فهرست مطالب

مطالعات رسانه های نوین - سال دوم شماره 6 (تابستان 1395)

نشریه مطالعات رسانه های نوین
سال دوم شماره 6 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریده حسین ثابت*، زهرا جهانگرد، عبدالله معتمدی صفحات 1-25
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی، سبک های دلبستگی و همبستگی خانوادگی با استفاده از فیس بوک در کاربران انجام شد. شرکت کنندگان پژوهش را دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان شهر تهران تشکیل دادند (204 نفر کاربر، 103 نفر غیر کاربر). از آن ها خواسته شد که مقیاس هوش هیجانی برادبری و گریوز، مقیاس سبک های دلبستگی هازان و شیور و پرسشنامه انسجام خانواده رضویه و سامانی و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام و برای بررسی برازش کلی مدل آزمون هوسمر و لمشو استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که:1) از بین متغیرهای پیش بین، متغیرهای انسجام خانواده و هوش هیجانی توانستند به طور مستقل و معناداری کاربر و غیر کاربر بودن افراد را پیش بینی نمایند، 2) بین انسجام خانواده و میزان استفاده از فیس بوک همبستگی منفی معناداری وجود دارد، 3) بین زیرمقیاس های هوش هیجانی و نمره کل آن و میزان استفاده از فیس بوک همبستگی منفی معناداری وجود دارد، 4) همبستگی معناداری بین سبک های دلبستگی با میزان استفاده از فیس بوک وجود ندارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که افرادی که دارای هوش هیجانی پایین و انسجام خانوادگی کمتر هستند بیشتر به سمت استفاده از فیس بوک گرایش پیدا می کنند و بین استفاده از فیس بوک و سبک های دلبستگی رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فیس بوک، هوش هیجانی، انسجام خانواده، سبک دلبستگی
  • احمد سادات* صفحات 26-58
    با شروع تحولات انقلابی در منطقه، رسانه های جدید با رشدی شتابان در اطلاع رسانی، ساماندهی و بسیج توده ای در سطح منطقه ای و فرا منطقه ای، نقش بسزایی ایفا کردند؛ هدف از پژوهش حاضر، پاسخ به این پرسش است که با توجه به ارتقای جایگاه رسانه های جدید در تحولات اخیر منطقه غرب آسیا، آیا کانال العالم توانسته است از قابلیت های شبکه اجتماعی فیس بوک به منظور کسب اعتماد، جلب رضایت و جذب و ارتقای سطح ارتباط با مخاطبان عرب زبان خود استفاده نماید. این پژوهش با استفاده از روش های کمی و «تحلیل محتوا » و بهره گیری از نظریه «استفاده و رضامندی» صورت گرفته است.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که کانال تلویزیونی العالم برای کسب اعتماد و خشنودی مخاطبان خود، از ابزارهای متفاوت و متناسب با آن استفاده کرده است؛ چرا که مهم ترین روش برای خشنودی مخاطبان، توجه و اهمیت دادن به سلیقه ها و نیازمندی های مخاطبان با در نظر گرفتن تنوع آن هاست که این شبکه با لحاظ کردن شاخص های اصلی سرگرمی، اطلاع و آگاهی، استفاده اجتماعی و کسب هویت شخصی، نسبت به ایجاد 17 صفحه متنوع، متناسب با گرایش های دینی، مذهبی، ملی، قومی، جنسیت و سطوح سنی و... فضای مناسبی برای مخاطبانش اقدام نموده است.
    کلیدواژگان: تعامل، تلویزیون، شبکه های اجتماعی، کانال العالم، فیسبوک، مخاطبان
  • عبدالله بیچرانلو * صفحات 59-92
    مسئله اصلی پژوهش پیش رو این است که در میدان رقابت تلویزیون های ماهواره ای با شبکه های تلویزیونی داخلی، بخشی از مخاطبان ایرانی، از تلویزیون های داخلی روگردان شده و به رقیب رو آورده اند. ازاین رو، به مطالعه ویژگی های برنامه ها و شیوه های تعامل مهم ترین شبکه های تلویزیونی ماهواره ای فارسی زبان سرگرمی محور با مخاطبان- که منجر به توفیق نسبی آن ها در جذب مخاطب شده - پرداخته شده است تا علل این توفیق، واکاوی شود. با در نظر گرفتن مسئله پژوهش، این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که مهم ترین شبکه های تلویزیونی ماهواره ای فارسی زبان سرگرمی محور از چه روش هایی برای جذب مخاطب بهره می گیرند؟
    در این تحقیق با مشاهده پیوسته شبکه های تلویزیونی ماهواره ای در مدت اجرای تحقیق (حدود یک سال)، ضبط و تحلیل محتوای کیفی آن ها، توصیفی از وضع موجود این شبکه ها و رویکردهایی که در قبال مخاطبان خود اتخاذ کرده اند، ارائه شده است. با استفاده از تحلیل محتوای کیفی (تحلیل کنداکتور، موسیقی، وله ها، آنونس ها، تعامل مجریان با مخاطبان، موضوع و محتوای برنامه های ترکیبی، و...)، برنامه های سه شبکه تلویزیونی ماهواره ای که در دوره اجرای این مطالعه، از پرمخاطب ترین شبکه ها بوده اند یعنی شبکه های «من و تو 1»، «جم[1]» و «تری ای فمیلی[2]»، مطالعه و درباره شیوه های گوناگون جذب مخاطب در این شبکه ها یا دلایل اقبال به برنامه های آن ها تامل شد. این شبکه ها با روش های متعددی برای جلب مخاطبان تلاش کرده اند که مهم ترین آن ها عبارتند از: 1. تمرکز بر سرگرمی 2. بهره گیری از زیبایی های ساختاری 3. تمرکز بر حضور پررنگ زنان در برنامه ها 4. تمرکز بر حل مسائل و پاسخگویی به نیازهای مخاطبان 5. تمرکز بر فرهنگ و تولیدات هنری عامه پسند 6. مدیریت کنداکتور (برنامه ریزی پخش) مناسب.
    کلیدواژگان: تلویزیون، شبکه ماهواره ای، سرگرمی محور، مخاطب
  • مصطفی صالحی، حمید عبداللهیان *، علیرضا اسحاق پور صفحات 93-120
    در این پژوهش درصدد هستیم تا وزن ویژگی های مختلف هوموفیلی ازجمله: جنسیت، مقطع تحصیلی، رشته تحصیلی، سال ورود به دانشگاه، شهرستان محل سکونت و وضعیت تاهل را برای کاربران ایرانی در یک شبکه اجتماعی مجازی نمونه (دانشجویان تحصیلات تکمیلی زنجان)، به دست آوریم. تا آنجا که می دانیم، این مقاله اولین کار پژوهشی است که الگوی رفتاری کاربران ایرانی در شبکه های اجتماعی مجازی، را مورد مطالعه قرار می دهد.
    ساختار مقاله نیز مبتنی بر بیان مسئله و بعد ارائه طرح نظری برای تبیین نظری آن که مبتنی بر استفاده از نظریه هوموفیلی برای شناسایی روابط هوموفیلی در بین دانشجویان دانشگاه زنجان به عنوان نمونه موردی است. سپس در بخش روش شناسی به ارائه ابزار اندازه گیری هوموفیلی می پردازیم و در نهایت نیز تحلیل ها را ارائه کرده و نتیجه گیری می کنیم تا دستاورد علمی مقاله روشن شود.
    کلیدواژگان: هوموفیلی، شبکه های اجتماعی مجازی، اندازه گیری ویژگی های هوموفیلی
  • سید محمد طباطبایی*، حسین سلیمی، احسان موحدیان صفحات 123-163
    موضوع مقاله، مطالعه تاثیر سایبر دیپلماسی آمریکا بر دیدگاه کاربران ایرانی فضای مجازی (موردمطالعه: سایت صدای آمریکا) است. دولت آمریکا در تلاش است با اجرای برنامه های فرهنگی، اجتماعی و آموزشی در قالب دیپلماسی عمومی اهداف سیاست خارجی خود را به پیش ببرد. با شکل گیری اینترنت، استفاده از ظرفیت های آن در دستور کار دولت آمریکا قرار گرفت و پدیده سایبر دیپلماسی به عنوان زیرمجموعه تازه دیپلماسی عمومی شکل گرفت. وزارت خارجه آمریکا طرح هایی را در حوزه سایبر دیپلماسی باهدف تاثیرگذاری بر اذهان ایرانیان و ازجمله ایجاد سایت صدای آمریکا به اجرا درآورده. سوال کلیدی مقاله این است: استفاده از سایت صدای آمریکا چه تاثیری بر دیدگاه کاربران ایرانی فضای مجازی داشته است؟ برای پاسخ به این پرسش از روش تحلیل محتوای کیفی سایت صدای آمریکا و ارسال پرسشنامه برای کاربران اینترنت، استفاده شد. فرضیه اصلی آن است که کاربران سایت صدای آمریکا، بیشتر تحت تاثیر پیام های سایبر دیپلماسی آمریکا بوده و این باعث ایجاد نگرش منفی نسبت به وضعیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه ایران در آن ها می شود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، سایبر دیپلماسی، ایالات متحده آمریکا، اینترنت، صدای آمریکا
  • محمد تقی کرمی*، زهرا محمد زاده صفحات 165-209
    مقاله حاضر به بررسی بازنمایی زن دوم در سینمای ایران در طی دو دهه 1370 و 1380 می پردازد. برای نیل به این هدف از روش کیفی نشانه شناسی استفاده و بر اساس الگوی سلبی و کاودری، رمزگان فنی و با به کارگیری رمزگان روایی بارت، ارجاعات و دلالت های موجود در متن فیلم، مشخص شده است. با تمرکز بر این الگوها، سعی بر این بوده که در چهار فیلم: «شوکران»، «زن دوم»، «پاتو زمین نذار» و «زندگی خصوصی» که به روشی هدفمند برگزیده شده اند، شخصیت زن دوم واکاوی و بازنمایی سینمایی از شخصیت زن دوم و کلیشه های به کار رفته در این بازنمایی آشکار شود.بنابر نتایج این مقاله می توان گفت در بازنمایی زن دوم شاهد کلیشه هایی هستیم که به کرات به تصویر در آمده اند. کلیشه هایی چون: «یافتن تکیه گاه عاطفی»، «زن مدرن و مستقل»، «زن مطلقه»، «اغواگری»، «تنهایی»، «مادرانگی»، «دین داری»، «تبرئه شدن و مظلومیت»، «ارتباط پنهانی» و «بی آبرویی» از عمده کلیشه های مطرح شده در این فیلم ها هستند. با بررسی این فیلم ها مشخص شد که زن دوم هرچند عمدتا در ابتدای امر اغواگر و فریبنده ظاهر می شود، اما در جریان داستان در جستجوی نقش همسر و در پی تشکیل کانون خانوادگی ست و در نهایت او از تقصیر ورود به این رابطه تبرئه می شود. انگشت اتهام در خصوص ازدواج دوم عمدتا به سوی مردان متاهل است و اراده آن ها در ورود به این ارتباط اصیل شمرده می شود.
    کلیدواژگان: بازنمایی، سینما، نشانه شناسی، ایدئولوژی، زن دوم
|
  • Farideh Hoseinsabet *, Zahra Jahangard, Abdollah Motamedi Pages 1-25
    The virtual social networks have become popular among the young generation, one of the most popular networks, Facebook. Infiltration and increase the number of Facebook users among young generation. Unforgivable social networking could affect the quality of the formation of social and family relationships. The study aimed to investigate the relation ship between emotional intelligence, attachment styles and family solidarity with the Facebook users . Recent research on high school students in Tehran ( 204 user, user ,no user 103 ) . On being asked showed that 1 ) the predictors of family cohesion and emotional intelligence variables could significantly predict the user and no user , 2) between family cohesion and the use of Facebook, there is a significant negative correlation, 3 ) between the sub scales less family cohesion are tending more towards the use of Facebook and the use of Facebook and there is no attachment styles.
    Keywords: Facebook, Emotional intelligence, Family cohesion, Attachment styles
  • Ahmad Sadat * Pages 26-58
    Professional structure and function of TV News Channels in the past two decades have been affected by the emergence of quasi-independent news channels, development of new media, and also quick release of social networks. This issue has caused the emergence of new news channels with professional structures in the Middle East to enter the media competition. In this new competitive environment, the television networks to maintain their position should be looking to take advantage of the capabilities of new media and social networks.
    Due to the use of social networks, especially Facebook, by Al-Alam Channel during the Arab Spring, this study clarifies and analyzes the status of this Network in use of the potentials of Facebook and promotion of communication with the Facebook’s audience.
    The findings of this study show that although Al-Alam Channel which has received later using of Facebook in comparison with regional and international rivals, it has been successful during the period of 8 months by expanding its sphere of influence in the social networks in the use of Facebook’s features and establishing effective communication with its own audience in the Arab world.
    Keywords: Al-Alam Channel, Interaction, Facebook, Social Networks, viewers
  • Abdollah Bicharanlou* Pages 59-92
    This paper by referring to the new media space which in different factors influencing the competition between active media have made the today media audiences as segmented audiences, has considered Persian satellite TV networks as one of active elements in this space which through using entertainment based programs such as different kind of shows as a form or genre of TV programs, have attracted some of Iranian audiences. In this paper by introducing main Persian TV channels and main entertainment programs broadcasted at 3 satellite TV networks, the factors influencing on attraction of the audiences to these 3 networks have been analyzed. Some suggestions according to the analyses have been suggested to media & cultural policy makers. Focus on entertainment, using structural decorations, focus on considerable presence of women at programs, focus on problem solution, focus on pop culture and art products, managing the schedule of broadcasting program are the main methods used in these networks to attract the audiences.
    Keywords: Television, Satellite Network, Entertainment based, Audience
  • Mostafa Salehi, Hamid Abdollahyan*, Alireza Eshaghpoor Pages 93-120
    This paper offers an interdisciplinary study on mechanisms of homophily in virtual social network at Graduate University of Zanjan. Despite the significance of homophily, not many studies have been done on it. It is for this reason this paper sets its objective to study homophily in Iran and considers its unit of analysis to be Graduate University of Zanjan.
    Theoretically the paper uses a theoretical synthesis based on what homophily means in the discipline of Network Science and Technology and combines it with the concept of homophily in Communication and Sociology.
    Methodologically, the paper collects its data from among students at Graduate University of Zanjan during a period of 2009 and 2014. We used some interviews and set up some face-to face interviews with questionnaires in addition to observations in order to complete the data gathering. Then we calculated the number of connections with similar characteristics of individuals and subtracted them from total connections expected in a random situation so to measure homophily. Here the paper has measured characteristics or variables such as gender, graduate degree level, discipline, city of residence, marital status, and year of entering university. Some of the results indicate that students, who use social network of Graduate University of Zanjan, select their friends based on the following characteristics and in the following order: similarity in gender, marital status, degree level, discipline, year of entering university, and city of residence. Our observations indicate that religious norms play a special role in communicating with opposite sex.
    Keywords: homophily, virtual social networks, measuring homophily traits. Zanjan, internet users
  • Seyyed Mohammad Tabatabaei *, Hosein Salimi, Ehsan Movahedian Pages 123-163
    The subject of this article is “U.S Cyber Diplomacy Influence on Viewpoint of Iranian Users of Cyberspace (Case Study: Voice of America Website)”. U.S government tried to implement various cultural, social and educational programs to convince people about its foreign policy goals, and it became known as public diplomacy. Considering Iran’s high stance in U.S foreign policy, its Department of State launched various cyber diplomacy projects including Voice of America website to influence Iranians.The key question of this article is: What is the Influence of Radio Farda website, on Viewpoint of Iranian Users of Cyberspace? For this purpose, qualitative content analysis of Voice of America website and sending questionnaires has been used. The hypothesis is that, comparing to Iranian Internet users who do not read Voice of America website content, the Voice of America website users are more influenced by cyber diplomacy content and messages and this leads to negative attitude towards Iranian society in economic, social, cultural and political aspects.
    Keywords: Public diplomacy, Cyber diplomacy, US, Internet, Voice of America
  • Mohammad Taghi Karami *, Zahra Mohamadzadeh Pages 165-209
    The main object of the present thesis is to understand the representation of the "Second Wife" in Iranian cinema in the past two decades. To achieve this goal, we have overwied the theoretical concepts of representation and cinema as a medium of representation.We used qualitative analysis and semiology technic in this thesis. Based on the pattern of Selby and Cowdory we have analyzed the technical codes. The refrences and implications in the movies have been found by Barthes narrative codes. By focusing on these patterns, which were tried in four films: "Shokaran", "Zan-e Dovom", "Pato zamin nazar" and "zandegi-e khosousi" that have been choosen on purpose; the second wife character has been analyzed. And the cinematic representation and the stereotypes of the second wife is revealed.By results of this study it can be said that the stereotypes like "find emotional support", "modern woman", "divorced woman", "seduction", " guiltless and innocence", "solitude", "motherhood", "religion", "secret relationship" and "dishonor" are the major stereotypes were raised in these films. In these film the second wife, though often initially appeared as a seductive and glamorous woman, gradually is seeking for being a real wife and start a family.Finally in representation of second wife in relationship we assumed that the second wife is guilless and innocent. In second marriage we blame the married man for starting the relationship.
    Keywords: Representation, Cinema, Semiology, Ideology, Second Wife