فهرست مطالب

آینده پژوهی مدیریت - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 112، بهار 1397)

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 112، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید جلالیان، فرهاد عزیزپور، حسین مهدی زاده، جواد علی بیگی * صفحات 1-19
    زمینه
    امروزه با توجه به تغییرات شتابان محیطی و عدم اطمینان حاصل از آن، «آینده نگاری» به عنوان یک راهبرد در راستای مدیریت جامع آب قابل تامل است.
    هدف
    این مقاله به بحث در خصوص آینده نگاری تحولات مکانی– فضایی اجرای پروژه انتقال آب از رودخانه سیروان به شهرستان مهران (طرح سامانه گرمسیری) در افق سال 1408 می پردازد.
    روش
    چارچوب نظری این تحقیق، بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. با توجه به ماهیت این پژوهش، از روش های دلفی، تحلیل ساختاری و سناریونگاری بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    داده های این تحقیق شامل 13 عامل موثر از میان 30 عامل اولیه با روش دلفی و نرم افزار میک مک استخراج شد. سپس بر اساس روش سناریونویسی، 52 وضعیت ممکن و محتمل در آینده شهرستان تعریف گردید و با تشکیل ماتریس 52×52 با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد، نهایتا 1 سناریوی بسیار مطلوب، 11 سناریوی مطلوب، 2 سناریوی بینابین و ادامه وضع موجود، 8 سناریوی در آستانه بحران و یک سناریوی بحرانی یعنی در مجموع 23 سناریوی باورکردنی استخراج و مورد تحلیل قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    سناریوهای احتمالی اگرچه امیدهای فراوانی به وقوع شرایط مطلوب در شهرستان را نشان می دهند ولی از طرف دیگر وقوع شرایط بحرانی را دور از انتظار نمی دانند.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، تحولات مکانی، فضایی، سناریونویسی، سامانه گرمسیری، شهرستان مهران
  • امیرحسین صبورطینت *، ناصر میرسپاسی، سیدرضا سیدجوادین، فرشته امین صفحات 9-37
    بررسی ها و تحقیقات دهه اخیر نشان می دهد که یکی از اصلی ترین دلایل شکست سازمانها در تدوین و اجرای برنامه های استراتژی، عدم انتقال و اتصال آن به کارکنان، یا به عبارتی عدم همسویی سرمایه انسانی با استراتژی است. مجموعه تلاشهایی که در زمینه انتقال و اتصال استراتژی به کارکنان صورت می گیرد، اصطلاحا مراوده استراتژیک اطلاق می شود. بررسی ادبیات موضوع و پیشینه تحقیق، حاکی از فقدان مدل بومی منسجم در زمینه سنجش مراوده استراتژیک در بافت صنعت کشور از جمله خودرو می باشد. مساله اصلی تحقیق حاضر، شناسایی زیرمولفه ها و طراحی این مدل بومی باشد. لذا هدف اصلی تحقیق، احصاء مولفه های مراوده استراتژیک و روابط کلی حاکم میان آنها و تبدیل آن به مجموعه ابزارهای سنجش مراوده استراتژیک می باشد. روش تحقیق حاضر، استفاده از شیوه تلفیقی (Mix Method) مشتمل بر ترکیب روش های کمی و کیفی می باشد.. یافته های تحقیق نشان می دهد موارد بسیار ویژه ای برای موفقیت تلاشهای مراوده استراتژیک در صنعت کشور حائز اهمیت است که از میان مهم ترین آنها می توان به تناسب فرهنگ سازمانی با استراتژی سازمان و مدیریت فرهنگی برنامه های تحول (در حوزه مشارکت استراتژیک)، اطلاع از استراتژی های فرادستی و شرکای تجاری (در حوزه آگاهی استراتژیک)، و ثبات مدیریت و سبک رهبری تحول آفرین (در حوزه باور استراتژیک) اشاره نمود.
    کلیدواژگان: مراوده استراتژیک، سازمان استراتژی محور، آگاهی استراتژیک، مشارکت استراتژیک، باور استراتژیک
  • احسان محبی، بابک شیرازی *، علی تاجدین صفحات 39-55
    حمل ونقل هوایی به دلیل سرعت بالای جابجایی و دسترسی به نقاط بیشتر از اهمیت خاصی برای توسعه سیستم های اقتصادی و اجتماعی هرکشوری برخوردار است. پهنه گسترده ایران به دلیل ویژگی های جغرافیایی و سرعت تحرکات رشد اقتصادی در توسعه منطقه ای محسوب متقاضی گسترش حمل ونقل هوایی است. هدف اصلی این تحقیق آینده پژوهی تقاضای مسافرت هوایی و توسعه ظرفیت پایانه های مسافری کشور بوده است. در این تحقیق یک متد توسعه مدل برای پیش بینی تقاضای مسافرت هوایی و برخی از سناریوهای مرتبط با باند فرود و توسعه ظرفیت پایانه های مسافری برای رودررو شدن با آینده تقاضا در افق سال 1414 ازنقطه نظر پویایی های سیستم ارائه شد. با وجود تعداد زیاد مطالعات در کشور بر روی حوزه حمل ونقل هوایی ، پژوهشی جهت بررسی تقاضای مسافرت هوایی و توسعه ظرفیت پایانه های مسافری بر اساس رویکرد آینده پژوهی تاکنون دیده نشده است. با توجه به مدل توسعه داده شده در این مقاله و بررسی سناریوهای بدبینانه و خوش بینانه و مقایسه این سه سناریو با یکدیگر، مقادیر مختلفی از اهداف مورد نظر، تحلیل حساسیت گردید. سناریوهای مورد نظر بر اساس عوامل ظرفیتی تعداد پروازها در هر روز، استفاده از باند فرودگاه و تراکم خطوط هواپیمایی طراحی گردیده است. با استفاده از شرایط متفاوت به وجود آمده در سناریوها و پیش بینی شرایطی که ممکن است در آینده برای صنعت هوایی کشور رخ دهد، می توان رفتار کلی سیستم را با استفاده از این مدل آزمون کرد. به منظور آزمون صحت سنجی و اعتباربخشی نتایج مدل از نرم افزار شبیه سازی پویایی های سیستم Vensim برای توسعه مدل و تحلیل حساسیت پارامترها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پویایی سیستم، تقاضای مسافرت هوایی، ظرفیت پایانه های مسافری، روابط علی و حلقوی
  • سیدعلیرضا قاضی میرسعید *، حمیدرضا فرتوک زاده، حسین ولیوند زمانی، سید اصغر جعفری، ابوالفضل باقری صفحات 57-66
    شناخت قابلیت های مورد نیاز در جنگ های زمینی احتمالی آینده، مستلزم شناخت بازیگران و کنشگران کلیدی با میزان تاثیرگذاری بالا و تحلیل آنهاست. بنابراین شناخت این قابلیت ها، لازم است ضمن شناسایی بازیگران احتمالی، میزان تاثیرگذاری آنها نیز شناسایی شود. ماتریس سنجش قدرت نفوذ – سطح منافع بازیگران مدلی است از فرآیند تحلیل بازیگر که امکان تعیین میزان تاثیرگذاری را فراهم می نماید. بنابراین این تحقیق با هدف سنجش میزان تاثیرگذاری بازیگران احتمالی جنگ زمینی آینده درمنطقه شرق وجنوب شرق ایران کشور که یکی از مناطق مناقشه خیز کشور است، انجام گرفته است. این تحقیق از نوع آینده پژوهانه بوده ودر این راستا با شش گروه خبره مصاحبه انجام شد. سپس با استفاده از مدل ماتریسی3*3 سنجش قدرت نظامی- منفعت ارائه شده در این تحقیق، بازیگران احتمالی جنگ زمینی آینده در منطقه مورد نظر در پنج سطح تاثیرگذاری، سطح بندی شدند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، جنگ زمینی آینده، ماتریس قدرت نفوذ - سطح منافع، تحلیل بازیگر، بازیگران جنگ
  • علی اکبر نونهال نهر *، فریدون رهنما رودپشتی صفحات 67-91
    حسابداری مدیریت در عرصه های رقابتی کنونی، از طریق بهبود در فرایند تصمیم گیری و مدیریت اعضاء یک سازمان و آینده پژوهی جامعه پیرامونی به خلق ارزش سازمانی کمک می نماید. وظیفه حسابداری مدیریت اندازه گیری و تهیه اطلاعات (مالی و غیر مالی) مورد نیاز به نحوی است که فعالیت مدیران را هدایت نموده، رفتارهای مناسب را برانگیخته و ارزش های مورد نیاز برای دست یابی به اهداف استراتژیک سازمان را خلق و پشتیبانی نماید (رهنمای رودپشتی 1387الف؛ 38). سنجش عملکرد و اتخاذ تصمیمات استراتژیک و آینده نگرانه با هدف بقاء، تداوم فعالیت و بهبود مستمر از موضوعات با اهمیت در مدیریت هزینه استراتژیک است. تغییرات مداوم و سریع محیط و تاثیرات فراوان آن بر کلیه جنبه های کسب و کار باعث شده است تا حسابداران مدیریت به عنوان بازوی مدیریت به طور مستمر و هم گام با آن خود را با رویکردهای آینده نگرانه تغییر داده و نقش خود را به عنوان پارادایمی نوین و پویا در ادامه تکامل دانش حسابداری ایفا نماید. در این مقاله ابتدا به بررسی فلسفی و تئوریکی نقش حسابداری مدیریت در ارزیابی عملکرد نیروهای سازمان و عوامل تاثیرگذار محیط (زمینه)، و شرایط اقتضائی در ارزیابی عملکرد شامل عدم اطمینان محیط خارجی، راهبرد سازمان، فن آوری ها، ساختارهای سازمانی و اندازه واحدهای تجاری پرداخته و سپس نوآوری های معیارهای ارزیابی عملکرد در کسب و کار نوین را با رویکرد آینده پژوهی معرفی و بررسی می نماییم. چنین نتیجه گیری شده است که بایستی جهت طراحی و بکارگیری معیارهای عملکرد مناسب و پویا، به عوامل زمینه ای و اقتضایی توجه نموده و در نظر داشته باشیم که هیچ یک از معیارهای عملکرد در همه شرایط و زمینه ها به طور کامل مناسب و مطلوب نمی باشند، لذا بایستی از رویکردهای آینده نگرانه در این فرآیند پویا بهره جست.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت راهبردی، شرایط اقتضایی، معیارهای عملکرد، آینده پژوهی
  • مرضیه نیاز اذری * صفحات 93-101
    زمینه
    یکی از وظایف دانشگاه ها، توانمند سازی دانشجویان در زمینه های مختلف از جمله شناخت و پژوهش درباره آینده است که این امر می تواند تحت تاثیر کیفیت تجارب یادگیری و خلاقیت آن ها باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کیفیت تجارب یادگیری و خلاقیت با رشد توانایی آینده پژوهی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری انجام شده است.
    روش ها
    روش تحقیق، همبستگی است و جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد ساری به تعداد 10527 نفر در سال تحصیلی 96-95 بودند که با استفاده از جدول مورگان نمونه ای با حجم370 بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. جهت گردآوری داده ها از مقیاس های استاندارد کیفیت تجارب یادگیری نیومن (1990 )، خلاقیت تورنس (1990) و توانایی آینده پژوهی پارسا و همکاران(1390) استفاده گردید. اعتبار پرسشنامه ها با اعتبار محتوا و پایایی آن با آلفای کرونباخ بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنف، رگرسیون و همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 68 درصد از واریانس نمره توانایی آینده پژوهی توسط کیفیت تجارب یادگیری و خلاقیت تبیین شده است و کیفیت تجارب یادگیری با ضریب بتا 725/0=β بیشترین رابطه را با توانایی آینده پژوهی دانشجویان دارد. مقدار همبستگی ابعاد منابع کتابخانه ای و کامپیوتری (601/0 =r)، محتوا و ارزشمندی دروس (729/0 =r)، انعطاف پذیری یادگیری (502/0 =r)، کیفیت روابط رسمی و غیررسمی استاد دانشجو (659/0 =r) با رشد توانایی آینده پژوهی با 05/0> Sig تایید گردید. ابعاد سیالی(168/0 =r)، انعطاف پذیری (733/0 =r)، ابتکار (38/0 =r)، بسط (614/0 =r)، با رشد توانایی آینده پژوهی با 05/0> Sig تایید گردید.
    نتیجه گیری
    تجارب یادگیری و ابعاد آن شامل منابع کتابخانه ای و کامپیوتری ، محتوا و ارزشمندی دروس ، انعطاف پذیری یادگیری و کیفیت روابط رسمی و غیررسمی استاد دانشجو و همچنین خلاقیت و ابعاد آن شامل سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط با رشد توانایی آینده پژوهی رابطه مستقیم و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت تجارب یادگیری، خلاقیت، آینده پژوهی، دانشجویان
  • پیمانه عسگری، فاطمه عزیزآبادی فراهانی *، مهرداد نوابخش، سید رضا صالحی امیری صفحات 103-118
    آینده پژوهی فراتر از پیش بینی و به معنی هنر شکل دادن به آینده است؛ به آن شکل که آینده را می خواهیم. امروزه تغییرات فناوری و متعاقبا تغییر در دیگر جنبه های زندگی، افزایش روز افزون وابستگی متقابل کشورها و ملل، تمرکز زدایی جوامع و نهادهای موجود که بدلیل گسترش فناوری اطلاعات شتاب بیشتری یافته است، تمایل روزافزون به جهانی شدن به همراه حفظ ویژگی های ملی و فرهنگی و بسیاری عوامل دیگر، لزوم درک بهتر از تغییرات و آینده را برای دولتها و جوامع ایجاب می کند. یکی از مولفه های اساسی برای رویارویی با چالشها، آینده پژوهی است که دانش در برگیرنده تمام جنبه های مطالعه و پژوهش درباره آینده می باشد. آینده پژوهی سرمایه فرهنگی در خانواده از مباحثی است که با توسعه پایدار ارتباط ساختاری دارد. یکی از نیازهای اساسی توسعه یافتگی در هر جامعه، چینش تحولات آینده سرمایه فرهنگی است. به علت پررنگ بودن نقش خانواده در ایران و اهمیت روند تغییرات کارکردهای فرهنگی خانواده، لازم است سرمایه فرهنگی خانواده را بصورت دلخواه آینده پژوهی نمود و مسیر رسیدن به توسعه فرهنگی پایدار را تسهیل کرد. به این منظور، سنجه هایی جهت آینده پژوهی انتخاب و با توجه به وزن آنها، مدل سازی شده است. هدف این مقاله آینده پژوهی سرمایه فرهنگی خانواده با استفاده از روش مدل سازی است. از نظر هدف پژوهش کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات، پیمایشی می باشد. روش پژوهش ترکیبی از روش های کیفی و کمی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از نرم افزار23 spss و در سطح آمار استنباطی از نرم افزار PLS[i] استفاده شده است. یافته های پژوهش پس از تحلیل عامل ساختاری، مشخص کننده وزن و اهمیت سنجه هایی در مدل مفهومی شدند تا با برنامه ریزی هایی در جهت ارتقاء آنها، به آینده دلخواه سرمایه فرهنگی در خانواده ایرانی دست یابیم.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سرمایه فرهنگی، توسعه پایدار، خانواده
|
  • Hamid Jalalian, Farhad Azizpour, Hossein Mehdizadeh, Javad Alibeygi * Pages 1-19
    Background
    Nowdays, regarding to rapid environmental changes and uncertainties due to it, “Foresight” is considered as a strategy for Future research can be considered as one of these strategies for water comprehensive management
    Objective
    This article discusses about the Foresight of locational-spatial changes due to implementation of the project from the Sirvan River to dried regions in the county of Mehran (Arid Areas Project) on the horizon of 2029.
    Methods
    The theoretical framework of this research is based on new approaches to prospective, analytical, and exploratory science, which is carried out using a combination of quantitative and qualitative models.
    Due to the nature of this research, have been used of Delphi methods, structural analysis and scenario analysis
    findings: The data of this research includes 13 effective factors that were extracted from among 30 primary factors using Delphi method and Mick McAware software.Then, based on the idea of scenario planning, there were defined 52 possible and probable situations in the future of the county for the above factors and with the formation of a 52×52 matrix using the Scenario Wizard software, Finally extracted and analyzed 1 very desirable scenario, 11 desirable scenarios, 2 midway scenarios and continuation of the Continue current current situation, 8 scenarios on the eve of the crisis and 1 critical scenario that is in total of 23 believable scenarios.
    Conclusion
    Possible scenarios, although they show high hopes for favorable conditions in the county, but on the other hand, do not consider the occurrence of critical situations as unexpected.
    Keywords: Foresight, Locational, Spatial Changes, Scenariosing, Arid Areas Project, Mehran County
  • Amirhossein Sabourtinat *, Nasser Mirsepassi, Seyedreza Seyedjavadein, Fereshteh Amin Pages 9-37
    Reviews and investigations over the past decade shows that one of the main reasons for organizations fail in their efforts to develop and implement their strategies is failure to transfer and connect it to the staff, or in other word to lack of alignment between human resource management (HRM) and strategy.
    The Collection of efforts which are made to transfer and connect strategy to employees could be called as “Strategy communication”. Strategy communication consists of three elements which are: Strategy awareness, Strategy involvement, and strategy belief.
    A review of literature and research background reflects lack of a comprehensive customized model for assessing strategy communication in the context of country industries including automotive industry.
    The main research question is to identify and design subcomponent of the basic conceptual model of strategy communication which can be extracted from the research background. Therefore, the aim of thisstudyis to recognize components of strategic communication and dominant relations between them in the automotive industry of the country and turn it into a strategic communication evaluation toolbox.
    The current research method is mix method that involves using a combination of qualitative and quantitative methods.
    The design phase of communication model, expert’s interviews and content analysis template (coding and categorization) were applied and the pattern of Scott has been used as validation method.
    Keywords: Strategy communication, Strategy focused organization (SFO), Strategic involvement, Strategy awareness, strategy belief
  • Ehsan Mohebbi, Babak Shirazi *, Ali Tajdin Pages 39-55
    Due to the high speed of relocation, air transportation has particular importance for the development of socio-economic systems of each region or country. The wide area of Iran in order to the geographical characteristics and economic growth speed has the high potential for the expansion of air transport. The main purpose of this paper is to the future study of Iran’s air travel demand and passenger terminals capacity. The paper has presented a method for developing the air passenger demand forecast model and the scenarios related to runway and passenger terminals capacity expansion. The approach meets the future demand from the point of view of system dynamics in the horizon of 2020. Although there are a number of studies in the air transport field based on the system dynamics, the researchers have not been conducted to investigate the demand for air travel and the development of passenger terminals capacity in Iran. Due to the developed model and study, the pessimistic and optimistic scenarios different sensitivity values have been compared within these three scenarios . Scenarios are designed based on capacity factors, the number of flights per day, the use of airport runways, and airline congestion. Using the different conditions of scenarios and predicting the conditions that may occur in the future for the country's airline industry, it is possible to test the overall behavior of the model. In order to verification and validation of the proposed method, Vensim system dynamics simulation have been used for model development and sensitivity analysis.
    Keywords: Future study, system dynamics, air travel demand, passenger terminals capacity, causal loop
  • Seyyed Alireza Mirsaeid *, Hamidreza Fartookzadeh, Hossein Valivand Zamani, Seyyed Asghar Jafari, Abolfazl Bagheri Pages 57-66
    One of the characteristics of future wars is the plurality and diversity of actors and forces involved in the war, and the analysis of actors is a process by which actors are identified; their role and contribution in the intended program and the relationships of the actors are determined. To make Therefore, this research has been conducted with the aim of analyzing the main actors in the eastern and southeastern parts of the country to formulate controversy and possible ground warfare in the future.This research was exploratory and futuristic. In this regard, a panel of experts consisting of 11 tables of experts and experts in the field of war was formed and then interviewed with 9 senior officials associated with the situation in the region. Then, using the actor analysis method, the main actors in the future ground warfare in the area were identified and classified, and then the role of the actors and the relationship between them was identified.
    Keywords: Future Studies, Future Earthquake War, Influence Matrix, Level of Interest, Actor Analysis, Actors of War
  • Ali Akbar Nonahal Nahr *, Fereydoon Rahnama Roodposhti Pages 67-91
    In the recent competitive Business environments, the role of management accounting as a useful means for managers are important and vital. Management accounting can be used to improve the decision making process to create added values. The role of management accounting is the measurement & providing useful information (financial & nonfinancial) to manage and to motivate create the values to achieve the strategic objectives (Rahnamay, 1387a; 38). Performance measurement and making strategic decisions to keep permanence, continuing operations, and continuous improvement are important issues in strategic cost management.
    Frequent changes in business environment and its extreme effects on all aspects of businesses, causes to, management accounting as arm of managers in this environment, changes continually and demonstrates its roles as new paradigm in evolution of accounting knowledge. In this paper, first we investigate the role of management accounting in assessing an organization performance, and affecting context and contingent context elements including external uncertainties, organization strategy, technologies, organization structures and size of businesses, then introduce the innovations in performance measures in new business based on futurology approach. We concluded that to designing and implementing the perfect and appropriate performance measures, we should consider the contingent and contextual elements and futurology.
    Keywords: Strategic Management Accounting, Performance Assessment, Contingent Conditions, Performance Measures, Futurology Approach
  • Marzieh Niazazari * Pages 93-101
    Background
    One of the duties of universities was to empower students in a variety of fields, including understanding the future which could be influenced by the quality of their learning experiences and creativity.
    Aim: The purpose of this study was to investigate the relationship between the quality of learning experiences and creativity with the growth of future ability among students in Islamic Azad University in Sari.
    Methods
    The research method was correlation. 370 persons were selected as a sample from 10527 students in the academic year of 2016-2017 according to Chocran formula.. The sampling was done randomly. Data was collected by standard the quality of Newman's learning experiences (1990), Torrance's creativity (1990), and the prospect of future studies by Parsa et al. (2011) questionnaires that their validity were confirmed by related experts. To assess the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was calculated. Data were analyzed using K-S, Pearson and Regression tests.
    Keywords: Quality of learning experiences, creativity, futures studies, students
  • Peymaneh Asgari, Fatemeh Farahany *, Mehrdad Navabakhsh, Reza Salehiamiri Pages 103-118
    Future studies are beyond prediction and mean the art of shaping the future, in the way we want the future. Today, technological change and, consequently, changes in other aspects of life, the increasing increase in the interdependence of nations and nations, the decentralization of existing societies and institutions, which has accelerated due to the development of information technology, Future studies of cultural capital in the family are debates that have a structural relationship with sustainable development. One of the basic needs of development in any society is the organization of the future developments of cultural capital. Due to the importance of the role of the family in Iran and the importance of the process of changing the cultural functions of the family, it is imperative that the family cultural capital be further studied and facilitate the path to sustainable cultural development. For this purpose, we have selected the dimensions for futures studies and are modeled according to their weight. The purpose of this paper is to explore the future of cultural capital of the family using the modeling method. For analyzing, PLS software has been used. The results of the research, after analyzing the structural factor, determined the weight and importance of measures in the conceptual model, with plans for their development, to achieve the desired future of cultural capital in the Iranian family.
    Keywords: futures studies, Cultural Capital, sustainable development, Family