگاه علامه طباطبائی در شش ماهه دوم سال 1393 است. در این پژوهش نمونه گیری صورت نگرفته و جامعه آماری کل شماری شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بیشترین مطالب فرهنگی در ماه آذر بر روی سایت قرار گرفته شده و به وسیله عکس برجسته سازی شده است. عکس ها بیشتر خبری و کمتر آرشیوی است که حاکی از فعالیت دست اندرکاران و به روز بودن سایت است. طراحی گرافیکی در پوسترهای اطلاع رسان از اهمیت بالایی برخوردار است. خبرساز اصلی سایت، معاونت فرهنگی و سپس دانشجویان هستند. از رئیس دانشگاه، رئیس دانشکده ها و مسئول نهاد رهبری بسیار کم، خبر کار شده است و این امر مبین آن است که سایت شخصیت محور نیست، بلکه ارزش های خبری، محور انتخاب مطالب فرهنگی قرار گرفته اند. در این سایت، به پیام های ملی همانند پیام های مذهبی اهمیت داده شده است. همچنین می توان نتیجه گرفت که بخش اصلی سایت دانشگاه بیشتر به مسائل فرهنگی و اطلاع رسانی می پردازد و رسالت اصلی خود را انجام می دهد و کمتر به حواشی می پردازد. بیشترین حجم پیام ها بر اساس نظریه سیستم های متاخر پارسونز از خرده نظام الگوی پنهان حفظ نظم و مدیریت تنش که به نیاز جامعه به هدایت و جهت گیری اشاره دارد، تبعیت می کند. برجسته سازی یکی از مهم ترین نظریه های ارتباطی است که پیام های فرهنگی در سایت دانشگاه بر اساس آن تنظیم و ارائه شده است. محتوای پیام های فرهنگی با توجه به مخاطبان خاص، بیشتر به مسائل دانشجویی و فعالیت های فرهنگی دانشجویی پرداخته شده است و همچنین بر اطلاع رسانی و ارائه گزارش فعالیت های فرهنگی و پرداختن به مناسبت های ملی و مذهبی با ارائه آیات و روایات در محتوای پیام ها تاکید شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، پیام، پیام های فرهنگی، سایت دانشگاه علامه طباطبائی
|
  • Hadi Khaniki * Pages 3-27
    This article is a review of the trajectory of the concept of communication through academic teachings in Iran. First studies in this field were based on the two terms of “mass communication means” and “media”. The first was accepted by late Dr. Motamed-Nezhad and the latter was accepted by late Dr. Majid Tehranian. This difference in the choosing of the words did not come solely from a difference on the hardware and the communication technologies; it’s also related to social aspects of language and the way terms are filled with meanings. The word equivalent to “media” in Farsi was filled with meanings that didn’t exist in Farsi before. The study uses the related history and documents to explore the evolution of the concepts through the works of Motamed-Nezhad and Tehranian who were both the founders of communication studies in Iran. Referring to the foundation of the Faculty of Communication Sciences and the launch of the quarterly journal of “New Media Studies”, I will discuss the new expectation from the science of communication and the new media. I will do a comparative historical work to argue that in the study of new media, both hardware and software evolutions in the field of media and communication should be considered.
    Keywords: Communication, media, new media
  • Mohammad Amin Ghaneirad, Ali Janadleh* Pages 29-68
    The development of the Internet as a modern communication technology has raised new, important and different issues regarding the relation between this technology and the public sphere. In this paper, based on Habermaus’s theory, we have proposed four fundamental questions about the possibility and impossibility of development of the public sphere in the cyberspace in order to prepare a systematic review of the proposed theories. Based on the results of the study, it is possible to distinguish three different views toward the development of virtual public sphere: possibility, impossibility, and conditional nature of the formation of the virtual public sphere. The resultant of these three views is that despite the capacity of the cyberspace for the development of virtual public sphere, there are still important challenges such as the digital divide, polarization, cyberspace fragmentation, anonymity, and loosening of the real social ties. In addition, closer study of the relation between cyberspace and public sphere requires us to avoid technological determinism, and consider the institutional and social contexts and perform comparative studies on different social and institutional contexts
    Keywords: public sphere, cyberspace, digital divide, polarization, interactivity
  • Abdollah Bicharanlou, Hamed Talebian*, Sarah Zandevakili Pages 70-96
    This study attempted to understand the features and factors associated with representation of privacy among the Facebook users and its cultural consequences. To achieve this goal, first, we studied the cultural and semantic perceptions of the users about the concept of privacy in order to provide a basis for the study of representation, concealment and protection of privacy among the users. In order to understand cultural patterns, we used virtual ethnography. Through the fieldwork we performed online and offline ethnographical interviews with 21 active Facebook users in different intervals. The findings of this study indicated a core feature to be the diversity of the cultural definitions of the users of the concept of privacy. It is based on two factors of “tendency to represent” and “tendency to hide”. The synonyms of these concepts in social interactions are “tendency to view” and “tendency to review”.
    Keywords: Privacy, Representation, Identity, Ethnography, Facebook
  • Mohammad Rezaei, Mohammad Ali Khalili Ardakani, Behrang Zabetian* Pages 98-125
    In this paper, we have tried to investigate the construction process of the feminine self on Facebook. In this regard, using Qualitative Content Analysis method, we have checked out Facebook profiles of 20 professional users. The results indicate optimistic approach toward the presence of women on Facebook. In other words, while traditional gender stereotypes assume women to be emotional, obedient, passive, dependent, and attractive, female professional users have presented themselves as active, independent, powerful, and critical of existing social conditions in different parts of their Facebook profile such as posts on the wall, profile photos, privacy settings, profile names, comments, friends, and groups. So, to some extent we can see breaks in the boundaries of binary-gender on Facebook.
    Keywords: Facebook, feminine self, stereotypes, gender
  • Azam Ravadrad, Mahsa Badri * Pages 128-159
    In this study we have compared narrative structure of Disney animations and their respective computer-games as their by-products. The purpose of this research is to identify how the meanings created by these two structures related to each other.
    In this study, we used Vladimir Propp's and Lévi-Strauss's approaches. Based on Lévi-Strauss's views, narratives have a structure which creates special meanings to resolve conflicts symbolically. Vladimir Propp's narratology was used in performing a syntagmatic analysis and the study of the way Ingredients were combined in the narrative structure. Using Lévi-Strauss's binary oppositions we did a paradigmatic analysis in order to determine the meaning made by the narrative structures.
    The methodology of this study is based on a structured study of the text which was done using Propp's method of narratology. The results show that the narrative structure of the animations which is based on value-based judgment changes to value-based responsibilities in the games. In the animations, a way of living is judged to be positive and a symbolic solution for the conflict between good and evil. In the respective video games, this way of living becomes the responsibility of the players. In fact the narrative structure of the games makes the players adhere to the values introduced in the animations.
    Keywords: animation, computer game, context structural analysis, Motivation, binary oppositions
  • Mahdokht Boroojerdi Alavi, Hasan Behrouz Khaniki * Pages 162-194
    This study intends to explore the structure and content of the cultural messages on the website of Allameh Tabatabai University. As the main question of the research, we are looking for the content and structural characteristics of the textual or visual messages posted on the website. We used quantitative content analysis for this goal. The statistical population includes all of the textual and visual messages posted on the website throughout the second 6 months of the year 1393. We did not use sampling in this research and studied the whole population. The results show that the most number of messages were posted in the month of Azar and they were highlighted with pictures. More frequently the pictures are journalistic photos and they are less frequently archive photos. This indicates the activeness of the staff of the website and the fact that the website is kept updated. Graphic designs have been important in informative posters. The cultural deputy and then the students have made the most headlines. Only few stories have covered news on the dean of the university and the head of the Leader’s Office. This shows that the website does not revolve around individuals and the stories are chosen based on their news values. National as well as religious messages have been taken seriously. The main part of the website has been dealing with news and cultural stories. So it can be concluded that it has focused on its central duties and hasn’t gotten involved with trivial issues. Based on the theory of Telic Systems by Parsons, the majority of the messages follow the model of hidden system of organizing and controlling tensions. Among the communication theories, agenda setting is the theory based on which most of the cultural messages have been written. Since the audiences are mostly students, most messages deal with student affairs and cultural activities of the students. Also the messages include informative materials, reports on cultural activities, national and religious occasions and they include Quran verses and religious quotes and stories.
    Keywords: culture, message, cultural messages, Allameh Tabatabai Website