فهرست مطالب

آینده پژوهی مدیریت - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 108، بهار 1396)

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 108، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا یاورزاده، ابراهیم حاجیانی، امیر ناظمی صفحات 1-13
    پیش بینی های کاملا دقیق و با خطای صفر، صرف نظر از حوزه و موضوع مورد نظر، بسیار دشوار و تقریبا غیر ممکن است به ویژه آنکه فرایند پیش بینی، در محیط کاملا پیچیده و در ابر غلیظی از عدم قطعیت ها و بازیگران و پیشران های متعدد و موثر بر محیط انجام شده و داده ها و اطلاعات مورد استفاده در پیش بینی نیز دارای خصوصیات مبهم و خاکستری باشد. مدارک و شواهد تایید می کند که محیط اقتصاد ایران به شدت غیر خطی و پیچیده بوده و همه ویژگی های یک محیط خاکستری، مبهم و غیر فازی را دارد و با توجه به راهبردی بودن پیش بینی و اطلاع دقیق از روند آینده تورم و رشد اقتصادی کشور، عدم موفقیت در این زمینه سایر تصمیم گیری های کلان و مهم اقتصادی را متاثر می سازد. همچنین بررسی ها موید این نکته است که برخی موسسه های بین المللی، پیش بینی های به مراتب دقیق تری از متغیرهای کلان اقتصادی ج. ا. ایران دارند. در تحقیق حاضر که به روش کمی انجام شده است، تلاش می شود با استفاده ازداده های واقعی و با کمک روش اسنادی و تحلیل ثانویه، پیش بینی های چهار موسسه بین المللی بیزینس مانیتور، اکونومی واچ، صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در قلمرو زمانی بیست سال(1371-1392) تحلیل و با استفاده از روش گری مارکف و ترکیب روش ها، نسبت به معرفی و ارائه مدل و الگوی مناسبی که بر اساس تحلیل های آماری، ثابت می شود که انحراف و خطای پیش بینی به مراتب کمتری نسبت به پیش بینی های مجزای تک تک موسسه های مذکور دارد اقدام شده و در پایان نیز این الگوی بومی و قابل اعتماد، برای استفاده کاربردی و عملیاتی در پیش بینی دقیق تر متغیر های کلان اقتصاد کشور ( نرخ رشد اقتصادی و نرخ تورم ایران)، به دو موسسه و نهاد داخلی (مرکز امار ایران و بانک مرکزی ج. ا. ایران) پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی، عدم قطعیت، پیش بینی گری مارکف
  • حسن حجازی فر، هادی رزقی شیرسوار، شهرام هاشم نیا صفحات 15-31
    هدف
    تحقیق حاضر بررسی رابطه بین انضباط اداری و اخلاق حرفه ای با سلامت سازمانی کارکنان دانشگاه های پیام نور استان البرز بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع همبستگی بود.
    روش
    جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه کارکنان تمام وقت دانشگاه پیام نور استان البرز می باشدکهتعداد این کارکنان260 نفر بود.حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 152 نفر انتخاب و با توجه به افت احتمالی نمونه ها، 230 پرسشنامه توزیع گردید که در نهایت 203 پرسشنامه به محقق عودت داده شدو از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اجرای آزمون t در سطح اطمینان 95% نشان داد،وضعیتمتغیر انضباط اداری ومتغیر سلامت سازمانی در سطح بالاتر از متوسط قرار دارد. در ضمن نتایج حاصل از اجرای آزمون همبستگی پیرسون در سطح اطمینان 99% نشان داد بین متغیرهای انضباط اداری و سلامت سازمانی و اخلاق حرفه ای و سلامت سازمانی کارکنان نمونه مورد پژوهش رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد، ضریب بتا مربوط به متغیرهای انضباط اداری و اخلاق حرفه ای مثبت بوده.که در این میان میزان بتای محاسبه شده برای انضباط اداری برابر با 410/0 و اخلاق حرفه ای برابر با 189/0 می باشد. در نهایت معادله رگرسیونی کلی محاسبه شده در این پژوهش به شرح زیر می باشد:(اخلاق حرفه ای * 0/137) + (انضباط اداری * 0/410) + 16/428 = سلامت سازمانی
    کلیدواژگان: انضباط اداری، اخلاق حرفه ای، سلامت سازمانی، کارکنان دانشگاه
  • محمد حسن ملکی، محمد رضا فتحی صفحات 33-50
    تحقیق در عملیات یا مدل های تصمیم گیری از بدو پیدایش تاکنون با تحولات مختلف و متعددی مواجه شده است. بررسی آینده ی تحقیق در عملیات و ضرورت برنامه ریزی برای آن در ادبیات کمتر مورد توجه قرار گرفته است. فعالیت های پراکنده صورت گرفته هم فاقد روش مندی لازم می باشند. تحقیق حاضر قصد دارد تا با بکارگیری رویکرد عدم قطعیت بحرانی به تدوین سناریوهای اکتشافی این دانش بپردازد. برای تدوین سناریوهای باورپذیر دانش تحقیق در عملیات، نظرات خبرگان داخلی و خارجی این رشته با رویکرد دلفی و از طریق پرسشنامه های عدم قطعیت جمع آوری گردید. پس از استخراج مهم ترین عدم قطعیت ها، سناریوهای باورپذیر تحقیق در عملیات به کمک خبرگان از طریق کارگاه های هم اندیشی نگاشته شد. این سناریوها عبارتند از: منظومه شمسی، چشم اسفندیار، ساتراپ های رقیب، و سیمرغ افسانه ای. البته تصور یک آینده واحد برای تمامی محافل دانشگاهی انتظاری دور از واقعیت است، و با توجه به شرایط هر یک از این آینده ها و یا ترکیبی از آن ها قابل تصور می باشند.
    کلیدواژگان: تحقیق در عملیات، آینده نگاری، مدل های تصمیم، سناریونویسی، سناریوهای اکتشافی، سناریوهای باورپذیر
  • مریم قلعه نوی، فرشید عبدی، کاوه خلیلی دامغانی صفحات 51-73
    مدتی است شهرداری های ایران برای بازآفرینی نظام اداری و فرآیندهای کسب و کار خود، راهبرد «واگذاری» در حوزه «فرآیندهای صدور مجوز‏های ساختمانی» را در پیش گرفته‏اند. لیکن بسیاری از مدیران و سیاست‏گذاران ذی‏ربط برای تصمیم‏گیری در خصوص راهکار صحیح و اصولی واگذاری آن حوزه از فعالیت‏ها و دست‏یابی به آینده‏ای مطلوب، در سایه ابهامات و تردیدها هستند. امروزه فعالیت‏های «آینده‏نگاری» به عنوان روشی مناسب برای مقابله با پیچیدگی و عدم اطمینان در تصمیم‏گیری ها، مورد توجه قرار گرفته است؛ از این‏رو پژوهش حاضر متناسب با فرآیند آینده‏‏نگاری و با مشارکت گروهی از صاحب‏نظران و خبرگان به شناسایی و بررسی راهکارهای بدیل برای «واگذاری فرآیندهای صدور مجوزهای ساختمانی» پرداخته تا بتواند راهکار برتر را مشخص نماید. بدین منظور با استفاده از روش تحلیل چند معیاره مبتنی بر کارت امتیازی متوازن، عملکرد آتی شهرداری ها در صورت به‏کارگیری هریک از آن راهکار‏ها بررسی شد. یافته ها مبنی بر این است که شهرداری ها در صورت بهره‏گیری از «مدل توسعه یافته هوشمندسازی و واگذاری فرآیندهای صدور مجوزهای ساختمانی با سیماک(سامانه یکپارچه مدیریت املاک)» به عنوان راهکار برتر، مسیر لازم جهت نوسازی و تحول در مدیریت و نظام اداری و شکل‏گیری آینده‏‏ای مطلوب برای آن حوزه از فعالیت‏ها را طی خواهند نمود.
    کلیدواژگان: آینده‏ نگاری، واگذاری فرآیندهای صدور مجوزهای ساختمانی، تصمیم‏ گیری چندمعیاره، چهارچوب کارت امتیازی متوازن
  • مهسا سادات مرعشی، عبدالرحیم رحیمی صفحات 75-88
    زمینه
    بازار محوری صادرات به عنوان راهبرد موفقیت سازمان های بین المللی شناخته میشود، زیرا کنترل کننده رفتار استراتژیک سازمان ها و کلید دستیابی به مزایای رقابتی در بازارهای خارجی است. هدف از بازار محوری صادرات جمع آوری اطلاعات درباره نیازهای مشتریان فعلی و آینده و نهادینه کردن این اطلاعات در میان بخش های سازمان در جهت افزایش عملکرد صادرات می باشد.
    هدف
    این پژوهش به بررسی بازار محوری صادرات به عنوان راهبرد موفقیت سازمان های بین المللی و با تمرکز بر رویکرد روابط درون سازمانی صورت گرفته است. زیرا بسیاری از دانشمندان روابط درون سازمانی را یک عامل مهم در جهت تاثیرگذاری بر بازار محوری صادرات و در نتیجه بهبود عملکرد سازمانی در نظر می گیرند.
    روش ها
    پژوهش از نوع توصیفی و از شاخه پیمایشی و شیوه گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه پژوهش کلیه متخصصان بخش صادرات شرکت های صادرکننده ماکارونی در ایران به تعداد140 نفر و نمونه گیری با استفاده از فرمول کوکران 103 نفر محاسبه شد. بررسی و تحلیل داده های پرسشنامه پژوهش نیز با استفاده از فنون تحلیل عاملی و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SmartPLS2 انجام شد.
    یافته ها
    این بررسی تایید می کند، روابط درون سازمانی با بازار محوری صادرات و عملکرد صادرات رابطه معنی دار و مثبت دارد.
    نتیجه گیری
    روابط درون سازمانی به عنوان نیرو محرکه برای رفتار بازار محور در سازمان محسوب میشود و می تواند شرکت ها را قادر سازد که حداکثر نقاط قوت خود را به کار گیرند تا با ایده جدید و عملکرد بهتر ظاهر شوند.
    کلیدواژگان: روابط درون سازمانی، بازار محوری صادرات، عملکرد صادرات
  • احسان گرایی، غلامرضا حیدری صفحات 89-102
    آینده از طریق زبان کشف و خلق می شود و مساله ی اصطلاح شناسی و داشتن مفاهیم و واژگان مناسب چالشی همیشگی برای حوزه ی آینده شناسی بوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی آشفتگی واژه شناختی و مفهومی در حوزه ی آینده شناسی است. این پژوهش از نوع توصیفی است و با استفاده از اطلاعات کتابخانه ای و روش تحلیلی- انتقادی انجام شده است. یکی از ابعاد مطالعاتی آینده شناسی ضرورت توجه به اصطلاح شناسی این حوزه است. در این مطالعه تاثیر خاستگاه های جغرافیایی و فرهنگی مختلف بر روند تاریخی شکل گیری واژگان حوزه ی آینده شناسی بررسی شده است. هم چنین با تحلیل متون حوزه ی آینده شناسی شباهت ها و تفاوت های، روابط اعم و اخص، و قلمروی فعالیت آینده پژوهی و آینده نگاری نیز ارائه شده است. در انتها پژوهش گران اصطلاح آینده شناسی را برای نامیدن این حوزه ی علم پیشنهاد کردند. مطالعه ی حاضر تلاش کرد با بهره گیری از فلسفه ی زبان شناسی به تحلیل تعاریف ارائه شده در این حوزه بپردازد. هم چنین تعاریف را در طیفی از ویژگی های جبرگرایانه، قطعیت، و انفعالی؛ احتمالی، واکنشی، و تقاضایی؛ اختیاری، چشم اندازی، و کنش گرایانه مورد تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: آینده شناسی، آینده پژوهی، آینده نگاری، اصطلاح شناسی، آشفتگی واژگانی، فلسفه ی زبان
  • مرضیه استادی ایرج، محبوبه سلیمان پورعمران صفحات 103-125
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین تاب آوری سازمانی با رقابت پذیری و مزیت رقابتی پایدار در شرکت سیمان بجنورد، انجام شد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان مشغول به خدمت در شرکت سیمان بجنورد 600 نفر بود که با فرمول نمونه گیری کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 234 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد تاب آوری سازمانی برگرفته از مدل مک مانوس(2008)، پرسشنامه ی محقق ساخته ی بررسی نیروهای پنج گانه رقابت پورتر در سازمان و پرسشنامه مزیت رقابتی پایدار هیل و جونز(2010)، که به ترتیب دارای 54، 20 و 16 گویه می باشند استفاده شد. بعد از تایید روایی پرسشنامه ها، اعتبار هر یک از پرسشنامه ها به ترتیب، 87/0، 76/0، 84/0 گزارش شد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل عاملی و مدل معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار آماری Spss 21 و 8.5 Lisrel، استفاده گردید. نتایج حاکی از این بود که بین متغیر مستقل تاب آوری سازمانی با رقابت پذیری و مزیت رقابتی پایدار و بین دو متغیر وابسته ی رقابت پذیری و مزیت رقابتی پایدار با اطمینان 95% رابطه وجود دارد. همچنین نتایج موید این بود که بار کلی تاب آوری سازمانی با رقابت پذیری و مزیت رقابتی 94/0 محاسبه شده است که مقدار قابل توجهی است. مقدار آماره آزمون (t-value) نیز 47/10 به دست آمده است که نشان می دهد این رابطه معنادار است؛ بنابراین بین تاب آوری سازمانی با رقابت پذیری و مزیت رقابتی ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، رقابت پذیری و مزیت رقابتی پایدار
|
  • Mohammad Reza Yavarzadeh, Ebrahim Hajiani, Amir Nazmi Pages 1-13
    Accurate forecasts with zero error¡ regardless of the considered area and topics¡ are very difficult and almost impossible especially in forecasting process¡ in a very complex environment and through the thick cloud of uncertainties and several driving forces who affected the environment¡ and data and information used in forecasting have ambiguous and grey characteristics.The studies also confirmed that some international institutes have provided more accurate forecasts of macroeconomic variables of Islamic Republic of Iran. In the present study which was conducted by quantitative study¡ trying by using real data¡ secondary analysis and documents methods the error of forecasting four international institutes such as The Business Monitor¡ The Economy Watch¡ The International Monetary Fund and The World Bank in the time span of 20 years (1993-2013) has been calculated. And also by using the Gary Markov Method and combined methods presented a new model which has based on statistical analysis it is proven that this model has less deviation and forecast error than the separated forecasts of each mentioned international institute. Finally¡ it suggests a native and reliable model for the functional and operational use in providing more accurate forecast of Iran macroeconomic variables (economic growth rate and Iran''s inflation rate) by two national institutes (Iran Statistical Center and IRI Central Bank).
    Keywords: Inflation Rate, Economic Growth Rate Uncertainty, Gary Markov Forecast
  • Hassan Hejazifar, Hadi Rezghi Shirsavar, Shahram Hashemnia Pages 15-31
    The main aim of this research is study of relationships between administrative discipline and professional ethics with organizational health in Alborz Payame Noor university staff.
    This study is an applied research according to the goals and objectives of the research and the method used in the carrent research is correlational.
    The current research statistical population includes all of the employees in Alborz Payame Noor university for measuring the sample size in the carrent research the Cochran's formula was used and regarding the fact that the population size was 260 individuals.
    Consequently, 152 employees were selected but dueto possible sample loss 230 questionnaires were distributed among the population. Finnally 203 questionnaires were returned to the researcher. Also for sampling in this research the simple random sampling was used.
    Keywords: Administrative Discipline, Organizational Health, High Schools
  • Mohammad Hassan Maleki, Mohammad Reza Fathi Pages 33-50
    From the beginning, Operations Research or decision models have been met with several developments. Futures survey of OR and the necessity of planning for it in literature is considered less. Sporadic activities in the literature haven’t required methodological. This study aims to identify the exploratory scenarios of OR by Critical Uncertainties approach. To develop the plausible scenarios of OR, the comments of domestic and foreign experts were collected by questionnaire with Delphi approach. After extracting the uncertainties, the plausible scenarios of OR were identified by seminar workshops. These scenarios include: solar system, Esfandiar eye, competitor Satraps, Phoenix. Imagination of the single future for all academic departments is away from reality. According to the conditions, each of these futures and a combination of them are imaginable.
    Keywords: Operations Research, Future Study, Decision Models, Scenario Planning, Exploratory Scenarios, Plausible Scenario
  • Maryam Ghalehnovy, Farshid Abdi, Kaveh Khalili-Damghani Pages 51-73
    Forecasts of cash flows are considered by investors, creditors,firm employees and rating institutions. Investors regard cash flows as the input of their investment models allowing them to make decisions about returns resulted from the divided profit and capital. Creditors are interested in the decisions of paying the firm obligations exchanging with them and the employees are concerned with cash flows in terms of job security and persistence of activities of firm that they are working there. Persistence of activity and the firm ability in timely payment of debts are also highly important for rating institutions. The main purpose of the present study is the investigation of forecasting cash flows among 97 firms from the listed firms of Tehran Stock Exchange from the beginning of 1388 to the end of 1392.To investigate the research hypotheses, it was used from panel data regression model. The results showed that the costs of sold goods and the public and administrative costs have significant impacts on forecasting cash flows, however, sales, change in the payable accounts, change in the receivable accounts, change in inventory, tax and cash flows of the last year have not significantimpacts on forecasting cash flows.
    Keywords: Forecast of cash flow, Panel data, Cash flows, Factors affecting forecast of cash flows
  • Mahsa Sadat Marashi, Abdolrahim Rahimi Pages 75-88
    This study is about Export Market Orientation as key of international organization’s success with inter organizational relationship approach. Inter organizational relationships can help companies to use their maximum strengths to appear better products, services and newideas. Success of active companies depends on the organization’s strategic orientation and this success is related to market-orientation. In this research, we try to express the impact of interorganizational relationships on export market orientation and export performance. Statistical data of the research are collected by questionnaire which distributed among the export managers and experts in macaroni exporter Companies in Iran. The techniques of confirmatory factor analysis and the technique of structural equations modelling are used. Results show that inter organizational relationships have a positive effect on export market orientation and export performance. Inter-organizational relationships are motive forces for market oriented behavior in organization. Organization must concentrate on these relations to improve their performance.
    Keywords: Inter-organizational relationship, Export Market Orientation, Export Performance
  • Ehsan Geraei, Gholamreza Heidari Pages 89-102
    The futures is discover and create through language And the issue of terminology and the concepts and appropriate terminology has been a continuing challenge for the field of futurology. The aim of this study philological and conceptual confusion in the field of futurology. This is a descriptive study using library information and critical analysis is done. One aspect of futurology studies, attention to the terminology of the field. In this study the effect of different geographical and cultural origins of the historical process of the formation of words realm of futurology is investigated. By analyzing the similarities and differences as well as futurology literature, general and particular relationships, and the realm of futurology and foresight activities is also provided. Finally, researchers have proposed the term futurology to call this science. This study tried to present an overview of the principles of linguistic philosophy and classification of definitions, a framework for thinking and reflection in dealing with futurology words and their definitions is available to researchers.
    Keywords: Futurology, Futures Studies, Foresight, Terminology, Lexical confusion, Philosophy of Language
  • Marzieh Ostadi Iraj, Mahbobeh Soleimon Pouromran Pages 103-125
    The present study aims to investigate the relationship between the organizational resilience and the competitiveness and sustainable competitive advantage in the Bojnord Cement Company. In terms of method, it is a correlation analysis. For data collection three questionnaires were used: "Organizational Resilience Standard Questionnaire derived from McManus’ Model(2008), a researcher-made questionnaire for investigation of Porter's Five Forces of Competition, and Sustainable Competitive Advantage Questionnaire Hill and Jones(2010), which contain 54, 20 and 16 questions, respectively. According to thecollected data, the number of employees serving in Bojnord Cement Company is 600 people. Based on the Cochran formula the number of samples taken into account was 234. Therefore, to summarize data after data collection by statistical software Spss 21 and Lisrel 8.5, first of all the normality of the data was evaluated and the selected scale was confirmed. Results indicated that there is a relationship between the independent variable of organizational resilience and the competitiveness and sustainable competitive advantage; and between two dependent variables of competitiveness and sustainable competitive advantage, with a 0.095 percent certainty. These results confirm the overall resilience as well as the organizational competitiveness and competitive advantage is that a significant amount is calculated 0/9 , That is a significant amount. The test statistic (t-value) is also obtained 10/47 that Suggesting the relationship is so significant relationship between resiliency and organizational competitiveness and competitive advantage there.
    Keywords: organizational resilience, competitiveness, sustainable competitive advantage